BM-30 Smearch s-a micsorat!

bm1

bm2

 

CV 9A52-4 Tornado este un nou lansator multiplu de rachete categoria 300mm, dezvoltat de compania ruseasca Defence Company Motovilikha Plants Coporation.

Noua versiune a fost conceputa pentru a zdrobi mijloacele de atac ale inamicului: tancuri, unitati de infanterie motorizate, sisteme anti-aeriene, baterii de artilerie, unitati navale si centre de comanda.

Tornado si-a diminuat semnificativ puterea de foc, dar a capatat o serie de avantaje: instalatia este mult mai mobila, poate traversa rauri sau teren accidentat,  usor de camuflat, usor de reincarcat si poate actiona independent. In prezent rusii ,,leaga” cate 6 lansatoare BM-30 Smearch in baterie, fapt ce ar face sistemul vulnerabil in fata atacurilor aeriene sau tinte usoare pentru rachetele de croaziera.

In martie 2011 Armata Rusa a anunta inceperea intrarii in dotare iar prezent ar detine cel putin 36 de lansatoare.

bm3

 

Caracteristici:

6 tuburi calibru 300mm, 6 focuri in 20 de secunde

timp de reincarcare 8 minute

Echipaj: 2 soldati

Masina ofera protectie NBC, sistem de ghidare automat si control al rachetei

Racheta cantareste 800kg si raza este intre 20-90km

Camionul este Kamaz-6350, viteza maxima 90km, raza 1000km,cantareste 24, 650kg, lungime 11.2m, latime 2.5m, inaltime 3.15m si nu are blindaj.

 

 

 

Sursa: Armyrecognition

 

NeroFlash

 

36 de comentarii:

  1. Cum se pot combate „asemenea arme”?

  2. Pai nu se prea pot combate . Pt ca aceste piese se pot incarca intr-un loc se deplaseaza in locul unde executa tragerea ,iar la 20 secunde cat dureaza nu prea au timp radarele de contrabaterie sa le depisteze locul si chiar daca reusesc aia dispar de acolo dupa tragerea respectiva . cam astai principiul artilerieri moderne tragi cat mai multe lovituri in timp scurt dupa care dispari ca te plezneste alalt prin foc de contrabaterie. Cu aviatia sunt ceva sanse da nu prea multe pt ca trebuie sa fie aia in aer si daca au norocu sa le depsteze cand trag sau cand se reincarca ,numai ca sunt sigur ca astfel de baterii au si sisteme mobile AAA gen SA-31 Gopher, Tunguska sau Pantsir. Si atunci e care pe care. Si cu rachetele de croaziera e dificil ,sunt sanse atunci cand sunt in repaus peundeva mai multe zile in acelasi loc cam greu sa stea asa astea sunt pise care se misca in spatele frontului . plus ca Pantsir-u e eficient impotiva rac. d croaziera.
    Cred ca cele mai mari sanse le au totusi cei din fortele speciale care sa i poata prinde undeva in repaus si le puna cate o bombita. Asta-i parerea mea su la faptul ca in articol apare acel fragment in care se spune ca sunt vulnerabile la respectivele atacuri , pt ca chiar daca sunt 6 intr-o baterie alea nu stau in lupta asa aproape unul de altul, cum apar in filmuletele de pe you tube LA EXERCITII de tragere.
    Am totusi o observatie minora de ce s- a scris Smearch cand ele sunt numite Smerch . Plus ca nu prea s-a micsorat prea mult pt ca in sursa spune ca nr de guri este intre 6si 12 deci sistemul (camionul) poate prelua un „container/sistem si cu 12 Tuburi” si cred ca chiar am vazut un astfel de sistem dint-o expozitie ,pe net.

  3. Caporale, stim ca esti admirator al tehnicii ‘meletare’ ruse :), dar da-o dreacului, nu s-a inventat inca arma invincibila-ne combatibila. Radarele de contrabaterie au timp sa le depisteze. Dupa ce trag alea nu dispar in hyperspace, se deplaseaza pe pamant, right? Dronele,ospatarii de la Vulturii sau orice nene cu un mobil si ‘benoacle’ le depisteaza, ca nu-s ‘in-di-vizibile'(vorba unui cetatean romglez) si raporteaza pozitia. Dupa aia le vanezi cu ce ai, cu aviatie, cu baietii in gipane de la Prefectura cu o racheta AT in spate, gen Spike. Aviatia (aia care au aviatie, nu vb de noi 🙂 ) are rachete cu submunitii (JASSM, DSW39) care tapeteaza o suprafata prin jurul lor. Rachete Spike ER de la 8km, Brimstone, Spike NLOS mai de departe :). Daca ai recunoastere si comunicatii bune (drone, sateliti, cercetasi) le-o tragi din mers inainte sa se aseze sa traga. Se mai pot adauga, care are imaginatie, dar arma asa pe tarla de capul ei mai greu Caporale, pana si Death Star si-a luat-o 🙂

    Daca nu, Nea Fane si cu Elvis Junioru cu toporu cand ies abtiguiti de la crasma, ca au luat ajutoru’, le ‘face muci’ taata bateria ‘da-i dreacu in mama lor de rusi’…ce dracu bre, nu stii ce vorbesti 🙂

    • Si ‘mai stii minte'(tot vorba unui romglez) si cainii aia, ala de pe MRAP si maidanezul ala dela HUMINT in civil de la defilare? Cand om pune si cainii pe ele…

      Dar io nu crez sa avem probleme cu Smerch. Sunam la Vasingtan, aia suna la Mascva si-i intreaba ‘Whassup!?’, Mascva suna la baterie si sopteste urlat prin statie comandantu;ui de baterie ‘haideti bai idiotilor inapoi, ca v-ati baut Vodka pe 5 ani, Georgia e in partea ailalta, idiotilor dracului@)£$%)£$%)£$%£”$%£$%£!!!!!!’

      • Bre sa ma bata Al de sus de poate omu’, adica io, sa fiu serios in preajma matale, adica lui tu… 🙂 🙂 🙂 )))))))))))))))))))))
        Ai un talent de a anunta omul ca mai are trei zile de trait, din care doua pe masa de disectie, de il faci pe ala sa ii se para chiar haios!!!! 🙂 🙂 ))))))))))
        Sa te tie Domnu sanatos si pe RoMilitary!

      • Acu’ serios! Poate ca ei spre Georgia le trimisera, da vantul, bata-l vina sufla spre noi. Da pana la urma si daca vin rusii si dau cu Tornado dupa noi, ce dracu sa ne faca praf?! Petromul?! Hahahaha, ca nu-i al nostru, l-am vandut si am baut toti bani! Sidex-ul?! Pai ce Sidexul e al nostru?! Da-l dracu de indian cu Sidexul lui cu tot. L-am vandut si l-am baut.
        Ce sa faca rusi, gropi in asfalt…nici macar nu s-ar vede diferenta dintre gropile facute de ei si alea facute de asfaltatori. Fabrici, uzine, ferme, alea, alea….daca mai exista nu sunt sigur ale noastre, iar daca inca mai sunt, Ivan ne face un serviciu…merge mai repede cu taiatul la fier vechi!
        Asa ca ce probleme sa avem noi?! Aviatie sa dea jos…n-avem, tancuri, ioc, artilerie…hai sa fim seriosi, asa ca ce pagube s-ar resimti cu adevarat?! Cinci ani sa ne bombardeze ivanii si tot ei ar fi cu paguba, da in mod sigur in maximum trei ani vine NATO si ne apara.
        Si ce sa zica ivanii-bombardieri la superioru’ lor, cand ii intreba ala ce isprava au facut prin Romania?! Adica ce au distrus si ei?! Ce sa zica, ce sa distruga?!

        Io in locul lor, mi-as lua inima in dinti, nervi in batista, un pas, doi pasi in fata si as raporta cu mult curaj: „Sa-sa-sa tra-tra-traiti sefu’, sa vedeti bre mare general ca noi n-am distrus nimic! Au fost romanii inainte pe acolo! Praf si-au facut si Tara si Armata! „

      • Ca intotdeauna omul orchestra sarcasm si umor dl gestschutze grupe 9 e la inaltime . Stii si dta vorba aia de „romglez” orice cioara isi lauda puiu” ce sa fac si io vaz numai partea plina a paharului cand vezi astfel de scule . Da am fost si”farplai” si am spus ca pot fi si combatute prin metoda baietilor din Fs sau altele, acuma aviatia aia ca sa oata lansa tot ce zici matale ar trebui sa zboare nestingherita pa cer danu crez sa lase rusii „ceru limpede” sau ca sa rezum din nou e care pe care da poate nu avem prileju sa vedem asta.Sanatate si cer senin.

  4. GeSeGeNoua
    Vad ca in sfarsit esti si tu constructiv si crezi in capacitatile noastre de aparare 🙂

    La aia cu totporu’ din crashma (ce asemanare cu Krishna 🙂 ), puteai sa le adaugi o „prietenie” (drujba) in dotare… ce fain or taia rachetele direct pe lansator 🙂 Si pe urma le exportam „pi’ bucatzi” cu sigla Re-Made in Romania :). Asa om face si noi niscaiva exporturi militare!

  5. ca sa zic asa „vai de tancurile, taburile si alte alea ale noastre”….bine atunci..reformulez….da …occidentalii?..cum or raspunde la asa ceva?…mai ales daca sunt aparate ca la carte?

  6. Nu prea ai ce sa le faci.
    Pentru foc de contrabaterie iti trebuie cercetare prin sunet sau, mai bine, cercetare radar. O statie de cc de artilerie bate undeva la 50 km si astea moderne pot localiza o baterie imediat dupa primul proiectil tras (irakienii au patit-o in ’91).
    Dar Smerch poate trage de la distante mult mai mari.
    Chiar daca ai locatia obiectivului (prin GEOINT, pt ca sunt niste autovehicule care lasa urme mari, nu-s asa de usor de camuflat si se misca greu, sau prin ELINT, intrucat mai comunica si ei) nu prea ai cu ce trage in el. In teorie, cu un MLRS (sau la noi cu LAROM cu munitie desteapta) ar merge, dar ar trebui sa nu fie la distanta prea mare de contact.
    Singura arma care ar putea sa-l scoata din joc cu sanse mai mari este aviatia tactica (Harrier-folosit de britanici in BAOR pe vremuri avea printre misiuni si distrugerea artileriei reactive sovietice), eventual elicopterele de atac.
    Grupurile de cc in adancime, doar daca primesc ordin, ei de obicei au misiunea sa taca si sa observe.

    • Din cate stiu americanii pot detecta in 3-5 minute locul de unde a venit proiectilul de artilerie. La astea nu stiu, dar nu cred ca are cum sa fie mai putin. Mai ales ca distanta e de obicei mult mai mare.

      P.S . o intrebare de novice. Rachete tip Spike, urmaresc tinta in miscare?

      • Da. Spike-ul are sistem de ghidare prin fir de fibra de sticla si camera video atasata, astfel o poti lansa deasupra campului de lupta si alege tinta abia dupa aceea.

        • Dar tinta trebuie sa fie statica, nu are radar sa o fugareasca sau ceva de genul asta. Ochiometric in cel mai bun caz……sau daca stau si ma gandesc, americanii nu aveau pe drone si pe Apache rachete care te luau din mers?

          • pai e ghidate prin fir adica cineva sa uita pe un monitor si cu un „joystick” ghideaza racheta. tancul poate fi in miscare ca tu dirijezi racheta spre el 🙂

            • bun atunci vreau 10 🙂 pt cand ma duc la paintball

            • Alea americane sunt „focul iadului” . In general astea cu camera video sunt mai performante pt ca sunt si pe sistemul „trage si uita” pt ca odata luata tinta in „filmare” se duce dupa ea . Dar ORICE racheta antitanc poate lovii o tinta in miscare .Fagoturile pe care le aveam noi aveau doua rotite de manevra p t raza stanga/ dreapta si elevatie si vizorul optic se fixa foarte usor pe tinta automat si racheta primea semnalul prin fir si se ducea acolo . Noi aveam un noroc sa zic as pt instructie pt ca poligonul unitatii avea in lateraluldin stanga strada/drum national ce iesea din caracal si ducea la Craiova astfel masinile ce tranzitau susaua erau tintele noastre in miscare. Cei de la braila cand existau si aveau BRDM varianta cu Maliutka sau Konkurs la fel faceau numai ca ei trebuiau sa iasa din unitate si sa se deplaseze intr-un poligon de pe centura orasului , veneau si cu tunurile At acolo. Parte proasta era ca majoritatea tragerilor reale se facea pe tinte fixe , uneori incropite din panouri de tabla dela fier vechi .

    • Pentru detectie poti folosi un sistem de supraveghere aeropurtat de genu asta :
      http://en.wikipedia.org/wiki/Raytheon_Sentinel
      http://www.youtube.com/watch?v=SIaemWCxHKI
      Observation – Orientation – Decision – Action
      Mai apoi dronele sau elicopterele de atac primesc in timp real datele despre tinte (prin Link 16) si lovesc sistemul MLRS .

  7. In fata rachetelor tactice de tip MLRS singura sansa este dispersarea, sau in cel mai fericit caz atacarea lansatoarelor inainte de a fi in pozitie de lansare. In orice situatie MLRS-urile sunt printre cele mai periculoasa arme ale campului de lupta, mai ales daca sunt dotate cu submunitie sau sunt ghidate.
    Practic odata inceputa lansarea nu mai ai ce face, iar modul de lupta al acestor arme este grupat. Mai multe masini lanseaza asupra unei arii, iar in cazul rusilor, mai multe sute de masini trag toate odata. Sub focul devastator al MLRS-urilor tancurile si infanteria mecanizata rusa inainteaza in viteza maxima. De asemenea sunt excelente si in defensiva. Un singur camion LAROM poate face praf tot pe o arie de 1 kmp, iar in cazul ofensivelor, 1 kmp poate insemna un batalion de tancuri, sau chiar un intreg regiment de mecanizate/motorizate.
    Practic vorbind pot fi cotracarate daca sunt observate inainte de lansare, prin foc cu artileria proprie sau cu aviatia, dar atata timp cat raza acestora sare de 50 de km, aviatia ramane singura optiune viabila, sau rachetele de croaziera, numai ca daca MLRS-urile trag grupat, nu inseamna ca trebuie sa si fie grupate.
    Astfel 100 de masini pot fi imprastiate pe o suprafata de zeci de kilometri patrati, fiind astfel vulnerabile doar la nivel individual, nu si la nivel de unitate.

  8. Multumesc de raspunsuri…pai atunci…e groasa rau….mai ales pt noi….da……e scumpe astea?..si daca exista echivalent la NATO-isti…asa zisii parteneri?

    • Toate tarile au asa ceva. Noi avem LAROM-ul si APRA 40, adevarat ca ale noastre bat la maximum 45 de km. Americanii au rachete calibrul 300 si ceva de mm, europenii la fel. Frumusetea este ca sunt destul de ieftine, fiind pana la urma doar niste rachete tactice balistice. Nu sunt mare tehnologie. Li se mai pot atasa incarcaturi de lupta multiple(bombleti) si sistem de ghidaj GPS. Romania ar fi trebuit sa aiba deja rachete de acest tip cu raza de 150 km, din pacate programul a fost stopat.

  9. Am inteles…Multumesc mult de lamuriri!Poate pe viitor ne procopsim si noi cu deastea,mi se par periculoase rau.:)))))))))))))))))))))

  10. 1. Daca Iron Dome poate intercepta grad clasice, poate cu siguranta sa intercepteze si rachete de 300 mm cu durata mai lunga de zbor

    2. Daca vreodata Rusia ne va ataca, cu siguranta se vor intampla urmatoarele:
    – va ataca si prin Ucraina
    – vor stii ca US se vor opune dar ca interventia prietenilor va fi tardiva
    – Ungaria va intra in joc. Cu ce are, cu ce n-are, dar vor intra

    3. Smerch nu poate provoca distrugeri mari asupra unor unitati bine dispersate, dar efectul psihologic va fi oricum teribil. Cand cad proiectile de 300 mm motivatia de lupta scade atat de mult ca uiti si „Trei culori” si numele provinciilor romanesti

  11. Moldoveanul ( de peste Prut )

    Iar daca ramine sineva jiu.. 🙂 dupa Tornado si Smerch, atunci baga astea:
    http://www.youtube.com/watch?v=4QlYOhm92ls
    http://www.youtube.com/watch?v=5_pbaBJHN8Q

  12. Intotdeauna mi-au platut fieratanile rusesti mai ales in artilerie,plasticele americane sunt slabute in domeniu asta,bine ei au dronesi alte chestii ca sa aiba iranienii cu ce sa se joace

  13. Aaaaaaa Pinochio! Da… e jale cu asta. Dar Buratino (de ce naiba i-or fi zis asa?) e aruncator de flacari greu. E o arma infricosatoare recunosc dar poate fi folosita doar in cazuri „speciale”. Nu e asa de „universal” ca Grad, Uragan sau Smerch. Tocmai pentru ca materia distructiva e in principal focul. Majoritatea proiectilelor de artilerie din lume au alt principiu distructiv decat focul. La razboi nu e ca in filmele de la Hollywood unde se abuzeaza de foc pentru ca e spectaculos. In realitate nu e asa. Prea mult foc strica. O armata in plin atac va evita incendierea viitoarei suprafete pe care va inainta tocmai pentru ca incendiul poate degenera intr-unul mai mare si nu mai poti inainta din cauza focului aprioric provocat. E ca si cum ti-ai trage singur un glont in picior. Pe urma, fumul rezultat dintr-un incendiu mare duce la o vizibilitate scazuta si soldatii tai n-or sa se mai orienteze ca lumea pe teren. Dar in cazuri speciale, cand rezistenta la inaintare e mare si inamicul e incapatanat, poti chema si pe odrasla lui Gepetto sa faci frigari din infanteria inamica. Dupa mine e o arma speciala (de tip Spetsnaz), perfecta pentru asediu. Daca vrei sa pui un oras in genunchi, vii si-l ameninti cu astea. Or sa fluture pronto „batista alba”.

    • Magarul lui Buratino?! 🙂

    • Salutare Stu. Dracoveniile astea au fost folosite in Cecenia .Focul ala de care zici tu e mare si face prpad in prima faza pt ca aste sunt arme termobarice . Si rusii mai au si alea mici pt ierpurasi lor Shmel ,alea nu fac foc si fum ?! Cat despre focul si fumul de pe campul de lupta , ar insemna ca nu s-ar mai duce razboie datorita acestor incoveniente . Irakienii au dat foc la puturile de petrol si tot s-au discurcat „iliberatorii „. Sanatate si cer senin.

  14. Zau? Le-au folosit in Cecenia? Nu stiam! Atunci cred ca doar in primul conflict, cand cecenii chiar reprezentau ceva si Dudaev era la comanda. Altfel, sa folosesti asa ceva impotriva unor guerile e ca si cum ai trage cu tunul dupa vrabii. Desi n-ar fi chiar de mirare daca avem in vedere ca pe Dudaev l-au scalpat cu artileria. Sau poate s-a mizat tocmai pe efectul infricosator si au vrut sa-i „inmoaie” putintel pe dudaevisti. Eltsin era atunci presedinte si el era cam bolnav. Buratino e eficient impotriva unei infanterii concentrate. Ce sa faci cu Buratino intr-un razboi urban. Doar sa dai foc intregului oras. In Groznyi nu mai erau civili asa ca efectul demoralizator al lui Buratino nu avea sens acolo. Daca insa orasul era plin de civili si veneai cu Pinochio asta era alta gasca.
    Am vazut si eu un clip cu „Shmel”. Impresionant. Dar totusi raman la parerea ca la razboi nu e prea potrivit sa abuzezi de foc. E eficace bineinteles, dar naste viitoare probleme care nu pot fi controlate pe loc, in plin atac. In schimb daca esti in defensiva atunci e ok.
    Cat despre Irak si puturile de petrol incendiate ele nu l-au salvat pe Hussein dar in mod cert a incetinit ritmul inaintarii. Cred ca nici un laser nu mai functiona pe fumul ala.

  15. Nu le poti combate,cel putin nu noi.Singura sansa e sa ai oameni acoperiti in zona in legatura directa.Aviatie care sa treaca linia si sa caute 3 Smerch care au tras cu 15 min in urma ? glume.Iar cu dispersarea e cu dus si intors alea nu vor trage decat la concentrari mari .

  16. Trebuie sa ma gandesc la o solutie ca nu se mai poate asa :-)))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *