Damen Sigma 10514 a produs, din punctul meu de vedere, surpriza absolută la BSDA 2018, olandezii venind cu o ofertă deosebit de interesantă.
Într-un clip de prezentare, pe care sperăm să-l putem prezenta şi noi curând, Damen a prezentat oferta sa pentru programul corvetei multifuncţionale, ofertă care mie mi se pare că este câştigătoare. Da, personal, cred că în acest articol vom vorbi despre oferta care va fi declarată câştigătoare!
Articolul este scris la „cald”, aşa că o să vă rog să iertaţi eventualele scăpări sau inconsecvenţe.
Partenerii Damen în acest proiect sunt Raytheon, Boeing, Thales şi General Dynamics. Surprizele absolute vin pe partea de antiaeriană unde, cei de la Damen au în vedere dotarea corvetelor cu RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM), probabil un lansator cu 21 de rachete pe care-l puteţi vedea instalat pe hangarul navei şi, surpriza absolută, RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM), într-un VLS situat în prova, în spatele turelei. Nu-mi este clar despre ce sistem de lansare verticală discutăm, însă tind să cred că vor fi dotate cu un Mk 41 VLS, cu opt celule ceea ce înseamnă că vor avea 32 de ESSM la bord. Iar propunerea olandezilor pentru corvete îmi dă speranţe şi pentru fregate, care ar putea fi dotate cu 2 Mk 41 VLS, ducând totalul rachetelor ESSM la 64 per fregată.
Rachetele antinavă vor fi cunoscutele Harpoon, despre torpile încă nu avem veşti, tot ce ştim, este că navele vor avea tuburi lanstorpilă. În aceste condiţii, se profilează şi câştigătorul programului de dotare cu baterii mobile de coastă şi se deschide şi posibilitatea de a dota escadrila de F16 cu rachete antinavă.
În materie de senzori se remarcă radarul de cercetare şi descoperire al celor de la Thales, NS100, un radar AESA 3D nou, producătorul fiind extrem de bine văzut pentru calitatea şi capabilităţile produselor sale. În aceste condiţii, sistemul de management al luptei (combat management system – CMS) nu putea fi decât TACTICOS, după cum zic danezii, probably the best CMS in the world! 🙂
Putem presupune în mod rezonabil că restul pachetului de senzori şi contramăsuri va fi furnizat tot de Thales.
În ceea ce priveşte sonarul tractat, se pare că acesta va fi furnizat de General Dynamics Mission Systems, iar aici (mulţumesc Alex!) s-ar părea că vorbim de SQR 501 (SQR 19V) CANTASS – sonar tractat cu adâncime variabilă şi, posibil, şi de SQS 510 (V) – sonar în chilă.
Am discutat pe scurt cu cei de la Damen care mi-au confirmat faptul că soluţia despre care vorbesc mai sus este cea propusă autorităţilor române şi ne-au promis că ne vor transmite un video de prezentare (cel pe care l-am vazut de vreo 100 de ori şi eu şi George, frecându-ne la ochi şi nevenindu-ne să credem) care reflectă soluţia propusă statului român.
În încheiere, nu pot spune decât că vom primi o navă foarte bună din punct de vedere al capabilităţilor tehnice, platforma fiind una cu bune calităţi nautice, excelent înarmată din toate punctele de vedere. În ceea ce priveşte armamentul, cele mai frumoase vise par să se îndeplinească, pentru că, mie cel puţin mi-e clar că we buy american…
În încheiere, mai jos găsiţi şi o schiţă dintr-un articol mai vechi (faceţi şi voi un exerciţiu de imaginaţie şi înlocuiţi Exocet cu Harpoon şi VL Mica cu ESSM) despre cum ar putea fi amplasate VLS-urile Mk41 şi rachetele antinavă pe fregatele Type 22R. Pe hangar rămâne suficient loc pentru amplasarea lansatorului de RAM.
Acestea fiind spuse, aştept cu nerăbdare să vedem cu ce ne vor „lovi” cei de la Naval Group şi de la Fincantieri. Ideea e că cei de la Damen au ridicat ştacheta destul de sus. Le urăm succes!
Nicolae Hariuc
P.S. Da, am fost „mituit” cu o şapcă de cei de la Damen…. 😉
Iata ca Damen confirma teoria renumitului proiectant naval Eroul Bula care, de mai bine de un an de zile, sustine ca in Marea Neagra, cu prietenii rusi la usa, point defence se face incepand de pe la 50 de km. 😉
Mai ramane sa aflam despre hull sonar, contramasuri antitorpila si alte chestii legate de senzori si razboi electronic dar, una peste alta, asa arata o corveta dotata cum trebuie.
Etapa imediat urmatoare (sau in paralel cu corvetele) va fi sa rezolvam si problema unui elicopter performant care sa actioneze de pe ele si de pe fregate.
Apoi ceva UAV, USV.
Oricum, daca Naval Group vine cu ceva mai mic decat Formidable mai bine sta acasa. Evident, vorbesc despre un Formidable construit cu tehnologia si echipamentele de ultima generatie.
In privinta fregatelor, daca se va merge pe 2 blocuri Mk41 x 8 celule, ar fi bine ca macar unul dintre blocuri sa fie varianta Strike ca sa ai libertatea sa pui in el
8 SM2/SM6 sau 8 VL ASROC sau 32 ESSM. (Ati observat ca n-am pomenit de Tomahawk. Sssssst)
In privinta RAM, pe fregate gasesti suficient spatiu sa pui chiar doua. In caz ca devine prea scump, se instaleaza doar unul dar sa se amenajeze spatiul necesar si posibilitatile de conectare la CMS pentur cel de-al doilea, cand va fi cazul sa-l cumparam.
P.S. Puteai sa te gandesti la o sapca si pentru proiectant…. zic….. 😉
Eu totusi as prefera italianca! 😉 Arata ceva mai sexy si e mult mai mare, are mai mult loc pentru de toate… sa speram ca italienii vor veni cu o contra oferta pe masura! 🙂
Dacă să alegem calitatea clar Damen.
Tovarasu. Sa inteleg ca matale ai fost acolo pentru sapca. Acum ca cei de la Danem au facut aceasta offerta foarte interesanta asteptam sa vedem cum se comporta ceilalti concurenti, parerea mea ca daca vrem nave pe care sa pui absolut tot atunci trebuie sa ne gandim la fregate, poate francezi ne vor face o surpriza.
Renumitului proiectant par sa-i fi pierit laudatorii si nu i-ar strica putina modestie… 🙂 mai ales daca vrea sapca! 😉
Una peste alta, ti-o cedez pe-a mea, eu am primit si de la Thales! :)))
@ Eroul
Nu poci pentru ca sa fiu modest. N-as mai fi eu 😉
In alta ordine de idei, tunul prova este cal.57mm? Cam asa arata turela.
Asa-mi pare si mie. Personal sunt de acord cu tunul de 57 mm, mi se pare mai versatil decat cel de 76 si poate fi folosit cu mai mult succes pe post de CIWS.
In alta ordine de idei, mi-ar placea sa vad SM2 pe fregate dar cred ca, in mod cert, nu ajung banii pentru asa ceva.
Inca mai sper la acel video, dupa ce se termina BSDA-ul…
Oricum, cu o nava cu 24 de noduri nu vei face incursiuni sa bombardezi coasta inamica asa ca un 57mm e suficient. Mi se pare mult mai potrivit pentru protectie antiracheta, in plus, incape mai multa munitie.
Dupa cum ziceam mai demult, ori 57 mm ori 127 mm: http://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2016/4535-french-navy-fti-frigate-from-57mm-to-127mm-naval-gun-system-choice-still-open.html
Da de pix uri nu zici nimic ??
Shhht, ma dai de gol! 🙂
?
Oferta Damen este din categoria celor care te lasa perplex, problema ar fi acum daca banii alocati vor perimite cele patru corvete + doua fregate.
Daca da, intram deja intr-o cu totul alta liga pe mare.
Stim de mai multa vreme ca mai trebuie cel putin o jumatate de miliard de Euro ca sa iasa toate la linie.
Harpoon nu-i cam vechi?
Block II ER
Bine bine, insa comparativ cu sistemele noi ale concurentei, cum se pozitioneaza? Sa nu ne luom Dacia Logan, cand altii cumpara Mercedes!!!
In afara de numele Harpoon, care este vechi, ce mai este vechi ?
Pai nimic…..din cate stiu eu! Asta intrebam, daca sunt mari diferentele intre sistemele astea si daca Harpoon ultima varianta nu-i prea slab in comparatie cu restul???
De cand americanii au obiceiul sa foloseasca arme mai slabe decat restul?! Nu-i cumva tocmai invers?
:)))
S-ar putea ca unii dintre noi sa creada ca in 2018 se fabrica aceeasi racheta Harpoon din 1977, fara ca Boeing sa tina cont de inovatia si avansul in materie de tehnologie de fabricatie, electronica, propulsie, cap de lupta, etc.
Harpoon Block II + ER e ultimul racnet. Mai sus de asta sunt rachetele hypersonice ca Boeing X-51A aflate inca in dezvoltare. Iar statele care detin asa ceva se numara pe degetele de la o mana.
Eu doar intreb, nu insinuez nimic!!!
Daca compari Harpoon de prima generatie cu Harpoon BlockII ER o sa constati ca numai numele a ramas (americanii au „prostul” obicei de a nu da nume diferite unor evolutii ale produselor existente, asa cum fac de ex rusii). Referitor la performantele Block IIER, acum nu ma dau specialist, dar pare alegerea buna (raza aia de 300 km este chiar manausa pe ceea ce ne trebuie noua si sa nu uitam ca avem si F16 ca platforma de lansare+ viitoarele submarine ).
Dar unde anume sunt sistemele de lansare a torpilelor ca eu nu le vad pe macheta ?
Sunt carenate!!!
Am inteles, sa traiti, numai bine! 🙂
Si mie mi se pare OK acum sa vedem ce si cum… Tunul principal pare de 57mm dar nici nu prea conteaza ala asa de mult, macar sa ajunga cineva in raza lui de actiune.
Eu as fi fericit sa NU ajunga nimic in raza tunului 😉
De obicei, Sigma are lansatoarele de torpile in lateralele hangarului elicopterului, carenate. In prima poza, daca o maresti, poti vedea liniile capacului care acopera lansatorul
Am impresia ca Damen demonstreaza cu succes filozofia conceptului Sigma, modularitatea, modelul propus noua fiind, cred, cea de-a cincea varianta a acestei nave, dupa cele construite pt Indonezia, Maroc, Mexic, oferta poloneza, fiecare avand de fiecare data alte dotari.
In al doilea rand, ca VLS poti folosi si 2×3-cell xls stand alone laucher, varianta light a mk 41, cu 24 rachete ESSM
De ce as renunta la 8 ESSM?
Sau, daca consider ca 24 ESSM plus 21 RAM plus Bofors 57mm sunt suficiente, iau tot un modul 2×4 dar il iau in varianta Tactical si in 2 celule incarc VL ASROC. Sa fie la casa omului….
Nici eu nu as renunta, dar este destul spatiu pt varianta de baza mk 41 vls?
Nu are o amprenta atat de mare. La Mk41 problema este sa ai spatiu pe verticala.
Eu zic ca da.
Pai atunci doar bani sa fie pt a lua mk 41 cu 32 ESSM!
Singura sansa de a se incadra in bugetul alocat e sa nu se ia de la inceput toata munitia. Mie asa mi se pare. Sau sa se identifice fondurile suplimentare de care se vorbeste in HG…
Ai dreptate, probabil ca 1x mk 41 vls + 32 ESSM, 2×4 Harpoon si 1×21 RAM duc la circa 100 milioane dolari. Poate Damen mai lasa din pretul de constructie al navelor si de integrare a armamentului.
Si asa revenim la discutia noastra anterioara, pretul de 1,6 mld Euro pt corvete este separat de valoarea off-set-ului pt fregate? Daca da, atunci la 400 milioane Euro/corveta putem cumpara direct toate rachetele
Teoretic offsetul n-are treaba cu fregatele, realitatea este insa ca are, ca doar n-o veni Damen cu bani de acasa.
1,6 miliarde cu TVA inclus, adica cam 1,3 miliarde euro.
Daca pretul de constructie ramane la 220-250 milioane USD ar ramane circa 150 milioane USD pt armament
https://www.globalsecurity.org/military/world/indonesia/kri-pkr-sigma.htm
imi place cum sună și ce văd?
Pana la urma am impresia ca oferta de acum 2 ani n-ar fi fost chiar la fel de buna ca asta.
Alta e cand ai concurenta cu 3-4 alte companii si toate vin cu oferte interesante si serioase si iti doresti neaparat sa castigi contractul mai ales ca stii sigur ca o sa mai ai si alte contracte pe viitor pentru modernizare, mentenanta si poate chiar si alte produse.
” În ceea ce priveşte armamentul, cele mai frumoase vise par să se îndeplinească”… Intr-adevar, daca Damen castiga cu aceasta propunere, este limpede ca ( daca vor fi si banii:-) vom castiga in primul rand timp ( Galatiul putand executa fara intarziere c-da), vom lua rapid ( 1 an cel mult…) lansatoarele mobile si vom asigura coasta iar fregatele vor fi inarmate decent, putand patrula prin MN fara frica de-un atac cu rachete la saturatie… si-apoi vom vedea si Harpoanele atarnate sub F-16 …
Restul competitorilor o sa prezinte ofertele tot la acest salon, sau asteapta sa le refaca dupa ‘bubuiala’ olandezilor? 🙂
O sa vina un interviu cu Fincantieri in zilele urmatoare. 😉 🙂 Procedura este in etapa dialogului competitiv, oamenii sunt ceva mai secretosi. Mai putin cei de la Damen.
Pai germanii ce sa ofera in plus ca ei au o nava mica – K 130? Francezii cu Gowind 2500 nu cred sa mearga atat de mult pe mana americanilor, italienii raman o necunoscuta deocamdata.
Germanii vor oferii un nou pacr Riben-Molo…actualizat…!!!
Ehe, asa mai vin de acasa! Cu 4 SIGMA inarmate in acest fel plus cele doua Type 22 inarmate macar la acelasi nivel vom putea spune ca avem o forta navala. Nu vom domina MN, dar vom fi o nuca tare de care si rusii si turcii vor trebui sa tina cont. Daca mai adaugam 3 submarine si bateriile de coasta, nu cred ca avem de ce sa ne plangem. E adevarat ca Type 22 nu cred sa o duca mai mul de 15 ani de acum incolo si trebuie sa ne gandim la inlocuire… ori doua fregate mai mari, ori 4 SIGMA.
Olandezii vor oricum sa construiasca un nou model de fregata pana in 2025
http://www.navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/6215-new-supply-ship-frigates-and-mcm-vessels-for-dutch-navy.html
In loc sa modernizam Type 22R ne asociem programului olandezo-belgian si cum Damen are doua santiere in Romania acestea vor avea comenzi din plin
Un proiect foarte interesant. Probabil ca dupa 2026, ca nu cred ca mai sunt bani. Pana atunci tragem de Type 22.
Dupa 2026, submarine si tancuri.
Credeti ca nu s-a discutat in perspectiva, adica cu cei de la Damen? Ce pot oferi dupa ce T 22 vor iesi din uz..
Despre submarine sigur se discuta Naval Group si TKMS au venit cu machete ale submarinelor pe care le produc. Iar discutiile se poarta dar neoficial.
Type 22R o mai pot duce mult si bine daca sunt intretinute corect si li se fac reparatiile de acum cu spirit de raspundere. Apoi, VLS-urile si sistemele vor putea fi transbordate pe alta fregata.
Exact
Exact ce speram.. Mk 41 VLS, Harpoon Block II ER, ESSM, RAM.
Singurul minus.. acel tun teleoperabil din fata.. loc pe care eu il consideram ca fiind ideal pt. Millenium 35 mm sau Phalanx 20 mm.
Nicolae imi vine sa te pup.
Mai bine nu ma pupa… :))
Dar da, configuratia propusa este ceea ce eu numesc o oferta castigatoare.
Macheta s-ar putea sa nu reflecte mot-a-mot configuratia propusa Romaniei, cred ca n-au avut foarte mult timp la dispozitie. Si eu m-as bucura de un Phalanx acolo.
@Iceman, acolo poti monta Millenium 35 mm ori Phalanx 20 mm ori Rheinmetall MLG 27 mm ori OTO Marlin 30 mm, nu cred ca e vreo problema in alegere decat banii.
Sincer eu as monta un Millenium 35 mm in fata si doua Rheinmetall MLG 27 mm in lateralele hangarului
:))
si eu as schimba RAM-ul cu SeaRAM
si mai schimbi tunul de 57 cu unul de 76 sau eventual un 4.5″ si o facem direct distrugator. Sperand ca n-o sa se scufunde la lansare 🙂
un alt CIWS inteleg desi nu este nici usor nici ieftin nici compact. Dar cu alte chestii mai mari de 12.7mm ce D-zeu sa faci in MN? nu suntem nici in zona de piraterie nici inamic cu barci rapide nu avem. Doar sa le trimitem prin cornul Africii ca OPV-uri.
Cu tunul de 30-35 mm faci aparare apropiata.
S-o crezi tu ca nu sunt inamici cu barci rapide.
Uuuauuu!
Provocare: despre ce sonar tractat vorbim in cazul General Dynamics Maritime Systems?
AN/SQS-510(V) produs de General Dynamics Canada, o subsidiara a General Dynamics Mission Systems. Nu exista o unitate a General Dynamics care sa poarte numele General Dynamics Maritime Systems.
Am pus pariu cu mine insumi ca vei fi singurul care va raspunde provocarii! 🙂 Am castigat/pierdut! 🙂
Mea culpa cu Maritime/Mission, o sa incerc sa corectez.
Asta-l gasisem si eu, dar ce-am gasit pare montat in chila, nu remorcat.
Cel remorcat ar putea fi CANTASS?
Ma ajuti? 🙂
Voila: http://www.hazegray.org/navhist/canada/systems/sonar/
Pe la fundul paginii.
Multumesc!
Oferta pare cu atat mai ciudata cu cat Damen n-a avut nici macar timp sa-si modifice pliantele, acestea ramanand in continuare cu varianta „franceza”: Mica & Exocet, desi prezentarea oficiala era pe armament american… only.
N-avem banii de SM-uri sau ASROC, dar daca configuratia actuala cu RAM, Harpoon si ESSM se va concretiza atunci vom fi cu adevarat o forta navala la MN.
Nici nu trebuie sa ai acum toti banii de SM2/6 sau VLASROC.
Daca, printr-o minune, incape un bloc Mk41 Tactical, aia cu ASROC se rezolva mai tarziu. Daca nu, 32 ESSM arata oricum bine de tot.
Lasa coane ASROCul, tu cand ai vazut utlima oara un monitor?! 🙂 Cand le vezi uitate bine s-ar putea sa ai surprize…
Stii ceva si nu-mi spui?
Cel mai devreme le vad pe 15 august, daca vor aduce vreunul la noi.
Vezi pe facebook la Romanian Navy Historic Ships – RNHS, postul din 10 mai: https://ro-ro.facebook.com/rnhs.info/
Ceea ce banuiam eu acolo ne-a fost confirmat mie si lui George.
Vesti bune! Speram si armamementul cat mai curand!
Ehh, ramane de vazut aci… Speram la niste automatizari sa bage oamenii inauntru si la un Simbad. Cine stie…
Vazusem postul dar nu stiam ce unitate e aia. Am crezut ca vei face un articol despre nave din baza de la Mangalia.
Ala-i postul de aseara, vine si ala cu nave de la baza Mangalia, saptamana viitoare.
Postul din 10 mai este un share de la FNR, se vad navele care fac marsul cu pricina, pe Dunare. Daca te uiti cu atentie se vede ca-i pitura noua si se vad si „cosurile” nou-noute.
Uita-te bre cu mai multa atentie! 🙂 O sa fac un articol si despre alea cand oi avea timp.
Am vazut ca-s vopsite si cu cosurile schimbate dar daca nu am mai auzit nimic despre remotorizare am crezut ca s-a renuntat si doar le-au dat o vopsea si le-au schimbat burlanele.
Astept articolul.
Remotorizare, re….. 🙂 🙂 Vai de capul tau, trimisul nostru la Dunare si nu stii atata lucru. Se vede treaba coane ca varsta te-a ajuns. Te-ai gandit la programul rabla?! 🙂 🙂 ….
Tre sa luam un Bula mai tanar, cu perspective etc …
I-au montat un TAB pe punte ca sa satisfaca curentul ce canta prohodul monitoarelor?
🙂 🙂 )))))))))))))))))))
Prohodul il canta doar bocitoarele si aia cu mai putina carte.
nu vad CIWS in configuratie (gresesc?). tunul, banuiesc un 76 cu Vulcano?
RAM, VLS cu ESSM si Harpoon? juicy pussy :-))
sincer, daca se merge pe o astfel de varianta si intra si frecatele in program, devenim o nuca tare in zona. trebuie sa recunosc ca aceasta configuratie este una extrem de reusita, ceva cum nu ma asteptam!
daca si cei de la Fincantieri sunt seriosi si vor cu adevarat contractul cu noi, sper / cred ca surprizele placute doar ce incep, si este posibil sa apara oferte chiar mai bune intre cei doi competitori.
Pai RAM ce-i daca nu CIWS?! Toata lumea foloseste RAM/SeaRAM pe psot de CIWS.
@George
ma refeream la CIWS gen Phalanx ca ultima linie de aparare. RAM, ok nimic de zis dar sistemele sunt complementare si nu interschimbabile.
Americanii nu mai folosesc Pahalnx, au numai RAM si SeaRAM, ambele post de CIWS.
Aici avem doua motive:
– primul ar fi ca tunul poate angaja doar cate o tinta odata si cum rusii au rachete supersonice rezulta ca un Phalnax poate angaja o singura racheta si cu asta basta
-al doilea motiv ar fi raza, un tun are o raza de maximum 4 km, dar in mod normal este eficient pana pe la 2km. Chiar daca tunul loveste rachete exista o sansa buna ca resturile, inlcuisv motorul in functiune sa loveasca totusi nava-tinta.
Astfel ca CIWsul s-a transformat si el, are raza mai mare si posibilitatea de a angaja simultan mai multe tinte. Acum nu mai sunt complementare…
Dar, vorba lui Margineanu, Phalanxul n-a murit doar s-a transformat, SeaRAMul foloseste racheta RAM (lansator cu 11 bucati) cumplata la radarul si sistemul opto-electronic al Phalanxului.
Eu sugeram sau am identificat lipsa Phalanx ca si sistem complementar cu RAM si nu in locul lui RAM.
Am inteles, lucrurile insa s-au schimbat.
Fa un calcul:
varianta antinava a Klub accelereaza pana la 2.9 Mach pe ultima portiune adica 986m/s.
Phalanx are raza de lovire eficace de 2000m.
Incepe sa traga, sa loveasca Klub de la 2000m si are 2secunde sa-l distruga complet astfel incat sa nu loveasca nava.
Adica sa distruga in 2 secunde, prin lovire directa, un corp cu masa de cca 1 tona.
Ai fi dispus sa-ti risti nava?
In plus, daca ai la bord Boforsul de 57mm, chiar nu are rost sa pui Phalanx.
O chestiune… la aia cu 900m/s ..orice impact la viteza aia destabilizeaza crau de tot racheta … aia se face praf singura…
Ti-ai risca nava cu teoria asta?
Iti dai seama ca e o chestie de 1 tona care vine cu aproape 1000m/s si se intalneste cu niste muste 100g.
Cat de mari sunt sansele ca in 2secunde s-o dezintegreze cu totul sau s-o tranteasca in apa astfel incat sa nu loveasca nava.
Se pare ca americanii considera ca sansele ca racheta, chiar si destabilizata, sa loveasca nava sunt suficient de mari incat sa fie nevoiti sa caute alta solutie.
Se exemplu RAM / SEARAM.
Esti sigur ca nu mai folosesc Phalanx-ul? Eu fi de parere ca inca mai are utilitate, mai ales ca e mult mai ieftin? O racheta SeaRam e destul de scumpa iar daca te atac o drona sinucigasa e mult mai ieftin sa trgi cu tunul decat cu o racheta de 1 mil bucata. Nu a fost scandal anul trecut ca s-a folosit o racheta ca sa se doboara o drona cumparata din magazin care costa cateva sute de euro?
Pe portavioanele americane nu se mai folosesc, sau sunt in curs de inlocuire.
Un RAM este mult mai eficient decat un Phalanx, cine are bani il foloseste.
Ok, te cred, dar cand patesti ce au patit englezii, cu drone mici si ieftine deasupra lui Queen Elisabeth, nu e mai bine cu Phalanx? zic ca discutie de principii si ca sa ma informez 🙂
Sau cand te ataca un roi de drone sinucigase. Un Phalanx cu un soft actualizat (care sa permita o angajare ultra-rapida si punctuala a tintelor, cate o rafala scurta in fiecare tinta) ar fi mai eficient si mai ieftin.
Noi nu o sa nepermitem in veci sa tragem cu rachete RAM in tinte ieftine. De fapt daca ma gandesc bine, asta poate fi o tactica foarte buna de atac, drone ieftine care sa epuizeze RAM-ul si apoi vine atacul adevarat
Pana la urma trebuie sa vedem concret ce e tunuletul ala. Poate are ceva capabilitati de CIWS/AA.
D-aia e bine ca au ales tunul de 57mm ca il folosesti pe ala pentru AA. O sa coste un pic mai mult decat munitia de Phalanx probabil dar nu dai cu rachete in el/ele macar.
Folosesti obuzele alea care explodeaza in proximitate, mai ales in cazul dronelor, si sincer cred ca 57mm s-ar putea sa le doboare mai repede/usor pentru ca nu trebuie sa atingi fix drona.
Eu cred ca ceilalti 2 vor venii cu oferte upgradate. Va fi greu de ales si oricum vom avea niste nave foarte bune. al de ministru cica a fost in Grecia de curand sa vada baza de submarine si a declarat ca va merge anul asta in parlament cu un program de inarmare cu submarine. Stiti ceva de asta?
Editat: offtopic, sa ramanem strict la corvete
strict la corvete puteam avea deja una in dotare si una in montaj daca majoritatea de somn aproba hotararea guvernului Ciolos,
da ce sa faci daca dotarea cu neoruni la conducere este redusa nu ai la cine sa ceri eforturi intelectuale,
asa ca submarine si restu pana nu se semneaza contractu ar trebui sa fim mai circumspercti,
anu trecut a mai fost o tura de negocieri la corvete dar nu s-a finalizat ca au castigat cine a trebuit, resperctiv turcii cu una din firmele unuia care apare la antena 3,
sunt date in arhiva rumilitary,
asa ca pana nu se semneaza contractu si nu vad toate navele, submarine si ce o mai fi patruland, io zic sa stam mai linistiti,
Aia cu turcii se referea la fregate nu la corvete…
Daca ofertele au fost deja depuse, vorba lui @Nicolae, stim deja castigatorul…
Eu cred ca o sa aleaga ce e cel mai ieftin si slab dotat
Prea frumos sa fie adevarat daca ne gandim ca doar sistemul RAM costa vro 25 mil bucata. Inarmarea propusa mai sus este una de fregata puternica care pe piata este pe la 500mil. Ar putea fi o sansa daca se merge initial pe o incarcare de armament de un 30% gen dor 3 Harpoon, 5/ 6 RIM, / 4 ESSM… Dar sper sa ma insel, si sa fie asa cum e relatat in articol 🙂
Important este sa ai sistemul, munitia nu este chiar prima noastra problema. Putem cumpara mai putina initial, navele sa aiba respectivele capabilitati…
Asa este, sper ca si cei ce vor lua decizia sa gandeasca in acelasi mod. Nu stiu de ce dar vest europenii imi dau asa impresia de curve neserioase si parca tot pe mana americanilor as merge. La orice aventura a lui Putin tot ce stiu ei sa faca este sa „condamne”.
Pe de alta parte pt ca am citit si eu despre Harpoon Block II ER, ma gandesc ca impreuna cu puternicul radar de pe Puma naval care mapeaza terenul pana la 300km chiar ar da ceva fiori vecinilor
Radarul de pe Puma Naval nu poate sa faca desemnarea tintei pentru nave pen’ca-i lipseste modulul IFF… (daca imi aduc bine aminte discutia cu Alex)
Asteptam provincia cu MH 60 R 😉
Modulul IFF o face parte din urmatoarea modernizare… 🙂
Arata foarte bine, ar fi de vis sa le luam asa. O singura observatie am. Tuburile lans-torpila din carena nu-s cumva inutile? Daca un submarin ajunge asa aproape ai incurcat-o in mod evident. Tinand cont la cate submarine are Ivan la MN si la planurile de a aduce si altele noi, ar trebui sa avem si ceva care sa arunce torpila nitel mai departe.
E asa de scump un sistem gen ASROC? Pe wickipedia vad ca scrie ca costa 350.000 USD (fara racheta). Dimensiunile s-ar putea sa fie problema, ar avea oare loc? Greutatea nu e mare, nava sigur duce
Weight 1,073 pounds (487 kg)[2]
Length 14.75 ft (4.50 m)[2]
Diameter 16.6 inches (420 mm)
PS stiu ca nava are si elicoptere, dar nu te poti baza intotdeauna pe ele
Ar fi bun un ASROC, dar nu obligatoriu. Oricum, mai bine cu tuburi lanstorpila pe nava decat deloc, plus ca au si aceste torpile au o bataie destul de generoasa la care se mai adauga si tactica de utilizare.
Sansele ca un submarin sa ajunga asa de aproape sunt destul de mari, mai ales daca te asteapta in liniste pe drumul tau probabil, primind informatia de la alte asset-uri navale.
Tot elicopterul ramane baza.
ai dreptate evident. O ultima intrebare, ar putea fi adaugat ulterior? sau nu e loc?
Presupun ca pe fregate ar avea loc
Cel mai probabil se va instala si pe fregate, MK41 VLS in versiune Self Defense, vezi poza: http://bemil.chosun.com/brd/files/BEMIL085/upload/2008/08/4_35.jpg
Daca te uiti aici: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/VLS_MK41_Canister_Types.gif o sa vezi ca VL Asroc, are nevoie, cel mai probabil, de versiunea Tactical.
Cine stie, poate vor pune Tactical pe fregate…
sa speram. Foarte interesant, multumesc 🙂
„Partenerii Damen în acest proiect sunt Raytheon, Boeing, Thales şi General Dynamics.”
Nu le pot zice olandezilor decât „Chapeau!”.
S-au orientat excelent, cooptând rapid doi dintre cei mai importanți parteneri ai României la ora asta in domeniul apărării: Raytheon și General Dinamics.
Legat de lansatoarele verticale de rachete.
MBDA si Lockheed au terminat probele de omologare a lansatorului ExLS Stand Alone.
3 celule de lansare cu cite 4 rachete fiecare MBDA CAMM.
Inaltimea noului lansator e jumatate din inaltimea Mk41.
In varianta numita „Host” , intra cite o celula in fiecare lansator Mk41.
Adica la 8 celule MK41 intra 32 rachete CAMM MBDA.
Dupa ce am examinat cu lupa poza de 8 megapixeli, pot spune sigur ca turela de la prova e Bofors 57 mm, ceea ce nu e o problema IMO.
La presupusul VLS din spatele turelei nu se vede nimic pe macheta, asa ca mai bine verificati informatia, chiar este un MK41 in oferta?
In ceea ce priveste ESSM, astea sunt considerate „legacy” si nu se mai produc, cel putin pentru USNavy, asteptand block2.
RWS care a inlocuit Millenium 35 nu e deloc clar, s-ar putea sa fie mai mic de 30 mm, probabil 35 mm ar fi avut teava prea lunga si putea incurca lansarea din VLS.
In momentul in care intri in clubul tarilor ESSM beneficiezi de tot cei mai nou, la fel ca in cazul clubului Patriot
https://www.naval-technology.com/projects/evolved-sea-sparrow-missile-essm/
https://www.raytheon.com/capabilities/products/essm
Mai mult ca sigur ca e de 57mm. E suficient si poate chiar mai bun in unele situatii.
Si eu cred ca era mai bun un CIWS in locul la tunuletu ala din fata cabinelor de comanda sau ce sunt… Phalanx probabil.
Mitralierele mici sunt cate 3 pe fiecare parte si le folosesti in caz ca apare ceva la distanta foarte mica. Iar pentru ca tot ai luat tun de 57mm cu cadenta mai buna il folosesti p-ala pentru chestii mai la distanta si iti ramane loc de Phalanx pentru drone in general si ce-ar mai fi altceva…
Asta cu 8 megapixeli n-am inteles-o… 🙂
Dupa cum spuneam, macheta prezentata trebuie luata cu precautie, eu inca mai sper ca-mi vor trimite video-ul.
Despre Mk41 VLS am presupus, eu cred ca se poate pune pe Sigma 10514, ramane sa vedem.
Nu s-or mai produce, dar atunci astia ce-asteapta?
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/finland-evolved-seasparrow-missiles-essm
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/chile-evolved-seasparrow-missiles-essms
@nicolae: prima poza din articol are 8 megapixeli, e cea mai detaliata, speram sa prind vreun detaliu de VLS, dar nimic…
S-ar putea ca macheta sa fie de fapt de la POLA:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sigma-class_design#/media/File:Fragata_Sigma_10514_(Patrulla_Oce%C3%A1nica_de_Largo_Alcance).png
Linkurile catre vanzarile de ESSM sunt pentru actualul block 1, care este considerat „legacy”.
@mihaistoian: cercetarea-dezvoltarea ESSM block 2 este intr-adevar un „club”, la care club costa „intrarea” cel putin 50 mln $.
Daca vrem sa cumparam ESSM block 2 fara a plati „taxa de club”, singura solutie este sa ne lipim de o achizitie a USNavy, care va declara IOC intre 2020 si 2023.
Chestiunea asta trebuie negociata din timp, altfel riscam sa avem corvete cu VLS MK41, dar goale…
Am inteles… 🙂 VLS-ul nu este reprezentat pe macheta.
Te citez: „In ceea ce priveste ESSM, astea sunt considerate “legacy” si nu se mai produc” – am vrut doar sa-ti spun ca se mai produc.
Si aici: http://www.janes.com/article/77894/essm-block-1-production-to-continue-through-fy-2019
„Clubul” ESSM: http://www.navy.mil/navydata/fact_display.asp?cid=2200&tid=950&ct=2
@nicolae: Corect ar fi fost sa-mi citezi toata propozitia, adica: „In ceea ce priveste ESSM, astea sunt considerate “legacy” si nu se mai produc, cel putin pentru USNavy, asteptand block2.”
Ca se mai produc block 1 in 2018, pentru FMS, nu prea ne intereseaza pe noi, ca nu le cumparam acum. Admit exprimarea inexacta, USNavy a cumparat ultima data in 2016, altii mai cumpara ESSM block 1 si acum.
Dar toti care vor sa cumpere dupa 2020, cand (sa speram) vor intra in dotare corvetele noastre, vor block 2, nu block 1. Si astea vor fi in LRIP si disponibile initial doar pentru clientii parte din „club”, care au finantat R&D pentru block 2.
Ti-am explicat mai jos care-i faza cu macheta, in privinta lansatoarelor folosite pt ESSM, in videoul de prezentare lansarea era verticala, VLSurile nu erau la vedere ci sub punte, putem astfel exclude cam tot cu exceptia Mk 41/56, dar nu cred ca poate fi vorba de 56.
Asta nu inseamna ca nu pot aparea surprize, repet ce am mai scris, Damenul s-a grabit si a reusit sa faca un filmulet, n-au mai apucat sa tipareasca alte pliante, sau sa modifice macheta.
Daca ne-au oferit ESSM, ne-au oferit ESSM si in mod clar ni-l vor si vinde. Dupa cum ai remaract si tu, la orizontul anilor 2020/2021 ESSM block I nu va mai fi disponibil.
Acesta BSDA a fostul cu totul si cu totul neobisnuit, s-au dat lovituri subcentura la un asa nivel inca, de exemplu, de oferta Damen&Raytheon&Boeing inca nu aflase toata lumea, iar de intrarea Rafael si a Raytheon pe piata SORAD/VSHORAD nu stiau nici macar principalii concurenti.
Boeingul a pus un Apache chiar sub nasul Bell etc.
In privinta ESSM aceasta se produce si in Germania de catre Raytheon si Diehl.
@GeorgeGMT: am inteles, astept cu nerabdare filmuletul promis de Damen, sper cu specificatiile clare.
De insistat pe obtinerea de ESSM block 2, chiar daca va costa un pic mai mult .Ma tem ca in 2020/21 va fi „inghesuiala” de cumparatori. Teoretic s-ar putea produce block 1 si in 2020, dar trebuie sa fii fraier (sau corupt, sau tradator) sa iei block 1 daca poti lua block 2.
nu e doar sa fii fraier, BL. I are nevoie de radar de iluminare dedicat… presupun ca la bl.II s-ar putea renunta la anumite sisteme.
#Tzupy. Filmuletul este revelator doar din doua puncte de vedere, indica locul unde vor fi montate lansatoarele si ce tip de racheta vor avea.
In privinta ESSM Block !/II ai dreptate ar fi foarte de preferat Block II.
Ramane acum sa vedem ce avem de fapt in cosul de cumparaturi.
Ai dreptate, mea culpa! Din cauza vitezei.
Sa luam si ESSM si block 2, cu ghidare radar activa ar fi ceva senzational!
Ramane de vazut, sa nu ne entuziasmam prea tare. Cred ca Fincantieri si Naval Group se vor replia si ele. Ambele pot propune acelasi lucru.
Pare intr-adevar o oferta competitiva si din cate observ pe site exista un consens general asupra acestui fapt (parca de mult nu am vazut atat de multa lume cazand de acord asupra unui articol) iar asta nu poate fi rau deloc. E clar o echipare „americana” dar, punctual, referindu-ma strict la RIM, din cate stiu RAM-ul este o initiative europeano-americana care s-a transformat ulterior intr-un produs americano-european prin schimbarea ponderii de participare.
George GMT – inteleg ca in cazul de fata RIM-urile propuse NU au sistemul de senzori independent (SeaRam/Vulcan) ci se bazeaza pe input din CMS? Am intelegerea corecta?
Multumesc!
Ai inteles corect, noi vorbim de RAMul cu lansator de 21 de racheta fara senzori independenti.
Hai ca si mie mi-au murit laudatorii, deschide bre George sampania, ne-au citat astia de pe navaltoday: https://mobile.navaltoday.com/2018/05/17/naval-group-snc-team-up-on-romanian-navy-corvettes/
„O persoana modesta vrea de fapt un al doilea rand de laude” – by Somebody.
L-as lauda pe Nicolae daca ar lamuri cu Damen de ce nu se vede VLS MK41 pe macheta, daca nu cumva macheta e de la POLA (adica olandezii s-au lenevit cu macheta, ceea ce nu e promitator).
Pai am am explicat eu de ce, miscarea Damen a fost atat de brusca incat n-au apucat sa schimbe nici macar pliantele (acestea prezentau in continuare varianta „franceza” cu VL Mica si Exocet), daraminte sa modifice macheta!
*Nicolae. Esti mare coane, sa ne traiesti! 🙂
Serios acum, asta inseamna un singur lucru: credibilitatea sursei, adica a noastra…
Da’ ce, nu stiai ca suntem credibili? 😉
Aveam o vaga banuiala 🙂 .
Si o palinca de la baiatu’!
Bravo RM!
Baieti destepti olandezii , sau prins ca ne plac jucarelele americane .Configuratia asta ar fi perfecta pentru noi , mai ales ca impacam si capra si varza . Corvetele de la europeni armamentul de la americani . Doamne ajuta !!!
Intre timp se intampla la salon:
http://adevarul.ro/news/eveniment/romaero-contract-firma-israeliana-rafael-advanced-defense-systems-fabricarea-sistemelor-interceptare-rachetelor-iron-dome-1_5afe9ec4df52022f751ebe03/index.html
”Romaero, contract cu firma israeliană Rafael pentru fabricarea sistemelor de interceptare a rachetelor Iron Dome.
Firma israeliană Rafael Advanced Defense Systems a semnat, la Bucureşti, un acord de cooperare cu Romaero care va permite în premieră exportul sistemelor de interceptare a rachetelor Iron Dome (Cupola de Fier), anunţă presa din Israel.
Acordul, a cărui valoare nu a fost precizată, prevede şi dezvoltarea unei versiuni navale a sistemului Iron Dome de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune, a sistemului de comandă pentru armament Samson şi a rachetelor tactice Spike, scrie publicaţia online Times of Israel, citând un comunicat al Rafael. Acordul a fost semnat de directorul general al Rafael, Yoav Har-Even şi directorul general Romaero, Remus Vulpescu, în cadrul târgului BSDA 2018. „Noul acord va oferi o serie de soluţii pentru operaţionale ale Armatei Române în planurile de achiziţii publice aprobate deja de guvernul român”, a mai comunicat Rafael. Forţele armate israeliene au utilizat cu succes în ultimii ani Iron Dome, care a asigurat o rată ridicată de interceptare a rachetelor trase asupra teritoriului israelian. Sistemul nu a fost încă exportat de Israel. În februarie, compania Israel Aerospace Industries, care produce radarul pentru sistemul Iron Dome, a anunţat că a vândut 100 de unităţi de radare către nouă ţări pentru un total de aproximativ 2 miliarde de dolari.”
!) Pana la urma la vor fabrica/asambla la noi sau nu?
2) Varianta navala o sa fie dezvoltata de israelieni special pentru noi/pe banii nostri sau in colaborare cu noi?
3) Stirea asta complica si mai tare tot ce am aflat dimineata citind despre oferta olandezilor. Ce vom alege pentru raza scurta naval???
e acord, in caz ca.. Si Diehl a avut acord pentru SIRET/Iris-T cu Elmec, si?
Mie altceva imi pare interesant: ” a sistemului de comandă pentru armament Samson şi a rachetelor tactice Spike”
Se pare ca Rafael incearca sa-si spele fata in privinta faptului ca n-a facut nici un offset pt Spike 🙂 …
ca să-i numai înjurăm că ierusalim și altele?
se vede si se simte cei inseamna sa-i ai pe yankei prieteni,hop si evreii.
Numai ca Ponta nu-i de acord. Spunea ca daca tot am mutat ambasada, macar sa ne dea si ei ceva gratis. Ce, numai pe bani?
de ce vrei sa-mi strici ziua?!
Mai formidabila ar fi numai Formidable… 🙂
Sper ca le-ati spus celor de la Damen ca 3*4 Mk57 suna mai bine ca 1*8 Mk41.
Ok, lol, unde le pui?
Mk 57
– masa 15,24t;
– inaltime de 7,93m;
– lungime 4,33m;
– latime 2,21m.
6 celule in linie: 4 de lansare si 2 de evacuare (putin mai mici) la capete.
Mk 41
– 3 mase de: 12,5t (Self Defence) – 13,52t (Tactical) – 14,52t (Strike);
– 3 inaltimi de: 5,31m (Self Defence) – 6,76m (Tactical) – 7,67mm (Strike);
– lungime 3,2m;
– latime 2,1m.
8 celule de lansare (2 randuri x4 celule; cu 1 rand intre ele pentru evacuare); varianta veche pe care o gasesti pe alde Ticonderoga si Arleigh Burke – cu 5 celule de lansare si 3 celule pentru macara – nu se mai ofera.
Canistrele au:
– sectiune patrata cu latura 63,5cm (25 inch);
– 3 inaltimi de:
4,32m (Self Defence: Sea Sparrow-ESSM in quadpack…etc);
5,8m (Tactical: SM-2; ASROC…etc; poate fi bagata si in Strike, adaugandu-se la fund calapozi patrati si gauriti in inaltime aprox. 95cm);
6,7m (Strike: Tomahawk, SM-3…etc).
Le sudez pe undeva. Parca 8 celule mk41 suna mai bine ca 12 vl mica dar mult mai rau ca 12 celule mk41/57. Sa puna 8 self defense si sa strecoare cele 4 mk57 pe unde au loc. Mutam RAM-ul de pe hangar, il punem mai in fata. Lungim nava cu 2 metri. Nu stiu. Dar 4 vls strike lenght in plus suna intr-un fel anume. Niciodata nu stii ce iese din el.
Da cum nu lungim nava ca refacerea calculelor nu costa nimic si in aceeasi bani o sa iti dea 4 corvete super dotate si cu customizare facuta pe gustul nostru si cu toate cele puse pe ea si cu….
Si uite asa devine SIGMA fregata dar nu de aia de buzunar ci din aia cat se poate de serioasa…..
Aici drept ai grait, daca ne ies cu armamentul asta numa corvete nu sunt.
Fata-n fata este similara cu Admiral Grigorovich class…sovietica. Ei sase nave noi patru = doua fregate…
Totusi…de ce s-o mai lungim cand deja s-ar putea sa existe?
Ganditi-va in felul urmator: daca in loc de Sigma 10514 luam…10513?!?
Am putea avea primul Mk41 (Self Defense cu 8 celule de 32 ESSM, inalt de 5,31m) la prova in spatele tunului si inca un Mk41 (Tactical sau Strike cu 8 celule) in spatele puntii de comanda si rachetele antinava!
Doua chestiuni de rezolvat:
1 – in ciuda aceleiasi lungimi de 105m, 10514 are 14,02m latime in timp ce 10513 are 13,02m (insa ar compensa prin spatiul central pentru acel Mk-41 Tactical/Strike).
De precizat ca am putea in loc de ESSM sa avem 12 CAMM in acel ExLS Stand Alone cu 3 celule inalt de 4m (ca si cel de VL MICA), de care aminteste stefan60 vreo 35 de comentarii mai sus. Posibil si un al doilea ExLS in linie cu primul, tot 3 celule (celulele pot contine si contramasuri Nulka, RAM Block 2 si Precision Attack Missile – NLOS-LS / AGM-176 Griffin) . Poate astfel ar ramane loc si de un Millenium gun?
2 – repozitionarea structurii de pe hangar pentru a face loc unui RAM ca in cazul mexicanilor (oare am mai avea nevoie de asa ceva)?…plus mutarea RHIBului…
10513:
Offtopic:
Arma de asalt romaneasca varianta bullpup BSDA 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=BZI1_Xje1wY
WOW! 😀 Misto!
Arata muuuult mai bine decat ce am vazut anterior.multe imbunatatiri..estetic arata superb.
Nu conteaza cum arata. Conteaza cum se comporta si ce performante are…
Ma mir totusi ca pana acum nu a fost promovata…
E cumva prima oara cand auzim de arma asta ? E un fel de prototip facut de niste oamenii pentru a-i face concurenta Cugirului cu ale lor „arme sofisticate” sau ce ?
Dar la comunicare… vai de noi ! Mai ca ii era scarba sa vorbeasca despre arma. Un praf de mistocareala. Ca asa e profi.
Da’ nici reporterul nu stia ce sa intrebe.
Pài era ocupat sà mestece. Nu stiu dacà gumà ca sà parà american, sau niste resturi care îi ràmàsese printre dinti.
Ce aveti, bre, cu Iulian? 🙂
Mai degraba se astepta sa primeasca informatii ceva mai detaliate…
Pai nu stiu, putea sa intrebe cat cantareste sau ce lungime are arma comparativ cu un pistol mitraliera 5.45mm clasic. Chestii de baza.
@waffen_ss
Ce va mai place…
Ati fost atenti la ce detalii??? Omul e un caporal din Brigada 2 V.M., nu un inginer de la Cugir sau acecetetemeu, care proiecteaza si testeaza noua arma de asalt de cativa ani buni. E un luptator care a identificat ce poate imbunatati la P.A. 5,45mm si a reusit sa treaca la treaba. A si spus ca a durat doar 10 zile sa faca toata treaba, in timp ce „inteligentii” de la Cugir se chinuie de vreo 10 ani sa faca ceva, si nu reusesc. Greu sa faci diferenta daca stim doar sa sa dam in taste din spatele unui monitor…
Parerea mea, hic…
Tot respectul pentru om, sper sa fie ajutat in continuare si sa faca un prototip final cu adaptarile de care vorbeste, fie ca lucreaza cu cei de la Academia Fortelor Aeriene si cu cei de la Tohan si nu cu cei de la Cugir ori Romarm sau Acttm.
De fapt ar fi bine ca Tohanul sa faca ceva concurenta Cugirului ori Cugirul sa preia concepte de la oameni precum caporalul de care e vorba, ori de la alte firme precum proiectul celor de la Stimpex (desi la prima vedere imi place mai mult bullpupul desi nu sunt fan)
Abia apoi poti vorbi de greutatea finala a armei si ce modificari au fost aduse (se pot folosi la o adica si materiale compozite sau aluminiu pentru partile ce nu necesita neaparat otel de ex, pentru a reduce greutatea)
Experienta cuiva care chiar are de a face cu armele zi de zi si/sau are si ceva in cap face mai mult decat diplomele sau functiile unora care sunt blocati in sistem undeva si fie sunt prea rigizi fie nu vor si se uita deja dupa ceva luat de pe afara, pe baza de comision, daca tot se dau bani la buget.
Si el (nu stiu daca face parte dintr-o echipa mai larga) si cei de la Stimpex au venit cu idei foarte interesante si probabil mai sunt destui care ar avea idei dar nu pot ajunge nici macar la nivelul asta, de a face o idee de prototip, la modul fizic.
Sper ca MApN si aia de la Economie sau cine se mai ocupa de asta (Romarm si chiar Cugir), sa ii ajute sa dezvolte conceptele astea si sa faca niste prototipuri finale functionale (eventual chiar sa colaboreze intre ei).
Cugir si ACTTM au tot lalait-o si a iesit aceeasi Marie cu aproape aceeasi palarie la final.
E trist ca ai nostri ori se uita la marile companii din Occident pentru armament (e de inteles dar pana la o anumita limita; Patriot nu putem proiecta singuri dar un rahat de masina 4×4 sau o arma de asalt ar trebui sa fim in stare sa facem) ori la toti teparii si combinatorii (atat din tara cat si din afara) care au firma de apartament si vin si-ti vand un produs care putea fi luat direct de la producator care mai are un abtibild in plus sau doua table sudate ca sa fie „original” (de regula sunt mana in mana cu cei din MApN sau politica).
Cred ca daca ar fi sa luam cativa oameni cu multa experienta si cunostinta in domeniu, 10-20 de tineri pasionati si daca le dam si vreo 10-20 de mii de euro, pai in cateva luni deja ai un prototip pentru o drona de mici sau medii dimensiuni sau mau stiu eu ce altceva…
Cred ca s-a spus asta pe siteul asta de cand exista… Probabil o sa se mai repete ceva ani.
Sigur gasesti in toata Politehnica oameni capabil…sa formezi o echipa…da’ mai trebuie si bunavointa de la guvern….?
Da stii care I diferenta intre soldatu’ universal(glumesc) si cei de la Cugir….omul asta e pasionat si vrea sa realizeze ceva modern si bun….la Cugir se gandesc cum trag leul de mustati pana ies la pensie…mai fac un AKM …un AG7 …trimit in Iraq…aia e….ce atata bataie de cap…??
Am vazut un interviu cu un director de la Cugir (de vanzari sau productie ceva…) care era un fel de Viorica Dancila.
Ceva mai multa incredere in el dar tot era slab la capitolul comunicare verbala. Nu-i de mirare ca prind doar contracte gen Irak, iordan, etc.
Zici si tu bine Sharky, dar nu-i normal asa ceva intr-o tara normală, aia de la DPA spun in continuare din 2012 ca este in studiu o varianta evolutivă a armei, de ce nu au efectuat un concurs de proiecte in toata industria națională de apărare si nu numai pt a avea mai multe variante abia atunci puteam spune ca da este interes pt arma de asalt, asa ce au facut, au trimis un nenică care a facut totusi sa faca ceva modificari facandu-i de ras pe proprii sefi si pe marii inginerei din actm
Nu arata rau deloc, cutia aia de mecanisme si încărcătorul ala de ak mama masii sa dispară odata si poate ceva modificari la manerul tragaciului si apoi teste……cate vor?
Multumesc George,chiar eram interesat sa aflu ceva si cred ca are niste caracteristici mai bune de cat actuala varianta a lui 5,45.
Daca reuseste fault-ul/intrarea la sacrificiu la Dancila/PSD, e posibil sa ne alegem si cu cojile nemtesti(mi se pare dubios tupeul de a intra intr-o hora/competitie in care par complet depasite)!
In definitiv, in Romania este un razboi politico-economic/geo-strategic intre SUA/Israel si Germania/Ue..fiecare tabara cu lacheii ei..! Io ma indoiesc ca alegerile armamentului/inzestrarii se fac in birourile specialistilor din Ministerul Apararii..
Olandezii au inteles, s-au adaptat si ofera putere de foc made in USA, pt moment este cartea castigatoare..
No fain ! S-au orientat bine olandejii ! Sa vedem sugestii si propuneri de la ceilalti competitori
Se pare ca varianta asta a fost facuta initial pt Mexic
https://en.wikipedia.org/wiki/Sigma-class_design
Off-topic:
Neaparat de vazut de la minutul 11:38…….STIMPEX a realizat pe sasiul AK-47 o modernizare cum nu s-a mai facut pana acum in Ro.
Rusine Cugir, rusine ACTM, rusine ROMARM!
https://www.youtube.com/watch?v=mcWSkUeXrjs
atentie, ala e doar un cadru de arma, nu modernizarea mecanismului de AK.
Ai dreptate, m-am referit eu de aiurea, dar totusi doar prin utilizarea unor materiale compozite si a aluminiului s-a reusit cu siguranta reducerea masei in felul asta putandu-se monta mai multe accesorii fara a o transforma in ,,sabia lui Stefan cel Mare” :))
Eu cred ca-i si mai ergonomica ….da arata si mai bine , asta lucru trebuie recunoscut…., fata de Romarm, astia chiar au lucrat nu’ gluma.
Intr-adevar pare destul de interesanta varianta… Nu e suficient, evident, dar e un inceput.
Imi aduce aminte de o arma, nemteasca parca, dar nu-mi vine acum care din ele.. Ceva de la H&K ?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/XM8_and_Marine.jpg/612px-XM8_and_Marine.jpg
Aia e! 🙂
mie imi place uniforma
https://vpk.name/file/img/avtomat_heckler_g36-9x0e2jpa-1516033635.jpg
H&K G36 au in Londra unii de la Armed Response Unit la Metropolitan Police
Se poate face o comparatie intre ce a facut Cugir cu ,,noua arma de asalt” din 2012 incoa si ce au facut astia de la STIMPEX in 6 luni?….treaba cu numatu gloantelor trase i-mi chiar sf la ora actuala pt armia romana!
inca o data, e o diferenta intre a evolua arma cu mecanismul in sine si a construi o carcasa/sasiu care se instaleaza peste mecanismul existent.
Fifor e interesat de alta varianta bullpup.
http://www.mediafaxfoto.ro/Preview.aspx?Id=7478898
Salut,
Din ce se vede Damen are o oferta foarte buna. Personal as alege Rbs 15 in locul lui Harpoon dar si asa este din categoria sci-fi pentru Romania. O nelamurire am totusi. Pana la ce tonaj se poate merge cu aceasta corveta? 2500 t sau 3500t? La 3500 t este imposibil sa nu poti pune un lansator VLS cu 8 celule pentru 32 de essm. As fi curios daca se poate un catarg integrat de la Thales
Pentru cei interesati de tehnologie navala: „Encyclopedia of Ship Technology” by Jan Babicz oferita gratuit de Wärtsilä.
https://www.wartsila.com/docs/default-source/marine-documents/encyclopedia/wartsila-o-marine-encyclopedia.pdf
S-a marcat, multumim!
Despre Arma Stimpex, apreciez sinceritatea tatalui, care a precizat că este proiectul unui sasiu. Ce nu a rezultat este dacă s-ar tras vreodată cu arma sa este doar la nivel de studiu de design/a artificii publicitar.
Despre Stimpex numai de bine pe gama de produse pe care au principala expertiză.
„Stimpex PA-1918”
of topic…http://www.gandul.info/financiar/un-gigant-din-industria-militara-americana-pregateste-o-mare-afacere-in-romania-planul-anuntat-acum-la-bucuresti-17222079
Salutàri tovaràsi, pace si virtute !
Am împàrtàsit informatiile voastre cu un coleg de forum militar belgian, marinar, si mi-a transmis observatiile urmàtoare :
Pentru el, aparitia unui radar AESA este o noutate pentru Sigma. Dar nu cunoaste RN-100 spunând cà nu îl gàseste în catalog si crede cà poate ar fi vorba de noul NS100 care pare sà fie succesorul lui SMART-S Mk2 din gama lui Thales. Dar macheta nu corespunde acestui radar.
E dubitativ pentru instalarea unui VLS tip Mk41 cu rachete SM-2MR Block III pe o Sigma, fiindcà cel mai mic container are o înàltime de 5,3 m. Dar adaugà cà Sigma fiind o constructie modularà, este totusi posibil.
Sonarul tractat ar fi o premierà pentru Sigma. Et posibil ca sà fie similar cu sensorii fragatelor belgiene din clasa Wellington, dar le sperà pentru România, mai moderne. Nu a vàzut în schimb pe machetà sonarul de cocà.
Combinatiile tun rapid de 57 mm si Harpoon nu ar fi o noutate pe Sigma. Tipul 10514 POLA sunt concepute asa (nu încà în serviciu) – petru marina mexicanà POLA = Patrulla Oceánica de Largo Alcance. (nu faceti và rog glume cu schimbarea unei litere, suntem pe un forum serios)
E bine cà avem precedent mexican asa o sà avem si o organigramà care se potriveste cu noi (e o glumà cu armata mexicanà, proportia fiind trei generali la un soldat) 🙂
https://whitefleet.net/2018/02/02/sigma-class-patrol-ships-signal-mexican-naval-modernization
filmulete :
https://www.youtube.com/watch?v=xPSKh6NSt5Y
https://www.youtube.com/watch?v=YbwJ4Z4OB7U
Avem si pretul plàtit pe o bucatà, 42,4 miliarde pesos (cam 442 mil € la cursul actual)
Mi-a mai spus cà probabil se va schimba si numele în nomenclatura Damen în 10714, dat fiind dimensiunea diferità (107 m lungime, 14 làtime si un tonaj mai ridicat : 2500 t)
Proiectele clare, concrete si confirmate ale fiecare companii vor fi publice inainte de Octombrie sau in Octombrie atunci cand se ia o decizie ?
Ca sa stim sa nu mai speculam atat…
La ce guvernanti avem…cred ca varianta asta primesc si ai nostri….POLA….??….si de platit daca distrug leul astia….preluam moneda din Uganda
http://kmkz.ro/sites/default/files/bancnota_revolutiei_fiscale_1_0.jpg
@Mircea, asta ar fi radarul, parca seamana cu cel din macheta
https://www.shephardmedia.com/news/digital-battlespace/thales-ns100-radar-selected-netherlands/
@mihaistoin
Da, ce spunea si amicul meu. NS100 nu RN-100
In articol scrie foarte clar NS 100 si sunt chiar si doua poze ale acestuia. Macheta trebuie luata cu precautie, a spus-o George foarte clar.
Nu inteleg de unde toata discutia cu RN 100…
Cred cà eu am copiat gresit de la început. Mea maxima culpa !
In privinta sonarului tractat nu-i nici o noutate, Damen il tot prezinta si ofera, sistemul fiind unul containerizat. Pur si simplu este bagat sub punte.
Probabil ca nimeni nu l-a cerut pana acum.
„Multimission Bay”
Eu am o mică teorie referitor la Sigma. Sunt implicate multe calcule politice interne și externe.
Eu cred că olandezilor li s-a spus ce dorim pe partea de armament și s-au mișcat cu talent. PZD nu puteau accepta Sigma in varianta anterioară, pentru că deja respinseseră programul lui Cioloș. Mai este un lucru. Indianul vrea să vândă combinatul de la Galați, iar Sigma poate reprezenta o mică gură de oxigen pentru oraș. În plus, mai e treaba cu Damen la Mangalia, care ba se semnează, ba nu se mai semnează…Și mai e și treaba cu Shengen, așa cu bătaie lungă. Cu 4 corvete făcute la Galați și suita regală modernizată la Mangalia, lucrurile pot arăta binișor, mai ales în varianta asta foarte bună de echipare.
P.s. Am văzut un interviu cu Fifor în care pomenește de Agilis, proiect pe care-l credeam tras pe linie moartă. Pare că băieții vor să-l finanțeze părin fondul de apărare european cu bulgarii și germanii, bulgarii fiind totodată interesați și de P5…interesant. Și în plus, vorbește de F16 din Israel, de croați care sunt interesați de Bell, mentenanță la Aerostar și alte chestii de bun augur.
Fifor baiat bun, la modul cel mai serios. Tipul asta chiar si-a luat treaba in serios si se potriveste de minune.
Sper sa nu fie remaniat din vreun guvern si daca se schimba partidele de la guvernare poate ramane in aceeasi pozitie.
Interesanta faza cu Agilis. Bulgarii nu sunt neaparat interesati de P5. Ei vor pur si simplu sa-si ia niste transportoare. Au mai multe in vizor.
Bulgarii vor sa cumpere 198 de transportoare si din cate stiu eu si ei, ca si noi, vor sa le produca/asambleze la ei.
Ar fi fost o treaba prin bani europeni sa dezvoltam AGILIS si sa cumpere de la noi, unele piese facute aici, unele la ei, dar macar ne-ar mai iesi niste bani. Nu e timp de asa ceva, probabil, pentru ca o sa mai treaca ani pana cand e gata proiectul.
Mda, Fifor băiat bun! Aloo doamna Kovesi, doamna Kovesi se aude? A înnebunit Fifor, asta e capabil sa doteze armata. Doamna Kovesi când îl chemam pe la la DNA? Ceva trafic de influenta sau măcar putina înaltă trădare, tot găsim noi ceva dar dumneavoastră nimic și nimic. Rusinica doamna Kovesi, Rusinicaaa, se supăra unchiul Volodea pe dumneavoastră și anul asta nu mai primiți decorație Rusinicaaa!
Ai gresit personajul, site-ul, punctul cardinal, tot.
Nea Costele cred ca, vorba romanului, „ai venit bou si pleci vaca” de pe acest blog.
Bulgarii doar dau din gura. Pana o sa lanseze astia programul lor de transportoare, Agilis o sa fie deja retras din exploatare.
Damen a prezentat o configurație posibilă însă el livrează o navă și servicii de instalare. Armamentul va fi selectat separat de marină.
Însă Damen nu putea sa prezinte o navă cheală la expo, au arătat și ei nava livrată Mexicului acum câteva luni. Nu știu cum va arata ce alege marina, altfel Damen, dar și nemții, italienii sau chiar francezii spun ca sunt integratori universali.
Nava livrata Mexicului n-are RAM si ESSM la bord, nici sonar tractat. Oferta asta este una speciala pt Romania. Repet, n-au avut nici macar timp sa-si schimbe pliantele.
Ok, dar astea sunt orientative, vor sa arate ce suporta nava.
https://www.rt.com/news/427254-new-russian-missile-corvette/
Concurenta…..uitati va cu atentie ce tabla in valuri are pe superstructura….astia sudeaza la St Petersburg numai sub influenta….votcarii…?
Au sudat-o cand era frig afara. Acum e cald. :))).
N-ai înteles cum stà treaba. Asta îi dà o suprafatà „stealth”, fiindcà disipà radierea electromagneticà.
Mà duc sà raportez ràspunsul meu la RT, cà am si eu nevoie de o votcà micà.
Mircea, ai grija sa nu te pacaleasca si sa-ti dea pufoaica.
nu chiar, cand sudezi suprafete mari plane se deformeaza, vezi caroseriile vagoanelor. Incalzesc baietii si ciocanesc pe ele de numa dupa sudura.
E prea tarziu pentru orice achizitie. „Anul Marinei” trece deja. Urmeaza o bulibaseala asa de nasoala pe esafodul politic din Ro ca se potriveste perfect cu urmatoarea agresiune rusa spre noi. Tara e numai bine dezarmata si executivul plus legislativul pe mana leprelor.
http://nationalinterest.org/files/styles/main_image_on_posts/public/main_images/12309478196_53976e687f_b.jpg?itok=BVSOGwAL
Da niste d astea tot luam Potrivnik….cateva sa fie de rezerva…?
Gresesti, nu mai sunt bani nici macar de hidrobicicletele alea.
Astia vor sa suga toti banii de contributie la pilonul II, ca sa aibe de pensii speciale si apoi sa usuce chiar Pilonul II insusi. Deficitul va fi asa de mare(deja este) ca pana si mustata lui dracnea va rade incontrolabil de se va ***a pe el.
Este o devalizare atat de babana a bugetului, a tuturor surselor de venit ale statului plus INDATORARI uriase deja comise ca subiectul se va preda in viitor la toate profilele economice, de drept economic, de economie politica comunista si evident de penal din lume.
Astia deja nu mai au bani nici sa-i deturneze ei, d-apoi de inarmare pe bune 😉
Asteptati cu interes 31 August, veti avea o maaaaare surpriza 😉
D-l George….il readucem pe colegul Potrivnik…parca ne mai descreteam fruntile….sunt sigur ca ar avea ceva de spus despre Super Soim si achizitile de camioane…?
Arata bine, Tacticos, NS 100, RIM-162, not bad.
Imi place utilajul.
Nu stiu cate celule Mk41 vor fi dar si daca sunt doar 8 tot e foarte bine.
Tunuletul ala de sus, de la prova nu-si are rostul acolo.
As vedea doua, in borduri, imediat in spatele RHIB-urilor.
In spatiul ramas liber la prova as vedea instalata o turela Typhoon cu 8 Spike NLOS. Este excelenta impotriva ambarcatiunilor mici. Are raza mai mare decat tunul cal.57mm de la prova si decat RAM si e de trei ori mai ieftina decat RAM.
In rest, nu stiu ce i-ar mai trebui.
Un elicopter cu un radar pentru dirijarea tirului rachetelor de pe nava (sa lucreze integrat). Un ELM2052 sau un echivalent american.
Daca tot folosesti ESSM, sa le exploatezi la maximum potentialul, dirijandu-le tirul din elicopter astfel incat sa loveasca tinte incepand de la 50km.
un link interesant
http://www.dsjournal.com/2018/05/18/romania-moves-out-on-multi-purpose-corvette-program/
Dap, chiar e!
Si suntem in Aprilie 2022, razboiul Ruso-Ucrainean bubuie.. si nimic de aici nu s-a concretizat, nici macar atribuirea unui contract..