Informatia vine pe filiera Reuters, care citeza cativa cativa functionari brazileni apropiati de varfurile puterii. Recenta intalnire dintre presedintele Braziliei, Dilma Rousseff si vicepresedintele SUA, Joe Biden, pare sa fi parafat, neoficial deocamdata, o comanda de F/A-18 pentru Boeing.
Se pare ca vice-presedintele american ar fi oferit garantii ca transferul tehnologic dinspre Boeing catre industria locala braziliana nu va fi impiedicat de Congres. Acest aspect al transferului de tehnologii sensibile, fiind calcaiul lui Ahile pentru alegerea avioanelor americane de catre brazileni.
Un anunt oficial se asteapta sa fie facut cu ocazia vizitei presedintelui Brazilei in SUA. Astfel „Tara cafelei” are intentia de a cumpara 36 de avioane multirol in cadrul programului F-X2, pentru o suma estimata de 4 miliarde de dolari. In afara de Boeing cu F/A-18, ceilalti concurenti sunt: Saab cu Gripen E, Dassault cu Rafale si chiar rusii cu Su-30, aici doar la nivel de intentie, compania rusa nedepunand o oferta oficiala pana acum.
Sursa: Reuters via Aviatie Magazin
Vrem si noi Super Hornete:(
Nu era pe aici unul care zicea ca umbla zvonul ca ne trezim cu 24 bucati din paserile astea donate de uncle SAM? Sau erau doar niste bazaconii?
Daca ar fi sa creez un argument inductiv bazat pe reputatia celor de la putere cred ca in cel mai bun caz ne trezim cu „transfer tehnologic” pt avioane F/A18 din hartie.
*origami
Romania este prea rupta in fund ca sa isi permita FA18.Abia se mai zboara cu monomotorul MIG21, din motive financiare.Crezi ca iesim mai ieftin cu bimotorul FA18?
La noi monomotorul Mig21 efectueaza mai putin de 30 de ore de zbor/an din lipsa de bani.Crezi ca ne vom misca mai bine cu bimotorul FA18?
„Vrem si noi Super Hornete:(”
Du-te si tu si cumpara-ti vreo cateva…
„care citeza cativa cativa functionari brazileni apropiati de varfurile puterii.”
Se citeaza niste zvonuri, anyway, astia parca nu vroiau Rafale cand s-a dus piticul zburator din scaunul de presedinte al Frantei pe acolo?
Pana la urma, toata competitia, cu piloti care evalueaza aparatele si tot circul e doar o brambureala. Decizia o ia Dilma la o cafeluta cu Joe, mai cere unul mai lasa altul…
La americanii ma indoiesc ca le va aproba Congresul transfer de tehnologie sensibila, chiar daca or semna contractul, dupa ce le vin avioanele le spun aia pas. Parca si la indieni cu Rafale tot in zona asta se blocara.
La Rafale vor indienii ca ei sa faca asamblarea si Dassault sa isi asume responsabilitatea pentru ce au asamblat verii tiganilor din Romania.
Si sa nu spuneti ca tigan este termen peiorativ fiindca nici noi nu ne putem schimba denumirea in nemti peste noapte.
Vrei sa spui fratii tiganilor din Romania.Indienii sunt frati cu tiganii.
„Du-te si tu si cumpara-ti vreo cateva…”
Era implauzibil sa nu se trezeasca unul cu probleem cu nervii.Sunt avioane bune nu inteleg care e problema?!.
El are o problema cu Romania in general si cu melodramatizarea ca e over tot! Orice am lua pentru GSG9, doar navele alea din Stargate ar fi ceva… in rest… toate sucks!
Asta este pentru tine si mihai444(fan tarist):
http://www.business24.ro/international/rusia/analistii-prezic-rusiei-scenariul-grecesc-1529130
Revenind la subiectul in discutie, GSG9 este un tip realist, nu un vanzator de iluzii pentru naivi sau un troll.
„Analistii” aia fac misto de noi. Cum dracu sa treaca Rusia prin calvarul Greciei?! Ce datorii are Rusia?! In Grecia bugetul nu mai poate sustine cheltuielile bugetare si nu mai poate asigura serviciul datoriei externe. Problema rusilor poate veni doar din directia unei caderi accentuate la pretul hidrocarburilor si al materilor prime in general, ori cam toate bancile si agentiile vad aceste preturi pe crestere in viitor, ma refer aici mai ales la materii prime, altele decat gazele si petrolul…manipulari si iar manipulari. In Rusia, la fel ca in Arabia Saudita, cresterea economica depinde foarte mult de preturile la hidrocarburi. Cum barilul a avut o aterizare lina pana acum, acest lucru se vede in incasari…Analisti de analisti frate! 🙂
„Analistii” au vedenii legate de cresterea preturilor la materii prime de vreo cativa ani ( la fel ca si vedeniile legate de cresterea economica globala care nu se mai intampla de cativa ani).
Si daca preturile la materii prime nu au fst decat o bula ca si bula real estate sau financiara?!?! Si daca economia nu va reporni sau daca va reporni pe alte baze ? – vezi cum cresc puternic numai economiile puternic orientate spre tehnologie precum Germania, Suedia, Coreea de Sud (nu e cazul Rusiei aici).
E adevarat ca Rusia nu are datoriile Greciei – Rusia are si rezerve mari, insa daca economia va incetini sau, mai rau, va intra in recesiune anul acesta, cum preconizeaza economistii din Rusia si nu numai, atunci va fi nevoie de un cut-back si in Rusia, la capitolul salarii, investitii etc pt ca economia va intra intr-o spirala vicioasa in lipsa motorului resurselor naturale care deja s-a gripat puternic. Populatia din Rusia e deja nemultumita de Putin, de regimul sau despotic (vezi multiplele demonstratii anti-Putin care au avut loc anul trecut – e ggreseala lui Putin ca a acceptat al treilea mandat) iar aceste nemultumiri vor creste exponential in cazul opririi economiei (care se intampla acum) – va fi nevoie numai de o scanteie (ca in Turcia) ca sa vedem o noua revolta in Rusia, pe baze aproximativ similare cu ce vedem acum in Turcia (observati ca economia Turcia a intrat in picaj de asemenea: de la 8% in 2011 la 2% in 2012 – probabil ca vom vedea si acolo o stagnare in acest an). Prin urmare, in Rusia se poate intampla oricand un scenariu turcesc iar consecintele pentru regiune vor fi monumentale (posibil intr-o mare masura similare cu cele din anii 90).
Sorin,ceea ce mi-am pus eu in fundal e steagul imperiului bizantin.sunt ortodox practicant,nu doar cu numele. iti las un link de citit cu virgula care sunt total de acord http://adevarul.ro/news/societate/originea-rusofobiei-romani-ajuns-uram-rusi-1_50ae60847c42d5a6639c2f75/index.html Refacerea imperiului bizantin se va reface dupa apropiatul ww3.el e voia lui Dumnezeu impotriva celor 2 mari ”proiecte” viitoare si anume noua ordine mondiala din care fac parte statele occidentale plus japonia si miscarea euroasiatica care vrea sa lege in primul rand rusia,china,india si cate s-or mai putea.vorbim de geopolitica aici in care tot rusii cu americanii se bat.mai trebuie adaugat ca NWO il va avea in frunte pe antihrist insa nu cred ca te intererseaza bazaconiile astea.
@Mihai144
Ai pus punctul pe i, asa e, NWO vine cu pasi repez dinspre sua si eropa vestica.
Situatia va fi dein ce in ce mai neplacuta, in ingerul digital spune clar cine va fi contra acestui ultim lucru care va aduce inrobire, dar bineinteles ca aceste ”bazaconii” nu isi au locul aici.
Cum va spuneam: Rusia are economie de tip arabesc, care poate fi competitiva la nivel global numai prin exportul de resurse – insa echilibrul economic atins de Rusia la ora actuala datorita exportului de petrol si gaze se bazeaza pe un pret la petrol de peste 100$ / baril (acum este undeva la 88 $ / baril) si pe un pret la gaze care creste continuu (odata cu crestere continua a consumului).
Insa conumul de gaze rusesti scade continuu in Europa, iar Rusia a fost nevoita sa scada pretul la gaze anul trecut cu 10% iar anul acesta deja a anuntat o noua scadere a pretului la gaze in Europa de 10% – practic Rusia percepe efectele concurentei unei piete libere a gazelor (datorita, in principal, Statoil). Acesta e un semnal corect si pt „analistii” din Romania: un pret mai bun la gaze nu se obtine pupand rusul in fund, ci prin concurenta. Sa vedeti ce pret vor avea gazele cand vor incepe exploatarile de gaze de sist in Europa, si dupa ce va deveni functional Nabucco: in SUA 1,000 mc de gaze costa la consumator 100$, in Europa e 400$. Dupa ce vor interveni toate aceste mecanisme concurentiale in Europa (gaze de sist, Nabucco, terminale LNG acum in constructie in Polonia, Croatia, etc) pretul gazelor va cobori foarte mult, poate undeva aproape de 200$ la 1,000 mc. In acel moment (apropiat de anul 2018), Europa va redeveni competitiva ca pret al gazelor, iar Rusia va reveni la crahul economic al anilor 90.
Omu ti-a spus ca ai multe sanse sa cumperi tu, decat statul roman. Ca sa intelegi cate sanse sunt sa cumpere Romania asa ceva.
Adica n-a avut nimic personal cu tine, daca nu s-a inteles. Si nici n-a afirmat pe undeva ca f18 nu e bun.
Exact asta se intelege din afirmatia lui…face economie la cuvinte pt ca ambiguitatea e la moda.Ma rog revenind la articol sper ca romania sa reuseasca sa achizitioneze f/a 18
@Adrian,
nu-i mai lua partea lui gsg9, el chiar are o problema, toata tehnologia e varza indiferent cine o produce ci numai cea americana e cea mai buna.
Parerea mea ca are o mare problema si prea crede ca americanii aia sunt indestructibili.
Eu iti spun sincer ca rusii ii casapeste intr-un timp foarte scurt, rusii sunt mult mai vicleni si abili decat americanii.
http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/201500-Corlatean-in-vizita-in-iulie-la-Moscova-Lavrov-in-favoarea-imbunatatirii-relatiilor-cu-Romania.html
@ima80
„Nu era pe aici unul care zicea ca umbla zvonul ca ne trezim cu 24 bucati din paserile astea donate de uncle SAM?”
Era bre, cum sa nu fie, era unul, care ne zicea sa ‘ne fie clar ca in daca vin rusii peste noi nu ne apara nimeni’, ca ei la 1700 termina serviciul (si la nevoie isi mai iau si libere) si oricum ei nu-s facuti pt munci grele cu grad mare de periculozitate, ca deageaba ne inarmam ca ne rup rusii cu Iskanderul nuclear, dau una si ne-am gatat toti, tot el mai zicea ca au 15 drone in teste si un tanc nou in dezvoltare.
Asa ca e foarte posibil sa ne trezim cu 24 F18 E/F Super Hornet moca, cu offset, transfer de tehnologie, armament, kerosen si piese de schimb gratis pe 25 de ani.
@Marius Fenchea
„vor indienii ca ei sa faca asamblarea si Dassault sa isi asume responsabilitatea”
Si care e problema 🙂 , francezii astia sunt niste ofticati.
Trebuie doar ca francezii sa trimita niste oameni in hala de asamblare sa stea cu ochii pe ei sa nu fure aia din suruburi si sa le vanda pe ebay. Si sa nu monteze motoarele invers. In rest, crez ca nu vor fi probleme majore 🙂
Iti dai seama ce unghie in gat isi baga francezii, sunt disperati sa-si vanda avionul si tiganii cu bani fac misto de ei 🙂
„Si sa nu spuneti ca tigan este termen peiorativ fiindca nici noi nu ne putem schimba denumirea in nemti peste noapte.”
Ei nu putem 🙂
Te facem neamt instantaneu: ce, Marius Fenkheamacher nu mere? Sa vii cu mielul 🙂
La mine Grenzschutzgruppe 9 e deja germanizat, I am one step ahead.
Da eu „eram”. Se negociaza pentru 2 escadrile, problema e ca se cauta 1.5 miliard USD la buget pentru modernizare, revitalizare….. Cu F16A Portugheze e cazuta treaba! Gsg9, da, daca vin rusii peste noi nu prea avem ce face, da, avem un tanc nou in dezvoltare, da, avem aprox 15 drone care au incheiat testele de zbor cu succes. „Multimea” ca tine…. e normal sa fie prost, informata!
Tr85m1 cu „spinners” ?
@ R.I.
Si daca toate jucarelele astea sunt asa secrete de nu a transpirat nimic in presa pina acum, cum de iti permiti tu sa le vinzi pe net asa, moca??? Da-mi voie sa indoimi-as persprecocitatea despre ce ne servesti matale p-acilea…Ori oi fi si mataluta unul d-ala de crede ca V.R. isi ia informattiile despre armele secrete romanesti de p-acilea, si vrai sa ii bagi in ceatza???
SI apropo… mai sa fie… cand Brazilia a anuntat ca cumpara F18 , Biden il suna pe Basescu sa aibe o conversatie despre „politica interna” , ce coincidenta. Chiar dupa ce Brazilia cumpara F18…
Daca ne trebuie 1.5 mld USD pt. modernizare si revitalizare inseamna ca sunt F18 din prima generatie (A/B sau maxim C/D din primul lot si zacute prin vreun cimitir) altfel zau nu pot intelege costul acesta…este absolut astronomic si miroase a teapa de la Uncle SAM. Daca tot suntem asa buni prieteni si sugatori la marele licurici si ne face scut de ce mama dracu nu ne da unele noi la un pret ca intre prieteni si cu mentenanta locala? Ar trebui sa prevedem prin Constitutie interzicerea de achizitie de gioarse SH pt armata …si poate atunci ar mai avea si industria noastra o sansa.
Te-ai gandit ca Biden a putut fi interesat in special de exploatarea petrolului si gazului de sist din Romania(inclusiv din platforma continentala)sau ca vroia sa stie care este perceptia Romaniei despre actuala situatie politica din Turcia , Republica Moldova sau Ucraina?
Americanii stiu cati bani avem in buzunar asa ca au lasat-o mai moale cu oferta pentru F16.De ce crezi ca ar sari acum sa ne ofere FA18, un avion mai scump decat F16, stiind ca nu ne permitem F16?
Nu e vorca ca au lasat o mai moale. Oferta de F18 vine cu un lobby puternic. Bechtel (care are cam aceeasi stapanai Boeing) care tocmai s-a retras si a primit doar 37 de milioane daune, in loc de cateva sute de milioane… nu mi se pare o coincidenta! Iti amintesc ca bugetul creste in fiecare an. Nu doar pentru pensii! Se zboara cate 30 de ore nu neaparat din lipsa de bani! Se zboara atat din alte motive, gen vechime.
Robert Ionut, ca sa inteleg mai bine, e vorba de 1,5 mld. $ pentru achizitia a 24 F18 (sper E/F Super-Hornet) la mana a 2-a si modernizarea lor? Altceva este inclus in pachetul asta, cum a r fi arme, munitii, piese, antrenamentul pilotilor sau tehnicienilor.
Am inteles ca la offset ar fi Boeing dispusi sa deschida o uzina pe aici… Altceva?
Despre creditare, care este calcaiul lui Ahile, nu se ofera ca de-aia se cauta ai nostri de bani. Si nu vad cum o sa-i gaseasca cand ei nu gasesc 500 mil. pentru a cofinanta proiecte cu fonduri europene. Si nici prin gand se pare ca nu le trece sa angajeze o negociere pe tema asta cu trezoreria SUA sau cu alte institutii financiare.
Ca si comparatie, iti re-amintesc ca in 2010 EADS a oferit 24 x EF Typhoon ale aviatiei italiene, cu vechime de 7 ani (sub 1000 de ore consumate din resursa) cu offset si parteneriat al industriei romanesti cu EADS (5000 de locuri de munca prin investitie de offset direct).Antrenamentul pilotilor si logistica erau incluse in pretul asta. Saab a oferit 24 de avioane noi tot la 1,3 mld. $, cu finantare pe 15 ani, perioada de gratie si offset:
http://www.rumaniamilitary.ro/offset-pentru-avioane-la-mana-a-doua-exista-nu-este-doar-un-zvon-rautacios
Deci Robert Ionut, cred ca mai e de lucru la ofertele astea… desi preturile s-au mai schimbat fata de 2010.
nu stiu de ce dar mereu auzind declaratiile celor de la MApN mi se pare ca sunt la concursul de proza fantastica…ba 96 de elicoptere de atac, ba F-18, ba F-35…tin minte ca acum vreo 5 ani se vbea sa fim si coparticipanti la programul F-35. Presupun ca realismul depuncteaza in acest concurs.
Bechtel este o companie privata care este proprietatea familiei Bechtel. Boeing eeste o companie publica,ale carei actiuni sunt tranzactionate pe diferite piete de capital, si ai carei actionari pricipali sunt Capital World Investors, Evercore Trust Company, Vanguard Group, State Street Corporation, T. Rowe Price Associates, BlackRock Institutional Trust Company, Wellington Management Company. Acesti primairi actionari sunt banci de investitii sau subsidiare ale unor banci de investitii. Intre ele, reprezinta cam 33% din actionariatul Boeing. Poate ne iluminezi si pe noi cum ai ajuns la concluzia ca Bechtel si Boeing au aceasi „stapani.?”
@Robert Ionut
„Orice am lua pentru GSG9, doar navele alea din Stargate ar fi ceva… in rest… toate sucks!”
Da, tu definitely esti capu’la lista aia cu toate suck 🙂 🙂
In rest, „orice am lua” e o fraza fara sens la voi acolo in acel ‘sistem’, ca de luat nu prea ati mai luat mare lucru de ani buni, mancati o paine tragand tot de fiarele lui Ceasca.
„problema e ca se cauta 1.5 miliard USD la buget pentru modernizare, revitalizare”
Sa vezi tarasenie ca problema le da cu impartire la zero, banii inca se mai cauta…te pomenesti ca nu s-or gasi nici acum…si ne bazam pe faptul ca n-au gasit nici altadata…
1.5 miliarde pe modernizarea a vreo doua escadrile de vechituri fara offset, that’s the way to go.
Decat 12 F16 vechi la un miliard, mai bine 24 F18 vechi la 1.5, cum dreacu de p’aia cu avioane noi nu o nimeriti de nici o culoare, dar cu ‘specialisti’ ca tine…prost, intrebuintati, nici nu e de mirare.
„da, avem un tanc nou in dezvoltare”
„Tr85m1 cu “spinners”?
Mai degraba T55 cu „spinners”, ca-s mai ieftine la intretinere 🙂
Si apropos, in ce faza de dezvoltare este, daca nu este prea secreta, aveti motorul, tunul, turela? Ati trecut de faza cu ‘autocadul’?
„avem aprox 15 drone care au incheiat testele de zbor cu succes”
Acu’ vine nea-gica asta si ne imbarbateaza: cinspe drone pe lada lui si toate si-au incheiat-o cu succesURI 🙂
Lasa ca multe proiecte din ultimii ani si-au terminat testele de zbor.
Or sa pice si alea la ultimul hop, aia cu intratul in dotare.
Ideea e sa va luati voi salariile si de restul nu prea mai raman bani, nu-i asa?
Mai updatati si voi pdfurile alea si gata, job done.
PS: vezi ca se apropie ora 1700, fugi acasa ca razboiul cu rusii s-a terminat pe saptamana asta, ai scapat, mai traiesti un weekend 🙂
Salut . he he e adevarat ca rusii nu au depus nici o oferta pt SU-30 caci au depus pt MIG-29SMT in respectiva competitie din care sa si aleaga cafegii ce vor , dar au venit pe langa respectivul program cu alta oferta cu SU-35 facut in Brazilia la pachet cu sisteme Pantsir . iacata aici http://www.aereo.jor.br/2013/05/19/alem-do-sistema-antiaereo-pantsir-russia-continua-oferecendo-su-35-ao-brasil/ si aici http://en.rian.ru/analysis/20110128/162357069.html . Americanii or fi spus ca or sa cumpere mai multa cafea sa le ia astia avioanele da nu cred ca le vor aproba made in Brasil.
🙂 Am si io bre o varsta, dar faptele raman: rusii au facut ceva oferte catre brazileni.
Pana la urma cum ramane treaba cu noi, cumparam 12 F 16 SH de la portughezi, sau 24 F 18 SH si le modernizam?
Suntem constanti si foarte seriosi: F-16th ramane! 🙂 🙂
Mai ales ca in Portugalia cica e bai mai mare acu’ 🙂
La nivel principial inteleg rostul discutiei.
Dar in mod particular, nu prea (poate din lipsa de informatie). Ca sa reiau ideea lui gsg9, aveam cumva in proiect sa cumparam ceva cu offset si ne-au dat astia planurile peste cap? Ca eu n-am auzit.
Comentariul asta era pt dincolo.
http://incomemagazine.ro/articole/ce-racheta-a-testat-rusia-ucigasa-scutului-antiracheta
Precum spuneam, rusii sunt mult mai abili si vicleni decat americanii.
Habar n-ai despre ce vorbesti.
am auzit ca am vandut 3 mig 29 si un A N e la ukrainieni….an-ul nu zburase de 2 ani si ceva..au venit aiai cu tehnici si l-au studiat o zi si a 2 zi au plecat cu el in zbor acasa…..
Jane’s Defense Weekly, jumatatea lunii mai, telenovela braziliana:
http://img203.imageshack.us/img203/9524/fx2l.jpg