Nu doar Coreea de Nord isi construieste baze militare si aeriene subterane ci si vecinii lor, chinezii. Astfel China este lider mondial in domeniul bazelor aeriene subterane, cu aproximativ 40 de astfel de facilitati.
Aceste 40 de baze subterane au capacitatea de proteja cam 1500 de avioane, asadar nu sunt simple structuri subpamantene, ci dimpotriva baze aeriene in adevaratul sens al termenului. Logica construirii unor astfel de facilitati este ca elemente cheie ale unei baze aeriene sa fie protejate in cazul unui atac aerian, sau cu rachete balistice. Pistele de decolare-aterizare nu sunt subterane, ci doar facilitatile de reparatii, mentenenta, depozitele de carburanti, piese de schimb sau munitii si de asemenea avioanele pot fi stocate in silozuri subterane.
In cazul unui atac, avioanele surprinse pe piste si facilitatile tehnice ale bazei, la care se adauga si depozitele, sunt mult mai importante decat bombardarea pistelor de decolare-aterizare. Pentru remedierea unei piste sunt necesare cateva ore, dar daca baza respectiva isi pierde tehnicienii si capacitatile de reparatii si intretinere, depozitele de carburant sau piese de schimb, situatie este atunci cu adevarat dramatica.
Numai ca in fata intrarii chinezilor in adancul pamantului, americanii au dezvoltat o intreaga familie de arme care pot distruge un adapost subteran, asa numitele bombe anti-buncar. Ultima venita este JSOW-ER capabila sa atace tinte aflate la 500 de kilometri de locul de lansare. Aceasta arma, ca de altfel intreaga familia a bombelor de tip JSOW, sunt gandite sa atace obiective militare sau civile din zone puternic aparate de sisteme AA moderne si datorita acestui scop JSOW are capacitate de planare, avand practic o pereche de aripi si dispune de sisteme de navigatie GPS si inertial.
Ultima venita in familie, JSOW-ER (extended range) dispune si de un mic motor reactiv, gratie caruia poate plana 500 de kilometri de la lansare, permitand astfel avionului lansator sa ramana in afara razei sistemelor AA inamice.
Cum astfel de bombe sunt gandite specific pentru atacarea tariilor cu o aparare antiaeriena serioasa, singurele tinte pe care analistii le vad a fi in vizorul JSOW-ER ar fi: Iranul, Coreea de Nord sau China. Bineinteles ca si chinezii stiu pentru cine pregatesc americanii astfel de arme si atunci continua sa-si protejeze bazele aeriene prin facilitati extinse subterane. Aceste baze aeriene subterane sunt in mod clar gandite defensiv si au in vedere prevenirea unei lovituri preventive din partea unui inamic, lovitura care ar avea ca scop distrugerea la sol a aviatiei chineze si, poate mai important, distrugerea bazei tehnice de intretinere si reparatii a avioanelor.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
O baza subterana pare a fi o idee buna daca:
– are 2-3 cai de acces pentru ca, in cazul in care-i doar una singura, ai cam pus-o daca inamicul iti distruge intrarea / iesirea
– este construita intr-o zona montana pt a fi protejata impotriva bombelor antibunker
Presupun ca si chinezii s-au gandit la asta. Din ce am vazut, cand m-am documentat pt articol, Suedia are astfel de baze, Elvetia la fel, si asta daca amintesc doar tari foarte serioase.
Aici , la tari serioase Romania cu tot arcul ei carpatic sta cam gri!Unde pastele masii sunt aia care trebuie sa ia decizii pentru Tara?
In loc sa puna mineri la sapat in stanca ii folosesc ca forta paramilitara la anihilarea oponentilor politici.Si apoi ii desfiinteaza!Anafura si grijania iei de politica fara de scop!
mai mult ca sigur au mai multe intrari +ca pot concentra la intrare sisteme ciws sau de tip tor tocmai ca sa nu treaca rachete de croaziere sau bombe planoare; oricum in cazul unui conflict inainte de a ajunge cu avioanele unii la altii mai intai vor ajunge rachetele iar in timp de China are bazele proprii destul de fortificate cele us sau ale aliatilor sunt cam „in camp” deci mult mai vulnerabile
Au avut sarbii una misto, Željava Air Base, in cazul lor nu le-a prea folosit la nimic…au distrus-o si au abandonat-o…gasiti ceva poze pe goagal…
Offtopic: poate ar fi interesant de comentat ca un fost ministru al lui apararea plus parca un fost sefu de statu la majorete, maresalul generalisimus Dumitru Cioflină, fac o vizita de documentare la bulau; astia doi, ca caricatura aia fecalista nu conteaza 🙂
O fi interesant, dar ce Dumnezeu sa scriu?! Doi hoti au fost condamnati…
Cum ar fi …justitia ca mai tot ce inseamna aparat de stat in Romania sunt o gluma sinistra?2 ani pentru cateva milione de eur…buna afacere.Vreau si eu…
ce au facut sarbii era mai mult decat o simpla baza aeriana. din acea locatie urmareau efectiv tot spatiul aerian al Yugoslaviei – un fel de NORAD. baza in sine oferea protectie mai putin fata de o lovitura nucleara directa.
Poate nu ar fi rau sa avem si noi asa ceva…problema ar fi ce sa bagam acolo, migurile sau f saishpele? Grea decizie
si-ar putea adaposti ciobanii oile si vitele in caz de furtuna
Pai avem ( aveam?). La Balotesti. CAT-ul. Dar era doar punct central de comanda nu aerodrom ingropat.
Bazele astea cred ca sunt ceva mai in interiorul tarii si bombele alea sunt cam grele …. 🙂 si le pot transporta numai scule lente ….. asa ca 🙂 sunt binevenite tintele de antrenament … poate b2 sa fie sinbura solutie.
cel putin baza din poza pare sa aiba un munte deasupra; cam greu pentru orice bomba sa treaca totusi printr-un munte. vulnerabile sunt doar intrarile si ele pot fi pazite destul de usor; intradevar doar b2 e suficient de mare si greu sa duca la distante mari astfel de jucarii si sa aiba sanse de supravietuire. Cam ce medicament ar putea incerca Chi impotriva lor?
Poate niste observatori terestrii pe care china ii poate pune in jurul tintei si apoi artilerie grea AA in numar imens pe care nu o pot evita nici macar B2 iar daca vin valuri de atac la sol numarul mare si dispersia vor fi foarte eficiente.
si oricum nu au destule b2 ca sa conteze.
LOL.
„…si apoi artilerie grea AA in numar imens
In primul rand astfel de bombe pot fi duse si de F-15E.
In al doilea rand ce este aceea „artilerie grea AA” .
In al treilea rand blochezi resurse utile pentru apararea altor obiective alocand mijloace AA „in numar imens” in jurul fiecareia din cele 40 de baze. Tu crezi ca un razboi fie el si aerian se da exclusiv in jurul bazelor subterane ori sunt mai multe alte obiective de protejat inclusiv bazele aeriene clasice.
In al patrulea rand nu ai luat in considerare posibilitatea de lovire a JSOW care face inutil numarul imens de mijloace AA si observatorii. NU cred ca distanta de lovire este chiar de 500km dar dupa datele publice raza maxima de lovire ar fi cam de 130 km. Oricum ofensivele aeriene generalizate par sa aiba un anumit tipic, cu neutralizarea mijloacelor de detectie fixe, lovirea SAM-urilor cu raza lunga fixe si mobile, dupa care vin mijloacele de aparare apropiata, asa numitele point-defence.
Asta asa empiric vorbind.
Dar in cazul chinei … un om … un steag ca si in banc.
Stai linistit ca la ei paznici nu dorm un post :))
„Poate nu ar fi rau sa avem si noi asa ceva…problema ar fi ce sa bagam acolo, migurile sau f saishpele? Grea decizie”
Noi nu prea mai avem nevoie de baze aeriene generally speaking, daramite din alea subterane 🙂
La noi aviatia militara este deja adanc ingropata, deci este bine protejata.
Eu propun ca mai bine sa bagam fregatele 🙂
Cu niste fonduri europene, cu niste bazine de inot subterane sau telecabine subterane si se rezolva 🙂
Nu înteleg de ce în România se face asa des traducerea facilà 🙂 din „facility” în facilitate în loc de instalatie.
Instalatiile militare subterane elvetiene:
http://www.youtube.com/watch?v=IaOKI655p1E&feature=player_embedded