China, Siberia si razboiul ruso american prin media

Americanii arata pisica (China) Moscovei…

Acest articol  a aparut in The New York Times sub semnatura lui Joe Burgess

RoMilitary publica varianta tradusa si adaptata

„Un teren fără oameni pentru un popor fără terenuri.” Acest slogan a fost promovat cu ocazia  imigrarii evreilor in Palestina la mijolcul secolului XX.  Putin reciclat ar putea sa justifice in viitor o invazie pasnica a Siberiei de catre Marele Popor Chinez din sud. Desigur, pamantul siberian din zona asiatica a Rusiei nu este cu adevărat gol (cum  nici Palestina nu era). Dar Siberia este plina de resurse si oameni săraci, in timp ce China este exact inversul acestei situatii:  bani cu nemiluita si un popor foarte numeros disperat dupa resurse si pamant!

map-articleLarge

Iar greutatea acestei logici sperie Kremlinul.

Rusii pe de alta parte declara triumfalist ca teritoriul care se intinde dea lungul fluviului Amur a fost, este si va fi al Rusiei, dar ca expresia “ a fost” nu-I – chiar istoric vorbind – foarte corecta, Moscova ingloband acele ateritorii doar in urma cu 150 de ani, iar pe de alta parte China nu este si nu fost vreodata de acord cu sintagma ruseasca “va fi inotdeauna”…

Iar Siberia chiar este un teritoriu imens si probabil cel mai bogat din lume. Astfel prin Siberia intelegem teritoriul rusesc de la est de Muntii Urali si care teritoriu ocupa cam ¾ din intreaga Federatie Rusa. Ca si in vechime si astazi acest imens teritoriu este foarte slab populat si industrializat, fiind in foarte mare parte destul de virgin.

Incercarile tarilor rusi si mai tarziu ale bolsevicilor de al coloniza fortat au esuat lamentabil, ultima incercare fiind facuta in anii “60 cand Hrusciov a avut ambitia de a cultiva cereale in Siberia si a ramas doar cu ambitia…

Revenin la Rusia si China, actuala granita dintre cele doua tari masoara 2738 de mile si a fost statuata in anul 1860, la finalul celui de-al doilea razboi al opiului, atunci cand China a fost efectiv distrusa ca mare putere ajungand la mila marilor puteri europene, care si-a luat fiecare ce- i-a trebuit.

Si acum cifre!

China are o populatie de 1,35 miliarde de oameni, Rusia cam 144, in Siberia vietuiesc cam 38 de milioane de rusi, dar pe zona granitei commune sunt doar 6 milioane de ivani, in timp ce pe partea chineza sunt “doar” 90 de milioane de chinezi! 6 milioane de rusi vs 90 de milioane de chinezi!

Pe de alta parte investitiile si migratia chineza in Siberia creste in fiecare an, chinezii fiind amatori sa cumpere orice si sa se extinda spre nord, iar pana una alta Beijingul este mult mai aproape decat Moscova.

Ofensiva chineza in Siberia este o problema cu care Moscova se confrunta de mai multi ani, capitalul chinezesc fiind dominant in cateva sectoare de activitate importante in zona, iar fabricile cu propietari chinezi sunt deja foarte bine integrate in economia chineza. Deocamdata nu se poate pune problema unei actiuni agresive a Beijingului in Siberia dar Rusia nu este totusi o tara puternica, dovada ca o simpla scadere a pretului titeiului a cam lasat-o fara aer.

Iar mult trambitatul parteneriat intre China si Rusia este inca o dovada a slabiciunii Rusiei in fata rivalului sau chinez. Practic Rusia a ajuns, economic vorbind, exportatoare de materii prime pentru mult mai dinamica si puternica economie chineza. Daca nu punem la socoteala exporturile de tehnica militara ruseasca catre Beijing, grosul comertului intre cele doua tari se reduce la exportul rusesc de materii prime si importul din China a bunurilor manufacturate: confectii, electronica, IT, etc…

Cum a raspuns pana acum Moscova in fata expansiunii chineze in Siberia?! Clasic – am spune –  mutand mai multe trupe din districtele militare vestice (NATO) catre granita chineza si aratand intotdeauna “batul” nuclear catre China, ca si fata de restul lumii, arsenalul nuclear fiind se pare singurul “argument” al Rusiai in vremuri cand pretului titeiului scade..

Intrebare care se pune este insa urmatoare: cand Moscova va da cu adevarat semne de slabiciune ce va  face China?! Ce se va intampla peste 50 de ani? Dar peste 100? Cum va arata economia si armata Chinei peste cativa zeci de ani si cum va arata Rusia?

Care Rusia, in prostia ei imperialista, nu vede ca locul sau istoric este alaturi de Europa si impotriva Chinei. Dimpotriva, Kremlinul face ce face  si isi taie puntile cu Europa aruncandu-se apoi in bratele primitoare ale Chinei, care China nici nu cere altceva decat o Rusie slaba, nemancata, hulita de europenii si adusa in stare la orice compromis pentru supravietuire…

61 de comentarii:

  1. Incet, incet incepe un now razboi rece, doar ca acesta o sa fie chiar mai interesant dacat ultimul pentru ca are mai mult de 2 actori (alianta S.U.A.-U.E., Rusia, India, China, Japonia). Totusi, presupunand ca rusii ar deveni oameni cu o gandire coerenta peste noapte, ma gandesc cum ar arata U.E. cu Rusia (si vasta ei rezerva de resurse prime) ca membru. Dar e vremea sa ma trezesc, s-a facut dimineata…

    P.S. Ca tot am zis de superputeri, cum vi se pare prestatia SUA de cand a devenit superputere unica (poate chiar hiperputere)? Pe mine m-a impresionat putin spre deloc. Dincolo de toate marsaviile pe care le-au comis (de multe ori fara rost) sau pe care le-au trecut cu vederea (in special in Africa si in special Rwanda 1994), au mai si permis unui stat autoritar, agresiv si cu potential enorm de crestere cum este China sa se ridice atat de mult.

  2. Sunt cativa ani de cand zic asta …. INSA articolul este cam ca ptr scoala de sergenti cu diagonala … (mersi eu doar scoala de gradati si 1 luna la Megidia)

    Si asta pentru ca se omite partea cea mai interesanta :Siberia este „speranta” tuturor .
    Insa Siberia este un teritoriu enorm , cu o infrastructura insuficienta catre inexistenta .. si cam lipsita de mana de lucru (a da in artciol s-a pomenit de populatie .. INSA numa dpv meletar sau politic).
    Punerea in valaopre a Siberiei ar necesuta nu numai fonduri enorme ci si multi muncitori. Muncitori dispusi sa lucreeze nu namui in conditii „virtuale” ci siberiene – iarna minus 40 de grade, vara numa peste 30 plus tantarii care iti intra si in nari!! – si la munca de „gios” si foarte jos catre periculos.
    Asta nu poa fi decat mana de lucru chineza – indiferent cu cine se pupa Kremlinul.
    De abia de acu (adica necesiattea mainii de lucru ) va aparea cu adevara importanta diferntei numerice de populatie . Caci „numa” vreo 50 de milioane de chinezi in Siberia .. care apar in 30 de ani schimba radical datele problemei „cine este aici acasa”?!
    Unica „solutie” ar fi „inchiderea” Siberiei dar care ar condamna Rusia la o axfisiere rapida .

    Iar cestia cu Europa nu tine .. Europa ar putea oferi tehnologii (ca acum 30 de ani la constructia conductei transsiberiene) dar ATAT. Europa insasi are „mici” probleme demografice, cetatenii ei sunt si mai putin dispusi decat rusii sa mearga in Siberia sa lucreze din greu – pai cine isi inchipuie ca vor pleca vreo 8 milioane de germani (inclus kurzi!) plus 7 de francezi (inclus algerieni si nigerieni!) plus 5 de italieni sa inghete in iernile siberiene ? Deci tot chinezii raman „baza”. UE nu are decat sa faca propanda gay, sa aplaude pe alea din Pussy Riot si sa admire pe Abramovici.

    A da, cestia este amorsata de ceva timp. Acum vreo 20 de ani era o „proiectie” cae zicea ca Siberia va fi pusa in valoare printr-un trio compus din Japonia, China si Coreea de Sud. Rolurile fiind:
    – Japonia ar fi urmat sa dea banii (finanteze) infrastrictura din Siberia si deschiderea de noi exploatari.
    – China ar fi urmat sa furnizeze muncitorii necesari ptr a pune in valoare Siberia
    – Coreea de Sud ar fi urmat sa prelucreze materiile prime din Siberia (ea avand tehnologie si mana de lucru mai ieftina decat cea japoneza) .
    Ma rog azi China are mana de lucru, bani de investit si tehnologie cata are nevoie. Si piata vestica … mersoa Regan !!

    Ma rog Rusia va perde o parte din Siberia. Poate toata (restu din Siberia se va proclama independenta .. exista si aceasta varianta) . Asta ca „pedeapsa” ca in anii 90 a pus botu la unele teorii si a devenit furnizor de materii prime . De meditat – si noi am facut ca rusii…

    A da. China are toate sansele sa fie ce a fost (la 1700) si mai mult decat atat insa cu o lectie invatata … tyrebuie sa te extinzi!!

  3. acuma privind harta, nu inteleg de ce nu se aminteste influenta crescinda a Chinei in Kazahstan>
    chestia asta arata o intentie clara de a baga zinzanie intre state. divide et impera
    in continuare cred ca o prietenie prin intermediul comertului este mai profitabila.
    in alte ordine de idei, am putea avea pe aici un link cu parada militara de la new delhi? si eventual unul cu parada chinezilor de anul trecut
    asa pentru studiul comparativ..

  4. gogu de la pascani

    In contextul potentialelor probleme cu China, ceea ce mi se pare cel mai „vizionar” din partea actualei conduceri a Rusiei e modul in care a ales sa faca pishu cu bolta si cu strigaturi pe relatiile cu Occidentul. In situatia in care poate peste 10-20 de ani fix o alianta cu Occidentul ar fi fost un element de salvare in fata Chinei. As paria 50 la 100 ca in 10-15 ani va fi interzis in Rusia (sau ce va mai ramane din ea) sa rostesti numele lui Putin in public sau sa-i afisezi mecla. Cam cum e cu nazismul si Hitler in Germania.

  5. Politica absolut idioata a lui Obama de indiguire a Chinei in paralel cu deschiderea frontului ucrainian + sanctiuni economice + scaderea barilului la petrol impotriva Rusiei au impins Rusia spre China. Acum sa inteleg ca potentiala amenintare chineza e mai reala decat tensiunile existente dintre Rusia si Occident?!

    Ce va fi peste 20 – 50 de ani nu prea conteaza, lumea se pregateste de razboi acum.

    Rusia nu e Romania sa se gudure la frimiturile stapanilor occidentali.
    In plus nu se vorbeste deloc de problema ucrainiana… O colaborare Rusia Europa nu e posibila fara Ucraina. Care e viitorul acestei tari? Cine va pompa miliarde pentru a salva aceasta tara? Sau va fi ridicata cu fonduri europene si MCV-uri de birocratii europeni?!

  6. E indeajuns un singur tsunami si toata economia chinezilor se volatilizeaza in aer .

  7. @DF, catastrofa naturala?

  8. Mda…..

    Vandut pielea ursului din padure… taiga, la propriu.
    Chinezii viseaza de vreo 5000 de ani la Siberia si ce facura? Nimic. S-au strans in sudul si estul Chinei la caldurica si de nord fug ca dracul de tamaie sau o expresie mai buna ar fi ca chinezul de frig. Serios cati chinezi ati vazut voi sa-si inghete fundul al -40 de grade timp de sase luni pe an. Or fi 90 de milioane de chinezi versus 6 milioane de rusi pe granita, dar nu asta conteaza, ci cei 32 de milioane de rusi răspândiți prin imensistatea Siberie, la cel putin 1000 de kilometrii de granita cu China acolo unde sunt si resursele alea mult visate, in comunitati de la cateva zeci de oameni pana la cateva sute de mii, capabili nu doar sa supravietuiasca dar si sa realizeze ceva la temperaturi sub -30 de grade sase luni pe ani.
    Pana cand chinezii nu vor gasi macar 50 de milioane de chinezi capabili sa munceasca in aceleasi conditii, si nu vor gasi cu tot miliardul lor jumate, nu vor putea sa faca nimic altceva decat sa viseze in continuare si sa scrie cifre pe hartie.

    • @ Arhengel

      Domnu` inginer, nu prea tine argumentu` asta cu galbioru` si al sau fund inghetat 😉 Nu mai suntem in 1900 toamna, iar tehnologia textila a evoluat destul de mult cat s-ajute si pe unu` care nu-i prea rezistent la frig 😉
      Sunt cercetatori australieni (oameni absolut normali) care lucra luni de zile, ghici unde: in Antarctica, frate!!! Si-s d-aia d-au trait prin Sydney, Melbourne sau Perth, soareci de biblioteca si laborator.
      Pe principiul asta (al popoului inghetat) nici rusii cand au cucerit Siberia, n-ar fi rezistat nici macar pret de-o votka pe acele taramuri 😉 Ca deh, acolo traiau altii la fel de galbiori ca si chinezii dar mult mai adaptati conditiilor locale.
      Chestia asta cu emigratia chineza in Siberia a starnit chiar si ingrijorarea lui nea Medvedev, care se plangea (amu` cativa anisori, cand era prezident) de nr tot mai mare muncitori de galbiori….Iar cand sefu` se plange inseamna ca-i groasa rau, si, mai mult ca sigur, nea Dimitri nu se referea la nr de centrimetrii 😉 😀

      • „Chestia asta cu emigratia chineza in Siberia a starnit chiar si ingrijorarea lui nea Medvedev, care se plangea (amu` cativa anisori, cand era prezident) de nr tot mai mare muncitori de galbiori….Iar cand sefu` se plange inseamna ca-i groasa rau, si, mai mult ca sigur, nea Dimitri nu se referea la nr de centrimetrii 😉 :D”

        Sau o fi invatat ursul din cum isi pierdu coada in fata vulpii si acu urla ca-l doare cand ii e bine si ca ce bine e cand il doare 😀 .

        „Sunt cercetatori australieni (oameni absolut normali) care lucra luni de zile, ghici unde: in Antarctica, frate!!! Si-s d-aia d-au trait prin Sydney, Melbourne sau Perth, soareci de biblioteca si laborator.”

        Diferenta intre a sta si a o freca prin Antartica urmarind cateva instrumente din confortul unui adapost incalzit si alimentat cu combustibil printr-un pod aerian care merge ceas, iesind un pic la plimbare la vreo cateva minute distanta de adapost, si a lucra la o soda petroliera in Siberia sau la construit/reparat conducte sau pur si simplu ca padurar, la distanta de zile bune de cel mai apropiat punct de aprovizionare e ca de la cer la Pamant. Iar daca tu ai impresia ca e acealasi lucru please rember puf, puf, pass 😉

        „Nu mai suntem in 1900 toamna, iar tehnologia textila a evoluat destul de mult cat s-ajute si pe unu` care nu-i prea rezistent la frig ;)”

        O fi evoluat taica dar nu atat de mult. Nu de alta dar ce vazui si eu prin docomentare, cand se duce Australianul, Americanu, Britanicu prin Siberia si vrea sa scoata nasul la minus 50 de grade pentru mai mult de o ora lasa Gore-tex-ul si pune blana de urs, sau elan sau pufoaiaca uflata cu puf de gasca siberiana, ca oricat de destepti or fi astia din industria textila tot nu sunt mai desptepti ca maica natura (consensul e ca lana e mai buna ca orice polar, mai ales daca e de merino iar hainele facute din piele de elan bat orice gore-tex la izolare termica, impermeabilitate, respiratia pielii etc.). Iar cand merge americanu, australianul, britanicul, chinezul la plimbare prin Siberia merge pe unde ii arata rusul ca daca se urca pe creasta sa vada peisajul mai bine e mort in 20 de minute cu toata blana pusa peste pufoaica pusa peste gore-tex. Cu alte cuvinte nu e de-ajuns doar tehnologia, trebuie si o orescare experienta capatata in cateva generatii, nu de alta dar pentru tehnolgie e nevoie de aprovizionare si pentru aprovizionare e nevoie de infrastructura iar pana faci infrastructura aia va trebuie sa stii sa te descurci si fara gore-tex si sa faci un foc fara petrol si mai ales cum e cu diferenta de temepartura intre vale si deal nu de alta dar la minus 40 de grade 20 grade in plus sau minus sunt diferenta intre viata si moarte. 😉

        • @ Arhengel

          1. Domnu` inginer, cum o gasit rusu` haina aia miraculoasa din puful cel mai puf de gasca siberiana (neaparat virjina), o gasi si chinezu` 2 pufoiace din puf de cocor japonez (neaparat castrat cu katana), made in Korea, ca sa traiasca-n mult prea inghetata Saibiria 😉

          2. Bre, p-aia cu lana mai buna decat Polartecu` sau pielea de elan mai buna decat Goretex & Windstopper-ul n-o crez nici daca-mi dai sa beau apa in lunga noapte de Revelion sau, si mai rau, sa ma pui sa rasfoiesc editia de Craciun a Palyboy Ireland 😀
          Pai pe principiu` asta arcu si sabia sunt arme deosebit de mortale si pot dobora cel mai cel soldat din Navy Seal, SAS, Spetnat sau FOSu` nostr`….Ce a vizionat Domnia voastra in documentarele dp Discovery, e poezie pt telespectatori 😉 Si vb aia: „viata fara poezie, e pustiu” :))
          Nu stiu daca ai purtat vreodata ceva facut din materialele mai sus amintite da` iti garantez eu ca n-ai sa mai vezi niciun explorator, aplinist sau cercetator care sa se imbrace precum Roald Amundsen sau Robert Falcon Scott 😀

          3. Deci, in concluziunea cea mai concluzicioasa, organismul uman este acelasi; mai devreme sau mai tarziu se va adapta conditiilor climaterice. Asa cum au facut-o rusii cand s-au dus in Siberia, la fel o vor face si chinezii. Iar daca vb despre infrastructura, aminteste-ti, rogu-te, ca galbiorii au realizat niste chestii tare interesante prin platoul Tibetan, mai sper granita cu India. Sunt cai ferate, autostrazi, poduri si alte chestii de infrastructura realizate la 3 spre 5000 m altitudine….

          P.S.

          Te rog sa nu ma sifonezi lu` GeSeGeu9 c-am indraznit sa ma leg de Playyoy Ireland 😀 E cam orgolios din fire si ma ia la ochi, ceea ce eu nu vreu 😀
          Spre deosebire de el, un mare ticalos nerecunoscator :D, eu chiar cred ca tu ai fost primu` care a venit cu ideea de Ideea de vanatori mobili de tancuri 😀

          • Stai bre linistit ca am scris acolo clar ca Arhenghel e cel care a inventat conceptul. Si ca eu doar am repetat ceea ce inventase el initial, de fapt eu numai am vrut sa scot in evidenta noutatea si ingeniozitatea conceptului 🙂

            Si pt cultura matale imperfecta cu mici si bere 🙂 tot Arhenghel a inventat si LEVCON-urile 😉

            Relativ la PB Ireland, gacica asta e pe majoritatea paginilor:

            https://www.google.ie/search?q=joan+burton&biw=1600&bih=805&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=elHGVLqQA-ec7gaMjoDIDA&ved=0CAgQ_AUoAQ

            Iti doresc sa te incalzesti bine admirandu-i partile intime 🙂 🙂

            • @ GSG9

              Bre, p-aia ti-o las tie ca ie plina Irelanda de gagici d-alea 😉 Am fost p-acolo, prin Hibernia matale si am vazt`…Jale mare si multa mila pt soarta ta, ciocoflendere :)))
              Io ma dedulcesc cu mioritice si, uneori, cu unguroaice ca ie si alea tare tare faine 😉 Asa ca, in concluziune, am cu ce sa ma descurc pe parte „de incalzire” 😉

              Oricum, capu sus ca se poate si mai rau decat Irelanda 😉 Mai ieczista si Scotia, Wales sau Isle of Man 😉 :))

              • Jimmy,
                Pai matale fantazai cu irlandeze, nu io, bleah…imi vine ceaiul in gat…

                Bre, nici mie nu-mi trebe, mai bine da-i-o lui Arhenghel 🙂 🙂 ca el oricum le cam stie el pe toate 😉

                Is destule estice dragutze pe aici, rusoaice, poloneze si inclusiv romance, spanioloaice cu fatza de cabalina si voce masculina ragusita sau italience mici si negre de vorbesc mult si prost le taiem de pe lista 🙂

                Am fost cateva zile prin Edinburgh. Asa, la prima vedere, pe strada, alea parca aratau totusi mai umane, is alta rasa decat ovinele astea. Tot ovine, dar au mai putinza lana pe fatza si pe picioare 🙂

                • @ GSG9

                  Mah ciocoflendere, nu ma anatemiza ca io nu fantazam cu airishoiace, ci le dadeam ca eczemplu` taman bun pt tortura 😀 Adica, pt mine, a bea apa in lunga noapte de Revelion este la fel de placut cu a rasfoi editia de Craciun a Playboy Ireland 😀 Got it? 😀 Pfff, m-or trecut transpiratiile de la atatea ecsplicatiuni Stifan King-iene 😀

                  Stiu ca pe la matale ie si fete frumoase da`, din fericire, nu-s celtoaice 😀 Acolo, in Baile Átha Cliath, am vazut cele mai frumoase ever mulatre 😀 Vro 3 la numar; nush daca erau in tranzit sau nu da` le-am vazut pe strazile alea din centru…S-acu` o mai tin minte pe una :))) God damn it! 😀

          • „2. Bre, p-aia cu lana mai buna decat Polartecu` sau pielea de elan mai buna decat Goretex & Windstopper-ul n-o crez nici daca-mi dai sa beau apa in lunga noapte de Revelion sau, si mai rau, sa ma pui sa rasfoiesc editia de Craciun a Palyboy Ireland 😀

            Daca nu crezi intra pe site-ul Himalaya, sau Ascent, Surmont etc. si compara ca pret si calitati ce e facut din lana de merino si ce e facut din polartec. O sa fii surprins.

            „Pai pe principiu` asta arcu si sabia sunt arme deosebit de mortale si pot dobora cel mai cel soldat din Navy Seal, SAS, Spetnat sau FOSu` nostr`….Ce a vizionat Domnia voastra in documentarele dp Discovery, e poezie pt telespectatori 😉 Si vb aia: „viata fara poezie, e pustiu” :))”

            Comparatie de copil de cinci ani, care dovedeste ca la capitolul echipamente de drumetie/vreme extrema nu stii nimic. 😛

            „Nu stiu daca ai purtat vreodata ceva facut din materialele mai sus amintite da` iti garantez eu ca n-ai sa mai vezi niciun explorator, aplinist sau cercetator care sa se imbrace precum Roald Amundsen sau Robert Falcon Scott :D”

            Nu vorbim despre alpinism, cercetare si explorare, activitati de scurta durata, ci despre trai in Siberia, o activitate prezumtiv permanenta, sunt lucruri complet diferite cu cerinte diferite.
            La fel si Tibet si Siberia sunt doau locuri complet diferite daca tu ai impresia ca a construi in Siberia e acelasi lucru cu a construi in Tibet te foarte inseli. Si nu uita ca Chinezii au Tbetul de vreo 60 de ani si de-abia acum au reusit sa faca ceva cu el.

            • „Si pt cultura matale imperfecta cu mici si bere 🙂 tot Arhenghel a inventat si LEVCON-urile ;)”

              Acu domne gsg-ule o dadusi pe calomnie. Eu nu zisei ca inventai LEVCON-urile doar ca stiu ce sunt de ceva vreme si ca urmare nu am nevoie de instruirea mataluta. Daca stiam ca mataluta o sa o iei atat de rau acesta dezamagire, si vei vrea sa te ploconesti la picioarele mele savanta pentru iertare, ma abtineam. 😛

            • @ Arhengel

              1. „Comparatie de copil de cinci ani, care dovedeste ca la capitolul echipamente de drumetie/vreme extrema nu stii nimic”

              O doza crescuta de inteligenta si modestie ar fi necesara, asa, din cand in cand, chiar si pt Domnia voastra 😉
              Ati patruns pe caile intortocheate ale unui domeniu de care nu prea aveti habar 😉
              Spre deosebire de Dvs „copilu` asta de 5 ani” a hoinarit, schiat si s-a catarat cateva zeci de ani prin muntii patriei noastre.
              Daca tu crezi ca un click prin 2-3 site-uri te face doftor intr-ale muntzomaniei sau explorarilor, ramai taica la ideea ta 😉 Deja stii prea multe, ceea ce poate fi oarecum ingrijorator pt cortexul Dvs 😀
              Iar asa, ca si completare la cooltura matale (aia janarala, bat-o vina) incearca sa cauti si site-uri „mai dastepte” intr-ale muntzomaniei 😉
              Ia zi-mi dom` injiner, ai auzit vreodata de Arc’teryx??? P-onorea mea, crede-ma pe cuvant ca nu-i ruda cu Obelix si nici cu Asterix 😉

              2. „Nu vorbim despre alpinism, cercetare si explorare, activitati de scurta durata, ci despre trai in Siberia, o activitate prezumtiv permanenta, sunt lucruri complet diferite cu cerinte diferite.”

              Iarasi esti pe langa rau de tot, inginere!!! Habar nu ai despre ce vb si crezi ca orice mujic care traieste in Siberia este mai presus decat orice „atlet montan” (alpinist) sau explorator care se antreaneaza ani de zile (asemeni oricarui sportiv de performanta) pentru a realiza o traversare a Groenlandei sau Arcticii, un maraton al Antarcticii sau o escalada pe K2 / Chhogori sau „macar” una in Cerro Torre….

              PS

              Hai sa ne oprim aici ca oricum bati duios campii 😉 Daca insisti, io te astept cu drag sa facem o tura, calcand pe urmele unora ca Emil Coliban, Ionel Coman sau Mircea Opris. Asta asa ca sa nu fim aroganti si sa ne credm vreun Horia Colibasanu, Ticu Lacatusu sau regretatul Teodor Negoita…..

              • „Spre deosebire de Dvs „copilu` asta de 5 ani” a hoinarit, schiat si s-a catarat cateva zeci de ani prin muntii patriei noastre.”

                Na ca o dadusi in bara la faza asta. Cel putin partea cu hoinaritul o facui si eu vreo doua decade, mai greu in ultimii ani, schiul nu m-a pasionat dar l-am practicat de cateva ori cat despre escalada, mi-a placut dar niciodata n-am gasit timp sa o practic ca lumea. Deci mai stiu cate una alta.Cat despee atletii de performanta care se catara pe K2, totdeauna m-a fascinat cum cu tot.echipamentul si antrenamentul se descurcau doar un pic mai bine ca serpasii ce le cara si acum bagajele .

                PS Si da hai sa lasam balta discutia, desi e discutabil care dintre noi bate mai duios campiile 😉 eu cand incerc sa te iluminez cu privire la calitatile fibrelor naturale, sau mataluta cand ai impresia ca vor coloniza alpinistii si exploratorii chinezii de performanta Siberia 😀

      • …mai Bob!… da canguru’ ala australopitec de pe platforma arctica pleaca si cu nevasta si plodul dupa el? Aici e vorba nu de cucerirea Siberiei, imposibila din varii motive…ci de „colonizarea” ei…. de construit orase si baze de xploatare populate de lume. Cum faci asta la o medie de -40 grade daca rusii insisi nu pot? Si astia traiesc in cea mai rece tara din univers. Islanda care-i…”tara gheturilor” e mai calda! ..Vise! Siberia se apara singura. Deocamdata….Ca vremea se incalzeste pe termen scurt si toata planeta a luat-o razna…Ca pe termen lung dpdv geofizic suntem in plina era glaciala!

        • Iti spun io ca daca ii dai un salariu baban chinezului care pleaca acolo, iti munceste ala si la bustu’ gol. Chinezii, spre deosebire de romani sau rusi, nu prea isi pun bariere de genu’ asta. Se adapteaza ei cumva, banu’ sa iasa.
          Vorba aia, au trecut ei prin revolutia culturala, colonizarea Siberiei e floare la ureche 🙂

          • …mda…de aia toate popoarele migratoare s-au carat de acolo.. 🙂

            • 🙂 Bre ca sa fim corecti, pe unele popoare i-au „uschit” rusii de acolo cu ceva timp in urma 🙂 .

              • 🙂 …ce vrei! Rusii sunt mai „frigizi” de fel… pot. Rezista cu alcool si femei frumoase, ceea ce nu-i cazul avarilor si gotilor care erau tot blonzi. Da Siberia tot nu au reusit sa o colonizeze dupa ce au cucerit-o. Era prea frig chiar si pentru ei… 🙂 Si nici o combinatie de „mied + rusoaica” nu-i putea determina sa se stabileasca acolo de bunavoie. Doar siliti. E inuman sa trimiti pe cineva acolo in clima aia. Gulagurile tariste ca si cele staliniste nu aveau garduri sau gardieni! Era imposibil sa evadezi de acolo avand in vedere distantele si clima. Deveneai instant o fosila frigida ca mastodontul ala recent descoperit… 🙂
                ..si totusi pe acolo (datorita lui Lenin) sunt orase industriale de milioane de insi. Cam putine ce-i drept dar populate! Cresterea demografica pe plus de anu’ trecut, raportata lui Putin de tanti aia cu „prova generoasa” tocmai in orase gen Tomsk, Omsk, Ufa si Novosibirsk s-a inregistrat, nu in Europa. Dar toate sunt orase din sudul Siberiei. Crezi ca o fi din cauza „incalzirii vremii” ?

                …pentru toti aventurierii cutezatori si combativi de pe aici…fara exceptie…
                …cine crede ca Siberia poate fi colonizata astazi n-are decat sa faca analiza socio-economica-geografica a orasului Norilsk…cel mai nordic oras din lume si sa traga concluziile de rigoare… 🙂

                P.S. ..nu le-au uschit deloc! Sunt tot acolo! Doar ca…i-au invatat limba rusa.. 🙂
                ..singurii cu adevarat „stramutati” sunt neamul tatarilor a caror capitala Kazan e mai nordica astazi decat Moscova. Da cu astia…a fost o polita cumplita de platit…. 🙂

    • Japonezii, oameni cu solutii si ingeniozitate ( vezi si masinile lor japoneze ) au cam fost prin Manciuria si s-au descurcat chiar bine.Nu cred ca ar avea probleme de adaptare in Siberia daca o conjuctura favorabila i-ar aduce pe acolo.Cu nivelul tehnologic actual nu cred sa fie mari probleme…

  9. Din cate stiu China deja lucreaza intensiv la colonizarea Tibetului. Sunt curios daca platoul Tibetului are ceva resurse minerale sau energetice consistente numai bune pentru economia chineza.

    In privinta Siberiei nu cred ca China ar fi atat de nesabuita sa ridice pretentii teritoriale si cu atat mai putin sa anexeze ceva. Poate ca se va implica mult cu afaceri, investitii locale si cu muncitori. Dar serviciile secrete rusesti sunt cu ochii si urechile pe chinezi si orice miscare gresita a Chinei va fi imediat sanctionata corespunzator.

    Sunt chinezii multi, ambitiosi si harnici dar asta nu inseamna ca, gata, Rusia se va da la o parte si va „lasa” Siberia in seama Chinei. Exista totusi limite peste care chiar si mareata China nu va trece.

    • In Tibet, chinezii deja sunt majoritari de cateva decenii iar bastinasii, adica nativii tibetani, sunt minoritari.

    • „In privinta Siberiei nu cred ca China ar fi atat de nesabuita sa ridice pretentii teritoriale si cu atat mai putin sa anexeze ceva”

      Nu o anexeaza, o cumpara pur si simplu 🙂

  10. Avantajul chinezilor, dincolo de cel demografic, este ca sunt un popor care gandeste pe termen lung si care are rabdare. Multa rabdare.

    Rusii, desi lovesc in lumea occidentala ca e degradata, decadenta etc, sufera de multe din „afectiunile” Vestului – iar declinul demografic e primul dintre ele. Vad ca se incearca ceva in directia asta (cresterea alocatiilor pentru familiile cu multi copii, ba chiar Biserica a propus interzicerea avorturilor…), dar problema e ca dureaza macar o generatie (20-25 de ani) ca aceste politici sa-si produca efectele (daca o vor face!).

    E clar si ca problema nu trebuie pusa strict in termeni numerici, in fond Rusia nu s-a comparat niciodata cu China dpdv demografic, dar asta nu i-a impiedicat sa smulga anumite teritorii Chinei in tot felul de circumstante favorabile.

    Parerea mea e ca interesul Chinei pentru Siberia nu e ceva care bate la usa (5-10 ani) si oricum cred ca e limitat eventual la o parte a Siberiei. Nu cred ca harta de mai sus are vreo sansa sa devina realitate, nu in orizontul vietilor noastre cel putin.

  11. Nu prea ma lamuresc eu cum smulgi teritorii unei superputeri nucleare…

    Cu atat mai mult cu cat in pustietatea aia poti sa dai linistit una-doua de control peste nu stiu ce divizii chineze invadatoare venite la plimbare

    Si nici cum muncitorii migratori si investitorii chinezi vor prelua acolo controlul politic si militar al zonei fara sprijin militar din Ciaina, care sprijin militar va primi raspuns la multe grade Celsius, la ce va ganditi, la gherila cu bobul de orez?

    • Deocamdata nimeni nu fura nimic Rusiei, articolul din NYT fiind mai mult decat slabut, morala -c sa spun asa – este ca mass media de peste ocean a inceput de ceva timp – asta nu-i primul astfel de articol – sa tot arate Rusiei ca de fapt inamicul sangeros nu-i „putredul occident” ci China muncitorerasca.
      Adica morcovul (Rusia face parte din civilizatia vestica) si batul (sanctiuni).
      In privinta climei siberiene n-as fi chiar de acord cu Arhengel, daca incalzirea globala se mentie pe actualul ritm de crestere, peste 50 de ani pe malul Amurului s-ar putea sa vedem muieeile cu buricu’ gol la plaja si lanuri de cereale cat Siberia de mari…

      • dar a zis gsg-ul cum ii rezolva rusii pe chinezi daca le e frig 🙂

      • Bre, degeaba ai arata acuma inamicul, morcovul si maciuca

        Pt ca se vede ca nu sunt inca genul sado care mananca bataie si dupa aia ling biciusca stapanului.

        Atat timp cat se bat pe impartitul Ukrainei n-au cum sa mai fie preteni rusii cu occidentul fix in momentul asta si nu m-am lamurit ce planuri au occidentalii cu Ukraina a la long.

        Si daca chinezii au nevoie de resurse si rusii au nevoie sa le vanda pe valuta si sa-si cumpere iphoane si chinezii au ceva valuta de nu stiu cum sa mai scape de ea…

        Cred ca incep sa se intrebe astia daca e bine ce fac cand ai imping pe vajnicii rusi abstinenti intr-ale vodkai in bratele chinezoaicelor mici cu picioare scurte si strambe.

      • da…incearca sa se opuna crearii unui binom de putere in euroasia care le da toate planurile peste cap. Pe europeni i-au vrajit deja cu ctiza ucrainiana pe care au provocat-o. Acum incearca sa-i vrajeasca pe chinezi….Doar „public relations”… 🙂 Rusii lucreaza la ambele capete cultivand binomul in ambele sensuri… Si asta nu mai e P.R. E realpolitik…. 🙂

    • Extrem de simplu irlandezule:Cauti punctul slab,in cazul nostru economia,ai aplici cateva lovituri(sanctiuni)in zona asta.Astepti ca lumea sa se revolte si apoi sprijini diferite factiuni pana provoci un razboi civil.

      • ..si daca astfel in loc de Putin vine un superPutin…ai cazut din lac in puzz.. 🙂

        • Taman „superPutin” ala este asteptat si de chinezi si de americani… Si tot din cauza acestui „superPutin” Rusia are mari sanse sa-si reduca teritoriul la doar 10 km patrati…. Oricum, daca Rusia va sfarsi ca Imperiul Otoman rusii ar trebui sa fie multumiti… Dar se pare ca va fi mai rau din pacate pentru rusul de rand…

        • Fii calm !
          SINGURI CARE AR PUTEA PUNE IN APLICARE UN ASEMENEA SCENARIU SUNT AMERICANI,CARE IN MOD SIGUR NU DORESC O EXPANSIUNE TERIOTORIALA A CHINEI

  12. Partea cea mai amuzanta este legata de faptul ca in Siberia au inceput sa apara miscarile secesioniste interne, pe modelul SUA VS UK. Citeam acum 1 an si ceva un articol detaliat in Adevarul pe tema asta si miscarile care se petrec acolo si ingrozesc puterea moskovita. Caucazienii(a se intelege rasa alba) si asiaticii(nativi sau emigranti) deopotriva, denunta controlul Moskovei si exploatarea resurselor locale, precum si trimiterea imensei majoritati a profitului in partea europeana a tarii. Se urmareste dezllipirea de Rusia si crearea unui stat Siberian de sine statator, care sa urmeze calea Americii post razboi de independenta. Atragerea de emigranti, popularea tarii si dezvoltarea economiei prin exploatarea resurselor naturale, concomitent cu atragerea creerelor in tara nou formata pentru a o dezvolta. Suna interesant pentru localnici, periculos pentru rusi! Cine stie, poate ca in urma unui mare razboi pe care Rusia sa-l piarda(poate ww3), iar China sa nu iasa marea castigatoare, sau incapabila sa preia partea asiatica a imperiului rus, acest lucru se poate intampla. In fond si la urma urmei, cine putea banui acum 300 de ani, ce mare puterea putea urma sa ajunga o uniune de colonii britanice franceze si spaniole, in urma unui razboi declansat si intretinut de nemultumirea localnicilor fata de taxele pe munca si averile lor platite britanicilor ca si stapan final in america de nord, al colonianismului european!? De ce nu ar putea si aceasta imensa regiune, putred de bogata, sa aibe soarta maretei Americi. In fond si la urma urmei, imperiile se nasc, ajung la maturitate si apoi dispar in cenusa istoriei. De ce nu ar aparea unul(imperiu) nou in urma unui mare conflict. Unul care sa inlocuiasca China, Rusia, Europa si America. Siberia(poate cu Alaska incorporata) ca dominator in emisfera nordica, iar o uniune care sa cumprinda Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda, in partea sudica a lumii. O noua redesenare a sferelor de influenta intr-o lume post razboi. Cine supravietuieste si cine nu e implicat deloc. WW3 se va tine cel mai probabil in emisfera nordica, iar Siberia&Alaska, ca si imense teritorii nepopulate, sunt si cele mai ferite de eventuale atacuri nucleare! E doar o parere/viziune….luati-o ca atare! 🙂

  13. Acesta nu este un articol scris si/sau editat de New York Times. Este opinia unui tip care este un fel de izbutit in cartografie politica pe nume Frank Jacobs care din cand in cand mai publica opinii in New York Times. Joe Burgess este un angajat al New York Times care a fost si reporter pentru NYT, iar acum se ocupa cu tot felul de chestii tinand de „visual media.”

    • @Alex. Daca ceainizii au pus ochii pe Siberia, poate dau o fuga si prin Alaska, sa vaza si ei cum e… 🙂 ))))))))))))))

      • Deja sunt acolo de mult timp…din sec XIX. Numai ca au competitie de la indigeni (cam 15% din populatie) si de la anglos… ambele comunitati sunt bine inarmate si cam tin de ce este proprietatea lor.

      • …aha! 🙂 Si pe urma schimba juma de Mongolie pe Alaska chinezeasca si si-o iau inapoi! :)))) ..odata acolo creeaza „novokanada” cu slavii canadieni! Si bombardeaza Toronto ca sunt cam multi ucrainieni locali. Apoi golful Hudson ca vor un Sevastopol si acolo sa-i atace pe turci de la apus…..si in urma lor Gazpromul va fora dupa gaz!.. 🙂
        ..Asimov ar fi fost inspaimantat de inspiratia ta maestre…. 🙂

      • Alaska este lipsita de importanta (in ce priveste fondul acestei discutii)

        De altfel situatia viitoare a Siberiei nu tine ata de tarditinalele sforarii pilitice si puterea miliatara ci de niste deazvoltari economice extrem de probabile… SI nu vointa politica va decide .. cat va decide lacomia mioapa . Zic asat ptr ca pe termen scurt toti vor avea ceva de castigat – rusii niste bani, americani niste bani (vor investi si ei … ) chinezi vor fi solicitati sa dea mana de lucru (inlcusiv la prelucarea materilor prime!) altii se vor grabi sa fie intermediari (adica sa vnada chinezismele) si in final unii sa ii convinga pe chezi ca cel mai misti este sa conduci un Porsche sau Ferarri nu limuzina mercedes ca babalacii neputinciosi …

        O privire in sitorie ne arata ca rareori (cam niciodata) „trecerea stafetei economice” nu se face de la o zona la alta prin razboi sau poa fi impiedicata prin razboi . A da razboie sunt .. insa nu sunt esentiale ( deex faptul ca olandezi i-au scos portughezi din marel comert cu India prin mijloace extrem de brutale sau ca eglezii au cam batut la olandezi din acelasi motiv nu sunt decat amaunte „nesemnificative” a fondului : circuitul Atlantic devenea cel mai important. )

  14. Chinezii au probleme grele cu uigurii care vor sa aibe un stat independent si de aici pana la Siberia e o distanta mare cu toata populatia lor si cu toata armata lor trasa la xerox.

  15. „Intrebare care se pune este insa urmatoare: cand Moscova va da cu adevarat semne de slabiciune ce va face China?! Ce se va intampla peste 50 de ani?””

    Dar ce credeti ca SUA ar permite Chinei sa ia Siberia bogata in resurse din mana unei Rusii slabite?! Eu n-as fi asa de sigur.

    • Si cum va interice? Detaliaza te rog …
      Insa nu uita ca nu prea are ce face cu ISIS care este creatia SUA ….

      • La fel cum a interzis Germaniei sa puna mana pe URSS in WW2.

        • DecimSUA vor decalra razboi Chinei ca sa asigire suprematia Rusiei in Siberia ?!

          • Nu le declara razboi, le baga niste taxe la importuri…asta-i mai nasol 🙂

            • China si SUA isi vor imparti Siberia, simplu. China pleaca spre nord si SUA spre vest, din Alaska. Mai apar pe acolo si niste „state independente” poate, state clientelare SUA sau China, cine stie.

              In cateva decenii China va avea un arsenal nuclear suficient de mare si de sofisticat incat sa poata distruge Rusia, de fapt pe rusi, pe peste tot pe unde sunt centre importante, si atunci Rusia va fi pusa in fata unei dileme. Fie riposteaza nuclear (conventional va fi clar surclasata, deja chinezii sunt aproape si trendul e sa-i depaseasca in galop pe rusi in viitorul mediu, la ce economie si la ce bani baga chinezii) dar va fi distrusa complet si ea (ca populatie ma refer) fie accepta pierderi teritoriale in Siberia si supravietuieste ca popor si tara in partile dinspre Urali si Europa.

              Chinezii ar avea oricum sanse mai mari sa supravietuiasca in caz de razboi nuclear, e greu sa omori 1,5 poate 2 miliarde de oameni (peste 50 de ani sa zicem) fata de doar 140-150 de milioane cati ar fi poate rusii (si asta e o estimare probabil optimista pentru urmatorii 50 de ani). Daca mai pui si o SUA (si un NATO si UE) ostile si puse pe praduiala Rusia va fi intr-o situatie aproape imposibila, fie sa cedeze si sa fie exploatata in mod imperialist (asa cum a facut si ea inainte, dar asta e istoria, fiecare imperiu cade la un moment dat, si cum Rusia e si ea un imperiu nu poate scapa de soarta asta istorica) fie sa fie distrusa in totalitate, fara a putea fi sigura insa ca si-a invins si ea dusmanii.

              SUA ii vor surclasa tot mai mult tehnologic pe rusi, de la rachete AA la drone de toate tipurile, avioane de lupta stealth, submarine nucleare, arme cu energie directa, railguns, laser, arme bazate in spatiu, electronica, arme hipersonice de mare precizie etc. Probabil o buna parte din trilioanele disparute in timpul crizei au ajuns in tot felul de bugete negre oricum
              Ucraina si problemele ridicate acolo ii usuca incet incet pe rusi, dupa ce in urma cu un an doi erau in plin avant cu bani multi facuti in special din petrol si gaze si cu fonduri mari pentru armata acum se taraie tot mai greu si perspectivele nu sunt prea roze.
              Practic acea distrugere reciproc asigurata va fi tot mai putin sigura odata ce avansul tehnologic va fi tot mai mult in favoarea unei parti

              • @radu2
                Dilema nu ar fi a Rusiei ci a Chinei – merita sa declanseze un razboi nuclear pentru Siberia? Ce ar castiga si cu ce costuri?

                Iar perceptiile se pot schimba mult in 50 de ani. O Rusie slabita isi va schimba gradual politica externa si nu va mai fi perceputa de UE si/sau SUA ca URSS-ul de ieri sau Rusia de azi. In timp ce o China mai tare, mai puternica si mai hrapareata care ar dori sa puna mana (si) pe Siberia va fi perceputa drept amenintarea principala. Asa ca Rusia nu va fi lasata singura in fata unui astfel de inamic. Deci China s-ar putea trezi ca nu ar avea de-a face numai cu arsenalul nuclear al rusilor.

  16. Le-ar conveni americanilor sa aiba granita comuna cu China ? Miram-as !

  17. Iar asta cu Siberia?
    Siberia este pentru Rusia cam ceea ce este Tibetul pentru China. O regiune cu geografie si climat extrem, buna doar ca zona tampon. Siberia si Tibet sunt regiuni care nu cred ca vor putea vreodata sa fie controlate si populate in mod eficient. Rusii au construit Transsiberianul pana la Vladivostok si Chinezii au construit Qingzhangul pana la Lhassa mai mult de dragul demonstratiei. Incalzirea globala nu aduce neaparat cu ea teren arabil, iar proiectele indraznete de pana acum pentru dezvoltarea Siberiei au cam esuat. Nu se duce nici dracu acolo, cel mai probabil imigrantii chinezi se vor stabili de a lungul fluviului Amur si in regiunea din jurul Vladivostokului, desi n-ar fi exclus ca oligarhii rusi si aia chinezi sa o puna de un Las Vegas in Siberia dupa cum au facut Americanii in desertul din Nevada.

    • Peste 50 de ani se vor inghesui europenii si americanii sa prinda un loc in Siberia pentru ca se termina petrolul si gazele naturale si Siberia e plina de resurse. Problema socetatii noastre e dependenta de petrol si gaze naturale si e mai mult decat stupid sa fie exportate in interesul altora. Din pacate nu se mai pune accent pe ideea de rezerva strategica si doar pe ,,interconectare”, ,,piata libera europeana” in interesul altora si investitii si exploatari de firme straine in timp ce statul roman a exportat zeci de ani utilaje de foraj pe toata planeta.

  18. Siberia a fost vreodata a Chinei ? Nu. Siberia a fost cucerita de niste rusi aventurieri asa cum au fost si englezii,olandezii…Noi analizam dpdv al psihologiei poporului roman insa Rusia nu a fost facuta de romani. Rusia s-a creeat dintr- un mix de popoare razboinice. Nu se vor complace in postura de cuceriti. Rusia a avut perioade mai proaste si perioade mai bune insa intotdeauna a ripostat. Nu poti ataca Rusia fara sa suferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *