Bulgaria interesată de CAESAR

Bulgaria interesata de CAESAR

Ministrul apărării de la Sofia, Atanas Zapryanov, a declarat de curând că țara sa este interesată în achiziția obuzierului auto-propulsat, calibrul 155mm, CAESAR.

Mai multe amănunte nu se cunosc, doar că cele două părți ar fi deja în discuții.

Bulgaria s-ar putea alătura programului de achiziții militare în comun al UE – EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through Common Procurement Act), care susține achiziția de tehnică de luptă din țări membre UE, deși dacă IRIS T este un sistem aprobat de Comisia Europeană pentru finantare prin EDIRPA, CAESAR încă nu a primit aprobarea, fiind insă pe o listă cu programe  în rezervă.

Bulgaria nu este singura țară care și-a exprimat intenția de a cumpăra obuziere de la francezi, pe listă ar mai fi și Croația, Portugalia sau Slovenia.

Bulgaria face încă un pas spre modernizarea forțelor sale terestre după ce în noiembrie 2024 a semnat un contract ferm cu compania germană Diehl pentru o primă baterie anti-aeriană IRIS T, pentru suma de +180 de milioane de euro.

În acest moment, obuzierul francez se află în dotarea Franței, Cehiei, Ucrainei, Thailandei, Arabiei Saudite, Marocului, Indoneziei și Estoniei.

Odată cu experiența războiului din Ucraina, francezii s-au hotărât să dezvolte CAESAR Mk II. Mai multe amănunte despre Mk II găsiti aici.

În Bulgaria, CAESAR ar trebui să înlocuiască sovieticul „2S1 Gvozdika”, calibrul 122mm, din care, pe hârtie, ar mai avea 48 de unități active, însă nu se știe dacă bulgarii au de gând să înlocuiască bătrânul obuzier sovietic în raport de 1:1 și să comande 48 de CAESAR sau se vor mulțumi cu un număr ceva mai mic.

Prețul unui obuzier francez se învârte în jurul a 5 milioane de euro, posibil mai mult dacă ținem cont că prețurile au cam explodat în zilele noastre. Și dacă credeți domniile-voastre că francezii sunt scumpi, K9 – adevărat că este pe senile – sare de 11 milioane de euro per bucată, în timp ce PzH 2000 se duce bine peste 20 de milioane de euro.

 GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. Daniel Sihastru

    48 de obuziere pentru o țară că Bulgaria este insuficient. Mai ales că au granita comuna cu otomanii. Dar treabă lor. Mie oricum mai mult îmi place Arcer suedez. Pentru state cu rețea de drumuri dezvoltate tunurile pe roti sunt o opțiune buna. Cine știe cite obuziere are de gînd să achiziționeze România?

    3
  2. Bulgarii sunt mai practici !
    Cred ca mobilitatea superioara a lui CAESAR il fac mai util in razboiul de azi altor autotunuri de 155mm. Se pare ca si ucrainienii sunt foarte multumiti de el. Nu mai punem la socoteala pretul si ca intervalul de livrare este mai scurt (dar politicienii&generalii nostrii „vor” armament undeva dincolo de 2030 !?)

    4
  3. N-am inteles niciodata de ce in ultimii 3 ani n-am cumparat si noi imediat 54 bucati CAESAR sau Atmos,in afara de achizitia de K9 .
    Vorbim de o investitie de 270-300 milioane de dolari, un maruntis la ce cheltuieli avem.

    5
    • DECE ?! https://www.catavencii.ro/salveaza-armata-comandante-scrisoare-deschisa-presedintelui-interimar-ilie-bolojan/
      ” La UMB, Moreni, Făgăraș, Dragomirești, Guvernul ține pe loc proiecte de producție a echipamentelor la standarde NATO, în cooperare cu firme private românești și cu mari companii din SUA, Israel, Norvegia, Turcia, echipamente care l i p s e s c în mod dureros armatei României. De cînd Rusia și-a clarificat intențiile de a veni la Gurile Dunării, Guvernul României, MApN și Statul Major au acționat, din neghiobie sau cu bună știință, în favoarea intereselor ei. România a făcut pe dracu-n patru să-și pună pe b u t u c i o industrie strategică în cel mai prost moment posibil. Dintre statele de pe flancul estic, țara pe care o conduceți pînă la 14 mai se află în cea mai vulnerabilă situație strategică și militară față de intențiile Rusiei. Nu e doar veriga slabă în perspectiva nedorită a unui conflict, ci și calea cea mai atractivă pentru parcursul agresiv al Moscovei.”

      10
  4. Sunt mult peste noi la artilerie autopropulsata.
    Si asa au fost si inainte de 89.
    Dar noi tineam coada sus.

    10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *