Buletin naval. Distrugătoarele indiene de clasă Kolkata

Distrugătoarele de clasă Kolkata (P15 Alfa) și succesoarele lor de clasă Visakhapatnam (P-15 Bravo) sunt cele mai puternice nave de luptă aflate în serviciul marinei indiene și reprezintă un foarte interesant melanj de armament de sorginte rusească, autohtonă și occidentală, mai precis israeliană.

Au fost construite trei unități din clasa Kolkata cu un buget de 2,3 miliarde USD (actualizat la nivelul anului 2023) în perioada 2003 – 2015. Prima unitate a intrat în serviciu în 2014. Navele au o construcție destul de convențională în termeni de arhitectură navală și propulsie ceea ce nu le diminuează în niciun fel valoarea combativă.

P15 Bravo sunt succesorul P15 Alfa, nave în mare măsură similare dar care beneficiază de o rază de acțiune mai mare, indienii având planificate patru unități din care trei sunt deja finalizate iar a patra urmează a fi lansată la apă în 2024, în cadrul unui program în valoare de 5,3 miliarde USD.

De remarcat că indienii au preferat soluții occidentale (a se citi israeliene) pentru apărarea antiaeriană a navei (sistem bazat un radar IAI EL/M-2248 MF-STAR S-Band AESA și racheta Barak 8, 32 de rachete la bord în tuburi de lansare verticale) în timp ce apărarea apropiată beneficiază de serviciile a patru sisteme AK-630. Numărul total de rachete este în mare măsură similar cu cel aflat pe navele europene din aceeași categorie.

De altfel, apărarea antiaeriană pare să fie un punct slab al navelor rusești, singurele care, cel puțin pe hârtie, beneficiază de o apărare antiaeriană adecvată fiind fregatele de clasă Gorșkov. Pirn urmare, alegerea indienilor pare destul de rațională.

Marina indiană a fost destul de neglijată prin comparație cu celelalte categorii de forțe ale armatei indiene, fapt care pare că a fost conștientizat și se iau măsuri în direcția corectării acestei stari de fapte.

Eu mă rezum doar să remarc reacția promptă pe care autoritățile indiene și marina lor militară au avut-o în contextul crizei din Marea Roșie…

14 comentarii:

  1. Inca o data israelienii astia cu Barak 8 😄

    6
  2. Doar 32 vls uri adapostesc rachete barak8. 16 in prova si 16 in pupa. Cele 16 mai mari din spatele tunului sunt ptr rachete Brahmos. Interesant ca desi au atata armament modern pe ele nu au renuntat la lansatoarele de grenade reactive asw sovietice. Arata ca dracu pe nava aia stealth.

    5
    • Da, asa e, am corectat, multumesc. Nu inteleg de ce nu pun mai multe Barak 8, loc pare sa fie…
      Indienii folosesc RBU-6000 pe scara larga, cam toate navele lor de suprafata le au. In plus, le-au si modernizat. Probabil ca inca mai sunt eficiente impotriva unui submarin aflat la adancime mica si care se misca incet, un SSK? Altfel, pana ajung la 300 m, un submarin care merge cu 20 Nd este deja cu 300 m mai departe pana ajung astea la adancimea aia…

      4
  3. „…în contextul crizei din Marea Roșie” – mai degraba Marea Arabiei unde pe langa Pakistan au fost la un pas sa se incaiere cu Iranul.

    4
  4. Apropo de lansatoarele de grenade, de ce vesticii se bazeaza doar pe torpile? Au asa incredere in sonarele lor ca pot lansa direct pe tinta?

    Banuiesc ca lansatoarele de grenade reactive sunt o solutie mai ‘de zona’, dai cu multe intr-o zona aproximativa si hope for the best.

    2
  5. Uimitoare pt mine este folosirea pe post de CIWS a AK 630…

    4
    • De ce? Daca-l integrezi cu un radar performant si cu un FLIR asijderea, condus de un CMS modern eu cred ca poate sa faca treaba buna in continuare. Indienii, pe primele Talwar au avut Kashtan pe care l-au inlocuit pe urmatoarele 3 unitati cu AK-630.

      5
  6. Сolleagues report from India: „I do hear sometimes that the domestic SSN (Project 75 Alpha) might feature extensive use of Israeli sensors and sonars besides indigenous electronics. भारतीयों यहूदियों भाई भाई! (indians jews- brothers! smiley…) And let’s hope it is a strategic union with large prospects.

    5
  7. Le au pe multe dintre navele vechi, dar nu mi-e clar daca sunt si integrate cu radarele EL/M-2248 MF-STAR – ca si din astea au destule.
    https://www.naval-technology.com/projects/deepak-class-fleet-tankers/?cf-view
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kora-class_corvette

    Tocmai au inceput sa produca munitie de 30 mm pt tunurile ciwis – probabil in contextul exploziei comertului cu rusii de dupa invazia Ucrainei, sa isi permita sa se si antreneze cu ele, nu sa tina cutiile cu sigilate 😉
    https://www.indiatoday.in/india/story/indian-navy-s-ak-630-gun-gets-first-made-in-india-ammunition-1993102-2022-08-26

    Mie interesant mi se pare ca pe langa AK630 au si statii SRCG cu optica israeliana si mitraliere de 12,7.
    https://www.theweek.in/news/india/2021/12/13/indian-navy-new-gun-to-bust-pirates-terrorists-uses-israeli-tech.html

    Asta da aparare anti-drona, chiar si fara radar x-band

    2
  8. P15 A si B sunt sunt doua clase de nave decente, dotate destul de echilibrat. Am zis si cand era vorba de NPR-urile noastre, acele AK630 mai au viata in ele, daca sunt legate la niste senzori & CMS moderni. Bravo indienilor, se pare ca au si programe de succes.

    Ca si comparatie, ma uitam la ce propune Damen ca si „fregata” pentru marina germana (F126): deplasament de peste 10000t, armament aproape similar cu ce propuneau pe Sigma pentru noi. Considerand ca o sa aiba cam aceleasi dimensiuni ca un AB, m-as fi asteptat la mai mult.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *