Britanicii se uita lung la T 14

Deocamdata nimeni – probabil nici rusii – nu stie cum va arata T 14 Armata cand va intra in dotarea armatei ruse. Putem presupune ca va dispune tot de un tun calibrul 125mm, poate mai puternic, poate va avea si proiectile noi, dar in linii mari nu se intentioneza cresterea calibrului, desi Dimitri Rogozin a anuntat ca noul tanc va fi din constructie gata pregatit pentru a primii in viitor chiar un tun de calibrul 140mm.

Challenger 1_03-06-14_FINAL-2-L

                                                                             Challenger 1

In princpiu noul T 14 ar trebui – pe zona defensiva – sa faca fata celui mai bun tun occidental disponibil astazi, nemtescul L 55 si vom vedea daca acest lucru ii va reusi. In mod clar va fi un tanc rapid si manevrabil, dar va fi – in acelasi timp – primul tanc rusesc/sovietic, proiectat mai mult dupa filosofia vestica decat cea estica, anuntandu-se ca gradul de protectie va fi unul deosebit si se va acorda o deosebita atentie protejarii echipajului, un lucru cu totul nou in conceptia rusa.

challenger_2

                                                                 Challenger 2

Si rusii sunt seriosi cand spun ca vor pune accentul pe protectie daca ne uitam la numarul de tancuri avute in vedere, undeva in jur de 2000 de bucati. Asadar T 14 nu va fi un demn urmas al T 72, un tanc pentru tot poporul gandit sa atace intr-un numar foarte mare, cu pierderile ridicate aferente, nu va fi nici macar un urmas al T 80, un tanc extrem de rapid si inalt tehnologizat dar gandit sa lupte in tandem cu T 72 si foarte scump in acelasi timp.

T 14 va fi – spun proiectantii sai – primul tanc complet al Rusie dupa T 34.

Tinand cont de toate cele de mai sus britancii incep sa se gandeasca ca Challenger 2 ar putea fi depasit si de aici se ivesc doua variante: modernizarea sau dezvoltarea Challenger 3.

Din pacate ambele variante sunt “gingas” de abordat mai ales in actuala conjunctura bugetara.

Pe de o parte modernizarea actualului parc de tancuri poate fi costisitoare din doua puncte de vedere: linia de fabricatie s-a incchis de mult si redeschiderea ei este foarte scumpa, pe de alta parte proiectarea si dezvoltarea unui nou tanc va fi si mai scumpa, mai ales daca tinem cont de faptul ca britanicii au un numar foarte mic de tancuri, de unde si pretul per vehciul destul de astronomic.

Excludem din start idea ca englezii s-ar putea uita la vreun tanc conceput pe continent, mai repede ar merge pe mana Abrams.

Astfel cle 227 de Challenger 2 MBT avute astazi in inventar imbatranesc cu fiecare toamna in timp ce rusii vor avea in cativa ani un tanc cu totul nou si desi T 14 poate fi unul dintre motivele ingrijorarii englezilor, acesta nu este singurul, britanicii nu concep deocamdata ca tara sa ramana fara tancuri grele, aviz poate si unora de pe la noi care cred ca ne putem lipsi de tancuri care ar urma – cred ei – sa fie inlocuite de tot felul de alte sisteme de arme.

Ei bine britancii spun clar ca acest lucru nu se poate, iar situatia insularilor este net superioara celei a Romaniei, din punctul de vedere al terenului si al proximitatii stiti voi cui 😉 .

t-80_9

                                       Magnificul T 80, astazi retras pe motiv de costuri

Dar pana la urma englezii vor fi atenti la ce vor face verii lor de peste ocean. Cat de performant va fi noul T 14 Armata?! Noi – cei care citim acest site – sigur nu vom sti, dar ne vom putea orienta cu ajutorul a doua indicii!

Primul “indiciu” vor fi britancii: daca acestia se vor multumi doar sa modernizeze cat de cat Challenger 2 (adica sa-i refaca resursa si sa schimbe ceva pe ici pe colo) rezulta ca T 14 nu este atat de inspaimantator incat sa fie nevoie de un nou tanc brtitanc.

Al doilea “indiciu” sunt americanii cu al lor Abrams. In mod sigur yankeii nu se vor apuca sa fabrice un nou tanc, dar putem observa cum va evolua actual flota de tancuri americana. Daca yankeii vor trece la modernizarea flotei cu noul tun L 55 e semn ca situatia e serioasa, daca in schimb isi vor pastra L 44 si vor dezvolta doar noi proiectile (precum au facut la inceputul anilor “90 cand au remarcat ca tancurile lor nu puteau distruge un T 80 frontal de la mai mult de un kilometru) atunci vom avea siguranta ca T 14 nu-i chiar asa de speriat.

Daca nu vor monta nici noul  L 55 si nu vor dezvolta nici noi proiectile atunci T 14 Armata se va dovedi un tanc comun cu nimic deosebit.

Vom vedea in urmatorii 2-3 ani ce reactie vor avea americanii si britancii si in functie de acestea vom putea sa intelegem forta noului MBT al armatei ruse.

GeorgeGMT

 

45 de comentarii:

  1. Neața si mulțam de articol!

    Se vorbeste de aducerea in Siria a unui T14 pentru o testare.. Dar ma îndoiesc ca au Rusii curajul sa riște o „bucata” ca asta 🙂

    • nu cred ca T-14 este apt de a fi trimis deja in lupta.

      • In acest moment tancul sufera de bolile copilariei si probabil inca nu s-a incheiat procesul de maturitate pentru dotarea cu tehnica de lupta care se impune.

      • Nu e da’ va fi. Hi hi ! In curind …va intra in …. Lituania ! Capabil sa reziste la un impact frontal cu o vergea de uraniu imbogatit lansata din sabot ! Va fi foarte foarte greu de scos din lupta ! Doar AG-urile cu 2 conuri ii vor veni de hac ! Si va fi primul dupa WW2 care va purta si un tun de 152,4 pe versiunea de 68 t! Naspa !
        Sistemul de stingere a incendiilor va fi ultra-ultra modern ! Era de asteptat ca intr-o buna zi tunul sa se stea singur intr-o turela ranforsata iar echipajul minimal intr-un buncar pe … senile ! De unde mai ieri incarcatoarele rupeau bratele servantilor acum isi vad linistite de treaba lor ! Versiuni ulterioare vor avea montate si lansatoare de rachete aer-aer cu raza de 40 km si o nacela radar ! Next generation vor avea 2 rinduri de senile vor mai plate si vor fi adevarate buncare din ceramica ! Iar la ceramica rusii stau foarte bine ! Ingineri rusi au dat (inca odata) clasa !

    • Ne indici sursa?Multumesc frumos.

  2. Si daca nici noi nu schimbam T urile noastre inseamna ca T 14 nu i sperie deloc pe vajnicii stat majoristi !!!
    Pana la urma vb aia cat dreacu sa coste un monoment catva coroane si cateva gloante oarbe pt salvele trase in onoarea Eroilor (fraierilor ) trimisi in front la atac cu baioneta imbarbati cu la lupta sa va aparati tara si neamul URAAA So da macar palinca sau vreo posirca din lichid de parbriz ?!!!

  3. Pentru britanici este mult mai rentabil, din toate punctele de vedere, sa isi realizeze un nou tanc, impreuna cu americanii decat sa il realizeze ei singuri.Daca nu produci un tanc in mii de exemplare chiar nu merita, din punct de vedere financiar sa proiectezi si sa fabrici doar 300 de tancuri.
    Britanicii vor tancuri in dotare pentru ca vor sa faca parte si in viitor din fortele expeditionare care actioneaza la mare distanta de casa, asa cum s-a intamplat in Irak sau Afganistan.

    • Pai ce actuala generatie a fost produs in mii de exemplare?! Sau Leclercul?! Sau Ariete?! K 2 sau ala japonez?

    • sau vor intra in parteneriat cu francezii si nemtii pentru leo 3

      • hai domne ca poate ne bagam shi noi, in proiectu asta cu noul tanc European dar sa-l fabricam in romania, ca daca e domnu presidet jwk prentenu occidentului , nu ca si comunistiu de pontilica amicu estului, ne pune domn jwk o pila la la occident shi poate ne tragem shi noi vreo 700 bucatzi de new/neue/nouveau tank, ca sa inlocuim cele 500 T-55 si sa completam taiatele TR-77 (pana la 1380 mizam pe cele 300 TR-85 M1-poate 2, sa zicem 300 M-1 A1 Abrams ca pt cel mai de baza aliat shi poate scoase din piatra seaca shi luate de pe unde mai sunt shi se poate 180 Leopard 2, rezerva ar fi Merkava 3 Dor Dalet ca mai au israelienii ramase in pus shi puse de-o parte) . faza este sa punem oameni buni la conducerea Faur SA ca sa fabricam noul tanc in tzara, precum domnul George Ioana, cel amintit aci pe site intr-un articol chiar daca dansul nu este inregimentat politic nici la pnl nici la psd, cel care vroia sa demareze proiectul unui nou tanc romanesc dar a fost debarcat de catre bienvoitorii din system mari amatori de importuri la 3-hand, dar care le aduc shpagi babane.din umflatele comisioane.

      • Si asta ar fi o varianta foarte buna.Datorita relatiilor speciale pe care le are cu SUA, cred ca UK ar merge mai departe, pe buna dreptate, pe mana americanilor, si nu ar gresi.

    • deci nici nou nu se merita sa facem de uni singuri un tanc pt 3-400 de exemplare
      poate ar trebui sa ne bagam si noi in hora cu ei si sa punem la bataie vreo 10% din costuri sa primim si noi ceva

  4. pe cand un articol despre ce a fost T 80?

  5. La englezi lucrurile trebuie apreciate si prin prisma faptului ca anul asta avem „strategic defense and security review” (SDSR) 2015.
    Prin urmare este mare fierbere la ei, toate armele alearga dupa bugete s.a.m.d.
    Poate si din acest motiv Eurofighter si-a „furat-o” de la SU-urile indiene (taman cand a aparut un nou pachet aerodinamic la vanzare), poate si din acest motiv Challenger 2 nu prea mai face fata provocarilor campului de lupta al urmatorilor ani.
    Scandalul Trident, cand seful laburistilor – Corbyn – a inceput sa peroreze tot felul de chestii pacifiste.
    Pentru ca, sa fim seriosi, tancurile sunt cea mai mica grija a UK… Nu cred ca le vor folosi prea curand pantru apararea pamanturilor natale, sunt doar pentru interventii prin diverse tari.
    Iar T14 Armata este doar o promisiune, cel putin pentru moment.
    Parerea mea 🙂

  6. Nu cred ca e o idee buna sa te orientezi la valoarea T14 in functie de americani… Ei au in plan de multa vreme, cu mult timp inainte sa apara cea mai mica idee de T14 sa schimbe intreaga lor caruta si nu doar tunul, Vor motor nou sa pape calu” mai putin, sisteme actualizate new-tech de atac si aparare, cat si modificari impuse de experienta capatata in focuri reale prin Irak si Afganistan… Au zis ceva de 2020 ca timp… „om vedea…

    • Pai cel mai bun indiciu despre forta unei arme poatre fi obtinut din eforturile inamicului de a o contracara.

      • T-80 nu a fost chiar asa o mare sfaraiala, costa de trei sau patru ori mai mult decat un T-64, la performante sensibil similare, apoi proiectilul APFSDST M-111 cal. 105 mm israelian il putea penetra frontal. Acesta este si motivul pentru care rusii au dezvoltat sistemul ERA Kontakt-5, sistem superior lui Kontakt-1, acest nou kontact avand o placa metalica mai grea si mai mult explozibil, reducand cu aprox 25% puterea de penetrare a proiectilelor subcalibru, Kontakt-1 fiind eficient doar impotriva incarcaturilor HEAT.

    • Nu am inteles niciodata cum de l vede lumea ca „stealth” pe asta, ca eu nu l vad decat ca un nou model de Sukhoi… Poate am eu o problema… (ori folosesc ei noua tehnologie bazata pe plasma, ceea ce nu le a reusit americanilor).. 🙂

  7. Au avut si astia taieri destul de serioase si britzoii au mai multe de cantarit momentan, incep sa se ajite cu modernizarea arse’nalului nuclear si daca se hotarasc „pentru” ala ai costa masiv

    Tancurile probabil or sa mai repare la ele

  8. Relativ la contracararea T14 deocamdata n-ai ce sa contracarezi, nu cred ca se arunca nimeni sa schimbe calibrul ca au scos rusii niste machete la defilare

    Cand s-o mai lamuri lumea ce si cum, cand or sa inceapa sa inzestreze unitatile de tancuri ceva la mai mult de un batalion-doua, atunci probabil se vor gandi sa miste si astia ceva

  9. Eu, ca nespecialist în domeniu, când mă uit la câta turelă are Challengerul, ditamai blindajul din toate părțile și apoi mă uit la ce turelă au afișat ăștia pe T14 la paradă zic că rusul poate fi a real challenge for Challenger doar dacă are sisteme de protecție activă extrem de performante sau turela e făcută din ceva cu totul inovator, de rupt gura târgului în materie de știința materialelor.

    Altfel n-are cum. Mă rog, zisei și eu, nu dădui cu paru…

  10. Cred ca pe englezi nu trebuie sa-i punem la socoteala cu ceva tancuri reusite in comparatie cu rusii, germanii sau americanii.
    Etalonul cred ca ar trebui sa fie punctul de vedere german. Daca ei schimba atunci ….. trecem si noi la construit OZN-uri ca sa putem emigra mai repede pe alta planeta caci aici multi n-au loc de noi.

  11. As vrea sa va intreb ceva. Challenger 1 ar fi un tanc potrivit ptr armata romana? Vad ca britanicii l-au retras odata cu implementarea Challenger 2, dar iordanienii il au in dotare intr-o versiune modernizata.

  12. intoxicare de la un capat la altul…. pana nu vedem unul plesnit in lupta …restul este gargara….

  13. Eu zic sa puna vestici si americanci tun de 200 mm pe tacurile lor daca vor sa distruga turela de carton afisata de t14 , poate o bomba atomica sa aiba 10% sanse sa distruga un T14 , deja intra lumea in fibrilatie de frica lui T14 , britanici au cel mai bun blindaj la ora actuala pe tancurile lor , si sunt unii care se intreaba retoric de ce sunt englezii situati linga americani si germani , rusia de la T34 nu a mai scos un tanc care sa faca diferenta pe campul de lupta , restul sunt doar presupuneri cu T14 si nimic mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *