Ce planuri mai are Rheinmetall in Romania

Compania germana Rheinmetall ar putea produce in Romania, la Moreni, camioanele militare pe care vor fi montate toate elementele sistemului Patriot pe care Romania il va achizitiona de la companiile americane Raytheon si Lockheed Martin, au declarat reprezentantii Rheinmetall pentru HotNews.ro. Pe langa acestea, Rheinmetall s-a mai inscris si in licitatia MApN pentru achizitia de 173 de camioane militare, in timp ce la Moreni va fi demarata dezvoltarea si productia transportorului blindat amfibiu 8X8 Agilis. 

„Rheinmetall are un parteneriat foarte bun cu Raytheon si Lockheed Martin, iar sistemul Patriot pe care Romania il achizitioneaza ar putea fi montat pe camioanele noastre. Ar fi cel mai bine pentru Romania sa le produca si sa le intretina in tara”, a explicat pentru HotNews.ro Dominik von Wolf Matternich, Head of Key Account Management Romania din partea Rheinmetall Group.

Camioanele militare vor fi din familia HX si vor fi de mai multe tipuri, de la 4X4 pana la 8X8, in functie de diferitele tipuri de elemente ale sistemului Patriot (lansatoare, radare, puncte de comanda, generatoare etc). Aceleasi tipuri de camioane au fost deja folosite pentru sistemul Patriot in strainatate, precum si pentru sistemul MEADS dezvoltat de Lockheed Martin.

De altfel, Rheinmetall a avut o prezentare a unui camion 8X8 din familia HX in poligonul de teste de la Moreni in urma cu cateva luni.

Dincolo de acestea, Rheinmetall mai e interesata de licitatia lansata de Ministerul Apararii pentru 173 de camioane militare, vehicule pe care nemtii vor sa le produca tot la Moreni.

Rheinmetall detine 51% dintr-o companie joint-venture cu Man Truck & Bus denumita Rheinmetall Man Military Vehicles si care produce o gama larga de camioane, de la versiuni civile militarizate, la versiuni militare dedicate.

Rheinmetall, interesata de inarmarea corvetelor si de sistemul de aparare anti-aerian pe raza scurta (VSHORAD) cu un tun 

Pe langa proiectul transportorului blindat 8X8 Agilis si camioanele militare, reprezentantii Rheinmetall au precizat pentru HotNews.ro ca firma germana mai e interesata sa participe la proiectul corvetelor multifunctionale, a modernizarii fregatelor, dar si la apararea aeriana pe raza foarte scurta (VSHORAD).

„Pentru corvete si fregate Rheinmetall poate furniza sistemele de armament, de recunoastere, optica, senzori”, a declarat Dominik von Wolf Matternich, precizand ca oferta pentru dotarea si constructia fregatelor va fi facuta impreuna cu un constructor de nave german.

Initial, achizitia de corvete multifunctionale a fost incredintata de Romania catre compania olandeza Damen si al sau santier naval de la Galati, insa Hotararea de Guvern care stabilea cadrul procedurii a fost anulata in primavara iar procesul a fost reluat de la inceput.

Totodata, Rheinmetall e interesata si de programul de achizitie pentru un sistem de aparare anti-aeriana cu raza foarte scurta (VSHORAD) si va prezenta autoritatilor romane o oferta bazata pe un tun antiaerian Oerlikon care poate fi montat pe nave, pe vehicule blindate sau la sol.

Oferta germano-austriaca pentru noua arma de asalt a Armatei romane?

Un alt proiect de care compania germana este interesata este cel al noii arme de asalt pentru dotarea militarilor romani.

„Vrem sa participam cu o oferta impreuna firma autostriaca Steyr Mannlicher cu care am intrat si in competitia din Germania pentru inlocuirea actualei arme de asalt G36”, au mai precizat reprezentantii Rheinmetall pentru HotNews.ro.

La inceputul anului Rheinmetall si Steyr Mannlicher au prezentat modelul de arma de asalt RS556 (5,56 X 45mm).

Arma de asalt RS556

Articol preluat de pe Hotnews.ro

Autor Victor Cozmei

 

112 comentarii:

  1. Asa cum va spuneam la articolul despre Agilis, nemtii au planuri mai extinse la noi:
    – Cugirul ar putea in sfarsit sa devina o ”doamna” serioasa si sa fabrice o arma de asalt foarte moderna
    – Moreniul ar deveni mare pol industrial, dupa Agilis ar fi sa fie fabricate acolo si camioane militare din familia HX
    -Resita va realiza unul de 30 mm

    In privinta sanselor pe zona VSHORAD, aici sunt un pic mai sceptic, noi nu cautam tunuri, avem destule dastea ci rachete, in fine ramane sa vedem.

    De asemenea nemtii si-au jura in barba sa na mai pateasca rusinea de le-o facura americanii cand le-au tras de sub picioare IFVul – vina fiind aici mai spre nemti decat spre yankei – asadar vor fi extrem de bine pregatiti, si gata de lupta, pe zona transportoarelor 4×4, atunci cand MApNul va lansa competitia. Scrasnind din dinti de pregatiti… General Dynamics sunt si ei incantati de perspectiva celor 400 de TABURI 4×4 asadar vom avea ce vedea si de unde alege, din industria noastra.
    Mare lucru ar fi, mare de tot!

    • La shorad am putea incepe cu modernizarea Gepard SPAAG si a sistemelor Viforul 30/35mm…

      Apoi poate or vinde cate o turela Skyranger pentru fiecare din corvete, deci vreo 4 bucati, desi eu poate as prefera turela OErlikon 2x35mm, mai grele, dar care raman functionale daca una dintre tevi se blocheaza (calitatea munitiei, alimentarii, etc) 🙂

  2. Doamne doamne la m prins pe dumnezeu de picior si încă nu am aflat.după atâția ani de nepăsare vecină cu trădarea putem spune ca da..sunt aici in curtea noastra.acum sa vedem ce planuri are politicul sper sa nu dea cu piciorul la astfel de sanse pe care le avem acuma.din ceea ce am citit la ce găuri avem ne ar trebui tot..începând de la vshorad arme de asalt noi la cugir pana la camioane,drone. Le as întinde un covor rosu la intrare.doamne ajuta.

  3. Pai si noua arma de asalt a Armatei romane nu se face la Cugir,parca cam asa a ramas???,urmeaza doar ca Mapn sa faca comenzi !??? Sau am visat eu….

  4. Trebuie să recunoaștem că suntem precum copiii mici care stau cu nasul lipit de vitrina cofetăriei. Ne dau ăstia pe la nas numai cu bunătăți.
    Daca nu s-au hotărât americanii să ne dea un ajutor financiar pentru că suntem graniță NATO, nu văd cum am lua toate bunătățile astea.

  5. paca cei de la mhs truck&bus (importator man) au inlesnit o intalnire sau s-au intalnit cu decidenti din guvern anul trecut?
    poate putin lobby pentru roman brasov nu strica…

  6. Daca tot mergem cu Rheinmetall, de ce sa nu cerem si AMPV produs tot in tara?

    https://youtu.be/It4rCLeIuyo

  7. Mie mi-a atras atentia fraza asta:
    <>
    Sa intelegem ca e si un producator de nave german eligibil sa participe la licitatia corvete / fregate? Parca o conditie era sa fie fabricate in Romania. Acum ca Mangalia s-a dus la Damen, Galati-ul era deja al lor, la Tulcea e Vard, ramane posibila doar o asociere la Constanta cred. Sau imi scapa mie ceva?

    • Nu se vede fraza, dar nemtii nu par ca vor sa faca NAVA ci niste sisteme ale ei. CIWS si senzori (RM face si radare?)

      • Zic ca vor sa depuna oferta impreuna cu un cosntructor de nave german. Am repostat citatul mai jos. Nu imi e clar daca vor sa faca oferta pentru nave, sau doar pentru sistemul de armament.

    • A, la naiba cu HTML 🙂 ca imi ascunde citatul. Mai postez o data, sper ca acum sa iasa bine.
      Mie mi-a atras atentia fraza asta:

      „Pentru corvete si fregate Rheinmetall poate furniza sistemele de armament, de recunoastere, optica, senzori”, a declarat Dominik von Wolf Matternich, precizand ca oferta pentru dotarea si constructia fregatelor va fi facuta impreuna cu un constructor de nave german.

      Sa intelegem ca e si un producator de nave german eligibil sa participe la licitatia corvete / fregate? Parca o conditie era sa fie fabricate in Romania. Acum ca Mangalia s-a dus la Damen, Galati-ul era deja al lor, la Tulcea e Vard, ramane posibila doar o asociere la Constanta cred. Sau imi scapa mie ceva?

      • In principiu orice constructor de nave ar putea castiga contractul, conditia fiind ca, daca nu are un santier la noi, sa se asocieze cu o companie care are.

      • Tkms si Lurssen produc K130, ca numar de nave similare livrate au o sansa bunicica (5 buc.). Dar au si alte modele interesante in gama, inclusiv Sa’ar 6 facute pentru Israel.
        Mai sunt “libere” SN Constanta si SN Midia.
        Mie nu-mi plac atat de mult, dar nu decid eu… 🙂

  8. pana la urma de cate camioane/cap tractor vorbim pentru 7 sisteme patriot?

  9. Ok, au planuri marete.
    Sa inteleg ca ar dori sa preia Cugir? Sau se gandesc sa intinda domeniul de activitate al Moreniului? Atat Moreni cat si Cugir sunt localitati mici (comparativ cu Dacia Pitesti, care s-a intins in tot judetul si pana la Titu). Trebuie sa fie mai bine conectate (putin lobby nu ar strica, desi teama mi-este ca ar ajunge numiti „coorporatisti haini”). Avantajul Moreni este ca e-n Dambovita. Cugir e la mama naibii….
    Sa inteleg ca vor sa redeschida fabrica de pulberi?

    • Cugir e la mama naibii? E la cativa km de autostrada A1 (intre Sebes si Orastie).
      Care e marele avantaj al Moreniului ca este in Dambovita ca tot prin drum judetean e legat? Important este ca exista in localitatile respective resursa materiala (teren, cladiri, hale, utilaje, etc) si umana cu experienta in domeniu(ingineri, maistri, muncitori, etc). La cat de mare este productia cum sunt conectate inreprinderile este mai putin important.

    • Nu-i vorba sa preia Cugir, imi dau doar cu presupusul, la Moreni sigur nu se poate face o arma de asalt.
      Asa-zisa noua arma de asalt prezentata zilele trecute pare a fi tot aia veche prezentata la BSDA acum vreo patru ani parca. In teste s-a dovedit un mare esec.

      • Ai idee in ce parametrii e vorba de esec? Am senzatia ca pur si simplu nu reprezenta un salt calitativ, dar asta e doar impresia mea….

  10. la arma de asalt dupa ultima taiere de panglica de la cugir imi este clar ca fara un partener extern nu pupam nimic.cei de acolo fac treaba buna dar atat cat îi tine plapuma,nu sunt capabili sa scoata un produs actual din toate punctele de vedere.sincer nici daca ar vrea nu ar putea la ce linie tehnologica au acolo.
    suntem intepeniti in timp ca in toata indistria de resort (apartine de statul român,se vad rezultatele) si fara investitii publice serioase(sic?) sau parteneriate cu jucatori seriosi sau privatizari nu vad solutie.

    • Correct :(( sarmanii de ei 🙁

    • un moment!
      La Cugir au facut de curand niste modernizari de cand au cumpasat masini unelte noi, 2 ani sa fie?, si inca se lauda cu tevi forjate la rece care sunt the best of in tehnologia din domeniu in lume. La tehnologie nu prea au ce carcoti.
      La fosfatare ar trebui sa mai caste ochii putin ca pe parte de calitate de vreo 2 ani se simte imbunatatire semnificativa a calitatii.

      Mai trebuie fonduri si … vointa!
      si din pacate vedem cam prea multa impotenta….
      As zice ca pot dar nu vor si MAPN face pe doamna mare si nu vrea sa se implice.

  11. Primul la raport 🙂

  12. Imi pare mie sau arma nemților are ceva/seamana cu Colt AR15/M16?….

  13. Deci ceva mai nouă ca AK-47 nu??….eu vreau sa vad la ai noștri ceva de genul CZ-805 Bren, MSBS-5, MPT-76 etc.

  14. Nu vreau sa va stric fengshuiul, dar RS556 la Cugir nici macar sf nu e, tine de utopie. E scumpa si nu vad in urmatoarea suta de ani vreo sansa sa cumparam asa ceva masiv, atata vreme cat exista PA, „testata in lupta”, „simpla si de incredere” etc etc

    • Lasand pretul si SFul ar fi ok dptdv? strict ca arma.

      • N-am tras cu ea, nu stiu. Mai mult ca sigur ca e mai precisa ca o PA, mi se pare mai curand o arma dedicata FOS.
        PA-urile au toleranta destul de mare la socuri, umezeala, desi nu e chiar cum se tot aude ca rezista la orice, dupa o zi de ploaie de-aia mocaneasca, trebuie sa dai cu ulei pe ea.
        PM-urile 65 sunt mai rezistente din punctul asta de vedere, probabil procesul tehnologic a fost mai elaborat si nu s-a facut economie. Depinde si de loturi etc.
        Eu sunt pt munitia de 7,62×39, eventual 5,45, nu pt 7,62×51, cu atat mai putin 5,56.
        Daca ne uitam ce au scos finlandezii dintr-un AKM, Rk 95, mai exista potential de dezvoltare.

        • fosfatarea manganoasa a fost mai OK la modelele mai vechi dar dupa 1 maxim 2 saptamani de frecus la instructie, tot ajungeai sa vezi metalul alb.
          Inclusiv strainii s-au plans la PM-urile noastre ca fosfatarea nu este chiar asa de buna.
          Rusii si bulgarii ne dau lectii la asta.

          • PM-urile cu care faceau soldateii perioada erau vai mama lor. Dar se luau multe FB-uri chiar si asa, chiar la prima sedinta. Plus ca munitia de 7,62 era incomparabil mai buna fata de 5,45, unde incidentele erau la ordinea zilei la inceput.

            • eu am avut PM Md 1963, scos din cutie si nefolosit niciodata. Era negru ca taciunele.
              Lemnul era in doua nuante si lucrat cam grosolan.
              La precizie insa nu era diferenta intre ce foloseam eu si altii care aveau PM-uri frecate, nu gluma.
              Era chiar OK.

        • @Vlad
          Din pacate SAKO nu mai produce Rk 95 Tp. De referinta au mai ramas doar IWI cu ACE.
          http://iwi.net/ace/

    • Pai o licență de AR-15 sigur e mai ieftina?..apropos nemții s-au saturat in 20 de ani de G36 sau problemele cu țeava armei nu au putut fi remediate?

      Mie-mi place G-36, poate luam noi licență daca nemții sau saturat de ea.

  15. O sa fiu io avocatu diavolului sau carcotasu de serviciu si o sa comentez contra una alta.
    De ex la camioane trebuie sprijinita o colaborare cu Roman (cat mai exista) si avantajat producatorul local.

    La arma de asalt, Doamne feri sa se gandeasca unii la o gogomanie de genul sa preia Rheinmetal Cugirul.
    Aia ar insemna sa omori Cugirul pe de o parte, plus exporturile romanesti de armament usor de infanterie, si sa ajungi la mana nemtilor (sau austro-nemtilor, si mai rau).

    Apoi sa vorbim de caracteristicile armei, care din ce am cetit ici colo e un fel de combinatie intre M-16 si Steyr AUG (arme concepute si aparute in anii 60′, daca e sa vorbim de arme „noi” si de reinventat roata).
    Hai sa zicem ca ar fi mai precisa, dar in mod cert nu semnificativ mai precisa fata de o PA modernizata cum trebuie (inclusiv la aparatele de ochire si ergonomie).

    Mai fiabila nu vad cum sa fie, si apoi RS 556 e o arma grea, peste tot pe unde am citit despre ea, toti care au tinut-o in mana au remarcat asta (are pe la 4 kile si un sfert, incarcata, chiar binisor mai grea fata de PA aia, care ar fi sub 4 kile incarcata).

    Ca si pret, probabil echipezi o grupa cu PA-uri (sau esti pe aproape) la pretul unei RS 556. Chiar si facuta aici, sub licenta, tot ar fi semnificativ mai scumpa (considerand doar si costul licentei).

    Sa nu fiu inteles gresit, si eu cred ca PA aia in cal 5,56 poate fi modificata si modernizata in continuare (deja au exportat 20.000 in Irak am inteles, asta apropo de cat de „noua” si testata e, pare de fapt PA md 2000 cu ceva schimbari de suprafata, ulucul, patul etc).
    Dar nu vad rostul sa luam o astfel de licenta acum (si in nici un caz vandut Cugirul).
    Posibil in nici 20 de ani sa se schimbe ceva si la calibre si munitie (deja 5,56 si 5,45, chiar si 7,62 pe alocuri, devin ineficiente cand dau de armuri si veste antiglont mai sanatoase, cu placi ceramice etc) si atunci iarasi va trebui sa schimbi armele si e bine sa ai producatorul propriu sau chiar sa indraznesti sa vii tu primul cu solutii.
    S-o mai schimba si managementul la Cugir pana la urma si vor veni cu idei mai noi chiar si daca e vorba doar de adaptat AK-ul la noile tehnologii

    • RS 556 e doar specula momentan. Lasa-ne sa visam bre 😛

    • Daca privatizezi Cugirul nu inseamna ca nu va mai produce ce produce acum ci doar ca formezi un parteneriat cu un al producator, eventual pe model Moreni, unde o parte din uzina apartine statului si repara TABuri vechi, alta parte s-a asociat cu nemtii pt Agilis.
      Pe de alta parte semi-privatizarea industriei de aparare pe baza unor contracte ferme este o foarte buna solutie, cam singura pe care o avem la indemana.

      Arma de asalt. De cumparat se va cumpara ce vrea armata, asta-i foarte clar si normal, pe de alta parte imi aduc aminte cum toata lumea spunea ca noua arma de asalt de la Cugir, aia testata deja, este un jaf. Si n-o spuneam eu care nu ma pricep ci oameni din armata.

      In privinta pretului ar trebui sa ne obisnuim, a trecut vremea armelor ieftine, acum 50 de ani iti faceai apararea aa cu tunuri, acum dai 4 miliarde pe rachete.

      Cugirul asa cum este acum are un picior in groapa, daca ne uitam la ce fac altii pe langa noi, pistoale, arme de asalt. Din parea mea nemtii sa se duca dracului cu arma lor de asalt cu tot, oricum asta-i ultima noastra urgenta, viitorul Cugirului va insemna insa o astfel de asociere, sa aiba si ei produse noi, competitive, sa nu mai trebuiasca sa importam pistoale.

      • George, daca dai Cugirul alora i-ai si pus cruce, e gata. Nemtii (austriecii) or sa-l inchida cat pot de repede, ori va ramane un fel de anexa atelier, oricum departe de ce a fost (si inca mai e, cred ca inca pproduce si exporta mai mult decat Steyr si pe acolo cu HK, daca nu si peste astia, cand vorbim de pusti automate).

        Nemtii au vrut sa le inchida suedezilor ditamai producatorul de submarine, pe astia de la Cugir o sa-i linisteasca de tot, cat vor putea de repede, ca doar nu crezi ca Steyr cu aia de pe Rin vor accepta sa vanda Cugir produsele lor si ei sa stea pe tusa.

        O sa pierdem nu doar producatorul local, devenind dependenti de austro-germani pana si pentru dotarea de baza a infanteriei (grrr) dar vom pierde si exporturile care de bine de rau inca se mai fac (si daca unii de la Cugir si unii de la Romarm n-ar fi obtuzi, idioti, incompetenti ori poate ceva si mai rau, s-ar face si mai mult, pentru ca inca au ceva vandabil ca si calitate-pret, si cu posibilitati de modernizare pe viitor).

        • @Radu2.
          Nu pierzi absolut nimic, nu le dai Cugirul ci, la fel ca la Moreni, il poti imparti in doua: UM Cugir – capital integral de stat produce AKuri pana la judecata de apoi, joint-venture intre statul roman si nemti pt producerea noi arme de asalt. Fiecare cu arma lui.

          Avem trei posibilitati ( nu numai pt Cugir ci pt intreaga ind de aparare, care este oricum vai mama ei):
          – prima posibilitate, statul investeste, le retehnologizeaza, face cercetare-dezvoltare, obtine produse noi si competitive. Am vazut cum a mers treaba asta pana acum. Absolut nimic…
          – a doua posibilitate, cumparam o licenta, statul investeste, retehnologizeaza si producem dupa licenta. Dam o gramada de bani si pe licenta si pe retehnologizare si ne alegem cu un produs care nu-i al nostru
          -a trei varianta, alegem un produs: arma, tanc, TAB etc, il cumparam de-a gata si-l producem aici sau il dezvoltam in parteneriat. In ambele cazuri producatorul vine si el cu bani, mai punem si noi jumatate, avem uzina si productia la noi in tara, produse moderne si eficiente, management performant.
          Eu cred ca cea de-a treia cale este cea mai ieftina si eficienta, avem si dotare, si productie in tara, salvam si industria, iar producatorul extern vine aici si-si produce ce vrea sa ne vanda.

          Cugirul n-a mai produs absolut nimic serios de foarte multi ani, am ajuns sa importam pistoale pt jandarmerie, iar managementul de acolo se face pe baza de carnet de partid, se fura, nepotisme etc.

          • @George

            Cred ca cei de la Cugir s-au retehnologizat de curand, parca Lucian zicea ceva despre asta.
            Produse noi in domeniu, hmm, mie imi par doar reinventari ale rotii, recombinari de chestii vechi, folosit ceva materiale noi (aluminiu frezat in loc de tabla de otel stantata, materiale plastice in loc de lemn etc).

            Eu as vrea sa vad niste caracteristici tehnico-tactice clare pana sa trag o concluzie cum ca o arma e superioara, faptul ca a aparut de curand nu o face automat mai buna decat un model mai vechi.
            Mai ales daca modelul ala mai vechi poate fi modernizat si el si in plus e si mai vandabil.

            Aici e vorba de management, si la Cugir, si la Romarm, poate chiar si la Armata (nu mai vorbesc de interese politice, o meteahna mai veche, vezi cum ne-am ars si inainte cu chestii d-astea, de la afacerea Skoda din interbelic la Piranha 3, o achizitie inutila, macar de luau 5 inca de atunci).

            Daca la elicoptere (chiar TAB-uri) sa zicem ca merge o colaborare, dar la cehstii mai simple si unde inca am fi buni, nu vad de ce. Trebuie sa ne impunem noi pe piata, sau macar sa ne mentinem, nu sa devenim o anexa dependenta de altii

            • Atunci singura solutie este un management serios si investitii ale statului, ambele variante putin plauzibile la noi.
              Cu ceva ani in urma mai credeam ca ne-am putea redresa singuri, acum nu mai cred…

    • de acord cu ideea pt implicarea Roman, insa trebuie si aia sprijiniti pt ca sunt cam oropsiti si ar trebui si niste planuri de dezvoltare pt ei pentru ca nu mai merge sa vina cu aceeasi cabina din 80 dar cu niste plastice in plus.
      De acord si cu Cugir, s-ar putea sa-i bage pe nisa de productie si sa-i omoare incet.
      De acord si cu arma, insa cineva ar trebui sa mearga pe acolo si pe urma sa-i altoiasca la ala responsabil cateva scatoalce bune dupa ceafa! Nu vii cu chestii rasuflate de 18 ani si cu panglici noi!
      Nu zic ca nu o fi buna, dar la cata reclama i-au facut pana si un armurier de small town din SUA, care nu viseaza nici 10% din ce are Cugirul ca si echipamante, venea cu chestii mai de bun simt!
      La armuri inca face fata si se pune problema mai multe de gloante. Inca…
      Nu stiu daca este doar managementul Cugir si nu si aia de la Romarm.
      Are totusi vanzari in strainatate si ar trebuii sa se muleze macar pe cerintele clientilor straini.

      • Lucian

        Da, cred ca si Romarmul are o parte de vina (poate chiar mai mare), nu doar cei de la Cugir. Care ar putea insa sa se inspire macar din ce exista si de unde se pot prelua unele chestii, precum RK 95 a finlandezilor, AK-ul nou al rusilor sau ce exporta chiar ei in SUA, cu modificari cerute de americani (MM-10, RH-10).
        Se poate face si ambidextru, se pot pune sine deasupra, dar probabil nici nu primesc imboldurile necesare de la Armata (nu ca nu or fi si pe acolo unii destul de dezinteresati de asta).

        Cat despre camioane, cel putin DAC-ul 665 e un camion off-road excelent, o colaborare i-ar salva poate pe cei de la Roman si ar aduce si ceva plus industriei locale. Nu stiu daca mai e Nicolae acolo, un dobitoc dealtfel, dar sanse sa se redreseze cred ca ar mai fi (inca).

        Daca tot dam totul altora n-o sa mai avem nimic autohton, o sa fim complet dependenti de aia, pana si pentru chestii de baza, simple, in caz de ceva n-o sa mai fim in stare de nimic. Adica pana si hezbolah sau isis produc drone si munitie de ex, si chiar rachete cu raza scurta

    • @Radu2
      RS552 cu teava de 406mm si cu incarcator de 30 plin are 4kg si 3,7kg fara incarcator si este cam cu 100g mai grea ca si o HK416 cu o teava de 419mm.
      Deci este putin mai grea decat HK416 si in nici un caz mai grea decat PA. Se pare ca este extream de precisa (1MOA) si-si pastreaza acuratetea chiar dupa schimbarea tevilor. Mosteneste fiabilitatea mecanica a Setyr AUG (short-stroke gas-piston). Se poate demonta pentru curatire rapid si fara unelte ca si akm-ul. Nu are nimic inovator care sa te dea pe spate si este practic o rebotezare (+ asociere cu Rheinmetall) a STM556 (2012) pentru a putea participa la selectia pentru Bundeswehr. Oricum, mari inovatii in domeniul asta care sa si prinda sunt extrem de rare. Cat despre designul invechit putem spune ca e la fel de invechit ca cel al HK416 iar despre clonele si derivativelor AK ca sunt antediluviene in acest sens insa, din fericire, conteaza alte lucruri gen fiabilitate, precizie, greutate, etc. „Dusmanul” RS552 (in Germania) la ora actuala se pare ca este HK433 care-l cam surclaseaza inclusiv la pret. Oricare din modelele pomenite mai sus sunt mult peste pretentiile si putirinta noastra financiara si ar necesita un efort major din partea Cugirului in cazul unei asimilari. Parerea mea este ca ar trebui curmate tentativele de „inovare” ale Cugirului, pentru ca este clar ca sunt netalentati, si asociat/colaborat cu cineva chiar priceput in ale mecanicii de kalasnikov daca ne este teama de un „leap of faith” al unui design diferit.

      • bingo! cred ca ma fost primul pe siet care a a aminit de hk 433

      • Nu este nimic invator nici in HK416. Sistemul de percutie „short-stroke piston” a fost conceput initial in 1940: vezi Winchester Model G30R. Iar insusi Eugene Stoner s-a folosit de ceva imbunatatit in AR-18.

        • In general armele sunt greu de imbunatatit.. Ideile principale unt deja mecanisme care au reistat istoriei.
          M-2 inventata acum 100 de ani…

      • @bumblebee

        Direct de pe site-ul producatorului

        https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/public_relations/news/latest_news/index_11968.php

        „With a 16″ barrel (406 mm) and a fully loaded, 30-round magazine, the RS556 weighs around 4.2 kilograms, just over 9 pounds.”

        Din ce zic cei de la Cugir, PA-ul are sub 4 kg, incarcat cu 30 de boabe, iar teava e ceva mai lunga decat aia de la RS556 (banuiesc ca e aceeasi ca la PA md 86, sau pe acolo).

        Daca mai pui si o luneta RS556 ajunge sa cantareasca aproape ori pe acolo cu un PSL, si vorbim totusi de o pusca automata in cal 5,56. Daca mai pui si un AG-40 sub teava…

        In plus e o arma noua, mai e pana sa fie testata mai serios (sa nu ne bazam deocamdata 100% pe cateva articole de reclama aparute pe vreun blog, sa asteptam mai multe review-uri din mai multe parti).

        Arma e noua in sensul ca e aparuta de curand, in rest mecanismele sunt destul de vechi (din ce zice Alex, chiar mai vechi decat cele de AK, desi si ala s-a inspirat si din chestii mai vechi, inclusiv de la M-1 Garand cred).

        Sigur, aia de la Cugir ar putea sa faca o PA mai moderna, desi bazata pe sistemul AK, ar putea folosi materiale mai noi, pastrand greutatea actuala etc, dar per total nu vad rostul unei licente pentru RS556 (si in niciun caz preluarea Cugirului de catre austro-germani, ar fi o mare greseala).
        Arma nu o vad semnificativ mai buna fata de o PA bazata pe AK si bine lucrata. E mai buna pe alocuri si mai proasta din alte pct de vedere, dar cand tragi linia si aduni (sau scazi) nu iesi mai bine, singurul lucru cert e ca iesi mai scump

        Sistemul AK (mai ales modernizat) inca merge foarte bine, in plus cal 5,56 nu cred ca o mai duce mult, mai ales cand e sa ai de a face cu soldati bine echipati cu armuri si veste antiglont serioase.

        Trebuie deja gandit in perspectiva, calibre si munitii noi (mai ales ca din cate am inteles cei de la Cugir stau foarte bine la metalurgia tevilor de ex), trebuie tinut cont ca trebuie sa produci aici, sub controlul tau, macar chestiile de baza (armament de infanterie, artilerie, munitiile pentru ele etc), posibilitati de export (competitia e mare, si unii producatori nu prea mai fac fata, vezi francezii, britanicii au un cvasi-esec cu SA-80 s.a.).

        • @radu2
          De la STM556 (Steyr 2012) la RS556 o mai fi luat 200 de grame la bord. ?
          Unii zic „9 pounds” (4kg) altii zic „just over 9 pounds” (4,2kg).
          Sa nu intelegi ca fac reclama la arma pentru ca, sincer, mie nu mi se pare iesita din comun cu exceptia preciziei. Despre principiul de functionare am zis si eu, nimic nou sub soare, nici la RS556 si nici la HK416. Sa nu amestecam totusi principiul (piston de gaz cu cursa scurta) dezvoltat de David Marshall in 1940 si realizarea fizica pe Steyr AUG, renumita pentru fiabilitate si vanduta in toata lumea. Steyr au luat practic AUG-ul care este bullpup si l-au transformat in STM556 care este clasic. Acelasi principiu este si pe HK416 insa in realizare germana. Micile amanunte fac diferenta. Care e mai fiabila, sincer habar nu am si cred ca nici altii din moment ce Bundeswehr-ul inca le mai testeaza. Principiul piston de gaz si bolt rotativ a fost patentat in 1930 de John Garand iar Mikhail Kalashnikov s-a inspirat copios din el pe langa StG44/MP44 (proiectat 1942). In concluzie nu are rost sa coparam care principiu e mai nou pentru ca este irelevant cum irelevante sunt si comparatiile bazate pe poze si articole de pe internet despre arma x si y. Daca armata vrea sa-si aleaga o noua PA/AR o va face (sper) in baza unui protocol de testare (pe care-l poate cere de la altii daca nu stie sa-l faca).
          Cu Cugir-ul cred ca George are dreptate, cea mai buna solutie este spargerea firmei in doua, una face ce stie din mosi stramosi pana la loc comanda iar aialalta intra in mileniul 3 cu un partener serios si cu produse moderne (nu neaparat RS556). Alte variante gen licente sau investitii cred ca ar fi bani aruncati pe fereastra. Daca in alte industrii se gandea de genul „sistemul AK inca merge foarte bine, de ce sa-l schimbam” am fi condus si acum Dacia 1300 si televizoarele ar fi fost cu lampi si acum ca doar mergeau bine la vremea lor. Sa radem de „esecurile” altora care mai inceraca sa faca cate ceva cand noi nu gresim pentru ca nu facem nimic mi se pare deplasat.
          Treaba asta cu ganditul nostru in perpectiva m-am cam lamurit, nu-i de noi. Nu intru in detalii ca ajungem la politica si nu vreau.

  16. Poate poate in viitor planifica si ceva model de artilerie autopropulsata?
    :)))

  17. Vesti bune de peste tot… in fiecare zi. Mi-as dori sa vad si ceva concret. Ma refer la comenzi, contracte…
    Arma de asalt… mie imi place p.m.-ul nostru. Nu este calibru NATO? Numai de munitie la p.m.-uri mai lipseste sa depindem de altii. Singurul dezavantaj cat de cat major care i-l vad la arma asta este ca nu-i asa precisa la distante de peste 200m. Cand puii mei o sa traga soldatul obisnuist la asa diatante? Acolo sunt specialisti, lunetisti. Asa ca sa lasam naibii la o parte deocamdata arma de asalt.Ca de luam una plasticata o sa ajungem la 40% nivelul de dotare la cum se inlocuiesc defectiunile la noi. Mai degraba inlocuim P.S.L.-urile. Sunt mai putine si acolo s-ar impune treaba asta daca tot vorbim de armament pentru trupa.

  18. Stie cineva cat costa un Millennium 35, in euro? Eu am gasit doar un pret de circa 5.5 mln euro bucata, ceea ce mi se pare exagerat, pentru ca e mai scump ca un OTOMelara 76 mm.

  19. Nu-i specula sigur , Rheinmetall vine cu oferte cat mai complete in toate domeniile astfel încât să-și crească șansele, ăștia-s in stare sa se asocieze și cu Dracu&company din care ei sa detina 51% și să vândă nusce săgeți draconice invincibile, niste oportunisti !

  20. Eu zic sa continuam cu americanii și cu evreii…..n-am încredere în nemți!

    Interesele lor economice prevalează celor ale UE din punctul lor de vedere așa că mi-e greu oricât aș vrea să am încredere în ei.

  21. Colaborarea cu Reinmetall este afacere foarte buna. Eu as fi interesat si de high energy laser (HEL) mai ales ca la noi la Magurele avem unul mare, cel mai mare momentan. Pot iesi multe lucruri din dezvoltarea de asemenea tehnologii.
    https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/public_relations/themen_im_fokus/rheinmetall_hel_live_fire/

  22. Camioanele Reinmetall pot fi folosite si la HIMARS

  23. De la evrei as mai lua cate ceva – un Trophy , o Merkava sau macar un proiect de Akzarit ca sa rezolvam problema sutelor de T55 cu care ne mandrim , si cate si mai cate … Cat despre un Spike profus in România ce sa mai vorbim. Si eu as paria destul de mult pe evrei. Cat despre nemti, hai sa vedem primul produs de-al lor intrat in dotarea armatei si dup-aia strig Sieg Heil cat ma tine gura!

  24. cifre aproximative si mai degraba speculative
    4.152 militari in 173 camioane 6×6
    4.000 militari in 400 transportoare Agilis Amfibii
    2.497 militari in 227 Piranha V (3 + 8 echipaj)
    330 militari in 15 elicoptere de transport H215
    480 pe 4 fregate Damen Sigma 10514
    90 piloti pe 45 elicoptere de atac(?)
    36 de piloti pe F-16 daca avem noroc
    la asta se adauga trupe speciale + trupe transportate prin rotatie+operatori pe Patriot si protectie obiective cheie+vechile echipamente+rezervele, piloti de drone samd.
    cum nu am de unde sa stiu cate transportoare vor fi si medevac sau altele, cifrele sunt pur orientative
    totul e sa avem timp si 9 ani de pace
    (pun pariu ca intra la moderare)

  25. Cugirul (ma refer la cei care produc PM si PA, ca mai sunt si ceilalti) este certat de zeci de ani cu inovatia, cine a stat de vorba cu ei a remarcat. Si e pacat, mai ales ca toti din jurul nostru care au produs AKM au scos ceva mai bun ca noi, ungurii, sarbii, nu mai spun de polonezi, cehi sau bulgari.
    Ei inca sunt in paradigma producerii unei arme ieftine, pt „racan”- militarul in termen care isi scrijeleste numele iubitei pe uluc, sau pt africanul ala descult. Ori, nu se mai poate merge asa. N-au avut dorinta sa asimileze polimeri, optica, sine.
    Si sunt tot cu placa aia, sa cumpere Armata ca sa le sponsorizeze ignoranta. Uitati-va ce PA au exportat zarzavagiii in Libia, pt FOS. Aia n-au pretins sa le cumpere intai ai lor.

  26. Intr-un final, sa inteleg ca nu mai exista absolut nicio sansa pentru Roman Brasov in contractul ala, mai ales ca se doreste sa fie un camion strict militar, nu militarizat?

    Poate pe viitor ceva contracte la nivel de zeci de bucati, precum celelalte, sau ceva mai mare strict pe transport!

    PS Bine macar ca nu s-au incurcat cu IVECO! 🙂

    • Deja avem 29 de bucati Iveco, cumparate in 2015-16, eu cred ca si cele 173 tot de la iveco vor venii, datorita pretului mai scazut, iar licitatia pt 173 trebuia sa se incheie pe 6 sep, dar nu am vazut nici o stire legal de…

    • Tot nu pricep ce ii dati inainte cu Roman Brasov.. Aia este o companie privata romaneasca… Nu sunt de acor d ca statul sa insite sa bage banii mei in ea.

      Nu au decat ca statul romana sa isi faca companie si sa faca Joint Venture… Atunci da..

      • la fel fac toate statele.
        Se baga bani si in companii private si ideea nu este ca are ala de castigat ci este mult mai general ideea.
        Iti asiguri faptul ca banii se intorc partial in TARA.
        Salarii, comenzi in industria pe orizontala, cercetare, etc si mai ales te asiguri ca vezi bani inapoi in buget din taxele generate la salarii si miscarea marfurilor.

        Ideea este sa vezi dincolo de faptul ca banii se dau la o companie privata.
        Daca dai banii la o companie privata si produsele ei iti scot din mizerie o zona intreaga din tara atunci as zice ca se merita.

        Cel mai bun caz este autostrada. In mod normal autostrazile se fac pentru economie. In mod clar persoanele private si mai ales companiile private vor beneficia de ele. Indirect, intreaga zona beneficiaza.

  27. Legat de arma de asalt trebuie facut un tabel comparativ:
    1 pret 2 fiabilitate/ intretinere 3 precizie/ efect la tinta 4. Multiplicare de forta etc. nu neaparat in ordinea asta

    Datorita pretului va castiga intotdeauna AKM ul

  28. Din cate observ , de vreo cativa ani exista un tipar dupa care la sfarsit de an se promit tot felul de chestii , colaborari , lapte si miere , jucarii ,ca dupa sarbatori sa se zica cum ca n-au fonduri sau tre sa aprobe nu stiu cine sau ca multinationalele , sau te miri ce scuza ca sa nu se faca nimic sau sa se cumpere cash doar 3-4 fieruri pt. parazi …
    Oare anul viitor va fi mai cu noroc ? Poate daca se strange surubul de la nea Sam sau alte porti vestice …

  29. Foarte corect ce spui tu Vlad doar că din păcate nu te ,,aude” nimeni si din păcate iar incepem in mintea noastră cu teoria conspirației….dar dacă mă gândesc bine mai mare ,,conspiratie” ca prostia, autosuficienta și indolenta nu cred că e.

  30. Marius Alexandru Dalacu

    Nu ma bucura absolut deloc chestia cu ASAMBLAREA camioanelor militare de catre Rheinmetall, inseamna moarte sigura pt Roman Brasov. Sa fim seriosi, sunt niste camioane….macar atat am putea PRODUCE si noi in tara. Si sa nu imi spuneti ca sunt diferente de performanta care nu pot fi depasite, poate de design dar mie imi plac DAC-urile 😉

  31. Dar..cu tancurile cum face?

  32. Camioanele ar putea sa le faca chiar la Brasov, depinde cum o va juca statul
    http://www.capital.ro/ccr-privatizarea-roman-sa-brasov-neconstitutionala.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *