Ce s-ar intampla daca nord-coreenii vor ataca? Scenarii de razboi

​In 1984, Statele Unite au pregatit un plan de lupta ce prevedea distrugerea intregii flote aeriene nord-coreene in 100 de ore. Fosti generali americani afirma insa ca, in prezent, US Air Force ar putea realiza aceast lucru mult mai repede. Discutia despre o posibila confruntare armata in Peninsula Coreeana a revenit in actualitate dupa ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a facut, in ultimele saptamani, mai multe declaratii agresive la adresa Coreei de Sud si a SUA, amenintand cu lansarea unor atacuri care vor distruge dusmanii tarii comuniste. Ce s-ar intampla daca, totusi, liderii de la Phenian isi vor pune in practica amenintarile si vor declansa atacuri impotriva fortelor aliate?

 

„The Christian Science Monitor” a prezentat declaratiile mai multor experti in chestiuni nord-coreene, care au incercat sa-si imagineze ce s-ar intampla daca retorica belicoasa a liderului  Kim Jong-un s-ar transforma in ceva serios. Analistii citati si-au exprimat ingrijorarea ca noul lider nord-coreean „ar putea sa intreprinda ceva necugetat, chiar sa declanseze un razboi”. Ei isi bazeaza afirmatiile pe „semnele tot mai nelinistitoare” ce vin din partea regimului comunist. Analisti citati de FoxNews au afirmat si ei ca declaratiile agresive ale liderului nord-coreean reprezinta o dovada a „fanfaronadei excentrice” a lui Kim Jong-un, insa trebuie luate in serios.

 

Vineri, de exemplu, Kim Jong-un a dat ordin sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american, a bazelor Statelor Unite in Pacific si a Coreei de Sud, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere „invizibile” de tip B-2, efectuate cu o zi inainte de aviatia americana.

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a replicat ca armata SUA „va apara fara echivoc si este angajata fara echivoc aliantei cu Coreea de Sud”. Ce s-ar intampla in cazul in care, totusi, Coreea de Nord va ataca?

 

 

Scenarii de razboi

 

* Atacuri initiale la scara redusa. Fosti membri ai fortelor speciale americane si analisti in chestiuni coreene au afirmat ca primul atac nord-coreean ar putea implica infiltrari la scara redusa in sudul peninsulei, folosind mini-submarine, asasinate, probabil atacuri in zona demilitarizata (DMZ) si lansarea unor rachete ce ar putea ajunge pana in Japonia.

 

In opinia lui Patrick Cronin, director al programului Asia-Pacific Security la Center for a New American Security (un think-tank din Washington apropiat de Administratia Obama), Kim Jong-un ar putea lansa acest tip de atac „pentru a demonstra ca el se afla la conducere, ca nu va fi intimidat sau ca, pur si simplu, este cu adevarat disperat”.

image-2013-04-1-14532019-41-afise-promit-pedepsirea-sua-coreei-sud-phenian

Afise ce promit pedepsirea SUA si a Coreei de Sud (Phenian)

Foto: Agerpres

In trecut, Coreea de Nord a mai incercat astfel de provocari, la scara redusa, iar ele au fost condamnate imediat de catre comunitatea internationala. De cele mai multe ori, regimului de la Phenian i s-au impus noi sanctiuni. Daca Kim va incerca insa sa faca „ceva mult mai neobisnuit”, raspunsul armatei americane si a aliatilor sai sud-coreeni va fi „si mai dramatic”, a spus Cronin.

 

* Atacuri masive de artilerie impotriva capitalei sud-coreene, urmate de o invazie terestra. Unul dintre cele mai ingrijoratoare scenarii ar implica lansarea, de catre Coreea de Nord, a sute de mii de obuze de artilerie impotriva capitalei Seul, in prima ora a atacului (intre Phenian si Seul este o distanta de circa 200 de km). Zeci de mii de baterii de rachete nord-coreene sunt pozitionate intr-o zona de doar cativa zeci de kilometri langa DMZ, indreptate impotriva capitalei Sudului. Potrivit declaratiilor generalului de brigada (in rezerva) Russell Howard, fost comandant al 1st Special Forces Group, daca Nordul va decide sa foloseasca bateriile de artilerie ce vizeaza Seulul, „in primele cateva ore ale conflictului va fi destul de urat”.

 

Howard, care in prezent este director al Terrorism, Research, and Education Program in cadrul Monterey Institute of International Studies, sustine ca, in acelasi timp, Coreea de Nord ar utiliza cei 600.000 de soldati din trupele speciale pentru „a se infiltra in Sud si a provoca haos”. Generalul in rezerva american crede ca obiectivul realistic al armatei nord-coreene ar fi sa desfasoare cel putin 150.000 dintre militarii din aceste trupe peste granita, unde vor ataca infrastructura, precum sistemele de comunicatii si de transport.

 

Soldatii americani si cei sud-coreeni vor intampina dificultati majore in a-i localiza pe militarii nord-coreeni infiltrati din cauza fluxului masiv de refugiati din Coreea de Nord, despre care se crede ca vor incerca sa ajunga in Sud (unele estimari afirma ca 2.5 milioane de refugiati nord-coreeani se vor deplasa spre Coreea de Sud, alti 3.5-4 milioane indreptandu-se spre China).

„Va fi un dezastru umanitar cu care nu ne-am confruntat pana acum. Vor fi foarte multi refugiati. Va fi un cosmar doar incercarea de separare a civililor de militari”, a declarat Howard.

 

Ofiterul american crede ca unitatile nord-coreene vor incerca sa treaca granita „cu o mare doza de energie la inceput. Dar, pe masura ce munitia si alimentele se vor imputina, confruntati cu contraatacurile aliatilor, cred ca diviziile nord-coreene vor incepe probabil sa se dezintegreze in prima saptamana”.  Howard isi bazeaza aceasta teorie pe faptul ca, cel mai probabil, armata nord-coreeana este prost hranita. Chiar daca in trecut proviziile de alimente trimise pentru civilii nord-coreeni au fost, de multe ori, folosite pentru a hrani soldatii, generalul american afirma ca exista numeroase semnale ca acest lucru nu s-a mai intamplat sub conducerea lui Kim Jong-un.

 

* Intr-un material despre Peninsula Coreeana, International Institute for Strategic Studies a prezentat o varianta similara. Conform planului, Coreea de Nord ar incepe orice confruntare cu un atac masiv de artilerie impotriva pozitiilor sud-coreene si americane aflate la sud de zona demilitarizata si impotriva capitalei Seul. Armata nord-coreeana ar putea folosi arme chimice impotriva tintelor militare si civile.

 

Ulterior, forte de infanterie si mecanizate ar incerca sa profite de haosul creat pentru a penetra liniile de aparare sud-coreene si americane, avand ca obiectiv capturarea capitalei Seul. Aceste unitati ar putea fi precedate de forte speciale, infiltrate in Coreea de Sud prin tuneluri, trimise cu ajutorul unor mini-submarine sau parasutate.

Analistii presupun ca fortele nord-coreene ar incerca sa prinda trupele americane si sud-coreene pe picior gresit si sa captureze capitala Seul inainte ca intaririle aliatilor sa poate fi trimise in zona. Dupa capturarea capitalei, nord-coreeni ar putea incerca sa invadeze restul peninsulei sau sa foloseasca Seulul ca moneda de schimb pentru a obtine avantaje in cursul negocierilor.

 

International Institute for Strategic Studies sustine ca, in orice actiune ofensiva, artileria, fortele blindate, sustinute de trupe speciale si unitati de parasutisti, vor fi componente centrale.

 

* Raspunsul american. Cel mai probabil, armata americana va raspunde imediat salvelor de artilerie prin fortele sale aeriene, inclusiv prin atacuri realizate de aparate B-52 si bombardiere invizibile B-2. Atacurile aeriene vor viza trupele nord-coreene, centrele de comanda si control ale Nordului si alte tinte esentiale.

 

FoxNews reaminteste ca, in 1984, Statele Unite au pregatit un plan de atac potrivit caruia era posibila distrugerea intregii flote aeriene nord-coreene in 100 de ore. Fosti generali americani afirma insa ca, in prezent, US Air Force ar putea realiza aceast lucru mult mai repede.

 

Victor Cha, de la departamentul pentru Coreea al Center for Strategic and International Studies din Washington, crede ca Statele Unite vor reusi probabil sa scoata din functiune sistemele de comanda si control ale celor din Nord. Analistul afirma insa ca problema este legata de „obuzele si armele chimice pe care Coreea de Nord este capabila sa le lanseze impotriva capitalei Seul – un oras cu circa 20 de milioane de locuitori. Acestea vor avea un impact devastator”.

 

„Vom contraataca, dar nord-coreenii ar putea sa traga initial mii de salve de artilerie inainte ca noi sa-i putem neutraliza. Aceasta a fost mereu una dintre probleme”, a afirmat Cha. Analistul e de parere ca, desi armata nord-coreeana nu e neaparat puternica, „poate totusi sa provoace o multime de distrugeri”.

 

* Operatiunile psihologice. Un element-cheie pentru armatele americana si sud-coreeana o reprezinta operatiunile psihologice, care se vor concentra pe incercarea de a „descuraja publicul nord-coreean sa creada propaganda pe care o aude de o viata inteaga”.

 

Generalul in rezerva Howard e de parere ca aceasta nu va fi o sarcina usoara, dand ca exemplu pe nord-coreenii care au reusit sa fuga din tara comunista: „chiar daca sunt constienti ca mor de foame si ca iti trebuie mult curaj sa fugi, sunt inca ezitanti sa dea vina pe conducerea de la Phenian. Deseori, ei sunt mult mai inclinati sa dea vina pe Occident. Coreea de Nord este atat de izolata, incat Statele Unite sunt percepute ca marele Diavol pe steroizi”.

 

* „Razboiul accidental”. Jim Walsh, un expert in chestiuni de securitate internationala si cercetator asociat la MIT, a declarat ca „suntem foarte aproape de ceva ce poate escalada rapid”.

 

In opinia expertului, „fundamentele razboiului” nu s-au schimbat prea mult. In cazul unui razboi, Coreea de Nord ar fi distrusa de catre armata sud-coreeana, cu sau fara ajutorul militar al americanilor. Iar liderii de la Phenian sunt perfect constienti de acest lucru.

 

Walsh afirma ca „razboiul accidental”, determinat de provocarile nord-coreene care ar putea scapa de sub control, reprezinta adevarata amenintare. „Intregul sistem este construit acum ca un pachet de carti”, crede analistul, convins ca Kim Jong-un, prin atitudinea sa razboinica, isi impinge regimul intr-un colt din care va fi constrans sa actioneze, tocmai pentru a nu lasa impresia ca blufeaza.

 

Walsh da ca exemplu incidentul din 2010, cand Coreea de Nord a scufundat „Cheonan”, un vas de lupta sud-coreean. In urma atacului, 46 de marinari au fost ucisi. Coreea de Sud nu a luat atunci masuri impotriva celor din Nord, care au negat ca au scufundat vaporul.

 

image-2013-04-1-14532012-41-trupe-sud-coreene-asteptand-dusmanul-langa-panmunjom

Trupe sud-coreene, asteptand dusmanul (langa Panmunjom)

Foto: Agerpres

De data aceasta insa, in cazul unei provocari similare, lucrurile ar sta complet diferit, crede Michael O’Hanlon, senior fellow la Brookings Institution. Expertul sugereaza ca noul presedinte de la Seul, Park Geun-hye, nu va permite ca un astfel de incident sa treaca nesanctionat: „In cazul in care s-ar intampla din nou sau ar avea loc ceva asemanator, cred ca se va ajunge la razboi”.

 

Jim Walsh crede ca, desi Coreea de Nord va fi infranta, in cel mai bun scenariu, „tot vor exista 1000 de obuze de artilerie cazute in Seul”. Expertul a respins si teoria ca regimul de la Phenian ar putea trimite un atacator sinucigas – echipat cu o bomba radioactiva sau un dispozitiv similar. Miscarea, crede Walsh, ar fi mult prea riscanta, iar rezultatele misiunii nu ar fi prea spectaculoase.

 

La randul sau, O’Hanlon a descris un scenariu in care Coreea de Sud recurge la represalii, iar Nordul scaladeaza conflictul, determinand implicarea fortelor americane.

 

* Atacarea teritoriului american. Scenariul este exclus de catre majoritatea analistilor, care sustin ca regimul de la Phenian nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare (citeste aici ce cred analistii despre capacitatile reale ale rachetelor nord-coreene).

 

Racheta Taepodong-2, care are o raza de actiune de pana la 10.000 km, este inca in faza de dezvoltare. Intr-un test realizat in 2006, o racheta Taepodong-2 s-a prabusit in mare dupa ce a zburat doar cateva sute de km.

 

Racheta cu raza medie de actiune Rodong, care poate atinge tinte aflate la 1300 km, ar putea fi insa lansata asupra bazelor americane din Japonia, a declarat Narushige Michishita, expert in cadrul National Graduate Institute for Policy Studies din Japonia.

 

Nu este exclus insa ca Nordul sa incerce atacarea Statelor Unite fie printr-o operatiune cibernetica de amploare, fie chiar printr-un atentat terorist. „In astfel de momente trebuie sa ai putina imaginatie si sa fii pregatit pentru lucruri care pareau imposibile din simplul fapt ca nu s-au intamplat inainte”, a declarat Barry Pavel, director in cadrul Brent Scowcroft Centre on International Security.

 

* Continuarea testelor cu rachete si efectuarea altor teste nucleare. Expertii cred ca acest lucru e posibil in viitorul apropiat. Inclusiv actuala atitudine belicoasa a regimului de la Phenian poate sa faca parte dintr-o strategie prin care se forteaza aducerea inapoi, la masa negocierilor, a diplomatilor din Seul si Washington. Strategia are insa sanse minime de reusita.

 

* Implicarea Fortelor Speciale americane. Analistii cred ca cea mai dificila misiune o vor avea, fara doar si poate, Fortele Speciale ale Statelor Unite. Ele vor fi trimise in Coreea de Nord cu misiunea clara de a securiza armele de distrugere in masa pe care le detine regimul de la Phenian. Potrivit unor estimari din decembrie 2012, Coreea de Nord ar avea, printre altele, sub 10 focoase nucleare, precum si cantitati neprecizate de arme chimice si biologice.

 

„Va fi foarte dificil” de indeplinit aceasta operatiune, a declarat Howard.

 

Fortele militare ale Coreei de Nord

 

* cea mai mare organizatie militara din lume, avand un personal de 9.495.000 (cadre active, in rezerva si trupe paramilitare)

 

* personal activ: 1.106.000 (estimare pentru 2010 – a cincea forta ca marime din lume)

 

* personal in rezerva: 8.200.000 (estimare din 2010 – prima forta de acest gen ca marime din lume)

 

* bugetul pentru armata este estimat intre 2.3 miliarde si 10 miliarde de dolari (intre 15-25% din Produsul Intern Brut)

 

* armata este constituita din: Fortele Terestre, Marina (include Flota de Est stationata la T’oejo-dong si Flota de Vest, cu baza la Nampho), Fortele Aeriene si de Aparare, Fortele de Rachete Strategice (controleaza rachetele nucleare si conventionale, fiind echipata cu rachete fabricate de sovietici si chinezi, dar si cu rachete cu raza lunga produse pe plan intern), Garzile Rosii (militii echivalente cu Garda Nationala).

 

* potrivit unei estimari Global Fire Power din 2012, Coreea de Nord dispune printre altele de:

 

– 5400 de tancuri

– 2580 de vehicule de lupta blindate

– 2000 de sisteme de mortiere portabile

– 38000 de vehicule logistice

– 1667 de aparate de lupta

– 237 de elicoptere

– 708 vase de razboi (intre care 3 fregate si 273 vase de asalt)

– 70 de submarine

 

Intr-un informare primita recent de Kim Jong-un de la generalii sai, erau mentionate 40 de submarine, 13 vase de debarcare, 6  dragoare, 27 vase de sprijin si 1.852 aparate de lupta.

 

Articol Hotnews

 

 

28 de comentarii:

  1. pai ce sa se intample daca nord coreenii ataca primi? in 7 zile o sa fie doar Corea, Coreea de nord va disparea de pe harta lumii. Dar inteligent ar fi ca primii sa atace sud coreeni ca sa distruga din prima artileria nord coreeana plasata langa granita.

    • Corect.Dupa atac insa, Coreea de Sud ar ramane singura, asa cum ar ramane acum Israelul daca ar ataca acum Iranul.SUA ar sprijini Coreea de Sud doar in defensiva.Imediat nord-coreeni vor fi sprijiniti de catre chinezi.Chinezii ii vor sprijini inca de la inceputul ipoteticului conflict pe nord-coreeni, chiar daca acestia ar ataca primii.

    • Nu va agitati prea tare.Azi s-a incheiat procesul unui militar roman acuzat ca a vandut Coreei de Nord importante secrete militare,respectiv parti componente ale celei mai secrete arme romanesti:cutitul de taiat cartofi.Nu e gluma!Stirea a fost transmisa azi la „Vocea Rusiei”.Inca mai stau langa radio si ma cutremur.Poate,poate nu se va ajunge la folosirea acestei teribile arme de catre nord coreeni.

  2. pasul 1 atac cibernetic impotriva sua si coreei de sud + actiuni teroriste , 2 bombardament asupra seulului + atac cu minisubmarine in zona coastei urmata de o debarcare trupe ,in functie de raspunsul sudului se poate asezona cu lansare de rachete impotriva bazelor sua din japonia.

  3. da-da daca ataca primii sud coreeni e invers. aia din sud vor suferii distrugeri majore, aia din nord vor fi ‘ocupati’ frateste de ceainizi si americanii pot sa-si ia adio de la bazele din sud. ca nu cred ca risca un razboi pe teren cu china.

  4. Am vazut ieri un film dar e din 2012,se numeste ”Red Dawn” si ii foarte fain,ii despre un razboi intre Corea de Nord si USA in care Corea de Nord ataca USA,mai mult nu povestesc in caz de vreti sal vedeti 😀

    • Merge daca n-ai altceva mai bun de facut, dar la fel ca si originalul Red Dawn este implauzibil. Ar fi vrut sa fie chinezii pe post de agresori, astfel ar fi fost cat de cat posibil, sanse de 1 la un milion dar totusi reale, dar filmul n-ar mai fi putut rula in China.

    • Niko..filme de astea iti plac nene…Numai o industrie cinematografica asa de bonlava face un film asa de paranoic..ESTADOS UNIDOS DE AMERICA=O TARA PLINA DE PARANOICI.

  5. Fortele militare ale Coreei de Nord

    * cea mai mare organizatie militara din lume, avand un personal de 9.495.000 (cadre active, in rezerva si trupe paramilitare)

    * personal activ: 1.106.000 (estimare pentru 2010 – a cincea forta ca marime din lume)

    * personal in rezerva: 8.200.000 (estimare din 2010 – prima forta de acest gen ca marime din lume)

    * bugetul pentru armata este estimat intre 2.3 miliarde si 10 miliarde de dolari (intre 15-25% din Produsul Intern Brut)

    * armata este constituita din: Fortele Terestre, Marina (include Flota de Est stationata la T’oejo-dong si Flota de Vest, cu baza la Nampho), Fortele Aeriene si de Aparare, Fortele de Rachete Strategice (controleaza rachetele nucleare si conventionale, fiind echipata cu rachete fabricate de sovietici si chinezi, dar si cu rachete cu raza lunga produse pe plan intern), Garzile Rosii (militii echivalente cu Garda Nationala).

    * potrivit unei estimari Global Fire Power din 2012, Coreea de Nord dispune printre altele de:

    – 5400 de tancuri

    – 2580 de vehicule de lupta blindate

    – 2000 de sisteme de mortiere portabile

    – 38000 de vehicule logistice

    – 1667 de aparate de lupta

    – 237 de elicoptere

    – 708 vase de razboi (intre care 3 fregate si 273 vase de asalt)

    – 70 de submarine

    Intr-un informare primita recent de Kim Jong-un de la generalii sai, erau mentionate 40 de submarine, 13 vase de debarcare, 6 dragoare, 27 vase de sprijin si 1.852 aparate de lupta.

    corea de nord nu va fi o tara usor de batut daca datele astea sunt corecte , in nici un caz nu va fi invinsa in 7 zile cum spune banrny , pierderile de partea americana vor fi serioanse probabil ca asta e unul din motivele pentru care statele unite stau in expectativa .

    • da, cum a fost greu de batut irak-ul in 91 sau in 2003 :). Conteaza mult antrenamentul armatei, echipamentele, nu neaparat numarul. Nu ai vazut pozele cu soldatii lor sau cu luntrea lui Kim cel Mic?. sa stii ca antenamentul realistic conteaza cel mai mult. Degeaba au avioane multe daca sunt de generatie veche. Degeaba au radere cu sutele daca le poti bruia. Degeaba au tancuri daca sunt depasite ca electronica, putere de foc, protectie..

      • irak-ul in 91 a avut cateva sute de avioane ( corea de nord 1667) si aliatii au avut superioritate aeriana totala plus ca acolo e desert nu ai unde sa te ascunzi ( tancurile irakiene au fost prada usoara elicopterelor de atac si avioanelor de atac la sol ) , coreea de nord e in mare parte zona muntoasa propice ambuscadelor .
        In 2003 irak nu mai avea practic nimic in afara de infanterie si asa le-au trebuit americanilor 3 saptamani sa ajunga in bagdad .

        • As vrea eu sa-i vad pe nord-coreeni folosind cu succes si masiv tancurile in zone cu relief muntos.Tot in zone de ses le vor folosi (in razboiul din 1950 tancurile au fost folosite mai ales ca artilerie de sprijin).
          Aviatia lui Kim hun gonpang gu ho sau cum il cheama ar avea in jurul la 40 de Mig-29 (cat de updatate or fi si acelea) in rest sunt conserve prin comparatie cu aviatia sudului.
          La tancuri ce sa mai zic, cele mai bune pe care le au ar fi niste 62 sau 64 cosmetizate si rebotezate cu niste nume naucitoare mai rau ca-n povestirile lui Tolkien.Singurele arme confirma ca pot porduce mari distrugeri ar fi submarinele si bombele nucleare pe care le au..in rest….carne de tun si conserve lacuite pentru vitrine.

          • in 1950 corea de sud avea o armata cam cum avem noi acum si americanii erau dupa al doilea razboi mondial increzatori ca nu vor mai fi razboaie si armata americana era pe drumul spre armata interbelica si fireste nord coreenii au fost in ofensiva in primele 6 luni acum nu mai e cazul probabil dupa primele lovituri vor fi doar in defensiva .
            Sarbii in kosovo in 1999 au scos multe tancuri camuflate in munti si paduri dupa 3 luni de bombardamente americane ( aviatia americana a avut atunci din primul moment superioritate categorica plus serbia e mult mai mica decat corea de nord )
            Sa revenim la primul razboi corean din 1950 -1953 nu uita ca chinezii cu infanterie si ceva artilerie ( ca nu au avut mai mult in anii aceia ) au tinut 2 ani in sah fortele aliate care au avut armament greu mult mai mult si au dominat cerul , prin tactici de ambuscada si camuflaj bine facut si asa s-a ajuns la armistitiu in 1953 .

            • Chinezii i-au dominat numeric pe aliati.Am vazut documentare in care veterani chinezi afirmau ca liderii lor puneau accentul pe atacuri in masa, fara sa ii intereseze pierderile umane, considerand ca in acest fel inamicul va fi coplesit, lucru care de altfel sa si intamplat.Trageau la greu cu artileria si mitralierele, aliatii, ii tocau pe chinezi, care practic erau masacrati, iar in final cand terminau munitia, erau din nou atacati de chinezi.
              Presupun ca in acest moment SUA si Coreea de Sud cunosc amplasamentele militare nord- coreene iar daca ar fi cazul, ar trece imediat la atacarea lor.

            • Era o perioada cand atacurile supranumerice de infanterie inca mai insemnau
              ceva. Comparatia cu momentul actual este depasita din acest punct de vedere. Vei observa pentru momentul respectiv si o diferenta numerica semnificativa intre fortele ONU din Coreea si „voluntarii” chinezi.Comparatia nu se sustine pt prezent.

  6. Americanii stau in expectativa din doua motive, al fel de importante.Primul este China care va sprijini din nou, total, Coreea de Nord iar cel de-al doilea motiv ar fi ca un razboi ar destabiliza grav economia americana aflata acum la refacere.
    Daca totusi se ajunge la un conflict in peninsula, iar nord -coreenii vor ataca bazele americane, riposta militara americana ar trebui sa fie cat mai brutala cu putinta, excluzand pe moment armele nucleare.O asemenea atitudine ar da de gandit Chinei si ar taia elanul de lupta al fanaticilor nordisti.

  7. China nu va risca un razboi cu SUA pentru Corea de Nord. Corea de Nord nu este o miza reala pentru China. Au deja destule probleme cu Japonia si Taiwanul. Lucrurile ar degenera foarte grav pentru chinezi si nu numai pentru ei…

  8. cel mai mult ar avea de pierdut corea de sud intr-un eventual conflict. daca nordul incepe prin a-i bombarda centre industriale alesa pe spranceana, i-ar putea da inapoi economic cu cu cativa ani buni. reciproca nu ar fi valabila, pentru ca ceilalti nu au asa ceva, poate niste fabrici de armament oricum vechi. partea proasta este ca o coree de sud mai slaba economic nu cred ca ar deranja pe prea multa lume, inclusiv dintre sustinatori. daca nordul bombardeaza cu tot ce are o zi, iar maine china intervine cu sau fara aviz onu pentru a pune capat conflictului, respectiv o umbrela antiaeriana si desant in zona demilitarizata, nu cred ca s-ar prinde cineva cu ei. hooooooo! stati sa termin! nu s-ar prinde pentru ca de fapt, nici una dintre parti nu ar dori o extindere a conflictului – sunt argumente mai sus. vor urma negocieri de pace, evident, dar sudul ar ramane cu paguba cea mare. la nord nu ar conta, propaganda ar arata inca odata ura fiarei capitaliste impotriva democratiei celor ce muncesc dar, nu-i asa, inteleptul conducator vegheaza si bratul muncitoresc inarmat a dat o riposta cuvenita. chinei vor ramane recunoscatori pe vecie.

  9. „zeci de mii de baterii de rachete….” , bai voi sunteti seriosi de unde sa aiba astia atate? Rusii sigur ii invidiaza.

  10. Daca Corea de nord va ataca totusi, desi este extrem de putin probabil, atunci nu cred ca americanii se vor opri pana la Yalu. Nu isi permit sa inghita o galusca de genul asta. Tare mi-e ca altii vor ramane fara marioneta.. Corea de nord este valoroasa pentru China atat timp cat nu ataca ci joaca asa cum ii dicteaza interesele chineze, daca ataca, atunci inseamna ca e pierduta de sub control, ceea ce nu e cazul, iar americanii vor plusa si vor sterge cu ei pe jos.. Nu va fi nici un armistitiu ci, pur si simplu se va termina razboiul inceput in 1950.

  11. nu va fi nici un razboi intre cele 2 Coreii. nordistii fac tot circul asta pentru a mai obtine ceva ajutoare si pentru ca pe plan intern kim ala miku sa-si consolodeze pozitia de forta si sa preia controlul total asupra armatei. nu cred ca cei din nord isi doresc un razboi, nu au motive. doar isi arata muschii in speranta ca vor mai obtine ceva concesii. eu cred ca la nivel de conducere a armatei ,stiu care e de fapt situatia reala si ca nu ar vea nici o sansa iar china nu e sigur ca va interveni, poate ceda coreea pt a obtine un avantaj in negocierile cu Japonia si celelalte tari in disputa pentru insule.
    eu cred ca dincolo de statistici si cifre, armata nord coreana e o gluma.daca ma uit bine la pozele cu soldatii lor nu vad nici macar uniforme cat de cat moderne,vad doar niste soldati imbracati in haine ponosite, parca tocmai au venit de la cules porumbul. unii vor spune ca asta este tactica lor de dezimformare, dar eu cred ca ata este realitatea, sunt la limita subzistentei, slab dotati si hraniti doar cu propaganda, care nu tine nici de foame si nici nu inlocueste pregatire adecvata. nu poti sa intretii 1 milion de soldati (doar cei activi ) plus mii de tancuri, piese de artilerie si avioane fara sa i o economie puternica. din acest motiv inclin sa cred ca multe din cifrele prezentate sutn doar cifre ….si atat, fara legatura cu relitatea.

  12. Marele stat major al Corei de nord a declarat in un comunicat la Casa Alba ca operatiunile militare care involucra arme nucleare avansate au fost aprobate…STATUL MAJOR AL ARMATEI COREENE A ANUNTAT CA O SA INTREPRINDA O SERIE DE ACTIUNI MILITARE CU UZUL DE ARME NUCLEARE IMPOTRIVA STATELOR UNITE..

  13. Conform legii „preemption law” US isi rezerva dreptul; de a raspunde military la amenintarea unui stat, adica sa initieze inainte de a fi pus in situatia unui atac iminent. In urma amenintarilor si a declaratiilor belicoase si de razboi ale acestui „fat man in funny suit and a with lausy hair cut” Guvernul US e in perfecta legalitate si are suportul cetatenilor americani to deliver ordnance and sanitize the swamps.

  14. Nord-coreenii nu vor risca nicicum un razboi cu SUA si sud-coreenii. „Marele” Kim stie prea bine ca asta ar insemna sinucidere pentru regimul sau, cu sau fara bombe nucleare. Ma indoiesc ca SUA si Coreea de Sud nu monitorizeaza strict toate miscarile nordistilor, si le-ar anihila rapid orice tendinta belicoasa. Sa nu uitam ca in privinta dotarii sud-coreenii sunt la ani lumina distanta de comunistii lui Kim, si chiar au cu cei contracara rapid. Nu cred ca rachetele nord-coreene, via URSS, China si Pakistan, ar trece de sistemele defensive americane si sud-coreene, chiar daca sunt potential modernizate. Armata nord-coreeana, odata intrata in malaxorul militar al SUA si aliatilor sudisti, ar fi tocata marunt, rapid si iremediabil -cateva lovituri chirurgicale si adio „forta”. Si, asa cum zicea cineva mai sus, daca SUA sare ulterior si cu ceva de papa, sa vedeti atunci cat de iubiti vor fi „capitalistii” de catre intreg poporul infometat, ce se va declara anti-Kim in masa, in frunte cu „victorioasa armata nationala populara”.

  15. Si daca totusi kim reuseste intr-un fel sau altul sa lanseze o racheta sau mai multe,cu focoase nucleare spre sud sau spre Japonia. am citit mai devreme o stire ca se pregatesc sa „testeze” o racheta decre tip Musadan care teoretic ar putea lovi Japonia.oare amerlocii vor lansa si ei ceva „nukes” ? Si in cazul asta ce vor spune chinezii de treaba asta?

  16. Eeeh,pe mine nu m-ar fi interesat daca ar fi fost ”Mother Russia” in locul SUA,chiar de ar fi fost si mai irealistic decat irealismul produs in acest film.Filmul ii frumos si are un mesaj frumos,nu trebuie luat numai din punctul americanilor de vedere,tineri care lupta pentru tara lor,asa ar trebui sa faca toti in caz de te trezesti cu intrusi in casa la tine,sa se revolte,cum sa facut in 89′.Are si ceva romantic adaugat la el,pasiune mai mult,oricum mi-a placut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *