Brahmos made in China
De curand prietenii nostri din cealalta partea a lumii( vorba lui Danila Prepeleac 🙂 ), au gasit un client pentru noua lor racheta anti-nava, denumita foarte romantic: CM-400AKG! Cin’sa fie, cin’ sa fie, acest prim client, altul decat „prietenul” de o viata al indieniilor hindusi: Pakistanul! Astfel fostii colegi de colonie ai indienilor vor achiztiona, deocamdata racheta se afla in teste, un numar nespecificat inca de bestii anti-nava chinezesti de tipul amintit mai sus.
CM-400AKG nu este insa orisice racheta, ci dimpotriva este una de soi bun, supersonica, neam probabil cu Brahmosul ruso-indian, sau cel putin face parte din aceeasi famile de rachete de foarte mare viteza.
Astfel CM-ul made in China dezvolta o viteza de aproximativ 1000 de metri/secunda, mai rapida decat un glont de pusca, are ghidaj GPS si poate in acelasi timp sa recunoasca, cu ajutorul senzorilor, o anumita tinta specifica, ceea ce face ca racheta sa poata ataca o anumita nava dintr-o flota, chiar daca la lansare nu se cunoaste exact pozitia navei respective, in cadrul flotei inamice.
CM-400AKG are o grutate de 3.2 tone, o raza de 300km si un focos de 300 de kilograme, care poate fi de mai multe tipuri, inlusiv nuclear. Ghidajul de tip GPS sau inertial se foloseste pana cand racheta ajunge in aria desemnata, apoi ghidarea de finete sa zicem alege o tinta specifica, cu ajutorul radarului de bord si al camerei tv. Pe langa focosul de 300 de kilograme, daune importante sunt provocate si de viteza foarte mare de lovire a tintei, cuplata cu masa mare a rachetei.
India si Rusia au dezvoltat impreuna Brahmosul, care este acum o racheta testate deja si ajunsa operativa in India, plecand de la modelul rusesc SS-NX-26 (Yakhont). In acest moment se cauta client pentru Brahmos, clienti care datorita pretului, intre 2 si 3 milioane de dolari bucata, ne se prea inghesuie, insa fabricantii sunt in continuare optimisti si spera sa vada la export in jur de 2000 de rachete.
Ba mai mult decat atat, se pregateste chiar si Bramos-2, care deocamdata este doar in stadiul de proiect si care ar avea, ca principala diferenta, fata de actuala varianta, faptul ca la treapta a doua a rachetei motorul de tip ramjet va fi inlocuit cu unul scramjet, intentia fiind aceea de ai dubla practic viteza.
Pana una alta chinezeasca CM-400AKG este cam din toate punctele de vedere, identica cu Bahmos, insa nu putem preciza de unde provine aceasta asemanare izbitoare.
Iar daca stau si ma gandesc la Styxul nostru preistoric, cu zborul lui incet si leganatu”, vorba lui Toparceanu:
„Mă cuprinde o tristeţe
Iremediabilă…”
Sursa: strategypage
Foto: pakmr.blogspot.ro
GeorgeGMT
Aceasta racheta ar fi tocmai buna pentru dotarea armatei noastre.Noi ce rachete anti-nava avem in dotare?
Noi nu avem rachete in dotare! Asta daca nu ne apucam sa facem misto si sa poreclim Styx-ul racheta anti-nava! 🙂
cam astea http://en.wikipedia.org/wiki/P-15_Termit ….
Dragura racheta chinezeasca, dar nu se ridica la nivelul Brahnos-ului.Inca
Deocamdata, in zina , rusii dau tonul in materie de rachete anti-nava. Iar Brahmos-ul II , are capacitati anti-portavion.
http://www.hindustantimes.com/India-news/NewDelhi/BrahMos-develops-anti-aircraft-variant-of-the-missile/Article1-833434.aspx
Avem doua nave purtatoare de rachete, Pescarusul se chiama una din ele; au fost cumparate de la Ukraina in anii 90 si dispun fiecare de cite 2 lansatoare duble de rachete rusesti.Ele sunt cele mai noi nave din dotarea marinei militare. Deasemenea si fregata Marasesti are in dotare acelasi tip de lansatoare de rachete.Toate acestea pot fi vazute si pipaite cu ocazie zilei portilor deschise din luna August in portul militar Constanta. Bine inteles ca si rachetele sunt generatia anilor 90 si nu se compara cu cele descrise in articol. In orice caz, comandantul navei vizitate mi-a spus cu mindrie ca el a adus nava cind a fost cumparata si au facut lansari de rachete de citeva ori cu rezultate foarte bune.
Navele din clasa Tarantul au fost cumparate de la URSS, intre ani 1990-1991, iar rachetele aflate la bordul lor, de tipul P-20 Termit, Styx si sunt concepute in anii ’60. Avem trei astfel de corvete lansatoare de rachete, Marasestiul si patru sisteme de lansare ale rachetelor de la tarm, in prezent mai sunt trei operationale.
Prac tic nu avem rachete anti-nava daca tinem cont de performante.
Avem trei Tarantule, nu doua: Zborul, Pescărușul si Lăstunul.
Marasestiul.
Si doua OPVuri mari, Type22 🙂