25 de milioane de euro plăteşte România pentru cel mai performant avion de spionaj. Aparatul, fabricat de Statele Unite, zboară la peste 18.000 de metri altitudine şi transmite imagini în timp real cu o marjă de eroare care nu depășeşte un metru. Practic, avionul de supraveghere destinat ţărior membre NATO poate radiografia ţinte aflate pe teritorul unei ţări în timp ce zboară în spaţiul aerian al unei ţări vecine. Primul model Global Hawk 40 a fost lansat în Statele Unite. Digi24 a fost singura televiziune din România care a filmat aeronava.
Statele Unite ale Americii, California, Aria 42 militară. O bază aeriană care se întinde pe mai bine de 20 de kilometri pătraţi. Aici, câteva hangare uriaşe găzduiesc noul sistem militar al NATO. Global Hawk 40 este primul din cele cinci avioane de spionaj ale alianţei.
Peste 300 de oameni au muncit în ultimii trei ani la lansarea aparatului de supraveghere. Ingineri, proiectanţi militari, experţi aerospaţiali din Statele Unite şi 15 ţări membre NATO. Printre ele şi România. Este primul proiect de această anvergură al Alianţei Nord-Atlantice.
Global Hawk 40 zboară la 18.000 de metri înălţime. Practic, deasupra oricărei aeronave de linie sau militare. De acolo primeşte şi transmite date direct din şi către sateliţii militari. Radiografiază imagini cu o precizie uimitoare. Marja de eroare nu depășeşte un metru. Aparatul de spionaj are o anvergură a aripilor de aproape 40 de metri și este echipat cu o platformă video-radar de ultimă generaţie. Este, în primul rând, un avion destinat supravegherii graniţelor Uniunii Europene.
„Avem nevoie de această capabilitate pentru a oferi informaţii militare şi de supraveghere în timp real. Nu există niciun dubiu în această privinţă”, spune Jim Moseman, reprezentantul firmei proiectante.
„În cazul României, cel mai probabil, acest avion va fi folosit în zonele unde în acest moment activează celebrele avioane AWACS americane. În contextul crizei din Ucraina, este cât se poate de util în țările din sud-estul Europei”, transmite Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24.
Oficial, nimeni nu spune cât de clară este imaginea oferită de la 18 kilometri distanţă. Neoficial, „Ochii din cer”, aşa cum este denumit proiectul militar aerian, ar oferi detalii despre tipul de armă al inamicilor sau despre uniformele pe care le poartă.
„Avionul poate zbura mai bine de 24 de ore. În toată această perioadă poate colecta informaţii de pe mai bine de un milion de kilometri pătraţi”, spune Bob Zeiser, reprezentantul firmei constructoare.
Global Hawk 40 poate oferi date despre posibile victime în cazul unui cutremur sau accident aviatic.
O singură oră de zbor costă până la 23.000 de dolari. 15 ţări membre NATO, printre care şi România, au contribuit financiar la proiectul militar al NATO.
România va plăti 25 de milioane de euro, puţin peste 2% din costul total al celor cinci avioane pe care NATO le va deţine până în 2018.
Preţul total al avioanelor şi sistemului de operare depășeşte însă 6 miliarde de euro.
NIIICE!
Acu’ partea trista este ca nu prea o sa-l pupe romanii dar or sa fie buni sa-i plateasca o parte din mentenanta.
Mai bine se baga in barca cu francezii sau cu nemtii desi astia sunt mai tematori.
lucian74
9 iunie 2015 at 0:38
De ce nu spui ce gandesti? Nu-i mai bine sa ne-nfratim iarasi cu tovarasii de la Moscova?
ia zi? tu faci pe smecherul de serviciu cu lozinca cine nu-i cu noi este impotriva noastra?
Ia mai stergeti casul de la gura si deschide gura pe urma daca chiar ai ceva de spus si gasesteti alta victima!
S-o gasit marele antirus sa posteze! Si mai este si telepat!
lasa-l, ca e in luna aia…cu pete rosii pe partea dorsala a fustei…nasol
eu sunt curios daca stie ce o insemnat alianta cu URSS.
Nici comunistii nostri nu-i considerau de incredere, mai putin Iliescu si Militaru.
pai asta e culmea la astia care il mentioneaza pe Ceausescu sau comunismu’ din Romania cand spun ca esti pro-rus….cred ca a fost perioada cea mai „anti-rusa” din Romania de dupa ww2…
ucian74
9 iunie 2015 at 1:07
Ha ha 🙂 Oi fi vreunul din batranii intelepti ? Mai degraba un ” muieti-s posmagii”. Daca-ti da cineva un tractor sa-ti faci treaba tu ce faci „- aaa pai acum trebuie sa cumpar motorina?! Nu era mai bine cu sapa?”
Daca nu ma insel lucian74 este ofiter de artilerie rezervist, e vechi aici pe blog si a scris comentarii interesante relativ la artilerie…
Da-ne mai multe detalii despre matale…
@ gsg 🙂 politicosule !
„Cine numele mi-l poarta…”… 🙂
@dan… Am mai zis odata pe aici niste chestiuni legate de nume da’ vaz ca matale nu te prinzi asa usor…
Deocamdata vaz ca matale ataci cam des pe multi din cei mai vechi de pe aici, io zic sa rasfoiesti un pic blogul, notite ceva in notepadu’ ala, le salvezi si dupa poti comenta cat poftesti…
Uite GSG-ule , daca vrei sa stii mai multe despre artilerie :
http://www.okazii.ro/cautare/memoratorul+ofiterului+artilerie+rezerva.html
https://anticariatulise.wordpress.com/2013/04/02/manual-memoratorul-ofiterului-de-rezerva-de-artilerie/
Si gasesti si de infanterie , si de geniu , si de tancuri , si de auto .
https://anticariatnou.wordpress.com/2015/01/12/manual-principii-de-organizare-functionare-si-exploatare-a-gurilor-de-foc-de-artilerie-popescu-gheorghe/
https://anticariatnou.wordpress.com/2013/08/12/culegere-de-probleme-de-topogeodezie-artileristica-andresanu-stefan/
https://anticariatnou.wordpress.com/2013/08/12/carnetul-ofiterului-din-artileria-terestra-pentru-tragerile-artileriei/
Si mai sunt aici, spre exemplu :
https://anticariatnou.wordpress.com/category/strategie-tehnica-militara/
Si partea frumoasa a pasiunii , dupa citirea cursurilor nu exista sesiune de examene 🙂
de unde sti ca nu sunt un batran intelept? 🙂 Chiar suna bine si barba chiar mi se cam albeste….O rad!
Si de unde sti ca cineva este sau nu pro-rus? Doar pentru ca are o indoiala referitor la americani si bunele lor intentii? Si arunci cu piatra imediat?
Ai auzit de McCarthy? Citeste si vezi cat de benefica a fost rahatul ala de moda de REDSCARE pe care-l copiezi in mod inconstient pentru ca nu cred ca sti ce este aia.
Pentru cunostintele tale familia mea a fost cam verde. Cauta si vezi ce inseamna roman verde. Termenul peiorativ a fost inventat de comunisti dar se refera la ceva real.
Daca nu intelegi ceva intreaba intai de ce si nu pune intrebari cu raspuns in ele sau intrebari retorice ca nu pazesti pe nimeni si nu foloseste nimanui toata tensiunea asta aiurea.
Este bine ca sunt dronele alea, dar eu cred ca ne era mai OK sa avem propriul sistem iar cel american sa fie back-up sau suplimentar pe stil razboiul de YomKippur si pozele din satelit sau SR71.
Americanii au din pacate o reputatie destul de proasta fata de unii aliati si nu vad de ce ar trebui sa ne numaram printre aia mai ales ca nu prea i-am vazut sa contribuie cu ceva la MApN.
la subiect
e bun, da’ ce facem daca vreodata o sa ne gasim intr-o situatie asemanatoare ucrainei?
mai stiti cum jm3k3ryy din UE si NATO (merkel & co) spuneau ucrainei sa nu ciuruiasca separatistii ca se supara piticu’ atomic?
nu stiu daca avem vreo garantie ca vom beneficia la maxim de astea…
cred ca banii aia, daca era posibil (cost), sa ne luam noi niscai drone facute local
Cat timp e avion NATO il vom putea folosi iar inamicul se va gandi de doua ori inainte sa incerce sa le doboare.
Dronele facute local n-o sa zboare prea curand la 18 000 m timp de 24 de ore si sa scaneze 1 milion de km 🙂 Eu zic ca e o veste buna.
Parca si drona aia de la ARCA zbura la 18.000 m si cam 24 h, dar probabil pe partea de radar e zero. Ceea ce nu stim inca, dar putem oarecum sa banuim, este faptul ca nu cred ca se poate integra un radar foarte performant in botul sau, avand in vedere dimensiunile fata de drona americana. Dar vom vedea in viitor ce si cum! 🙂
http://www.airstrato.com/
Cele 2 drone joaca in ligi mult diferite… specificatiile fiind diferite.
Pai tocmai…cred ca AirStrato poate sa faca pe viitor ceea ce face acum Shadow 600…banuiesc. Sunt doua lucruri diferite, dar nu neaparat nonnecesare! 🙂
„cred ca banii aia, daca era posibil (cost), sa ne luam noi niscai drone facute local”
=))))))))))))))
Deci luam drone (la plural) cu 25 de milioane de coco facute local ? Si ce erau capabile sa faca sa decoleze si sa aterizeze ? Cine le producea local ? Aerostar ? :)))))
Poate tu te gandesti la dronele alea pentru civili de pui camera pe ele si iti spionezi vecinii de bloc ca altfel nu cumperi nici senzorii de pe global hawk cu 25 de milioane
Poate tu nu sti cat costa o jucarie d’asta e vreo 130 de milioane bucata si daca mai pui si costul de dezvoltare/cercetare e vreo 220 de milioane.
Asa ca mai baga o fisa cu flota ta de drone cu 25 de milioane produsa local. Noi nu suntem in stare sa facem un avion si tu vrei drone :))))))))))))
Robi , dupa cum s-a vazut , noi suntem in stare sa construim avioane .
Voi nu sunteti ?
Asta voiai sa spui ?
Din moment ce construim nu suntem sau nu mai suntem. Spune-i cum vrei realitatea e ca nu mai producem nimic.
„din moment ce nu mai construim” am ratat un nu important acolo
o sa razi, suntem in clubul producatorilor de drone.
Ca stau alea in aer 30 de minute sau 4 ore si imaginea este la nivel CCTV este deja partea a doua.
De acord insa ca nu avem nimic similar.
Eu zic ca e un mare pas inainte.
Romania de una singura nu avea cum sa aiba asemenea aeronave in dotare, sunt mult prea scumpe pentru o tara care se chinuie sa cumpere 12 supersonice la mana a treia si se va chinui apoi sa le zboare sub norma stabilita de NATO.
In al doilea rand, un avion doborat care ar apartine exclusiv Romaniei ar fi stire de prima pagina si un punct foarte negru in fata SUA, tehnologia lor de ultima ora ar putea ajunge in mainile inamicului (vezi cazul F-117 doborat si apoi bombardat in 1999) plus o imagine foarte negativa – cel mai nou si mai tare UAV doborat de rusi/ukr/orisicine.
In al treilea rand, un asemenea avion detinut de Romania ar putea fi doborat de vre-un „separatist total voluntar” si noi n-am avea ce face, daca insa dobori un avion NATO e total alta mancare de peste, sa va eu cine va avea curaj sa faca asta si mai ales ce va urma dupa.
Noi am fost si mai demult „pe val” cu UAV-urile, aveam VR-3 Reis inca din 1987 si am cumparat/primit Shadow 600 pe vremea cand era ultimul racnet, le-am folosit din plin in teatre si unele se zvoneste ca au fost chiar doborate de inamic, deci nu s-au plimbat degeaba pe-acolo. O data cu accesul la folosirea Global Hawk, o bijuterie in domeniu, suntem din nou pe val.
Eu spun ca e ceva cat de poate de laudabil.
A, ca le impartim cu 15 tari, asta e, dupa cum am explicat mai sus e mai bine asa si oricum nu ne-am fi permis doar pe banii nostri, nici nu cred ca ni s-ar fi vandut asa ceva in urmatorii 5 ani, ca sa nu zic chiar 10 avand in vedere unde suntem pe harta.
Nu stiu de ce lucian74 considera ca nu prea o sa-l pupe romanii, eu zic ca o sa pupe fix a 15-a parte din operarea sa, ceea ce s-a semnat si in plus la banii aia (25 de milioane plus costuri) sa ai acces la asa ceva e chiar minunat.
Romania mai face parte din alt grup de 12 state care opereaza 3 avioane C-17 Globemaster III.
Eu cred si ca tara noastra nu trebuie sa abandoneze proprietatea sa de drone. In sensul in care trebuie sa aiba si pasari proprii….gen Shadow 600, pe langa programul asta multinational. Poate drona aia de la ARCA, daca se dovedeste a fi fezabila, este de luat in calcul la 80.000/140.000 euro. Parca si armata avea in lucru prin agentia de cercetare a armatei un model de drona propriu. Chiar si INCAS-ul are la vanzare de ani buni asa ceva:
http://incas.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=119
Mai sunt si altii
http://www.inav.ro/cn_securitate.php
http://www.rumaniamilitary.ro/uav-uri-romanesti-signus
http://www.rumaniamilitary.ro/uav-uri-romanesti-phoenix-team
Atentia la Limbaj!
eu credeam ca astia care posteaza aici au habar ceva de tehnica militara dar cezar asta nici nu stie ca ARCA alea nici nu au zburat inca nici nu mai vorbesc de performante ca alea nu o sa aiba in veci vecilor legatura prin sateliti militari si transmitere de date in timp real
iar cat despre folosirea in comun cu alte 15 tari nato noi le vom folosi mai mult ca ungarie de exemplu sau altele care nu sant la granita nato si nu au conflicte inghetate ca noi pt simplu motiv ca nu au ce sa vada deasupra ungariei sau a altor tari
si ar trebui sa stiiti ca germania ii principalu contractant din cele 15 tari si germania plateste cea mai mare suma
asa ca nu vb aberatii
Gresit @Stan…ala! AirStrato a zburat, este inca in teste, dar a zburat. Drona aia este o simpla platforma, insa nici prin gand nu mi-a trecut sa o compar cu drone americane. Rationamentul cu dronele ARCA este cu totul altul fata de articolul de mai sus.
George , am o propunere : in loc de avizul ” Atentie la limbaj „sa se scrie ” Imprescindibil 4 clase primare ” .
Digi 24 e cam singurul canal de stiri decent din Romania. Sper sa ramana asa.
mai ales emisiunile cu aia de la humanitas
=-O
„In God We Trust. All Others We Monitor” 🙂
In fine, un pas bun pentru Romania.
Vad ca in articol se pune la un moment dat problema calitatii imaginilor luate de la 18000m altitudine. In anii ’80 satelitii americani din seria Key Hole identificau obiecte de marimea unei mingi de fotbal de pe orbita ori de atunci tehnica a evoluat.
Se mai spune ca la 18000 m aparatul zboara deasupra aparatelor militare. Eu cred ca un MIG21 il poate intercepta.
Două firme din România au fost selectate direct de Northrop Grumman, liderul proiectului. Este vorba despre UTI Systems, care dezvoltă software şi containerele de transport pentru staţiile transportabile de la sol ale sistemului AGS, şi de Elletra Communications, care se ocupă de terminalele de date de la sol, pentru Wide Band Data Link (reţeaua de transmisie de date criptată).
Elletra Communications este o companie cu capital parţial de stat, din Ploieşti, deţinută de Electromecanica Ploieşti (companie coordonată de compania naţională de armament ROMARM), participaţii mai având ROMARM, Selex Italia şi MarcTel (firmă specializată pe echipamente de comunicaţii speciale, furnizoare pentru instituţiile de siguranţă naţională din România).
Sursa : Gandul
Pai ele nu erau stationate in Italia(Sicilia?) parca acolo era baza lor in proiectul initial. Sa inteleg ca datorita oarecum recentelor provocari rusesti, s-au schimbat planurile? 🙂
…baietii de la butoane vor ramane in continuare la Sigonella, eu asa am inteles…
Aha deci….si cand primeste macaronarul sef un pret mai bun la gaze, se bruiaza comunicatiile brusc sau se piard ceva informatii despre drona din Ro! 🙂
normal ca vor fi acolo ca este intai baza USA si pe urma NATO :).
Si este si logic.
Au deja pilotii (ma toaca astia :), se spune operatori de drona (SIC)), infrastructura, partea tehnica de mentenanta, o baza izolata, etc, etc, etc.
Noi ce naiba sa le facem? Sa le dam cu ceara?
Un articol interesant, din 20 Aprilie 2015, pe acesta tema:
Responding to Russia after the NATO Summit: Unmanned Aerial Systems Overmatch in the Black Sea
„Given the increasing concern over the strategic importance and therefore vulnerability of the areas bordering the Black Sea, such as Odessa, Transnistria, and the Danube Delta, this asymmetric response from the United States not only would add a less escalatory pressure on Russian interests
in the area but also could alleviate some of the concerns of some NATO members.”
http://ndupress.ndu.edu/Portals/68/Documents/defensehorizon/DH-79.pdf
Traiasca M. K. Base 🙂
Aferim, bre 🙂
Off-topic:
adaugatzi voi www punct la linkuri, ca altfel ma mananca spamul
romanialibera.ro/actualitate/international/cea-mai-rapida-unitate-a-nato-se-pregateste-pentru-razboi-381285
sedinta CSAT:
ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ordinea-de-zi-a-sedintei-csat-de-marti-9-iunie-2015-265613.html/
si vesti bune, o ragalie d’aia mare cu elice de ne amenintza maidanezii cu ele a luat foc si si-a luat si pilotii cu ea, unul e deja mort, alalalt mai respira un pic, oi fi sunand cinic dar asta e…n-am nimic cu pilotii, problema e ca’s rusi si la o adica iti arunca nukes in cap, asa ca duca-se dupa Lenin…
agerpres.ro/externe/2015/06/09/motorul-unui-bombardier-strategic-tu-95-a-luat-foc-la-decolare-un-pilot-a-murit-celalalt-in-stare-grava-09-01-35
Lasa-i draqu’ pe astia bre @GSG-ule … 🙂
STS-u’ ieee cu noi! 🙂
Sa vedem care rade si care plange…. 🙂
JTIwODAuOTYuMy40
Bah… voi astia de la rumaniamilitary… cand platiti vama????? 🙂
Ce vama bre 🙂 ?
Ai un raspuns in privat
@dany @georgeGMT
Bre da misteriosi sunteti…
) 🙂 🙂 , Pt Dany of course… Uite-asa ne creste ratingul!
vama? deci din afara UE!
SUA, CHINA sau RUSIA.
ce mai? Te-am facut bubul! 😛
Asta cu ce se da jos?
Cu ce ai prin curte…noi cu nimic,rusii mai au una alta
este un prim pas pt. ROMANIA dar ar fi extraordinar dacaROMANIA ar fi propietara unor astfel de drone.LUCIAN CRED s-a referit la proiectul comun franco-german de construirea unor drone avansate.la care as fi vrut sa participe si ROMANIA.RESPECTATI opinia celuilat,esenta democratie dupa ION RATIU ;ESTE dreptul meu de a nu fi de acord cu tine;
deci, problema la care ma refeream eu este ca aceste drone NU le vom opera noi.
Cu exceptia cazului in care vom avea proprii operatori la baza de unde are loc pilotarea/operarea lor. Nu stiu de ce dar mi se pare greu de crezut. Oi fi eu Toma Necredinciosu’.
Intr-unul din articolele anterioare de pe acest site s-a „scapat” informatia ca si dronele Shadow 600 pierdute in Afghanistan ar fi fost de fapt pierdute in misiuni conduse si pilotate de americani si ei se simteau ca trebuie sa ne dea piese de schimb pe gratis. Ai nostri erau probabil strict cu mentenanta.
Tinand cont ca strainii le tot zic la ucraineni sa se abtina de la actiuni beligerante, ce anume ii opreste pe astia pur si simplu sa zboare pentru noi daca ei au o cumetrie cu Ivan? Eu zic ca absolut nimic. Nici macar bunul simt!
Mai exista si experienta Georgiei care a avut ceva succes cu dronele impotriva rusilor pana in momentul in care Ivan a facut un troc su Strul sau Levi si nema drone pe cer sau facute praf inexplicabil.
Nu zic ca nu este bine ca exista, dar era de 10 ori mai bine daca aveam control cand zboara, cum zboara , cine o zboara.
Concluzie: sa fie dar sa nu murim numai in dronele alea! TREBUIE sa avem ceva si noi si simplul fapt ca francezii si nemtii si chiar si britanicii nu mor de dragul lor si se uita la propriile posibilitati ar trebui sa ne dea de gandit.
Pana acum mi se pare o afacere beton a americanilor.
PS: drona aia cu 30 de minute autonomie mi se pare gluma proasta! Nici nu m-as lauda cu ea. Scan Eagle mi se pare de 10 ori mai profi si nici macar nu este un nivel superavansat.
Daca s-ar vrea chiar s-ar putea face ceva ca lumea pentru ca nu ne trage inapoi nici lipsa motorului si nici a avionicii.
Arca a facut ceva, bun rau ramane de vazut. Dar l-au facut! Si asta este de apreciat.
Ceilalti ce naiba au facut? Carcotesc eu dar mai sunt cateva proiectele numai ca nexam interes sau program concret pe linie de MApN..
Pe ce te bazezi cand afirmi „ca aceste drone NU le vom opera noi” ?
Te-ai uitat in globul de cristal, sau ai informatii pe pe baza carora ai scria ce ai scris ?
Care sunt acele informatii ? Un link ca sa le citim si noi ?
Nu vor fi „pilotate” de romani iar ce vede(foto, video, senzori, etc) zburatoarea aia nu ajunge direct la noi. 😉
Mai intreb inca o data, desi cred ca ma exprim clar in limba romana: de unde ai aceste informatii ?
As vrea sa le citesc si eu si cred ca intrebarea mea e una legitima.
doua chestii foarte simple care nu au nimic de a face cu vreun glob de cristal:
1)Avionul foloseste pentru transmisia datelor comunicarea prin reteaua de sateliti si om fi noi in NATO dar reteaua de sateliti este a SUA si nu NATO iar SUA face o diferenta foarte clara (si de foarte bun simt care noua ne lipseste) intre NATO si securitatea lor nationala. Deci vei vedea ce vor ei sa-ti arate si imaginile in mod sigur se vor vedea doar la Sigonella sau in SUA si PE URMA in Romania!
Tu chiar crezi ca vor face un centru de receptie a datelor digitale securizate in Romania lasand din mana controlul asupra infrastructurii lor in care au bagat mii de miliarde de dolari? Sa fim seriosi!
O sa-ti dea informatia si nu infrastructura.
2) Acelasi motiv ca si mai sus. La modul nepoliticos, dar pragmatic, in mod sigur vor refuza sa-ti dea pe mana ultimul racnet in materie de drona de spionaj din moment ce nu esti omul lor, nu le-ai jurat credinta, nu te au cu nimic la mana si mai ai si piloti platiti la o fractiune din cat dau ei la piloti/operatori etc.
Esti supercoruptibil! Ce te opreste sa aterizezi la Sheremetievo daca tu pilotezi ragalia? Nimic cu exceptia cazului in care iti pune cineva pistolul la tampla.
Are rost sa ne mai gandim la cazurile cu MIG-urile zburate din Est catre Vest si dezasamblate bucati de americani? Cate F-uri si B-uri au zburat in Est in razboiul rece sau mai recent? Cate MIG si Su au zburat in sens invers?
Zic si motivul 3 🙂 financiar nu are nici un sens pentru o operare de 15% ca avionul sa vina cu 7 echipe de lucru diferite care in mod sigur nu vor avea nici experienta de operare si nici fondurile americane in spate si asta este doar jumate din problema aici. Ala este o drona cu raza lunga de actiune si daca nimeni nu o sa zica nimic ca-l folosesti deasupra teritoriului, tinand cont ca decolezi din Sigonella, Istvan in mod sigur ii va da „voie” lui Ion sa zboare cu ditamai drona de spionaj de ultima ora deasupra Ungariei.
Eu sa fiu american m-as considera un bou absolut sa dau o jucarie scumpa din asta pe mana la copii (aia fiind noi si ailalti rupti in cur din est).
Ganditi logic oameni buni. Eu n-am putut sa vad un rahat jammer GPS (chiar este un rahat) facut pt US Army in compania in care lucrez in conditiile in care chiar ei au zis ca nu au nimic sa-mi reproseze ca acces cu exceptia chestiei „This is for US of A” si voi visati drone ultimul racnet date pe mana romanilor, ungurilor, bulgarilor si mai stiu eu ce.
Sunt deja la a doua multinationala americana si sunt la fel de atenti (paranoici) cu securiatea. Mailul meu din Romania trimis la colegul meu roman care lucreaza la doi metri mai incolo, obligatoriu trece prin severul din SUA.
Eu sa fiu american, te-as lasa cel mult sa vezi drona in poze! Este in joc securitatea mea ca stat si natie.
„Are rost sa ne mai gandim la cazurile cu MIG-urile zburate din Est catre Vest si dezasamblate bucati de americani? Cate F-uri si B-uri au zburat in Est in razboiul rece sau mai recent?”
nu trebuie sa zboare nimic la rusi, le duc francezii si nemtii frumos impachetate cu fundita 🙂
ma gandeam si eu la asta cu F-35, in cazu’ unei reunificari cu RM si vreun minoritaur in minte…
Am inteles. Sunt consideratii facute in baza experientei cu trimisul mail-ului.
E perfect.
daca ai ramas cu mail-ul, sarcasmul si arogantele tale, atunci esti binevenit sa ne explici in baza experientei tale in domeniul militar, lucrul in proiecte cu clauze NDA si al coordonarii fondurilor multinationale sa ne explici cati si unde or sa fie operatorii romani de drone si cum anume au sa se conecteze romanii la reteaua de sateliti?
Tot o intrebare de buns simt: cati piloti romani de C17 avem in programul de sharing de avioane de transport greu?
De ce ar fi diferit acum?
Comunicatiile de date nu sunt facilitate numai prin constelatiile de sateliti ale SUA. De fapt in mare parte ele sunt inlesnite prin inchirierea de transpondoare de pe constelatiile de sateliti comerciale. Banda in constelatiile WGS, BGS, MOUS, MILSTAR si DSCS ale US DoD sunt folosite aproape exclusiv pentru misiuni de foarte mare prioritate.
@Lucian
Nu spun ca nu ai avea dreptate in buna parte si e logic modul ala de gandire dar in acelasi timp ma face sa si zambesc ironic.
Adica rusii au furat si spionat prin intermediul agentilor lor americani sau britanici mult mai mult si mai multe decat au putut macar influenta sau spiona aici pe vremea lui Ceausescu, erau mai controlati aici decat in SUA ori Britania (nu mai zic de Franta ori Germania, ori celelalte tari din est unde rusii conduceau de fapt).
Si cred ca si acum situatia e cam la fel, cel putin si mai ales cand e vorba de chestiuni militare, nu ma bag la altele.
situatia nu cred ca mai este chiar la fel.
Cred ca domeniul dronelor e unul din putinele in care lutem fi si avem cu ce fi competitivi. Sigur, nu te compari cu nava asta semi SF dar daca cineva de la MAPN ar sti ce vrea si ar avea niste bani Romania ar putea avea niste familii de drone care sa lucreze cu monitoarele Dunarii sau cu unitatile terestre.
am putea avea la fiecare batalion un pluton de drone 😉
dar fregatele alea inarmate cu mitraliere in borduri ca fregatele din sec XVIII sunt absolut penibile. De acord ca pot vana pirati somalezi sau contrabandisti dar acum se pune problema sa aiba de a face cu Flota Rusa a Marii Negre. Ca sa ai vreo sansa cu rusii trebuie sa ai o dotare si instruire la nivel de clasa mondiala. Nu sa tragi cu Igle si pistoale de semnalizare.
LUCIAN 74 AI cumva informatii noi despre proiectele de drone romanesti[din2012-2015]
nu am nimic nou din ce nu este deja in presa.
Oi fi eu pasionat de drone, dar romanii nostrii chiar is scumpi la vorba la a se lauda cu realizarile din domeniu si la ce este nu este cam nimic de remarcat cu adevarat.
De cand mi s-a schimbat functia la firma am ajuns sa trimit mesaje noaptea in loc sa dorm sau dimineata inaite de a pleca la lucru.
Nimic nu trece de serverul de la lucru si poate ca este mai bine asa. Macar imi fac treaba acolo.
Daca vrei poti sa-l magaresti serveru’ ala… chiar si fara sa instalezi ceva… o gaurica cat de mica tot are… 🙂
nu zic ca nu se poate, dar de ce m-as complica?
Chiar ma inteleg bine cu baietii de la IT si ne cam ajutam reciproc.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20222800-germania-cumpara-sistem-antiracheta-raza-medie.htm
Global Hawk este intreresant poate fi util in anumite conditii dar noi avem, imperios, nevoie de drone produse in tara, diponibile oricand armtei romane.
Sa ai ceva industrie aeronautica si sa nu ai ca prioritate si productia de drone arata cam unde suntem, depasiti de timp si istorie.
Ba, care 6 miliarde de euro? Pai ce ba, este racheta Saturn. Pe masura ce trece timpul creste alarmant numarul timpitilor. Astia mai fac si reportaje.
Romania nu are asa ceva in dotare cum afirma… asta. De aceste avioane beneficiaza anumite sectii ale NATO, noi mergem numai la plata, la gramada.
Va rugam nu mai bagati aberatii de-astea in site.