China si Japonia in era dronelor

descărcare (1)

Dupa ce s-au balacarit diplomatic, dupa ce s-au amenintat reciproc cu toate cele sfinte si mai putin sfinte, dupa ce s-au facut unii pe altii imperialisti si cotropitori, hoti si cate si mai cate, dupa ce s-au sicanat cu navele prin apropierea insulelor Senkaku, ajungandu-se la adevarate lupte navale prin impingere reciproca, chinezii si japonezii si-or fi zis probabil sa intre si ei in lumea buna si s-au pus pe sicanat cu drone.

Astfel cele doua tari vecine, dar destul de putin prietene, au inceput o noua etapa in jocul lor de-a soarecele si pisica. De curand japii si-au ridicat aviatia de vanatoare intru intampinarea cum se cuvine a unui intrus chinez, zburator si el. Odata ajunsi la fata locului, foarte putin in afara spatiului aerian al insulei Okinawa, japonezii au remarcat ca aveau de-a face cu o drona chinezeasca, adica aveau in fata o BZK-005 – Harbin pentru export.

Drona chinezeasca nu a fortat penetrarea spatiului aerian al Okinawei, poate si cu gandul la bataia sora cu lesinul prelungit promisa de japonezi oricarui avion/drona chineza care cuteaza sa le violeze spatiul aerian. De altfel Japonia a anuntat oficial ca orice vehicul aerian chinezesc, drona sau nu, care va patrunde in spatial sau aerian  va fi doborat. Chinezii la randul lor le-au jurat exact aceeasi soarta oricarei drone japoneze prinsa la tras cu ochiul sau senzorii pe langa litoralul chinezesc, in interiorul spatiului aerian national si cu asta basta, numai ca…

Daca dronele chinezesti sunt sau nu copi ele sunt in mod sigur mult inferioare, sau macar inferioare, UAV-urilor americane de care Japonia beneficiaza. Astfel BZK-ul chinezesc poate zbura la doar 8 kilometri altitudine si detine senzori asa-si-asa, in timp ce Japonia foloseste Global Hawk americane, care zboara la 20 km altitudine si beneficiaza inclusiv de radar AESA, astfel ca un Hawk care zboara la limita apelor teritoriale chinezesti poate sa “bata” la cateva sute de kilometri in interiorul teritoriului chinez, pe cand drona comunista are o vedere cu muuuult mai slaba.

Bineinteles ca poporul Marelui Zid sta cu ochii cat cepele pe dronele japonezo-americane, doar, doar o gresi vreuna trasa de zbor si s-o nimeri sa intre in spatiul aerian al Chinei si atunci BUM!!! Jos cu ea, spre deliciul si incantarea inginerilor chinezi…

 

 GeorgeGMT

 

4 comentarii:

  1. noi , nimic ? lasati shadow 600 , ma refer la o drona de atac ! daca lancer expira , iar xt e nascut mort , macar pe aceasta nisa sa miscam ceva. stiu eternul refren cu banii , dar macar ca o initiativa privata ,fortandu-se apoi mana mapn-ului la urmatoarele alegeri , ca doar atunci poti spera sa te bage cineva in seama. im-i vine in minte exemplul chinezilor care acum 20 de ani nu stiau ce e ala telefon fix iar acum au sarit direct la mobile . sa sarim si noi etapa xt , lancer,f 16 , f 35-vise/cosmaruri , si sa ne concentram pe etapa urmatoare , poate aici vom avea ceva de spus.

    • @liviu mustata „macar ca o initiativa privata ,fortandu-se apoi mana mapn-ului la urmatoarele alegeri , ca doar atunci poti spera sa te bage cineva in seama”…Nu ma pricep la detalii,dar se poate vedea programul celor de la ARCA de realizare a primului supersonic romanesc,IAR 111 Executor.Dar NUMAI pe banii lor.Crezi ca statul ii ajuta?Sa fim seriosi.Ca sa isi testeze motoarele „Executor” ptr. IAR111 si „Venator” ptr. rachetele Haas,baietii astia au dat bani frumosi la MApN si MI ca sa ii ajute cu elicoptere si vapoare pentru teste.Si asta in contextul in care ARCA participa la programul ExoMars al Agentiei Spatiale Europene prin testarea parasutelor de franare atmosferica pe planeta Marte a modulului de aterizare EDM.Iar ESA ii plateste ptr. asta.Iar statul roman,de-a lungul existentei sale,si-a „exilat” geniile,la fel cum o face si acum.Ne mandrim azi cu Vlaicu,Vuia,Coanda,etc,dar atunci cand statul trebuia sa le dea bani pentru a le sustine inventiile si a le promova,a zis „pas”!

  2. De acord cu tine pana la un punct ; iar 111 nu are o componenta militara declarata , chiar daca noua ne place sa visam frumos , iar relatia lor cu ROSA e , din cate am auzit , foarte proasta. Demararea unui proiect/prototip comform unei cerinte a MAPN-ului sau macar a unor „indicatii pretioase” si o colaborare stransa in timpul derularii lui ar schimba , poate , datele problemei. De ce nu , traim in Romania doar , asumarea publica a proiectului din partea unui partid , oricare ar fi el , ar duce discutia la un alt nivel. Trebuie sa stii sa i-ti promovezi interesele , un geniu al tehnicii nu e neaparat si unul al business-ului. Aduc aminte de Edison , cunoscut de toata lumea pentru inventiile lui , care a fost totusi mai mult un bun om de afaceri si mai putin un mare inventator -mai mult a promovat ideile altora- dar , rezultatul conteaza !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *