Bulgarii au ales Diehl – RBS 15 Mk III si VL MICA

Pentru dotarea celor doua nave de patrulare (OPV) sau corvete, bulgarii s-au decis foarte repede si navele vor primii rachete anti-nava de RBS 15 Mk III de la compania germana Diehl, iar la capitolul lupta sol-aer vor avea in dotare rachete VL MICA de la MBDA.

Navele vor fi construite de compania germana Lurssen pentru suma de 473,5 milioane de dolari fara taxe.

Pe langa rachete cele doua nave de patrulare vor dispune de un  tun OTO Melara de 76 mm plus sistem CIWS OTO Melara Dardo (fast-forty?).

In 2023 ar fi ca prima nava sa fie lansata, urmata anul viitor de cea de-a doua.

Evident ca noi, mari „furnizori de securitate”, suntem de rusinea Marii Negre cu navele noastre bune fix de nimic si 17 F 16 MLU…

Ciudat cum bulgarii mai aleg din cand in cand si armament european.

GeorgeGMT

67 de comentarii:

  1. Despre ale noastre sublime admirabile corvete care lipsesc cu desavarsire se mai aude ceva? Pare ca ar fi la CCR de vreo cateva luni, ori a primit pe firu rosu Dorneanu ordine direct de la moscova sa o tina mult si bine pe stand by?!?!?

    8
    • Contractul e blocat pe termen nedefinit.Francezii cer mai mulți bani,motivând trecere timpului,inflația și ajustarea prețului.Practic o renegociere.Din punct de vedere legal asta-i imposibil,iar MApN nici nu vrea să audă

      5
    • Pare foarte dubios contractul, oferta franceza se pare ca nu contine pachetul de armament, care ar face obiectul unui alt contract, de asta se agata Damen in justitie

      La ce buni manageri suntem imi e sa nu ne pomenim cu inca 4 OPV-uri clasa Gowind

      Mai bine sa fie anulat (daca se poate, cine stie ce clauze sunt pe acolo) si sa se faca ceva cu incredintare directa

      2
      • Niciuna din oferte nu continea pachetul de armament si nu de asta se agata Damen. S-au agatat ei cam de orice mai putin de asta. 🙂

        6
      • Mda, iar zvonuri improvizate cum ca NG sunt escroci.
        Se gaseste un motiv pana la urma.
        Sunt chiar curios ce se discuta de fapt intre parti, ca la cum cunoastem cat de comunicativi si inteligibili sunt la MApN, e posibil ca fiecare sa creada ca discuta altceva 🙂

        4
    • pana in octombrie 2022 va agitati degeaba

      • @ Nicu_4

        Eu zic ca nu. Solutia e simpla anularea licitatiei si PA.
        Dar pentru asta, tre’ ceva sanje in oo.Nu-l vad pe Catu sa arunce cu bani in marina chiar de o sa avem crestere economica de 10%.

        • sange in oua nu trebuie sa ai, trebuie sa ai dovezi ca NG a dat mita unor oficiali romani de rang inalt ca sa anuleze o incredintare directa si sa se organizeze o licitatie cu dedicatie de la dragnea,si ori au dar nu vor sa o faca publica ca nu da bine atat pt ditai consortiu nici pt Romania si Nato ,ori nu sunt concludente si irefutabile si nu pot face acuze,in ambele cazuri taraganeaza solutia pana pot sa bifeze solutia de avarie,adica urgenta achizitiei cu incredintare directa la un tert care nu a participat la licitatie ,ca doar sunt o gramada de constructori de nave pe piata

  2. În suma de 473 mil de usd intra si armamentul? Sau asta e separat? Cantitățile se stiu?
    Mi se pare mie sau bulgarii nu vor sa ii supere pe ruși în adâncuri? Nimic antisub

    1
    • Au si capacitati de lupta AS. O descriere detaliata a sistemelor de lupta poti gasi aici, cu mentiunea ca ma asteptam la ESSM, nu la VL Mica, dar probabil ca a fost o chestiune de bani: https://rnhs.info/noutati-la-marea-neagra-vi-bulgaria/
      Din cate stiu eu, pretul include si munitia.
      Am tot spus ca bulgarii isi vor primi navele inaintea noastra si am fost luat la misto… Ma simt precum Casandra… 🙂

      19
      • Mulțumesc Nicolae! Nu e deloc rea corveta asta. Iar prețul e destul de bun.
        Offfff, asa ma enervează ca ai nostri o lalai atât. Macar de inarmau cuplul regal

        2
        • E derivata dintr-un proiect de OPV, dar in ziua de azi, mai toate corvetele sunt asa…
          Solicitarea Naval Group de a renegocia preturile mi se pare intemeiata, de la anuntul privind castigatorul si pana azi am trecut printr-o pandemie globala iar preturile nu mai sunt aceleasi.
          Mie mi se pare ca MAPN-ul incearca sa-i forteze sa renunte de unii singuri, refuzand renegocierea pretului pentru ca nu-mi este clar daca se poate face si nici n-am chef si timp sa citesc legislatia aplicabila, care s-ar putea nici sa n-acopere aceasta situatie.
          Includerea T22-urilor a parut o idee buna doar ca a iesit teribil de prost.
          Daca francezii nu se retrag de bunavoie nu vad alta solutie decat anularea licitatiei de catre ai nostri cu toate riscurile politice atasate. Asta daca mai vrem marina, ca daca nu mai vrem, atunci e simplu, o desfiintam si gata! 🙂

          8
          • Acum, fara a da apa la moara teoriei conspirației, cred ca totusi Nato si americanii in special, nu ne bat la cap cu marina si aviatia, pentru ca sub, pe si deasupra Marii Negre întâlnirile sunt de gradul zero.
            Mai direct spus, cred ca americanii consideră că dacă noi ii zgandarim prea tare pe ruși, aia s-ar putea sa ne dea punctual vreun avion jos, sa scufunde vreo nava, in incidente izolate. Fara ca aceste incidente sa poata crea un casius belli pentru Nato. Cred ca prefera ca ei sau ceilalti aliați vestici sa preia sarcina asta , „respectul” rușilor fiind un pic mai mare. Poate bat campii si da, accept contraargumente, dar ceva imi spune ca asta s-ar putea sa fie.
            Varianta cealalta ar fi ca noi sa avem aviație si marina atât de puternice încât să ne câștigăm „respectul” tovarășilor.

            12
            • Hmm, nu-s ce sa zic… Daca la aviatie au zis clar, in contextul in care se vorbea ca noi sa luam F-35: n-aveti ce sa faceti cu F-35. Daca e nevoie, trimitem noi avioane, doar sa aveti piste si hangare pe masura. De aici investitiile de la MK, Campia etc samd La nave n-au zis nimic de genul acesta.
              Acum nu zgandarim pe nimeni. Acum, ceea ce avem in FNR este egal cu zero, multimea vida – cu o mica, foarte mica exagerare. Nu suntem in stare sa zgandarim nici delfinii, nici sirenele, practic NIMIC.
              Nu cred ca se pune problema ca rusii sa faca ceea ce spui cu o nava/avion NATO. Adu-ti aminte de la incidentul cu nava britanica, ce zicea ala pe comanda? Trage, dar sa nu care cumva sa dea naiba s-o lovesti, prin absurd. Zic asta pentru ca se tragea cu un AK-630 de la o distanta maricica.
              Naval, nici rusii nu stau stralucit, prin comparatie cu epoca sovietica. Nu ne-ar trebui prea multe ca sa echilibram nitel lucrurile. Respectul… Rusii sunt in general foarte agresivi si si-au cultivat imaginea asta de… crazy Ivan. Putem sa luam toate Tico-urile de le scot americanii din flota si tot nu le-am „castiga respectul” daca nu ne schimbam atitudinea. Dar nu atitudine din aia de mahala, a la Basescu…

              16
              • Francezii sunt pe locul 1 doar datorita pretului cel mai mic, asa ca nu se poate renegocia nimic.

                Altfel la toate licitatiile unii ar pune un pret modic dupa care ar cere renegociere, ca s-a scumpit una sau alta. Legea previne un astfel de comportament, iar ceilalti concurenti ar avea din nou motive intemeiate sa conteste in instanta – daca se schimba preturile trebuie sa se refaca clasamentul.

                Daca concurentul de pe locul 1 renunta, se trece la cel de pe locul 2, etc. Daca nu mai vor nici unii, se anuleaza licitatia.

                6
                • Toata lumea, nu doar francezii, a facut o oferta finala in 2019. Astazi suntem in 2021 cu o pandemie la mijloc. Nimeni nu-ti poate mentine o oferta angajanta pentru atat de mult timp. Oricine ar fi castigat licitatia ar fi facut la fel in situatia de fata.
                  Una e cand faci licitatie si imediat iti vine castigatorul cu modificari la pret si alta e cand faci licitatie si vrei sa inchei contractul la acelasi pret, 2 ani mai tarziu…
                  As putea paria ca daca maine NG se retrage si Damen o sa-ti ceara renegocierea pretului.
                  Mentionezi legea, poti sa fii mai clar si sa-mi spui despre ce lege e vorba si ce articol din legea respectiva?

                  • Din moment ce criteriul a fost pretul cel mai mic, competitorii nu pot schimba pretul. Au voie insa sa-si retraga ofertele, pe motiv de pandemie.

                    Daca nici unii nu isi mentin preturile, se anuleaza procedura. Daca primii 2 ies, NG si Damen, iar cei de pe locul 3 isi mentin oferta, italienii sunt castigatori.

                    Cel mai probabil insa, daca e ce zic astia, cu pretul metalului, etc – nici unul nu ar putea sa-si mentina oferta. Si atunci licitatia se anuleaza.

              • Recunosc, încă ma bântuie si pe mine sindromul țării de mana a doua si imi fac scenarii in cap ca daca se intampla ceva cu o navă a marinei romane nu ar avea acelasi impact ca in cazul uneia a marinei britanice.
                Din schimbarea acestei gandiri paguboase poate rezulta si o atitudine demnă si darza. Dar, e greu

                4
          • Din cate stiu, legislatia acopera si ipoteza asta(dar intr-o forma mai ciudatica, afica dupa semnare contract, ceea ce nu e cazul aici)

            • da, daca apar niste cerinte suplimentare ale clientului fata de ce era in contract se pot face acte aditionale.

              insa nu poti sa schimbi pretul la contractul initial, ar fi aberant. ai castigat licitatia cu un pret, ala e pretul.

              pandemia poate fi insa motiv de forta majora, ambele parti putand renunta la contract chiar si pe acest motiv.

              5
              • nu exista penalitati pentru partea care renunta la contract ?

                1
              • Vorba lui Nicu de mai jos. Care contract?
                Anumite ajustari sunt permise insa pe un contract deja semnat.
                Noi suntem la faza in care se vrea deja ajustarea unui contract nesemnat.
                Doar in Romania…

                • Man, e foarte simplu. Sa presupunem ca tu faci bocanci si castigi azi o licitatie la 120 lei bocancul. Contractul si livrarea ar trebui sa aiba loc in urmatoarele 6 luni. Eu vin si contest licitatia si ne intindem asa 2 ani. Intre timp, preturile la piele si la cauciuc cresc. Apare o pandemie si lanturile de aprovizionare cu cauciuc se duc dracului, productia de cauciuc scade, preturile bubuie. Peste 2 ani, autoritatea contractanta se arata gata sa incheie contractul la 120 lei/bocanc.
                  Oferta ta initiala nu mai poate fi sustinuta, pentru ca acum, 2 ani mai tarziu, bocancul costa 140 lei. Spune-mi te rog, n-ai incerca sa renegociezi? N-ai incerca sa ajustezi pretul la noile realitati, inclusiv cu inflatia?
                  Dupa ce a dat-o in bara atat de magistral, cu scapari de informatii confidentiale, acum MApN-ul incearca sa astupe cacatul aruncand vina pe altii. Ce se mai intampla cu ancheta aia din MApN? Liniste si pace, vinovatul fara vina…
                  Sunt interese foarte mari aici, s-a vazut clar pentru cine are ochi sa vada.
                  Mangalia, unde statul roman detine 51% ar trebui sa devina centru de intretinere pt FNR. Mangalia ar trebui sa faca nave noi pt FNR.

                  5
                • deci daca nu ai semnat un contract, nu poti negocia pretul unui produs? 🙂

          • Alex3 are dreptate mai jos ca pe pretul cel mai mic au castigat (si ala la limita, cu scandal de scurgeri de informatii). Acolo chiar nu poti sa marai, te-ai bagat in hora cu santier civil, asuma-ti. Oare ar fi fezabila o reluare de la 0 cu criterii in plus de armament, calendar de livrari, penalitati etc samd? Adica nu anulat si atribuit direct, dar o noua competitie (nu neaparat licitatie) mai clara, motivata de noua urgenta/conditii pandemice si hai sa vorbim. Cine castiga sa fie pe bune si sa nu aiba potentiale deficiente pe viitor. Eventual compensat la francezi pe alte contracte, gen Shorad cu Mica si pe corvete la pachet? Si NSM anti-nava daca tot ziceau la baterii de coasta ca vor ceva compatibil cu ce va intra la FNR (propozitia aia imi sta pe creier).

            • Am explicat mai sus de ce nu are dreptate. Ofertele angajante au in general perioade de valabilitate. Cea mai buna solutie pe care o vad in ciuda scandalului politic pe care l-ar genera ar fi anularea licitatiei de catre MAPN si incredintarea directa a contractului, sau concurs de oferte angajante.

              5
              • Pai da, eu tot concurs nou sugeram, decat atribuire directa, pt ca e mai bine in relatia cu Franta sa ajunga ei singuri la concluzia ca in situatia noastra Damen ar fi cel mai potrivit, eventual cu o compensatie. Tot procesul deja e de rasul curcilor pt ca si NG + italienii contestasera licitatia pana au castigat-o si si-au retras plangerea. NG poate cere in plus pe motive de inflatie dar si ceilalti pot la fel, eventual mai putin. Iar faptul ca NG a castigat la limita cu pretul cel mai mic ar putea fi folosit aici ca presiune/batut obrazul si sa iasa ceva mai ok decat dat direct peste bot.

      • „…ma asteptam la ESSM, nu la VL Mica…”

        Influenta franceza asupra marinei bulgare isi spune cuvantul, cred.

        2
  3. Bag seama ca OPV-urile bulgaresti au si CIWS, nu numai MICA. Intelepti bulgarii, vor si ceva redundanta, nu ca noi, cu peptu’ inainte

    11
  4. Salut. Nasol daca si bulgarii sunt mai iuti de picior ca noi.

    8
  5. sa le vedeti la ei si dupa aceea mai vorbim , la ce istorie au bulgarii la achizitii eu nu m as mai garbi sa scriu vre un articol despre achizitiile lor

    1
  6. Salut , mi se pare ciudat că nu ducem un program cap coadă corect , și mirat că nu se sesizează nimeni , ciudat că scade numărul angajaților Ro Army 64:500 acum dar mă îndoiesc că sunt pline garnizoanele ,restul auzi bine la tv Tigrii Europei ,duduie economia , numărul angajaților la stat creste , pensii speciale oho , deci ce mai dotare. As fi curios ce se întâmplă cu Piranha 5 dar na. Chiar citisem într-un loc de cei de la FOS că ce tari sunt ,da și acolo lipsa personal , iar despre restul nimic ,nimic ,nimic ,nu se vede nimic in dotare și nimic bun spre viitor. Istoria nu te iartă și nu sta după tine ,dar din păcate știm realitatea

    8
  7. Si furnizoru local de securitate ce face ? sageti ? Arcuri ?

    3
  8. Eu personal ii felicit pentru RBS 15 Mk III, o racheta pe care as fi vrut s-o avem si noi in dotare…

    7
  9. proverbialul dicotiledonat s-a mutat la nord de dunare.

    1
  10. Vai nuuuuu.
    Si Bulgarii ne părăsesc, depășesc ?
    Basca că au intrat in anticamera euro .
    Nici o problema. Așteptăm intrarea Albaniei in UE să avem cu cine sa ne comparam , da aeree de superioritate.
    Dar dacă și ăștia ne lasă în urmă ? Cu cine ne mai comparam ?

    Mai rămâne Africa profundă tovarăși. Ca Nigeria sau Somalia. ☹️

    8
  11. Din ce am înțeles, când s-au văzut Biden cu Angela, Biden ar fi spus – dați drumul la nordstream dar în contraparte implicați-va un pic in estul Europei. După câteva zile, citesc articol cum că posibilul viitor cancelar ar fi spus că totuși ar fi corect să se compenseze ceva daune cauzate Poloniei în WW2, acum articol cum că Bulgaria primește 2 superbe OPV-uri. Dacă ar fi să ne compenseze Merkelina și pe noi, ce ați pune in capul listei? Haideți să ajutăm forurile decizionale să nu se fâstâcească.

    4
    • Viitorul cancelar a zis că nici vorba de daune.
      Treabă cu daunele e cam că treabă cu Trianonul la unguri. A fost reglata acum multi multi ani, iar polonezii au primit o groază de teritorii germane unde au făcut o curățenie etnică temeinică.
      Silezia, o parte din Prusia de Est, etc
      Da, au murit foarte multi polonezi, distrugerile au fost enorme, dar lucrurile acestea au fost reglate prin tratatele de pace de după WW2.
      Cine invoca astfel de probleme in 2021 nu e de buna credință

      8
    • Bulgarii au semnat contractul in noiembrie 2020 cand Biden nu era presedinte si nici urma de vreo intalnire cu Merkel…
      Rareori nemtii „compenseaza”…

      1
  12. de ce blamati Mapn si nu justitia ? vi se pare corect ca in tara asta un litigiu comercial se intinde pe ani lumina?
    olandezii doar exploateaza prostia nostra, stiu ca daca tin in instanta procese pe rol va expira oferta francezilor si este foarte posibil sa se renegocieze. Risca putin pentru ca daca pierd pot fi buni de plata daca exista penalitati in oferta castigatorului.
    Guvernul le putea da flit din prima daca avea chef, facea o incredintare directa si termina circul asta. Probabil ca sunt ceva bani in joc daca Damen pierde.

    1
  13. de ce nu am mers pe mana turcilor? Mi se par de 10 ori mai seriosi si nu au produse rele, armamentul putea fi US. Ada class chiar este ok si la un pret decent.
    A fost o fitza prosta sa intram in birocratia asta occidentala.
    Dupa mine ar trebui sa anuleze toata tarasenia asta cu contestatii si renegocieri si sa dea contractul direct la turci cu transfer de tehnologie SN Mangalia unde este actionar majoritat statul.
    Franta sau Olanda sunt egale cu un mare 0 in Marea Neagra, Turcia este aliatul pe care il vrei alaturi atat militar cat si logistic.

    2
    • Pentru ca pe langa copaie ai nevoie de armament si senzori.Pe care turci nu le au

      3
      • @sorin.vasile, poti sa spui cate din astea se fabrica de catre olandezi ?
        Turcii au integrat armament american pe clasa Ada si partial Istambul, acum trec la dotare cu armament propriu.
        Azi in acest moment Turcia fabrica mult peste Olanda.

        1
        • Cu turcii este o problema pentru ca americanii au niste interdictii cu vanzarea armamentului american pt companii turcesti integratoare. Iar substitutele turcesti nu cred ca se ridica inca la nivelul originalelor. Toate acestea sunt urmarea nebuniilor sultanale ale lui Erdogan.

          1
  14. Faza cea mai tare este ca Lurrsen are in portofoliu inclusiv corveta K130 si vor construi doua din cele cinci k130 ale transei 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *