Balanta submarinelor in Pacific

nssnva

Daca odata cu incheierea Razboiului Rece americanii au ramas stapani peste Pacific, macar din punctul de vedere al flotei de submarine, astazi lucrurile incep, incet sa se miste spre un anumit echilibru.

Astfel la inceputul anilor “90 US Navy si aliatii sai din Pacificul de Vest: Japonia, Australia, Coreea sau Singapore, aveau un avantaj net in fata Rusiei sau Chinei. Flota Rusa din Extremul Orient se degrada rapid, sub povara scaderii bugetului pentru aparare cu peste 80%, in timp ce submarinele chineze erau pur si simplu prea primitive si prea inapoiate tehnologic pentru a pune, intr-un fel sau altul, presiune pe americani & co. In privinta Coreeii de Nord, care desi are o flota numeroasa de submarine, in general costiere, nici nu mai merita discutat; vechi, prost intretinute si cu echipaje foarte putin pregatite.

China de exemplu nu a reusit nici astazi sa detina un submarin nuclear purtator de rachete care sa poata fi trimis in patrulare de lunga durata.

Numai ca ce coboara s-ar putea intr-un tarziu sa si urce, astfel ca zilele in care americanii si ai lor haladuiau relaxati prin intreg Pacificul, danadu-si binete unii altora, se apropie de sfarsit. Rusia a reinceput sa construiasca submarine strategice noi, si de asemenea se afla intr-un amplu proces de modernizare a actualei flote de submarine de atac. China la randul ei face eforturi colosale pentru as imbunatati tehnologia constructiei de submarine, concomitant cu trecerea la o pregatire de calitate a echipajelor proprii. Astfel ca sunt deja semene ale permanentizarii sub-urilor chinezesti de atac in zona Oceanului Indian, spre ingrijorarea tot mai profunda a Indiei.

In acest moment balanta flotei de submarine in Pacific arata cam asa, pe hartie cel putin:

-SUA si aliatii sai – 89 de bucati, din care 39 Made in SUA, 50 apartinand aliatilor

-China si aliatii sai – 94, din care submarine chinezesti 55

Coreea de Nord ar mai putea “participa” la aceasta balanta de forte cu inca 70 de mini-submarine, da asa cum spuneam, datorita tehnologiilor foarte vechi, mentenentei slabe si proastei pregatiri a echipajelor, aceste nave nu sunt tocmai gata de lupta la un nivel prea ridicat.

In ultimii ani insa trendul pare sa fie in favoare Chinei si Rusiei. Numai in cazul Chinei, flota de submarine va creste cu 80% in urmatorii ani, in timp ce Rusia a ales varianta cu un numar mai mic de nave, dar calitativ superioare. Astfel pana in anul 2020 Flota Rusa de submarine se asteapta sa dispuna de aproximativ 50 de nave, din care 30 cu propulsie nucleara. Si daca ne gandim ca in urma cu doar 30 de ani rusii dispuneau de numai putin de 180 de submarine  nucleare, la care se adaugau si cele clasice!

In acest moment tendinta, atat pentru SUA cat si pentru Rusia, este ca majoritatea submarinelor sa fie dislocate catre zona Asia-Pacific, iar in acelasi timp vecinii Chinei “stimulati” de agresivitatea crescanda a Beijingului, isi modernizeaza actualele nave si sunt pregatiti pentru achizitii suplimentare.

Bineinteles ca in acea zona toata lumea isi face acum planurile in functie de China, dar deocamdata decalajul tehnologic intre submarinele chineze si cele occidentale sau rusesti, este inca marcant, numai ca ajutata de puternica sa crestere economica, conducerea chineza spera sa poata absorbi acest decalaj in urmatorii 20 de ani.

 

Sursa: strategypage 

GeorgeGMT

11 comentarii:

  1. @ George GMT

    -China si aliatii sai – 94, din care submarine chinezesti 55

    Coane George „Bre” care-s aliatii Chinei?

    • Rusia si Coreea de Nord, ultima contorizata aici cu sumbarinele ceva mai oecanice. Articolul are in vedere SUA pe de o parte si China de cealalta, Rusia fiind considerata in viitor mai putin importanta, din punctul de vedere al unui conflict de interese.

      • @ George GMT

        Desi exista „Shanghai Cooperation Organisation” precum si alte tratate ruso-chineze NU CRED ca intr-o „paruiala” clasica intre China vs Usa & Co, Rusia ar participa cu proprii soldati / marinari la desfasurarea conflictului. Pentru ei ar fi mult mai simplu si – mai ales – profitabil sa stea deoparte si sa vanda arme alora mici, multi & galbeni.

        China nu poate fi un aliat in adevaratul sens al cuvantului; China este doar o excelenta piata pt armele rusesti iar probabilitatea de a deveni un petential inamic terestru este destul de ridicata. Oare isi permite Rusia sa uite – atat de usor – evenimentele din 1969 ???

        http://adevarul.ro/international/in-lume/In-schimbul–datoriilor-tadjikistanul-cedeaza-teritorii-chinei-1_51975192053c7dd83fab3387/index.html

        • Si daca te hotaresti ca vrei sa fii o natiune pasnica si prospera, de ce ai nevoie?! De o armata cat mai puternica! Nu se pune problema ca una dintre parti sa-si faca planuri de razboi, ci doar sa fie preagatita sa-si apere interesele, macar la nivel de potenta. Daca esti in curul gol, cum suntem noi acum, crezi ca da cineva doi bani pe tratatele internationale?! 🙂

  2. Chinezii pot spera ei, faza e sa si fie lasati. Americanii le pot pune embargo oricand au chef si foarte usor, pozitia geografica a Chini nefiind nicicum una stralucita. Ar ajunge astfel in situatia japonezilor dinainte de ww 2, singura solutie ramanand razboiul.

  3. Off topic si sorry pentru dublura, dar vreau sa-l vada toata lumea:

    Am citit comentariul cuiva la unul din articolele recente, conform careia Boeing cauta sa cumpere o fabrica prin Europa. Tinand cont de acest aspect si de informatia legata de F 18 SH donate si modernizate pentru Romania, cred ca ar putea fii luata in considerare o eventuala colaborare cu acesti americani, nu cu LM pentru interminabilul F 35, un fel de tanar si nelinistit al industriei aeronautice contemporane. In loc sa speram la utopica aeronava a celor de la LM, mai bine cred ca am incerca sa stabilim un parteneriat stategic cu Beoing, in sensul ca:

    Renuntam la F 16 si F 35 si trecem la avioane noi, Advanced Super Hornet, in jur de 48-50, cu offset in fabrica de la Craiova. Poate construite aici, sau macar asamblate, ceva piese si mentenenta locala. Apoi, pe viitor, ne putem inscrie in programul lor de avion de generatia a VI, al carui concept l-au prezentat de curand, articol preluat si de RoMilitary, recent. Asa scapam de penuria de avioane din RoAF si de timpul asteptat pentru F 35 si punem mana pe un avion cu adevarat de ultima generatie, eventual si de banii multi dati pe el, pe F 35, ca poate iese mai ieftin asta….. Poate in aceasta colaborare se poate discuta de IAR XT sau ceva nou nout, proiectat la comun de Romania, prin INCAS si americani, ca trainer oficial al Boeing pentru tot ce vor produce ei in acest domaniu, ceva fabricat integral aici. Cum vii se pare idea asta, e de luat in seama ca posibila varianta? Astept pareri….

    Uite si link-ul cu pricina despre avionul VI generation:

    http://www.rumaniamilitary.ro/boeing-spera-sa-se-reintoarca-pe-portavioanele-americane-odata-cu-avioanele-generatiei-a-vi-a

    • tu chiar ai inghitit galusca cu f 35-u’ ? :)) f-18 super hornet? oameni buni trezitiva o sa avem 12 f-16 432523532 hand, o colonie respectabila ca Romania nu are nevoie de aviatie sau armata in general.. , ati uitat ca suntem in nato? in caz de ceva toate tarile membre o sa sara sa ajute tiganii din est-ul europei care le fac peri albi pe la ei pe acas’, tocmai recent isi usca gura de pomana George Friedman spunand ca scutul antiracheta e un mare nimic si ca ar trebui sa ne preocupe situatia armatei … dar sa fim seriosi de ce sa il credem pe el si nu pe politicienii nostri care nu ne-au dezamagit niciodata ? de ce sa luam exemplul Poloniei ,Georgiei etc . si sa facem un minim de efort pt dotarea armatei ?

    • F-18 in oricare varianta este foarte scump. Normal pt Romania ar fi adoptarea unui monomotor (F-16 sa Gripen) obligatoriu nou,. sau daca chiar am avea ceva glagorie in cap, am putea, cu 3 miliarde de euro, sa achizitionam 3 escadrile-36 de aparte de suprematie aeriana sh si 5-6 escadrile de avioane noi, construite in tara, de avioane de vanatoare usoara de tip M346 sau TA-50. Astfel am repune pe picioare si industria aeronautica si am avea si un avion cu adevarat de interdictie aeriana.
      Iar aici putem discuta: EF sau E/F-18, eu personal as merge pe Typhoon, chiar Transhe 1 up-gradatat.

  4. nu isi da guvernul American acordul ca tehnica militara super-hot sa fie asamblata construita peste hotare. Astea sunt girate de US Govt nu sunt ca masinlie Ford.

  5. ultima nava romaneasca a fost livrata 🙂
    daca „pun pe roti” si Delfinul ne-am asigurat pentru o lunga perioada de timp
    http://www.timesnewroman.ro/life-death/9387-santierul-naval-galati-a-livrat-ministerului-apararii-nationale-prima-galera-romaneasca

  6. Dan ….stai linistit,vor fi,, acoperite,,aerian de F-16 Aaa…parca din secolul trecut….daca pilotul are un telefon cu Android la el probabil acesta va fi cel mai modern dispozitiv electronic din carlinga….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *