Bulgaria se inarmeaza

MiG-29_Bulgarian_air_force_26.08.2011.

Si de aceasta data pare oficial. Astfel parlamentul de la Sofia a aprobat, miercuri,  planul guvernului pentru achizitia a opt avioane de lupta multirol si constructia/achizitia a doua nave de militare (corvete).

Totalul sumei puse la dispozitie va fi de 1.18 miliarde de euro, din care 770 milioane pentru avioane si 420 milioane de euro pentru cele doua corvete. Banii vor veni prin imprumuturi garantate de guvern si se asteapta ca serviciul datoriei sa sa fie undeva spre un maximum 300 de milioane de euro pe an.

Achizitia de avioane de lupta multirol este impartita in doua etape. Prima etapa (despre care vorbim acum, in valoare de 770 milioane de euro) si care are in vedere achizitia unui prim lot de opt aparate, se va desfasura intre 2016 (cand se spera ca se va semna contractul) si 2018-20121 cand avioanele vor veni in tara si vor deveni operationale. Etapa a doua s-ar desfasura intre 2022 si 2023 si are in vedere achizitia a inca opt aparate.

In privinta flotei, se are in vedere cumpararea a doua corvete multirol iar afacerea se va desfasura pe o perioada de cinci ani.

Conform Agerpres, Sofia ar avea deja pe masa trei oferte din parte a trei tari europene: Suedia cu Gripen, Italia cu Eurofighter second-hand si, surpriza, Portugalia, care ofera F 16A/B la fel ca si Romaniei ( lucru iarasi surprinzator atat timp cat este posibil ca si cea de a adoua escadrila romaneasca sa vina (doar presupun aici) tot din Portugalia, iar daca mai cumpara si bulgarii opt avioane, Lisabona ramane de facto fara aviatie de vanatoare…

Dar sa-i lasam pe portughezi sa-si poarte singuri de grija, pentru ca pe astia chiar n-are cine sa-i atace, si sa ne gandim ce ar putea bulgarii sa cumpere.

Pai Gripen noi, ma cam indoiesc. Nu stiu daca se mai construiesc C/D-uri, iar E/F-ul nu cred ca intra in planurile Sofiei. Eurofighterul italienesc, Tranche 1 probabil, e scump in draci, nu prea este multirol, asadar il scoatem de pe lista si ajungem de fapt la miezul problemei si la „smart defense” cum zic americanii…

Ne mai aducem aminte ca bulgarii au propus Romaniei, cu ceva ani in urma, ca cele doua tari sa cumpere in comun avioane de lupta si sa le si opereze impreuna (atunci am ras cu lacrimi de propunere si am avut si motive serioase). Pe atunci nimeni nu i-a bagat in seama, dar bulgarii aveau o urma de logica in ceea ce propuneau si daca ar fi sa pariez a-si spune ca Sofia va merge fix pe urmele Bucurestiului si va achizitiona F 16 A/B.

Si ar fi o decizie inteleapta…

GeorgeGMT

156 de comentarii:

  1. Nu tu Suhoi sau Mig’uri? Wtf. Asi fi pariat cu ochii inchisi ca merg pe varianta asta.

    • Dupa imparteala pe ani la achizitie parca citesc MLU nostru.

    • Chiar daca Bulgaria este o tara slava, pro Rusia, liderii bulgari sunt constienti ca ies mai bine si mai ieftin , termen lung, daca isi doteaza armata cu tehnica militara occidentala.
      Pentru ca vecinii Bulgariei, Romania, Turcia si Grecia au in dotare avioane F16, este mai ok pentru bulgari sa se doteze cu F16.Bulgarii ar iesi mai bine, pe termen lung daca in loc de produse SH si-ar cumpara avioane noi pe care sa le poata ulterior moderniza.
      Din motive politice, Gripenul nu va fi cumparat iar datorita costurilor de exploatare iese din discutie si Eurofighter.Casigatorul va fi F16 insa sa vedem daca va fi vorba de un avion nou sau unul vechi.

  2. Din care unul va fi dat de pista la aducerea in Bulgaria si unul la antrenamente in Portocalia.

    • ei amu sa nu fim rai… shit happens la oricine…in orice moment… io ma oprisem sub geamurile uno camine studentesti sa-mi aprind o tigara, si acum imi aduc aminte ca ma gandeam si ca da=o dracu de treaba, fumez asa in mers, ok ma opresc si… trosc! un borcan de muraturi de 10 kile in fata mea pe trotuar…. noa, zic boule, vezi, tie iti trebe sa te mai gandesti… act, don’t think!!!! 🙂

    • Aia sunt ungurii…..astialalti cu ceafa lata si capatanile mari, au alte hibe. De regula le tin la sol pe post de bibelouri! 🙂 Nema bani, nema mentenanta, nema kerosen, deci nema zbor! 🙂

    • Daca pilotii bulgari se antreneaza asa cum trebuie, si nu vad de ce nu ar face-o, scenariul tau nu va fi pus in practica.Accidente aviatice se intampla si la case mari, in genul SUA, Germania, UK, Franta sau Rusia asa ca nu ar fi ceva iesit din comun sa o serveasca si bulgarii.

  3. Era un comentariu pe aici nu cu mult timp in urma in care se spunea ca bulgarii radeau de ale noastre F-uri la mana a 2 a . Se pare ca au ajuns la aceiasi concluzie ca noi , nu ai bani , te aprovizionezi de la magazine second hand . Oricum vor fi sub noi cu 16 avioane . Cat despre a 2 a escadrila romaneasca nu stiu dar am o presimtire ca va fi direct de la americani de data asta . Sau poate aveti voi vesti mai noi despre achizitie . La corvete sunt curios ce vor alege mai ales ca spun ca vor nave noi . Poate de data asta ne inspiram noi de la ei sau le construim pe la Galati sau Mangalia atat pentru flota noastra cat si pentru a lor .

    • Ei planuiesc sa le construiasca in santierele lor.

      • Au bulgarii santiere navale ?

        • Citisem pe un site bulgaresc ca vor cu ocazia cumpararii celor 2 corvete sa revitalizeze industria contructoare de nave din Bulgaria sau ceva de genul. In mod sigur or fi construit si ei o nava ceva in trecut sau chiar si in prezent prin Varna probabil si prin Burgas.

    • Tinand cont de suprafata Bulgariei, pentru misiuni de politie aeriana, 16 avioane sunt suficient.La o adica, in caz de razboi, aviatia bulgara va actiona alaturi de avioanele partenerilor din NATO.
      In cazul nostru, normal ar fi sa cumparam direct din SUA, ideal avioane noi, echipate la nivelul Viper de care sa tragem mai ales pentru misiuni de politie aeriana 30 de ani.Stim cu totii ca este mai ieftin sa exploatezi un avion nou decat unul vechi.

  4. George, in pauze e ok sa ridem de ei. Dar nu prea mult. Ca apoi credem ca stam foarte bine.
    Ar trebui sa ne intoarcem apoi spre noi si sa ne dam seama din nou cit de rau stam.

    • Foarte rau. Se presupune ca Romania, Polonia si Turcia sunt tridentul Nato in ipoteticul conflict cu Rusia dar noi stam foarte prost fata de cele doua.
      Avem nevoie urgent de Leo, Pac3 ,Patria ,inca vreo 40 de F-uri, tot ce tine de razboi electronic, drone si inca multe altele.

      • Nova, rau e suficient.

        • Rau nu e suficient pentru ca nici macar nu am adus in discutie flota. Astia stau cu Slava+6 Kilo dotate cu Kalibr, la 300km de Constanta iar noi visam…

      • Leo, Pac3, Patria si multe F-uri?…bun vis. Le rezolva pe toate PSD-ul acum cand vor castiga alegerile. Le vor transforma in subventii pentru lenesi si in cresteri de pensii pentru mosi si babe. Ca ei ne vor apara tara in caz de ceva…2 mosi si 3 babe pe o bancuta jucand table,facand cu mana la rusi si strivindu-i cu povesti despre cum se muncea la Resita prin 76…

        • Nu ma intrista.

        • Esti in campanie electorala….?????? Pacat ca ai ajuns sa razi de pensionari….si de cine sa-ti apere tara ???

          • Decine sa imi apere tara? Nu cred ca vrem sa aflam…
            Iar de pensionari nu rad, doar ma intristeaza ceea ce au ajuns…masa de manevra a partidelor ce le arunca o frimitura si doua pungi de ulei pentru a-i vota. Si o fac. Asa se intampla in Constanta, stau la coada la ulei+zahar+faina si ghici cu ce mazare ne alegem 4 ani…

      • nova avem nevoie de tot ce ne permite tratatul fortelor conventionale in europa

      • Noi avem nevoie in primul rand de tehnica moderna, de ultima generatie, daca se poate, AA, AT, artilerie de camp, baterii de rachete sol-nava, TAB-uri si MLI-uri, drone si trupe terestre foarte bine instruite.

  5. Care e diferenta in dotare si tactica intre fregate si corvete?
    Intr-o perspectiva optimista, am avea nevoie de unul doua crucisatoare? Poate si un helicopter carrier de buzunar? Daca da, care ar fi tipul care s-ar potrivi cel mai bine contextului de la Marea Neagra? Stiu ca doctrinele Coreii de Sud si a Japoniei sunt concepute in jurul a catorva purtatoare de elicoptere. Franta si Egiptul pe acolo de asemenea.

    • Crucisatoare si portelicoptere doar daca ne gindim sa fim putere coloniala. 🙂 Si atunci ar trebui si niste nave de desant.

      • Sar peste colonializm. Sunt un amator in domeniu, evident. Dar imi imaginez ca scopul final ar trebui sa fie altul decat a rezista suficient daca ar cat sa fii salvat de altii si ca trebuie sa detii capacitati ofensive, pe o tinta rezonabila – Sevastopol de exemplu 🙂
        Presupun ca unui atac bine coordonat nici o defensiva nu-i face fata.

        • Armata unei tari respecta directia data politic. Adica daca politic noi declaram ca ne aparam teritoriul si aceasta este decizia politica, MApN vine si spune: pentru a apara teritoriul vom avea urmatoarea strategie: blab bla bla.
          Pentru a putea sa ne indeplinim obiectivele, necesarul este de: pusti antitanc, biplane, etc.
          Noi avem ca scop apararea, deci mijloacele pe care le alege MApN sint de aparare. In cadrul unei strategii de aparare, Sevastopolul isi are locul doar cu actiuni de oprire a iesirii din port, de exemplu. Dar si asta poate fi interpretat ofensiv si da apa la moara, asa ca ne limitam la apere teritoriale si platforma continentals a Marii Negre.
          Evident, viata bate filmul si in teoria pura enuntata aici intervin interese economice, propaganda rusa, aliatii vestici.
          Aliantele intr-un episod urmator. Urasc sa scriu de pe mobil.

          • Nu vad nici o contradictie fundamentala intre defensiva ca directie politica si capacitati ofensive efective ca strategie.

            • Pentru ca nu este. Capacitatile ofensive sint utilizabile in paralel cu cele defensive.
              Dar daca miine MApN ia Tomahauci, vecinu nervos de la est va avea un pretext in plus de a ne vizita. Este vorba si de imaginea pe care o dau achizitiile. Asa ca in loc de Tomahauci MApN poate lua multe submarine mici si silentioase. Sau nave rapide de atac pline cu Harpoon sau Exoceti. Aici se poate contracara propaganda.

          • Cei de la MApN garanteaza ca a investi in mijloace defensive doar te ajuta sa-ti atingi obiectivele, oricare ar fi ele?

            Nu-mi vin in minte decat doua episoade:

            1) razboiul din Vietnam cand americanii nu puteau intra in Cambogia si Laos (decizie politica), unde se retrageau baietii din Vietcong, pentru a elimina principala ruta de aprovizionare a nord-vietnamezilor. Ulterior Reagan avea sa declare despre senatori ca au fost prea „afraid to let them win” the war.

            2) razboiul de 6 zile din orientul mijlociu, unde un Israel aflat clar in defensiva (politica) a efectuat un atac „preventiv” de toata frumusetea asupra egiptenilor etc.

            • nu au putut intra terestru dar i-au bombardat pana cand au transformat cambogia in cratere

            • Nu, evident ca nu garanteaza. Dar au un buget care se duce – parca – 80% pe pensii. Deci nu pot cu ce le ramine sa cumpere ce vor. La cumparaturi nu se duc la en-gross, ci cu sacosa la piata. De aceea, cel putin pina ajungem la un nivel satisfacator, ne trebuie fieratanii cu folosinta duala. Adica sisteme AA cu raza lunga, care sa ajunga si 200 de km in spatiul adversarului si care sint si primul nivel de aparare AA, apoi cu raza medie, scurta si CIWS cit mai multe. Sisteme AT de la 25 de km pina la 4 km. MLRS cu submunitii. Artilerie. Numai ce am scris aici costa citeva miliarde. Evros.

              Comparatiile cu situatia noastra sint putin fortate. 🙂

        • Legat de colonialism, era o gluma; aproape toti sintem amatori pe aici. 🙂 Si cind o veni un general pe aici (note to self: dream on!) sa ne explice cu cap si coada lucruri, tot amatori pasionati raminem. 🙂

          Si eram nostalgic: cind eram mic si citeam carti despre imperiul britanic, imi doream sa avem si noi o tara cit toti Balcanii, cu iesire la jumatate de Marea Neagra. Dar nu ne tin balamalele sa fim asa ceva in zona asta, in acest univers. Poate intr-un univers paralel. Sau poate peste 100 de ani.

          • Sa fiu sincer, eu asi prefera o jumatate de tara pe luna dacat una mare cat balcanii, in balcani. Spatiul asta este prea toxic, fragmentat, fiecare ciob cu propriile sale aspiratii.

          • Daca vine vreun general pe aici din astia din armia romana s-ar putea sa vina cu caietul si cu pixul sa-si noteze… 🙂
            Nu trebuie sa cucerim toti Balcanii… este de ajuns sa-i facem sa depinda de noi… cei dependenti danseaza tot timpul dupa cantecul alora de care depind…
            Pe chestia asta cu dependentele si creearea dependentelor se pot scrie tomuri intregi… Puterea in epoca moderna se bazeaza intre altele pe dependente….
            Este o adevarata arta sa creezi dependente, sa depinzi de cineva inseamna intre altele sa adopti in majoritatea cazurilor exact ideile celui de care depinzi… ca vrei sau nu…

          • Hahaahahaa si tu Iuliane. Cam aceleasi vise le aveam si eu numai ca atentia imi era indreptata inspre Ucraina… iar crimeea era si ea inclusa. Din pacate ivanii imi stricara visu’ 🙂

            • Aveam jumatate de Bulgaria si Serbia, Republica Moldova actuala, Bucovina de la Ucraina, Transnistria, Sudul Republicii Moldova, pina la Chilia. Am anexat apoi Crimeea, ca imi placea zona. 🙂 M-am gindit multa vreme (citeva zile) daca sa fie pina la Nipru sau nu si am zis ca da. Ca imi povestise bunicu-meu despre tezaurul de la rusi (URSS era pentru mine Mordorul si erau toti de-o mama si de un tata) si trebuia sa existe dreptate divina, nu?. 🙂

            • @iulian, @marius Nu sunteți singurii care visați la imperii în tinerețe. Eu aveam Atlasul geografic general, ediția 1974 și pe el îmi făceam în copilărie cuceririle…

              Și tot pe direcția Bulgaria : ) ) Îmi povestise tata de Cadrilater și mi se pusese pata pe castravețari…

              • @ floryyn hahahahahhahahahaha si eu care credeam ca ca sunt un caz izolat si trebuie sa ma caut la doctor :)))

                Sincer ma bucur sa aflu asta si cred ca sunt sute de mii de romani care au facut asta. Ceea ce inseamna ca tara asta inca are cetateni „de nadejde” care simt romaneste!

          • Americanii au dat la TOTI DESCULTII ajutor ( echipament ) militar gratuit .
            Noua nu ne poate da un ajutor militar de 300-500 mil USD/an .
            Hai macar 100 mil USD/an .

            • @ Mihai

              Nu sunt sigur daca toate ajutoarele au fost gratuite dar cu siguranta cine a primit ajutor militar din partea Americii s-a dorit a se aplica un plan pentru cea ajutata(sau cea ajutata sa se manifeste intr-un fel favorabil unor strategii sau unor planuri ale Americii).Asa ca atunci cand o sa primim ajutor din partea americanilor(si nu mrapuri sau humvee) atunci sa va pregatiti de ceva serios pana atunci ochii si urechile deschise.

    • Nu avem noi ce sa facem cu portelicoptere.

      • Sa eliberam Crimeea. 🙂

        • eu as elibera si Moscova putin, nu numai Crimeea. Ce rau imi pare ca Guderian si von Manstein nu au fost lasati sa isi faca treaba, radea putin comunismul de pe fata pamantului si acum poate altfel statea treaba…dar istoria nu o poti schimba…

          • Sunt de acord cu tine.numai ca la nivelul de inzestrare al armatei germane din acel moment comparativ cu armata Rusiei,Germania era cu mult in urma.

      • Io* zic ca un portelicopter ar pune pe ganduri tot ce misca pe langa noi, chiar si unul mai mititel…Am proteja interesele noastre si ale altora in MN de minunte…. Si cu ocazia asta am putea cu adevarat sa spunem ca suntem furnizori de securitate asa cum ne place sa ne laudam la diverse conferinte… Tu iti dai seama ca aia care ar trebui sa le protejam interesele in MN trebuie sa sara cu banul + ca vor fi oarecum dependenti de noi….Turcia, Ucraina, Bulgaria… Georgia… si alte state care se presupune ca vor avea iesire la MN vor trebui sa-si ajusteze politica in functie de ce vrem si ce putem noi..Uite asa se creeaza o coalitie… Cu alte cuvinte ajungem un fel de tatici in MN…Mai adauga si faptul ca industria noastra aviatica ar fi fortata sa renasca trebuind sa dotam acel portelicopter cu aparate de zbor, industria noastra militara ar trebui sa renasca, atit pe baza proiectelor noastre cat si in parteneriat… Portelicopteru’ ala trebuie sa fie insotit si de alte nave, submarine, grupuri de forte speciale la bordul navelor, nave de logistica… Automat politrucii nostri ar trebui sa aloce peste 2% ala pe care il pitrocesc cu limba de lemn…
        Cu alte cuvinte, ciolovecii ar trebui sa conceapa noi planuri in privinta MN… chestie care-i pune pe ganduri… Nicaieri nu scrie ca RO nu are voie sa aiba portelicopter, ba mai mult avem voie sa avem nu stiu cate aparate iar noi avem la ora actuala nici macar un sfert din ce avem voie conform tratatelor….Stiu baietii de aici mai bine decat mine cate elicoptere avem voie…

        • Ar da apa la moara si asa autoalimentata fratiorilor.

        • Dany, azi sint relaxat. Am o dispozitie de hipiot pacifist. Peace, man!

          • Este naiva o abordare de genul: Romania cu o populatie de 20 mil ar trebui in teorie sa detina un arsenal comparabil si o doctrina cu o Australie de 23 mil „za souls”?

            • Deloc. Dar ne trebuie si un PIB sa o sustina.

            • Oricum am cugeta ajungem la o singura concluzie.

              Extrase din Australian Defence Doctrine Publication:
              Australia’s overriding national security interests are to safeguard the
              physical security of Australia and the Australian people, and to preserve
              Australia’s capacity for independent decision-making as a sovereign state.

              Si paragraful imediat urmator:
              The protection of Australia’s national security interests is a matter of
              national policy, not just defence policy, and requires the application of a
              whole-of-nation and whole-of-government approach to national security.

              Concluzia este ca problema este in primul rind – pentru noi – la nivelul politic.

        • Da si ti-l pocneste un Kalibr cand iesi din port cu dita-mai magaoaia….
          Ar pune intr-adevar pe multi pe ganduri, ar rezerva vreo 4 rachete pentru el.
          Si ar pune pa ganduri si pe planificatorii Fortelor Terestre ca ar suge milkshake-ul de la gura lor……

        • De ce iti trebuie portelicopter?Nu ajung doar elicopterele? de la Constanta ajung repede oriunde!!!! De ce iti mai trebuie sa ai si o tinta pe mare care sa fie lovita cu o singura racheta!
          Pune 20 elicoptere la constanta si ai acoperit tot lacul!!!!

          • Da, asta ma intrebam si eu.
            Ca principiu, e preferabil sa alegi tehnica de mare valoare de achizitie, cu potential tactiv superior dar intr-o cantitate mica sau sa optezi pentru tehnica de mica valoare dar usor de procurat si inlocuit.
            Calitate sau cantitate? Exclusivism sau „spamm”? Sau o combinatie intre?

        • @dany,

          Asta ar insemna ca ne trebuie si F 35 cu decolare de pe portelicopter. Iar noi vizam doar A-ul, intr-o ipotetica achizitie viitoare. Fara aceste avioane, portelicopterul e limitat, sa nu zicem inutil. Iara daca te bagi in jocul asta, trebuie sa joci, nene, ca el nu mere singur prin balta Neagra. Are nevoie de grup de lupta si sprijin…..de o fregata, 2 corvete, minim un submarin si de o nava lansatoare de rachete. Si asta e varianta cheala, in mod normal cam dublu iti trebuie, avand in vedere ca dedicatia acestui portelicopter e pentru ciolovaci! 🙂

          Eu vad aproape imposibila aceasta achizitie, avand in vedere doctrina noastra militara, anume politica strutului! 🙂

          Sa nu uitam ca in WW2, marina romana a fost singura arma romaneasca care a tinut piept pana in 23 august, cu mandrie si putinta, incercarii rusilor de a debarca in Romania via litoral. Pe uscat rusii intrasera in Cernauti si in Basarabia, pe calea aerului IAR-urile 80 trecuse-ra in partea a II-a a vietii lor, anume din agresor de rusi, in incasator de petarde americane. Marina a tinut steagul sus….Moskva stie cel mai bine treab aasta! 🙂

          Cred ca si acum ar avea cele mai multe sanse sa faca fata rusilor, data ar fi dotata corespunzator! 🙂

          • Nu mai sustine asta!!! Ca acum vin prietenii care iti vor spune ca nu avem suficiente nave pentru cite Kalibr au fratiorii. 🙂

            • Iar apoi vor spune si ca nu are rost sa facem nimic, ca au si Iskander, nu doar Kalibr. Si au si Armata si T90 si Su-34 si Su-35 si Mig-29.

              Si ca daca ne gindim mai bine ar trebui sa ne imprietenim cu rusu’ mai bine, sa ne stringa la pieptul tare, de barbat bine facut, iubitor de dreptate.

              Si apoi sa ii multumim pentru ca ne-a iubit cale de un mariaj si il cerem in casatorie si pentru al doilea. Si sa ne punem cenusa in cap, ca am fost o curva care a fugit din caznicia(!) fericita pe care o aveam, dar momentul de ratacire s-a incheiat.

              Si vor spune ca va fi bine asa.

          • Pai io* ce am zis? Intre randuri am spus ca trebuie sa abandonam politica strutului … 🙂
            Dupa cum bat vremurile este foarte posibil ca in vreo 4-5 ani sa avem si F35 nu doar 48 de F16 cu conditia sa nu fie schimbata peste noapte orientarea RO…
            Cand am zis ca o sa avem macar 100 de rachete din alea de ultima generatie in timp scurt pt F16 unii au dat dezaprobator din cap… ca nu se poate.. .este chiar foarte posibil sa avem mai mult decat spuneam eu…
            Una este sa te milogesti la altii sa-ti protejeze interesele si alta este sa le protejezi tu pe ale altora… Io* zic ca vorbele alea pe care le tot pitrocesc politrucii nostri „suntem furnizori de securitate” incep incetul cu incetul sa prinda radacini…De prosti nu spun ei asta… Cu alte cuvinte ne pregatim militar / economic si politic sa devenim cu adevarat un actor principal in zona….Chiar daca unora nu le convine… Si stii tu, cand apare o noua stea pe scena automat alte stele incep sa paleasca, automat stelele astea pe moarte incep sa-si piarda din stralucire…

    • Dotare… Depinde cind au fost facute. Diferenta e data de deplasament, corveta fiind cea mai mica nava mare, urmata apoi de fregata. Ca dotare, unele corvete noi au aceeasi dotare ca fregatele mai vechi, cu un echipaj mai mic (vezi LCS). Granitele intre clase incep sa dispara si in plus navele dedicate au inceput sa fie inlocuite cu nave multirol.

      • Care e cea mai mica nava multirol? Si ce poate ea sa faca?

        • Teoretic sau practic?

        • Rusii au tras Kalibr de pe Buyan-M. Corveta.

        • „Care-i cea mai nava multirol?” Pe langa hazliul intrebarii, raspunsul serios ar fi; portavionul nucleara, urmat de submarinul nuclear.

          • Era cea mai mica. 🙂

            • Intrebarea mea, harzie sau nu, este cum poate o natie mica si saraca sa pastreze aparentele unei abordari ofensive?

              • Doar o parere proprie.

                Naval, cu elicoptere capabile de ASUW si ASW, corvete rapide cu rachete antinava si CIWS, corvete mari multirol, fregate multirol, doua submarine.

                Aerian cu cel putin 48 de avioane F-16 si, eventual, 12 F-15.

                Mult AA stratificat de la distanta mare la CIWS, rachete antinava.

                MBT, APC, SPH, IFV, sisteme cu rachete AT, MRLS.

                Drone.

                Si – cel mai important – oameni foarte bine pregatiti, fara a mai exista impostorii de acum.

                • Cu dotarea asta si cu oameni pregatiti poti face fata unei agresiuni similare celei din Ucraina? Pentru cat timp? In ofensiva poti opera pe cont propriu cau contezi pe suport american? Poti sa pui piciorul in Sevastopol? (am eu un fix cu tinta asta)

                  • Undeva mai sus doreai sa eliberezi Crimeea. Poate reconsideri 🙂

                    Nu stiu cat de conectat esti la „basarabism” dar exista unele voci care suna cam asa: http://moldnova.eu/ro/nu-unire-cu-romania/

                  • Meh, greu sa imi dau cu parerea.

                    Similar celei din Ucraina da, putem. Capaciti bine cum trec Prutul si cu suficient PR, pe termen nedefinit.

                    Daca aduna tot ce au disponibil si fac ceea ce fac ei mai bine (adica rusesc) nu mult timp fara suport extern. In situatii de genul asta se pune problema si la modul de a alege:
                    – doar facem scrum tot ce trece in ograda nosatra sau
                    – dam cu submunitii si termobarice pina peste granita in toate unitatile pe care le au, chiar daca au trecut numai cu un pluton si 4 BTR la noi (ca PR, pentru a nu iesi noi agresori trebuie sa avem dovezi de netagaduit).

                    In ofensiva da, cu mijloacele necesare putem opera pe cont propriu. Dar in ce scop? Doar sa ii educam sa nu mai faca asa ceva niciodata, sa eliberam colhoznicii consumatori de tarie sau sa ne recuperam tezaurul?

                    Nu m-as atinge de Sevastopol. E otravit.

                    • Vorbeam doar ipotetic, in contextul unei agresiuni improbabile. Sa stai doar in defensiva sau mai grav, sa faci proiectii ale unui viitoar incert in termeni exclusivi defensivi e o carte pierduta. Ori cand mergi la mall sa-ti cumperi jucarii, ar trebui sa ai o idee destul de clara despre ce fel de joc vrei sa joci.
                      Pana si finlandezii, desi erau intr-o neta inferioritate, au mers in ofensiva.

                    • Pai ce vad cei ce ne conduc: http://lege5.ro/Gratuit/geydkojqgiza/carta-alba-a-apararii-din-11042016

                      – cut here –
                      Criza economico-financiară şi crizele de securitate din Orientul Mijlociu şi nordul Africii au condus la agravarea problemelor sociale, generând amplificarea fluxurilor de imigranţi către statele membre ale Uniunii Europene. Asemenea fenomene au impact direct asupra dezvoltării fenomenului terorist şi al crimei organizate transfrontaliere, cu predilecţie a traficului ilegal de arme, traficului de droguri şi persoane, precum şi proliferării armelor de distrugere în masă, a tehnologiilor şi materialelor nucleare.

                      În acest context complex, securitatea şi, în mod implicit, apărarea excedează sferei de responsabilitate a unui singur stat. Astfel, se impune stabilirea unor măsuri pentru a asigura predictibilitate, coerenţă şi consistenţă în întrebuinţarea instrumentelor naţionale de putere, atât independent, cât şi în cadru aliat şi al Uniunii Europene, pentru managementul unor posibile situaţii de criză.

                      În prezent, prin apartenenţa la sistemul de valori euroatlantic, România beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din întreaga sa istorie. Garantul principal al securităţii României rămâne Alianţa Nord-Atlantică, ale cărei politici şi capabilităţi se bazează pe principiile solidarităţii şi indivizibilităţii aliate, menţinerea solidităţii relaţiei transatlantice, angajamentele ferme ale SUA pe continentul european, ca şi pe consolidarea parteneriatelor Alianţei. NATO se confruntă în prezent cu o serie de provocări fără precedent în ultimele două decenii, ca urmare a apariţiei unor noi crize de securitate în regiuni precum estul Europei, Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

                      În estul continentului, Federaţia Rusă depune eforturi pentru consolidarea statutului de mare putere la nivel regional, afectând traiectele europene şi euroatlantice ale unor state precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

                      În Regiunea Extinsă a Mării Negre, acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin punerea în discuţie a ordinii internaţionale, conservarea conflictelor îngheţate, anexarea ilegală a Crimeii şi intensificarea prezenţei militare în regiune, au readus în atenţia NATO consolidarea misiunii sale fundamentale – apărarea colectivă şi validitatea aranjamentelor de securitate încheiate cu Rusia la sfârşitul secolului XX.

                      Regiunea Balcanilor de Vest este marcată de o tendinţă de perpetuare a instabilităţii, în pofida dorinţelor statelor de integrare europeană. Menţinerea la nivel regional a unui anumit potenţial de destabilizare, cu rădăcini etnico-religioase, favorizează emergenţa extremismului, pe fondul posibilei întoarceri a luptătorilor străini care activează sub steagul unor organizaţii teroriste în Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

                      România, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, trebuie să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate, în coerenţă cu ceilalţi aliaţi şi parteneri, să îşi respecte angajamentele internaţionale pentru creşterea credibilităţii şi a profilului regional, menţinându-şi statutul de furnizor de securitate.

                      Obiectivele politicii de apărare pentru perioada 2015-2019:
                      – Dezvoltarea capabilităţilor de apărare robuste;
                      – Creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi al UE;
                      – Consolidarea parteneriatelor strategice, în mod deosebit cu Statele Unite ale Americii;
                      – Dezvoltarea relaţiilor de cooperare internaţională în plan bilateral, regional şi în cadrul organizaţiilor internaţionale;
                      – Sprijinirea altor autorităţi publice în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

                      Scopul fundamental al politicii de apărare este asigurarea deciziilor şi acţiunilor în domeniul apărării care să permită garantarea suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a României. În vederea realizării acestuia, este necesară operaţionalizarea obiectivelor naţionale de securitate circumscrise domeniului apărării, stabilite prin Strategia naţională de apărare a ţării, Programul de guvernare, precum şi a celor rezultate din documentele de planificare a apărării adoptate la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.


                      – and here –

                      Si continua asa pe pagini intregi…

                      Personal cred ca daca unul cunoscut ca e golan (care te-a mai lasat in trecut fara banii de buzunar scosi de pe card) vine dupa tine pe strada strigind ‘Baiatu, baiatu, stai ma putin sa vorbim ceva!’ intii il linistesti si apoi il intrebi de binete. Dar exista si oameni mai pasnici decit mine. 🙂

                    • Nu poti face nimic doar aparandute, contratacul este regula in orice armata nu e vorba de Sevastopol dar sa recucesti o pozitie pieduta care te devantajeata este necesar sa o poti face.
                      Aceste puncta cheie sant cucerite si fortificate trebuie sa le recuceresti.,trebuie sa poti tine un atac sustinut.
                      Un astfel de punct pierdut sa zicem Constanta,anumite treceri,treceri pe care inamicul le folosete ca sa atace in continuare nu pot fii lasate,luptele nu se duc decat in puncta cheie care iti asigura un avantaj major.
                      Ce mai este un strateg military daca se apara unde nu are nici un rost dar nu poate recuceri un punct cheie,ce credeti voi ca este o strategie militara si pe ce se sprijina ,

                  • Mi-ai dat o idee de joc pe calculator, tableta sau pe masa (ca Risk). Jucatorul joaca obligatoriu cu Rusia – era sa scriu URSS. Este singura alegere posibila. Si orice ar face ia bataie. Alegerile nu fac decit sa fie invins mai greu sau mai usor. 😀

                    • E ca si cum ai juca Company Of Heroes 2 cu rusii. Iau mereu bataie cand joc cu rusii 🙂

                    • „Dezvoltarea capabilităţilor de apărare robuste;”
                      Ar trebui bagat cu capul in wc tipul care a scris asta.

                    • Citeste, citeste tot. 🙂

                      Intr-un fel, acum esti la ‘Ora de ura’. Inveti sa ii urasti mai bine.

                    • Limbajul ala de lemn e atat de sec si impersonal ca e greu sa-l parcurgi pana la capat. Printre bla bla-uri am inteles ca trebuie sa ne aparam mai presus de orice. Pune fundu-n poarta si spera sa nu-ti dea gol ca deh, asa-i in „tenis”. Si nu sunt suficient de implicat cat sa-i urasc.
                      Sunt un ignorant, da. Realizez ca suntem intr-o situatie deplorabila si ca totul se reduce la capital uman de care nu dispunem, cel putin deocamdata. Ca educatia e salvarea a tot si toate pe termen lung.
                      Mai realizez ca efervescenta in achizitii militare e o reactie nervotica – impusa de terti deci pripita pentru ca nu o intentionam – la presiunile din Donbas si Crimea si ca nu urmeaza un plan cerebral creionat de vreun geniu militar. Pare intamplator – poate chiar surprinzator pentru voi cei care asteptati asta de multa vreme, sunt convins – dar uite ca se intampla si se cheltuie banul public pe ceva jucarii. Tot ce pot eu spera, ca si contribuabil (ha!), e ca banii atati cat sunt se vor cheltui intelept si nu pe idiotisme.

                      Dar sunt optimist 🙂

    • Tactic diferenta intre corvete si fregate este data de marine. O fregata poate juca rol de nava multirol, o corveta – datorita tonajului redus – poate acoperi unul, maxim doua roluri.
      Fregatele sunt nave oceanice (cu autonomie mare), corvetele nu foarte, fregata poate opera singura, corveta mai putin. Ambele nave sunt in principiu nave defensive, ASW, AA si concepute pt apararea cailor navigabile.

      • George, nu as mai lua marimea in calcul: au inceput sa clasifice la corvete nave de 3000 de tone, in timp ce fregatele au ajuns la 7000 de tone. Ori pe o nava de 3000 de tone pui orice vrei, nemodular.

        • In 3000 to nu prea pui si ASW si nava-nava si AA. Cele mai mici nave dotate cu Aegis sunt in dotarea Norvegiei, 5000to si au sistemul. Plus ca la 3000 to nava are autonomie mica, cantitate mica de munitie.
          In ziua de astazi notiunea de nava multirol are legatura destul de directa cu lansatoarele verticale multi-munitie 🙂 .
          Daca mergi pe corvete atunci trebuiesc cuplate doua cate doua si ajungi la sase nave. Adica fiecare nava este specializata pe ceva si in subsidiar poate avea si o a doua specializare…
          Complicat va fi atunci cand sa le pui sa lupte intr-un mediu integrat, Au incercat englezii in Malvine si le-a iesit pe nas.

          • Ceea ce ai spus tu se aplica la cele de pina in 1500 de tone:
            Pohang la 1200 de tone au tun, Harpoon, torpile, incarcaturi de adincime.
            D’Estienne d’Orves la 1200 de tone au Exocet, tun, torpile, si AA.

            La peste 1500 de tone, deja pun pe ele de toate:
            Braunschweig la 1800 de tone au CIWS, mine, rachete antinava si tun.
            Pe Sa’ar 6 la 2000 de tone au pus tunuri, rachete SA, SS, CIWS, torpile si elicopter. Asta dupa ce pe Sa’ar au avut rachete SA, Harpoon, CIWS si torpile plus un elicopter.

            Iar daca ne uitam si la ce urmeaza – Gowind si Meko, parerea mea e ca o corveta de peste 1800 de tone deja cara echipamentul unei fregate Type 22. Tehnologia scade numarul membrilor echipajului, lasind spatiu liber si putind adauga mai multe echipamente.

          • Ba se poate pune tot ce trebuie pe o corveta grea, de circa 3 mii de tone, dar trebuie un proiect destept.. 😉

    • Noi avem un tun la două fregate și ne gandim la porthelicoptere?
      :))))

    • Suntem prea saraci iar Marea Neagra prea mica pentru a ne dota cu crucisatoare sau portelicoptere.Datorita suprafetei mici a Marii Negre, doar de cateva sute de km dintro parte in alta, navele tale sunt foarte vulnerabile in fata aviatiei militare, rachetelor nava nava sau sol nava.
      Pentru noi sunt ok corvetele multirol, submarinele cu propulsie clasica de ultima generatie , dronele de supraveghere si bateriile mobile de rachete sol-nava.
      Marile nave de suprafata(distrugatoare, crucisatoare, port-avioane) sunt ok atunci cand actionezi pe oceane, la mare distanta de casa, respectiv la mii sau zeci de mii de mile marine de bazele tale.Nu este cazul Romaniei, o tara saraca, fara aspiratii la suprematia globala, din motive foarte cunoscute.

  6. notinventedhere

    1.suedia are multe gripen pe butuci
    zice fiecare al treilea e scos din circulatie
    http://www.svd.se/vart-tredje-jas-plan-taget-ur-drift

    2.ce naiba faci cu corvete inre-un lac precum MN cand cu 2 rachete se termina flota romaneasca

    3.americanii ar trebui sa finanteze daca vor trident, raman in curand fara turci, pompeaza miliarde in tot felul de tari satelite
    https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_foreign_aid

  7. Off , : prezidentu Iohannis le da peste bot celor de la Comisia Europeana ca s-au luat de polaci . Mai pe scurt CE ar fi intocmit si dat publicitatii un raport cum ca democratia si drepturile omului ar fi in pericol in Polonia Prezidentu nostru a spus ca nu era momentu si timpu pentru un asemenea raport avand in vedere amenintarile din Europa de Est si ca are incredere in democratia poloneza ca sunt aliati nostrii strategici etc etc . De asemenea s-a mai luat de taica Putin vis a vis de amenintarile la adresa Romaniei , propaganda media , etc..
    sursa : DIGI 24

    • asta cu drepturile omului in mediul asta nou creat de rusia mi se pare o aberatie bruxelleza. adica, da frate…drepturile omului sunt importante – mentionez ca nu am citit raportul UE si poate au dreptate, or fi ars pe rug polacii ceva concetateni si merita mustruluiti – dar de obicei UE asta o da in febletea asta a drepturilor omului de fiecare data cand vreunu e apostrofat mai riguros de conducerea tarii sau cand , incarcerat fiind, nu ti se acroda dreptul la o plimbare de 2 ore pe zi prin poiana cu maslini. sa nu exageram, zic…
      si eu sunt de parere ca in mediul din ziua de astazi, povestea cu drepturile omului dusa la extrem nu mai merge. aici ii dau dreptate ministrei justitiei, drepturile omului (unele dintre ele) mi se par un lux astazi. si daca ar fi sa continui ma jur ca pe toti coruptii astia de la noi i-asa pune sa munceasca cu tarnacopul in mana la un nou canal dunarea-marea care’o fi. poate asa se invata minte ca treaba cu dna-ul nu se pare ca ii sperie…

      • Așa a spus un înalt duhovnic al moldovei , sa îi pună pe corupți sa simtă Cum se câștigă banul la munca la canal , și l au făcut fascist și comunist în toate felurile, cât despre polaci ei ne considera țigani aceasta e percepția , când s a întâlnit iohanis cu noul președinte polac a venit ăla el fiind juma de metru sa ne dea ordine sa ne facem autostrăzi ca sa ne poată face ei transportul ….doar sunt tara de șoferi așa s a ridicat tara din banii veniți de la șoferi .

    • Din searia sa radem cu DW. D-na Wesel zice ca daca nu le convine, polacii pot sa isi ia jucariile si sa plece.
      http://www.dw.com/ro/comentariu-nu-pl%C3%A2nge%C5%A3i-pentru-var%C5%9Fovia/a-19299674
      Acum nici polacii nu sunt fraieri, stiu bine ca doar americanii le garanteaza granitele. Nemtii si francezii nici nu vor, nici nu pot sa ii ajute. Asa ca nu mai dau nici ei prea multe parale pe parerea teutonilor.

  8. Bun….sa o luom logic:

    -Bulgarii cumpara 8 avioane + inca 8 pe viitor.

    -Romanii au 12 si anul asta mai cumpara 12.

    -Posibil ca bulgarii sa mai vrea cateva bugati in functie de context, poate chiat ajungand la 24.

    -Despre noi seful LM spunea recent ca am putea si avea si in intentie sa ajungem la 48 de bucati, 24 chiar noi nouate. Si ambasadorul SUA in Romania marsa pe aceeasi directie, anume 48 de bucati. Iar la cum merg lucrurile cu rusii, cred ca alea le vom avea, ca vrem ca nu vrem noi. A se vedea recenta dezmorteala, ba chiar forfota referitoare la achizitii militare.

    -Croatia are sansea mari sa opteze si ea pentru F 16 SH.

    Asta inseamna ca Aerostar Bacau a pus-o de o mentenanta regionala pentru F 16 si MIG 21(pentru inca cativa ani buni).

    Doamne ajuta! 🙂

  9. Apropo de foto, orice s-ar spune, frumoase sunt Mig 29.
    On topic: 210 milioane/buc pentru o corveta noua nu e cam putin?

  10. Eu m-as bucura ca bulgarii să ia hârburile de la portughezi, în felul acesta nu vom mai avea de unde să cumpărăm hârburi pentru armata noastră și vom fi nevoiți să cumpărăm avioane noi.

    • Are USAF in stocuri mai multe decit pot duce.

    • Stai linistit ca au altii avioane mai harburi ca ale portughezilor , vezi olandezii , belgienii . Sper sa nu-I manance pe astia undeva sa ia de la ei .

    • Gogu' de la cazane

      Da’ portughejii nu s-au naravit oare la traficat F16 SH ? Le iau de la americani din parcare, le repara, le aduc cat de cat la zi, le vopsesc, le zic MLU si le vand la estici ca marfa prima-ntaia. In curand vor vinde mai multe decat au avut vreodata…
      Stirea cu Aerostar care sa asigure mentenanta F16 zonal ar fi foarte buna, desi mai sunt si Turcia si Grecia prin zona.
      La Craiova nimic? Au fost unele reportaje in 2015 despre TD ca fiind un 99 modificat, cu motor nou, radar si electronice noi, etc, dar de atunci nimic.
      Porthelicopter? Asta este un subiect asa, sa avem ce discuta la o cafea (si tigara, care mai fumati) despre viitorul foarte indepartat si SF al tarii sau de Universuri Paralele(cu realitatea imediata).
      In concluzie, ceva se intampla in zona daca se misca si bulgarii. Sa speram ca noua orientare militara americana se va mentine si dupa alegeri…

      • IAR 99 TD/XT nu e o utopie, insa nu e un produs al Avioane Craiova, ci mai degraba un parteneriat intre INCAS(managerul de proiect), adica cei care se ocupa cu proiectarea avionului….Centrul de incercari in Zbor din Craiova, adica cei de-l testeaza si il omologheaza si Avioane Craiova, acestia din urma construiesc avionul dupa cum spune INCAS-ul. Daca sunt probleme cu avionul, Centrul de incercari in zbor din Craiova instiinteaza INCAS-ul, acestia fac modificarile de rigoare, implica fabrica de avioane, iar daca totul se termina cu bine si armata vrea avionul, fabrica de Avioane executa comanda.

        Cred ca la noi era mai bine daca era ca la rusi…..anume biroul de proiectari, centrul de incercari in zbor/omologari si fabrica constructoare sa fie o singura entitate, preferabl intr-un singur loc, astfel dispareau multe probleme inerente dezvoltarii unui proiect de acest fel si se evita sustragerea de la raspundere in caz de probleme. La noi dau vina unii pe altii in caz ca ceva iese prost! 🙂

        Uite ceva amanunte recente despre XT:

        http://www.aviatiamagazin.com/headline/iar-99-td-din-nou/

  11. Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Israel au sau vor avea in curand cateva zeci de F-16A/B disponibile. Unele au inceput deja procesul de inlocuire cu F-35.

  12. Cateva poze noi cu F 16 cocar romeno
    http://cannontwo.blogspot.ro/2016/05/esquema-de-pintura-para-os-f-16-da.html
    Nu stiu daca au mai fost puse pe aici , sunt de pe 30 mai .
    Si un low pass mig 21 la Clinceni pe la minutul 2:46
    http://www.aviatiamagazin.com/headline/jos-jos-jos/

  13. Acum trebuie sa-i invatam pe Bulgari limba Romana si prin 2058 vor face unirea cu noi.

  14. Cum pot adauga fotografii? Nu reusesc. Ai putea sa-mi dai adresa ta de mail sa ti le trimit?

  15. Trei din aparatele cumparate de noi proveneau din stocurile USAF ,asa ca este foarte posibil ca opt aparate sa fie vindute portughezilor revitalizate si vandute apoi bulgarilor

  16. Romania a devenit tinta in razboiul dezinformarii delansat de Rusia iar scopul este neutralizarea tarii, „adica sa o impiedice sa intervina in zone unde Rusia are interese directe, precum Moldova sau Ucraina”, explica intr-un interviu pentru Hotnews.ro Janusz Bugajski, analist la Center for European Policy Analysis din Washington. Potrivit acestuia, Romania trebuie sa devina un asa numit actor A2/AD (aria denial) in zona Marii Negre, adica sa contribuie alaturi de alte tari ca Bulgaria si Turcia la crearea unor zone de interdictie care sa previna intrarea Rusiei in spatiul lor, fie ca vorbim de spatiu economic sau teritoriu strategic. citez.hotnews

    • Faza e ca si fara razboiul dezinformativ al Rusiei, Romania nu intervine acolo unde are interese directe, vezi Moldova. Eu zic ca propaganda rusa e binevenita, cel putin am avea ce blama mai tarziu cand ne-or fi crescut suficiente coaie. Si sincer sper sa vina vremea cand om avea mai mult de doua.

      Si acum se gasesc dobitoci care sustin ca vina nerealizarii reunificarii in anul de gratie 1992 o poarta Iliescu, „contextul complicat”, ca am ratat un moment istoric irepetabil decat peste 100 de ani, etc.

      Eu zic ca noi ca natie ca intentionam sa fim trebuie sa ne privim in oglinda si sa recunoastem ca nu am avut coaie, ca nu avem nici acum cu toate F16’urile din lume.
      Priveste un meci de fotbal Polonia-Rusia, bataia generala de dupa, dupa care unul Romania-Rusia si ai sa intelegi.

  17. Polonia, preocupata in legatura cu securitatea sa, isi va spori anul viitor fortele armate la 150.000 de oameni, fata de 100.000 in prezent, a anuntat vineri ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, citat de AFP.

    • Cum naiba, o crestere a efectivelor cu 50% intr-un singur an ?? Zici ca vine WWIII in 2018…

    • „Doctrina Q” (forma pe harta a Romaniei e ca aceasta litera) de care vorbeam si eu ca ar merge la noi, indiferent de situatia politica, fiind de fapt un etalon de baza.

      „Voievodatele” polonezilor (la ei sunt unitati admin-teritoriale, la noi doar regiuni istorice – si sper sa ramana asa, cu judetele ca unit-admi-teritoriale de prim rang – care compun Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova) vor avea cate o brigada dedicata de „garzi patriotice”

      La noi am incorpora astfel de brigazi/regimente in „divizii/brigazi regionale/teritoriale” (minim 10/maxim12):

      10= Ardeal, Maramures, Bucovina/Noldova de N, Moldova de Sud, Baragan, Valahia, Oltenia, Banat, Crisana
      +
      1= Bucuresti
      +
      1=”De rezerva”/NATO
      total 12,d esi numarul poate fi mai mic decat 10 daca tinem cont de Baragan ca fiind legata de Valahia sau situatia Banatului Crisanei si Maramuresului cu putine judete. Oltenia mea este este „media”.

      Noi acum avem 3 divizii „mari” ( fapt sunt medii toata ziua, basca lipsurile) – ba chiar as fi abscons si as spune de facto…doua:
      -2 Getica (Moldova +Dobrogea);
      -4 Gemina (Transilvania).

      …ca si de pe siteul ForTer la Organizare/Structura a disparut 1 Dacica (Tara Romaneasca..unitatile sale fiind acum sub comanda celorlalte doua..cica) pentru ca in august-septembrie 2015 a trecut in subordinea NATO!..devenind „Divizia MultiNationala de Sud-Est”, cu maxim 15 000 de militari preconizati in 2018 (inclusiv cu cei bulgari) cand devine operationala…insa trebuie sa vedem ce se stabileste concret la Summitul NATO de la Varsovia.
      http://www.forter.ro/content/structura

      Diferenta ar fi ca la diviziile/brigazile din est (de unde vin the Night King-VladPutin si ai sai WhiteRussian-Vodka-Walkers) am avea efective complete, in timp cele din vest ar fi mai reduse, acest lucru fiind facut mai ales la nivel de batalioane: de exemplu, in loc de 3 companii la un batalion complet de tancuri in est, am avea numai 2 companii la un batalion de tancuri vestic…samd…

      Problema e ca nu exista viziune clara, un plan detaliat referitor la logistica necesara, de bani…hmm, tac din gura, sunt complet in ceata.

      Ne-ar cam trebui si noua o Garda Nationala cu stagiu voluntar (doar baieti, de ce nu si fete?) pe o anumita perioada de timp (cateva luni, poate 3 luni = 12/13 saptamani pe stilul – insa „downgradat” la bareme – al USMC „boot camp”).

      Bravo Polonia, ministrul lor al apararii – am mai spus-o – e literalmente un „vanator de pro-rusi”.

      __________________
      As mai puncta cu ceva si anume e vorba de Israel: IDF are 2 divizii regulate si 5 „teritoriale”, plus inca 3 in rezerva! Pentru o tara cu „doar” peste 8 milioane de cetateni (noi suntem de 2,5 ori mai multi), tinand cont de problemele specifice, nu e o surpriza totusi. La ei e stagiul militar obligatoriu pentru baieti (3 ani) si fete (2 ani)..ma rog, astea-s generalitatile, exista si alte tipuri de stagii si de timp efectuat. Beleaua e ca Israelul da cam plus/minus 6% din PIB pe aparare…

      _________________
      Pentru mine e clar ca Polonia incearca sa-si faca – de fapt cred ca termenul corect este „sa-si cristalizeze” ceea ce eu consider la fel si pentru Romania prin „Doctrina Q”: Planul/Marele Plan. Baza. Minimul necesar.

      Ala dupa care dam noi pe aici apa la soricei de fiecare data cand ne plangem ca in WWI si WWII am fost mereu prinsi la inceput cu pantalonii in vine.

      „Conform deciziei adoptate în aprilie, aceste unități vor avea 35.000 de membri, fiecare din cele 16 voievodate (unități administrative) urmând să dispună de o brigadă, iar Mazovia (centru) de două.”
      http://independent.md/polonia-isi-ia-noi-masuri-de-securitate-fata-rusiei-unitati-de-aparare-teritoriala/#.V1IB-DV96Ht
      ______________
      La Varsovia trebuie sa se stabileasca clar ce puii mei facem in urmatorii 9-10 ani, pana prin 2025 era faza cu integrarea totala, ca de insailari de tipul „Marsul Cavaleriei”-Uncle Sam wuz/is here…sunt satul.
      Trebuie ajungem la niste numitori comuni cu Polonia, ca nu se mai poate.
      Chiar incepe sa imi miroasa „o revenire” a regimentelor?

  18. Off-topic:

    Dupa calutii low-tech ai Vanatorilor de Munte ca mijloace perfecte pentru asigurarea nevoilor lor, acum avem posibilitatea unei alte metode low-tech de reglare a raportului de forte.

    http://nextbigfuture.com/2016/05/dutch-company-trains-eagles-to-take.html

    Mi se pare glorioasa imaginea – un soimar militar dedicat distrugerii dronelor de mica altitudine. Si, daca ii doboara, ii punem pe cei de la PETA pe capul rusilor.

  19. Au cerut deja 9 F16 Portugaliei si se pare ca si noi am mai cerut inca 12.Nu inteleg un lucru.De ce SUA dau avioanele intai Portugaliei in loc sa le modernizeze direct ? Ca sa-si mai ia si portugezii un 10mil$/aparat mocca ?

    http://defence.pk/threads/bulgaria-requests-surplus-f-16s-from-portugal.433391/#post-8354687

    • Cine stie ce conditii au pus americanii ca lucrul asta sa se intample, atat noua cat si portughezilor. Poate ne gaga F 35 pe gat la toti, mai devreme sau mai tarziu! 🙂

      • gogu de la pascani

        daaa…si ce naspa ne-ar sta cu cateva F-35 bagate pe gat…

        • Vreau sa ii intreb pe cei care sunt mai vechi intr-ale militariei. Credeti ca Rusia va ataca Romania sau Polonia sau Tarile Baltice?
          Eu cred ca daca va ataca, va ataca Romania! De ce? daca iau Romania (o perioada …) au drumul deschis si sunt primiti cu bratelele deschise de KRETINII de la Beograd, de vomele comuniste de acolo…. Bulgarii ii iubesc si ei pe rusi numai pe 1/2. Grecii o .. la greu de la rusi. IN partea asta de lume numai ROMANIA si CROATIA sunt impotriva rusilor. Pacat ca cele 2 tari nu au granita….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *