Premierul…bulgaresc
Diferenta dintre noi si ei, pana acum cel putin, consta din cele 12 F 16 MLU. Asta-i tot ce am reusit noi sa cumparam in ultimii 10 ani, avioanele si rachetele AT Spike.
Este foarte adevarat ca actuala guvernare psd ne bombardeaza saptamanal cu noi anunturi privind achizitii militare, care mai de care mai impresionante si mai scumpe, dar deocamdata suntem doar la nivel declarativ, iar daca punem in oglinda aceste anunturi cu dezastrul care se profileaza atat pentru economia romaneasca cat si pentru justitie nu putem sa nu ne intrebam daca nu cumva psdul incerca sa-si cumpere bunavointa americanilor prin aceste posibile achizitii.
Pentru ca miliardele de euro care ar trebui platite pur si simplu nu exista.
Revenind la bulgari, acestia au infiintat o comisie parlamentara – la fel ca la noi – care sa analizeze procesul de selectie al viitorului avion multirol bulgaresc. Mai ne aducem aminte ca o alta comisie, tot bulgareasca dar compusa din specialisti si independenta, a dat castigatoare oferta suedeza cu opt aparate noi Gripen C/D.
Ei bine comisia parlamentara a venit pe 20 septembrie cu rezultatul anchetei sale si, asa cum era de asteptat, a concluzionat ca rezultatul a fost viciat si ca alte oferta, cum ar fi cea americano-portugheza cu avioane F 16MLU, ar fi fost descalificata intr-o maniera improprie si, in general, ofertele nu au fost evaluate intr-un mod corect.
Comisia politruca a recomandat ministerului apararii de la Sofia sa invite mai multe tari, sa aiba astfel mai multe oferte.
Bulgaria are de gand, mai mult declarativ deocamdata, sa achizitioneze 16 avioane multirol in doua transe a cate opt bucati. Aparatele pot fi noi sau second-hand, iar cele doua transe vor face obiectul a doua contracte separate.
Pentru prima transa de opt aparate, guvernul bulgar are aprobarea parlamentului sa ofere un maximum de 767 milioane de euro, bani care ar include, pe langa avioane, pregatirea pilotilor si a tehnicienilor, un mic pachet de armament si alte lucruri conexe, cum ar fi – credem noi – modernizarea unei baze aeriene.
Inapoi in istorie. In apilie 2017 prima comisie – cea mai independenta si mai specialista – a dat castigatoare oferta Suediei cu opt Gripen C/D noi, nordicii anuntand ca sunt gata sa produca opt aparate pentru bulgari. Au mai depus oferta italienii cu Eurofighter Tranche 1 second-hand si bineinteles portughezii cu F 16MLU via SUA.
O decizie finala era asteptata in luna mai atunci cand noul guvern de la Sofia urma sa fie investit, dar premierul bulgar – mai vechea noastra cunostiinta Boyko Borisov – a spus ca el nu vede nici o urgenta in achizitionarea de noi avioane de lupta si a pus sub semnul indoieli ca Gripen ar fi chiar cea mai buna solutie, desi suedezii cereau pentru cele opt aparate noi un pret mai mic decat americanii pentru F16MLU trecute prin Portugalia.
Partidul lui nea Borisov chiar sustinea ca F 16 sh ar fi cea mai buna solutie, desi se stie ca premierul bulgar este un tip foarte ascultator de Moscova si nu de Washington. In fine, in martie – inainte ca respectiva comisie sa dea Gripenul castigator – Lockheed Martin, intr-un gest pe care-l nu-l putem cataloga decat ironic 🙂 , a oferit Bulgariei F 16 Block 70!!!
Si de aici incolo a inceput nebunia: presedintele Bulgariei – fost pilot de MiG 29 impreuna cu noul (si vechiul in acelasi timp) premier au inceput s-o dea la intors discutia atingand noi culmi ale ridicolului. Astfel, s-a propus chiar ca Sofia sa cumpere Scorpionul celor de la Textroon, un aparat haios dar cu totul din alta liga decat un multirol.
Pana la urma bulgarii au ajuns la concluzia ca tot MiGul 29 din dotare ar fi cel mai bun, au mai incropit un motor, au mai vorbit cu rusii si pana una alta ministrul apararii, domnul Karakachanov, este optimist declarad ca noul avion bulgaresc ar putea sa zboare prin 2030.
Si cu asta basta, s-a terminat si cu cea dea treia, daca nu ma insel eu, competitie pentru un nou multirol la sud de Dunare.
O intrebare ramane totusi, la ce se mai chinuie sa faca competitie, comisii, sa declare un castigator daca ei stiu la fel de bine cu stim si noi ca nu vor cumpara nimic? Adica simtul ridicolului sa se fi diminuat atat de mult incat nu-si mai dau seama ca-si fac pur si simplu tara de ras?!
Nu ca noi am fi departe de ei si ramne sa vedem daca in octombrie contractul pentru Patriot chiar va fi semnat si daca va fi semnat chiar vom plati prima rata etc.
GerorgeGMT
Da’ parapante nu-i intereseaza?
Nu, cà au „umbrela bulgarà”, cu vârf otràvit ! Mai plàtesc niste ore de instructaj pentru zbor la Mary Poppins, si problema s-a rezolvat.
..parca declarasera oficial ca principala amenintare la adresa lor este rusia.
in fine asta e scoala veche pe ambele maluri ale dunarii ,cand vrei sa taraganezi lucrurile le acoperi cu comisii si comitete.
apropo,au ajuns ultimele f16 in tara?
pardon,tocmai ce am aflat de la pro patria si colegii de dincolo.
La cucumber air sforce butaforia e ceva programata din nascare. fara ea nu-s breji, nu iese in evidenta si nu castiga „simpatia” gugustiucilor prostilor, cu diferenta ca la noi aruncam navodul si posibil sa prindem ceva……adica spargi cu toporul si…aleluia speri sa crape exact in doua.
Cucumber military au mai batut la noi in istorie asa ca eu nu as prea rade de ei. Cu atat mai mult cu cat armata este la fel de politizata ca aceea care a fost data de toti peretii la Turtucaia.
Aia cu Tutucaia o stim, dar in rest ? In WWII ce au facut? Acum recent ce mare branza au facut ? Pe partea astalalta da , pe partea civila au niste autostrazi si resorturi la mare dar in rest industrie sau macar agricultura ceva in alte domenii ?! Astept sa-mi zici.
Îmi place cum ne dam mari cu țară noastră atunci când energie comparăm cu Bulgaria. Parcă suntem în elevi de generală care se compară cu colegul de banca care a luat nota 5 in test, prostul, eu am luat 5.5. Sunt penibili, trebuie să ne comparăm cu cei de 10
Pai si de ce nu ne-am compara ? Care e problema, oricum sunt sub noi cu niste mici exceptii.
Ce vad eu exceptii si le vad bine: au autostrazi aproape toata tara lor, au resorturi de turism cu / si / sau facute de ei sau altcineva.
Si un pic mai bine vazuti decat noi d.p.v.d politic, nu prea sunt stereotipuri despre bulgari in sensul rau.
Am facut gresita comparatia ?
In rest la industrie si multe altele sunt cum eram noi prin 2000 cu Ilici la carma.
E rea comparatia ?
La Turtucaia ne-au batut nemtii lui Mackensen, nu bulgarii. Si asta in contextul in care eram atacati si din nord de austro-ungari.
In schimb in 1913 bulgarii, intr-o situatie similara romanilor in 1916, s-au predat fara lupta romanilor.
Seamănă cu rușii. Doar ca pe ruși, fiind alta ligă, americanii îi percep ca pe niște măscărici cum îi percepem noi pe cei care fac dotările în Bulgaria.
Ai facut aici o observatie cu care sunt si eu de acoord de ceva timp
Pana la urma o sa cumparam cate ceva si numai din SUA si numai pe credite si numai cu offset minim si numai cu scopul de a cumpara bunavointa americanilor.
Semnezi usor un contract pe care nu o sa il onorezi tu
Ma refer la PSD ca de bulgari prea putin aimi pasa
Bulgarii au un PIB de aproape 3 ori mai mic ca al Romaniei, cheltuiala lor cu avioanele probabil va fi echivalenta cu cea a noastra. Cine poate sa traga concluziile..
4 Typhoon italiene fac ” politie aeriana” in Bulgaria.
Pe cheltuiala italienilor. 🙂
O fi ca se chinuie sa convinga bulgarii sa le cumpere Tranche 1 usate ca au cu gramada ( si costa o gramada de bani sa le aduca la standardul mai actual.) La tranche 3 adica.
Citeam ca si polonezii au propus sa moderizeze Mig 29 bulgare. La ce nivel de ” intinerire” nu am habar.
Off-topic:
Vizita in Bulgaria la o conferinta. Avion dimineata, asa ca avea ziua libera. Vad o coada imensa la intrarea unei cladiri din centru. Intreb si constat ca acolo e Presedintia si e ziua portilor deschise. De obicei, nu se poate vizita. Ma asez la coada sub soarele dogoritor, ca un turist bun, si astept sa imi vina randul. Cand eram la 5 pasi de intrare si observam ca soldatii in uniforma speciala cu stofa si blanita de la intrare trageau sa moara, cine iese din cladire sa dea mana cu electoratul? Presedintele Rumen Radev. Cred ca toti de la coada erau bulgari. Am intins si eu mana, mi-a strans-o si i-am spus helau. M-a intrebat de unde sunt. Din Romania. Aaa, si cu o voce ca se pronunta pe o problema de maxima importanta pentru cei din jur, our neighbor from the North. Simpatic omul. Presedintia cam dezamagitoare si mare parte din arta de pe pereti cam meh. Ai spune ca e un centru temporar facut rapid. Cotroceniul e mult mai ok pt institutie, plus ca beneficiaza de ironia de a fi o manastire transformata in casa a politicii. Era interesant ca oamenii isi abandonasera birourile pentru tur, asa ca avea bomboanele, cafelele reci pe birou si, pe ecrane, ce lucrau cand li s-a spus sa se care. Oamenii faceau poze la tot, isi puneau copiii in scaunele secretarelor (nu si al Presedintelui, of course) si le faceau poze. Au facut un centru pt vizitatori dragut intr-o camera, unde erau poze si filmulete cu vizitele oficiale ale Presedintelui si pe cine a primit. L-am vazut si pe Constantinescu acolo, dar nu am constatat pe ultimii trei.
Bulgarii n-au bani. Bulgaria nici nu avea ce sa caute in NATO la cat este de saraca si corupta.
Pozitia geografica a Bulgariei care este o punte de legatura intre Turcia cu celelalte tari membre NATO, adica Grecia, Romania,Ungaria, Slovacia, Polonia, etc, i-a determinat pe americani sa ii primeasca pe bulgari in NATO.
Daca bulgarii vor NATO si relatii stranse cu SUA care este cu adevarat NATO, atunci ar trebui sa isi cumpere direct din SUA, avioane F16C/D, noi sau folosite, din stocul armatei SUA, in baza unor credite negociate de Bulgaria cu SUA.
Nu se cumpara avioane pentru relatii cu SUA, desi vedem argumentul asta folosit in presa. Arabii fac asta, dar nu e pentru relatii, e ca li se pune in vedere sa mai dea niste bani din cand in cand, conform intelegerii de cand lumea – tarile arabe sunt protectorate si americanii, englezii si francezii au teritoriile si procentele stabilite.
In Europa nu functioneaza asa – cehii au relatii bune si fara sa le ia avioanele. Nemtii si alte tari NATO de asemenea. Americanii le-au dat AMRAAM si au facut si offset la ele. Nu mai zic de unguri ca aia sunt un caz special acum.
Breaking news: poze în premieră cu multirolul bulgăresc!!!
https://i.pinimg.com/736x/9f/86/2e/9f862e82f426d478422382bd1fa4b6bb–fruit-carving-elba.jpg
la suma avansata de bulgari parerea mea e ca kfir adus la zi li s-ar potrivi pe bugetul lor
Cat ar costa 24 F/A-18 AB Hornet modernizate sau tot 24 F-15 AB Eagle modernizate? Da Kfir-urile sunt perfecte pt bulgari.
bope81 atat 24 de hornet cat si 24 de f15 eagle costa mai mult decat sunt dispusi cei ce ne conduc sa dea pentru aviatie plus mai e si costul de operare hornet si eagle sunt ambele bimotoare
Da prietene #florian stiu ca F/A-18 Hornet si ca F-15 Eagle sunt bimotoare, tocmai de aceea am intrebat de cat ar costa si scuze ca am uitat sa intreb si cat este pretul de operare, dar expre am intebat de variantele AB adica initiale ale celor 2 tipuri de avioane plus modernizate (LA ZI). Daca ipotetic s-ar putea achizitiona nemodernizate ca sa fie mai ieftine si asta ar fi ok pt FARo asa sa fie.
Da ai dreptate ca nu ar fi dispusi politruci de azi sa cheltuie banii pe asemenea avioane pt ArmRo, ca deh trb sa mai aiba si ei ce baga la buzunare plus alte cheltuieli ale lor conexe(gagici, mashini, viloaie, iahturi, etc)!!!
Deci in concluzie : shtie cineva cam cat ar fi aceste preturi pt achizitie si operare, integrare sist de armament plus antrenament personal de operare si intretinere pt :
F-15 AB Eagle si F/A-18 AB Hornet modernizate? Asa de curioziatate si daca se poate. Merci anticipat de raspuns!
Au fost niste tabele cu costuri pe acest site dar erau pt variantele CD si EF ale celor 2 tipuri de avioane mentionate de mine.
o sa le dam noi IAR 99 la anul
Sau IAR-80, daca se apuca baietii aia de reconstituiri 😉
Le dam noi 12-16 Lancere pentru 700 mil E ( livrare in 24 ore dupa ce ne vin alea 36 F16 )
+ pregatirea pilotilor , garantie 12 luni de SH
+ mentenata in Romania
BONUS o baterie de VOLHOV SA-2 , dar rachete sunt pe bani .
BONUS carcasele de MIG-29 de la MK
Sper sa iesi la
pensie!
Ai noroc! Am foarte multa energie 🙂 . Dar, aoleu, de unde sa incep:
„pornite de la o problema dovedit falsa”
La ce problema falsa te referi? La dorinta de a obtine clementa in justitie pentru fapte de coruptie? Cred ca esti de acord cu mine ca nu este suficient sa iei ce se fura inapoi, oamenii trebuie sa faca si parnaie pentru asta. E inacceptabil ca sa furi si apoi sa fii iertat fiindca dai ce ai furat inapoi. Inchisoarea e pentru fapta si intentie, nu pagube.
„care s-a dovedit a actiona nedemocratic si opresiv”
La ce serviciu te referi si te rog aduci argumente.
„o putere straina protectoare legata puternic de asa zisa dreapta din spectrul politic autohton”
Nu vad legatura dintre SUA si dreapta de la noi. Si care dintre elementele de dreapta, ca ele au agende diferite.
„unele indoielnice ca utilitate, altele utile”
Conret: nume sistem si utilitate.
” In privinta capitolului justitie, ca unul care lucrez in domeniu neintrerupt de peste 11 ani, nu am nici o indoiala ca acesta este camp de lupta al fortelor politice nu doar autohtone,”
As spune ca suntem de acord, dar imi este teama ca s-ar putea sa fie asa din cauza fortelor pe care le percepem. Eu vad coada Rusiei in decrebilizarea statului roman. Matale ce vezi?
” SUA fiind de exemplu direct interesata in sustinerea protejatilor ei”
Te referi la cine?
Te certi cu mine ? a fugit baiatu
LM a zis si cat e pretul per block 70?
Poti sa faci un calcul din anuntul asta http://www.janes.com/article/73694/bahrain-f-16v-procurement-and-upgrade-approved.
Cine stie daca noua ne-ar da mai ieftin?!
E adevarat ca sunt ceva diferente intre Block 70 si V, dar iti poti face o idee.
toata mascarada asta costa foarte mult pe termen mediu si lung. Nu te mai ia nimeni in serios si asta e foarte grav la nivel statal.
Bulgarii au norocul unei pozitii strategice in regiune, inchid Balcanii, granite cu Turcia, Grecia, litoral lung la Marea Neagra, etc, de asta vor ramane in NATO, ca sa nu intre in alta alianta mai mult
Sa fim seriosi cu „pozitia strategica”, nici Bulgaria nici Romania n-au pozitie strategica la momentul de fata. Spre norocul lor. Aia cu pozitie strategica de obicei sunt frecati in sus si-n jos tot timpul. Noi suntem intr-o fundatura geopolitica, un avanpost si nimic mai mult. Dincolo de noi e no-mans land, spatiul vital al Rusiei in care nu se gandeste nimeni sa intre. Mai ales dupa ce-au aratat cu Ucraina cam pe unde e linia lor rosie. Pozitie strategica are Turcia, are Egiptul, au tari care controleaza zone nevralgice: in mod special stramtori, mari zacaminte, samd. Cel mult suntem un „bargaining chip” – si aici e riscul intre marile puteri si cam atat…dar zona strategica nu prea.
Daca te uiti mai bine pe harta, mai ales pe una geopolitica, pozitia foarte strategica a Romaniei iti sare drept in ochi. Mai ales dpdv al Moscovei…
@george GMT
Te rog explica…Rusia are rute alternative foarte bune fata de Romania:
Prin nord daca o ia prin Polonia ajunge direct in inima Europei Centrale
Prin sud, daca o ia prin Bulgaria (in general filorusa) face jonctiunea cu Serbia si mai filorusa si de acolo are portile deschise spre Europa sudica/mediteraneana
Romania este tehnic si geografic un mare lant muntos marginit de o campie lata de cateva zeci de km. Dovada ca nici macar noi romanii n-am fost in stare sa construim cai de comunicatie terestre acatari intre Moldova si Transilvania respectiv Muntenia si Transilvania. Nu ma luati cu DN1 si kkturile alea de shosele care leaga Moldova de Transilvania si se blocheaza la prima zapada sau primul accident.
Ca sa-l parafrazez pe Rommel (parca el era autorul) Romania (militar vorbind) poate fi aparata de trei babe cu cate o matura in mana. Are pozitie buna dpdv a apararii dar nu are miza strategica. Si rusii stiu asta de aia nici nu se agita f mult din pct de vedere militar. Pana treci de Carpati esti trecut de Budapesta daca o iei prin Nord. Daca mai prinzi si o iarna esti la Berlin.
Romania are insa doua mari probleme:
1. „copilul parasit” Republica Moldova, rusii stiu ca Ro e prinsa de oua sau de nas (cum preferi sa ii spui) cu chestia asta si poate plimba Romania cum plimbi stiuca la mulineta ori de cate ori au rusii chef sa se distreze. Orice abuzuri reale la adresa populatiei majoritare romane din R. Moldova ar duce la tensiuni interne uriase in Romania. Si rusii, din nou, stiu asta.
2. Poate oricand fi prinsa in clestele slav (si cat le place rusilor manevra asta de invaluire), „ceaunul” cum ii spun ei. Nu stiu daca disensiunile intre rusi si ucraineni vor tine la nesfarsit si Romania are riscul asta de a fi prinsa in clestele format la nord de UA si la sud de BG si Serbia. Ungurii sunt absolut sigur ca ar fi fericiti sa fie capacul ceaunului. Dupa aia picam pe principiul para malaiata. Astea sunt riscurile Romaniei, de aia noi istoric vorbind ne jucam cartea pe aliante, contraaliante, samd. A fost modul nostru de supravietuire.
@ gog’ de pascani, da ” o pot lua ” prin balgarija / sarbija dar in cat timp ajung unde trebuie si cu ce costuri ?
Si chiar daca mentin ” podurile” prin tarile enuntate tot ocolesc si le stam ca un ghimpe.
Cand tai cu ” flancu’ ” apai trebuie sa-l asiguri bine si cu niste costuri in resurse pe care nu le mai aloci in alta parte.
Sac.
P.S. oricum o stiu rusii mai bine decat tine !
LOL
Pot sa incerc sa iti explic eu.
1) Parte din poztia strategica o reprezinta exact „ceaunul” de ai descris mai sus. Mai exact, Rusia poate face eforturi si maximal prin soft-power poate sa ajunga sa uneasca toti „fratii slavi” + Ungaria. Si dupa tot acest efort a juns in pozitia in care a inconjurat Romania si poate pune presiune pe ea. Iar in timpul asta Vestul + SUA sta si se uita la TV cum se apropie Rusii de ei fara sa faca nimic. E ok, un scenariu, nu comentez. Insa, hai sa comparam scenariul asta cu unul in care Romania nu exista sau e pro-Rusa. Pai in scenariul cu Romania pro-Rusa nu mai e nevoie de nici un ceaun, Rusia domina direct toti Balcanii si daca atrage Croatia / Albania sau Muntenegru in alianta are baze in Adriatica fara sa traga un foc de arma.
Ok, acum ai inteles ce insemna pozitia stragegica a Romaniei ? Romania domina Balcanii. Fara ea degeaba ai o Bulgarie si o Serbie pro-Rusa.
Si cand vorbesti de ceaun, ar fi bine sa vezi si ca oricare din tarile care ne inconjoara e la randul ei in ceaun. Ok, absolut corect, orgasmul total al Ungariei ar fi sa fie capacul ceaunului si sa joace ei manevre la un nivel „pe care il merita” (dar lol, nu e de nasul lor). Si ? Ungaria de cine e inconjurata ? Crezi ca baietii din spatele lor stau lemn sa se uite cum Ungaria isi joaca cartile in detrimentul lor ?
2) Turcia are o pozitie mai strategica decat Romania pentru ca controleza stramtorile. Ok, corect. Dar sa presupunem ca exista un Erdogan si nu te mai bazezi pe Turcia. Ce tara ai in zona ca suport in locul ei ? Bulgaria ?
@zoro…ce domina Romania? Balcanii? sa fim seriosi…baze romanesti la Adriatica?
Ii doare la basca pe croati de noi, albanezii sunt suficient de fudui sa nu faca aliante cu nimeni. Oameni buni pe ce lume traim? Croatia e tara catolica, se raporteaza in principal la Occident si atat, am avut noi vreodata alianta cu croatii?
Pe langa asta, daca facem alianta cu croatii ne puncte-puncte sarbii. Pana la croati ii avem vecini pe sarbi.
Idem Albania musulmana, cand am fost noi aliati cu ei? Ce afinitati politice avem? Si dincolo de asta, ce potential militar si economic ar avea Tirana? Cu judetul Muntenegru ma abtin. Am putea sa ne aliem si cu Andorra…you know…coalition of the will, important e sa vrei.
Tarile din jurul nostru nu prea sunt Ceaun, uite, rusii ar fi vrut din tot sufletelul lor rosu sa faca ceaun din UA (probabil s-au si bazat pe asta la vreun moment) si nu le-a iesit pt ca e marginita de o Ro rusofoba (s-o spunem pe aia dreapta, nu vad de ce sa nu fim rusofobi la ce istorie comuna avem), de o Polonie inca si mai rusofoba.
Idem Bulgaria…cine s-o faca ceaun? Ca sa faci ceaun Bulgaria ar trebui sa se alieze Rusia, Romania, Serbia, Macedonia, Grecia si Turcia. Pe bune…Grecia si Turcia? Aliati?
Ungaria are spate in Austria…republica vecina si prietena de care-i leaga gloriosul trecut Austro-Ungar.
Constientizati?
Baze rusesti, nu Romanesti la Adriatica. Reciteste ce am scris. Vb de Rusia vs NATO, nu Romania vs Rusia. Daca Rusia + Slavii + Ungaria inconjoara Romania, slavii + Ungaria sunt inconjurati de NATO (si dependenti de UE)
Si asa … ca sa faci ceaun Bulgaria ce ai nevoie ??? de Grecia in NATO, de Albania cu cea mai mare baza aeria SUA din Balcani, Romania si de mai ce ? De UE „pe economic” ? E suficient.
Ungaria are Austria in spate. Daca tu crezi ca trecutul glorios are cea mai mica relevanta te inseli. Adica Austria da, daca facem abstractie de restul lumii, ar fi probabil de partea Ungurilor mai ales daca si Ungaria cotizeaza cu ceva, ca vorba aia… Dar sa vezi surpriza, nu e de capul ei, daca tigrisorul Austriac e arogant cu noi nu insemna ca e tighisor cu toata lumea. Eu zic ca Austria e „pisi” in raport cu Germania sau SUA. Nu sunt suficienti de prosti sa se puna cu SUA/Vestul de dragul cui ? Al Ungarei ? Hi hi, ce baiat amuzat esti tu.
Baieti, nu va bateti, e / suntem exact pe stiul nostru ne batem intre noi.
Repet rusii o stiu mai bine decat oricine si de ce. Ii incurca rau pozitia Romaniei de aia ( printre alte tari ) o submineaza bine. De ce ? Uite cum merge tarisoara noastra draga, 27 ani si tot are frana de mana trasa bine.
Deci rusii cunosc si stiu cine si cum si de ce, diferenta o face cine se implica mai mult ei sau amerikansky. Sa speram ca USA.
gogule, daca ai baze in Bulgaria esti foarte, foarte aproape de stramtori cu Istanbulul la 2 pasi. In plus nici Mediterana nu e foarte departe. Pozitii de plecare ideale pt o ofensiva in stil rusesc. Apoi de acolo ajungi usor in orice punct al Balcanilor
dinule…in cazu’ in care n-ai observat Putin si Erdogan se tin de mana. Un fel de…de ce ai vrea sa iesi la o cola cand esti cu tipa in pat?
Da, se vede asta, dar noi stim foarte bine ca unul din visele umede ale Rusiei, de la Petru al Mare incolo este controlul stramtorilor si (re)cucerirea Constantinopolului, ca sa le asigure dominatia spirituala asupra crestinilor ortodocsi plus mult visata iesire la marile calde.
Sunt foarte, foarte multe motive grave pt care fratia asta nu va dura mult, e genul de fratie imposibila cu un canibal. Ala vrea sa te manance, nu prea poti fi frate cu el. Rusii si turcii sunt rivali geostrategici in multe tari (Azerbaidjan, Siria, toate stanurile din asia centrala, etc) Prietenie tine doar de fatada, pt ca ii despart prea multe ca sa poata sa faca o prietenie de durata. In plus Rusia nu doreste aliati, doar vasali
@ai dreptate cu prietenia volatila dintre Putin si Ergogan. Totusi, daca esti rus si vrei sa-ti asiguri Bosforul ai doua variante:
1. politica (adica ceea ce se face acum) te faci mare prietenar cu turcii si treci acolo cand vrei, cu ce vrei, se fac aia ca nu vad, samd. In cazul asta Romania si Bulgaria sunt simpli spectatori.
2. militar nu are sens sa ataci Bulgaria sau eventual Romania ca sa ajungi la Bosfor. Pana faci asta se mobilizeaza si mama NATO-ului si nu apuci sa faci nimic. Daca vrei sa o faci lata militar ataci direct zona Bosforului, ocupi ce e de ocupat, ii declari republica autonoma si pui guvern marioneta si aia e. Rezolvi lucrurile in 2-3 sapt nu stai sa o lalai 2 ani sa te bati cu toti care-ti ies in cale. Ti se falfaie de Ro si de Bg. Pe langa asta, n-are sens sa tii atata infrastructura militara langa ala pe care vrei sa-l cuceresti. Cum sa tii ditamai harabalele de nave de debarcare, distrugatoare, samd la baze din Bulgaria sub nasul alora unde in 10 min carmesc F-16-urile turcesti si sunt cu bombele pe tine? O astfel de Armada are nevoie de o zona e siguranta, de la o baza din Bulgaria nici n-ai loc sa faci manevrele de asamblare a formatiilor. Crimeea e perfecta pt. controlul Marii Negre. La rusi le este suficient. Bineinteles le-ar place Bosforul dar ma intoiesc foarte ca-s dispusi sa riste WW3 pt. asta. Armata rusa nu e o cantitate infinita si are enorm de multe responsabilitati in a apara uriasul teritoriu rusesc: Transcaucazul,China, zona arctica, Kaliningrad si statele baltice, Ucraina, implicarea in Siria, conflictul potential din Coreea, mentinerea fortelor strategice in functiune, samd. Sigur, Bosforul ar fi o tinta de oportunitate, daca Turcia ar ajunge in marasm social nu m-ar mira sa apara vreo republica populara prin zona Bosforului dar cam atat.
Corect, daca vor ataca vreodata va fi direct Bosforul, dar nu poti sa faci asta fara sa-ti asiguri flancurile si ar fi extrem de vulnerabili la atacuri venite atat din est si din vest.
este visul lor umed si daca vor avea vreodata ocazia vor profita, dar mai intai trebuie sa neutralize Romania si Bulgaria, politic sau militar
Ce atacuri si ocupatii rusesti visati frate in Istambul,ca-s doojdemeleoane de turci numai acolo!
Alo,Radio Erevan?