Cea de-a cincea nava din clasa a fost lansata la apa de Mitsubishi Heavy Industries pe patru octombrie. Nava a fost botezata „Chogei” -SS 517 si se va alatura flotei in martie 2026.
Navele clasei Taigei sunt o modernizare a mult mai cunoscutelor submarine din clasa “Soryu”, sunt ceva mai grele – 3000 de tone vs 2950 tone Soryu. Pretul navei insa este de doar 443 milioane de dolari.
Insa Tigei este o nava revolutionara, sa spunem, mai ales daca ne referim la tehnologia incorporata. Nava in sine, desi provine din Soryu-class, este atat de deosebita incat japonezii au simtit nevoia ca prima nava din clasa – SS 513 Taigei sa fie convertita de fapt in nava de teste.
Surpriza vine nu de la tehnologia de constructie a navei in sine, sau de la electronica disponibila, desi aici japonezii sunt undeva in varful fruntii constructorilor de submarine, ci de la faptul ca in cazul navelor din aceasta clasa s-a renuntat la un sistem de propulsie anaerob (de tip AIP) care era in standard in cazul submarinelor Soryu si s-a mers pe inlocuirea sistemului AIP cu un numar foarte mare de baterii Li-ion.
Aceste baterii genereaza probleme, mai ales prin emiterea de hidrogen si de pericolul spra-incalzirii lor, lucru care, stim cu totii, duce la explozii.
Intr-un fel sau altul, japonezii au reusit sa rezolve aceste probleme si sa foloseasca bateriile la bordul submarinelor, Japonia fiind dapdv, lider mondial. De curand, si italienii au anuntat ca noile lor submarine din clasa U 212NFS vor utiliza baterii Li-ion printr-o tehnologie dezvoltata in mod special, dar Italienii vor folosi si un sistem AIP de la Siemens bazat pe celule de combustie cu hidrogen.
Japonezii, in schimb, au renuntat la orice sistem AIP si vor folosi doar motoare diesel cuplate la un sistem foarte cunoscut in cel de-al doilea razboi mondial – snorkelul, adica un tub de aer care poate fi folosit pentru alimentarea motoarele diesel cu aer prin tub atunci cand submarinul navigheaza la adancimea periscopului pentru incarcarea bateriilor.
Datorita faptului ca navele clasei “Taigei” ar opera in submersie doar pe baterii acest lucru le-ar face extrem de silentioase si ar facilita atingerea unei viteze maxime de 20Nd sub apa, de asemenea ar oferi posibilitatea “sprinturilor”, adica nava si-ar permite sa cresaca brusc viteza si mai ales s-o mentina. S-ar putea ca prin eliminarea sistemului AIP spatiul si masa ramase disponibile sa fie mai bine folosite prin cresterea numarului de baterii si sa ofere astfel o anduranta macar similara.
Este de presupus ca bateriile sunt reincarcabile rapid. Insa inainte de a proiecta un submarin dotat doar cu baterii Li-ion, japonezii au testat solutiile gasite la bordul ultimelor doua nave din clasa “Soryu”. Astfel, “Oryu” si “Toryu” au fost dotate cu sistemul de baterii Li-ion iar lucrurile au mers foarte bine.
Nu stim ce aduranta au submarinele “Taigei” cu bateriile incarcate complet, dar este de presupus ca aceasta este mare atat timp cat s-a renuntat la sistemul AIP.
In rest, noile submarine au carma in forma de “X” si folosesc un sistem de propulsie de tip “jet”.
In acest moment marina japoneza este singura care foloseste baterii Li-ion pe post de AIP si se aude ca sud-coreenii ar fi si ei pe punctul de a dota viitoarea generatie de submarine cu acest tip de baterii.
La nivel de armament, submarinul este dotat cu sase tuburi lans-torpila de 533mm prin care poate lansa torpile japoneze Type 18 (un model foarte nou) sau rachete anti-nava Harpoon, iar in viitor rachete de croaziera care pot lovi atat tine navale cat si tinte de pe uscat – Type 12.
Pana acum exista o comanda ferma pentru noua submarine Taigei dar este posibil ca numarul lor sa fie mai mare.
Este probabil, nimeni nu poate sti exact, ca de fapt japonezii sa fie lideri incontestabili in productia submarinelor clasice, atat dpdv al constructiei in sine cat si al sistemelor electronice dezvoltate local.
Oricum, Japonia isi onoreaza traditia de mare putere maritima si va deveni in anii ce vin o forta navala de care China va trebui sa tina seama.
De remarcat ca japonezii nu numai ca nu au exportat pana acum submarine dar nici macar nu au ofertat pe cineva, cu exceptia Australiei, cu Soryu-class. Adica ce fac fac pentru ei si numai pentru ei, iar in prezent Japonia opereaza o flota formata din 22 de submarine active: 9x Oyashio class, 12x Soryu si 3x Taigei (din cinci lansate la apa).
GeorgeGMT
Articol interesant. Ar fi mai interesant sa stiu cu cat se face mai silentios submarinul datorita
„narei” in care sta elicea si ce fel de
pale are.🙂
Nu mai putin interesant ar fi cu cat timp se prelungeste starea in imersiune fara ajutorul snorkelului la o viteza data fata de un submarin
cu baterii de plumb cu aceleasi specificatii.
🙂 Bineinteles ca n o sa stiim niciodata datele de mai sus, dar sunt sigur ca japonezii au calculat
lucrurile astea in mod meticulos
la fel cum ei sunt caracterizati.
Good job George😉
Daca pretul real ar fi de 443 milioane de dolari…… ar trebui sa luam 3 buc , fara sa mai cerem constructie in tara, doar mentenanta si in 3-5 ani am avea 3 submarine foarte bune.. Nu ne mai incurcam cu productia, ca nu avem traditie si experienta pe linia asta, nu o sa facem noi suburi sa vindem la altii, iesim si mai ieftin. Nu dam aproape 1miliard pe bucata ca la ofertele europene…
La autonomia care o are traverseaza MN de la Constanta pana la Batumi in Georgia fara sa Iasa la suprafata.
Pretul precum stii depinde de continutul
subului, asa ca nu i relevant.
La astea nu exista chilipir.🙂
Dov la ce cere concurenta din UE 800-980 mil euro, nu dolari, nu au cum sa nu fie avantajoase…E ca la preturile MBDA. Airbus si cele Elibit sau IAI… De departe cele mai accesibile preturi pentru armament sunt la Israel si Coreea ….
Nu i prea de inteles faptul ca un sub
modern costa asa de putin asa ca
nu pot sa ti impartasesc veselia. 🙂
Ăla e preț ptr armata japoneză. Cu un „adaos comercial” decent și rezonabil. Așa cum și US Army primește de la producătorii muricanii la preturi muuult mai mici decât sclavii de pe plantație.
Bună idee !
Toti acesti patrioti de la Rumaniamilitary pentru care deschidem zilnic cakculatorul sunt MAPN -ul din umbra. Dupa Revolutie cumparam 3- 4 ziare in fiecare zi ca sa facem o medie a stirilor.Azi citim de pe net .La loc de cinste e acest site. Si partenerii. RESPECT!
Care-i treaba de nu cumparam tehnologie militara din Japonia?
De prosti ! Nu de destepti , ca avem relatii bune cu japonezii, plus ca sunt cu SUA, adica de ai nostri, ei fac sub licenta Patriot si alte chestii….. Deci putem lua si de la ei cate ceva…
Au avut niste limitari ei Japonezi in vanzarea de armament si alte chestii, unele chiar stipulate in constitutie, dar acum au revenit cu picioarele pe pamant din cauza Chinei, Coreei de Nord si a Rusiei.. Practic cine semneaza cu ei acum e castigat, ca sunt la inceput de drum cu exporturile si sunt dispusi la investiti si colaborari sa castige o cota din piata ! Adica, c am ce fac coreenii acum, dar astia deja se aglomereaza cu comenzi..
@Gerula
Ai avut relații bune cu japonezii, până când pe dobitocul boschetar numit Tudose l-a apucat cheful.să-și dea demosia fix când trebuia să se întâlnească cu premierul japonez, și l-a lăsat pe onor prim-ministrul japonez, venit cu ditamai delegația economică după el, cu ochii în soare în fața palatului, că nu mai avea cu cine să vorbească.
De atunci s-au răcit relațiile româno-japoneze.
Părerea mea, hâc…
@Sharky. Toate sunt trecatoare…. Relatiile se pot reface si duce la alt nivel. Toate tarile cunoscute de noi s au dusmanit intre ele, au avut si razboaie, inclusiv cu noi si acum sunt si suntem prieteni ! Daca nu esti pragmatic si nu gandesti in viitor si ramai ancorat in trecut, ramai izolat si esti depasit de altii, economic si militar…
Sharky are dreptate. In special cu japonezii, când o arzi la modul ăsta ordinar, ți-ai dat grav foc la valiză, ca țară – că nu cazul unui politruc din Brăila e interesant aici.
Pragmatismul diplomatic, economic si militar este bazat inclusiv pe cutume, ce trebuie respectate măcar minimal, altfel pe bună dreptate suntem percepuți drept păcălici.
Pfuai, ce înțelegere superficiala asupra relațiilor…
Scuza-ma, iubi ca te-am inselat. Și de a doua zi ar trebui sa fie totul la fel ca la început?
Gibonii care ne conduc, nu înțeleg nimic din diplomație, buna creștere și relații între state.
Cred ca dau o masa, un vin bun și merg împreună a la femei cum se practica în mediul de business autohton și gata de mâine, e business as uzual?
Intrebare: Are nevoie Japonia de România?
Q.e.d
Cand politicienii isi urmaresc interesele proprii. Iar populatia nu reactioneaza ba chiar tot asta alege. Parca iar apare acum cu alegerile la tv
În ciuda tuturor porcăriile făcute de noi, relațiile cu japi sunt foarte ok. Problema e la noi și acum, nu la ei.
apan’s prime minister Shinzo Abe visited Romania on Tuesday, January 16. This was the first visit of a Japanese PM to Romania in 100 years. He came with a delegation of CEOs and vice presidents of Japanese companies in various sectors, such as infrastructure, automotive, and IT, to discuss new business opportunities with the authorities in Bucharest.
Unfortunately, the Japanese PM had to cancel his scheduled meeting with the Romanian PM as Mihai Tudose resigned on the evening prior to his arrival the country. Romania’s missed opportunity was best reflected by Euronews.com, which wrote “Anyone there? Shinzo Abe picks worst moment to visit Romania”.
https://www.romania-insider.com/japanese-pm-shinzo-abe-romania
Încă păstrez știri apărute atunci cu zecile de investiții pierdute de Romania din cauza sabotajului PSD și săvârșit la comanda stăpânilor lor muscali. Partidul asta (plus inca 2-3, UDMR, PUSL…) ar trebui scos în afara legii.
Da, din pacate Shinzo Abe a fost asasinat, asa ca oricum s a ales alt ministru, poate si alt guvern…Deci se poate incerca dupa alegeri, de catre tzugulanii care vor iesi la putere sa i invite si sa faca o organizare ca la carte sa isi ia revansa pentru prostia de atunci…
@ ICEMAN
Bună întrebare.
Nu vand, de-aia.
Asa arata o forta submarina normala la 10 ani dupa ce dai la apa o clasa de submarine dezvolti alta noua cu toate imbunatatirile posibile
Nene George de cate ori citesc despre suburile astea oftez din toti rarunchii. Avem o relatie foarte buna cu japonezii desi nenorocitii nostri l-au trimis la plimbare pe prim ministrul lor pe la muzeul satului. Oamenii astia sunt deschisi la colaborari pe multe proiecte militare si nu stramba rau de tot din nas cand se pune problema de transfer de tehnologie daca stii sa-ti joci cartile la negocieri. Au produse excelente care ne-ar veni manusa, tehnologie, dorinta si putinta. Dar cu cine sa negocieze? Cu nenorocitii din politica? Nici o sansa.
I’m even more intrigued by the price – it does not happen, represents an „low-budget” hm… This сorresponds to the size of the INS „Dakar” class for a 1.2-1.3 billion dollars.
In business as în Navy…whichever company gets top heavy loses it’s competitive advantage.
Efficiency is ehat japoneze companiei are known for.
Why use manager to lead a team of underpaid and underskilled employees who only do „monkey see, monkey do” when you can have specialists, senior employees which know very well, what to do, responsabile and with clear responsibilities under a senior leadership position. 😉 unfoetunately western corporations are becoming welfare corporations by keeping low threshold for execution Jobs and inflating their HR structurează with whatever line manager positions based on x,y,z criterii. While in Japan IT Takes almost entire life to be promoted.
Too many „sayers” and too few „doers” leads to increased costs complet with an ever incessant Greed from speculative funds that are focused on short term gains Will erode competitivity on the long run.
https://www.youtube.com/watch?v=eIM7xRyRFZs そうりゅう型潜水艦 In previous century, as they say… Аnd all that?
Respect japonezilor.
Dau clasa multor buni doar de gura.
Scormonind in memorie , in care țara a mers primul ministru japonez ( premiera politica europeana atunci ) și debilul de prim ministru român a demisionat chiar în aceiași zi ? De a rămas întreaga delegație japoneza cu ochii în soare .
Pricepe cineva ce ” politicieni” are Romania ? In linii generale , noi vom cumpăra submarine mai moderne decât cele japoneze.
CU PEDALE.
Ultimul răgnet tehnologic in materie . Evident și cu ultima invenție , torpila AA . Alta perla a unui ministru provenit tot din aceiași gașca de analfabeți funcțional.
In the past, Japan limited herself and
in certain areas – lagged behind…
@Reis Well, that’s partly true, but it is so much more – there is a severe skill gap from decades away. Regards…
@ MTX (nu MTU ?; glumesc !)
Aduci aminte, că „nenorocitii nostri l-au trimis la plimbare pe prim ministrul lor pe la muzeul satului”.
Așa a fost !
A fost o palmă dată, până la urmă, nu numai guvernului japonez, ci Japoniei, o țară cu un popor extraordinar de bine educat, și cu reguli de protocol, stricte, de către derbedei autohtoni de calibru (Dragnea, Tudose).
Fantastic, ce rușine pentru România !