Se stie, mai mult pe surse decat pe declaratii oficiale, ca Armata Romana a efectuat teste cu arme de asalt in vedere inlocuirii actualei PA Md 86, calibrul 5,45x39mm.
Dar, ca de obicei, o secretomanie cu totul nelalocul ei a pus stapanire si pe acest subiect, astfel ca prea multe nu stim. Nimeni nu cunoaste ce arme au fost testate, care au fost criteriile, ce fel de teste s-au efectuat si care au fost rezultatele lor.
Dar intr-o zi am aflat ca la Plopeni se are in vedere crearea unei companii mixte intre UM Plopeni si Fabrica d”Army Pietro Beretta S.p.A., mai exact am fost anuntati de ministrul economiei, Nicolae Badalau ca Armata Romana ar putea fi dotata cu arma de asalt Beretta ARX 160.
Nu ni s-a spus nici de ce, nici pe ce filiera, nici macar daca ARX 160 a fost testata de MApN, ce stim este doar faptul ca Fortele pentru Operatii Speciale ar fi folosit-o.
Informatiile pe care le-am obtinut pe surse nu indicau nimic altceva decat o alta afacere tipic romaneasca, multa vorbarie si intr-un final nimic, pe modelul AGILIS cu Rheinmetall, programul corvetelor etc.
Numai ca tot pe surse suntem astazi in postura sa va oferim cateva date suplimentare, astfel:
– Beretta ARX 160 A3 a fost testata de Armata Romana (atat cu teava cu lungimea de 11″ cat si lungimea de 16″), compania italiana livrand partii romane (la cererea acesteia) atat arme cat si munitia aferenta (calibrul 5,56×45 si 7,62×51 si 9×19), vorbim aici de cateva mii bune de cartuse;
– Armele au fost testate la Targu Mures cat si in poligonul SPP de la Popesti Leordeni. Nu cunoastem numarul armelor de asalt testate, dar stim ca s-au testat si ARX 200 cal. 7,62x51mm (lungimea tevii 16″), pistoale calibrul 9x19mm Beretta, pistol-mitraliera calibrul 9x19mm, carabina CX4 calibrul 9x19mm, lansator de grenade GLX 160 cal. 40x46mm LV, arma cu luneta cal. 338 LM si arma cu luneta cal. 308 Win (armele cu luneta sunt produse de compania SAKO, parte a grupului Beretta).
Aparatura de ochire folosita a fost STEINER si IOR.
Armele au fost testate inclusiv de specialistii de la ACTTM si Academia Tehnica Militara.
La sfarsit, concluzia MApN a fost una pozitiva, observandu-se ca arma face fata cerintelor de precizie si are o fiabilitate buna (MRBA +2000 de cartuse) si este complet ambidextra. De adaugat, ca sa nu avem confuzii vis-a-vis de cele +2000 de cartuse, ca nu tevile au fost cele verificate (atunci ar fi fost nevoie de 30 de mii de cartuse per teava) ci modul in care arma se comporta, ergonomie etc.
Mai stim ca activitatea de evaluare a inceput undeva prin 2017 si a luat sfarsit in vara anului trecut.
S-a constatat ca ARX 160A3 este foarte eficienta in lupta urbana si pentru infanterie in general, ARX 200 – pusca de precizie anti-personal. S-a mai constatat ca ARX 160A3/ARX 200 au putine componente, sunt usor de demontat/montat, organizarea foarte buna a armei. Ambele arme au fost testate pentru trasul din mers dovedind precizia necesara ceruta de acest gen de exercitii tactice.
S-au obtinut note maxime sau foarte aproape (ne referim la ARX 160A3 in primul rand) la urmatoarele capitole:
A.Ergonomie
– pozitionarea sigurantei/selectorului de focuri;
– viteza de realimentare cu un nou incarcator;
– pozitionarea mecanismului de prindere/eliberare a inchizatorului;
– masa armei;
– dimensiunile armei;
– stabilitatea in mana/la umar;
B. Caracteristici de performanta ale sistemelor de armament
– precizie;
– controlabilitate;
– duratele de deschidere a focului;
– reculul simtit;
– mobilitatea focului;
– aparatele de ochire.
Cu alte cuvinte, Beretta ARX 160A3 (ca si restul armelor din aceiasi familie) a fost testata de militarii si inginerii romani si a fost gasita ca fiind conforma cu cerintele, desi noi nu stim care sunt acelea. Mai este de adaugat si ca ARX 160 este omologata ca arma NATO cu tot ceea ce decurge de aici, din punctul de vedere al fiabilitatii, ergonomiei, masei etc.
Tot pe surse se stie deja ca au fost testate mai mult de zece arme de asalt diferite (bine peste zece!).
Fata de posibilitatea ca Armata Romana sa aleaga ca arma de asalt ARX 160A3, oferta Beretta este foarte simpla: un joint – venture cu Romarm (prin UM Plopeni), unde partea romana ar detine 80% din actiuni, iar italienii managementul. De asemenea, Statul Roman (prin Min Economiei) nu trebuie sa plateasca nici macar un euro, toata investitia necesara va fi facuta de catre compania italiana. Investitia de la Plopeni va fi de fapt o fabrica noua, iar compania italiana are in vedere producerea ARX 160A3 in proportie de 100% in Romania.
Concluzionand, Beretta ARX 160A3 a fost testata in poligoane si conditii de front atat de militari cat si de specialistii de la ACTTM si Academia Tehnica Militara, concluziile fiind ca arma intruneste cerintele Armatei Romane din toate punctele de vedere.
GeorgeGMT
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/povestea-beretta
https://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-va-fi-o-beretta
Unde-s postacii care zilele trecute urlau ca din gura de sarpe ca arma nu a fost testata si nici nu e buna de nimic?
Si eu am fost indus in eroare (pt asta imi pun cenusa in cap) cert este ca a trecut printr-o baterie de teste foarte scrupuloase.
Asta da veste buna pentru ziua de azi, Doamne ajuta !…mie-mi place foarte mult arma, sper ca macar afacerea asta sa fie una bună .
Cate teste comparative s-au făcut?
Eu sunt unul din „postaci” si autor de articole de vreo un an de zile pe site.
Am spus asa:
1. Tragerile sunt una, testarile sunt alta. In 2008 am tras cu o beryla poloneza, 5,56, aia nu inseamna ca arma a fost „testata de armata” chiar daca numai femeia de serviciu din UM nu a tras cu ea.
2. Obligatoriu punctul de vedere ACTTM
3. Nu am spus niciodata ca arma nu-i buna de nimic ci ca arma este buna dar nu este optiunea mea.
Pe mine nu ma intereseaza povesti, ci ceea ce scrie in regulament exista, cea ce nu scrie nu exista. Simplu si clar.
Daca avem punctul de vedere ACTTM atunci treaba este clara, pana nu-l avem nu m-am avantat in speculatii. Pe siteul ACTTM nici mentiune de asa ceva.
Ma bucur ca am obtinut pe surse faptul ca a fost testat de ACTTM, ar fi fain daca ar si comunica cu populatia copulativa, adica aia de platim. Idea este simpla, secertomania nu-si are rostul pentru un bun a carui performante le gasesti pe net.
Optiunea mea ramane HK-ul ceea ce iti deschidea oportunitati pe mai multe planuri.
Eu nu vorbesc de „trageri” ci de teste. Exista rapoarte de la Academia Tehnica Militara si de la MApN. Toate datele prezentate mai sus au la baza aceste rapoarte oficiale.
Da George, acum este clara treaba. Ii raspundeam doar la domnul cel suparat de sus. La vremea respectiva datorita secretomaniei nu aveam informatia asta. Asta ii spuneam omului de mai sus.
Daca ACTTM a testat-o, este ok. Conform legii ei pot testa in sensul de testare. Eu pe astia ii vad ca si RAR-ul. Amandoi putem sa conducem o masina si emitem parereri daca ii buna sau nu, daca ne place sau nu, ori daca ii utila pentru necesitatile noastre sau nu, dar conform legii numai RAR-ul iti poate spune daca e ok tehnic.
Ce sa spun, repet ca nu-i optiunea mea, dar ma bucur ca ii o arma de conceptie noua si se face la noi. Stii obsesia mea cu incadrarea in economia locala. Ma voi bucura si mai mult cand doteaza un batalion.
Scopul acestui articol nu este acel de a promova Beretta pt Armata Romana, nu ma pricep la arme de asalt, nu stiu daca este cea mai buna optiune pt noi.
Am avut in vedere lamurirea a doua aspecte, ambele problematice numai si numai din vina secretomaniei prostesti a MApN:
– primul aspect; MApN a testat un numar rezonabil de arme de asalt, se pare chiar ca a fost o testare serioasa pe mai multe paliere;
– al doilea aspect; Beretta a participat la teste conform cerintelor MApN, a pus la dispozitie armele cerute si munitia aferenta.
Astfel, suntem lamuriti in privinta testarii de noi arme de asalt si de asemenea, numai acuzam Beretta ca n-a participat la teste si a intrat pe usa din dos in competitie.
Mai departe fiecare cu optiunea lui si slava Domnului ca avem de unde alege, vointa de modernizare sa fie.
o intrebare totusi ,ce defecte majore au armele produse de cugir pt armata romana de trebuie neaparat sa achizitionam o alta arma ,pt a inzestra toata armata
Nu ma pricep la arme de asalt dar sunt sigur ca altii vor da un raspuns punctual despre necesitatea schimbarii armei.Poate calibrul ar fi un prim factor. Daca dai cautare pe site vei vedea ca au fost mai multe articole despre noua arma in calibrul 5.56 si realizarile Cugir pe aceasta tema.
De ce crezi ca trebuie ca armele Cugirului sa aiba defecte ca sa fie inlocuite? Poate tocmai performanta atunci cand nu au defecte e problema. Uzura morala este un criteriu de inlocuire.
Conteaza mai mult cine le face („armele produse de Cugir”) decat tipul si numele armei? Cred totusi ca in orice lume reala furnizorul trebuie sa satisfaca nevoile cumparatorului si nu invers.
Poate ca MApN are nevoie de arme moderne, similare celor folosite de aliatii nostri, iar Cugirul are dificultati l sa ofere asa ceva.
Nu cred sa vorbim de probleme reale cu modele de la Cugir si doar faptul ca sunt depasite. However, iara vorbesc la nivel de parere personala, cred ca daca in 2019 vii cu un remake de PM, dovedesti doar ca nu te poti adapta pietei. Daca veneam ca polonezii cu o varianta 5,56 a PM-ului(
http://fabrykabroni.pl/en/produkty/karabiny/szturmowy-wz-96-beryl/ ), acum eram ok si eventual discutam de o schimbare de concept in ceva ani, si o licentadin straintate. Dar pentru asta trebuia sa discutam de o intare in productie in 98-99. Din pacate Cugirul este depasit tehnologic, imi aduce aminte oarecum de dacia cu motor pe injectie.
Imi pare rau, am avut un unchi care a lucrat acolo la „masini de spalat”…
de ce sunt depasite akm de la cugir,nu sunt capabile sa omoare inamici in raza lor de actiune ?,soldatul nu are disponibile in incarcator indeajuns de multe gloante ?armele dau rateuri la -30 de grade sau la +45 de grade ,dau rateuri dupa ce au fost expuse noroiului ,apei ?,nu sunt precise pt scopul pt care au fost concepute?,soldatul trebuie instruit foarte mult ca sa stie sa intretina arma ?,functia unei arme individuale de asalt nu este sa fie frumoasa ,sa aiba nu stiu ce optica pe ea ca arata mai cool ca in filme sau in jocuri functia acelei arme este sa ucida oameni in orice conditii ,restul se antreneaza ,un soldat care trage 50 de gloante de razboi pe luna nu v-a trage niciodata la fel de precis ca acela care trage 1000 pur si simplu nu are antrenamentul necesar ,la fel si greutatea armei ,daca o cari zilnic nici nu o sa mai bagi in seama
apropo care mai este componenta si armamentul unei grupe de infanterie ?
Tu comentezi de fiecare data când apare subiectul Cugir…
Nu înțelegi că sunteți cu mentalitatea si dotarea în alt secol?
eu zic ca noi avem carente majore de dotare la instrumente de lupta care chiar au nevoie sa fie de generatie noua cu ar fi avioane ,rachete antitank antinava ,AA ,,sol sol si torpile pt nave ,degeaba tine soldatul roman un arx 160 in brate sa ii tina de cald daca ,pe deasupra lui nu zboara un f16 in cantitati suficiente nu are patriot sa ii aipere cerul in cantitati suficiente cand trage cu ag7 vede cu ricoseaza de pe armura unui tankcand comanda un suport de artilerie cu rachete zboara deasupra tinte graduri de cand lupta bunicu in aldoilea razboi mondial iar la mare nu ai nici o nava pe care sa o numesti de razboi toate sunt niste barci ,cand ai rezolvat toate astea te gandesti sa oferi si soldatului o arma cu care sa iasa la parada si sa arate cool ,dar pana atunci rezolva ce e mai important nu zangerezi la piciorul drept de mai ai putin si mori si tu te bandajezi la piciorul stang cum fac incompetentii de la conducerea armatei azi ,tichie de margaritar ne mai trebuia noua
De ce trebuie schimbat PA md 86 este o intrebare care trebuie pusa militarilor, ei vor s-o schimbe. Pe de alta parte, cam tot lagarul fost comunist a schimbat-o, inclusiv rusii.
Intrebarea care trebuie pusa Cugirului este cum de n-a reusit in cativa ani de zile sa ofere o arma de asalt similara cu ce exista astazi pe piata mondiala si au venit cu o clona de AK respinsa de armata ca fiind cu totul necorespunzatoare?!
pai tocmai aia e george daca psd iti spune ca tu nu trebuie sa iei contractul, tu sef pus de mine nu trantesti produsul care trebuie sa fie competitiv ,cine numeste sefii companiilor nationale si pe ce criterii daca nu PCR ,solutia e ori le eficientizam ori le desfiintam pe toate nu tii ceva sa mulga bani de la buget care iti este inutil ca tu oricum cumperi din alta parte ,intrebarea este pt toarsii care au anuntat cooperarea cu beretta care au in subordine directa Romarm care are ca filiala ,uzina mecanica cugir deci desteptu de ministru al economiei nu stie ca el are in subordine directa fabrica care produce AKM romanesc ,deci la ordinul cui a fost trantit proiectul de la cugir
eu nu spun ca Berreta e o firma proasta de armament dar contractul asta miroase de la o posta a aranjament cu spaga la plopeni exista un investitor sau om de afaceri cum sunt si altii ,care vine tocmai din teleorman care are in proprietate hidraulica plopeni care din intamplare s-a divizat din UM plopeni ,mai ales cand personajele respective au beneficiat din plin de contracte cu statul foarte avantajoase asa ca suspiciunile sunt intemeiate ,daca la corvete s-a facut licitatie la arme de asalt de ce nu se face cu obligatia sa se preia o uzina de armament pe durata contractului si sa o modernizeze in plus cumpararea licentei de catre statul roman
Nicu4
Deci sa inteleg ca raspunsul tau e zero pe toata linia?
Nici un zvac, nimic de 25 de ani?
Ok. Atunci cum poti pretinde sa faci tu treaba asta pt MApN?Daca politicul e de vina, at solutia e privatizarea totala, sau excluderea de pe piata, at cand americanii nu isi vor mai dori produse vintage. Bine ar fi sa isi doreasca si peste 100 de ani aceleasi modele, pt a pastra piata.
Angajatii n-au nici o vina, salariul merge, pensia vine, facem arma din adolescenta pana la pensie. Totul e ok. Nimeni nu protesteaza, inginerii nu prea au ce inova. Da nu conteaza. De ce sa-ti bati capul. AK rules..
Nicu4
Interesanta teoria ta a conspiratiei.
Acum,
-de ce sa desfiintezi ceva care vinde destul de bine un produs pe piata civila din SUA?!
-cate produse moderne si competitive, testate si omologate, a oferit, la cheie, acea fabrica MApN-ului in ultimii douazeci si cinci de ani?
-cate dintre acestea s-au abatut de la conceptul AK?
-cate au fost oferite spre vanzare unei alte armate, inclusiv din Asia sau Africa?
Daca primesc un raspuns argumentat sunt dispus sa fiu atent la teoria ta..
pai ca sa faci produse moderne competitive si care sa se abata de la conceptul de ak divizia de cercetare de la romarm trebuia sa angajeze acolo cercetatori nu pile.cunostinte si relatii ,cand o sa angajezi cercetatori si o sa le finantezi proiectele o sa ai si ce vrei tu ,deocamdata ai ce ai cultivat adica niste nimicuri ,pt ca mai mult ca sigur nu s-a cerut de la cugir un model nou ci doar modernizare si adaptare la standardele nato a vechiului model ,pt ca sa nu fie nevoiti sa schimbe prea mult linia de productie si astfel sa trebuiasca ca statul sa investeasca masiv acolo nu doar sa profite ,cum spui tu de ce sa desfintezi o fabrica care vinde ,dar de ce sa nu o imbunatatesti oare cu cercetatori si cu fonduri pompate in ea astfel incat sa fie comeptitiva cu CZ spre exemplu
Io nu zic sa nu bagi bani. Doamne fereste. Baga cat de multi. Cine te opreste sa investesti profitul obtinut din vanzarea de Ak? Intrebarea e, ai in ce sa ii bagi? Ai capacitatea reala de cercetare si inovare sa realizezi ceva semnificativ sau esti doar o fabrica de produs/asamblat Ak, asa cum sunt sute sau mii in lume, si cam atat?
Nimeni nu vrea sa-i desfinteze, eu as vrea sa produca in continuare ceva adaptat secolului in care traim. Dupa caracteristicile tehnice pe care mi le-ai pus mai sus, ar insemna ca ar fi acceptabil sa mergem in teatrele de operatiuni cu o varinata de Orita asa putin restilizata.
Si daca sint rapoarte oficiale de ce nu sint publice???
US Army dar si US Marine Corps folosesc M4A1.Daca pentru fortele armate ale SUA este ok aceasta arma, de ce nu ar fi potrivita si pentru armata romana?
Chiar nu stiu sa raspund la o astfel de intrebare, dar francezii folosesc M4A1? Germanii?! Olandezii etc?
Principalul nostru aliat este SUA.Daca avem nevoie de sprijin, doar pe SUA ne putem baza cel mai mult.Au germanii, francezii si olandezii baze militare in Romania?Nu.SUA, au?Da.
Daca aia dau cu matura cu coada dreapta , trebuie sa o facem si noi ???
Rationament de …
E beretta o arma buna ???
E ambidextra?
E …
O vand la pret bun???
Etc etc etc etc
Aliat , partener si altele , nu e sinonim cu client captiv ..sau captiv in gandire
Ai optiuni mult mai bune decat un M4.
Care ar fi optiunea ta?
Orice fara șasiuri de plastic.
La modul cat se poate de serios te intreb. Spre exemplu pentru mine ergonomia ii o problema, eventual o chestie de obisnuinta deci orice varianta bullpup ii exclusa din start. Uitandu-ma la arma asta cred ca la uluc ar fi chiar enervanta.Strict perere personala.
#asvreasafiudirectordevanzariHK
Tavor facand ceea ce trebuie sa faca (pana in 300+ de metri cu aproximatie, nu mai mult):
Dincolo de orice subiectivism, gagii au postate teste interesante.
Yo zic ca s-ar putea sa ai mai intai niste probleme cu patul pustii daca esti un gagiu ceva mai inalt de 1.65 si cu brate ceva mai lungi.
Ideea era ca fiecare are o anumita logica in alegerea armei de asalt…
offtopic puțin, dar da, franțujii înlocuiesc FAMAS cu HK416, armă derivată din AR15/M16, olandejii la fel, C7 si C8, model canadian de AR, iar nemții au niște probleme cu topitura lor care se pare ca e bună în poligon, dar nu prea buna în teren…deci posibil și ei să treacă la ceva derivat AR, poate chiar varianta cu care i-au pricopsit pe franțuji.
USMC foloseste M27 (derivativ HK416).
Pentru armata romana s-ar potrivi mai multe modele de arme, problema care se pune e ce ofera producatorii pe langa arma in sine + sa nu uitam pretul.
HK416 sau M27, nu par sa fie altceva decat un remake(upgrade) al vechiulu M4 american… mare branza! Beretta ARX160, este un concept total nou, de la zero!
@Gog&Magog
„ARX160, este un concept total nou, de la zero!” Din care put al gândirii le scoți??? O fi vreun rail gun si noi nu stim, sau au inventat macaronarii patul rabatabil, ghinturile si polimerul…
Ma refeream la faptul ca modelul este gandit de la zero, nu un upgrade la design-uri deja existente…
Las-o asa!
Dupa cum spui, HK416 pare a fi un MP4 dar nu e! Diavolul si succesul se ascunde in detalii. Uite unul: „short-stroke piston vs direct impingement” Pentru lamuriri:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gas-operated_reloading
ARX160 foloseste principii inventate acum 70-80 de ani deci nimic nou sub soare. A aparut in perioada in care mai toti producatorii „erau in boala” cu polimerii, modularitatea si controlul ambidextru: FN SCAR, HK XM8, Remington ACR, samd.
Short-stroke piston a fost conceput prin 1940. Incearca un Winchester G30.
David Marshall Williams.
Si eu ce am zis? Din 1940 (de fapt 38-39) pana in 2019 nu sunt 80 (79) de ani?
Italienii baga toti banii in investitie si obtin doar 20% din profit?
WOW. La ce pret le vor vinde de le convine?
Cu arma n-am nimic, nu am vazut-o decat in poze si nu-mi displace.
Obtin „intrarea” si odata cu asta ar cam deveni „furnizorul principal” ..pe multi ani , nu ar fi o investitie proasta ptr ei
Ar putea veni si alte comenzi
Cred ca lipseste ceva din „modelul asta economic”. Nu e posibil ca italienii sa faca fabrica, sa vina cu produsele si sa-si pastreze doar 20% din actiuni iar ai nostri, ca brazii, sa contribuie cu nada (personal inalt calificat 🙂 ) la afacere si sa detina 80% din actiuni. Cred ca lipseste o licenta pe undeva sau procentele nu sunt bune.
Apropo de export, si in Qatar fac un joint venture cu productie locala (30k ARX200 cf. Wikipedia)
imi mentin opinia de la inceput,imi place si pare un biznis corect.
O fi ea buna da o tin pe amea (nu imi place dizainu asta butucanos)…nu dati cu pietre
E cam butucanoasa dar in schimb e usoara.
Daca o compari cu FN SCAR L o sa realizezi ca sunt aproape la fel.
ARX160 are capacul ala care acopera sina pentru aruncatorul de grenade care se poate da jos daca-i pui alt fel de maner si care-i ingroasa „gusa”. In plus mai are o plasticaraie rezultata din amplasarea butonului de ejectie incarcator in fata incarcatorului la care puteau renunta sau puteau gasi o solutie mai simpla gen AKM ca la HK433. Daca mai iei la pila unele racorduri si rotunjiri inutile in final dai peste forma de FN SCAR L / ACR.
Daca o pui langa HK433 da, nemtoaica e mai slim (dar nu mai usoara!), mai eleganta si are cateva solutii mai simple.
Am vazut ca are sine da ca dizain e urata cu spume in partea din spate e mai „slim” si in fata zici ca e locomotiva, mie asta nu-mi place ca au bagat mult plastic fara rost sa nu mai zic in zona incarcatorului din plasticu ala faci un set de castroane la cat plastic e… In fine nu dati cu pietre asta e parerea mea
Apropo se poate afla ce modele au fost la teste pe langat asta, doar asa de o comparatie
Ăsta am întrebat si aici, si pe celalalt topic. Cu ce au comparat-o? Francezii au ales HK 416, nu ARX160 (mai erau si altele) si bănuiesc că au avut motive întemeiate.
Heckler & Koch… nu sunt aia care au livrat pusca de asalt a armatei germane si germanii au descoperit cu trecerea timpului, ca dupa trageri intense, teava pustii se supra incalzeste, dilatandu-se prea mult, astfel facand pusca prea imprecisa pe distante mai mari de 150-200m?? 😀
Nu multumesc… nu as dori sa doteze armata Romana, cu „experimentele” lor… 😛
@Gog si cum te mai cheamă…
416-le e cu totul altceva. Dar ne place sa vorbim!
„416-le e cu totul altceva”
Valeleu, pai asa s-a spus despre multe arme din istorie! Fiecare nou model, „e cu totul altceva”… pana la proba contrarie!
Arma cu pricina e HK G36 si se pare ca, ahem, de bai e polimeru’ si faptul ca armata nu a specificat temperatura maxima ambientala la care trebuie sa functioneze arma (asa zic HK). HK416 e complet metalica (aliaje usoare) de unde si pretul in tavan.
„de bai e polimeru’ si faptul ca armata nu a specificat temperatura maxima ambientala la care trebuie sa functioneze arma (asa zic HK)”
Deci… experimente, dupa cum ziceam… la fel cum se intampla si cu M16, cand a fost introdus pentru prima oara in Vietnam, dupa un anumit numar de trageri, mecanismul de tragere se bloca complet! Sper ca iti dai seama, ca nu ai dori sa fii pus intr-o situatie de lupta reala, in care, la un moment dat, pusca refuza sa mai functioneze… ce te faci? Ii montezi cutitul in bot si sari pe ei?? Sinucidere curata!
G36 e o armă decentă, folosită într-un anumit cadru. Cu limitările date de clima din Afganistan.
416 e altceva, e evoluția, altă generație.
Ca iti place tie grăsana macaronarilor e o fază, poate chiar e o armă buna…răspunde la o singura întrebare, cate 416 s-au vândut si cate 160? Si de ce?
In caz de n-ai observat inca… ARX160, este ceva mai tinerica decat H&K416(M27)… nu a avut inca timp, sa se vanda la fel de bine…
Răspunsul e altul, exceptând-i pe italieni, paza penitenciarelor din Polonia si forțele speciale din Albania ( o mai fi si alții), nimeni nu a mai luat 160-ul. Încă o dată, nu spun ca e proastă, contest procedura si comunicarea tipic mioritica.
Câți alții folosesc 416 sau variante?
2004 vs. 2008, ăsta-i marea diferența dintre ele ca ani de apariție…
„Nu a a avut timp încă să se vândă bine”…???
„2004 vs. 2008, ăsta-i marea diferența dintre ele ca ani de apariție…”
H&K 416, a beneficiat si de ceva „avant” in plus, fiindca aspectul este foarte similar cu M4 american, care bineinteles este mult mai vechi decat ARX160! Ca sa nu mai vorbim, bineinteles, de probabilitatea foarte ridicata, sa fi beneficiat si de capitalul de marketing american… caci doar… „USA, is the best maaan…”
Deci acum nu mai e diferența de „vârstă”, ci asemănarea cu M4??
Ești ridicol.
E un mod de a spune. Am avut-o in dotare circa 7 ani. A functionat intre temperaturi de +50 si -20. Am spalat-o cam tot timpul si ceva WD40. Ce a spus presa e un banc. Stiti Mercedesu bot de cal 6 in linie cu un 1000000 km fara schimb de ulei si fara mentenanta… Nu e banc. Dar din punct de vedere economic nu mai cistigi nimic. Fiabilitatea… bate economia. Cind nu folosesti unsori ,solutii, nu schimbi subansamble… nu cistigi nimic. Stiu cu siguranta citeva pusti scoase din uz prin 2016 care aveau 100.000 cartuse trase.
Cit despre ARX nu sint prea sigur ca le-au testat. Stiu de Tavor, de 416 si alte citeva…
Scuza-ma si permite-mi sa nu fiu de acord
Nu cred sa existe motor de automobil cu ardere interna sa „faca” milionul de km fara mentenanta si schimb de ulei
Extrapoland ..la arme
Oricate tratamente se pot aplica unei suprafete , intervin factori externi ce pot multiplica frecarea enorm, ducand la o uzura prematura
Uzura nu e sinonim cu fiabilitatea
Un mercedes de tipul ala probabil schimba uleiul la 5000 km
Sunt chestii si chestii
Motoarele mari la americani si unele la europeni ajung la milioane de km prin formula constructiva ..nimic altceva
Un motor cu aceeasi cutie( rapoarte de demultiplicare , raport final)..ptr ca rotatiile presupuse ale vilbrochenului sa fie aceleasi la „roata” , dar care va avea mai multe pistoane va fi mai „fiabil” ..ptr ca numarul mai mare de pistoane necesita mai putine cicluri ptr a produce acelasi nr de rotatii al vilbrochenului
Deci , ptr formule constructive apropiate , conteaza cate cicluri face o piesa , etc
Sunt tratamente si piese de contact cu frecare redusa ..ce scad uzura si sunt mecanisme ce o reduc
Sunt chestii si chestii , la o arma modul de functionare al ansamblului de percutare , ejectare a glontului si tratamente ale tevii se aseamana cu ce gasesti la un motor de masina..macar principial
Un cartus fabricat din material mai slab va reduce uzura pe teava ( materialul mai slab se uzeaza mai rapid si cu cat e mai slab produce uzura mai mica pe celalalt)..sunt formele de dilatare , ca sa obtii performanta ( la o masina segmentii au indici de dilatare diferiti de restul ..ptr ca la temperatura de regim sa produca etansarea completa a camerei , din motivul asta sa conduci cu motorul rece poate duce la consum de ulei , segmentul de raclare necuratand complet pelicula)
La „pusti” ar fi cam la fel ..sunt pistoane cu placute de grafit la motoarele noi , turbo…la fel la arme
Chestia cu „fiabilitate” ..adica cum se intelege popular, uzura minima a unei arme ..dusa la extrem ..nu mi se pare a fi un criteriu , chiar cel mai important
O „functionalitate” si o rezistenta la uzura in conditii diverse ..mi se par
Tind sa fiu de acord cu „sasiul metalic”.. Ptr rezistenta la temperaturi extrem de ridicate si a asigura functionarea armei in orice conditii
La mitralierele de ” 50″ ..cele faimoase din filme , parca teava e „interschimbabila” …de fapt la multe mitraliere , ptr ca oricat de rezistenta poate fi o teava ..neexistand o racire fortata ca la tunurile navale , nu poti mentine un ritm de tragere foarte ridicat
Fanii akm-ului(ii spun asa ptr a evita ..multimea de variante si ca e cunoscut de catre majoritatea drept asa)..sa spuna cat poate trage un akm ..cu oricate tratamente ar avea ..si cum influenteaza grosimea tevii
Berreta asta e o arma noua pe concept modular ..sigur vor fi si chestii descoperite , ce vor fi modificate , sigur are si din start parti bune
Nu cred sa fie cea mai buna..poate nici cea mai rea , daca e o „afacere” rezonabila ..nu vad sa fie ceva rau
Parerile multora ..ca trebuiau sa o faca fabrica in alta parte etc ..nu sta cugirul in comenzile armatei , nici nu au avut interes ptr ceva cat de cat modern
Dupa , opiniile ca e mai buna una sau alta ..cred ca se rezuma strict la o preferinta , eu ..ptr cei din operatii speciale ..nereu am sustinut ca dotarea sa vina strict pe preferintele lor ..modul , eu ii vad ca niste sportivi de performanta ai armelor..o disciplina dusa la extrem si acolo comoditatea lor „mentala” ..se simt comozi cu un tip de arma , cu modul de a o purta ..nu trebuie sa tina cont de rigorile unui antrenament , instructaj de baza
Deci , eu ptr fos ..libertate totala ptr a avea ceea ce operatorii decid
Ptr ceilalti o arma din asta modulara ..e o solutie buna , acum depinde de conditii
@Gog&Magog pe Osama l-au impuscat cu un 416…daca seal team six alege 416 probabil ca bunicica arma..
Au fost testate mai mult de zece arme de asalt, nu stiu care dar presupun ca le-au testat cam pe toate. Nu stiu sa se fi facut vreun clasament.
Acest articol are ca unic scop sa arate ca Beretta ARX 160A 3 a fost testata riguros de MApN, conform proprilor cerinte si ca exista rapoarte de evaluare pozitiva.
Nu sustin ca ar trebui sa cumparam Beretta, pur si si simplu se face lumina asupra ofertei acestei companii, cu atat mai mult cu cat au aparut in presa opinii cum ca Beretta n-ar fi participat la teste.
Pe de alta parte nu exista „cea mai buna arma de asalt”, fiecare stie ce vrea, cati bani are plus alte criterii de performanta.
@George GMT
Când si-au ales 416-le, francezii au comunicat că fac în fiecare faza a selecției. Noi avem presupuneri, informații scurse pe surse, toate astea adăugate seriozității factorului politic din fruntea Ministerului Apărării.
Neîncrederea o găsesc perfect justificată!
Intr-adevar, perfect justificata!
Îmi este teama ca discutam de un nou an al marinei…
Evident, motive puternic politice ; francezii nu ar cumpăra nici dacă ar primi pe gratis nimic de la italieni , mai ales după declarațiile PM italian despre vestele galbene …
https://www.observatorulph.ro/economic/105414-cum-arata-arma-de-asalt-beretta-ce-va-fi-fabricata-la-uzina-mecanica-plopeni-video
Declarația ăia a fost mult după ce s-a încheiat procesul de selecție, iar 160-ul nu a fost singura competitoare. Sunt sigur ca ceea ce vrei tu sa sugerezi a contat prea putin spre deloc.
@Menumoruth
„francezii nu ar cumpăra nici dacă ar primi pe gratis nimic de la italieni ”
Ia caută tu pe prietenul gugal: PAMAS G1. Si vezi ce e… vreo 100000 de bucăți!
Așa-i când „vorbește” tastatura neatasata de nimic!
@Catalin. Nu stiu ce modele au fost testate, dar au fost foarte multe, 10-15, poate chiar mai multe, ori in aceste conditii putem presupune ca au luat la mana cam tot ce merita sa fie luat.
Ok poate cu timpu aflam si noi rezultatele poate
si eu sunt unul dintre „postaci” si indifferent ce se spune in acest articol, ca Prahovean, intreb – care plua mea UM Plopeni ca nu este mai nimic acolo. ce exista, este acesl macaronar care face tingiri de inoz, care cu siguranta o sa fie unde se va face mareata asamblare…..sper sa imi mananc eu vorbele peste 2, 3 ani, dar sunt slabe sanse!
Plopeniul nu va participa practic decat cu ceva forta de munca. Are si avantajul ca se afla in Prahova, o zona inca industriala, si este destul de aproape de Bucuresti-Ilfov.
George, din pacate nici forta de munca nu mai exista. zona respectiva este deja moarta si ingropata. mai este ceva activitate pe la hidraulica Plopeni, dar si ei dau ultima suflare. platforma industriala este o totala ruina, iar orasul Plopeni este o fantoma. este complicat rau ce se doreste, si eu cred ca est eo combinatie intre macaronari 100%. nu inteleg de unde si pana unde idea asta sa se faca arma de asalt aici, cand ai la cugir spre exemplu o zona numai buna de asa ceva. cu siguranta acolo mai gasesti personal plus ca exista si ceva traditie. in fine, sa se faca si sa fie bine, dar mie unul imi este greu sa cred
Nici armele nu mai sunt ce-au fost… pe asta nu se poate pune baioneta 🙂
…cu vocea lui Trump: „wrong”
o sa se livreze in set cu o sica, pe post de baioneta mai lunga, sa o poti folosi fara sa o atasezi la arma 🙂
Cum nu se poate pune baioneta?
Se poate fara probleme…
Pai ma miram..
https://youtu.be/h8qvUy7euOA
Baioneta. Fulcrum felin de la Extrema ratio, daca nu gresesc. Desi nu cred..
ARX 160A3 poate primi baioneta, ba cu o mica adaptare poate folosi chiar actuala baioneta folosita de Armata Romana pe PA md 86.
Uita-te la capitolul accesorii:
http://arx160.com/PDF/Beretta%20ARX160%20Catalog.pdf
Pe teava de 11″ nu cred ca se poate pune dar oricum nu ar avea nici un rost.
Pina se semnaza actele , facem botezu , chermeza , aducem utilajele, lansam linia de productie taie grasutu pamblica mai trece ceva apa pe Dimbovita.
Asa de pesemist am devanit ca eu nu mai cred minciunile astora. Pina nu vad nu cred.
Cam la fel gândesc și eu. Dacă de atâta vreme nu au echipat toată armata cu țoale și opinci noi, iar cei echipați se plâng de calitate, Dâmbovița își va schimba și matca, până ce o să văd alt pușcoci la meletari … Mai bine lopeți și la peticit gropi in asfalt, că doar nu ne pregătim armata pentru vreun răzbel, ci pentru pace.
Cu riscul de a plictisi, pentru a 3-a oara intreb, a fost testata cu munitia M855A1?
Desi M855A1 este probabil cea mai buna munitie de uz general pentru M16 si M4, din cauza uzurii excesive a tevii si a altor componente, este necesara inlocuirea acestora de 2 ori mai repede. Daca nu se testeaza ARX160A3 cu munitia M855A1, riscam ca la un moment dat sa constatam ca are parte de o uzura si mai serioasa decat M16 sau M4.
Incearca astea. A1 mai are de asteptat.
https://www.fiocchi.com/en/category/products-by-line-law-enforcement-canna-rigata-5-56×45-mm/line/law-enforcement-cal-5-56×45-line-taxon
#Tzupy. Nu stiu ce munitie s-a folosit.
Cu scuzele de rigoare dar parametrii de testare enumerati mai sus sunt egali cu f _ _ _ i la p _ _ a in determinararea fiabilitatii armei. Asa ceva necesita ceva mult mai evoluat.
https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a481861.pdf
Arma este deja omologata NATO si a inceput sa intre in dotarea Armatei Italiene. Nu cred sa aiba probleme de fiabilitate, dar nu stiu.
Pai asta au testat astia? Niste chestii care tin in mare parte forma si de ergonomie? Asta se numeste familiarizare si nu testare.
Au fost mai multe teste, unele efectuate la Tg Mures de armata, altele de catre ACTTM si in sfarsit de catre Academia Tehnica Militara. Poate fiecare pe felia lui, nu stiu.
Este in dotarea de baza a FOS albaneza de mai multi ani, cel putin de prin 2014.
Daca este testata si omologata NATO , din bun simt pt tehnologia la care tindem sa ajungem trebuia sa acceptam pur si simplu rezultatele bune pentru NATO.
Nu este bine sa fii mai catolic decit papa, mai ales cind esti ortodox …
M4 carabine ce avea?
Pai HK416 si M27, sunt practic un M4 cu upgradeuri si design mai modern…
cam nu
Interioru e diferit…
HK G36, HK416, M27 si ARX160 au mecanism short-stroke, M4 si M16 au mecanism direct impingement.
Pai eu ce ziceam… upgradeuri! Dar designul este destul de similar…
Nu asta spuneai! E greu sa recunoști că vorbești pe lângă?
Eu spuneam ca daca tu doresti sa fii la mana trio-ului Heckler & Kock, SIG si Steyr Mannlicher si a experimentelor lor, este alegerea ta, dar nu si a armatei Romane! In plus daca armata cumpara H&K 416, canci productie locala si sigur ar fi cautat sa-si bata joc de noi cu ceva, datorita resentimentelor ramase in urma WWI…
Asa cu Beretta situatia este complet diferita… mai invatam si noi ce inseamna sa gandesti si sa proiectezi arme moderne de la zero!
Daca ai intilnit un neamt care sa incerce sa te faca la buzunare si pormonel, i-ai amintit vreodata de Arbeit Macht Frei?
Bai frate, dar ce va mai plac stereotipurile pe aici… trebuie neaparat sa te incerce la buzunare, ca sa fie corupt si sa te insele?? Prin mituirea politicienilor(si altor personaje cheie) si presiuni economico-politice, nu s-a auzit pana acum?
Goguta,
Armata română a avut arme făcute de trio-ul ala de muuuulta vreme.
Stii cu ce pușcă am intrat în primul război mondial?
Stii ce au în dotare specialii pe la noi? Iar aia chiar si-au ales armamentul.
Pana la primul razbel mondial, nu existau sentimente anti-romanesti atat de puternice ca in ziua de azi! Una la mana…
A doua la mana, fortele speciale sunt elemente destul de restranse ale statului, in nici intr-un caz nu au numarul intregii armate romane! Este totusi o mica-mare diferenta!
Ma dau bătut! Unde visezi, bă, sentimente antiromânești, în discursul lui Dragnea???
Specialii ăia fac parte din armată, au ales arme din trio-ul ăla!
Italienii tai nu dau mită, în spirit latin?
„Unde visezi, bă, sentimente antiromânești, în discursul lui Dragnea???”
In discursul lui Dragnea, absolut deloc! Dragnea este patriot si iubitor de Romania!
Sentimentele antiromanesti, se pot observa mai tot timpul in cel la germanilor(preponderent trio-ul Olanda-Germania-Austria), ca sa nu mai vorbim despre sponsorizarea de catre germani a ONG-urilor pro-Moldoveniste(antiromanesti) de peste Prut!
„Italienii tai nu dau mită, în spirit latin?”
Nu sustin ca nu dau mita deloc… sustin doar ca nu cauta sa te „f…ta” pe unde te prind si cum pot, asa cum incearca germanii sa o faca! Si cum au mai incercat sa o faca pana acum, de fiecare data cand au avut ocazia, incepand cu evenimentele din Martie 1990 de la Tg. Mures!
Foarte interesant ce spui Gog&Magog,finantarea de catre nemti a ONG-urilor ce sprijina „statalitatea” Moldovei si moldovenismul este de notorietate,cat despre „dragostea” pentru Romania este bine sa-i dam cuvintul generalului Constantin Degeratu (min.24) :
https://adevarul.ro/news/eveniment/romania-provocarile-securitate-anului-2019-8_5c1cc2a3df52022f75bb889d/index.html
Seba… dar de pactul Ribbentropa-Molotova, cel de-al doilea(dupa 1990), ce zici??
Feast, your eyes on this!
http://www.justitiarul.ro/uneltirile-germaniei-din-1989-si-1990-pentru-dezmembrarea-romaniei/?fbclid=IwAR0UZgjnnXtvY1RnoIA6Kk-pM2MAUjw5ihTuQzlavVFWfNhvQmFPt6_glzc#.XIpofVlSOv4.facebook
Si cand te gandesti cat Romania a fost singura tara din blocul estic ce a recunoscut Germania Federala si a mi;itat activ pentru (re)unirea celor doua state germane……..
Desi ce scrie pe Justitiarul.Ro este foarte adevarat referitor la amestecul german in aceast colt de lume,sincer am indoieli vis a vis de site……
Ai dreptul la indoieli cat doresti Seba… cu toate ca un adevar, va ramane intotdeauna un adevar, indiferent de interesele celui care l-a expus!
Ce facem aici, citam furunculul ala de „justitiar” pe post de sursa credibila. Ne-am tampit de-a binelea? Venim cu „teoria constipatiei” pe post de argumente?
O mai si punem de un fief nationalistoid de ar plange de bucurie V.C. Tudor.
Lasa-ne dracului bre, noi aia de am trecut o data prin anii 90 cu „nu ne vindem Tara” nu ne mai trebuie si runda 2.
Stai tu in bezna si frig de frica ca te „fura” nemtii, ca eu am stat o data in timp ce jegosi nationalisti de-i cantau la Nea Nicu sub pervaz ragaiu a whiskey, ca doar nu erau prosti sa bea Milcovul romanesc.
Da
Si cum ai stabilit tu ca-ai „adevarul” ce debiteaza vitanjistul ala?
Departe de mine gândul că ce ” debiteaza” domnul (la urma urmei este general al armatei romane) este adevărul suprem, dar ce spune vis a vis de’ ‘viziunea’ ‘ germană a părții asteia de Europă nu este departe de adevăr.
Men,era unul @Radu pe aici, mare blogger, doar ăla mai tranșă așa oamenii. Cum am spus, respectivul totuși este general, nu vidanjor.
La „justititarul” ma refeream, pe dl general rez. Degeratu il apreciez pe anumite puncte dar pe altele nu. Spre exemplu dl general (rez). are anumite nunate nationaliste fata de care am adversitate si atasarea de oameni precum Cumpanasu i-a adus domnului general un mare deserviciu.
Gradul il respect aia nu se pune problema.
Am sa explic in limbaj militar ce era „vitanjistul” prin 2008. Semana cu vidanjistul pe alocuri.
Nu pot sa inteleg, de ce „sariti” ca arsi, cand auziti chestii de genul asta…!! Inteleg ca a fost greu in anii `90, ani in care eu am fost copil, dar imi aduc aminte destule…
Prin ce am scris mai sus, nu am sugerat „sa nu cumva sa ne vindem tara”… doar am dorit sa zic, ca trebuie sa fim cu ochii-n patru, fiindca inca avem foarte multi serpi veninosi in jurul nostru! Si trebuie sa fim foarte atenti cu cine dam mana! Atata tot!
Pe cuvantul meu… unii dintre voi suferiti de adevarate psihoze pe aici… exact ca taica-mi-u…
Boss, daca tu vrei sa vorbim, vorbim pe argumente, logica si ratiune. Dar te rog eu nu imi aduce argumente precum „justitiarul”. Daca legile s-ar respecta in tara asta, blogul lu netotul ala la cap era inchis pe oug 31/2002 modificata.
Noi, desi nu am inca 100 de ani, dar noi astia care in 2000 am fost nevoiti sa stampilam pe vadim sau pe iliescu suntem oripilati de oameni de genul. Da, poate fi o psihoza.
Si da a fost greu, pentru ca am iesit din nesuferitul ala de comunism si am avut o sansa epocala, fara datorii sa avem toti(si tu incusiv) un trai mai bun. Dar nu. Investitile straine au fost fugarite sub coperta asta nationalista cu acel celebru „nu ne vindem tara” tocmai ca marii „patrioti” sa poate cirodi linistiti. Mizeria aia de PRM, care a si confiscat orice discutie despre patriotism in Romania, au stat pe scaunele parlamentului 15 ani de zile fara sa propuna o masura coerenta, sociala, economica, orice. Si-au umplut buzunarele indicandu-ne noua, populimii, inamici. Inamici straini evident, iar Germania si in acea perioada era tinta favorita. Ma doare pe mine in basca de Germania in sine, ci la vremea respectiva nu eram destul de copt la cap incat sa imi dau seama ca nu avea nici o treaba cu tara germania ci cu nucleul ala dur European si valorile lor care nu aveau ce cauta in Romania.Nucleu ala dur find Fr-Ge-NL-Be. Investile straine unde nu se putea spaguia, unde se lucra pe bune si unde se plateau la stat taxe si impozite nu aveau ce cauta in Romania unde bancile se devalizau cam o data pe luna. Asta era la nivel macro, ca la nivel de familie parintii mei care m-au invatat sa nu pun mana veci pe ce nu-i al meu si nu-i muncit cumparau detergent la suta de grame.
De asta am o ura profunda fata de cei care reesapeaza aceste idei care ne-au facut pe mine si pe altii ca mine sa pierdem 10 ani din viata. Am mai zis si cu alte ocazii, bunicul meu a fost o generatie de sacrificiu ca luptat in razboi, tata si-a petrecut tineretea in bezna aia comunista si acum si eu… sa stau in bezna, a’ la Venezuela? Nu merci.
Serpi in jur? Desigur, dupa ce ne curatam curtea de rahat si o facem luna si bec, incepem sa ne luam si de altii. Dar cu ce trebuia sa gatam odata pe veci era sa dam vina pentru incompetenta si hotia noastra pe straini.
Eu doar doream sa zic, ca ma bucur de faptul ca armata a ales sa mearga pe mana Beretta, in loc de trio-ul H&K – S.I.G. – Steyr! Atata tot! Motivul? Acest trio germanic, cu siguranta nu ar fi oferit posibilitatea fabricarii armelor in Romania, una la mana si a doua la mana, cu siguranta ne-ar fi livrat arme proaste, cu probleme de calitate, ce aveau sa se iveasca, dupa o oarecare perioada de utilizare… si asta la niste costuri destul de mari pentru intreaga afacere!
Nu ai de unde sa stii astea, sunt doar supozitii. Mai departe de Agilis nu are rost sa vorbim, sau ceea ce trebuia sa fie tr2000. Concluzile tale nu sunt bazate logic, nu poti sa imi spui ca daca ar fi de provenineta germana sigur ar fi nu stiu cum. No offence, nu vreau sa te jignesc.
Eu am lucrat cu HK-ul mp5 si 416-le si varinata civila MR223-ul si sunt niste arme foarte bune, atat ca tir dinamic dar si ca trageri individuale. Nu am tras cu arx-ul si cum nu am obiceiul sa vb chestiuni de care nu am experienta la prima mana, nu ma pun sa apreciez arma respectiva. Ramane doar intrebare de ce doar albania si italia o are in dotare la nivel european si SUA la anumite unitati locale swat.
Foarte bine ca se face la noi in tara, daca ceri asta prin contract orice producator care se respecta vine si ti-o produce in tara, la un contract de anvergura asta.Beretta este un producator mondial fara doar si poate.
Am inteles nu trebuie sa fii filogerman, dar de acolo si pana la concluziile tale.
Despre viziuni germane, daca insistati vom discuta… dar sa nu facem offtopicul prea mare.
Pe scurta perioada a „prieteniei” dintre Hitler si Stalin, armata sovietica, a achizitionat un numar destul de mare de obuze pentru artilerie, de la industriasii germani… obuze care bineinteles, in loc sa fie umplute cu explozibil, au fost umplute cu nisip! Dupa declansarea Barbarossa, trupele germane inaintau cu incredere si usurati, stiind ca rusii trageau in ei, cu obuze umplute cu nisip! Mi-a spus o cunostinta, a carui bunic a facut razboiul si i-a povestit… isi aducea foarte bine aminte cum obuzele rusesti, loveau pamantul, sfaraind si fara sa explodeze… sau mai bine zis, puteau sa te omoare doar decat daca te loveau direct in crestetul capului, altfel nu aveai de ce sa iti fie frica de tirul de artilerie sovietic!
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca dupa declansarea Barbarossa, soldatii germani, ii bagau la inaintare pe front, pe polonezi, ucraineni si pe romani si dupa ce soldatii romani „rezolvau situatia de rezistenta”, ofiterii si soldatii germani, intrau/ajungeau la fata locului, cu un aer victorios si impozant pe fetele lor…
Tot bunicul respectivului i-a povestit si de asta…
„Mareti germani” = scarba totala!
Eu am pus de mult egal intre Germania hitlerista si urss-ul stalinist. Cu toate astea, mi se pare putin probabila situatia. Armamentul si munitia se verifica nu pleaca nimeni cu pusca de arisoft pe front/teatru de op. Inca ceva, la percutarea capsei, daca in interiorul tubului nu se afla material explozibil proiectilul nu pleaca din teava, nu aveau cum sa cada jos. Am crezut ca imi povestesti despre diabolicitatea lui Heyrdrich si manevrele prin care Stalin a belit toata ofiterimea rusa in urma celebrelor epurari.
Si inca ceva, nu ai cum sa bagi la inaintare, exista o ordine de bataie/ordine de lupta. si datorita echipamentului nici nu aveau cum sa schimbe ordinea asta, oricat ar fi vrut sa faca din unii si din altii care de tun.
II ok, eu nu incerc sa-ti schimb opinile dar sa fie mai substantiale, ca pana acum nu am inteles concret ce problema ai cu nemtii.
Dar stai linistit ca la fel de mult, poate chiar mai mult, ma scandalizez cand unii italienii, inculti, ne fac pe noi romanii neam de hoti si indiano-mexicani.
„Inca ceva, la percutarea capsei, daca in interiorul tubului nu se afla material explozibil proiectilul nu pleaca din teava, nu aveau cum sa cada jos.”
Nu tubul, ci capul obuzului, era plin de nisip, in loc de explozibil…
„ok, eu nu incerc sa-ti schimb opinile dar sa fie mai substantiale, ca pana acum nu am inteles concret ce problema ai cu nemtii.”
https://www.youtube.com/watch?v=CfXA-jXJQrE
https://www.youtube.com/watch?v=JjR127JxWiE
https://www.youtube.com/watch?v=OauVfw0qquY
Comentariile de pe firearms blog nu sunt stralucite:
https://www.thefirearmblog.com/blog/2015/09/16/the-new-beretta-arx-200-7-62mm-designated-marksmen-rifle/
https://www.thefirearmblog.com/blog/2016/12/14/argentina-manufacture-adopt-beretta-arx-200-rifles-px4-storm-pistols/
Aparente probleme de fiabilitate. Dat fiind ca Argentinienii au primit si ei licenta de fabricatie, se pare ca Berretta e mai generoasa cu transferele de productie si tehnologie, ceea ce probabil conteaza in ecuatia adoptarii ei de catre republici bananiere. Asta fiind spuse, se pare ca dracia are o reputatie pt probleme de fiabilitate. Acum depinde si de cum o ingrijesti, si de competitorii ei….
Arma este ok pentru fortele speciale as zice.
Poate as zice si parasutisti.
Nu cred ca vavfi dotata toata armata cu asa ceva. In dulap trebuie sa pastrezi ciocanu oricat de ruginit e el. Adica AKM-ul.
Parerea mea.
Nu cred ca au intentia sa faca ”fabrica” numai pt FOS si para. Sigur au in vedere ceva mai mult.
Salut! Sincer cred ca acest contract pentru arma miroase a combinație de băieți deștepți ?. Suntem experți iar frații noștri în latinitate de asemenea. Procedura de testare nu a fost clar descrisa. Nu știm condițiile ei, concurenții, durata de testare. Arma a văzut condiții reale de lupta? De asemenea nu știm nimic de preturi pentru diferitele variante. Lipsa de transparenta fata de contribuabili spune multe. Personal arma aceasta făcută majoritar din polimer nu-mi inspira incredere, vezi problemele la G36. Ce se va întâmpla cu plasticaraia în 10-20 ani de uzura? Va rezista la ciclurile încins(dilatare) /racit(contractare) date de trageri și de clima? Cum vor îmbătrâni acești polimeri? Poate avem pe cineva din domeniu pe aici sa ne lumineze puțin?
P. S.
Slăbiciunea mea rămâne SG 550 ??. Sa vedem totuși ce informații vor mai veni pe surse. Poate apar declarații de la ceilalți competitori ce au fost participanți.
Adica tu presupui ca Beretta, un gigant pe piata armelor de foc cu sute de ani in spate de experienta, nu stie sa faca arme?!
Hai sa-ti dau exemplul: M9. Trebuia sa ma calific cu el anual. Nu l-am folosit in alte circumstance, preferand batranul M1911 MEU-SOC. Beretta stie sa fabrice pusti cu alice. La categoria asta nu prea au competitori cu ceva de genul M1014. In rest sunt optiuni mult mai bune pe piata.
Ma bucur ca mai este cineva pe aici care apreciaza Sig
e peste toate ciorbele reîncălzite la nesfârșit ale cugirului….de-a dreptul jignitor aș spune.
când știi ca armata va demarara la un moment dat programul de înzestrare cu o noua armă de asalt și vei intra in competiție cu producatori de renume nu o scalzi in lamentari ,lacrimi de crocodil și produse prăfuite.
de când am citit prima oara despre acest proiect am vizionat n prezentări,teste si comparatii pe you tube si nu dracul atat de negru.eu sunt un admirator feroce al m16 si derivatelor(vietam?) dar la finalul zilei italienii au venit cu ceva de pus pe masă si nu sună rău.
militarul român are nevoie cat mai repede de armă modernă,de un mbtmodern,de un tbt modern,de avioane moderne,de nave moderne pentru ca doar asa ne rupem de trecut si de mentalul nostalgic pentru mârțogelor sovietice .
Sunt chiar un pic dezamagit de voi, adica chiar niciunul nu se intreaba de ce nu s-a mers cu UM Cugir?! Eu cred ca asta ar fi o intrebare fundamentala…
probababil este dorit atat de mult acest program incat nici numai contează locatia gen sa inceapa dracului odata indiferent unde.despre cugir numai de bine,cu ei sau fara tot un drac.
Ce am putea spune despre Cugir. Cand inca folosesc in productie masini de la inceputul secolului XX si folosesti sisteme de organizare a productiei anacronice ca sa nu mai vorbim despre capacitatea de inovare care se reduce la cosmetizarea unei arme de pe la 1950, ca sa nu fim rai putem cel mult sa-i compatimim, cel mult.
Uita-te si la varsta medie a personalului. Ar putea fi un indicator pt o eventuala investitie.
Vrei sa spui ca este imbatranit? Pai a cui o fi vina? Nu cred ca nu existau ingineri si muncitori tineri interesati. Ma tem ca ca este aceeasi mentalitate de casta care s-a incetatenit in sectorul de stat care accepta doar rude sau persoane „agreate”. Ma rog fiecare pasare pe limba ei piere.
Anla. Eu spuneam doar ca varsta personalului ar putea fi un indicator pt un potential investitor.
GMT Poate ca italienii vor cat mai putine complicatii. Mie imi suna ca un fel de investitie half green field, Plopeniul asta. Poate gresesc.
Nu gresesti Tedy, cat mai putine complicatii, plus ca la Cugir exista un asa grad de capuseala a uzinei incat italienilor le-a fost frica sa intre acolo, iar maraconarii nu sunt nici ei prea straini de ceea ce inseamna crima economica organizata, au si ei in Italia destule necazuri cu astfel de practici. 🙂 …
GMT, Io nu cunosc situatia, insa ma gandeam ca, poate, ar fi mai simplu sa incepi un lucru de la zero, sau cat mai aproape de zero, adica de firul ierbii, avand posibilitatea sa controlezi si sa anticipezi cat mai exact intregul demers..
Ai putea evita tot felul de surprize. Selectia propriului personal, intr-o masura cat mai mare, varsta lui, ar putea fi iarasi avantaje. Perioada in care persoana care urmeaza trainingul isi va desfasura activitatea poate influenta amortizarea investitiilor cu acel training, dar si unele aspecte de performanta a investitiei. Samd..
Asta-i si opinia lor, aproape cuvant cu cuvant.
Tind să văd mai degrabă partea goală a paharului. O fi produsul standard, adecvat și relativ competitiv pe partea de preț. Totuși, afacerea, cifrele, nu se leagă. Din punctul meu de vedere pare sub-optim plasarea la Plopeni. Cunosc zona, cunosc ce e acolo și forța de muncă nu e atu. Cred că vor să învârtă de un atelier cu participație de capital majoritară românească, administrat de aleși ai italienilor și concesiile politice de rigoare, care este…
Cred că privind retrospectiv, mai degrabă veți huli alegerea, decât să o lăudați. Pare o combinație dâmbovițeană.
Acestea fiind zise, sper sincer să nu am dreptate, așa cum am sperat ref la nave și tancuri și transportoare. Din păcate am procentaj bun.
Nu-i loc de șpagă??
Nu mai pun link ul …am văzut că india a avut o licitație si a luat hk cred ca 416 la suma de 990 de euro …cantitatea este de 70.000 la suma de 70 milioane …acuma nu stiu la ce pret se scoate aceasta arma …dar daca totusi nu agreem cugirul si nu implementăm acolo nimic…si mergem pe plopeni… .în afară de testarea produsului acest jalnic ministru al apărării sa ne spuna si noua cantitatea avută in vedere si la ce cost…..intr o tara democrată toate aceste lucruri sunt publice .
Caracal CAR816A2 a castigat licitatia in India nu HK416: 93k bucati pentru suma de $107Mil, deci ar veni cam $1.150/arma ceea ce nu e rau de loc avand in vedere ca este o versiune imbunatatita a HK416 (de fosti proiectanti ai HK416 si SIG516). Desi firma este din UAE are sucursala in SUA si arma e omologata NATO.
De Cugir evit sa vorbesc ca sa-mi pastrez tensiunea in limite normale. 🙂
India a ales si ak-203.
https://www.janes.com/article/87011/india-russia-inaugurate-manufacturing-plant-for-ak-203-assault-rifle
https://indianexpress.com/article/explained/explained-the-new-ak-203-and-its-legendary-ancestor-the-ak-47-5611205/
https://youtu.be/tFpo5J4l-Iw
India a ales si SIG 716G2 (7,62×51mm NATO), 72k bucati, conform traditionalei lor Kachumber (salata). 🙂
Da talos asta e arma am încurcat eu ..era sig https://defence-blog.com/army/sig-sauer-to-produce-72400-sig716-rifles-for-india.html totusi pretul de 990 la care a fost adjudecat este foarte ok comparativ cu 2500 dolari cat este pretul de catalog pe sait urile de vânzări arme …de aceea si intrebarea mea , care este pretul final si ce cantitate este avută în vedere de către mapn ?
Cadavrul ministres a pierdut procesul cu Ciuca si Joiannis. Daca se intoarce Gen. Ciuca, oare isi va aduce aminte de vorbele lui Voda Lapusneanu? Inclusiv in afacerea ARX.
Deci sa inteleg ca dupa 15 ani in NATO nu am reusit sa avem o arma cu cartuse standard NATO si incarcator STANAG 4179 ?
Progresul e uluitor .
Cit despre arme individuale :
Se pot testa arme de la toti producatorii . Inclusiv de la Izhmash cu AK 12 . 🙂
Sa adopti o arma ca standard de inzestrare a fortelor armate , e altceva . De regula e un concurs international .
Cu caracteristici obligatorii a armei , durata , intretinere , posibilitate de montare accesorii , variante cu cit mai multe parti in comun.
Unicul , repet unicul concurs al armatei a fost pentru achizitionarea de avioane de transport . Castigator C-27 Spartan .
Restul , „la mica intelegere”. De la F 16 la Piranha III si V .
Acum eu personal am mari indoieli ca Beretta va face ceva in RO in afara de o linie de asamblat arme cu componentele livrate din Italia . (in varianta ca exista contract cu bani si nu memoranduri de luat ochii )
Unica fabrica noua de arme construita de ei a fost in USA . Cind au castigat concursul pentru pistoalele armatei americane . Beretta M9. Cam 1.000.000 bucati + alte sute de mii catre politia federala , agentii guvernative si persoane civile .
Cheltuiti zeci de milioane pentru utilaje CNC , linie de productie si control calitativ , formare personal )
Acum nici nemtii cu HK 416 nu fac fabrica in Franta chiar daca au contract beton pentru livrarea a 600.000 arme .
O sa faca Beretta in RO pentru maxim 50-80.000 arme in x-y ani ? Nu exista contract , nu exista nici cantitate mare de tratat .
(si asta daca spitalele regionale , eventualele sosele facute pe banii MApN nu vor secatui ministerul de nu mai raman bani nici de ciorapi)
Personal cred ca ramane un „experiment” mediatic ca Agilis , alte F-16 , tancuri moderne sau modernizate , corvete , submarine construite in tara. Adica clasica propaganda oferita de zeci de ani.
@stefan60
Poți să îmi dai sursa pentru afirmația ta referitoare la livrarea a 600000 de 416 pentru Franța?
” cu HK 416 nu fac fabrica in Franta chiar daca au contract beton pentru livrarea a 600.000 arme .”
Am pus 6 in loc de 1. Ma biciuesc singur.
Sint 100.000 de arme + 10.000 lansatoare de grenade calibru 40 mm.
Livrare in rate anuale pina in 2028.
https://www.army-technology.com/news/newsfrance-receives-initial-batch-of-400-hk416-f-assault-rifles-5805664/
Aici un detaliu :
http://www.armymag.it/2017/03/21/un-nuovo-fucile-dassalto-per-lesercito-francese/
38.500 bucati cu teava ” normala” (14.915 de livrat intre 2020 si 2021).
Alte 55.000 bucati cu teava scurta de livrat pina in 2028.
Armata franceza a testat arma cu 30.000 lovituri fara sa constate scaderi de precizie sau afidabilitate.
Sint 400.000 FAMAS de inlocuit.
https://www.defensenews.com/land/2017/05/09/gun-manufacturer-heckler-koch-delivers-first-batch-of-assault-rifles-to-french/
100.000
Da, Alex, de +100k stiam si eu, nu e prima dată când @stefan60 da informații greșite.
Corect.
Pertanto,
Vis-a-vis de cum arata nu stiu daca va atrage prea multe exclamatii de genul quanto è bella.
In ceea ce priveste comparatia cu alte arme contemporane, nu ma pricep, dar nu cred ca scopul era de a selecta cea mai performanta arma de pe piata.
Este o arma moderna si m-as bucura sa o vad in dotarea soldatilor nostri, mai ales cei din teatrele de operatiuni. Daca putem face investitia si cu un minim de implicare a industriei noastre cu atat mai bine. In cazul in care ea va fi aleasa ma bucur sa aflu ca militarii au avut ocazia sa spuna o parere inainte de decizie si mai ales sa cunoasca in avans ceea ce poate deveni una dintre cele mai intime dotari din arsenalul armatei. Pana la urma, din toata tehnica militara noua despre care se discuta aceasta este cu siguranta arma care va intra in contact direct cu cei mai multi militari, si macar pentru asta ar trebui ca vocea lor sa fie auzita mai mult ca in alte cazuri.
Tanti auguri!
Corect, fata de ce au acum este un pas inainte, imi este frica sa nu o zbarceasca guvernantii pana la intrarea in dotare.
1. Arma e probabil OK, satisface conditile tehnico-tactice (ca mai orice arma de asalt de la StG44 incoace, apropo eu prefer pm md.63/7.62×39 opinie de batran ramolit)
2. Sunt sigur ca Beretta a sigurat conditii rezonabile de fiabilitate, pentru ca nu-si permit sa se faca de ras.
3. E o problema de prestigiu pentru armata romana ca macar arma individuala de infanterie si munitia aferenta sa fie fabricata in tara. Cu licenta sau cu proiect propriu dar sa fie fabricata in Romania. Iar prestigiul se reflecta in atitudinea militarulu fata de institutie si tara. Militarul nu este un angajat, este o persoana care semneaza sa-si puna piele la bataie. Daca simte ca nu este intr-o relatie reciproca… vezi soldatii georgieni, „in retragere tactica” pe biciclete furate, spre Tbilisi in 2008.
4. Deci, daca iese scandal nu mai conteaza cat de buna este arma.
5. Eu chiar mi-as dori sa existe Cugir cu produse „originale” (de fapt licenta sovietica) si o alta fabrica, filiala a Beretta. Dar sa nu fie teapa italiana, ca mai avem exemple prin Romanica cu macaronarii.
Un AK-12 sau AK15, fabricate după licență, în România, la Cugir, ți-ar plăcea?
In primul rand, cand e vorba de italieni, sa fie foarte clara treaba:astia nu-s prosti, ei nu v-or iesi in pierdere!! Crede-ti ca degeaba s-a ales Plopeni?! 🙂
Este o arma buna, a fost arma principala a armatei italiene in anii `90 deci nu are cum sa fie „made in china”. E adevarat, are destul plastic in ea si la ora actuala sunt destule arme mai bune, dar pe noi ne intereseaza ce arma n-i se potriveste mai bine nu care-i mai fitoasa.Cu toate ca eu as incerca sa ma feresc sa fac afeceri cu italienii, de data asta cred ca e o alegere buna.
Mie imi place foarte mult idea de a construi o fabrica de la zero! Chiar l-as promova ca un mod de gandire! In afara de fabrica de pulbere de la Fagaras,din motive evidente, eu nu a-s avea o problema sa construiesc fabrici noi in locatii noi. Trebuie sa mergem inainte,cu parere de rau, stiu ca doare, dar vremea fabricilor cu traditii din Romania, in marea lor majoritate au apus. Eu chiar ma bucur ca nu au ales Cugirul, nu pentru ca vreau rau Cugirului,Doamne fereste, ci pentru ca comunistii aia de acolo merita o asa palma peste fata! Acolo e o conducere infectata.Nu pot decat sa imbratisez noua locatie si noua fabrica de arme din Romania! Sper din suflet sa fie adevarata, macar fabrica de arme, ca de corvete si restul m-am resemnat.
Cu italienii, poti face foarte multe afaceri bune, de tot felul, dar mai ales pe plan militar… daca te duce capul, bineinteles… sa nu uitam totusi, ca din Italia au iesit foarte multe lucruri bune! Si asta inca din vremuri Romane! Dar cu precadere, dupa WWII… Beretta 92 = cel mai popular pistol din lume, a fost adoptat de multe armate, inclusiv de cea americana. UH-1 Iroquois, a.k.a. Huey, elicopterul fiind in prima faza proiectat in proportie de 50-60% in Italia, prototipul fiind vandut Americii! „Lada” ruseasca, fiind in mod initial un model de F.I.A.T.! Kremlinul din „Mockba”, care a fost un proiect arhitectural italian si care a fost construit si modificat, tot cu ajutorul arhitectilor italieni…
Primele bombarde(un fel de mortier medieval) din istorie, au fost produse in Italia de catre Beretta…
Atit HK416 cit si Beretta AR160a3 sunt fabricate de Walther.
Beretta – teava monobloc, HK nu
Beretta – corp polimer – mai usoara, HK metalic aluminiu
Beretta – ambidextra, HK nu
Beretta – magazie munitie identica cu HK
Precizie poligon, distante diverse, identica la ambele arme
Dezansamblare & ansamblare , mai facila (rapida) la Beretta
Curatare, lubrifiere – mai facila la Beretta
SpattIu de depozitare – Beretta – nu, HK – da
Pret de piata (USA) , Beretta mai scumpa cu 85$ fata de HK
Datorita teviii, greutatii mai mici, transportului (pat rabatabil) si facilitatii de intretinere si de utilizare (ambidextra) Beretta cistiga. Aceasta se datoreaza tehnologiilor superioare folosite (dezvoltate de firma Walther Umarex)
Pe u-tube se pot viziona peste 150 de filme despre aceasta arma (Beretta) vs alte arme.
Este considerata (de americani) „armasarul” armelor de asalt contemporane.
Armata Romana a testat aceasta arma conform procedurilor , de fata cu reprezentantii producatorului aproape un an si jumatate, dupa care au luat o decizie, urmata de comunicatul ministrului apararii stiut de toata lumea.
Personal nu am nimic de adaugat vs oficialitatile romane.
Nu cunosc si nu ma pot pronunta cu privire la oportunitatea transparentei totale cu privire la toate testele efectuate vs opinia publica.
De unde ai informatia ca sunt facute de Walther?
Poate sunt eu prea carcotas dar parerea mea inca ramane la cea cum ca e o manareala a lui Badalau si a italienilor si ca cea mai buna idee ar fi fost dezvoltarea prototipurilor de la BSDA si producerea unor arme bazate pe proiectele alea.
Practic modelul asta (care mai are nevoie de modificari si imbunatatiri dar e deja in buna parte gata)
https://www.youtube.com/watch?v=aE_i3P21SfY
ofera cam aceeasi ergonomie cu Beretta ARX 160 si la final ar fi fost si mai putin butucanoasa si mai usoara (deci superioara per total).
Proiectul bullpup (la care ar mai fi si mai mult de lucru, finantarea r&d si a unui produs final ar fi insa bani de seminte la nivelul bugetului, pentru ambele prototipuri)
https://www.youtube.com/watch?v=BZI1_Xje1wY
ar asigura o teava mai lunga la aceeasi lungime a armei si caracteristici balistice si de putere de foc superioare in cazul adoptarii unui calibru nou (6,5 mm, poate 6,8), care este viitorul si probabil va fi adoptat in maxim un deceniu.
In plus s-ar fi pastrat nu doar industria locala ci si continuarea exporturilor cu arme dezvoltate din platforma AKM care e inca cea mai raspandita in lume.
Cum vad eu lucrurile
-arma de asalt nu era o prioritate
-astept opinia oficiala a MApN si prezentarea testarilor facute (inclusiv in ce conditii si ce fel de teste au fost facute).
-ARX e o arma de tip Lego, care se desface in bucati (inclusiv teava, ceea ce mi se pare o prostie sau un moft inutil) in buna parte din plastic, vreau sa stiu cum se comporta la trageri prelungite, in teren, vara la caldura prin noroaie, iarna in padure prin zapada, fiabilitatea, cum tine teava aia detasabila dupa serii de montari si demontari si trageri intense, cum tine carcasa din polimeri, cum se mentine precizia in timp samd
-as vrea sa vad o analiza a costurilor si impactului legat de industria locala si dezvoltarea (ori blocarea, mai degraba) ei.
-faza cu cei de la Cugir si incremenirea lor in timp. Cugirul e parte a Romarm daca nu ma insel, nu sunt de capu lor sa faca ce vor ei, li se poate cere sa faca altceva, sa preia eventual designul altora (cele doua de la BSDA) si sa-l produca. ACTTM-ul nu i-a ajutat prea mult cu „noua” arma de asalt a lor (vechea PA facuta in 5,56 de fapt) dar acum ca au aparut oameni cu idei noi si zic eu foarte interesante e pacat sa le bage sub pres
-alegerea Plopeniului e foarte dubioasa (de ce nu Cugir, Sadu, Zarnesti etc, mai erau alte uzine mult mai calificate?), la fel si balbaielile cu procentele, care cat produce, cine cat detine, in nici un caz nu era vorba de productie 100% si probabil am deveni client captiv al Beretta la final.
-faza cum ca AK-ul e depasit si ca ARX e o arma noua e doar partial adevarata. AK-ul clasic, nemodificat si nemodernizat o fi depasit, sunt de acord, o arma facuta pe scheletul ala dar cu imbunatatiri si modificari la ergonomie, aparatele de ochire etc zic eu ca ar fi inca arma cea mai valabila. Mecanismele interne la mai toate armele astea (AK, HK, Beretta samd) sunt de fapt variatiuni pe aceeasi tema ale unor mecanisme si principii care exista deja de multe multe decenii, cum s-a spus mai sus, vorba poetului „toate-s noi si vechi sunt toate”. Noutatile sunt doar la exterior, gen cutia mecanismelor facuta din polimeri sau aluminiu in loc de tabla de otel, sine Picatinny pentru lunete si diverse, paturi extensibile sau/si rabatabile, sisteme de ochire optice mai performante etc.
Sist cu piston lung cum are AKM-ul nu e neaparat inferior sist cu piston scurt cum are HK or ARX, si nici nu e neaparat un concept mai vechi
Radu2
Boss. In primul rând prima ”arma” nu e o arma. Este doar un coating pt AK. Adica tot aia dar intr-un ambalaj ergonomic. A doua arma, ma abtin.. 🙂
Tedy
E un AK modificat, repet, mecanismele interne sunt foarte OK si nu vad de ce ar trebui complet schimbate. Sa nu cadem in tot felul de mitologii de pe net legate de AK, exista arme cu sist cu piston lung ca si AK-ul, de la SIG la Tavor sau FN FNC si care au fost si sunt considerate foarte bune.
Modificarile de la „arma” Stimpex sunt destul de vizibile, de la parghia de armare la cea de control a focului.
Legat de a doua arma, daca nu ai ce (sau posibil nu stii ce) spune e OK sa te abtii, e un lucru intelept pe care il respect.
Boss,
Repet. E un coating pt AK. Nici macar dezvoltatorul nu pretinde altceva. Uita-te mai atent..
Eu nu fac teoria AK-ului. Am tras cu el si stiu ce poate live, nu din alte surse.
E o arma reliable, simpla, robusta, usor de invatat, buna pt armatele de masa. Cu 7,62 e puternica dar nu exceleaza la precizie. 5,56 nu stiu sa fi reusit sa omologheze ai nostri.
Poate daca ar fi reusit ceva semnificativ din punctul asta de vedere, nu am fi vorbit despre nevoia unei noi arme de asalt.
Omu de la Stimpex se refera evident la mecanismele interne, teava, scheletul armei practic, care e intr-adevar o AK. Deasemenea sunt vizibile niste modificari, uita-te si tu mai atent daca zici ca ai tras cu o AK.
Ideea cu AK imprecis si bun doar pentru armatele de masa e un mit al internetului raspandit inclusiv de imagini cu tot felu de insurgenti care trag cu niste AKM-uri vechi, fara sa ia o linie de ochire calumea, cu ochii inchsi, in tot felu de stiluri gangsta si Rambo de au vazut prin filme samd.
Un AK modernizat ca ergonomie, aparate de ochire etc si folosit de cineva instruit mai bine e alta mancare de peste. Chiar si un AKM clasic si folosit corespunzator de un soldat bine instruit si cu suficiente trageri la activ e o arma suficient de precisa pentru ceea ce se cere la o arma de asalt.
Am vazut filmuletul exact cand a aparut. L-am vizionat sw multe ori. Stiu ce spune omul. Stimpex cred ca nici nu poate fabrica arme, doar accesorii, neavand acest obiect de activitate. Asta se poate verifica la ORC. In concluzie, nicu nu poate modifica sisteme de armament.
Incearca sa fii logic in ceea ce spui.
Cat despre AK?
Ai tras cu un AK?
Ce tot vorbesti acolo? pare ca vb impreuna si ne intelegem separat. Daca ai zis ca ai tras cu AK-ul ma gandesc ca stii care sunt parghiile de armare, selectare a focului etc si poti sa vezi modificarile (ergonomice) la arma de la Stimpex.
Aia nu fac arme, fac un kit de modificare dupa cum au zis, modifica putin ceva la interior si ii pun o carcasa noua din cate se vede acolo.
@radu2
Boss. Ai inceput prin a spune ca aia e noua arma. (The sh*t, adica.), iar acum sfarsesti prin a admite ca e un kit de ergonomie, asa cum am spus eu ca este.
Hotaraste-te.. 🙂
Din nou, esti sigur ca nu vorbesti despre ceva separat? Unde am spus eu ca aia e noua arma (inclusiv fara ghilimele)?
Am spus de la inceput ca e un AKM modificat/modernizat (si ca mai au cate ceva de lucru la el) si ca modificarile respective vor face arma la fel de ergonomica si mai usoara decat ARX. Nu am spus nicaieri ca arma aia (si nici macar bullpupu) nu ar fi bazate pe AK si ca ar fi ceva cu totul nou.
Ca asta (sau celalalt proiect, bullpup) ar putea fi „noua arma de asalt”, da, asta am spus si consider ca ar fi fost mai bine decat sa aleaga ceva din afara.
Uite..
”…cea mai buna idee ar fi fost dezvoltarea prototipurilor de la BSDA si producerea unor arme bazate pe proiectele alea.
Practic modelul asta (care mai are nevoie de modificari si imbunatatiri dar e deja in buna parte gata)..”
Nu ai spus ca sunt Ak-uri cu un kit de ergonomie, ci ca sunt ”prototipurile” care ar fi bine sa stea la baza producerii unor arme bazate pe ele. Adica, nici mai mult, nici mai putin, ”prototipurile” armei.. ”The sh*t”, adica.. 🙂
Fii onest si nu o da dupa cires. 🙂
Cugirul ..nu cred sa mai stea de mult in comenzile mapn-ului
Au piata si sa se diversifice pe ce le cere piata daca nu vor altceva , sau nu sunt in stare sa dezvolte ceva de gen..poate nu au un departament de inginerie sa se ocupe de asa ceva si noi ne batem capul
Teava de la mitraliere se schimba ..parerea mea e ca suporta destule cicluri
Ideea e ca un polimer e mai „imun” la schimburi de temperatura pe o anumita plaja , metalele se dilata mult , chiar de nu afecteaza proportional altele ..precum rezistenta sau starea materialului
Ideea de „lego” a lui berreta e cu vreo 5 clase peste concepte vechi , orice modificare ulterioara la un ansamblu , nu necesita inlocuirea completa a armei , se poate aplica la cele in uz , uzura prematura a unei componente sau stricarea ei nu duce la inlocuirea armei ..ci a componentei
Tractoarele si avioanele au constructii semiportante ..rezistente la vibratii ..si in general dureaza mai mult decat cele autoportante
Tevile de mitraliere care se schimba se incastreaza in mod solid metal pe metal, si se schimba pentru ca se folosesc la foc automat (si calibrul este de obicei mai puternic) si se incalzesc mai repede decat la o arma de asalt iar mitraliera trebuie sa traga in continuare in diverse situatii tactice.
Niste usoare scaderi ale preciziei date de schimbarea tevilor sunt aproape irelevante la o mitraliera pentru ca oricum tragi la foc automat si exista din start o anumita imprastiere a gloantelor. La o arma de asalt insa conteaza semnificativ mai mult.
Polimerii au dat rateu in anumite conditii de temperatura si folosinta la G-36, armata SUA a respins o arma similara (din plastic), ACR, inca din primele faze ale testelor pentru inlocuire M-4 si chiar daca si eu sunt de acord ca pot aduce niste plusuri nu i-as folosi in zonele vitale ale armei (cutia mecanismelor etc) ca si material exclusiv. Armele „metalice” nu au avut probleme de genul asta cu toata posibila „dilatare” de care zici.
Ideea de lego e prosteasca, dupa parerea mea. In primul rand nu vad rostul unei tevi detasabile, doar complica arma si poate avea efecte negative la precizie. Apoi daca se strica o piesa o schimbi pur si simplu, ca e vorba de un arc, de un percutor etc, nu trebuie sa desfaci toata arma in cateva bucati si sa schimbi un intreg ansamblu pentru asta si in nici un caz nu schimbi intreaga arma din cauza asta.
Arma trebuie sa fie cat mai solida si mai simpla, cu cat mai putine piese si ansamble, sa fie usor si simplu de operat, de la rezolvarea unor incidente de tragere (pentru care sa nu fie nevoie sa rupi arma in trei bucati si sa cauti apoi pe timp de noapte niste surubele sau pinioane sa o montezi la loc) la reincarcare/schimbarea incarcatoarelor, sa fie cat mai usoara si ieftina si sa aiba o putere de foc corespunzatoare
Radu2
Tu esti de profesie armurier?
Ai o anumita convingere, care tinde spre absolut, cand vorbesti despre chestiile astea. Probabil ca aceasta convingere vine dupa foarte multi anu de experienta in aceasta profesie, altfel nu imi explic.
Lol, nu, nu sunt armurier. Am avut insa ocazia sa folosesc ceva vreme AK-urile si la un moment dat sa ma „joc” un pic cu niste alte arme si sa discut cu unii mai batrani care stiau si mai multe.
Poate sunt subiectiv, e posibil (nu ca opiniile altora, inclusiv ale tale) nu sunt la fel de aproape de absolut in unele privinte.
Dar sunt suficient de deschis incat sa pot fi convins, daca si cand e cazul, de contrariu. Poti sa-mi explici de ex un pic mai detaliat care crezi tu ca sunt avantajele ARX fata de un produs final bazat pe ce s-a prezentat la BSDA?
Da-mi exemplu de absurd in opiniile mele. Apoi, absurdul opiniilor altora ny il justifica pe cel din opiniile proprii..
O sa-i las pe baietii de la Fos sa iti explice. Sunt convins ca stiu foarte bine sa o faca. Nu eu am ales arx.. 🙂
Hmm, raspunzi la o intrebare cu alta intrebare. Anyway, sa o zic pre limba aliatilor strategici, poti sa-i lasi pe baietii de la FOS sa explice, desi ma indoiesc ca vor veni prea curand sa explice aici ceva in mod oficial (si cu atat mai putin mie personal). Ori ca ei au avut ultimul cuvant de spus in afacerea asta (desi asa ar fi normal, utilizatorul final al produsului sa aiba ultimul cuvant). De fapt ar fi interesant de vazut cine si cat a testat armele, in ce conditii etc dar se pare ca doar Badalau se agita sa spuna ceva (atata cat si cum zice el) in mod oficial, deci poti sa-ti imaginezi orice la data asta
Alta problema e insa ca nu au testat (cel putin banuiesc asta) niciunul din prototipurile de la BSDA, in primul rand pentru ca nu erau gata (iar acum probabil ca vor fi abandonate chiar daca ar fi gata). Si asta pentru ca diversi de la butoane n-au catadicsit sa dea niste sume minuscule pentru cercetare-dezvoltare si s-au orientat probabil spre „sfantul” comision din afara.
Boss. Daca raspunzi la ceva ce nu stii sau in numele cuiva care nu te-a mandatat, se cheama ca esti demagog. Nu eu am ales arma si nu stiu care au fost optiunile.
Raspunde tu la propria intrebare si argumenteaza contrariul.., adica proasta optiune..
La mitraliera 7, 62 a noastra distanta „efectiva” de tragere e de vreo 2 ori mai mare sau chiar 3
Efectul omorator asemenea
Adica , cu toata imprastierea de rigoare , mitralierele „medii” ..sunt din categoria ..tii infanteria la distanta , in camp ..pe cand cele calibru mic ce sunt la trupa se „bat” in aceeasi liga de distante cu armele „de asalt” tipice , cu diferenta ratei si a posibilitatii de a sustine focul
Adica , chestia cu precizia nu cred ca are nici o legatura
Precizia sa e data de montura si miscarile monturii la foc automat ..chestie valabila si la arme de asalt , adica are mult mai mare incidenta asupra impreciziei …miscarea data de ceea ce sustine arma decat rigiditatea tevii sau a ansamblului
Chestiile legate cu precizia sunt ptr teste in poligon
A doua e ca din diverse motive o multime de akm-uri „dezvolta” imprecizie in timp , tocmai din cauza monturii rigide a tevii si a ansamblului in general
Schimbarea tevii daca o sa observi e pe „un ansamblu rigid” la berreta
Daca te uiti de „unde pleaca” teava ..poate imi explici impreciziile , nu de alta dar ar fi o chestie interesanta
Foarte frumos! Dar de cand intra in dotare?
Ași dori ca în această discuție în care înțeleg și respect opiniile celor ce au postat , să delimităm o noțiune generică : în general toate armele de asalt de astăzi sunt niște dezvoltări bazate pe cele existente anterior recte cele din anii 1944-50, adică a două arme .
Prima se numește arma automată de asalt de calibrul 9 mm STg-44, dezvoltată de Germania, adoptată de Wermacht și cu care și-a înzestrat trupele regulate la sfîrșitul anului 1943 , iar a doua este, copia ei de calibrul 7,62 mm simplificată și fabricată de ruși în 1947 , cu ajutorul a mai mulți specialiști germani – prizonieri de război ce au lucrat în Rusia comunistă pînă în anii 1964.
“Is AK 47 a copy of the German Sturmgewehr 44 ?
Yes, AK 47 is a development of the STG 44. Even though it’s technical details are different, the concept is the same, although improved. The concept of the two weapons is identical and it was the Germans who came up with it first. The concept is this: a compact automatic (select-fire) carbine with short cartriges which is very effective at 1–400 meters. Nothing like that existed before, it was revolutionary.
In 1943 when the Germans came up with STG, the Russians (and the rest of the world) had either short-ranged sub-machineguns like PPSh-41 (more like a pistol); cumbersome long range rifles, like Nagan and SVT-40; or heavy machine-guns that required a two-men crew. The STG filled the void between all these. Here you had an automatic weapon that had good precision at ranges of 2–300 meters, was easy to carry and manipulate by a single soldier in the heat of combat.
So in 1943 the Russians had either short or very long range weapons, and had no research in progress to fill the void. So the AK47 is not a continuation of a Russian design branch in any way. They simply came up with AK47 out of thin air in 1945. On the other hand, the STG was the result of 20 yers of (very interesting) development. They started research in WW1. In 1935 the Germans already had a ‘carbine-machinegun’ named Vollmer Model A35 which is quite an obvious precursor of STG. The long process of development is in itself proof that it was an original German design. Developing a sophisticated weapon takes years of research, and then it has technical problems and you need more time to adress those. In all a new type of weapon needs at least 5 years to develop. So when someone comes up with a new weapon design out of nowhere that works like a charm, you can be quite sure it’s a copy.”
Sursă :
https://www.quora.com/Is-AK-47-a-copy-of-the-German-Sturmgewehr-44
https://historum.com/threads/stg44-versus-ak-47.36580/
https://www.youtube.com/watch?v=_TMswStoPzY
https://nationalinterest.org/blog/buzz/stg-44-nazi-germanys-assault-rifle-help-inspire-m4-carbine-32847
https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=7270
https://www.forgottenweapons.com/ww2-mauser-becomes-heckler-koch-the-stg-45m-or-gerat-06h/
https://www.quora.com/How-does-the-STG-45-compare-to-modern-rifles-such-as-the-AR-15-and-AK-rifles
https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=173040
De aici încolo toate afirmațiile antevorbitorilor sunt OK , în diversitatea interesantă a opiniilor exprimate.
Cu asta cred că am răspuns și unui membru activ al acestui site care la întrebarea mea despre ce folosește omenirea astăzi , ce este efectiv inventat de ruși mi-a răspuns ” Kalashu …” , răspuns evident greșit în mare parte.
Afirmația mea cu privire la întrebarea de mai sus , este evident : NIMIC sau cum zice moțul NI’C .
Cît privește opțiunile între BSDA, Beretta, HK, și alte și alte mărci apărute ca ciupercile după ploaie din sporii de STG44, sunt doar „politici” guvernamentale ale aleșilor neamului pe care cu drag i-ați votat …
Îmi dau si eu cu părerea, că mare cunoscător nu-s…
Nici măcar un mic cunoscător 🙂
Arma nu pare cea mai frumoasă, nu e Sig, nu e H&K,
dar nu aș zice că e proastă….
Poate factorul principal pt care a fost aleasa Beretta e ușurința în schimbarea calibrului ,având în vedere ca cei mari tot experimentează, și vestele tot se îmbunătățesc… Un atu important pt viitor, deloc de neglijat….
Acum, polimeri, oțel, aluminiu…..
Poate MApN și ceilalți implicați in testare au ales arma, cu anumite modificari.
Adică acceptă o armă mai grea, dar mai durabilă, păstrând polimeri la pieselele unde nu deranjează, si solicitand oțel si aluminiu in zone critice…..
Zic și io, nu dau cu paru’……
Criteriile de selecție si modul de testare fiind total „transparente”…..putem zice orice…. 🙂
@dan/
OK !!!
Părere conexă:
MApN și cei implicați (Academia tehică, forțe speciale etc) au testat efectiv viitorul lor ce le va sta în mînă și de care le va depinde chiar și viața. Înclin să cred că , cu așa ceva nu te joci …
Cu părere de rău, dar realitatea cotidiană ne demonstrează că astăzi războaiele adevărate nu durează mai mult de una două săptămîni , deci fiabilitatea unei arme nu mai contează decît privită dpdv al instructiei si a propagării ei în dotare, propagare care la armatele moderne și efective este înlocuită de modelele noi, cu noi facilități și ușurință în manevrare.
Cred că ați observat că astăzi , polimerii , ceramica și fibra de carbon cîștigă detașat bătălia cu bătrinul oțel și ultra-scumpul aluminiu și săracul lemn ce ne asigură oxigenul vieții …
În rest totu-i OK și să ne auzim numai de bine !
Mai fratilor AK-ul si-a trait trait traiul, si-a mancat malaiul. Pana si rusii l-au facut sa semene din ce in ce mai putin cu ce era acum 20 de ani. Lasa-ti-l sa moara in pace. Pana la urma din ce spune articolul arma a fost ” masurata” mai mult de un an de diverse componente ale armatei. Deci arma a fost luata in considerare inainte de Badalau. Am putea sa le acordam un pic de credit celor care au testat-o care sunt totusi militari nu lucratori in comert. Preferintele personale pentru o arma sau alta pot fi intelese in discutie doar ca cei care au testat-o s-au jucat si ei cu diverse arme la vremea lor. Cred ca au stiut ce recomanda. Faptul ca nu stim noi cerintele tine de reglementarile privind secretul militar(de la noi) nu inseamna ca nu au existat.
Umarex fabricantul armei Beretta AR160A3 este o divizie interna a lui Walther.
Walther-ul „mama” este proiectantul si executantul lui HK416, care este fratele mai mare a lui BerettAR160A3.
Apelati internetul; o sa gasiti atitea referinte incit nu o sa stiti la care sa apelati.
Cred ca gresiti
Umarex face parte din grupul Walther dar e specializata in airsoft.
Replici a unor arme dar cu actionare codoi sau electrica.
Aici o oferta de ARX 160 dar electrica.
https://www.softairgames.net/it/arx-l85/3097-fucile-elettrico-beretta-arx160-black-sporty-version-umarex-um-5870.html
Pe site umarex.com gasiti o gramada de arme softair. Dar si bate de baseball , bastoane de golf.
Proiectantii HK416 au fost/sunt Larry Vickers si Ernst Mauch, primul un fost membru al 1st SFOD-D printe altele, iar al doilea un fost angajat al H&K, care actualmente lucreaza penru Armatix. Walther fabrica o versiune a HK416 in calibrul 0.22 toli rimfire si nimic mai mult. Nu stiu ce fac pentru Beretta, dar despre H&K vorbesti prostii.
Daca totuși se vrea urgent bo armă poate ar trebui să facă teste cu mai multe si sa facă concurs pentru licență si productie in țară .
Nustiu ce fac Ungurii cu Bren2 , e asamblare , sau e licență 100% .
Pare bunicică arma Cehă