Ce spune Fifor…

De mâine, negocieri amănunţite cu General Dynamics pentru achiziţionarea primelor transportoare blindate 8×8

Ministerul Apărării Naţionale începe, de joi, negocieri amănunţite cu General Dynamics pentru achiziţionarea primelor transportoare blindate 8×8, a anunţat ministrul Mihai Fifor.

„Noi urmează ca, începând de mâine, să avem negocierile extrem de amănunţite cu General Dynamics pentru achiziţionarea primelor transportoare la Ministerul Apărării Naţionale. Până la finele anului, vom achiziţiona primele cinci transportoare de pe linia din Movag din Elveţia, urmând ca anul viitor să achiziţionăm o tranşă de alte 30 de transportoare, respectiv discutăm de primele care se realizează în Elveţia, programul urmând a se derula pe mai mulţi ani până în 2026. (…) Mentenanţa se face tot în România, tot la Uzina Mecanică Bucureşti. În momentul de faţă, există constituită asocierea Rein Metal Uzina Mecanică de la Moreni pentru realizarea unui prototip care va fi gata undeva la începutul lui 2019. Primul Piranha 5 ar trebui să ajungă până la sfârşitul anului”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Fifor a precizat că au existat mai multe runde de negocieri cu General Dynamics şi că iniţial s-a discutat despre 94 de transportoare, ca o primă comandă, şi de o diferenţă de 133 de transportoare până la cifra de 227, aprobată în Programul de înzestrare pe acest segment. Ulterior, s-a convenit că se va discuta un pachet care să cuprindă toată comanda, respectiv cele 227 de transportoare, eşalonat, pe parcursul mai multor ani.

Acordul de colaborare între Ministerul Economiei şi producătorul american de armament General Dynamics a fost semnat, marţi, în prezenţa premierului Mihai Tudose, acordul vizând producerea şi livrarea de vehicule blindate Piranha 5. Alături de premier au fost prezenţi şi vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, ministrul economiei, Gheorghe Şimon, ministrul apărării naţionale, Mihai-Viorel Fifor, şi ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm

 ”În cadrul viitoarei societăţi, Uzina Mecanică Bucureşti va participa cu active constând în linii de fabricaţie şi personal angajat, care va urma cursuri de perfecţionare la sediul companiei americane. General Dynamics va participa la acest joint venture cu investiţii în modernizarea capacităţilor de producţie şi integrarea producţiei de vehicule blindate”, a precizat Guvernul.

mediafax.ro

ACTUALIZARE: veste-de-veste!

Sub rezerva confirmarii ulterioare din sursa (Adelin Petrisor, stirile  TVR1) cu link, se pare ca primul vehicul ar putea sosi in Romania pana la sfarsitul lunii in curs, iar urmatoarele pana la 5 pana la sfarsitul acestui an!

75 de comentarii:

  1. „În momentul de faţă, există constituită asocierea Rein Metal Uzina Mecanică de la Moreni pentru realizarea unui prototip care va fi gata undeva la începutul lui 2019.”
    Reihnmetall

  2. Presupunand ca se concretizeaza, ce se intampla cu capacitatea UMB de a mai face service si intretinere pentru tancurile Armatei (nu mai zic de producerea de tancuri noi ca ma ia lumea la injuraturi)?

    • In niste hale se va face intretinerea TAB-urilor, iar in alte hale ale uzinei se va face intretinerea tancurilor.

    • UMBul nu face intretinerea tancurilor decat in ocazii speciale, in rest nu fac mai nimic.

      • Normal ca nu face intretinerea tancurilor.

        Armata Romana are in Unitatile militare TANCURI NOI! cum sa le faci intretinere? daca o parte din ele nu au nici macar 1000-2000 Km rulati?

        De retinut ca sunt tancuri noi produse in anii 88-90.

        Durerea mare este cand trimit astia la taiat (la fier vechi) tancuri noi care au costat cateva sute de mii de $ bucata.

  3. Fake news or not fake news???

  4. Oricata rabdare ai avea cu autoritatile romane, poti sfarsi prin a deveni confuz sau irascibil.

    „Deci”… erau 400, ba nu ca 600, dar de fapt 650.

    Dar din alea 650 avem nevoie de 94, ba nu ca de 227, dar de fapt de 94 + 133.

    Asadar, vom lua mai intai 50 din import si restul le vom fabrica aici.

    Ba nu, deci vom lua mai intai 30 de import si restul le vom fabrica aici,

    dar de fapt primele 5 le luam acum si restul de 25 la anul, tot din import, iar cu restul mai vedem ca n-am semnat nimic si ne paste falimentul. Vedem la anu’, ca atunci va ploua cu bani si nici nu e risc de vreo criza economica.

    Totusi eu sunt curios cum cumperi 5 TAB-uri din Elvetia pana la sfarsitul anului, daca tu in octombrie inca nu ai dat comanda (adica contract ferm, semnat). Si chiar daca o dai, oare care e pretul pentru 5 vehicule…

    Dar de fapt nu mai conteaza, am comandat deja 3 pusti cu luneta, tot ce ne mai trebuie acum mai sunt 2 perechi de manusi si un walkie-talkie si ete, suntem gata de razboi.

    PS: si da, sunt „vesnic” nemultumit. Lucrurile astea sunt bataie de joc iar un asemenea haos si o astfel de „planificare / razgandire / declaratii / amanari” ar atrage dupa sine concedierea pe loc in orice firma privata si o faima la nivel national, incat ti-ai cauta de lucru in Maroc, unde POATE aia inca n-au auzit de ispravile tale din Romania si pun botu’ sa te angajeze.

    Da’ la Stat, „merge si-asa”.

  5. Deci o sa avem 2 modele noi de TAB. De ce?

    • Ma rog, conform declaratiilor, ca in fapt nu o sa avem nici unul.

    • Uite trei motive:
      1. pentru a mentine ambele fabrici in functiune
      2. pentru a nu depinde de un singur furnizor extern de armament.
      3. pentru a avea relatii comerciale militare si cu nemtii si cu americanii.

      • … si niste cheltuieli si batai de cap in plus cu logistica. Nu ne-am mai saturat de parcul pestrit de TAB-uri pe care-l avem?
        Si ce-i opreste sa imparta lotul in 2? De ce trebuia sa dam bani pe cercetare-dezvoltare pentru Agilis daca o sa fie la fel de bun ca Piranha V? Si daca o sa fie mai bun, de ce mai luam Piranha? Toata prostia asta imi aduce aminte de anii 80 in care sovieticii fabricau 3 tipuri diferite de MBT-uri deodata, sau de parcurile aviatice ale arabilor si indienilor.

        Cu americanii o sa avem „cele mai relatii” dupa cate miliarde o sa dam pe Patriot, HIMARS si F-16 (sa nu se inteleaga ca ma plang, de astea avem nevoie in primul rand). La UMB puteau sa incerce ceva pe partea de armura grea. Avem mare nevoie de tancuri, poate gaseam niste Leo second-hand si le reconditionam + modernizam acolo.

        Nu stiu, poate vorbesc prostii, dar tot balamucul asta ca ba cu nemtii, ba cu americanii, ba cu nicicare, ba cu amandoi mi se pare foarte aiurea.

  6. eu inteleg ca phirania 5 va avea rolul de a inlocui mli-urile iar Moreniul in asociatie cu nemti va face tab-urile

  7. Ei inteleg ca o sa ne alegem cu prafu de pe toba. Realist vorbind

  8. Cu 227 bucati de Piranha 5 cam cate batalioane am putea echipa? Din ce stiu batalionul 26 de la Craiova are in dotare Piranha 3, iar daca le dotam tot cu 12,7 nu cred ca vor inlocui MLI-urile care sunt cu mult mai bine inarmate.

  9. Intrebare; Jderii trebuie inlocuiti? Cu turela israeliana si Spike este foarte bine inarmat.

    • Oficial de MLI-uri nu s-a pomenit nimic. Intr-adevar, echipate cu Spike-urile alea, sunt printre cele mai moderne arme ale noastre ca putere de foc. Dar ca platforma sunt invechite, cred ca totusi ne-ar trebui ceva mai in ton cu timpurile, cu protectie mai buna.

      • si turela am inteles ca are o putere de foc serioasa. Eu zic ca avem alte prioritati la blindate, suntem in fundul gol la tancuri. As pastra MLI-urile inca niste ani, pana avem un numar de tancuri moderne

      • Jderii ar putea fi trecuti la Vanatori (ca sunt senilate), sa inlocuiasca MLVM-urile, care chiar sunt invechite si slab protejate.

      • @Rocco Sa,

        „Dar ca platforma sunt invechite…”
        Platforma doar ce a fost upgrad-ata cu un motor caterpilar C9 + cutie viteze + climatizare.

        Țin să-ți spun că MLI 84m este superior acelor transportoare Piranha 3 din toate punctele de vedere.

        – Armament superior,
        – Mobilitate superioara + e amfibiu
        – Raport putere/greutate superior (are motor de 400 cp)
        – BLINDAJ superior. E proiectat sa reziste la calibru de 12,70mm la 100m

        Chiar și platforma e in standarde. Mai ales că ca mai poate suporta și blindaj suplimentar cu riscul de a nu mai pluti…

    • Sigur ca pe Mapamond sunt MLI-uri mai bune decat Jderii nostrii. Si eu vreau sa-mi schimb Logan-ul cu un Mercedes.. Problema este daca sunt posibilitati pentru asta. Eu zic ca multa vreme de acum inainte Jderii isi vor face treaba

    • Tocmai ce vor sa mai modernizeze 48 de Jderi la 2.8 mil euro/buc. Au limitari mari la protectie, dar motorul si noua turela sunt ok.

      • 48 in afara de cei 99 planificati?

      • @vs
        Bani aruncati. Mli-84 nu merita modernizat, oricum nu la pretul asta. Iei Abrams cu banii astia.

        • @ICEMAN Da, asa s-a aprobat in planul mare de 9.8 mld euro

          @Tedy Sunt de acord cu tine ca Jderul este depasit, dar hai sa fim onesti si sa recunoastem ca daca vrem sa inlocuim Jderul cu Puma, CV90, Lynx sau chiar ASCOD tot ajungem la un min de 10 mil USD per bucata. Si da, iei un Abrams SH M1A1, dar tot iti trebuie un IFV senilat.

        • Nu-ti fa griji @Tedy, Abrams-urile care vin in Romania nu mai pleaca de aici. Probabil sunt stocate, ies la exercitii, iar stocate, si in final vor intra in dotarea Armatei Romane. La fel si Bradley

      • Adica arunci banii pe fereastra. 😉
        parerea mea, hic…

  10. Nu sunt negocieri amanuntite…sunt EXTREM DE AMANUNTITE :))

  11. Sper eu ca treaba asta cu Piranha V sa fie din categoria TAb-urilor grele/MLI.

    Iar Agilis care se pare ca o sa fie din prima facut sa fie amfibiu sa fie mai mult pe rolul de TAB asa cum trebe.

    Sper eu sa fie asa.

    Zic asta intrucat Piranha V poate sa fie imbunatatit in sensul de protectie aditionala ce l-ar face un TAB greu din categoria Boxer?

    Iar Agilis daca il fac e posibil sa fie de fapt in rolul clasic si amfibiu….

    Dar sa nu uitam ca vorbim de tomberonezii romani si de gasca de inapti PSD.

    • e cam pe dos, Piranha V e la 30 de tone cu protectia sa maxima si sigur nu e amfibiu (kit-ul amfibiu ar presupune probabil eliminare unor chestii, altfel ar fi amfibiu standard)
      Pe cand Boxer are atinge 36 de tone complet echipat si maxim protejat (porneste cam de la 26 tone minim). Agilis nu stim inca pe la cat va cantari, dar judecand dupa motorul Liebherr, posibil pe la 600-650CP (Boxer are spre 710 CP), ar putea cantari pana in 32-33 de tone. Greu de zis distinctia intre varianta amfibie si cea neamfibie.
      https://www.rumaniamilitary.ro/tbt-8×8-agilis-un-pic-mai-aproape

  12. Este foarte posibil ca ambele echipamente sa beneficieze de acelasi motor (MTU 8V199 TE20), poate chiar acelasi drive-line adaptat pentru sarcini diferite, astfel ca dpdv logistic ar fi un adevarat castig.

  13. Si cu Agilis cu a ramas, ca vad ca nici mort nu e proiectul, Fifor mentionandu-l in declaratiile sale?

    Stie careva ceva? Cred ca daca era atat de rau, cei de la Moreni faceau scandal mare, mai ales ca acum 2 – 3 luni chiar aveau nervii intinsi la maximum. Cred ca ceva s-a intamplat de atunci.

  14. Nu v-ati prins voi. De fapt Agilis este numele de cod pentru noul MBT romanesc, continuare a P-125. D-aia avem nevoie de Pirahna.

    • @Andrei….

      Ce treabă are P125 cu Agilis-ul?
      Unul e TANC altul e transportor blindat.

      Eu cred că Agilis-ul va fi fff asemănător cu SAUR-ul. Ba chiar va avea o mare parte din mecanica care e pe SAUR. Poate și anumite componente de blindaj.
      Va fi un SAUR „coafat” de Reinnmetal. Sa vedem cu ce motorizare vor veni, totuși.

      Apropo de Piranha 5…. Ce motoare au? Caterpilar? E posibil ca jderurile modrrnizate sa primească motoare identice cu Piranha 5?

  15. Cine dreq i-i mai crede pe astia ca vor fabrica in tara doua modele de transportoare atat cu GD cat si cu RM….

  16. Pe Piranha ce turele vor pune? ce tun e de preferat?

  17. Un tun cu apa si spuma :))))

  18. Alea primele 5 vin probabil special sa ia parte la defilarea de 1 Decembrie. Sa aiba cu ce se mandri domnii politicieni

  19. Greutatea, nu trebuie sa neglijam consecintele care decurg de la ea. Degeaba a avut US Stryker daca nu l-a putut folosi in Afganistan datorita greutatii (lipsa infrastructura si teren greu). In cazul Romaniei mai trebuie sa tinem cont si de capacitatea amfibie (din punct de vedere strategic si tactic un avantaj enorm).

    Cam asa ar fi normal sa fie:
    IFV
    -Piranha V app. 30t. Destul de complicat de folosit in teren greu, spre ex. Stryker are 18.6t si iar consecinta se poate citit mai sus. Cam prea multe la cate restricti vor avea;
    -MLI-84 app. 17.6t. Este o complectare la Piranha, amfibiu (un avantaj enorm), senile si mult mai usor, poati sa il folosesti in mult mai multe locatii;

    APC
    -Agilis amfibiu si care, in varianta fara kit, sa fie mai usor ca Stryker;
    -Zimbru amfibiu si mult mai usor, mai mult o complectare pt. zone mai speciale.

    • nu e chiar asa cu greutatea, depinde cum iti musca rotile si transmisia… Boxer se lauda la o performanta pe roti in teren apropiat de cea a senilei.

    • In ziua de azi cu capacitatile de cercetare care exista capacitatea amfibie e putin supraestimata
      Mobilitatea tactica , daca unul insista sa o inteleaga , la fel cea strategica e simplu
      Ia zonele presupuse de jocurile de razboi si misca-te in minte cu presupusele jucarii pe ele
      Sa iti dau un exemplu
      Ia lotul 3 de pe oricare din vesnicele santiere ale patriei de autostrazi si vezi cat timp ia unei firme sa treaca un curs de apa cu camioanele din dotare
      Dupa un piranha 5 nu e un piranha 3 ochiometric
      Dupa nea ivan are in curte la infanterie , la parasutusti o multime de pusti de fac sita taburile tale amfibii
      Dupa e bine sa te misti repede pe sosea pan in zona de operatiuni sub umbreala antiaerienei si aviatiei de vanatoare decat sa o iei drum drept pe camp prin vaduri sa vezi de te tine suspensia la jeep

      • Suna teoretic dar se cam impotmoleste in practica.
        Romania are cam 3 sezoane cu umiditate mare in sol, o insfrastructura deficitara plus unul dintre cele mai dezvoltate bazine hidrologice. Oricat de bine ai proiecta un APC exista o limita iar ea este data de greutate vs terenul pe care ruleaza.
        Din aceste motive doar un APC/IFV greu pe roti si care nu este amfibiu este o eroare iar un nr. foarte mare de ehipamente grele este inoportune. Nu vei putea sa lupti unde si cum vrei tu ci adversarul va specula limitarile armatei tale iar un vehicul greu este o limitare.

        Astazi cu o combinatie artilerie+drona (drone de atac) este destul de usor sa distrugi poduri sau avariezi sosele si poti sa te trezesti ca ramanii cu echipamentele grele in garaj ca terenul nu permite utilizarea lor . In acest caz ai zero protectie.

        Elementul surpriza mobilitatea tactica sunt mai importante decat o iluzorie portectie mai mare (cat mai multa ca pana la urma nu este tac) care anuleaza pe cele doua. Cat timp inamicul va sti pe unde vi ii va fi foarte usor sa forteze sa utilizezi doar zona care vrea el, pe care o lasa nedistrusa, o supravegheaza iar momentul potrivit un baraj de MLRS. Nu mai suntem in anii 40-50 astazi exista drone sau baloane care pot supraveghea, (aproape) in timp real, zeci-sute de km iar MLRS-ul este mobil.

        Cum zicea un general american, dupa ce a vazut ce a fost in Ucraina, in viitor unitatile aflate in raza MLRS-ului inamic, care vor stationa mai mult de o ora
        vor fi distruse. Asa ca miscare, miscare, miscare dar degeaba daca o faci pe traseele anticipate de inamic caci tu nu poti in alta parte.

  20. Legat doar de puterea de foc a jderului…
    Este remarcabilă.
    Jderul este proiectat sa protejeze tancurile de trupele de infanterie, in cazul unui atac. De aceea MLI-ul nostru (la fel ca și BMP-urile) e prevăzut cu ambrazuri laterale pentru că fiecare soldat din interior sa poată susține focul cu arma din dotare fara a se expune.

    Adică 8 guri de foc + cele 2 guri de foc din turelă + rachetele.

    E ffff importantă puterea de foc. Mult mai importanta decât protectia, in special in camp deschis.
    De fapt puterea de foc este adevărată protecție a unui MLI.

    Tunul de 25mm poate anihila o țintă la distanță mai mare de 2500-3000m. Adică cam distanță maxima a unei performanțe rachete AT

    In ce privește vulnerabilitatea la sisteme AT de genul RPG-7, RPG-29 practic este invulnerabil daca are un echipaj bine pregătit ce știe să se sincronizeze.

    Că o paranteza MLI-ul are posibilitatea să opereze și o mitraliera suplimentara 12,7mm

    MOTORUL: cineva îl asemăna cu un Logan. As spune că e un Logan cu motor și mecanica de BMW seria 3 după ultimile îmbunătățiri.

    Pentru că are un motor destul de potent, permite încă un kit de blindaj lateral pentru protectia senilelor. Ceea ce l-ar face fff bine protejat. Dar nu mai e amfibiu.

    • Jderii se pot apara de RPG-uri prin armura tip „cage” ceva in genul striker-urilor din Irak sau mai aproape de noi a BMP-urilor si BTR-urilor din razboiul ucrainean.
      Cu toate astea au fost multe distruse in Donbass de unde rezulta ca acolo e un razboi in toata regula cu echipament foarte modern.

      • Pierderile in Donbass au depasit ritmul mediu din al doilea razboi mondial (cat a fost hot adica inainte de armistotiul asta fragil). Estimarile actuale sunt de 1 pluton pe saptamana (sau pe luna nu mai stiu exact darnpot cauta)pentru fiecare din parti. Rusii au pierdut destul material in ciuda faptului ca ukrainienii au avut echipament mult inferior mai ales in zona de blindate si cel mai important artilerie.

        • @Razvan,

          Eu cred că rușii nu au avut echipament superior în zona blindatelor ușoare. As zice că a fost un echilibru.

        • 85% din totalul pierderilor ucrainienilor au fost ca urmare a folosirii combinatiei drona + artilerie (in special MLRS). Doua batalioane mecanizate au fost distruse in app. 3 min. Perderile au fost foarte mari si deoarece nu s-a putut contracara acesta combinatie, inclusiv prin lipsa ei de la ucrainienii, care au inceput sa o foloseasca mult prea tarziu.

          EW a avut un rol destul de importat, a ingreunat enorm coordanrea/comunicarea, a creat panica in randul ucrainienilor dar a mai avut un efect. Datorita „rigiditatii” lantului de comanda cand rusii le taiau comunicatiile unitatile se opreau si asteptau ca cineva sa poata contacata esalanele superioare ca sa primeasca noi instructiuni. Cand rus+pro vedeau ca inamciii sau oprit ii bombardau cu artileria.

    • în realitate ”ambrazurile” alea pe care le lauzi atât sunt niște prostii moștenite de la concepția sovietică! în primul rând că au eficacitate dubioasă câmpul vizual al celor din interior e foarte limitat și nu pot efectua cu succes trageri de acolo, mai ales în teren accidentat în timpul mersului și în al doilea rând găurile alea în blindaj îi slăbesc rezistența, făcându-l mai vulnerabil la eventualele proiectile trase acolo
      ”Loganul ” ăla al tău este vulnerabil la majoritatea rpg-urilor de la 7 în sus, iar în părțile laterale are probleme de la 12,5 în sus! au fost cazuri în Afganistan și Cecenia unde proiectile de 7.62 perforante au străpuns acele zone (la BMP1)

  21. Au fost inferiori si la drone si razboi electronic. Si daca nu ma insel informatiile pasate de americani nu erau tocmai exacte si actuale de teama ca nu cumva ucrainienii sa nu loveasca tinte din Rusia din apropierea granitei, de unde erau loviti in mod constant.

  22. Kongsberg Protector MCRWShttp://3.bp.blogspot.com/-0EyjplHAFkk/U7bHRSgP0OI/AAAAAAAAA84/pX6uw880zbM/s1600/2013-11-14+KONGSBERG+PROTECTOR2.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *