Australienii încep să aibă dubii

Un submarin AUKUS, deocamdată doar sub forma unui desen…

În sensul în care achiziția a opt submarine nucleare de atac pare să fie mai îndepărtată decât dată trecută în contract și destul de neverosimilă odată cu trecerea timpului.

Programul de achiziție a celor opt submarine de atac nucleare se împarte practic în două etape și două modele de nave. O clasă de submarine există deja – Virginia, cea de-a doua încă nu.

Virginia-class

Americanii s-au angajat să vândă “cangurilor” trei submarine între anii 2032 și 2038, iar australienii s-au angajat, ca pe lângă costul navelor în sine, să contribuie și cu trei miliarde de dolari întru susținerea/dezvoltarea industriei americane producătoare de submarine. 500 de milioane au fost deja plătiți, dar lucrurile sunt foarte complicate, atât timp cât șantierele americane nu fac față nevoilor US Navy în materie de construcție de noi nave și întreținerea celor aflate deja în exploatare.

Pentru ca australienii să-și primească cele trei Virginia-class conform contractului ar fi necesar că americanii să construiască 2,33 de Virginia per an, ori în acest moment nu se ajunge nici la jumătatea acestui procent.

Mai mult, Elbridge Colby – sub-secretar al apărării în administrația Trump, a fost foarte sincer și a declarat că va fi foarte dificil să se poată livra cele trei submarine conform graficului acceptat. Într-un raport recent al Congressional Research Service s-a sugerat de fapt că chiar dacă navele ar fi gata construite, US Navy nu s-ar îndura să le ofere australienilor ci ar accepta un maximum prin care cele trei submarine să fie dislocate permanent în Australia dar sub steag american.

Iar problemele industriei navale americane sunt foarte bine cunoscute și deși guvernul federal depune eforturi serioase pentru a crește capacitatea de producție, lucrurile se mișcă extrem de încet.

Așadar, șansa ca Australia să-și vadă submarinele Virginia până în 2038 este astăzi foarte mică.

În același timp, posibilitatea că navele Collins-class sa fie menținute active până în 2040 este cu totul șugubeață, submarinele respective nu sunt nici astăzi 100% operaționale, darăminte încă 10-15 ani de acum încolo.

AUKUS

Restul de cinci submarine nucleare de atac ar trebui să provină de la britanici, care împreună cu australienii ar trebui să dezvolte un urmaș al actualei clase Astute. Doar că britanicii le au și ei pe ale lor și pe lângă constrângerile financiare, AUKUS-ul britanico-australian este astăzi pielea ursului din pădure, navele nefiind nici măcar bine conturate pe hârtie. Și colac peste pupăză britanicii suferă și ei de lipsa capacității de construcție, BAE Systems se chinuie să angajeze personal suplimentar.

Între timp, Royal Navy trebuie să-i dea talpă programului de înlocuire a submarinelor strategice din clasa “Vaguard”, nave bătrâne și care au din ce în ce mai multe probleme tehnice, cu noile submarine “Dreadnought”.

În privința graficului de livrare pentru cele cinci AUKUS lucrurile sunt și mai puțin clare decât în cazul navelor americane pentru că deocamdată britanicii mai au de terminat un submarin “Astute” și abia s-au apucat de primul submarin din clasa “Dreadnought”, dar când se va tăia prima bucată de tablă la prima nava AUKUS este o informație pe care nimeni n-o deține astăzi.

La data semnării acordului se scrie prin presa britanică că Royal Navy va primi primul AUKUS la începutul aniilor “30 – greu totuși de presupus atât timp cât primul Astute va împlini 25 de ani abia în 2035, iar restul navelor sunt mai noi, iar Australia își va vedea primul submarin din clasa prin 2040.

Dar deocamdată, cel puțin, lucrurile nu par în favoarea australienilor, iar variante de rezervă nu prea au. Dacă se întorc la submarine clasice ar găși oferte, dar dacă și-au pus în cap să aibă submarine nucleare este evident că francezii sunt singură soluție, dar Canberra a semnat deja contractele cu americanii și britanicii, s-au făcut primele plăti astfel încât lucrurile sunt peste poate de complicate.

Fostul premier australian, Malcolm Turnbull nu mustește de optimism: „Unfortunately, we may end up without submarines. We will then have to invest în other ways to defend ourselves. But the key message is that we’re going to have to look at defending Australia on our own. That is the real problem. We can’t assume that the Americans will always be there.”

Amiralul australian, în rezervă, Peter Briggs a fost chiar mai tranșant și susține că livrarea celor trei Virginia-class este aproape compromisă, în timp ce cele cinci submarine AUKUS sunt suficient de incerte pentru că Australia să treacă la planul”B” iar acest plan n-ar fi altul – în opinia sa – decât achiziția de submarine nucleare franceze Suffren-class în număr de 12 nave.

Acum, nu putem ști dacă aceste opinii sunt 100% obiective sau nu, nu știm dacă amiralul Briggs scrie exact ceea ce gândește sau are vreun interes personal. Domnul Malcolm Turnbull era premier în 2016 atunci când Australia a ales oferta Naval Group și cum un astfel de contract valorează peste 100 de miliarde de euro, cu destul de mult peste, trebuie să fim atenți pe cine ascultăm.

Cert este că americanii o dau cotită cu Virginia-class și chiar atunci când contractul a fost semnat a existat un adevărat cor de voci din industria americană de profil, din US Navy și din rândurile clasei politice americane care explica, cu subiect și predicat, că o astfel de vânzare, în termenii stabiliți, este imposibilă, indiferent de sumele pe care australienii le pun pe masă. Nu există capacitate de construcție suficientă pentru US Navy darămite pentru Australia.

Dar lucrurile evoluează și vom fi cu ochii pe acest program, în speranța sinceră că “cangurii” au făcut o afacere bună și își vor primi submarinele în termenul stabilit.

Greu de crezut dar posibil printr-o minune a Domnului.

Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, șansa ca Australia să renunțe la planurile AUKUS în favoarea “Suffren” este la fel de “serioasă” ca și posibilitatea că F 35A să fie înlocuit în Canada de un avion european.

Adică se discută – că nu costă nimic, speculații există – gura lumii n-o astupă nimeni dar la sfârșitul zilei redevenim serioși și lăsăm acrobatiile pentru saltimbanci.

 

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Fraieri cu cioc-de la 12 baracude/Attack (3 clasice +9 nucleare) au ajuns sa prelungeasca viata Collinsurilor..Or avea vreun romanas pe la ministerul lor de rezbel? Numai noi si cangurii le-am dat cu tifla francezilor in perioada aia.

    10
    • Francezii este răi.
      Dau țepe și măresc prețurile.

      Oare de ce australienii au plătit 555 milioane € de idemnități de ruptură de contract lui Naval Group ?

      5
  2. Australia plateste acum pentru modul in care a decurs pana acum aceasta saga a submarinelor.
    Aveau optiunea sa cumpere submarine nucleare din prima. Dar nuuu au vrut conventionale. Si cu transfer de tehnologie si cu sisteme de ale lor etc etc. Si au ajuns la preturile pe care le stim. Apropos pretul de 100 mld de euro nu tine doar de submarine in sine ci de mult mai mult de atat.

    Apoi ii scuipa in ochi pe francezi si anunta de nicaieri ca semneaza cu americanii ptr sub uri nucleare. Ca ei asta vor de fapt.

    No stai asa oleaca cum vine asta?

    Acuma dau o carca de bani si e foarte probabil sa nu vada prea curand barcile platite. Bravos. Afacere ca asta nici pe la noi nu vezi. Cel putin nu cu atatia bani aruncati in foc in vazul tuturor.

    Am zis si o sa mai zic Australia nu e la primul incident de genul atunci cand vine vorba de echipamente europene. Cumva ei reusesc sa dea de pamant cam cu orice vine din europa. Cazul elicopterelor e deja celebru si dubios.

    Au ales sa le ingroape atunci cand le-au retras pe motiv ca nu e bune(asa zic ei). Da daca nu e bune de ce nu le tii macar in rezerva undeva ca ai desert slava domnului. Nu domle ei le-au ingropat cu totul. Hai sa mori tu?

    Lucruri dubioase pe la canguri.

    9
  3. Un articol dintr-o publicație australiană care măsoară impactul programului AUKUS și al inflației asupra apărării australiene :
    https://www.theaustralian.com.au/special-reports/aukus-and-inflation-sucking-the-life-out-of-defence/news-story/5ac241950b7002504ad099755eac3e7d

    1
  4. Eu când vă spusei!! Dar toți o țineau cu „Batman,Batman”. Muricanii nu reușesc să își înlocuiască ruginiturile LA iar cangurii visau sub uri novex(ei nu au echipaje ptr alea din dotare). Care canguri sunt un fel de hinduși mai spălați oleacă. Au bani și îi dau pe prostii !😂😂

    6
  5. Noroc ca noi nu ne legam la cap cu asa povara grea a submarinelor! Vrem doar 4 evanghelisti care au ramas 3, Luca si….fara Matei. Si ala usor, sa nu deranjam, pardon…cheltuim! 🙂

    By the way….care este lead time-ul la francezi pe livrari de clasice, stau mai bine ca restul? Oare de la cate bucati ar renta sa le ‘surubarim’ prin santierele noastre navale, pe model Pirahna V? Vise de noapte, nu altceva! Nu aruncati cu pietre! 🙂

    1
  6. Solutia la indemana ar fi sa inlocuiasca Collins-urile nu suburi clasice de la producatori care pot livra rapid, gen Koreea sau Japonia si apoi sa stea mai linistiti pana se rezolva problema cu capacitatea de productie la englezi. La americani nu se va rezolva pt ca au de inlocuit multe submarine si trebuie sa isi sporeasca flota pt chinezi.

    1
  7. Nuca in perete

    Sunt întârzieri pt că muncitorii de pe șantierele navale din SUA au fost expulzați inapoi in Mexic..

    11
  8. SUA nu isi permit sa lase Australia Chinei. Or sa-i apere cu pretul suveranitatii, dupa modelul consacrat in Europa de Est.

    Varianta aia cu submarinele sub comanda americana e cea mai probabila… iar australienii habar n-or sa aiba cate submarine se invart de fapt in jurul lor si le servesc interesele, dar or sa plateasca bani grei pentru povesti si santajuri din seria „Trump”.

    Cu problemele acumulate, SUA nu pot decat sa joace la cacialma. Franta are de aparat Europa si toate insulitele pe care le au, unele surse de „pamanturi rare”. Submarine n-or sa le faca iar cu licente sau dezvoltarea de capacitati de productie in Australia pt submarine conventionale oricum nu se descurca sa completeze la timp flota de Collins-uri nici daca extind productia preconizata din India.

    2
    • Vasile Băcăuanul

      China+Japonia+SKoreea= business and protection. Cât vor mai sta deoparte aussiii? Restul lumii e cam departe și mai are și problema rusului deghizat in pres american.

  9. Salut, Vasile Dancu spunea ca România va achizitiona submarine Scorpene. A picat si acest lucru! Dupa ce Naval Group a fost declarat câștigător pt constructia celor 4 corvete s-au retras cei de la Naval Group!
    Au zis 150 milioane pt elicoptere h215m antinava, apoi 165 milioane.
    Franța conduce grupul de lupta NATO in Romania
    America au scutul de la Deveselu si Americanii investesc masiv în baza NATO de la Kogălniceanu.
    Turcia are un rol important fiind la Marea Neagra, cred ca de aceea s a mers pe achizitia 4×4 otokar si corveta ușoară si drone bayractar
    Pe langa asta Sud Coreenii sunt foarte deschisi.
    Ar trebui sa procedem ca Polonia, sa nu depindem de un singur furnizor de armament, ci din partea tuturor
    De la achitii lansatoare rachete atat himars cat si din coreea de sud, pana la 2 nave de patrulare de la americani, sisteme antiaeriene shorad vshorad mistral 3, IRIS-T care are tata interceptare peste 95% in Ucraina, pe langa asta mli Redback sa o producem in tara, tancuri k2 , fregate modernizate,nave purtatoare de rachete si drone.
    Cel mai important e sa cream un scut european antiaerian
    Prin urmare relatiile cu America, Franta, Turcia ,Coreea de sud trebuie strans legate.
    Sa putem accesa banii RearmEurope

    • 🤣🤣🤣😂😂😂! Și cu logistica ptr toate astea cum faci?? Eventual angajam niste hinduși că au experiență!😭😭

  10. US Navy a cheltuit 2,3 miliarde de dolari între 2018 și 2023 pentru a crește capacitatea șantierelor navale de submarine. În ciuda acestei investiții, rata de producție a submarinelor de atac din clasa Virginia a scăzut de la aproximativ două nave pe an la 1,2.

    La doar zece ani de la sfârșitul Războiului Rece, numărul lucrătorilor calificați din șantierele navale a scăzut de la 62 000 la 21 000. Numărul de lucrători a crescut din 2001, dar deficitul persistă. La un simpozion desfășurat în 2024, directorul programului de bază industrială pentru submarine al marinei a declarat că Statele Unite ar trebui să angajeze 140 000 de lucrători doar pentru a satisface nevoile programului actual de construcție de submarine.

    Practica insidioasă a concomitenței, prin care construcția unei nave începe înainte ca proiectul să fie finalizat, cauzează întârzieri suplimentare [cucu F-35 ! – comentariul lui MirceaS]. Atunci când se descoperă defecte de proiectare în timpul construcției, muncitorii trebuie să revină și să refacă munca deja efectuată.
    https://responsiblestatecraft.org/us-navy

    US Navy va avea 46 de SNA până în 2030, în timp ce solicită 66.

    Pentru a reechilibra flota de submarine, șantierele navale (Electric Boat la Groton și Ingalls la Newports News) trebuie să producă 2,33 Virginias pe an – o cale lungă… Construcția de nave este în prezent una dintre principalele preocupări ale Marinei.

    O altă consecință a acestei situații este că, în aceste condiții, calendarul acordului de parteneriat strategic AUKUS, care prevedea livrarea a 3 Virginia în 2032/35/38, pare nesustenabil, chiar dacă acordul stipula că australienii vor injecta 3 miliarde de dolari în șantierele navale americane…

    Cireașa de pe tort este că legislația americană stipulează că orice transfer sau export de echipamente este imposibil dacă acest transfer sau această vânzare modifică capacitățile Marinei, iar acesta ar fi cazul în prezent, având în vedere problemele de capacitate ale șantierelor navale.

    Nu în ultimul rând, va fi nevoie de ani de zile pentru a repune lucrurile pe drumul cel bun. Nu poți construi un SNA sau un Constellation în același mod ca un Liberty sau un Kaiser Coffin.

    3
  11. Guvernul României reia discuțiile cu Damen Galați pentru achiziționarea de corvete, la opt ani după ce a anulat o comandă similară. Ministerul Apărării Naționale (MApN) și reprezentanții companiei navale se vor întâlni miercuri, 2 aprilie, pentru a discuta posibilitatea achiziționării directe a trei nave de patrulare offshore (OPV-uri)

    https://www.libertatea.ro/stiri/romania-discuta-achizitia-de-corvete-cu-damen-galati-dupa-8-ani-de-intarzieri-5256634

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *