De banuit banuiam de mult dar nu aveam…DOVADA.
Dar s-o luam cu inceputul. Prin iunie 2013 trupele romane din Afganistan au primit in dotare zece drone de tip ScanEagle pentru folosinta, dupa ce ai nostri dislocasera in acelasi teatru de operatii afgan, la cerere americanilor, dronele Shadow 600, care fie vorba intre noi au facut o cariera extrem de frumoasa si folositoare pe acolo.
Revenind la Scan Eagle acestea au fost primite de romani, si cu aceasta ocazie generalul de brigada Lucian Foca declara ca este posibil ca dronele sa ramana pana la urma in dotarea Armatei Romane in schema Brigazii de Informatii Militare pe care in 2013 generalul Foca o comanda…
Si de atunci n-am mai auzit nimic de Eagle pana zilele trecute cand am aflat, cu ajutorul unui bun prieten, ca Romania ar fi achizitionat/primit moca dronele cu ceva timp inainte, atat timp cat in martie 2013 s-a facut o comanda de 1 milion de dolari pentru piese de schimb, pregatirea personalului aferent, ceva modernizari chiar.
Asadar se pare ca Romania a primit dronele de la americani, astfel nu se explica faptul ca in martie 2013 achizitionam produse pentru mentenanta flotei, desi documetul oficial american face referire la o achizitie de drone anterioara si nu la o donatie: “…for hardware repairs and modifications to the previously procured ScanEagle unmanned air systems for the Romanian Ministry of National Defense…)
Scan Eagle (Boeing Insitu ScanEagle) este o drona destinata culegerii de informatii si supravegherii tactice a campului de lupta produsa de o subsidiara a Boieng – Insitu.
Drona are o autonomie de 100km si in jur de 20 de ore de zbor continu, la o viteza de croaziera de 89km/h. UAVul are o masa de 20kg si poate avea o gama larga de senzori ambarcati, de la camera de luat vederi de inalta rezolutie, la senzori IR sau camera termala.
Decolare se executa cu ajutorul unei cataplute pneumatice in timp ce “aterizarea” se produce cu ajutorul unui carlig de recuperare. Pretul unui sistem complet ScanEagle este de + 3 milioane de dolari si consta in patru aeronave, statia de control de la sol si sistemul de lansare/recuperae.
Secventa de recuperare
Cum noi am primit, conform generalului Lucian Foca, 10 drone ar putea insemna ca avem doua sisteme ScanEagle plus inca doua aeronave.
De ceva timp se tot discuta despre necesitatea inlocuirii dronelor Shadow 600, cateva doborate prin TO, cu un sistem nou si modern, dar MApN nu ne-a spus nimic despre aceasta achizitie, un lucru pentru care nu-i port pica, macar sa mai cumpere si alte chestii si noi sa nu stim.
GeorgeGMT
Asta e una dintre ofticile mele maxime: de ce naiba o tara cu 3-4 fabrici de aeronave n-a avut gandirea asta strategica sa incerce sa produca jucarii de-astea. Nu zic de electronica, ok – acolo poate eram prea tampiti ca s-o producem si pe aia, cu toate ca nu era imposibil – dar macar avioneta aia nenorocita si statia de lansare putea fi facuta la Brasov, Craiova sau Bacau fara probleme. De ce dracu suntem atit de prosti incat importam pina si nasturii de la camasi???? Craiova e lichidata, ICA Brasov asisderea … oare era imposibil sa fi incercat sa cumparam o licenta – repet, macar pentru aeronava si statia de lansare?????
Au o scuza(MApN) prin faptul ca aveau nevoie de drone „ieri” pt a le folosi in teatrele de operatii.
Nu au nici o scuza politicienii care atunci cand e vorba de nevoile armatei vad totul cu un mare minus in fata(bani, nr de echipamente necesare, etc) , si achizitioneaza in ultimul moment, pe genunchi si un minim.
Tot politicienii sunt cei care nu finanteaza cercetarea si productia la noi in tara, si in cazul in care armata ar cere ScanEagle, sa le zica, ma baieti ,ia mai cautati si la noi in curte, ca poate mai gasim cate ceva.
[presupunand ca am produce ceva in tara si armata ar vrea ceva de import]
Dar nu e nici o problema pt „domnii” politicieni, ii belim pe fraieri cu taxe, si pe urma cumparam de afara, ca in Ro dupa ce te stergi de kkt la fund ,hartia igienica se transforma in 100 de euro.
Suntem mai ceva ca statele arabe! Nici macar nu trebuie sa cautam petrol!
Totul se rezuma la o chestie simpla de management… Buy vs. Build.
Off the shelf este mult mai eftin la achizitie… Daca stai sa faci de la zero… costul creste mult de tot.. Problema apare la situatia cu mentenanta unde se cam inverseaza….
Scan eagle exista si varianta civila…
Nu te supara pe mine , dar ca un roman sa poata isi ia mancare „off the shelf”, trebuie sa munceasca undeva.
Pe principiul asta „off the shelf e mai ieftin”, care e pus in practica de 20 de ani, sunt vreo 3 mil. de romani la munca afara, si nr lor e in crestere. Si tot acelasi principiu duce la saracirea romanilor ramasi acasa.
Daca statul roman nu creeaza locuri de munca in indutrie cu tehnologie inalta, salariul mediu in RO tot acolo unde este ramane.
Si mancarea, hainele si multe altele din magazinele din RO raman „ON THE SHELF”
Stai linistit… in caz de razboi, armata romana preia de la modelisti avioane de jucarie pe care monteaza sisteme de observatie :)))…. daca nu merg prea departe, poate si sisteme de atac :))))
http://www.rumaniamilitary.ro/uav-uri-romanesti
http://www.aft.ro/
http://www.acig.info/UserFiles/File/Europe/Romanian_Reconnaissance_Aircraft_1950-2010/SACT_Boreal_5_5E_ACTTM.jpg
http://journal.dresmara.ro/issues/volume5_issue1/16_prisacariu_circiu_luchian.pdf
Intradevar Boreal a fost testat in TO. Am scris si noi asta, pacat ca nu a intrat in dotare inca.
Nici la Fortele Speciale ?
Ce parere ai despre noul decret alui Putin care le permite cetatenilor straini sa se inroleze in „Armata Rosie”?
E o chestie chiar traditionala in Armata Rosie mai ales anii de inceput.
Asa este dar nu cred ca este vorba doar de o traditie reinviata …
Cred ca decretul este dat in special pentru cazaci, ucrainienii rusofoni si Transnistreni.
Prin acest decret, Armata ruseasca din Transnistria, devine periculoasa.
Momentan au 1200-1500 militari ce pazesc depozitele de armament (spun ei)
Datorita acestui decret, la nevoie, Ramasita Armatei a 14-a dinTiraspol poate primi 10 000-12 000 voluntari transnistreni (care de facto sunt cetateni moldoveni cu acte in regula)
acum eu cred ca inTiraspol este armament suficient pentru a inzestra inca 10 000-12 000 militari. (nu am indraznit sa spun 20 000-30 000 militari)
Pentru ca singurele activitati economice de succes acceptate sunt cele private locale mici si mai ales cele private sub capital occidental mari.
Daca accepti punctul asta de vedere… restul devine foarte clar 😉 Intelegi si care e soarta industriei de aparare, si care e soarta tuturor activelor detinute inca de stat. Privatizare sau distrugere…
@watcher
Nu-i mai injura si matale, ca astia inca viseaza 900 TBTuri fabricate in Ro, avioane si industrie de aparare 🙂 Ca sa-ti raspund la o intrebare mai veche poti sa incerci si Bushmills 😉
Offtopic
Ati vazut stirea asta? DIN UCRAINA?
http://deschide.md/ro/news/externe/9549/Lupte-grele-%C3%AEn-Done%C8%9Bk-Tancurile-ucraine%C8%99ti-SPULBER%C4%82-TOT-din-calea-lor.htm
Am gasit un video cu drona
Interesant containerul pentru transport care este totodata si stand folosit la pregatirea dronei pentru zbor
https://www.youtube.com/watch?v=6wSQSDi__-Q
sincer cred ca incep sa se vada echipamentele pe care le aduc soldatii din Afganistan…probabil in perioada urmatoare o sa vedem mai multe noutati
ScanEgle este cam pe aceeasi felie cu bastinasa „Boreal” a celor de la ACTTM, o drona care exista deja de 2-3 ani dar pe care nimeni n-a bagat-o in seama.
http://www.insitu.com/systems/scaneagle
este pagina de prezentare a ScanEagle a celor de la Insitu.
Cred ca Scan Eagle asta e pe aceeasi felie cu Argus XL.
Din ce am citit Argus XL este batut cu 20 kg la sarcina uttila si cu vreo 200km la autonomie.
TOT NU AU SCUZA CA NU L-AU DEZVOLTAT SI INTRODUS IN DOTARE.
E ceva care mie imi da cu virgula in articol. Poate e o greseala de tastare?
„Drona are o autonomie de 100km si in jur de 20 de ore de zbor continu, la o viteza de croaziera de 89km/h. ”
Iese la o autonomie de 1780 km.
Si mie mi-a dar cu virgula…
Vroiam si eu sa intreb acelasi lucru… dar am zis sa ma uit intai pe comentarii…
Autonomie de 100km, 20 ore, la o viteza medie de 89km/h ?
CE NU E CORECT…
Raza maxima de acțiune de la GCS (stația terestra de cobtrol) este 100 de km,cu toate ca drona poate zbura pana la 20 de ore.Deci în respect ptr .LOS (linia directa de semnal de la sol la avion) trebuie sa fie maxim 100 de km ca sa aibă legătură de date,on aceasta raza de 100 de km poți zbura 20 de ore.
Sper ca m am făcut înțeles!
Nu este vorba de autonomie ci de distanta intre aeronava(drona) si statia de control …
Pe romaneste … poate evolua pe o raza de 100km (diametru total 200km) fata de centrul de control … operatorul poate fi oriunde in lume prin VPN … poate fi operata de un american in Afganistan cu centru de comanda romanesc local(in Afganistan) … aici v-am dat niste secrete din operarea lor neromaneasca … noi suntem de multe ori doar catari montani … acum blindati …
„Nu este vorba de autonomie ci de distanta intre aeronava(drona) si statia de control …”
Eu te cred pe cuvant, dar daca se plimba 20 de ore pe o raza de 100km distanta de punctul de control si parcurge in acest timp 1780 km, se cheama ca are o autonomie de 1780 de km.
E ca la masina , la un rezervor de x litri si un consum mediu de y litri/100 km ,iese ca are o autonomie de …..km
Ok ok intrebare:
La Shadow 600 cat este aceasta distanta de comunicare? Dintre drona si statia de la sol?
200 de km maxim,dar ptr a avea legătură de date(LOS-LINE of Sight) la aceasta distanță trebuie sa ai minim 15.000 ft (picioare),aprox.5 km altitudine.
@Arhanghelul,
Intrebare:
Daca operatorul este la Sulina si sunt plasate centre de comanda terestre portabile (camuflate saj ascunse) din 100 in 100 km, drona poate fi lansata din Sulina si sa zboare pana la sevanstopol si inapoi?
Sau e nevoie ca drona sa fie lansata din centrul de comanda local?
Nu poate fi lansata de la centrul de comanda central?
Centrul de comandă emite unde radio. Oricât de bine ar fi camuflat, este detectat și localizat imediat.
Distanta fata de centrul de control depinde de aparatura E/R …
Se pare ca noi am primit cei mai slab … amerigani au deja pana la 1500km …LOL …
http://www.naval-technology.com/projects/scaneagle-uav/
Communication and data
ScanEagle’s air-to-ground communications systems deliver stable communications up to 55 nmi from a ground control station. Encrypted digital video and command and control datalinks offer increased ISR security
http://www.insitu.com/systems/scaneagle/capabilities
55US nmi = 101.86km
De unde ai scos 1500 km ?
autonomia ii durata de zbor adica 20 de ore si raza de actiune ii distanta la care poate primi indicati de la statia de control care ii 100 de kilometri nu le confundati in articol sa gresit exprimarea
Am gresit … defapt poate parcurge peste 1500km in 20 de ore … la o distanta maxima de 100km fata de centrul de control …
dan
4 ianuarie 2015 at 11:25
E ceva care mie imi da cu virgula in articol. Poate e o greseala de tastare?
„Drona are o autonomie de 100km si in jur de 20 de ore de zbor continu, la o viteza de croaziera de 89km/h. ”
Iese la o autonomie de 1780 km.
off topic un documentar despre cum comunisti au ucis 7 milioane de ucrainieni in iarna lui 1932-33 prin infometare:http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil
http://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor
este cunoscut, dar nu la fel de mediatizat ca holocaustul…castigatorii scriu istoria!
Hrusciov sa traiasca.
George, parcă a fost prezentat și aici pe site.
Stane, multumesc mult pentru filmul despre crimele sovieticilor. Eu l-as proiecta in licee, sa vada tineretul timpit si fara idealuri ce fuse pe vremea cand bunicii lor erau de varsta lor. Foarte bun filmul – foarte documentat si la obiect. Invit pe toti cei care intra pe acest bloc sa-si rupa o ora si jumatate si sa-l vada integral. MERITA!!!!!!!
Eu cred că în viitor fiecare tanc , tun, și navă militară ,submarin va a vea la bord câte o dronă mai mică sau mai mare ,,după buget , ce rost a re să trimiți cercetași unștiu unde pe care nu știi cum dracu îi vei scăpa deacolo ,,dacă cercetașii sunt în zona inamică cum îi salvezi,trimiți taburi după eii sau PUMA ..? Eu cred că nu s e dorește nimic,,dăcă erau deștepți militarii noștri cumpărau niște chinezării și le asamblau local sau finanțau producție locală cu mai puține subbansamble din export,,cu offset cu licențe cu ce vor eii,, dacă nu fac a sta acum în următorii 20 d e ani vor cumpăra DRONE SH sau vor primi doar donații .
Foarte tare ! Nu ne mai cheltuim banii pe tancuri si chestii scumpe si inutile ! Folosim tehnica moderna si eficienta !
@sorin.vasile Daca se-mpiedica nea marin-su cu drona pe scari ? Asa dimineata si buhait de somn , un pas gresit si cobalc se -nodau deolalta …saracu , in loc sa -i faca un carucior cu rotile sau sa-i puna rotile la container si o rampa de acces pana la pasarela de lansare …