Berlinul incepe sa-si tina cuvantul

RCH-155

Desi pornit mai greu pe calea ajutorarii Ucrainei, Berlinul pare sa-si fi gasit cadenta si lucrurile evolueaza repede.

Principala stire vine pe zona apararii anti-aeriene, acolo unde in decembrie 2022 se asteapta sosirea in Ucraina a primei baterii IRIS T SLM, alte doua urmand sa ajunga candva in viitor. IRIS T SLM ar putea fi o arma care va schimba regulile jocului pe frontul ucrainean, fiind in acest moment cel mai modern sistem anti-aerian si anti-racheta de croaziera pe care Germania il detine.

Iar racheta de baza a sistemului – IRIS T – este in prinicpiu printre cele mai bune din lume. Ghidata in IIR, racheta este asistata de radarul bateriei pana cand senzorii propri “prind” tinta, mai apoi lucrurile se desfasoara repede. Raza maxima pentru SLM este de 40 km.

Si pentru europeni dislocarea IRIS T pe front este importanta deoarce racheta in sine este sau va fi principala racheta aer-aer si sol-aer ghidata in IIR pentru multe tari europene.

In acelasi timp Kievul a comandat (va cumpara pe bani) si 18 obuziere autopropulsate RCH-155 de la Krauss-Maffei Wegmann [KMW]. Am mai scris despre acest cel mai nou obuzier autopropulsat german care in linii mari are la baza mai cunoscutul PzH 2000 dar are o configuratie modulara, este mai ieftin si este 8×8. Nu se cunoaste nimic despre eventualele discutii/contracate pentru furnizare de munitie calibrul 155mm.

Tot in decembrie 2022, pe langa bateria IRIS T SLM, Germania va mai livra Ucrainei si patru PzH 2000 (cu munitia aferenta), doua lansatoare de rachete M 270, rachete AT, drone si alte tipuri de vehicule blindate usoare, pe masa discutiilor aflandu-se si 50 de blindate 4×4 Dingo 2.

Se pare ca actualul cancelar german este om de cuvant iar Rusia a “reusit” inca un lucru mare: si-a indepartat cel mai mare si mai important prieten si client din UE odata pentru totdeauna, dar Moscova ar trebui sa fie optimista, desi a pierdut Germania si cam intreaga UE, si-a pastrat pietenia sincera a Ungariei ceea ce conteaza, nu-i asa?!

Cert este ca industria militara germana are din nou acces la testarea in mediu real a produselor sale, un lucru care nu s-a mai intamplat prea des in ultimii 70 de ani.

Fara legatura directa cu Ucraina, ministerul apararii german a comandat numai putin de 600 de rachete RAM Block 2B pentru marina militara. Suma pusa la bataie este de 560 milioane de euro iar rachetele vor fi livrate intre anii 2024-2029.

Aceste rachete sunt destinate luptei impotriva rachetelor anti-nava si fac parte din sistemul RAM-116 CIWS folosit de foarte multe marine militare din lume, inclusiv US Navy. Noi, din pacate, nu vom avea RAMul pe corvetele noastre (in varianta Gowind), dar deocamdata acest aspect este foarte putin important pentru ca noi nu avem corvete.

Achizitia rachetelor RAM Block 2B este prima comanda facuta din fondul special pus la dispozitie de guvernul german pentru dotarea fortelor sale armate, fond in valoare de 100 de miliarde de euro. Sistemul Sea RAM, si rachetele aferente, este produs pentru Germania de compania Diehl Defence.

Racheta in sine are la baza AIM-9 L Sidewinder.

GeorgeGMT

46 de comentarii:

  1. Hmmm… 40;km? Tin minte ca atunci cand erau zvonuri cu SIRET, raza citata era 10 km. E un alt vector?
    Oare SIRET ar fi salvgardabila?…

    1
  2. 600 de rachete, care incep sa fie livrate peste doi ani (hai fie un an jumate) si vor termina livrarile in 2029.

    Hai sictir industrii de aparare.

    11
  3. eu astept sa aud ca fac. un upgrade la Leo-1 din stocare si le livreaza la anul. Vor trebuie sa livreze si tancuri la un moment dat, pt ca ucrainenii vor avea nevoie de tancuri pt ofensiva de primavara, aia care ar trebui sa ia Crimeea. sau exista destule Leo-2?

    7
  4. Eu aș vrea să văd botezul focului la struțo-cămila aia de RCH. E un utilaj urât, dar dacă își face treaba fără să se răstoarne….

    7
    • RCH 155 e modulul de artilerie. Nu trebuie sa fie pus neaparat pe un Boxer. Logic e sa-l puna pe o platforma pe care ucrainianii o au deja, din motive evidente.

      1
  5. RAM-ul ar fi interesant si pentru noi, chiar daca nu avem corvete. Navele actualmente in uz, care vor mai fi folosite inca cel putin 10 ani, ar merita sa treaca printr-o modernizare a radarelor, BMS, FCS, a rachetelor antinava si a unei minime aparari AA in afara de cea artileristica.

    17
    • sau sa defintam Marina daca tot ne bataem joc de ea in halul de acum….

      14
    • Tu vrei sa bagi cu orice pret benzina in rezervoarele corului de camera „Sudalma”. Imagineaza-ti ca intr-un moment critic va ceda ceva la o vechitura modernizata. Cum crezi ca va arata sectiunea de comentarii?

      4
      • RAM/Sidewinder de la Diehl fusesera in discutii pe la noi pe cand era in carti IRIS-T/SIRET.

        Cat despre marina, cat timp nu ai altceva in uz, cu ce crezi ca va lupta marina?

        Primele la upgrade-ul de care vorbeam ar fi fregatele, daca tot vor sa le modernizeze. Sau daca om primi vreodata niste SH-uri gen La Fayette, RAM este exact ce le lipseste, pana sa ne gandim la ciupercarie/VLS. Poate si NPR-urile, daca mai merita…

        Iar mai incolo, chiar si pe corvetele noi ar fi utile, in adaos la cele 16 celule VLS… ca tot compara cineva deunazi Sigma cu 12 celule + RAM cu cele 16 celule de la Gowind:
        https://preview.redd.it/h2x4mw66kpj61.jpg?auto=webp&s=eafaaba823027ad4d2dd1f626fbd84cf027aa52a

        4
        • Eu ti-am zis ce urmeaza sa se intample. Iar navele…. sunt deja mult depasite hai sa zicem cuplul regal mai misca dar restul….
          Trebuie nave noi altfel bagam bani degeaba in cazanele astea vechi. Mai bine le tai pe toate si cu resursele eliberate luam niste nave de generatie noua. Daca nu s-ar fi moscait atata cu corvetele vietii vedem situatia cu alti ochi. Cu riscul sa ma repet pe langa faptul ca deja sunt periculoase pt propriile echipaje vor fi o tinta suculenta pentru corul mai sus amintit.

          8
        • Problema cu marina este ca ușor ușor nu o sa mai avem ce moderniza: doua deminoare sunt trase pe dreapta și un elicopter naval. Fără perioada de repunere în uz. Ganditi-va ca sunt +10 piloți la Tuzla cu un singur elicopter. Al doilea fiind în mentenanță.

          On topic, nu știu de ce cere toată lumea de la Germania. Oricum au dat mai mult decât Franța sau Italia. Bine ca nu mai e Merkel cancelar
          Apropo la Dingo 2, mai țineți minte acum câteva luni, ne întrebam ce fac polonezii cu 300 Cougar? Sau grecii cu 1000 de M1117? Dacă nu le ai, îți deplasezi trupele cu Toyota.

          19
    • pff. ma asteptam ca dupa mica problema din conducte nemtii sa se simta ceva mai liberi si sa livreze totusi mai mult ucrainienilor

      2
    • Nu te lua dupa site-ul ala, ca minte des prin excludere.

      „especially armoured personnel carriers, infantry fighting vehicles and tanks from industrial stocks that are ready for export” – s-a discutat deja pe tema asta de mai multe ori.

      Pe langa ajutoarele aprobate, CDU/CSU vrea sa trimita Aditional si Leopard 1, Marder si Fuchs. Fuchs au fost respinse din motive ca Bundeswehr are nevoie de ele.
      Marder si Leopard 1 au fost propuse altor tari pentru a face schimb cu T-72, si BMP, dar se pare ca negocierile nu decurg bine. Se pare ca toti cer Leopard 2 si Puma la schimb cu T-72 si BMP.

  6. Astept de la nemti sa faca si un sistem bazat pe RAm terestru pentru apararea tinelor de mare valoare. Ii cred in stare de inovatie in domeniul acesta.

    2
  7. „desi a pierdut Germania si cam intreaga UE, si-a pastrat pietenia sincera a Ungariei ceea ce conteaza, nu-i asa?!”

    lasa ca vine Italia din urma, cu tanti Meloni. Sa vezi limbi in gat cu Putin.

    4
    • Cică e pro NATO, dna! Vom vedea… din păcate cred ca în timp scurt Europa va fi obligata sa fie unita împotriva Rusiei. Mai ales la cum avansează ucrainienii pe front și la ce disperare îl cuprinde pe Putin. ?

      6
      • Duamna nu stiu dar ala mic de langa ea , amator de fete tinere, sigur e mare prieten cu Putin.

        6
      • e pro NATO, n-a lasat nici un dubiu sub acest aspect in campanie si stiu votanti de stanga italieni care confirma asta; cred ca nu o sa avem emotii din partea Italiei si nici nu mi-as face griji cu privire la cei doi, Salvini e un dobitoc iar Berlusconi e ramolit complet..

        7
    • Putin nu mai e frecventabil, o sa vezi ca se leapada toti de el si ramane cu Lukashenka si Orban. Tanti asta a demonstrat instincte politice foarte bune. sa nu uitam de unde a plecat Fratiorul Italiei, initial un grup demisionar din alt partid.
      Putler e un cadavru politic si nimeni cu scaun la cap nu va mai sta langa el. daca face prostia sa dea cu nucleara e mort in cateva saptamani

      11
  8. Salutare. O dezbatere off topic. Ce turnura vor lua operatiunile militare din Ucraina zilele viitoare dupa referenumul de alipire si anexare a noilor teritorii??? Nu devine Putin un Pacalici daca nu poate proteja noile teritorii alipite la Rusia? Doctrina lor nucleara ii da mana libera acum. Daca peleaza la loviturile tactice si nu cele strategice nu e obligat restul lumii sa reactioneze? Nu devine NATO caine ce latra si nu musca daca continua doar cu sanctiuni??? Parerea mea e ca acum e despre care clipeste primul . Pericolul extinderii la scara larga a conflictului si sa se duca dracului intreaga lume e iminent. Oare ati putea comenta pe tema asta sau trebuia sa pun acest comentariu in alta parte?

    4
  9. Hmm. Trebuie nea Scholz să trimită multe scule ca sa repare ce-au stricat schroeder și merkel.

    7
  10. Are cineva idee aproximativ câți soldați ruși se găsesc în punga de la Liman?

  11. Nu’s ce sa zic.
    Timeline-ul livrarilor este destul de diluat …. ca sa ma exprim elegant.
    Nu m-as grabi sa zic „hop !” in ce priveste angajamentul Germaniei pentru livrarea de echipamente sofisticate (AA, MLRS, artilerie autopropulsata)

    5
  12. Banuiesc ca teutonii nu prea au mare lucru prin magaziile si depozitele lor. Ma tem ca ” Parcul rece” e la minime istorice. Ce dracu nu aveau ei in stoc ceva transportoare mai batrinele sa ofere Ucrainei? Se bazau pe materialul unchiului Sam ce stationa acolo pe gratis .

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *