BAE Systems desemnata castigatoare

BAE_Systems_wins_bn_contract_to_launch_Armored_Multi_Purpose_Vehicle_program_640_001

BAE Systems AMPV Armored Multi-Purpose Vehicle

Pentagonul a desemnat, surprinzator pentru unii, castigatorul in programul de inlocuire a vehiculelor pe senile M113 din compunerea brigazilor mecanizate americane.

Astfel BAE a castigat acest mega-contract cu Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV).

Initial BAE va primi 382 milioane de dolari pentru Engineering, Manufacturing, and Development (EMD) si Low-Rate Initial Production (LRIP), compania avand de fabricat 29 de vehicule in cinci configuratii, intr-o perioada de 52 de luni, urmand ca mai apoi sa se treaca la productia de serie.

635549607735947896-AMPV2

M113

Contractul poate ajunge in faza a doua la o valoare maxima de 1,2 miliarde de dolari si 289 de vehicule, dintr-un necesar de aproximativ 2900 (cate M 113 sunt astazi operationale).

Noul AMPV va avea multe lucruri de facut fiind conceput ca un vehicul blindat multirol “bun la toate”, destinat sa lupte alaturi de tancurile Abrams dar si alaturi de Bradley M2/M3.

In principiu AMPV ar trebui sa asigure aprovizionarea trupelor in linia intai, inlcusiv ca transportor de munitie, evacuarea ranitilor, centru de comanda, suport indirect cu foc , etc. Noul transportor blindat va putea sa tina pasul cu Bradley sau Abrams avand din proiectare o mobilitate crescuta fata de “batranul” M 113 intrat in dotare inca din timpul conflictului din Vietnam.

Deocamdata Pentagonul nu dat nici o informatie despre planul de inlocuire a intregii flote de M 113, motivul fiind, cel mai probabil, cel financiar.

 GeorgeGMT

73 de comentarii:

  1. Pentru toata flota de 2907 masini se prevede un buget estimativ de 10,223 miliarde $, cu tot cu R&D. Asta iese cam la 3,5 milioane $ masina, valoare medie.
    Detalii aici:
    https://www.fas.org/sgp/crs/weapons/R43240.pdf

  2. Cum ar fi daca Romania s-ar alatura americanilor achizitionand aceasta masina de lupta?Putina vointa politica sa fie.Ce este bun pentru armata americana nu vad de ce nu ar fi bun si pentru noi.

    • Nu ca nu mi-ar placea o asemenea masina dar noi trebuie sa nu uitam care e geografia noastra, cum arata reteaua hidrografica si daca ne putem permite sa ne bazam doar pe poduri (pe care nu le vom mai avea in caz de razboi) pentru traversarea cursurilor de apa sau daca n-ar fi mai simplu sa utilizam vehicule amfibii.

      • Iarăși obsesia cu amfibienii… La protecție nu se mai gândește nimeni? Degeaba plutește dacă vine un BRT-60 antic și de demult scos de la naftalină cu un KPV (ca să nu mai vorbesc de auto-tunul de pe BTR-80A/82A) sau vreun jihadist cu pantalonii rupți în fund și un RPG-7 foarte ieftin (de remarcat ERA de pe mașinuță) și-l face țăndări. Apoi, ce mare lucru poate să facă un TAB sau un MLI amfibiu fără suport din partea unor vehicule mai grele (în special tancuri) care nu au cum să fie amfibii. În final, nu uitați că snorkel-urile și pontoanele pot fi niște soluții foarte bune pentru lipsa flotabilității.

      • Acuma niste zeci de postari ca ne trebe amfibiu sau ca nu ne trebe amfibiu 🙂
        Mai ramane sa vina MariusZ sa ne povesteasca de necesarul de minim +1000 de bucati 😉

        La cele cateva zeci de bucati de transportoare pe care la va importa Armata Salvarii amanuntul asta n-o sa prea conteze. De exemplu la acelasi tip de transportor in functie de greutatea pachetului de blindaj va pluti sau nu.

        Daca aia nu-l vor amfibiu inseamna ca au mai putina nevoie de asta decat de protectia suplimentara. In fond nici M1 nu prea pluteste.

        Relativ la 8sesia lui Bula precum’ca il ataca rusii, daca vin rusii buluc intr-acolo ca pluteste sau nu ar fi ultima grija 🙂

    • o masina senilata ca asta e buna pt Armata romana pt a inlocui MLVM-ul. am cam avea nevoie de vreo 300 de bucati….parerea mea…200 de lupta in diferite variante si restul 100 ca puncte de comanda, logistice, ambulante, etc.

  3. Sa fie amfibiu sau nu, „that is the question” 🙂
    De ce anume avem noi nevoie ?
    Intre Boxer si Havoc (Patria), as zice ca Solomon: sa fie amandoua 🙂
    Subiectul a mai fost dezbatut. Germania cu o retea hidrografica importanta a ales varianta ne-amfibie. Motivul: trupe de geniu bine dezvoltate. La noi se pare ca nu.
    Sa fie senilate sau pe roti ?
    Din nou, Solomon, fie el pomenit, a zis ceea ce a zis 🙂
    Si uite asa, suntem precum „magarul lui Buridan” 🙂

  4. In conditiile Romaniei un transportor blindat trebuie sa fie amfibiu.De acest lucru depinde mobilitatea infanteriei si implicit manevra.Cam greu sa fortezi un rau fara TAB-uri.
    Podurile de pontoane au avantaje dar si limitari, cum ar fi faptul ca sunt tinte pentru aviatia inamica sau pentru artilerie.La cele doua regimente de pontonieri desfiintate „formidabila” aparare AA era formata din mitraliere AA ZPU-4.
    Nu mai spun ca daca te retragi si inamicul a capturat punctele obligate de trecere (poduri) cu trupe aeropurtate sau aeromobile poti sa-ti cam iei adio de la tehnica de lupta daca nu e amfibie.
    Cazurile Germaniei sau SUA nu sunt relevante pentru noi, ei au alta doctrina, alta dotare, alta aparare AA, alta aviatie etc.
    In schimb suedezii sau finlandezii favorizeaza manevra, deci capabilitatea amfibie a blindatelor.
    Un transportor blindat amfibiu poate deveni mai protejat, ii bagi niste applique si ai terminat povestea, dar un transportor care opteaza doar pentru protectie are nevoie de pontoane, portite, bacuri ca sa traverseze cursul inferior al unui rau..

    • Corect, Vlad!

    • Bine, dacă nu facem ceva cu apărarea AA, putem să ne luăm adio de la orice vehicul (în special LAROM și APR/A-40, sau de la artilerie în general) sau de la un război simetric și, în caz de cafteală serioasă, ne apucăm din start să facem pe mujahedinii. Eu nu neg valoarea abilității amfibii (din contră), dar în contextul în care inclusiv vehiculele moderne amfibii (vezi VBCI) nu par a reuși să treacă de STANAG 4, pur și simplu nu mi se par capabile în a oferi suficientă protecție, în special contra rachetelor. Mobilitate, mobilitate, dar ce facem când mai trebuie să și luptăm (și, implicit, să încasăm). Trebuie să menționez, însă, că sistemele de protecție active dezvoltate în prezent (în special Trophy) par capabile să reducă nevoia de ERA.

      • Marician inteleg punctul tau de vedere, de aceea eu sustin ca ar trebui in continuare sa avem MLI-uri pe senile puternica blindate, dar trasnportoarele ar trebui sa fie amfibii, pentru ca asa cum a spus si colegul Vlad, avand in vedere reteaua hidrografica a Romaniei ai nevoie de capacitatea de a traversa raurile cat mai repede, posibilitati de manevra mai mari etc…

        deci cum am mai spus, transportoare amfibii pe roti si mli-uri cu grad de protectie ridicat pe senile…cea mai buna combinatie dupa parerea mea

        insa intr-adevar, inainte sa ne gandim la asta trebui sa refacem capacitatiile AA

      • De acord ca fara aparare AA iti cam iei adio si de la artilerie, Marcian.Desi lipsa apararii AA poate fi compensata partial prin mascare, dupa cum au demonstrat sarbii. Artileria o mai poti misca, un pod de pontoane insa nu.
        Nici eu nu neg valoarea protectiei, insa daca as avea de ales la un transportor blindat intre putere de foc, mobilitate si protectie, as favoriza mobilitatea pentru ca mobilitatea permite surpriza. Permite invaluiri, intoarceri etc. Permite o aparare manevriera.

        Este corect ce spui cu lupta, de aceea de cand israelienii au introdus Puma in cadrul trupelor de geniu (pionieri), tendintele sunt clare pentru o protectie sporita.
        Cand luptam ar trebui sa folosim MLI-uri pe directiile principale.
        Pe scurt, sunt pentru transportoare amfibii la infanterie si infanterie usoara si MLI-uri cat mai grele la infanterie mecanizata.

    • „In conditiile Romaniei un transportor blindat trebuie sa fie amfibiu”

      Bre, in conditiile Romaniei nu mai conteaza daca e amfibiu sau nu.

      Ca’conditiile de relief or fi una, conditiile din doctrinele voastre or fi a doua dar conditiile Romaniei actuale par oarecum diferite.

      Conditiile Romaniei fiind 29 de Piranha, cateva zeci de B33 Zimbru care mai functioneaza din cele 69 construite plus ce TABuri 71/77 or mai putea sa-si invarta rotile.

      Ce teorie oi fi facut matale la scoala militara o fi una, ce vedem noi ca se mai intampla in conditiile Romaniei e altceva.

      In rest, numa MariusZ mai viseaza la necesarul de +1000 de transportoare, pt ca, desi l-am ales si instalat pe Schummy in cockpit, masinutza Romania din campionatul de Formula 1-Faza la nivel de Comuna cam are oarece probleme cu economia si cu banii pt ulei si piese de schimb.

      „poti sa-ti cam iei adio de la tehnica de lupta daca nu e amfibie”
      Voi oricum v-ati cam luat adio de la tehnica de lupta fie ca e amfibie fie ca nu.

      Si parerea mea, dupa cum merg lucrurile, tehnica aia va fi ultima voastra grija, tehnica veche se va retrage odata si odata iar tehnica noua si moderna va fi in cantitati microscopice.

      Si unitatile se vor desfiinta pe masura ce tehnica isi va da obstescul sfarsit, ca n-or sa va tina cu alea 5 batalioane de tancuri fabricate de Ceasca acum 30-40 de ani pt inca 30-40 de ani.

      Dusterul cu turela sau ala cu catarg de senzori iarasi nu e amfibiu. Si ala e viitorul 🙂

      Nici cele 16 Panhardele nu sunt amfibii.

      Nici MRAPul.
      Cainele era saracu, ca stia sa inoate, dar s-a imbolnavit.

      Iar apararea AA cu Volkov, cateva Hawks si CA94 plus 12 F16 oricum n-o sa va asigure mare lucru. Asa ca o sa faceti manevre alergand ca iepurii si daca stiti sa inotati aveti si capacitate amfibie.

      • Gesegeule, iar ai citit Cioran sau Bacovia bag de seama.Vrei sa punem lacatul, sau ce, ca nu-nteleg.
        Manevra, deci mobilitatea, este tocmai rezultatul conditiilor Romaniei, pentru ca daca aveam si noi tehnica cum au altii, ne puteam permite mai multe de la network-centric warfare la asalturi tip Oarba de Mures. Cand nu ai resurse, cand nu ai tehnica, trebuie sa gandesti si sa transpiri mai mult, iar asta invariabil inseamna mobilitate, manevra, surpriza.

        PVP-urile sunt la CLI, adica la cei care insotesc convoaie etc. Aia nu prea sunt la contact decat in situatii deosebite.

        • Bre, nu eu tin sa puneti lacatul si lumea de pe siteul asta in general cam militeaza pt si viseaza dotare. Si scrie articole SF peste articole SF despre inzestrare 🙂

          Eu doar va spun din exterior ce 8serv eu ca vi se intampla, ca voi din interior poate nu 8servati 😉

          Aviatia Militara s-a dus dupa „industria energofaga” si nu a murit nimeni.
          O sa vina randul si tancurilor si mecanizatelor.

          In ritmul asta se pare ca o sa puneti lacatul oricum, pt ca brava armie romana a pierdut razboiul cu romanii, respectiv razboiul cu politrucii romani care va aloca banii pt inzestrare.

          Si asta cu mult timp in urma.

          Nu eu va pun lacatul, sefii vostri vi-l pun.
          Asa ca nu ma transforma pe mine in inamicul poporului 🙂

          Eu mi-am pastrat ce e al meu acolo si ce a fost al parintilor si bunicilor mei si inca imi platesc acolo impozitele corect si la timp.

          „Manevra, deci mobilitatea, este tocmai rezultatul conditiilor Romaniei”

          Nu de manevra si mobilitate m-am legat eu 🙂

          De ce mi-am permis sa comentez 🙂 : pt ca asa cum am scris initial conditiile pe care le vezi matale si alea pe care le vad eu sunt un pic diferite.

          La capitolul tehnica de lupta eu vad ca oricum ati mai ramas cu la ce fiare se mai invarte roata de pe vremea lui Ceasca. Si perspectivele in viitorul apropiat sunt mirobolante.

          Asa ca despre ce discutam?

          Ca la nivel teoretic matale ai prefera sa fie amfibii in detrimentul blindajului, ca sa ai mobilitate?

          OK cu asta.

          Ca numai jocul de glezne v-ar mai tine in viata in caz de? De acord si cu asta.

          Dar pt 30 de Piranha si nu-stiu-cate TABuri plus daca or mai cumpara vreo cateva zeci de TBTuri peste 10 ani, cand o fi gata proiectul 😉 , chiar crezi ca va conta prea mult in The Big Picture in caz de conflict serios cu stim noi cine in zona?

          Asa ca ce discutii se fac ca blindaj sau amfibiu sunt pur teoretice.

          La cateva zeci de transportoare noi cumparate si la localizarea geografica nefavorabila in caz de practic nu cred ca va conta atat de mult incat sa incline balanta.

          Uita-te la ce capabilitati mai aveti si ce rol aveti in cadrul NATO:
          Trupe expeditionare prin teatrele de operatii
          Camionagii prin Aer
          Supraveghere si alertare aici la marginea Imperiului
          Politie Aeriana

          • GSG, in razboi, la fel ca in viata trebuie sa te descurci cu ce carti ai in mana. Sau daca preferi, cu ce zaruri iti vin. Ca ai 30, 500 sau 1000 de transportoare, amfibii sau nu, te descurci cu ce ai.
            Toata lumea ar vrea sa cumparam cate 1000. Din fiecare.
            Poate Romania sa faca acest lucru?
            Nu.
            Pot militarii sa schimbe mentalitatea fuserista a politicienilor?
            Nu.
            End of story.

            Despre asta discutam.

            Asa ca eu, chiar daca am cumpara un sigur trabsportor blindat, as prefera sa fie amfibiu.

            • „GSG, in razboi, la fel ca in viata trebuie sa te descurci cu ce carti ai in mana. Sau daca preferi, cu ce zaruri iti vin.”

              Bre, no offense, ca te citesc de mult si in general 🙂 scrii chestii interesante, dar iti repet, voi ati pierdut razboiul cu politrucii romani , asa ca ce baza sa pun eu in voi ca o sa le luati rusilor tevile de la Smerchuri si o sa-i bateti cu ele peste bot 🙂

              Si mentalitatea asta ca te descurci cu ce ai e paguboasa. Pt ca asa o sa mergeti fara sa comentati tot in jos…In lumea reala lumea se chinuie sa primeasca/aiba mai mult.

              Si ce-o sa faceti cand n-oti mai avea nimic? Atunci o sa fiti … liberi?

              „Asa ca eu, chiar daca am cumpara un sigur trabsportor blindat, as prefera sa fie amfibiu.”
              OK, am inteles asta. Dar in cazul asta e ca si cum l-ai prefera albastru.
              Si asta nu din cauza conditiilor de relief sau a doctrinei de aparare, ce vroiam eu sa spun e ca la single digits si la ce dujman e in zona oricum in the big picture nu prea mai conteaza.

              Dar daca matale preferi albastru … OK 🙂

              • Gesegeule, I was born on a sunday, but it wasn’t last sunday, crezi ca eu nu stiu ca politrucii sunt problema ? Acest lucru nu se poate schimba, pentru ca armata nu face politica, iar daca mai infiltreaza cate un ofiter printre politicieni, sar deontologii trei stanjeni in aer.

                Este ok sa critici, dar daca vrei sa pui o caramida, conditia este ca sa fie vorba despre critica constructiva, adica sa mai si propui solutii din cand in cand.
                Te-am citit cu atentie, nu in mod constant, intr-adevar, deci este posibil sa-mi fi scapat latura ta constructiva, dar in general nu prea observ acest lucru la tine, observ doar mistouri foarte spirituale intr-adevar, ai un simt al umorului dezvoltat, felicitari.

                Perceptia mea ochiometrica este ca lovesti subtil la moral si pentru mine asta inseamna ca tu tii cu ursul.

                No offense.

                • Bre, io nu propun solutii, MariusZ este acela 🙂 cu sutele de TRuri modernizate cu un leu

                  Solutii fara ca sa se aloce fonduri masive pt inzestrare si fara sa va schimbati un pic mentalitatea de supusi cumintei si tacuti care respecta legile si regulamentele pana in panzele albe, chiar cu pretul sinuciderii sistemului 🙂 , nu prea sunt.

                  Si intrucat sunteti prinsi in capcana asta, in timp nu va vad bine, rezultatele oricum se vad deja cu ochiometrul digital. Aviatia Militara a disparut si a fost inlocuita de Politia Vazduhului, That’s a fact.

                  Restul putrezesc mai incetisor…

                  „Perceptia mea ochiometrica este ca lovesti subtil la moral si pentru mine asta inseamna ca tu tii cu ursul.”

                  That’s not a fact, that’s a assumption.

                  Prietenul tau Nicusor inca este convins ca sunt de la baietii aia cu securea care i-au taiat capul lui Mihai Viteazul. Si ca-l urmaresc 😉

                  Si se mai vaita si ca i se comporta laptopul cam ciudat 🙂 , nu stiu daca ti-a spus si lu matale cand va luaratzi la vorbe acu ceva timp.

                  Matale esti convins ca sunt de la GRU or something.

                  Poate ca pana la urma nu lucrez in domeniul care trebuia 🙂 🙂

                  Iar eu cred ca matale esti venit cu treaba de pe la Departamentul de Optimisti din Armata Romana 😉 ca sa arunci un ochi pe aici.

                  Ca pe langa nenumaratele departamente pt relatia cu Parlamentul, pt relatii cu Alianta, pe langa departamentul pt inzestrarea cu un Panhard pe an condus de un general, s-o mai fi infiintat si un departament din asta ca sa mentina optimismul online si in ‘sistem’ la nivel optim.

                  Asa un fel de echivalent al Thought Police 😉

                  Bre, tineti moralul sus, daca atata se mai poate 🙂
                  Era bine daca era ceva consistent si in spatele moralului, dar asta e…

                  Eu de lovit probabil ca o sa tot „lovesc subtil la moral” 🙂 si in continuare cand mai intru pe aici, fara mila :), critica neconstructiva and stuff…aluzia precum’ca tin cu ursul nu ma afecteaza… stii povestea cu broasca si paiangenu …

                  Pana la urma toata povestea asta a plecat de la discutia ca sa fie amfibiu sau nu 🙂 🙂 si uite unde s-ajuns.

                  Te-a deranjat ca mi-am permis sa te contrazic si in timp sa ma mai ‘iau’ si de voi si atunci gata, „tine cu ursul” si ai rezolvat problema. Voi oricum v-ati spalat pe maini si nu sunteti vinovati de nimic pt ce vi se intampla.

                  • Nu ma deranjeaza, tu poti sa scrii ce vrei.
                    Prietenul meu Nicusor, buna asta :).
                    Nu cred ca esti de la GRU, cred ca esti soldatul ala japonez gasit pe o insula care n-a aflat ca se terminase razboiul.Te lupti cu morile de vant.

                    • Asta este site de luptat cu morile de vand: Romania si Military puse alaturat, modernizari de TRuri, F16 fabricat sub licenta in sute de exemplare, portelicoptere la M Neagra, pe astea nu stiu daca le-ai prins, ca s-au discutat acum cativa ani 🙂
                      Deci suntem in parametri 😉

                    • Vlad,
                      GSG9 incearca sa spuna ca nu chiar incet-incet efectivele MApN se vor reduce si mai mult iar asta impreuna cu fondurile foarte subtiri pentru dotare, vor duce la un impact aproape inexistent in cazul alegerii de mijloace amfibii/neamfibii (si eu prefer amfibiu, la o adica).
                      Iar un inamic mult mai palpabil si mai eficient este cel alcatuit din birocratia, clasa politica si mafia asociata, care, chiar si cu presiuni externe, NATO sau UE, cu greu vor permite o armata echipata corect si inca semnificativa numeric.

                      Adica, ceasul ticaie cu secunde tot mai scurte pentru voi, iar daca nu luati atitudine (ceea ce nu inseamna implicarea in jocul politic), peste 2-3 ani veti fi si cu cateva zeci de procente mai putini iar dotarea nu se va schimba semnificativ (poate chiar vor disparea anumite categorii de arme sau vor fi reduse la cantitati simbolice), ca sa nu spun termenul potrivit- miraculos.

                      Eu si altii am incercat sa oferim in dezbatere solutii cat mai ieftine si variante destepte de a face achizitii ajutand si economia locala si implicit capacitatea de a finanta achizitiile si exploatarea noii tehnici… insa pana acum n-am vazut vreo schimbare de optica pe acolo unde trebuie.
                      Iar ceasul ticaie si daca nu faceti voi si noi schimbarea, nu o va face nimeni in locul nostru! Prea vad cum toti cauta un izbavitor in loc sa faca ei pasii necesari – uite episodul Johannis, in care multa lume i-a scris scrisori cum si ce asteapta de la el. E doar un om si fizic vorbind, nu are cum sa faca totul in locul nostru… si poate nici nu ddoreste sau nu va fi lasat.

                    • Marius, .tu poate nu stii, dar au fost multi ofiteri superiori care au luat atitudine. Rezultatul? Frectie la un picior de lemn.
                      Z.E.R.O.
                      Cainii latra, caravana trece.
                      Militarii au mai putine drepturi decat civili, au o libertate de manevra redusa, este usor sa zici sa ia atitudine. Chiar daca ar lua atitudine seful SMG, nu s-ar schimba nimic.
                      Uita-te la politisti, care sunt civili, au protestat in masa si ce s-a schimbat? Tot ei cotizeaza pentru benzina cand ies pe teren.
                      Este tristul adevar.
                      Mi-ar placea si mie sa vad o demisie la unul din sefii unei categorii de forte, ar intra in cartea de istorie, cu siguranta.
                      Dar sunt vise.
                      Abia cand elitele civile ale tarii (Plesu si restul) vor face ceva, se va putea urni caruta.Dar pe ei ii doare la basca. Sau daca o sa maraie americanii. Ca de la politicieni nu trebuie sa asteptam mare lucru.Doar vorbe frumoase.

                    • Stii care este paradoxul la tine, GSG? Prin ce scrii, tu esti realist din punct de vedere tactic, adica luat cu lupa, dar la nivel strategic, adica privit prin binoclu, esti idealist.
                      Oricum, pot spune ca stii niste treburi, nu-mi dau seama inca daca te-ai autoeducat sau te-a invatat cineva.

      • Genial și trist.Eu am zis Că Caii ar rezolva mai bine,pe viitor și în acest ritm,problema mobilității.

  5. Daca doamne fereste vin Rusii peste noi, nu conteaza. Singura cale de a le face fatza si ai descuraja, ar fi o aviatie din cel putin 10 escadrile de F/16, F/18, Tyhoon, Rafale sau combinate, plus bruiaje, awacs, etc… vreo 20 de unitati AA cu raza lunga cel putin la nivelul Patriot 3, minim 400 de LEO A2 sau Abrams, plus T eurile noastre toate, vreo 200 de bucati LAROM care sa aibe constant acoperire AA scurt si mediu, 300 masini de lupta antitank (si Jderul sunt bune, dar cel putin 300), elicoptere de lupta adevarate dedicate, gen Apache sau Agusta, si asta cel putin 60 de bucati… iar pe mare sa fin constant acoperiti cu 4 fregate AA, 2 distrugatoare, vreo 6 corvete rapide de lupta, iar cel putin 4 submarine. Doar pentru a mentine armata asta, ar fi nevoie de cel putin 8% buget pentru armata, adica vise taica!

    Citesc de multa vreme ca toti ne dam cu parerea, ca domne uite Polonezii ce armata au, dar eu sunt sigur 100% ca cu toata armata lor, daca vin Rusii peste ei, sunt pa intr o saptamana. Nici terenu nu este in avantajul lor.

    Pe noi ce ne avantajeaza este terenul. Nouo ne trebuie o armata practica, cu capacitate mare de mobilizare, pe practica ataca si fugi.

    Singura sansa de a descuraja o eventuala invazie ruseasca, sunt americanii!

    Daca eu as avea puterea de a spune cu ce trebuie dotata armata romana, as merge pe modelul de descurajare total. Adica nucleare, tactice/nucleare, termobarice, chimice si tot tacamul! Si as crea o structura capabila sa trasporte pe ascuns, pana la Moscova, cateva nucleare in valiza. Gen: „ursule ai venit peste mine?’ Vezi ca deja la tine in barlog (Moscova), se afla deja cativa baieti cu ochii albastri si cateva nucleare. Daca nu vrei sa iti pierzi barlogul cel mare, ai face bine in maxim 48 de ore sa te intorci la tine. Si ca proba as exploda o nucleara langa Moscova.

    Din pacate, realistic vorbind, aceasta este singura noastra sansa!

    • „Daca eu as avea puterea de a spune cu ce trebuie dotata armata romana, as merge pe modelul de descurajare total. Adica nucleare, tactice/nucleare, termobarice, chimice si tot tacamul! Si as crea o structura capabila sa trasporte pe ascuns, pana la Moscova, cateva nucleare in valiza. Gen: „ursule ai venit peste mine?’ Vezi ca deja la tine in barlog (Moscova), se afla deja cativa baieti cu ochii albastri si cateva nucleare. Daca nu vrei sa iti pierzi barlogul cel mare, ai face bine in maxim 48 de ore sa te intorci la tine. Si ca proba as exploda o nucleara langa Moscova.

      Acu, sunt mai multe variante posibile:
      Ori v-au bagat WiFi la Spital 🙂
      Ori au venit aici postacii de pe te miri unde, da la servitzii, de la dujmani sau de pe Death Star 🙂 ca sa reduca nivelul discutiei la ridicol.
      Ori pe aici posteaza si copiii 🙂

      • Foarte corect.Subscriu.Problema este ca nici aliatii nostrii nu cred ca ne-ar permite sa ne dotam cu ce zici tu, chiar daca ar fi vointa politica pentru asta iar banul public nu ar fi o problema.

    • Deci ai uitat ceva:
      1. ne mai trebuie 2-3 portavioane nucleare fiecare cu minim 300 de avioane, f35 varianta pe care o fac acum pentru portavion. Punem unul in marea neagra, unul in marea nordului si unul in pacific. Daca ne suparam pe rusi atacam din 3 parti deodata.
      2. vreo 10-15 submarine nucleare, fiecare cu cate 20 de rachete intecontinentale cu focoase multiple, 7-8 per racheta prin diverse oceane ale lumii.
      3. 2-3 sateliti geostationari in L1 si L2 din care cel putin 1 infrarosu ca sa detectam tot ce misca in partea asta a lumii
      4. 500-1000 de rachete intercontinentale cu multiple focoase nucleare in caz ca ii vin lui Putin idei.

      Eu zic ca daca avem toate astea putem sta linistiti…

      • „500-1000 de rachete intercontinentale cu multiple focoase nucleare in caz ca ii vin lui Putin idei”
        OK, rachete am inteles, 1000 sunt cam putine 🙂 , dar „intercontinentale” ca sa ce? Ca sa inconjoare Pamantul si sa-l atace pe Putin la Moscova din partea ailalta si in felul asta realizam si surpriza 🙂 😉 ?

      • O idee de explorat. Putem lua cele două reactoare nucleare de la Cernavodă și le montăm pe fregate. Pe urmă mai vine și laserul de la Măgurele. Ne-am scos.

    • Daca ai alta solutie de dotare pentru a face fatza Rusiei, astept sa propui tu! La criticat si la pesimism esti primul. Eu nu te am jignit!

  6. PS: Sarbatori fericite administratorilor site-ului si colegilor de comentarii si va doresc tuturor, inclusiv celor cu care m-am mai contrazis (sper eu, amical), sa aveti un an excelent pe toate planurile !

  7. Si ca sa va scriu eu ce vreau de la 2015. Vreau asa:
    1. DNA sa continue sa functioneze si sa curete tara asta de hoti si de sifonari. Cata vreme DNAul functioneaza eu zic ca mergem inainte si progresam.
    2. Ponta si PSDul sa pice. Daca baietii aia pica, o sa se sparga partidul si noi ca natiune o sa avem o sansa. Vreau un guvern nou cu oameni de dreapta care pun pret pe munca, nu pe jaf, spolierea celor care muncesc si care stau cu mana intinsa…
    3. Din punctul meu de vedere noi ca romani avem doua mari probleme: a. starea inzestrarii armatei si starea sistemului de educatie romanesc. Asta cu educatia e boala lunga si care o sa dureze o gramada pina o fixam. Dar trebuie sa incepem sa o fixam. Desi pentru voi suna incredibil, inzestrarea armatei e mai usor de realizat decat reforma invatamintului si realizarea unui invatamint performant.
    3.1 Referitor la inzestrarea armatei as vrea sa se intimple urmatoarele:
    a. Sa se dea o lege ca si firmele particulare sa poata sa produca arme si sa fie incurajate astfel de firme.
    b. Sa se inceapa niste proiecte noi – o turela de tanc noua ca sa o punem pe TR85, un motor nou pt TR85. Sa se termine SAUR. Sa se dea bani pt uzina de la Ploiesti sa incepem sa facem niste rachete cat de cat performante.
    c. Sa luam acumulatori la tancuri, sa modernizam ce mai putem moderniza si sa punem in functiune ce se mai poate pune, Restul trimis la fier vechi.
    d. Sa vindem Delfinul, sau daca nu putem sa il vindem, sa il dam la fier vechi. Stiu ca o sa imi sara lumea in cap pentru asta dar adevarul trist este ca acum e o scula inutila, deoarece trebuie sa ii facem revizia, iar revizia aia nu se poate face decat in Rusia – adica exact inamicul nostru. Si la revizie pot sa puna in el un device care da semnale cand detecteaza ca am iesit submarinul din port. Cu alte cuvinte devine inutil.

    • De acord,dar:
      1.DNA-ul trebuie să primească mai multe fonduri,să aibă și o structură informativă proprie,cadru legislativ mai prielnic,dar condiția de bază ar fi ca procurorii să fie liberi din punct de vedere politic,adică să fie aleși pe bază de competențe și prin concurs.Altfel,se întâmplă mizeria de acum:procurorii au fost numiți de Băsescu și Macovei (pe bază de incompetență,zic eu),au descoperit că Udrea a luat șpagă,Udrea le zice „tic,tac,tic,tac,vă dau în gât pe toți” și urmarea este că respectiva încă nu are dosar penal.Dacă DNA-ul ar fi fost liber,Udrea de mult ar fi fost la închisoare.
      2.Cu armata nu prea sunt perspective.Iohannis zicea la un moment dat că armata este pierdere de timp,iar Ponta folosește o lozincă : decât arme,mai bine spitale.E adevărat că Iohannis a promis că va solicita în următoarele luni un raport asupra necesităților armatei.Vom vedea.

    • Partea trista este ca din punct de vedere moral pnl-istii din primele trei randuri sunt la fel ca si psd-ii.Scapi de dracul dar dai de mamica lui.Romania are nevoie de oameni noi in politica , cu viziuni moderne insa astia nu sunt doriti la modul real in actualele partide politice asa ca avem nevoie de liberalizarea pietei politice pentru a aparea un partid nou in care sa se inregimenteze politicienii de care Romania are nevoie.Sa vedem ce partid va scoate Macovei, si cu ce idei va porni la drum dupa ce va avea partidul infiintat.
      Stiu ca supar pe unii insa politicienii sunt exact ca poporul din care provin, la toate capitolele, inclusiv moralitate.Actualul ministru PSD, Pop Liviu, un mare arivist, demagog si fripturist,inainte sa ocupe actuala pozitie, a fost lider de sindicat si a ajuns in acea pozitie deoarece a fost apreciat de cei care l-au votat si inainte sa devina lider de sindicat a fost doar un simplu profesor in Maramures.
      Polonezii si-au modernizat submarinul din clasa Delfinului in Germania.

  8. @gsg
    Tati vad ca esti destul de dezamagit de mica noastra tzara. Ca politicienii aia, ca politicienii aialalta etc.
    Ma uitam azi pe un site de stiri care facea un sumar al perioadei lui Base la conducerea tarii in ultimii 10 ani. Ce sa va spun, era acolo ca s-au dublat exporturile, s-a dublat PIBul, am triplat numarul de km de autostrada etc. Cam peste tot suntem la dublu. Asta in 10 ani.
    Stiti voi vreo tara din Europa care si-a dublat PIBul in ultimii 10 ani ? Ca eu nu stiu, eu stiu de Grecia, de Franta, de Spania, Italia, toate tari care au luat-o accelerat in jos. Asta in timp ce noi crestem. Asa ca eu sunt optimist, zic ca 2015 o sa fie mai bun decat 2014, o sa mai progresam un pic in timp ce restul o iau in jos. Rusia a cazut asa de tare in 2014 ca si acum ii doare capul.
    Eu va zic ca viitorul suna bine, la anu’ cei mai multi romani o sa o duca mai bine, dar probabil ca o sa fie cativa care o sa duca mai prost…dar asta e viata.
    O sa vedeti ca o sa vina si tehnica de lupta, asta dupa ce DNAul o sa se ocupe de baietii care ne conduc. Fiecare zi de capitalism in Romania e o zi de progres. Si au fost o gramada, si o sa mai fie 😀

  9. Daca tot a ajuns discutia la politicieni, un text care circula pe mail, scris de un colonel, nu-i spun numele:

    „Daca tot a facut un bilant, sa facem si noi un bilant dupa 10 ani de regim Basescu pentru armata romana:
    1. Potrivit cifrelor oficiale, consemnate de Carta Alba a Apararii, bugetul destinat MApN a scazut continuu, in pofida angajamentului luat la accederea in NATO, adica 2% din PIB.
    2. A scazut capacitatea de lupta a armatei romane cu peste 40 de procente, potrivit aceluiasi document.
    3. In timpul mandatului sau, militarii in rezerva au aflat ca au pensii nesimtite si s-a aplicat o lege de recalculare a pensiilor militare care a functionat retroactiv. Militarilor activi le-a transmis, astfel, ca, oricand, orice politician din aceasta tara poate impune restabilirea unui drept castigat, cel de pensie, dupa cum pofteste! S-a ajuns acum ca unii subofiteri sa aiba pensii mai mari decat fosti sefi ai SMG sau alti generali.
    4. I-a pus la colt pe colonei, prin opunerea lor subofiterilor, pentru ca, spunea el, in ianuarie 2011, „N-am vazut niciun colonel plecat din armata in vreun TAB cu bomba sub el, prin Irak sau Afganistan”. Fostul comandant suprem si fostul sef CSAT habar nu avea ca TAB-ul este destinat grupei si ca, in cel mai fericit caz, grupa este condusa de un subofiter, deci nu de colonei.
    5. A inventat un sistem ad-hoc de numire in fruntea SMG, prin rotatie, prin succederea matematica a reprezentantilor categoriilor de forte (unul de la Terestre trebuia musai urmat de altii de la Marina si Forte Aeriene!), ignorand adecvarea (gradele) sau competentele dovedite pentru ocuparea unui asemenea rang ale mai multor potentiali candidati.
    Dar, da, a sarutat lung Drapelul Regimentului 30 Garda, la ultima ceremonie de la Cotroceni… Emotionant, nu-i asa?”

    Piratul era militar, cu academia facuta, de unde si asteptarile. Dar stati asa, ca sasul a zis ca el si-a pierdut vremea in armata. Un trupete care nu spune asa ceva in timpul serviciului militar este masochist, dar sa scrii asa ceva in memorii, este foarte, foarte deplasat. Partea buna este ca la cat uraste armata, ne poate surprinde doar placut.

    • @Vlad
      Problema nu e la Base, desi se pare ca tu il cam urasti. Problema e in primul si in primul rand la popor. Si cand zic asta nu ma refer la un popor asa mitic, luat la modul general si care nu exista niciunde. Ma refer la oamenii din jurul nostru. Ia faceti voi militarii un sondaj mic si ne-stiintific in jurul vostru si intrebati cam care e parerea poporului despre armata romana si inzestrarea ei. Si o sa aveti mari surprize, ca toata lumea o sa zicaca armata e ok, e bine dotata si ca nu mai are nevoie de mari dotari, Poate ceva asa acolo ca sa fim mai buni, dar oricum ce avem e OK. Ca au vazut ei la parada de 1 Dec.
      Voi ca militari ar trebui ca in primul si in primul rand sa educati populatia, sa spuneti care sunt problemele si dupa aia o sa vina si banii. Cata vreme romanii cred ca armata e dotata corespunzator atunci nu o sa se intimple nimic.
      Uita-te aici: https://www.youtube.com/watch?v=-A9ed9qAXTg – pe parcursul emisiunii Gen Neagoe Visarion este intrebat ce parere are de TR85. Raspunsul halucinant al jigodiei aleia cu fata umana este: „Sunt bune si isi indeplinesc misiunea”. Bai frate, Ion Petrescu trebuia sa se ridice, sa ii dea un cap in gura idiotului si sa il dea afara din emisiune. Astia sunt oamenii care v-au condus si presupun ca astia sunt oamenii care va conduc. Si dupa aia va plangeti ca v-au scazut pensiile? Sa mori tu!!! Tu consideri ca o maimuta ca Visarion asta merita pensie ? Nu e asa ca eu trebuie sa muncesc mai mult si sa platesc taxe mai mari ca baiatul asta sa ia o pensie mai mare ?
      In concluzie prima data trebuie educat poporul ca avem nevoie de armata. Trebuie sa i se explice ca ce avem acum este depasit, si trebuie chestii noi, si ca pentru asta trebuie bani. Si ca apararea colectiva e mai importanta decat pist(zd)ele de biciclisti si ca pusul si repusul bordurilor si plantatul de panselute in parcuri si la marginea drumului. Pe Ponta (care eu cred ca e agent GRU desi nu am nici o dovada directa) il doare fix in pix de pistele de biciclisti, dar daca lumea a demonstrat s-a facut luntre punte si a facut rost de 50 mil sa faca asa ceva in bucuresti. Oiricat l-am uri noi si orice am zice, daca ieseau 10k oameni in strada ca vor tancuri, Ponta se apuca sa faca tancuri. Asa ca primul pas este sa facem societatea romaneasca sa constientizeze ca trebuie sa ne facem armata, si abia dupa aia sa aruncam totul pe politicieni.

      • LionHeart, poporul este educat, la nivel macro. Uita-te in sondaje sa vezi in ce institutii au incredere romanii.Nu acolo este baiul.
        Baiul este la oamenii educati. La nivel micro, am discutat cu amici care cred eu ca sunt educati, chiar printre elite. Unul m-a intrebat ce rol a avut armata la 1 decembrie 1918. Este foarte greu sa educi asemenea oameni, care sunt ca paharele pline. Nu este vorba de educare, este vorba despre evanghelizare.

        Nu-l urasc pe pirat. Nu il respect, este altceva. A privit militarii in ochi la propriu si i-a mintit cu zmabetul pe buze. In armata exista o vorba: „sa futi razand”. Asta a facut el.

        • „LionHeart, poporul este educat, la nivel macro. Uita-te in sondaje sa vezi in ce institutii au incredere romanii.Nu acolo este baiul.” – sincer nu inteleg ce vrei sa spui? Ca poporul stie de problemele armatei, asa la nivel macro? Daca asta vrei sa spui iti spun ca e gresit. Poporul are incredere in armata (incredere prost plasata daca ma intrebi pe mine) si crede ca armata e bine dotata. Aici e problema. Si daca armata nu iese sa zica nimic, asa o sa ramine – „bine dotata”.
          Referitor la Base si f*****l armatei, eu zic ca nu la el e problema, problema e la prim ministru, ca ala trebuie sa dea banii. Toti generalii au zis ca Base a cerut in permanenta mai multi bani pt armata dar nu s-au dat. Si nu s-au dat pentru ca „nu a fost o prioritate”. Si nu a fost o prioritate deoarece poporul nu a cerut. Observi ca ne miscam cumva circular cu argumentele?

          • Cu toata simpatia, cred ca te inseli, LionHeart.
            1. Prin popor ma refer in primul rand la oamenii simpli, sau daca vrei mai tehnic la cei care sunt la baza piramidei lui Maslow sau la cei 80% ai lui Pareto. Ei au facut armata sau au pe cineva (sot, tata, frate etc) care a facut armata.
            2.Seful CSAT este presedintele, nu primul-ministru. El poate misca lucrurile. Daca nu poate sa le miste, atunci macar sa nu distruga ce a fost construit.
            3. Nu inteleg cum ai vrea tu ca poporul sa ceara ceva legat de dotare. Sa faca un miting? Sa faca o cauza pe Facebook? Da o solutie.

    • ” Partea buna este ca la cat uraste armata, ne poate surprinde doar placut.” 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 buna asta…

      Bre, daca Chiratu’ a pus de unu singur (sau asa ne place noua sa credem) pe butuci ditamai sistemul militar, sistem cu servicii de informatii, academie si scoli militare, magistrati si juristi, sute de generali si jdemii de colonei…atunci clar ca sistemul are o problema. Sau mai multe. Pe care Chiratu le-a speculat, cunoscandu-le bine si avand si ceva talent. Nativ 🙂

      Sau oamenii de sus ai sistemului sunt foarte nepregatiti. Caz de asemenea amputabil sistemului, pt ca sistemul i-a pregatit.

      Sau nici macar nu era nevoie de mare artist pt asta, sistemul fiind atunci best described as ‘varza’ 🙂

      Oricum, numai sa pozeze in victima si neavand nici o reactie eficace asta nu-i face cinste.
      Sistemului.

      • Ce-ati facut bre, ati plecat la culcare si m-ati bagat by default in spam 🙂 ?

        • Hai GSG9 ca te-a scos „moshu” din SPAM 🙂

          Altfel aparea maine si tot nu era bai mare… comenteaza si tu la ore mai estice 🙂

          Cred ca de asta data ai folosit „varza” intr-un mod intolerabil, asociind in aceeasi propozitie cuvantul „sistem” „). De „Chirat” ce sa mai zic.. pana acum cateva zile i se spunea „dom’presedinte” sau „presedintele nostru” 🙂

          • „Hai GSG9 ca te-a scos „moshu” din SPAM 🙂 ”

            Saru’mana Boerule, sa-ti dea Dumnezeu zile multe si Sanatate si Bogatie si copii multi multi multi multi si frumosi si sanatosi 🙂 😉

            • Când un comentariu conține oricare dintre cuvintele de mai jos în text, nume, URL, adresă email sau adresă IP, acesta va fi reținut pentru moderare. Un cuvânt sau adresă IP per rând. Atenție însă, cuvintele vor fi potrivite astfel: „press” se va potrivi și pentru „WordPress”.

              -online
              4u
              adipex
              advicer
              baccarrat
              blackjack
              bllogspot
              booker
              byob
              car-rental-e-site
              car-rentals-e-site
              carisoprodol
              casino
              casinos
              chatroom
              cialis
              coolcoolhu
              coolhu
              credit-card-debt
              credit-report-4u
              cwas
              cyclen
              cyclobenzaprine
              dating-e-site
              day-trading
              debt-consolidation
              debt-consolidation-consultant
              discreetordering
              duty-free
              dutyfree
              equityloans
              fioricet
              flowers-leading-site
              freenet-shopping
              freenet
              gambling-
              hair-loss
              health-insurancedeals-4u
              homeequityloans
              homefinance
              holdem
              holdempoker
              holdemsoftware
              holdemtexasturbowilson
              hotel-dealse-site
              hotele-site
              hotelse-site
              incest
              insurance-quotesdeals-4u
              insurancedeals-4u
              jrcreations
              levitra
              macinstruct
              mortgage-4-u
              mortgagequotes
              online-gambling
              onlinegambling-4u
              ottawavalleyag
              ownsthis
              palm-texas-holdem-game
              paxil
              penis
              pharmacy
              phentermine
              poker-chip
              poze
              pussy
              rental-car-e-site
              ringtones
              roulette
              shemale
              shoes
              slot-machine
              texas-holdem
              thorcarlson
              top-site
              top-e-site
              tramadol
              trim-spa
              ultram
              valeofglamorganconservatives
              viagra
              vioxx
              xanax
              zolus

              🙂

            • Daca ar fi speculez as zice ca de vina pentru „comentariu in asteptare” e un server din Westphalia, care preia cativa baieti din afara (in special unul are o predilectie pentru multe nickuri) si genereaza o gramada de IP-uri (la un moment dat am descoperit chiar acelasi IP pentru 3 gagii diferiti, incluzandu-te si pe tine gsg9-le), ceea ce face antispamul sa maraie cu neincredere, asa ca va pune putin la murat.

  10. Pentru ca a pomenit GSG-ul de mica mea cearta cu Nicusor, vreau sa-i urez lui Nicusor din toata inima sarbatori fericite! Indiferent de diferentele de opinie trecute si probabil si viitoare, pe partea tehnica scrii articole foarte bune, Nicusor.

  11. Basescu a zis el insasi, in ultima conferinta inainte de alegeri, ca Tariceanu si Psd/ul, au fost la putere in total 7 ani. Ca sa fim obiectivi, el se lauda cu realizarile lor. Aaa da… Au realizat si eu ceva, au taiat pensii si salarii! Nu vreau sa il pup pe Tonta, dar nici Basescu nu isi poate lua meriterele care nu le are. Bine ca la armata s a gandit asa de mult incat doar in ultimii doi ani tipa de 2%, cand era Boc prim ministru ziceau ai lui ce ne trebuie nush cate avione, ca suntem in Nato si bla bla. Asta cu coruptia a fost impusa din afara, asta este clar. Oricine iesea presedinte facea la fel. Doar ca nouo ne place sa credem ca e marele erou. Si ne vinde bancuri ca el e Ileana Cosanzeaza curata, iar cel mai informat om al tarii nu stia de fracsu ce face…

  12. Nu vreau sa par gunoier (nu am nimic cu gunoierii, e o meserie nobila) dar parca era vorba ca in urma retragerii din Afganistan, americanii o sa lase pe la noi niste masinarii ceva. S-a mai auzit ceva in legatura cu acest fapt? Pe parcursul verii si toamnei, aproape zilnic treceau pe deasupra Constantei 1-2 Hercules-uri. Banuiesc ca aduceau americanii din Afganistan la Kogalniceanu.

    • Tehnica scoasa de americani din Afganistan, in urma retragerii, este trimisa majoritar pe cale ferata si maritima, si nu aeriana… asa ca tranzitul prin aeroportul MK e mai mult pentru echipamente usoare si trupe.

      • Da ai dreptate, nu am gandit deloc. Ar fi risipa imensa de bani pt combustibil sa care la o cursa cu avionul 2-3 Bradley-uri sau cate o incapea. Mi-am aplicat 10 castane.

  13. La Multi Ani cu Sanatate va doresc, toate cele bune in anul care vine, ah si pentru armia „victima” romana, ii doresc … un Death Star cu o flota de Star Destroyers pe orbita geostationara luand in colimator turnurile Kremlinului. Acum la modul serios ar trebui sa spunem: RIP ARMIA ROMANA. Remember: The Winter is coming….

  14. Eu zic sa ne uitamn un pic in ograda Hezbollah-ului si cum i-au respins pe israelieni si sa invatam de acolo…..Nu cred ca este asa de greu de adus la zi echipementele de infanterie si cele antiaeriene cu raza scurta de actiune. Armamentul antitanc diversificat, pustile antimaterial nici ele nu costa foarte mult la nivel de buget al MApN-ului.
    A si inca ceva intrebare – direct adresata lui Vlad – nu era mai bine sa se mentina serviciul obligatoriu pentru un minim de 4 luni condensate de pregatire militara? Nu se pote reintroduce un program similar Suediei sau de ce nu preluat de la puscasii marini USA?
    Pana la urma in cazul unui conflict hibrid trupele MApN-ului care insumeaza vreo 50.000 activi ( foarte optimist vobind) vor fi rapid angajati in lupte ciudate care le va injumatati eficienta. Restul populatiei de potentiali recruti nu o sa poti sa o antrenezi azi in timp util si eficient.

    • Mecanicule, eu cred intr-o armata profesionista PLUS voluntariat pentru rezervisti. Cred foarte tare in rezervisti, ei sunt baza unei armate in caz de nasoleala.
      Deci as opta pentru modelul britanic sau cel american. Militari cu jumatate de norma, care sunt uneori mai militari ca aia cu norma intreaga.
      Cat despre puscasii marini ai SUA, da, ar trebui sa invatam cat mai multe de la ei. Si am invatat, cred eu. USMC a trimis subofiteri ca instructori in Romania de… multi ani. Au mai prins si baietii nostri una, alta, zic eu. Si au mai prins si ei una alta de la ai nostri :). Pentru ca de ceva vreme invata mai mult ei de la ai nostri :).
      Este foarte greu sa schimbi o birocratie. Daca o misti un milimetru, deja este o victorie.

    • Subscriu.Ca sa ai rezervisti, ai nevoie de o pepiniera unde sa se formeze.Ca sa faci ce zici tu trebuie sa dispui de bani suficienti si o infrastructura adecvata.Costul instruirii unui militar la nivelul dorit de tine este incomparabil mult mai mare decat fata de a unui militar in termen, la nivelul cum erau ai nostrii.Ca sa ai un militar foarte bine instruit trebuie sa il hranesti si sa il echipezi asa cum trebuie, plus programele de instructie care costa bani frumosi.Daca am avea un program de instruire de 4 luni, ar fi ok.Timpul alocat stagiului militar nu este mare asa ca oamenii l-ar accepta fara multe comentarii.Ar fi aventura vietii lor daca acolo s-ar face ce trebuie sa se faca, lasand capraria si vechile naravuri de prost gust, atat de specifice si armatei noastre, la groapa de gunoi a istoriei militare.

  15. Avand in vedere ca Romania are una din cele mai vaste „retele” de rauri din Europa, nu are rost sa comparam cu alte tari, trebuie pus cat mai mult accent pe amfibiu. Noi trebuie sa reusim ca TBT-ul (‘corpul’ lui) sa fie esenta multirolului: de la transportor capabil sa lupte atat contra infanterie cat si tancuri la IFV (kituri de blindaj inclusiv posibilitatea de a monta (N)ERA).
    Daca noi nu constientiezam ca singura tara cara iti vrea cu adevarat binele, si nici ea tot timpul, este Romania, restul este interes… Ori reusim sa ne punem pe picioare industria de aparare pt. echipementele necesare combaterii insurectiei (echiparea soldatilor, transportoare, artilerie, aviatie, AT) ori sansele de a ramane un stat unitar sunt mici pt. ca in momentul in care faci import devii dependent de interesele acelui stat (evident ca sunt necesare si alte masuri). Si pt. anumite tari europene interesul este altul decat crede majoritatea si nu neparat OK pt. noi ( ruperea Romaniei este importanta pt. ei).
    Se spune ca la inceputul anului Ucraina comanda din Germania 20 000 echipamente de protectie individuala pt. soldati. La cea data Germania nu a avut nici o obiectie in a primi comanda, cand Oleksandr Turchynov ordona inceperea Operatiunii Atiteroriste in est, Germania blocheaza livrarea acestor echipemente, ucrainienii fiind nevoiti sa trimita voluntarii „dezbracati”.

    Romania nu se afla in situatia de a putea intoarce armele oricare alta alianta inseamna sfarsitul staului unitar roman. Sa nu nu facem ca nu intelegem, in cazul nostru US a tras o linie care nu convine multor state, pt. ca este pe granitele actuale. Aceste state cosidera ca acea linie trebuie sa fie pe la Capati o parte Rusia o parte vestul. Problema este ca o data cu declinul influentei US in Europa va creste presuinea pt. mutarea liniei pe Carpati noi trebuie sa ne pregatim.

    ///
    @Vlad, LionHeart are drepate. Ce trebuie inteles este ca in democratie ceea ce crede poporul este mult mai important, chiar si pt. decidenti, chiar decat realitatea. Poti sa fi tu agentul „x” (si din pacate sunt atat de multi politicieni in Romania) poti sa fi tu cel mai corupt si anti-roman nu poti ignora, flagrant, votanti ceea ce cred si vor ei, nu poti ignora, la nesfarsit, presiunea media daca este mare. Fara acestea orice demers facut nu este complect si nu poate fi foarte eficient (chiar daca politicienii ar vrea, daca perceptia populatiei/mediei este ca trebuie autostrazi – aici vedeti maiestria in manipularea a unor sevicii din afara; nu ca nu am vea nevoie de autostrazi dar nu cum se fac acum, unde nu prea trebuie iar unde cer agentii economici … sa vedem … prioritate prin 2020 toamna… acesta este reteta pt. falimet/slabirea tarii pt. ca intretinerea acelor drumuri/autostrazi costa – este cam greu sa explice de ce dau ei bani la armata si nu dau mai multi la unguri, pardon autostrazi – ca de, noi importam de la unguri bitumul ca al nostru era prea ieftin iar noii propietari austriecii si ungurii au inchis ca sa importam de la ei). De aceea rusi si ungurii fac afirmatii care sunt sunt usor de demontat pt. cei care cunosc cat de cat despre ce este vorba pt. ca ele nu se adreseaza cunoscatorilor/elitei ci populatiei statelor vizate pt. ca acesta sa puna presiune pt. a lua sau sa accepte decizile guvernelor favorabile rusilor.

    Presiune mediatica (tv – este usor sa creezii/prezinti filme/poze/evenimnete spectaculoase, ziare, bloguri, forumuri, youtube, facebook, etc – trebuie sa va crestii „popularitatea” pt. a avea capacitate de negociere (politicienii trebuie sa aibe si ei un profit iar in cest caz ar fi „lipirea” de imaginea/popularitatea armatei) si pt. ca populatia sa accepte bani pt. armata) combate-ti manipularile, insistati pt. productia in tara (locuri de munca, bani buget, PIB – economia va plateste sau va mentine servicul, nu importul ala doar taie, sigurnata ca veti putea folosi acele echipemente chiar si dupa ce sunt avariate si nu depindeti de interesul statului care le-a exportat) daca vreti sa dobanditi sprijinul populatiei.
    Trebuie neutralizata propaganda ONG-urilor si agentilor de influenta contra patriotismului si incercarea acestoara de a spune „totul este ok”.
    Merita remarcat efortul domnului Degeratu dar orice ar face nu est suficient daca nu este sustinut mediatizat.

    ///
    Este bine ca mai sunt si altii care sustin acelasi lucruri ca si mine. Este timpul sa se inceapa informarea populatiei:

    „In februarie 1990 a venit la Bucureşti şi vicecancelarul german, care se ocupa de politica externă. L-au primit domnii Iliescu şi Roman. A venit să întrebe dacă noul guvern de la Bucureşti continuă politica celuilalt de a lasă germanii să plece din ţară. Domnul Iliescu a spus: categoric, nu avem nimic împotrivă, ba chiar în condiţiile de pe timpul lui Ceauşescu


    S-a ajuns să se convină la un sprijin german. Germania va vărsa o cantitate foarte mare de energie. Şi s-a mai convenit ca toţi germanii care vor să plece să plece. În 1940 s-a mai întâmplat aşa ceva. Pentru mine a fost o lovitură de graţie. Mi-am dat seama că Germania avea o înţelegere specială.
    Cert este că la data aceea se considera că România urmează să intre într-o destabilizare generalizată care ar putea să dea naştere la o confruntare deschisă.

    …..

    Scopul era cât se poate de clar. Ce vă miră! Declaraţia de la Budapesta din 1989, care trebuia să comemoreze Trianonul. Aici era linia de ruptură incluzând România cu Transilvania şi Banatul. În Banat, 90% erau români. Regiunile trebuiau, într-o primă fază, să dobândească un statut de autonomie dezvoltată şi să constituie o punte de legătură între Budapesta şi Bucureşti între două proiecte de dezvoltare care erau diferite, dar care se puteau acomoda într-o Europă unită. Moldova şi Munteania, deci ce rămânea, aveau o şansa de a se racorda la proiectul de coagulare estică. Noi aveam şi aici de ‘câştigat’ pentru că ni se oferea o şansă de asociere cu Moldova. Nu sunt românii cei care nu înţeleg marile strategii? Aveam în ambele variante de câştigat, dar cine ştie ce fel de Românie aveam.

    După 25 de ani, acel proiect de ruptură mai poate exista?
    Da. De ce credeţi că România nu e în Schengen? Această amânare este văzută ca singura cale de recurs vizavi de problemele de autonomie din România. Abia atunci suntem în frontiera europeană. Acum suntem membri. Nu vă spune nimic că tot cei care se opun sunt aceeaşi triadă: la Bugapeste, la Haga şi la Helsinki.”
    http://adevarul.ro/news/eveniment/adevarul-live-ora-1600-cui-apartine-revolutia-romana-invitatul-ioan-talpes-dezvaluiri-exclusivitate-1_549d2efc448e03c0fd0e1dff/index.html

    Din motive evidente e minimizeaza rolul Germaniei chiar daca nu este ea cea mai antiromana. La fel si Austria.

    Atentie mare atentie ca pierdem cu mare talent aceasta runda.

  16. Hannibal, monitorizarea si combaterea actiunilor subversive este misiunea „amicilor” tai din SRI.Are si armata oameni care au studiat Mucchielli, dar resursele sunt o fr(e)actie fata de cele ale SRI.
    Cred ca si unii si altii stiu sa-si faca treaba.Nu s-a pierdut runda, ba din contra.

    Faza cu „Este bine ca mai sunt si altii care sustin acelasi lucruri ca si mine.” ma face sa zambesc oarecum. Ma gandesc totusi ca nu te consideri unic, special si singurul destept din Romania :).

    In general oamenii care se considera asa nu sunt jucatori de echipa si de aceea orice institutie militara ii evita.

    • @Vlad
      Daca crezi ca am „amici” pe la SRI.. se pare ca ai o parare cam proasta despre aceste serviciu.

      Iar in rest era vorba despre modul in care este abordat subiectul ruperii Romaniei si cum se incearca minimizarea pericolului (oarecum asemantoare cu acea campanie din Polonia care viza tot ce tine de patriotism, pericol, apararea a tarii etc, acolo nu prea a functionat eficient).
      Si nu am scris ca s-a pierdut runda ci ca se pierde.

  17. Se pierde din vedere ca inlocuirea M113 s-a produs deja (cu Bradley si Stryker) in brigazile de lupta mecanizate, aceste AMPV sunt mai mult pe partea medicala, de comanda si sprijin cu foc de mortier.

    There are to be five versions of the AMPV:[24]

    General Purpose (GP): Replaces M113A3 APC. Requirements are for 2 crew and 6 troops, be configured to carry one litter, and mount a crew served weapon. Tasks include conducting logistics package escort, emergency resupply, casualty evacuation, and security for medical evacuation.[24] 522 planned.[8]
    Medical Evacuation Vehicle (MEV): Replaces M113 AMEV. Requirements are for 3 crew and able to have either 6 ambulatory patients, 4 litter patients, or 3 ambulatory patients and 2 litter patients. It must also have medical equipment sets and environmental cooling. Tasks include conducting medical evacuation from the point of injury to an aid station and medical resupply replenishment.[24] 790 planned.[8]
    Medical Treatment Vehicle (MTV): Replaces M577A3 Medical Vehicle. Requirements are for 4 crew and one litter patient, as well as medical equipment sets and environmental cooling. Tasks include serving as the forward aid station, main aid station, and the battalion aid station.[24] 216 planned.[8]
    Mortar Carrier Vehicle (MCV): Replaces M1064A3 Mortar Carrier. Requirements are for 2 crew and 2 mortar crew, with a 120 mm mortar and 69 mortar shells. The task is to provide indirect mortar fire.[24] 386 planned.[8]
    Mission Command (MCmd): Replaces M1068A3 Command Post Carrier. Requirements are for 2 crew, 2 operators, and a mount for a crew served weapon. The task is to serve as a command post.[24] 993 planned.[8]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *