China, de unde vine si unde a ajuns

Chengdu J-20

Ne referim la industria aeronautica cu atat mai mult cu cat sunt destui cei care cred ca Beijingul este un rival pe masura SUA si a UE in privinta aviatiei militare, pentru ca pe zona civila chiar nu avem ce compara (Boeing/AIRBUS vs Comac C919?).

Istoria aviatiei militare chineze, dpdv al producerii avioanelor in tara, incepe cu copii sovietice:

  • MiG-15UTI – in China JJ-2;
  • 1956 se asamblau copii dupa MiG15;
  • -1964 intra in dotare Shenyang J-5 (MiG 17) si Shenyang J-5 (MiG 19), ambele fabricate cu licenta;
  • Dupa 1962 intra in scena MiG 21 – Shenyang F-7B, avion care a fost fabricat sub diverse forme in China pana in 2013;
  • In 1964 chinezii incep sa se chinuie intru dezvoltarea locala a unui avion de lupta, dar cum prin “dezvoltare” chinezii inteleg “infratire tehnologica” nu mereu legala, apare J-8. Insa desi lucrul a demarat in 1964, aparatul a intrat in dotare abia in 1980 si desi trebuia sa fie un avion care sa doboare U-2, a ramas intre timp fara obiectul muncii. In fapt, J-8 era o copie a Suhoi Su-15, dar cele doua motoare care-l – Liyang Wopen-7A – echipau erau copii dupa motorul MiG 21;
  • 1980 – Chengdu J-10. Acest aparat este o copie dupa americano-israelianul ”Lavi”. Israelul si Statele Unite au incercat sa dezvolte o varianta israeliana avand la baza F 16, dar lucrurile nu au mers bine, americanii s-au retras, iar israelienii au vandut “Lavi” chinezilor.

Lavi si J 10

Cand rusii au vazut J 10 au ajuns la concluzia ca aparatul seamana destul de izbitor cu “Lavi” si ca este de fapt un amestec de tehnologii occidentale: “a melting pot of foreign technology and acquired design methods.” Aparatul a intrat in dotare in 2006 si de atunci a tot fost modernizat, fiind astazi considerat cel mai serios multirol chinezesc, dotat fiind si cu radar AESA;

  • Shenyang J-11/16, copii ale Suhoi Su-27, chiar si cineva care nu are legatura cu aviatia militara isi poate da seama de asemanarea prea exacta intre cele trei aeronave. Aparatul si-a inceput dezvoltarea dupa ce chinezii au cumparat din Rusia 200 de kit-uri de Su-27SK pe care sa le asambleze la ei acasa. In timp ce le asamblau, probabil ca unul masura, altul nota si uite-asa, prin 2004, rusii si-au dat seama ca sunt trasi pe sfoara cand dupa asamblarea a 100 de Su 27, pe scena lumii a aparut J-11, o copie extrem de fidela (spre cinstea inginerilor chinezi) a originalului Su 27. Din pacate J 11 n-a facut deloc casa buna cu motorul chinezesc WS-10 si aparatele dotate cu acest propulsor au stat mult la sol datorita slabei fiabilitati. Motorul functiona, cum functiona, doar 30 de ore, dupa care avea nevoie de intretinere amanuntita, fata de cele 400 de ore in cazul motoarelor rusesti – asta se intampla prin 2007;
  • Shenyang J-15, avion dedicat folosirii pe portavioane este tot de insipratie sovietica, chinezii uitandu-se la Suhoi Su-33 cu asa patima incat le-a iesit J-15. Un prototip de Su 33 – T-10K-3, a fost cumparat din Ucraina in 2001, iar dezvoltarea lui J-15 a demarat imediat dupa achzitie;
  • JF 17 “Thunder”, cel chinezo-pakistanez este un mix de tehnologie intre MiG 21 – avion pe care chinezii il cunosc extrem de bine, si informatiile cumparate de la israelieni – IAI Lavi, plus ce au mai strans si din alte surse. Adica o corcitura intre MiG 21, F-20 Tigershark si F 16;
  • Chengdu J-20. Primul “invizibil” chinezesc. Zice lumea ca ar fi o copie extrem de plaida (mai mult o sursa de inspiratie) a F 22 Raptor dar trebuie sa fim sobri, n-are nimeni cum sa construiasca un Raptor nici daca ar beneficia de intregul proiect dat de americani. Chinezii s-au inspirat probabil din ce au vazut si ce au mai reusit sa stranga, dar J 20 arata ca o basculanta fata de o masina F1, in timp ce Raptorul american arata ca un pur-sange de vanatoare. Insa chinezii chiar au studiat F 22, au existat si scandaluri de spionaj pe aceasta tema, dar tinand cont de diferenta de capacitate tehnologica intre cele doua tari, cel mai probabil ca Beijingul si-a facut si el un “invizibil”, ceva mai low-cost, sa nu zica lumea ca n-ar avea. Imposibil de luat in considerare ca cele doua avioane ar fi similare dpdv al invizibilitatii radar, al performantelor aerodinamice sau al senzorilor de bord, fara sa mai discutam despre motoare;
  • Si ajungem la ultimul, dar cel mai probabil nu cel din urma, urmas american cu ochii mici si oblici: Shenyang J-31 / J-35, avion inspirat din programul JSF – F 35 si aici se aude ca chinezii au pus mana pe destule informatii interesante dar din nou, le lipseste infrastructura industriala pentru a copia un aparat atat de complex precum F 35. Si se vede acest lucru din faptul ca J-35 desi a aparut cu ceva timp in urma mare valva mare n-a facut, abia de curand se discuta ca ar fi in dezvoltare o varianta pentru portavioane. Si aici chinezii au avut acces la program printr-un amic de-al lor – Su Bin, care ar fi transmis catre Beijing ceva informatii.

Si am cam ajuns la final, acestea sunt avioanele dezvoltate de China, pe ele se bazeaza, cu ele merge la razboi, iar daca facem o comparatie cu ce are astazi “concurenta” cred eu ca motive de prea mare teama n-ar fi, daca ne gandim ca Beijingul nu a fost in stare sa-si dezvolte nici macar un singur avion de lupta original. Tot ce au este ori furat de la rusi, ori inspirat de la americani, iar pe zona elicopterelor lucrurile stau exact la fel, aici chinezii fiind cu ochii si pe aparatele europene.

Nimic in China care sa se ridice la nivelul Gripen, Rafale, Eurofighter, F 16, SuperHornet fara sa mai intram in detalii cu privire la F 22 Raptor, F 35, B-2 sau B-21. Asta-i realitatea chinezeasca si aici sunt ei de fapt.

Este adevarat ca tot copiind si tragand cu “ochiul si timpanul” la altii inveti diverse chestii, partea nu foarte buna este ca atunci cand copiezi ceva trebuie sa astepti ca creatorul sa-si finalizeze munca si pana pui tu pe picioare industrializarea produsului respectiv pagubitul este deja la urmatoarea generatie. Adica esti mereu cu un pas in urma, dupa cum se poate si observa din evolutia productiei de avioane de lupta din China.

In acest moment cel mai potent avion multirol chinezesc este Suhoi Su-35S si asteptam cu nerabdare ca si clona sa chinezeasca sa-si faca aparitia pe piata.

SA 321 Super Frelon si Z 20

Si nici pe zona elicopterelor nu stau mai bine, China continuand sa cumpere Mi-171 de la rusi – au in jur de 200 de unitati deja achizitionate – desi au si ei cel putin doua elicoptere destul de similare (Z 18-  copie dupa SA 321 Super Frelon si Z 20 – copie fidela a S-70) dar care nu ating performantele Mi 171, iar europenii si americanii nu le vand elicoptere militare.

 

 

PS Si oricat de in urma sunt chinezii in materie de avioane sunt si mai in urma la capitolul motoare de aviatie, acolo unde WS-10A pare a face primii pasi spre un motor cat de cat similar cu cele rusesti, care Rusia – la randul ei – este la ani lumina in spatele motoarelor occidentale.

GeorgeGMT

108 comentarii:

  1. Așteptam de ceva timp un articol pe tema asta. De știut, cred că toată lumea știa că și în privința avioanelor China tot o țară xerox este, de proastă calitate. Acum măcar știm cu subiect și predicat. Dacă așa stau lucrurile, China întradevăr este la ani lumină de americani și europeni.
    Mulțumim!

    17
  2. Ati uitat dronele. MQ 9 seamana (dar nu rasare) cu o drona chinezeasca Pterodactil .

    5
  3. Din tot articolul singurul punct care într-adevăr sunt de acord e fiabilitatea motoarelor chinezești comparativ cu cele rusești. Dar decalajul deja este mult mai mic decât cel prezentat și consta mai mult în tehnologia materialelor folosite și nu în designul motorului. Iar după prietenia din ultimii 2 ani cu Rusia cred că va dispare brusc.
    In rest ar fii nostim dacă nu ar fii tragic. Pentru Americani cel puțin. Ei având cele mai multe „oportunități” de a se întâlni cu ei pe lângă Taiwan. Chiar citisem un studiu în care se referea la producția de avioane in China iar cifra era de 500buc pe an. Jumătate copii după SU27, dar spre diferență de cele rusești cu radar AESA, apoi vreo 100 de F16 israelian localizat, care e un avion bunicel multi rol tot cu AESA în varianta C și alte bunătăți, apoi restul producției se împarte între cele mai 2 avioane de generație 5, vreo 150buc pe an. FC1 e pentru export, pentru intern aveau vreo 30 în total. SU27, 33 localizat nu e de luat pentru picior iar cu o avionica bună nu e cu nimic mai jos de F15 sau F18. SU35s cred că au cumpărat pentru sublarit să vadă dacă au mai gasit rușii ceva nou. F16 cu motor de mig29 apoi cu varianta chinezească e un avion reușit de linie secundară înlocuind puzderia de mig21, j5, etc. În ceea ce privește copia de f35 care e disponibilă recent și pentru export, putem deduce că următoarea generație e deja în pregătire, iar acces-furtul la programul f35 a fost aproape complet (americanii au fost foarte fericiți pe tema asta), deci probabil e la vreo 80% din original. Nu de alta, dar nici f35 nu e apoteoza științei. A se aminti episodul in care un start-up din Germania producător de radare au așteptat să decoleze 2 de la o expoziție după care le-au prezentat tot traseul. Scandal bineînțeles de la Americani că nu aveau voie, stai că lipsea vopseaua, etc, a dispărut treaba. De copia de F22 se știe cam puține, dar probabil in afară de design e sub cea de f35.
    în concluzie, o țară care produce 500 avioane de luptă pe an nu e exact de luat în glumă, francezii nu sunt în stare facă 30 iar americanii 200 combinat. Iar decalajul tehnologic e minim în opinia mea. Știu că toți se gândesc la adidașii chinezești dar și aia sunt la vânzare de cati bani dai la producător. Iar de acum înainte se pare că generația a 6 va fii concepție proprie fiind deja pe plansete de câtva timp,pe când la americani se vorbește de anularea ei. Timpul va decide care ce și cum.

    18
    • J 31, copia lui F 35 in proportie de 80%?!?! Adica are un radar la fel de performant ca cel mai smecher radar american, are si motorizare similara si restul de tehnologie n-a fost mare lucru de copiat? Esti singur ca sti ce vorbesti?
      Chiar daca americanii le-ar face cadou toata documentatie tot n-ar reusi mare lucru pt ca nu au industria pentru subansamble, nu au metalurgia, industria chimica necesara etc…

      45
      • Nu va contrazicem dl. George! Dar, dupa cum se stie, confruntarea in lupta este cea care pune punctul pe i.Ce se discuta este numai teoretic.
        Sa vedem ce o sa fie in Ucraina intre Suhoaie si F 16.

        5
      • Nu cred că e cazul să ridici în slavi o tehnologie care nici tu nu o cunoști în amănunt. Am ampreciat descrierea de radar șmecher dar nimic nu este nereproductibil sau chiar îmbunătățit.A se vedea F35 care a ajunj la TR3 si cand se va rezolva problema motorului la TR4. toate au fost smechere la vremea lor: radarul de pe mig31, senzorul irst de pe mig29, ecc dar timpul nu stă. Iar in ceea ce privește tehnologia să fim realiști. China la ora asta este peste America. Scurt. Cine crede orice altceva se înșală amarnic, aici te includ și pe tine. Nu există produs sau tehnologie care să nu poată fii produsă de ei. Și au toată industria necesară, din contra chiar, Europa și America nu o mai au, multă fiind relocata in China. Că ideea nu e originala asta e altă discuție. Dar un material radio absorbant și o vopsea nu se pot reproduce?! Ma îndoiesc. A reprodus Iranul toate dronele căzute prin bătătură fără nimic. Iar ritmul de adoptare a noilor tehnologii este mult mai rapid in China decât în occident, ăștia vor să păstreze decalajul tehnologic. Vb de Mi17 și că le cumpără de la rusi. Dar ai uitat să spui motivul, sunt mai ieftine decat ce produc ei. Copia de s60 îi duce pe la 8mil iar un mi17 la jumătate de pret. Declarația lor.
        E bune să privești lucrurile idilic, si că vai ce tehnologie avem, si ce înapoiați sunt aia. Până iese ca la ruși, și observi că ești în c.. gol de fapt. Cine judeca China după ce vede prin bazar se înșală, dar e problema lor.

        18
        • Asta e un strumf chinezesc?

          40
        • De aia se kk pe ei sa fure tehnologia DUV de la ASML Olanda sa faca chipuri cu tehnologia din era noastră nu procesoare PC de anii ’90. Esti neinformat si arogant!

          3
        • corect
          multa bascalie cazona p-aici
          de ce ar fi motoarele chinezesti mai slabe decat cele rusesti, sunt deja 50 de ani de cand au pasit spre capitalism cu Deng in frunte
          rusii au avut un avans de 20 de ani la motoare cu reactie, ar trebui sa-i fi ajuns din urma, ca doar nu e alien tech intr-un s35

    • Nu cred ca RPP Chineza poate fi luată in gluma ca putere militară – cu siguranța au o groaza de echipamente militare , mai avansate sau mai puțin avansate din punct de vedere tehnologic …
      Dar China rămâne o forța militară regională , nu are capacitatea logistica și nici parteneriatele ca sa își expună forța militară in alte părți ale globului …
      Dragii mei – nicio țara din lumea asta pământească nu se poate compara cu SUA , pentru ca SUA este – construită diferit și funcționează diferit comparativ cu celelalte tari din lume . Dacă ar fi sa extrapolăm la sistemul solar – SUA este soarele , iar celelalte tari sunt planete – și ca rol in cadrul sistemului politic și economic mondial și ca dimensiune …
      Nu sunt Proamerican – sunt proroman ! Nu îmi e drag de americani , pentru ca văd ce fac in Ucraina – joaca foarte duplicitar : i-au adus pe ucrainieni in acest rahat și ajutorul pe care îl oferă este temperat …

      27
    • Au aparut si trolii chinezi… Platesc bine comunistii?

      8
    • Sper ca ești conștient ca avioanele F35 zboară la târguri cu „Luneburg lens” tocmai pentru a face secretă amprenta radar reală a aparatului.

      2
  4. Interesant si venit la timp, multumesc.
    O mica corectare: Lavi a fost total
    fabricat in Israel la IAI. Motorul lui
    a fost cumparat din US dar atata tot. Americanii n au avut nimic cu productia lui si cu planul acestuia.

    4
  5. Sunt cateva lucruri care trebuie avute in vedere
    1.Viteza de dezvoltare a Chinei este cel putin rapida. La sfarsitul anilor ’60 vedeam grupuri de chinezi prin Politehnica si alte centre universitare si nu erau deloc prosti, erau selectionati Daca la noi erau sute de chinezi la facultati, la rusi, cehi ,nemti erau mii ! Iar azi au zeci de milioane de cadre tehnice, multe formate in State !!! La noi n-au ce sa invete dar din SUA, Canada, Anglia, etc …DA ! Ochii fura ! Totusi cantitatea este o calitate si daca exista o minte stralucita la 1 milioan, cate sunt la 1400 de milioane ? Nu au inca tehnica de varful varfului dar invata si copiaza
    2. Mai au de lucru la motoare si electronica. Da dar tehnologia acestora se produce cu materiale rare pe care China le are sau si le rezerva chiar cu obraznicie, vezi Africa si chiar Serbia (litiu) mai aproape. Astfel priveaza alte economii avansate de materii prime deficitare !!
    3. Are energia cea mai ieftina ! I se rupe Chinei de CO2, poluare si incalzire globala ! Singura produce peste 25% din poluarea mondiala ! Bine ca prostii cu 7%(cei 27 din UE) vor sa curete lumea(asa au muscat-o) si sa moara de foame in aer curat(care de fapt nu-i curat ca vanturille si curentii fac inconjorul Pamantului, cu tot cu poluare)
    Deci China in 50 de ani a progresat cat Europa in 150 de ani ! Aici nu vorbim de democratie si nivel de trai(desi in unele centre urbane s-a vazut un mare progres)
    Ce va fi peste 10-20 de ani, mai ales daca pune mana si pe supertehnologizatul Taiwan ? Un salt s-a vazut si dupa Hong-Kong !

    31
    • Nimeni nu stie ce va fi peste 20 de ani, dar China are probleme monstruoase in curtea proprie si deocamdata n-a facut nimic pt o remediere serioasa: piata de capital supraevaluata, foarte multe companii de stat-mamut cu totul nerentabile, investitii de sute de miliarde de euro, poate mai mult, aruncate in vant care nu produc nimic decat datorii, coruptie, enorme probleme cu mediul si este vorba de lucruri care pun in pericol viitorul natiuni, lipsa de apa si de pamant arabil curat.

      In acelasi timp nivelul datoriilor este enorm si o parte dintre ele nu sunt deloc platibile doar ca Beijingul nu da drumul la tavalug inca. Forta de munca imbatranita, numarul enorm – +400 de milioane de pensionari in cativa ani, coroborat cu prabusirea natalitatii.
      Mana de lucru ieftina chinezeasca si-a trait traiul si acum ar fi cazul sa treaca la urmatoarea etapa: plus-valoare rezultata din inovatie, cercetare, invetica si o calitate foarte buna. Va reusi China sa faca asta, cu toate pietrele de moara legate de gatul sau? Cresterea economica deja numai este ce era inainte….

      35
      • Comparatia @George ar trebui sa o faci si cu alte tari nu doar China.

        De exemplu populatie peste 65 ani este:

        China 14% https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.65UP.TO.ZS?locations=CN

        US 18% https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.65UP.TO.ZS?locations=US&name_desc=true

        Romania 18% https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.65UP.TO.ZS?locations=RO&name_desc=true

        Programe de investitii serioase in domeniul spatial(program propriu), program tokamak propriu, programe multe super calculatoare/AI, cercetari in domeniul bateriilor e.g. CATL, plus multe alte domenii.

        Global debt per gdp este la chinezi ~85% vs US 123%. Sigur nu sunt la acelasi nivel de trai ca si US dar au multiplicator numarul imens de populatie, la fel ca si India.

        Au investit enorm in infrastructura, drumuri, poduri, cai ferate etc. Nu degeaba US vad cel mai mare pericol China si nu Rusia/Iran si alte petarde de state.

        9
        • Da si Nu referitor la ce afirmi, da-mi voie sa-mi spun si eu parerea.
          ref la imbatranire/pensionari: nu-mi fac mari griji de acel procent de 18% din Ro, SUA sau EU pentru ca aceste economii (mai putin Ro, unde totul e gluma dar din fericire suntem sudati la un monstru economic) constientizeaza problema si aloca resurse ENORME in directia asta. Inovatii in AI, calitatea vietii, medicina, fonduri imense de investitii care sa compenseze/completeze contractul social pe munca activilor, etc.
          Din acest pdv procentul de 14% din China este infinit mai ingrijorator dat fiind ca, in general, probleme demografice ale regimurilor autoritare isi gasesc rezolvari ingrozitoare… sau nu-si gasesc deloc.

          Global debt: este oarecum normal ca tari precum US, Japonia, UK sa domine copios acest capitol – sunt economii foarte expuse comertului mondial, dependente de „relatii”, de miscarea capitalului, interconectate la toate resursele mondiale. Si evident, acest lucru genereaza tranzactii pe regim ‘future’, pe creante, pe incredere. Tu compari 85 cu 123, intr-o ecuatie simpla. Mai baga o variabila, si anume riscul de tara/regim si brusc vei realiza cat de imens este totusi acel 85 fata de „micul” 123%. Pentru ca in economia datoriilor, valorile nu se citesc in absolut ci relativizate la alti factori.

          Ref la investitiile in infrastructura, drumuri, etc: beats me, ramane de vazut. Sunt totusi investiile unui regim totalitar facute „la ordin pe unitate”. Studii de oportunitate, randamente, proiectii economice ?? Exista oare toate astea? si daca exista, arata bine in realitate sau doar in propaganda de partid?

          23
      • probleme irelevante pt tehnologie
        economia chineza o fi ea pseudocapitalista, da la o adica procedeaza ca fed si mai tiparesc niste trilioane
        singuru avantaj al dolarului e ca e petrodolar, deci moneda mondiala si hiperinflatia intarzie
        nu confundati aliexpress si temu cu ce au furat din hitech chinezii
        au alunizat pe dark side of the moon
        daca va uitai la apple tv, e un serial de pseudo fiction in care rusii ajung primii pe luna. for all mankind
        eh, acu americanii au de concurat cu china. nu zic ca o sa castige china, sa speram spre binele omenirii sa nu se ajunga la conflict
        americanii il menajeaza pe putin ca sa nu se prabuseasca rusia si sa puna china mana pe siberia

    • As mai adauga ca populatia Chinei este cat US + EU + Japonia si forta asta de man power este enorma chiar daca au probleme demografice/imbatranirea populatiei

      4
      • Forța de munca poate fi luată in considerare dacă populația este educata și instruită , iar in China sunt 3 categorii de oameni – cei care au un grad scăzut de educație , care trăiesc in regiunile îndepărtate , care nu știu dacă pot fi considerați forța de munca instruită , și mai sunt cei din aglomerările urbane și din jurul lor – dar aici apare o problema : generația noua , super instruită și educata are aceleași pretenții ca și tinerii din occident – vor sa lucreze doar in IT și alte activități ușoare , nu vor sa muncească in industrie …
        Aceeași problema o are India – o țara de 1,5 mld , dar mare parte din populație e needucata si neinstruita …

        13
        • capatul satului

          industria a mai evoluat,
          nu se mai i-au la pilă piesele,
          contrar parerii tale, industria auto chineza e foarte dezvoltată, poate doar cea germana, japoneza si americana sunt comparabile,
          a cumparat mult prin Evropa, inclusiv Volvo, MG, etc.
          este posibil ca industria auto chineza sa devina nr. 1 nu peste mult timp,
          China este de mai multi ani cea mai mare piata auto nationala de pe glob,
          lungime cai ferate de viteza – nr. 1 pe glob,
          ardere carbune nr. 1 pe glob,
          etc etc
          baterii electrice auto CATL pe la unguri,
          conducerea noastra era ocupata cu lucruri mai importante gen cum sa fraierim oamenii cu tembeliziunile platite din bujetu de stat via partidele obosite,

          lumea a uitat, nu este mult timp de cand chinezi au cumparat KUKA – unul din cei mai mari producatori de roboti industriali care construiesc roboti – anu 2016
          toti mari producatori auto germani si americani cumparau roboti industriali de la kuka,

          parca chinezii doreau sa cumpere inclusiv fabrica de motoare pt avioane si elicoptere militare de la ucrainieni – Motor Sich, dar americani s-au opus,
          Zelenski a nationalizat Motor Sich in 2022,

          chinezii au cercetare inclusiv in fizica avansata:
          cel mai mare telescop terestru,
          cel mai mare accelerator de particule in lucru(ciclotron de 100 km)
          aselenizare,
          statie spatiala proprie in lucru,
          etc etc.
          astea vor aduce rezultate,

          noi cu factoru uman si cu ostasu pe panouri,
          da am vazut ca vine hauru tare din urma cu contractele pt cei saraci cu duhu,
          la panouri, hauru cu contractele are mai multe decat ostasu penele,
          35.000 de euro este altceva decat o carte,
          ca oricum UE zice ca noi suntem ultimii la lectura din Evropa,

          cercetarea noastra industriala este aproape inexistenta,
          pt ca a cam disparut industria,
          cu sprijinu total al investitorilor apropiati de moskva si aplaudati de nulitatile cu legaturi rusesti,
          politicieni ce nu vad dincolo de cureau de la pantaloni,
          cu burta plina altfel e viitoru,
          cum se zice prin Ardeal:
          mâncat bine, băut bine,
          sculat mort,

          15
          • Apropo de pilă, știți bancul, dar îmi place teribil. Rușii, americanii, germanii, finanțează o acțiune a spionajului românesc care fură planurile celui mai avansat avion chinezesc. Planurile sunt distribuite la firmele și la institutele de cercetări specializate în aeronautica pentru studiu și realizare prototip. Convin să se întâlnească după două luni să își împărtășească realizările. Rușii studiază, asamblează conform planurilor, iese un tractor simpatic. Americanii la fel, nemții la fel. Merg cu tractoarele la întâlnire, stupoare, românii prezintă un avion generație 5++. Bă, cum de la voi planurile v-au îndreptat spre avion și la noi spre tractor? Nu ați făcut vreo Maradona de-a voastră? Nu șefu, răspund românii, a ieșit și la noi tot tractor, dar l-am luat la pilă.

            14
          • Cunosc China poate mai bine decât tine – sunt membru in Camera de Comerț Româno – Chineza …

            5
        • Fals.
          In 6-12 luni ai soldat, zidar, gunoier, tehnician etc
          Oamenii sunt cea mai importanta resursa in vremea asta in care traim

          6
      • asta cu demografia o rezolva cu un ukaz si in 20 de ani sunt 2 miliarde

        1
    • Logica ta e stralucita, dar are o singura scapare, anume regimul politic, si lipsa unei piete libere cu adevarat. Poti sa ai mama si tata resurselor , umane, materiale, ce vrei tu, dar daca iti bagi picioarele in ele nu vei obtine , PERFORMANTA, EFICIENTA. Ca sa intelegi e ceva cam ca in Romania dar mult dus la extrema. Adica vrei sa te angajezi la stat intr-un post , nu o vei putea face doar daca ai pedigree, adica daca partidul zice da ( stii cam la ce partid din Romania ma refer). Sansa ca sa fii competent si sa ajungi in slujba statului e scazuta, dar chiar daca esti foarte capabil si printr-o minune reusesti, sistemul te va trage in jos si nu iti va permite sa avansezi spre posturi care ar putea pune in valoare competentele tale. Imi poti contraexemplifica prin ceva de genul , „eu pot sa dau la academia militara sa intru in sistem unde voi face schimbari.” Raspunsul meu la afirmatia ta este: „Uita-te la Domnul Ciuca , si mai vorbim.
      In concluzie „Chinezi au toate sansele sa dea cu mucii in fasole, au mai facut-o si alti inaintea lor , vezi Rusia lui Putin, semicapitalisti cu partid, circa unic, autoritar. Exact aceeasi reteta , adica un fel de semiminicapitalism, clar partid unic, autoritatea partiduli dusa la extrem, si nu uita cadezvoltarea Chinei s-a datorat, investitiilor Vest si al afluxului de capital si tehnologie. Ce crezi tu ca s-ar intampla daca toate investitiile si afluxul de capital se muta la dusmanii Chinei (si nu sunt putini), India, Vietnam Filipine ?
      Mai vedem.

      18
    • @S
      1. Cei „selectionati” sa invete, aia cu sutele, cu miile, trebuiau sa fie foarte foarte fideli inaltelor idealuri comuniste, sa aduca prinos de recunostinta vesnica marilor ctitori ai natiunii, dupa care, sa foloseasca cunostintele acumulate in mod disciplinat, in ordinea dictata de partidul comunist chinez. Nu stiu ce tehnica au, daca e la varful-varfurilor cum spui, dar tehnica lor, oricare ar fi, trebuie sa respecte legile politicilor comuniste chinezesti. Se distribuie centralizat, disciplinat, nu haotic ca-n America.
      2. Metalele „rare” conteaza mai putin. SR-71, de exemplu, a fost fabricat din titan rusesc. Combinarea metalelor rare, inovatiile si descoperirile stiintifice au permis obtinerea unor componente hi-end pentru aviatie, ori astea la chinezi se utilizeaza numai cu aprobarea conducerii de partid. (am trait si noi vremurile in care se premiau secrertarii de partid pentru inovatiile maistrilor din productie).
      3. Degeaba au chinezii energia cea mai ieftina. Deja Beijingul a ajuns printre cele mai poluate orase ale lumii si asta afecteaza starea de sanatate a populatiei suficient incat sa ridice problema combaterii poluarii la scara larga, la ei acolo, in China. Nu li se rupe, cum crezi tu.

      Deci, China a reusit, nu sa progreseze, ci sa acopere marele gap rezultat dupa „revolutia culturala” a lui Mao, daca a facut-o si p-asta. In rest, Tawan-ul este vazut ca pamant chinezesc, tocmai datorita superioritatii tehnologice pe care ei n-o au inca.

      12
    • Se pot produce motoare electrice si fara metale rare…vezi japonezii ce produc. Nu regurgita și tu ce zic cateva site-uri.

  6. eu, adunand furibund capace de nuka-cola: „pana pe 23 oct 2077 mai au timp chinezii sa se puna la punct, nu?” :)))

    21
    • Nu toata lumea va intelege referinta, dar ai un mega plus de la mine.

      6
    • „WAR! WAR NEVER CHANGES!” – „I don’t want to set the world on fire! I just want to start a flame in your heart….” 😉

      6
    • „The New York Times reveals: In a classified document approved in March, President Biden directed the US military to assess the possibility of a coordinated nuclear conflict with Russia, China and North Korea.”

      Pentru adminii care au ordin sa ma cenzureze 😛

      1
  7. La ce rețea de spioni si informatori si-au făcut in vest, nu e de mirare ca vin tare din urma. Sunt departe dar vin tare din urma. Daca mai adaugăm si armata de trădători din vest, gata sa-si vândă si sufletele pentru bani, avem tabloul complet al avansului ciainizilor din ultimele decenii.

    5
  8. Chinezii stau mai bine ca rusii la materiale, software si electronice.

    Pe langa asta chinezii au o baza industriala si tehnologica mult peste ce are rusia sau ce a avut urss. Rusii n-au construit in 200 de ani cat au construit chinezii in ultimele 2 decenii.

    Sau sa spuna careva care sunt marile companii de it sau electronice rusesti.
    Apoi intervine si parghiile unora si altora. Fara gaze rusesti s-a putut dar cand au fost lipsuri de microcipuri si bunuri din china din cauza pandemiei le-au tremurat multora chilotii. Prosperitatea vestica e construita pe bunuri ieftina din china.

    12
    • Asta a inceput cand comunistii au
      lasat leger fraul initiativei private in
      China. Bravo lor, dar sa vedem cat o
      sa tina regimul de fata, eu nu cred ca mult. Chinezii sunt din multe popoare si nu s ca rusii cu capul plecat. Initiativa industriala deschide ochii …

      5
    • Asta este si motivul pentru care au cam inceput sa plece investitorii din China si sa se indreptespre dusmanii naturali ai Chinei (adica cam toti vecinii Chinei plus SUA, Australia, Noua Zeelanda. Probabil nu o sa se intample ce s-a intamplat in Rusia, dar am curaj sa pariez ca o sa le cam stea in gat, intr-o perioada nu foarte lunga de timp. Trendul a fost dat de Portocaliu pe perioada mandatului sau. Pe termen mediu ne vom intoarce la o lume bipolara si la un nou razboi rece.

      7
    • „Prosperitatea vestica e construita pe bunuri ieftina din china.”
      Prosperitatea vestului s-a datorat muncii, inteligenței, școlii, libertății, spiritului antreprenorial, spiritului protestant, respectului cetățeanului și al legii etc. Lăcomia vestului, lenta disoluție socială și civilizationala a coincis cu aprobarea intrarii rpc în OMC, cu mutarea producției de masă și a poluării în china. Corupția la niveluri nemaiîntâlnite a făcut ca UE să crească șarpele la propriul sân. Faptul,de ex., că studenți chinezi împânzesc toate sectoarele strategice , deși este cunoscută legea chineză a obligativității raportării de informații pertinente, arată deconectarea decidenților europeni de la interesul comun. Ambasadele rpc, adevărate uzine de spionaj, sunt lăsate să zburde în voie și câte și mai câte…

      2
  9. China are probleme economice structurale grave, ce mustesc sub glow-ul propagat lumii precum un teatru de umbre chinezesc, lucru la care-s într-adevăr foarte buni.

    Privind aviația militară, precis mizează pe cantitate, precum zice și dictonul comunist: „acumulărle cantitative conduc la salturi calitative.” 😀 Articolul e foarte bun: iluminează ceața din dosul căreia chinezii intimidează lumea celor liberi – o lume care, din păcate, e populată și cu o mulțime de indivizi care fie apleacă urechea la propagandă din neștiință, fie chiar trudesc la asta plătiți de chinezi.

    9
  10. Politica de design a chinezilor e cumva asemanatoare cu cea a sovieticilor din perioada razboiului rece. Adica se fura tot ce se poate si ce nu se poate se incerca sa se faca ceva , suficient de bun , din punctul lor de vedere. Diferenta de calitate inlocuind-o prin cantitate. Politica asta are 2 puncte slabe.
    1. Nu ai cum sa ajungi la paritate tehnologica cu concurenta ( si sovieticii/rusii furau/a/se inspirau, la fel de intens ca si chinezii, iar la caderea cortinei de fier s-a vazut clar diferenta ). Momentan trebuie sa-i credem pe cuvant pe chinezi, pana la proba reala, adica prima paruiala serioasa intre chinezi si oricine altcineva ce detine tehnica Vest.
    2. Lipsa de fiabilitate generala (aflata din alte surse decat cele chinezesti deoarece la chinezi si la rusi nu exista tehnica inferioara celei din vest, ci dimpotriva este peste-mergand pe criteriul ca piticul sovietic e cel mai mare din lume) duce la o disponibilitate reala foarte scazuta a tehnicii (orice fel de tehnica) pentru lupta, fapt ce anuleaza superioritatea numerica, blocand resurse majore pentru remediere.
    Cel mai probabil scenariu ar fi unul asemanator cu evolutia Japoniei din WW2. La inceput ceva succese si dupa aceea, incet dar sigur, prabusirea. Iar daca plecam de la ipoteza ca Rusia este superioara la tehnica militara , Chinei, si ne uitam ce se intampla in Ucraina , constatam ca planetele nu prea par sa se alinieze pentru China!

    20
  11. China nu se bucură de publicitatea pe care SUA și-o face cu surle și trâmbițe, și asta e parte din propagandă. Te-a interesat să vezi care-i realitatea cu programul spațial chinez? Lansări în spațiu aproape la săptămână la concurență cu Musk?
    https://theconversation.com/with-its-latest-moon-mission-success-chinas-space-programme-has-the-us-in-its-sights-233792
    De câteva luni au deja propria lor stație spațială, Tiangong
    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-61511546
    vor să ducă om pe Lună, își fac propria rețea de sateliți de internet,
    https://edition.cnn.com/2024/08/09/china/china-satellite-qianfan-g60-starlink-intl-hnk/index.html
    și asta de proști ce sunt. În 20 de ani rețeaua lor de căi ferate de mare viteză care merge și cu peste 300 km/h dar și rețeaua de metrouri a explodat. Tehnologia trenurilor Maglev (magnetic levitation) e inventată de un englez, Eric Laithwaite,
    https://www.youtube.com/watch?v=vxrUR_zZcmU&ab_channel=ImperialCollegeLondon
    dar chinezii o folosesc
    https://www.youtube.com/watch?v=R_d4D5_4ovA&ab_channel=WayneYeung

    Vezi pe YouTube cum arată o stație de metrou în China și compară-o cu una din New York, e o uriașă diferență care nu e deloc în favoarea americanilor.
    https://www.youtube.com/watch?v=MMQsO4Nbbmw&ab_channel=Nico

    Sunt dilăi, da, dar proști nu sunt, absolut deloc. Vezi că chinezul vine tare din urmă, are avânt muncitoresc.

    Da, din păcate nu știu salutul tovărășesc ciainiz, dar …
    La sfârșitul activităților, comandantul saluta și rostea deviza pionierului: „Pentru gloria poporului și înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului – înainte!”, iar pionierii, aliniați, salutau și ei, răspunzând la unison: „Tot înainte!”.

    5
    • N-am spus niciodata ca ar fi prosti, nu exista popoare proste, dar hai sa fim sobri cu programul spatial chinezesc, ei deocmadata fac multe dar nu de inalta tehnologie, practic calca pe urmele NASA din anii „70, cam pe acolo sunt,desi NASA in acea perioada lansa Pioneer si Voyager, chinezii abia de curand au trimis primul robot static pe Luna, Chang’e 6, dar unde sunt americanii cu programul martian?! Pai roverul Curiosity este in misiune pe Marte din 2012 si este inca bine sanatos, desi misiunea trebuia sa dureze mult mai putin. Cam asta-i diferenta de tehnologie spatiala. Sateliti lanseaza oricine, dar rovere pe Marte care fie functionale ani de zile, telescopae spatiale care sa-si depaseasca durata de viata de multe ori mai greu…

      Tehnologia Maglev este exceptional de scumpa, chinezii si-au facut cativa km de linie cu ocazia Olimpiadei doar sa arate ca pot, dar tehnologia este germana.
      Si ce-ar face statia de metrou din China si aia din New York? Daca vrei sa vezi statii de metrou opere de arta te duci la Moscova sau la St Petersburg.

      17
      • Mă uit în jurul meu pe stradă, mă uit ce nivel are școala, mă uit ce mutre au politrucii români, nu pot fi sigur că nu există popoare proaste sau care să nu își faulteze în mod voit toate șansele. Petre Țuțea, concluzie pe ultimele ore din viață :
        https://youtu.be/A4dF-Q-OlJA?si=VBUz7r3DUTX1JfpJ

        5
        • cultul lui tutea e din putzul gandirii
          intai de stanga cand romania era de dreapta , apoi cvasilegionar exact cand au intrat rusii peste noi
          apoi dadea vina pe romani ca-s idioti de a ajuns el la parnae

          2
    • Stai linistit ca su propaganda lor e la un nivel urias, trolii rusi ai lui Prigojin joaca la juniori comparativ cu China.

      „În 20 de ani rețeaua lor de căi ferate de mare viteză care merge și cu peste 300 km/h dar și rețeaua de metrouri a explodat.” – Siemens .

      Au plecat cu sprint la un maraton unde ceilalti aveau un tur de stadion avans si au redus din diferenta dar cu cat distanta parcursa creste sprintul nu mai poate fi sustinut si ori vor reduce distanta cu mult mai greu ori pur si simplu vor capota .
      Referitor la ultima fraza , mai printre randuri ai atins un punct mai putin vizibil .Tindem sa analizam popoarele asiatice din punctul nostru de vedere dar ei au alta mentalitate . Ei pe la paradele alea ale lor au si un procent de convingere nu o fac numai de frica. Sa adaugam ca loialitatea fata de conducatori (fie Xi, fie sefii partidului comunist, fie patronul fabricii unde lucreaza, fie seful triadei daca sunt mai interlopi) se situeaza la nivele pe care noi nici nu le putem concepe.

      11
  12. nu conteaza unde este astazi, ci unde vor fi in 5-10 ani.

    Unde era industria spatiala chineza acum 10 ani si unde e acum? Tarile din Vest se chinuie sa puna „piciorul” pe luna iar China are succes dupa succes.

    Eu zic ca la fel ar putea sa fie si in industria militara.

    Ar fi fain un articol despre cum a evoluat industria militara chineza, nu despre „ha uite, chinezii is mai prosti ca vesticii”

    7
  13. Nu conteaza zburatoarea, ci conteaza electronica si pachetele de armament de pe ea.
    Iar aici nu stim prea multe, ori sunt superiori rusilor, ori sunt praf si pulbere.
    In ceea ce priveste pericolul, eu am dubii in ceea ce priveste cultura razboiului la chinezi. Spre deosebire de japonezii de acum un secol, care erau din razboi in razboi chinezii n-au mai purtat o batalie adevarata de la mini-conflictul cu Vietnamul, din 1979. Ceea ce inseamna ca pe mai multe paliere ale societatii chineze prosperitatea si pacea sunt concepte suprapuse si obietcive urmarite.
    In ceea ce priveste performantele, exportul spune multe. Prin lipsa lui/cantitatile reduse.

    5
  14. Total Trust – ce nu arata China lumii – un documentar horror de pe Arte despre cum functioneaza opresiunea in China.
    https://www.youtube.com/watch?v=NZBZBGiLGbI&themeRefresh=1

    Viata oamenilor normali e cea de animale in cusca, nu exista nici o posibilitate in afara de ceea ce vrea stapanul – zice un personaj la un mom. dat. Gandirea libera e sanctionata prin izolare, exprimarea sau actiunea au consecinte pentru familie si tot cercul de cunoscuti. Detentia implica tortura, izolarea familiilor detinutilor politici implica distrugerea peprspectivelor de dezvoltare ale copiilor. Tehnologia extinde controlul dincolo de orice limita ar fi putut visa Ceasusescu.

    E izbitor contrastul dintre luxul vietii din orasele chinezesti si mizeria pe care o traieste fiecare in parte, fie el sclav obedient sau reprimat – cu sau fara argumente – de catre sistem.

    Viata usoara are costuri monstruoase… Oamenii au tendinta sa aleaga confortul in locul libertatii iar prin asta totalitarismul se intareste in continuu… Sistemul nu se clatina decat atunci cand trebuie sa se adapteze brusc la o calamitate, cum a fost pandemia.

    Weiping Chan, eroul filmului, avocat al apararii vinovat ca si-a facut maseria cum trebuie, zace in inchisoare; familia lui a reusit sa scape, in mod ironic in SUA. O jurnalista care a scris despre un protest in Hong Kong, dupa ani de sicane a fost arestata din aeroport cand incerca sa plece la studii in Anglia si nu mai stie nimeni de ea.

    „Cui pe cui se scoate”… cine a cautat sustinere de la americani cu „surveilance capitalism-ul” lor a reusit sa scape de pericolul iminent.

    * Cred ca nu vom aprecia niciodata destul oportunitatile de a fi parte din Europa. Viata usoara se plateste scump, iar drumul catre sclavie inseamna sustinerea politicienilor extremisti, sacrificarea educatiei pentru distractie si confort si neglijarea sistemului de aparare – a industriei si a armatei.

    ** Ce mi se pare ingrozitor din articol nu e ca in China se produc de doua ori mai multe avioane de lupta pe an decat in tot vestul, ci faptul ca daca le produc, au si piloti pentru ele. In plus, aducand instructori occidentali au acces la tacticile si la procedurile vestului.

    *** Filmul arata ca regimul nu are scrupule sa puna presiune pe familie si pe cunoscuti ca sa aduca la ordine orice pe oricine. Nu e vb doar de coruptie si de obedienta ci si de santaj. Romania a tolerat asta pe vremea lui Ponta… iar respectivul sobolan se afiseaza in continuare la masa cu politicieni ca Geoana sau Ciolacu.

    **** Reteaua de sectii externe de militie chinezesti, daca nu se vede „nu ezista”… dupa discutiile privind coridorul Georgia – Constanta cu care CN vor sa ocoleasca Rusia eu unul sunt sigur ca nu doar ca sectia aia din Voluntari era cat se poate de reala, ci ca au dezvoltat intre timp si altele

    ***** urmeaza reteaua de sateliti, alternativa de doua ori mai densa a SpaceX-ului… nu ca Musk ar fi vre-un sustinator al democratiei

    Filmul se incheie optimist. Zice ca „un moment de intuneric nu te poate orbi”. In contextul in care se afla lumea, eu n-as fi chiar asa de sigur.

    10
  15. O să ii depășească chinezii pe americani când or să aibă aviație superioară ăstora. Și or să aibă avioane mai bune dacă vor avea motoare mai bune. Poate când vor fi electrice motoarele avioanelor de vânătoare…

    2
  16. How Poorly Trained is the Chinese Air Force?
    https://www.youtube.com/watch?v=EN5ySqO1W98

    3
  17. Mi se pare ca situatia Chinei referitor la capabilitatile industriale si tehnologice este identica cu cea a rusilor ante Februarie 2022, cel putin la nivel de perceptie generala al celor non-chinezi.

    Observ ca sunt unii, inclusiv pe aici, care nu sunt deloc de acord cu articolul asta si lauda capacitatile economice, industriale si militare ale chinezilor.

    Exact asta se credea ( si unii chiar promovau insistent) puterea economica si militara a rusilor.

    Pana au decis rusnacii sa atace si sa invadeze vecinul si atunci tot globul a vazut adevarul referitor la maretia tehnologiei rusnace.

    Sunt convins ca situatia chinezilor nu este deloc asa cum incearca propaganda chinezilor si chiar unii utili de-ai lor, care apropo de utili, cum naiba au ajuns si chinezii sa aibe utilii lor prin tari ca Romania ?! nu erau de ajuns trompele rusnacilor, acum trebuie sa i suportam si pe astia ai chinezilor ?!

    Ambele tari (rusia si china) sunt dictaturi, regimuri totalitare, tari inchise in care nu prea rasufla informatii in exterior.

    Chinezii au o economie aparent puternica intrucat occidentalii au decis sa aibe legaturi economice cu China !

    Sa tot fie minimum vreo 2 decenii de cand vestul si au mutat liniile tehnologice si de productie in China, care pe langa transferul de tehnologie au ajutat milioane de chinezi sa aibe un loc de munca.

    Mi-e frica ca occidentalii sa nu se fi pacalit asa cum s-au pacalit cu rusii si anume au incercat sa aibe legaturi sociale si economice cu dansii, ba chiar au inchis ochii asupra multor incalcari flagrante de legi si tratate internationale ( Georgia 2008 si Donetk, Luhansk si Crimeea 2014, Siria 2015).

    Asadar sa nu fie vorba de un colos cu picioare de lut.

    Unii de pe aici mai si indraznesc sa afirme de avansul tehnologic al chinezilor asupra europenilor sau chiar asupra SUA ! ridicol, absurd si amuzant in acelasi timp

    Au vazut dansii un documentar ( facut de chinezi) despre sistemul lor feroviar sau despre constructiile civile din China si gata, sunt convinsi de dominatia chinezilor.

    Daca erau atat de avansati atunci nu-si mai asupreau propriul popor si nu mai aveau pretentiile teritoriale asupra altor tari inferior economice lor precum Filipine, Vietnam sau India.

    Si nu mai aveau orase fantoma, orase parasite.

    Referitor la industria lor auto care inseamna doar productia de masini electrice:

    In ultimii ani au fost nenumarate cazuri de incendii spontane, sunt si documentare in sensul asta, iau foc masinile electrice chinezesti ceva de speriat.

    Trebuie sa fii nebun ca cineva, din afara Chinei , sa si cumpere cu proprii bani o masina chinezeasca electrica.

    Si inca ceva referitor la masinile chinezesti: Statul chinez subventioneaza masiv constructia de masini, scopul lor e sa suprasatureze piata mondiala si eventual sa fure clientii occidentali de masini europene , japoneze si coreene sau de ce nu clientii din SUA.

    Cat vor putea sa duca politica asta de subventionare ? nu se stie insa ecomomic nu prea este viabil.

    Daca sunt atat de avansati de ce China cumpara avioane de la Airbus sau Boeing ?

    Chiar nu sunt in stare sa faca un avion comercial, ceva echivalent la un Airbus A320 sau Boeing 737 ?!

    Tineti minte, rusii erau considerati a 2 a putere militara , dupa parerea unora chiar prima.

    Am vazut cu totii unde duce un regim totalitar criminal, care nu este compatibil cu bunastarea si un avans tehnologic asupra statelor democratice.

    =====================================================

    Eu sper sa nu mai avem de-a face cu regimuri dictatoriale iar occidentalii sa se care naibii de acolo, sa si mute productia in SUA, Europa sau in alte tari precum Vietnam, Malaezia.

    Sa faca imputitii de dictatori si de comunisti afaceri intre ei ca m am saturat de toate jegurile lumii care produc doar nenorociri si amenintari !

    Sa moara de foame din punctul meu de vedere, sa se manance intre ei !

    Scuzati-mi lungul rant !

    29
    • Doar o observatie:
      „Sa faca imputitii de dictatori si de comunisti afaceri intre ei ca m am saturat de toate jegurile lumii care produc doar nenorociri si amenintari !”

      nu prea se pupa cu

      „Eu sper sa nu mai avem de-a face cu regimuri dictatoriale iar occidentalii sa se care naibii de acolo, sa si mute productia in SUA, Europa sau in alte tari precum Vietnam, Malaezia.”

      Vietnam e comunista…deci cum ramane? facem sau nu afaceri cu ei? Pupam HoChiminh si genocid pentru prosperitate si bani dar nu acceptam asa ceva de la chinezi?

      Acum am ajuns sa o traiesc si pe asta: comunist bun si comunist rau…

      4
      • @Reis

        Vietnam e o tara deschisa, nu se afla in conflict cu niciun vecin ( chinezii au ceva dispute teritoriale cu ei) au relatii economice cu o gramada de natiuni, au un turism puternic dezvoltat (o mare parte din economia tarii se bazeaza pe turism) si ce e mai important e ca nu si terorizeaza propria populatie.

        Eu faceam referire la situatia actuala, nu la perioada Ho Chi Minh, Vietnamul anilor 50.

        Cred ca in prezent au mai multe legaturi economice cu state capitaliste decat cu alte tari comuniste

        Nu cred ca exista riscul in cazul Vietnamului ca in viitor sa provoace conflicte regionale sau mondiale.

        As indrazni sa spun ca Vietnamul e mai aproape de Vest decat de China sau Rusia, mai ales in contextul expansionismului chinez din ultimii ani, r considerat mai degraba e un potential aliat al SUA.

        =========================================

        Ca sa ti raspund remarcii foarte bune la ‘comunist bun si comunist rau’, regimul comunist din Vietnam in prezent e cum mult diferit ( in bine) fata de cum au fost in trecut alte regimuri comuniste, adica o plaga a umanitatii.

        6
        • Ok, i rest my case. Tu faci comparații de genul Ceaușescu vs Iliescu.
          Când oare vor scăpa romanii de laxitatea și flexibilitatea asta morala sa mai accepte sa aleagă Raul cel mai mic și sa-i și găsească circumstanțe atenuante?
          Asa se explica o creștere a nostalgicilor după vremurile de aur. Altfel ne întoarcem la iq table și e și mai gri tabloul.

          2
        • Exista doar comunism. Adica rau prin definitie, indiferent de forma (sau de cate „pauze de o tigara” dai oamenilor tai).

    • Nici nu va imaginati ce au construit astia in china.

      China’s Infrastructure LEADS the World
      https://www.youtube.com/watch?v=VhJaPmGeDAM

      Exploring China’s Huge & Fascinating Road Network
      https://www.youtube.com/watch?v=4-XDxCb92X4

      Shocked by China’s Amazing Futuristic Infrastructure in Nanjing
      https://www.youtube.com/watch?v=RRydPmQs-CY

      1
    • rusia are bnp mai mic decat italia si comparabil cu un judetz chinezesc
      nu suntem pontaci ai de subliniem potentialul economiei si knowhow ului chinez

  18. O tŕăiești (trăim) din plin, Reis, p-asta cu comunistul bun și comunistul rău. Uite-l pe utecistul Scholtz, de exemplu. Sau vezi extremiștii comuniști din gama „Just Stop Oil”.

    „Acum am ajuns sa o traiesc si pe asta: comunist bun si comunist rau…”

    Lumea e gri, nu-i într-o alcătuire alb-negru. Chinezii însă îs negri și în cerul gurii – precum o dovedesc ei înșiși – deși aparent îs galbeni… 🙂

    Da, le trăim.

    6
  19. Hunter (Scythia Minor)

    Cand te gandesti ca pe vremuri Occidentul fura de la chinezi secretul viermilor de matase…

    Un singur lucru ma ingrijoreaza, accesul chinezilor la resursele Rusiei. Daca rusii le dau gaze, petrol si metale rare, atunci chinezii nu mai depind de tarile din Golf. Accesul la resurse, le-ar asigura acel necesar de care Germania si Japonia nu au beneficiat in WW2. Exista decalaj tehnologic intre ei si NATO, da’ nu e bine sa ii subestimam. Daca nu erau o sperietoare, americanii nu le dadeau prea multa importanta. Dar uite ca in ultima vreme o alianta anti chineza a prins contur in Pacific…si nu degeaba.

    3
  20. Prototipul JF 17 era copy-paste dupa IAR 95 Spey, nu puteai sa gasesti nici macar „5 diferente” ca in desenele din „Rebus”-urile de pe vremuri. In linkul de mai jos sunt cateva imagini comparate, dar am o poza cu FC-1 (asa se numea CAC/PAC-ul atunci) cam din acelasi unghi cu desenul IAR 95 Spey (era pe pagina de Wiki acum cativa ani, dar a disparut de pe net complet), iar acolo un ochi format vede asemanarile flagrante. Dupa prototip, ceainizii au schimbat deriva (au facut-o trapezoidala in loc de sageata originala), precum si admisiile la motoare (de la genul celor initiale ca la F-4, la cele cu bulb si reamplasate un pic oblic), in rest lucrurile au ramas cam aceleasi. Planurile de la IAR 95 erau manusa pentru chinezi, pt ca aveau licenta de Spey (motor avut in vedere si de ai nostri la proiectare), dar cum ei aveau slotul ocupat cu un alt aparat mai bun J 10 (IAI Lavi), l-au dat la pakistanezi. Win-win. Alte lucruri interesante: asemanarea avionului de atac la sol JH-7 cu IAR-93 (primul pare un IAR 95 marit cam cu 25-30%, dar pastrand liiniile de baza), precum si asemanarile de design precum si de dimensiuni si caracteristici intre trainerul Hongdu JL-8 si IAR 99. Ar fi bine ca cine este chiar interesat sa bage un ochi mai atent la cele trei perechi de avioane si poate in viitor va fi deschis si un topic dedicat cooperararii tovarasesti romano-chinezesti in ale aviatiei,
    https://battlemachines.org/2024/05/04/pakistani-jf-17s-romanian-origins/

    6
    • During its lifetime the Spey has achieved an impressive safety record. Its relatively low maintenance costs provide one of the major reasons it remained in service even when newer designs were available. With the need for a 10,000 to 15,000 lbf (44 to 67 kN) thrust class engine, with better specific fuel consumption and lower noise and emission levels, Rolls-Royce used Spey turbomachinery with a much larger fan to produce the Rolls-Royce Tay.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_Spey

      2
    • Performantele Spey comparativ cu jet-engine-ul american:

      „Performance estimates of the British Phantom compared to its American equivalent indicated that the former had a 30% shorter take-off distance, 20% faster climb to altitude, higher top speed, and longer range.[109] The Spey was more efficient at lower altitudes, and had better acceleration at low speed, giving British Phantoms better range and acceleration, which was shown during the deployment of 892 NAS to the Mediterranean aboard USS Saratoga in 1969, when the F-4K was repeatedly quicker off the deck than the F-4J used by the Americans.[111] It was less efficient at higher altitudes, the British Phantoms lacking speed compared to J79-powered versions owing to the increased drag of the re-designed fuselage.[24][109] This discrepancy became apparent when the F-4J was obtained by the UK in 1984; it was regarded as being the best of the three variants to serve in the RAF”

      2
  21. Precizare: poza cu FC 1 de pe pagina inititaiala JF 17 nu mai poate fi gasita pe net, dar mai sunt imagini cu FC 1 cu deriva oriiginala in sageata si cu prizele gen F 4 (exact cum erau la IAR 95 Spey) la cateva machete FC 1 de la Trumpeter. – vezi link ul mai jos.
    Si inca o precizare: JF 17 nu are absolut nimic-nuimic de a face cu Mig 21, nu stiu cine a bagat fenta asta.
    https://www.carousell.sg/p/1-72-fc-1-jf-17-prototype-03-scale-model-by-trumpeter-96828553/

    2
  22. Chinezii nu se rezuma doar la copiere, ei inoveaza pe baza copiata. Au uneltele necesare, „donate” de occident, au pregatirea necesara. Chinezii sunt investitie americana. Sunt „partenerii de razboi” pe care si i-au dorit (si construit) americanii. Suficient cat chinezii sa aiba curaj pentru ca americanii lovesc cam tare… Dar ramane de vazut daca chinezii se vor incadra in limitele impuse. Si daca vor ramane ca unealta in mainile americanilor. Pentru ca exista doua socoteli: una de acasa si cealalalta din targ.

    2
    • Japonezii, filipinezii, taiwanezii sunt investiții americane.
      Chinezii le sufla in ceafa in Asia.
      Le-au pus probleme mari americanilor in Coreea când armata lor era la nivel de tehnologie 0.
      Cu Taiwanul inca n-au reușit chinezii planul, e o nuca prea greu de spart deocamdată.

  23. Articolul ăsta vine ca răspuns la informația dezbătută de tipul de la Task & Purpose aici
    https://www.youtube.com/watch?v=SoHbKcfSLZo&t=490s ?

  24. China si noul submarin conventional la sistemul de propulsie. Are probabil VLS si cu el
    posibilitate nucleara.

    https://www.navalnews.com/naval-news/2024/08/china-launches-its-most-sophisticated-submarine-to-date/

  25. este un jucator regional dar cu coada bagata peste tot.
    ei avanseaza si recupereaza cum spun toti aplaudacii dar nici restul lumii libere nu sta pe loc ….toate numerele si cantitatile alea militare sunt cantitati care trebuiesc intretinute,trebuie sa fie disponibile ,costa enorm.yankeii se plang de disponibilitate si costuri intr-un climat economic funtional dar nu se plage china,sa mori nu alta de invidie.

    3
    • nu au nevoie sa cucereasca taiwanul.
      suficient sa-l blocheze si usa + ue se opreste pt ca chipurile se fac in taiwan
      de-abia acum au incepus sa faca din nou fabrici pin usa
      europa e cu nadragii in vine se baga banii in moristi de vant si panouri solare chinezesti

      la masini electrice au trebuit sa bage bariere vamale pt ca altminteri ar da faliment europenii pe capete.

      1
  26. Mie Tudor Păcuraru de la Evenimentul zilei (avand articolele din evz destul de des citate pe aici) imi pare agent de influenta chinez: aprecieri la adresa chinezilor puse in aceasi fraza cu critici aduse Occidentului (preponderent UE si mai subtil Americii). Baga subtil remarci despre (cica marea) influenta chineza si putere decizionala globala, despre puterea economiei (despre care au scris deja alti colegi mai sus).
    Intr-un articol (din primavara 2023, parca), cand au falimetat 3 banci regionale, ajunsese sa scrie ca SUA e dpdv financiar pe muchi de cutit (bursa a cazut tare in 2022, inflatia core pe la 10%, FED a ridicat brusc ratele dobânzilor, bondurile neatractive, etc) si da-i in sus si in jos cu alianta BRICS (a se intelege China) ce tare va ajunge ptr ca e sustinuta de yuan.

    Mai un aspect legat de agresiunii rusa asupra Ucrainei: lasa de inteles ca invazia rusa se poate incheia doar daca intervine China in procesul de pace (articolele dianitne de summitul ptr pace din iunie din Elvetia); intrebarea mea: SUA – sponsorul Ucrainei – va permite Chinei sa decida termenii/conditiile de incheiere a invaziei rusnacilor in Ucraina? SUA nu mai are puterea si influenta in deciziile si conditiile de incetare a razboiului? Cam asta pare sa trasnmita Tudor Păcuraru.

    3
    • Ei, na…
      E preferința omului să fie filo-ce-tara-vrea.
      Se duc de ani de zile toți vesticii sa facă afaceri cu ei și noi ne dăm fete mari?
      Ne-au ajutat foarte mult înainte de 89.

  27. A ajuns aici cu sprijinul Occidentului, câtă vreme s-au opus URSS. Franța, Germania, UK, Italia. Banii nu au miros.
    Le-au tot dat licențe, in special europenii dezvoltați. Evident, nu ultima tehnologie.
    Pe langa asta, spionaj tehnologic la greu, clonare, apoi și propriile creiere, că totuși sunt un popor vechi, educat, inovativ (aici, cu limitele politice).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *