Hotnews anunţă cu mândrie bezbojnică: „Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani”. Şi continuă să expună părerile lui Mirel Palada aka turambarr.blogspot.com despre evoluţia acestui fenomen. Nu pot să nu observ o mândrie ascunsă şi o mică bucurie răutăcioasă în modul în care Mirel Palada îşi articulează raţionamentul, se vede că ştirea îi provoacă plăcere. Până la urmă este vorba de încununarea unor eforturi, a unei campanii mincinoase în plină desfăşurare.
Puţină deontologie ştiinţifică
Când apare o bucurie de genul celei afişate de Mirel Palada nu pot să nu pun sub semnul întrebării probitatea profesională şi ştiinţifică. Sociologul nostru se grăbeşte să pareze un eventual reproş şi ne spune că întrebarea din sondajul lui nu se referă explicit la Biserica Ortodoxă Română, întrebarea e formulată referitor la biserică în general, însă intepretarea lui este ceva de genul: 89% sunt ortodocşi, deci răspunsurile cu scăderea încrederii se referă la Biserica Ortodoxă Română! Fruuumos! Mă întreb ce părere au alţi sociologi de metodologia asta inovatoare. De unde ştie Mirel Palada la ce s-au gândit numeroşii respondenţi când au răspuns la întrebare?!?!? Cu o astfel de putere de pătrundere în minţile oamenilor eu cred că nici nu ar mai avea nevoie să cheltuiască bani pe sondaje, ne spune el direct cum stă treaba. (Şmecheria asta „noi am cercetat în general, dar dacă 89% sunt ortodocşi atunci sigur este vorba de Biserica Ortodoxă Română” o găsim şi la Remus Cernea, dar ajungem şi acolo). Pe scurt: nu se face aşa ceva, să pui în sondaj o întrebare şi să scoţi ştirea bombă dintr-o interpretare din burtă, e pură bătaie de joc.
Alta: nu pot să nu fac legătura între ce spune Mirel Palada referitor la erodarea încrederii în Biserică pe măsura schimbării generaţionale şi un studiu al Fundaţiei Soros din 2011 care ajungea la aceleaşi concluzii, respectiv vedea erodarea încrederii în Biserică drept un fenomen cu desfăşurare în timp. Şi ne mai spune ceva Mirel Palada: scăderea încrederii în Biserică s-a produs în urma campaniei de presă care s-a referit la banii Bisericii Ortodoxe Române. O campanie ridicată pe minciuni şi dezinformări.
Minciuni în serie şi gornişti de presă
Mecanismul dezinformării puse pe picioare împotriva Bisericii Ortodoxe Române este cel clasic: minciuni şi jumătăţi de adevăr îmbrăcate în forme credibile (multe cifre „exacte” băieţi, multe cifre!) plasate unor gornişti de presă cu acoperire naţională. Apoi toată lumea citează acele cifre mincinoase, toţi ştiu că preoţii primesc salarii de 540 milioane euro, că Biserica a primit 600 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului etc. Momentul şi metoda au fost alese bine: este criză, toată lumea este atentă la bani – efect maxim.
Apoi vin gorniştii de presă, printre care s-au strecurat destui bezbojnici gata să ia parte la această mizerie. Nu pot să uit mesajul Ramonei Ursu pe când era redactor şef adjunct la Adevărul de seară, mesaj făcut public deVictor Ciutacu:
Va propun sa facem toti, acolo unde avem cazuri similare, materiale cu scandaluri in care au fost implicati preoti. Ideal este sa fie scandaluri sexuale, dar putem baga si altfel de lucrui: batai intre popi, injuraturi, talharii, etc.
Punem materialele pe site, cu fotogalerii, video, inregistrari audio…ce aveti voi… si va linkuiti toti la materialele facute de ADS Bucuresti despre scandalul homosexual cu minori de la Patriarhie – popa Irineu.
Laser, frate! Hai să-i băgăm în hazna pe burtoşii şi bărboşii de popi! Dar să facem un scurt inventar al dezinformărilor propagate împotriva Bisericii Ortodoxe Române în ultimii ani.
În 20 de ani s-au construit mai multe biserici decât şcoli şi spitale
Aici îmi permit un mic comentariu. Într-adevăr, s-au construit foarte multe biserici după anul 1990. Dar să ne uităm puţin la istorie: în 1948, la instalarea regimului comunist în România trăiau 15 milioane de români, în 1990 erau 23 milioane de români. În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică şi mai cunoscu multe alte localităţi în care nu au existat biserici înainte de 1990. Cei aproape 8 milioane de români apăruţi în perioada comunistă aveau şi ei nevoie de biserici, de aici a apărut şi frenezia edilitară. Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitoreşti din toate oraşele care au fost ridicate fără biserici şi care au fost creştinate în ultimii 20 de ani.
Aceasta ar fi explicaţia, dar să vedem dezinformările bezbojnice. Oricare dintre Martorii lui Remus Cernea poate să bolborosească indignat, printre dinţi şi cu ochii daţi peste cap: în România sunt 18.300 de biserici, 4.700 şcoli generale şi 425 spitale! (cu corolarul subînţeles „dacă ortodocşii sunt majoritari, atunci bisericile sunt ortodoxe”)
Stai aşa, că nu-i aşa! Conform unei numărători din 2009 (aici) ortodocşii au 14.574 locaşuri de cult, restul până la 18.300 aparţin altor culte. Dă mai bine „18.300 de biserici”, nu ne încurcăm cu detalii de genul sunt doar 10.580 biserici parohiale ortodoxe (restul până la 14.574 sunt capele, mănăstiri, biserici filiale etc.)
Dar să ne uităm puţin şi la numărul de localităţi din România: 13.285 de sate, 320 oraşe, 103 municipii plus Bucureşti (2,19 milioane locuitori, peste 10% din populaţia României). Şi acum să numărăm din nou: 13.709 localităţi şi 10.580 biserici parohiale ortodoxe. Deci nu există o biserică în fiecare localitate, mai avem de construit.
În 2011 Remus Cernea striga tare şi cu forţă că în 20 de ani în România s-au construit 4.000 de biserici, una la două zile. Am demontat aici această dezinformare: afirmaţiile lui Cernea se bazau pe un studiu făcut după ureche, în anul 2005, remestecat în 2010 şi pus pe tapet drept marfă de calitate de toţi rătăciţii de pe internetul românesc. Nu vă mai spun că cercetarea lui Cernea vorbeşte de toată suprafaţa României, dar de fapt a fost făcută în 5 municipii, şi în acelea incomplet. Deci avem un studiu mincinos, vechi – dar scos permanent de la naftalină.
Adevăratele probleme ale şcolilor şi spitalelor, fără legătură cu Biserica
Şcolile şi spitalele sunt instituţii foarte legate de soarta oamenilor, care sunt extrem de sensibili la aceste chestiuni. Mie unuia mi se pare o mârşăvie să legi aceste probleme de Biserică, însă în acest război total împotriva creştinilor ortodocşi mijloacele nu mai contează.
Bugetele pentru Ministerul Sănătăţii au fost în jurul a un miliard de euro în ultimii ani (pentru 2013 au primit 2 miliarde euro aici), bugetele Casei Naţionale de Asigurări de sănătate au crescut continuu din 1999 încoace, ajungând la 4 miliarde de euro anual în ultima perioadă (aici). Părerea mea este că borcanul de miere este prea mare şi paznicii sunt mânjiţi din cap până-n picioare – dar Biserica Ortodoxă Română chiar nu are nici o vină pentru jaful din domeniul sănătăţii!
La fel şi cu educaţia: Ministerul Educaţiei a primit în ultimii ani între 3 şi 4 miliarde de euro anual, cum i-au administrat nu ţine de Biserica Ortodoxă Română. Iar despre închiderea şcolilor nu pot să spun decât atât: înainte de 1989 se năşteau în România în medie 360.000 de copii pe an, după 1989 media a scăzut la 200.000 de copii pe an. Este un fenomen absolut normal închiderea şcolilor, fenomen de care sunt responsabili toţi miniştrii Educaţiei (aici), mai ales după ce masiva „generaţie a decreţeilor” a început să părăsească şcolile şi au fost înlocuiţi de copii scăpaţi de valul avorturilor de după 1990.
Catedrala Mântuirii Neamului va costa 600 milioane euro de la buget
Sursa minciunii este tot Remus Cernea. A zăpăcit cifrele astea de mi-a venit şi mie ameţeală. La un moment dat zicea de un miliard de euro, apoi 400 de milioane de euro, până la urmă s-a fixat la 600 milioane euro. Calculele şi cifrele nu au nici o legătură cu realitatea (am demonstrat asta aici şi aici). În plus s-a pus în mişcare şi o morişcă internaţională a dezinformării, cifrele au fost fluturate prin presa internaţională în 2011 de nu a mai înţeles nimeni de unde a pornit informaţia. De la buget au plecat pentru Catedrala Mântuirii Neamului câteva milioane de euro, nici vorbă de sutele de milioane şi miliardele vehiculate prin presă (detalii aici, chiar dacă articolul este tendenţios).
Biserica Ortodoxă Română pune monopol pe cimitire
Asta este cea mai frumoasă. Chestiunea stă aşa: mai mulţi investitori au început să îşi facă cimitire private, Biserica Ortodoxă Română i-a oprit pe preoţii săi să slujească la înmormântările din aceste cimitire. Şi aşa au apărut zbieretele: Biserica Ortodoxă Română vrea monopol pe cimitire! Biserica n-are nici o treabă cu cimitirele private, dacă legea le permite investitorii n-au decât să le facă şi să se bucure de ele. Problema este alta: dacă preoţii ortodocşi nu vor sluji la înmormântările din cimitirele private, atunci acestea cam rămân fără clienţi. Aici e buba şi zbieretele vin de la investitori. Băieţii se şi vedeau cu conturile umflate, doar că s-au văzut daţi peste cap şi au început să strige. Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoţilor unde şi cum să slujească, însă gorniştii de presă din campania bezbojnicilor au prins urma şi au umflat gogoaşa. Nu mai contează că Biserica nu are nici o treabă cu monopolul pe cimitire, important este să fie scandal.
Apoi a mai picat şi pleaşca incinerării lui Sergiu Nicolaescu. La fel, Biserica are dreptul să le spună preoţilor unde şi cum să slujească – doar că şi acest caz a fost instrumentat împotriva Bisericii Ortodoxe Române, la mijloc fiind şi o confuzie pe care am explicat-o aici.
Cea mai recentă (nu ultima!) dezinformare: 540 milioane euro pentru BOR, de la buget carevasăzică
Cea mai recentă lovitură a încasat-o Biserica Ortodoxă Română de la Moise Guran, care a plasat pe circuit naţional o altă minciună cu sursa Remus Cernea. Bezbojnicii au emis un comunicat prin care spuneau că Biserica va primi 540 milioane euro de la buget în 2013, o cifră fără nici o legătură cu realitatea. Am demontataici acest caz, care trebuie băgat în manualul dezinformatorului de presă.
Bani de la buget pentru Biserică?
Până la urmă este vorba de o dezbatere care ar trebui purtată, doar că nu pe baza unor minciuni. Criticii mei de la comentarii, după ce le demonstrez că dezbaterea se poartă cu cifre mincinoase, îmi spun cu furie „nu contează dacă e vorba de 500 de milioane sau 10 milioane, eu nu vreau să se dea nici un ban de la buget pentru Biserică”. Acesta este unul din efectele campaniei de dezinformare, care întunecă orice urmă de raţiune. Bani de la buget se dau pentru toate bisericile din Europa (vezi aici unul din puţinele articole oneste asupra acestui subiect ).
Campania de presă aflată în plină desfăşurare nu este în realitate îndreptată spre declanşarea unei dezbateri – modul în care este purtată discuţia seamănă mai mult cu o execuţie a Bisericii Ortodoxe Române. Nu poţi avea pretenţia să construieşti o dezbatere raţională peste un morman de minciuni.
Discriminare?
Şi aici mai apare o problemă: corolarul utilizat de Mirel Palada şi Remus Cernea „ortodocşii sunt majoritari, deci noi ne luăm de ortodocşi”. Remus Cernea scria în 2005: „În clipa de faţă, doar Biserica Ortodoxă Română pune în pericol libertatea de conştiinţă şi graniţa firească dintre religios şi secular. Din motivele enumerate anterior, Raportul de faţă se va referi cu precumpănire la BOR.” I-auzi Franţ! Ceva nu este în regulă în amestecul acesta nediferenţiat: când ne convine amestecăm toate cultele la grămadă (vezi mai sus cazul cu numărul bisericilor), dar de fapt noi avem ce-avem cu ortodocşii. Asta nu e bine deloc! Ori eşti bezbojnic adevărat şi te iei de toate cultele (au! aici cam frige…) ori încetezi să mai vorbeşti de principii generale şi generoase, gen libertatea de conştiinţă şi libertatea de exprimare. Plus că mie îmi miroase a discriminare gravă să duci o campanie de presă atât de dură şi pe termen lung împotriva unei singure confesiuni. Poate ar fi cazul de o petiţie către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (sau mai bine nu, dacă îmi amintesc cine sunt şi ce au făcut oamenii de acolo în ultima perioadă, există riscul să se folosească şi ei de corolarul Cernea&Palada “ortodocşii sunt mulţi, deci sunt vinovaţi”).
Şi totuşi, cine plăteşte?
Am împlinit 11 ani de presă în România. Nu am nici un fel de dovezi, însă din experienţă vă spun că o campanie de anvergura celei desfăşurate împotriva Bisericii Ortodoxe Române nu reprezintă un fenomen spontan. Modul de compunere a mesajelor, direcţionarea lor, alegerea releelor de transmitere, coordonările temporale, sursele mesajelor – toate acestea mă fac să cred că este vorba de o campanie coordonată, cel puţin parţial. Insistenţa apariţiilor în presă, cercetările sociologice pseudo-ştiinţifice paralele sunt chestiuni care mă fac să mă gândesc că există o sursă de finanţare, cineva plăteşte pentru tot circul ăsta. Sigur, există şi mulţi „idioţi utili” cum le spunea Lenin, însă nodul de origine al campaniei pare să fie unul coordonat.
De ce?
Haideţi să ne uităm pe două hărţi făcute în baza Eurobarometrului din anul 2005. Prima hartă indică procentul celor care cred în Dumnezeu din fiecare ţară. În Uniunea Europeană, România este pe primul loc ca număr de credincioşi. Doar că băieţii care fac aceste hărţi nu sunt tâmpiţi, transmit şi un mesaj dincolo de mesaj. De ce au ales culoarea neagră (sau apropiată de negru) pentru ţările cu mulţi credincioşi?
Şi acum harta cu procentul ateilor, în baza aceluiaşi Eurobarometru. Din nou, meta-mesajul: galbenul este o culoare iritantă, nu veţi vedea nicăieri în lume vreun poliţist îmbrăcat în galben, pentru uniformele poliţiştilor sunt alese culori neutre, albastru sau verde. Ateismul stă bine în Franţa, semnalul de alarmă este pentru România, Grecia, Polonia şi Irlanda.
Mie îmi este clar de ce. Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face faţă acestei ofensive. Am întâlnit credincioşi care au început să-mi reproducă raţionamentele propagate cu atâta insistenţă în campania bezbojnicilor, lumea virtuală a început să aibă efecte în lumea reală.
A se citi si urmatorul material – „Strategie pentru construirea unei societăţi secular -umaniste în România”
Super felicitari pentru articol. Sunt nationalist, fara a fi sovin. Dovezile istorice demonstreaza ca fara Ortodoxie neamul asta ar fi disparut din istorie, indiferent de vitejia stramosilor. Pacat ca presa romaneasca are atit de putini ziaristi reali.
Autorul acestui articol face cel putin o gresela destul de mare.Confunda ateul cu agnosticul.Sunt lucruri total diferite.Potrivit unui sondaj de opinie condus de Pew Forum on Religion and Public Life,agnosticismul a devenit a treia religie a lumii si continua sa creasca.De ce?Este greu ca in sec.XXI la nivelul de evolutie al cunoasterii,stiintei,accesului la informatie,etc.sa mai privesti religia decat cel mult ca o optiune personala si de ce nu ca un mijloc de manevrare a maselor.
Biserica a fost și este un instrument de manipulare a poporului (a se citi „prostimii”), prin inducerea fricii între „enoriași, pe modelul „dacă nu faci AȘA, Dumnezeu te va pedepsi”. Puțini sunt cei care au fost înclinați către latura spirituală a Omului și au lăsat moștenire cuvinte de duh.
Imi pare rau s-o spun ,dar preotii din ziua de azi nu prea dau impresia ca ar fi credinciosi.Toti par preocupati doar de partea materiala ,parca au uitat ca trebuie sa se ocupe exclusiv de partea spirituala.Ultima data cand am intalnit un preot cu frica de Dzeu. a fost acum 28 de ani…De atunci ,nimic…
Nu sunt nici pe departe un om religios! Credincios sunt, dar fara legatura cu o anumita biserica in sine, numai ca rolul BOR in istoria si viitorul Romaniei este foarte important, mai ales acum cand pilonii pe care aceasta natiune a supravietuit sute de ani si s-a ridicat, sunt loviti si distrusi unul dupa altul.
Armata este practic zero, condusa de oameni de o calitate indoielnica, structurile statului sunt o gluma, natiune in sine este pe punctul de enclavizare regionala, iar in acest context BOR-ul cu bunele si cu relele sale, reprezinta inca un pilon foarte important pt Romania.
In acelasi timp Remus Cernea este doar un biet imbecil dornic de marire.
BISERICA PIERDE PE PIELEA SI PROSTIILE EI, NU CRED CA O AJUTA NIMENI DIN AFARA .
IN MOMENTUL IN CARE PANA SI ULTIMUL PROST VEDE CUM NEGUSTORIA PRIMEAZA IN FATA PRECEPTELOR BIBLICE SI A BUNULUI SIMT, ESTE NORMAL SA ASOCIEZE MERCANTILISMUL SI NESIMTIREA LACOMIEI CU RELIGIA ORTODOXA.
CAND VEZI CUM REPREZENTANTII ALTOR CULTE SUNT UMILI SI – SI AJUTA APROAPELE IAR AI TAI VAND SI CUMPARA SI CHELTUIE INTR-O CONTINUA BATAIE DE JOC, SPRE CINE TE INDREPTI?
SAU CAND VEZI CUM INTR-UN CARTIER MICUTZ APAR 4-5 BISERICI LA DISTANTA DE 200 DE METRI UNA DE ALTA SI IN PARCURI, SPATII VERZI SAU PUBLICE???
IN CARTIERUL MEU SUNT 4 BISERICI SI 2 SCOLI !
Ai uita să spui că toate bisericile au stații de amplificare și scot boxele afară ca să răsune cartierul cînd e slujbă.
AOLEO DOAMNE CE URASC CHESTIA ASTA !!!
RELIGIA ESTE O CONFESIUNE, O CHESTIE DISCRETA SI UNEORI DE FAPT INTIMA !
URASC SA FIE URLATA .
MUEZINUL DOAR CHEAMA ENORIASII LA RUGACIUNE, PE CAND LA NOI TREBUIE SA SE AUDA SI BA….LE DASCALULUI IN STRADA, CA-S SFINTITE !
O MIZERIE.
Ortodoxismul are o traditie de 2000 ani pe aceste meleaguri,ce sa va zic…va deranjeaza acum pe voi in cartier slujba de duminica,ne mai si miram ca tara asta are un grad de imbecilizare din ce in ce mai mare.
REVIN , ISTETIMEA VOASTRA : RELIGIA ORTODOXA ESTE O CONFESIUNE BAZATA PE DISCRETIE SI INTIMITATEA ACTULUI RELIGIOS, NU PE UTLAREA LUI !!!!!!!!!!!
CE NAIBA NU AI INTELES?
@nemotoujours-Esti liber sa te muti in Bagdad,acolo e plin de muezini
BUNA GANDIRE AMICE, DE LAS : NU-TI CONVINE , FUGI DE PROBLEMA !
CAM SIMPLIST SI INGRAT GAND.
TINE-TI INDEMNAURILE PT TINE, MIE CAND NU-MI CONVINE CEVA , IAU ATITUDINE,IAR LA CHESTIA ASTA PUR SI SIMPLU TAMPITA URMEAZA SI INCA UNA PREGATITA DE MULT.
Daca popimea vrea bani „si ii vrea cu tarie”, iar romanul zice ca banu-i okiu drakului, atuncea cred ca trebe sa te mai gindesti.Stiu este greu da’ merita 🙂
Intr-adevar religia crestin-ortodoxa a fost unul din liantii care ne-au tinut adunati pe meleagurile astea. Pilonii care ne-au tinut uniti timp de secole sunt intr-adevar loviti, dar nu din afara ci din interior, de catre romani.
Nenea ala care a scris articolul e dus rau cu capu’ sau face PR pt BOR, adica tot aia.
Nu este o campanie coordonata din interior sau exterior de denigrare a bisericii.
Pur si simplu BOR isi da in stamba din ce in ce mai mult si acum exista internet si televiziuni, daca inainte nu aflai, acum se afla si se comenteaza totul.
Asta e problema lor, ca acum se vede si expunerea in media este mare. Si-i deranjeaza.
BOR este la o cota scazuta de incredere nu datorita atacurilor fortelor obscure diabolice destructive ale intunericului satanist sau cum mai vreti voi, care vor rau Romaniei, ci datorita comportamentului oamenilor BOR.
Pur si simplu indivizii aia dubiosi nu au nici o treaba cu religia crestin-ortodoxa!
BOR este o AFACERE! Si o modalitate de control a prostimii.
BOR este un corp aproape militarizat care are niste scopuri clare, mantuirea sufletului ne aflandu-se printre ele.
Conducatorii BOR sunt niste dubiosi, turnatori dovediti cu dosare la secu, actualul sef de post a fost conspirat la revolutie, i-a disparut dosarul, sunt convins ca sunt unii sunt ofiteri activi.
Angajatii BOR (ca majoritatea nu-s ‘preoti’, sunt prestatori de servicii si colectori de taxe pt biserica) se comporta ca la piata, care da mai mult ala primeste mai multa atentie si mantuire!
Nu ma apuc acum sa povestec intamplari nu auzite din presa ci vazute si traite de mine sau de apropiati ai mei.
In timp ce informatizarea creste, generatia actuala si generatiile urmatoare vor fi tot mai putin susceptibile la a asculta ce debiteaza BOR, asa ca BOR va conta din ce in ce mai putin indiferent cati bani pompeaza hotii din capu la statul roman pt a tine prostimea sub control si prin intermediul bisericii.
Eu zic ca ‘din pacate’, din extrem de mult ‘din pacate’ numai 5% sunt atei.
„De ce au ales culoarea neagră (sau apropiată de negru) pentru ţările cu mulţi credincioşi?”
PAI ACOLO E NOAPTEA MINTII! D’aia!
Pt ca ne considera mai inapoiati!
Si sa nu-mi spui ca nu se observa diferenta fata de Franta…
„Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face faţă acestei ofensive.”
Nu prea vad ce ar putea face BOR cu angajatii de o calitate extrem de indoielnica pe care ai are in serviciu.
1.’colectarea de taxe’ este scrisa in Biblie( vezi ce a patit Anania si Safira pt ca au MINTIT privitor la ‘taxe’..)
2Ortodoxia NU este o ‘religie’ ci este ADEVARUL.. si dupa cum zicea batranul Schopenhauer; adevarul trece prin trei faze;in prima faza este ridiculizat, apoi in a doua i se opune o rezistenta inversunata iar in faza a treia este acceptat ca fiind de la sine inteles.
3Biserica un instrument de manipulare a ‘boborului’ sofistica e veche, e preluata din scrierile marxist-leniniste( religia e opium pentru popor..karl marx)
4.99% din comentatorii de aici nu au vreo treaba cu Ortodoxia si nici cu ce se mananca dansa :), ateii militanti si ‘pocaitii’ sa se abtina de la comentarii cretine pe tema asta,.daca nu vor atacuri la imagine pana raman in fundu gol.
CUM ITI PERMITI SA AMENINTI ?
NU TI-E RUSINE SA VORBESTI DE RELIGIE SI CREDINTA AMENINTAND?
UITE DEMAGOGUL UNDE ERA !!!!!!!!!!!!!!!
Esti departe de realitate.Religia,oricare ar fi ea, prin intermediul institutiilor de cult,oricare ar fi ele, chiar sunt o unealta de convingere si indoctrinare.Nu iti spun nimic Cruciadele?Iar adevarul mentionat de Schopenhauer si cel mentionat de religie nu au nimic in comun.Mai citeste si lasa indoctrinarea deoparte.Presupun ca nu ai idee cine a emis ideea de zeu unic…cu sens filosofic transformata in unealta mai tarziu.
Menriune…comentariul ii era adresat lui Ion.Inca ceva,pentru cultura ta generala.S-a dovedit practic ca ateii si agnosticii,in cazul in care cunosti diferentele dintre ei,sunt mult mai bine informati si au mai multe cunostinte religioase decat cei declarati credinciosi.
FOARTE DE ACORD
Eu sunt aproape de acord cu cruciadele.
HAI CA MA IAU SI DE TINE !
NU ZAU?SI CUM AI FI TU DE ACORD?
VEZI CA AM MAI POSTAT O CHESTIE DINCOLO,SA-MI ZICI SI MIE CE CREZI T ROG
Bre io de felul meu sunt mai putin democratic in gandire si nici nu cred in drepturi egale, iar una peste alta arabii chiar nu-mi sunt simpatici. Stiu ca nu sunt un monument de intelepciune, dar asta e! Mie mi-au placut cruciadele, mai ales dpdv al unirii lumii crestine in fata celorlalti, desi idea de unire in jurul religiei nu este poate cea mai fericita si aduce a fanatism. As fi de asemenea de acord ca o eventuala Constitutie europeana sa pomeneasca macar de calitatea crestina a Europei.
Nu sunt o persoana religioasa dar nici nu sunt adeptul islamizarii Europei. Daca vrei sa faci arsice, ai avea si argumente si poate si dreptate, nu ma pot supara de loc, dar cred ca este important sa lasam la o parte teza aia idioata cu „toti suntem egali” si „multiculturalismul”. Suntem inca aici si ne certam in limba romana, in tara numita Romania, si datorita BOR.
Cruciadele au fast campanii militare Crestine al caror scop a fost eliberarea paminturilor sfinte ocupate de musulmai si deci au fost razboie de aparare si au avut intentii nobile cu toate ca nu au putut obtine victorii militare durabile. Singurii care privesc Cruciadele ca pe un lucru negative sunt musulmanii deoarece aceste campanii erau indreptate impotriva lor. Musulmanii adesea mentioneaza si dorinta de a forma din nou Caliphatul Cordoba, deoarece din Spania au fost expulzati. In religia Islamica adata ce un pamint a fost ocupat sau calcat de musulmani acel pamint devine al lor pentru intotdeauna iar datoria lor sfinta e de al apara
MAI DARRELL , TU DE UNDE CITESTI CAND SCRII AICI?
ASTA AI INVATAT TU LA SCOALA CU PRIVIRE LA CRUCIADE?
ATUNCI DE CE CRUCIATII UCIDEAU SI SILUIAU CIVILI SI JEFUIAU CAT CUPRINDE???
CUM NAIBA PLECAU NOBILI SCAPATATI SI SE INTORCEAU BOGATI?
FURAU SI DISTRUGEAU , ASTA FACEAU AMICE.
LASA FILMELE PRODUSE DE BISERICA CATOLICA SI DE MISIONARII MORMONI , NU VEZI CA NU MAI AI LEGATURA CU IZVOARELE ISTORICE?
MAAAAMA CE IUBITORI DE DUMNEZEU ERAU INCULTII DE CRUCIATI DUPA CE VIOLAU SI OMORAU…
Stai jos !!!!
AI INCEPUT SA-TI PERMITI CAM MULTE DOMNULE DEMOCRAT/REPUBLICAN !!!
USUREL CU TUPEUL !
Cateva argumente care contrazic ceea ce afirmi tu…
La declansarea primei cruciade a contribuit un factor despre care se vorbeste mai putin: schisma celor două biserici din 1054. Aceasta îl proclama pe papa drept şef al întregii Biserici Catolice şi îl scotea cumva de sub tutela imperială. În acest context, papa Urban al II-lea a putut să emită prima bulă papală care să cheme la arme principii catolici pentru „eliberarea locurilor sfinte” – în fapt pentru creşterea puterii papalităţii în această regiune.
Urmatoarea cruciadă, mai puţin religioasă, dar mai bine organizată militar, a fost cea a cavalerilor. care a început prin evenimente care nu au nicio legătură cu toleranţa propovăduită de Biserică: masacrarea evreilor din orașele de pe Rin, Köln și Mainz. Caracterul sângeros și de jaf avea să fie un fapt cotidian. În anul 1097 cavalerii au ajuns la Constantinopol, unde au încheiat o înțelegere cu Alexis Comnenul, prin care se angajau să recunoască suveranitatea împăratului în teritoriile cucerite de la turcii selgiucizi. Împăratul le-a facilitat trecerea în Asia Mică.
Sa continui…În anul 1203, cruciații, îmbarcați pe vase venețiene, au sosit la Constantinopol, au cucerit orașul și au reînscăunat pe Isaac al II-lea Angelos, căruia apoi i-au pretins despăgubiri bănești pentru ajutorul dat. Cum bazileul nu a putut achita suma cerută, în anul 1204 cruciații au dat din nou asalt capitalei, au cucerit-o și au luat-o în stăpânire.
Biserica a fost, dintre toți cei implicați în Cruciade, cea mai avantajata. Biserica a avut de câștigat de pe urma Cruciadelor nu doar financiar, ci mai ales politic.Biserica a avut de profitat de pe urma cumpărării, la prețuri infime, sau a primirii donațiilor din partea celor care se pregăteau să plece în Cruciadă. Astfel, averea funciară a bisericii s-a mărit considerabil.
Si exemplele pot continua…
Amice @ion – iata ce credea cu adevarat Arthur Schopenhauer despre religie :
< Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.
(Arthur Schopenhauer)
Asadar, daca nu-l asculti pe Schopenhauer macar citeste-l in masura in care Eminescu l-a citit. Adevarat ca nu-i obligatoriu sa-l si intelegi.
„Chestiunea stă aşa: mai mulţi investitori au început să îşi facă cimitire private, Biserica Ortodoxă Română i-a oprit pe preoţii săi să slujească la înmormântările din aceste cimitire.”
Pai si nu tot monopol se cheama? Daca nu te duci in cimitirele lor, nu ai slujba si cum pe slujbe au monopol, vrei sau nu, esti fortat sa renunti la cimitirul privat.
Acelasi lucru si cu incinerarea.
Si popii din ziua de azi din Romania se inscriu in linia generala a romanilor. Isi fura singuri caciula.
„BOR este o AFACERE! Si o modalitate de control a prostimii.”
Foarte adevarat. Cu d’ale sufletului mai usor. Cand ziceti Bor, toti va ganditi la Arsenie Boca sau Staniloaie. De restul uitati.
Legat de Remus Cernea si initiativele lui, eu sunt de acord cu cea legata de banii primiti de la buget. Biserica sa nu mai primeasca bani de la bugetul de stat. Biserica primeste cotizatii de la fiecare enorias in zonele rurale plus bani de la buget. Practic primeste bani de 2 ori de la contribuabil. La astea se adauga taxele de inmormantare, botez, nunta etc.
Mai mult decat atat, are afaceri in turism si artizanat cu obiecte de cult pentru care nu plateste niciun fel de taxe.
Ii mai lipsesc doar satele de iobagi din evul mediu.
Asa ca ar trebui facuta o distinctie intre credinta crestin-ortodoxa si BOR.
Iar catedrala aia chiar inghite foarte multi bani. Poate ca e nevoie de ea, dar puteau contribui la manturiea neamului asta si donand banii aia pentru a plati o parte din cei 5 mld de euro care trebuie platiti anul asta. Ca pana la urma tot bani de la contribuabilul roman sunt.
Nu mai vorbesc ca vazand macheta aia, arata de parca ar fi palat tiganesc. Toti se uita cu jind in occident si la catedralele lui gotice, spunand ca noi nu avem un stil propriu. Avem, dar nu-l vede nimeni. Asa cum Voronetul este practic o biserica maramuresana din piatra, tot asa se putea dezvolta si stilizata Voronetul pentru un proiect de catedrala. Si sunt multe construite in stilul ala in evul mediu. Inclusiv culorile trebuiau pastrate (albastru ala de Voronet fiind unic de altfel)
Si asa faceau ceva autentic, impuneau un stil arhitectural (ca presupun ca n-o demeoleaza in urmatoarea suta de ani) si nu un kitsch.
Cu toate ca separarea Religiei e desirabila acest lucru e aproape imposibil in Romania pentru simplul fapt ca BIserica Crestin Ortodoxa e de facta Institutie Guvermanentala si ca nimeni nu poate veni la putere fara ajutorul bisericii iar adata ce vin la putere ei nu pot guverna fara biserica. Cu alte cuvinte indifferent cine cistiga Biserica e la putere.
Separarea Bisericii va insemna nu numai scoaterea Bisericii de la guvernare discrete dar si a declara illegal toate alocarile de fonduri de la Guvern la Biserica, interzicerea tuturor tranzactiei bisericii si a taxelor pe proprietati si pe profit. In US Bisericile ce au statut not for profit nu au voia sa faca nici un fel de tranzactie deaceia proprietatile si afacerile bisericilor sunt cinduse de firme de Mgmt ptivate si platesc taxe ca orce alta afacere.
Orice fel de sondaj,oriunde in lume,cand se refera la credinta oamenilor,indiferent de religie,nu poate fi relevant.Nicidecum exact.Iar pe cei care spun:”Eu merg la biserica, dar nu am incredere in BOR. Am incredere in Dumnezeu si atat”,nu ii cred.Fac pariu ca fiecare dintre ei poate sa recite,inca,prima rugaciune a oricarui copil botezat ortodox:”Inger,ingerasul meu”.Restul este doar flecareala si vorbarie goala.
Iar de Catedrala Neamului,chiar avem nevoie.Avem nevoie de repere,avem nevoie de simboluri si avem nevoie de credinta pentru a ne mentine ca natiune si pentru a evolua ca popor,ca de granitele tarii vad,cu obida,ca au grija altii.
In acel articol,despre sondaj,se mai spune ca Isarescu, Oprescu si Ponta sunt inaintea Patriarhului Daniel in ce priveste increderea romanilor in personalitatile publice.De data asta cred si eu ca este asa.Adica eu cred ce spunea Nicolae Iorga:”Poporul roman a crezut ca Dracul,fiind barbat,nu poate fi destul de rau.Si atunci,acest popor,a creat pe mama dracului”.
Cat despre politicieni si increderea in ei,eu ii rog pe toti cei de aici sa depuna marturie ca a vazut pe vre-unul muncind.Ii promit ca nu pateste nimic daca depune marturie,deoarece va fi inclus,automat,intr-un program de protectie a martorilor.
Zici tu că e nevoie de monumentul ăla numit Catedrala Neamului? Care neam în primul rînd? Sau cui se adresează această catedrala fiind un lăcaș de cult ortodox? Numai românilor ortodocși? Dar restul de români, de alte credințe? Că și din banii lor se construiește. Zici că avem nevoie de repere, de simboluri, dar ce simbol e catedrala? Al neamului prost și al bătăii de joc față de bani, a ambiției aberante a „managerului general” Daniel de a adăuga încă o monstruozitate lîngă „Casa Poporului”. De ce nu amenajează BOR un parc acolo? Ar fi un simbol mult mai credibil. Iisus nu a avut nevoie de clădiri pentru a vorbi oamenilor.
De ce o cladire fara rost,utila imbogatirii in continuare a conducerii BOR?Care,dupa cum scria cineva mai sus are un aspect de castel tiganesc si va arata ca un apendic in Bucurestiul si asa urat?De ce nu un muzeu inchinat eroilor neamului?Ceva care sa nasca patriotism?Mandria de a fi roman?
AR FI O IDEE.
DACA O SA MERGETI LA METEORE ( GRECIA ) O SA DESCOPERITI IN MANASTIRE UN MUZEU AL EROILOR GRECIEI,CARE M-A IMPRESIONAT ENORM, PENTRU CA IN MUZEELE NOASTRE BISERICESTI – VEZI PUTNA- SUNT 90% ODOARE SI HAINE BISERICESTI.
ACOLO ERAU SI IPSILANTI SI SOLDATI SI OFITERI GRECI DIN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL.
Nu se poate sa scrieti fara majuscule?
nu se poate.
ASTA E, CE SA-I FACI …………
„Iar de Catedrala Neamului,chiar avem nevoie.Avem nevoie de repere,avem nevoie de simboluri si avem nevoie de credinta pentru a ne mentine ca natiune si pentru a evolua ca popor,ca de granitele tarii vad,cu obida,ca au grija altii”
Avem nevoie de respect de sine ca sa ne mentinem. Iar asta se castiga cu munca si seriozitate.
Avem nevoie de armata ca sa ne mentinem, ca parca Niccolo Machiavelli a fost ala care a spus ca „un stat nu-si poate intemeia securitatea decat pe propriile arme”.
Avem simboluri mai multe decat putem duce si le calca romanii in picioare.
Dar mai presus de toate avem nevoie acuta de MINTE.
Limba, care a fost tot un liant (daca e sa ne luam dupa cronici) nu mai are nevoie de monument.
Nu spun ca n-ar trebui o catedrala. Dar nu asa si nu kitsch.
”Iar pe cei care spun:Eu merg la biserica, dar nu am incredere in BOR. Am incredere in Dumnezeu si atat”,nu ii cred.Fac pariu ca fiecare dintre ei poate sa recite,inca,prima rugaciune a oricarui copil botezat ortodox:”Inger,ingerasul meu”
Dupa cum ziceam, trebuie facuta distinctie intre BOR si credinta. Rugaciunea tine de suflet si e o alegere personala. BOR este o afacere.
Credinta aia care contribuit la mentinerea natiunii asteia nu de BOR si preotii ei a fost pastrata de-a lungul istoriei, ci de turma care a pastrat-o mai mult sau mai putin alterata in mintile si sufletele lor scolite sau nu prea. Si in timpul asta multi preoti ii turnau la securitate sub regimul comunist.
E greu de digerat ideea? Asta e..sunt multe idei greu de digerat in tara asta.
@Adrian Eu sunt de parere ca NU romanii isi calca in picioare simbolurile.Eu vad zilnic,la tv sau aiurea,ca de lucrul asta au grija „conlocuitorii”(intelegi cum vrei acest cuvant) nostri.Romanii,isi respecta simbolurile,reperele si traditiile.BOR este pastratoarea traditiilor poporului nostru,poate de aia le pare unora ca Biserica Ortodoxa Romana este atat de…conservatoare.Ar fi multe de scris si de spus despre Biserica in general si despre BOR in special.Si sa stii ca ma incanta ideea de a avea o mare Catedrala in Romania.Pentru ca,alaturi de Casa Poporului,vor deveni doua simboluri care,sunt sigur nu ii vor induce in eroare pe straini in general si pe americani in mod special.Cu siguranta,nu vor mai gresi afirmand ca Romania are capitala la Budapesta.
Domnule Mandrean Paul pe ce lume traiesti?
In satul de origine al familiei mele, exista o biserica construita pe timpul lui Mihai Viteazul. Inainte de a fi locas de cult, biserica aia e un monument.
Actualul popa e de freo 15 ani acolo. A venit cu o dacie si acum are 2 vile si 4 masini. Dar biserica aia monument este nezugravita (prin zugraveala se intelege pictura interioara, pentru ca asta a fost zugravul la origine si nu decoratorul de interioare). Peretii sunt negrii iar iluminatul aproape inexistent.
Ca nu-i pasa preotului, nu ma mira. Dar comunitatea locala nu l-a luat de beregati sa-i ceara sa reconditioneze biserica din banii lor. Ai inteles domnule Mandrean? Cam asa se respecta simbolurile.
Asta asa ca un exemplu concret.
„BOR este pastratoarea traditiilor poporului nostru”
Confunzi tradia cu religia. Martisorul este o traditie, sarbatoarea mastilor din Ardeal e o traditie.
„Si sa stii ca ma incanta ideea de a avea o mare Catedrala in Romania.”
Daca tu o sa te mandresti cu kitsch-ul ala…e treaba ta. Apropo kitsch = prost gust. Mi-am expus parerea mai sus. In conditii normale sunt si eu un sustinator al cladirii
„Pentru ca,alaturi de Casa Poporului,vor deveni doua simboluri care,sunt sigur nu ii vor induce in eroare pe straini in general si pe americani in mod special.Cu siguranta,nu vor mai gresi afirmand ca Romania are capitala la Budapesta.”
Imi permit sa spun ca sunteti rupt de realitate. Dar nu sunteti singur. M-as abtine sa folosesc cuvintele astea. Daia si in ultima vreme postez mult mai rar decat inainte.
Auzi domnule…cladirea aia ne-ar imbunatatii imaginea si ar schimba in pozitiv perceptia la adresa noastra. Ii doare in…paia de catedrala noastra. Daca am fi o forta economica si militara, atunci si-ar schimba perceptia despre noi.
Iar cu cruciadele m-am lamurit. Cand au luptat domnule cruciatii impotriva turcilor? In afara de 1396 cand efectiv s-au pisat turcii pe ei la Nicopole. Cand au fost Franta sau Anglia direct amenintate de turci cum ai spus mai jos?
„Eu sunt de parere ca NU romanii isi calca in picioare simbolurile.Eu vad zilnic,la tv sau aiurea,ca de lucrul asta au grija “conlocuitorii”(intelegi cum vrei acest cuvant) nostri.”
Mi se face greata. Ba da chiar asa de multi fugiti de responsabilitate? Sau nu sunteti in stare sa pricepeti notiunea?
1. Toata lumea profita de o tara slaba. Iar Romania e slaba din cauza romanilor. Ma refer la populatie.
2. Conlocuitorii fac ce fac pentru ca romanii le permit. Din nou cauza e la romani.
Spun pentru ultima oara. 100.000 de bulgari au dat jos guvernul in 3 zile in 2013. In 23 de ani in Romania se puteau da jos 50 de guverne pe putin.
„Vad ca unii care posteaza pe tema acestui articol au un dinte contra BOR,a ortodoxiei si a preotilor orodocsi”.
N-am nimic cu ortodoxia. Problema mea e cu preotii romani care se descalifica singuri prin propriile actiuni. Si ca fapt divers…in familia bunicii mele au fost 7 generatii CONSECUTIVE de popi. Si a fost o mare dorinta a ei ca taica-miu sau macar eu sa urmam drumul asta. Bine ca nu a fost asa.
vreo*
Mda,m-ati convins.In primul rand,am tot respectul pentru traditia din familia domniei tale.In al doilea rand,raman la ideile mele.Ma gandesc ca poate locuim in aceesi tara.Poate ca mergem la aceeasi biserica.Vad ca avem multe idei in comun.Ce ar fi atat de greu de priceput ca eu am dat doar un exemplu in ceea ce am scris?
„ Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoților unde și cum să slujească,” nu este așa. Care este rolul bisericii și al preotului atunci? Alinarea sufletească nu se mai poartă? Trebuie condiționată de unn loc și un moment anume? Spui ca au fost demolate multe biserici dar nu cred ca au fost demolate chiar atîtea. Recunosc valoarea istorică și culturală a unora este inestimabilă, dar uită-te cîte biserici au apărut n loc, una mai mare ca alta, una mai trufașă ca alta. Au fost construite biserici și acolo unde erau deja. Un exemplu mic: în fața Teatrului Evreiesc se construiește o ditai biserica deși la o stradă distanță mai este una.
Și încă ceva, de ce B.O.R. S.R.L. se opune cercetării dosarelor de la securitate ale membrilor ei?
Pavel
‘nu iti spun nimic Cruciadele?..’ nu ‘imi spun nimic’ din 8 cruciade Occidentale ,una a fost tintita impotriva Bizantului Ortodox. .problema e ca ortodoxia e prea ‘toleranta’ in unele cazuri nu mai continua pe subiectul asta ca ai zbarcit-o grav. daca iti pute ortodoxia, hai, du- te unde esti atestat. .
Dacă ai fi creștin nu ai trimite pe nimeni nicăieri. Dar toleranța nu mai e de mult apanajul creștinilor și cu siguranță nu al creștinilor ortodocși.
Dupa cum am spus…nu ai cunostinte istorice.Si datorita acestui fapt aberezi.Toate cruciadele au avut ca scop primordial eliberarea Ierusalimului.Dar aceasta eliberarea si pastrarea orasului se facea cu un scop practic.Setele de mii de peregrini care plateau…taxe venetienilor sa ii transporte,cavalerilor sa ii apere,mancarea etc.Te sfatuiesc sa te documentezi inainte sa bati campii.Cat despre religie sunt agnostic.Stii ce inseamna?Ma indoiesc.As alege oricand,daca mi-ar trece prin gand sa schimb ceea ce sunt,ideologia confucianista oricarui ortodox,catolic,musulman etc.Pentru ca acestea chiar PUT!
A religion is a set if ritual practices and beliefs that are followed to appease a deity. Atheists don’t have a deity and there cannot be a religion by definition. Many religious people claim that Atheism is another religion. This claim fails any logic test and has been addressed by many Atheists.
Majoritatea comentarilor sunt corecte si reflecta o situatie interna a BOR, care in general isi cam da singura cu stangul in dreptul. Insa nu partea religioasa ma intereseaza aici si simplul fapt ca BOR este o institutie a statului, cu toate tarele sale. Daca nu eram ortodoxi, acum poate nu mai existam ca neam, daca nu eram latini, poate iar nu mai existam. Definitorii pentru noi ca romani, sunt doua aspecte: religia ortodoxa si faptul ca nu suntem slavi.
Nu putem nega Bisericii Ortodoxe aportul coplesitor in cultura romana si nastere, mai tarziu existenta, noastra ca neam unitar, cultural si lingvistic.
Ori astazi eu personal vad un atac coordonat impotriva intregului sistem de siguranta nationala romanesc: economie, societate, moralitate, BOR , Armata sau servicii secrete, iar astfel de lucruri nu se intampla doar ocazional, ci dimpotriva, par a fi rodul unui plan.
Nu ma leg de partea religioasa a BOR, ci de functiunea sa, de forta sa de coagulare a romanismului, forta care ne-a ferit de asimilare in Transilvania.
Ma intereseaza, daca vreti, latura „politica” a BOR-ului si utilitatea sa sociala si nationala, ca factor de individualitate si unicitate a romanilor.
De ce oare nu sunt aratate publicului si lucrurile foarte crestinesti pe care BOR-uul le face, caminele pentru batrani si orfelinatele, preoti care au intradevar har si sunt un liant al comunitatii locale?! De ce nu se discuta si despre importanta cu totul coplesitoare a BOR in pastrarea si creare mai tarziu a Statului Unitar Roman, de lupta dusa in Transilvania de dinainte de 1 decembrie 1918, etc, etc?! Adica sunt de acord ca sunt multe lucruri rele, dar Biserica nu are cum sa fie perfecta, pentru simplul motiv ca biserica este de fapt un grup de oameni! Pai noi romanii suntem perfecti pentru a cere acelasi lucru Bisericii noastre?!
Pt ca cheia acestui articol este exact acest cuvant „NOASTRE”! BOR-ul este al nostru, cu bune si cu rele, si nu cred ca merita sa aiba soarta celorlalte institutii distruse si calcate in picioare de haita de maidanezi care ne conduce astazi. Iar imbecilul de Remus Cernea, este…doar un biet cretinoid, din aceeasi colectie cu faimoasa invatatoare care a stat 🙂 in greva foamei nus cate zile, iar mai apoi, odata aleasa in Parlament a si infipt-o pe fiisa intr-un post caldut in Minister…
Credeti ca intre Armata si Biserica sunt diferente fundamentale, dpdv al sigurantei nationale?! Daca credeti asta, s-ar putea sa va inselati foarte profund…
Amin !!!George,cam asa ceva am vrut si eu sa spun.Toata stima.
SI PARTIDUL NATIONAL LIBERAL IN PERIOADA INTERBLICA ERA O FORTA SI FACEA MULTE CHESTII BUNE IAR ACUMA-I UN SATELIT AL PSD SI FALIMENTAR CA REALIZARI POLITICE.
BOR A FACUT MULTE CHESTII BUNE ODATA DE MULT,IAR ACUM PROSTIILE DEPASESC CU MULT LUCRURILE BUNE.
CAMINELE SI ALTE CHESTII DE ASTEA SA-TI SPUNA PREOTII CARE LE-AU FACUT CAT S-AU CHINUIT CU AI LOR DE DINAUNTRU SI CE CONTRE SI BETE IN ROATE AU AVUT !
Concluzionand,Domnule George de fapt incercati sa spuneti ca Romania nu mai are nici macar o institutie capabila sa polarizeze masele sau spiritul national in jurul ei.Rol pe care BOR l-a avut mult timp si acum il distruge sistematic?
Pai as fi foarte curios daca vreunul dintre cititori acestui blog mai crede ca in Romania mai exista institutii ale statului, demne de acest nume?! In esenta raspunsul la intrebare este afirmativ.
In esenta o scoala puternica,o armata puternica ar putea inlocui fara drept de apel BOR?
Pai da…”dintre cititori acestui blog”…In fine,imi bat gura(degetele) de-a tranta!!!In esenta,DA!BOR este atacata din toate partile si cu toata munitia.Ca le-o servim si noi inapoi,detractorilor,este adevarat!Si de preferat!
Acelasi lucru se poate spune si despre toate celelalte Biserici Crestin-Ortodoxe; respectiv Biserica Rusiei, Serbiei, Bulgariei, Greciei.
De ce e asa cum e Biserica Crestin -Ortodoxa e intrebarea esentiala ? Deoarece toate aceste biserici Crestin-Ortodoxe au o comunalitate create de scopul original al Impierului Roman de Est ca piatra de hotar impotriva invaziilor barbarice si de caracterul theocratic al formei de guvernare. Cum iri explicit tu faptul ca in timp ce Roma era calcata de barbarii (ce faceau pelerinaje la Roma cu regularitate) iar Bizantiumul nu numai ca se lupta cu acestia dar chiar bagasse spaima atit in barbari cit si in musulmani de la care au invatat sa fie cruzi, necrutatori si chiar mai barbarici decit barbarii de la care au invatat.
Religia Crestin-Ortodoxa nu a acceptat niciodata ideia de a intoarce si celalalt obraz iar preotii erau in frutea armatelor byzantine transormint Constantinopolul in Cimintirul Crestinilor.
N-am prea vrut să comentez pe marginea acestui articol dar biserica nu este o instituţie a statului, nu ştiu de unde a venit ideea aceasta. Nu are un rol funcţional într-un stat modern. Statul este laic (ar trebui să fie în România) iar religia este doar o grupare de oameni cu aceeaşi credinţă. Despre prozelitismul în şcoli ce să mai zic, sunt curios ce vor înţelege copii la şcoală unde care învaţă creaţionismul la ora de religie ortodoxă (nu sunt alte alternative în majoritatea cazurilor) şi apoi învaţă evoluţionismul la ora de biologie. Momentan acest ONG stat în stat numit BOR continuă să amestece credinţa şi religia (sunt două chestiuni complet diferite). Nu mai aduc aminte de taxe, catedrale de prost gust, bani risipiţi, ş.a.
SEPARE CA NIMENI NU STIE CONSTITUTIA ROMANIEI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ROMANIA ARE FORMA STATALA S E C U L A R A !!!!!!!!!!!!
ADICA ESTE UN STAT SECULAR.
NU LAIC
Citat din ConstituţiaRomâniei: Cultele religioase sunt AUTONOME faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate. Cred că trebuie să citeşti constituţia. Sprijinul statului este excesiv.
Apropos de religia în şcoli, un alt citat: Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.
AHA !
NICI TU NU STII CE INSEAMNA SECULARIZARE.
SI NU AM NEVOIE SA INCERCE CAREVA SA MA INVETE O CONSTITUTIE A STATULUI MEU, ATATA TIMP CAT ….
ETC SI AMD.
Care este diferenţa dintre statul secular şi statul laic? Nu văd cuvintele secular sau laic în Constituţie. Poate citezi paragrafele respective. Nu poţi să fii autonom şi să primeşti sprijin în acelaşi timp de la stat. Sper că m-am făcut înţeles.
Pentru mine personal acest citat din Constitutie e irrelevant atita timp cit Guvernul finanteaza salariile si priectele religiuoase, cit timp bisericile fac afaceri si sunt scutite de taxe si de impozite si atiuta timp cit politicienii stiu ca fara sa se puna bvine cu biserica sansele sale sunt minime.
Ce importanta are ce scrie in Cinstitutie atita timp cit realitatea e complect diferita. Tu esti liber sa crezi in Constitutie iar eu sunt liber sa privesc realitatea.
Pot sa spun ca „BOR e o institutie de stat ce exercita putere politica discretionala si ca indifferent ce partid politic cistiga alegerile Biserica va fi la putere”.
Uiii !!!…”SEPARE” ca m-am speriat aiurea.
FUNNY CAND GASESTI CATE UNUL CARE SE ASCUNDE DUPA MISHTOURI GRATUITE SI INUTILE………….
@Piriu Tu nu intelegi multe.Tu nu intelegi ca in Romania,religia oficiala este cea ortodoxa?Ce stat laic avem noi?Te invit la noi,in Maramures,sa iti expui ideile astea in orice sat alegi tu.Nu raspund de urmari.Explica-i lui Gheo,ca al lui cocon nu mai are voie sa invete la scoala religie.Te si vad cu un buzunar „natural” pe la burta.Fara suparare!
Eu inţeleg bine şi multe. Discuţia era pur teoretică. Satul românesc trăieşte în alte vremuri. Nu mai zic de maramureşeni, că fără brişcă le piere brusc curajul, am văzut destui. N-am de ce să mă supăr, sunt doar discuţii, ideal ar fi să atacăm ideile, nu persoanele.
Eh… pruncii mosului, unde’i Lenin sa va ia in brate? incercati sa fiti atat de utili… 😀 😀 😀
Felicitari pentru articol!
Nu prea vad articole despre pocaiti de exemplu, la aia se interzice: cititul ziarelor, spalatul pe dinti si consumul de alcoale. Nu se sesizeaza nimeni?
Li se impune purtatul de batic in cap – copiii de sex feminin sunt OBLIGATI sa poate batic in cap! – nici acuma nu se sesizeaza nimeni ? 😀 😀
La batrani in sat exista 2 biserici orthodoxe (una mica, monument istoric si alta noua falnica, mandria comunitatii unde am pus si eu mana pe lopata in tinerete), 1 biserica ungureasca – protestanta, 1 biserica catolica – tot ungureasca, 2 biserici de pocaiti si o biserica mica de alt fel de pocaiti. Mie mi se pare perfect normal.
Vad ca unii care posteaza pe tema acestui articol au un dinte contra BOR,a ortodoxiei si a preotilor orodocsi.Chiar si impotriva Cruciadelor.Partea asta cu Cruciadele eu o inteleg ca pe o necesitate a acelor timpuri valabila si NECESARA si azi.Baietii aia(cruciatii),dupa ce se casapeau intre ei,cum pe vremea aia nu se inventase fotbalul,o puneau de o Cruciada(un fel de turneu final,dar jucat in deplasare).Se adunau francezii,englezii,spaniolii,etc si,ca si la fotbal,antrenorul(Biserica) le spunea ca cea mai buna aparare este atacul.Va asigur ca si atunci,ca si acum dealtfel,nici unuia nu ii convenea sa ii bata la usa turcii(musulmanii) si sa ii spuna;”John,Pierre,Juan,etc,de azi GATA cu whiskey,vin de Madeira si alte chestii placut mirositoare dar neplacute lui Allah.De maine toti purtati turban si,anual,mergeti la Mecca”.
Lasand gluma la o parte,toti cei care posteaza aici,ar trebui sa ia aminte ca nu din banii pentru scoli si spitale se fac biserici.Intrebati mamele a caror soti sunt betivi ordinari si cheltuiesc si cel din urma ban ce i se cuvine copilului la scoala, pe bautura! Vă întrebati unde sunt banii de azile pentru batrani şi orfelinate pentru copii?Intrebati-i pe iubitorii de „pacanele”,pe lacomii de bani care ii risipesc prin cazinouri! Va intrebati unde sunt banii de spitale, biblioteci şi parcuri pentru joaca?Intrebati-i pe cei care cheltuie banii publici pe drumuri care nu duc nicaieri,pe terenuri de fotbal in panta sau alte nazbatii, Acolo sunt banii, dar risipiti in detrimentul tuturor.Biserica este cea care formează copiii de azi,care vor fi oamenii de maine… Ei vor decide ce sa construiasca si cum.
Sunt inconstienti cei care spun ca sunt prea multe biserici, atata timp cat societatea boleste de imoralitate.Eu stiu ca Biserica Ortodoxa ne invata sa avem initiativa binelui, sa ne implicam în societate în mod activ si constructiv.
Cat despre preotii ortocsi…ce sa zic?Merg cu drag la Biserica,desi uneori,pe la o nunta sau la un botez,mai inchin cate un pahar,doua de palinca cu parintele.E si el om,ca si mine,cu siguranta.Dar,cu siguranta,eu nu sunt chiar atat de credincios ca si el.
Ei,gata,ca prea m-am intins cu povestea!Merg la vecinul Gheorghe la o poveste,un pahar de ceva,etc.Cu siguranta,Duminica ma intalnesc cu el la Biserica.Poate vine azi si parintele pe la vecinu,sa vada de un miel sau un vin de Pasti.
Ai gandit ce ai scris sau doar te-ai grabit sa postezi?Fara suparare.Sunt ineptii.
Primo.Nu sunt azile si case de copii pentru ca eu imi beau banii?Sau ca ii joc la jocuri de noroc? Sau imi cumpar ceva de ei?Sunt ai mei obtinuti in urma muncii mele.Sunt singurul care decide asupra utilitatii lor si a felului cum ii cheltuiesc.Ar trebui sa fiu un bun crestin,ortodox daca se poate si sa ii donez unei biserici?
Secundo.Biserica educa si formeaza copiii?Fals.Scoala educa si formeaza.
O scoala puternica naste si creeaza o natiune puternica nicidecum o religie.
@Pavel Daca nu stiati,copiii merg la scoala pe la 6-7 ani.Pana atunci…Vad ca mi-am aprins paie in cap.
Pana atunci educatia o primesc acasa,recte familie,gradinita care tot institutie scolara este.Ar trebui trimisi copii la biserica pentru a li se arata calea?Sper ca este doar o gluma.
La scoala te duci cu cei 7 (sapte) ani formati acasa.
Si cine spune ca acei 7 ani de casa au vre-o legatura cu biserica,ortodoxism,religie si altele asemenea?
Cine spune?O sun anii care urmeaza celor 7 ani.Chiar ca dumneata esti Toma.Adica tu crezi ca eu cred ca tu crezi ca eu cred?
Anii care urmeaza celor 7 ani de acasa sunt anii formarii.Ai educatiei.Nu au nimic in comun cu religia.Dupa cum am spus…as alege confucianismul oricarei mesaj transmis de oricare alata religie.
Am citit rapid ce s-a scris mai sus, poate am sarit anumite pasaje. Parerea mea este urmatoare. Biserica ca institutie este ceva ,ortodoxia este altceva. Eu nu ma dau in vant nici dupa una nici dupa alta. Continuand daca fata de ortodoxie am o oarecare intelegere ca fenomen cultural, istoric legat profund de evolutia noastra ca popor cu BOR am niscaiva socoteli. Si asta din cauza ca o consider o institutie corupta pana in maduva oaselor. Nu se deosebeste cu nimic de administratia publica cand ma refer la venalitatea unor mari ierarhi sau chiar si simpli preoti prea ispititi de traiul dulce si pacatos care este generat tocmai de BAN care, culmea, ar fi ochiul lui Sarsaila de unde cred ca preotii nostri(unii dintre ei, multi din pacate) au incheiat de mai demult un „pact de coabitare” ( ca tot e la moda) cu inamicul intre timp reevaluat (neoficial). Am avut si am ocazia sa cunosc preoti in fata carora ma inclin pentru dedicatia pe care o manifesta credintei dar si personaje hulpave care ambalau ingenios pofta lor de BANI (daca i-ati vedea ce ochi fac cand vine vorba de bani) in discursuri semiteologice bune de prostit firile….sarace cu duhul. In concluzie daca BOR este acum tinta unei campanii (nu ma pronunt asupra corectitudinii campaniei) este pentru ca qa creat conditiile favorabile uneia, si-a facut-o cu mana ei prin oamenii care o compun. Din pacate pt BOR acei slujitori corecti si care si-au gasit vocatia in ortodoxie sunt putini, izolati de sacalii cu rasa si potcap, ultimii fiind cei care dau tonul si au creat aceasta imagine atacabila.
Deci cumva subscriu la ce au spus GSG, Adrian si altii.
PS pentru autodidactii intr-ale istoriei, bisericile ortodoxe n-au organizat cruciade cel mult au solicitat ajutorul iar cruciadele ca fenomen au prea putin de a face cu burtosii plimbati astazi cu Mercedesul in numele credintei.
Exista cineva care le zice si mai pe sleau asa:
http://eftimie.net/biserica-atat-multi-bani/
Hai combateti cu spor :))))
Am pus si eu un comentariu de 25 bani in clipul prezentat de tine Thanks !
I am a Christian in my heart and that’s good enough for me, as my belief in God doesn’t exclude evolution, nor does an individual’s belief in evolution exclude the existence of God.
I for one, extend my grace to everyone around me because I expect, or at least hope for, the same in return
Nimeni nu sesizează marea contradicție enunțată aici? BOR este o instituție a statului român! Deși nu e nicăieri prevăzut în Constituție de facto așa e! Ați văzut că BOR are un cuvînt greu de spus în stat, și cum instituțiile statului se pleacă în fața BOR chiar dacă închinarea asta înseamnă încălcarea legii. Mulți încearcă să facă diferența dintre ortodoxism și BOR, dar subiectul articolului este totuși această instituție nu dogma.
Pai si noi,nu de institutie vorbim?
Tu le confunzi. Tu nu poți să separi dogma de instituție. A crede în ceva, a avea o religie nu ține neapărat de ritualuri de clădiri, de oameni. Este doar o legătură spirituală între tine și divinitatea căreia i te adresezi, iar pentru asta nu ai nevoie de o instituție care să-ți arate cum se face, care să te oblige să o faci doar într-un anumit fel.
Aici citezi din etica protestanta. De la Luther incoace a aparut ideea legaturii directe intre omul simplu si divinitate, fara intermediarul numit biserica, nefiind specifica ortodoxiei. Totusi in conditiile acutizarii coruptiei si lipsei de moralitate a clerului se poate aplica cu succes si la noi.
Nu știam asta. Nu citez din nimeni, e pur și simplu părerea mea.
Oameni buni, dincolo de dezbaterea aprinsa, cred ca unii dintre noi cam incurcam borcanele.
Am adaugat si la sfarsitul articolului dar aveti si aici link-ul unui material-strategie pentru combaterea bisericii ortodoxe:
http://www.scribd.com/doc/135147421/Strategie-pentru-construirea-unei-societati-secular-umaniste-in-Romania
Cititi si pe urma mai discutam.
Este interesant ca documentul amintit de tine domnule @Marius Zgureanu este COMPILAT de un tip (Bogdan Mateciuc) care are un site pro-ortodox :
http://www.odaiadesus.ro/#axzz2RvnGWWdR
Din punctul meu de vedere acest Bogdan Mateciuc poate fi chiar autorul unui fals document ateist realizat special pentru a convinge pe cei nehotarati sau care se vor echidistanti atat de miscarea ateista cat si de religii ca doar institutia BOR este detinatoarea cunoasterii absolute.
Eu nu vreau scoaterea religiiei din scoala. Eu vreau scoaterea ei ca materie obligatorie de la primele clase de gradinita pana la ultima clasa de liceu. ACUM RELIGIA ESTE PREDATA CA MATERIE OBLIGATORIE DE LA GRADINITA PANA LA LICEU INCLUSIV.
Manualul de religie prezinta doar aspectele specifice religiei ortodoxe chiar daca printre elevi pot exista copii de alte confesiuni ai caror parinti doresc educarea specifica acelei confesiuni.
Daca eu ca parinte nu doresc pentru copii mei materia religie nu am posibilitatea unor alte optiuni. De exemplu eu vreau ca ai mei copii sa faca o ora de sport in plus in loc de religie sau poate doresc o ora in plus de atelier tehnic in care sa deprinda aptitudini tehnice.
DE CE IMI ESTE OBLIGAT COPILUL SA ASISTE LA ORE CARE NU AU NICI O LEGATURA REALA NICI CU MORALA SI NICI CU CONDUITA ETICA IN SOCIETATE ? DOAR PENTRU CA ASA DECIDE BOR ?
Daca BOR si religia ortodoxa (chiar si ca dogma nu doar ca institutie) se doreste un exemplu de urmat pentru societatea romaneasca atunci sa arate ca merita acel loc de exemplu de urmat.
Chestia cu : SA FACI CE ZICE POPA NU CE FACE POPA !, este nu doar depasita dar si stupida.
BOR ca institutie nu face nimic in afara dogmei. Pe fondul saracirii populatiei face prozelitism si bani. Pe direct asta spune si dogma. Orice contorsionare a bibliei nu face decat sa se ajunga la aceiasi concluzie. Cu un script de mitologie si misticism, o adunatura de oameni fac comert cu sperantele si iluziile oamenilor.
De ce sunt obligat sa platesc impozit pentru un serviciu de care nu beneficiez si pentru care oricum as fi obligat sa platesc din nou din buzunar ?
M-am nascut ortodox, dar nimeni nu m-a intrebat pana la urma daca este si decizia mea. Pentru ca nu exista nici o religie care sa fie altceva decat o afacere cu sperante si iluzii nici nu imi doresc sa apartin de vreuna. Totusi de ce automat sunt etichetat ateist ? Nu sunt in nici un fel, nici agnostic, nici ateist si nici simpatizant al vreunei religii.
Stiinta nu imi impune cum sa gandesc dar recunoaste cu nu imi poate da raspunsuri totdeauna si ca nu le stie pe toate. Cu toate astea traim datorita stiintei. Numai religiile vor sa imi impuna cum sa gandesc si spun ca au raspunsuri la orice intrebare, dar toti am putea sa murim daca ne-am lua dupa religii.
Cu alte cuvinte …
<. Stiinta este singura speranta a Omenirii de a deveni o civilizatie pasnica, evoluata si lipsita de violenta. Religiile nu pot duce Omenirea decat la Apocalipsa.
Domnule Dorian Tinculas, am dat si link-ul acela deoarece si eu primisem materialele impreuna. Doar ca la publicare n-au mers impreuna.
Tot ii dati inainte cu stiinta vs Religie, de parca e o lupta intre astea doua si noi traim in Evul Mediu. Daca tot divinizati stiinta, desi nici ceilalti care mai discutam pe blog-ul asta nu suntem chiar paraleli cu ea, vedeti ca exista biserica scientologica, si e foarte la moda pe la Hollywood.
De acord cu alegerea educatiei de catre parinti, dar cum respecti alegerea copilului?
Aia imi place, ca nimeni nu a intrebat daca vrei sa fii ortodox, de parca la cateva luni, cand ai fost botezat, puteai alege…
Daca nu mai simti ca apartii ortodoxiei, nimeni nu cred ca te obliga la ceva. Taxele nu sunt pentru biserici ci pentru plata preotimii, insa daca exista cota parte pentru astea este pentru ca asa s-a votat ultima oara. De acord ca aici ar trebui sa fie o dezbatere, sa vedem daca iese altceva de asta data, insa nu pe fondul unor isterii de genul ” toti preotii sunt corupti, porci, pedofili”, etc! Pentru ca e o magarie!
Revenind la comentariile si ideile expuse aici, am si eu cateva observatii:
1.) Unii, referindu-se la Biserica Ortodoxa Romana o acuza de tinerea populatiei Romaniei intr-o zona obscura a ne-cunoasterii si a prejudecatilor. Nimic mai fals. Pentru cei care au studiat putin trecutul nostru, vor vedea ca biserica noastra a avut de luptat din greu impotriva unor manifestari pagane (afurisenii, blesteme, va spun ceva?) si ca exista si o parte a clerului care a ajuns la astfel de practici, fiind traditii locale.
Unde s-au creat primele clase de invatamant, cine facea recensamantul si inregistra actele intr-o comunitate in evul mediu? Dar primele societati culturale? Ia vedeti si unde s-au scris majoritatea primelor carti de pe meleagurile noastre! Si cautati si in N. Maramuresului!
Venind mai aproape, in perioada pasoptista si imediat dupa aceea, ia vedeti care a fost coloana vertebrala a comunitatilor romanesti din Ardeal! Astra Romana va spune ceva, dar Andrei Saguna? Cu ce se ocupa? Cu tinerea populatiei in ne-cunoastere?
2.) Daca vorbim de cruciade, ideea a pornit de la necesitatea de a largi baza politica si militara a proaspat separatei biserici catolice de cea ortodoxa. Oare de ce primii papi de la Roma au fost ortodocsi (= drept-credinciosi)?
De ce Papa Leon III, care s-a opus adaugirii lui Filioque,a pus sa se scrie pe doua table de argint, in latina si in greaca, Crezul Niceo-Constantinopolitan neschimbat impreuna cu aceste cuvinte: “Eu Leon, am pus sa se graveze aceasta din iubirea si spre apararea credintei ortodoxe”, table atarnate in biserica Sfantul Petru, in anul 809 dupa Hristos?
3.) Patriarhul Miron Cristea va spune ceva (da, unii vor spune ca i-a sprijinit pe legionari, a fost antisemit, etc)? De ce oare BNR a ales totusi sa scoata o moneda comemorativa cu chipul sau?
4.) Voi care cereti ca Bisericile sa dea exemplu, uitati ca ele sunt populate cu aceeasi oameni cu cei pe care-i intalnim oriunde altundeva! Si ca inca din perioada comunista ea a fost parazitata de elemente securisto-comuniste, pentru a putea fi controlata si tinuta sub bocanc? Din moment ce un cancer macina intreaga societate romaneasca, va asteptati ca cei din biserica sa fie altfel? Luati si numarati cam cati sfinti au fost in ultima mie de ani si veti vedea de ce oamenii cu har sunt atat de rari!
5.) Chiar nu vedeti ca in ultimii 24 de ani ne-am lasat deznationalizati atat de usor, am lasat sa ni se arunce la gunoi sau sa se improaste cu mizerie reperele noastre nationale, doar pentru a putea fi mai usor adusi pe calapodul „occidental”, dar care nu este foarte potrivit pentru ceea ce suntem noi! Si asta nu e prima oara cand se intampla! Macinarea asta a valorilor romanesti s-a intamplat si inainte de primul razboi mondial, sub pretextul consolidarii statului (oare despre ce scria Eminescu?), si in perioada interbelica, iar aparitia miscarii legionare a fost exact o reactie a societatii la ceea ce incerca sa i se inoculeze din afara! Iar valul bolsevic care a urmat celui de-al doilea razboi mondial a pus baza mutatiei hidoase a carei finalitate o traim acum, dupa 20 de ani de „democratie”.
6.) Sunt de acord ca si biserica ortodoxa sau celelalte culte din Romania au nevoie sa se reformeze ca si relatie cu societatea, ca trebuie si ele sa fie curatate de elemente care nu le fac cinste, insa de la asta si pana la a ii invinovati de faptul ca alocatia copiilor e mica, ca invatamantul nu functioneaza sau ca din cauza nu ne putem noi „emancipa” sau evolua in bine ca si societate nu-i pare nimanui deplasat? E si asta o supapa de frustrari, insa unii stiu foarte bine cum sa le canalizeze astfel incat sa se dea o lovitura cu efecte pe termen lung unuia din ultimele repere care ne mai coaguleaza ca si natiune!
7.) Cat despre Catedrala Mantuirii Neamului, ea este un proiect din perioada Marii Uniri si care a fost perpetuu amanat, desi este un proiect pe care il consider necesar. Problema o constituie momentul ales pentru inceperea proiectului, in plina criza, si anumite aspecte ale implementarii, cu care nici eu personal nu sunt de acord!
„0 lei pentru ei” suna bine, toti banii aia ar fi mult mai folositori in alte parti.
+ ca sunt mai ignoranti decat multi politicieni, numa’ cand ii auzi ca zbiara dupa terenuri…
Cand ii mai vezi si cu mertanele alea…
STIRE :
„ARHIEPISCOPIA BUZAULUI SCOATE LA VANZARE O LIMUZINA ACHIZITIONATA-DECI NU DONATA- ACUM CATIVA ANI LA PRETUL DE 100000 DE EURO SI DORESTE S-O VANDA CU 50.000 DE EURO.”
DE UNDE AU AVUT ATATIA BANI S-O CUMPERE SI LA CE NAIBA TREBUIE UNOR UMILI SLUJITORI AI DOMNULUI ????????????
Cu multa parere de rau constat faptul ca multi comenteaza fara sa inteleaga fenomenul pe deplin, lucru de altfel explicabil, intrucat nu sunt multi cei care cunosc fenomenul religios ortodox si activitatile BOR din interior! Din pacate nu cred ca vreun preot sau, de ce nu, ierarh al BOR va spune adevarul in public din mai multe motive si as aminti aici frica de represalii, dezbinarea tot mai puternica prezenta in sanul BOR (intre ierarhi, pe de o parte, preoti si monahi pe de alta parte, intre preoti, intre monahi si intre ierarhi) si existenta unei legi interne a BOR similare omertei siciliene prin care cel care vorbeste public fara aprobarea ierarhului in ceea ce priveste subiectul tratat si raspunsurile ce vor fi date este pedepsit cu caterisirea!
Un text foarte fain, apropo de relația deosebită care există la alții – GRECIA – între POPOR, BISERICĂ ȘI ARMATĂ sau altfel spus cum se pot armoniza și completa forța spiritului și forța armelor:
http://sfantulmunteathos.wordpress.com/2013/12/11/parintele-iosif-de-la-vigla/
Întotdeauna chilia sa va avea două steaguri: cel grecesc şi cel al Bizanţului. Cu ele îi saluta pe aviatorii ce treceau în zbor pe acolo. Care aviatori au prins drag de bătrân şi, venind cu escadrilele, făceau looping-uri pe lângă chilia lui, până când părintele Iosif le-a scris pe un banner că acolo este un ţinut al păcii şi al liniştii sufleteşti, rugându-i să respecte această hesychia. Aşa că piloţii ce-l îndrăgeau pe bătrân n-au mai zburat pe acolo, ci au intrat în Athos, iar eu i-am găsit făcând mortar şi ajutându-l să-şi reconstruiască chilia.
Și o poză faină:
http://sfantulmunteathos.files.wordpress.com/2013/12/monahul-iosif-vigla2.jpg