Cu ocazia expozitiei pentru tehnica de lupta din Kazahstan KADEX 2014, rusii de la Uralvagonzavod au prezentat BMPT-72, poreclit si Terminator II, urmasului lui BMP-T (Terminator I), un vehicul care, la fel ca si inaintasul sau, are la baza un sasiu de tanc T-72, si este gandit sa insoteasca in lupta atat tancurile T-90 cat si infanteria dotata cu trasportoare pe roti sau senile.
Video cu prezentarea detaliata a „vechiului” BMPT-1, de la sisteme, la munitie si efectul pe tinta al diferitelor arme:
Fata de BMP-T noul BMPT-72 dispune de nou sistem de control al focului, de o protectie superioara impotriva sistemelor de tip RPG-7 sau a rachetelor AT ghidate laser, vehiculul fiind modernizat avandu-se in minte lupta urbana, constructurii sai declarand ca BMPT-72 este mult mai bine adaptat acestui mediu decat predecesorul sau.
Sisteme de arme ale Terminatorului (sursa ArmyRecognition)
Ca armament, BMPT-72 dispune de doua tunuri automate calibrul 30mm, care sunt eficiente pe o raza de aproximativ 2500m, doua lanasatoare independente de rachete AT, fiecare cu cate doua racheta cu o raza de 5 km. Vehiculul are nevoie de un echipaj de 3 oameni.
Si trecand acum peste caracteristicile tehnice ale noului vehicul, nu pot sa nu spun ca-mi place foarte mult aceasta gaselnita tipic ruseasca; un vehicul vanator de tancuri destinat infanteriei mecanizate – care pe limba rusa include si tancuri – pe sasiu de tanc. Imi place pur si simplu idea, mai ales daca tinem cont ca un omolog al BMPT-72 in armatele NATO ar fi MLI 84M la noi, Bradley-ul la americani, etc,etc, adica vehicule care sa sprijine infanteria dar dotate cu suficienta putere de foc pentru a ataca si tancurile.
Blindajul suplimentar al BMPT-72 II
Acum revenid la o mai veche discutie de pe RoMilitary, reluata iar si iar, ma refer aici la arma tancuri si la posibilitatea ca tancul ca arma suprema pe campul de lupta sa fie inlocuit. Multi comentatori sustin ca ar putea fi inocuit, prin folosirea rachetelor AT, dronelor, grupurilor de vanatori de tancuri, submunitiei AT lansabila de catre artilerie, etc, etc, doar ca daca ne uitam la Rusia si SUA, ei bine aceste doua superputeri nu prea cred ca tancul poate fi inlocuit, ambele tari detinand parcuri enorme de care de lupta, americanii peste 8000, rusii trag si ei tare sa-si doteze trupele cu tancuri moderne.
Nici Germania nu da semne ca ar renunta curand la tancuri, Israelul nici atat, astfel ca discutia noastra daca Romania are nevoie de tancuri se poate sfarsi cu un raspuns destul de clar: ARE.
Profil de Terminator
Si cel putin deocamdata cavaleria grea (adica tancurile) nu au nici pe departe un sfarsit de cariera in fata. Doar in anumite situatii punctuale tancul poate fi inlocuit, in nici un caz in poza generala de familie a unei armate serioase.
Video – prezentarea pentru public a BMPT2 Terminator:
si cea a vehicului expus:
Sursa+ foto: Armyrecognition
GeorgeGMT
Deocamdata nu prea exista un inlocuitor al tancului pe cimpul de lupta cred ca si peste 100 de ani vor exista vehicule blindate. Cotiga asta blindata,zic rusnacii ca a fost modernizata pentru lupta urbana,zic ei,din nefericire orice blindat,oricit de tehnologizat si inarmat ar fi si indiferent de numele terifiant are 2 puncte slabe,trenul de rulare si partea de sus a turelei si a carcasei blindate,in plus un blindat te impiedica sa ai 2 lucruri esntiale pe cimpul de lupta,sa vezi si sa auzi. As vrea sa vad cit supravietuiesc in lupta urbana 2 cotigi blindate de felul asta insotite de o companie de infanterie,cind ai de a face cu un inamic motivat,bine dotat si pregatit inaintezi pina la un loc si pe urma e jale,primii care ataca sunt lunetistii,distrug sistemele optice ale blindatelor,pe urma citeva lovituri AT trase din directii diferite,preferabil de la inaltime plus citeva lovituri termobarice si infanteristii care nu dau coltzu o iau la fuga iar superbele tale carutze sunt doar niste torte,apropo cum doriti friptura? In singe sau crocanta? Pina prin anii 70 ABC-ul luptei urbane zicea ca ai nevoie de un raport de 6-1 pentru atacarea unui oras,acum acest raport nu m-ai e valabil iar comandantul care baga blindate in oras trebuie impuscat de proprii soldati,tot infanteria e baza in lupta urbana.
Sunt tot felul de teoreticieni care sustin ca tancul poate fi suplinit sau scos din lupta cu ajutorul a tot felul de alte arme sau sisteme integrate de arme, aducandu-mi aminte de unii strategi britanici care perorau pe la sfarsitul anilor „50 ca epoca avionului de vanatoare a apus odata cu apartitia rachetelor sol-aer.
Din pacate pentru ei tancul este inca regele campului de lupta iar baietii nu ne explica cam ce ar face o armata fara tancuri in aparare…
Pt ca cred ca toata lumea stie ca o defensiva serioasa se bazeaza si pe capacitatea trupelor aflate in defensiva de a lansa contraatacuri, care contraatacuri, fara tancuri, le ducem cu ce?!
Am spus-o si am sa o mai spun , din parcul de t 55 aflat in dotare , care la o adica , e inutil intr-o confruntare clasica , s-ar putea face ceva asemanator cu , costuri minime fata de alte variante de inarmare !
Mai ales ca in depozitele armatei se gasesc cateva zeci de turele ramase dupa modernizarea partiala a MLI-urilor 84
Anul trecut incercau sa vanda 67 de turele
Eu as continua modernizarea parcului de MLI-84 pana la utilizarea intregului lot de turele.
Practic avem 5 batalioane de tancuri care ar avea nevoie de sustinerea a 5 batalioane de MLI (5×31), cu cele 99 de pana acum avand doar 3 batalioane.
BMPT pe sasiu de T-55 a fost propus de rusi ca si modernizare pnetru Peru. T-55 este un sasiu compact, ideal pentru zone stramte cum sunt cele urbane…
Cat despre tunuri, as merge fie pe cal.30mm, cum am produs la resita fie chiar pe 2×35 Oerlikon, de care am produs prea putine sub licenta (de fapt asamblat, daca nu ma insel).
cam asta e ce am gasit despre propunerea pt. Peru:
http://charly015.blogspot.ro/2013/07/uralvagonzavod-ofrece-peru-transformar.html
Daca am vrea sa facem MLI din T-55, eu prefer Achzarit, cu RWS cal.30mm:
https://www.youtube.com/watch?v=knsgQtVB_Lk
http://www.rumaniamilitary.ro/masina-grea-de-asalt-a-infanteriei-o-noua-moda
Pt. T55 -oras:
-2 tunuri de 35mm astfel montate incat sa poata angaja si tinte aeriene + rachete, in functie de situatie, AT si/sau ceva in genul STAR80L;
-un kit de blindaj aditional de la ucrainieni orientat, in special, contra HEAT (HEAT x2.5-3; cinetic x1.8 varianta mai ieftina) +spaced+ slat. Iar in rest unul orienta pt. protectia contra cinetic (Cinetic by a factor of 3.5-4.3; HEAT -by a factor of 2.3-2.6)+spaced +slat.
Tunul de 35mm este o bijuterie obtii astfel un multirol si fara sa fie nevoie de folosirea rachetelor poti ataca si distruge: IFV, APC, avioane, elicoptere, baraje fortificate, etc.
Acolo unde infrastructura permite un TR85 ar fi fost mai ok, daca avem mai multe, pt. ca este mai bine protejat. Pacat ca avem asa de putine..