Între ţările din cadrul Consiliului Europei, în Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia există, în continuare, serviciu militar obligatoriu, pe bază de recrutare.
Austriecii au votat masiv, în cursul referendumului, duminică, pentru menţinerea serviciului militar obligatoriu, respingând astfel o armată profesionistă, o problemă care diviza mica republică alpină cu statut de ţară neutră, relatează AFP. Acest rezultat constituie un eşec pentru cancelarul social-democrat (SPÖ) Werner Faymann, ministrul Apărării Norbert Darabos (SPÖ), Verzi, dar şi pentru publicaţiile de mare tiraj care au purtat o campanie favorabilă unei armate profesioniste.
Costul unei armate consolidate, numărul recuţilor şi impactul asupra misiunilor în străinătate sau de salvare în caz de catastrofe naturale au fost principalele mize ale dezbaterii, pe fundalul problemei centrale, şi anume care sunt implicaţiile în ceea ce priveşte neutralitatea Austriei.
Între ţările din cadrul Consiliului Europei, în Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia există, în continuare, serviciu militar obligatoriu, pe bază de recrutare. Franţa a trecut la o armată profesionistă încă din 1996, exemplu urmat, în ultima perioadă, de alte ţări europene, inclusiv Germania, în 2011. Austria are 55.000 de militari, un număr care ar trebui să fie păstrat odată cu reforma, insistă Ministerul Apărării. În fiecare an, 22.000 de austrieci efectuează un serviciu militar de şase luni. Dezbaterea publică se desfăşoară, în mod paradoxal, invers. Social-democraţii din cadrul SPÖ, istoric favorabili serviciului militar obligatoriu, se pronunţă, de această dată, cu doar câteva excepţii, pentru o armată profesionistă. Invers, democrat-creştinii din cadrul ÖVP, mai degrabă susţinători ai unei armate de profesionişti, apără serviciul pe bază de recrutare. În contextul alegerilor legislative din octombrie 2013, această divergenţă în cadrul Guvernului de mare coaliţie, aflat la putere în Austria de la sfârşitul lui 2008, se regăseşte şi la nivelul opiniei publice. Austria este angajată de mult timp în cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii, în special în fosta Iugoslavie (Kosovo şi Bosnia) şi în Orientul Mijlociu (Liban şi Golan).
In cazul in care un astfel de referendum s-ar organiza la noi, care ar fi raspunsul?! Voi ce credeti, ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu?! Ar fi util din punctul de vedere al pregatirii Tarii pentru aparare?!
O mica corectare Elvetia si Turcia nu fac parte din UE.
Serviciul militar ar fi util dar nu in perspectiva apararii tarii unde ar fi inutil ci pentru educarea tinerilor.
Este vorba de Consiliul Europei, din care fac parte Elvetia si Turcia, nu de Uniunea Europeanà. De altfel, nici Norvegia nu face parte din U.E.
Sa fim intelesi – este o foarte mare diferenta intre stagiul militar din tarile civilizate si cel din Romania sau alte tari estice.
La noi racanii erau bataia de joc a sergentilor si a soldatilor din ultimul ciclu. Pescuitul in chiuveta, lectii de condus cu valiza prin dormitor, spalat pe jos cu sireturile si cate si mai cate „distractii”. Problema e ca domnii aceia „gradati” in marea lor majoritate habar nu aveau de regulamentele de ordine interioara – de exemplu puteai fi atentionat ca nu tii basca pe cap in interiorul cladirii si apoi peste 5 minute sa vina altul sa te intrebe de ce dracu tii basca pe ca in cladire?? Sa nu mai pomenim de alcool… ma refer in primul rand la gradati. Apoi mai avea cate unul de cules niste porumb sau de dat la coasa, ghici pe cine ducea la muncile alea si mai ales cu cat ii platea? Mie mi se pare cel putin ridicol ca acei oameni cer mariri de pensie in frunte cu Dogaru, dar nah.. asa e cu obrazul gros.
Chiar si in conditiile de la noi, armata avea un rol de educare. Foarte multi tineri descopereau sapunul (apa calda e un lux prea mare) cel putin in armata, era o ocazie sa cunosti oameni din alte zone, alta cultura, se impregna un pic de disciplina, un spirit de echipa, se mai taiau din frezele ridicole. Controlul medical la incorporare descoperea iar o gramada de probleme care pot fi remediate ( la 18-19 ani inca se mai poate face ceva).
Prin comparatie in Finlanda serviciul militar este o „distractie” si tinerii merg cu placere sa traga cu pusca si sa imbrace uniforma. Acolo nimeni nu isi bate joc de om, asa cum se intampla la noi.
@ enzo
„Acolo nimeni nu isi bate joc de om, asa cum se intampla la noi.”
Touche! 😉
Cazuri concrete:
– 4 dimineata ploaie torentiala, afara la spalat tancuri cu galeata si carpa
– aruncat moneda pe pat, daca nu se rostogoleste inseamna ca nu i bine facut patul
– gradinarit, udat flori cu casca
Cate si mai cate…
In Elvetia toti tineri apti pentru serviciul militar il efectueaza.Prima data se face 3 luni de armata apoi in fiecare an, timp de 2-3 saptamani, pana la varsta de 30 de ani, elvetianul este concentrat la unitatea in care a fost initial incorporat.Sunt convins ca nu se pierde vremea cu caprareli , marlanii si ore in sir de pas de defilare, cum a fost in armata noastra, ci se face strict pregatire reala de lupta.In Elvetia schiatul si inotul sunt discipline obligatorii la scoala, inca de la inceput.In acest fel, la nevoie, Elvetia se poate baza pe o armata consistenta de rezervisti.Austria cred ca vrea sa faca acelasi lucru.
La noi, de regula serviciul militar obligatoriu a fost o mare ocazie pentru niste gunoaie sa isi bata joc de semenii lor, sa ii umileasca.
Despre acele 3 luni…ceva idei…
In Romania ar trebui sa existe o „cruce” militara formata din Statul Major in centru si 4 brate:
– 3 profesioniste: Forte Terestre, Navale si Aeriene;
– 1 neprofesionist, pe baza de voluntariat: Garda Nationala.
Garda Nationala ar fi un serviciu de voluntariat pe o perioada/stagiu de 3 luni de zile, atat pentru barbati cat si femei cu varste intre 18/20-30 ani. De ce numai 3 luni? Pentru ca – asa cum ai precizat si tu – aceste 3 luni reprezinta in unele armate o perioada de pregatire: exemplul Elvetiei sau cel profesionist al Infanteriei Marine Americane de exemplu…
Ce scop ar avea aceasta Garda Nationala?
-In primul rand asigurarea unui numar viabil de cetateni capabili, in caz de conflict purtat pe teritoriul Romaniei, sa stie „sa apese pe tragaci”, o pregatire minima, bazica – asa cum zice mai jos si GSG9;
-asigurarea unei minime mentalitati/educatii patriotice din partea voluntarilor, un avantaj in plus fiind si dorinta unora din voluntari de a merge mai departe dupa terminarea stagiului de 3 luni, optand pentru Armata profesionista;
-asigurarea unui numar de cetateni ce vor fi implicati in operatiuni interne legate de dezastre naturale/artificiale sau conditii climaterice grele (inundatii, ninsori,etc);
-servicii medicale care pot determina din start anumite afectiuni care in mod normal nu ar fi bagate in seama;
-OBLIGATIVITATEA specificata clar in Constitutie ca cetatenii doritori de a fi candidati la alegeri locale cat si parlamentare sa aiba acest stagiu militar (si aici se pot adauga si alte categorii de functii de bugetari care nu pot fi ocupate decat de cei cu acest serviciu militar efectuat); precizez aici PLUSAREA cu un articol constitutional care sa extinda OBLIGATIVITATEA celor ce VOR doar SA VOTEZE, acestia sa aiba stagiul militar voluntar de 3 luni efectuat – adica votul sa fie „universal” dar numai pentru cei cu stagiul facut!
🙂 🙂 🙂
-cresterea cu 10-15% a salariului minim garantat pentru cei ce au efectuat acest stagiu militar, specificata clar in Constitutie;
-logistica ce ar duce la dezvoltarea economica locala/nationala pentru asigurarea functionarii Garzii Nationale: hrana, echipamente, etc…
EXCEPTII de la satisfacerea acestui stagiu de voluntariat:
-cetateni cu dizabilitati psihice si cetateni cu dizabilitati fizice (constatate de 2 doctori, unul civil, unul militar);
-gravide;
-tutori: a se intelege parinti naturali sau vitregi (inclusiv cei ce platesc pensie alimentara), asistenti sociali, tutori de batrani etc);
-elevi/studenti din institutii de invatamant cu caracter militar (ramane de discutat daca studentii „civili” sunt sau nu „scutiti” de la acest stagiu, personal inclin spre scutire doar daca au terminat facultatea; cei ce sunt/termina la scoli profesionale NU sunt scutiti);
-cetateni ce nu pot face stagiul militar din considerente religioase, insa obligati la executarea unui „stagiu social” alternativ;
-clerici ai religiilor recunoscute…
…etc, mai adaugati si voi cateva idei…
Bineinteles, aceste reguli tin de NERETROACTIVITATE, deci ele ar fi obligatorii doar pentru cetatenii ce VOR IMPLINI varsta minima de 18/20 ani DUPA ce intra in vigoare Constitutia (repet, servicul de voluntariat de 3 luni trebuie obligatoriu specificat in Constitutie si apoi „dublat” de lege/legi organice specifice).
PS-putina „licenta poetica” daca-mi este permisa, ca tot m-am incalzit, culoarea si simbolul acestei Garzi Nationale:
-rosu inchis (pentru ca tipurile de antrenament sunt similare cu cele ale Fortelor Terestre Infanterie/Vanatori de munte…adaug aici faptul ca Fortele Navale si Aeriene au nuante de albastru inchis/bleumarin si „cer”deschis), prin urmare, daca Fortele Terestre au steagul de culoare rosu deschis a sangelui proaspat varsat, un rosu inchis (a nu se confunda cu cel stacojiu-sange inchegat „Burgundy red” al medicilor militari) ar fi potrivit.
-simbolul fiind doua „sabii” aurii: o sica/falx/rhompaia geto-daca incrucisata cu o gladius/spatha romana (aluzia la incrucisarea sabiilor ca simbol actual al Fortelor Terestre este evidenta).
In felul acesta am avea Fortele Terestre si GardNat cu 2 variate de rosu,..Navale si Aeriene cu doua nuante de albastru, iar Statul Major isi mentine auriul/galbenul „central”.
PPS-George a afirmat curiozitatea lui cu privire la un posibil referendum pe aceasta tema; pentru ca nu ma pricep la petitii samd, as fi si eu curios cam ce fel de raspunsuri (ca numar si in scris) am primi daca s-ar organiza (probabil deja exista, nu stiu, habar n-am) o astfel de petitie, cum este cea cu privire la Noi Vrem Avioane Noi.
ce spui tu incalca tratatele internationale la care romania e parte . Nu poti face discriminare .
1-Ce tratate internationale se incalca?
2-Discriminarea cui?
Ei .. Elvetia. Tara civilizata .. In EOvetia orec cetatean apt de a fi militar tine acasa uniforma, arma si munitia ptr o zi d elupta. In 20 de minute plutonu se formeaza gata de luoat , in 1 ora localitatea este in pozitie de aparare. Deviza llocala fiind : intrarea libera iesiera cu picoarele inainte!
A da. si inc aceva .. treci 11 luni pe langa dl doctor, domu director de banca samd. Si brusc te trezestu ca vecinu este maior sau lt colonel. La noi dorectorii erau de multe opri neinstruiti!!
Findca vezi matale exemplul vine de sus .
La noi ? Uite zilele trecute stire la temeblozor „a murits tatal lu Leo din Strehaia!! Cine niaba o fi si Leo ?! Insa in august a trecut la cele vesnice aviatorul Ioam Di Cezare -19 victorii. Cam nici o stire…. In late tari moartea ultimului as din WW2 ar fi fost prilej de pioasa recunostinta.
Si bine-ntels un guvern care tine cont de parerea cetatenilor sai. Nu de lata dar cetatenii sai sunt ARMATA , adica un popor sub arme. Cu astia nu glumesti..
Da noi l-am azut pe Toparceanu : du-=te la ostire ptr tata mori si drept multumire iti va da nevata un copil din flori!!!
Din momentul in care s-a abolit recrutarea la noi s-a cam taiat craca cu ‘apararea'(in umila mea parere). Pt ca nu iti permiti o armata de 2-300 de mii de profesionisti, in momentul in care pierzi in lupta 10-15 mii din cei 30 de mii de soldati angajati nu ai cu cine sa-i inlocuiesti si razboiul s-a terminat-respectiv l-ai pierdut! Daca se mai vrea o armata pt razboiul de aparare a teritoriului(si nu o forta de mentinere a pacii in Irak si AStan), asta nu se poate face fara rezervisti. O armata ‘normala’ aici ar trebui sa aiba un nucleu profesionist suficient de puternic completat de recruti bine pregatiti. Dar deh, la noi reforma se gandeste cu partea dorsala si interesul nu e apararea ci doar sa se plateasca pensiile indexate…
GSG9 „reforma” asta nu cred ca a fost neaparat gandita la Bucuresti, ci poate in alte capitale, sau mai rau, intr-un hotel din Davos 😉
Mi-am exprimat mai demult parerea cu privire la stagiul militar:
http://rumaniaeconomic.wordpress.com/2012/12/08/ce-i-dorim-romaniei-posibile-prioritati-in-urmatorul-deceniu/
„APARARE:
67
e. O armata doar de profesionisti cu un efectiv limitat la 70.000 de militari este insuficienta pentru a sustine un conflict ce poate aparea la granita de Est a NATO dar si intre state NATO (de ex. Tensiunile dintre Turcia si Grecia) . Aproximativ 30-40% din efectiv ar trebui sa fie constituit din recruti cu termen redus, de 6 luni, insa cu antrenament intensiv, pentru a crea o baza de mobilizare pe termen lung”
correct enzo.
stagiul militar obligatoriu in Romania a fost organizat si condus de catre niste incompetenti. tot ceea ce am invatat in 6 luni de armata puteam invata in 6 zile, fara exagerare. hai, 10 zile cu tot cu pas de defilare.
deci pana nu se schimba imbecilii care poarta uniforma si sunt sefi peste treaba asta, n-avem de ce sa avem stagiu militar obligatoriu pentru ca aruncam bani pe fereastra
la o alta scara, putem spune, la zeci de ani distanta, ca armata romana si stagiul militar obligatoriu era la aceeasi distanta fata de armatele care impun stagiu militar obligatoriu si-l trateaza la modul profesionist, ca si distanta din WW2 dintre armata germana si armata romana in cadrul careia, spun relatarile germane, soldatilor romani li se aplicau corectii fizice din partea ofiterilor
daca nu putem, sa stam in banca, asta e concluzia
Eu zic ca se putea invata si in 3 zile, cel mult.Pasul de defilare ar trebui sa constituie obiect de studiu pentru unitatile de protocol.Pe noi, in decembrie 1989, pasul de defilare nu ne-a ajutat la absolut nimic.Am vazut la alte unitati militare militari in termen care habar nu aveau sa isi alimenteze incarcatoarele la PM-uri.Ma indoiesc ca se pricepeau mai bine la lupta antitanc, sa foloseasca un aruncator RPG7,AG9, samd.Majoritatea soldatilor stiau sa demonteze un PM, sa bata un jalnic pas de defilare, sa cunoasca gradele militare, cunostinte de RG1 si RG2, cunostinte vagi, in general foarte vagi, despre principalele arme de infanterie si marlanie cazona.Atat.Pentru asta chiar nu era nevoie de 1 an si 4 luni de armata.Nu este nevoie nici de 10 zile de armata.Un taliban invata mai multe lucruri practice in 10 zile decat un militar in termen in decursul stagiului militar.
Cred ca ar fi util doar daca testele psihologice si fizice, inaintea incorporarii, s-ar face intr-un mod serios. Asta ca sa se evite tot felul de tragedii.
„Mârlăneala” era o aberaţie din punct de vedere militar, dar era necesară pentru buna funcţionare a regimului.
Există o teorie care spune că „mârlănelile” pe care le cunosc cei care au avut „plăcerea” de a fi răcani la vremea lor erau de inspiraţie sovietică, darul poporului prieten şi frate rus. De fapt, povestea e mult mai veche şi are la bază modelul francez, nu pe cel rusesc, adaptat societăţii socialiste multilateral dezvoltate 🙂
Scopul de bază al organizării statului sub comunişti (educaţie standardizată, serviciul militar, repartiţiile profesioniştilor la ţară, arondarea teritorială a şcolilor, policlinicilor etc) a fost crearea unui stat omogen, fără mari disparităţi între judeţe, între sat şi oraş, între români şi unguri etc – toţi în acelaşi rahat. E rezultatul adoptării modelului francez de stat din secolul XIX, cu şcoala standardizată în limba franceză literară şi umilirea în cel mai porcesc mod posibil a celor care vorbeau dialecte. De fapt, cum spunea un personaj, înainte ca francezii să se extindă şi să cucerească alte teritorii, au colonizat o ţară şi au absorbit populaţii – ţara lor şi proprii lor ţărani.
Administraţia de stat a Regatului gândea în termeni de impozite, funcţii, cariere, circulaţia mărfurilor, de aceea şi-au putut permite să ignore total Basarabia şi să o lase în plata Domnului, tratând-o de loc de exil pe vremea României Mari, fiindcă de acolo nu veneau produse şi nici nu aveai unde să faci carieră.
Administraţia de stat (co)mu(n)istă gândea în termeni ideologici, iar ideea că ţăranul gândeşte, vorbeşte şi trăieşte altfel decât (co)mu(n)istul sau tânărul urban gândeşte, se poartă şi trăieşte altfel decât generaţiile dinainte era inacceptabilă. Ei trebuiau scoşi din mediul lor, dresaţi, spălaţi pe creier. (Oare de ce accentele şi expresiile regionale erau aproape dispărute în 1989 şi au reînviat acum?) Aşa cum în Coreea de Nord modernă armata numără vreo 3 milioane de oameni, fiindcă toţi muncitorii care fac o meserie mai de Doamne-ajută sunt îmbrăcaţi în uniformă, chiar dacă nu au văzut de aproape vreo armă şi de fapt ei se ocupă tot cu construcţiile sau cu ce lucrau înainte.
~Nautilus
Pai asta este diferenta dintre cetatean si contribuabil. Cetateanu este si soldat. Noi nu mai avem cetateni.
Inca ceva – zicieti demmarlanii. AM avut si eu parte de ele. sta vine si din lia de educatie cetateneasca. Cetatenaul are drept la respect. La noi e cestia aia sa te dai jmecher … urmand exemlul celor de sus .
Si sa va mai zic ceva : 3 luni sunt insuficente. Ptr leatu de rand trebe vreo 8 luni. Gradatul are nevoie de dublu (adica 8 sa invete s afie soldat , plus 8 s ainvete sa fie gradat).
Si orice ar zice Nautilus oprice armata moderna se bazeaa pe unformizare. Dintai deconstructia apoi constructia, Puiu mamii si copilu „desteot” trebe sa dispara. Apoi construesti soldatu …ca produs omogen . valabil si la eneglezi sa nu mai zi de prusaci (ha! de ce Wermwchtu nu avea unitati de komando?! Ptr ca din orice companie din linia I puteai sa ai 12 insi care sa primeasca ordine „speciale” de infiltrare, distrugere samd. Adica excelent instruiti!!)
Si cu pasu de defilare… Mai are si el rostu lui … Si cand vaz defilarea de 1 dec ma apuca toti drracii si in cinci minute invariabil inceop sa marai :salta cricu neispravitule!!!
a da. Si cu marlaniile . E gresita idea ca ar fi noi in armata romana. In armata romana se pastra traditia „mutarii flcilor” leatu statea drepti si dom sergent, dom majur, dom lent sau dom capitan muta falcile jap-trosc-pleosc. Inca ceva . in WW2 ofoerii germani au ramas mirati ca in armata romana bucataira de campanie prepra 3 deluri de mancare : ptr soldatim ptr subofiteri si ptr ofiteri! In armata germana … un singur fel !!! Ptr soldat si ptr colonel aceeiasi mancare !!! (e drept colonelu avea mia multe sanse la „completare” din surse „externe”)
De aici si sursa marlaniilor …
Sunt fraieri austriecii!!!