Buletin naval. Război aero-naval în Marea Neagră. 2022 –

Război aero-naval în Marea Neagră n-am mai avut de la al Doilea Război Mondial încoace. Timp de aproape 50 de ani, Marea Neagră a fost lac rusesc, apoi au venit anii 1990 și, treptat, NATO și-a extins prezența în detrimentul Rusiei.

După căderea liberă din anii de după dezmembrarea URSS-ului, Rusia a început să devină din ce în ce mai prezentă în anii 2000 punctul culminant fiind „momentul Crimeea – 2014”.

Multă vreme, flota Federației Ruse la Marea Neagră a fost neglijată. Dar, încet-încet, nave noi au început să fie operaționalizate: cele trei fregate de clasă Grigorovici, noile nave purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune – Buyan M (o descriere detaliată aici), Karakurt (o descriere detaliată aici), noi nave de patrulare – Vasili Bykov (o descriere detaliată aici). Toate acestea au fost construite în jurul lansatorului vertical ce poate lansa Kalibr și Oniks – rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune cu rol dual (împotriva obiectivelor terestre sau a navelor inamice). Au apărut și primele dragoare moderne, Proiect 12700 Alexandrit despre care puteți citi mai multe aici.

Flota de suprafață a fost augmentată de șase submarine Kilo Improved. Aceste submarine pot lansa Kalibr din cele patru tuburi lans-torpilă de care dispune fiecare.

Flota este susținută de baterii de coastă, baterii antiaeriene cu rază lungă de acțiune și de aviația maritimă echipată cu avioane reactive și elicoptere navale. Deși am văzut numeroase articole conform cărora navele urmau să fie echipate cu drone de cercetare, până la acest moment, nu există dovezi clare că aceste planuri s-au materializat.

Un alt minus mare este reprezentat de degradarea rețelei de sateliți de cercetare și de lipsa unui mijloc performant de cercetare și luptă radioelectronică aeropurtat. Bătrânul Beriev A-50 a fost modernizat în anii 2000 și a fost folosit în Siria însă conform surselor publice rușii nu dispun de foarte multe aparate și nici nu se cunosc foarte clar performanțele sistemelor de la bord. O altă încercare a vizat dezvoltarea unui elicopter în acest rol dar aici apar limitări legate de altitudinea de zbor și de autonomia redusă. În plus, după cum spuneam într-un articol mai vechi de pe rnhs.info, s-ar părea că momentan, cu certitudine, rușii dispun de cel puțin un aparat livrat în 2020.

O altă deficiență, logistică de data aceasta, a fost relevată cu ocazia campaniei din Siria. Am scris pe larg despre acest subiect mai demult – celebrul „expres sirian”, cu ocazia punerii pe cală a viitoarelor nave amfibii moderne Proiect 23900. Articolul poate fi citit accesând acest link.

O altă potențială problemă a flotei rusești este capacitatea industriei ruse de a livra arme de precizie așa cum sunt Kalibr și Oniks. De pildă, citeam pe Navy Recognition mai demult că, la începutul lui 2016, industria livra marinei ruse 47 de rachete de croazieră Kalibr. Asta venea mai ales după tragerile „promoționale” din Siria unde se estima că rușii folosiseră 44 de rachete. Apoi, în cel de-al treilea trimestru al lui 2016, tot de pe Navy Recognition aflam că industria rusă livrase marinei peste 100 de rachete Kalibr și Oniks (care probabil că le includ și pe cele din știrea anterioară). Ca idee, SUA a folosit 59 de rachete de croazieră Tomahawk în aprilie 2017 atunci când a bombardat Siria. Iar atacurile de până acum executate împotriva Ucrainei vorbesc de câteva zeci de rachete lansate.

Deci ce avem până acum? O flotă de suprafață a cărei navă amiral e o navă superbă, produsă însă în anii 1970 și modernizată parțial în anii 1990 – 2000, resturile flotei URSS, multe nemodernizate și o serie de nave noi construite în jurul Kalibr/Oniks, din care doar trei dispun apărare antiaeriană cu rază medie (fregatele), restul fiind echipate cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune – artileristice sau reactive, derivate din MANPADs. Submarinele dispun de doar patru rachete Kalibr fiecare.

Capacitățile tehnice de cercetare și război radioelectronic par să lipsească din peisaj sau rușii nu le-au folosit până acum. Am văzut cu ocazia atacului împotriva insulei Șerpilor că rușii dispun de o navă modernă de cercetare și război radio-electronic în Marea Neagră – Ivan Kurs, clasa Iuri Ivanov, Proiect 18280.

Flota rusă a Mării Negre are baza principală la Sevastopol, baza submarinelor la Novorosiisk și are avantajul de a putea muta nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe apele interioare.

De partea cealaltă în Ucraina nu avem… mai nimic. Bateriile de coastă RK-360 Neptun urmau să fie operaționalizate anul acesta dar nu sunt (cel puțin până acum) indicii clare în acest sens. În rest, nava amiral a flotei ucrainiene (o bătrână Krivak oricum incapabilă de a produce prea multe pagube) a fost sabordată de propriul echipaj în port iar restul navelor sunt mai degrabă nave specifice Gărzii de Coastă decât nave militare în sensul propriu al termenului (vezi cuterele de clasă Island donate de americani). Ucraina începuse mai multe programe de dotare a marinei (Mark VI de la americani, nave purtătoare de rachete de la britanici, corvete de clasă Ada de la turci, nave de patrulare pentru Garda de Coastă de la francezi, inclusiv ceva discuții cu danezii, naiba mai știe pentru ce…) și rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ele.

Ei bine, în aceste condiții de superioritate tehnică absolută, mă așteptam ca marina rusă să defileze. Și au facut-o până ce au încasat o salvă de proiectile reactive de 122 mm și au pierdut o navă nou-nouță…

Dar haideți să vedem cum s-au desfășurat ostilitățile aero-navale în cele câteva săptămâni de război.

Prima mișcare a rușilor a fost să mai aducă niște nave în Marea Neagră, înainte de începerea conflictului. Șase nave amfibii au intrat în Marea Neagră pe 8 februarie, respectiv pe 9 februarie 2022. Este vorba de cinci nave de desant amfibiu Proiect 775 – Ropucha și de o navă de desant amfibiu Proiect 11711 Ivan Gren. Acestea au fost urmate de un submarin de clasă Kilo Improved – Rostov pe Don pe 11 februarie.

Apoi, sub pretextul exercițiilor militare care urmau să aibă loc între 13 – 19 februarie 2022, Rusia a emis avize către navigatori pe 9 februarie 2022 prin care au blocat realmente intrarea în Marea Azov, porturile Mariupol și Berdiansk, precum și zona portului Odesa, conform hărții de mai jos preluate de aici.

razboi aero-naval in marea neagra 2022

Ce a urmat n-a fost un exercițiu ci deschiderea războiului ruso-ucrainian executat cu ceea ce par a fi rachete de croazieră Kalibr lansate de flota rusească a Mării Negre împotriva țintelor ucrainiene de mare valoare.

Celebra salvă la saturație despre care s-a vorbit atât de mult pe aici și-a făcut treaba cu eficiență doar că nu pare să fi fost chiar atât de devastatoare precum preziceau unii sau alții. Lipsa de informații actualizate despre țintele vizate pare a fi una din problemele de moment ale rușilor. Rămâne de văzut de câte salve mai au rușii rachete.

Ulterior, rușii au început blocada porturilor ucrainiene și după ce câteva nave civile au fost avariate sau chiar scufundate, toată zona din fața Odesei, dintre Crimeea și nordul gurilor Dunării a fost închisă complet navigației. Rușii au ocupat insula Șerpilor și, timp de câteva zile, au tot simulat o debarcare la Odesa care până la urmă n-a mai avut loc.

Noi informații au apărut pe 15 martie conform cărora 14 nave rusești, inclusiv nave de asalt amfibiu, au fost reperate cu ajutorul imaginilor din satelit în drum spre Odesa. O debarcare în zona Odesei prezintă riscuri destul de mari pentru ruși, este clar că ucrainienii au în zonă sisteme Grad și au circulat imagini conform cărora plajele au fost minate. Nu există însă informații certe privind instalarea unor baraje de mine în zona mării din fața Odesei cu atât mai mult cu cât, conform informațiilor publice, ucrainienii nu par a avea capacitatea tehnică de a lansa baraje de mine pe mare. Pe de altă parte, un puitor de mine poate fi improvizat cu oarecare ușurință din aproape orice navă comercială iar NATO a emis avize către navigatori cu privire la pericolul minelor în 7 zone, inclusiv in zona de coastă.

razboi aero-naval in marea neagra 2022

Avizul către navigatori cu zonele afectate

Conform lui HI Sutton (pe Naval News), navele rusești avansează spre Odesa în trei formații. Din cele trei formații fac parte navele de asalt amfibiu (Ropucha, Aligator și Ivan Gren), crucișătorul Moscova – probabil pentru acoperire aeriană, mai multe nave purtătoare de rachete, remorchere și cel puțin un dragor.

razboi aero-naval in marea neagra 2022

Sursa foto: Naval News

În fazele inițiale ale războiului a avut loc însă un desant amfibiu în zona Mariupol dar nu se cunosc prea multe detalii. Având în vedere posibilitățile tehnice limitate de care rușii dispun nu ne putem aștepta la mutări grandioase în această materie.

Apoi, rușii au intrat în Berdiansk, port la Marea Azov, fără opoziție din partea ucrainienilor, capturând cele aproximativ 10 nave ucrainiene (marina militară și paza de coastă) abandonate (conform știrilor) în port. Este clar că ucrainienii nu aveau nicio șansă să scoată navele de acolo dar, sincer să fiu, nici nu mă așteptam să fie abandonate în port.

Aviația rusă a reușit să scufunde unul din cuterele de clasă Island donate de americani Ucrainei dar asta n-ar trebui să reprezinte o surpriză pentru nimeni… Interesant ar fi să aflăm ce-au folosit ca să o scufunde.

Însă ceea ce s-a întâmplat cu nava de patrulare Vasili Bykov mi se pare extrem de interesant și demn de reținut. Narativul oficial ucrainian este că două nave ucrainiene au ademenit-o într-o capcană pregătită cu grijă, mai precis în gura unor lansatoare de proiectile reactive de 122mm – Grad. Nu numai că nava rusească a fost lovită, dar știrile sunt și că, până la urmă, s-a scufundat… Este unul din rarele momente când o navă este scufundată de o salvă de proiectile reactive. Și cred că rușii au “norocul” de a fi deschizători de drumuri în această materie…

Recunosc că nu mă așteptam ca nava să se scufunde. Au fost unele discuții cu ocazia articolului dedicat acestui tip de navă (@Dienaris a postat un link în care rușii discutau în contradictoriu pe marginea navelor Proiect 22160) dar, până la urmă, este greu să tragi o concluzie doar pe baza a ceea ce este momentan disponibil ca informație publică.

Faptul că nava s-a scufindat până la urmă în urma încasării unei salve Grad, nu poate să însemne decât două lucruri: fie lipsă de antrenament și coordonare în lupta pentru combaterea avariilor, fie un proiect cu carențe mari pe partea de nescufundabilitate. Oricum ar fi, pentru ruși nu arată bine deloc. Pierderea unei nave (fie și o amărâtă de navă de patrulare) are un impact mai mare decât pierderea unui avion sau a unui tanc.

Actualizat, 16 martie 2022. Cum acest articol are aproape o săptămână de când a fost scris am introdus o actualizare: conform unor poze care circulă pe internet, se pare că nava rusească (număr de bordaj 368) ar fi fost văzută în zona Sevastopolului.

Problema cu poza respectivă este că eu nu văd turela din prova… Ori e mai simplu să pictezi un număr pe bordaj, dar e mai complicat să adaugi o turelă.

razboi aero-naval in marea neagra 2022

Un alt semn de întrebare este dacă ucrainienii au sau n-au vreo baterie de coastă activă. La cum au defilat rușii prin fața Odesei, aș zice că, cel puțin ei, cred că nu. Utilizarea proiectilelor reactive pentru a lovi nava de patrulare rusească și lipsa unui atac împotriva “forței” amfibii grupate deși am văzut că ucrainienii sunt puși pe produs daune rușilor mă face să cred că încă nu. Este posibil să fie ținut însă pentru momente decisive, de genul asaltului amfibiu al Odesei despre care se tot vorbește, practiv de când a început războiul.

Actualizat 17 martie 2022. Conform USNI News, se pare că flotila rusească ce se îndrepta spre Odesa a bombardat localități din preajma Odesei, dar nu și orașul Odesa. Bombardamentul ar fi fost executat de navele rusești cu artileria de bord (tunuri navale de 130 mm – Moscova, 100 mm – Buyan M, posibil și 76 mm. Navele de clasă Ropucha sunt echipate cu lansatoare Grad, dar americanii au spus „shelling” ceea ce eu am interpretat drept salve de artilerie clasică). Mă gândesc că aceste bombardamente ar putea avea rolul de a testa apărarea ucrainiană din zonă. În plus, pentru ucrainieni ar fi fost ocazia perfectă de a utiliza bateriile de coastă RK-360 Neptun întrucât rușii s-au apropiat destul de mult de coastă: 10 – 15000 m. Faptul că nu le-au folosit nu înseamnă neapărat că nu le au.

Situația e fluidă și rămâne de văzut dacă rușii vor reuși să închidă Ucrainei accesul la mare (scopul principal, cel puțin în opinia mea). Reușita acestui plan va fi o lovitură devastatoare dată economiei ucrainiene.

177 de comentarii:

  1. https://m.defenseromania.ro/rusia-acuza-ca-drone-global-hawk-si-mq-9-reaper-ale-sua-au-ajutat-vedete-ucrainene-sa-atace-nave-ruse-in-marea-neagra_615233.html

    Chestia asta s-a confirmat cumva? Pacat ca nu au NPR-uri sau macar o racheta antinava mica si rea ca Stinger/Javelin. Pe undeva tare as vrea sa incerce rusii o debarcare doar ca sa mai ia bataie si sa vedem cum ar decurge.

    9
    • asa ar fi logic si tot asa s-ar exlica si rezistenta neobisnuita a ucrainienilor in fata rudelor lor ruse.

      2
    • Nu, se pare că a fost o știre falsă. Ieri era un articol în care nava ”scufundata” era prezentată intrând în baza Sevastopol.

      • Nu nu. Stirea mea e imediat dupa capturarea Insulei Serpilor, cica americanii cu drone au coordonat un roi de vedete ucrainene contra navelor rusesti. Dar nu au facut mare lucru si au si pierdut cateva. Diferit de chestia mai recenta cu nava lovita de rachete GRAD si care cica nu ar fi revenit in port pt ca are alte dotari, dar acelasi numar re-vopsit cu cea lovita.

  2. Dupa maretele performante ale armatei ruse nu ne putem astepta ca marina sa iasa prea mult din tipar. Operatiile amfibii sunt al naibii de complicate si implica coordonarea unui mix de forte.
    Rusii o pot face, intrebarea este daca le va iesi si daca da cat ii va costa.
    Nu stim daca Ucraina are rachete AN disponibile, dar in mod sigur dispune de Graduri, lucru neplacut atat pt marina rusa cat mai ales pentru un eventual desant. 3-4 masini daca apuca sa lanseze cand rusii se balacesc pe mal si lucrurile pot deveni foarte urate…

    21
    • Pai nu au si eu Sryx-uri din alea vechi cum avem si noi? Decat nimic, mai bine sa lansezi ceva acolo, macar creezi panica printre dusmani si le epuizezi contramasurile.

      4
  3. Aș completa cu faptul că ivanii au adus în Mediterana o flotilă tocmai din Pacific, că suport pentru flota Mării Negre, doar că n-au apucat să o strecoare prin Dardanele până să închidă turcii accesul.
    Varyag, sora Moskvei și Admiral Tributs stau pe tușă in Tartus. Plus niscaiva mărunțiș Printre altele, portul sirian este foarte atent monitorizat de britanici, tot timpul fiind câte o dronă între Cipru și Siria.

    https://www.blackseanews.net/en/read/184301

    Pentru a evita vreo surpriză la intrarea în Dardanele, în zonă mai este un grup naval în sprijinul turcilor… Două portavioane, Cavour și Flota a șasea, un distrugător norvegian… In cazul că le vin idei rușilor, de a forța intrarea în Marea Neagră. Bănuiesc că flotă turcă păzește Bosforul.
    Altfel se punea problema celor trei grupări de desant înspre Odesa dacă aveau și cele două distrugătoare in compunere.
    Mulțumim @nicolae pentru prezentare.

    20
    • Atacul Odessei pare mai mult o diversiune.Probabil, mult așteptata debarcare nu va avea loc nicicând. Rușii par că nu pot iar ucrainienii par că pot dar nu au cu ce.
      Rămân la părerea că Odessa va rămâne ca si acces la mare al viitoarei republici Ucraina , cea neutră si cu granița pe Nipru. Mariupol, Kerson, Harkov, Donetsk si o mică bucățică de Kiev trec la maica Rusie.

      5
      • Cree ca Odesa se afla pe ultimul rand în lista de priotitqti a comenzii forțelor armate ale Rusiei și va fi luat cu asalt, majoritar, terestru.Sigur ca la chermeza ar participa și VDV, adus pe calea aerului dar și infanterie marina care ar debarca din navele amfibii.Daca rușilor le-ar ieși ce își doresc, la final, la asaltul Odesei, ar participa și trupele rusești din Transnistria.
        Tare mi-ar plăcea ca ucrainenii sa atace și sa anihileze trupele rusești din Transnistria însă acest scenariu nu figurează acum pe lista lor de prioritati.
        Sigur ca rusii își doresc foarte mult Odesa însă au prioritățile lor operative.

        10
        • Se zvoneste ca Zelensky ar fi propus ideea cu atacarea Transnitriei catre Maia Sandu care a refuzat-o

          8
          • La câte interese ( politice, financiare etc) are clasa politică din Moldova în Transnistria, nu vor fi de acord cu nimic din ce ar putea schimba statutul regiunii.

            3
        • pe site-urile din R Moldova apare că Zelenski i-ar fi propus lui M Sandu să termine trupele rusești din Transnistria, dar aceasta ar fi refuzat de frică că s-ar fi realizat atragerea R Moldova în război

  4. Ultima stire de azi e ca rusii ar fi lansat o salva de Kalibr de pe un submarin din MN azi dimineata spre Lviv. Oare mai au?

  5. din cat stiu ucrainienii trebuiau sa operationalizeze prima baterie de 6 lansatoare luna asta fiind testate inca din 2018. Ar fi de 6 lansatoare x4 rachete si poate lansa de la aprox 30 de km din spatele litoralului, deci ar trebui sa fie ascunse pe undeva. Cred ca-i tenteaza fierataniile de debarcare in momentul cand vor sa debarce, nu cred ca vor sa riste sa piarda lansatoarele inaintea debarcarii. Daca trag la daturatie 24 de boabe rup in 2 desantul rusesc.

    12
    • trebuie sa tinem cont ca o parte din tehnica ucraineana a fost deja distrusa de lovituri din aer. E posibil ca si o parte din artilerie si bateriile de coasta sa fi fost lovite…
      Deci dupa mai multe saptamani de conflict, trebuie sa tinem punem in balanta pierderile capacitatilor pe care le aveu pe hartie ucrainenii inainte de razboi.

      9
  6. La Sevastopol informatii verificate au relevat ca rusii au sters numerele de bordaj de pe mai multe nave, asta e proaspata de ieri. Se pare ca si Bykov e printre acestea. Probabil le pregatesc pentru operatiuni sub steag fals. Pe oryx twitter care e sursa de incredere s-a si sters a 3-a nava scufundata de ucrainieni si oricum nu sunt dovezi clare a scufundarii navei.

    4
  7. urmaresc pe twitter si pe telegram ucrainieni din teatrele de operatii. tot scriu de cateva zile ca manpad si rachete AT sunt ok si multumim, dar buza arde rau rau de rqchete de coasta. de unde eu inteleg ca NEPTUN nu prea este, decat PeDeFeu. Sau or fi pusi pe dezinformare, dar nu cred…

    1
  8. https://twitter.com/GrangerE04117/status/1504537204370329603/photo/1

    Daca e adevarat sondajul asta e de-a dreptul ingrijorator.(e confirmat de bellingcat)

    https://activegroup.com.ua/2022/03/16/survey-says-86-6-of-russians-support-the-armed-invasion-of-russia-in-other-european-countries/

    Topul tintelor rusilor ar fi Polonia. Totusi pana nu se confirma si din alte surse, imi mentin rezerve.

    Daca as fi la ministerul adormirii nationale in loc de corvetele alea invizibile, 4 submarine pentru ape putin adanci ca ale noastre, ar fi deja cumparate, fara licitatie fara nimic.

    12
    • Potrivit sondajului Romania nu exista. Vad ca ii au pe bulgari in colimator chiar daca intr-un procentaj mai mic.

      4
    • Iar belingat? Ala dezinformează mereu. E un neamț. Pana și snafu spune mai puține tampenii

      11
      • E bulgar nu neamt. Pana una alta, stirile lor s-au confirmat destule, inclusiv cea cu expulzarea unor ofiteri rusi de Slovacia recent, care au fost prinsi cu recrutarea de troli pro rusi in razboiul informational. A trecut ceva timp de la inregistrarile astora, pana s-au verificat informativ si iaca recent porumbeii au zburat.
        @Anla’shok: Romania intra in preferintele rusilor laolalta cu tarile pactului de la Varsovia. Deci si noi impreuna cu Bulgaria, Ungaria samd.

        Desi am rezerve ca procentajele sunt astea(aiuritor de mari), vorbim de populatia rusa, totusi se explica clivajele foarte mari intre populatia de baza a Rusiei tineri/batrani si cei care sunt anti razboi pe bune in Rusia, adica 14% din total populatie si care ii vedem bagati in duba fara numar. Procentul e nesemnificativ.

        Daca astea se confirma, in mod serios nu pare deloc deplasata servirea unor tactice, acum ca rusii nu mai avanseaza conventional. Deja nu mai pare deloc „gluma”, iar scenariul cu inlocuirea lui Putin de altii mai breji pare si asta sci fi. Au destula legitimitate altii care sa faca la fel…

        11
    • Nimic nou. Da, majoritatea rusilor asa judeca, asa cred. Poate intelegeti odata ca Putin nu e un ciolovek, e un sistem. Poate intelegeti odata ca sistemul ala nu e Putin. E Rusia. Aia trebue schimbata, nu Putin.

      5
  9. Estimările noastre se mai schimbă și în funcție de evoluția evenimentelor. Cine putea să spună acum o lună că forțele ruse sunt atât de impotente ? Cine putea să spună acum o lună că Putin e chiar atât de lacom și vrea acum, în acest război, totul ?
    Și eu, personal, consideram că Odessa e penultima iar Kievul ultimul pe lista de cumpărături a lui Putin. Ulterior, când au devenit clare direcțiile de atac ale armatei ruse persistam în ideea că Odessa e doar un atac de epuizare și disipare a forțelor ucrainene, fără finalitate. Când am văzut concentrarea de forțe pe frontul sudic, am început să am temeri referitoare la Republica Moldova, pentru că un asediu sau ocupare a Odesei ar însemna și o invazie a întregii Basarabii, care ar fi partea ușoară din toată lupta. Ușoară pentru ruși, pentru noi coșmar …
    Iată însă că de ieri rușii încep să se retragă din zona Kherson – Mykolaiv sub presiunea unei contraofensive ucrainene. Ar fi chiar distractiv să vedem pe cei 10000 de militari ruși (valoare de alaltăieri) care participă la ofensiva către Krivoi Rog blocați pe malul drept al Donului de tăierea liniilor prin contraofensivă … O retragere rusă la Nipru, cu sau fără orașul Kherson ar însemna punct final la visele lui Putin de pescuit nisetru pe brațul Chilia …
    Dacă el nu se duce pe-acolo, ne putem duce noi în Bugeac. Ca turiști străini, nimic altceva, nu vă faceți nici-un vis. A propos – am fost acolo în 2008 – plaja are un nisip extraordinar (cum era la Mamaia pe vremuri), dar o sărăcie lucie și un nivel de dezvoltare similar cu începutul anilor ’90 la noi. Nu cred că era mult diferit vara trecută și cert va fi mult mai rău vara asta.
    Dealtfel, cu tot acest război, cred că nu noi vom mai fi țiganii Europei, ci ucrainenii – vor avea libertate de mișcare și vor emigra masiv. Nu știu dacă chiar cât au făcut-o românii, pentru că vor ieși din acest război cu mândrie națională, ceea ce s-ar putea să fie mai important decât sărăcia lor de dinainte și criza imobiliară și de utilități de acum înainte

    15
  10. Probabil nici n-au vrut sa debarce la Odesa, doar au simulat. Si in 89 tot simulau ca întra în România cu tancurile. Au trimis doar „turistii” in lada-masina- si avioane. Orice simulare de debarcare atrage forte adverse pe litoral. Oricum, rusii au o gramada de rachete balistice si de croaziera care pot fi lansate de la sol. Si sunt superiori si la capitolele aviatie, uav, război electronic. Poate marina fluviala va juca vreun rol, deși am dubii.

    6
    • capatu satului

      Supremația rusa este pe hârtie
      Pierderile ruse in tehnica zisa de vârf: T80 BVM, t72 B3 , T90, Pantsir, Buk, Smersch etc etc sunt mari
      Plus Su 34, 30, 35 etc
      Capacitatea de azi a industriei ruse e diferită de ceea ce era cândva
      S-a mai scris pe aici mare parte din tehnica rusa de vârf are componente livrate de englezi, francezi etc
      Așa ca degeaba torni alte tancuri si sa asamblezi alte avioane, fără echipamentele de vârf de pe ele alea sunt tehnica depașită

      Acum se vede ce proasta deciizie a luat ceseateul nostru când a cumpărat neseme in număr ochiometric

      Ce nu-mi explic este de ce rusii au intrat la ucrainieni cu T72 A/B care nu au nici măcar sisteme de vedere pe timp de noapte si comunicații moderne

      Ar fi bune pt ucrainieni niște drone navale sau drone submarin
      Sau măcar niște rachete de coasta in număr suficient
      Bine nu va fi pt ucrainieni
      La mintea mea, putin nu vrea altceva decât preluarea controlului total al Ucrainei – deși capacitatea rusilor militara si tehnica este destul de redusă

      5
      • Ai fost tu acolo și le-ai numărat? Au pierderi si ei și ucrainenii. Dar guess what, rusii cu pierderi cu tot sunt în kiev. Si zelinski a fugit în lvov. Unde am mai văzut asta? A, in georgia

        4
      • Vestul nu mai livrează nimic. Desi nemtii le-au făcut un poligon automatizat modern. Dar înainte de război. Acum iau din China și ce mai reușesc cu fetele plantate prin vest. Noua ne-au luat o gramada de uzine doar pt utilaje sau sa înlăture concurenta

        2
  11. iar o sa crezi ca ma ceva cu tine „Timp de aproape 50 de ani, Marea Neagră a fost lac rusesc”
    De fapt Marea Neagra devine lac rusesc dupa batalia de la Sinope (30 nov 1853) cand flita tirca a fpost practic anihilata de cea rusa . Sinope mai este cunosuta sau mai bine zis recunocuta drept ultima batalie a velierelor – desi la ea au participat si 5 vase cu abur (steamers) Dar vase dion alea care erau veliere dotate cu un motor cu aburi si strictira integrala de lemn .
    Dua Sinope un scurt interludiu in care M Neagra este dominata de forta navala anglo-franceza (razboiul Crimeii) .. dar in gnl af ost lac rusesc. Si ma rog de ce nu? O mare inchisa bine de Bosfor si Dardanele , ce rost ae sa iti bati capul cu ?! Mai ales cand majoritatea itoralului este rusesc, apoi turcesc …. iar navele (pe vremea aia „ironclaids” eau mia necesare in akte parti „mai banoase” . La 1910 la fel si astfle ajungem la nefericitu episod Goeben … SAMD….

    Scuzae … istoiria nu inceope cu Revolutia Bolsevica ci este ceva mai veche . On cazul de fata ar incepe cu niste slavi care pe la 600 au incercat sa atace naval Constantinopolul … dar aveau doar niste „ceaika” care nu faceau fata droimoanelor.. Continua cu niste varegi care tarre ar fi poftit irasul Imaoratesc (tarigrad) da fiindca isi cuosteau limitele s-=au muotumit sa fie niste negustori buni (imi este frica ca unoeri vindeau capturi rezultate din jafuri) …. E si uite asa ajungem la Cati cea Mare si cuceirea Crimeii … (nu ii plnageti prea mult pe tatari …. nu de lata dar ulktimu jaf tatarasc din Modova a avut loc pe la 1777!!!)

    A! Asta imi aduce aminte de zisa actuala ca s-ar dori distrigereea Occidentlui .. hm Pe promenada Odesei este (sau era in 1990) o sttauuie a unui duce de Richelieu. Ce naiba cauta un duce de Richelieu la Odesa si inca la lic de onoare??!!!! Pai a fots primul guvrnatir al Odesei si este considerat „parintele” orasului ! Ma prg opera (SUPERBA) nu a fots duoa modelul parizioan ci cel vienez (cu obisnuitele „erori rusesti ” mut mai luxoasa, aur din plin …. . O domana care .. ma rog era din sertarele de f sus ale cocietatii romanesti interbelice si a carei tinerte se impartise intre Paris si Berlin si care mai vazuse si altele pintre care ooperele din Paris, Berlin, Viena, Roma, Scala din Milano si care prin 1942 si-a vizitat sotul [dl general era in momentu ala stabilit la Odesa] . ei bine declara ca aia din Odesa este cea mia fmuoasa opera pe care a vazut-o. Titusi intr-un fel imi aminteste de o etynice cam colorata care isi imbraca dintii f sanatsiri un aur .. asa ca sa se vada!!!! )
    Ma rog in 90 si 91 am cam umblat pe unde , candva se intinsese autiriutatea romaneasca.. Storojinet, Cernauti, Hotoh, Chinsinau, Cetetea Alba, Odesa …. A si sa nu integeti gresit – Odesa este uin oraw frumos, are o opera ….. de opera, are nspe calitati da din punctul meu de vedere are prea multi rusi …..

    A! nu integeti gresit . Rusii iubesc Apusul ….. dar il vor al LOR!!!! Mai ales cu fabrici, universitati, teatre, muzee si chiar … biblioteci!!! SUnt un pic cam prea posesivi …

    A da.. Stiti care este cel mai mare filozof rus ? Immanuel Kant !!! Pai nu era nascut si nu a fots ingropat la … Kaliningrad ?

    16
    • Și Ovidiu a fost cel mai mare poet daco-trac pentru ca a murit la Tomis.

      14
    • Al 5lea duce, nu primul. Un fel de duda

      4
    • Cu toate carentele si cu toate sincopele armatei ruse in ucraina razboiul este la portile Romaniei la granitele ei iar tardilesii si tembelii de guvernanti ai Romaniei nu fac nimic, inca pt a accelera inzetrarea cu tehnica militara moderna, calitativa si mai cantitativa a ArmRo!!! Au marit decat bugetul pt MAPN.Ro la 2,5% care va fi cheltuit pe ce? Pe licitatii manarite cu preturi exorbitante la intretineri de tehinica militara de catre baietii destepti si jmenari din sistemul de guvernare romanesc?
      ArmRo nu are tancuri moderne, to-ap de 155 mm, nu f multe blindate shenilate, la fel si nu f multe TAB-uri, nu f multe avioane si elicoptere de toate tipurile iar la FNRo este cea mai dezastruoasa situatie, se pare ca contractul pt cele 4 corvete multirol Gowind class + modernizarea celor 2 frgate Type 22 calss cu Naval Group va fi anulat!!!
      Deci dotarea ArmRo cu tehinca militara moderna calitativa si in cantitati suficiente este aproape dezastruoasa iar guvernantii Romaniei idioti nemernici si poate chiar tradatori de neam si tara unii chiar infiltrati de fsb/kgb, tot propaga stirea ca Romania este aparata de catre NATO si shcutu da la Deveselu’ ??!!
      Sper sa nu ne trezim cu novaya rossia vecini pe bratul Chilia!!!!! Ca atunci ne vor face niste mizerii de Romania i-si va blestema zilele!!!!

  12. Până Micolaev nu este sub controlul rușilor Odesa nu va fi atacată. Acum rusii vor sa mențină frontul până mai vine carne tun.
    Într-un fel și in armata rusă se face curățenia de primăvară, toți corupții și piloșii ies la iveală. Numai că se face în detrimentul Ucraineni și implicit civililor ucraineni iar apoi soldaților ruși și ucraineni.
    Are cineva informații despre Mariopol dacă mai rezistă?

    5
  13. Noii avem armata , avem marina incotro ne indreptam? Pai noii risipim banii publici in orice altceva doar in dotarea tehnica a Armatei daca mai e o armata? Ca armata NATO suntem pe hartie in ceea ce facem , important e ca are armata echipa in liga a 2 pe banii nostrii, de ce imi i-au din salar 38,7 suta ca nu imi ofera nimic ?Merg la doctor si platesc si adeverinta medicala. Poate ca acum rusii sunt blocati dar vedem ca rusii aduc soldati si tehnica inclusiv din Orientul extrem si inclusiv din Insulele Kurile , japonezi au interceptat nave rusesti aproape de granitele maritime ale Japoniei asa ca e clar ca Putin nu va lasa lucrurile asa. Regiunea Herson e a rusilor, sa vedem Donetsk, Lugahnsk pe ce linii se vor stabili,lucruile sunt grave pentru Ucraina desi totii declara ca rusii pierd, singura care pierde e Ucraina ca Crimeea , Donetsk , Lugansk, nu vor mai fi ale Ucrainei, deci nu stiu ce castiguri ar putea fi? . TRAIASCA ROMANIA.

    7
    • Rezista inca… Nu stim cat va mai rezista, e clar ca principalul obiectiv al rusilor acum, in lipsa de altceva. Macar sa realizeze legatura pe uscat cu Crimea….
      Din cate inteleg, va mai rezista ceva timp, nu e chiar iminenta prabusirea apararii. Problema este insa dezastrul umanitar. Rusii incearca sa franga rezistenta armata, omorand si terorizand civilii.

      4
      • Mariupol rezista bine mersi,era pregatit de asediu si are trupe de elita ucrainiene.Nu e cine stie ce bombardament,cam 100 proiectile/zi trag rusii.Mariupol are vreo 40 k imobile,blocuri,case,cladiri publice,etc.
        Luptele se dau pe la periferie,au incercat rusii atacuri si s-au curatat rapid,au mai contraatacat si ucrainienii,mai ales noaptea.
        Estimez cam la 5 k militari ucrainieni de toate felurile aflati in oras la inceputul asediului,probabil tot atatia au intrat in militie.Asa ca rusii ar avea nevoie de armata de asediu de 50 k si o lupta grea de uzura in care sa macine treptat apararea.
        La cum trag ei acolo au probabil o artilerie de divizie si se scumpesc la proiectile.Le-ar trebui artileria grea a unui corp de armata care sa traga macar 500 proiectile pe zi.
        Civilii,saracii,si-o iau,dar pierderile totale m si r abia daca se ridica la 2% din cei care au mai ramas in oras.E trist desigur,dar nu se compara cu bombardamentele din WW2.
        Per total militar vorbind inca e ok la Mariupol,iar daca civilii nu fac presiuni ca armata sa depuna armele nu vad de ce nu ar mai rezista vreo 2 saptamani.

        12
        • Adica rezista bine merci doua saptamani si dupa aia o mierlesc?

          1
        • Eu din cate am inteles deja se capacesc unul pe altul in centrul Maripolului, nu mai e doar la periferii, asta e luata de pe digi24.ro feedul cu stiri noi despre razboi.

          Primar: Luptele au ajuns în centrul orașului Mariupol
          ACTUALIZARE 19: 54 Primarul orașului Mariupol, Vadom Boicenko, spune că luptele au ajuns în centrul orașului, potrivit BBC.

          „Au fost foarte activi astăzi. Luptele cu tancuri și mitraliere continuă. Toată lumea se ascunde în buncăre”, a spus primarul.

          Boicenko a adăugat că peste 80% dintre clădirile rezidențiale sunt fie deteriorate, fie distruse, iar 30% dintre ele nu pot fi restaurate.

          „Nu a mai rămas niciun centru. Nu există nicio bucățică de pământ în oraș care să nu aibă semne de război”, spune el.

          Operațiunea de salvare a oamenilor din subsolul unui teatru care a fost bombardat continuă, adaugă el, fără a da vreo estimare a victimelor.

          2
        • Acolo o sa fie lupte aprige intre cecenii lui Kadirov, DNR si Azov/Right Sector din cauza istoriei neplacute din 2014 intre ultimii 2 mentionati. Nu cred ca o sa fie multi prizonieri luati acolo, decat daca capituleaza Azov orasul sau ce o mai ramane din el intr-un sfarsit din lipsa de mancare, munitie si cel mai important apa, din cate am inteles s-a ajuns sa se topeasca zapada pt apa, si cand nu este zapada se scoate apa din calorifere in unele cazuri

          1
        • Unde am mai auzit placa asta? A, Berlin, Cecenia mai recent

          1
    • faptul ca rusi ar putea sa ia 3 judete de la Ucraina si in schimb pierd 25% din armata si raman sub sanctiuni numai victorie nu se poate numi.
      au avut nevoie de apropape un an sa adune armata cu care au invadat Ucraina acum dupa pierderile pe care le au probabil ca vor avea nevoie de 10 ani sa mai adune o armata de 150000

      22
      • Lucrurile nu stau chiar așa. Plătiți un vpn (5$/lună) și accesați și site-uri pro-Rusia. Multe lucruri nu se leagă. Ucraina este un stat eșuat care încearcă să-și dea un reset pe banii UE.

  14. De ce Ucraina nu a lovit Moscova sau alte orase din Rusia cu S/MRBM-uri din prima zi de invazie? Nu au asa ceva / nu s-au gandit sa cumpere din 2014? S-a opus Nato sau le e frica de nucleare? Orasele ucrainien oricum sunt rase de ce nu ar incerca-o si pe asta?

    7
    • Nu are așa ceva în dotare Ucraina .
      Și cumpărarea lor de la oricine e strict condiționată de aprobarea/ controlul marilor puteri.
      Basca tratate internaționale care interzic multor națiuni sa proiecteze, dezvolte, producă astfel de arme.
      Iran , Israel, Corea de Nord NU au semnat o grămadă de tratate.
      PS.
      Să le produci singur e un efort tehnologic , financiar , enorm.
      Vezi Corea de Nord în care dezvoltarea rachetelor Rodong din sovieticul Scud B e in paralel mână în mână cu o sărăcie crunta a populației.

      5
    • Pentru ca primeau nucleare la schimb. Si l-au temperat pe fraier cei din vest

      6
    • Nu stiu cati anisori ai sau ce studii, dar intrebarea ta e de o penibilitate rara…una, ce sa le dea ukrii la ivani, ca nu au ce, doi, si daca aveau ce, deveneau agresroi, nu victima trei, isi luau in cap niste nucleare….si serios, de ce sa ataci orase, mai netotule? Orase? Aia fac rusii, vrei ca toata lumea sa fie la fel? Deci, cati anisori ai? Ceva experienta militara?

      4
  15. Global Hawk FORTE 11 se tot invirte in acelasi spot , again and again. Culege serioase informatii pentru NATO. Ma intreb au Rusii coaie sa o doboare?

    3
  16. Ce tot spuneți că tancurile rusești nu fac două copeici ?
    Spre surprinderea mea, un tanchist rus a reușit să iasă din tancul lui lovit de trei !!! ori ! (Mariupol, video Azov)
    Sau era copios stropit de aghiasmà !

    https://twitter.com/aldin_ww/status/1504156329862217735?s=20&t=lbO32dNDJejpFdjm0Ay5IQ

    5
  17. Primarul Mariupol :
    Lupte in centrul orasului.
    Informație din presa italiană :
    www corierre.it
    Se intra greu pe site.

    1
    • @ionica fonosch
      Ultimele 2 le-am folosit, în cadrul așa zisului „internet tactic”, creeat în rețele HF și VHF cu stații din familia Falcon 2. Există si retranslatoare prin care poți să treci din rețele HF în rețele VHF, atît cu stațiile Harris, cât și cu cele din familia Panther.
      E greu la început, până configurezi NAU, restul e floare la ureche. De configurat stații și laptop-uri, zic.
      Părerea mea, hâc…

      4
    • @ionica fonosch
      Am terminat și primul articol.
      Unele din frecvențele HF le foloseam și noi, și uneori auzeam trafic în rusă, dar nu era problemă pentru ei, măreau puterea și treceau peste noi. Noi, mai mici, treceam pe frecvențele de rezervă, c-așa-i în tenis.
      Părerea mea, hâc…

      5
    • ionica fonosch

      ! Ucraina folosește softul de inteligență artificială Clearview, de proveniență americană, pentru recunoașterea facială a soldaților ruși inflirtați în orașe, precum și a soldaților căzuți victimă. Clearview are o bază de date ce numără aproximativ 2 miliarde de imagini cu ruși, pe care a le-a recoltat de pe rețeaua de socializare VKontakte, supranumită „facebookul Rusiei”. ! sursa gsp.ro

      4
  18. In timp ce Forte11 patrulează aproape de țărmul turcesc, un TU-154 îl ține la distanță de Crimeea…
    Știu că GH poate zbura ore întregi… Tupolevul poate?!
    …de urmărit!

    1
    • Ai folosit vreodată o stație cu salt de frecventa? La noi sunt Panther si Harris. Pe lângă r 1070, care nu au salt de frecventa. R 1070 poate fi localizata, celelalte nu

      7
      • Salt de frecvență , spectru împrăștiat și cele doua tipuri de TETRA sau cheie publică , cheie personală și cheie unică de sesiune sunt cuvinte necunoscute printre muritorii de rând .
        Să revenim la lucruri lumești .
        1070 era grea ca boala , nu că Panther sau Harris sunt prea ușoare …

        1
        • Pai o ții pe spate. Erau si sovietice r nush către

          • Deși subiecte de acest gen nu prea sunt dezbătute pe aici, pentru curioși, americanii au efectuat anul trecut un exercițiu denumit Global Information Dominance Experiment – GIDE, care are ca scop utilizărea Inteligenței Artificiale în luarea deciziilor. Ideea este că având la dispoziție un flux foarte mare de date/informații primite din diverse surse, Inteligența Artificială le poate accesa, sorta și distribui mai departe celor interesați foarte rapid, ajutând la luarea unor decizii în avans.
            În principal sunt telecomunicații de la ”mașină la mașină” în sensul de Internet of Things IOT, fără să mai implice și vreun operator.
            Nenea ăsta aici zice că nu mai sunt legați de o stație de lucru, și că au trecut de la calculatoare desktop la laptopuri, și acum poate folosi pentru chestii clasificate și o tabletă oarecare, Samsung sau Apple cumpărată din magazin, tableta oferind mai multă mobilitate pe teren, următorul nivel fiind folosirea tabletei pentru informații secrete.
            https://www.youtube.com/watch?v=seRz_UE5M5E&list=PLgt2lndbOCnbI0xQjSJcqEGujLfI4yM3b&index=15

            ”VanHerck also said that conceptually, the experiment contributes to the Air Force’s Advanced Battle Management System and the Pentagon’s priority joint all domain command and control efforts to improve information sharing, especially in denied environments.
            ”This is JADC2,” he said. “This information exists from today’s satellites, today’s radar, today’s undersea capabilities, today’s cyber, today’s intel capabilities. The data exists. What we’re doing is making that data available, making that data available and shared into a cloud where machine learning and artificial intelligence look at it. And they process it really quickly and provide it to decision makers.”
            https://www.airforcemag.com/vanherck-spacecom-critical-to-latest-high-tech-exercise-but-hurdles-remain/

            Joint All-Domain Command and Control (JADC2): https://sgp.fas.org/crs/natsec/IF11493.pdf
            Advanced Battle Management System (ABMS): https://sgp.fas.org/crs/weapons/IF11866.pdf

            2
            • E si la noi. BitDefender face

            • @omul
              „și că au trecut de la calculatoare desktop la laptopuri, și acum poate folosi pentru chestii clasificate și o tabletă oarecare, Samsung sau Apple cumpărată din magazin, tableta oferind mai multă mobilitate pe teren, următorul nivel fiind folosirea tabletei pentru informații secrete”
              Problema nu e de pe ce accesezi informațiile alea, și noi folosim desktopuri și laptopuri comerciale, asta o rezolvă politicile de securitate instalate pe scula respectivă.
              Problema e securizarea mediului de transmisie a informației, și în cazul tabletelor vorbim.de un wireless clasificat secret.
              La noi rețelele prin radio, care pot asigura secretizarea informației, nu pot fi vehicula informații mai sus de secret de serviciu.
              Ce e secret se duce prin cablu, fibră, sau diverse medii de stocare. Probabil o să vedem și la noi, în câțiva ani chestii de gen.
              Părerea mea, hâc…

              3
  19. UE, inclusiv Franța, a reușit să conecteze rețeaua electrică a UE cu Kiev, prin intermediul a 3 linii înalta tensiune. Acesta este un sistem descurcăreț bine cunoscut, care folosește părți din fostele instalații ale URSS care nu mai funcționau de atunci.

    Echipele europene și ucrainene au lucrat împreună 24 de ore din 24 pentru a realiza acest lucru.

    În caz de probleme, este instalat un sistem de întrerupere de urgență pentru a evita orice pană de curent în UE.

    Acesta este un proiect care a fost demarat înainte de război, dar este planificat pe termen lung.

    Rușii vor avea o pârghie mai puțin pentru a îndupleca Kievul (ei ocupă mai multe centrale nucleare ucrainene, iar alimentarea cu energie electrică a Kievului e controlată).

    15
    • Linile de înaltă tensiune au întrerupătoare și separatoare in statiile de înaltă tensiune.
      Pentru a fi sincronizate sistemele energetice între ele, trebuie ca curentul da fie ” in faza” ( sinusoidala identica la fiecare fază cu restul sistemului ) și tot la frecventa standard de 50 HZ.
      Nu toată Ucraina e ” in faza” cu restul UE. Partea deja sub ruși e ” in faza” cu sistemul energetic național rus și Bielorusia. ( cum era înainte de război întreaga Ucraina)
      Și Moldova a fost sincronizata cu UE.
      In general , oricare sincronizare e condiționată de perfecta suprapunere a celor 3 faze, tot la aceiași frecventa standard international și capacitatea fizica , in sute de MW , de transfer ( in ambele direcții) a lunilor de înaltă tensiune care trec peste granițe.
      „sistem de întrerupere de urgență” = întrerupătoarele de înaltă tensiune. Exista in absolut toate stările de transformare . Inclusiv în cele care transformă media tensiune ( 6 kv, 20 kv) in trifazat 380 V. In casa vine 220v.
      La înaltă tensiune întrerupătoarele ai fost cindva cu arc in ulei , ulterior cu arc in vid. ( Permite reduceri de gabarit și întreruperea e mult mai sigura. )
      De ce ” sigura” ? La alea vechi in ulei , se mai întâmpla să rămână blocat contactul. Ca atare ,aveau nevoie de întreținere deasa și reglaje fine .Cu meseriași nu Dorei.

      4
  20. Defapt, Ucraina este pe butuci. Restul e cancan.
    Adevăratele trupe ale operațiunii speciale sunt răspândite pe continentul european intrând în UE ca și refugiați ucrainieni in primele 48h ale conflictului. Serviciile italiene au consemnat primele acest aspect. Este o operațiune în desfășurare.

    1
  21. Rusii s-au jucat cu rachete, în dublă premieră

    1- Un Kinjal hipersonic aruncat asupra, ce spun ei, un depozit militar subteran ucrainian în vestul Ucrainiei
    2- Bastion-P folosite ca rachete sol-sol lansate din Crimea spre tinte din regiunea Odesa

    3
    • O aduc la alba-neagra intre ei. Rusii sunt în Kiev, o sa le dea orașul înapoi, ca m-au bani sa-l reconstruiasca

      1
      • Faptic vorbind rusii nu sunt in Kiev. Sunt la distante de 15-30 km fe oras, abia reusesc sa pipaie periferiile. Nici macar incercuirea completa nu au reusit s-o faca. Norocul lor ca orasul este aproape de granita cu Belarus ca nici acolo nu ajungeau.

        4
    • Au 3 scopuri. Deblocarea conturilor, sa zboare ala thelinschi si sa își protejeze rusii

      1
  22. S-ar putea să se miște lucrurile în vestul Ucrainiei.
    Sunt semnalate coloane militare ruso-bieloruse în direcția părții ucrainiene ale frontierei polono-ucrainiene.
    https://twitter.com/visegrad24/status/1505237705466294272?s=20&t=M7KZknoISfkAD1Pg3iO-mw

    Personalul diplomatic bielorus a fost retras din Ucraina.
    Legăturile feroviare între Ucraina și Bielorusia au fost întrerupte.

    1
    • Belarus a avut si protestele reprimate recent si nici nu prea voia baze rusesti si implicare in razboi. In WW2 Italia a intors armele inainte sa fie la moda. Daca ucrainenii au resurse sa ii loveasca bine poate il beleste cineva pe mustacios, cu putin noroc. Si acum Ucraina are o scuza si sa bombardeze Belarus unde cica rusii incercau sa provoace intrarea in razboi cu lovituri aeriene din spatiul aerian ucrainean.

      https://politicstoday.org/belarus-belarusians-russia-ukraine-war/

  23. Rusii previn pe toată lumea că minele plasate de ucrainieni în Marea Neagră deriveazà și pot ajunge și la Bosfor.

    „FSB susține că minele sunt „vechi”, fabricate „în prima jumătate a secolului al XX-lea”, și continuă spunând că, odată cu furtunile, unele dintre cablurile care leagă minele de ancore au început să se rupă. „Afectate de vânt și de curent, minele plutesc în derivă liberă în partea de vest a Mării Negre. Starea tehnică a acestora este considerată nesatisfăcătoare.”
    https://www.ouest-france.fr/monde/guerre-en-ukraine/guerre-en-ukraine-des-mines-ukrainiennes-derivent-dans-la-mer-noire-selon-la-russie-dd8db9ec-a79e-11ec-a9db-6d44752cdbda

    2
  24. Lasand la o parte „admirabila” marina ruseasca, as avea 2 intrebari:
    – este Romania + Bulgaria pregatita, cu sprijitul aerian NATO sa cantracareze flota rusesca actuala din Marea Neagra?
    – ce credeti ca se intampla cu cele 2 nave de razboi incarcate cu echipament militar care au plecat din estul Rusiei (observatori japonezi) si care vor probabil sa aduca ajutoarele in Marea Neagra (ca Marea Baltica e putin cam departe de Ucraina)

    Multumesc.

    • Nu știu dacă ai fost atent, dar turcii au închis dardanelele și bosforul pentru navele militare rusești. Dacă vin în mediterana, vor trage la sirieni unde au rușii baza nacală.

      2
      • ok.. e si asta o alternativa. Pare cam lung drumul din Siria in Ucraina.
        Eu ma gandeam ca o sa forteze intrarea prin stramtori in speranta ca turcii nu vor actiona in forta. Nu stiu daca exista vre-un precedent cu nave blocate de turci.

        • Ar fi simplu să treacă de turcafleți, dar mai greu de flota a șasea… care îi așteaptă la cotitură în Mediterana.
          Oricum, portul Tartus este monitorizat non-stop.
          Orice ar încerca rușii acoló, nu le va fi ușor!
          O dată li s-a arătat sperietoarea, când au fost întâmpinați de un distrugător norvegian. Mai sunt și două portavioane nucleare, mai niște distrugătoare, câteva frecate, alea-alea!

          3
    • in marea neagra sefi sunt turcii. ei decid ce intra si ce iese

      2
  25. Confirmat acum și din surse ruse, comandantul adjunct al Flotei din Marea Neagră, căpitanul Andrei Paly a murit în luptele de la Mariupol:
    https://247newsbulletin.com/politics/169588.html

    4
    • CIA a instruit serviciile speciale ucrainene în eliminarea HVT-urilor (high value target-ținte de mare valoare). Se pare că instructajul este eficient, mai ales dacă se adaugă informații în timp real…

      3
  26. Rusii sunt în kherson. Nu ma așteptăm sa câștige teren asa repede

  27. Au si rusii black ops si in svr, fsb, gru.

  28. In MN Forte11 patrulează liniștit. A fost să vadă Soci, Adler și Batumi. Tupolevul doarme…
    Lângă Tartus, britanicii stau cu ochii pe Varyag și flotila rusească.
    Un coleg spunea în topicul despre viitorul Ucrainei că se aude zgomot și se văd flăcări spre Chilia Veche.
    Sigur cele trei grupări navale nu au plecat din zona Insulei Șerpilor. Cred că altfel stăteau lucrurile dacă erau și navele din Siria în fața Odesei.

    2
  29. A postat iulian cu pierderile ucrainene.

  30. Agrofuhrer si-a insemnat armata cu scoci rosu pe maini si camioane.

  31. capatu satului

    Epopeea navelor ruse nu s-a terminat
    Sa mergi cu o nava de lupta atât de aproape de țărmul inamic
    Dacă video e real, cred ca ala care comanda nava rusa de lupta nu avea o boala sănătoasă

    https://m.ziare.com/razboi-ucraina/nava-militara-rusa-distrusa-odesa-1731402

    1
  32. MApN

    Informație de presă

    Cu privire la avizul emis de Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, facem următoarele precizări:

    Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

    Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).

    Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59.

    După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.

    Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.

    În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice.

    Biroul presă

  33. Uite aici aparare de coasta la ucrainieni lovind salupr de patrulare Crocodil un Odesa

    https://twitter.com/Neo_Right_UA/status/1506232243336921092?t=rk5hVRnFtarAIm07yInQMg&s=19

  34. Rusii au mai pierdut un comandant de brigada
    https://twitter.com/nexta_tv/status/1506544661304905739?s=20&t=Z3ggjsr9lNQa1nI1Irzohg
    Cdt Brigazii Marine 810

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *