Biatlonul tancurilor in Rusia

 

17 comentarii:

  1. Faină chestie. Ar fi interesant de văzut un clip cu tancuri diferite, Abrams, T-90, Leopard, Merkava, Leclerc, Challenger, Black Panther și de ce nu…și TR-ul nostru.

    • Vrei sa vezi lucruri penibile ca il amintesti pe TR-ul nostru?Un fost ofiter tanchist, comandant de batalion a afirmat pe acest blog ca T72, nemodernizat, fabricat pana in anul 1985, este peste TR85 M1.
      Nici o tara producatoare de tancuri nu risca sa participe oficial la ce propui tu, mai ales din motive de marketing.Cine mai cumpara un tanc, fie avand el un pret bun, daca este batut mar de ceilalti participanti la exercitiu.Poate politicienii romani daca li se ofera un comision decent.

  2. Pacat ca americanii au refuzat invitatia rusilor de a participa. Am fi avut ce vedea.

    • Americanii au refuzat din motive obiective.Au procedat corect.Rusii nu au nimic de pierdut daca tancul american este superior celui rusesc pentru ca ei vor iesi in fata, peste cativa ani, cu noul lor tanc, Armata.
      Chiar daca americanul ar fi mai bun, americanii nu vor ca rusii sa ii verifice performanta reala de lupta intro confruntare cu T90 modernizat, lasandu-i pe rusi doar sa anticipeze potentialul real de lupta.

      • exact, nu e prima oara cand rusii ii provoaca ba pe americani ba pe nemti in concursuri de-astea puerile. Ca si cum in lupta reala s-ar face concursuri la minut de jur imprejurul stadionului. Nici un comandant militar cu gandire matura nu-si trimite echipamentele sa fie studiate in amanunt la modul asta. Sau chiar daca le-ar trimite, le-ar trimite intr-un fel de „meci amical” – cu limitari de viteza si manevre, cu parte din electronica stinsa, samd.

        • Nici nu ma asteptam la alta parere de la tine, Stelian. Iti repugna rusii. Nu stiu nici daca tactica e domeniul tau forte. Mai scriu unii pe-aici banalitati, dar sunt platiti pentru asta. Sper ca si tu.

          In NATO a existat multi ani Canadian Army Trophy. Englezii veneau cu Chieftain si Challenger si totusi erau ciuca batalilor. Doua tancuri foarte bune, doar ca nu erau avantajate in conditiile concursului (masa mare, la fel ca Merkava). Daca ar fi fost si o proba in care sa se traga asupra lor, ar fi castigat probabil.

          Rezultatele le aflau si sovieticii. Si erau destui comandanti cu gandire matura care trimiteau echipajele (nu cele mai bune 😉 ) la competitie.

          Anul asta nici n-a fost vorba sa vina echipaje din armatele NATO, au fost belarusii si armenii. La anul vor fi de la americani, nemti si italieni (zicea un instelat rus).

          Vom vedea. Eu as paria pe nemti.

          (Exista astfel de concursuri la nivelul fortelor speciale si rusii (iti dau exemplu la lunetisti) sunt foarte buni. Peste prietenii tai imaginari, americanii.)

          • @vlad. Stimate coleg, gresesti profund. In primul rand „prietenii” mei nu-s americanii. Decat eventual la avioane unde au multe produse de calitate. La tancuri sunt simplu chibitz, ca simplu chibitz admir Challengerul 2 al englezilor pentru nivelul de protectie si precizia tunului ghintuit, admir Leclerc-ul pentru design si compactitate, admir Merkava pentru inovatie si adaptare si admir Leopardul 2 al nemtilor pentru ceea ce-mi pare cea mai echilibrata balanta intre protectie, manevrabilitate, precizia armamentului si pret – din punctul meu de vedere are cate ceva din calitatile tuturor tancurilor de mai sus. Nu imi place magauaia cu turbina a americanilor adica M-1, cel putin in ultimele variante pare mai mult un fel de cazemata umblatoare decat un tanc (desi nu pot sa nu recunosc succesele pe care le-a avut in diverse tipuri de lupte de la bataliile clasice de tancuri pana la rezistenta in luptele urbane) si detest tancurile rusesti pentru modul lipsit de consideratie pentru vietile echipajelor in care sunt concepute. Cam asta e parerea mea. Treaba cu platitul e copilarie…mi-am expus mai sus preferintele si antipreferintele, cu argumentele de rigoare.
            Rusii au si ei produse excelente in domeniul aerospatial/militar: elicopterul Mi-8/17 care cred ca e cel mai versatil elicopter creat pana acum, rachetele din seria R-7 (Vostok/Soiuz) de departe cel mai bun vehicul de lansare de capacitate medie, submarinele din clasa Taifun, MiG-21, Su-27 si tot neamul lui, etc, etc. Chiar si T-55, la vremea lui cred ca a fost bun. Dar cu tancurile de dupa 1970 am foarte mari rezerve.
            Nu pot sa apreciez nici atitudinea de adolescent rebel si nefe…(ricit) pe care o afiseaza rusii pe la diverse targuri si expozitii provocand pe mai toata lumea la concursuri de ridicat bile de fier si spart caramizi cu capul ca la iarmaroc. La politicieni te poti astepta la asa ceva, e ok, atat ii duce capul in toate tarile. Dar din partea specialistilor (proiectanti, fabricanti, militari) parca m-as astepta la mai mult discernamant si moderatie.

  3. Am inteles ca italienii si nemtii trebuia sa vina…

    • Atata timp cat aceste tari se vor afla in aliante militare diferite fata de Rusia nu vor participa la asemenea exercitii.In acest moment, calitativ, rusii sunt in urma occidentalilor la tancuri, asa ca ei incearca sa la studieze cat mai mult, de aproape, pentru a face o comparatie cu tancul lor, T90 M, si pentru a le percepe cat mai bine capacitatea de lupta.
      Cred ca deja occidentalii au studiat T90, prin intermediul sauditilor si indienilor asa ca nu mai sunt interesati oficial de acest tanc.Asa vor proceda occidentalii si cu Armata, Su PAK FA T50, submarinele Lada sau SA 400.

  4. Nare ce sa caute TR-ul nostru,,,poate ii pica senilele.

  5. Nu-i vorba ca-i pica ceva dar este submotorizat…

    • E varza Tr-ul nostru bine ca nici nu sau gandit sa mearga acolo,nu e de noi ,jucaria de Tr e pe baza unui T-55 si dotat cu un tun de 100 mm, jucarie antica…Poate daca am fi primit licenta pentru a fabrica T-72 ar fi fost cv 🙂

  6. Eram tarea trista in seara asta. Mi-am zis sa ma mai bine dispun uitindu-ma dupa ”febletile mele, tancurile”… Și le-am gasit pe astea.

  7. Ce s-a ignorat cam peste tot legat de evenimentul asta a fost ca la prezentarea statica a fost prezentst pentru prima data publicului T-72B3, aflat de ceva vreme in dotarea rusilor. Merita mentionat.

  8. Salut . Chiar ma miram de unde dreacu au mai scos astia alta varianta la T-72 dar e de fapt ultima ce mai degraba are indicativ T-72BM Rogatka ca daca daca cauti cu B3 nu prea l gasesti. Pai sunt o parte din sisteme asemanatoare cu ale lui T-90.
    Cat despre faptul ca ar fi la acelasi nivel cu T-90 nu prea cred ca are cum . T-90 are mai multe sisteme de avertizare si contramasuri prin Shtora si Arena. iar turela aia e cu totul alta , e din placi sudate si are ceva suprafete si ungiuri greu de lovit.. Nu impososibil ,dar greu , plus ca tre sa mai treaca si de alte incarcaturi pana la a fi strapuns Blindajul. S a vazut in Siria ca de nulte ori in fata rpg urilor blindajul de tip ERA -3 protejeaza cred ca Kontact-5 face fata si mai bine . Sincer stau si ma intreb daca in postura de a trage cu o racheta AT Fagot daca as fi reusit sa l strapung pe undeva mai ales frontal sau lateral, fata de cei doi öbrajori „ai lui Abrams,chiar Chalenger ca au niste turele asa generoase, chiar si Leopardu. Dar sigur sunt doar „chestii rusesti fara valoare. ” Interesant ca la acest biatlon au fist numai T-72 AV.

    • Nu e Rogatka. ERA e Kontakt-5 ca si la T-90, nu Relikt, nu are panourile de protectie laterale si cele din jurul turelei (pozitionate peste blindajul reactiv la Rogatka), motorul e tot V-84-1 de pe B nu V92S2 1000 l, pastreaza spatiile goale pentru Shtora (cel putin asa pare din poze, nu stiu daca sistemul e folosit pe aceasta versiune sau a fost lasat asa pentru ca asa a fost kitul) etc.

      Diferentele majore fata de B par sa vina de la sistemele de ochire – 1K-13-49 a fost inlocuit cu Sosna-U (canal termic digital modern prezent pe 90ms si pe BMPT) – posibilitatea comandantului si a tragatorului sa dea foc atat cu mitraliera cat si cu rachete ghidate in orice conditii (noapte/zi, orice conditii meteo). 72’ul a capatat si capacitati „fire and forget” datorita unui nou sistem de urmarire automata a tintei. S-a mai lucrat la suspensie, senzori, sisteme de comunicatie, sistemul de dare a focului.

      Din cate imi dau seama pare a fi o solutie de modernizare „de buget”, cu imbunatatiri care contribuie semnificativ la cresterea capacitatii de lupta dar pastrand si unele neajunsuri ale 72ului (ca de exemplu au ramas tot cu sistemul de observare al comandantului model TKN-3 etc.). Nu e in nici un caz la nivelul T-90A, dar are o serie de imbunatatiri de acelasi nivel sau chiar peste versiunea A a 90ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *