Acum guvernul din Brasilia doreste ca ofertele trimise deja de cei de la Dassault cu Rafale, Boeing cu al lor F/A 18 Super Hornet si suedezii de la SAAB cu Gripen sa fie…revizuite un pic. Contractul, care se considera a fi intre 4 si 7 miliarde de dolari, are in vedere, la fel ca in cazul Indiei, transferal de tehnologie catre industria militara braziliana.
Rafale. Bun si apa si pe uscat.
Oficiali brazilieni dec lara ca aceasta reevaluare este un lucru normal si are la baza asigurarea ca toate cele trei oferte vor fi foarte serios studiate. Tot ei mai spun ca deocamdata nu s-ar fi detasat nici un favorit.
Pana acum, pe surse, se spune ca Rafale ar fi favorizat in ceea ce priveste oferta Dassault de transfer tehnologic, iar Boeing ar fi in fata francezilor, oferind cel mai mic pret. Intrebarea este, cum poate F/A 18 sa aiba cel mai bun pret, atata timp cat in cursa se afkla si Gripen, C/D or chiar E/F?! Pentru ca in principiu un avion monoractor este mai ieftin dacta unul cu doua motoare?!
Si bineinteles nu trebui uitat ca Brazilia are si un portavion! Fostul portavion francez Foch, este acum in dotarea Marinei Braziliene sub numele de Sao Paulo si a fost modernuizat foarte serios in 2010.
Sursa: defensenews
Salutare natiune, tot cald…
Cred ca brazilienii au dreptate cu privire la comparatia dintre Gripen si Super Hornet. Desi costa -asa, la botu’ calului – cu probabil vreo 7-10 milioane mai mult decat Grifonul, Superbugul bimotor isi merita extra-investitia. La ce suprafata are Brazilia precum si caracteristicile navale necesare, mi se pare corect sa dai ceva „banuti” in plus pt. bimotoare. Sunt curios insa daca oferta americanilor include F-18-le in configuratia „International Roadmap” oferita Indiei, daca da, atunci asteptarea e de prisos. Sho pe ei!
Regretul meu e in continuare ca Rafale M nu exista si in varianta biloc.
Apropos de Rafu M cazut:
„Depuis, l’épave du Rafale a été localisée par la Marine nationale dans un secteur où les fonds marins peuvent atteindre une profondeur de 2.000 mètres. Mettre la main sur les enregistreurs de vol permettrait d’avoir des certitudes quant aux causes de l’accident.
A ce sujet, etelon des informations publiées dans le dernier numéro d’Air&Cosmos, « le flux des réacteurs du Hornet aurait perturbé les capteurs de pression et de température situés sur le nez du Rafale, envoyant ainsi des informations incohérentes au logiciel des commandes de vol ».
Du coup, poursuit l’hebdomadaire spécialisé, l’avion serait alors « entré dans une attitude irrécupérable par le pilote », lequel a donc été contrait à s’éjecter à 3.000 pieds environ. Et d’évoquer l’hypothèse d’une « entrée dans vrille à plat », comme le F-14 de « Maverick » dans le film Top Gun.”
http://www.youtube.com/watch?v=04TqHE_PDTU
(sursa: http://www.opex360.com/2012/07/08/une-perte-de-controle-irrecuperable-pour-expliquer-le-dernier-accident-dun-rafale-en-mediterranee/)
Bre cu regret te anunt ca nu stiu boaba de franceza. Ori suedeza, ori franceza pt mine tot un drac 🙂 .
Tzapu a nimerit-o….”jet wash”
In legatura cu varianta asta smechera de Super Hornet „International Roadmap”, o stire de la Farnborough: US NAVY inca se codeste daca sa o puna in aplicare. http://defensetech.org/2012/07/09/navy-wont-bite-just-yet-on-fa-18-refinements/
In opinia mea, e doar o chestiune de timp, deoarece e singurul lor bimor marinaresc. Ca o chestie, o stire adiacenta din link-ul de mai sus si care nu stiu cum de mi-a scapat acum o luna, Super Hornet-urile „in curand” s-ar putea sa-si lanseze propriile UAV-uri: http://www.military.com/daily-news/2012/06/08/super-hornets-could-launch-their-own-uavs.html?comp=1198882887570&rank=1
Cea mai buna optiune pentru Brazilia ar fi de departe Rafale.