Adica bugetul creste la 2% din PIB pe hartie, dar intr-un fel sau altul achizitiile nu se vor face, vor exista contestatii, taraganeli, etc si vom ramane doar cu un buget virtual de 16 miliarde de lei.
De aceasta data nu pot da vina pe MApN ci direct pe asa-zisul guvern grindeanu, in realitate o sleahta de papitoi, pusi acolo de infractorul condamnat definitiv Dragnea (licenta artistica a TNR reala 100%). Cum bugetul de stat pe 2016 este cu totul fictional, vor exista to felul de astfel de stratageme exact pe zona investitiilor si achizitiilor.
Este uimitor cum dupa instalarea noului guvern achizitiile au inceput imediat sa fie anulate, avem asadar inca un motiv sa iesim in strada, in fiecare strada pana cand vom scapa de astia…
Profit.ro de anunta ca dupa ce achizitia de autovehicule blindate de teren 4×4 a fost anulata, avem astazi o alta achizitie importanta anulata si ea, vorbim aici despre achizitia a sase sisteme de avioane fara pilot, pe motiv de contestatie.
RoMilitary a anuntat pe 12 ianuarie 2017 ca acest contract a fost castigat, fiind atribuit la mijlocul lunii decembrie 2017.
„Consiliul Național de Soluționare Contestațiilor (CNSC) a decis să anuleze licitația pentru furnizarea către Romtehnica a 6 sisteme avion fără pilot (UAV – unmanned aerial vehicle), cunoscute și sub denumirea de drone, contractul fiind estimat la 250 milioane de lei, fără TVA, pentru trei ani și două luni.
Decizia a fost adoptată după ce instituția a admis contestațiile depuse de Ymens Teamnet și Israel Aerospace Industries.
Ymens Teamnet este parte a unui grup creat de fostul deputat Sebastian Ghiță. El susține că a vândut acțiunile în vara anului 2012.
“Admite contestațiile depuse de Israel Aerospace Industries și Ymens Teamnet, ambele formulate în contradictoriu cu Compania Națională Romtehnica. Dispune anularea procedurii de atribuire. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de intervenție voluntară în interesul autorității contractante, formulată de către Aeronautics Israel. Obligatorie. Împotriva prezentei decizii, se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizie.
Potrivit datelor Romtehnica, oferta Aeronautics Israel a fost desemnată câștigătoare la mijlocul lunii decembrie 2016.
Profit.ro a anunțat în exclusivitate, în septembrie 2016, că Romtehnica a primit cinci oferte în cadrul primei etape a licitației pentru cele 6 drone.
Alături de companiile amintite anterior, la licitație s-a înscris și Elbit Systems Ltd Advanced Technology Center (Israel) și AAI Corporation (SUA), care nu au mai depus oferte la etapa a doua a procedurii de atribuire.”
Articulul compelt il gasiti pe Profit.ro
GeorgeGMT
Cu cat se amana mai mult achizitiile de armament (cu sau fara offset), cu atat mai mult va creste presiunea pe guvernele care vor urma, pentru a face aceste achizitii. Este doar o chestiune de timp, nu pot amana la nesfarsit.
Insa partidele stiu ca achizitia de armament nu aduce multe voturi. O autostrada terminata sau un plus la salariu aduce mult mai multe voturi.
De terminat autostrazi….pai nici nu le-au inceput.
Si da, pot amana pana cand izbucneste un conflict, urmand apoi un razboi scurt sangeros si fara speranta, apoi capitulare. Numa sa traiasca guvernantii bine.
noi avem nevoie de ele ieri…..peste cativa ani deja o sa dansam malinka
Daca ne lasam condusi de oamenii lui Sorosh se va alege praful…..Solutia sa facem noi dronele astea la o fabrica de avioane…DIN ROMANIA ca nu e mare lucru niste aripi de polistiren si motor autruner cu 12 poli alimentat de la baterie LIPO …
https://hobbyking.com/en_us/hobbykingtm-skyray-flying-wing-fpv-model-1213mm-epo-kit.html
Vezi sa nu-i alungi pe „a lui Soros”…si sa dai de a lui Putin 🙂 . Si nu, nu din polistiren. E cv mai complicat…
Eu zic ca drona autentic romaneasca trebuie facuta musai din chirpici. Fireste, daca nu ti-o fura Soros si paiele, lutul si balegarul stramosesc!
Romania trebuie sa reinfinteze institute de proiectare si sa-si refaca industria constructoare de masini…..care o sa le dea fiori si la rusi si lui Sirosh…
Cu ce bani? Cu ce tehnologie? Cu ce oameni? Cum?
🙂
Emiti o lozinca fara nimic concret.
Cu ce bani? Cu banii contribuabililor. Cu ce tehnologie? Cu cea furata prin spionaj industrial, prin licente tehnologice, prin parteneriate cu alte institute de cercetare, doar suntem in NATO. Cu ce oameni? Cu cei creati de invatamantul romanesc.
Solutii exista. Nu stiu daca exista vointa.
Acum, nu ca vreau sa fiu carcotas, dar… 🙂
Banii contribuabililor sunt foarte putini. Romania strange la buget doar vreo 28, 29 sau 30 la suta din PIB, depinde pe cine intrebi si depinde in ce an intrebi 🙂 Asta n-o sa se imbunatateasca in viitor fiindca sunt putini cei care lucreaza iar dintre ei cei calificati tind sa plece.
Doar ce a „stabilit” noul guvern ca va elimina un plafon la impozitarea salariilor, iar populatia e de acord, si pe strada si pe net lumea zice ca de ce sa ne fie mila de aia cu salarii mari, cand avem atatia „sarmani”. Asa. Atunci (si) aia o sa plece, rezulta PIB mai mic, colectare mai mica, salariu mediu mai redus, ori daca nu pleaca, o parte din salariu se trece la negru si ajungem unde eram acum 10 ani.
Apoi, o alta problema, din putinii bani de la buget, fiindca avem prea putini angajati, finantam un deficit de pensii care era 27,5 la suta anul trecut iar anul asta dupa mariri si eliminari de impozit o fi probabil undeva la 40-50 la suta.
Asadar, care bani ai contribuabililor 🙂
Sa furi de la vestici prin spionaj industrial azi, cand tot tu te milogesti de ei sa te apere de rusi, mi se pare o operatiune de tip Kamikaze 🙂
Asadar, care tehnologie… doar daca vin ei la noi sa deschida fabrici, iar cat timp coruptia la nivel inalt le cere spaga, autostrazi si cai ferate n-avem da’ in schimb avem taxe mari, n-o sa vina.
Iar despre oameni… stiu ca aveti o varsta si nu aveti cum sa fiti in contact real cu tinerii de 14 – 25 de ani din ziua de azi, ca n-aveti cum… maxim un „saru’mana” pe scarile blocului. Hai sa spunem asa, n-o spun (doar) eu, ci o spun si cunoscutii mei in varsta de +/- 27 de ani care lucreaza cu tineri, generatia asta e un dezastru. Astia n-o sa construiasca nimic in afara de un palmares in World of Warcraft 🙂
Asadar, bani n-avem, tehnologie nu vom avea/primi in viitorul apropiat, iar factorul uman este foarte slab.
„N-am cu ce ma, n-am cu ce !”
https://www.youtube.com/watch?v=yVl0A34stJU
Dar problemele raman: armata are nevoie de retehnologizare, industria constructoare de masini trebuie refacuta, altfel amata romana va depinde de importuri de arme si munitii, mancare si medicamente.
Raman, cresc in numar si se agraveaza… si nu doar in domeniul apararii ci in toate domeniile.
Economia creste si creste bine, dar e o crestere bazata pe consum, una incurajata pe termen scurt de aceste mariri fara-numar-fara-numar la salarii si pensii, ma refer la angajatii la stat nu la salariul minim – care trebuia majorat insa nu la 1450.
Pe termen mediu si lung viitorul Romaniei arata foarte sumbru, nu stiu zau cum s-ar putea stopa aceste „trend”-uri ca sa vorbesc ca la TV.
Traim intr-o spirala descendenta si ne „deplasam in de-re-ctzie domiciliera”, adica in jos, din ce in ce mai tare.
Acum o sa apara Checkmate si o sa-mi spuna ca nu-l intereseaza plangocelile, vrea solutii 🙂
Eu am dat solutii de-a lungul anilor aici pe blog si am spus si cu cifre ce se poate taia si de unde, precum si unde ar trebui alocate acele fonduri.
Tot asa mi s-a spus, si pe buna dreptate – sunt si eu de acord cu asta -, ca populatia nu va fi niciodata de acord cu asemenea masuri, si ca orice guvern ar incerca pasii aia ar pierde puterea iar partidul majoritar ar pierde urmatoarele alegeri.
Adevarat.
Atunci… ce e de facut ? 🙂
stii povestea drobului de sare?
Nu facem nimic, poate nu e nevoie si avem noroc…
@ sorin2
„Atunci… ce e de facut ?”
Trebuie redusa evaziunea fiscala, confiscate averile politicienilor si afaceristilor mafioti, cumpararea de licente industriale si scolirea temeinica a elevilor pentru a deveni lucratori in industria constructoare de masini. Trebuie irigata si mecanizata agricultura (militarii nu mananca gloante) si refacuta industria medicamentelor (militarii nu se trateaza doar cu ceaiuri de plante si aspirine importate).
@Musoiu pentru reducerea evaziunii fiscale cel mai bun pas ar fi de-birocratizarea numeroaselor proceduri de colectare a taxelor. Asta se poate face foarte usor prin niste programe pe calculator, programe pe care la noi in tara chair are cine le face si chiar destul de repede.
Asta ar insemna insa ca se vor elimina sute de hartii, cereri, copii xerox dupa buletine / certificate / poze cu pisici, adeverinte de la vecini, de la cersetorii din ghena de gunoi si de la Consiliul Martian etc, asadar, sute de mii de romani care acum lucreaza in stufosul aparat de administratie de orice fel, fie ea locala sau centrala, isi vor pierde slujbele.
Sutele alea de mii de oameni au sot / sotie si copii, asadar vom avea 1-2 milioane de cetateni loviti direct de masura iar sansele sa avem o mica revolutie in strada sunt destul de mari. Sa nu mai vorbim de infractionalitatea crescuta in clipa in care toti disperatii astia, obisnuiti toata viata cu ideea ca salariul vine indiferent ce faci sau nu faci, nu vor reusi sa se angajeze absolut nicaieri in mediul privat asa ca multi dintre ei si mai ales copii lor vor trece destul de rapid la furt si talharii.
Cat timp mentinem o suta de declaratii, o suta de adeverinte, o suta de cereri pentru orice rahat, cat timp trebuie sa ne deplasam la 6 ghisee din 3 cladiri aflate in 3 parti ale orasului pentru ele, cat timp unele dintre ghiseele alea au program de la 08:00 la 10:45 iar altele de la 11:15 la 14:00, nu rezolvam problema cu evaziunea fiscala pana-i cucu, nici daca platim SRI-isti inarmati sa prinda si sa impuste evazionistii pe loc, chiar si fara dovezi 🙂 🙂 🙂 🙂
Confiscarea extinsa a averilor trebuie votata in Parlament… „Dragi lupi, va propun astazi sa votam o lege prin care mancatul oilor va fi interzis. Cum votati? Ahh, 420 impotriva, 30 abtineri, 6 pentru. Se respinge”
Pentru scolirea temeinica a elevilor nu e necesara doar majorarea cu 200% a salariilor profesorilor, ceea ce facuta instant va genera inflatie iar facuta pe 3 ani e un program care nu va fi dus vreodata la bun sfarsit, ci necesita si schimbarea legislatiei actuale care da dreptul elevilor sa faca aproape orice iar profesorilor „sa faca” aproape nimic. S-a propus inclusiv negocierea notelor intre profesor si elev, la pachet cu notarea profesilor de catre elevi. Doamne iarta-ma !!! Adica, profesorul zice nota 2, elevul zice hai dom’le, da-mi un 10, profesorul zice mai mult de 4 chiar nu pot, foaia e goala, elevul zice daca-mi dai sub 8 iti dau feedback negativ si-ti pierzi slujba. Asa ca elevul ia nota 8. Asta e sistem de educatie? Ha ha ha!
Cine sa voteze legislatie serioasa pentru educatie la pachet cu salarii de 2 ori cat media pe economie, ca sa atragem profesori in scoli? Lupii? Deocamdata singurii tineri care se fac profesori sunt cam aia care n-au reusit nici ca angajat la un magazin de fotocopiatoare langa scoala. Stiu personal cazuri. La plural.
„Lupilor, votam astazi un program pentru a face mieii mai destepti, astfel incat pe viitor sa nu pice in toate capcanele noastre ca oile actuale. Cum votati? 430 impotriva, 26 abtineri, 0 pentru” 🙂
Cu agricultura s-ar putea realiza mai usor, si nu fiindca ar dori vezi-dhuamne guvernul nostru sa ridice tara ci din cauza corporatiilor straine. Intabularea digitala a TUTUROR terenurilor agricole din tara, toate cu statutul juridic atasat, precum si decongestionarea vanzarii lor. Asta ar atrage cumparatori romani sau straini care ar comasa in prostie cele 2,3 milioane de ferme ale noastre si ar produce in masa. La ce pamant avem, am manca doar din productie autohtona si am mai hrani si jumate Europa, am face export. Leu puternic, treburi de-astea.
Dar deja mi-am ridicat in cap jumate forumul, „cum sa vinzi pamanturile tarii ??”. Nu ne vindem tara. Ete.
Deocamdata in Romania avem 3 sisteme diferite de masurare a terenului agricol iar pentru partea din Sud nu prea exista acte, improprietarirea se face de multe ori cu martori… Platesc 10 betivi din sat si se jura la tribunal ca tot judetul Giurgiu e al meu…
Ar mai fi si altele dar ma opresc aici, presimt raspunsuri furioase doar din cauza declaratiei cu terenurile, daramite si la celelalte.
@Marius Z nu e vorba sa nu facem nimic, ci doar ca in ultimii ani situatia s-a agravat, populatia e de acord cu asta (asta vrea, asta discuta, asta voteaza) si oricum parghiile sunt taman la cei care s-ar autoincrimina daca ar lua masurile necesare.
Vorba „lupul paznic la oi” se potriveste tarilor corupte si sarace.
Sa vedem ce iese acum cu protestele astea, eu ma duc deoarece consider ca e ultima sansa a Romaniei de a nu ajunge ca Ucraina sau Bosnia. Sau mai rau, ca pe noi nu ne iubeste chiar nimeni in schimb teritoriul ni-l vor cam toti 🙂 🙂
@Musoiu ti-am raspuns la 18:40 dar e inca la moderare 🙂
@ sorin2
Inteleg ce spui. Dar interesul nostru este ca armata sa prospere. Deci, sa vina bani pentru inarmare si pregatirea de razboi. Asa ca, sacrificii ar trebui sa fie facute. Daca Justitia va confisca averi, daca patronii mafioti si politicienii mafioti isi vor pierde banii, iar evaziunea fiscala va fi drastic redusa, atunci se vor gasi bani pentru refacerea industriala si inarmarea tarii. Plus asigurarea hranei si medicamentelor pentru militari. Acum nu sunt bani pentru licente si reindustrializare si, de aceea, trebuie gasite surse de bani indestulatoare.
Lol, Sorin…..am ajuns eu sa fiu atat de previzibil? 😀 . Acu, vb vine, ultima oara cand ti-am cerut sa imi faci un plan, m-am trezit cu un plan detaliat…deci nu. stiu ca ai avea un plan in cap. Daca te incalzeste cu ceva, cand ma fac presedinte te pun prim-ministru :)).
Pe mine doar ma enerveaza lozincile fara cap. De tipul: „Hai sa facem un elicopter”. „Pai, sa vezi….cerinte, investitie, motor, calcul termodinamic, simulare, iar investitie, calcul aerodinamic, structural, CFD,CAD, investitie din nou…”. Adica ma enerveaza lozincile spuse la cald si cu patos. Nu intrii in aceasta categorie, si e pacat ca nu sunt mai multi ca tine.
Doar ca eu tind sa fiu ceva mai optimist. Nu cred ca e sfarsitul. Not yet.
Domnule Musoiu, trebuie sa gandesti in termen de cauza si efect. Armata nu exista intr-un vid.
@Checkmate multumesc pt postul de prim-ministru, tot ce trebuie sa facem acum e sa castigam alegerile 🙂
Tot la capitolul ala intra si proiectarea si fabricarea unui supersonic in tara, indiferent ca vorbim despre reinvierea IAR-95 sau conceperea altuia nou. Ma bucur ca oamenii au vointa si entuziasm dar trebuie sa fim si realisti, sa vedem ce putem face si ce nu putem face. Nu-mi place sa fiu Gica Contra dar ideea cu supersonicul am combatut-o pe unde am vazut-o 🙂
Putem face atat de multe, hai sa le facem pe alea si ce nu putem concepe sau produce in tara, adica rachete sol-aer cu raza lunga, avioane supersonice etc, sa importam. Nu e moarte de om, o fac 98% din tarile lumii.
Ma bucur ca esti optimist (vb serios), fiindca eu am devenit un pesimit greu de convins. De-aia e bine sa fim mai multi la discutii, ne mai influentam si „domolim” reciproc.
Poate TU esti un factor uman foiarte slab……Da nu toti sunt ca TINE..
Mai mulți cetățeni americani au semnat o petiție pentru Donald Trump în care cer arestarea și expulzarea miliardarului George Soros.
Barem de-ar face dracu’ autostrazile alea. Sau daca e greu cu expropriatul cum a fost la Brasov-Bors, atunci sa reabiliteze dracu’ infrastructura care nu cere exproprieri. Ma refer la caile ferate.
Va fi exact ca si reabilitarea Cazinoului din Constanta. De ani de zile licitatiile pentru reabilitarea acestuia au fost anulate si reluate de n ori. E doar un exemplu.
Pai trebuie date cui trebuie , prietenii PSD , abuzu in serviciu a picat sa vezi trai neneaca. Nimic nu-I mai impiedica sa culeaga ” comisioanele ” Oricum marile contracte de achizitie au picat , corvetele , nemtii cred ca o sa se mai gandeasca daca mai participa la TBT probabil , asta cu UAV-urile a picat si asta , vehiculele 4*4, de fregate nu se mai aude nimic . Baietii au treburi mai importante , sa scape de puscarie sa poata lua ” comisioane ” legal . Probabil vor intra pe fir iarasi turcii , firme de partid cu sediul prin apartamente de bloc care nu au nimic de a face cu industria de aparare . Chireac cred ca sta ca pe ace. E back in business omu’
se vor folosi de focusul pe oug al societatii pentru a „aranja” niste deal-uri de interes pentru ei.nimeni nu-i mai intreaba nimic pe partea economica si vor specula momentul.
Un alt punct de vedere, un articol chiar interesant:
De ce sa ne apere americanii de Putin? Capcana realitatii pitice a unui parteneriat strategic, dar golas de continut (II)
Linkul:
http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/de-ce-sa-ne-apere-americanii-de-putin-capcana-realitatii-pitice-a-unui-parteneriat-strategic-dar-golas-de-continut-ii-1443453
Extras:
Adica, desi vrea sa fie aparata de tehnologia, echipamentele si trupele americane, Romania are ambitia politica bolnavicioasa de a face proiecte megalomanice cu companii chinezesti, chiar cu pretul cresteri nesabuite a tarifelor la electricitate!
Al doilea punct cel putin de neinteles este echiparea flotei romanesti: anul acesta, Romania a scos la licitatie modernizarea si reechiparea celor doua fregate pe care le detine; licitatia a fost castigata de catre un consortiu turco-roman, care are in oferta echiparea fregatelor cu tehnica de lupta americana (Raytheon).
Statul roman nu atribuie contractul consortiului castigator si, cu o superba indolenta, anunta brusc ca a atribuit un contract pentru patru corvete unui grup olandezo-francez (Damen-Thales)! In aceeasi perioada, Romania inaugureaza o capacitate de productie franco-romana pentru elicoptere Puma nedorite pe nicio piata, in pofida cererilor armatei (care doreste Viper de la Bell Helicopter).
Cel de-al treilea punct critic (dar nu si ultimul) in cadrul relatiilor presupus strategice romano-americane este sabotajul institutional al oficialilor romani fata de proiectul comun de realizare a unei masini de lupta blindate 8×8, masina care ar urma sa intre in dotarea unor armate NATO, in primul rand a Romaniei.
Nu mai departe de saptamana trecuta, ministerul Economiei a convocat floarea industriei de aparare pentru a-si comunica vointa politica de a incredinta echiparea armatei romane cu vehicule de lupta firmei germane Rheinmetall!
Vi se mai pare acum ca suntem asa strategici pentru americani? Adica mari investitii americane nu am adus, comertul bilateral este cel putin modest (chiar si in comparatie cu presupus pro-rusa Ungarie!), reactoarele nucleare le facem cu chinezii, corvetele cu francezii si olandezii, elicopterele cu francezii, masinile 8×8 cu germanii, cheltuielile cu apararea nu le crestem, dar vrem, in schimb, sa ne creada americanii pe cuvant ca ii iubim si sa sara in focul rusesc pentru noi?
No way!, asa cum zic aliatii nostri de care fugim de zor.
Articolasul este unul care arata clar ca autorul are putina intelegere asupra termenului de „strategic” in relatia dintre Bucuresti si Washington.
Primo – nu facem nici un reactor cu chinezii
Secondo – Pe americani nu-i intereseaza de unde sau cu cine cumparam noi transportoarele si elicopterele, etc. Astea-s contracte comerciale nu au valoare strategica. Muuuuuulte alte tari NATO fac la fel, Polonia (care are si ea o relatie strategica cu SUA) isi produce singura transportoarele blindate Patria, de origine finlandeza, modernizarea flotei militare cu olandezii este pefect OK, americanii nu produc corvete 🙂 .
Tertio – „Strategic” dpdv al relatiei romano-americane are legatura cu pozitia geografica si politica a Romaniei, cu lupta anti-corptie, cu un guvern democrat si alte cateva chestii, dar in linii mari o democratie reala in Romania este baza relatiei strategice cu SUA.
PS Germanii, olandezii si francezii fac si ei parte din NATO, vand tehnica de lupta in toata Alianta si niciodata americanii nu s-au gandit sa reproseze vreunui cumparator din NATO acest lucru.
By the way, britanicii, mana dreapta a SUA in NATO, au pe cele mai moderne ditrugatoare ale lor sisteme de lansare verticale si rachete frantuzesti, crede nenea autorul ca acest lucru a pereclitat relatia strategica dintre SUA si UK?! Sa nu confunadm fostul URSS cu SUA…
Un alt autor care nu intelege despre ce scrie sau care doar manipuleaza.
Primo
Cam suntem in negocieri cu chinezii, companie de proiect etc….
Am vazut pe undeva, pana si canadienii se simt confortabil cu tehnologia CANDU ajunsa la chinezi
Impotmoleala e undeva la recuperarea investitiei prin introducerea unui fel de pret garantat pe kw. Nu stiu daca noi am acceptat sau nu, daca ne lasa sau nu UE (ajutor de stat, etc….)
Secondo
Americanii sunt capitalisti. Adica nu s-ar bucura de un contract bun, major si onest…..
Adica nu si-ar proteja interesele, industria de aparare…. Complexul ala militaro-industrial-politic ar fi o chestie amorfa, asa, inactiva…..
Greu de crezut
A fost parca un caz cu o licitatie mare chiar in US, Boeing vs Airbus castigata de Airbus prima data. Au facut ce au facut si au intors-o
Omul si-a expimat niste idei, destul de franc de altfel: am fi mai favorizati daca am fi angrenati in niste proiecte direct cu US
Eu stiu ca varianta chineza la Cernavoda nu mai este de actualitate din motive de securitate, dar chiar daca ar fi, dpdv al relatiei strategice cu SUA nu-i nici o problema. Americanii sunt capitalisti, insa niciodata nu am auzit ca SUA sa forteze vreun aliat sa cumpere de la ei in defavoarea europenilor. Ca fac lobby e ceva normal si ceilalti fac la fel, dar de aici si pana la a pune in balanta relatia politica a Romaniei cu SUA vis-a-vis de niste achizitii prognozate este cu totul neadevarat.
Pe zona flotei militare am mai explicat, LM Canada s-a retras, iar americanii nu construiesc corvete. Boeing vs Airbus n-are chiar nici o relevanta, respectiva afacere era una pt dotarea USAF, e normal ce-au facut, insa repet n-are nici o treaba cu noi.
Omu” si-a exprimat niste idei care nu sunt sustinute de absolut nimic, drept dovada ca americanii si-au montat scutul aici si vin cu trupe fara ca Romania sa aiba nici un contract mare de achizitie cu vreo companie de-a lor.
Politica de securitate este una, contractele alta, asta nu pricepe autorul care saracu” le baga pe toate intr-un mixter si obtine o struto-camila de cocteil…
Americanii sustin ca Armata Romana sa-si recapte forta combativa printr-o dotare mult asteptat nu neaaparat sa cumparam de ei.
Nu exista nici o dovada ca daca am cumpara Pirahna IV, de exemplu de la General Dynamic americanii ne-ar fi mai buni amici.
trump chiar se uita la statele cu care el, prietenii lui sau sua face afaceri
geologistule, nu-ti imaginezi ce putini sunt banii din contractele romanesti fata de banii care se invart in SUA atat in domeniul civil cat si cel militar. Cum spunea si GeorgeGMT,
Primo: in relatia cu ei conteaza in primul rand un anumit tip de onestitate si valori comune (chiar daca suna cliseu) adica pe romaneste sa stie ca se pot baza pe tine, daca incercti sa le-o tragi pe la spate esti cam ars. Din punctul asta de vedere a juca la doua capete cu americanii poate fi nasol. Apropos de contacte chiar si comerciale cu chinezii sau rusii.
Secondo conteaza pozitia. Momentan, Ro nu e chiar in bataia pustii, chiar daca prin absurd s-ar ajunge la rezbel si Ivan ar debarca la Constanta, unde ar merge mai departe? In Serbia prietena? In Ungaria? Ar controla Bosforul? Vax, pozitia noastra e deocamdata moderat strategica. Slava Domnului! Aia cu pozitie cu adevarat strategica n-au viata usoara. Bataia pestelui acum sunt Tarile Baltice si Polonia. Apoi Turcia. Si Orientul Mijlociu. Sa nu mai spun de Asia de S-E cu China. Au si americanii belele pe cap si ei in general sunt oameni care au proceduri, clasifica si prioritizeaza.
Tertio: abia dupa aia vin banii, 0.5-2 miliarde cat pot ei castiga la un contract cu RO …ce sa zic, in ind de aparare a americanilor e putin de tot. Pentagonul cumpara maieuri si pasta de dinti de banii astia. Raytheon s-a retras fara prea multe scheme din competitia T-X in conditiile in care sumele sunt mult mai mari. Marile corporatii americane nici nu s-au obosit sa deschida filiale in Ro nu pentru ca au ceva cu noi ci pt. ca piata e prea mica sau saraca sau nu prezinta suficiente oportunitati. Tocmai pt. ca sunt capitalisti trebuie sa le intelegi modul pragmatic de a gandi. Pragmatism inseamna si sa nu te bagi in contracte prea mici sau cu oameni neseriosi pt. ca-s paguboase. Un ultim exemplu: acum 15 ani ajunsesem la o discutie cu un nene suedez care avea tangente cu IKEA. Si a intrebat cineva: de ce nu deschide IKEA si la Bucuresti. Si raspuns suedezul: pt. ca suntem o marca accesibila si daca am veni in Ro am avea preturi mari pt. piata locala si ne-am crea imaginea de brand scump si exact asta nu vrem. Asteptam pana se maturizeaza piata si creste puterea de cumparare. Asa gandesc capitalistii.
Ce nu stie autorul sau poate omite cu buna stiinta este ca turcii mai aveau la remorca o firmulita de apartament a unui cunoscut jurnalist care dupa parerea mea nu cred ca este ditamai specialistu in tehnica de aparare sisteme si alte acareturi din astea .. Probabil in spatel omului este altcineva .
F16 sunt de la americani si probabil cea de a 2 a escadrila daca o vom mai lua va veni din stocurile americanilor direct .
Eu cred ca amricanii sunt interesati in principal sa dai cei 2% din PIB pentru armata cum te-ai angajat cand ai intrat in NATO , sa vada ca faci si tu ceva pentru apararea comuna , ca periodic faci achizitii de tehnica noua si comaptibila NATO si ca ai soldati antrenati si gata de lupta oricand .
Da, americanii trebuie sa ne apere, știi de ce? Pentru ca și noi am mers cu ei atunci când au avut nevoie de aliați. Nu cred ca am ratat vreun conflict în care sa le spunem ca noi nu trimitem trupe. Pe de alta parte nici americanii nu îmi aduc aminte sa își fi lăsat balta aliații vreodată.
PSD nu s-a grăbit niciodată să facă ceva. Nu le pasă de infrastructură iar achizițiile se fac doar dacă le iese un comision. Au fost tot timpul gata să dea foc țării pentru interesele lor de partid.
Nu stiu ce sa zic, este multa manipulare prin presa zilele astea… Sunt chiar unii care mint cu o nerusinare care pur si simplu sfideaza bunul simt si realitatea.
Toate aceste contestatii sunt un drept legal al participantilor la licitatie, iar admiterea unei contestatii poate pur si simplu insemna ca atribuirea s-a facut cu ignorarea prevederilor legale si a caietului de sarcini.
Cum autoritatile noastre de sorginte militara sunt cunoscute pentru comunicarea lipsa sau defectuoasa, nu m-as arunca acum cu nici un fel de anticipari. Daca la firmele lui Ghita am un dubiu, IAI de exemplu, este o firma serioasa. Eu zic sa mai asteptam, poate gasim pe undeva motivele anularii licitatiei.
Referitor la Damen, mai trebuie doar aprobarea Parlamentului si apoi se poate semna contractul. Doar ca momentan nici bugetul nu a fost aprobat.
Au fost anulate cateva licitatii recent, dar procesul nefiind unul transparent, nu avem de unde sti ce s-a intamplat cu adevarat.
Apai in principiu de acord cu tine, dar este totusi o chestie macar ciudata. Ma intreb cat de ilegala a fost atribuirea daca ambele achizitii au fost blocate?
Adica se cam anuleaza ceea ce vechiul guvern era gata sa semneze…
La noi de N ani de zile contestatiile sunt o problema majora,,,
Nu nuami in ce proveste achizitai de armament. Ca si la autostrazi au fots bocaje de luni de zile .. ca ceu nemultumiti bagau contestatii.
De fapt mi se pare ca noi „auzim” (adica citim in presa) nuam despre cele spectaculoae… de restu … cine sa stie ?Pun pariu ca daca s-ar zice sa se lanseze unconrract ptr modernuzat weceuri in Buucresti sau de achiztiionat hartie igienica ptr toate sediile Fiscului … ar fi si in acest caz contestatii… Sunt mii si mii in fiecare an
Apoi GMT ule ca sa contest nu trebuie sa fi fost vreo ilegalitate … eu contest numa ca sa ma razbun. Si stii ce e mai frunos? Daca am o „acoperire” .. functinaru care a semnat (perfect legal si fara nici un para-ndarat) contractu’ poa fi acuzat de .. abuz in serviciu fiindca functionaru si-a indeplinit „defectuos” adica a semnat cu tine nu cu mine!) sarcina de serviciu
Era sa uit presedintele Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) este ala pus in febr 2016
Nu sunt de acord ca anularea are legatura cu guvernul. Guvernul nu controleaza CNSC-ul. Porcedurile au fost anulate cf legii de entitatea care judeca contestatiile la licitatii si ju de guvern. Deci undeva cineva a gresit procedura de licitatie.
Ca sa gandesc corect trebuie sa fiu informat corect.
contestațiile depuse de Ymens Teamnet și Israel Aerospace Industries
Israel Aerospace Industries (Hebrew: התעשייה האווירית לישראל ha-ta’asiya ha-avirit le-yisra’el) or IAI (תע”א) is Israel’s prime aerospace and aviation manufacturer, producing aerial and astronautic systems for both military and civilian usage. It has 16,000 employees as of 2013. IAI is wholly owned by the government of Israel.
Ma rog nu stiu ce cauta pe aici Ymens Teamnet („, primul broker de cloud din România”) in cestia asat dar IAI …. are laba cam lunga. Si grea
Imi pare tare rau sa vad ca, in comparatie cu toate statele lumii asteia in care traim, Armata Romana da aiurea cu banii pe la diverse firme straine. Daca vrei sa stii, draga Ghita, sunt in Romania oameni care incearca sa o scoata din categoria pietelor de desfacere si depun eforturi ca banii nostri sa ramana in tara. Daca te intrebi ce cauta anumite firme la licitatie, ai aic raspunsul: http://www.wall-street.ro/articol/Companii/205570/teamnet-group-va-operationaliza-la-inceputul-anului-2017-primul-centru-din-romania-pentru-cercetare-si-dezvoltare-in-domeniul-ro.html
Acel contract prevedea construirea in tara a transportoarelor? Din cate stiu nu.
La ce nevoie avem de transportoare 4×4 puteam foarte bine sa cerem constructia in tara. Sau sunt singurul pe care inca il deranjeaza ca vrem sa cumparam lucruri la cheie (indiferent ca le cumpara ciolos sau grindeanu)… Deci? A fost candva vorba de contstructia in tara a acestor masini? O sa fie vreodata?
Deci s-a anulat un contract pe motivul ( constatat intemeiat de catre o autoritate oficiala a statului roman ) ca nu s-a respectat legea .
Nu mai invoca nimeni lupta anticoruptie ?
Un import ” la cheie ” in conditiile in care Romania produce ceva competitiv, in colaborare cu Israelul .
@nicusor Si eu stiam ca pana acum prioritatea numarul unu era producerea armamentului in tara.
Dar aparent nu este ok sa cumperi echipamente autohtone daca respectivele sunt facute de Teamnet. Adica argumentul ala ca in caz de razboi e bine sa produci totul in ograda ca mai nimeni nu iti trimite peste noapte arme e valabil doar cand vrem.
Cat despre transportoarele 4×4… de ce nu s-a facut un contract mai mare multi-anual cu productie in tara? De ce aparam un contract de achizitie a echipamentelor la cheie? Nu inteleg.
Din acelasi motiv pentru care anul trecut s-au impartit pe loturi achjzitiile de rachete AT .
offtopic
ceva pentru ISU – mai ales in zonele cu viscol, zapada si sate izolate
dar si pentru armata romana!\
https://www.youtube.com/watch?v=RmHYm2lzDJA
Arcul si sageata, asta-i viitorul pentru armia romana in viziunea ciumei rosii! 🙁
Ciuma ROSHIE este doar ciuma COMUNIST GLOBALISTA A LUI SOROSH.
Ciuma rosie exista si inainte de Soros. Acu sunt doua ciume: una liberala si una rosie.