CALFEX – Partea I: Pregătirea exercițiului

211614758

Pregătirile pentru exerciţiul multinaţional de tip CALFEX din Grafenwoehr sunt în plină desfăşurare.

După ce în perioada 12-30 mai, în prima parte a exerciţiului Combined Resolve II, în Centrul de instruire din Hohenfels, militarii români sau instruit alături de miliatri din alte 14 armate din state membre NATO sau partenere, în ce-a de-a doua parte, în centrul de instruire din Grafenwoehr, militarii români alături de militari georgieni şi americani vor executa acţiuni tactice combinate cu efectuarea tragerilor cu muniţie de război (CALFEX).

CALFEX (Combined Arm Live Fire Exercise) este un exerciţiu tactic complex, ce presupune o desfăşurare impresionantă de forţe care să execute trageri cu muniţie reală, cu toate categoriile de armament din dotarea subunităţilor de infanterie mecanizată, tancuri, aruncătoare de bombe, sprijin de aviaţie, şi trebuie subliniat faptul că acestea aparţin mai multor armate, iar Poligonul din Grafenwoehr permite desfăşurarea unui exerciţiu de o asemenea amploare.

Concomitent cu instalarea Centrului de operaţii tactice (TOC) şi pregătirea tehnicii şi sistemelor de armament militarii detaşamentului românesc au început recunoaşterile în teren împreună cu partenerul american şi au trecut rapid la desfăşurarea exerciţiilor tactice fără trageri de luptă la nivel grupă şi pluton.

„Marţi, 10 iunie, am executat, împreună cu comandanţii de companii, de plutoane şi personalul din statul major cu responsabilităţi în acest sens, recunoaşterile în fiecare poligon în care urmează să defăşurăm acţiuni tactice sau trageri de luptă– a precizat şeful Operaţiilor şi instrucţiei, locotenent-colonelul Valentin Sfreja. A fost prima noastră întâlnire cu acest poligon. Astăzi, 11 iunie, s-au executat exerciţiile de tip FTX (exerciţiu tactic cu trupe în teren) cu muniţie de manevră, pe mijloacele de luptă, în aria noastră de operaţii. A fost o bună oportunitate pentru noi de a identifica şi analiza posibilităţile pe care terenul ni le oferă pentru executarea operaţiei planificate pentru acest exerciţiu. Nu am întâmpinat probleme şi consider că am găsit răspunsuri la majoritatea întrebărilor apărute pe timpul recunoaşterilor.”

Corelarea elementelor stabilite prin ordinul de operaţii şi detaliate pe hărţile şi planurile de operaţii, cu elementele din teren este impetuos necesară pentru succesul acţiunilor militare. Orice factor de teren sau mediu neluat în calcul poate duce la întârzieri, la modificarea şi ajustarea cursurilor de acţiune. Fiecare detaliu din teren sau factor de mediu va trebui exploatat corespunzător pentru îndeplinirea cu succes a exerciţiului.

Detaşamentul de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre Române de tip ”Battle group” are în compunere 190 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galaţi, care utilizează ca tehnică de luptă maşinile de luptă ale infanteriei MLI 84M, tancurile TR 85M1 şi transportortoarele amfibii blindate TABC 79 cu aruncătoare de bombe cal. 82mm.

În perioada imediat următoare antrenamentele vor continua, urmând să se desfăşoare exerciţii tactice cu trageri de luptă tip LFX de nivel pluton şi companie, şi apoi de nivel grup de luptă, integrat cu partenerii americani şi georgieni.

ForTer

Text și Foto: Maior Ion Adrian Curiman si Caporal Nicușor Comănescu

Serie de articole sugerate de M.C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *