Marti China a anunta o crestere a bugetului apararii de 10,7% pana la 88 miliarde de euro, al doilea buget militar din lume. Numai ca International Assessment and Strategy Center sustine ca in realitate sumele alocate pentru aparare, incluzand aici si programul spatial chinez, ar depasi 230 miliarde de euro, iar bugetul militar al Chinei creste an de an cu doua cifre.
Acest ritm sustinut este posibil datorita cresterii economice masive a Chinei si mai ales industrializarii economiei nationale, cresterii gradului de integarare a fluxurilor industriale, cresterii treptate a calitatii produselor si locurilor de munca.
Pana nu de mult, China si forta ei militara erau vazuta de catre Occidentali, aici adugand si Rusia sau tarile din vecinatatea Chinei, precum un tigru de hartie. Mare, frumos colorat dar nu era considearta o prea mare amenintare decat prin prisma numarului imens de soldati diponibili si intr-o mai mica masura pentru armele sale nucleare.
Principalele probleme ale fortelor militare chineze erau, pe langa slaba finantare, calitatea tehnicii din dotare, veche si prost intretinuta, majoritar sovietica sau copiata dupa modele sovietice, pregatirea personalului, care era foarte departe de orice standard ale unei armate moderne. Una peste alta China era cu adevarat un urias cu piciore de lut, redutabila numai in aparare, si pe propriul teritoriu, dar incapabila sa-si proiecteze forta mai departe de raza artileriei sale de coasta.
Numai ca acest lucru s-a schimbat si continua sa se schimbe intr-un ritm cu totul nemaivazut pentru o natiune care este totusi, cel putin oficial, in stare de pace. Astfel China a trecut la modernizarea masiva a intregii sale structuri de forte, personalul a fost redus, dar astazi este mult mai bine pregatit si antrenat, tehnica de lupta este din ce mai moderna.
Daca in urma cu ceva ani aviatia militara chineza era doar o adunatura, mare ce-i drept, de avioane sovietice si de clone slab calitative ale acestora, astazi China detine peste 500 de avioane considerate moderne, iar numarul si calitatea lor creste accelerat. De asemenea in Armata Chineza s-a implementat stilul de pregatire occidental, China avand deja o scola de pilotaj pe modelul Top Gun-ului american. Adevarat ca si tehnica de lupta moderna este in mare masura o clona a celei rusesti, numai ca acum calitatea acestei tehnici si pregatirea celor care o opereaza numai starnesc deloc zambete condoscente ale vecinilor sai, ci dimpotriva.
Noi clase de distrugatoare purtatoare de rachete, noi clase de submarine, avioane moderne, artilerie de camp sau rachete de croaziera, toate acestea sunt astazi o realitate amenintatoare pentru toti cei care ar avea ceva de impartit cu Dragonul Chinezesc. Iar daca tinem cont ca cel mai bun respect este cel aratat de inamicul tau, faptul ca SUA au anunta ca in urmatorii ani, grosul flotei lor (60%) va fi in Pacific, daca mai tinem cont si de cursa inarmarilor din Asia, acolo unde Filipine si-a reinfiintat aviatia de lupta de teama Chinei, acolo unde Japonia a anuntat cresteri ale bugetului apararii, unde Coreea de Sud continua sa se inarmeze, ajungem la concluzia ca de aceasta data China nu se joaca, ci dimpotriva este extrem de hotarata sa-si arata forta la prima “cotitura”.
Revenind la tehnica de lupta din zona de influenta a Chinei, in acest moment Japonia, Coreea, Taiwanul si SUA au impreuna peste 2000 de avioane care sa le poata tina piept celor 500 de aeronave moderne chinezesti si desi sunt inca diferente, mai ales pe partea electronica, intre cele doua flote aeriene potential oponente, China face efectiv tot ce poate pentru a recupera decalajul calitativ dintre electronica de care dispun avioanele sale, si avionica celorlalti, iar acest lucru se pare ca merge foarte bine mai ales datorita spionajului cibernetic, “felie” pe care chinezii sunt se pare campioni mondiali, olimpici, etc, etc.
In urma cu cinci ani China inca avea foarte multe avioane de tip MIG-19 si MIG-21 (copi construite local), dar astazi numarul acestora, ne referim la avioane operationale, este intr-o scadere foarte rapida, vechile grupari masive de avioane vechi fiind inlocuite cu un numar semnificativ mai mic de avioane moderne dar mult mai capabile decat vechile lor surate.
Si la nivelul preagtirii personalului navigant s-a facut un salt in timp. Daca in urma cu 10 ani scoala de pilotaj dura 10 ani, astazi ea fost scurtata la doar 5, dar foarte important, numarul de ore de zbor a fost crescut cu 40%, ceea ce aduce metodele de pregatire ale tinerilor piloti mult mai aproape de standardele americane. In acest moment baza pregatiri pilotilor chinezi de lupta este zborul si deprinderea capacitatilor necesare pentru a pilota avioane moderne, antrenamentul fiind unul gandit sa ofere o pregatire de lupta cat mai buna.
La un buget anual de peste 100 de miliarde de dolari si daca mai tinem cont si de noile sisteme de armament care intra gradual in dotare armatei, putem fi siguri ca vremurile cand Dragonul Chinezesc speria doar pisoii s-au cam terminat si a venit vremea in care creatorii Marelui Zid sa invete sa arunce din nou flacari pe nari…
Surse: strategypage & Gandul
GeorgeGMT
You will see… momentan astea sunt mizilicuri, e drept – cu rol strategic, de pozitionare la alte cote a relatiei SUA-China. Cand astea se vor rezolva, si cu siguranta asta se va intampla deoarece China nu va renunta sa-si ceara drepturile, marea provocare va fi Siberia. Intr-acolo se uita chinezii.
Asa cred si eu , nu toata Siberia , da o parte de acolo clar le face cu ochiul .
Eu tot sper ca sa se „termine” odata problema Coreei de Nord si sa se faca o alianta solida intre Japonia,Australia si toata Coreea
nu o sa vedem Coreea unita pentru ca nu-i in interesul SUA, au nevoie de un ”bau-bau” in zona aia sa isi justifice prezenta militara permanenta care defapt e acolo sa isi incordeze muschii in fata Chinei.. hai sa fim seriosi Coreea de nord e o gluma in caz de un razboi cu sud-ul 80% din armata populara ar dezerta la prima ocazie ..
SI mai mult , eu zic ca mai mult de cateva zeci de mii de sustinatori nu are tot regimul ( cu armata si alte sisteme la un loc )
Un aliat puternic al sudului ar fi populatia din nord , care cred ca abia asteapta un moment prielnic sa „planga in hohote” ca la decesul marelui si prea stralucitului …..
Eu zic ca america e pentru unire pentru ca cu trecerea timpului o sa aiba nevoie de aliati cat mai puternici in zona ….. China creste de la an la an …..si singurele cu potential serios sunt doar Japonia si Coreea , restu nu prea inspira teama , Filipine ….. India- care nu stii de partea cui e pana la urma …..
Mai degraba China nu are interesul ca cele doua Coreei sa se unifice pentru ca nu vrea sa aiba un vecin mai puternic, rezultat din aceasta reunificare si care, cu siguranta nu ar mai face parte din sfera sa de influenta.
In acest moment, si pnetru mult timp de acum incolo, Bau-Bau din zona este China.
Estimarile specialistilor zic ca bugetul militar real al chinezilor e de vreo 600 mld dolari. Apoi, „noile” avioane ale Chinei sunt destul de slabe, atat la nivel electronic, cat si la armament. Singurele progrese vizibile facute de chinezi in ultimii ani sunt la motorizare si la aerodinamica – mii de multumiri Moscovei.
Cel mai important lucru este ca economia Chinei si cresterea sustinuta din ultimii ani nu se bazeaza, practic, pe nimic. Este un balon care se va sparge mai devreme sau mai tarziu, moment in care vom avea doua superputeri modiale, SUA si EU, plus doi colosi in descompunere, Rusia si China.
SUA are datorii imense, adevarat si tiparnita este tot la ei, dar daca se va intampla ca dolarul sa nu mai fie unica modena de referinta reala, vor avea mari problema. Yuanul creste foarte mult, ca moneda de referinta, iar peste zece ani s-ar putea ca petrolul si alte materii prime sa fie tranzactionate si in yuani, de vreme ce China este/va fi, cel mai mare importator.
Rusia este cel mai mare exportator de materii prime, lasand la o parte hidrocarburile, asadar nu cred ca va avea mari probleme economice.
Iar daca adaugam politicile sociale europene falimentare, chiar nu cred ca Rusia sau China ar trebui sa-si faca griji. Sa nu uitam ca expansiunea economiei chineze se bazeaza pe o productivitatea a muncii neintalnita in SUA si Europa, iar daca aceasta productivitate se va pastra pe masura ce tehnologia nou va fi implementata in China, nu cred ca vor avea rival. Pana la urma mama cresterii economice sanatoase este productivitatea muncii…
Este adevarat ce spui , doar ca chinezi au productivitate mare dar de multe ori pe lucruri inutile : orasele fantoma , care nu au locuitori … si evident sunt facute pe credite – la un moment data se vor deconta ( multi experti zic ca deja China este si ea in zona speculativa – asa a inceput si la americani ) …. , plus ca dpdv calitativ lasa foarte mult de dorit ….. nu vezi cum pica autostrazile , stiu un caz in Portugalia unde au inceput ceva proiect de autostrada si aia ( nu ca la noi ) au zis stai asa domne am cerut calitatea asta , chinezi au dat-o la intors si au zis ca pentru asa ceva trebuie mai multi bani , in 2-3 ore portughezi au reziliat contractul .
Adevarul e ca sunt multi si asta trage la cantar .
Economia Chinei sufera de bolile copilariei si al dezvoltarii intensive, dar la un moment dat vor acumula suficienta expertiza tehnica si dezvoltare tehnologica, pentru a trece la urmatorul pas: dezvoltarea calitativa, adica cresterea economica bazata pe inovatie…Ei bine atunci vor fi cu adevarat periculosi.
Sa nu uitam un lucru, care este de fapt balaurul adormit, in sens pozitiv, ascuns in maruntaiele acestei tari: Populatia de peste 1,3 miliarde. Adevarat ca acest numar poate crea si creaza de fapt mari probleme, dar managerizat cu grija poate fi cel mai mare atu al chinezilor si motorul cresterii economice in urmatorii 50-100 de ani, pe model american. Economia SUA se bazeaza in proportie de peste 70% pe consumul intern.
Ganditi-va doar la anancimea imensa a pietei interne chineze. Acum au o putere de cumparare redusa, dar orice crestere de productivitate a muncii tradusa in crestere de venituri, va face ca economia per ansamblui ei sa creasca continuu.
Au premize bune, depinde doar de ei, ca in cazul oricarei tari sau persoane.
Problema imobiliara este insa foarte reala, doar ca ei au un guvern centralizat care poate lua oricand masuri pe care o tara democratica nu le poate lua, basca ca au si bani suficienti in rezerva. Trebuie lasati sa dea faliment cei care au bagat bani in imobiliare si ajutate persoanele fizice care au probleme cu achitarea ratelor, adica invers decat au facut americanii.
Cat timp are cea mai buna si mai bine dotata armata din lume, SUA poate sa aiba orice fel de datorii. Cat timp alde Rothschild vor manca hamburgeri si nu orea, datoria aia e pentru prosti. Si pot continua pana umplu pagini intregi.
China va pica in cap la un moment dat, momentul tine doar de dorinta vesticilor de a o tine in pizioare.
Rusia are probleme economice foarte serioase in ciuda exporturilor. De fapt, exportul e singurul lucru care mai merge in Rusia, tara care altfel e la pamant.
Mai exact exportul de materie prima si armament.
Problema s-ar putea sa se puna la modul foarte pragmatic: produse, locuri de munca.
In acest moment formarea PIB-ului american tine mai mult de speculatii financiare si tranzactionare, decat de industrie sau agricultura, ori in caz de mare deranj politic sau economic, vor conta lucrurile palpabile. O economie bazata pe sistemul financiar, asa cum este cea americana, este mult mai vulnerabila, decat una bazata pe produse.
Nu stiu cum va arata viitorul, dar eu personal as paria pe China, in detrimentul SUA. Forta dolarului este forta Americii, inclusiv militara, dar odata cu ajungerea Chinei in varful lantului trofic mondial al materilor prime, se poate sa vedem pentru o anumita perioada o dualitate dolar-yuan, iar dolarul este in acest moment o moneda cu totul artificiala, tinuta in viata de economiile altor tari si de tranzactiile cu materii prime.
Rusia…este o enigma, insa la bogatia sa in resurse, nu vad cum ar putea avea probleme, decat lovita din interior, precum Romania.
Urmaresc cu atentie economia americana de foarte mult timp si nu-mi place deloc ce vad: export de locuri de munca si import de produse finite. Un fel de Romania, insa la o scara cosmica. oricum deocamdata China si SUA sunt obilical legate una de cealalta: caderea unuia, atrage dezastrul si asupra celuilalt…Ce va fi peste 20-30 de ani, chiar nu am idee.
Finantele si bancile sunt reponsabile pentru aproximativ 8% din PIB-ul USA. Nu uita ca suntem cel mai mare exportator dupa China; cred ca i-am depasit pe germani anul trecut. Din punctul de vedere al agriculturii suntem cel mai mare producator si exportator. Deci unde este vulnerabilitatea??? Poate sta in faptul ca acesul la capital aici este mult mai usor decat in restul lumiii? Eu zic ca asta este un beneficiu. Din cate am vazut in ultimul timp, eu as continua sa pariez pe dolar…nu trebuie sa te uiti mai departe decat la chinezii care sunt personane fizice si care continua sa acapareze active americane de tot felul. Nu cred ca iti trebuie un gir mai bun sa continui sa pariezi pe dolar. Nu uita specula si jocul pe pietele financiare este un lucru, iar economia este cu totul altceva.
Marea vulnerabilitate a SUA consta in mutarea industriei americane in Asia.In acest moment industria americana este doar o umbra jalnica a ceea ce a fost pana la inceputul anilor 1980.Solutia pentru SUA ar fi sa isi convinga oamenii de afaceri, acordandu-le avantaje fiscale, sa isi reloce fabricile in SUA, pentru a da de lucru americanilor, masura care ar avea ca efect imediat scaderea somajului si cresterea consumului intern.In acest moment foarte multe produse vandute in SUA, poate ca majoritatea, nu mai sunt fabricate in SUA.
Agricultura este foarte bine dezvoltata atat in SUA cat si in Canada.China se afla in spatele acestor tari la acest capitol.
La ritmul in care slujbele americane ajung in China, la vulnerabilitatea sistemului financiar american in fata proprilor banci…Nu stiu cat as mai paria pe dolar in urmatorii 30 de ani. America exporta inflatie si mizeaza pe piata materilor prime ale carei preturi sunt in dolari. Este adevarat si faptul ca flexibilitatea economiei americane inca nu are rival, dar are in acelasi timp destule probleme, datoria imensa fiind doar una dintre ele.
SUA nu maio este ce a fost in anii „60, iar criza din 2007 a fost o escrocherie pe fata, cu toate aceastea autorittatil;e federale nu au vindecat economia de influenta speculatilor financiare.
In 2008 20% din PIB era creat in industria bancara, asigurari si imobiliare, in timp ce industria prelucratoare de bunuri cu folosinta scurta si indelungata avea o pondere de doar putin peste 11%.
Locuri de munca s-au dus nu numai in China, ci si spre America Latina..oricum aceste locuri de munca nu se vor mai intoarce nicio data pentru ca sunt „muscle jobs” deci ele vor migra spre locurile unde „muschiul” este mai ieftin, un fenomen care si China a inceput sa-l vada pe propria piele cu plecarea anumitor locuri de munca spre Vietnam, Bangladesh, etc. Nu facea greseala inca o data a confunda sistemul financiar, cu pietele de capital…ele sunt doua lucruri diferite, iar pietele de capital de natura sunt instabile si asa si trebuie sa fie…sunt un fel de cazinou la care iti poti pierde curul sau sa devii fabulos de bogat. Atata timp cat costurile de finantare ale populatiei si ale afacerilor sunt printre cele mai mici din lume si bancile se bat sa te impurmute cu bani este o dovada a unui sistem dinamic care chiar daca este supus din cand in cand atacurilor speculative (cea ce nu este un lucru rau acum…keeps everybody on their toes) continua sa functioneze.
Acum acuzi America ca exporta inflatie mi se pare putin cam rautacios, ca si cum noi am fi singurii pe lumea asta care creem cerere. Atata timp cat exista cerinte pentru materii prime, ele vor domina. Crezi ca daca comoditatile ar fi fost tranzactionate in euro, sau yeni sau renmimbi preturile nu ar fi fost umflate de cerenita?????
America are problemele ei si tot ea o sa le rezolve pana la urma. Compariativ cu anii 1960, acea era a apus de mult, iar USA nu va mai fi nicio data in acea pozitie. Lumea este mult mai competitiva acum si cred ca in ciuda faptului ca sunt destul de multe probleme suntem totusi OK si cu mult mai bogati fata de generatiile anilor 1950 si 1960. Pana sa ajunga China la nivelul USA o sa treca destul de mult timp. In China in cel mai bun caz cam 100 de milioane au un trai echivalent cu al nostru, in timp ce 1,2 miliarde traiesc din 1-3 dolari pe zi, depinzand de regiune. China are o ucenicie de lunga durata in fata ei din acest punct de vedere. Oricum este un lucru bun ca au devenit atelierul lumii. Ei au si ei un trai care ii ajuta sa traiasca mai bine, iar noi restul cei cu bani de cheltuit beneficiem de lucruri mai ieftine.
Daca vrei stistica mai buna despre US PIB incearca Bureau of Economic Analysis http://www.bea.gov.
Cele mai mic costuri de finantare pt firme si populatie?! 🙂 O fi, da alea mii de miliarde de s-au „evaporat” cine le plateste, nu tot populatia?! Ale +un milion de slujbe si sutele de mii de locuinte ramase pustii, le plateste cumva piata de capital?!Piata de capital este astazi, mai ales pe Wall Streat, mai aproape de escrocherie decat de finantarea companiilor, prin emitere de actiuni. Privitor la bogatia actuala, fata de anii „60 da-mi voia sa fiu sincer sceptic. Exemplu de caz:
Anii „60 tineri casatoriti, casa in rate, achitata in zece ani, mama casnica, trei copii, masina familiei schimbata la doi ani, concediul era sfant, etc, etc. Sunt curios cat platesti astazi pe o casa in SUA si cate familii isi mai permit trei copii cu mama casnica.
Capul familiei era muncitor calificat in industrie…Nu ca in Europa lucrurile ar sta mai bine, dar ce a fost bun s-a dus. Privitor la slujbe Muscle…pai ce bre in State sunt toti absolventi de Harvard, totii cu masterate, nu are nevoie si economia americana de slujbe pentru muncitori?! Io zic ca are, dar exportul locurilor de munca este iarasi un factor intalnit peste tot, datorita globalizarii.
Inflatia exportata ii permite SUA sa aibe datoria uriasa pe care o are, si sa tipareasca dolarii fara nici o urma de acoperire reala.Daca tiparirea ar fi inchisa, datoria plafonata, SUA s-ar prabusi economic in mai putin de un an, asta zice Congresul SUA.
Ori acest gen de pacaleala nu poate tine la infinit. la un moment dat va fi mai rentabil sa cumperi materii prime in yeni sau yuani, sau euro si asta datorita stabilitati acestor modene, mai ales cele asiatice. De ce sa cumpar in dolari si sa-mi tot creasca pretul ascunzand de fapt inflatia de moneda americana, cand pot foarte frumos sa cumpar in yuani cu preturi stabile pe zece ani, asa cum de altfel era si dolarul cu multi ani in urma.
Cat din masa monetara, scriptica si faptica, mai este astazi acoperita de economia americana prin servicii si produse?! Ziua cand PIN-ul american va fi dublul PIB-ului s-ar putea sa aduca sfarsitul erai dolarului, si poate si al civilizatiei Occidentale, cel putin ca forta dominanta.
Este of course, doar o speculatie personala, dar datele economice sunt absolut reale, dolarul, principala forta a Americii de dupa WW2, este astazi principala sa vulnerabilitate.
Cine plateste miliardele de pierdri din investitii in imobiliare? Foarte simplu fraierii care au investit in primul rand, ei sunt cei care platesc pana la urma. Locuintele abandonate sunt ale bancilor si pana la urma ghice ce? Ele sunt responsabile pentru ele. Piata de capital nu este o escrocherie, iar ea nu este acolo ca sa asigure finantarea companiilor. Ea este acolo pentru a pune bani la lucru. Este o mare casa de pariuri care daca stii ce faci castigi mize mari, iar din cand in cand plateste si dividende frumoase. Cum am spus este un mare cazinou, iar transzactionarea de actiuni nu este singurul vehicul pe care il poti folosi pe peitele de capital. Pana una alta vad ca si Romania apeleaza la peitele de capital Americane sa se imprumute la termeni mult mai avantajosi decat Spania sau Italia. Asta cum sta acum?
Comparatia asta cu cat de bine traiam noi in ani 1960 este de multe ori un fel de Fata Morgana. SUA era o tara mult mai saraca la vremea respectiva cu un procentaj mult mai scazut de proprietari. Casa achitata in zece ani? Ma indoiesc…Trei copii acasica cu mamica? Nu cred, mai aproape de 2,2 plozi este statistica.
Nu toata lumea merge la Harvard sau cel putin la facultate, dar acum industria arata alfel si se produc altfel de lucruri. Daca vrei bujii is arcuri de masina la revedere tati, ele nu se mai fabrica aici de 2 decenii si probabil ca sansele ca ele sa se fabrice aici sunt destul de reduse chiar si cu costurile de energie care scad simtitor. Ce se produce are valoare adaugata mare sau foarte mare, deci inca o data aceste locuri de munca nu se vor mai intoarce nicio data.
Pai dolarul este stabil din cauza faptului ca ne platim datoriile la timp si cateodata inainte de termen. Daca era sa dam drumul la tiparnita cu adevarat nu cred ca se mai punea problema sa ne imprumutam. Poate imi spui si mie o modeda care astazi este acoperita in specie? Yen, nope, euro, nope, renmimbi (yuan) definitely not, rubla?????? Cum exportam nene inflatie? Poate sunt eu tampit si nu mai stiu nimic din Economics 101, dar inca o data intreb? Suntem noi singurii care creem cerinta in lumea asta? Pai cine te opreste sa cumperi intr-o alta moneda frate? Poti sa cumperi in ce moneda vrei tu, dar ghici ce? Ea este raportata la dolar. Deci daca cumperi pentrol in euro raportat la dolar, n-ar fi OK? Euro este mai tare decat dolarul, deci poti sa cumperi mai multi dolarei cu euro. Unde este inflatia generata de dolar? Poti sa pui aceasi intrebare si in raportul dolar yen. De parca cerinta si nivelul ridicat de consumptie nu are avea nimic de a face cu asta. Lasa bre este mai bine sa dam vina pe niste speculatori care s-au umplut de bani pe spinarea noastra.
Cat despre abilitatea noasta sa ne servim datoriile, mai avem mult pana o sa ajungem noi in postura de a nu mai putea plati. Astazi datoriile lui Uncle Sam sunt echivalente cu 74% din PIB, Hai sa zicem ca suntem chiar atat de dobitoci si datoriile noastre ajung la 200% din PIB cum este cazul Japoniei astazi. Chiar crezi ca o sa ne coste asa de mult cand vad destul de multi chinezi, japonezi, nemti si englezi care vor sa ne imprumute bani la o dobanda de sub 2%? Sa nu mai vorbim despre ciumpalacul de la cotul strazii (a se citi eu aici) care isi ia credit ipotecar cu 2.9%. Da o mare problema pentru dolar si pentru america cand restul lumii se bate sa te imprumute. Nu crezi ca si asta are ceva de a face cu faptul ca restul lumii are incredere destul de mare in noi?
Hai bre…pai ce in economia americana ramurile economice s-au deculpat?! Pierderile alea s-au platiti prin somaj, inflatie, si scaderea generala a standardului de viata, iar casele alea supraevaluate reprezinta pierderi care au fost acoperite de singurul membru al societatii care are bani: cel care munceste! Ca banca n-are banii ei, iar reducerile actuale de buget din SUA sunt o consecinta directa a acelor pierderi.
Piata de capital este OK, dar cazinourile sun in Vegas, nu ar trebui sa fie pe Wall, pt ca acolo se joaca cu banii oamenilor si capitalul companiilor, fondurile de pensii, asigurarile de sanatate, etc. Adica eu nu as fi de acord ca bancile sa-mi jopace banii la ruleta Wall-ului. mai tii minte Enronul?!
Exportul de inflatie se realizeaza prin faptul ca SUA tipareste certificate de trezorerie, da pe ce baze?! Apoi le da la schimb pe produse. Creste adica masa monetara fara ca productia de servicii si bunuri sa creasca la fel de repede. In timpul crizei economia era pe minus, iar masa monetara era in crestere, adica definitia de dictionar a inflatiei. Numai ca surplusul de masa monetara produce doar foarte putin cerere nesustenabila pe piata americana, pentru ca America are DEFICIT DE CONT CURENT. Adica cumpara marfa pe hartii de tezaur.
Chinezii, japonezii, nemtii nu va imprumuta bani pt ca au incredere in economia SUA, ci pentru ca asa isi finanteaza singuri exporturile catre piata americana…hai bre ca astea-s ABC-ul economiei americane si Presedintele FED-ului vorbea despre finanatrea consumului din SUA cu banii din China si aiurea. Practic America cam traieste si consuma pe banii altora. Ia gandeste-te daca de maine ati fi obligti sa va platiti datoria in alta moneda decat dolarul, cine crezi tu ca ar mai imprumuta un cent SUA?! iar datorita acestui sistem ciudat competitivitatea ecobnomica SUA s-ar putea sa scada in viitor, destul de abrupt. Nu doar americanii fac cercetare-dezvoltare, doar ca pana acum ei au avut cei mai multi bani de bagat in astfel de lucruri…
Nu poti cumpara in alta moneda nu pt ca este raporta la dolar, ci dintr-un motiv mult mai simplu: nu exista o alta moneda in cantitate suficienta, astfel incat sa sustina necesarul mondial de comert. Si stii de ce?!
Pai America are deficit comercial de peste 30-40 de ani si astfel doua treimi din masa monetara este in afara SUA, adica peste doua treimi din dolarii Americii apartin de fapt altor state, ori ca o alta modena sa preia rolul dolarului ar trebui ca respectiva tara sa ofere moneda sa altora, iar acest lucru se poate face prin doua metode: creditul, folosit de China pt impunerea yuanului sau deficitul de cont curent, metoda folosita de SUA, dar neacceptata de Germania si deci de Europa.
In privina bonitati datoriei publice a Guvernului Federal, hai sa fim seriosi, daca nu aproba Congresul cresterea plafonului era mare jale. Cu alte cuvinte va platiti datoriile imprumutand si mai multi bani…o metoda cel putin interesanta, ca sa zic doar asa.
Bonitate excelenta are Germania, care s-a imprumutat cu dobanda negativa, sau Japonia care este si ea foarte aprope de dobanda real negativa. 2.9% este o dobanda ok pt creditul ipotecar si in Europa.
In privinta faptului ca Wall a devenit un club de hoti, eu nu fac decat sa-i citez pe urmatorii:
-Dominique Staruss-Kahn, seful FMI
-Andrew Sheng, consilier sef al comisie de regulazire din banca Chinei
-Lee Hsien Loong, primul-ministru al Singapore
-Christine Legarde, pe atunci ministrul de Finate francez, actual sef a FMI
-Nouriel Roubini, pofesor la NYU Bussines School
-Kenneth Rogoof, profesor de economie la Harvard, etc, etc, cam toata lumea in afara bancherilor …
Sistemul derivatelor este escrocherie curata nu pariu pe bursa, insasi bancile care le vindeau le considerau toxice. La vremea respectiva am avut ocazia sa urmaresc o parte din audierile in Congres ale bancherilor…niste hoti de rand, cu aere de mari oameni de afaceri.
Bafta SUA este/a fost foarte mare si ca nu a existat nimic de pus in locul ei, nici o alta economie care sa aiba adancimea si forta necesara, dar China vine din urma si desi mai e mult pana sa ia locul Americii, deja SUA are sa-i dea peste 2000 de miliarde de dolari. China nu cred ca are sa va dea vreun ban, iar la un moment dat datoria aia se poate transforma in arma perfecta pentru impunerea yuanului ca modena universala, alaturi poate de un buchet de alte monede.
Ce ar fi daca China ar arunca totii dolari pe care ii are in economia americana, nu cerand banii inapoi, ci pur si simplu cumparand produse?! Pai sa vezi atunci inflatie pe dolar, iar daca toate tarile din lume ar veni in State sa cumpere marfuri cu totii dolari pe care ii au…pai abia atunci o sa vezi ce inseamna export de inflatie. Ca dolarii ramasi afara, prin defictul de cont curent, nu produc inflatie in SUA, dar daca s-ar intoarce ….cred ca Mexicul ar deveni un nou El Dorado pt multi americani…
Cam asta ar fi cu exportul de inflatie…
Fratioare Wall Street a fost un mare cazinou inca dinatinte ca Las Vegas sa fii existat. Poti sa spui acelasi lucru si despre The City in Londra. Nu stiu cine ti-a spus ca pietele de capital sunt altceva decat niste mari cazinouri. Cel putin in The City se pariaza la greu ca de pe la mijlocul secolului XVIII….
Deficitul de cont curent este finantat prin datorie privata si nu publica….certicate de trezorerie, obligatiuni guvernamentale finanteaza guvernul si evident deficitul budgetar al guvernului. Alta mancare de cartofi aici. Tot nu am inteles ce are asta de a face cu inflatia. In cel mai rau caz daca tot zici ca am dat drumul la tiparnita ne poti acuza ca suntem pe cale sa dam drumul la o alta bula speculativa de data asta pe piata de actiuni, fiindca evident nu poti sa faci bani cumparand obligatiuni federale,
Nu exista moneda suficienta?? Oare? Eu cred ca problema este una de simplul fapt ca majoritatea lumii nu vrea altceva. Va opreste cineva sa scoateti imprumuturi in euro sau franci elvetieni? Nu vad prea multe imprumuturi pe la voi pe acolo in dolari.. Daca pana si Zimbabwe a ajuns sa-si palteasca salariatii in dolari ce pot sa spun despre restul lumii. Dar de ce nu or face in euro. Sa nu-mi spui acum ca Signor Draghi nu a dat si el drumul la tiparnita.
Nu ne impurmutam ca sa ne platim datoriile…Bureau of Pubic Debt iti da toate datele, ne impruimutam sa finantam razboaie si mai de curand anumite programe sociale (entitlements) . Germania nu se imprumuta cu dobanda negativa…iti parchezi bani in Bundesbund-uri si pana iti scoti taxele din ei esti la zero. Cu Japonia la fel, dar cum sta ca astia au datoria publica la 200% din PIB? Nu vad la nimeni ca li se umple curul de lacrimi pentru ei. Si ghici ce, si astia au inceput sa aiba deficit de cont curent. Deci?
Deci club de hoti in ce fel? Ai vazut vre unul din personajele astea in boxa acuzatilor pentru furt, delapidare, etc. Hai sa nu mai credem in povesti de adormit copii.
Pai frate tu ce crezi ca sunt derivatele decat niste pariuri pe bani foarte mutli, Options and features have you heard of them, daca tot te tangui atata de inflatie in comoditati. Tu cum crezi ca bancile fac bani? Nu din aceste pariuri? Nu confunda derivatele cu credit default swaps, alta mancare de cartofi aici, un fel de obligatiune/harite comerciala unde multi fraieri au pierdut bani si nu numai aici.
Avem sa le dam chienzilor 1100 de miliarde iar japonezilor cam 1000 de miliarde. In mare ei majoritate (cam 62%) din datoria publica a SUA este tinuta de publicul larg, privat din SUA. Guvernul Chinei nu are sa ne dea nici un ban, dar atat guvernul Chinei, firme de stat din China si firme private din China sunt datoare la banci americane…it’s called working capital.
Ultimul paragraf nu l-am inteles. Aici presupun ca China ar vrea ca noi sa-i platim acum (calling in debts) iar noi dam drumul la tiparnita, iar in schimb ei cheltuiesc banii tipariti de noi aici. Am avea inflatie ceva timp, ar stimula economia, s-ar muta mai multi chinezi in California, Si? Fratello nu uita ca aici noi am avut inflatie fantastica in anii 1970 pana prin 1982? Ei a murit lumea ce s-a intimplat?
Adica un fel de perpetum mobile?! Datoria tot creste si America traieste tot mai bine?! Bre io nu am auzit de asa metoda de crestere economica. Piata de capital n-are nici o treaba cu notiunea de cazino. Acolo se capitalizeaza firmele sau se garanteaza tranzactiile. A devenit cazinou abia atunci cand restrictile dintre bacncile investiti si cele comerciale au cam disparut. Freasca Al de sus sa va ceara chinezii sa va onorati datoriile si odata cu ei restul lumii, ca o sa aiba America o dezvoltare economica din aceeasi colectie cu Argentina in anii „90.
Sincer credeam, ca notiune de export a inflatiei este foarte cunoscuta in scolile economice de acolo. Stiu ca se preda, cel putin la NYU, am vazut cursuri despre asa ceva (pe net), iar faptul ca aruncati dolarii pe piete si importati bunuri, este iar un lucru dezbatiut inclusiv in bordul FED-ului…
Pietele de capital au fost cazinouri intotdeauna; faptul ca nu mai sunt restrictii unde poti sa investesti a adus mai multi musterii (sau fraieri) la tejghea. Daca nu ai coaie sa joci la asa ceva si sa-ti asumi posibilitatea de pierderi grele nu prea ai ce cauta aici.
SUA a fost in aproape toata istoria sa (cu o mica intrerupere in anii 1830) o natiune datoare, Deci nu vad care este problema. Economia a crescut si evident si datoriile publice si private. Oricum o mare parte din deficitul de cont curent este bazat pe cheltuielile pe energie..cred ca la ascest capitiol incepem sa stam destul de bine.
Ce sa mai vorbim dintre corelatia dintre datorii si PIB. Iti mai aduci aminte de ultimul razboin mondial? La vreamea respectiva corelatia dintre datoria publica si PIB era mai mare decat astazi si SUA a intrat in recesiune imediat dupa razboi. Mare panica nu? La fel si cu faptul ca chinezii isi vor toti banii acum. Or sa stimuleze economia un timp si cam atata tot. Pana sa ajungem noi la Argentina care era (si este in continuare) dependenta de exporturi agricole mai este un drum fooooarte lung. Este ca si cum ai compara Romania cu Germania…hai sa fim putin sobri acum…
Export de inflatie?? O fi existand si aceasta conceptie nu zic nu, dar nu cred ca este ceva la care Federal Reserve se gandeste. Mandatul Fed este sa stopeze inflatia in SUA, nu in restul lumii. Si totusi cu sumele astea de bani enorme care sunt aruncate in SUA la ora actuala, vad ca suntem chiar OK in comparatie cu restul lumii la capitolul inflactie…acum ce facem? Nu ma avem inflatie la noi, pentru simplul fapt ca am exporta-to la restul lumii. Eu cred ca respunsul este mult mai simplu. Si restul lumii vrea sa traiasca mai bine. Veri ceva, evident ca o sa creezi cerinta, iar asta duce la presiuni inflationiste…cred ca venetienii au descoperit acest fenomen pe la inceputul secolului XIII.
pt Alex…și Georgel – văd că discuțiunea a ajuns într-o zonă simpatică.
Deci toată treaba, mizeria asta adică, depinde de cum purced evenimentele – mai exact ordinea și momentul instalării a două fenomene opuse: inflația – în sens de hiper-inflație, respectiv deflația – depresiunea deflaționistă.
Dacă aurul, care e măsură a valorii intrinseci (honest monney, dacă vreți) întoarce tendința decenială de creștere, atunci asta semnalează un eveniment deflaționist la orizont.
În orice caz becul de alarmă e spread-ul dobânzii de 10 vs 30 de ani TYNX, care momentan arată inflație în creștere întâi…
Dacă randamentul bond-ului (long bond) coboară sub minimul din oct 2008, atunci e deflație – pregățiți $ cash.
Dacă e de inflație, aurul zboară în maxime maximale de x mii $, cuprul, uraniul, petrolul și acțiunile sunt de deținut.
Restul e poveste.
Iar ce zice George, cu exportatul inflației, mai exact îndatorarea îi va ajuta pe yanchei, e adevărat.
Totuși, dolarul se ține prea bine ca să nu dea de bănuit că ceva nu merge cum vrea bărbosul Ben în devaluarea monedei… adică îs multe nații și toate au același interes cu moneda proprie, iar monede ibidem – dolar, euro, yen, youan… e de văzut care ajunge jos prima.
The bond spread indica o oarecare tendinta spre inflatie, dar nu cred ca asta este grija lui Bernanke. Politica ne-vorbita a Fed de vreo 4 ani este sa lase dolarul slab in fata euro si yen ca sa stimuleze exporturile de aici cu dobanzi mici. Eu zic ca asta ii merge pana acum. Nu poti sa faci acelasi lucru cu yuan (renmimbi) pentru ca este legat de dolar si de aici tensiunile dintre SUA si China si acuzatiile noastre ca China isi manipuleaza moneda. Problema lui Bernanke este ca banul ieftin ar putea duce la o bula speculativa. Lumea se imprumuta (on the margin) si cumpara actiuni pe piata SUA. Deocamdata este OK, chiar daca unii analisti au inceput sa dea semne de alarma. Problema lui Bernanke este momentul in care trebuie sa stopeze acesul la bani ieftini. O face prea devreme si s-ar putea sa ne trezim in 1933 si o recesiune serioasa, o face prea tarziu si ne trezim cu hiperinflatia anilor 1970. Sa speram ca omul asta stie sau va sti cand este momentul potrivit.
In afara oricaror discutii economia americana este cea mai flexibila din lume si acest lucru a scos-o de multe ori din probleme. Sper ca dolarul si euro, practic doua monede ale aceleiasi economii occidentale sa ramana puternice. Nu as vrea sa traiesc o prabusire a dolarului, urmata imediat de caderea euro.
Aia cu „fraieri: de pe bursa este aboslut reala, pana la urma nu te obliga nimeni sa cumperii ceva, vorbeam doar de ce s-a intamplat in mod real in 2007, o „taiere a porcului”.
Intratdevar FED-ul nu duce grija exportului de inflatie, ci chiar il incurajeaza. Ar fi naivi daca nu ar face acest lucru, iar Bernanke chiar imi este simpatic, desi are multe pe cap.
Una peste alta Alex mi-a facut foarte multa placere acesta mica discutie a noastra. Sa deie Domnul sa fie totul ok pana la urma.
Si eu sper la fel pentru ca nu prea ma incanta si nu ma impac cu gandul ca portoliul meu de investitii s-ar reduce in valoare la jumatate pentru a doua oara intr-un deceniu.
Incet, dar sigur, Rusia este subminata din interior de scaderea demografica a populatiei slave si inmultirea populatiilor asiatice de cult islamic.In momentul cand Rusia va fi locuita majoritar de asiatici, actuala Rusie nu va mai exista.Probabil ca tara va fi si mai enclavizata decat in prezent, pe criterii rasiale, etnice si religioase.
Prea le zici pe nemestecate, G. La partea cu mai au de crescut muuuult, îți dau dreptate. Ei au terminat abia primul val de creștere seculară din modernitate.
Problema cu imobiliarele e prețurile… și partidul nu poa să facă nikaka… chinezoii vor înghiți gaura și vor screme o generație, unde prob partidului e aceea că populii vor sări la gâtul conducătorilor pt propria nechibzuință și vor încerca să îi zdruncine de pe sus. De asta se tem conducătorii luminați.
Dar parcă sună cunoscut filmul…
Au insa un mare avantaj: conducerea de mana forte. Eu daca as avea o criza de orice fel in fata, as prefera o conducere centralizata, vocea unui singur om. S-ar putea ca acest lucru sa le fie in avantaj. China are intradevar probleme gigantice, incepand cu mediul si terminand cu saracia neverosimila pt noi, a chinezilor din mediul rural. Viitorul ei este cu totul nesigur, doar ca nu as spune ca nu au sanse. Au si ei sansa lor, noi ma indoiesc sincer ca mai stim cum se scrie cuvantul „munca”. dar…vom invata dijn nou, pe calea cea grea.
Vocea unui singur om imi pare extrem de periculoasa, mai degraba vocea unui singur grup de oameni, chinezii pare sa fi trecut peste complexul tatucului, a omului providential, la care noi inca aspiram cu jind.
Înțeleg ce zici matale, mai demult credeam asemenea. Totuși, conducerea centralizată nu stă în mâna niciunui om… nici măcar a lui Mao, dacă știi puțină istorie chinezească modernă.
Dar trebuie să îți dau dreptate, ei s-au ridicat, nu acum, ci acum 2000 de ani, prin muncă și așa vor domina – prin muncă și perseverență.
Cred că următorul val de creștere chinezească îi va duce pe primul loc, peste SUA, Europa sau oricare, iar al treilea val nu îl voi apuca eu, dar China va fi mare, cea mai mare atunci – va fi desăvârșirea strălucitoare a dragonului (va mai fi roșu?).
Profeția mea…
La fel cred si eu.
da …. tehnica militara a chinei se imbogateste si…as indrazni se imbunatateste calitativ pe zi ce trece …sa nu uitam faptul ca si a copia un lucru este dificil mai ales cnd vine vorba de tehnica militara ca sa va dau un exemplu tatal meu imi povestea odata ca un consatean de-al lui a fost la chinezi impreuna cu alti romani ca sa ajute la constructia unui baraj si cnd spun asta nu ma refer ca au mers cu lopata slava Domnului au chinezii destula forta de munca……ci la nivel de inginerie…………..azi??? roata s-a intors vin chinezii sa ne faca reactoare centrale eoliene etc pt ca noi in loc sa progresam am prostit in loc sa investim in tehnologii de ultima generatie tot o bajbaim mai inchidem o uzina mai privatizam pe dracu…….deh ne meritam soarta noi am putea fructifica o eventuasla apropriere de china dar stimabilii de la conducere nu isi dau interesu sa colaboreze cu o tara”comunista” „leninista” la urma urmei la ce sa te astepti de la o tarav care il trimite pe becali in parlamentu european sau pe vadim???astia ne reprezinta pe noi ca neam ????si nu neaparat ca neam dar ca si profesionisti??
foarte mule bunuri de larg consum din state sunt chinezarii. calitatea insa este mult mai buna decat ce ne vand noua. am vazut, nu am auzit. cresterea economica a chinei chiar se bazeaza pe ceva, sa fin seriosi, marota cu „comunismul” este doar pentru presedintele nostru si cei dispusi sa-l asculte.
Ai zis foarte bine, 1.3 miliarde locuitori. La asa volum nici nu ar mai trebui sa se inarmeze cine stie cat de tare. Ar trebui doar sa dea drumul la granite :).
Sau sa se predea din start. Mda stiu, banc vechi… 🙂
Atacatorul nici nu ar avea atata munitie :)) incat sai omoare pe totii ….si asta incazul in care chinezii stau si asteapta sa fie omoratii sa nu mai zicem daca lupta..
http://www.realitatea.net/elicopter-prabusit-in-judetul-bacau_1129001.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
Lent lent 🙂
Oricum, in alta tara toti de la conducere erau executati pentru genocid daca armata ar arata in halu’ asta…
Ministru se duce acolo cica, si o sa apara mai tarziu sa spuna ca asta e ca nu sunt bani….
mama lor de incapabili…
nu m-ar deranja daca ar fi fost ministrul la mansa, dar mor oameni nevinovati
Au iesit cu bine pasagerii 🙂
Acu cica 2 morti si 3 raniti…
Orice imperiu are nevoie de … care ste cea mai importanta resursa? Oameni. Asta este adevarul. Sua are mari probleme cu asta: decaderea este se simte la ei. NU mai au valuri noi de oameni care sa ii inlocuiasca pe cei cazuti. Noul miraj este China. Chestia este ca ei pe linga oameni si inteligenta au coincidenta, si resurse materiale. Cocteiul este pregatit. Arata ca SUA ACum 100 de ani. Plina de fabrici si cu o proasta reputatie de a face orice. Imi aduc aminte citate de acum 60-70 de ani despre SUA cand se zicea ca stiu sa fabrice doar lame de ras. :))) Si i-au ras pe nemti. Glumesc. Dar China are toate ingredintele pentru a trece pe locul 1. Defapt cred ca numai un razboi – doamne fereste eu nu am nevoie de dovezi dar de obicei necredinciosii sunt convinsi numai de chestii de astea.
Alex sta ,mai bine decit toti ceilalti comentatori la subiectul economie si politica monetara. Ce as complecta e ca toate statele inclusiv China invesrtesc moneda americana obtinutra de pe urma surplusului comercial in USA (adica cumpara treasury bonds sau stacks in US of A) deoarece numai asa ei pot tine pasul cu inflatia monetara sau pot face un cistig. Aceasta relatie simbiotica creaza o interdependenta intre societatile ce au surplus si US . In situatia in care China sau orce tara ce a investit in US incearca sa isi retraga investitia risca sa piarda deoarece valoarea investitiei va scade (ca urmare a tranzactiei de volum la bursa) sau va fi devaluata prin politica monetara a statului in care se fac investitiile adica in acest caz US. Cea mai mare parte a TB in US e detinuta de Japonia iar daca nu ma insel e urmata de Anglia, Canada si China.
Multumesc pentru compliment Darrell. Din cate stiu China si Japonia sunt cam la paritate in privinta datoriei care o tin in obligatiuni/treasury bonds cu Chinal la 1100 de miliarde si Japonia la 1000 de miliarde. Aici vorbim de guverne si institutii guvernamentale cum ar fi banci centrale si „sovereign wealth funds.” Restul ar fi Brazilia, Taiwan, UK, Elvetia, Rusia si Germania. O alta statistica interesanta este faptul ca pentru fiecare dolar de datorie detinut de straini, SUA tine in tarile respective investitii de 89 de centi, care de obicei platesc randamente mai bine pentru ca sunt mai riscante.
Good point Alex.
You’re impressive (I’m sure you already know that) and I think you should share some of that knowledge with others.
Come on George, let Alex write !!!
Thanks, I’m flattered, but I simply don’t have the time to maintain this type of an exchange of opinions on a regular basis.
As fi incantata ca Alex sa-si gaseasca timp pt articole, bineinteles fara nici o obligatie de cadenta. Asadar Alex daca ai ceva timp liber esti mai mult decat binevenit cu articole.
Sincer imi aceste discutii, mai ales ca avem si puncte de vedere diferite.
Nu promit nimic pentru ca nu stiu cand o sa ma timp liber, dar o sa incerc ceva, mai ales daca se gaseste si cineva sa-mi editeze lucrarea, pentru a evita anumite exprimari greoaie cu care ma confrunt din cand in cand. George poate ai si niste idei despre subiecte. Nu ma pricep la tancuri, avione, elicoptere si prosteli de genul acesta. Stiu destul de mult despre armele de infanterie organice infanteriei US, despre sistemul si politica de achizitii de aici, despre sistemele de comunicatii si IT, putin despre drone si politica de aparare a US si destul de mult despre US Marine Corps si US Navy, fiind un veteran de razboi al primei. Astept sugestii.
Adresa de mail cu care te-ai inregistrat este buna? Daca da ti-am trimis deja un mail.
Articole economice, geopolitica, mai ales din punctul de vedere al americanilor, ar fi extrem de interesante.
Let me put in my 5 cents. You know economics better than most and in my honest opinion you stick with what you know best, and let George stick with his guns or debate you (my money is on you).
Some of the topics can be : economics 101, derivatives, credit default swaps, bond market, mercantile exchange, market speculators, money supply policies …