Brazilia se apropie de Rafale

Surse guvernamentale braziliene declara ca incheierea unei afaceri cu Dassault pentru Rafale sunt din ce in ce mai serioase. Astfel programul brazilian pentru un nou avion multirol se orienteaza, se pare, tot spre proaspatul laureat in MMRCA-ul indian.

Tot pe surse, motivele unei astfel de alegeri ar fi urmatoarele:

  1. Incheierea afacerii in India ar presupune ca Rafale va fi viabil pentru mult timp, ba poate acum francezii isi permit chiar o scadere de pret, pe ideea volumului
  2. Neincrederea Braziliei (dupa o indelungata experienta, probabil) in transferul, fara restrictii, de tehnologie, in cazul avioanelor americane, aici F/A 18 era cel vizat.
  3. Iar in acest context, nici francezii, nici americanii nu au comentat cele doua puncte de mai sus.

Mai mult, surse apropiate de Presedentia Braziliei, au comentat anonim ca termenii oferit de Dassault ar fi cei mai avantajosi pentru pentru Tara Cafelei, in competitie cu ceilalti doi finalisti: Boeing cu F/A 18 si Saab cu Gripen E/F.

Desi Rafale parea favorit de ceva timp in Brazilia, sansele sale de a castiga erau torpilate de neincrederea partii braziliene in viitorul unui aparat care nu avea nici un contract extern. De asemenea mai exista si problema viitorului dezvoltari Rafale, al aducerii lui la zi cu tehnologia si a posibilitati de transfer tehnologic al unui capat de linie, asta in varianta in care Rafale nu ar fi fost exportat.

Valoare afacerii este estimata la aproximativ 4 miliarde de dolari pentru 36 de aparate, insa valoarea contractului ar putea creste simtitor in viitor.

Insa preocuparile Braziliei au disparut in momentul anuntului facut de India. Ca o masura a intersului manifestat de brazilieni pentru Rafale, saptamana trecuta Ministrul Apararii, Celso Amorim, a zburat de urgenta la New Delhi pentru a vedea conditile contractului si pentru a sta de vorba cu partea indiana.

The India deal changed everything,” a declarat o sursa braziliana. „With India’s decision, it’s now very likely the Rafale will be the winner here.”

Tot din Brazilia vine si informatia ca Dassault ofera cea mai buna afacere atat in ceea ce priveste aparatul in sine, cat si (foarte important din puctul brazilian de vedere), cel mai bun transfer tehnologic.

Asadar 2012 se arata a fi anul Rafale, atat in ceea ce priveste prezentul, dar mai ales in ceea ce se arata in viitor.

Sursa: Xairforces

 

In acelasi timp Americanii vin cu o oferta surprinzatoare pentru Brazilia

5 comentarii:

  1. Daca reusesc sa adune destule comenzi pentru un Mid-Life Update, vor fi prins potul cel mare. Rafale are o rezerva de modernizare bunicica, in ciuda faptului ca-i mai varstnic decat fratele sau vitreg.

    • Pai in afara de avioanele cumparate de Franta, ar mai fi:126 India, posibil Brazilia macar 36 bucati…Cu cat vand mai mult, cu atat mai mult vor vinde, iar pretul poate fi mai avantajos si intretinerea mai ieftina. Deocamdata sunt pe val, sper sa-l poata fructifica.

  2. Lasa ca o sa urmeze un contract pentru Marea Britanie macar vreo 24 de avioane de stop gap ca F 35 nu e inca gata.
    De ce credeti ca Marea Britanie isi monteaza Catobar pe portavionul lor si de ce pilotii britanici de portavion zboara impreuna cu francezii pe Rafale si folosesc in comun Charles De Gaule?
    Incet se pregateste trecerea pe Rafale, englezii au ajuns la concluzia ca echipamentul de pe Typhoon poate fi integrat cel mai usor pe fratele Rafale, si cum Rafale este gata nu e normal ca sa incerci sa dezvolti Typhoon-ul ambarcat.
    Incet programele Typhoon si Rafale o sa se reintalneasca la capitolul radare si avionica, RWR si electroncia de bruiaj.

  3. Ca si indienii, brazilienii se gindesc la utilizarea lui si pe portavioane. Daca nu stiti, São Paulo ( Foch pina in 2001 ) e din clasa Clemenceau si e inzestrat cu 12 A-4 Skyhawk second hand din Kuwait, modernizate de Embraer. Depinde si de acceptul francezilor de a livra tehnologia motorului AREVA care echipeaza submarinul nuclear de atac din clasa Barracuda catre Brazilia. Foarte probabil ca anterior francezii sa fi facut deja o intelegere cu indienii in acest sens, despre care au auzit si brazilienii.

  4. Si eu cred ca brazilienii o sa ia tot Rafale !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *