Beretta ARX 160 A3, cu un pas mai aproape

Luni, 10 iunie, ora 11.00, la sediul Ministerului Economiei din Calea Victoriei nr. 152, în prezența Ministrului Economiei, Niculae Bădălău, va avea loc ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere între Beretta Holding și Societatea Uzina Mecanică Plopeni SA, filială a CN Romarm SA.  Vor semna: din partea holdingului Beretta – dl. Franco Gussalli Beretta, Președinte; din partea Uzina Mecanică Plopeni – dl. Tiberiu Alexandru Pîrvu, Director General.

La eveniment vor fi invitați Ministrul Apărării Naționale, dl. Gabriel-Beniamin Leș, Ministrul Afacerilor Interne, dna. Carmen Dan, precum și Ambasadorul Italiei la București, Excelența Sa dl. Marco Giugi.

După ceremonia de semnare, oficialii prezenți vor fi disponibili pentru scurte declarații de presă.

Ministerul Economiei

Cu aceasta ocazie se va semna practic infiintarea joint-venture dintre UM Plopeni si compania Beretta. Compania mixta va avea ca obiect de activitate fabricarea in Romania (intr-o uzina noua) a armelor Beretta, atat pentru Armata Romana cat si pentru Ministerul de Interne sau export.

Va fi o investitie de la zero, asa cum scriam cu ceva timp in urma, banii necesari fiind pusi la dispozitie de compania italiana. Arma de asalt avuta in vedere este Beretta ARX 160A3.

Pentru mai multe informatii legate de aceasta arma puteti reciti articolul „Beretta ARX 160 A3 a fost testata de Armata Romana„, publicat in luna martie 2019.

140 de comentarii:

  1. Nu-mi place, n-are bachelita pe ea.

  2. Cred ca rad pana si albanezii de noi

    • Io rad de ei ca erau asa de speciali incat purtau negru-galore peste MultiCam…aici.

    • De ce rad albanezii, Vlad?!

    • nu inteleg de ce sa rada. fortele speciale albaneze sunt dotate cu aceeasi arma.
      carabinierii si parasutistii italieni folosesc arma respectiva.

    • Ca nu or fi astea prioritare, ca mai mergea PA 86 bla bla, mai important decat orice este ca s-ar putea misca dracu ceva in anul asta, un contract, o comanda, o ceva, ca de la jumatatea lui 2018 totul sa blocat, macar atat sa ne aduca 2019, un contract pe ARX160, daca se mai semneaza pentru inca 4 F-16 si se alege un sistem de rachete sol-nava, deja suntem in nirvana.

  3. Salut. E o arma foarte buna si mai e si investia de la zero deci sa spunem multumesc, investitori de acest calibru nu gasesti la toate colturile.

  4. de ce nu au facut-o la cugir?! aveti idee???

      • George, ce vrei sa spui cu „coruptie maxima” ? la cine te referi?

        Cel putin pe hartie pare OK. E o arma noua, fortele speciale din diverse locuri nu ar utiliza-o daca nu ar fi o arma buna.

        Cat priveste oportunitatea, pretul, care au fost concluziile testelor facute de armata (in complaratie cu altii? – cehi, germani, etc?) habar n-am ….

      • Mi-am inchipuit! Of… om face si noi ceva asa, cu cap si coada vreodata? Facem TAB-uri la UMB, la Moreni nu facem Taburi, nu stiu, dar parca ma seaca la inima… Om ajunge sa facem si tancuri la Ghimbav si corvete la Mizil ca sa stiu si eu una buna… si ma duc in lume dupa aia… 🙁

  5. Si contractul cand va fi semnat? O idee despre pret?

    • Veniamine Franqueline

      „Cu aceasta ocazie se va semna practic infiintarea joint-venture dintre UM Plopeni si compania Beretta.” Fals! Un MoU nu este un Joint Venture Agreement. MoU-ul este pentru PR, JVA este alta mancare de peste, trebuie sa pui fiecare virgula la locul ei.

  6. Nu-i optiunea mea, dar macar ii „mai” moderna. Asta inseamna ca pe la Cugir… cam gata treaba.

    • Nu e gata. Ak-ul are inca piata.
      Pot si ei sa se adapteze daca depun un minim efort.. 🙂

      • ba cred ca e cam gata… are dreptate. nu poti sa te tii numai cu dragunoave vandute vanatorilor americani si mai stiu eu ce mitraliere prin nigeria… mare cretinism. de ce nu or fi facut jointul asta cu beretta la cugir, ce dreq are Plopeni in clin si maneca cu armele de asalt, cu pistoalele mitraliera si alte cele de genul?! numai ca facea gloante pentru ele? :))))

        • Ba poti, pentru ca onorabilul govern roman nu a mia comparat sau investit aproape nimic in Cugur in ultimii 15-20 de ani. De…. de acolo nu iei mita, ca sunt de stat. Asa ca domnii de la Cugir traiesc aproape exclusiv din exporturi. Si satu pe picioarelel lor din cate stiu eu. Ce nu pot ei este sa proiecteze o arma pentru ca sunt fabricanti nu proiectanti. ACTTM-ul putea face asta.

          • Ar putea castiga si mai mult; peste tot am vazut comentarii referitoare la calitate. Dar ajungem la discutia referitoare la retehnologizare samd.

  7. Eu respect Beretta, am folosit si stiu ce firma este asta. Fac arme superbe, cu traditie si au experienta uriasa. Nimic de negat, nimic rauracios, dar:

    Pe un rastel in cazarma ai in stanga ARX160 si langa el un AKM.

    Urmeaza sa pleci la lupta, unde poate fi nasol, nasol rau si viata ta poate depinde de arma pe care o ai la tine.

    Ce alegi ? Eu cred ca stiu foarte bine ce sa aleg.

  8. Revin cu o întrebare de profan: cât de semnificativă e îmbunătățirea vs pm md 86? Merită investiția, destul de mare? Cât de mult mai contează arma de asalt a trupei în modern battlefield? Nu vreau sa trag concluzii, că nu mă pricep, dar îmi pare că o nouă armă de asalt e ultima noastră problema, când îmbunătățirea e minoră. Americanii au ținut M1911 în uz aproape o sută de ani, și schimbarea nu a fost mare brânză. Culmea, tot pe Beretta. Știu că trebuie trecut la calibru NATO, și nu vreau să mi se citească printre rânduri, dar nu avem alte priorități? Marină, apc, baterii de coastă, elicopter de atac? Întreb, nu dau cu parul

  9. Comisaru' Moldovan

    Are cineva idee de ce nu se produce la Cugir? De ce nu se comaseaza mai multe fabrici intr-una singura si buna? Imgb cu Moreni, Cugir cu Plopeni, etc.

    • Tu ai fost corigent la geografie? Sunt distante mari intre respectivele fabrici. Ar fi ub cosmar logistic si financiar sa faci asta.

  10. Pentru cei care au deschis televizoarele mai tarziu (nu e o aluzie la vreun comentator), putina cultura primara si generala
    1. Albanezi li se spune in jargon unor oameni din ghiciti voi ce judet. Si ghiciti si ce e acolo
    2. FOS albaneze au fost primele din strainatate dotate cu bunaciunea asta de arma (prima ei varianta), li s-a bagat pe gat, dupa aia si kazahilor etc
    3. Nu sunt de acord cu baietii care sustin ca PA 86 e peste asta.Insa nu e ce trebuie

    • Neah, punctul 1 nu se sustine! 🙂 Nu compari ceva de genul „rad sarantocii (aia din judetul cutare) de toata Armata Romaniei pt. ca batman…” Cel putin asa se intelege, insa daca incepeai cu punctul 2 si pe 1 il puneai pe locul 2 sau 3. 🙂 Parca socul ar fi mai atenuat.

      • Fiecare intelege ce vrea, acum n-o sa ma apuc sa spun si bancuri cu flotila de submarine cu vaslasi de pe Mures
        Sunt inside jokes

  11. …….va avea loc ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere între ……
    Adica va mai curge apa pe Dambovita pana se concretizeza ceva. Doar daca nu imprumuta masiv de pe la vreo banca sa toarne niste ciment pe acolo, prin Plopeni, ca sa se pozeze Veorica cu mistria in mana sa ii dea peste nas sasului la toamna. Dar chiar si asa, suntem in iunie 2019. Eu pariez o sticla de Chivas Regal ca nu se face nicio arma cap coada in tara, la acea fabrica, in urmatorii 3 ani, adica pana in iunie 2022.

  12. As fi preferat o arma americana

  13. Sau un hk 433, e o bestie

  14. Ce ofera Beretta ?
    1- arma cu munitie standard NATO
    2- incarcator standard NATO
    3- sine standard NATO pentru montat rapid accesorii. ( lunete , red dot , IR , lansator grenade 40 mm. )

    Care arma produsa la Cugir indeplineste MACAR UNA din aceste 3 caracteristici ? Cumva NICI UNA ?

    Si atunci de ce e jeg arma italienilor ? Ca ne ofera acces la o arma / arme 100% conforme normelor NATO ? ( se cheama norme STANAG )

    In rest , e clar ca fabrica va fi a macaronarilor. Ca nu poti pretinde in 2019 si la Cugir , sa faci tevi de arma cu strunguri romanesti produse in anii 60 si 70 din secolul trecut.

    Beretta investeste in idea sa aiba o fabrica in plus. Ca clientii straini tot ei ii vor gasi. In nici un caz” ai nostri” care mai exporta in USA pina nici aia nu o sa mai vrea AK romanesc. Si atunci sa vezi plins , rupt haine pe ecrane si cerut bani.

    Sa speram ca MApN si MI vor face si comenzi de arme Beretta.
    Ca sa nu ramanem cu memorandumul identic cum am ramas cu ala semnat cu nemtii pentru transportoarele Agilis.
    Litera moarta.

  15. Off topic
    Aparuse ieri pe adevarul.ro ca official colaborarea intre Mizil si Rheinmetall s-a incheiat si se incearca o colaborare cu Gdls pt P4 amfibiu. Voi ce mai stiti?

  16. No no no nu cu macaronari…

  17. In acest articol vorbesc despre fabricarea a 50.000 de arme ARX 160 A3 la Plopeni.
    https://www.bresciaoggi.it/home/economia/beretta-manda-in-pensione-il-kalashnikov-1.7143218

    • cu 50000 de arx scoti la pensie ak de unde de la jandarmi ?ca altfel nu imi explic ce cauta ministra de interne la semnare

      • Pistoale Beretta. ( ca APX )
        Carabine Cx4 Storm.
        Pistol mitraliera Beretta PMX in calibru 9 mm.
        Toate 3 arme dedicate si politiei , jandarmerie.
        A nu se uita ca si Sako (specializata in pusti cu luneta ) e tot proprietate Beretta din anul 2000.
        Si binoclurile ,lunetele Steiner sint tot proprietate Beretta.
        Ca si Benelli . Care produce o pusca semiautomatica raspindita in USArmy si politia american

        Alternativa erau nemtii dar astia vor bani anticipat si sint foarte hotariti sa nu faca transferuri de tehnologie.
        Bani pe care RO nu ii are. ( vezi agilis si purcoiul de euro cerut anticipat )

        • Ce treaba are Beretta cu Sako si cu Steiner??? Esti tu sigur ca au venit cu oferta asta la pachet? Poate ne vand si sarmale ca s-or fi plictisit de macaroane si centrale termice.

          • Eu am scris ce proprietati are Beretta defence. Aia care face centrale termice e o alta Beretta. Care nu are nici o legatura cu Beretta arme.Adica patroni diversi.
            Steiner face binocluri si lunete. La care IOR nici nu viseaza.
            Iar Sako , face niste pusti foarte bune pentru lunetisti-lunetisti.
            Ca urmare , Beretta poate oferi Romaniei o varietate de arme automate , semiautomate , cu repetitie dar si sisteme de ochire integrate in aceste arme.
            Daca pricepi ce inseamna asta din punct de vedere industrial , bine . Daca nu , inainte cu AKM , munitia sovietica si luneta IOR pentru PSL. Si care luneta noaptea nu vede nimic.
            Remarc ca estii foarte pornit impotriva . Nu suporti italienii ? Treaba ta. Nu a mea.

            • orice intreprindere romaneasca cred ca viseaza la asa ceva ca sa scoata bani: http://www.valdada.com/ior-valdada-usa-dealers/

              ca nu ai dealeri undeva in cantitatea asta daca nu ai produs competitiv pe piata ,iar cu banii rezultati si un pic ajutor de stat pe partea militara poti face ce fac altii cu infrastructura deja constituita nu trebuie sa vina beretta sa o faca ca la altii,probabil contractul se limiteaza doar la arme ,adica ce nu faci tu

            • N-am nimic cu macaronarii, produc tehnica buna, insa nu e cazul de fata

    • pai cam 45.000 este efectivul pe hartie al fortelor terestre…

  18. Kazakhstan: Used by the Kazakhstan Special Forces in 7.62×39mm with the GLX160 grenade launcher.[26][27][28]

    • Prima varianta o mai au 2-3 FOS din lume, nu mai retin pe unde, dar oricum tot bananieri

      • Egiptenii, emiratezii, pakistanezii, Fresno swat, thai swat, chiar si spetsnaz, se pare ca..
        Vlad, de cate ori ai tras cu Arx 160, ce varianta si ce nu iti place la el?

        • In primul rand nu sunt miezul sau cel mai bun tragator, sunt baieti in uniforma care au tras mai mult chiar aici aici printre comentatori.
          Doi, nu am fost instruit in pauza de masa, la ff sau de la 9 la 5 in poligonul UTI (nu caar fi ceva gresit).
          Trei, in conditii de laborator, indoor, cu arma scoasa din tzipla si nevasta-mea a facut grupare si a doborat si talere la Tunari. Asa ca eu inaite de a trage cu orice arma (inclusiv ARX 160) o supun la stress test, umezeala, aburi, ai prins ideea, o demontez-montez pana ma plictisesc si mai ales noaptea ca vorba unui clasic iarna nu e ca noaptea. Concret, se demonteaza greu, se curata greu, polimeru ala de la uluc e discutabil, nu sunt impotriva polimerului, dar prefer un aluminiu. Nu imi place arma, unora poate le place,mie nu,punct, n-as folosi asa ceva

          • N-am inteles totusi. Ai folosit arma sau nu?

            • @Tedy

              Pana sa-l intrebi pe Vlad, care in mod cert stie „cu ce se manaca” o arma in general, tu ai folosit-o? Ai testat-o extensiv in conditii diverse in teren? Ce te face sa crezi ca ARX 160 e superioara altor arme de asalt?

              Exemplele mentionate de tine nu cred ca vin neaparat in sprijinul ARX, o au diverse unitati (multe din tari mai exotice), nici macar dotare la nivel de armata. Cred ca doar argentinienii au luat-o, in varianta 7,62×51 pentru a inlocui mai vechile FN FAL, probabil FN SCAR era prea scumpa si nu s-au inteles la productia locala.

              Asa si SEAL de la americani au AKM in dotare de ex, printre alte arme. La fel FOS navale israeliene samd

              • O au in dotare ptr uz curent??? Sau o folosesc ptr a se obisnui operatorii cu ea …dat fiind ca e modelul cel mai raspandit si e posibila situatia de a ramane fara arma si sa poti folosi efectiv ce poti „gasi” sau „fura”
                Fata de modelul in uz curent de la noi numai posibilitatea de a pune optica superioara pe el il fac ..mai ok
                Tot aud situatii din „razboaiele de gherila” actuale si se tinde sa se generalizeze , ba cu conditiile , etc
                Ok , nu am facut armata , ca sa fiu atacat pe drept si sa se stie dinainte , dar sa imi spuna cei ce au facut cat „cantaresc” situatiile astea

              • Radu2
                Stay still..
                Eu am folosit armamentul din dotarea mapn cand am facut armata. Am mai tinut in mana Famas, Uzi si Fr F2, dar nu am tras cu ele.
                Eu nu am spus nici ca arma e buna, nici ca e rea, dar ma astept atunci cand cineva zice ca un lucru nu e bun, sa argumenteze si sa vb din propria experienta, pe cat posibil.
                Quatarezii au bani f multi si, in principiu, cumpara ce e mai bun.
                Armata italiana nu a retras-o din uz, desi o folosesc de vreo 10 ani..

              • Tedy, esti un tip ok, te stiu de mai multi ani din comentarii, pe subiectul asta nu sunt de acord

            • Vlad, Radu2, etc. arma a fost testata de armata in mod riguros asa ca „stie” si in conditii de stres. Nu este nici preferata mea (desi am tras 150 de boabe tot nu imi plac jucariile Barbie) dar este o arma peste PM 86 din toate punctele de vedere : calibru NATO, finisaj net superior, ergonomie indiscutabil mai buna, mai usoara cu jumatate de kilogram, recul mai mic si mai precisa, model nou cu posibilitati de inbunatatire, etc. Eu zic ca nu e cazul sa o dam in diverse : Cugirul este praf si o sa ajunga pulbere (fac unii, prin garaje, conversii de AK de-ti sta mintea un loc) si trenul cu perciunatii (Tavor) e in Ucraina si alte zari, pentru ca e posibil sa pierdem si sansa asta (desi nu sunt cei mai buni au experienta si o gama variata de produse).

              • Sunt de acord ca e peste PA 86 si ca e un pas inainte, doar ca trebuia o competitie cum s-a facut in Estonia, in care sa fie testate simultan (repet, simultan, in acelasi conditii) de la kiturile scoase de ACTTM, Stimpex pana la hai sa nu zic HK 416 , dar Bren 2 si as fi bagat si bullpupuri indiferent ca nu-mi plac
                Solutia alternativa era un deal cum au facut portughezii cu FN Scar
                Cauta pe net si o sa observi cate licitatii au gasesti cei de la Beretta cand s-au facut licitatii
                Apropos la francezi testarea pt inlocuirea FAMAS a durat 7 luni

                • Au fost testate mai multe arme, nu doar ARXul, de-a lungul timpului dar mai conteaza si banii sau ce sunt dispusi oamenii sa faca ofertantii la tine acasa.

                  • Daca-mi spui si cine a testat prima arma straina, care era si in ce poligon, inseamna ca esti cunoscator

                    • Parca am mai spus careva pe aici, H&K G36 prin 2013-2014 parca?…..

                    • Tavor 21, intr-un poligon circa aproximativ la Cheia

                    • Nu a fost 2013-2014, asa cum zice si Vlad Tavorul cred ca a fost prima si a fost testata prin 2002 daca-mi amintesc bine, abia ce iesise pe piata.

                      Cred ca a fost testat in poligonul din Coltii Cheii, nu in cel principal, un pic mai sus de cel de alpinism, un poligon amenajat mai sumar si care permitea tragerea „in panta”, un poligon mai specific VM (oricum nu se mai fac trageri acolo, de ceva ani buni cred, s-au amenajat locuri pentru turisti acum etc, pacat zic eu).

                      Tavor a fost respinsa atunci, era inca la inceput si avea ceva probleme mai marisoare, fapt dovedit si de continuarea dezvoltarii armei si de aparitia unei variante noi cativa ani mai tarziu (Tavor X95)

              • Comparatia nu o faci cu PA md 86 clasica (comparativ cu care ma indoiesc totusi ca ARX are un recul mai mic) ci cu propunerile de inlocuire/modernizare prezentate la BSDA

                https://www.youtube.com/watch?v=aE_i3P21SfY

                https://www.youtube.com/watch?v=BZI1_Xje1wY

                sau te poti inspira de la modele straine deja functionale (AK Alpha israelian de ex, de care a pomenit Misha aici)

                https://www.youtube.com/watch?v=ROnSGaDEmwQ

                Prototipurile romanesti de la BSDA nu erau finalizate insa cu niste investitii minuscule (inclusiv pentru productie la Cugir sau macar o alta fabrica similara) si ceva sprijin ar fi gata destul de rapid. Daca cei de la Cugir sau chiar ACTTM nu stiu sa proiecteze ceva nou sau o modernizare OK, e suficient sa preia designul altora (care are la baza tot sist AK cu piston lung si care zic ca e inca rege) si sa-l produca. Dar cineva pare ca nu vrea asta, vrea sa traga pe tusa ce industrie mai avem

                Cu prototipurile alea ar fi trebuit mers inainte si am fi iesit mai bine din toate pct de vedere, parerea mea. Ca si caracteristici tehnico-tactice, fiabilitate, ergonomie, pret, tot ce vrei, dupa ce trageai linia ar fi fost pe acolo cu orice arma de asalt mai noua. Chiar superioara la unele capitole. Sincer nu-nteleg disperarea asta de a lua neaparat ceva din afara, asa fara o evaluarea serioasa a tuturor factorilor si in primul rand a armei respective.

                In plus pastrai industria nationala, impulsionai cercetarea-dezvoltarea autohtona si initiativele private si particulare (care sunt blocate) si posibilitatile de export. In plus in perspectiva unor schimbari viitoare ale calibrului aveai deja produsul aici facut de industria ta si nu depindeai de altii. Italienii pot sa inchida hala aia de asamblare, ca-n inteleg ca nu or sa faca nici macar toata arma aici, cap-coada, si apoi tre sa te targuiesti iara cu ei in caz de ceva.
                Ma amuza si ideea cel putin naiva (sa nu zic idioata) cum ca romanii vor exporta ARX produse aici.

      • Pentru forțele speciale se va produce modelul ne precizat (un model mai mic decât ARX).

  19. Romania: The Romanian Armed Forces have chosen the ARX 160 A3 to replace the old PM Md.1963 and PM Md.1986 of the Romanian Land Forces. Production should start in Autumn 2019 at Uzina Plopeni.

  20. Daca vor face o fabrica de la zero pe platforma Plopeniului iar componentele fabricate In tara sa ajunga undeva la minim 2/3 din total atunci cred ca afacerea nu-I rea, mie arma-mi place si cred ca-i peste PA 86.

    Personal cred ca cei de la CN Romarm proprietarul UM Cugir si ACTTM dorm linistiti in bocanci!….oare care e scopul lor?

  21. Am uitat…..pensiili speciale!

  22. Raman la parerea ca asta e afacerea lu Balalau ala, sa ia si buzunaru lui o spaga si un comision, ii doare pe astia in membru de armata si industria nationala, bani sa iasa pentru ei.

    S-a mai incercat daca mi-amintesc bine ceva afacere cu croatii la un moment dat in trecut (cu un bullpup), altii aproape la fel de renumiti precum italienii pentru coruptia de la ei (asadar pe aceeasi lungime de unda cu coruptii de la noi).

    Daca nu ma insel coforumistul Misha a scris aici cate ceva despre ARX-160 dat fiind ca a probat arma in poligon, deci a putut vorbi din experienta proprie si directa. Daca imi amintesc bine spusele lui ARX e o tentativa nereusita de a rivaliza cu G-36.

    Asta ca sa revenim la chestii concrete si nu impresii din jocuri pe calculator sau filme. Chestii gen caracteristici tehnico-tactice, putere de foc, fiabilitate, simplitate si usurinta mentenantei in teren in diverse situatii, costuri (inclusiv pentru o dotare de masa), implicarea industriei nationale (mai ales in caz de scandal, unii au uitat complet experientele WW1 si WW 2 si ce s-a intamplat cand nu am avut industrie propie) si pastrarea posibilitatilor de export.

    Impresia mea e ca cineva vrea pur si simplu sa puna pe butuci industria nationala pe principiul „e un morman de fier vechi”, si sa faca niste bani buni din spagi si comisioane acum ca cu chiu cu vai se zice se dau bani mai seriosi pentru inzestrare.

    Exista deja initiative particulare sau private autohtone (dar care evident nu sunt sprijinite), precum si ceva modele de inspiratie externa, prin care se pot realiza variante modernizate, modificate si imbunatatite de AKM/PM md63/PA md86 in ce priveste ergonomia si posibilitatea atasarii unor sisteme optice. Exista de fapt un producator autohton, IOR, care produce sisteme optice foarte performante, de nivel mondial.

    Daca s-ar vrea si s-ar investi niste fonduri mai degraba minuscule pentru dezvoltarea si finalizarea unor prototipuri s-ar putea face o familie de arme de asalt mai mult decat OK inclusiv la nivel NATO dar impresia e ca nu se vrea. Ba chiar se baga bete-n roate.

    O arma avand la baza AKM dar mai ergonomica si chiar mai usoara, asa cum s-a propus, ar ramane o arma de top din toate pct de vedere. Nu mai intru in discutia despre calibre si de ce e nevoie de un calibru mai bun decat 5,56.
    Cugirul nu trebuie sa o proiecteze, daca nu poate, trebuie sa produca doar ceea ce propun niste designeri privati sau particulari, dupa ce trece testele (aici ACTTM poate sa se implice, daca nici ei nu pot veni cu un produs corespunzator, macar sa ajute pe cei care au idei, precum cei de la BSDA cu prototipurile acelea)

    Ma lasa rece faptul ca arma X sau Y e nemteasca sau italiana si gasesc tragi-comic faptul ca pentru unii originea producatorului e mai importanta decat arma in sine, si e o garantie automata a superioritatii ei. Asta e o prostie

    • La un moment dat am conlucrat cu Israielienii iar in unele domenii mai conlucram . Sincer as merge pe AK ALFA Israel cu sistem de 107 pe calibrul 5.56/7.62. Dar nu le putem avea pe toate…

      • Israelienii au scos una si mai misto, de fapt au o intreaga gama pe baza AR-15, dar aia noua e ceva diferit, doar am citit despre ea,nu cunosc detalii

    • Strict , legat de ce se stie din declaratii , fara fel de fel de supozitii
      -nu e rau sa ai 2 producatori de arme de asalt
      -nu implica ca daca mapn-ul ar dota standard cu arx trupele , sa nu mai faca comenzi ptr variante de pa 86 si derivatele ei , cum or fi tipizate pe la noi , catre cugir
      -daca cugirul afirma ca nu traieste din comenzile mapn-ului , dar tipa ca nu prind un contract din asta ..din ce traiesc ??? Din comenzile ptr piese de reparatii???
      -daca nu ar fi eternele discutii despre comisioane si coruptie ..ce deriveaza ..lantul de discutii si decizie de la un fagas obiectiv …ar lasa loc ptr decizii corecte ( poti lua si akm ptr a inlocui , le poti pastra pe unde mai ai nevoie si poti incepe inlocuirea graduala cu berreta)
      -ptr chestii legate de „comisioane” si coruptie exista institutii abilitate ptr asta ..pana nu e nimic demostrat , prin discutii de genul ..si afirmatii , dezacreditam activitatea institutiilor respective , a oficialilor implicati in lantul de decizie ptr ducerea operatiunii la bun sfarsit, compromiti discutiile obiective …intelegerea lor ptr un public neavizat , duci in derizoriu ..discutia legata( nu e ptr tine ..e o remarca generala , citind parte din comentarii)
      -strict pe partea de utilizare …eu as afirma rotund ca e peste pa86 ..la mai toate capitolele (as ruga pe vreunul ..ce a testat-o sa se limiteze strict la capitolul asta sa confirme , sau sa infirme)
      – legat de utilizarea pe termen lung ..testele de anduranta samd , orice e nou , chiar testat la sange ..ulterior iti va „descoperi” unele neajunsuri ..unele ce pot fi compensate ..daca nu sunt critice , berreta e un constructor consacrat , cu capacitate ptr a remedia , a testa , identifica si corecta neajunsuri
      -ajungem la ultima ..si as ruga pe cei in tema (@vlad, misha, lt rez , daca poate si alex ..ptr a enumera din cei mai cunoscuti pe aici) ..sa deschidem un fel de dezbatere..pe cat poate cantari intr-un conflict modern (asimetric fara aliante , simetric …etc ptr a simplifica , simuland scenarii cu vecinul de la rasarit)…caracteristica de durabilitate in detrimentul altor caracteristici , utilizarea de armament individual mai „general” , decat mai „specializat” pe caracteristici ..modul de antrenare al operatorilor samd
      Tinand cont ca armata e o structura organizata , omogena ..nu o adunatura eterogena , ce ar lupta folosind doar „tactici de gherila” si lipsita de suport logistic imediat ..sau pe toata durata

      • E o intrebare dificila. Intr-un conflict clasic pustile automate si in general armamentul individual produc cele mai putine victime.
        Intr-un conflict asimetric sau in misiuni punctuale ele conteaza mult, s-a vazut in Crimeea, Siria, Libia samd
        Conteaza mult munitia, degeaba am cea mai buna arma daca munitia e proasta si se blocheaza din 5 in 5 minute.
        Nicio arma nu e perfecta, dar exista arme care fac cel mai bun compromis intre precizie (acuratete), durabilitate, intretinere facila, posibilitati de modernizare.
        Ca sa spun mai plastic unii barbati prefera aparatele de ras ieftine, de unica folosinta, altii pe-alea mai rafinate, altii pe-alea electrice etc Fiecare are preferintele lui si am avut o gramada de discutii pe tema asta, ideea e ca am mai spus,sunt arme unanim apreciate, nu mai dau exemple am dat

        • Ajungem unde cred eu
          Un operator , oricat de bine instruit ..fara sa ii lipsesc respectul ..sau sa ii duc in derizoriu aptitudinile si cunostintele , nu e un inginer …in tema respectiva
          Si implicit , parerea sa legata de un anumit tip de arma va fi preponderent subiectiva
          E de inteles , eu inteleg optica operatorilor fos , cand tu esti in lupta in general , sau mai bine zis de regula , in inferioritate numerica , unde doar tacticile , surpriza ..tipica operatiunilor lor , iti poate asigura succesul ..vrei arma cea mai fiabila , in orice conditii ..dar si cu caracteristicile ..cum sa ii spun , cele mai adaptate
          Stim , de regula ca „panaceu universal” nu exista si deci armele , nu pot fi la fel
          Si ne intoarcem la eterna discutie cu ..eu ii spun pa 86 , ca asa a fost cunoscut original la noi akm-ul cu pat rabatabil , probabil cel mai raspandit model in armia romana…chiar daca e putin pe langa cand vorbim de „pusca de asalt” , comparatia cu model analog ar fi cu cel cu pat de lemn si maner pe uluc
          Fiabilitate vs caracteristici de uz
          Sunt unele „probe” pe net , unele au ceva relevanta , unele duc in eroare..unde hk416 e imposibil ..aproape de blocat , tragand la foc continuu ..chiar si acolo unde akm-ul topeste tubul recuperator de gaze
          Altele unde contra unui geam blindat , tras de aproape ..efectul unui 5,56 e superior unui 7,62 .39
          A mai fost discutia mai veche cu efectul produs de ambele pe diverse tipuri de armuri corporale
          Concluzia unanima ..ar fi ca in virtutea energiei mai mari un 7, 62 ..iti pune mai rapid jos un individ(efectul unui pumn de la un individ de 90 de kg vs unul de 60 ..ca sa fie pe inteles..restul efectelor fiind mai comlex de discutat)..fata de un 5,56 ..ceea ce se poate traduce in ca poate „replica” in secundele urmatoare ..chiar daca ranile ar fi mortale
          Banuiesc ca pe undeva pe la unele universitati ..unii isi vor lua diplome , facand teze ..pe unele din aceste teme , care probabil vor fi confirmate sau infirmate ..de unele conflicte
          Ptr ca in general „tehnica” e seaca ..depinde de utilizator samd
          In franta au luat hk416 ..dupa ce au folosit famas , spaniolii au avut si ei aventuri rupestre cu cetme ..si s-au pus sa”inarmeze” generalizat cu hkg36
          Acum , pare un curent generalizat , in card se pare ca se marseaza pe armament german , in mai multe domenii
          Eu as spune ca la nivel de trupa ..la un conflict normal de intensitate , nu se va ajunge ..sa vedem „fiabilitatea” armei …care fiabilitate poate fi la un pa86 ..din anul 86 cum ii spune numele
          La fel cred …ca in cadrul unui „grup” de operatori ..fie fos , fie „normali” ..gasesti varii cu pareri diferite
          La noi familia si derivatele ak-ului au tinut cald de toate ..la fel cum unii sustin ca se trece la 6,8 ….ok , merg pe rationamentul lor ..si cand vor ajunge sa treaca la lasere ..noi tot o sa o tinem ca ak-ul inca are ceva
          Armele se schimba , asta e progresul , sunt altii mai mari care au dat-o in bara mai rau si au rectificat samd ..si merg in continuare
          Eu , doar vazand pe dinafara berreta ..si as sustine ca e cu trei pasi peste derivatii din ak..refurbisati
          Israelienii si altii ..vand , sunt negustori buni ..stiu ca e piata ptr ak ..ptr derivati fac …ce folosesc ei ptr ei ??? Tavor ..un model care din auzite era cu probleme ,ulterior remediate ..ak alfa si derivatele mergand pe la unele unitati mai specializate
          Germanii ..inca „merg” cu g36 ..nu ii doare ca li se „indoaie” tevile
          Nu mi se pare argument ..pro ceva , faptul ca unii continua pe ceva la care se descopera hibe ..ci mi se pare ca unele ..sunt putin „umflate” si deformeaza imaginea generala
          Cugirul ..ca si fabricant , are piata ptr toate derivatele sale , modul in care se face gestiunea ..in societate , sau gestionarea ei per ansamblu ..nu trebuie sa fie un reper in discutie ..sunt capabili , sau vor sa faca ceva ..sau sa faca vreun „deal” sa produca la ei ceva „consacrat”..treaba lor
          Daca ai doi producatori sa produci pe diverse nise ce e de rau??? Faptul ca unul are concurenta?
          Legat strict de arx ..de pe net adunate , unica ” problema” legata de ergonomia in utilizare pare a fi tragaciul „greu”
          Pe partea de montare , demontare e mai simpla decat cz-ul cehilor, arhitectura e mai modulara decat hk416 ..organele interne fiind usor de pus pe un nou schelet samd
          Precizia la trageri pare a fi in media de sus , la fel anduranta la trageri continuate
          Ca si ergonomie generala si anduranta la trageri continuate hk416 pare a fi peste
          Ignor complet variantele bullpup , ptr mine deja e un curent pe final de epoca
          Ptr mine parerea lui @radu legat de fabricat in tara ..al nostru , stie ca sunt pe aceeasi linie cu el , legat de ak ..nu , nu am tras cu un md 86 sau sa ii spun ak niciodata ..doar am tinut in mana unul si un ar 15
          Ptr mine e o diferenta mare ..oricum eu sunt din cei ptr care utili,area pe moment , ergonomia si caracteristicile primeaza..intretinerea ptr mine tine de cum ai tu grija de acel lucru

          • Da,corect
            La G36 aia cu indoirea tevilor e folclor urban

            • Subscriu pe toata linia la ce a zis Vlad. Daca vorbim de conflicte, hibride degenerate in razboi asimetric sau razboi clasic mijlocul principal de angajare a inamicului( sa-i spune arma de asalt ca asa-i la moda) este o rotita dintr-un agrenaj. Acolo intra o multitudine de piese componente, de la chetsii „soft” moralul militarului la chestii cat se poate de „hard” adica echipamentul.
              Pe de alta parte vad o tendinta, logica in conditile actuale de conflict, de trasfer spre unitati cat mai mici, cat mai bine pregatite si cat mai mobile respectiv independente. Nu fac aici neaprat pasul spre operatiunile speciale. Ci vorbesc in general de infanterie. In acest context armamentul performant devine literalmente diferenta intre a raporta misiune incheiata cu succes sau nu. Si cand spun armament, fara a dori sa fac teoria chibritului, si aici vorbim tot de un agrenaj. Adica o arma moderna fara logistica aferenta, fara munitie performanta, fara a profita de posibilitatile multiple de adaptare inseamna doar ca ti-a luat un Mustang si si il turezi in garaj.
              Greu de spus asadar, nu incape discutie ca este mult mai bine, insa din experienta propie spun atunci cand este vorba de achizitionat un intreg arsenal logistic pentru un echipament nou, ministerul are prostul obicei sa o ia pe scurtatura. Asadar haideti sa reluam discutia asta dupa ce o prima unitate este dotata.
              cu privire la insasi arma, nu am prea comentat specific deoarece nu am tars cu ea si nu am tinut-o in mana niciodata.Am niste rezerve, desi am mana mare cred ca mi-ar fi foare incomoda priza in zona ulucului.
              Am tras in schimb cu Beryla poloneza prin 2009 si la clubul de tir sportiv la care sunt legitimat in prezent, poligonul respectv are un HK223 adica varianta civila un HK416.

              • @lt(rez)
                ” In acest context armamentul performant devine literalmente diferenta intre a raporta misiune incheiata cu succes sau nu. ”
                La 1512 au in continuare TTC facute in RPR… din pacate!
                Cred ca si institutia pe care ai absolvit-o…

                • :))) de cand nu am mai auzit indicativul asta… si glumele: noi suntem de la sfert si-un doi :)))) .
                  Ma mai apuca nostalgia si ma uit la poze recente de la ei. Au trecut la „made in RSR” macar, ca pe vremuri acolo gaseai PM-uri md 63/4. Aveau, nu stiu de unde si una din aia de garzi, cu incarcatorul mic de 10 boabe.
                  Dar eu am prins TT-ul pupa-l-ar tata…
                  Din pacate acum avd tot mai multe persoane acolo in schimburi de experineta. Esti perceput diferit de aliati cand vi cu echipamente vechi de jumtate de secol.

                  • La vecinii de la saispe si un sase aveau si un ZB, cu care se mergea in poligon! 🙂 Si cateva SKS-uri, aduse parca de la Mârșa.

                    • :))) Avea un putonier de la transmisiuni de la vecini un motorola v3, luat pe credit ( vai cat am ras de asta ) cu un wallpaper facut in paint cu „Atentie dusmanul asculta”. Cred ca o luna am ras incontinuu de chestia asta.
                      Dotarile in schimb… fie ca-i scoala de aplicatie fie ca-i academie macar acolo trebuie sa umblam un pic. Suntem totusi 2019.

              • Ptr fos , trupe de cercetare etc , armamentul individual trebuie sa fie specific
                Trupele de „infanterie” ..sa le spun normale , folosesc ptr suport armament ptr „foc sustinut” ..mitraliere de calibru si ce pot sustine foc superior ..fata de „trupele expeditionare”
                Chestia cu tragerile pana „se indoaie” teava ..sunt duse spre un extrem , greu de gasit in situatii „normale” , exceptand conflicte „tip afganistan”, etc , unde trupele astea isi cam schimba rolul ..sau indeplinesc misiuni …ce nu le sunt chiar specifice
                Am vazut pe la stiri ca au facut un test de tragere , cei de la politie si fos , ar fi interesant sa se afle ce parere au

                • Da, doar ca pasul de la operatiuni la nivel de batalion de infanterie spre unitati mult mai mici s-a facut de mult deja. Adica in teatre rare ori discutam de misiuni si la nivel de companie, baza devenind plutonul de infanterie. Nu mai ai aliniamente la nivel de bataion/regiment ale inamicului si atunci tu ce sa faci cu astfel de efective? In aceste conditii armamentul individual devine mult mai important decat in trecut.
                  Si repet, nu discut despre cercetare dispozitiv inamic sau operatiuni speciale.

                • Probabil in viitor fiecare militar dintr-o armata moderna va avea arma custom made, deocamdata e posibil doar la FOS.
                  Am citit un studiu englezesc prin 2003, scris de un ofiter BA, spunea ca infanteria va deveni din ce in ce mai SOF capable.
                  A avut dreptate

                  • De acord, insa este o consecinta a mai multor factori: existenta altor inamici fata de 1989, forte armate mai mici si care ar trebui sa se antreneze mai mult. Pina in 1989 toata lumea se pregatea de NATO vs Pactul de la Varsovia – confruntari intre zeci de mii de tancuri, mii de avioane, milioane de oameni. Apoi partea cealalta s-a schimbat.
                    Daca se va intimpla ca noul inamic desemnat sa fie China, e posibil sa revenim la situatia anterioara.

                    • Citeste Unrestricted warfare. Chinezii n-au treaba cu noi, au cu taiwanezii, japonezii, uneori cu indienii

                    • Ei cu noi nu si ma refeream la altceva – USofA ar putea avea treaba cu ei in viitor. Si probabil vom fi indemnati sa avem si noi.

                      In Hong Kong se agita lucrurile, daca China nu pune capac bine pina in 20147 va creste presiunea nitel.

                  • Esti educat si stii vorba aia we ll cross that bridge when we get there.
                    Plus dont let it conume you, e cearta intre marile puteri

  23. si un off topic care nu prea e off topic oare ce tun se pregateste sau poate ca nu doar a fost eliminat un om de incredere a puscariabilului sef care a tinut pe loc achizitiile normale ,les a prins curaj de cand e la puscarie dragnea oare ? de a demis seful departamentului pt armamente

  24. Dar de armă de asalt de la Cugir ce se mai aude?

  25. Eu as dori comentarii gen : Beretta ARX160 3 versus CZ 805 ( https://www.armyrecognition.com/december_2018_global_defense_security_army_news_industry/hungarian_army_receives_czech-style_small_arms.html ) , ca să fie o discuție utila , din care sa tragem concluzii pertinente și să ne putem forma un punct de vedere decent .

    • N-am tras cu 805, deci take it with a grain of salt.
      Ce pot sa spun e ca atunci cand a aparut am avut o discutie pe tema cu un baiat special din top 10 si nu era impresionat de arma.
      Dar dupa aia au modernizat-o si inclusiv opiniile celor de pe Tisa sunt pozitive – aia au scoala foarte buna de tragatori, cred ca stii- (deja le-a intrat in dotare plus Evo) si o si produc
      Mie imi place compensatorul/ascunzator de flacari, se vede atentia data detaliilor
      Din ce am vazut pe youtube (bineinteles ca o parte sunt imagini promotionale) intra bine in umar, e ergonomica, iei linie de ochire rapid, schimbi sectoarele-incarcator fara sa te innozi in ea, nu se blocheaza usor

        • 🙂 Jandarmii sunt uneori cu un pas inainte, se observa scoala GSPI pt cunoscatori

          • Am avut un prieten, medaliat european la inot care a facut parte din Acvila. Nu am vazut un om atat de distrus pe motive profesionale decat el… cand a venit vestea de la nemernicul de Nica. La defiintare, efectivele, o parte, au fost intregate in BSIJ (sunt sigur ca stii Vlad, dar le trec pentru cei mai noi pe aici) ca sa se umfle in pene alde Rizea& Friends. Ce nu s-au gandit tantalaii astia este ca statul militar find mai restrictiv decat cel politienesc datorita limitelor de varsta grade profesionale respectiv grade militare o parte nu puteau fi trasferati in structuri militare. Pe langa asta a mai aparut o problema structurala daca echivalai gradele, astfel nu puteai sa-i integrezi intr-un batalion decat daca eventual ii mai si degradai. Si au ramas pe drumuri unii, altii au ajuns pe la tot felul de ipj-uri…
            Din cei de la bsij, multi si-au cerut transferul cand au vazut ce-i poate capul lui Rizea.
            Si uite asa se face praf munca unor oameni de exceptie.

            • Tin minte bine ziua aia
              Nu vreau sa inteleaga cineva ca am facut parte din Acvila, doar ca am discutat atunci in secunda -1 cu un prieten bun de-acolo care acum e in alta structura de elita
              Si cunosc niste baieti de-acolo, extraordinar de bine pregatiti
              Baietii au trecut si peste asta

    • Nenea asta face prezentari de moda pt. arme,asa ca trage singur concluzii.

      Cz Bren 2 in variante 5.56 si 7.62×39:

      Beretta ARX 100 varianta civila:

      Test cu diverse „congelate” printre care si ARX 100:

  26. Un scurt review comparativ ARX160 cu HK416:

  27. Asta-i pt Vlad ca nu a lasat posibilitatea de reply mai sus:))

    Mercic pt raspunsul de mai sus, totusi te mai intreb ceva , tu ce parere ai de TAV 21 apropos arma s-ar fi putut numi TAVOROM si fabricat in tara la TOHANI, am ratat sansa de a avea o arma cu mult mai buna decat ARX?…

    Multam!

  28. A început ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere între Beretta Holding și Societatea Uzina Mecanică Plopeni SA, filială a CN Romarm SA. ??
    Vor semna: din partea holdingului Beretta – dl. Franco Gussalli Beretta, Președinte iar din partea Uzinei Mecanice Plopeni – dl. Tiberiu Alexandru Pîrvu, Director General.

    Posted by Ministerul Economiei-România on Monday, June 10, 2019

    https://www.facebook.com/Economie.gov.ro/posts/1371059436368355
    https://www.facebook.com/Economie.gov.ro/posts/1371161609691471

    Bădălău:

    ”…Structura societății mixte este: 80% Plopeni și 20% Beretta. În acest mod vom împărți și profiturile societății mixte. Beretta ne oferă rețeaua lor de reprezentare și distribuție: 52 de agenții în 52 de țări.
    La Plopeni va avea loc un transfer tehnologic în valoare de 6,5 milioane de euro.
    Vom crea peste 150 de locuri de muncă doar în Plopeni.
    Pe orizontala industriei vom implica multă industrie românească, pentru 15% din produs va fi fabricat în România. Atenție, fabricat, nu asamblat.
    În termeni de producție, ne așteptăm la 20.000 de bucăți pe an pentru arma de asalt de calibru 5,56 NATO.
    Vedeți în sală și exponate de la IOR, o companie de tradiție și o companie fanion a industriei naționale de apărare. Ele sunt expuse pentru a demonstra cum putem să angrenăm pe orizontală industria românească.

    Pe fiecare armă produsă în parteneriat cu Beretta la Plopeni putem să montăm o lunetă sau un dispozitiv de vedere produs la IOR, ceea ce înseamnă mai multă valoare adăugată și înseamnă un impact economic mai semnificativ.

    Ministerul Economiei a reușit să obțină în acest an un buget record pentru industria națională de apărare, mai mult decât au fost alocați în ultimii 10 ani la un loc – peste 172 de milioane de lei. Aceste fonduri care vor fi folosite de către companii pentru dotări, retehnologizări și investiții, ca să poată să producă mai mult, mai competitiv și la calitatea așteptată de armatele secolului XXI.”

    …și alte bălării, bădălăuroșenii…

  29. <>

    Tulai Doamne, vor produce 15% in Romania, este uluitor. In plus asta va implica pe orizontala industriei si multa industrie romaneasca, misto (probabil asta nu e asa departe de adevar, la cata a mai ramas). Adica, daca cineva inca nu credea ca e o teapa si ceva comisioane la mijloc se poate convinge acum.

    Daca nu esti in stare sa faci macar o amarata de pusca cap coada aici, sub licenta, sau de fapt bati cuie in talpi celor care pot face si te lauzi cu niste procente ridicole intr-o asociere d-asta dubioasa, n-am ce mai zice.

    Cu un sfert din aia 6,5 milioane de euro ar fi facut lejer o preserie de prototipuri functionale din modelele mentionate deja (bazate pe AK si care n-ar fi necesitat mari investitii in productie), le-ar fi testat si introdus in dotare fara probleme. Ar fi avut un produs fiabil, de top, suta la suta romanesc si foarte bun si pentru export, plus ca ar fi sprijinit si initiative private autohtone si ceva cercetare-dezvoltare locala (israelienii fac asta non stop, de aia si pot veni cu noutati, adaptari si modernizari diverse tot timpul).

    In plus pretul ar fi fost evident sub cel al unei ARX si cu banii ramasi ai fi putut cumpara si pune pe arma ceva lunete, dispozitive optice (ca tot s-a pomenit de IOR), ori ai fi luat si un AVN pentru soldat, chiar ai fi oferit o dotare „de nivel NATO”

    • Tu unde lucrezi, la ROMARM sau ROMTEHNICA?

      • Mda, raspuns din ciclu „cap am, minte ce-mi mai trebuie” si „noi postam, nu gandim”.
        Io de fapt sunt un serpilian infiltrat pe Terra cu misiunea sa fiu gica contra pe net, na ca m-ai prins

        1
        • Deloc, Radu. Văd că esti foarte pornit pe promovarea industriei locale, cu o soluție zic eu cel putin discutabilă. Propunerea ta nu va duce decât la un Beryl românesc, în considerarea a ceea ce ai afirmat mai sus, păstrarea platformei AK, 5.56mm, optică romanescă.
          Polonezii au făcut această transformare în 1996, suntem în anul de grație 2019, acum se uita si ei la altceva.
          Estonienii, ungurii si francezii au ales o alta armă de infanterie în ultimii ani, francezii nu au avut nicio greață sa cumpere direct de la HK (oare ce o fi zis sindicaliștii lor), ungurii au făcut un deal destept, zic eu ( o transă inițială importata, apoi producție prin licență la intern, si nu doar un tip de arma), estonienii…
          Tu propui o altă platforma AK, în condițiile în care sunt cunoscute problemele de CTC, lipsa de viziune si investiții în fabrica locală… de aia te-am întrebat dacă ai vreo legătură contractuala cu ei.
          Sunt aproape sigur ca Beretta va deveni o „afacere”, tinand cont de competențele celor care ne conduc, lipsa de transparenta în selectarea modelului (îmi amintesc din nou de exemplu francez), incertitudinile financiare. Consider în același timp că propunerea ta nu e o soluție.
          „cap am, minte ce-mi mai trebuie” si “noi postam, nu gândim” îmi întăresc bănuiala inițială.

          • Ca de obicei sunt de partea lui priam, si nu ma bag indiscutie ca musca-n lapte ci cam prin 2009 am tras de la colegii polonezi in jur de 100 de boabe cu Beryla, in decurs a ceteva saptamani cand ne-au vizitat. Si imi place si acum. Daca as fi in SUA as avea o Beryla mai mult ca sigur in rastel. Dar daca mie imi place un colt 1911, aia nu insemna ca ar fi o optiune buna raportat la un glock.
            Dar aici ii vorba de anul in care ne aflam, si punctul subliniat consider si eu ca este extrem de valid. Noi trebuia sa facem pasul spre 5.56 in 2000 maxim pe o Beryla varinata romaneasca iar un proiect comun romano-polonez cred ca ne permitea pe langa o alianta stransa cu „fratii de suferinta” si niste pasi mai increzatori spre NATO in 2004.
            In acesta logica a normalitatii anul 2019 trebuia sa ne prinda cu toate unitatile armatei romane trecute deja pe varianta noastra de beryl si batand palma deja pentru o noua arma specifica vremii in care traim si tipurilor de misiuni pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit.
            Ca de obicei polonezi ne arata cum se face, ei se afla exact in paradigma de mai sus, inlocuitorul berylei find deja in productie din 2015, in varinata clasica 5.56k sau in varinata bullpup https://en.wikipedia.org/wiki/MSBS_rifle

          • “cap am, minte ce-mi mai trebuie” si “noi postam, nu gândim” îmi întăresc bănuiala inițială.

            Sincer, postarea ta mi-a confirmat si mie afirmatia asta initiala a mea, desi nici nu mai era nevoie. Folosind logica ta ar trebui sa te banuiesc acum ca esti un postac de-a lui Badalau care trage sa-i promoveze afacerea.

            La fel, nu stiu ce intelegi tu din discutia asta ori cat cunosti despre arme si cat te-ai trambalat cu ele pe munti si coclauri.

            In primul rand Beryl e un simplu AK in 5,56 caruia i-au pus un capac cu o sina deasupra.
            In schimb aici era vorba de modificari mult mai ample (inclusiv la ergonomie, selectorul de foc ambidextru etc) precum cele de la BSDA unde Cugirul si Romarmul n-au avut nicio treaba, alea au fost initiative private in mare parte si eu am spus ca sunt bucuros daca ar fi sprijinite si s-ar da voie la asa ceva in general dar ma rog, nu-mi mai bat capu cu postacii. Ori ceva inspirat/preluat de la AK Alpha ala israelian.
            Nu-mi mai bat capu cu discutii despre sistemul cu piston lung vs piston scurt samd, imi dau seama ca sunt degeaba

            Francezii nu mai aveau de ani buni o fabrica de armament de infanterie capabila sa produca in serie mare arme de asalt. Au considerat mai avantajos sa cumpere direct decat sa investeasca de la zero in productia locala.

            Estonii si alte armate de buzunar fara industrie locala, ma rog, n-am ce comenta

            Eu vreau sa vad testari si comparatii realiste nu cateva ore de plimbat din mana in mana si tras in poligon intr-o zi cu soare. Vreau sa vad prototipurile alea finalizate si complet functionale (nu comparatii idioate cu AK-47 cum zic unii, ai de capu meu sa nu folosesc alte expresii millitare si sa ma alerge moderatorii ca vorbesc urat), testate in toate conditiile, alaturi de ARX si alte arme si abia apoi trasa o concluzie. Vreau sa vad comparatii la putere de foc, fiabilitate, precizie, simplitatea si usurinta mentenantei in teren, costuri si avantaje pe termen mai lung (in perspectiva schimbarii calibrelor de ex, ce implica asta). Sa nu uitam ca ar trebui inlocuit eventual si PSLul, poate schimbat macar calibrul si la mitr de companie.

            • Hehe, aflu ca ma plateste Badalau. O sa ii trimit contul.
              Cugirul ala nu a fost in stare sa faca un simplu Beryl.
              Ma pricep destul de mult la arme ca sa afir ca singuri nu vom face nici „modificari mult mai ample (inclusiv la ergonomie, selectorul de foc ambidextru etc) precum cele de la BSDA unde Cugirul si Romarmul n-au avut nicio treaba, ” Ultima noastra dezvoltare in house e Orita, si nici acolo nu au fost 100% solutii interne.
              Ca si francezii, noi nu avem o fabrica de armament de infanterie, moderna, cum nu avem nici know how-ul sa dezvoltam o arma moderna. Facem la fel ca ei, cumparam direct?
              Legat de ultima ta fraza, 100% de acord.

              • Priam, Radu2 e un tip ok

                • Da, Vlade, o fi ok Radu, dar are o amnezie, niciun proiect major condus de statul român în general, în domeniul apărării specific, nu a strălucit prin rezultate, doar carpeli si soluții stop gap ( Lancer, SOCAT, Jderul, Fregatele, da orice exemplu)
                  El încearcă să ne convingă contrariul, în ciuda evidentelor.

              • Ma rog, daca nu te plateste si o faci benevol e chiar mai rau decat credeam, te incadrezi la categoria „idioti utili” (cel putin urmand „firul logic” al gandirii tale cum ca cineva tre sa lucreze la.., ori sa fie platit de… ca sa aiba o opinie despre ceva).

                Cat despre cat te pricepi sau nu la arme si faptul ca afirmi ceva desi imaginile cu arma prezentata arata contrariul, mai bine ma las pagubas, n-are rost sa-mi pierd timpul. La fel si cu Orita si „solutiile interne”. Toate „solutiile interne” de la AK, M-16, HK-416, ARX, Tavor etc sunt cam la fel de vechi, inventate de multe, multe decenii, nimeni nu reinventeaza roata acum doar ii mai schimba cauciucurile cu unele noi, ii mai cromeaza spitele sa ia ochii la unii, chestii d-astea.

                Solutii noi vor aparea cand va aparea o noua munitie, fara tub cartus, ori railguns din alea ce pot fi miniaturizate, arme laser sau cu energie dirijata samd.

                • Radu, ti-am spus de ce nu cred ca afacerea lui Badalau e ok pentru noi, nu o susțin, deloc.
                  În același timp, dă-mi voie sa cred ca intern , ăștia locali , de capul lor, nu sunt în stare să facă o armă de nivelul celei cehesti, ca sa nu zic de ce au cumpărat francezii. Nu au făcut nimic 30 de ani, si de ar avea banii ….ce sa facă cu ei?

                  • Si care este nivelul armei cehesti? Da-mi niste date concrete, la ce te referi? Putere de foc, precizie, greutate, ergonomie, simplitate (inclusiv la mentenanta in teren), fiabilitate, costuri.

                    Cei de la Stimpex afirma ca scot o arma care e la fel de usoara ca o M-4 (un pic greu de crezut da ma rog, nu stiu ce materiale pot folosi ei, poate au ceva foarte OK din moment ce produc si materiale compozite antiglont daca nu ma insel), si in plus are ergonomia oricarei PA mai noi, au modificat semnificativ configuratia clasica de la AK. In plus ala era un prototip nefinalizat, arata doar liniile generale si produsul final ar fi fost mai „suplu” si mai usor

                    https://i.ytimg.com/vi/aE_i3P21SfY/maxresdefault.jpg

                    Modelul bullpup, desi nu sunt neaparat fan al acelui sistem, daca ar fi finalizat cu caracteristicile de care vorbea omul, ar fi fost interesant mai ales in perspectiva unei schimbarii viitoare a calibrelor. Arma permite o teava mai lunga pastrand dimensiunile relativ normale ale armei, si aia ar fi un avantaj la calibre mai puternice.

                    Un alt model de inspiratie e AK Alpha israelian

                    https://modernfirearms.net/userfiles/images/assault/ISR/1467377607.jpg

                    Sigur, mai e de lucru la finalizarea acelor arme, poate ceva ajutor de la ACTTM n-ar fi rau, e foarte bine ca una din arme e conceputa de un militar care foloseste arme zilnic si are o experienta mai directa. Ideea e sa fie sprijinita cercetarea si dezvoltarea locala (de aia israelienii scot atatea chestii) si gandit in perspectiva, nu de pe azi pe maine si cu decizii de la M Economiei despre ce arma va avea MApN.

                    • Radu, Cugirul de ce nu e in stare sa produca o arma cat de cat coerenta? Nu am pretentia la 6,5 sau 6.8 ca alea-s deja sefeuri, dar macar un 5,56 cu piston scurt. Si pot mentine si productia de AKM-uri petru colectionari si nostalgici si arheologii viitorului, ca ei asta fac acum creeaza artifacte, sunt probabil cu niste mii de ani inaintea restului, in teoria aia a stringurilor

                    • radu2
                      Stiu ca discutia nu duce nicaieri, dar…
                      Tu vrei sa compari CZ BREN (adoptat de cehi, unguri, slocaci, in dotarea CIGN si parca l-au vazut unii si la vizita papala in Romania) cu macheta celor de la Stimpex… Legat de „datele concrete” pe care mi le soliciti, nu am de unde sa ti le dau, asta daca nu o fac benevol cei ce o au in dotare.
                      Oricum, Vlad zicea pe aici, se pare ca nu ai retinut: „Dar dupa aia au modernizat-o si inclusiv opiniile celor de pe Tisa sunt pozitive – aia au scoala foarte buna de tragatori, cred ca stii- (deja le-a intrat in dotare plus Evo) si o si produc. Mie imi place compensatorul/ascunzator de flacari, se vede atentia data detaliilor
                      Din ce am vazut pe youtube (bineinteles ca o parte sunt imagini promotionale) intra bine in umar, e ergonomica, iei linie de ochire rapid, schimbi sectoarele-incarcator fara sa te innozi in ea, nu se blocheaza usor”

                      Spune tu, ce date concrete ai tu despre o arma care nu exista, Stimpex sau despre celelalte?

                      Ai facut o alta afirmatie, „… in caz de scandal, unii au uitat complet experientele WW1 si WW 2 si ce s-a intamplat cand nu am avut industrie propie”- in caz de scandal conteaza ce ai la trupe si in depozite. Daca stai pe ce poti sa produci imediat, esti …

                      Hai sa presupunem ca deschidem o linie noua de productie, ca MApN si Min. Finantelor se vor intelege (singurul lucru pe care il au in comun e faptul ca ROMARM si ROMTEHNICA impart cladirea de pe bulevarul Timisoara), ca 6-7 entitati de stat si private vor conlucra fructos, ca armata va obtine ceea ce isi doreste etc. Facem o cladire, o dotam cu scule moderne, angajam personal si il specializam, trece faza de proiectare, certificare, probe, remedieri, etc, facem mai multe variante, o trimitem si prin teatre, producem necesarul in 3 ani (sa spunem 100000, ca atatea HK-uri au luat francii), mai exportam 2-3000 prin tari bananiere… apoi inchidem linia, o consevam si ulterior o deschidem la razboi???? Ala care nu mai dureaza 4-5 ani, ca cele mentionate de tine?

                      Si ultima, toti esticii din NATO renunta la patternul AK. Noi?

                      PS vreau din toata inima ca militarii romani sa aiba toti o arma de nivelul HK 416, si sa nu mai vad studenti militari cu TTC la piept.

  30. Beretta APX, cel prezentat noua:

    Si M9A1 al USMC:

    In 2015 a venit si varianta M9A3 (conceptul A2 – n-a intrat in productie):

  31. A fost prezentata si varianta scurta pt. FOS, Beretta PMX -a se vedea la min. 2.20
    https://www.youtube.com/watch?v=6rAqCxdloYI

    sau aici:

    • @George Alex E si discutia daca trebuie cumparata o gama de pusca automata, pistol mitraliera, pistol de la aceeasi firma sau daca sa iei din cele mai bune de la fiecare. Ultima bineinteles ca e mai scumpa. Asta mi se pare un M12 cu fard, botox si ruj

  32. Exact ce scriam cand a aparut prima data informatia: de ce sa devenim din producatori importatori de arme pt. infanterie?. Nici vorba de productie interna a armei Beretta aici se vor face niste surupuri in cei 15% probail includ si optica de la IOR (nimic de reprosat aici este o alegere foarte buna, facuta sa mai indulceasca otrava). Este o tactica folosita de mult in Romania, eliminare industriei de armament prin importuri si dezarmarea armatei prin aceleasi importuri. Dezarmare prin inarmare.

    O arma netestata (ca s-au tras cateva mii de cartuse, nu asa se testeaza o arma, chiar si asa au fost nemultumiri fata de “egonomia” armei – arma de asalt le-a cam „dat fum in nas” celor care au testat-o), care nu se va produce in Romania fiind numai asamblata intr-un calibru care nu mai corespunde contra Rusiei si care este pe cale sa fie inlocuit, scumpa si cu o mentenata destul de complexa fata de AK (se va reflecta in logistica si costuri), facuta din materiale discutabile (cazul polimerului din arma germanilor care o face cam inutila dupa ce tragi 2-3 incarcatoare), etc. Pt. ce, sa ne “manelim” cu ea, am Beretta este o valoare caci nu este AK fratioare? (sau avem necoie de o arma eficienta contra rusilor).

    Cine are interesul de a elimina industria de aparare din Romania si implicit capacitatile sale de aparare?. Cine are drept obiectiv de a face Romania incapabila sa isi poata asigura siguranta si deci dependenta de interesele altor tari de preferinta pro Rusia?. Se incurajeza o eventuala insurectie (fortele paramiltare existente pe teritoriul nostru care isi cam fac de cap)?.

    Pas cu pas sunt eliminate elemetele care asigurau apararea statului fie ca discutam despre industria de aparare fie de legi:
    “In anul 2006, cu UDMR la guvernare, infractiunea respectiva se modifica astfel (prin Lege nr. 278/2006):
    daca pana in 2006 era o infractiune sa initiezi sau sa organizezi actiuni care sa puna in pericol caracterul unitar si indivizibil al statului roman, in 2006 a devenit infractiune doar actul de schimbare prin actiuni ilegale si prin violenta a respectivului caracter.

    Atentie la conjunctia „si”!!! Adica, daca actiunile de schimbare a ordinii constitutionale nu sunt violente, ele nu mai sunt infractiuni.

    Si uite-asa au aparut, exact dupa 2006, manifestarile privind autonomia Tinutului Secuiesc:

    – in vara lui 2007, Consiliul Judetean Covasna a amplasat un panou de 18 metri patrati care marcheaza intrarea in Tinutul Secuiesc;

    – in februarie 2008, Consiliul National Secuiesc anunta rezultatele unui sondaj, denumit neoficial referendum privind autonomia asa-numitului „Tinut Secuiesc”. Astfel, 99,3% dintre cei intervievati s-au declarat in favoarea autonomiei. Referendumul intern, neoficial, cu urne mobile, s-a organizat in decurs de un an in judetele Covasna, Harghita si Mures. La acest au raspuns circa 200.000 de etnici maghiari din Covasna, Harghita si Mures;

    – in mai 2009, Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, anunta ca Tinutul Secuiesc a obtinut codul „.sic” pentru un domeniu de Internet;

    – in noiembrie 2009, Consilierii judeteni harghiteni au aprobat un proiect de hotarare prin care steagul Consiliului National Secuiesc devine si steagul judetului Harghita si poate fi folosit la manifestari festive;

    – In mai 2011, la Bruxelles s-a deschis o Reprezentanta a Tinutului Secuiesc. Pe 31 mai, la Buxelles a avut loc receptia organizata de europarlamentarii UDMR Laszlo Tokes, Iuliu Winkler si Sogor Csaba, cu ocazia deschidererii reprezentantei.

    Si pentru ca nimic sa nu mai poata opri toate aceste provocari, lucrurile s-au clarificat definitiv prin Codul penal adoptat in 2009: acum nu mai este infractiune decat actiunea armata pentru schimbarea ordinii constitutionale!Adica orice este posibil, cu singura conditie sa nu fie o actiune armata, iar singura cale sa gasim astfel de infractori aste sa prindem o armata care ataca Romania si sa o aducem in fata instantei. Ridicolul unei astfel de formulari nici nu mai merita comentat.”

    Ce s-a reusit din 2014, sa nu se porneasca fabrica de pulberi astfel incat sa nu existe posibilitatea de a produce munitie deci sa nu ai armata, sa nu intre in productie si dotare Saur2 si sa duca in aproape de faliment Moreniul (fara se se produca nimic in schimb), sa nu i-a in considerare AK-ul avut in testare in incercare de a elimina Cugir, sa se tina cat mai departe banii de la buget de industria de aparare din Romania pana si munitia s-a importat desi se putea asambla in tara?.

    Cine saboteaza industria de armement si cine pregateste Romania pt. un conflict intern?. Poate ca torusi armata nu va face jocurile nu exista nici un motiv pt. ca sa se prefere importul Beretta in defavoare productiei de AK (Cugir, Stimpex, IOR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *