Bugetul MApN pentru 2015

Buget 7

Alegerile au trecut asa ca haideti sa ne intoarcem la ale noastre si sa incepem voiniceste cu alocatia bugetara pentru armata in anul viitor, cu mentiunea ca cifrele prezentate mai jos sunt oficiale, desi nu foarte publice inca.

Am auzit si noi, la fel ca toata lumea, cam care ar fi bugetul alocat armatei pentru anul fiscal 2015 si va informam si pe voi. Din pacate nici pomeneala de convergenta catre 2% din PIB in 2016 sau 2017…

 

Astfel principalele cifre sunt:

  • PIB prognozat de guvern pentru 2015 – 698 miliarde de lei, PIB gandit pe o crestere economica de 3,5% in 2014 si 2,5% pentru 2015
  • Buget MApN pe 2015 – 1.71% din PIB, respectiv 11,935 miliarde de lei, din care 389.811 lei venituri proprii ale MApN, 8.988.249 alocati de la buget, la care se adauga pana la 1,71% inca 2.609 miliarde pentru asistenta sociala, pensii in principal, alocati tot din bugetul de stat.

Acum asa vedem cu vine bugetul apararii impartit pe caprarii:

  • Forte Terestre – 32.77% declarat, real 25,50% (*), adica 2.945.112.000 lei
  • Forte Navale – 11,82%, declarat, real 9,2%, adica 1.061.704.000 lei. Curios sa vedem de unde vor scoate banii pentru modernizarea fregatelor, pentru ca intregul buget alocat FN nu ar ajunge
  • Forte Aeriene – 29,21%, declarat, real 23,33%, adica 2.625.103.000lei
  • Sprijin Logistic – 6,85%, declarat, real 5,34, adica 616.273 mii lei
  • Administratia Centrala – 6,64%, declarat, real5,34%, adica 597.537 mii lei
  • SMG/Conducerea Strategica – 4,99% declarat, real3,9%, adica 449.078 mii lei
  • Informatii pentru aparare – 4,35% declarat, real 3,4%, adica 390.805 mii lei
  • Reprezentare internationala – 3,37% declarat, real 2,62%, adica 302.637 mii lei
  • Asistenta sociala (pensii si altele) – 21,7%, adica 2.609.040.000 lei

(*) Procentele alocate trebuie raportate nu la intregul buget al apararii – 11,935 miliarde lei, ci la bugetul care ramane dupa plata pensiilor, adica 9,378 miliarde lei. In realitate procentele alocate categoriilor de forte sunt practic cu aproximativ 22% mai mici…

Bineinteles ca domn Dusa va scanci pe la TV ca s-au alocat 1,71%, asadar sunt bani, are guvernul grija de armata…

 

Ca de obicei daca din cei 1,71% scadem asistenta sociala (pensii in principal) banii efectivi pentru armata raman cei 9,378 miliarde de lei, care reprezinta abia 1,34% dintr-un PIB si asa exagerat de optimist la 698 miliarde pentru 2015.

Alte comentarii sunt de prisos acum, atat timp cat nu avem un buget pentru anul viitor trimis in parlament, dar ca o ultima observatie, in 2015 avem de platit si aproximativ 700 de milioane de lei, rata pentru avioanele F 16 din Portugalia, astfel ca la Fortele Aeriene, ajungem la un buget efectiv (-rata) de doar putin sub 2 miliarde de lei.

Iar in cazul proaspat anuntatei modernizarii a fregatelor Type 22, suma alocata Fortelor Navale nu ajunge nici macar pentru acest program, fara sa mai socotim restul necesitatilor: salarii, restul navelor, misiuni de lupta, etc.

GeorgeGMT

70 de comentarii:

  1. MAPN are venituri proprii?

    • Daca vinde terenuri, tehnica sau alte bunuri scoase la licitatie… Si vanzarea de frecvente pentru telefonie ar fi trebuit sa se incadreze aici, insa o mare parte din castig nu a ajuns la MApN ci la guvern…

      • Pai MAPN-ul mai mult doneaza terenuri decat vinde. La Pitesti, unitatea de tancuri a donat, constant, imediat dupa revolutie, pamanturi din proprietatea ei, catre primarie, pentru extinderea cimitirului municipal Sf Gheorghe. Pana sa-l aresteze pe mojicul ala de primar al Pitestiului(afacerea cu autobuzele), PSD-istii aia mafioti o puneau de o alta afacere cu spaga cat cuprinde. Se pregateau sa puna mana, tot prin donatie, evident, pe putinul pamant ramas unitatii militare, si urmau sa extinda cimitirul(de pe urma caruia castiga ff mult), sa faca ceva regularizari de ape si o strada….plus o afecere cu un hypermarket in zona. Primaria urma sa concesioneze pamantul primit de la Um Tancuri Pitesti, catre un operator privat de retail, in urma cererii acestuia si a nevoii cetatenilor din cartierul Trivale de a avea in imediata apropiere un asemnea complex comercial. De mentionata ca, multe dintre fabricile Pitestiului, au fost daramate pe acelasi principiu al comertului modern. Se darama fabrica(mii si mii de oameni care lucrau), si se faceau mall-uri si magazine, in care lucrau cateva sute de oameni pe un salariu de mizerie. Renuntam la locuri multe de munca si bine platite, la produse cu valoare adaugata mare pentru economie si export, pentru negot ieftin, dar cu iz de Europa. Legea Hypermarketurilor in afara oraselor….bat-o vina…asteapta prin sertarele parlamentului de 15 ani de zile. Nu au luat spaga sa o tina acolo, doar vii se pare voua! 🙂 Acum, ca nu mai sunt fabrici de daramat, au pus ochii pe pamanturile armatei. Acolo este poligonul de antrenament al TR-urilor Pitestene. Treaba asta s-a intamplat cu cateva zile inainte sa-i aresteze pe mascaricii aia doi, primar si viceprimar + afaceristi locali si rudele lor. Sper din toata inima ca lucrul asta(transferul gratuit de terenuri) nu se va intampla si ca nu vor devaliza in totalitate proprietatea si bunurile unitatii militare. De ce MAPN-ul nu vinde singura terenul si face rost de bani. Ea se poate muta si langa oras, dar sa beneficieze armata de banii aia, nu politrucii certati cu legea si amatori de DNA. Acum ca Ponta a perdut ultimul tren, sper sa moara cu totii in puscarie si sa lase tara asta in pace….cu tot cu armata ei, atata cata ma e! Uitati aici dovada:
        http://www.ziarulargesul.ro/hipermarket-cartierul-trivale/

        • Armata nu are terenuri in proprietate, sunt terenurile statului roman deci acesta decide ce face cu ele dupa ce le ia de la Armata.
          Pe site-ul MApN http://dlaj.mapn.ro/au fost publicate in ultimii ani foarte multe proiecte de HG privind trecerea unor terenuri si constructii aflate în domeniul public al statului din administrarea Ministerului Apărării Naţionale in administrarea altor institutii ale statului ori in domeniul public si ulterior in cel privat al administratiilor locale.

  2. Buget ?
    MApN ?
    Romania ?

    Trezeste-te, bre!
    Numaratoarea inversa a inceput!

  3. Asa, ce „frumos”! Lucrurile se pot schimba, putin probabil in bine, odata cu noul prezident. Au plecat gargaragii si vanzatorii de iluzii, vin „ceilalti”, aia care-s experti in „reduceri”, vom vedea…Hai trezirea, ca oricum n-avem buget!

  4. deci asta inseamna ca fortele terestre o sa aiba un buget de 600 de milioane de euro…ma intreb cat din suma asta o sa se duca spre tehnica noua…poate anul asta o sa vedem si noi prototipul TBT-ului functional

  5. Nu, nu o sa vedem nimic nici modenizare fregate nici noul TBT , o sa avem acelasi mars taras prin noroi iar cand ne vom ridica nu o sa avem bani nici pentru detergent sa ne spalam uniforma ca de schimbat nu poate fi vorba.

    • In caz ca nu stiai, de mult timp nu mai sunt militari in termen iar uniforma se spala acasa!…si da, ca sa stii, in platile catre militari este inclusa si o suma pt detergent!

      • @revolt , stiu ca nu mai sunt militari in termen.Comentariul era o figura de stil apropos de bugetele aparari de ieri si de azi la programele de inzetrare pe sponci sau la care se renunta etc.Nu lua ad litteram ce am comentat acolo.

      • E cazul sa fie taiata acea suma ptr detergent!! AUSTERITATE!!!

  6. Astia fac bugetul pe ce va fi la anul :)) mai nou se baga si economia subterana in buget asta este comic cel putin , deja bugetul se va face pe ce reusim sa furam peste 5 ani , un guvern mai penibil ca acest guvern nu exista , daca la anul este seceta si nu se produce mai nimic in agricultura cu cat va scadea aceasta asa zisa crestere economica din viitor ??

  7. Pomenile electorale de miliarde date de catre acest Guvern si parlament plin de hotii doivediti din banul public trebuiesc acoperite , din ce de unde si cum ?? Care buget pt anul 2015 ??? Ala facut din pomenile electorale ?? Anul 2015 va fi pt recuperarea acestor gauri uriase de miliarde , nu mai visati mai baieti si fete suntem iar in groapa si pana iesim alegem iar un presedinte

  8. Cred ca cel mai bun lucru, acum ca Pontacul a pierdut alegerile(slava Domnului), este sa-l lase pe acest maimutoi sa-si traga pacatele guvernarii sale(nu mai are ocazia sa-i arunce cartoful fierbinte prostului si avarului de functii, Tariceanu), pomenile electorale, proasta gestionare a economiei tarii si deciziile anormale luate, taxe marite aiurea s.a.m.d. Cred ca pedeapsa mai mare pentru Pinnochio Ponta nici nu exista. Sa piearda si restul de capital electoral pe care-l mai are inca, pana la alegerile parlamentare care vor veni. Nu sa traga altii dupa faptele lui…asa cum isi dorea el. Era evidenta dupa cate a facut omul asta, ca nu are nici ceam mai mica intentie si posibilitate sa se tina de cuvantul dat la NATO cu 2% pentru aparare! Vedem dupa el ce va sa vina. Si intr-un final, putem sa speram la mai bine…in orice domeniu. PS Iohannis a avut cea mai buna si coerenta strategie electorala pe aparare dintre toti candidatii la prezidentiale. Poate da Dumnezeu si de data asta chiar iese ceva din vorbele aruncate-n media! Doamne ajuta….

  9. Sunt curios ce buget va prezenta Ponta in parlament si ce structura va avea.Cat va fi la pomeni?

  10. Eu propun o sursa de venituri proprii pentru MAPN:

    Vand 2 terenuri si construiesc 10-20 generatoare Eoliene in anumite unitati militare, construite de Brigada 10 GENIU!
    In felul acesta, economisesc o parte din energia electrica si chiar… pot valorifica excesul de energie electrica care apare mai ales iarna!

  11. Intrucat Iohanis si-a „recuperat tara” , daca se schimba guvernu ne vom imtoarce de unde am inceput .
    De ex ce atatia bani ptr prosteli militariste ca cand mai bine dam banii la asfaltatori. Ca nu avem austrzari ce niaba e nevoie de ele? Emportant e sa castige asfaltangii ca sa aibe de un de imprumuta Udrea cate un elicopter!!
    Si [poa ar mai putea scadea din asistenta aia a nesimttilor de pesnionari care auzi la ei pretentii sa prim,easca desi nu au cotizat!! Pai vadati seama catea vita de jobe s-ar putea lua din banii dati nesimtitilor xe pensionari militari?!

    Ntz fratzicilor. Pentru asta ati votat!!

    • fratele meu beneficiar de ajutor social, Iohannis a insistat pe marirea bigetului ministerului apararii. Si daca pana acuma nu te-ai prins ca constructia de autostrazi inseamna dezvoltare chiar imi este mila de tine 🙂

      • Fratelpe mue cel sugator de la buget se pare ca nu ai tyrait in Romania in ultimii 20 de an!! Eu fata de tine da.. asa ca atubnci cand unu imi promite .. cam stiu ce a facut!!

        Si daca tu crezi ca daca Iohannis zice se si face esti cel putin naiv!! Uita0te cine este in echipa lui .. unu si unu!!!
        Chiar [resu[pund ca este cinstit ssamd echipa aia bva fi cea care va realiza. Asa cum a realizat si altele!!

        Si sa nu oti inchipui ca daca dai prdinu trupa executa intotdeauna ….. Eu ma nitse amintiri cu o companie care ranjea fasolele la un nefericit de locotnent pufos (prima luna bietu copil!) saltand genunchii cat mai sus si resind sa se deplasese cam cu 2 metri pe minut!! Nefericitu a luat-o la fuga inainte sa il loveasca dambalua (se facuse rosu ca motu de curcan!!) SI tu crezi c a l;a o adica Klaus va putea sa se im[puna ipotriva .lu Blaga, Vidanu samd?!@

  12. Dragilor,
    Cu comentariile si parerile stati bine !
    Cu procentele stati cam rau. Nu v-a sarit nimic in ochi ?
    Chiar nu v-ati prins ca sumele alocate pe „caprarii” nu se pupa cu procentele ?
    Daca erati la tragere si bagati corectia cum sunt calculate aici procentele erati deja PA si pulbere in vant!

    • Da, așa e, datele nu corespund, dar deviația e de câteva procente din suma calculată iar la Forțele Aeriene lipsește un 2 la suma aceea.

      • @ Marcian, Scuza-ma te rog „un 2” lipsa inseama de fapt „2 miliarde lei” !

        La „Sprijin logistic” de exemplu sunt alocati 616 mi lei ? Hilar! Sa fim seriosi!
        Poate au vrut sa scrie 616 MILIOANE lei. Adica de 1.000 ori mai mult.

        Mai rigurosi baieti ca nu suntem la „tocsou” !

        • „mii” lei, greseala asumata, da mai usor cu ironia, pa motiv ca procentele sunt corecte si nu stiu care dintre noi are „imprastierea” mai mare, mai mult decat atat aveti si un tabel in capul articolului pentru conformitate…

          Ar mai fi si altceva?!

    • Ba se pupa bre… Adevarat nu am stat sa le ajustez, dar pica suficient de bine, astfel:
      – Fortele terestre – procent real – 25.5% din 11,935 miliarde = 3.043.425 mii lei, fata de 2.945.112 mii lei cat apare in articol. Diferenta de 98 de milioane apare datorita unor rotunjiri si neclaritati in datele primite de mine si am preferat sa folosesc suma mai mica. Metoda de calcul a fost mai putin academica si cat mai rapida cu putinta, scazand din procentul oficial un coeficient de 22% (asistenta sociala) si cum procentul exact este de 21.7%, apare aceasta diferenta.

      Ca sa fiu si mai clar, primul procent este cel care se raporteaza la suma de 9, 378 miliarde, al doliea – mai mic – este cel real raportat la intregul buget de 11,935 miliarde.

      Alte neclaritati?

      La Fortele Aeriene am uitata sa pun un „2”, greseala corectata deja.

      • Draga George GTM,
        ULTRA prieteneste te intreb daca nu era mai bine ca textul tau sa fie fara nici o greseala, neinterpretabil, adica beton ?
        Tu nu ai dreptul sa faci greseli de nici un fel pe acest site !
        Ce naiba sa inteleg din
        „Ba se pupa bre…… Adevarat nu am stat sa le ajustez, dar pica suficient de bine”.
        (nici aici nu-i vreo ironie !)

  13. Pensiile nu ar trebui platitate din bugetul mapn…..

  14. @Ghita Bizonu
    Vox populi, vox dei
    Sau iar ai un lapsus ? 🙂

    • Nu nu am nici un lispus

      Insa baz ca unii ai deja… Au votat ca udrele si blegii sa isi ia tara inapoi .. si acu isi fac vise ca va fi altfle decat a fots!!

  15. Ideea este urmatoare, ca bugetul armatei sa fie in mod real de 2% din PIB, alocare bruta va trebui sa fie in jurul procentului de 2,4-2,5% din PIB, incluzand aici si pensiile, iar eu nu vad posibila o astfel de alocare nici in 2015 si nici in 2016, de fapt nici nu cred ca PIB-ul de anul viitor va fi de 698 miliarde lei…

  16. pensii, asistenta sociala sau pomeni oricum le-ar zice, adevarul este ca dupa 2030 tara asta e falimentara pe bune nu doar prin acte masluite cum e acum. Daca politicienii si oamenii care muncesc nu-si dau seama ca sistemul actual e o mare farsa si schema Ponzi (mergea bine cand erau mai multi salariati decat pensionari), dar dupa iesirea decreteilor la pensie… suntem haliti. Fiecare om ar trebui sa-si puna deoparte bani albi pentru zile negre (depozite bancare, saltea, actiuni, obligatiuni, aur, whatever) altfel s-ar putea ca la vremea pensionarii sa faca ca nea Ghita Bizonu’ (care crede ca-l fura fascistii iar Latrina 3 + Badea&Gadea et GhitaTV detin adevarul suprem si din cauza alora rai de dreapta are el pensia mica) …nu vrea sa vada neam si pace, faptul ca Iliescu&CO in 89-90 au furat si tezaurul si banii de la CEC ai oamenilor – cei de pe livrete pentru apartamente sau masini, prin hiperinflatie, BNR a fost partas la cel mai mare furt din istoria Romaniei. Din cauza unor „mosnegi” comunisti sau nostalgic comunisti suntem in rahatul in care suntem astazi. Cu parere de rau, trebuie sa spun ca doar focul mai e purificator in tara asta. Asa cum taranul da foc miristei dupa un an agricol ca sa iasa recolta viitoare, asa si toata clasa politica + multi „bajeti valor” din massmedia, cultura, teatru, film, etc… ar trebui sa dispara din viata publica ( dupa mine ar fi doar solutia lui Vlad Tepes).

    • Stai sa nu le incurcam, pensia nu este pomana ci un drept legitim, castigat in mod corect. Pe mine ma dranjeza ca nu se face o distictie clara intre sumele alocate pentru armata si cele alocate pentru pensii si ne trezim cu alde Dusa care ne scoate ochii cu cati bani a alocat guvernul MApN…

    • @ Reis.
      Subscriu 99%. (am rezerva de 1% ca am si eu personalitatea mea !)
      De mic tatutul meu imi tot spunea o invatatura din mos-stramos: „intinde-te copile cat iti este plapuma !”. Atunci nu prea intelegeam, mai si faceam spirit infantil de gluma proasta.
      Deci solutia este simpla: „intinde-te ROMANIE cat iti este plapuma”.
      De ce nu se aplica ?

  17. Bani sunt cacalau, ajung destinatiei MApN, adi’cacam la orice mai putin aparare.

    Salariile si pensiile, prioritatea zero.
    Restul, ce s-o mai putea.
    Si se pare ca se poate la greu.

    Risipa inca e destula, sau doar sunt eu rautacios…

    Administratia Centrala – 6,64% din buget…ma sa fiu…da’ nu vi se pare cacam mult?

    SMG/Conducerea Strategica – 4,99% declarat…cate mii de generali lucreaza pe branci prin SMGul ala si cacam ce mai fac acolo ca planuri de aparare nu mai au cu ce/cu cine sa mai faca; si ce costa atata?!

    Reprezentare internationala – 3,37% declarat…asa taica…cati mai multi atasatzi militari si cat mai multe vizete de lucru.

    Alea adunate dau fix 15% din bujet.

    Mai e un pic si ajung cat asistenta sociala, pensii & stuff.
    Si e mai mult decat la Fortele Navale.

    Nu se ataca nimeni sa-i intrebe pe ce se cheltuiesc sumele alea?
    15% din buget pe administratie, SMG si reprezentare internationala.

    Daca tot va omorati cu petitzii, informari etc, faceti o cerere de informare la MApN sa detalieze pe ce se duc sumele alea si de ce sunt asa de mari.

    Daca tot il votaram pe Johnny Hannis, dupa ce se numeste incepeti cu petitiile la presedentie (asteptati sa plece Chioru , ca aluia 10 ani i s-o rupt in 14) sa intrebati de ce, in conditiile in care Armata nu mai are armament si industria de aparare se distruge conform planului, se toaca 15% din bujet pe administratie, conducere ‘strategica’ si vizite in strainatatzuri.

    Alea toate 3 adunate la bunul simtz n-ar trebui sa coste mai mult de 3%

    Zgurene, apuca-te de redactat!

    • Sir? Yes Sir!
      „Off” course, Sir! 🙂
      Right the way, Sir!

      Da’ nu incepi matale sa scrii sa dai exemplu pentru Romania lucrului bine facut?

      • At ease!

        „Da’ nu incepi matale sa scrii sa dai exemplu pentru Romania lucrului bine facut?”

        Pai bine bre, asta ti-i recunostintza vecinica?

        Io am stat 6 ore in picioare la coada, inclusiv in ploaie,cantand pe intuneric in strada cu baietii Desteapta-te Romane si Puie Monta, in timp ce matale te relaxai pe canapea la televizor cacoropisnitza 🙂 🙂
        Treci la treaba netrebnicule 🙂 🙂

        GMTule, unde esti bre, pune biciu’ pe asta ca s-a ramolit 🙂 🙂

    • Reprezentare internationala se refera si la exercitii, aplicatii, participari la targuri, expozitii, conferinte etc. Atasatii sunt „alimentati” se M.A.E.

  18. @George GMT yes, Mister. You are right: pensia e un drept. Dar in tara asta la felul in care este platita tot mai greu din buget, cand toti guvernantii mai dau 10ron marire inainte de alegeri, pastrarea actualei scheme Ponzi pe actualul trend demografic va duce in 2030 ca acest drept sa nu poata fi sustinut de intreg bugetul tarii. Si atunci o sa apara unii si altii ca uite, e greu dar noi dam la pensionari totusi ceva, atat cat putem. Iar despre faptul ca unii cetateni ai RO sunt mai indrrptatiti decat altii la pensii si avantaje nu e ok. Toata asistenta sociala din RO sa fie comasata intr-un singur capitol bugetar sa vada oricine ca sunt cheltuieli de peste 10mld Eur pe an. Nu ascunse prin bugete locale, prin buget Mapn, Justitie, MAI etc.

  19. http://www.presamil.ro/ultimul_nr/index.html#9/z(pagina 9-cred/ar trebui ca link-ul sa duca direct la aceasta pagina).
    Cu privire la fonduri idea centrala e s-ar putea sa le avem mai mari anul viitor(dar s-ar putea sa fie si mai mici, dupa bunatraditie)
    Se recunoaste ca anul asta au fost doar 400 mil iar nu 700 mil dar se arata ca au ramas in tara toti banii
    Multirolul-informatie interesanta ca au fost facute deja primele zboruri in dubla comanda si ca in urmatoarele 3 saptamani s-ar putea sa faca zborurile in simpla comanda
    Fregatele: cel putin ambiguu – se mentioneaza ca se intentioneaza crearea unor capacitati minimale iar apoi se povestete de aparare AA, rachete(nu e clar nava-nava sau AA), sistem de conducere a focului. Ipocrizia e ca, c ave acum pe fregate credeam ca sunt capacitati minimale iar astia spun ca modernizarea va aduce aceste capacitati minimale. Atentie, nu se da orizont de timp si, din cate inteleg eu printre randuri, nici macar nu a fost demarat procesul de achizitie publica a serviciilor de modernizare(daca or face asa ceva) .

    Parcul auto-doar idei generale(camioane, transportoare blindate, NIMIC de tancuri)

    Noua arma de asalt…TACERE

    Scuze daca e repost sau nu am postat pe unde trebuie.

  20. Bugetul de care tot vorbiti nu prea e sigur – daca se schimba gubernul, se vor intoarce preotii austeritatii:

    Klaus Iohannis a declarat marti ca PNL isi doreste „o schimbare a puterii in Romania. Noi, PNL, dorim sa preluam puterea. Acest lucru se va intimpla in 2015 sau cel mai tirziu in 2016”.

    Am avut presedinte jucator, vom continua tot cu un presedinte jucator. O fi bine, o fi rau ….

  21. Sa fure (mult) mai putin, sa administreze mai eficient, sa aiba grija de resursele tarii, de care sa profite romanii si statul roman in primul rand (si nu diversi de te miri unde), sa mai taie din birocratie si sa dea odata drumu mai serios la absorbtia de fonduri europene si o sa aiba un buget indestulator.
    Si ma refer la toate taberele politice, ca nu sunt probleme aparute de ieri de azi

  22. http://lloopp.wordpress.com/2014/11/17/de-ce-trebuie-sa-isi-dea-demisia-melescanu/

    „Concret, actuala sotie a domnului Melescanu este profesoara de engleza membru in consiliul de administratie a fabricii de avioane de la Craiova. Pe ce criterii a fost angajata acolo ? Fiul si nora actualei sotii sunt angajati pe salarii exorbitante la Parlament. Pe ce criterii sunt angajati acolo?”

    Nu e asa ca vreti sa restartam industria de aparare romaneasca? Ca avem si oamenii potriviti la locul potrivit…

  23. La République tchèque prévoit de louer six avions de combat Saab JAS-39 C/D Gripen supplémentaires. A ce jour, ce pays utilise 14 appareils de ce type et vient justement de prolongé le contrat de location avec la Suède.

    Selon le général de brigade Libor Stefanik de la Force aérienne de la République tchèque, l’augmentation de la flotte de Gripen à 20 appareils sera significative pour le renforcement de la capacité de défense de l’Etat.

    Cependant ajoute-t-il, « ces vingt aéronefs restent encore insuffisants en nombre, pour une bonne protection de l’espace aérien du pays»
    http://psk.blog.24heures.ch/archive/2014/11/18/la-tchequie-veut-plus-de-gripen-857493.html

    Hmm..
    Cehia – 78.866 km² : 20 GRIPEN -> Libor Stefanik: „ces vingt aéronefs restent encore insuffisants en nombre, pour une bonne protection de l’espace aérien du pays”

    Romania – 238.391 km²: 12 F-16 th -> Duska&co: it’s ok !

  24. o actualizare cu marea veste? 🙂 2 bani si canci 0,3 crestere…………

    • nu prea e nimic de zis… cam sunt – 0,3%, aia pentru care tre sa obtina aprobare de la UE, ca FMI le-o pus conditii.

      Daca li se aproba, probabil ii vor da la rectificare bugetara… alocarea merge asa cum e acum la votul in parlament, cel mai probabil.

      • cum e treaba cu lei astia noi si euro ca zici ca am vreun sindrom……..deci e crestere de vreo 90 mil euro? ca nici acum nu m-am prins, am goagalit un „translator” de bani

    • Aia cu 0,3 % suplimentar au rezolvat-o in stil romanesc: cica trebuie rezolvata in Consiliul European, de Tiranu’ sau de Mutu’.
      Si, ca sa fie siguri de succes, au taiat si bugetul Administratiei Prezidentiale. P’al lu’ Tiranu’ la ultima rectificare iar p’al lu’ Mutu’ in proiectul de buget pe 2015.
      Succes garantat.

  25. se vede clar ca nici anul acesta nu o sa fie niciun program de inzestrare ma apuca greata cind il vad pe darius vilcov ca vorbeste dupa ce stiu a o saptamina in urma a dat cu subsemnatul la d n a ce a facut ponta a pus lupul paznic la oi bineinteles la ministerul finantelor Asa ca nu va fi niciun program de inzestrare nici anul acesta se tot amina de la un an la altul pentru ca e vorba de nepasare si indiferenta unor oameni care nu ii intereseaza problemele romaniei , mai mult decit dorinta avida de a se inbogati noi ar trabui prin vointa noastra sa ii dam jos si sa refacem o structura politica caresa ne reprezinte interesele noastre ca si cetateni ai romaniei . daca se va face un sondaj de incredere in politicieni cred ca nici unul la suta nu ar mai iesi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *