Transportoare blindate LAV
Am mai scris despre ciudateniile politico-militare ale Ottawa-ei. Daca australienii pot fi usor gratulati cu termenul de “mandria coroanei” (astia fac achizitii militare serioase, nu se uita la bani, nu fac compromisuri: Juan Carlos I, F 35, Boxer, submarine noi, P-8A Poseidon, fregate de la mama lor din Britania etc), canadienii (cam la fel de bogati precum “cangurii”) fac ce fac si se pun singuri in postura de ruda saraca a “Coroanei” britanice.
Fregate abia de s-au hotarat sa cumpere, la avioane o tot lalaie cu F 35, Typhoon sau Gripen desi vor cumpara F 35, toata lumea stie ca ne-au spus francezii. Submarine n-au, adica sunt in dotare niste rapciugi vechi si neoperationale de foarte multi ani, cumparate la mana a doua de la britanici, abia daca vreo doua navigheaza…
Dupa asa preambul, stirea este scurta dar totusi in ton cu ciudateniile din Tara Artarului, astfel – in plina criza economico-pandemica – Canada a anuntat ca va ridica interdictia de export pentru transportoare blindate catre Arabia Saudita – 1400 de LAV. Au “uitat” canadienii ca sauditii nu respecta niciun drept al omului, ca se paruie cu aia din Yemen etc si au zis ca economia si slujbele lor sunt mai importante decat perceptele morale. Si au dreptate, 14 miliarde de dolari este o suma pentru care mai lasi de-o parte morala si te mai gandesti si la stomac.
Dar atunci ce-au avut cu turcii?! De curand guvernul canadian a interzis, pe termen nedefinit, orice export de materiale sau armament catre Turcia pe motiv de interventie in Siria. Poate au dreptate, poate n-au, cert este ca nu se poate pune semnul egal intre Turcia si Arabia Saudita din absolut niciun punct de vedere, asadar?!
Noi ce sa intelegem, ca sauditii sunt baieti buni si turcii nu, sau ca sanctiunile au legatura cu cele impuse de europeni si americani, iar Canada nu face nimic altceva decat sa se ralieze?!
GeorgeGMT
Pai, stai bre, nea Sfantu’ BlackFace Trudeau, Prim-Ingenunchitorul Bisericii Curcubitaceelor Curcubeului Baltat vinde la halde Saudi Boyz’nZaSand?
14 miliarde de dolari? Poate canadieni. Și așa, la 5 milioane USD pe bucata, nu par un pic cam scumpe?
In rest, dacă americanii n-au nicio problemă cu drepturile omului în Arabia saudită, de ce ar avea canadienii? Banii n-au niciodată miros, iar geopolitic Arabia saudită este o contrapondere a Iranului, ca atare există și excepții la corectitudinea politică, dacă prețul e corect.
Erată: la cursul de azi, un LAV ar fi 7.4 milioane dolari americani. Fuck scump în draci.
Cel mai sigur ca sunt incluse si multe alte chestii: piese, pregatire, dracu-i mai stie, dar ce stim este ca arabii au preturi preferentiale.
Banu face pamantu sa se invarta !
https://m.youtube.com/watch?v=PIAXG_QcQNU
nu i-au lasat americanii sa le dea turcilor.
Canada plus SUA egal love.
Turcia plus SUA nu prea.
SUA cu Arabia saudita great deal.
Rezulta Canada cu Arabia Saudită bussines si Turcia lăsată de căruță. De la noi nu prea au ce cumpăra turcii, altfel le dadeam si noi cu flit.
Erdogan începe să semene cu to’arășu.
„astia fac achizitii militare serioase, nu se uita la bani, nu fac compromisuri: Juan Carlos I, F 35…”
F-35 nu este „achizitionat”. Competitia pentru înlocuirea lui CF-18 este încà deschisà.
Boeing încà nu se lasà :
https://www.skiesmag.com/features/low-risk-capability-boeing-says-block-iii-super-hornet-offers-canada-proven-performance-and-predictable-costing/
https://www.f35.com/global/participation/australia
Or fi amândouà în Commonwealth si sef de stat regina Angliei, dar aici este vorba de selectia canadianà, nu australianà.
eu zic sa mai citesti atat postarea ta la care am raspuns eu cat si articolul la care postam
Da, si ?
Eu scriu cà F-35 nu a fost achizitionat în Canada, contrar la ceea ce scrie George, si tu scrii cà Australia l-a commandant, îl foloseste si participà la programul F-35.
Citeste mai cu atentie, fraza se refera la Australia si nu la Canada. „Daca australienii pot fi usor gratulati cu termenul de “mandria coroanei” (astia fac achizitii militare serioase, nu se uita la bani, nu fac compromisuri: Juan Carlos I, F 35, Boxer, submarine noi, P-8A Poseidon, fregate de la mama lor din Britania etc).”
Primele aparate F 35 au ajuns deja in Australia…
???
Australia nu e Canada.
Acuma poți sa spui ca au ajuns și în Israel, UK, Japonia, Italia că tit nu are legătura cu o achiziție realizată de Canada.
deci daca inteleg eu bine,us navy a comandat 78 superhornet block 3 si a dat startul upgradarii (scuze ptr romgleza) alorlalte 450 (sau o parte) de le are in dotare.astea duc la o singura concluzie : f35 c e pe faras.saracii marines nu mai au cum sa intoarca de la groapa av88 (daca puteau cred ca o faceau) . A-ul saracu a ramas cu SEAD si probabil ceva superioritate aeriana de la mare distanta( ca de aproape fizicul si supermanevrabilitatea de fier de calcat nu il avantajeaza). CAS ul si la luat inapoi bunicul a10.vai de parlitii care viseaza sa inlocuiasca f16 cu prapaditul asta mic. mare teapa isi iau. revenind la subiect mare tampenie ar face canadienii de iau f35. superhornet blk 3 este de departe alegerea ideala.au pilotii obijnuiti pe vechile hornet,infrastructura si echipamentele de mentenanta presupun ca sunt aceleasi.
„CAS ul si la luat inapoi bunicul a10”
Iti dai seama ca aici a scris o ineptie nu?
https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2016/03/24/air-force-f-16s-fly-the-most-sorties-against-isis-b-1s-drop-most-bombs/
Intr un razboi „normal” (inamici gen china, iran, rusia) CAS ul o sa fie facut de avioane dedicate, adica A10. Impotriva isis care avea in cel mai bun caz manpads uri ca aparare aa iti permiti sa trimiti inclusiv monomotoare fara blindaj care lanseaza munitii smart de la 4-5000m altitudine fara sa risti ceva. Chiar si impotriva isis(mor de ras cand scriu asta) A10 a fost folosit la greu dupa cum reiese din tabelul postat. Ideea era ca parlitul mic(f35) e un multirol cu vreo doua misiuni pe care le poate indeplini cu succes).
Bubi, vezi ca metoda favorita pentru CAS in zilele de astazi (de doua decenii de fapt) este sa dai drumul la otel de la 30.000de picioare. Folosit in sensul ca a zburat da, in sensul ca a dat drumul la ceva, nu.
de curiozitate macar,tu citesti link urile inainte sa le postezi ?? in tabel scrie clar : a10 a acoperit 27% din misiuni si a lansat 16% din munitia folosita impotriva isis. b1 are 7% din misiuni cu 37% din total munitie(la cate zeci de tone duce odata nu e de mirare) si f16 e pe langa a10 cu 33% din misiuni si 17% din totalul munitiei folosite.revenind la ipoteticul razboi cu rusia/china/iran/etc. chiar si la 35000 ft o misiune deasupra frontului cu f16/f15/f35 este extrem de periculoasa.la altitudinea aia sunt letale si osa-akm,si buk m2/m3,si s300/350/400, sau hq9,hq-16 si alte chinezarii. si , de dragul reputatiei us army,nu mai baga vreodata in discutii „razboiul” cu descultii aia barbosi din isis.asta si cu recentul „armistitiu” semnat in afganistan sunt doua pete pe obrazul us army.
Bubi, ai o problema in ziua de astazi o rezolvi cu un JDAM lansat de la 30.000 de picioare in mai putin de cinci minute. Foarte rar sta lumea pe ganduri cum sa faci egress/ingress routes sa-l aocoperi pe ala, marcheaza pozitia, etc. Vezi ca statistica nu se refera la tonajul armelor, ci la numarul de arme slobozite.
si cine a zis de tonaj ?cand am spus ca b1b duce zeci de tone ma refeream la niste zeci de gbu sau bombe proaste.ca nu au lansat doar MOAB uri(nici nu cred ca e integrata pe b1b).si,iti repet,JDAM lansezi de la 15000 sau 30000ft daca ai barbosi desculti in toyote albe sub tine.daca ai red army sau PLA am mari dubii ca f15/16/35-ul tau reuseste sa intre mai mult de 100km in interiorul teritoriului inamic.
„37% din total munitie(la cate zeci de tone duce odata nu e de mirare)”
„am mari dubii ca f15/16/35-ul tau reuseste sa intre mai mult de 100km in interiorul teritoriului inamic.”
Asta nu mai este CAS. Pune-ti sticlele in ordine.
Cred ca ai uitat in ce an traiesti. Nu mai suntem in 44 cand cas insemna sa ataci cu p47 tancurile germane aflate pe linia frontului. In 2020 o linie a frontului poate insemna multe zeci de km in adancime unde sunt centrele de comanda, bateriile de SPH uri sau MLRS si multe alte chestii care nu existau acum 80 de ani. Vrei nu vrei ivanii au cea mai bine echipata aparare aa din lume conceputa sa interzica accesul celei mai tari aviatii din lume. Si chinezii vin(copiaza) tare din urma.
Hai baga o lectură. Nu am uitat în ce an trăiesc, dar nici căzut de pe planeta Talaforme nu sunt. Ce borș tot învârti acolo se numește interdiction bombing nu CAS.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.jcs.mil/Portals/36/Documents/Doctrine/pubs/jp3_09.pdf&ved=2ahUKEwjV0pXtkPfpAhXOMd8KHeKYAlcQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw1NDZY3mjhotMPlwucftbTI
E vorba de intarzieri la intarzieri, stop gap la stop gap. F35 nu e acru, f16 este vechi. F35 C e facut pe requirement US Navy, ca de aia l au si eliminat pe x32. Daca amiralii si au schimbat cerintele, asta e alta treaba, ca nici f/a18 nu exceleaza la ceva. F35 C va ramane cel mai avansat avion pilotat al US navy pentru 20 de ani. Iar f35B este un salt urias peste harrier, pe care marines nubprea aveau, oricum, cum sa-l mai tina in serviciu, ca mu mai aveau, fizic, avioane ( i au ajutat si talibanii la asta).
f35 nu prea e facut pe cerintele us navy. duce arme putine in mode stealth,care stealth se curata daca zboara in regim supersonic.si bag mana in foc ca aia nu ii pot reface vopseaua loco cu pensula in mana.in caz de rezbel,ori aia nu zboara supersonic,ori dupa cateva misiuni,CSG -ul se intorce in port ca ramane fara avioane stealth.
Daca Boeing nu va mai face garagatza ca de ce cumpara Delta Airlines Airbus 220, alias Bombardier SerIa C, atunci poate si Canada o sa cumpere F/A-18 EF Block III Super Hornet, dar e cam batut in pioneze cu toate ca se lalaie achizitia F-35 A Lightning II pt RCAF.
La ce mentalitate socialista si globalista este in Canada….cand aude opinia publica si unii politicieni de stanga din Canada de a cumpara armament pt CAF li se pupazeaza auzu, vazu si incepe sa-i ia cu spume si tremuriciuri, facand ca toate lighioanele in turbare!!!!
CAF au devenit dupa razboiul din Koreea mai mult o armata de patrulare/mentinera pacii, decat o armata de atac, de care canadienii sunt mega mandrii ca mentine pacea pe Terra.
Acum 2 luni un reportaj/discutie pe Radio Canada despre pretul inlocuirii celor 4 submarine vetuste Upholder/Victoria class ale RCN, la auzul caruia cei doi reporteri au ramas shocati si iderati, …..normal concluzionand ambii ca este mega scump pt banii publici canadezi.
nu stiu ce se tot bate apa in piua cu scandalul asta.procesul a fost castigat de bombardier/airbus din 2018,boeing a renuntat sa faca apel,iar delta airlines a primit deja primul a220 in octombrie 2018. iar in ianuarie 2019 a marit comanda de la 75 la 90.cu toate ca americanii chiar aveau dreptate penca bombardier,ajutata de stat prin subventii vindea avioanele in pierdere ptr cota de piata . daca se vor agata de porcaria asta ptr a refuza superhornetul iii ,canadienii sunt niste idioti. citeam pe site-ul boeing ca superhornet iii poate functiona si ca avion cisterna,alimentand alte aparate din rezervoarele lui in comparatie cu f35 ptr care ar trebui sa isi schimbe si avioanele de realimentare in aer(alti bani,alta distractie).
Nu eram la curent ca scandalul Boeing-Canada s-a terminat. Da in Bombardier au bagat miliarde de-a lungul anilor amnele guverne : federal si provincial Quebec. Para Airbus -220 ca inovatie este inca propietatea Guvernului din Quebec.
Corect F/A-18 EF Block III Super Hornet ar fi solutia ideala pt RCAF dar faza este ca canadienii sunt bagati si in programul F-35.Ce or face vom vedea….Poate or lua si F-35 dar si Super Hornet…..ca sa impace si capra si varza….lol!!!
„…la avioane o tot lalaie cu F 35, Typhoon sau Gripen”
Cu Typhoon nu mai au ce làlài. În competitie au ràmas numai trei constructori :
LM cu F-35A, SAAB cu Gripen E/F si Boeing cu F-18 SuperHornet Block III
Atentie George, eu zic amicilor români din tarà cà RM este un site bine informat, nu mà dezamàgi !
Not a chance, Rafi!
🙂 Ai dreptate Mircea, stim ca sunt doi americanii si Saab, nu stiu de ce am scris Eurofighter…
Explicatia este simpla. I au bagat pe turci sub embargo ptr ca aia au invadat militar un stat suveran condus de un guvern legitim ales. Sauditii in schimb intervin intr un stat unde guvernul ales a fost inlaturat de forte rebele care momentan nu sunt recunoscute la nivel international. Cu totul alta mancare de peste. Cat despre abuzurile saudite interne seicii lor cam primesc tara mostenire la nastere si se comporta in consecinta. Cui nu ii convine regimul e liber sa plece. Cat priveste armamentul canadian e alta poveste. In timp ce australienii au in carca imensa PLA, canadienii nu au pradator natural in zona. In N si S au us army, in vest si est mii de km de ocean. Cine sa ii atace si cum? De ce sa arunce o caruta de bani pe armament inutil? Cu banii aia intretin unul din cele mai performante sist sanitare din lume. Anul trecut au cheltuit 264 miliarde pe health care(11,6%gdp) si doar 22 pe armata(1,3%).
Asta cu sanatatea este numai unul din motive pt care nu as da Canada pe SUA! 95% din serviciile medicale sunt subventionate de catre guvernul fiecarei provincii, bani luati mascat din impozitul provincial.
Cel putin pt Quebec nu exisa contributie salariala ca in Romania pt CAS si CASS…din ce-mi aduc aminte, dar in Quebec impozitul provincial este 9,75% din salariul brut iar cel federal este decat 5%. Din impozitul provincial se iau banii pt sanatate…..pt armata se iau din cel federal.
Armata canadiana este bine vazuta de populatie decat atunci cand intervine la calamitatile naturale.
se cearta cu sauditii dar e mai usor de pedepsit Turcia pentru ca nu au nimic de pierdut acolo, cu sauditii era un deal foarte concret.
10 milioane… Are balta de petrol saudită pește…
Știu că-i off, dar chiar este un Of al meu: despre Himars și Patriot știți ceva, când urmează să primim primele echipamente?
Nu vorbesc despre cine si cum… vorbesc despre geo-politica, cand scrieti un articol incercati sa prezentati si cauzele si circumsantele… Daca se prezinta la categoria ciudati, publicul nu prea o sa inteleaga nimic din nimic.
1. Canada are garantata securitatea prin tratatul nord american si este sub umbrela radar directa a norad
2. Canada e influentata direct de evolutiile socio-politice din SUA
3. Australia are investitii chineze in toate sectoarele energetice si resimte in prezent o presiune economica din partea ei
4. Are in momentul de fata ingrijorari vis-a-vis de tensiunile din Marea Chinei de Sud
5. Cel mai apropriat aliat ce ii poate ajuta pe australieni e la peste 9000 de mile
Geopolitica determina atitudinea, prostiile pe care ti-le permiti sa le faci si marja de manevra, in functie de astea iti asumi cat de meschin vrei sau nu vrei sa te comporti.
Poate in felul asta intelegem lumea inconjuratoare, de ce trebuie sa ne comportam intr-un anumit fel si ce lectii tragem.
Au vrut turcii sa compere lav uri? Nu am aflat stirea, nu zic ca nu o fi, dar, pana pa urma, e usor sa nu vrei sa vinzi unuia care nu vrea sa cumpere.