Ce s-a ales de 16 noiembrie 2014? Ce-i de facut?

oprescu-incatusat-aufmacher-1569471-7-499fd669dc47bdba29957ceac52aa7df1

Stirile despre imigranti au captat atentia mass-mediei si publicului, in special disputele privind repartizarea lor in tarile UE, dar nu trebuie sa uitam ca la anul avem alegeri locale si parlamentare.

Asa ca aruncam o privire, pentru a vedea ce a ramas din atmosfera lui 16 noiembrie 2014 si cat s-a schimbat viata politica fata de acel moment.

Va aduceti aminte ce promisiuni, ce elan, pe partidele de opozitie?

Ce spaseala si promisiuni de reforma la PSD?

Cate sperante in noul presedinte ?

 

 

CE S-A INTAMPLAT DE ATUNCI ?

 

Guvernul si parlamentul: 

– au reinstituit indemnizatiile pentru revolutionari;

– au reinstituit pensiile speciale. Daca la militari mai e cum mai e (se vor calcula in baza veniturilor brute din ultimii 5 ani de activitate), la diplomati pensia va fi 80% din salariul de baza la care se adauga INDEMNIZATIILE SI SPORURILE DIN ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE (am mai vazut filmul asta);

– au instituit pensii speciale pentru functionarii parlamentari;

– au instituit pensii speciale pentru parlamentari;

– au triplat veniturile pentru inaltii demnitari;

– au marit veniturile parlamentarilor;

– au rectificat bugetul, mutand fonduri de la investitii si aparare catre administratia publica (bani pentru primarii ca vin alegerile) si catre asistenta sociala (bani de pomeni electorale);

– dupa chinuri si o prima forma catastrofala, au reusit sa scoata un cod fiscal ceva mai retinut dar tot pro-consum in loc sa fie pro-investitii.

 

Unele au fost deja adoptate si promulgate, altele sunt inca prin parlament dar directia este asta.

 

 

De Johannis nu pot sa va spun prea multe pentru ca tot a fost plecat …….. cu treburi….

Echipa lui de la Cotroceni, catastrofala pe comunicare. N-am stiu niciodata cu ce mandat se duce la consiliile europene, ce face acolo, ce discuta, care sunt pozitiile sale pe temele majore de politica interna si externa, in schimb am aflat ca nevasta-sa bantuie pe la casele de moda si ca vor nu stiu ce modificari la vila de protocol.

Obsedat sa nu semene cu Basescu, sta ascuns si rateaza ocazie dupa ocazie de a-si construi o imagine credibila.

 

 

Despre partide numai de bine 🙂

 

PSD-ul, pe masura ce-i rareste DNA-ul, scoate lideri tot mai slabi si cu initiative tot mai tembele.

PNL-ul, dupa ce a zis ca va rupe scena politica in doua, a redus volumul si o scalda caldut cu PSD-ul. A scos un program de guvernare rahitic, fara cap si coada, fara solutii economice si demografice credibile, si a anuntat un guvern din umbra, plin cu mortaciuni din guvernarile Boc si Tariceanu.

Singura reforma consta in faptul ca Alina Gorghiu s-a tuns mai scurt si si-a facut bucle pe stanga.

Probabil urmeaza sa-si faca si Blaga bucle ca sa fie reforma completa.

Si pe ei ii rareste DNA-ul.

Impreuna cu PSD-ul au omorat discutia privind votul prin corespondenta.

 

PMP-ul a pornit taras-grapis apoi s-a dus Elena Udrea peste ei si i-a smantanit. Nu cred ca mai scoate Basescu ceva din ei.

M10 nu reuseste sa ne arate nimic dincolo de Monica Macovei. Cu merite incontestabile pe reforma justitiei si lupta anticoruptie, Monica Macovei nu reuseste sa iasa din discursul de ONG-ist. Total nepregatita pe teme economice, cel putin naiva pe temele majore de politica externa (sa primim refugiatii din Siria si sa intervenim militar in Siria !!!?? ). Nimeni relevant pe langa ea.

UNPR, o adunatura de securisti si traseisti politici, cu Interesul National la butoniera.

 

Iudemereee …….. egal cu sine insusi 🙂

 

 

Asta e oferta politica, asta daca nu ne gandim la Noua Dreapta sau la alti besmetici, gen Edijnaia Rumunjia a lui Bogdan Diaconu (cum ar zice un amic de pe blog).

 

 

CE E DE FACUT ?

 

Prima reactie ar fi sa ne gandim la un nou partid care sa intre in parlament, sa rupa tot, sa preia gurvernarea, sa faca si sa dreaga.

 

Un astfel de proiect necesita un leadeship puternic, cunoscut electoratului si cu o mare capacitate de tractiune electorala.

Apoi ai nevoie de o resursa umana numeroasa si bine pregatita, resurse financiare si logistice.

Toate astea trebuie sa le realizezi, incercand, in acelasi timp, sa triezi si sa verifici oamenii care-ti intra in partid pentru a evita traseistii, oamenii cu tinichele de coada precum si cartitele trimise de partidele existente deja pe piata.

Faptul ca s-a simplificat procedura de infiintare pentru partide nu rezolva toate problemele pentru ca ai nevoie de multi oameni de calitate in structurile nationale, judetene si cel putin ale oraselor principale.

In mod similar, trebuie verificati cei care vin sa sprijine financiar si logistic noul partid pentru ca nu vrei sa te trezesti atasat vreunui grup economic cu probleme cu justitia sau implicat in alte porcarii.

 

Aici as face o paranteza , cu referire la apelul unui coleg de blog care ne solicita sa demaram noi un partid, pornind de la nucleul format in jurul blogului.

Dincolo de cateva elemente care ne fac sa gravitam in jurul acestui blog (ingrijorarea pentru starea armatei Romaniei, situatia generala de securitate a Romaniei si nemultumirea fata de clasa politica), optiunile noastre sunt diferite atunci cand vorbim despre solutii economice, politice, sociale, relationarea cu alte tari si cu structurile euroatlantice. Unii suntem de dreapta, altii spre dreapta extrema, altii de stanga, unii proamericani, altii progermani, altii prorusi sau proneutralitate.

Sa demaram acum un proiect inseamna dezbateri interminabile despre directia care va trebui promovata de noul partid, solutiile sale economice, sociale, de politica externa. Apoi, pe masura ce un grup de opinii va castiga teren, ceilalti se vor simti exclusi ceea ce, in final, va duce la spargerea comunitatii din jurul blogului.

Parerea mea este ca RoMilitary trebuie sa faca ce facea si pana acum, noi avand libertatea sa ne raliem caror proiecte politice dorim sau sa demaram, individual sau in diferite combinatii, noi proiecte politice.

 

Revenind la ce este de facut, v-as propune sa luati lucrurile pas cu pas, fara sa va avantati in proiecte astronomice si costisitoare.

 

Primul pas sunt alegerile locale de anul viitor si v-as propune sa va concentrati pe acestea, in special pe zonele urbane.

In zona urbana electoratul este mai informat, s-a saturat de experimentele esuate ale partidelor politice, cu candidati care ajung in parnaie, si exista un orizont de asteptare important si o nisa destul de larga unde se poate opera cu succes cu candidati antisistem.

Va reamintesc scorul lui Nicusor Dan la Bucuresti la localele precedente.

Nu inseamna obligatoriu sa va bagati sa candidati la primariile de orase ci puteti sa candidati la consiliile locale din orasele medii si mari.

Pentru asa ceva aveti la dispozitie doua variante:

 

  1. partide regionale – se pot infiinta usor, modele de statute, regulamente si programe politice

se tot gasesc pe internet, le adaptati, dati drumul la formalitatile de inregistrare si porniti la treaba. Exista o limitare care spune ca daca nu depuneti candidaturi in cel putin 70 sau 75 circumscriptii in doua randuri consecutive de alegeri de acelasi tip (locale+locale sau parlamentare+parlamentare) partidul se desfiinteaza dar nu trebuie sa va bateti capul acum pentru ca vor fi primele alegeri la care participati asa ca depuneti candidaturi numai unde va simtiti tari;

 

2. candidaturi independente – sunt mai simple de realizat dar trebuie sa strangeti liste cu

sustinatori. Pentru un municipiu resedinta de judet, trebuie sa reprezinte cel putin 1% din numarul alegatorilor inregistrati dar nu mai putin de 1000 de persoane.

Ca sa dau un exemplu Tulcea (luati-l ca un exercitiu):

Populatie totala: 73.700 locuitori;

Mandate de consilieri locali (2012): 21;

Populatie cu drept de vot 62.650 persoane;

Prezenta la vot: 65% – o presupunere maximala;

Alegatori prezenti la vot: 62.650 x 65% = 40.723 alegatori;

Voturi nule: 4% ( la alegerile locale, nulele sunt undeva intre 4 si 8%)

Voturi valabil exprimate 40.723 x 96% = 39.094 voturi (in 2012 au fost 34.724);

Pragul electoral pentru partide: 5% = 1955 voturi;

Coeficientul electoral pentru independenti: 39094 / 21 = 1862 voturi.

 

Pe scurt, pentru un oras de dimensiunea Tulcei, aveti nevoie de aproape 2000 de voturi, atat ca partid cat si ca independent, ca sa prindeti un mandat. La partide ai avantajul ca, daca ai trecut pragul de 5%, chiar cu foarte putin, ai sanse ca la redistribuire sa mai prinzi un mandat de consilier local datorita voturilor obtinute peste pragul de 5%.

 

Sigur, pentru a va pune la punct trebuie sa cititi legislatia si sa urmariti toate schimbarile de la statistica, privind populatia. Cel mai bine ar fi sa aveti si un prieten jurist / avocat dar sa fie bun.

 

Construiti-va un program electoral axat doar pe probleme locale, fara sa deviati in teme de politica mare. Mergeti pe teme legate de infrastructura (de obicei e praf), oportunitati pentru investitii, relatia alegatorilor cu administratia locala, coruptie, proiecte sociale si culturale.

Faceti-va o lista de proiecte, nu lunga, si ramaneti concentrati pe ea.

 

In privinta promovarii imaginii, promovati-va proiectele puternic pe retelele sociale.

Incercati sa va imprieteniti sau macar sa aveti o relatie ok cu ziaristii locali, prezentati-le proiectele voastre si incercati sa obtineti invitatii la emisiuni sau sa dati interviuri.

Lista cu proiectele, promovarea ei pe retelele sociale si crearea relatiilor cu mass media locala nu trebuie sa astepte demararea campaniei electorale pentru ca va fi greu in acea perioada scurta sa realizati aceste lucruri si sa obtineti si spatiu in media, cand vor veni partidele cu teancul de bani.

 

Tot ca sa va dau un exemplu, impreuna cu doi prieteni am creat o pagina pe FB, intitulata Idei pentru Tulcea in care am inceput promovarea unor proiecte pe care le consideram utile pentru oras.

La momentul asta nu am avut nicio discutie daca vreunul din noi va candida dar am lansat ideile si le lasam sa se rostogoleasca. https://www.facebook.com/Idei-pentru-Tulcea-293881014156337/timeline/

Le-am promovat free, chiar cu riscul sa fie preluate si de altii si introduse in programele lor electorale.

 

In privinta campaniei electorale, nu va complicati cu mari donatori care sa va creeze obligatii ci mergeti din om in om. Oricum trebuie sa strangeti semnaturi deci va trebui sa vorbiti cu multi oameni.

Nu exclud cu totul utilizarea a 1-2 bannere si a afiselor electorale la panourile de afisaj dar as merge pe flyere de pus in cutiile postale sau, mai simplu, sunat la usa, dat flyerul, schimbat doua vorbe, strans mana si atat.

Pe flyere trebuie sa fie prezentarea succinta a voastra (fara abureli) si lista de proiecte pe care vreti sa le realizati.

 

Daca reusiti sa fiti invitati in emisiuni sau sa dati interviuri evitati sa va transformati in Monica Tatoiu, cu opinii si solutii pentru toate problemele omenirii, si ramaneti concentrati pe prezentarea voastra si a proiectelor voastre.

Daca se insista cu mutarea discutiei pe teme nationale / internationale, subliniati ca doriti sa ramaneti pe temele locale pentru ca lumea e plina de oameni care-si dau cu parerea despre orice.

Evitati discutiile despre doctrine politice pentru ca administrarea unui oras nu are legatura cu asta. Doctrina voastra trebuie sa fie “Rezolva problema.”

 

Pana dupa alegeri nu puneti botul la propunerile venite de la partide si vedeti-va de drumul vostru. Chiar evitati sa fiti vazuti cu ei. Daca sunteti candidati antisistem, ramaneti asa pana la capat.

 

Ce spun aici reprezinta cam ce as face eu daca m-as decide sa candidez dar asta nu insemana ca nu puteti sa aveti langa voi oameni care se pricep mai bine la comunicare si care sa va dea si alte idei.

Tot timpul tineti cont ca trebuie sa aveti o campanie inteligenta si cu putini bani.

 

Daca va ies ploile, nu va grabiti sa va combinati cu partidele locale, nu va grabiti sa aderati la vreun partid ci luati-o incet, invatati dedesubturile administratiei, promovati-va permanent ideile, comunicati bine (cat trebuie, cand trebuie, nu plictisiti electoratul cu fizicul vostru dar nici nu-i lasati sa va uite).

 

Daca veti critica administratia, nu o faceti de dragul zgomotului, nu fiti isterici ci blindati-va cu argumente si documente inainte de a combate o decizie sau o actiune a administratiei locale.

 

Construiti-va cu rabdare o imagine solida si nu intrati in panica pe motiv ca vin parlamentarele si n-ati candidat. Ati pornit la un drum mai lung si, daca totul merge bine, puteti sa va faceti planuri pentru parlamentarele din 2020 sau puteti sa va construiti o cariera in administratia locala.

 

In astia 4 ani de mandat aveti timp sa studiati piata politica, sa vedeti daca mai sunt si altii ca voi sau daca au aparut formatiuni credibile pentru o eventuala colaborare, pe viitor.

Ideal ar fi ca actuala clasa politica sa fie schimbata rapid dar lucrurile nu se fac batand din palme. Aveti nevoie de multa munca si rabdare pentru a va construi o imagine credibila, pentru a putea cere, mai tarziu, voturi pentru un proiect national.

 

Nu exclud aparitia vreunui lider charismatic care sa se puna in fruntea unei miscari de reinnoire a clasei politice si care sa obtina un vot masiv pe o emulatie asemanatoare celor din 1996, 2004 sau noiembrie 2014 dar, cum pana acum astfel de proiecte s-au transformat in partide de hoti si incompetenti, nu-mi fac mari sparante in directia asta.

 

Asa ca, daca doriti sa schimbati ceva, inhamati-va la munca, bagati talpa, construiti cu rabdare si nu mai visati cai verzi pe pereti, cu rezultate obtinute in 5 minute.

 

 

Eroul Bula

50 de comentarii:

  1. Asta da sinteza!

  2. O sa distribui mai departe! Fratele meu a facut acest pas in 2012. Merge greu treaba …

  3. Ca sa dau un citat din Cargo :”politica,sex,totul e un gunoi”.Intentiile or fi bune,dar nu vad realist vorbind cum se poate face ce s-a sugerat.

    Din postura de mic politruc,fie si antisistem nu se rezolva nimic.Fie o iei peste bot la vot,fie ti se gaseste ca ai avut 3 gagici in facultate si un 4 la geografia in a 6-a si va urma o campanie de presa care sa te scoata curva imorala si prost incompetent,fie,cel mai simplu,prin sabotaj administrativ.”Asta nu se poate pt ca incalca norma X sau dispozitia Y”.Ok,zici ca te duci sa revotezi :”Regretam domnule Salvator al Patriei,sugestia dvs trebuie sa mai treaca prin ”n” avize,fiecare cu termen legal 30 zile.Poate peste 6 luni,dupa ce vom veni cu amendamente.Si nu va chinuiti,amendamentele ce le vom vota vor incalca legea X1,deci nu se va putea aplica.Dar dvs perseverati…”

    Solutia e mai simpla,si necesita un minim de coeziune , organizare si bani.Selectezi un sat,comuna sau orasel,te duci concertat peste el,castigi suficienta putere cat sa epurezi gasca sistemului.Peste 4 ani vii cu o poza ”inainte” si una ”dupa”.Gherila politica.In timpul asta vii cu un veritabil program anti-sistem caruia ii faci si reclama intensa.Si ca sa vii cu ceva tre sa fii cu adevarat revolutionar,gen administratia locala prin votul direct al cetatenilor.Care revolutie trebuie sa fie si vizibila.Un spital ultimu’ racnet la Cucuietii din Deal,un serviciu de pompieri care ajunge in 5 minute oriunde,o politie locala care intervine si la ultima ceapa furata la nea Vasile pa coasta si sau o sectie a Politiei Romane care sa puna ordine in tiganii locali.Daca esti numai un bun maturator de strazi ca Johannis la Sibiu,nu o sa mai te creada nimeni.Si mai important decat rezultatele vizibile ale conducerii asteia sa fie cele invizibile.Sa reusesti sa schimbi sufletele oamenilor.Sa faci dintr-o masa amorfa un corp cetatenesc cu initiativa,iar dintr-un mediu ostil sa faci un mediu propice pt firme,care pe urma aduc ele prosperitate.

    Cine va face asta va putea face mai mult.Cine nu,nu.

  4. Ce sa faceti ?
    In primul rand sa deschideti ochii si sa ganditi !
    Eu unul nu am fost la votul din noiembrie . Am sunat acasa In Romania inainte de alegeri , am intrebat cine sunt cei care ies la manifestatii si plang cu lacrimi de crocodil pentru drepturile capsunarului Nicusor de care rasesera inainte si de care si-au batut joc dupa .Cand am aflat , mi-a fost limpede .Si v-am scris si voua la comentarii despre acest aspect .
    Voi nu v-ati intrebat desi erati acolo .
    Incepeti sa va intrebati acum ce s-a ales de votul vostru .
    Ar fi trebuit sa va intrebati inainte de a vota , sau inainte de a va prezenta la vot .
    Acum trei ani s-a castigat un referendum prin neprezentare .

  5. As mai adauga un singur lucru :

    – cand mergeti la vot, votati in cunostinta de cauza. Analizati candidatii ca si cum ia-ti angaja.

  6. Bre Eroule, tre sa ai vreun 40 de ani, cum pana mea de mai visezi la varsta asta 🙂

    Liderul ala politic carismatic antisistem e o prostie 🙂

    N-ar repezenta decat 0.00001% din populatzie, ca pana la urma liderii sunt oglinda alegatorilor, in primul rand n-ar avea cum sa ajunga lider

    Ce sa faca unu’ sau una anti-sistem impotriva unui sistem genaralizat organizat mafiot multi-layer, de sus la nivel politic in jos pana la nivel administrativ, il elimina aia de nu se vede

    Si ce vroiai sa se aleaga de 16 nov 2014, ce asteptari aveai 🙂 ?

    Singura mea asteptare era sa nu puna boul ala doctoparicopitat mana si pe presedentie, de restul te uiti la moaca proastei aleia de la penele si ai terminat cu asteptarile

    Schimbari numai daca mai sunt fortzate din afara Tarii din UE, mai impun aia schimbari si standarde chiar daca aplicate pe romaneste tot e mai mult decat nimica si cu ofensiva DNA mai culegi din ei

    Dupa aia astepti linistit cu generatiile pana se mai schimba oamenii, mai crapa din generatia asta de pensionati in ’90 la 50 de ani, mai vin astia tinerii cu alte idei

    Exemplu: militarul ala angajat caruia ai nastea nevasta-sa, ea casnica, el pe salariul ala imens din armata, a zis sa dea si el un milion acolo o atentie si i-a aruncat banii in nas nushce dobitoc de medic „ca ce bah, eu sunt de un milion?” si atunci militarul a zis „stai bai asa, eu traiesc dintr-un salariu si platesc asigurari medicale” si s-a dus la DNA si l-a dat in gat pe boul ala de doctor si l-a zburat din sistem, asa trebuie lucrat

    Am inteles de la cineva care s-a dus acuma la nushce spital din BucureSTAN la o operatzie ca acuma domnii si doamnele doctori sunt mai dragutzi si nu mai au tarife fixe si Nutzi mai pretind, le dai cat potzi si asta e, mai scad pretentziile

    Exemple d’astea individuale de oameni din afara sistemului care i-o dau sistemului in gura, altfel daca intri printre ei te muceaza aia de nu te vezi

    Poate se mai intorc din aia plecatii care au alte pretentzii si o dau si aia in gura sistemului pe unde pot

    Solutia e sa se schimbe masa morfa, prostii aia de jos, aia sa aiba pretentzii sa primeasca ceva pt taxele platite si voturile date

    Trebuie pus presiune de jos in sus pe aia care este , nu mai visa ca-i inlocuiesti cu altii mai buni

    Trebuie sa se organizeze intre ei asociatii de oameni d’astia anti-sistem, 5-10-20 de oameni is OK, nu ca sa candideze sa intre in sistem ci ca sa se lupte cu sistemul si luat de maneca la intrebari pe strada alesul/primarul/deportatul

    La o adica niste injuraturi, o rosie in cap, o piatra in parbriz nu strica nimanui, reclamati la DNA orice chestie suspecta, punetzi bani la comun si datzi-i in judecata pt orice nu va convine, stresatzi-i, daca reusiti sa adunati 500 de oameni in fatza primariei ca sa protestati pt ceva se caca ala pe el in sediu samd

    • Si sa nu uit poate ce era mai important: plantzati samantza pt schimbarea din viitor 🙂 !

      Care avetzi copii, educatzi-i, explicati-le ce e sistemul, cum functzioneaza, sa n-accepte fara sa cracneasca mizeriile sistemului si cum pot sa lupte cu sistemul ca sa il imbunatateasca

      Altzii care n-aveti copii dar aveti contact cu ei, nu pedofili 🙂 , profesori, tot asa, educati-i

      Nu mai alimentati sistemul, sabotati-l 🙂

      In principiu fiecare daca la locul lui ar fi corect si ar face ceva dupa puterile lui in timp sistemul se va schimba

      Dar romanul din pacate prefera sa dea o spaga mica ca sa-si rezolve problema fara sa-si mai bata capul

    • Unde ai citit ca eu visez la un lider charismatic?
      Am spus ca nu exclud o astfel de aparitie dar nu-mi fac mari sperante cu o asemenea solutie pentru ca toate au esuat in coruptie si incompetenta.
      In privinta asteptarilor de la Johannis …… eu asteptari ?
      Toata campania mea a fost anti Ponta. Ia la rand articolele ca sa vezi de cate ori am zis ca nu am incredere in Johannis.

  7. Eroule ti-am [us o itebare.
    A fost stearsa.
    Curat antisistem!!!

    • @ Ghita Bizonu am patit si eu asa,cu toate ca am fost la subiect ,asta este, se pare ca daca nu facem (cum fac unii )propaganda pt Erdogan, spre exemplu,(sau altii)suntem cenzurati si numiti trolli 🙂

    • N-am sters nimic. O fi ramas agatat comentul pe undeva. Mai patesc si eu dar intru si mi le deblochez.

      • Nu e nici in asteptare, nici in spam nici la gunoi. Ori nu l-ai postat deloc ori continea o injuratura atat de urata incat l-a ras Razvan de tot.

        • N-am fost eu, singurul la moderare (ca raspuns chiar la postarea lui Ghita Bizonu’ privind „unde-i intrebarea”) e merlin care se oftica ca „e nedreptatit” aici pentru ca nu face propaganda pro-Erdogan 🙂
          Domnule Ghita Bizonu’ puneti intrebarea din nou (chiar sunt curios)

          • nici eu, de obicei mai scot cate ceva din SPAM, nu viceversa 🙂
            Poate ai avut eroare de browser sau de conexiune. Aici pe blog nu mai pare sa fie ceva prin SPAM…

          • Imi cer sscuze,:) eu oricum ma refeream la un anumit domn cu opinii pro Erdogan 🙂

          • Pai era cam asa :
            cam ce incredere sa am eu in Bulishor care se viseaza cu flexu in mana facand incrucicsari tehnologice mai ceva decat incrucisa Miciurin picioarele nevestei sale?!
            (suntei cam juni.. asa ca ptr Miciurin vedeti aici :https://ro.wikipedia.org/wiki/Ivan_Vladimirovici_Miciurin
            Pe noi ne aia la cap cu realizarile lu Micuirin si importanta exemplului sau. De unde a aparut si intrebatrea ? de ce Miciurin nu a avut copii? V raspunsul mai sus!)

            De ci .. poa ca Bulishor la nivel micro (asociatie de propretari de bloc) sau mini (comuna) este de fapt un bun gospodar (sau intr-un regiment face cat Jenica adjutantu din Botosani sau si mai bine mr Apostoaiei tot de acolo [primul mi-a pus sapa in mana al doilea furca. DUpa un an faceau misto de mine „ba Ghita ai gena buna! Inca 4 cicluri si scoatem taran din tine!!” Nu ii pomenesc cu rautate ci doar exempli gratia. De ii stie careva sa le zica SANATATE!]) Poate.

            Insa eu personal am ceva duibii ca unu care vrea sa taie juma de T 55 si sa il cupleze cu juma IAR 93 (asta este rautate) ar fi un astratr mai bun decta mine (neglijent, dezordonat. Cred ca eu as produce mai putine pagube!

            Eoiul nostru are nitel prea multa fantezie …

            PS . Ca suntei mai juni. Asta isneamna ca s-ar putea ca unele lucuri sa va fie maio bine cunoscute decat mie .Oricum tineretea are marele defect de a fi .. trecatoare

        • nu imi permit sa injur pe un asemenea site,ROmilitary este un site serios cu oameni inteligenti,cu toate ca se baneaza cam mult comentariile 🙂
          Acesta nu e loc de injurat..Multumesc 🙂

  8. putem porni de la premisa ca acest nucleu minunat de pe RoMilitary e in marea majoritate ( excluzand trolii, postacii etc) orientat Pro Romania. Vedem acum ca nu ne putem culca pe o ureche in spatele mUE. Poate ca va urma NATO peste cativa ani, foamea de resurse e mare, cine stie…( bulibaseala si tensiunile din mUE mare lucru sa nu se transmita si in sanul NATO, sau macar sa loveasca in temelia acestei organizatii) . Indemnul autorului articolului de a „lua viata in piept” si a actiona independent e unul laudabil dar greu realizabil. Mafiile locale sunt mult mai puternice si mai bine organzate de la an la an. Pana si DNA, care e o structura specializata are batai de cap, darmite un cetatean fara nici un suport logistic, financiar, politic… cum sa-si faca el cunoscute ideile? printr-un site web? sau pagina de facebook? promovarea lor costa… sistemul e asa de bine pus la punct ( a fost gandit de asemenea maniera) incat e aproape imposibl de unul singur MACAR sa-ti faci cunoscute proiectele, darmite sa le implementezi… ( am intrat pe linkul de facebooook: 444 persoane apreciaza asta … e un impact suficient ? cred totusi ca e o distanta de la cer la pamant intre 444 de like-uri pe facebook si ceva concret in viata reala desi e de apreciat ca macar ATI FACUT ceva) . La ora actuala in Romania, ca sa ai putere, trebuie sa fii corupt, pentru a putea fi controlat. Daca nu esti corupt atunci musai sa fii idiot, tot asa, ca sa depinzi de altii nu de propriile competente – ma refer la administratie, politica, regii de stat, institutii de apartin statului etc. Si revin la fraza de deschidere a comentariului: exista deja un nucleu, problema e sa gasim o varianta care sa-i scoata in evidenta potentialul… nu e musai sa fie , de ex. partidul Ro Military… stim cu totii ca politica romanesca e o troaca de porci , ar fi pacat sa taram in aceasta galeata ceea ce inseamna Ro Military… stau si ma intreb ce abordare ar trebui ca sa se scuture lumea si sa-si scoata capul din fund? chestia cu fii atent ce votez cade din mai multe cauze: 1. informatia e filtrata. 2. caile de informare sunt filtrate. 3. oferta e atent selectionata astfel incat sa se voteze raul cel mai mic („raul cel mai mic insemnand oameni la fel de corupti „ca ceilalti” deci controlabili) .4 asta sunt problemele, a) impartirea pe caste a societatii romanesti si faptul ca pentru a accede tre sa ai scheleti in dulap si b) imposibilitatea celorlalti ( care nu sunt „castabili” 🙂 ) sa intre in sistem…

    in stilul asta, o sa fie o labareala trista in contiunare… tara trista cu oameni tristi condusa intr-un mod trist. mi-a placut cum „interesu’ national” desi avea in CV ingleza si franceza, isi indoia spatele sa caute locul pentru casca la conferinta ministrilor de interne… tot cu astia vom marsalui pana ne vor duce oasele sus pe deal…

    • PS: corectie, la punctul 4 trebuia: Candidatii sunt „atent”selectionati, lucrurile se invart in CERC. Manipularea pe toate planurile nu face altceva decat sa invarta roata, si „masele” se invart si ele habauce osciland intre „speranta” si „tristete”, cam ca si sexul, dupa speranta, urmeaza bucuria si apoi melancolia :))))))

  9. „Cu merite incontestabile pe reforma justitiei si lupta anticoruptie, Monica Macovei”

    pe bune frate? chiar in halu’ asta?

    • @M.C mie mi s-au aprins beculetele mai tarziu un pic, cand il tot caracteriza pe unul ca fiind „premierul de vis”… m-am intrebat bai frate, pe ce lume traieste cucoana?

    • Si mie mi se pare aiurea 🙂 dar ma rog, fiecare cu parerile lui.
      Eu unul o vad pe Macovie doar ca pe o tanti frustrata care a profitat de fiecare ocazie sa faca Romania de … in exterior. Acum vrea imigranti, vrea interventie (sunt curios daca stie macar in ce stare se afla armata romana) etc.

  10. Daca votul ar schimba ceva,noi oamenii simpli nu am avea acces la el
    Mark Twain

  11. De unde atâtea speranțe de politicieni serioși și competenți, nu pot să înțeleg… doar s-a văzut clar de la John Fitzgerald Kennedy încoace, că oamenii serioși și competenți, nu sunt doriți în posturile cheie… numai și numai maimuțoi… doar asta doresc domnii industriași și bancheri americani! Vedetele adevărate, educate(Monica Bârlădeanu, Bobby Păunescu) și la locul lor sunt marginalizate, în loc sunt promovați tot felul de papuțoi gen Nicolae Guță, Gigi de la Lețcaia și Mihaela Rădulescu și Andreea Marin… Iar faptul și mai evident, că oamenii care iubesc umanitatea și vor să-i facă un bine, nu sunt doriți și se merge chiar până la asasinat propriu zis, culminează cu asasinarea lui Ceaușescu, destituirea abuzivă a lui Ioană de la UMB și în SUA cu doi papuțoi care au câștigat două mandate de președinte consecutive, unul după celălalt, primul George W. Bush(care se comporta mai mult ca un actor, decât ca un președinte) și al doilea și încă actualul, Barak Hussein Obaba… ce naiba caută un simplu pilot de avioane de vânătoare, la cârma unei țări ca SUA?? Păi un președinte American, ar trebui să aibă cel puțin o diplomă de doctorat, dacă nu două chiar… Pe Al Gore, care câștigase atâta simpatie și credibilitate și se vedea clar că este, un om cu picioarele pe pământ și cu scaun la cap, s-au temut de el și s-au chinuit atâta(au aruncat cu bani cu nemiluita) să-l tragă în jos, ca să nu-i sufle primul mandat lui Bush în 2000, taman pt. a evita un al doilea asasinat tip J.F.K…

  12. Partidul este si tre’ sa fie in tot si in toate . Asa se ghideaza alesii nostrii din toate partidele . el tre’ sa aiba influenta de la nivel central , local pana la portarul de la spital sau soferul presedintelui de Comsiliu Jdetean . Nicodata nu o sa fie promovat un om din afara sistemului sau un om capabil Trebuie sa aiba controlul in tot si in toate ca o Mafie . Luati spre exemplu pe nea’ Dusa asta care este total in afara si in necunostinta de cauza in ceea ce priveste Apararea nationala , Armata si in general tot ce tine de Armata . Tipul este total out of order daca a ajuns sa vorbeasca despre torpile antiaeriene, dar este omul Partidului pus acolo politic sa urmeze si sa raporteze Partidului sa urmeze linia Partidului. Singura exceptie este MAE unde este un profesionist
    Atunci despre ce vorbim ? toate partidele isi vor promova si pune in functii oamenii pe criterii politice , nu ca ar fi omul potrivit la locul potrivit , nu ca este un bun profesionist. Partidele sunt ca o MAFIE . Italienii nu au scapat nici acum de Mafie care este infiltrata pana la cele mai inalte nivele. Noi suntem abia la inceput.

  13. Dupa clipul cu soldatii Ivani cantand cantece patriotice romanesti, apare asta:

    http://www.timpul.md/articol/%28declaraii-incredibile%29-consilier-al-lui-putin-rusia-ar-putea-susine-unirea-moldovei-cu-romania-dar-ue-este-impotriva-79293.html

    Chiar a innebunit Urssu. Sau ce ceapa lor mai au in cap? Pthu drace, cica UE nu ar fi deacord 🙂 .

    Aaaa si: http://www.timpul.md/articol/expert-de-la-pentagon-rusia-nu-se-poate-opune-unirii-66181.html

    Si Rusia(doar nu crede cineva ca Ivanu vorbeste de unu singur) si USA ne indeamna la UNIRE. In aceste condiții, reuniunea comuna a Guvernelor RO+RM poate fi istorica. Poate fi ….

    Imi cer scuze pentru off topic. Primeaza interesu national 🙂 🙂 🙂

    • Noi sa ne unim si ei sa ramana cu Transnistira? Niet! Daca suntem verticali sa fim pana la capat. Mai bine dam un sut bun armatei a XIV-a si coloanei a V-a din Transnistria pe motiv ca nu mai e nevoie de serviciul lor de „mentinere a pacii”, din moment ce s-ar reintegra in Moldova. Asta ar fi solutia optima 🙂 + ivanii nostalgici trimisi pachet in Ur pardon Rusia. Sa nu mai pun in calcul problema geostrategica daca Transnistria ar intra in componenta Rusiei. Legal vorbind ar avea voie sa instaleze orice acolo, inclusiv vectori pentru…, si atunci da, inteleg de ce UE ar fi impotriva. Mai bine luam tot fara compromisuri de data asta 😉 daca tot avem sustinere… E momentul .

  14. Si ma rog ce a fost pe 16 noiembrie 2014?

    alegeri prezidentiale.
    Adica ca cam NIMIC.

    In urma cu 25 de ani de frica ca Iliescu sa nu fie un nou Ceausescu „democratio” au facut mare galagie ca presu ca functie trebe nitel scopit. Sa avem un pres mai de fotografie care sa aiba dreptul sa se stearga la fund fara sa ceara voie si sa acorde gratieri. Atat.

    „Boboru” insa statise prea multy la televizor : Incopruptibilii, Manix, Invadadatorii, Dallas, vazuse prea muklte filme amaericane si dorea ca „in Texas” adica PRESEDINTE ca in Amerlocia.

    Asa ca s-a ajuns la o cestie solomonica : poporu isi va alege Presedintele insa presedintele (cu p miniscul) va aveam cam putine drepturi.
    Insa daca presedintele cu „p” are influenta intr-un partid (de ex a fost seful partidului si partidu il cam stie de dl Vucea) ei bine isi va exercita influenta pana la a ajunge Presedinte cu „P”. Insa cestie personala.

    Pri ce vaz ei? Au fosr 2 prededinti cu influenta personala in partidu principal : Iliescu si Basescu.

    Si au fots 2 ilustri „minuscului” … Constantinescu si asta urmasu’ lu’ Deutsche Volksgruppe in Rumänien.
    De primu ce sa zic? Practic (dpv politic al grupului d epartide care l0-aus sustinut) er aun „luat de pe strada” ( de ex sa zicem ma suna pe mine PSD NBucuresti „ba Ghizonae vrei Primar General in Bucale… si ma fac., Pai as fi un luat din strada ..nu de altar sunt atatia altii in opartdi mult mai indeptatiti sa vuiseze ca poa …).
    Insa desi luat de pe strada Emil a incalecat voieos CeDeReaua „dii martzoaga”! A vrut sa opuna un primeir civic? L-a pus (dand de pamant cu 3 taranisti „in carti”) Avreut sa demita un premier PNTcd? L-a demis! A vreut sa puna el premieru muschiului sau fesieri? Si Isarescu se facu.. A dat telefopn „pe scurt” :candidatu vist este Mugurel! si nea Dioacpnelu zise „Isarescu eset” iar catindatau „da mergi mai incolo ma Diaconele ca imi stric imaginea!”

    La fel si acum..

    Asa ca ce fuse la 16 noiembrie 2014?
    Nimic.
    Se joaca Eroul cu flexul …

  15. Cum o sa se termine alegerile? PSD+UNPR la guvernare(posibil alaturi de UDMR si/sau ALDE…daca trec astai pragul) 🙂 PNL-ul si eventual alianta lui Base in opozitie…

    Acum mai mult ca sigur o sa fie primul an dupa o buna perioada cand un partid nationalist o sa treaca pragul de 5%…si nu cred ca o sa fie Noua Dreapta ci Romania Unita.

    Se pare ca dupa moartea lui Vadim Tudor(Dumnezeu sa il odihneasca…o fi fost el cum a fost dar si-a iubit tara) o sa apara un val de simpatie pentru cauza nationalista…si sa nu uitam ca Emil Constantinescu a iesit presedinte datorita valului de simpatie care a urmat dupa ce a murit Corneliu Coposu.

    Deci avand in vedere ca, din cate se pare, banii nu sunt o problema pentru Diaconu, s-ar pute sa auzim de o fuziune a PRM cu PRU (asa cum au cumparat o organizatie de tineret pot sa cumpere si un partid intreg).
    Deci exista posibilitatea ca putin sa intre in parlamentul Romaniei daca alt partid nationalist nu se afirma.

    • A nu draga moartea lui Coposu nu are nimci de a face cu alegerwa lui Constamtinescu … Emil a fots ales „ca sa dam un semnal” si ca urmare a acelui semnal sa primim si noi ajutiare ca Polonia si Ungaria (caorara li ss stersesera datioriile. Noi le-ma platit) A fost ales ptr ca a lasat de inles ca va duce investitii, ca viom trai mai bine si ca vor fi lefuri mai mari.

      In vara aia era penukltima data la Felix. Inca la felix veneau oameni de toate meseriile din tiata tara (mai putini inteklctuakliu ca deh reunmele si durere de sale nu prea sunt boli intelctuiale) Era clar ca CDR va vasiga.,CDR si Constantinescu fiindca uitati ca algerelie erau si potr parlament si ptr presedinte.

      Cu marotea l;u Coposu au fots alte urmari mai putin dicutate,. De ex un cunoacut dde la meu, care dpv politic nu sporta pe Coposu a zis scurt „saracu!” apoi a mai tras un fum din tigara apoi s-a uitata lunga la tigara … a ami zis „saracu” si a stins tigara. De atruinci nu a mai fumat ..

      Da ;patrid natiinalist in ROmania la guern nu o s avezi. Nici unu mai national. Ce nioaba ai facut 25 de ani misto de sentimetu national si acu vrei sa ce?
      A poa unii isi vior zice „:natiinali” apdrar findca ijura silamul (ce religie .. ) ca zic virba aia cu J .. ca .. Insa vor abica de la orice interes antinal ptr interesul Licuriciului favorit si vior acuiza de „badbut rusilor”, „cinezilor”, „matruienilor” pe oriceine care ar contetsa in unmele intersului acestui popor INTERSUL Licuriciului .

  16. O intrebare :
    Eroule , de ce iti trebuie vot prin corespondenta ?
    Tocmai tie , care te afli in Romania ? Mie spre exemplu , care traiesc in afara granitelor ,nu-mi trebuie !
    Exemplul turcilor in Germania mi se pare concludent : guvernul lor inchiriaza centre culturale sau sali de sport in orasele cu suficienta populatie de etnie turca , unde organizeaza sectii de votare in numar suficient .
    Daca chiar vrei democratie ,pentru cineva care traieste in Spania , in Germania , in Italia sa calatoreasca 50-100 km ca sa voteze nu mi se pare deplasat .Numai sa existe sectii de vot . Sa stii ca exista inca destui oameni onesti in comisiile de vot ,sau observatori-martori onesti , pentru a preveni o frauda . Suficient de onesti ca se se impotriveasca tararii numelui lor intr-o porcarie .
    In cazul votului electronic sau votului prin corespondenta , cine controleaza sistemul ? Eu m-am lamurit .
    Vot egal, direct si secret . Asta inseamna democratie . Si votul tau chiar conteaza .

    Chiar Eroule , de ce vrei vot prin corespondenta ?
    Ca asa se striga in toata mass-media ” conforma ” ?
    Media care a strigat ” sa ne luam tara inapoi ” pentru ca dupa nici un an sa se scrie articolul ” Ce s-a ales de 16 noiembrie 2014? Ce-i de facut? ” ?

    • Votul tău contează fix cât un rahat pe două bețe… atât timp cât cei pe care îi votezi tu, se lasă cumpărați(și nu pe bani grei)… degeaba iese cine dorești tu… s-a văzut clar la ultimele alegeri, când mulți au votat cu Monica Macovei, mult mai mulți decât 3,5% cât era afișat pe liste…

      • Au votat mai multi un r…t.

      • Gogel , doar votul dat unui om cu doua fețe este un rahat pe doua bețe .
        Cine a votat-o pe M10 intr-adevar nu a stiu ce sa faca cu votul lui .
        Si inca ceva : daca votul direct , egal si secret nu conta , nu se omorau atat cu propaganda isterica la TV si pe Facebook . Ca sa va spuna cum sa votati .

    • Ca sa poa
      A) fura mai usor
      B) acuza mai usor de furt .

  17. nationalistu_de_serviciu

    Asta cu antisistem e tare de tot, serios, pai hai s-a vedem, esti antisistem ajungi sus, si faci ce…..
    Orice stat, comunitate, firma…. ca s-a functioneze are nevoie de ordine, de un set de reguli bine definite, adica de un sistem. Deci un sistem care este bazat pe democratie nu trebuie darimat ci imbunatatit. Treaba cu promisiunile electorale care nu pot fi onorate… pai aici e SI vina electoratului, exista cerere, exista, e, atunci exista si oferta. Daca cei care vor s-a cistige primaria, parlamentul, presedintia vad ca numai mintind pot cistiga, o vor face, daca nu, stau pe margine ca si chibiti. Contrar a ceia ce se spune oamenii nu vor s-a auda adevarul[mai ales daca nu le place acel adevar], ci dimpotriva vor s-a fie mintiti. Si ca tacimul s-a fie complet nici nu prea ai ce alege.

  18. depinde ce intelegem prin antisistem,unii vad nationalismul/patriotismul ca atitudine antisistem deci conteaza mult sistemul de valori la care ne raportam,nu zic, trebuie sa existe reguli,dar aceste trebuie sa fie in spiritul suprematiei poporului
    Regulile trebuie sa fie centrate pe protectia drepturilor si libertatiilor precum si pentru apararea cadrului democratic,precum si pentru asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltare economic si socila si nu pe control sau restrangerea drepturilor cetatenesti ,atitudinea antisistem e buna conteaza,impotriva a ce ne lupta,si depinde de context

    • nationalistu_de_serviciu

      Fara suparare, ce ai postat tu se incadreaza fix in tipul de mesaje de tip politicianist deversat zilnic pe capul populatiei de partide. Din punctul meu de vedere acest tip de mesaje sint din categoria: ce bine ar fi sa fie bine.
      Adica plutirea gratioasa pe aripile generalului, s-a nu cumva s-a ne izbim de sudoarea si noroiul concretului. Deci zi ceva concret, care poate fi masurat, judecat, si nu vorbe frumoase si goale
      De exemplu, eu propun ca alegerile s-a fie contracte in toata puterea cuvintului din punct de vedere juridic. Adica , partidele nu indeplinesc programele care au fost votate la termenele prezentate in acele programe … puscarie pentru cei direct implicati si interdictia de a mai participa la alegeri pentru acel/e partide pentru 1, 2, 3, mandate in funtie de lege.
      Adica partidele cind prezinta programele, obligatoriu trebuie s-a contina termene de executie, banii necesari si de unde , la ce vor renunta din program in caz de alianta , si tot asa. Si da, li se reduce marja de negociere in cazul unor aliante, dar alternativa pentru noi astia multi si prosti[din perspectiva partidelor], ar fi s-a fim trasi pe sfoara , iar partidele ar face aliante chiar si daca nu ar fi nevoie ca s-a scape de consecinte.
      Daca nu ar dura asa de mult pina ce postez as da mai multe exemple.

      • no bun si propunerea dumitale concreta are vreo relevantza mai mare decat ce a zis colegu’ merlin mai sus? nu intelegi ca pana nu se face un partid PE BUNE in tara asta tot asa ne invartim in jurul cozii? cutitul si furculita precum si friptura e in mainile altora si aia nu o sa le lase de buna voie din mana…

      • nu a fost intentia mea sa fiu politicianist,din punctul meu de vedere ,o idee buna ar fi protectia resurselor forestiere ale tarii ,conservarea acestora prin supra-taxarea exploatarilor lemnoase,si limitarea exporturilor de ,materie lemnoasa,rezervele forestiere trebuie protejate cu orice pret ,daca situatia continua in ritmul asta va fi rau rau,o alta idee ar fi recompensarea competentei medicale,si-a talentului medicului-oricum fiind student vad lucruri din interior si lucruri nu prea frumoase

        • nationalistu_de_serviciu

          Sa-i dau un exemplu de intentie frumoasa, transpunere in realitate, nu prea.
          ” supra-taxarea exploatarilor lemnoase” – ghici din ce se face mobila….
          Ghici ce categorie de virsta are cel mai mult de mobila…
          „limitarea exporturilor de ,materie lemnoasa” – din ce am citit eu nu se poate face, sintem in UE si am semnat niste tratate .

  19. nationalistu_de_serviciu

    Da are, este o propunere concreta care poate fi impusa partidelor prin presiune publica aici incluzind si demonstratii, versus vorbarie goala.
    Sa-ti dau un ex. D-lor, pensionarii merita o viata decenta, o pensie care s-a asigure acestor oameni care au muncit 30-40 de ani o viata normala si nu o zbatere intre viata si moarte datorita lipsei de bani pentru medicamente, mincare si intretinere, ceia ce noi propunem poporului roman este normalitatea .
    Stii de ce chestia asta de mai sus e un rahat? Pentru ca nu are si metoda, banii [cit si de unde ],timpul in care se poate realiza. Faptul ca nu intelegi ca vorbele nu costa si poti s-a trintesti tone de vorbe frumoase 365 de zile pe an… imi pare rau pentru tine. Ce naiba-i „spiritul suprematiei poporului”?
    Da asa concret explica cum se traduce asta in controlul electoratului asupra alesilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *