Consilierii locali din Târgovişte au aprobat, în şedinţa de marţi, darea în folosinţă gratuită a locaţiei fostului liceu militar de la Mănăstirea Dealu, unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România pentru realizarea unui centru pentru recuperarea militarilor întorşi din teatre de operaţiuni.
Dreptul de folosinţă a fost dat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii. Condiţia este ca, în cinci ani de la data preluării în folosinţă a imobilelor, să se realizeze investiţia.
‘‘Este vorba de singurul centru de asemenea tip din România şi din Europa de Sud Est, mărturisesc că m-a bucurat foarte mult iniţiativa pe care Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România a avut-o. Am discutat de câteva ori cu reprezentanţii asociaţiei şi sper ca, în acest an, în anul în care sărbătorim centenarul Marii Uniri, municipiul Târgovişte, împreună cu Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi să celebreze centenarul printr-un gest concret, de natură să aducă beneficii reale militarilor români. Eu sunt un susţinător al acestui proiect”, a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
Astazi, 20 februarie 2018, AMVVD si-a vazut „visul” pe jumatate implinit! Astazi, atat militarii veterani si veteranii cu dizabilitati, membrii AMVVD, cat si familiile acestora pot spera ca vor avea un centru de recuperare si refacere in tara. PRIMUL CENTRU DE RECUPERARE SI REFACERE la standarde europene, sigurul din EUROPA DE EST.
Posted by Asociatia Militarilor Veterani AMVVD on Tuesday, February 20, 2018
La şedinţa de consiliu de marţi au fost prezenţi în sală mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România.
”Asociaţia este formată în anul 2014, iar la ora actuală numără peste 10.000 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă (…). Anul acesta, pe 11 noiembrie, Ziua veteranilor din teatre de operaţiuni, vrem să spunem şi noi: misiune îndeplinită! (…) Este nevoie de acest centru, aici, la noi acasă. Aici, în România. Aşa cum au colegii noştri din ţările membre NATO. Ne uitam la colegii polonezi sau la colegii americani sau la colegii germani militari şi am văzut că ei au. Este nevoie de acest centru”, a declarat preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România, Marius Apostol.
Consilierul local Honorius Moţoc, fost profesor de istorie, a subliniat că locaţia este una cu tradiţie militară, lucru ce o recomandă o dată în plus pentru destinaţia de centru de recuperare a militarilor.
”Mi se pare o alegere potrivită pentru o astfel de destinaţie, am în vedere mai multe componente, trec peste ce înseamnă condiţii fizico-geografice, adică altitudine, climă şi aşa mai departe, am în vedere altceva: aici s-a cultivat o tradiţie militară românească, Liceul Militar, care a fost o unitate de elită a învăţământului din ţara noastră, pot spune cea mai de seamă din întreaga perioadă interbelică, de fapt e vorba de o perioadă de trei decenii (…). Cu atât mai mult mi se pare potrivită această iniţiativă cu cât este un loc cu rezonanţă istorică, liceul militar este cunoscut sub numele de Nicolae Filipescu, de la numele ministrului de Război care a semnat înfiinţarea lui”, a spus consilierul local din Târgovişte Honorius Moţoc.
În Enciclopedia oraşului Târgovişte, editată în 2011 de Primăria Târgovişte, se arată că Liceul Militar ”Nicolae Filipescu”, creat din iniţiativa ministrului de Război căruia îi poartă numele, îşi deschidea cursurile în octombrie 1912. Tot în enciclopedie se precizează că principele Mihai a fost înscris la acest liceu pe 22 octombrie 1930. În iunie 2010, regele Mihai I a venit în vizită la Mănăstirea Dealu şi şi-a amintit cu plăcere de perioada în care a făcut liceul aici.
Clădirile de la Mănăstirea Dealu au stat nefolosite câţiva ani, după ce s-a desfiinţat spitalul municipal care funcţiona aici. O asociaţie a avut în folosinţă locaţia pentru a construi un centru medical, însă nu a realizat lucrările necesare, iar clădirile au revenit recent în patrimoniul municipalităţii.
Sursa: AGERPRES/(A-autor: Cornelia Dumitru, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)
O initiativa foarte buna! Militarii intorsi (fie raniti sau nu) din teatrele de operatiuni au mare nevoie de ajutor si consiliere. Nu este usor pentru ei!
Foarte bine spus!
Buna ziua. Stie cineva cu aproximatie care este numarul militarilor romani cu experienta in teatre de razboi ? ( Afgankstan, Irak, etc )
cu aproximatie…40 000.
Adica aproximativ jumatate din totalul fortelor noastre militare?!
Cred ca numarul dat de Razvan este cel al militarilor trimisi de Romania in teatrele de razboi. Unii dintre militari au mai mult de o misiune, asa ca numarul exact al veteranilor il stie probabil doar MAPN (posibil mai mic de 40.000). Multi trec in rezerva dupa misiune, ceea ce este o mare pierdere pentru armata.
Cel putin o data (de la primul razboi din golf din 1991).
Mai tineti minte „retragerea oficiala din Afganistan” care a avut la Craiova in 2014? Acele 30 de drapele ale unitatilor?
„Ne-am intors”: http://adevarul.ro/news/politica/cati-militari-trimite-romania-teatrele-operatii-2018-numarul-crescut-considerabil-1_5a1d52795ab6550cb8a04d35/index.html
Oricum, experienta acumulata in aceste misiuni este foarte inportanta pentru militari
@VS sunt militari care au mai mult de o misiune dar mai important e ca nu toti aia 40 000 mai sunt acum in armata, multi dintre ei nici nu mai sunt in Romania. Anii trec, oamenii imbatranesc etc.
Eu cunosc si am cunoscut o gramada de fosti militari cu ture in Bosnia, Kosovo, Irak sau Afganistan care traiesc in strainatate de azi de zile cu familie cu tot si nu se mai intorc.
Per total da au fost cam 40 000 de militari rotiti prin teatre, cu aproximatie, daca socotim ca unii au mai multe ture yo zic ca vreo 35 000 de cazuri separate tot raman, insa din astia nu putem stii cati mai sunt azi in armata si de asemenea cati mai sunt in tara, majoritatea or fi in tara dar nu toti.
Asta încercăm să zic și eu. Oricum trebuie să avem grijă de wi. Trebuie să beneficiem de experiența lor, dar trebuie să le oferim suport și ajutor când au nevoie.
Chiar daca nu sunt 40000 sa zicem ca sunt doar 20000 tot e ceva sa ai 20000 de oameni care stiu cu ce se mananca razboiul in cazul unui ipotetic conflict.
Felicitari si foarte inspirata infintarea acestui centru! Este cumva facut cu sprijinul Fortelor Armate Canadiene? Parca asa se auzea acum ceva timp.
Mai exact se stie cand incep lucrarile, cand se termina, cum va arata proiectul ?
O sa fie asa de ochii lumii sau chiar util oamenilor ?
Americanii au redescoperit sindromurile post misiuni care loveau si lovesc un procent ridicat de militari reintorsi in tara dupa perioade de actiune , lupta in strainatate.
Au existat si la militarii din WWII , Corea , Vietnam .
Agravarea simptomurilor a crescut dupa razboaiele din Orientul Mijlociu si Afganistan.
Deoarece in aceste zone , folosirea IED si a ambuscadelor au ajuns la ordinea zilei. In zone oficial declarate „pacificate”.
In RO , a devenit de domeniu public doar de curind cind un militar reintors din Afganistan a ucis sotia ( sau prietena , nu tin bine minte ).
Problema e reala , grava si nu are solutie usoara.
Centrul de recuperare e un pas inainte dar trebuie clar inteles ca conteaza si partea „post centru”.
Viata ulterioara , de zi cu zi a respectivului veteran, e caracterizata de integrarea totala , partiala sau nereusita in civilie.
USA cheltuieste munti de dolari in aceasta faza de integrare. Chiar si asa , nu tot reuseste la 100 %.
Dobitocul ala care si-a ucis sotia era diliu din familie,dinainte de a pleca in Afga.Isi batea prima nevasta si sigur avea si alte antececedente. Un avocat istet o sa dea vina pe sindromul posttraumatic, dar sper sa se contreze cu un procuror care sa-l trimita la bulau pe maxim de pedeapsa.
si de ce l-au angajat?
#caretestpsihopupu?
Reprezentanti ai guvernului ? pauza.Sant mii si mii de articole despre cum vom cumpara fel de fel de corvete,elicoptere etc.nimeni nu spune mai nimic despre oameni,sant invizibili pt toti chiar si pt cei de pe aici. *editat
*editat
*editat