BONUS Artillery Launched Precision Guided Munitions

hqdefault (1)

Proiectilul de tip “Bonus” poate fi folosit pentru lovirea atat a unor tinte stationare cat si a unora aflate in miscare. Cu o raza de pana la 35 km, fiecare proiectil are in compunere doua sub-munitii Bonus, care sub-munitii pot acoperii o raza de 200m fiecare si dispun de  doua aripioare care asigura o planare lenta spre suprafata solului, concomitent cu o miscare de rotatie, care ajuta senzorul de bord sa scaneze aria.

Senzorul este opto-electronic si scaneaza zona-tinta cu ajutorul unui sistem multi-spectru in IR, dar exista si varianta Bonus II care dispune si de un sistem laser-radar (LADAR). Astfel in momentul in care imaginea obtinuta de senzor este similara cu imaginea memorata a tintei, focosul se separa de sistemul de zbor si ataca tinta de sus, fiecare sub-munitie fiind dotata cu “explosive formed penetrator (EFP)”.

Avantajul sistemului LADAR, fata de un radar clasic, este dat de faptul ca sistemul poate determina atat distanta cat si identifica tinta vizata.

Bonus I se afla in dotarea armatelor franceza si suedeza  din 2003, in timp ce Bonus II din 2005, acesta din urma fiind capabil sa angajeze tinte cu o amprenta redusa in IR sau protejata de contramasuri.

images

Explosive Formed Penetrator (EFP)

Acest tip de munitii sunt in uzul multor armate, atat rusii cat si americanii folosind sub-munitie impotriva vehiculelor blindate. Datorita sistemului performant de recunoastere a tintei, sub-munitia poate fi progranmata sa distruga anumite tipuri de tehnica de lupta, lasand restul nevatamate. BAT-ul  american  (Brilliant Anti-Tank),sub-munitie anti-tanc,  nu va ataca niciodata un transportor blindat sau un camion, atat timp cat in raza sa sunt tancuri grele, senzorul fiind perfect capabil sa faca diferenta.

O astfel de munitie este mult mai ieftina decat o racheta AT, poate fi usor folosita de la mare distanta, iar ca vector purtator se pot folosi atat proiectile de obuzier de diferite calibre cat si rachete de tip MLRS sau de croaziera, obtinandu-se o forta serioasa de descurajare impotriva unui inamic mult mai bine dotat din punct de vedere tehnic.

Sub-munitia poate fi lansata si de aviatie – avioane sau elicoptere – Armata Romana detinand inainte de “89 sisteme construite in tara pentru lansare de submunitii, sub forma unor containere atasate sub aripi. Am putea folosi si obuzierele calibrul 152 aflate astazi in dotare, avioanele IAR 99, sau elicopterele Puma, totul la costuri foarte mici.

GeorgeGMT

 

 

 

7 comentarii:

  1. Sa fim seriosi. Daca americanii ne doreau o putere militara ,eram pana acum. Lor le trebuie aici, doar un paznic care sa dea alarma. Nu ne vor nici prea slabi dar nici prea puternici. Suntem pe post de „momeala”. Turcia ar avea rolul major ca si jucator de flanc…

    • Nu aveau cum sa bage bani si armament in fundul nostru cand noi aveam bunul obicei de a fura si vinde tot ce se poate.
      Cine le dadea garantia ca nu vom vinde informatii sensibile despre sisteme moderne de armament pe care ei ni le-ar fi pus la dispozitie?
      Tot galopul asta anticoruptie este urmarit de multa lume iar de succesul sau vor depinde multe lucruri.

  2. Cate bucati incap, ca incarcatura de lupta, intr-un LAR160? 4 ? 6 ? 8 ?
    Ar merita incercat.

  3. De la minutul 3.05 – extrem de interesantă muniția cu puls electromagnetic dirijat de parașută direct pe țintă!

  4. .. antitanc vertical!…foarte ingenios….acelasi lucru dar cu GRAD-uri…. pe la min 1:50…https://www.youtube.com/watch?v=p8DhoAEO-jo

  5. Fiecare submunite, cica, poate penetra 100mm de otel. Acum totul depinde de pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *