Daca lucrurile merg tot asa cum au mers pana acum, Marea Britanie se indreapta cu pasi foarte rapizi spre o iesire din Uniunea Europeana fara nici un acord, ajungand ca de la 1 Ianuarie 2021 sa aiba fix aceleasi preivilegii pe piata unica europeana precum Chile, un exemplu luat la intampare. Ba s-ar putea sa iasa si cu onoarea patata bine, asta dupa ce guvernul s-a hotarat sa nu mai respecte tratatele semnate si aprobate de parlament, caz unic in istoria britanicilor. Dar daca au ajuns sa aiba premier pe unul ca Boris la ce se puteau astepta?!?
Ori acest simplu fapt nu este chiar foarte incurajator din punct de vedere economic, iar daca adaugam peste iesirea fara acord (asta inseamna taxe vamale, probleme cu circulatia capitalurilor, fortei de munca, a bunurilor etc) si criza economica generata de pandemie, s-ar putea ca Regatul sa aiba in fata “furtuna perfecta” dpdv economic.
Ori in acest context britanicii au planuri mari, s-au inhamat la cheltuieli serioase pe zona apararii, acolo unde fondurile n-au fost cine stie ce decenii la rand.
Cele doua portavioane, programul F-35B, inlocuirea celor patru submarine lansatoare de rachete balistice “Vanguard” cu noile “Dreadnought” class, programul pentru dezvoltarea unui nou aparat multirol de generatia a VI-a “Tempest”, un nou transportor blindat – “Boxer”, o noua MLI – “Ajax”, programul de constructie al fregatelor Type 26 si mai sunt si altele…
In acest context, Royal Air Force a anuntat ca doreste ca aparatele sale Eurofighter Typhoon Tranche 3 sa fie dotate cu un nou radar. Discutam aici despre un AESA – ECRS Mk2, doar ca desi sunt patru natiuni in consortiul Eurofighter nu s-au inteles sa foloseasca acelasi radar, astfel Spania si Germania, pe banii lor, s-au orientat spre ECRS Mk1 (descris de germani ca “cel mai bun radar de la bordul unui aparat de lupta din lume”), in timp ce britanicii, pe baza cerintelor lor specifice, au ales un radar usor diferit, descris si el de BAE Systems ca fiind “cel mai bun din lume.”
Conform programului agreat, aparatele britanice ar trebui sa inceapa sa primeasca noul radar prin 2022 pentru teste, iar din 2025 ar trebui sa fie pe deplin operational. Englezii au o flota de 40 de aparate ET Tranche 3, s-ar putea ca si o parte din avioanele Tranche 2 sa fie avute in vedere in functie de fondurile disponibile.
Pentru dezvoltarea radarului britanic, BAE a primit deja suma de 317 milioane de lire sterline, lucrurile au demarat si merg struna, sustine BAE, in atelierele companiei din Scotia.
Noul radar ar trebui sa poata “discuta” cu radarul F-35B, flota de Eurofighter avand si rolul (ramane de vazut cum, atat timp cat F-35B este amabarcat si ET nu este) de a sustine F-35B.
Iar BAE Systems este foarte optimista, oferind noul radar oricui are un avion suficient de mare pe care sa-l monteze: Arabiei Saudite pentru o nou asteptata comanda de Eurofighter, celor care opereaza F/A-18 E/F Super Hornet, francezilor de la Dassault cu Rafale, pentru Boeing si al sau EA-18G Growler ca si pentru Lockheed Martin pentru montarea ECRS Mk2 pe F-35A. Nebunie? ?
In rest ramane de vazut cum va reactiona economia britanica la cele doua super-socuri: pandemia si Brexitul, cu ce bani va mai ramane, cate slujbe si cate programe demarate de inarmare vor supravietui, in conditiile in care ideile actualului guvern au in vedere o economie bazata pe Imperiul Britanic doar ca istoria este veche, nu mai intereseaza pe nimeni si absolut nici o capitala importanta din fostul Imperiu n-a luat in seama chemarile la unitate venite din partea fostei metropole.
Iar verii englezilor din America de Nord le-au oferit un tratat care poate fi usor asemuit cu o colonizare economica mascata si chiar si asa, daca UK va iesi cu scandal din Uniune (adica prin nerespectarea tratatelor deja asumate), Congresul American a anuntat ca n-are in vedere acceptarea acordului dintre cele doua tari, atat timp cat Londra nu are cuvant.
Printre alte concesii, Londra s-a angajat sa permita importul de alimente care au la baza organisme modificate genetic, lucru cu care Uniunea Europeana nu este de acord si bine face…
Iar lumea deja vorbeste, se discuta despre taieri masive in programele militare si chiar s-a adus vorba despre unitati emblematice. Dar despre asta intr-un articol viitor.
GeorgeGMT
Salut. Asa se intampla cand faci o propunere in Campania electoral sperand ca e o gluma si ca nu se va realizza, si te trezesti cu cartoful fierbinte in mana nestiind c’è solutie sa gasesti, va fi foarte greu pentru ei sa iasa farà un acord semnat.
Robu, intrebare off topic. Ai cumva laptop cu tastatura „argintiu transparent”? Ca am aceeasi problema cu „z”-ul; tastez o data si apare de doua ori… 😛
Deja au devalorizat lira care s-a apropiat de euro, băieții se pregătesc să fie „competitivi”. Dacă ies fără acord, va fi aiurea pentru ei. Este o vorbă, cum îți așterni, așa dormi. Ei par să nu-și aștearnă nimic…
https://www.thedrive.com/the-war-zone/36468/storm-clouds-gather-over-f-35b-lightning-as-united-kingdom-prepares-defense-review
probabil vor apela la un serviciu de inchiriere „rent a….”
Vom vedea peste vreo 15 ani ce ” greutate” economica și financiară va mai avea Anglia.
Boris e interesat de moment. El și ai lui nu au absolut nici o strategie , proiect pentru viitor. Cînd ca țara extracomunitara va avea probleme groase de deficit bugetar și refinanțare a datoriei publice .
Eu nu m-as grabi sa-i arunc pe englezi la groapa de gunoi a istoriei…
https://www.gov.uk/government/news/uk-and-japan-agree-historic-free-trade-agreement
Nu sunt deloc de aruncat. Acordul cu Japonia este copie la indigo cu cel semnat de UE cu Tokyo…
Ei se lauda ca-i avantajeaza mai mult, dar n-am stat sa compar documentele.
@Nicolae,
Doar întreb și eu: ce au câștigat?
Aceleași înlesniri le aveau în legătură cu Japonia și ca membri UE (UE are același acord).
Sa recapitulam: au „câștigat” un tratat cu Japonia pe care oricum l-ar fi avut ca membri UE și au pierdut piata europeană (cea mai buna „piață” a lumii, părerea mea).
Dpdv economic se vor duce în jos destul de mult. Ce ne interesează pe noi este sa rămână în continuare puternici dpdv militar. Căci UK este cel mai important aliat NATO după US, din punctul meu de vedere. US, UK si Canada sunt 3 state care nu ar sta pe gânduri nici o secunda înainte de a trimite trupe în zona Baltica sau a MN in caz de ceva.
(totuși as mai adauga aici și Norvegia, Danemarca și Olanda, dar sunt mai mici fata de cele 3 de mai sus).
Oricum US + Canada + UK, cele mai fidele aliate ale României, Poloniei și balticilor (vedeți și cine trimite cel mai des avioane, nave și trupe la Marea Baltică și MN).
Au acelasi lucru fara sa fie un conglomerat de economii, deci, sunt mai abili si arata ca pot si fara politruci de cariera, exista viata si dupa UE, una chiar buna pentru unii.
Pebtru unii ai zis bine,dar nu si pentru majoritatea oamenilor,artizanii brexitului or sa iasa in avantaj,ca de asta au vrut sa il faca,dar pentru marea majoritate o sa fie cam nasol
Habar n-am ce-au “castigat” sau “pierdut”, foarte greu de zis. Dar daca pica economic, pica si militar, ca armata fara parale nu prea merge.
Intradevar nu este cazul sa le cante cineva prohodul, insa de la imperiul in care soarele nu apune niciodata la o tara care cu niste politicieni (sau caricaturi) ca Boris, Farage sau Corbyn…ajung sa il cante singuri. M-as fi asteptat de la alte natii insa nu de la englezi la denuntarea a unui accord pe care tocmai l-au semnat
Acordul cu Japonia nu spune mare lucru, atat timp cat stiau incotro se indreapta, si nu au fost capabili inca sa incheie tratate cu tarile din Commonwealth
Si la problemele din articol se mai poate adauga una: independenta Scotiei. Chiar si doar ca element de presiune politica pt a obtine concesii suplimentare, si tot este o problema. Englezii le tot arata “batul”scotienilor cu privire la deficitul pe care il au (si care este in mare acoperit de restul UK in ziua de astazi), si la faptul ca economia lor se bazeaza pe servicii si energie (Marea Nordului cu rezervele de gaz si petrol déjà depletate). Insa englezi cred ca uita ca “batul”are doua capete: daca ar fi sa iasa din Uniune, Scotienii ar lua si o parte din armata, astfel incat costurile cu apararea, a ceea ce mai ramne din UK, ar depasii cu mult atat necesarul cat si aspiratiile de mare putere
Oricum ai privii, situatia lor nu e roza. UE se va descurca, cu toate ca pierde un important partener, insa reculul economic va fi mai acut si cred ca de mai lunga durata in UK. City-ul isi va pierde clar din importanta, bancile de clearing din City nu vor mai avea aceasi pondere in industria financiara, iar unele industrii vor suferii (tocmai cele care au schimburi bilaterale majore cu UE: aeronautica, auto, aparare -acolo unde integrarea cu HQ locatii de productie sau divizii de pe continent este esentiala)
Tu ai vazut ce populatie are Scotia? Cat crezi ca iau ei din armata britanica?
da: https://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160108132257/http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171778_292378.pdf , insa cred ca apararea are de a face si cu teritoriul (suprafata , relief, pozitionare…), nu doar cu numarul de locuitori
Scotia…este nordul Marii Britanii. Chiar si dupa independenta relatiile cu restul Regatului Unit vor fi foarte stranse.Eu nu cred ca se va ajunge la independenta. Legăturile din insula sunt mult mai vechi decat UE.
Faptul ca jumatate din populatia UK n-a mai vrut in UE spune ceva. Oricare ar fi nivelul lor intelectual, oamenii aia au considerat ca se vor descurca mai bine sau la fel fara UE. Pentru ca, pana la urma, totul se reduce la nivelul de trai. Paradoxal, sau poate ca nu, generatia care acum a votat Leave e taman aia care a bagat Anglia in UE. Sunt doar cateva observatii la care merita sa ne gandim.
Nivelul politicienilor e probabil la niste cote destul de reduse in cam toata lumea, populismul e in crestere peste tot.
Un alt aspect este ca, desi economiile cresc in termeni macro, oamenii o duc din ce in ce mai rau. Iar asta va genera tensiuni peste tot. In plus, economia mondiala este pe perfuzii de prin 2008/2009 incoace, avem bani foarte ieftini si multe companii care valoreaza miliarde pe bursa n-au avut profit operational in toata existenta lor.
Situatia nu este roza la nivel global, numai la noi zice Catu ca vom avea o revenire in V, mai vedem dupa alegeri. Covid-ul a administrat economiei si comertului mondial un soc care se va mai resimti multa vreme.
Britanicilor li s-a mai cantat prohodul in istorie, cumva au gasit mereu resurse sa-si revina.
Acestea fiind spuse, ma raliez opiniei lui Alex cum ca City-ul londonez va mai manca o paine buna si in viitor.
De ce vrea Royal Navy sa inlocuiasca acum submarinele Vanguard cu Dreadnought? Chiar asa ii dau banii afara din house? Nu sunt deloc vechi Vanguard-urile si cred ca cu o modernizare si ar face f bine treaba inca 10 ani de acum incolo cel putin.
Ce vor face britishoii dupa ieshirea din UE dpdv economic…..poate ii vor ajuta canadienii si australienii cu ceva resurse.
https://www.youtube.com/watch?v=E5S1EMmCWAE – recomand filmul, ii genial.Pe de alta parte, unul mai batut in cap decat Boris nu puteau gasi.
Nu stiu daca este failul democratiei speta asta, victoria uriasa a unui serviciu rusesc sau pur si simplu un moment cand toate stele prostiei intergalactice s-au aliniat.
L-am recomandat eu primul pe aici, cand a aparut. Inca unul din multe rahaturi penibil-ideologice ale HBO.
S-au chinuit sa-i faca pe Boris (haha, actorul chiar seamana si se comporta ca el) si pe Făraș-Farage sa arate ca niste maimutoi…
Da, true tu l-ai recomandat si il re-recomand si eu 🙂
Mie mi-a placut filmul. Mi se pare totusi incomplet. Cred ca mai sunt unghiuri la problema asta si asta este doar unul.
După cum scrie și în articol, RAMANE DE VĂZUT.
Și eu sunt pesimist privitor la viitorul Marii Britanii dar cine sunt eu sa ma îndoiesc?
păi david cameron a lansat pe piată brexitul,isi regretă si acum prostia…..cam tarziu.
impresia mea e că regatul e intr-o mare criza de identitate si labil decizional.
Să nu uităm de un potențial ”divorț” între UK și Scoția, care ar defavoriza și slăbi și mai mult UK-ul
Scotia nu isi permite asta. Ei sunt mai mult o tara turistica decat o forta economica.
Resursele de petrol și gaz se afla majoritar în zona care ar reveni Scoției. Deci cu resurse, turism pe lângă s-ar dezvolta și alte domenii de activitate, Scoția s-ar descurca.
Eu cred ca articolul asta si unele comentarii sunt putin superficiale. Lucrez de 2 ani in UK(si nu sunt sofer de tir sau zugrav), si va pot spune ca mai toata informatia care vine spre ro e cam inclinata mult spre stanga si am sa va spun de ce.
1. In primul rand Brexit nu e ceva accidental. Au vrut sa faca pe prostii si sa para totul o intamplare nefericita dar nu e asa. Cine cunoaste problema geopolitica europeana poate observa usor ca mutarea e de fapt impotriva Germaniei si Rusiei. Cine crede ca e de fapt o manupulare marca FSB e chiar el lucrat la informatie. UK nu depinde de EU ca Franta sau Germania. De fapt Germania depinde de piata din UK avand in vedere ca ei exporta 40% din PIB si cea mai mare piata auto din EU pentru Germania e chiar UK. Germania s-a prea apropiat de Rusia iar construirea NORDSTREAM e primul semnal la ce va urma.
2. O iesire fara acord ar fi o problema mare pentru UK dar un dezastru pentru Franta si Germania. Motivul e simplu: in UK se scumpesc rosiile din Spania si Olanda, placile din gips carton si mortarul din Franta, dar cand Franta si Germania vor tebui sa dea mii de oameni in somaj pentru ca nu le mai cumpara Englejii masinile….atunci sa te tii.
3. Economic si Cultural UK e mai legata de USA si Commonwealth decat EU.
4. Boris Johnson nu e chair fraieru’ care vea sa para sau ii considera unii. In primul rand a avut sange in instalatie sa faca brexitul. In al doilea rand stie sa negocieze. Cine nu si-a negociat niciodata un salar nu stie ca trebuie sa fi dispus sa pleci daca nu primesti ce vrei, si i se va parea ca ce face Boris e o prostie. Cum ar trebui sa faca? sa ii pupe in fund pe niste functionari socialisti de la Bruxelles? Bai fratilor astia nu sunt Iobagi si nici pomanagii. Astia au Regina nu carmaci corupti.
Iar legat de articol, ei nu cheltuie bani in aparare asa fara efect in economie. RR angajaza momentan zeci de ingineri specialisti pentru aerospatiala si divizia de submarine.
1. sigur nu este accident, batranul De Gaulle avea mare dreptate sa nu ii agreeze pe englezi in uniune care culmea, pe langa drepturi are si obligatii. Ei, cu regina & shit sa aiba obligatii? Josnic! curat socialist!
2. Problema industiei auto este valabila pentru ambele parti. cea mai mare piata de export pentru auto Made in England este, stupoare in sala, UE
3. BoJo chiar este un mascarici. Un farseur – toata viata lui asta a fost.
PS
In afara de RR cu cei cateva zeci de angajari, mai angajeaza cineva?
Asta ca tot cunosti UK
Tu sa te increzi in De Gaulle si Francezi!
Eu ii prefer pe Boris si pe Trump.
Din exterior e usor sa privesti dar pe la oamenii astia alternativa e LGBT rullz si Green new deal.
:)))) Prietene daca tu ca roman imi spui ca stai in Anglia doar de 2 ani si deja scrii regina cu r mare,permite-mi sa nu cred ca esti cine pretinzi ca esti.
Apropo doar 7,7% din exporturile Germaniei,nu (40%din pib cum ai zis tu) merge in GB,50% merge catre alte state E.U.Pate vtrei sa zici ca 50% din exporturile G.B. sa duc catre catre E.U.
Si daca tampitul de Boris crede ca poate sa negocieze un acord de stat asa cum se negotiaza un salariu atunci inseamna ca va meritati soarta.Putin imi pasa mie de regina sau de mandria britanica,daca nu o sa reveniti cu picioarele pe pamant o sa fie cam rau,cu propaganda bazata pe modificarea datelor doar iti furi singur caciula.
Iar petarda aia cum ca Brexitual a fost facut din cauza Nordstreamului e cea mai tare,in doare undeva pe engrezi de Nortstream si defapt Brexitul este in favoarea Rusiei,pentru ca tocmai a slabit alianta economica care ii tine departe.
Tu sti ce e aia geopolitica?
Daca crezi ca UE tine Rusia departe….over and out.
Din punct de vedere ecomnic E.U. a tinut departe aspiratiile economice ale Rusiei,fara fondurile U.E.ci investitiile private venite de acolo inca mai aveam patroni rusi in intreaga europa de est.
Iar la geopolitica vad ca esti praf sau doar incerci sa te minti singur,desi nu inteleg rostul.
Pana acum cativa ani latrati in continuu ca vreti afara din cauza imigrantilor care va fura locurile de munca si pe noi romanii ne considerati niste tigani,hoti,prostituate si asa mai departe,iar acum o dati cu Germania si alte chetii.
@spring…ai vrut sa fii smecher dar nu ti-a iesit…nu se transmite „over and out” niciodata. Sa vedem daca afli de ce…
si tu acuma ai fost smecher sau cum?
Pai cu mari geopoliticieni ca tine,nici nu e de mirare ca Anglia va deveni urmatoarea Grecie,ca si ei au fost mare imperiu intergalactic.Poate cu ocazia asta mai cumparam niste nave englezesti la mana a doua,numai ca de data asta nuvor sa mai fie la suprapret.
de gaulle nu e cumva baiatu ala care pe timpu razboiului a stat pe la londra si zbiera toata ziua sa vina americanii cu debarcarea, care, a intrat in paris calare pe un jeep american, iar apoi cand s a terminat razboiu a zis ca el nu mai vrea cu america, ca franta a castigat singura razboiu si ca nare nevoie de nimeni? Intreb pentru un prieten
@Spring
Merci că m-ai scutit de a scrie)) Ai punctat perfect situația din UE. Eu aș mai adăuga că apropierea de Rusia e mai globală, pur și simplul în cazul Germaniei se observă cel mai bine. Dar să nu uităm nici de Italia, Austria, Grecia sau chiar de Franța lui Macaron care a continuat politica externă a lui Sarkozy în relația cu Rusia.
Privesc cam sceptic Brexitul ca urmare a unui megaplan, cred că e mai degrabă rezultatul unor idei care pluteau în aer de ceva vreme și conjunctură politică favorabilă, dar cauzele le-ai enumerat perfect.
” sa ii pupe in fund pe niste functionari socialisti de la Bruxelles? Bai fratilor astia nu sunt Iobagi si nici pomanagii. Astia au Regina nu carmaci corupti.”
Cat patos patriotic… partea cu „spre deosebire de voi” se subintelege banuiesc 🙂
Eu unul nu inteleg ceva totusi:
„Germania s-a prea apropiat de Rusia iar construirea NORDSTREAM e primul semnal la ce va urma.”
Deci, conform scenariului propus de tine, UK e deranjata de influenta crescanda a Rusiei in UE, prin actori proxy din Germania/Ungaria/Bulgaria/Austria etc . Si singura cale de a solutiona aceasta amenintare este sa… abandoneze institutiile europene in care ei reprezentau un pivot anti-rusesc? Sa slabeasca tabara anti-ruseasca?…
@Checkmate
UK-ul era în minoritate, având clar de aprtea sa doar Țările Baltice și Polonia. Iar tunci când nu poți influența o politică externă care nu îți convine – pleci.
Îi doare exact în cot de tabăra anti-ruseasca atât timp cât tabăra respectivă nu prea are putere de a influența ceva. Interesele naționale au fost mereu pe primul loc pentru UK. Rusia e infiltrată în UE mult mai mult decât vreau unii să creadă. Și să nu vă imaginați filme cu spioni și James Bond. E vorba de clerici și funcționari care la comandă sar la picior.
Gerhard Schröder e președintele consiliul de directori a Rosneft, Macaron dă interviu comun cu Putin și spune că e băiețaș, ministrul de externe al Austriei îl cheamă pe Putin la nuntă, iar Berlusconi e oficial cel mai bun prieten a lui Putin
„când nu poți influența o politică externă care nu îți convine – pleci”
Stii ca majoritatile astea se schimba in timp, nu?…
„având clar de aprtea sa doar Țările Baltice și Polonia.”
Ne aveau si pe noi. Si nordicii. Si Grecia/Cehia/Slovacia nu sunt pro-ruse… atat timp cat iti misti c*ru si pui si tu niste presiune!!!
Evident ca rusii castiga influenta din subterfugii si altele… ei de ce nu fac la fel? Ca faceau in timpul Razboiului Rece!Lei-au cazut oole?
„Interesele naționale au fost mereu pe primul loc pentru UK.”
Atunci, intr-adevar nu aveau ce cauta in Uniune. Acu’ sa vedem daca ele vor fi servite 🙂 .
Nope! Nu ne-au avut niciodata pe noi.
@DIenaris: Brexitul este nostalgia dupa fostul lor imperiu, in perceptia britanicului evolutia post-brexit vine la pachet si cu o reapropiere de fostele colonii, axarea pe comertul international si valorificarea relatiilor pe care si le-au construit in toata lumea in secole. Cel putin la nivel de propaganda si imaginar colectiv. Noi europenii vedem tot timpul doar dimensiunea aia de divort, pe cand britanicul o vede mai mult o reintoarcere la un trecut idilic, cand MB era intr-adevar prea mare ca sa o bagi in Europa.
Departe de mine gandul sa ne denigrez pe noi.
Ideea mea e ca Brexitul e o miscare geopolitica in interesul Anglo-American sa ii strange pe nemti de OO.
Din cauza aceluias interes noi existam ca natie de la 1918 incoace si din acelas motiv avem trupe americane in tara si nu suntem macinati de razboiae civile ca Serbia.
Tu acuma poti sa ma crezi sau nu.
???
@Spring
De unde ai apărut tu ma nene… :-)) Arhetipul susținătorului lu’ BoJo și a lui Trump. Vezi ca noi existam ca nație de ceva mai mult timp decât 1918…
Daca te-ai mai gandi putin ai realiza ca Romania in 1918 era de partea aiatilor,iar aliatii nu insemnau doar Anglia,pentru noi erau mai mult francezii,iar unirea cu Transilvania s-a realizat prin castigarea razboiului Romano-Ungar din 1919,ca daca perdeam nu mai pupam nimic.Motivul pentru care nu avem 4azboaie civile ca cele din fosta Iugoslavie se datoreaza pe de o parte faptului ca persoanele din statul roman,asa corupte cum au fost ele au stiut sa gestioneze situatiile respectivw si pentru ca noi ca popor nu am fost asa de agresivi cu minoritatile cum au filost Sarbii,oricum tu daca faci o paralela intre Iugoslavia,stat multinational,si Romania stat national e clar ca esti in afara lucrurilor.
Boss, eu as vrea sa te cred ca mai au sange in instalatie si ca o sa isi revina si o sa reajunga pe cele mai inalte culmi pe toate planurile de dezvoltare. Eu mai citeam bloguri ale celor din UK, plus vorbit cu unii care sunt pe acolo. Am priceput ca in mare nu vor gramezi de nespalati care le micsoreaza casele/camerele prin compartimentare foarte agresiva si le maresc chiriile, plus ca au drept de a lua cetatenie. Au aglomeratie, serviciile sunt suprasolicitate iar tanti Merkel cu milionul ei strategic de refugiati i-a speriat destul, cu voie sau fara voie. Pana si noi avem reglementari de cati vietnamezi luam si la ce salarii pe santiere. Insa cand zici ca nu-s milogi, numarul record de mame singure adolescente care stau la bani si case de la primarie se cam contrazice.
Dezinformare si propaganda este din ambele parti politice. Era mai bine pentru ei sa ramana in UE si sa profite de asta obtinand concesii, mentinand amenintarile si tensiunea de dupa un 51-49 in favoarea Remain. Acum ca au rupt pisica, negociatorii UE le dau fix ce zice numele iar americanii vor sa le vanda alimente modificate genetic, faimosul pui spalat cu clor si mancare cancerigena de plastic. Farage, Boris si altii nu-s Thatcher iar Trump si ai lui o sa-i trateze ca atare.
Bossu’ meu!
Normal ca e dezinformare pe ambele parti.
Eu ce am vrut sa punctez e ca Brexitul in mare e o manarie geopolitica si ca nu are treaba cu imigrantii aia. Aia a fost propaganda turnata incet vreo 10 ani ca sa voteze fraierii.
Vezi ce a zis tanti Merkel prin iarna: ca nu ii convine ca UK vrea sa devina un fel de Singapore aici in coasta Germaniei. Intelege ca ei au si alte planuri si perspective. Pe cand Germania si Franta nu are. Ba chiar depind de piata US.
Acuma pe bune astia sunt mai bosketari asa…si sunt mai modesti daca ii compari cu nemtii si francezii. Dar fac copii multi. Plin de plozi englezoi blonduti.
Iar cu alimentele alea modificate genetic si cancerigene…..te rog sa ma ierti dar asta e un fel de bau bau in EU ca sa nu cumva sa intre fermierii francezi si spanioli in competitie cu altii. E mai simplu sa topesti miliarde in subventii si sai ai votanti asigurati pentru partidele socialiste. Nu ca Franta, Germania, Spania si Italia ar produce totul bio, eco si sanatos.
Cea mai mare rata a natalității în UK o are comunitatea musulmana. Mai ales pakistanezii. De zeci de ani, indiferent de partidul din care provin, politicienii britanici au deschis larg ușile UK, imigrației din fostele colonii. Mai ales din Pakistan, Bangladesh, India, dar și Somalia și diverse tari musulmane.
Așa este. Ca sa nu aibă concurenta, fermierii francezi, germani, belgieni, spanioli, italieni nu vor un acord de liber schimb cu SUA.
Comunitatea musulmana are cea mai mare rata a natalitatii peste tot. Dar spre deosebire de nemti, englezii fac copii.
Eu nu primesc migranti ca Germania sau Franta. Ei in Commonwealth au vize speciale sau privilegii pentru serviciu catre regina. Adica dupa 7 ani in armata britanica poti deveni cetatean.
În Marea Britanie, demografia lucrează în favoarea musulmanilor. În zonele din UK unde musulmanii sunt majoritari, ai impresia ca ești în Pakistan. Și germanii fac copii. Francezii, la fel. Însă nu la fel de mulți ca și musulmanii. În UK, predomina la copiii nou născuți, prenume de musulmani, în special Mahomed, Muhamed,.
Iar cand nu fac ii iau de la altii,fusese un cad cand unui cuplu debromani din Andlia ii fusesere luati cei trei copii din motive incerte si au fost dati spre adoptie unor cupluri de homosexuali,asta doar asa ca tot vorbeai tu de dictatura lgbd,sau cazul unei romance care a facut un copil cu un englez,care nici macar nu l-a recunoscult ca fiind copilul lui,femeia a venit cu copilul innapoi in Romania,si cand s-a intor innapoi in Anglia au arestat-o pentru rapire desi doar ea avea custodia copilului,si au tinut-o in inchisoare fara nici un motiv timp de 8 luni de zile,decizia judecatorului britanic fiind bazata doar pe faptul ca a vrut sa dea dreptate unuia de al lui fara sa tina cont de nimic,si cazuri de genul asta sunt multe.Voi ati iesit din U.E pentruca nu puteati sa faceti pe sefii si va deranja faptul ca nu aveati beneficiile de dinainte cand puteati sa faceti ce orice fara sa dati socoteala.
Ma omule nu te mai uita la antena 3.
Nu am vazut vreo stire ca asta la antena 3,sau pe unde te uiti tu,si ma bucur ca pana la urma guvernul Romaniei a decis sa retraga 26 de ambasadori si 48 de consuli din lumea intreaga,ca din cate vad eu isi incasau salariile in timp ce ii pupau (Editat, atentie la limbaj!!!) ca pe catei pe astia ca tine,tot ce ti-am spus e real si poate fii vetificat,in timp ce tu minti de parca te crede cieva fara sa te verifice.Asta e ceea ce se intampla,si asa vrei ti sa stea lucrurile si te supara ca de acum in colo nu vei mao primi nimic pe gratis.Mai vorbim peste 20 de ani.
Nu ai zis nimic adevarat si pot sa scriu o intreaga carte bazata pe dramele suferite de romanii care traiesc in anglia,nu trebuia sa va jucati cu noi,acum o sa ptimiti ceea ce meritati.Ca dupa ce ca sunteti … sa cum sunteti.. tot tu gaci pe smecheru si vrei sa primesti ceea ce nu meriti,si im curand aia o sa luati.
Nu-i asa ca nu ai pe nimeni in Anglia?
Mai oameni buni, cum dracu’ s-a publicat comentariul asta ?
asta cu alimentele si cancerul nord american e frectie socialistă-eco-bio.
Partial… Intr-adevar pesticidele dauneaza grav din multe puncte de vedere.
Dar toata ideea din spatele OMG-urilor e ca nu necesita la fel de multe pesticide (sau deloc) si sunt rezistente la daunatori si boli.
Acu cu poluarea genetica a fondului salbatic… eh e o preocupare disputabila (dat fiind ca soiurile domestice exista deja de sute/mii de ani).
In schimb treaba cu patentele e problematica rau.
Zi mersi ca la noi inca mai e mancare cat de cat normala. In America balanta e inclinata in cealalta parte, inspre lobby-ul agresiv al firmelor care tin multe chestii dereglementate masiv si oamenii fac cancer si alte boli destul de des si rapid. Nu doar din mancare ci si din poluantii din aer sau apa. Ca sa nu mai vorbim de sistemul medical capusat de asiguratori privati, de puscariile private, de educatia de stat sabotata ca sa mearga banii tot la privat. Intre extremele astea doua, trebui sa existe o cale ce ia ce e bine de la ambele. Un UE cu armata si diplomatie americane, sau o America cu niste reglementari mai bune si cu un guvern/stat eficient ar fi un pas inainte. Adica nici rednecks usor de manipulat, nici flower power la fel de batuti in cap. Oameni normali, maturi, echilibrati, ce pot dezbate un subiect sensibil si ajunge la o solutie.
Marea Britanie va deveni o piață de desfacere pt produsele din SUA, în special, dar și fostele colonii britanice, care vor înlocui produsele fabricate de firme ale UE, dacă nu va exista un acord cu UE. Da, firmele din UE vor pierde o piață și deci o parte din profitul actual însă se vor descurca.
Politicienii britanici, laburisti sau conservatori, sunt identici cu cei de pe continent. Inclusiv ca mod de gândire și stil de guvernare, sunt identici între ei. Politicienii britanici sunt mai mult ca gândire, de stânga decât de dreapta. Corectitudinea Politica este la ea acasă în UK.
Nu regina conduce UK ci guvernul britanic. Regina și monarhia doar au un rol simbolic. Puterea executiva reala se afla la guvern. Cea legislativa la parlament.
Daca România ar avea ca șef al statului pe regina Marii Britanii, nu s-ar schimba ceva în bine, la modul real, pt ca tara ar fi administrata ca și pana acum de guvern. România doar ar oferi proprietăți și venituri coroanei britanice.
Ieșirea fără Brexit va accentua dorința de separare a Scoției de UK. Foarte probabil și a Irlandei de Nord. Și la fel de probabil se va ajunge la separarea acestor teritorii de Anglia.
Marele adevăr este ca UK a avut un statut privilegiat în cadrul UE, fata de celelalte tari și tot timpul o mare parte a politicienilor britanici au trăit cu nostalgia imperiala britanica care tine doar de trecut.La scurt timp de la aderarea la UE, în perioada crizei petrolului, unii politicieni britanici au dorit ca UK sa părăsească UE, deoarece erau nemulțumiți ca nu au o influenta decizionala mult mai mare în cadrul UE, însă s-a opus poporul britanic. UK a aderat la UE, după Germania, Franța, Italia și cele din Benelux, datorita situației economice în care se afla ca urmare a dispariției imperiului britanic și schimbărilor geopolitice la nivel global.
De acord cu punctul 3. Este doar o chestiune de timp pana ce australienii, canadienii și neozeelandezii vor înțelege ca nu au nevoie de persoane care sa ocupe în mod simbolic, funcția de șef al statului, asa cum este cazul reginei Marii Britanii, și ca banii oferiți de tarile lor, coroanei britanice pot fi folosiți de tarile lor.
Te asigur ca UE se va descurca fără UK.
Călcâiul lui Ahile pt UK ca și pt Germania, Franța, Benelux, Suedia, pe termen lung, este creșterea comunității musulmane. În anul 2011, în Londra, din cele 33 de burguri, musulmanii erau majoritari în 22.La recensământul din anul 2011, doar 44,9% din locuitorii Londrei, s-au declarat ca fiind britanici albi. Vom vedea cu ce date vine recensământul anul viitor în UK. În 40-60 de ani, britanicii nativi vor fi minoritari în tara lor.
PS:Nu trăiesc și muncesc în UK însă nu cred ca un zidar sau șofer de tir din UK nu poate percepe situația economica, politica și sociala din UK asa cum este ea.
UK nu se va reorieta total spre alte piete sa inlocuiasca produsele din UE. Vor ajunge la un consens pana la urma. Dar daca nu sunt pregatiti sa iasa fara acord, nici nu vor obtine un acord favorabil.
In privinta reginei, monarhia pentru ei nu e simbol. Regina domneste! de aia e armata ei, regatul ei si guvernul ei. De aia si vapoarele in marina incep cu HMS. Iar in privinta proprietatiilor nu i le-a dat statul! Sunt ale ei!
Inainte sa crezi ca Scotia si IrN pleaca din regat te sfatuiesc sa faci o plimbare pe la ei, Ca e frumos rau. Pe urma o sa vezi ca nu au cum.
Sigur ca-i frumos in Irlanda, Boris cel blond a reusit o preformanta unica in lume: si-a tras singur grantia in interiorul propriei tari. Clar om destept.
In privinta copiilor britanici blonzi eu cred sincer ca tu stai undeva la tara in UK, cand eu am fost la Londra am ramas socat de faptul ca pareau mai multi musulmani si hindusi pe strada decat europeni. Am vazut araboaice cu droaie de copii dupa ele, am intrat in supermarket si casiera vorbea engleza mai rau decat mine.
George asa sunt parti din Londra si Birmingham.
Anglia e mult mai mare.
Si la noi daca mergi prin Bucuresti dai de o anuminta minoritate intr-o anumita zona.
Iar cu Irlanda de Nord situatia e mai complicata. Aia cam ce produc vand tot in Irlanda mama. Si nu a tras o linie la el in tara, ci la regina in regat. 😉
Aaaa, deci UK este al Reginei nu al poporului britanic? Apai cine este suveran in UK, poporul sau Regina, ca sa intelegem si noi subtilitatiile politicii de pe Tamisa…
Crede-ma, sunt bucurestean get-beget, nu exista nicaieri in capitala tigania pe care am vazut-o in Londra si lasand la o parte discutia noastra de astazi, nu i-am inteles pe britanici ce-au cu europenii din est (albi si crestini) cand in Londra te crezi la Islamabad (fortand lucrurile desigur).
Eu chiar nu-i inteleg pe deplin, prefera un vecin musulman sau hindus in locul unuia polonez, roman sau bulgar?!
George hai ca iti spun. In primul rand imi cer scuze daca am fost prea incisiv. Ai un discurs civilizat si nu meritai sa fiu asa.
Prima oara cand am ajus pe aici am avut un soc cultural pentru ca totul era prea diferit. E diferit de Europa. Cand am fost prin Franta si Germania nu am simtit asta.
Al doilea soc pe care l-am avut a fost cand mi-am dat seama cum sunt ei ca oameni. Noi in medie suntem mai tari ca ei. Dar la ei am vazut extreme, ori putori incompetente, ori oameni de nota 10 cum la noi nu am vazut.
Lor nu le prea place de romani si de polonezi din doua motive:
1. Propaganda turnata subtil timp de cativa ani ca sa ii faca sa voteze pentru brexit. Pe asta am vazuto cu totii. Acuma e si o doza de adevar ca in multe zone unde sunt romani si polonezi multi cam toti dau salarul minim. Si pe noi ne-ar deranja asta. Oricum sunt mult mai toleranti decat noi.
2. Suntem diferiti de ei cultural si ii deranjam. Daca ai 3-4 case de romani intr-un cartier crede-mai ca o sa sti rapid. Zgomot, manele, zbierate. Ei sunt mult mai linistit si nu le place sa vorbeasca tare pe strada. Angajatori totusi ne apreciaza ca lucram mai mult ca ei. Ei si-au pierdut din competitivitate. Cred ca e prea mult feminism in sistemul lor de educatie si i-a cam castrat. Cu exceptia astora care au facut armata. Aia sunt barbati.
Daca ajung sa te cunoasca ca individ te trateaza ca pe unul de al lor. Dar pana atunci sunt destul de reci si suspiciosi.
Anglia e mare si au regiuni si fara prea multi imigranti. Eu locuiesc intr-un orasel in centrul tarii si rar vad cate un hijab.
Londra e impartia pe colonii, pakistan, india, jamaica, somalia. Pe urma aliatii romanii, polonezii, balticii.
Dar si aia dupa 2-3 generatii se dau dupa capitalism. Merg copii la scoala si vad altceva. Pana la urma o sa ii corupa societatea pe ei. Am colegi care mi-au confirmat.
Pe ei nu ii deranjaza tare pachistanezii ca pe aia ii considera ai lor. Fac parte din cultura lor. Si nu sunt chiar asa de multi in toata tara, dar ca sunt la un loc in Londra si Birmingham. Pe langa asta aia nu lucreaza ce lucreaza ei si atunci nu ii simt. Vecini nu prea au dinasta ca e cam segregata distributia asta etnica.
Noi romanii si polonezii ii deranjam ca pe noi ne au vecini, colegi de servici.
Apropo am fost cu o colega in East Ham in Londra la o sedinta. Cand ne-am intors am stat in gara la o cafea si mi-a spus ca nu intelege de ce toata lumea crede ca noi Est europenii suntem o problema cand de fapt noi suntem cea mai mica problema a lor dupa ce a vazut ce era pe acolo. Acuma sincer am auzit romaneste peste tot acolo dar nu erau etnici romani.
Marea majoritate a musulmanilor aflați de 2-3 generatii în UK refuza integrarea și se țin cu dinții de cultura lor. În plus, majoritatea musulmanilor născuți și crescuți în UK, indiferent de nivelul lor de educație, sunt predispuși la radicalizare religioasa. Majoritatea musulmanilor se căsătoresc cu persoane din comunitatea lor sau își importa partenerul de viata din tara lor de origine.
Spring subscriu in mare parte la ce ai scris. Sunt de 26 de ani in Uk si am cunoscut oameni din toate categoriile sociale (am avut joburi de la hospitality, events manager la domeniul meu IT, research computing, profesor Computer Science, programare, etc)
Majoritatea celor care au facut parte din imperiu sunt vazuti ca avind o istorie comuna desi cultural, religios si mentalitate sunt mult mai diferiti decit suntem noi.
Minoritatea musulmana e numai 3%, dar pentru cineva din Ro care ajunge in Benthal Green(cartier din Estul Londrei) si vede 70% oameni pe strada din Bangladesh si Pakistan impactul e cel pe care George la avut.
A fost si o propaganda impotriva celor din est de viermi ca Farage, au creat stereotipul instalatorului polonez, clonatorului de carduri roman. Suntem easy targets pentru ca nu pot fi acuzati de discriminare religioasa sau rasista.
Ar trebui sa scriu pagini intregi, problema e destul de complexa.
Ca sa inchei cu ceva pozitiv, pot sa spun ca aici majoritate copiilor de romani, multi nascuti aici sunt mindrii de originea lor si interesati de Romania. Parca si romanii si-au mai xchimbat din naravuri si incep sa se sprijine si organizeze in comunitati.
Cum adica nu ai vazut in Bucuresti tigania din Londra? Eu am fost prin toata Europa si mare parte din America de Sud, dar tiganie si cocalarism ca in Sectorul 5 nu am vazut nicaieri. Strict la ce prin jur nici macar in Bulgaria sau Albania nu vezi ce e la noi. Londra e departe.
Cam in ce zone din S 5 ai vazut tu asa tiganie cu exceptia zonei Ferentari?
Emigrantii de a doua generatie si a treia
Hindusii aia sunt englezi cu acte
Toti barbosii
In Londra aia albi si rozalii sunt minoritate
O dau toti cu politica
Nu poate tine UK ritmul economiei germane
Nici al Frantei
Stiu si ei asta ..si o stiu si germanii si francezii
Restul e invarteala in jurul cozii
Cu anii decalajele vor creste
Au un nivel de viata bun ..dar nu au forta economiei germane ..per ansamblu
Chestia cu dependenta germaniei de exporturi ..e precum ai spune ca iti cumpar din mila ..ori asta e puterea economiei germane ..ptr ca nu exista examen mai dificil sa fii „acceptat” pe o piata…ori azi sa fii „made in germany” ..e garantie si in londra si in china si in state
În toate monarhiile constituționale, inclusiv în UK, puterea executiva, reala, se afla la guvern și premier.Simbolistic, navele și tot ce ai amintit, sunt numite ca fiind ale majestatii sale.Obiceiuri ramase din perioada de glorie a regalității. Doar obiceiuri.
Știu mai Sorine. Doar nu credeai ca nu știu cum e monarhia la ei și ai sărit tu sa îmi explici. Eu am punctat altceva mult mai subtil. Regina nu are funcție dar e iubita și are putere. Dacă îl cheamă pe la ea pe Boris și ii zice my dear peasant, vreau sa demisionezi ca de nu trimit Gurcas pe tine. Ce crezi ca se întâmpla? Ăștia au poza ei pe calculator sau lângă pozele cu copii. Sa vezi ce fac când sărbătoresc v-day. Așa ca tu ce vorbești?
Deocamdata, Boris e omul Reginei. E acolo sa scoata UK din UE la ordinul Reginei. Si este exact omul potrivit, tratat cu medicamentul potrivit si protejat si de Trump. Si stiu bine cu totii ce fac, si de ce fac ce fac.
La ordinul reginei? Spre deosebire de noi, la astia cand a zis poporul, politicul s-a executat. Ca ii bine,ca ii rau este irelevant. Poporul a zis si gata.Monarhul nu se pronunta pe chestiuni politice de cam 200 de ani asa.
Regina nu a ordonat nimic, alea sunt memento de pe vremea carmaciului.
„la ordinul Reginei”
Regina e un bibelou politic. Nu mai are putere reala de niste secole.
Nu cred ca un premier sau alt politician ar demisiona doar pt ca ii cere regină. Nu cred ca actualul primar al Londrei sau primarii de origine musulmana din UK, ar demisiona din funcții, doar pentru ca le cere regină.
Tu nu înțelegi ca e irelevant ce crezi tu?
Spring, usor colegu, vino cu argumentul.
Sorin: primarul nu ar demisiona, desi cred ca din respect ar face-o, dar nu exista parghii legale pt asta. Puterile reginei sunt clar definite, da si-ar da demisia ca regina are aceasta putere si mai poate sa blocheze si tot guvernul, ca recte este Her Majesty’s Guvernment. Pana in 2011 avea puterea sa demita the House of Commons, insa prin Fixed Term Parliament Act of 2011 puterea asta a fost abrogata.
De multe ori aud teza asta a monarhilor ceremoniali, si asta imi indica mie doar cat de eronat am fost noi informati cu privire la idea de monarhie incepand cu anii 90. Daca citesti ce puteri are regele spaniei te crucesti. Faptul ca nu folosesc monarhii puterile astea este un dublu testament, al echilibrului sefului statului educat pentru a fi rege/regina si apoi un testament al functionalitatii democratiei.
Îl preferi pe Trump, sa te lase la nevoie in c… gol cum i-a lăsat pe kurzi.
Cât despre Brexit, intr-adevăr nu e ceva accidental, ci rezultatul a decenii de politica latent anti-orice fel de forma de integrare europeană, pe motiv ca ei au fost cândva imperiu și au ajuns acolo având grija ca pe continent sa se ciorovaiasca aia fără întrerupere.
Efectul negativ asupra respectivelor economii in cazul unei separări fără acord a GB de UE este invers proporțional cu mărimea pieței respective. Adică, o ieșire fără acord din UE va avea efect negative mult mai mari in GB decât in UE.
Boris Johnson (cam la fel ca Trump) nu e un conservator, ci un populist. Modul tău de a argumenta cu “socialiștii” din UE coroborat cu fabulațiile despre importantă pieței auto engleze pentru Germania și Franța, arată ca ești cam pierdut in propaganda populista. Mai variază și tu un pic sursele de informare.
Inca ceva, regina nu carmuieste ci reprezinta. Regina nu are rol executiv (nici politic), ci reprezentativ asta scrie in constituia lor, bănuiesc ca nu ai avut timp sa o citești in cei doi ani de cand ești acolo.
Cezarica, habar nu ai care e treaba cu kurzii, incepe cu Rojava si Barzani si apoi vezi ce rost a avut mutarea respectiva. Pana una alta UK era contributor net la bugetul comunitar si avea balanta deficitara cu UE, nu pierd nimic, basca, isi pot negocia la fel de bine contractele comerciale. Nu intru in detaliii cu politica si ideologia, e clar ca nu treci de titlurile MSM.
@RTI (Russia Today International)
Ia explica-ne tu mai Ivane cum e cu Rojava și ce erou e Trump ca a trădat cei mai buni aliați ai lumii vestice in Siria și a pătat numele SUA. Vezi poate explici și de ce nu mai e Mattis secretarul de stat al apărării in SUA.
Te rog intra in detalii cu politichia și ieconomia sa înțeleagă și restul omenirii cum o sa negocieze UK singura contracte comerciale cu tari ca de exemplu China in alta poziție decât in genunchi.
Lămurește-ma și pe mine dacă ești drăguț, oare Rusia are vreun interes sa slăbeasca SUA și UE?
Cezare, Cel mai mare aliat al SUA din Asia Minor e Turcia. Si e simplu de inteles de ce.
Acum doar cu numele este Turcia aliatul SUA. În realitate, regimul Erdogan își vede de ale lui. Cu adevărat nu mai este aliat fidel al SUA. Dar nici al Rusiei. Ci doar al intereselor naționaliste turcesti.
Asia Minor e Anatolia deci Turcia, cum nu mai sunt alte tari în ea ai întâmplător dreptate..
Te-ai reincarnat Gicule ? Nu am de ce sa iti explic, poti cauta singur, agitatule (ti-am dat si indicii, degeba…). Mattis a fost un angajat eliberat din functie pentru ca a uitat cum sa execute ordinele (nu sta USA in el, este plin cimitirul de oameni de neinlocuit). Cum a negociat si cu Japonia. Nu sunt dragut, continua sa scheuni : orange man bad… acum treci la somn ca maine incepi gradinita.
„Mattis a fost un angajat eliberat din functie pentru ca a uitat cum sa execute ordinele (nu sta USA in el, este plin cimitirul de oameni de neinlocuit)”
Continuam sa avem probleme cu logica, nu?
https://d3i6fh83elv35t.cloudfront.net/static/2018/12/mattis-letter2.pdf
Alex, a vrut sa isi faca o cariera politica si a ratat, este istorie. Intrebi de logica si uiti de „coulusion”, rusnaci si Flynn (ca sa nu mai amintesc de ultimele boroboate democrate) ? Scrisorica aluia este egala cu 0, in stilul tanguielilor lui Crozier. Trumpache a ajutat la semnarea unor acorduri de pace in OM (ceva special omis de presa), continua cu sanctiuni contra rusnacilor si persilor, se ratoieste cu orezarii si sprijina statele din jurul lor, deci Mattis se caca pe el. Cezarprimo/Gigi Gagu, kurzii din Rovaja nu reprezinta toti kurzii si sunt niste cretini pro Assad si Putler, USA s-au aliat cu ei contra ISIS (bani si armament si ei cu oamenii) atat si nimic mai mult (aia au primit ajutor sa scape de decapitari si ceilalti si-au protejat trupetii). Despre situatia britilor, ai postarea pertinenta facuta de Alex. PS. Alex, ce votezi, o administratie camila si un bidon de decor (cum a declarat chiar ea) sau treci la republicani ?
Pe actualul ocupant al Colibei Albe nu l-am votat si nu o sa-l votez. La nivel federal votez un republican. La nivelul statului o combinatie de democrati si republicani, la comitat niste republicani si la municipal niste democrati.
@Cezarprimo: Acuzi omul degeaba, UK nu are o constitutie scrisa. E un conglomerat de acte cu valoare constitutionala (incepand cu Magna Carta) si precedente constitutionale.
Teoretic monarhul este suveranul Marii Britanii (asa e si numit „The Sovereign”) si tot teoretic nici un act al Parlamentului nu are putere de lege decat daca e aprobat de rege/regina – insa nici un rege sau regina n-a refuzat aprobarea unei legi din 1708
.Tot asa, suveranul monarh poate numi prim-ministru pe cine vrea, nu pe cel care a castigat alegerile, desi ultimul care a incercat asa ceva a fost Regina Victoria, insa pana la urma si ea a fost nevoita sa cedeze, la insistentele tuturor, inclusiv ale favoritului ei (care pierduse alegerile, dar se temea de o revolta populara).
spring– eu sunt in uk din 1998 cu mici pauze cand am trait in irlanda.deci…iti spun eu cum este situation : ma simt parca traiesc in alta tara ,comparat cu 1998
Salut Verde. Poți sa dezvolți puțin te rog?
spring –1###marea britanie a inceput sa cada economic dupa introducerea monedei euro , la care ei au refuzat sa adere.2### sistemul financial britanic este o forma legalizata de spalare de bani international , vezi criza financiara internationala provicata de britanic 3###din uk de emigreaza masiv 4###discursul politic este acaparat de lideri dornici de putere ,ex farage ,cameroon ,boris etc etc 5###nerespectarea drepturilor muncitorilor avand ca rezultat o penurie a fortei de munca in mare parte acoperita de catre muncitori est europeni, de aici si consecinte7###probleme sociale imense cauzate de un system incorrect de sustinere sociala….etc etc
De aceea zic ca apartenenta noastra la Commonwealth ar putea face diferenta dintre independenta si asimilare. Si de fapt o stiu bine si partizanii asimilarii.
Nu mai ai cu cine…
@Vasile G-Ciucur
„…apartenenta noastră la Commonwealth” (???)
Nu știu ce sticla ai destupat, dar pare bun de tot :))
Te contrazic punctual pe subiectele de mai sus, si eu deservesc piata de recrutare/outsurceing in Romania din zona DACH de ani de zile. Cu toate astea am mari rezerve in a aprecia miscari pe care le fac nemtii:
1. Normal ca nu este accidental, nimeni nu a spus asta, dar nu inteleg cum anume dezavantajaza Rusia dezintegrarea unitatii europene. Lasam UE ca institutie, ci vorbim de principile din care unii s-au gandit sa creeze acesta institutie. La fragmentarea oricarui proiect european singurii care aplauda frenetic sunt rusnacii.Revin pe cifre mai jos referitor la piata de desfacere.
2. Nu. Problema o ai la vama si schema cu free-trade-ul. Nu trebuie sa gandim ca piata de desfacere franceza si germana ii doar UK-ul si vice versa nu. Ca exemplu – https://www.statista.com/statistics/300409/mercedes-benz-car-sales-in-the-united-kingdom/#:~:text=Mercedes%2DBenz%20car%20sales%20in%20the%20United%20Kingdom%202016%2D2019&text=Mercedes%2DBenz%20sold%2030%2C398%20cars,market%20share%20of%208.9%20percent. Mercedes are 8.9% din piata UK. Renualt are 4.5% https://press.renault.co.uk/en-gb/releases/1266#:~:text=Groupe%20Renault%2C%20which%20comprises%20Renault,growth%20of%20two%20per%20cent.
Astea nu sunt cifre de care sa se sperie cineva iar faptul ca britanicii oricum orientati spre productie proprie de ani de zile, nu mai cumpara acele masini nu-i o tragedie pentru entitati de tip Merc sau Renualt. Vice versa dupa cum ziceam https://www.bbc.com/news/business-46612362#:~:text=The%20EU%2027%20accounts%20for,countries%20in%20total%20goods%20exports. i fucking 48%. In total si lasam nominal tari din ecuatie, EU totalmente avea un trade reprezentand 43% din piata UK. Deci la ei nici poveste de deficit de balanta comerciala, ba din contra asta le intarea indirect si moneda.
In termeni economici, stintifici cifre astea poste-Brexit si fara deal se traduc prin: Nene englezoi, ai belit-o!
Si asa nu-i destul, ca mai vin si taxele vamale pe ce scot ei din tara. Nu se muta nicio mega entitate economica bancara din UK, oricum multi sunt cu sediu prin Elvetia sau insulele cucu-stie-care, problema o ai cu economia medie, industriasul ala care face motoare pentru servo-directii si rotopercutatente black and decker. Banca in sine nu face concret nimic in economie decat finateaza industriasul care da banii inapoi cu dobanda. Dar daca amartul ala se trezeste si cu taxe la intarea in UE, no’ bravo reteta dezastrului economic.
3. Da sunt mai apropiati de US conceptual si din perspectiva juridica. Din pacate nu exista o structura tip Ue unde sa adere ei cu preferintele lor.
4. Sunt de acord cu tine ca un sunt iobagi, dar ajung in dilema si sarac si cu pretentii. Nu sunt chiar acolo inca dupa cam 5 ani de suveranisme si figuri de genul acolo vor ajunge. Da au Regina, si am un urias respect pentru babatia aia in roz si modul cum a inteles ea datoria fata de tara. O femeie extraordinara. Cu toate astea negociezi un salar, de acord, dar daca pleci cu buza umflata de acolo doar ca tu te crezi mai destept decat esti si angajatorul nu-ti plateste povesti, aia nu intra sub nicio forma in „arta negocierii”. Aia se numeste nu ti-a tinut vrajala. Oricum ei au avut o pozitie privilegiata in UE din enorm de multe prespective.
Boris Johnson este un cretin, aici te contrazic in mod clar. Doamne fereste am gasit similaritati in discurs nu cu Trump, ci Maduro. Cand a venit Covidul peste UK tambelul a spus ca sa fim pregatiti sa ne despartim de niste membrii ai familiei.
Completez eu la cele 4 puncte.
a.Problema ce mai mare a fost ca proiecte pro europene sunt propuse de socialisti, ori ei fix de asta sunt satui.
b. Am cautat argumente probrexit, eram chiar curios ca ii poate ceva ce nu pricep eu in speta asta. Am gasit un refulx de mizerii nationaliste si emigratie. Am citit si leafeturile alea cu „Vote Leave” si am gasit „emigratie, emigratie, emigratie, Ue nu ne lasa sa setam noi conditile de munca in UK”. Atat si nimic mai mult.
Doamne zici ca erau din South Park cu „Took our jobs…”
c. Da si eu il prefer pe Trump. Mi-am luat injuraturi destule pentru asta. Boris in schimb ii altceva.
Cert este ca vom vedea in urmatorii ani cum arata UK si nelamurim care trebuie sa dea niste beri.
Parerea mea, vorba lui Sharky
P.S. Mai am o completare. Am ramas blocat cum a ajuns un partid conservator sa argumenteze populist si tineti-va bine: antiestablishment. Prin gura unor mutalai precum Farage si Johnson care ei sunt the fkin establishment! Culmea Johnson educat la Eaton si Farage care este de 27 de ani in politica si care ia o pensie babana de la EU.
2- Adevarat, dezastru de va abate asupra UE dupa Brexit. De vazut ce vor face englezii cu masinile fabricate la ei, cand se vor inchide uzinele una dupa alta. Care uzine? pai alea ale BMW – Mini, RR, Jaguar si Land Lover ale TATA. Mai rau rau cand vor pleca marcile straine care au propriile uzine acolo si cand englezii vor plati taxe vamale la alimente;
3-UK nu prea este legata economic de Commonwealth ci de tarile UE.
4-UK. a avut enorm de castigat de pe urma aderarii la UE
George argumenteaza te rog pentru 3 si 4. Pareri avem toti.
Fabricile nu pleaca de unde e piata de desfacere. Ca nu isi permit. Banii nu stiu de orgolii politice. E simplu.
Fara suparare dar imi pare articolul strict pe linia ideologica a neomarxismului progresist. Si nu te acuz de propaganda. Doar speculez ca ideile si concluziile tale se bazeaza pe informatii turnate dintr-o singura directie in media de foarte multi ani. E simplu sa vedem ce articole da Hot News in ro sa ne convingem.
A doua chestie e ca nu putem analiza economia si acordurile economice ignorand geografia. Ca asta dicteaza tot. Boris pleaca, crizele vin si pleaca, acordurile se schimba dar geografia ramane. UK nu depinde economic de UE, nici geografic.
PS: Chiar daca nu suntem de acord cu unele idei sa sti ca iti urmaresc de ani buni articolele si te stimez!
Cheers mate!
4- Pai uite-te unde era Marea Britanie la aderare la UE si unde este astazi: PIB, somaj, venituri. Pe de alta parte Londra era placa turnanta pt capitaluri a UE, nu va mai fi, iar lira sterlina se hranea din aceaste tranzactii. Cand UE a impus noi reguli pietelor de capital, Londra a cerut ca companiile care activeaza in Regat, dar care aveau afaceri in UE, sa fie exceptate.
3- Commonwealth. Pai ce importa/exporta UK catre Australia sau Noua Zeelenda si cat catre Franta, de exemplu. Dar catre Canada? Pana la iesirea din UE in UK nu puteau intra alinete americane pline de hormoni si modificate genetic, acum pot intra. UK era strict legata la fluxurile financiare europene nu ale Commonwealth. Sa crezi ca fostul imperiu poate acoperi piata UE este o…parere.
Si chiar nu vad unde este neomarxismul aici, mai bine te-ai uita la politica guvenului Boris
https://www.capital.ro/coruptia-din-marea-britanie-clientii-politici-fac-averi-iar-spalatoria-de-bani-a-londrei-alimenteaza-coruptia-pe-intreaga-planeta.html
Pai tu nu veizi ca ala e ziar de propaganda? Ala e articol de unde te poti informa corect?
Uk a iesit din rahat nu datorita UE, ci datorita lui Thatcher care a inchis industria grea si a modernizat economia. Ei in 70 erau cum eram noi in 90. Cu un morman de fiare vechi.
Normal ca au relatii economice cu UE dar ce vreau sa punctez e ca UE e mai dependenta de UK decat vice versa. Pe langa asta ei mai au si alte optiuni si alt potential comercial. Economia lor ca si cea a SUA deinde de piata interna mai mult decat piata de export. De aia au oo cand negociaza ceva.
Asa ca si idee generala noi Romanii avem un mare defect. Cand vedem ceva la altul imediat il judecam din pozitia de superioritate. Nu ne gandim ca poate nu e chiar asa si ca poate are dreptate.
De asta spun. UK nu iese din UE ca asa vrea Boris sau ca asa au votat niste betivi inculti. Asta e propaganda care te-a atins si pe tine.
Incearca te rog sa faci un exercitiu sa te pui in haina lor si sa presupui ca ei au dreptate. Asa poti vedea de ce fac ce fac. Nu sa credem automat ca e un pas gresit.
Iar in legatura cu o eventuala criza economica….sa fim seriosi. Ca se se intample ce ai enumerat tu trebuie sa se destrame total economia mondiala.
Tu sti cate firme au asita ce manageriaza investitii si proiecte prin Dubai si Singapore? Cate are Germania sau Franta?
Trebuie sa vezi si pozitia lor nu doar asa o analiza la suprafata care ignora foarte multe aspecte.
Si cu toate astea singurul factor influent in toata treaba asta e economia SUA pe care o ignori total.
Cred ca o sursa mai de incredere decat documentele Parlamentului britanic nu gasim.
https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-7851/
Ca sa rezum:
– 43% din exporturile UK sunt in UE
– 51% din importurile UK sunt din UE
– deficit comercial in raporturile comerciale cu UE in 2019: 72 miliarde lire
Astea sunt cifrele oficiale, care ne spun in principal urmatoarele:
– ca totusi UE este principala piata de desfacere pt UK si nu va putea fi inlocuita asa usor
– cu UE aveau un surplus pe servicii comerciale de 23 miliarde lire, care acum este in pericol
Ponderea din totalul exporturilor germane in UK este de 6-7%, similar cu a celor franceze, tari la care ai facut referire.
Din cele de mai sus se poate vedea cine este mai dependent de piata celuilalt. 6-7% sau 43%?.
Imi place ca sti unde sa cauti.
6-7% Germania din totalul exporturilor, tara care depinde de export.
Ia vezi Belgia cat are?
43% e totalul cu UE.
Cat % din economia UK e export?
La UK e 30% export 33% import
La Germanica e 47%export si 40% import.
Pe urma pune procentul din valoare sa vezi diferenta si care e impactul imediat. Sa nu mai vorbim ca 70% din europa e pe muchie de faliment.
Si crede-ma, City of London nu se muta la Berlin. Acolo se invart bani, aia nu au timp de reglemantari si proceduri birocratice dictate de un functionar betiv de la Bruxelles.
Mai ia in calcul si influenta US. Ca in mare pentru ei se face Brexit-ul.
Ups, pai zilele astea au aparut informatii ca tocmai americanii sunt total nemultumiti de spalarea banilor murdari care a avut loc in UK. Oare dupa atatea semnale, inclusiv cele referitoare la solicitarea de prelungire a “passporting rights” (dreptul de a asigura servicii financiare in UE) si negocierile despre ”equivalence”, mai pot spera englezii ca totul va fi ”bussines as usual”?
Pentru ca isi pun prea multe sperante in relatia cu SUA si fostele colonii, care isi cam vad propriile interese. Cred ca stii, in afaceri nu prea au loc sentimentele ….
Iar reglementarile europene in domeniul financiar au fost adoptate in majoritate si de UK, deci nu ar insemna sa fie mari schimbari daca s-ar muta la Frankfurt (apropo, aici este bursa, nu la Berlin …).
Nimeni nu zice ca City-ul va muri, dar va pierde din influenta si castigurile la care era abonat acum.
Americanii aia nemultumiti fiind cine? Nancy Peloci care suge bani pe lobby tot de la aia care ii spala? De parca guvernul britanic controleaza asta?
De ce crezi tu ca e madam Merkel ingrijorata?
https://www.theguardian.com/world/2019/sep/11/angela-merkel-stresses-danger-of-britain-becoming-singapore-on-thames-no-deal
@Spring,
Nu trebuie sa ne convingi pe noi că le va fi mai bine economic britanicilor după ieșire. Ce credem noi înseamnă 0, în termeni economici. Economia nu poate fi păcălită cu propaganda, economia funcționează sau nu…
Sa rezum „exitul” britanic într-o frază: au pierdut o piata imensa, fluxuri imense de capital și și-au creat probleme interne (Scotia și Ulster). In termeni economici nu poate însemna ceva bun (chiar daca nu sunt economist, sunt doar inginer).
Eu mă bucur că noi exportăm de peste 60 de mld de euro pe an in UE (sa va dați seama ce inseamna, e mai mult decât tot PIB-ul Belarusului sau Serbiei, de ex). Daca voua nu v-a plăcut în UE, noua ne place.
Și sper sa vă reprimească peste 3-4 ani când o să aplicați pentru readerare 🙂
In termeni economici Marea Britanie are un deficit comercial cu Uniunea Europeana. Franta si Germania s-au decis sa abordeze o strategie de negociere care are la baza „pedepsirea” Marii Britanii pentru ca a avut temeritatea sa plece. Un prostovan mai mare decat Michel Barnier nu au gasit sa conduca negocierile el tot insistand ca britanicii sa aplice tot felul de directive pe care astia nu au de gand sa le aplice, pentru ca ar nega plecarea lor. Britanicii ii tot flutara in fata deficitul comercial ce inseamna de fapt pierderea unei importante piete de desfacere pentru Uniunea Europeana.
Asta cu plecarea bancilor din City of London este „wishful thinking.” Acolo este talentul, iar telentul nu este prea motivat sa se relocheze la Paris sau Frankfurt. Nemtii sunt niste idioti cand vine vorba de reglementarea bancilor, iar francezii sunt impredictibili cu impozarea bancilor. Chestia cu „passporting rights” ii cam doare in bascheti de ea. Nu cred ca Barclay’s sunt prea interesati sa vanda ipoteci pe continent. Aici vorbim de „investment banking” nu de „commercial banking”. „Investment banking” este unde se fac banii adevarati si unde exista si talentul in City of London si nu in „commercial banking.”
Fain punctat Alex.
Eu nu as putea sa explic asa bine.
Alex, Londra a fost un centru financiar cat timp au fost un imperiu, apoi a ramas centru finaniar pt ca banii puteau sa circule liber prin Londra in mare parte a lumii. Acum ca banii nu mai port circula asa liber, si pt ca UK e o piata de marime medie, acei bani se vor duce in mare parte in tari UE. Nu e neaparat nevoie sa relochezi oamenii, se poate lucra lejer si securizat online.
Va spun un efect observat de mine prin natura muncii. E mai greu sa faci afaceri cu UK dupa 1 ianuarie, e nevoie de efort in plus si foarte multe proiecte sunt puse pe hold. UK pierde investii serioase. Banii circula in continuare, dar o parte crescanda ocoleste Londra
Astia se ocupau cu „investment banking” de pe vremea lui Edward I cand tranzactionau datorii suverane. Astia nu or sa-si stramute infrastructura, platformele de tranzactionare si baza de cunostinte pentru niste nemti idioti si niste francezi impredictibili. Asta cu banii ocolind Londra…te trezesti ca daca consiliul local din Leicester vrea sa emita obligatiuni municipale or sa se duca direct la sucursala locala a NatWest; hai sa fim sobri acum.
@alex
https://euobserver.com/tickers/149487
@Alex pe langa “talent” mai avem dreptul anglo-saxon mult mai ok decat cel continental. Nu mai zic de birocratia francezilor… Din toti cei cu care am lucrat eu de-a lungul timpului n-am vazut pe niciunul sa-si doreasca sa faca IPO la Frankfurt sau la Paris…
Si apropos de talent, baietii aia din City negociau acordul de pace dintre Sudanul de Sud si Sudan, cam ala e nivelul gulerelor albe din City.
Asta cu dreptul comun trebuie sa-i multumim unui francez…Henri D’Anjou, Henry II King of England…omul nu vorbea o boaba de engleza. Dar este adevarat, daca vorbim de talent in termeni de „high finance” si „contracts and tort law” talentul prepnderent se gaseste in The City of London si NYC.
1. deja marea majoritate a bancilor deja si-au stabilit sedii secundare in EU, si au transferat o parte din personal la noile sedii continentale, in eventualitatea unui Brexit dur (no deal): https://www.bloomberg.com/graphics/2017-brexit-bankers/
2. pentru bancile comerciale si de investitii EU a dat termen pana in 2022 pt a se „desprinde”de dominatia bancilor de clearing din City: https://www.cityam.com/eu-banks-given-until-2022-to-cut-excessive-use-of-london-clearing/
3. daca e sa discutam pe date (prognoze bineanteles), acestea stau vam asa (pierdere din GDP): https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/15050.jpeg
Mdea, nereglementarea pietei financiare a dus la toate crahurile bursiere si crizelor financiare. Asa este, in UE este mult mai greu de facut marsaviile financiare din Londra sau NY. Dar, fara clearing si derivate europene, piata londoneza nu va mai fi nici un fel de sfarc. Sigur, in opinia mea, marele castigator nu va fi Paris sau Frankfurt ci NY. Cat priveste maretea lor abilitate de negociatori si a tote ale lumii intelegatori, va reamintesc ca in majoritatea functelor fierbinti din lume, englezii sunt principalii autori: India/Pakistan, Iran/Irak, Israel/Palestina, Arabia Saudita. toate sunt opera lor. Au un acord cu Japonia. Ok, au negociat mai bine decat UE? Nope. Fostul imperiu ii asteapta cumva cu bratele deschise? Nope. A, poate fratii de peste ocean? Unchiu’ o sa le indese intr-un mare fel.
Ei sunt singura tara care au practicat pirateria pentru regina legal.
PS
Si fiind roman, nu pot sa nu imi aduc aminte – asta pt domnul care este monarhist – cum s-au purtat cu MS Mihai in exil dupa razboi, si cum au tratat Romania in anii premergatori WWII. So, fuck them! Sorry
mda…londra…capitala unui stat care spala bani murdari.uite unde a ajuns miliardul de la gubernia maldava
Stark nu vreau sa par ca tin cu ursul pentru ca eu ca Roman sunt pro UE si consider ca pentru noi a fost si este unul dintre cele mai bune lucruri care ni s-au intamplat ca tara.
Ce vreau sa punctez e ca ii inteleg si pe ei de ce vor brexit. Si nu e corect sa presupunem ca e o miscare gresita. Ca nu le va fi usor e alta problema, dar pe termen lung ei stiu de ce fa asta.
Ce mi se pare mie ca nu e in regula e ca toata lumea presupune ca ei au facut o eroare fara sa incerce sa ii inteleaga.
Ia uite aici:
https://www.theguardian.com/world/2019/sep/11/angela-merkel-stresses-danger-of-britain-becoming-singapore-on-thames-no-deal
@Spring,
Ești român, dar acum încerci să fii mai britanic (aka conservator) decât britanicii :))
Ce incercati voi sa ne explicați e ca ați plecat din cel mai tare club economic mondial (in afara de USA, evident), pentru a …. (nu, nu aveti nici un plan 🙂 ).
Cu Japonia ați obținut după niște negocieri fix aceleași inlesniri pe care le aveați ca membri UE, nu va mai vin polonezi, bulgari, români, croati, unguri și lituanieni, in schimb va intra in draci indieni, pachistanezi și afgani. Afacere? Nu!
In plus, împingeți Scotia spre independenta prin regulile absurde pe care i le impuneti. Când Scotia votează „reamain”, o pedepsire e cel mai imbecil lucru ever. Le dați motive de exit din … UK.
Eu sunt doar un taran roman. Dar intamplator imi place monarhia.
Tu te certi cu mine ca si cum te-ai certa cu Boris?
Pai aici e problema ca noi avem aroganta sa dam lectii la altii care au cam inventat lumea moderna.
Eu ce am spus si tot repet e ca brexitu nu e un accident si nici o gresala. Daca tu, si altii, credeti ca stii mai bine ca astia de la carma UK(vizibili sau din umbra) va inselati.
Nene, e ok sa nu ai o parere sau e si mai ok sa lasi o portita acopo, poate nu le sti pe toate.
Stark, se lucreaza de mult la prabusirea Europei. Pana si STRATFOR recunoaste ca lumea se tine pe umerii Europei si daca ea pica, pica toata lumea. Si daca e sa construiesti ceva nou (asa zic ei), trebuie ca lumea sa pice bine de tot. Si va pica. UK nu va pica cu Europa – la asta se lucreaza atat de tare. UK nu mai inseamna Europa.
londra este al doilea centru financiar al lumi dupa new york
dupa criza din 2008 UE a impus un set de reguli bancilor pt a evita o noua criza economica ca cea din 2008 care a plecat de la banci
din aceasta cauza UK a devenit nemultumita ca ii lovea cel mai tare pe ei cu centrul lor financiar
fara prime pt directori si alte reguli muult mai stricte
asta ii motivul principal pt iesirea UK din UE
partidul laburist este finantat masiv de sectorul financiar
si acest sector ia manipult pe britanici prin ziare si televiziuni sa voteze referendumul sa iasa din UE
cat despre economie UK se bazeaza in proportie de 60% pe UE si UE in proportie muuult mai mica pe vanzari catre UK daca nu ma insel 15% dar nus sigur aici nu ma refer la germania sau la masinile din germani ci la UE per total
deci cel care pierde mai mult este UK si nu UE
intradevar va pierde si UE dar nu la fel de mult ca UK
„Ba s-ar putea sa iasa si cu onoarea patata bine, asta dupa ce guvernul s-a hotarat sa nu mai respecte tratatele semnate si aprobate de parlament, caz unic in istoria britanicilor.”
Nu e caz unic. Au mai facut-o si in ’38, cand au anuntat ca nu mai respecta Articolul 16 al Pactului Ligii Natiunilor (care obliga semnatarii sa ia masuri economice si militare impotriva unui agresor).
“Ba s-ar putea sa iasa si cu onoarea patata bine, asta dupa ce guvernul s-a hotarat sa nu mai respecte tratatele semnate si aprobate de parlament, caz unic in istoria britanicilor.”
Inainte de 1938, au nerespectat Tratatul de aderare al Romaniei la Antanta in 1916 – impreuna cu „jegosii” de francezi, italieni, rusi. Jeguri au fost si M. Britanie si Franta la sfarsitul WW1, cand ne-au tinut pe la usi si era cat pe-aci sa nu primim nimic daca nu se ducea Regina Maria sa sustina cauza Romaniei.
Pe viitor, in articole despre romanii din actuala Serbie, sa le „multumiti” francezilor si englezilor pentru 1/3 din Banat data arbitrar in 1919 – dupa 2 luni jumate de ocupatie barbara a sarbilor, a intregului Banat, incepand cu noiembrie 1918: relocat si distrus industrie plus populatie deportata, furata de bunuri personale. Pt asta si fortarea retragerii din Ungaria dincolo de linia Tisei, nu o sa-i ridic niciodata in slavi. Singurul francez cu inima alaturi de romani ramane Berthelot.
„Tratatul avea două părți: un tratat politic (șapte articole) și o convenție militară (șaptesprezece articole). Guvernul român urma să declare război Austro-Ungariei pe 28 august (stil nou) cel mai târziu. În schimb, urma să primească următoarele teritorii:
Transilvania, Crișana și Maramureș, teritorii guvernate de Ungaria dar cu majoritate etnică românească și minorități maghiare și germane, cu granița vestică ajungând la râul Tisa.
Întregul Banat deținut de Ungaria, cu o populație mixtă maghiară, română, germană și sârbă.
Cea mai mare parte a Bucovinei (cu excepția părții la nord de râul Prut), guvernată de Austria-Ungaria, cu o populație majoritară românească”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_alian%C8%9B%C4%83_dintre_Rom%C3%A2nia_%C8%99i_Antanta
Francezii sunt lasi, aroganti, nesiguri (asa spuneau multe comentarii cu 1-2 articole in urma) englezii sunt jegosi si betivi, rusii sunt cretini(ma rog astia ne sunt adversari), germanii…. nici ei nu sunt buni, despre unguri si ucrainieni nu mai are rost sa vorbesc… S-a spart conducta cu xenofobi prin apropiere.
O fi Brexitul un hop si pentru unii si pt ceilalti. In cativa ani isi revin. Britanicii au o traditie lunga privind relatiile economice extraeuropene si probabil se vor reorienta. De pierdut pierd ambele parti ca daca iesea Romania sau Slovacia nu aveam acelasi impact ca cel cauzat de englezi. Probabil atat UE ca si UK vor avea niste regrese pe anumite domeni dupa care lucrurile se vor reaseza.
Si in plus, duduie cu acuze de troli rusi in stanga si-n dreapta, de zici ca a inceput al treilea razbel mondial, nu alta. O avea legatura cu alegerile si am picat si noi de daune colaterale?
Da… multa patima pentru niste chestii care nu sunt arzatoare pentru noi. S-ar putea sa ai dreptate si sa fie un efect rezidual al perioadei electorale.
Wow, ai fost in Shangri-la si ai descoperit apa calda. Chapeau, monsieur daca esti „jemanfisist” si egoist de rit nou, care e flower power si intelegator cu toti si fata de toti.
Majoritatea romanilor nu sunt, pot fi considerati xenofobi iar asta vine din istoria asta tulburata si dramatica traita pe acest pamant Romanesc, istorie care a fost folosita politic si demagogic de catre multi politicieni dupa 90, nici un efort nu a fost facut pentru transmiterea adevarului istoric catre populatie, intelegerea evenimentelor si efectele lor asupra romanilor. Nici faptul ca politicul dambovitean este obtuz si interesat doar de a jupui carnea pana la os doar sa le fie lor mai bine, dar de romanii si teritoriile pierdute nu le pasa nici negru sub unghie. Aceste lucruri nasc, mentin/perpetueaza resentimente inabusite acum ( dupa atatea mineriade si gaze nu-i mai arde nimanui de a iesi in piata – n-ai cu cine discuta la varf, atunci strategia e „fiecare pentru el” si dracu o sa ne ia ca natie) Daca esti nascut dupa 90, e posibil sa te doara la conversi despre ce a fost in primul, al doilea razboi mondial si urmarile acelor razboaie pentru romani ca natie si ce traume a lasat in mentalul colectiv.
Eu sunt nascut inainte de 90, am prins bunicii din partea tatalui in viata si mi-au povestit cum a fost cu ororile in Ardealul de Nord ocupat in 40 de unguri, am auzit si minunile facute de rusi soldatilor romani pe frontul de Est de la bunicul din partea mamei.
Daca postarea si spunerea adevarului alaturat de varsat oful personal in niste epitete mai tari inseamna xenofobie la tine, pai atunci nu ma intreb cum naiba il injuri tu pe unu in trafic la nervi: ” Domnule, va rog, frumos, sa va duceti la origini mintenas si sa lasati condusul pentru altul care nu face parte din tagma necuvantatoarelor” sau vorba „jandarului” Vlad…”Nu am fost la scoala de maici”. nu mai intreb cum faci sau cum il numesti daca vine unu si-ti fura din teren si din casa, nemaivorbind de 1/3 din Banat sau jumatate din Moldova.
Definitie xenofobie – acum ca poate maine va fi schimbata de userul Anla:
„Xenofobie (din greacă: ξενοφοβία, însemnând frica de străin) este frica sau ura față de străini și de necunoscut. Aceasta nu se referă numai la nesuferirea unei etnii, unei culturi sau unei religii diferite, dar și la frica de oameni necunoscuți și de concepte necunoscute. Forme ale xenofobiei pot include rasismul sau homofobia. Există însă o diferență între rasism și xenofobie. Pe când xenofobia este o frică sau o ură față de străini, rasismul este convingerea că oamenii sunt inegali în funcție de etnia căreia îi aparțin sau de culoarea pielii (conform ideologiei produse în secolele XIX și XX de către francezii Jules Soury, Joseph Arthur de Gobineau și Charles Maurras sau de germanul Alfred Rosenberg) adică, mai global, convingerea că popoarele sunt inegale ca atare. Există xenofobie fără rasism (când urâm străinii dar fără să-i socotim inferiori sau superiori nouă) și rasism fără xenofobie (când avem convingerea inegalității între popoare, dar fără să ne temem de străini).
Xenofobia este adesea provocată și întețită de inegalitățile sociale când acestea se cuplează cu diferențe de etnie sau de religie, ca în Transilvania pe vremea Imperiului Austro-Ungar, în Irlanda de nord (Ulster) între protestanți și catolici, în Algeria pe vremea stăpânirii franceze, în Africa de Sud pe vremea apartheidului, în Statele Unite între afroamericani, americanii albi și hispanici, sau în Europa între populațiile sedentare și romi sau între populațiile creștine și evrei. Câteodată, xenofobia poate fi provocată și întețită de factori politici: Românii nu aveau nici-o formă de xenofobie împotriva africanilor, până când situația priviliegiată a anumitor studenți africani în România pe vremea regimului comunist a provocat abuzuri și tensiuni; Arabii erau foarte toleranți cu evreii și primitori cu călătorii occidentali de secole, dar colonialismul, apoi conflictul Israelo-Palestinian au provocat în majoritatea lumii arabo-musulmane o intensă xenofobie împotriva americanilor, a europenilor și a evreilor.
În Evul Mediu, xenofobia avea adesea o bază religioasă: credincioșii unei religii se temeau de oricine nu le împărtășea credința. În Antichitate, avea o bază culturală: Grecii și Romanii îi socoteau barbari pe toți cei care nu le împărtășeau limba, religia și forma de civilizație.”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Xenofobie
Reis mai taci in puii mei ca vorbesti mult si degeaba. Nu stiu cine naiba te mai baga in seama. Nici nu m-am obosit sa citesc pana la capat covorul de platitudini pe care-l insiri mai sus. Chiar n-am rabdare sa citesc ce-i bese mintea cate unuia care-i frustrat ca nu se simte bine in pielea lui.
” Britanicii au o traditie lunga privind relatiile economice extraeuropene si probabil se vor reorienta. ”
britanicii au intrat in EEC tocmai pentru ca partenerii sai din fostul imperiu (commonwealth) se orientau catre sua si i-au lasat pe englezi cu curu in balta.
partea asta o uita multi. alternativa lor acum e sa preia modelul australian si sa faca un tratat cu sua.
Britanicii au intrat in CEE si nu in UE asta uitati voi.
Si CCE s-a transformat in UE cu acordul tuturor, exista insa diferente destul de importante intre cele doua.
Stii foarte bine ca s-a dus munca de convingere cu britanicii si nu doar cu ei. Nu au fost niciodata convinsi 100% de beneficiile transformarii.
@Anla Aici ai dreptate dar cum zice si George. Au fost de acord cu UE cand s-a creat.
Votam pana iese cum dorim ? Irlanda, Franta, Olanda.
RTI, eu sunt de parere ca au avut si ei un al doilea referendum. Votul prin care a fost reconfirmat Johnson. Alternativa era o platforma prouniune condusa de laburisti, in frunte cu un Corbyn, cel de care se leaga scandalul antisemit din 2018. A iesit Johnson fara discutie, deci se confirma fara echivoc Brexitul.
Nu doar noi alegem raul cel mai mic. Eu nu pricep cum se intampla totusi procaria asta in una din cele mai vechi democratii ale lumii.
Sa inteleg ca te numeri printre cei care l-au facut sexist pe ministrul educatiei din Franta?
„Ministrul francez al Educației a iscat un scandal legat de sexism după ce a cerut elevelor de liceu să se îmbrace ”într-un stil republican” la ore, relatează The Guardian. Mai mult, ministrul a fost ținta glumelor.
Comentariile lui Jean-Michel Blanquer vin la o săptămână după un protest al fetelor din liceele franceze cu privire la faptul că nu sunt primite la ore pentru că poartă fuste scurte sau bluze decoltate considerate ”provocatoare”.”
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24301192-ministrul-francez-educatiei-cerut-elevelor-imbrace-intr-stil-republican-care-fost-efectul.htm
La mintea mea cea oabla, ma intreb ce naiba are sexismul cu faptul ca trebuie sa te imbraci decent cand mergi la scoala? Nu am vazut vreun barbat sa mearga in chiloti si in slapi la scoala (in UE – ca sa nu se inteleaga intreg mapamondul)
Sa nu uitam insa de unde s-a plecat: britanicii n-au avut nici un gand cu Brexitul, pur si simplu David Camerun dorea sa castige niscai procente in alegerile ce urmau sa vina si sa mai ciuguleasca ceva exceptii pentru Marea Britanie. Atat si nimic mai mult.
Optiunea de parasire a UE a fost un soc atat pentru UE dar mai ales pentru UK, acum incearca doar sa gaseasca o justificare la ceva ce nu credeau ca se poate intampla, dar s-a intamplat. Cam la fel ca si in cazul caderii Singaporelui, ca tot a pomenit cineva statul asiatic.
Nu va disparea UK din atata pricina ramana doar de vazut care va fi impactul real asupra economei
Dar George de unde sti ca nu aveau nici un gand cu brexitul?
Discutia asta era de mult la ei.
Acuma mai ca imi pare rau ca am scris pe aici. M-am cam lamurit. Mai bine ma abtineam.
Va salut!
Mai mic decat se anticipeaza, asiaticii, africanii, muscalii, arabii, etc.nu pleaca din UK. Au finante si relatii, nu sunt de vaietat. Mai tris e ca UE pierde un contributor net si partida franco-germana a ramas fara o opozitie serioasa in politica comunitara. Nu e acord pentru ca UE a trimis un cretin ce se pricepe la propaganda nu la finante. Cat sughitam de mila britilor am face bine sa ne pregatim, o sa ne creasca contributia la bugetul comun si o sa se micsoreze malaiul primit, pe noi nu ne imprumuta nimeni ieftin. Nu va pisati, iarsi, pe vot !
George divortul s-a produs, acum se face partajul. Ambele parti se vor obisnui cu noua situatie si vor gasi solutii care sa compenseze pagubele provocate de despartirea intempestiva.
Deci…ce mai ziceti, copii?
…ok, da inapoi incet…sa nu se prinda…
https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887
„Brexit: All you need to know about the UK leaving the EU”
Cred că le-am plâns de milă destul unora care au făcut politica mondială în ultimii 400 de ani… Poate că e timpul să ne gândim ce facem noi… Ca de obicei, deși suntem în …gol, ne interesează… altora…
Inca ceva George: care-i pana la urma problema cu organismele modificate genetic? 🙂 Serios, cum vezi tu treaba asta?
Din cate stiu eu si Romania folosea asa ceva binemersi pana la intrarea in UE.
nu sunt george dar iti zic ca sunt foarte bune.
aceeasi rosie doar ca rezista la boli si la ierbicid. sunt practic legume vaccinate la boli. iti scad costul de productie pentru ca nu mai trebuie sa le stropesti de zeci de ori.
are aceleasi riscuri pentru sanatatea ta ca si rosia non gmo.
p.s. oricine crede ca rosiile bio non gmo nu sunt stropite nu a pus in viata lui gradina 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=7TmcXYp8xu4
Multumesc! 🙂 Asta stiam si eu.
Cine face gradina cu chimicale ii plang de mila… Un pamant distrus si lipsit de viata nu mai are nutrientii necesari. Efectiv nu are cum. Asa ca ai de ales. Incepi sa-l lasi sa-si revina, si intre timp faci cultura pe pat ridicat cu pamant din compost, sau ii dai inainte cu chimicale si speri ca vei incheia anii de viata fara prea multa suferinta.
sau faci rotatia culturilor. ai un lot de pamant jumatate gradina (rosii,ardei,vinete etc) jumatate trifoi. anul urmator le rotesti.
mare smecherie.
ai mei foloseau balegar si azot pentru ingrasamant pe vremuri cand faceam agricultura intensiva.
confunzii ceva pamantul degeaba are nutrienti daca vine vreo insecta care iti distruge cultura sau daca vine vreo boala. ai 2 solutii gmo sau bagi insecticid la greu.
poti sa bagi compost si sub palarie ca daca intra un paianjen sau vreo muscutulita in ele sunt pa.
Rotatia culturilor era pe vremuri cam asa: pamantul imparit in trei loturi, pe unul cereale (mari consumatoare de azot), pe unul fasole (sau alte plante care fixau azotul in pamant – de aceea se cultiva cateodata fasolea printre porumb) si un lot lasat liber sa-si revina.
Astazi, datorita ingrasamintelor nu se mai practica rotatia culturilor, agricultura a devenit intensiva, doar ca pe langa azot terenul mai are nevoie si de alte substante care se obtin in mod natural; prin degradarea plantelor/animalelor/insectelor moarte, prin chimia naturala a solului, cu ajutorul ramelor.
Sa nu uitam ca azotul este fixat in sol, in mod natural, de catre fulgere, iar materiile organice necesare cresterii plantelor provin din degradarea plantelor moarte. De fapt pamantul negru, cel mai bun pt agricultura, provine din mii si mii de ani de … padure. Frunzele si copacii morti creeaza compostul.
Toate aceste procese naturale sunt intrerupte de agricultura intensiva, fara de care ar fi foamete mare, dar atunci ai nevoie de ingrasaminte si alte chimicale in cantitati mari, plus modificarea accelerata a plantelor prin metode genetice.
deschidem o sectie de gradinarit si agricultura pe RoMil 🙂
Un fel de Military Dedeman.
Dupa prostie si infrastructura va urma agricultura, un atu pe care nu stim sa-l folosim asa cum trebuie si care ar putea produce mult mai multi bani. Ca pentru arme trebe parale multe ca-cu offset-ul ne-am lamurit.
Nitratul de amoniu care face poc, e folosit ca ingrasamant. Asta o fost în liban, deci o legătură există.
nu toata lumea e burgheza sa isi permita sa tina pamant nefolosit 😛
gata m-am oprit aici cu agricultura.
Azotul este fixat în sol de bacterii fixatoare de azot. Multe bacterii de genul acesta se dezvolta in niște nodozitati ale rădăcinilor de lucerna, trifoi, etc. Asta e un motiv pentru care oamenii cultivau la un nr. De ani lucerna si trifoi pe loturile arabile. Acum doar nitrat de amoniu.
Si acum sunt hectare intregi cultivate cu hibrizi de porumb, in marea majoritate – vezi doamne, loturi de cercetare…alta chichita legislativa lasata de UE.
Ca nu folosim pe scara larga in toata agricultura, asta e alta mancare de peste – Thanks EU.
Modificate genetic sunt cam tot ce cultivam. Priveste rosia salbatica, graul salbatic, strugurii salbatici, bananele salbatice, porumbul salbatic….
Modificari genetice pot fi prin cultivare selectiva (ce faceau stramosii nostrii), prin mutationare radiologica/chimica si, mai nou, prin interventii directe in celula.
O facem de mult, prin multe moduri:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mutation_breeding
https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_gardening
Ultimele sunt doar mai rapide comparativ cu selectia old-school facuta din neolitic…
Nici unul dintre soiurile domestice nu ar rezista in salbaticie. Fructele sunt prea mari, lianele si radacinile prea fine… Care rezista, se resalbaticesc in timp.
Mai nou se pune accentul pe reducerea dependentei de pesticide, fungicide si ierbicide, pt ca ele, intr-adevar, pot cauza probleme de santate. Astfel, poti cultiva rosii rezistente la… schimbari de clima, la daunatori, care cresc cu mai putina apa, etc
Eu nu vad mari probleme cu ele in sine. Problema e cu patentele, cu fermierii dati in judecata ca se descopera OMG-uri crescand la ei pe campuri (chiar si neplantate), cu dreptul de a patenta un organism viu, etc
Nici eu nu sunt George 😛
Plantele modificate genetic. Ei bine absolut toate plantele care fac astazi parte din alimentatia noastra (direct – la mancam, indirect – le procesam sau le dam la animale) sunt plante domesticite, modificate prin incrucisari selective de-a lungul miilor de ani. Totul este ok…
Toate plantele de cultura necesita lucrari de intretinere si ingrasaminte.
Doar ca noile „modele” sunt ceva mai deosebite: semintele isi pierd viabilitatea dupa maximum 2-3 reinsamantari, plantele au nevoie de tratamente chimice complexe pt as mentine productivitatea – nimic nu vine gratis. Am vazut cu totii tomate crescute fara ca radacinile lor sa simta pamantul.
Necazul in aceasta situatie este ca culturile au nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de ingrasaminte chimice, tratamente etc decat aveau nevoie culturile de acum 50 de ani. Ingrasaminte, erbicide, tratamente impotriva daunatorilor etc.
Toate aceste nu duc numai le pierderea gustului cu care am fost noi obisnuiti in copilarie dar aduc si surprize. Coaja citricelor nu mai este recomandata consumului uman, rosiile sunt injectate si fortate la coacere, vinetele sunt genetic modificate pentru a absorbi mai multa apa, cartofi la fel.
Nu sunt agronom dar nici nu pot sa cred ca toate aceste chimicale nu lasa urme in respectivele plante, iar modificarile in aspect si gust au la randul lor relevanta. La fel si modificarile in genomul respectivei plante, modificari care nu apar natural (prin incrucisare selectiva) ci prin modificari in laboratoare).
Mai ne aducem aminte cum o lunga perioada de timp animalele primeau antibiotice si toata lumea credea ca este in regula pana cand ne-am trezit ca populatia care consuma astfel de carne a dezvoltat rezistenta la antibiotice si acestea nu mai aveau acelasi efect cand erau administrate.
Despre animalele crescute pe baza asa-numitelor concentrate nici nu mai merita sa vorbim, sunt pur si simplu dopate cu hormoni de crestere si ajunge puiul cat gascanul in sase luni.
Hai sa facem o supa de pui cumparat din comert si una dintr-un pui crescut cu grau si porumb, mai vorbim dupa aia. Cumparati o rosie, mar, piersica, caisa etc din supermarket si apoi gustati un fruct crescut la cineva in gradina.
Daca gustul este diferit si arata diferita nu pot fi la fel dpdv chimic.
„Necazul in aceasta situatie este ca culturile au nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de ingrasaminte chimice, tratamente etc decat aveau nevoie culturile de acum 50 de ani. Ingrasaminte, erbicide, tratamente impotriva daunatorilor etc.”
ai dreptate cu asta. comertul a adus tot felul de insecte de prin alte continente si acum paleta de insecte pe care trebuie sa o acoperi e mult mai variata si trebuie sa dai pentru toate.
„Toate aceste nu duc numai le pierderea gustului cu care am fost noi obisnuiti in copilarie dar aduc si surprize. Coaja citricelor nu mai este recomandata consumului uman, rosiile sunt injectate si fortate la coacere, vinetele sunt genetic modificate pentru a absorbi mai multa apa, cartofi la fel.”
aici nu ai dreptate. gusturile sunt mai scazute din 2 motive. pe masura ce imbatranesti ti se duc papilele gustative de la mancarea fierbinte si condimentata.
al doilea sunt practicile companiilor. prefera sa culeaga rodul cand e inca verde, necopt sa tina mai mult in raft si la transporturi pe distante mai mari. practic se coc in lada pe vapor sau in tren si nu au acelasi proces de coacere ca fructa aia care o luai tu din pom cand era gata la fix.
fructele gmo au acelasi gust cu cele non gmo. am avut ani cand o parte din cultura era cu seminte cumparate modificate si o parte era cu seminte luate de la rosiile proprii salbatice si crede-ma nu era nici o diferenta de gust. precizez ca era acelasi soi.
Fata de gust sunt in opozitie, mananc si eu rosii, vinete etc, coapte, luate de la tarani, ba si cunosc oameni care le cultiva si nu se compara cu rosiile de care ne aducem aminte.
Si nu-i vorba numai de specii invadatoare de insecte ci de agricultura supra-intensiva. Ai vazut cate rosii sunt acum pe un vrej? Foarte multe, cantitate mare pe unitate de sol, ori plantele astea au nevoie de multe ingrasaminte pt a sustine atatea fructe si mai cresc si foarte repede.
Asta cu rosiile pe vrej tine si de soi. Dacia alea romanesti faceau si inainte multe pe vrej.
Mai e o chestie capitalista.
Multi tarani nu mai vor sa puna soiuri de gust pentru ca nu au vanzare.
Soiurile de rosii cu gust sunt alea cu zeama multa care arata floscaite si moi pe taraba si nu le cumpara nimeni.
Cucoanele in piata vor rosii de marime medie, ferme la atingere si cat mai estetice. Culmea e ca soiurile care arata asa nu prea au gust bun.
uite asa arata rosiile cu gust bun
https://biodumbrava.files.wordpress.com/2013/07/rosii-traditionale.jpg
uite asa arata rosiile care se vand dar nu au cine stie ce gust
https://s.cdnmpro.com/592978066/p/l/5/rosii-olandeze-tomsk-f1-%E2%80%93-1000-sem-de-rosii-determinate-bejo-olanda~2395.jpg
pe langa asta ti se schimba si gustul odata cu varsta
https://www.nia.nih.gov/health/smell-and-taste
Ha ha…si in UK la fel putrezesc alea bune,le spun Beef tomatoes for cooking,mai tot timpul ajung la sale ca Nu de cumpara ?
„Cucoanele in piata vor rosii de marime medie, ferme la atingere si cat mai estetice.”
Man, sigur vorbim despre rosii aici? 🙂
Ca sa nu ma intind, exista o lipsa de educatie in sensul acesta coroborata cu „problema” hypermarket-urilor. D-aia eu merg la piata, in cazul meu la Obor, unde daca stau si dau o tura de piata, gasesc fix rosii dinalea din link-ul cu biodumbrava.
Preferatele mele sunt „inimă de bou”- ajung lejer la 500 de grame, sunt foarte gustoase și nu sunt pretențioase. Le-am stropit doar de 2 ori de mană cu o soluție pe bază de cupru și atât. Rezistă până la prima brumă!
Multi George pe site-ul asta! 🙂 Sa va tin minte pe toti sa va urez de Sf. Gheorghe! 🙂
Poate din cauza astora gen PSD din Franta s-au saturat si au decis BREXIT:
„Administraţia Emmanuel Macron a semnalat, marţi, că se opune reinstituirii regulilor de disciplină bugetară care existau la nivelul Uniunii Europene înainte de a fi suspendate din cauza crizei pandemiei, transmit AFP și Barrons, potrivit Mediafax.”
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24301158-franta-opune-revenirii-regulilor-disciplina-bugetara.htm
Regulile sunt pentru catei nu pentru dulai.
@ Spring __ ai perfecta dreptate. Si eu locuiesc de 8 ani in Cardiff. Innainte am locuit 25 de ani in Germania unde am acolo parintii, neamurile si sunt in tema si cu stirile germane. Merkel este foarte stresata cu ” no deal „. Am mai afirmat pe acest forum ca un ” no deal” ar insemna ptr Germania in jur de 100.000 de pierderi de munca , majoritatea in industria auto si alimentara.
– Scotia a avut 2 referenduri ptr indepedenta si scotienii nu au vrut sa plece. Economic nu se pot intretine singuri, lucru stiut si de ei. Nici Wales cu un bip aproape ca Ungaria si Croatia nu au curajul ptr indepenta.
– interesant ca presa romana nu este coerenta sau neutra ptr a prezenta si facte despre brexitul britanic.
– circula pe aici afirmatii gen ” brexitul este bine venit ptr Rusia”. Mare tampenie. Dimpotriva birocratia , ambitia personala unde fiecare trage ptr favoarea lui …aici se tamponeaza UE. si Moskova zambeste. Francezii si germanii vor proiecte militare comune, dar fiecare vrea sa fie boss-ul. De ce polonezii se cearta zilnic in parlamentul European? Ptr ca observa descriminarile. Solidaritate, fratie drepturi egale – este sigla UE, dar in realitate fiecare vrea sa profite cat mai mult.
– UE impune Romaniei o cota anuala de 6.000 de emigranti. Probabil se gaseste un destept pe aici sa afirme” eeee nu este mult, in 10 ani inseamna doar 60.000 ” . Gresit. Acest emigrant are dreptul international( Paragraful intregirea families), adica sa isi cheme familia ( parinti, nevasta, copii, fratii, etc). In 10 ani ai avea minimul 480.000 ( in cazul unde isi cheama doar 8 din famille). Si frate, astia nu sunt ca europenii, ca romanii sa mergi in strainatate sa faci bani. Astia vin cu o gramada de copii, nevestele stau acasa si Statul trebuie sa plateasca, alocatia, bani de copii , intretinere sau chiar somaj. Aduna suma anuala pe 10 ani si iti trece rasul. Si ii trece rasul si lui George GMT , cand in Bucuresti ai vreo 20 de Moshee tapand la 6 dimineata Allah Akbar „…?
– Avem noroc ca nici un emigrant nici nu are de gand sa stea in tara, daca ar fii cazul, vor tipa si romanii dupa brexit in 20 de ani.
– toate aceste puncte si multe alte aduc la frecari, discutiii si stagnari de progrese economice in tarile UE. Ghici cine zambeste si in spatele lui se afla tabloul lui Petru cel Mare?
– UE este o ideie buna. Functioneaza ? Da, dar in aceste conditii nu are viitor, unde doar germaniifranco joaca muzica si isi impun doar viziunile lor.
– pe scurt opriti – va sa criticati UK. Rade ciob de oala sparta, ce destepti si experti suntem.O atitudine inteligenta ar fii ” vor brexit, este dorinta lor si viitorul va raspunde daca au facut o alegere potrivita „. Punct. Eee, noi suntem mai deochiati, ii luam la misto, dar avem pretentia sa moara ptr noi in cazul daca suntem loviti de rusi. Nici respect nu exista datorita faptului ca U.K. cu USA ar fii singurii reali sa intervina serios ptr Romania. Mai este si Polonia, dar nu isi vor permite multe, deoarece si ei au pe votcaril in spatele curtii, asa ca sincer ii inteleg si nu am pretentii.
Ps: urmatorii candidati de brexit pare sa fie ( depinde de alegerile internet) Italia si Polonia. Daca Merkel si Macron nu o lasa mai moale, va fi pacat de UE.
Romania pariaza pe tandemul Germania+Rusia. Si pe o USA Democrata. Si demonstreaza ca nu a fost niciodata mai mult decat satelitul Rusiei. Si are impresia ca nimeni nu stie 🙂
NU, UE nu este o idee buna. UE este construita sa distruga Europa. Si e in grafic. Si romanii din tara se impart in doua tabere. Cei care nu stiu asta si cred ca UE este o minune ce va dura la infinit, si cei care stiu si contribuie la prabusirea Europei executand directivele UE. Si urletele impotriva BREXIT ilustreaza prin continut una sau cealalalta partida.
@Vasile Ciucur?
Care tandem germano-rus, dom’le?
Ăla pe care îl visează rușii in visele lor umede, poate.
Vorbim de aceiași Germanie care îl tratează pe Navalnii? Care a prezentat dovezi că acesta a fost otrăvit? Care, după Crimeea, a propus acele sancțiuni drastice Rusiei (care au contractat economia rusă la un nivel istoric)? Care va bloca in cele din urmă North-Stream?
Au rușii alți „aliați” in interiorul UE, dar nu Germania (chiar daca există un lobby foarte puternic în acest sens). Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia.
Dar în nici un caz Germania, Franța, Italia, Spania, oricâți populiști distructivi ar finanta Kremlinul in respectivele tari.
Italia Brexit?! OK, dar poate ne explici in termeni simpli cum isi va sustine Roma imensa datoire publica in moemntul in care vor reveni pe lira? Pt ca odata ce euro va dispare din economia italica, lira se va deprecia, dobanda la imprumutirle externe va exploda si Italia va deveni mai saraca cu 20-30-40%.
Italia si Spania sunt principalele beneficiare ale planului de salvare, fara euro /UE ambele tari ar avea surprize foarte neplacute…
Cică „UE construita să distrugă Europa”.
Ar fi de ras daca nu ar fi de plâns (că unii conaționali înghit gogorita asta).
Ce era să distrugă Europa (și pe alocuri reușise) au fost cei aproape 1000 de ani de războaie aproape neîntrerupte in Europa.
După căderea Imperiului Roman, Europa a însemnat un câmp de bătalie imens (aproape neîntrerupt).
Până la WW2. Când europenii și-au dat seama că e de ajuns și că o continuare în acest mod ar distruge definitiv continentul.
Așa că au încercat pe calea colaborării. De la micul embrion al „Comunității Europene a Carbunelui și Oțelului” s-a ajuns la UE de azi.
Și aceasta perioada este cea mai lunga perioadă din istoria ultimei mii de ani fara război în Europa vestică și centrala.
In plus, Europa a început să conteze tot mai mult și economic, UE acum fiind a doua economie mondiala (după SUA), având o economie mai mare decât a Chinei, de 10 ori maiare decât a Rusiei și de 4,5 ori mai mare decât a Japoniei.
Ce a adus României UE? Pai, in 13 ani „doar” atât:
– dublarea PIB-ului.
– triplarea salariului mediu pe economie.
– dublarea exporturilor.
– dublarea producției industriale.
Am avut o curiozitate și am comparat datele economice a celui mai bun an din „era Ceaușescu” cu un an luat la nimereala din „Romania membra UE” (am ales 2016) și mi-a dat cam așa (a fost 1986 vs 2016):
– pib triplu in 2016 fata se 1986.
– exporturi duble in 2016 fata de 1986 (da, duble, s-a dus naibii mitul „României exportatoare” a lui Ceașcă).
– producție industrială ….dubla (da, fabricile de componente auto, Dacia, șantierele navale alde Damen etc) product dublu față de toată industria lui Ceaușescu (la un număr de salariați 1/4 fata se cat erau implicați atunci în industrie). Si, daca excludem Dacia, peste 90% din această producție merge la export … in UE. Asta înseamnă bani intrați în economie.
Cam asta ne-a adus noua aceasta UE care e făcută să „distrugă” Europa, nelăsând națiile europene să se lupte intre ele din o sută de motive (religioase, pentru influenta, pentru resurse, din ura seculară sau pur și simplu, uneori, fără vreun motiv).
Prin metisare fortata. In toate domeniile.
Ai uitat partea asta. Pace prin uniformizare, „maronizare” fortata. Sa aratam la fel, sa gandim la fel.
Am crescut in UE fata de comunism pentru simplu fapt ca piata comuna inca mai are capitalismul la baza. Inca…
Unde e surpriza?
Parca esti ceausist pe invers: dupa WWII Romania socialista s-a dezvoltat ca niciodata, a construit, a facut…nu zau?…Toata planeta s-a dezvoltat dupa WWII, unii mai bine decat altii, unde e surpriza?
Asa si cu UE.
@RM,
Unde vezi tu „metisare” in Romania, dom’le?
„unde e surpriza”?
Pai, „surpriza” e că suntem membri UE și că am crescut mult pentru asta.
Se putea mai rău? Evident! Vezi Serbia, Ucraina, Belarus, Albania, Republica Moldova etc (care nu sunt membri UE și – in afara de Albania – nici nu vor fi vreodată).
Tu ai ieși din UE să nu te „metiseze” forțat „oculta”, probabil. Ei bine, asta e un alt fel de „se poate și mai rău”
Cu toate că, repet, nu știu unde vezi tu „metisare” in Romania (și forțată….).
„Metisare” a fost sub un fel sau altul în Europa dintotdeauna. Nici o populație europeană nu mai are același ADN de acum 1000 de ani, de exemplu. A fost un spatiu al migrațiilor de când primii homo-sapiens au migrat din Africa spre Europa și au „metisat” neanderthalienii 🙂
Europa are un viitor doar împreună, părerea mea. Și noi, că popor, daca vrei, avem vocație europeană.
Noi ne miscam mai greu, suntem la margine si mai noi.
Comisarii au mai mult de furca p’aci cu directivele.
Cum ar fi aia cu confiscarea extinsa a averilor ilicite? 🙂
Faptul ca nu simte, nu realizeaza ca murim putin cate putin, arata ca nu e conectat la problemele noastre, a fiecarei natii din componenta Europei. Sau ca nu-i pasa…
Lucrare facuta la Liceul de Arte din Targu-Jiu, cititi descrierea:
https://www.deviantart.com/ciucurlorena/art/Heritage-779809667
Solidaritate obligatorie 😀
https://romania.europalibera.org/a/ue-nou-pact-privind-migratia-solidaritate-in-loc-de-cote-obligatorii/30854589.html
Ursula von der Leyen: „Nu se pune problema daca statele EUropene vor sustine ci cum”. Hahaha!
Adica…
v-ati…pardon, v-am oferit voluntari, executarea!Inca un punct pentru BREXIT. Din pacate, fara ajutor din afara, nu este posibil un ROEXIT – marea majoritate a facilitatilor noastre de productie sunt distruse. Singura sansa era… aia care o zisei mai sus. Si Trump in continuare la carma Americii, pentru protectia actiunii. Si mai aveau si urmasii parte de Romania cu iz de originalitate…
Reiau ce am spus și cu altă ocazie: Suntem pro-americani și anglo-fili dar Glonțul Patriei tot alături de nemți ne va găsi. De ce? Pentru că… geografie!
@GMT.
Un „ITexit” era visul euroscepticilor după Brexit.
Propaganda rusă era foarte activa pe acest palier, chiar unii mergând mai departe cu vise umede de „ESexit”, „GRErexit” sau unele minți naive și manipulate încărcând marea cu degetul cu „ROexit”.
S-au liniștit intre timp, italienii neavând nici un gând de „exit”, de fapt au încercat (și pe alocuri au reușit) să își negocieze unele concesii financiare.
Italienii sunt mai deștepți decât crede lumea, sunt și ei conștienți că sunt dependenți in proporție de peste 80% (nu 40-44% precum britanicii) de piata europeana și datorită acestei deschideri au ajuns să aibă o economie cat a Rusiei (da, in Italia asta e motiv de mândrie națională, că țara lor a ajuns din urmă economic un colos cu resursele Rusiei).
Spaniolii la fel. Au motive economice identice cu a Italiei sa rămână (plus faptul că doar apartenenta la UE tine Catalunia in interiorul granițelor spaniole).
Grecii știu că fără banii UE sunt terminați.
Iar noi, la fel, fara banii UE și piata UE mergem înapoi cu 20-25 de ani. Iar orice sondaj „pro-contra UE” in Romania a fost undeva pe la peste 70% „pro” la noi.
Cred că la un moment dat eram in top 3 tari UE „pro uniune” (cred că acolo am și rămas).
Asta tu faci propaganda ruseasca, doar ca pe ocolite, asa ca nu mai acuza pe altii, prietenii vostri rusi (in caz ca esti germanofil sau chiar neamt) se simt foarte bine, fac afaceri minunate cu voi, uneori am impresia ca noi astia din mijloc suntem ca un cartof fierbinte pe care rusii si nemtii si-l paseaza periodic unii altora, acum e randul nemtilor sa tina cartoful, daca vrei putem continua discutia, inclusiv pe subiectul dublarii/triplarii sau ce halucinatii mai ai tu pe-acolo, toata productia aia si profitl obtinut are stapan, chiar rusi, inclusiv in OMV (detin peste 60% inclusiv prin fonduri din Qatar) in caz ca nu stiai
si nu te mai da rotund, sa ai tupeu si sa sustii prostia ta, in conditiile cand toata lumea vede blatul ruso-nemtesc, inclusiv pe subectul conductei de gaz, nu oricine poate, uite informatia de acum 1 saptamana, nemtii, le-au propus americanilor sa aloce un miliard de euro pu statii de lichifiere a gazului, doar sa-i lase sa termine nortstreamul
@Stark
Mai uită-te odată pe datele economic și explica-mi similitudinile dintre cele două economii (Italia e in G7 de la înființarea Rusia a intrat pe ușa din dos).
Tovarasi,
LOL
Vad ca multi dintre dumneavoastra, tovarasi, deplangeti eroarea facuta de „Perfidul Albion”. Dumneavoastra, tovarasi, chiar credeti ca un clovn precum Trump ( de fapt asta trebuia sa fie, dar nu e si a stricat, surpriza niste treburi prin Iu Es of Ei ) sau Boris sau un Nigel, chiar decid dincotro bate vantul? Balanta de pe continent a fost stricata. Nimic nou sub soare. S-a mai intamplat. Nisipurile se misca mai repede, tot mai repede…
Si o dedicatie pentru unii tovarasi, mai nelinistiti:
https://www.youtube.com/watch?v=CsIKYO_JG-M&t=199s&fbclid=IwAR0_Q-Pg8h7hJXFbXTZS69VuWB_eopb17BCa8DLBKkfiyiS6olH46bKD0yM
Io unul nu inteleg cum un articol despre UK ma face sa detest nationalismul si mai mult decat o faceam deja :)))
Anglia este aliatul nostru indiferent de pozitia ei în lume .
EU depinde ce vrea în viitor să facă să fie slugă la toți sau să facă un mecanism intern bine pus la punct pt toți cetățenii Uniunii ?
Aici totul depinde de 4 tari mari și late in opinia mea Germania,Franța,Italia,Spania …etc asta este deocamdată UE !!!
Ce poate deveni un vis frumos adică o sigură națiune este cale lunga și cu multe piedici care sunt și acum .
Ex ar fi bun de luat daca cineva de pe aici are cap zis asigurarea la nivel UE că fiecare pacient să poată pleca în altă țară din Europa pt tratament !!!
Un pas spre normalizarea al Uniunii
Armata întregi Uniunii sa fie conectată mai mult lucru care clar nu se vede unde mai punem interesele financiare :)) care sunt o glumă prosta ex Germania cu gazele Franța cu regiunea etc …..fiecare vrea ciolanul fiecare vrea lor mai bine este și normal ar zice unii !!!
EU este pt noi la fel de importante că restul aliaților din NATO care sunt vitali pt noi nu vedem o Germanie care pt Polonia sau Romania îi zice Rusiei ia-ți gazele și băgată undeva ? Sau o Franța care și acum se chinuiesc să facă pe duri in fața Turciei care drept vrb ne-au ajutat mult pe noi (Turcia )și pt asta le suntem datori vrem nu vrem !!! Despre ce vrb se vede cât de bine gestionează criza economica și chiar acesta criza medicală este o mare dar mare criza socială în primul rând oamenii își pierd drepturi și libertăți și locuri de munca peste tot in EU de ce de uniți ce sunt ?!
Avem dreptul moral sa susținem Anglia și Eu și NATO și USA și Israel și Canada și Australia și Turcia etc de ce pt că noi suntem mici dar facand pace între ei și noi ajungem mari in fața lor ?
Eu că cetățean al UE îmi pun încredere în ea dar ea își pune totul pt mine ?! Eu sunt dispus să plătesc pt bunăstare tuturor dar ei sunt dispusi ! Eu vreau sa am prieten și pe alți gen NATO . Israel etc de ce este oare invidie pe asta ?! Plec eu din casa numita UE !? Asta este problema și cu Anglia și de aici divorțul toti încearcă să pară deștepți și ei primi uitând că la nevoie depinde cum te porți și cine îți este aproape !?pt ei US pt noi tot US depinde le cine întrebi as zice ?! Că iar vine întrebarea de mai sus ce vrem sa fim !? UE sau MUIE ?!
Cei 4 granzi au fost doar 3, unul dintre ei, Germania si Franta, adica Germania. Poate deveni si un cosmar, USSE, diferenta enorma de la ideea originala CEE si UE. Ce se intampla cand nemtii se apuca de politica internationala ? Simplu, razboi. Coeziunea europeana tine pana la impartirea cascavalului, cand dinamitezi un proiect economic genial, incercand sa il transformi in unul idologic/politic, se ajunge la divort. Se vorbea si de organisme modificate genetic, producatorii din UE trebuie sa calculeze curbura castravetelui si sa nu foloseasca tot felul de substante, perfect. Dar, surpriza, in UE intra tot felul de produse agricole de pe tot mapamondul, produse ce nu respecta acelesi reguli – implicit costuri si productivitate. Birocratii si politrucii, cum ne facem ca facem ca sa ne justificam existenta ? Simplu, lansam un torent de supra reglementari, chiar daca nu avem o politica externa comuna, o doctrina de aparare, o politica energetica, etc. Pentru noi UE a fost slavarea economica, numai ca UE in care am intrat nu este aceasi cu aia la care jinduiam. In opinia mea UE a virat rau la Lisabona si Comisia (functionari nealesi) are prea multa putere. Repet, sa nu ii jelim pe englezi ci pe noi (o tara masochista ce promoveaza talhari). Nu va blazati ci votati !
Cui i se pare ca Ursula seamana cu Elena (Savantu’)?
https://en.wikipedia.org/wiki/Ursula_von_der_Leyen
Salutare colegii. Nu am mai postat de la articolul cu iveco desi urmaresc zilnic. Eu postez doar cand am ceva de spus.
Ce au castigat englezii cu brexit?
Ei bine, asta e o intrebare la care nu poti sa dai un raspuns in cuvinte. Ca sa-i intelegi nu doar pe englezi ci pe toti vesticii, trebuie sa traiesti printre ei. Multi ani. Nu doar 2 cum are noul coleg, 2 ani iti trebuiesc doar ca sa te obisnuiesti cu mancarea (probabil ca daca e vorba de Anglia sau Germania nu ai nevoie de atat timp, dar cu siguranta cand vine vorba de Franta sau Italia e nevoie de timp). Ceea ce nu inteleg ce-i de acasa e faptul ca vesticii au in adn’ul lor in continuare o gandire de invingatori si cuceritori. Ori romanul nu are cum sa inteleaga sau sa perceapa sentimentul asta pentru ca noi nu am fost niciodata cuceritori ( in 2020 footuta de zicala „capul plecat sabia nu-l taie” e inca bine infipta in mentalul romanesc). Efectiv nu ai cum sa ai gandirea si/sau mentalitatea lor. Singura chestie care sa te faca sa intelegi lucrul asta e sa traiesti printre ei. Nici o televiziune si nici un ziar nu v-a putea sa te faca sa intelegi, in cazul de fata, de ce englezii au votat asa. O data ce ai condus lumea, e foarte greu ca sa mai primesti ordine de la altii. Spus mai babeste, nu cred ca e vorba (doar) de bani, e o chestie de orgoliu, parerea mea! Is constienti ca economia va suferi, dar asta face diferenta intre aia mari si restul!! E ca si cum 3 ingineri ar lucra la un proiect sofistificat iar 2 dintre ei nu-s de acord cu al 3lea, sau mai degraba invers! Deci, de ce a ales Uk brexit? Pentru ca poate!! Cine suntem noi sa le spunem ce sa aleaga?! Pe bune, chiar noi ne-am gasit??!! Noi aia cu capul plecat sabia nu-l taie si otraviti fantanile si parjoliti terenurile?! Incetati sa mai fim ridicoli!!
Brexitul e un lose-lose si un win-win.
-E lose-lose din punct de vedere economic. Atat Uk cat si Eu pierd.
-E win-win pentru ca Germania-Franta a scapat de singura opozitie din Ue, iar Uk nu mai trebuie sa primeasca ordine.
Sunt de 14 ani in Italia si va asigur ca din punctul asta de vedere nu e nici o diferenta in mentalul fostelor imperii.
In ceea ce priveste de ce vesticii ne….hai sa nu zic ca ne urasc…mai degraba ca nu ne au la inima, inca dupa atatia ani n-am reusit sa-i inteleg. Probabil ca vad in estici o concurenta?! Am asa un oarecare feeling ca le e frica sa fim si noi puternici. Ca vezi doamne ar deveni ei Cumva mai saraci daca am duce-o si noi bine. Pe undeva o fi oare sentimentul ala ca daca noi ne-am imbogatii ar devenii ei mai saraci. Poate un alt coleg de pe afara cunoaste motivul pentru care nu ne au la inima. Serios, a fost super frustrant si absurd pentru mine cand am inteles ca musulmanii is mai bine vazuti decat noi. Noi romanii suntem printre cei mai buni muncitori in UE daca nu cumva cei mai buni!! Cu toate astea, la servici se cere cel mai mult de la noi, in timp ce musulmanii freaca menta si se ascund de sefi. Practic noi trebuie sa lucram si pentru ei. Ca sa nu mai spun ca au tarife mult mai mari decat ale noastre si mai ales primesc o droaie de bani de la stat!!!!! Lucrez in sectorul de agricultura, iar colegii care sunt in Italia stiu ca sectorul nostru primeste ajutor de la stat(disoccupazione). Ei bine, un roman cu nevasta si 2 copii primeste in jur la 6mii de euro, in timp ce africanii primesc de la 13mii de euro in sus, depinde cati copii are. De ex un marocan cu nevasta si 4 copii primeste 20 de mii de euro pe an! Sa nu mai spun de restul ajutoarelor pe care il primesc. Chiria pentru noi romanii la un apartament cu 2 camere platim 550 pe luna. Colegu marocan cu nevasta si 5 copii sta in chirie ce le-a dat-o PRIMARIA pentru suma de, ATENTIE!!! 51 (cincizecisiunu) euro la o suprafata de 160 de mp, 5 camere!!!!! Si da, majoritatea nevestelor nu lucreaza!! Stau acasa si procreeaza in continuu!!!!
As mai face o remarca! Hai sa nu ne mai uitam la altii ci sa ne vedem de ale noastre. Am observat in ultima vreme prea multe articole rautacioase! Radem de toti din jurul nostru, turci, rusi, bulgari mai nou si englezi… DE CE?! La pdf’uri si la batjocura suntem primii. DE CE?! Nu ne ajuta pe noi cu absolut nimic bascaliile fata de altii! Noi aici ar trebui sa avem dezbateri si critici constructive. Sa venim cu idei sau in unele cazuri chiar cu solutii.
Blogul asta e mai mult decat militar, blogul asta eu personal il consider ca fiind parlamentul nostru, al cetateanului roman!! Ca o paranteza, primul meu sef mi-a spus asa: stii care e problema voastra?! Pe voi romanii mereu va intereseaza ce fac altii!! Si credeti-ma ca omu e un gunoi, dar are dreptate!!
Astept cu nerabdare un articol despre alegerile locale!!!! Mi-ar place mult daca s-ar putea face un pole cu ce primari am alege in marile orase.
Despre alegerile locale nu cred ca vom discuta, n-avem ce, in schimb comentariul tau este unul foarte echilibrat.
Misto mai fac de rusi si de bulgari, de turci nu si nici de englezi, pur si simplu situatia din Turcia me nelinisteste, Ankara fiind singurul nostru aliat in flancul sudic pe care eu as fi mizat pana acum 2-3 ani.
UK, pe de alta parte, este poate cea mai serioasa tara din Europa cand vine vorba de rusi. Inca de pe vremea razboiului rece britanici au fost severi cu Moscova, sunt si astazi. Avem nevoie de severitatea englezilor si avem nevoie ca UK sa fie o tara puternica atat economic cat si militar.
Asadar nu de misto este vorba in cazul turcilor si a britanicilor (n-am facut vorbire despre cele doua popoare) ci mai mult de o frustrare personala; vad cum doi aliati de nadejde se duc usor, usor (in cazul Turciei mai ales) spre o situatia economica poate nu tocmai benefica. Asta-i tot.
PS Cand in Scotia a fost referendum i-am felicitat pe scotieni ca au ales sa ramana in Marea Britanie, dar vad cum Irlanda de Nord – pt prima oara in istorie – are granita economica cu Regatul, iar acest lucru nu poate fi de bine.
Inca de pe vremea razboiului rece britanici au fost severi cu Moscova, sunt si astazi.
Mi-a plăcut asta….?
George, britanicii și rușii au fost ALIAȚI atât în ww1 cât și în ww2. Și probabil vor fi și în ww3 dacă va fi cazul.
De ce ? Pentru că…geografie ?
Marile puteri maritime vs marile puteri de uscat!
@Tman
S-au aliat cu rusii si in 1812. :))
@Transporter Excelent comentariul tau.
@Transporter
Unul dintre cele mai bune commenturi citite pe aici!
Chapeau!
Parerea mea, hic…
„Hai sa nu ne mai uitam la altii ci sa ne vedem de ale noastre.”
Ce vorbesti, domnule? Ba din contra!
Tocmai ai scris in comentariu motivele pentru care cetatenii UK au vrut Brexit, adica aceeasi suparare (ca a ta, domnule cetatean roman), pe faptul ca sunt tratati in batjocura in propria tara, de ani de zile, in timp ce terchea berchea veniti de-ampulea freaca menta de parca ar fi casta superioara, nevrand sa se integreze cu „nativii/localii”…niste tarani nativii/localii astia, domn’e!
Iarasi se confirma ce propunea si implica Dughin in anii 90. Dughin al carui tata a fost membru GRU si cu el avand ca mentor principal pe Jean Parvulescu, roman fugit in Franta dupa WW 2 si membru marcant in tot felul de societati oculte in care in anii 70-80 se discutau lucruri care se intampla azi.
Unul din punctele prevazute in Geopolitica lui Dughin era chiar asta, ruperea MB de Europa. Miliardarii rusi din cercul lui Putin au finantat partidul conservator britanic, isi spala banii murdari in Londra si si-au cumparat acolo tot felul de proprietati de lux, inclusiv au cumparat cluburi de fotbal celebre. Boris e doar un clovn amarat comparativ cu fosti premieri britanici desi Donlad Trump il depaseste ca prostie si impact pe post de idiot util (foarte probabil si santajat) lucrand pentru rusi. Pentru ca ideile expuse de Dughin in anii 90 referitor la SUA se realizeaza pas cu pas si cel mai vizibil taman in mandatu lu Donald duck asta.
Britania putea forma cu usurinta in UE o contrapondere la Germania si cercul ei, adunand in jurul ei Romania, Polonia, tarile baltice, unele tari nordice, probabil si Bulgaria, Croatia etc, si avand si SUA in spate.
Iesirea din UE, mai ales fara un acord, e evident o miscare pierzatoare pentru britanici, de fapt am inteles ca pana si miliardarii lor care au sustinut Brexitul si-au tras apoi cetatenii prin UE sau Europa (rezidente la Monaco etc etc, Faras are nevasta nemtoaica am inteles). Sigur, ceva elite ar putea profita, dar per total, pentru Britania, e o miscare pierzatoare, de fapt nici un stat european, luat individual, nu prea mai e o mare putere. Poate daca consideram Rusia stat european, dar si acolo e vorba de putere militara si mai exact puterea militara nucleara. Si aia insa nu va mai tine mult, cateva decenii poate pana cand rachetele balistice vor deveni depasite si ele de avansul tehnologic.
Singura sansa ca Europa sa redevina nr 1 ar fi o UE unita si echitabila formata si condusa cumva in genul republicii/imperiului roman (momentul de apogeu al Europei in istorie) dar nu vad cum s-ar putea realiza asta cu actuala viziune germano-franceza a lucrurilor. Mai ales germana, frantujii mai incearca cate ceva dar sunt evident depasiti si incoerenti, incapabili sa avanseze o astfel de unitate la nivelul UE (si care ar implica inclusiv permisiunea ca estul sa ajunga la nivelul vestului).
Nu-i prea inteleg nici pe cei care zic ca de ce ne permitem sa criticam pe x sau y, ca aia au avut imperii si etc etc. Asa si? E democratie, poti critica ce si cum vrei, iar daca ne intoarcem in antichitate putem zice si noi ca stramosii nostri au fost superiorii al lor in general, daca e sa privim lucrurile din pct asta de vedere. Nu zic sa zburdam pe campii si sa ajungem la nivelul aberatiilor naziste cu rasa superioara dar nici sa baltim la nivelul de acum in care sa plecam capu si sa ne calcam inclusiv pe principii si interese in fata unor presupuse „mari puteri”
Vezi ca intra niste Bradley prin Siria, probabil l-a convins Putin pe Trump sa le bage.
Vai de prostiile pe care le tot arunci p’aci…auzi la el, „Trump e al mai prost si UE trebuie sa fie condusa ca Rep/Imperiul Roman…”
Fi-v-ar mUE sa va fie, in continuare un UERSS condus de „luminati” prin OUG-uri…parlamentul neavand nici pana azi drept de initiative legislative, doar de dat cu semnatura. UE trebuie sa evolueze, nu sa perpetueze un status quo elitist de „micro-management” (eufemism pentru socialism).
@RM
Îți dau dreptate cu „UE trebuie să evolueze”.
Da, cred ca trebuie sa evolueze la o supra-republica parlamentară, cu armata comuna, banca europeana comuna, trecerea tuturor țărilor UE la euro, curte supremă de justiție comuna, suprastructura polițieneasca europeana (pe sistemul FBI), asigurare medicala universala pentru toți cetățenii UE, poate și „pensie minima europeană” etc.
Momentan s-a bifat doar „procurorul european” (LCK).
Cam astea ar fi de reformat in următorii ani, cred eu.
SUE ori mUE, cale de mijloc (ca acum) nu e.
SUA (plural) au avut Razboiul Civil cu peste un secol si jumatate in urma ca sa devina…SUA (singular) si tot nu are o relatie beton intre state si federatie…dar na, venira acusica alde mUE sa dea lectii de supra-stat.
PS- FBI nu e politie federala per se ci serviciu secret/informatii – directie juridica (face parte din DOJ nu din DHS…le-a trebuit sa le cada in cap „niste” – ca s-o parafrazez pe Ilhan Omar – avioane la 9/11 ca sa-si creeze si ei ceea ce unele state europene au de secole…un Minister de Interne veritabil, insa pompos denumit „Homeland Security”…aka Kramerican-Extra-Large-Jumbo-King-Size burger, pentru ca numele de „Interior” era deja luat de Ministerul Maruntisurilor)
@RM
Pai, SUE poate fi creat mult mai ușor decât crezi. Pe scheletul instituțiilor UE de acum.
Daca avem „procuratura europeană”, se poate crea tot la fel armata europeană, curte de justiție europeană, banca europeana, mecanism european al asigurărilor de sănătate, al asigurărilor sociale, chiar și „poliție de frontieră europeană”.
Și, da, mă gândesc la un FBI european, cu mare parte din valențele FBI-ului de acum și de mai demult: o agenție polițienească europeană cu atribuții extinse in: antiterorism, marea infracționalitate transfrontalieră și chiar o componentă contraspionaj rus și chinezesc.
Și să fie totul bine, ar trebui introduse pensii minime europene, salarii minime europene etc., pentru o mai buna incluziune socială (chiar daca pentru statele din est, pentru inceput ar trebui probabil subvenționate de la bugetul european).
Chiar și un „președinte al Europei” cu atribuții de reprezentare externa, un guvern UE etc.
Abia atunci putem vorbi de SUE adevărat și funcțional.
Cred ca in rationamentul dvs omiteti un factor esential : NU exista un popor european !
Deasemeni , constatam un decalaj economic intre natii, invers proportional cu acceptul
populatiilor bogate de a-si cobori nivelul de trai pentru a sustine minime sociale
omogene.
Nici nu mai vorbesc de interesele strategice, uneori diametral opuse
(ex.Germania/Polonia).
1.) Confundați poporul cu etnia. In majoritatea tarilor din lume exista un popor de cele mai multe ori format din mai multe etnii. Ca exemplu, cetățenii de etnie maghiară din România fac și ei parte din …poporul român. Căci sunt cetățeni ai acestui stat.
„Popor european” suntem cu toții.
Un suprastat european federal, care sa cuprindă fiecare țară membră UE, ar putea foarte bine, pentru a-i liniști și cei care se teme că le „fură” Europa identitatea, să scrie pe pașaport de ex: „cetatean al Statelor Unite Europene, etnie: romana/maghiara/poloneză/italiana etc). Nu va „fura” nimeni etnia sau identitatea.
2.) De ce s-ar „nivela in jos” nivelul de trai din UE, când se poate „nivela în sus”. Cum adică „populațiile bogate să își reducă nivelul de trai”(?). In Europa exista fonduri și mecanisme sa ne tragă și pe noi, esticii, in sus (vezi acum, fondurile europene).
Cu o incluziune europeană adevărată într-o UE cu adevărat unită și funcțională, in maxim o generație, nivelul de trai ar ajunge la fel și în vest și în est și în sud și în nord.
Hahaha!
@RM
Știindu-te „închinător la icoana de portocaliu” nici nu mă așteptam să îmi dai dreptate 🙂
E misto cand inca mai poti sa trancanesti pe aici, „in est”, fara sa-ti sara in cap Garzile Rosii ale lui Mao West Dung.
„Hahaha!”
Exact!
@Razvan Mihaeanu
Parerea mea, vorba unui clasic de pe aici, e ca daca va pozitionati ca niste membri ai unui cult cu Donald ca lider al cultului, cel mai imaculat, destept si brav, care nu a gresit si nu poate gresi nicicum, stie mai multa militarie (desi a fentat la greu serviciul militar) decat generali veterani si stie mai bine cum sta treaba din discutiile cu Putin decat din informarile propriilor servicii de informatii (adica are mai mare incredere in cuvantul lu Putin decat in CIA si Pentagon), atunci vorbim sa treaca timpu.
Donald a facut jocurile rusilor in Siria, a ordonat brusc si pe neasteptate retragerea (cica bring the troops home, de fapt le-a mutat prin Arabia saudita), una cvasi-umilitoare ca imagine (probabil revansa rusilor pentru masacrul ala cand au atacat o pozitie americana si i-au tocat aia cu aviatia si artileria, cred ca a urmat o convorbire jenanta intre Donald si Putin, inteleg ca la unele convorbiri a fost singur si nu s-a consemnat ce s-a discutat). Se umpluse netu cu selfiuri ale soldatilor rusi in bazele abandonate de americani cu putin timp inainte, ori cum ii blocau la misto cu TAB-urile pe cand se retrageau.
Celalalt efect imediat a fost ca kurzii, cea mai coerenta si capabila factiune dupa Assad, aliatii cei mai seriosi ai americanilor in Siria, au fost abandonati si fortati sa treaca cu arme si bagaje in tabara lui Assad si a rusilor care acum controleaza de fapt situatia acolo. In plus miscarea a ridicat semne de intrebare serioase despre felul in care isi trateaza SUA aliatii (Donald a avut iarasi o remarca imbecila cum ca ce, unde erau kurzii cand au debarcat americanii in Normanida in WW 2).
Singurul lucru pe care il vad bun la Donald e ca a mai taiat (ori incearca sa taie) din avantul uneori absurd al corectitudinii politice dusa dincolo de limite in unele cazuri. Dar si aici banuiesc ca e ceva pragmatic, a vazut ca multa lume e tot mai enervata de treaba asta si a vrut sa profite electoral, astia de genul lui oricum traiesc in lumea lor, deasupra muritorilor de rand, si acolo cam fac ce vor, dupa regulile lor.
Cat despre UE, da, imi pastrez opinia cum ca singura optiune viabila pe viitor e o transformare masiva in ceva in genul republicii/imperiului roman. Nu in sensul ca tre sa aiba un imparat, dar ceva in genul consulilor alesi pe o perioada determinata, o dezvoltare unitara peste tot (est si vest, sud si nord), o meritocratie cat mai raspandita indiferent de originea sau etnia oamenilor (portughezi, letoni, romani, nemti, spanioli etc etc,), niste teluri comune, o politica externa coerenta si ceva mai agresiva (nu ca acum, unde primeaza interese economice pe termen scurt ale unora, in general ale Germaniei si cercului ei)
Cand vorbesti de „cult” mai uita-te in oglinda, chestia asta cu „right back at you” o poate face oricine. Vad ca TDS-ul e in floare, v-a nenorocit alegerea unui „terchea-berchea”.
Si cat despre „consuli alesi” in UE..ce naiba debitezi? Platitudini. Vax Meritocratia (inca o infantilitate generica). E Parlamentul ala nenorocit, lasati-l sa fie Parlament.
„Cand vorbesti de “cult” mai uita-te in oglinda, chestia asta cu “right back at you” o poate face oricine.”
– Vad, tocmai asta ai facut tu acum
” Vad ca TDS-ul e in floare, v-a nenorocit alegerea unui “terchea-berchea”.”
– Nu stiu ce inseamna TDS si nici nu m-a nenoricit pe mine personal cu nimic alegerea lui Donald, cu atat mai putin cu cat nu sunt cetatean american, eu privesc doar lucrurile cat pot de pragmatic, dpdv al Romaniei si a ce cred eu ca sunt intereselor noastre mai ales referitor la Rusia.
Ma amuza insa faptul ca il numesti un „terchea-berchea”. Banuiesc unde vrei sa bati, vrei sa-l faci sa para un oarecare, om obisnuit, apropiat de „popor” si interesele lui dar comparatia ar fi chiar comica pentru ca este mult prea departata de realitate. Donald e un cocalar bogat caruia ii place sclipiciul si aurul, un fel de Becali dar mai bogat, mai conectat unde trebuie, mai orgolios si plasat intr-o pozitie mult mai buna (adica in SUA, nu in Romania).
Bine ca n-ai mai zis de realizarile lui marete din Siria
In rest, despre UE, no comment, sa o zic pre limba lu Donald, sa nu mai folosim platitudini si sa lasam parlamentul sa fie parlament cum zici tu.
„Donald e un cocalar bogat caruia ii place sclipiciul si aurul, un fel de Becali dar mai bogat, mai conectat unde trebuie, mai orgolios si plasat intr-o pozitie mult mai buna..”
Exact, uite ca suntem de acord, desi are mai mult de Basescu decat Becali. Iar Obama n-a fost altceva decat un Victor Ponta negru.
___
Siria, repet, daca n-ai baza cu iesire la mare/ocean, ce mama dracu sa faci in Siria?
Vezi Afganistanul…
Rusia „a fost invitata” de Assad (asa cum vroia si Iliescu sa-i invite ca sa apere „cuceririlili revolutionarili…”), are baza de la Tartus…deci e responsabila impreuna cu ala pentru tot cu ce s-a dat in stamba pe acolo atatia ani de zile. Doar imagineaza-ti cum era pe la noi prin Romania, sa vina lacustele astea si sa dea cu de toate, vreo cativa ani, ca sa-l apere pe Zambaret (era sa zic Ceausila, dar tocmai ei l-au capacit, impreuna cu Zambaretu’).
Ca se lauda Trump ca fost batut statu’palma-barba-cot-islamuist in timpul mandatului sau, mi se rupe…politicianisme…dar eu vreau sa stiu ce mama dracu de „realizari” trebuia efectiv Trump sa aiba in Siria – dupa capul tau – tinand cont ca sunt auto-invitati la scara redusa.
Te agati de panza de paianjen la faza cu Trump si Siria, nimic mai mult (vad ca de „contributia” lui Obama nu zici nimic).
Si apropo, hotarati-va/hotaraste-te, din doua una: daca sunt kramericanii acolo..ca de ce sunt acolo? Daca pleaca de acolo…ca de ce pleaca de acolo si nu fac mai mult?
„Unul din punctele prevazute in Geopolitica lui Dughin era chiar asta, ruperea MB de Europa. Miliardarii rusi din cercul lui Putin au finantat partidul conservator britanic, isi spala banii murdari in Londra si si-au cumparat acolo tot felul de proprietati de lux, inclusiv au cumparat cluburi de fotbal celebre. Boris e doar un clovn amarat comparativ cu fosti premieri britanici desi Donlad Trump il depaseste ca prostie si impact pe post de idiot util (foarte probabil si santajat) lucrand pentru rusi. Pentru ca ideile expuse de Dughin in anii 90 referitor la SUA se realizeaza pas cu pas si cel mai vizibil taman in mandatu lu Donald duck asta.”
„Singura sansa ca Europa sa redevina nr 1 ar fi o UE unita si echitabila formata si condusa cumva in genul republicii/imperiului roman (momentul de apogeu al Europei in istorie) dar nu vad cum s-ar putea realiza asta cu actuala viziune germano-franceza a lucrurilor. Mai ales germana, frantujii mai incearca cate ceva dar sunt evident depasiti si incoerenti, incapabili sa avanseze o astfel de unitate la nivelul UE (si care ar implica inclusiv permisiunea ca estul sa ajunga la nivelul vestului).”
Te salut radu, jos colopu’ ca io-s ardelean! Dadeam jos si cusma daca eram moldovean, nu-i bai!
Tare comentariul, astea doua puncte de mai sus cred ca sunt vitale!
@Lt (rez)
Poți da „cușma jos” și ca ardelean 🙂
Cușmă este un regionalism care se folosește la scara larga atât în Ardeal cât și Moldova și Bucovina (venind de la maghiarul „kucsma”, in Moldova intrând probabil în perioada migrării multor meșteșugari maghiari in Moldova medievală, posibil dintre ei fiind și … confecționeri de cușme 🙂 )
Clop se folosește preponderent în Maramureș (probabil o rămășiță a limbajului românesc vechi, de dinainte de … cușmă).
Stiu, de aia am mentionat doar formele si uzanta actuala 🙂
Ca daca spuneam ca si asta vine de la unguri… iara ma acuzau cei cu diplomele de romani ca-s vandut.
Tot la fel in prezent in limba maghiara „kalap” este basca/caciula. Si la noi la Bistrita se spune ori basca ori colop/clop. Dar mna, eu’s țărănuș și ocoș, n-am ce-i face.
Foarte interesanta istoria regionalismelor venite din limba maghiară in Moldova.
La fel a satelor catolice din județele Suceava și Iași, la baza fiind localități meșteșugărești ale emigranților maghiari din perioada medievală.
Și nu este nimic de „înjurat” aici, face parte din istoria noastră.
Cum și vechii români maramureșeni au trecut munții să înființeze statul medieval moldav, la fel și mulți meșteșugari maghiari au trecut munții (probabil din considerente economice, Moldova medievala având nevoie de meșteșugari buni probabil le ofereau un statut privilegiat din punctul de vedere al taxelor).
@lt(rez)
Multumesc si va salut si eu
Eu zic sa facem ochii mari la China…Rusia e pe faras desi lumea inca se fereste sa o spuna. Ideologia dughinista a avut un rol si ea in asta. Rusii au vrut lume multipolara si o au. Doar ca nu si-au imaginat ca vor fi unul din polii minori.
Riscul major cu Rusia e mai degraba un conflict fulger care sa degenereze. Conflictul cu China insa, e aproape sigur.
Am citit și am cugetat, apoi am stat pe lada cu gânduri a lui Leonida Neamțu…
Britanicii au avut un statut privilegiat în UE. Mă refer la City și liră, nu capitole minore precum pescuit sau oțel.
Bye!
https://www.thedrive.com/the-war-zone/36672/behold-a-british-carrier-carrying-the-most-stealth-fighters-of-any-warship-to-date
Vad cel putin 8 ale USMC din alea 15 (13 pe punte).
yap,si la inceputul comentariilor am mai postat cu f35….îi cam bate gandul sa-si reduca comenzile si sa mearga impreuna cu alea americane pe portavioane.
vor sa investească masiv in tempest?
https://www.snafu-solomon.com/2020/09/uks-defense-embarrassment-us-missile.html
fără milă,îi tăvălește în făină?pe toți.
Sa va spun una”from the horses mouth “….acum 6-7 ani am facut aproape 2 ani chauffeuring pt in subcontractor al guvernului si al parlanentului UK in Westminster,sa intelegati bine,multi dintre ei(conservatorii) sunt foarte aroganti,and full of it….dar,there’s a big But coming….in ciuda arogantei,We’re Greeeat Britain ??…bla bla ,we use to rule the world (btw,in privat chiar asa vb ,la mine in masina)….sunt patrioti si iubesc tara si poporul,insa au intr-adevar un sentiment de superioritate prea accentuat pt gustul meu,whatever…..punctul pe care vroiam sa l fac este ca,asa cum f putini pe blog au realizat,este o minoritate de “hard Brexiters” aka Nigel Farage,Bill Cash,Dominic Raab,Boris Johnson,Michael Gove,Jacob Reese Mogg,Jeremy Hunt,Preety Patel si alti cativa care au diverse interese financiare,direct sau indirect (familii) sau sunt direct “puppets “ pt niste oameni f f grei pe care publicul nu ii cunoaste,si Nu ma refer la Dyson sau bossul Wheatherspoon Pubs,ci personaje care nu agreeaza “spotlight “…acesti indivizi au de castigat daca UK mainland devine un fel de Channel Islands tax heaven la scara mare si protectia muncitorului sau alte reglementari in food industry si Nu numai sunt “relaxate “…pt ca Eu vor importa mancare sau diverse chestii sub standard din Africa,Asia si vor face profituri uriase….plus betting against the £ and other shit when Brexit result was announced….
Oricum Dumnezeu cu mila,azi au anuntat contingencies planning for 7000 lorries stuck at Dover…daily ?♂️?♂️?♂️….Nu tre sa fi geniu sa realizezi ce se va intampla cu preturile din Ianuaria dupa Ce pun taxe vamale plus 2 zile sa intre tirul in tara…ala Nu sta degeaba…tot consumatorul plateste
Astea-s nu-s noutati…care insa e problema?
Ca exista interese in UK? OMG, chemati presa, ce oroare…apropo, exista interese in Germania, exista interese in Franta, Italia, Spania, Austria, Suedia, Polonia misca si ea…repet, care-i problema?
Ca nu ezista coheziune ioropeana? 🙂