Centauro II dotat cu tun AT 120/45
Un autotun deja cunoscut este la mare cautare in armata italiana. De curand, tocmai s-a anuntat un contract pentru achizitia a 40 de auto-tunuri Centauro II in varianta vanator de tancuri.
In Italia, un astfel de vehicul se poate dovedi foarte util, daca tinem cont de relieful foarte muntos al tarii, iar vanatoarele de tancuri sunt extrem de utile in defensiva, acolo unde isi pot atinge maximum de potential.
In defensiva si mai putin in atac, pentru ca un autotun vanator de tancuri are nevoie de elementul-surpriza (ambuscada) pentru a-si lovi mortal “prada”, in camp deschis sau in ofensiva gradul de protectie net inferior unui MBT il dezavantajeaza.
Dar nu numai italienii au ce face cu astfel de vanatoare de tancuri ci si Armata Romana ar trebui sa fie un pic atenta, mai ales pentru ca dinspre est vine o avalansa de MLI-uri dotate cu tunuri de calibre mari. Iar un vanator de tancuri 8×8 este mult mai ieftin decat un tanc in sine, plus ca este foarte util si pentru sustinerea infanteriei, asa cum au aflat germanii cu ocazia excursiei de o facura in est intre ‘941 si ‘945. Ne referim mai ales la Sturmgeschütz III, una dintre cele mai eficiente arme germane din intregul razboi mondial, daca nu chiar cea mai eficienta.
Asa cum scriam cu ceva timp in urma, Armata Rusa se uita dupa calibre mari: 100mm pentru BMP 3 si 57mm pentru noul BMPT “Terminator II”, ori in fata unor astfel de marimi racheta AT nu este intotdeauna o solutie optima.
Avantajul unui Centauro II vine atat din costul loviturii (cateva mii de euro fata de peste 100K o racheta AT) cat si din distanta de angajare. Datorita tunului sau (120mm/45 sau 105mm/52 calibre) anti-tanc, poate usor angaja vehicule din clasa BMP/BMPT de la distanta sigura (si din pozitii camuflate), le poate distruge cu mult inainte ca acestea sa faca prapad printre transportoarele blindate si MLI-urile proprii, care MLI-uri – cat or fi ele de bine protejate – n-au cum sa reziste in fata unui proiectil de 100mm, nici macar in fata unuia de 57mm.
Italienii au de gand sa cumpere pana la 56 de Centauro II tocmai pentru a le alatura transportoarelor lor grele Freccia, care fara Centauro raman cam golase in fata calibrelor mari rusesti.
Pana in acest moment, doar italienii si francezii vad lucrurile in aceasta lumina, restul europenilor stau relaxati, mizand pe aviatia lor superioara. Insa italienii dau dovada de luciditate pariind pe vanatoare de tancuri si MLI-uri atat pe senile (Dardo) cat si pe 8×8 (Freccia), tocmai pentru ca ei iau in considerare terenul lor muntos, notoriu pentru lipsa de eficienta a tancurilor, asa cum au aflat germanii si americanii in timpul campaniei italiene din WW2.
Pentru Romania, Centauro II (sau orice 8×8 dotat cu tun AT de 120mm) ar face furori mai ales daca tinem cont de relieful nostru. Peste 40% din teritoriul Romaniei este acoperit de munti si dealuri, rauri la tot pasul. Ori acest relief are toate caracteristicile necesare pentru incetinirea avansului inamic, nu este foarte propice pentru invaluire si atacul cu mari unitati mecanizate (cu exceptia sudului teritoriului) si aici poate intra in scena un vanator de tancuri de mare mobilitate, usor de folosit in defensiva si care sa poata tine piept cu succes MLI-urilor si BMPT-urilor rusesti dotate cu tunuri de mare calibru.
N-ar fi nici scump precum un tanc, ar fi si economicos la folosire (costul per lovitura foarte mic vs racheta AT), usor de folosit (camuflat) in fata unei aviatii ruse net superioare, mult mai greu de distrus fata de o artilerie clasica vulnerabila in fata rachetelor de tip MLRS rusesti si a rachetelor de croaziera.
Una peste alta, un pluton de vanatori de tancuri pe roti ar putea face ravagii daca este bine pozitionat si bine comandat, ar beneficia de o extraordinara mobilitate iar vulnerabilitatea unui astfel de vehicul ar veni doar din partea armelor AT inamice (de la sol sau aeriene) sau a tancurilor, dar beneficiile aduse infanteriei ar fi, cred eu, foarte mari.
P.S. Desi francezii detin si ei autotunuri (AMX 10RC) acestea sunt un pic diferite, atat ca rol cat si ca putere de foc. Italienii au gandit Centauro II ca vanator de tancuri si vehicul de insotire pentru MLI Freccia, armata italiana folosind Centauro in unitati de cavalerie.
AMX 10RC (cu turela TML si tun G2 105mm de mare presiune) poate face si vanatoare de tancuri (proiectile APFSDS/HEAT-FS), poate face si recunoastere dar nu este, deocamdata cel putin, pus la insotire pentru VBCI.
GeorgeGMT
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/centauro-ii-mgs
https://www.rumaniamilitary.ro/centauro-2-gata-de-testare
https://www.rumaniamilitary.ro/sprijin-cu-foc-amx-10rcr
https://www.rumaniamilitary.ro/reinfiintati-arma-cavalerie-inlocuirea-tunului-antitanc-cal-100mm
https://www.rumaniamilitary.ro/tunul-pe-roti-o-clasa-de-vehicule-necesare
Superba bestie….da, l-am inregra usor in peisajul carpatin…plusca e foarte mobil…lucru la mare cautare in războiul modern
Pai daca am pus tun de 30 mm fara rachete AT pe P5 nu putem pune si ceva de 120 ca in poxa de mai sus? Nu trebe multe dar zic ca daca facem vreo 2-3 companii de astfel de vanatori de tancuri ar fi suficient.
Asta daca cumva luam si ceva tancuri in locul batranelor tr85 si t54.
Daca nu luam atunci e cam nasol si zic eu ca macar 2 brigazi de astfel de vanatori ar fi indicate. Le facem la noi ca tot facem P5. Macar partial.
Eu sper sa punem și rachete AT pe P5.
Cum să pui o turela cu tun AT pe autobuz? E vizibil chiar de pe Lună.
Foarte fain si economic vb. pentru o armata de top, o scula multi-potential, problema e ca se va duce dreaq transmisia si tot ce tine de ea
turela aia rupe tot la greutate, vad si am vazut anterior pe utube ca pe spate e lasat destul de bine ceea ce imi sugereaza faptul ca au facut /adaugat acea turela la platforma deja existenta.
Acum conteaza testul in lupta daca intr-adevar tine sa lupte cum trebuie cu asa greutate.
Probabil ca un vehicul pe senile ar fi mai indicat dpdv al masei turelei, dar presupun ca ceva calcule s-au facut..
Înainte sa intre în producția de serie, opinia mea este ca specialiștii au stabilit ce se poate face. Ce ar merge.
….eu cred ca e o gandire gresita,mai bine il lasi sa inainteze cat mai mult si apoi ii ataci liniile de aprovizionare… poate merge maxim 400 de km dupa e tinta fixa..iar mecanizarea implica logistica multa
Sa lasi inamicul sa inainteze pana cand propria sa logistica il opreste functioneaza daca esti Rusia ai mii de km in spatele tau. De la Iasi la Timisoara sunt 630km pe sosea, daca inamicul resuseste sa parcurga 400km am pierdut deja razboiul.
Chestia asta cu atacarea liniilor de aprovizionare merge doar in anumite situatii destul de punctuale, in WW2 nimeni n-a reusit asta in Europa ci doar in Africa de Nord si Pacific. Nici macar rusii n-au reusit sa le loveasca germanilor liniile logistice pt simplu motiv ca pt a face asta ar trebui sa ai in rezerva unitati mari si sa-ti flanchezi adeversarul, lucru imposibil pt Romania atat dpdv al fortelor noastre armate cat si al teritorului disponibil.
Sansa noastra este sa ne agatam de relieful pe care il avem si sa incetinim inaintarea pana la sosirea trupelor NATO.
,,Sansa noastra este sa ne agatam de relieful pe care il avem si sa incetinim inaintarea pana la sosirea trupelor NATO.”
Care NATO, probabil USA vrei sa zici ca aia mari din UE = blat cu Rusia, MUIE vrea mare putere dar fără constituție, fără federalizare, fără administrație statală, zici UE zici grangurii mari ai Europei adăpostiți sub paravanul Bruxelles, zici NATO zici USA maxim UK dar și ăștia înainte de a se angaja direct într-un conflict cu Rusia si-ar face intai niște calcule care nu prea ies bine pt noi, dacă nu vom avea mintea grecilor sa băgăm banii in fix ce e important iar apărarea-i a dracului de importanta vom depinde intotdeauna de ,,Înalta Poarta” fie ea, Washington, Bruxelles …
Centauro II, i-mi place , seamănă cu Sauron 4 al nostru cu turela Leonardo de 120mm pusă și pe ASCOD?
Pai les amies les francaises vor sa scoata din dotare AMX-10 RC si sa-l inlocuiasca cu ciudatenia aia sub calibrata si cam aschilopata de EBRC Jaguar cu un piscoci de 40 mm in locul tunilui de 105 mm. Au cate o data francezii niste dei de ramai masca…..aiurea rau de tot….!!!
Bine ca italienii pe Centauro 2 le-au recuperat tunul si…….arkadashii turcaleti +partenerii lor indonezieni pt Himaru-Kaplan MT.
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Medium_Weight_Tank
Centauro 2 a facut o excursie si in Romania….deci este deja testat pt plaiul mioritic pt care se pare ca este perfect :
https://en.wikipedia.org/wiki/B1_Centauro#/media/File:Italian_Army_-_Regiment_%22Nizza_Cavalleria%22_(1st)_Centauro_Tank_Destroyer_column_in_Cincu,_Romania_2019.jpg
Il au si spaniolii !!!! Si ca sa plusez, nu ar fi bun un tun de 130 mm pe el care chiar ar faceprapad in blindatele ciolovece?
https://en.wikipedia.org/wiki/B1_Centauro
1. Centauro 1 (e si in linkul de la sfarsitul articolului), sub „GeorgeGMT”.
Aaaaa Da! Scuze nu am vazut ca era scrisul mai sters. Oricum e bine de amintit inca o data…poate or vedea si decidentii pt armanete din MAPN. Centauro 2 estedeja un sistem de armament matur….asa cum le place celor din MAPN sa achizitioneze pt ArmRo!
acuma nu putem zice exact ce e gresit sau nu, la orice strategie trebuie luate foarte multe in calcul, bineinteles ca nu e de dorit sa lasam sa inainteze, dar putem sa-i lasam sa cada intr-o capcana daca sa mai poate in ziua de azi cand sunt drone si sateliti si …multi corupti care ofera tara pe tava…..
capcanele sau ambuscadele sunt totusi o varianta de luat in calcul indiferent de marimea armatei dar trebuie punctual, adica un razboi de gherila, ataci cu forte putine si eficiente, dar trebuie sa-i separi de grosul armatei care inainteaza, vezi Vietnam, dar acolo orazarii au beneficiat din plin de relieful greu si foarte greu accesibil.
@dac…ar fi una din cele mai neinspirate strategii de adoptat impotriva Fed. Ruse. Aia de 25 de ani de cand si-au luat-o in Cecenia, fortele terestre cel putin doar pt. razboaie de gherila se antreneaza. Caucaz, Ucraina, Siria, etc…cred ca rusii au la ora asta una din cele mai bine pregatite armate antigherila, au categorii intregi de vehicule si unitati militare pt. suprimarea rezistentei (BMPT, TOS-1, bombe de aviatie, camioane blindate, samd) si in plus n-au nici o retinere in a face praf cu artileria sau termobaricele cate un sat unde le-a sarit in aer vreun vehicul de patrulare. Deci a-i lasa sa inainteze 400km in ideea ca dupa aia ii plictisesti cu atacuri de gherila ar fi o idee f riscanta. Risti sa nu-i mai vezi plecati si sa suferi si multe pierderi civile.
@Stelian,
de aia se cheama ambuscada sau capcana ( trap ) sau dreaqul sa-i pieptene, ca-i rus sau american sau gherilute nu au de unde sa stie ca intra in una daca se aplica cum trebuie regulile uneia.
Impingi dusmanul si apoi il faci sa vina la tine pe terenul tau, chipurile lasi ”descoperit” un flanc de-al tau, etc. cu strategi militari pe o harta sau tactic pe teren chiar si de o mica grupa de infanterie sau FOS..
Ori e ambuscada ori nu e ! daca E, atunci pe orice si oricine se poate aplica indiferent impotriva carui armate lupti, normal ca faci totul sa decurga cum trebuie, ei singuri sa decida pe unde sa o ia ( sa zicem ) si bineinteles ii separi de grosul armatei, nu poti lupta intr-o ambuscada cu o armata intreaga asa e clar.
trebuie sa te ajute si terenul deci cumva, aici elementul principal.
Vezi si razbelul din Ucraina, vecina si prietenoasa, si unii si altii s-au ”ambuscat”, dar oricum fara supplies si/sau munitii/arme si/sau intariri nu poti mentine linia unui front numai prin acest mijloc de lupta, sa lupti ”peste tot” fara sprijin e greu spre dificil.
Bine, atunci nu ne ramane decat sa umplem muntii cu rachete cu raza de 500-800 km si sa facem stocuri pe masura.. si aia e..
Poate parteneriatul cu Cockerill este gandit si pentru turela cu tun de 105 sau 120, pe care le au in portofoliu.
Oare pot fi instalate pe Pirania 5 sau, si mai bine pe Saur?
Cel de 105 este interesant si pentru ca poate lansa racheta AT.
The Cockerill® XC-8 weapon system is based on a two-man turret that can be armed with one of two low-recoil force guns including the Cockerill® 105mm gun or the Cockerill® 120mm gun. The Cockerill® 105mm high pressure gun provides commanders with a wide choice of ammunition to suit the tactical situation; it fires all NATO-standard 105mm types. Thanks to its firing angle of up to +42° this weapon delivers exceptional engagement capability in complex terrain, and indirect-fire HE capability to 10km range. The Cockerill® 120mm high pressure gun provides a strengthened anti-armor capability. This weapon fires all NATO-standard 120mm smoothbore ammunition. In option, the turret can be equipped with Smoke Grenade Launchers mounted at the rear on both sides of the turret. It also features full NBC protection and optional “soft-kill” Active Protection Systems (laser detection). The 105mm main gun is capable of firing all standard NATO 105mm ammunition including CMI Defences own Falarick 105 Anti-Tank Guided Missile.
Centauro valorifica foarte bine reteaua foarte dezvoltata de autostrazi si sosele din Italia, avand posibilitatea sa se deplaseze pe sosea cu o viteza mult mai mare decat tancurile si, probabil, cu un consum de carburant de 3 ori mai mic, cu efect asupra amprentei logistice.
In plus, masa mult mai mica decat a unui MBT ii permite sa traverseze in siguranta orice pod.
In cazul nostru, ar fi foarte eficient pentru zona de vest a tarii dar in est si in Baragan as prefera un vanator pe senile.
Nu doar ca reteaua de sosele e subdezvoltata dar, cu o aviatie adversa care va domina, cel putin prima saptamana, spatiul aerian, este mai indicat sa eviti drumurile, caz in care capacitatea de trecere mai ridicata si stabilitatea (laterala) fac un vanator pe senile mult mai fezabil.
Ca ar fi un ASCOD sau CV90 sau se ia platforma T55, remotorizat, suspensii si senile schimbate, si se instaleaza o turela Leonardo sau Cockerill XC-8, cal 120mm L44, ar fi o solutie mai mult decat decenta si economica impotriva jdemiilor de MLI/APC rusesti dar si impotriva modelelor mai vechi de tancuri din dotarea amicilor nostri.
Polonezii testeaza o varianta de Rosomak cu turela XC-8 120mm L44 si poate ar trebui sa aruncam un ochi si pe la ei ca solutie pentru partea de vest.
Ca tot lucram cu Piranha
https://youtu.be/KaDZw1DuMGk
Exact ce spuneam. O harabaie foarte inalta. Imagineaza-ti ce stabilitate laterala are in teren accidentat si ce capacitate de trecere.
In plus, in locul turelei cu tunul de 105mm, as folosi o combinatie NEMO + Lahat /Spike.
Rezerva mai mare de lovituri, undeva la 40-60buc, in functie de sasiul folosit, fata de 12 lovituri in turela XC-8 sau Leonardo.
Compatibila cu lovitura Stryx, cu posibilitate de lovire indirecta a tancurilor, fara ca vehiculul lansator sa fie expus.
Raza mai mare de lovire, peste 10km (spre 15km cu lovituri RAP).
Cadenta mai mare de tragere, posibilitati MRSI.
Masa mult mai mica, 1.5-2 to in functie de configuratia de blindaj.
Profil mult mai redus.
Integrabil pe orice sasiu sau nava.
Pana in prezent, finlandezii nu s-au aratat interesati de integrarea LAHAT in sistemul NEMO desi israelienii sustin ca este foarte usor de facut.
Integrarea LAHAT i-ar oferi capabilitati suplimentare, de lovire directa a tancurilor si elicopterelor pana la 8km.
Acelas tun de 105 mm, si care este si pe AMX-10 RC pe senilat….cred ca ar merge si pe ASCOD-Ajax de la GDELS.
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Medium_Weight_Tank
Tunul ala de 105mm de pe AMX-10RC e mai atipic, nu e chiar standard NATO:
105mm/48 calibre F2 BK MECA – tun de presiune medie folosind tuburi 105 × 527R, mai scurte decat cele standard NATO – 105 × 617 mm R/ 105×607 mm R
Indraznesc sa spun ca un tun de 120 mm pe roti e un lux pentru noi, daca ni-l permitem bine, daca nu nu.
Spre diferenta de Italia, unde terenul e 90% uscat in cea mai mare perioada a anului, aici ploua, vin zapezi si in general terenul este mult mai dificil.
De aceea, daca APC-uri care nu sunt f grele, pe roti, merge, la chestii gen Centauro e cu dus si intors.
Pentru o unitate doua de cavalerie ar fi utile, dar baza ar trebui sa ramana senilele. daca TR-urile / T-55-urile sunt prea scump de modernizat cu cal. 105 mm ar trebui sa incepem macar cu aruncatoare de 120 mm cu munitii anti blindate
se mai aude ceva de convertirea OAP-urile md. 89?
Asta ma intrebam si eu daca nu-i cumva un pic situational…
@Eroul Bula
„In cazul nostru, ar fi foarte eficient pentru zona de vest a tarii dar in est si in Baragan as prefera un vanator pe senile.”
Si cam ce sanse crezi tu ca are un Centauro in fata unui Leo A7+?
Sau impotriva ultimei iteratii de M84?
…ar fi foarte eficient…
Are sansa lui atata timp cat trage primul?
@ACG
Zici tu?
https://www.iveco-otomelara.com/docs/Centauro-II.pdf
Inaltime 3.65m
https://www.kmweg.com/home/tracked-vehicles/main-battle-tanks/leopard-2-a7/product-specification.html
Height (turret roof) 2.64 m
E o diferenta de 1 metru inaltime intre ele.
Diferrenta considerabila total de acord dar asta nu inseamna ca are zero sanse.
ACG
Speranța a ieșit ultima din cutia Pandorei.
Zero șanse nu există, dar o măgăoaie de 3.65 m ialtime e destul de greu de folosit in ambuscade, mai ales pe teren plat.
Are avantajul vitezei, unui tun potent in acest caz fata de versiunile de presiune joasa anterioare, și poate soluția de deschidere a focului. Sa ne amintim și că are o magazie mica de proiectile și că turela aia pare grea pentru corp.
Genul asta de mașini este excelent pentru conflicte coloniale și/sau războaie de mica intensitate.
Daca esti la ambuscada inseamna ca ai un pic de timp si mai inseamna ca tu iti alegi terenul unde angajezi inamicul. Chiar asa de inalt cum este il poti camufla.
Tancurile inamice ar fi doar in secundar, principala sa „prada” ar fi ML-urile inamice dotate cu tunuri mari, care daca sunt lasate libere iti pot angaja TAB-urile si MLI-urile tale si ramai fara ele de la o distantna de la care tu nu le poti angaja cu tunuri de 25 si 30mm, iar ca nivel de protectie n-ai nici o sansa impotriva 57 si 100mm. Tocmai de aceea cred ca italienii au cuplat Centauro cu Freccia.
Am putut observa in istoria ca nu gabaritul armei este cea mai importanta, in cazul necesitatii camuflarii ei, ci pregatirea buna a echipajului care sa stie unde si cand sa atace, cum sa foloseasca terenul in avantajul sau.
Cu un echipaj bine pregatit, cu ofiteri buni, nu cred ca inaltimea este o problema insurmontabila.
In privinta stabilitatii, Centauro trage de pe loc, nu din miscare, iar fata de mobilitate vs stabilitate, totul tine, inca o data, de echipaj.
Dpmdv acesta clasa de vehciule poate fi un raspuns adecvat in fata vehicuelor rusesti dotate cu tunuri de calibru mare, altele decat tancurile, si in fata carora nu prea avem solutie. Racheta AT este ok, dar este scumpa, iar un auto-tun ofera si un foarte important sprijin pentru infanteria aflata la contact cu inamicul. Pur si simplu ai un tun AT, multifunctional, chiar in spatele tau.
George GMT
Exceptandu-i pe italieni si pe francezi, cine foloseste tunuri de 120 mm antitanc pe roti?
Francezii sunt expeditionari, Africa e polul lor de interes, stau cu spatele la estul Europei. Nu se gandesc la rusi.
Italienii sunt ciudati, si-au dezvoltat un tanc interesant si incetul cu incetul renunta la el, nu au ‘dusmani naturali”, la cate bucati comanda, cred mai repede ca e o modalitate de prezervare a unei industrii, poate prind si ceva comenzi externe. Nici ei nu se gandesc la rusi.
„Chiar asa de inalt cum este il poti camufla.” nu sunt de acord cu asta, avem opinii diferite. Cu celelalte remarci pot fi de acord, cu rapiditatea cu care camuflezi un vehicul de aproape 4 metri inaltime intre-un razboi in miscare, nu.
Il poti camufla lasandu-i doar turela afara, il poti baga in cranguri, dupa cladiri, forme de relief domoale, sire de paie etc. 4m n-o fi ea o inaltime ideala dar te poti descurca cu ea, ca doar n-om lupta doar in zona de campie plata.
In privinta faptului ca acest concept este rar folosit, aici ai dreptate, tine de doctrina fiecaruia, de ce are fiecare prin dotare, cum crede respectiva tara ca va decurge infruntarea cu cel mai probabil inamic.
Americanii folosesc Stryker cu tun de 105mm, adevarat in rol de suport pentru infanterie, dar nici eu na vad Centauro ca principal mijloc AT ci mai mult ca un vehicul care sa poata face fata MLI-urilor rusesti dotate cu calibre mari. Pt ca in fata a 57 si 100mm MLI-urile noastre sunt fara aparare.
Mai sunt japonezii cu Type-16 MCV.
https://www.armyrecognition.com/japan_japanese_army_wheeled_armoured_and_vehicles/mcv_8x8_maneuver_combat_vehicle_105mm_gun_technical_data_sheet_specifications_pictures_video.html
Si ala nu e de fapt chiar tun antitanc pe roti ci vehicul de sprijin, manevra si recunoastere.
La japonezi ii spun si distrugator de tancuri, dar scopul lui este sa fie usor transportabil aerian si sa asigure defensiva insulara, in zone de regula greu accesibile unor tancuri grele. Blindajul sau rezista pana la cal.30mm frontal si contra proiectile HEAT cal. 84mm lansate de Carl Gustav.
Mai sunt si americanii cu M1128 Mobile Gun System, care are rol clar de sprijin cu foc a infanteriei, nicidecum AT.
La francezi, AMX-10 RC este folosit pentru „reconnaissance-feu (reconnaître et riposter en cas d’attaque)” = recunoastere si foc de riposta/sprijin („reconnaissance missions in dangerous environments or for fire support”). Cu tot cu blindaj suplimentar rezista la perforant BZT cal. 23mmm la peste 300m.
chiar si Centauro, considerat vehicul de recunoastere si vanator de tancuri de italieni, este destinat sa protejeze vehicule blindate mai usoare si medii, avand puterea de foc a unui Leopard 1 si fiind protejat contra cal.20mm frontal si 12,7mm lateral.
Ca sa ajungem si la versiunea cal.120mm/Centauro 2 – considerat vehicul de sprijin cu foc, rezista pana la cal. 40mm frontal si 14,5mm lateral, in timp ce tunul cu recul redus cal. 120mm nu este identic cu Rh120 L44. Totusi proiectilul sau APFSDS este capabil sa sparga 600mm blindaj laminat omogen la 3km.
Italienii și-au exprimat dorința sa se alăture proiectului franco-german, în baza căruia se va produce un nou tanc. Înlocuitorul actualelor tancuri germane, franceze și italiene(dacă Italia va adopta acest tanc) .
Main Ground Combat System (MGCS) are ca termen 2035, mai e mult pana atunci.
Din pacate exista o dubla experienta trecuta, cea din anii ’50 si cea din anii ’70, soldata cu un esec al proiectului comun franco-german de adoptare a tancului european (asa au aparut AMX30/Leclerc si Leo1/Leo2)
Am mari dubii…
Isi cumpara votcarii Leo7+ ? M84 are senzori mai buni sa traga primul ? Chiar crezi ca ungurienii vor sa iasa din NATO si fie impartiti intre vecini sau ai impresia ca plavii isi doresc un nou razboi pentru ca au un teritorou prea mare si o economie magnifica ? Relax, oricum nu ne complicam noi sa inlocuim conservele T55/TR85 cu ceva, inca sunt bune sa scoata instelati la pensie si sabproduca maculatura pentru diplome.
RTI,
Bula le dorea in zona de vest a țării, acolo vom avea sigur Leo A7+ și M84AS.
Ultimul e cel mai bun T72 estic, cu excepția celor rusești:
” Adding a new fire control system, new armor consisting of cylindrical pad, high-hardness steel, titanium, aluminum, and NERA as well as modular Kontakt-5 armor, new AT-11 Sniper and Agava-2 thermal sights, and the Shtora defense suite.”
Cu rotile lui mari si tractiune 8×8 trece fara probleme prin majoritatea locurilor pe unde trece tancul. Sa nu uitam ca nu are nevoie neaparat de drumuri asfaltate, si avem o retea foarte mari de drumuri neasfaltatate pe care poate trece fara probleme.
zapezi mari? asta e ceva din trecut. Chiar daca mai sunt episoade, zapada nu tine foarte mult si ma indoiesc ca vor invada rusii tocmai atunci. Cel putin cat timp nu avem granita directa ar trebui sa vina ori pe mare ori prin aer, adica fara multe MTB grele.
daca ii pui si 2 rachete AT pt angajarea de la distanta, gata, ai vehiculul de ambuscada perfect. sau are laturi P5 cu rachete AT
Din punct de vedere logistic, cel mai simplu și corect ar fi sa avem un singur vânător dedicat de tancuri.
Un asemenea vânător de tancuri ar putea fi produs sub licență, și cu sprijinul tehnic de specialitate al producătorului italian sau francez, la Moreni.Voința sa fie din partea politicienilor noștri.
Aiurea , ai nostri ar prefera un ATV + 2 operatori FOS , avand la bord : mitraliera , aruncator cal 81 / 82 mm sau mai bine cal 120 mm si munitia aferenta + 4 bucati SPIKE .
Acum , daca pui in balanta costurile si rezultatele … merita sa ne mai gandim .
Oare unde este fabrica de ATV-uri 😉 ?
Osceola, Wisconsin.
Da , ATV-urile Polaris acolo sunt fabricate !
Lucru de înaltă calitate .
Mulțumesc , Alex !
Și cu toate astea, armatele care se respecta nu fac ce zici tu. Și nu o fac din prostie. Nici armata romana nu adopta pe scara larga asa ceva. Ucrainenii, la fel. Deși ar fi cel mai ieftin pt ei.
Maybe not.
https://en.wikipedia.org/wiki/Combined_Anti-Armor_Team
https://mwi.usma.edu/bringing-anti-armor-back-fixing-critical-capability-gap-marine-corps/
https://www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2018/05/10/the-corps-wants-more-javelins-as-it-phases-out-tows/
Hmmm , mai bine tac .
Sau nu .
Dacă ar fi sa enumerăm câteva atuu-uri , ieșim pe plus din start .
ATV pot fi parașutate ?
Remorca unui ATV poate fi parașutată ?
Un conteiner cu aruncătorul de 81/82 sau 120 și muniția aferentă poate fi parașutat , sau după caz : aruncător automat de cal 40 , mitralieră , pușcă antimaterial , dronă + sistemul de comandă a dronei , lansatorul și 4 rachete SPIKE …
Depinde de misiune .
Cei doi operatori FOS pot efectua o misiune de câteva zile .
Preferatul ” meu ” ar fi aruncătorul de bombe cal 120 , cu muniție inteligentă , ghidată de dronă …
Ținta ar fi distrusă punctual , fără pagube colaterale .
Precizie chirurgicală …
Bomba cade de sus , nu poate fi prevenită sau combătută , inamicul nu are vizibilitate directă deci operatorii nu sunt expuși
, pozitia de tragere nu este desconspirată prin zgomot sau prin foc la gura țevii aruncătorului dacă se trage după deal , vârf muntos , clădire etc …
ATV-ul are dimensiuni reduse , deci poate fi mascat relativ ușor ( vizual și termic ) cu prelate , plase de mascare , vegetație etc .
Adică ce , doar SUA poate și noi nu , că armatele care se respectă ( Ucraina 😉 ) nu pot să-și imagineze un asemenea concept , culmea specific pentru FOS ?
Păi facem doar ” strategie ” la lădița cu nisip și simulăm războaiele punice in trimestrul 1 și in trimestrul 2 simulăm războaiele napoleoniene ?
După aia mergem în aplicație la Cincu / Babadag ca să mâzgălim hărți și să înfundam veceurile de la popotă și gata , suntem experți de elită ( sic ) și mari furnizori de securitate în zonă ?
Îmi cer scuze anticipat pentru orice eventual deranj .
https://en.wikipedia.org/wiki/Growler_(vehicle)
Ceva de genul ar trebui sa avem…
Varianta mortier e parfum la noi in tufe….
https://www.youtube.com/watch?v=so1XM-5cukk
Daca discutam de vanatoare de tancuri mi se pare obligatoriu sa discutam de cavalerie ca si concept pe campul de lupta. Evident ca animalutele sunt pentru alt secol si 1 decembrie.
Eu am o nedumerire… contractul semnat pentru 40 de bucăți e de 1.150 miliarde euro. Nu știu ce înseamnă ten-year support package, dar costul de aproximativ 30 milioane euro pe unitate, îmi ridică părul și nu numai pe mâna. Nu zic că nu ne-ar trebui, am avea mașina (PV), turela cu tun dacă dorim, o luăm de la Cockerill, voința să fie. Dar nici 30 de milioane parcă nu face. Cred că nici cu trophy și iron vision nu poți ajunge la suma asta. Apropos, la banii ăștia oare câte Abrams intră? Sep 3 of course .
Abrams e bine mai scump la pachetul de operare pe 10 ani, fara sa vorbim de pachetul de modernizare la SEP3
https://www.rumaniamilitary.ro/alte-abrams-pentru-maroc
80 mil.$ / tanc (50 de bucati pentru 387 mil.$) M1A1 SA (adica versiune analogica imbunatatita, nicidecum digital SEPV3)
SEP V3: 270 mil.$ pt. a moderniza 45 de tancuri
https://www.rumaniamilitary.ro/advanced-multi-purpose-120mm
https://www.rumaniamilitary.ro/taiwanul-are-o-fixatie-tancuri-abrams
Mulțumesc dar și din calculele de mai sus, ies 8 milioane de la m1a1 la m1a2, la care s-ar mai adaugă costurile m1a1, care nu cred să depășească pragul de 3-4 milioane, plus modernizare m1a2 la sep v3 tot cam 8 milioane din cifrele de mai sus. Totul nu pare să treacă de 20 milioane USD. La Centauro, îmi miroase puțin a ajutor de stat, dar ar fi ok ,până la urmă fiecare stat are dreptul să cumpere ce dorește. Almiteri, poate au inclus în preț salariile și masajul tailandez al echipajelor, că nu cred să bagi 2 miloane de euro pe an intr-un Centauro, care la 10 milioane de euro preț la poarta fabricii, ar fi deja foarte mult.
Eu vroiam sa intreb cate pensii speciale intra in banii astia.:))
Italia cu cine este vecina?
A da ! Stiu! Sunt ameintati cu invazia de catre Elevetia si Libia!
Broscarii vor sa aibă o anumita capacitate de lupta. Elveția cu cine se invecineaza ca insista asa de mult sa își doteze cât mai decent forțele armate?
Neutralitatea ca „sport national” cred eu nu ti-o mentii find cel mai slab din curtea scolii. In curtea scolii erau toate tipologiile de comportament uman. Din generatia mea, ala care nu dorea sa fie bazait de nimeni, era cu bun simt dar sa nu-l calci pe coada, lucreaza la SIAS acum, fost membru GSPI Acvila.Inotator cu rezultate europene si boxer amator.
Referitor la finalul articolului, e de mentionat ca francezii vor sa inlocuiasca AMX-10RCR si ERC-90 cu EBRC Jaguar.
O greseala majora, dpmdv…
Italienii au pus asfalt si pe munti, un vehicul pe roti poate fi altfel folosit la ei. Pana una-alta, noi nu avem tancuri, astea vin sa suplimenteze o forta blindata existenta (ma rog, nici ariete nu sunt prea rasarite, dar macar sunt). Plus… cand te apara alpii poti iti permiti sa folosesti si blindate sau tancuri inferioare (daca nu te mananca sa dezvoti imperiu in N Africii).
Oricum, pare o subventie catre iveco, oamenii isi tin industria de aparare pe picioare.
Au facut treaba buna italienii cu Centauro. Folosite ca sprijin cu foc sau in ambuscade sunt letale, dai gaura de la covrig in BMPuri/BMD-uri si dupa linia orizontului. ?
„Datorita tunului sau (120mm/45 sau 105mm/52 calibre) anti-tanc, poate usor angaja vehicule din clasa BMP/BMPT de la distanta sigura”
E un typo, ai vrut sa scrii BMD in loc de BMPT? Pentru ca eu nu cred ca unui BMPT(cu sageata de 120) ii poti da gaură frontal de la distanta mai mare de ~1km, realistic vorbind. Iar ăla poate de in tine de la 6km..
Nu, am vrut sa scriu BMPT. Chiar daca are sasiu de tanc, turela nu e de tanc, plus ca un tun de 120mm cred ca eu ca poate angaja cu succes orice tanc rusesc de la o distanta mai mare de un km.
Cand ma refeream la „distanta sigura” ma gandeam la forta tunului de pe vehiculele rusesti nu la rachetele lor AT, pt ca presupunem ca auto-tunul trage primul, daca racheta AT pleaca prima, asta-i viata…
Plus de asta poti folosi, pt distante mari (peste raza rachetei), proiectile HE, care nu trebuie sa penetreze nimic ci doar sa nimereasca BMPT-ul. Turela s-a dus dracului cu tot cu senzori,tunul s-a strambat, l-ai scos din joc. N-ai nevoie de proiectile sageata…
Da, HE-ul ii zbora turela cu totul. Si un MBT il scoti din lupta cu un HE.
Dar cu sageata de 120 nu cred ca ii dai gaura frontal de la >1km. Vazusem pe yandex niste imagini cu teste de la <500m (cu 125mm) si n-au reusit sa sparga nimic.
„Peste 40% din teritoriul Romaniei este acoperit de munti si dealuri, rauri la tot pasul. Ori acest relief are toate caracteristicile necesare pentru incetinirea avansului inamic, nu este foarte propice pentru invaluire si atacul cu mari unitati mecanizate (cu exceptia sudului teritoriului) si aici poate intra in scena un vanator de tancuri de mare mobilitate, usor de folosit in defensiva si care sa poata tine piept cu succes MLI-urilor si BMPT-urilor rusesti dotate cu tunuri de mare calibru.”
Defetism, coane Fanica! pai daca pornim de la premisa ca pierdem Sudul Romaniei, sau macar un centimetru din granitele actuale – mai bine desfiintam Armata.
Nu mai suntem in 1917 sa ne aparam intr-o singura regiune a tarii, imbulzind acolo toata populatia, animalele si rezervele de hrana. Nu ajunge blestemul 1940?
Din doua una: Ori Fortareata Romania, ori desfiintat Armata daca nu are jucarii (pe care nu vad ca sunt vocali sa le ceara – le convine dolce far niente, banul curge si ne facem ca muncim). Leo sau Abrams all the way nu struto camile si/sau pus flexul pe vechituri de pe vremea lui John Wayne. Vremea eroilor cu statui a trecut, mai bine in viata si cu obstescul sfarsit in paturile lor (vorbesc de militari), nu statuie a vreunui erou ghinarar de izmene iar in spate miile de morti din populatia care trage paiul scurt intr-un conflict. Nu de asta platim Armata, sa ia banul pe timp de pace si pe timp de razboi:hai sa facem pe indianul sau unitatea de gherila pe linia Carpatilor sau 23 August 1944 reloaded.
Asa cum e acum, Armata se aseamana cu teparii asa-zisi constructori, carora le dai banii sa-ti faca casa in regie proprie si-ti zic dupa aia senin ca nu au cu ce. pai voi ati sta impasibili? Luat gatul direct, ce atata tribunal? Asa si cu astia din Armata, daca cedeaza vreun centimetru din tara, prin vreun acord de pace sau armistitiu – jur ca le iau gatul dupa aceea, la benzinarie sau vreun market.
P.S o populatie inarmata = o populatie respectata atat la intern cat si extern. vezi cazul SUA, unde nu se gandeste nimeni sa invadeze terestru. ii impusca toti americanii de la ferestre. – E mult mai ieftin decat sa dau banii acum pentru unii care freaca duda dar se bat cu pumnul in piept ca pot apara Romania (Asa sa fie si eu sa ma insel.) – mai bine de banii aia imi fac rastel de arme si munitie – programul o familie = minim 3 arme, in plus e nevoie de oameni in economie – la privat nu la „stat” degeaba.
@Reis, am putin timp si „nu imi e somn”:
1. Pe americani nu cred ca se poate gandi cineva sa ii invadeze terestru pentru ca au oceane de-o parte si de alta. Iar ăia n-au mai vazut razboi pe teritoriul lor de cand ne bateam noi cu turcii, si atunci se băteau ei intre ei, pentru BLM. Astazi se bat pentru BLM.
Totusi i-au invadat mexicanii, dar paşnic. Si i-au invadat atat de tare de ei incat vor sa ii zidească.. Inapoi dupa gard, binenteles. De fapt pentru promisiunea zidului in mare masura si-au ales si presedintele din cate stiu. Bine, unii or sa zica ca hackerii rusi l-au ales, dar asta e alta discutie.
Tu vorbesti serios cu desființatul armatei?
Si cine o sa ii mai sperie fff tare pe rusi daca noi vom renunța la T55-uri, Mig21, Hawk +Volhov si la fregatele alea super inarmate, cine o sa mai fie furnizor de securitate in estul europei si cine va mai scoate tinichele de 1 decembrie ca sa impresioneze copiii si alrgatorii care n-au facut armata? Pun pariu ca la aspectele astea nu te-ai gândit!
„Nu mai suntem in 1917 sa ne aparam intr-o singura regiune a tarii, imbulzind acolo toata populatia, animalele si rezervele de hrana.”
Ai dreptate, suntem in 2020 acolo unde ne batem in pdf-uri. Adica trimitem un mail la inamic cu lista viitoarelor achizitii si dușmanu se descurajeaza si nu ne mai invadeaza. Cam asta e trendul, n-ai observat?
Pierderea unui teritoriu este consfiintita la sfarsitul razboiului nu in timpul sau. Rusia a pierdut o parte insemnata din zona europeana in fata germanilor intre 1941 si 1943, dar la sfarsit a castigat.
O retragere nu inseamna nici pe departe pierderea unui razboi ci de multe ori are lagatura cu absorbire fortei atacului inamic, cu repliere etc.
George, vorbim de o putere nucleară. Chiar și în pdf-ul lui peste făcut de aia din Armata cu debarcarea rușilor in Dobrogea…o data luat un teritoriu de ruși nu-i mai scoți decât dacă ești dispus că acel război sa devina nuclear. Deci, daca rușii debarca și ocupă Dobrogea nu-i mai scoatem nici șarjele lui peste din acel teritoriu… doar cu puterea atomului.
Ce-are ce spui cu ce-am spus eu? Discutam despre tactica de a lasa teritoriu ca sa castigi timp pt refacerea/pregatirea apararii in adancime.
Pai și eu am spus că o pace sau un armistițiu care ar duce la pierderea vreunui centimetru din tara…iau gatul militarilor. Iar retrageri strategice când vorbim de conflict cu rușii înseamnă că nu mai recâștigi aliniamentele pierdute. Asta cred eu.
Crezi prost. GMT are dreptate 100%
am si eu o intrebare reis de cati ani in cadrul Saber Guardian se exerseaza la Bordusani trecerea Dunarii si oare de ce?
@Stelian,
de aia se cheama ambuscada sau capcana ( trap ) sau dreaqul sa-i pieptene, ca-i rus sau american sau gherilute nu au de unde sa stie ca intra in una daca se aplica cum trebuie regulile uneia.
Impingi dusmanul si apoi il faci sa vina la tine pe terenul tau, chipurile lasi ”descoperit” un flanc de-al tau, etc. cu strategi militari pe o harta sau tactic pe teren chiar si de o mica grupa de infanterie sau FOS..
Ori e ambuscada ori nu e ! daca E, atunci pe orice si oricine se poate aplica indiferent impotriva carui armate lupti, normal ca faci totul sa decurga cum trebuie, ei singuri sa decida pe unde sa o ia ( sa zicem ) si bineinteles ii separi de grosul armatei, nu poti lupta intr-o ambuscada cu o armata intreaga asa e clar.
trebuie sa te ajute si terenul deci cumva, aici elementul principal.
Vezi si razbelul din Ucraina, vecina si prietenoasa, si unii si altii s-au ”ambuscat”, dar oricum fara supplies si/sau munitii/arme si/sau intariri nu poti mentine linia unui front numai prin acest mijloc de lupta, sa lupti ”peste tot” fara sprijin e greu spre dificil.
Centauro nu are un tun antitanc propriu zis .
De ce ?
Orice artilerist vă va spune că țeava nu are frână de gură , deci nu este un tun de mare presiune .
Poate fi ceva de genul unei puști fara recul …
Centauro este o sperietoare pentru necunoscători sau ținte ușor blindate .
Poate că muniția folosită să compenseze compromisul constructiv , dar în mod normal , reculul unui tun antitanc de cal 100 mm este devastator , nu există nicio legătură între stabilitatea unei platforme cu roti și afetul clasic , cu sape care se bat în pământ …
Despre reculul unui tun de genul celor folosite pe Leo2 nu are sens să comentam .
În fine , articolul este despre cat de ” buni ” au fost / sunt italienii prin Etiopia / Eritreea / Cirenaica 😉 ?
Tancurile pe roti … în 2020 cu greu pot fi numite tancuri in adevăratul sens al cuvântului .
Italienii nu au vecini dușmănoși , deci se explică cumva deviaționismul și extravaganța în domeniul armamentului .
@habarnistul
Arata-ne un tun de pe un tanc modern, care are frina de gura!
Dupa tine, tunurile de pe Leo2, Abrams, Chally2, Merkava, Leclerc, seriea de T-xx nu-s tunuri antitanc serioase pentru ca nu au frina de gura? cam asta se intelege…
Parerea mea, hic…
Ce nu pricepeți ?
O platformă grea , pe senile , poate prelua energia de recul a tunului fără să mai aibă nevoie de frana de gură .
Cât despre frana de gură la Leo2 , era undeva pe internet modul cum este integrată în manșonul de la gura țevii .
Promit să caut și vă voi arăta ce și cum 😉 !
Uite aici cum se integrează frana de gură în manșonul de la gura țevii , împreună cu suportul oglinzii cu care se stabilește înălțimea de tragere :
https://docdro.id/nnkvZym
Atenție , nu confundați extractorul de fum cu frana de gură !
@habarnistul
Bun exista un patent! Din 2002!
Pina atunci nu au avut tunuri AT pe tancurile lor?
Parerea mea, hîc..
Nu insist să fericesc pe nimeni cu adevărul meu 😉 .
Nu doresc să discutăm in contradictoriu , nici să facem un concurs de genul ” cine știe , câștigă ” !
Platformele șenilate nu au probleme prea mari cu reculul tunurilor de mare presiune , din cauza masei mari a șasiului .
Folosirea frânei de gură prezintă avantaje , dar și dezavantaje .
Când discutăm despre platforme pe roti , se schimbă treaba .
Cei mai avansați în frâne de gură integrate în manșonul de la gura țevii sunt singaporezii …
Dar chestia asta nu are nicio relevanță pentru noi !
Frate, cine confunda extractor de fum cu frana de gura? Daca le stii pe toate spune diferenta dintre compensator, ascunzator de flacari si frana de gura si iei 10
Ce crezi 😉 ?
Ai uitat să menționezi frânele de gură direcționale activ-reactive …
Că de aia sunt ” habarnist ” de nota 10 .
Tocmai am scris mai sus că nu particip la concursul : mai lungă , mai groasă , mai jucăușă … evident cu juriu feminin .
Dacă moderatorii vor deschide cândva un subiect pe tema frânei de gură , cu siguranță că aș putea avea câte ceva de spus .
Dar așa … nu doresc sa discutăm in contradictoriu !
Eu le știu pe ale mele , vechi dar bune .
Cu alte cuvinte nu stii. Ce arma are doar compensator?
Tu esti cel care zicea ca obuzieru de 152 e antitanc si la 500 de m. Meserie, nu gluma
Renunță la provocări , obuzierul are și modul de utilizare prin tragere directă .
Desigur , focosul are o protecție care nu-i permite detonarea decât după primii 200 m ( aici e de discutat ) , dar la 500 m tancul ăla va rămâne o amintire sub forma de inel de vopsea pe țeava obuzierului …
Cât despre compensatoare de arme , sunt de mai multe feluri , nu mă refer la cele bazate pe energia gazelor 😉 , spre exemplu cele inerțiale statice ( pui jumate de kil de mercur în patul armei , sic 😉 ) sau inerțiale dublă masă ( Scorpion EVO3 ) .
Esti paralel. PM 63 are doar compensator. N-ai nicio treaba cu meseria
Există un caz special legat de tancurile moderne enumerate mai sus .
Tunurile de mare presiune cu țeavă lisa nu au frana de gură , deoarece trecerea proiectilului prin dreptul orificiilor de la gura țevii ar afecta stabilitatea pe traiectorie , deoarece se deformează ” fustele ” proiectilului .
Hai sa-ti centrez pe specialitatea ta de artilerie. Ungurii au obuziere de 152, similare dar nu identice cu ale noastre. De ce le-au scos frana de gura la trageri?
Habar nu am ce fac unguristanezii .
Stiu doar ca frana de gura are si dezavantaje , printre altele „surzeste ” servantii din zona pozitiei de tragere …
@Vlad , acel compensator gazodinamic tip ” lingurita ” era inspirat din primele modele de Enfield …
PM63 se numeste RAK , nu Scorpion EVO3 🙂 .
Delecteaza-te cu studiul RAK-ului si data viitoare nu te mai grabi , deoarece nu castigi nimic , cel putin in fata mea !
https://docdro.id/XEM3HPy
Da, aici ai dreptate. Cand ai dreptate, n-am ce comenta, cunosti
Ce artilerist, ca aici e vorba despre un blindat. Ce falcele ai tu la tanc? Pana si jurnalistii au invatat ca un obuzier autopropulsat nu e tanc
George, nu e autotun.
Autotun inseamna un vehicul blindat greu cu tun si fara turela
E un vehicul blindat antitanc. Sau tanc pe roti
Avantaju e ca ofera mobilitate tactica,dar pe sosele
Oricum, e un VB reusit, la fel si Amx-10 si ala japonez. E o intreaga serie adaptata pt TBT, au pana si cubanezii, insa nu se compara cu cele dedicate
Ai dreptate, am pierdut cu totul din vedere ca are o turela adevarata…
Nu e nod in papura. Am avut si noi, pe senile
Poate fi instalat un tun AT pe Piranha fara probleme
Sau de 90
Nu pe toate, pe macar 30
Eroul ti-l traforeaza in 10 min, uzinele mai greu
Turela grea, reculul mare, Pirania V cam înaltă. S-ar putea sa ai probleme de stabilitate mai ales dacă tragi în flancuri.
În alta ordine de idei mie îmi place MGS de pe Striker. Asigura protecție superioara în caz de ambuscada. Cutia blindata o ascunzi după un obstacol iar turela e automata. Ce-i drept tun de 105 nu 120.