S 300 bulgaresc
Sofia a decis sa cumpere o baterie anti-aeriana IRIS T SLM (cu raza medie – 40km) si va plati pentru ea 182 de milioane de euro, fara sa cunoastem numarul de rachete comandate. O baterie tipica are in compunere trei masini de lansare, fiecare cu cate opt rachete containerizate gata de lupta. Planurile sunt insa mai ambitioase si in functie, cel mai probabil, de disponibilitatile financiare, bulgarii au de gand sa cumpere inca sase baterii SLM si in viitor o baterie IRIS T SLX.
SLX este ceva ce astazi nu exista, compania germana Diehl avand in dezvoltare noua racheta care va avea o raza operationala maxima de 80km, dublu fata de SLM si o altitudine maxima de angajare de 30km, cu 50% mai mult decat SLM. Nu se stie cand va fi gata aceasta noua varianta, dar conform presei bulgare, daca s-ar semna contractul acum, Sofia si-ar putea primii toate cele opt baterii IRIS T (sapte SLM si una SLX) pana in 2032, semn ca germanii sunt optimisti in privinta dezvoltarii rapide a variantei SLX.
In iunie 2024, Helmut Rauch, directorul Diehl declara ca SLX nu va fi dipsonibila mai devreme de patru ani.
Tot conform presei de la sud de Dunare, necesarul estimat al fortelor armate bulgare ar fi de sapte baterii cu raza medie. In sine, alegerea bulgarilor este una de apreciat, cu atat mai mult cu cat nu s-au mai obosit sa faca licitatii ci au batut direct palma cu germanii.
In privinta calitatii sistemului german, acesta si-a dovedit eficienta in Ucraina, fiind creditat cu o rata de succes (dificil totusi de acceptat, dar posibila) de 100%, de la intrarea in lupta pe frontul ucrainean si pana in iunie 2024, IRIS T este creditat cu doborarea a +240 de tinte aeriene, conform celor de la Diehl. IRIS T este un sistem care poate dobora atat tinte supersonice (avioane) cat si orice alta tinta subsonica: drone, rachete de croaziera, nu se stie inca daca are capacitatea sa doboare si tinte balistice.
Sistemul IRIS T are la baza racheta aer-aer cu ghidare in IIR IRIS T si sistemul are o chestie foarte smechera la nivel de ghidare. Racheta se auto-ghideaza in IIR, dar pana cand identifica si se focalizeaza pe tinta ea este condusa de radarul bateriei, avand astfel un sistem de ghidare dual – radar-IIR, lucru care o face extrem de eficienta in localizarea si distrugerea tintei.
Pana aici lucrurile sunt clare si bulgarii dau dovada ca s-au trezit din lungul lor somn in care nu aveau kerosen pentru avioane si fac pasi marunti dar bine asezati: F 16 Block 70, doua OPV cu alura de corveta, transportoare blindate Strykere si acum sisteme anti-aeriene moderne.
Pasi seriosi spre o modernizare de substanta a fortelor lor armate. Pana acum au ales numai lucruri de foarte buna calitate, singura discutie care ar putea fi purtata este in jurul achizitiei de avioane F 16 Block 70, cand ar fi avut la dispozitie F 35A.
Mai departe insa presa bulgara face comparatii intre Patriot si IRIS T si se intreaba de ce bulgarii nu au mers pe mana Patriot. Pai ca haideti sa vedem de ce au luat acesta decizie, foarte corecta din punctul meu de vedere.
Bulgaria n-a investit mai nimic in apararea anti-aeriana a tarii de foarte mult timp, nici macar radare moderne nu au cumparat (exista acum o cerere de oferta pentru cinci radare 3D AESA cu raza lunga – 5 fixe si 2 mobile). Apararea tarii se bazeaza astazi pe sisteme sovietice.
- Raza lunga, bulgarii au ceea ce noi n-am avut: S 200 Angara, batrana dar vedem ca inca face ravagii in Ucraina printre avioanele rusesti. Daca sistemele inca sunt functionale sunt de pastrat. S 300PMU – nu la prima tinerete dar inca demn de luat in seama, vedem ca si rusii si ucrainenii il folosesc cu destul succes, merita inca pastrat. Romania, la acest capitol avea in dotare, vorba vine, S-75 Volhov, un sistem mai batran si cu raza medie care nu poate fi comparat cu S 200, ce sa mai vorbim de S 300. Asadar pe raza lunga bulgarii nu sunt chiar asa de descopriti cum eram noi;
- Raza medie. Aici suntem cam la fel si ambele tari au sau au avut in dotare SA-6 KUB si S-125 (noi am vandut S 125 din motive imposibil de inteles, bulgarii inca l-ar mai avea).Sisteme vechi, nu stim cata resursa mai au, in cazul Romaniei KUBul este inca verde, de le-om mai avea in ograda si n-or fi luat drumul Ucrainei si este dublat de HAWK. Aici bulgarii marcheza cu achizitia IRIS T, noi inca asteptam lansarea programului;
- Pe raza scurta si noi si ei avem rachete sovietice (SA-8 OSA AKM si STRELA 10), dar la capitolul artilerie anti-aeriana, Romania sta mult mai bine: Gepard 35mm in cazul SPAAG vs ZSU-23-4 Shilka 23mm la bulgari, probabil niscai ZSU-23 tractate la bulgari, tunuri de 30mm romanesti si GDF-003 – in curs de modernizare la standardul GDF-009 la noi.
De ce au ales bulgarii IRIS T? In primul rand Patriotul a devenit greu de procurat, daca dai comanda astazi nu se stie cand primesti sistemul si mai ales rachetele. Umbla zvonul ca Romania ar urma sa primeasca restul de trei baterii dupa 2027 din cauza razboiul din Ucraina.
Astfel incat bulgarii au ales cu cap, un program de dotare care ar putea fi incheiat, in 2032, mai devreme decat ar putea primii prima baterie de Patriot. Pe de alta parte, Sofia are de platit cele 16 avioane F 16 Block 70 si inhamarea la o alta cheltuiala de miliarde de euro parca ar mai putea sa astepte cu atat mai mult cu cat bulgarii nu sunt chiar golasi, avand S 200 si S 300.
In privinta opiniei cum ca Sofia s-ar baza pe Bucuresti sa-i apere centrala nucleara de la Kozloduy, cred ca jurnalistii bulgari gresesc. In primul rand Romania nu are patru sisteme Patriot ci a ramas cu doar trei, iar acestea au cu totul alte prioritati decat centrala nucleara bulgareasca. Nu ca ar fi imposibil un astfel de aranjament, dar pare foarte putin probabil.
Respectiva centrala este foarte dificil sa ajunga o tinta pentru rusi decat in scenariul apocaliptic in care Rusia ar lansa un razboi nuclear la scara larga si atunci n-ar mai conta. O centrala nucleara este destul de bine protejata impotriva unei lovituri clasice. Sigur ca poate fi avariata, sistemul de racire al reactoarelor sau zona de depozitare a combustibilului uzat pot fi afectate, dar nu reactoarele in sine.
Acestea sunt protejate si ar fi necesare mai multe lovituri consecutive pentru ca ceva rau sa se poata intampla, dar repet, nimeni n-are interesul sa atace o centrala nucleara, mai ales una care functioneaza pe baza de uraniu imbogatit.
Pe de alta parte, jurnalistii bulgari au si ei dreptatea lor, IRIS T nu are veletitati anti-balistice precum are din proiectare Patriot 3MSE, doar ca pentru a fi eficient, bateria Patriot ar trebui sa fie in curtea centralei, pentru ca raza rachetelor anti-balistice Patriot MSE este una mica de doar 30km si desi o baterie postata pe malul romanesc al Dunarii ar putea sa arunce o umbrela deasupra centralei, indicat ar fi sa fie pe malul sudic.
Desi, Patriot MSE si-a dovedit eficienta in Ucraina, interceptand chiar rachete supersonice – spre sincerea noastra uimire, in cazul unui atac masiv, tot ar trece 1-2 rachete.
Astfel inca, alegerea Bulgariei are legatura cu urgentele lor in dotare, cu bani pe care sunt dipsusi sa-i cheltuie (cele opt baterii IRIS T ar costa 1,4 miliarde de euro), si cu planurile lor de achizitii. Poate ca anul viitor Sofia va comanda si Patriot.
La final trebuie precizat ca orice comparatie intre cele doua sisteme este nelalocul ei, sunt prea diferite pentru a le pune fata-n fata si a trage o concluzie.
GeorgeGMT
Pai ar cam trebui sa primim 4 baterii Patriot…dupa cate am inteles am dat una dar trebuie sa primim ceva in loc , probabil tot Patriot…
Baterii IRIS sau PATRIOT, astea sunt chestii care se văd eventual la vreo paradă. Ce se vede zilnic este uniforma în toate decolorările și Kalahsul lui bunicu, cu pat de lemn, bocanci diferiți în cadrul aceluiași pluton.
Și aici bulgarii stau mai prost ca noi, ce naiba sunt o țară cu pib mai mic ca al Bucureștiului 😂😂
o tara cu un pib redus, cu instabilitate politica, guverne multe in perioada scurta de timp, dar care indeplineste criteriile de convergenta la ieuro,
bulgarii vor trece la ieuro mai repede ca alti evropeni estici cu mai multi bani, dar cu lacune mari intelectuale,
si este interesanta evolutia in criteriile de convergenta de la anu 2022
https://www.euronews.ro/articole/comisia-europeana-romania-nu-indeplineste-conditiile-pentru-adoptarea-monedei-eur
la anu 2024
https://www.euronews.ro/articole/romania-nu-indeplineste-conditiile-pentru-a-adopta-moneda-euro-concluzia-comisiei
noi iarasi, din nou, nepregatiti
sigur e ceva putred la comisia asta evropeana care nu vrea sa stie ca noi vrem pe credit si deficite mari,
pe burta plina acuma, nu peste nu stiu cati ani cand se remediaza deficitele alea mari,
pe drumuri si poduri si eventual ceva programe de astea de cheltuit bani, dar fara UE sa putem face planurile la smenuit,
si sa ne faca altii apararea, pe gratis,
o fi de la castraveti ?
o fi de la mamaliga ?
n-are cum sa fie de la cei care conduc, ca noi stim cu cartile puse in poze pe drumurile patriei, unii zic ca autoru ar fi copiat la doctorat, dar n-are cum sa fie asa,
si acuma vin si contractele de 35.000 ieuro cu hauru,
pe langa panouri, hauru au gherete prin orasele patriei,
doar doar vor pune botu aia mai botanishti,
sau or fi pt aia mai fomishti contractele astea,
io am citit ceva reklama recenta ca, daca castiga, hauru le da motorina gratis la cei care au tesla…
o completare totusi, la wiki zice ca fratii nostrii români de peste Prut au si ei un batalion de S 200
sa fi mare nu-i mirare
sa fi om ii lucru mare
S200 are nevoie de ceva știință pentru a lovi ceva.
Complexul original are o hardughie de radar pentru iluminare și necesita integrare cu un anumit radar de căutare, ambele bazate pe super tehnologia sovietica a tuburilor catodice.
Ma întreb, de unde mai găsesc ăștia celebrele „lămpi”?
Asta pe lângă provocarea rachetistilor legata de oxidant.
Ma îndoiesc ca S200 moldovean sau bulgar mai pot fi lansate către ceva, polonezii le-au modernizat iar ucrainienii au primit pe la final de 90 o versiune modernizata de rusi.
Vezi că și astea daca sunt întreținute și au mai avut niste inginerii făcute de producător sau de vreo echipă cunoscatoare pot da dauna, IAF a patit-o..
În caz de conflict ce spui tu acolo nu face 2 bani fata de un echipament ca asta și operatori pregătiți. Vezi UA
Ar trebui sa stii ca in fortele terestre, inca de la primele misiuni in teatrele de operatii, a existat libertatea pentru fiecare militar sa se echipeze personal cu cei mai buni bocanci care i se potrivesc. Picioarele infanterului sunt viata lui, iar bocancii sunt foarte importanti. La parada toata lumea e incaltata la fel, dar la lupta incalti ce iti este cel mai confortabil.
Aceeasi filozofie o s-o constati si la americani, daca ai intalnit militari americani vreodata.
Bulgarii si nemtii au avut intotdeauna o relatie speciala…
Asa cum noi luam marfa americana ei vor lua marfa nemteasca…atat cat se poate…
Este posibil ca si noi sa avem Iris T pe raza medie, complementar Patriot. Pentru aparare AA stratificata mai avem nevoie de aparare cu raza medie/scurta/foarte scurta. Cred ca Iris T este si el in carti.
Cat despre Patriot, ai nostri par ca nu se grabesc cu donatul de Patriot. Asteapta sa vada daca si cum se incheie pacea/armistitiul in Ucraina. Nici Biden nu va mai fi, urmeaza Kamala sau Trompeta si parca nu mai avem aceeasi tragere de inima. Traim si vedem, dar parca vad ca nu le mai dam nimic.
Crezi că nu este deja pe campurile din UA?
hotararea de donație a fost luata, ei au zis deja multumesc…
Nu, nu este transferat. Transferul era condiționat, americanii să ne ofere unul la schimb, să-l bage pe linia de fabricație, în aceiași configurație, și în perioada aceasta, de câțiva ani, să mute în România o baterie de-a lor sau un THAAD…ceea ce nu s-a întâmplat
@George Lasa-l, că el știe mai bine, aude niște voci…
Să înțeleg că tu aveai „tragerea de inima” sa iei de ls noi sa dai la alții, ca noi avem deja de toate?
Avem patru baterii Patriot, nu am dat niciuna Ucrainei. Decizia a fost, și este foarte clară, că transferăm Ucrainei o baterie Patriot dacă și numai dacă:
1. Americanii compensează donația și ne oferă la schimb o altă baterie Patriot de epe linia de fabricație, în aceiași configurație
2. În această perioadă, americanii compensează cumva lipsa acestei baterii, mutând capabilități de-ale lor pe teritoriul României.
Cum asta nu s-a întâmplat, nu s-a transferat și nici nu se va transfera. Iar șefii forțelor aeriene vorbesc în continuare de operaționalizarea celei de-a patra baterii la începutul anului viitor…
Credeti ca degeaba s a bosumflat „Joianul”, a fost o promisiune ca ne da ceva la schimb in locul Patriotului si o functie pentru prost, iar senilul de Biden a uitat ce a promis ! Joianul s a suparat ca ciobanul pe gluga si nu s a mai dus nici la paranghelia NATO ! Asta e…. Asa ca degeaba face clabuci fostul ambasador american ca nu am dat un termen pentru livrarea sistemului, in acest moment nu exista o functia pentru fraierul nostru si nici ei americanii nu au dat un termen ca ne livreaza altceva in loc !
Asta cu funcția nu știu, însă sigur transferul a fost condiționat de îndeplinirea de către americani a două cerințe. Care nu au fost îndeplinite
Uite ce spune” Zaharel” fost ambasador .https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/de-ce-nu-se-grabeste-romania-sa-dea-patriot-2382591.html. Si uite ce s a livrat pana acum de cei ce au promis.https://m.defenseromania.ro/unele-tari-nato-inca-nu-si-au-indeplinit-promisiunile-de-a-accelera-apararea-aeriana-pentru-ucraina-bloomberg_629832.html. Adica nici ceilalti nu au livrat ce au promis pana la ceasta data !
Zuckerman mănâncă borș, România nu s-a angajat să livreze rapid o baterie Patriot, ci a transmis foarte clar americanilor că dacă este o urgență, poate transfera un sistem Ucrainei, dar cu două condiții, să ne livreze americanii gratuit un sistem similar, după ce intra pe linia de fabricație, deci în câțiva ani, iar în acest interval, americanii să disloce, temporar, un sistem de-al lor în România, până ne livrează pe cel fabricat nou, în aceiași configurație.
ce repede a prins vrajeala politrucilor romani ca sa se scoata basma curata si sa nu afle lumea ca ala a fost luat la trei pazeste ca ciolacu a taiat bugetul de achizitii pe anu trecut,achizitii inclusiv de la americani care nu sau mai facut ,cum a fost luat simplu a fost intrebat de ce 1,6 din pib la aparare ,daca a raspuns ca rusia nu reprezinta un pericol pt noi cum a declarat ciolacu ,i sa cerut sa donam un patriot ca doar nu avem nevoie de toate cata vreme rusia nu e un pericol simplu si la obiect ,politrucii au intorso ca la ploiesti si sau laudat ca fac achizitii dar trebuiau sa scoata camasa cu patriot , si vad ca sa prins
Nicu, e aprox corect ce zici doar că DONAT nu înseamnă nici CEDAT TEMPORAR nici INLOCUIT de cel care a sunat pe firu portocaliu.
” Contract prin care una dintre părți transmite celeilalte proprietatea unui bun material fără să primească ceva în schimb”.
N-am cărămida aia verde pe lângă mine sa verific pe hartie, e totuși o definiție ok.
Bulgaria e pe poziții total diferite față de perioada comunista
Pana în 1990 erau țara de frontieră OPW și cel mai loial aliat sovietic. Ei și continentul sovietic serveau ca prim contact cu puternicele armate turca și greaca. Din cauza asta aveau o dotare superioara celorlalte țări din OPW, noi fiind niște iobagi pe lângă ăștia.
Azi sunt tara înconjurată de puternice armate aliante, Serbia fiind o gluma chiar și pentru ei. De aia nu au mai investit în apărare și tot de aia au luat acum ceva cu raza medie pentru zona de litoral, în rest întra sub umbrela nostra, grecilor sau turcilor.
IRIS-T este foarte mult apreciat de ucrainieni avand un kill ratio fantastic.
castravetii au turism,economie funtionala,inflatie normala ,perspective reale pentru zona euro,alegeri anticipate la greuguverne de tranzitie,taxa si impozite omenesti…nu stiu unde e pacaleala mai mare,la nord sau la sud de dunare.
Dar mai au și o grămadă de filoruși pe care, din fericire, noi nu-i avem (încă). Ce e pe internet nu se pune.
Ce nu avem noi?!😁
Sunt slavi, e in gena lor.
Scriu cu chirilice.
Și e și aspectul religios, că tot ești tu „de specialitate”.
Nu contează cine intra primul in zona euro sau cine are moneda mai puternică, ci cine produce mai mulți bani, aici românia are pibul de 4-5 ori mai mare ca Bulgaria, România are puterea de cumpărare mai mare, pib per capita, etc. Sunt unele zone la ei de zici că nici măcar nu ești în europa adică sunt mai sărace decât cele mai sărace regiuni de la noi cum ar fi moldova. Cu pibul per capita cred că sunt cu vreo 10-15 ani in urma noastră, voi vă bazați că bulgarii trăiesc bine din cauza faptului că mergeți la mare la ei și arată totul bine. Dar să mergeți și unele regiuni cum ar fi Montana sau Yambol să vedeți acolo „Little India”. Economia lor este bazata pe turism deci daca ar fi o criza, Kaput Economia Bulgărească. In schimb au și ei exemple multe de politicieni corupți altfel drumul spre Sofia nu ar fi bombardat cu cratere
Bulgaria e o țară destul de paradoxală, ca sa folosesc un cuvânt pretențios, îi știm atât de bine, avem un complex de superioritate (ca natie) veche fata de ei și totuși complexul de superioritate și glumele la adresa lor nu prea își au rostul daca ne uitam mai atent la istorie, chiar și la cea recenta.
Dpdv militar erau peste noi înainte de 89 la tehnica din dotare, erau la granița cu NATO și i-au dotat sovieticii (S300, Mig-25, Su-25, Mi-24, câteva submarine pe vremea când noi nu aveam, mai multe T-72, 2S1, BMP- 1.
Făceau și varianta lor de AK, producătorul a spus odată că e cel mai bun dpdv al calității.
„Făceau și varianta lor de AK, producătorul a spus odată că e cel mai bun dpdv al calității.”
Mai bun ca zastava sau wbp ?
Bulgarii tot ziceau de țeava aia forjata parca in cuptoarele lui Hefaistos după cum se umflau in pene. Făcuse Kalash o vizita la ei și i-a periat atunci, că e cel mai bun AK produs in afara de cel rusesc, probabil a fost doar diplomat și politicos cu gazdele.
Am văzut că au vândut varianta lor binișor, prin destule tari.
Au mai imbunatatit-o, au și încărcătoare mai moderne și polimeri in loc de lemnul antedeluvian.
Sarbii au scos și în 5,56 de multa vreme, ei foloseau și grenade cu tromblon la AK, o practică destul de rara.
Mai buna…nu știu ce înțelegi tu prin „mai buna”, fiecare are preferințe personale referitor la ce înseamnă o armă buna, nu știu care sunt ale tale. Deci ce înțelegi tu prin armă buna?
Sunt arme care arata țiplă și testate mai ales la o tragere de noapte cu muniție premium descoperi toți Doreii care au lucrat la ea și mai ales aia care au achizitionat-o.
Vorbesc de 5,56 sau 5,45 ca 7,62×39 mi se pare mai degraba munitie pentru rol specializat in ziua de azi.
In primul rand sa nu fie piese de artizanat „cioplite” de mesteri astfel incat sa nu se protriveasca piesele de la unul la altul. Piesele interne mai ales alea din zona corpului inchizatorului sa fie bine turnate din materiale calumea, niturile sa fie bine bagate sau sa nu fie vreo piesa fixa, totul sa fie bine fixat si tevile sa tina peste 10 mii de gloante.
In rest the classics: greutate, fiabilitate, optiunea de a atasa ciuce, precizie.
Nu mai e pe nicăieri comunismul sa nu se potrivească piesele de la un AK la altul în 10 cazuri testate.
PM-urile noastre nu au fost opere de arta nici dpdv ergonomic nici dpdv al muniției (aia e vina altora), nici dpdv funcțional.
Au fost ok la vremea lor față de ce au înlocuit.
Precizie, aia tine și de munitie, tot am explicat că dacă e produsa la vrac, ai calitate de vrac. Nu mă refer la ambalaj.
Da dar în prezent noi suntem peste ei, avem Patriot, avem deja F16 ei speră să ajungă primul F16 in 2025, o să avem 48 de F35 in timp ce ei o să aibă F16, ce-i drept este că va fii block 70/72 , avem HIMARS in timp ce ei au 21 de lansatoare sovietice grad, avem fabrica de Pirahna 5, o să avem și obuziere moderne tancuri abrams ,K2…., deci stam mai bine
Și factorul uman pt acele fiare o sa-l mai avem dacă se menține ritmul actual de capsat fiece funcție din aparatul de stat oricât de mica ar fi ea?
Par egzamplu la Transgaz, femeia de serviciu se angajează după ce ii ajunge cv-ul și este aprobat de cel mai mare mahar.
Și asta e doar una din multele cloace numite instituții de stat.
Tepes, de-aia am zis „era”, că altfel ziceam „este”.
Am pus în context nivelul, că mulți inca au impresia că erau niște inapoiati. Erau mult mai bine înzestrați, in jur de 50 Su-25, o esc Mig-25, aprox 100 T-72, 40 Mi-24, produceau rachete AT-5 și obuziere autopropulsate 2s1 cal 122, noi de la ei am cumpărat turelele pt ale noastre.
Ei au avut un parcurs economic diferit, consiliu monetar, prim-ministrul fost rege, au stat nemții cu ochii pe ei ca pe butelie.
Că sa nu mă duc în istorie sa amintesc de Turtucaia, când au colaborat tot cu nemții.
Nu mai amintesc de 1877, ca aia e cu rușii și nu mai e la moda, cu atât mai puțin de războiul „ăla” balcanic, că nu prea a fost niciodată apreciata isprava, nici înainte de 89, nici după
Noi in Tratatul de la Varșovia (tot polonezii erau mândria și atunci, mai catolici decât Papa) aveam că direcție în caz de război sudul, adică Grecia/Turcia, cu colegii „zarzavagii” (salutări de la „mămăligari”, că mai citesc și unii de la ei blogul) si formam eșalonul 2, ei fiind 1, cu sovieticii.
Între timp, da, i-am depășit. In ce an? Ia calculeaza după câți începând din 89.
Sau daca vrei varianta ușoară, baga după intrarea în alianța.
https://x.com/deaidua/status/1825817753036403121
The Air Command West has published information from the commander of an IRIS-T SLM air defence position — likely of the 11th Anti-Aircraft Missile Regiment.
He claims to have destroyed 45 targets with 44 missiles in six months. The debris from an exploding Russian missile is said to have destroyed another Russian missile. He also confirms prior reports that one only needs a single missile to intercept the Russian target.
Pentru bulgari, ca și de altfel pentru noi, există baza de la Deveselu pentru rachete balistice cu raza medie și intermediară de acțiune. Ei pot marșa o perioada pe sisteme cu raza medie (medie însemnând acum 50-100 km), că sunt mai departe de maica Rusie decât suntem noi.
Pana la urma:
1. Este mai ieftin decât Patriot.
2. Cred ca e mai potrivit sa dea jos drone MALE precum Bairaktar (prietenii știu de ce).
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/slovakia-strengthens-its-air-defense-with-israeli-barak-mx-surface-to-air-missile-systems