La doi ani dupa caderea lui Gaddafi, euforia revolutiei in Libia s-a stins. Gupari armate (simple militii) sau islamisti continua sa lupte pentru teritorii, rute de trafic si controlul exploatatiei de petrol. Ca o masura de disperare, noul Guvern din Tripoli a recurs la aceleasi metode folosite de regimul Gaddafi pentru vanarea disidentilor.
Analistii descriu situatia din Libia actuala un ,,haos violent”, nu mai exista armata, politie ci doar militii inarmate. Confruntarile intre militiile locale se intensifica, gruparile jihadiste continua sa creasca, sabotajele din industria de petrol si stagnarea economica se simte peste tot in Libia. Observatori ai drepturilor omului au declarat ca in Libia post Gaddafi au avut loc mii de asasinate ce au inclus politicieni, activisti, judecatori si membrii ai agentiei de securitate. A mai fost reamintita si situatia penitenciarelor clandestine, controlate de militii, ce nu respecta nici o norma de confort.
Rapoartele indica faptul ca militiile au mai multa putere decat Guvernul, transformand Libia intr-un habitat pentru extremismul islamic. In ultimele 3 saptamani, s-au infintat legitim 3 noi tabere al-Qaeda in sud. Analistii considera acum Libia ca fiind principala baza pentru al-Qaeda din Maghreb. Pe langa toate acestea se mai adauga si dezastrele provocate de ,,interventie”, refugiatii din Mali, dezastru umanitar si esec in implementarea noilor reforme si a constitutiei.
Ca o masura disperata, Guvernul de tranzitie din Tripoli recurge la aceleasi tehnologie folosita de Gaddafi pentru a intrerupe semnalul telefoanelor mobile sau blocarea comunicarii online. In opinia analistilor nu exista diferenta majore intre Libia libera si cea a lui Gaddafi, cu exceptia uneia: productia de petrol care este la pamant.
La doi ani dupa revolta nu este clar cine sunt castigatorii, in mod cert acestia nu sunt cetatenii libieni de rand.
NeroFlash
DIN CICLUL VESNIC: ” CE NU A MERS?”:
– CE NU A MERS IN DEMOCRATIZAREA VIETNAMULUI?
– CE NU A MERS IN ELIBERAREA COREEI?
– CE NU A MERS IN DEMOCRATIZAREA GRANADEI?
– CE NU A MERS IN ELIBERAREA AFGANISTANULUI?
– ………………………. DEMOCRATIZAREA SOMALIEI / SUDANULUI / TIMORULUI / IRAKULUI / EGIPTULUI E.T.C. SI A.M.D.
CE NAIBA MERGE IN CHESTIILE ASTEA?
DOAR ATATA:
– CAND MARILE CONCERNE NU MAI AU ACEES LA RESURSELE UNUI STAT ( VEZI TOATE DE SUS), SE HOTARASTE UNANIM SI CU ACCEPTUL CETATEANULUI INDIGNAT O ” DEMOCRATIZARE „FORTATA, CARE CHIAR DACA NICIODATA NU IESE, MACAR POT „DEMOCRATIZA” SI INTERNATIONALIZA CU BRIO RESURSELE STATULUI VICTIMA.
MAI ARE ROST SA CONTINUAM?
Salutare,
Citesc aproape zilnic articolele de pe acest forum dar mi se pare ca nimeni nu remarca un lucru: Dupa razboiul rece sau chiar mai inainte de incheierea lui in razboiul din Afganistan, americanii au descoperit o noua jucarie: Fanaticul Islamist. Este ieftin, usor de manipulat si foarte eficient. Trebuie sa si existe o pepiniera de teroristi si daca observam cu atentie, majoritatea acestora vin din zonele recent „democratizate”. Asta este un alt avantaj pe langa cel al exploatarii resurselor. Sunt aproape sigur ca dupa cadrerea Siriei si Iranului SUA vor avea la dispozitie o masa imensa de fanatici la dispozitie cu care va incerca tinerea pe loc a advresarilor economoci si militari. Este imposibila o interventie militara in Rusia sau China dar este foarte usor sa creezi un conflict religios in una dintre cele 2 tari sau in ambele. In Rusia cel putin exista multe potentiale „Cecenii” iar China are si ea o partea ei de islamisti. Si in felul asta jucaria razboiului nu se va opri niciodata si economia americana va castiga prin ricoseu suprematia. Daca ne uitam in ultima suta de ani, economia americii a prosperat aproape exclusiv pe seama razboaielor purtate. Intr-o lume in care este imposibil un razboi de anvergura fara ca propria tara sa fie devastata, „islamistul” ramane ce mai ieftina si accesibila solutie.
Sa ști ca ai dreptate cu manipularea musulmanilor dar cred ca și Rusia și China au deasemenea strategii lor, și nu cred ca vor lasă ca Siria și Iran sa iasă de sub influenta lor.
In China traiesc circa 40 milioane de musulmani.
La capitolul strategie eu nu i-as subestima pe chinezi sau rusi, mari maestri inclusiv in acest domeniu.
Circula pe anumite forumuri informatia cum ca Pibul Libiei a crescut cu 50%de la caderea lui Ghadaffi,majoritatea care o clameaza sunt propagandisti aemricani exista vreo informatie in acest sens?
Ba cu 100%
Libya GDP – per capita (PPP):
$13,300 (2012 est.)
$6,100 (2011 est.)
http://www.indexmundi.com/libya/gdp_per_capita_(ppp).html
Du-te si spune-le sa il aduca inapoi pe Ghaddafi sa vezi ce parere au.
VAI, DOAMNE ! E SI GREU DE INTELES DE CE !!!!!!!!!!!
DATORITA EXPLOATARII IN DRACI PORNITE DE CEI CARE AU PUS MANA PE ZACAMINTE !
PANA ATUNCI ERAU SUB CONTROLUL STATULUI SI SE EXPLOATAU IN FUNCYIE DE POLITICA ECONOMICA INTERNA, STATALA.
ACUMA…CARE CUM POATE S-O ARDA !
P.I.B.-UL NU ARATA NICIODATA CAT DE BINE O DUC CETATENII SAU CATE SPITALE SI SOSELE S-AU MAI CONSTRUIT, ASA CA LASATI PROSTIILE CU CAT DE BINE O DUC STATELE CU PIB RIDICAT!
ESTE PRODUS INTERN BRUT ! SI ATAT.
ADICA INTRA IN CALCUL SI CAT DE TARE SE JEFUIESC BOGATIILE UNEI TARI .
NU VA SPERIE DUBLAREA ASTA INFERNALA?
IA SA DAM DRUMUL NOI LA ROSIA MONTANA SI TOATE MIZERIILE DE CONTRACTE CU MULTINATIONALELE SI SA VEDETI BOOM AL PIB-ULUI ROMANIEI.!
DAR ASTA NU VA INSEMNA CA VOI, EU SI NEA VASILE VOM TRAI MAI BINE.
„Du-te si spune-le sa il aduca inapoi pe Ghaddafi sa vezi ce parere au.”
Intreaba-i peste 23 de ani 🙂 🙂 🙂
Ce sa nu mearga ? LIbia!!!!
O societate democratica in stil occidental impune si niste „specificatii” privind cultura in sens larg (adica si conceptia despre om si societate si rolul fiecaruia) si un anume mod de viata .. Cica de exemplu in tarile arabe (si multe dintre tarile islamice) populatia este prea „arondata” pe triburi (sau alte comunistati prea bine structurate si prea disciplinate intern) care mai au un prea larg aces la arme si care „discuta” si „negociaza” cu guvernul. Adica guvernul si forta sa de represiune sunt un „arbitru” intre aceste grupari si lucruile se aranjeaza „ocult” nu in alegeri .. (De ex in Liban unde comunitatile locale sunt prea puternice se lasa cu bubuiala nu cu alegeri) Asa ca un guvern care in Europa ar scoate pe toti din minti este tolerat in aceste societati .. daca nu depaseste limitele traditionale*. De ex Sadam a ordonat execuatrea unior stabi .. nasol. Dar in Irac se pare ca multi aveau ca obiecte casnice niste Kalasnicoave .. Adica Sadam era tolerat de majoritatea populatiei irachiene,,, Nedemocratic? Da. Da functional in cadrul acelei societati!!!
A si complet in afara. In nu mai stiu ce statulet din Ocanul Indian sau Pacific un sultan scolarizat la Londra a dorit sa fie modern si refromist. Si-a dotata statul cvu o constitutie, partide si parlamernt. A iesit cam anapoda .. Si sultanu a revenit .. facand modificari pe ici pe colo. Parlamentul a ramas .. insa membrii sai sunt numiti de consiliiloe batranilor care conduc satele. Cum sunt numiti si pe ce criterii astea e treaba consiliilor batranilor si a satelor!! Ma rog mandatul este imperativ.Nedemocratic .. dar monarhul acu doarme linistit … ca poporul sau este cat de cat multumit. Ma rog asta e un aranjament local pentru o populatie traditionala .. care astfel se vde reprezentata si consultata in formele normale ptr ea si in acelasi timp de impiedica inflamarea spiritelor (ca odata inf;amati aia pun mana p-e niste cutitoaie numite kris … si numa de democratie nu se mai poa vorbi cand toti isi taie gaturile!!!). Iar sult5anu se lauda ca parlamentu „lui” este mult mai cinstit si mai popular decat parlementele marilor democratii!!
* Limite traditionale.. a da mai existas si coruptia „traditionala” Unoeri sefu de post sau altu se trezeste care are „tain” – atatea gaini, attata paine, atata ulei, atata vin/bere samd. Fara sa ceara!!! Insa sa il fereasca Al de Sus sa ceara mai mult!!! Ca toti se enerveaza si il acuza ca e corupt!!! Desi singuri ii dau „tainul” .. care tain este stabilit de secole!! (un ofiter englez care a avut parte de „tain” in Egipt fara sa ceara dupa ce s-a pensionat a studiat nitel problema. Primea cat primea si centurionul roman de prin anu 200 en!! Numa ca centurionu primea si vin da englezu cafea si tutun! In zonele astea se pare ca „tainul” este ceva in genu „te hranim cva sa nu devii corupt” si refuz nsate banuieli urate)
CAT ADEVAR GRAIESTI, COANE BIZONULE !
NECAZUL ESTE CA CEI CARE ADUC DIMOCRATZICA PE ACOLO STIU PREA BINE CHESTIILE ASTEA SI ATUNCI , CA SA AIBE MOTIV, SE BAZEAZA PE PROSTUL CE FACE OPINIE PUBLICA SI ESTE CU GEOPOLITICA SI ISTORIA LA PAMANT ,DAR I SE UMFLA PIEPTUL DE MANDRIE CU EXPORTUL DE DEMOCRATIS CE FACE GUVERNUL SAU…
Adevarul ca ca nu merge democratia asta liberala…
In Romania 50% plange dupa democratia socialista a lui nea nicu, aia care asigura accesul egal al oamenilor muncii la functiile de conducere.
Apoi a venit democratia originala a lui nea ilici drozdenko votata cu 70-80% de popor cand se strica ca n-avem os de ros pentru copos.
vin americanii sa ne ia bogatiile, nu ne vindem tara strainilor…nu vrem democratie liberala o vrem tot pe aia originala sau mai bine zis socialista fara exploatarea omului de catre om si vrem sa faurim SSMD, omul nou care striga dezarmare pace.
Nu imperialistilor de pretutindeni tovaroshi!
adyr
matale pre alaturi. Democratia liberala este produsl unei anumite societati cu o anumita istorie.
Deci unrpoti e cvam greu de transpata. Obtii rezultate bizare… .
Ca si cum ai pune distilatu de vin in butoi de dud. Nu stiu ce obtii da sigur nu coniac !!!
Nici nu este de mirare ca democratia nu merge in tari ca Libia, Irak, Afganistan s.a.m.d deoarece in majoritatea statelor africane si statele sarace din asia conceptul de trib este mult mai important decat faptul ca esti libian, afgan, arab, uzbek, sau altele. In fine pana cand ei vor crede ca sa fi un cetacean al unui stat din acesta este mult mai important decat faptul ca faci parte dintr-un trib noi ori o sa fim stersi de pe fata pamantului ori o sa cucerim balcani si imprejurimile sale. Ca sa invete democratia ei trebuie sa fie uniti si sa lase chestiunile tribale la o parte, dar avand in vedere ca ei sunt in majoritate arabi si stim cu tori cat se ”iubesc” ei intre ei nu sunt sanse sa invete democratia in in secolul acesta. Restul sunt societati in care unele persoane nu pot comunica cu conducerea statului deoarece ori ii desparte conditile geogreafice foarte grele, ori nu au caii de comunicati, un exemplu este Afganistanul. Dar orice popor trebuie sa invete democratia pe propia piele cum am facut noi si ne-a reusit cat de cat.
azi am citit cum ca Gadafi isi tinea sechestrate intr-un beci cateva zeci de minore pt. orgii sexuale.probabil le mai impartea cu Berlusconi cand venea ala in vizita.n-am mai pus link, ca nu va place 😉
by the way: din cate stiu cetatenii libieni aveau un standard de viata interesant pe vremea lui Gadafi.adica aveau conditii in spitale mai bune ca la noi,tinerilor li se dadea o masina la intemeierea unei famili,etc chestii dastea…de care noi nu pupam. asta ca sa nu murim fraieri si sa intelegem cum ”vine” si cum ”mere” demonocratia 😉 poate nu mai vaz atatia exaltati peaci de occidentul pacificator si bun la toate
si vestea buna pe ziua de azi.v-o semnalez voua,administratorilor de blog.sa dat verde la rosia montana dupa ce le-am tras-o crescand redeventa cu 50% !!! yes,why can! da, de la 4% la 6% 🙂