Rusii saracii, nu mai scapa de chinezi! I-o fi ajuns blestemele Occidentaliilor, de pe vremea cand KGB-ul fura de rupea din tehnologiile vestice.
Acum, ivanii se simt napaditi de chinezii cei furaciosi, precum vita-de-vie de grauri! Orice ar face si oricat de tare ar lovi in stanga si in drepata…chinezii nu se lasa dusi.
Au sparlit un portavion, pe motiv ca-l fac casino, au furat/cumparat de la ucraineni, un Su-33, pentru portavionul lor, au construit fara licenta copii dupa Su-27, etc, etc. Daca mai inainte timp se multumeau sa cumpere si apoi sa copieze tehnologia militara ruseasca, acum s-au smecherit! Se duc direct in fabrica si uzine, dau spaga si iau informatiile!
Pe 20 iunie justitia rusa a condamnat la 12 ani de puscarie, doi profesori universitari implicati in furtul de informatii privind SLBM (Sea Launched Ballistic Missile), probabil fiind vorba de Bulava. Pretul?! 7000$!
In urma cu doar cateva luni FSB-ul a saltat un inginer care a vandut sau a vrut sa prefaca in bani informatii, tot despre Bulava.
Adevarat, din cand in cand, mai apar si americanii cu CIA-ul lor, dar dominant sunt chinezi. Astia, misuna peste tot, cumpara tot si au un predilectie marcanta pentru tehnologia rusa, cu care oricum sunt familiarizati. Sunt precum capusele, nu scapi de ei orice ai face!
Asa ca rusii, bietii de ei, nu stiu ce sa mai faca! Marele frate chinez are un sistem extrem de eficient in spionaj si anume numarul imens de agenti trimisi in misiune. Asa ca ce dracu sa faca si FSB-ul mai intai, pe cine sa prinda?! Americanii, georgienii, teroristii islamisti, alte servicii si agentii mai mici?!
Pana la urma da-i dracu pe ailalti, chinezii sunt in prim plan si sunt multi, si nu se mai opresc! Daca am merge dupa un vechi dicton, care declama: “Imitatia, este cea mai sincera forma de admiratie!”, rusii ar trebuie sa se simta foarte bine, adulati chiar, dar din motive neclare nu se simt chiar asa.
Sursa: strategypage
Rusia si blestemul chinezesc de pe capul ei: furtul de tehnologie
Bietii rusi cauta metode si ideei in incercarea de a opri productia de avioane rusesti, copiate in China. Iar acest lucru nu este deloc usor, mai ales daca ne gandim ca cele doua tari se presupun a fi, daca nu aliate, macar prietene.
Cea mai recenta repriza de…furat avioane rusesti s-a incehiat in urma cu cateva luni in coada de peste, pe motiv de Su-35. China dorea sa cumpere 48 de bucati, iar Rusia dorea sa vanda, numai ca rusii aveau si o foarte mica conditie: includerea in contract a unui articol separat care sa interzica cu desavarsire duplicarea avioanelor fara autorizatia expresa a Rusiei, iar chinezii nu vor sa auda de asa ceva.
Iar ivanii au dreptate! Deja se afla in productia de serie in China, copii neautorizate ale Su-27 (J-11), Su-33( J-15). Ba au dezvoltat si ceva modele proprii, plecand evident tot de la modele rusesti. Astfel avem J-16, un J-11 cu doua locuri si chiar J-17 un fel de avion semi-stealth cu capacitate de duce arme in cale interne.Fata de aceste probleme chinezii se jura ca respectivele avioane sunt 100% modele chinezesti, care cu totul si cu totul intamplator, au o mica asemanare, nu foarte mare insa, cu unele modele rusesti.
Fata de aceste asertiuni ciainizesti Rusia a oprit orice export de aeronave, continuand insa exportul de motoare, mult mai greu de copiat de altfel.
J-11, militaryphotos
Sursa: strategypage
George vezi ca J-11 este Su-27 nu Su-30.
Yap stiu.
De furat, toti fura, daca pot, insa putini se si pricep sa faca ceva cu ceea ce-au furat! Chinezii,fac parte dintre cei putini -poate chiar cei mai priceputi la asa ceva. Oricum, le fac la preturi rezonabile, multi considerand armamentul si tehnica de fabricatie chineza, fie ea si clone, ca fiind moderna si fiabila -un lucru este insa sigur, au export!
Nu-i adevarat cu numarul foarte mare de agenti chinezi. Sunt handicapati de rasa. Cum ar fi vre-o cinci „muncitori ” nou angajati la o linie de asamblare a lui SU35? Cam batator la ochi. Ai stii imediat ce e cu astia. Daca China opereaza „foarte multi agenti” intr-o tara unde rasa principala e caucazianul, atunci e musai sa aibe pielea alba si pe astia nu-i gasesti usor si nu-i angajezi de aiurea. Probabil ar opera numai in orase tataresti gen Kazan, unde ar fi normal sa gasesti insi cu ochii in forma de migdala. Mai degraba folosesc agenti racolati de nationalitate rusa, sau corup savanti in domeniu. Si aici e marele risc. Astia pot fi agenti dubli si sa fie angajati ai serviciilor de contraspionaj, cum s-a intamplat cu intermediarul rus al afacerii „SHKVAL”, cand un agent yankeu a fost prins cu nadragii in vine si arestat, cand primea contra cost planurile false ale celebrei torpile de la un angajat FSB.
Spionajul chinezesc e totusi o activitate in floare, avand in vedere cate produse au reusit astia sa reproduca. Nu trebuie uitat totusi ca in RP Chineza la putere e partidul comunist si in astfel de cazuri ei nu trebuie sa-si faca scrupule cu problema etica a faptei. Legile acolo sunt altfel.
Vor Bulava! Straniu! China inca nu e capabila sa reproduca artefacte mari, nu are inca aceasta abilitate tehnica. E una din majorele lor handicapuri. Sunt in stare sa reproduca cel mai complicat calculator american dar nu-s in stare sa fac propriul portavion de pilda. Si daca puneau mana pe Bulava nu aveau ce face cu ea inca. Nu stiau sa o integreze. Mai au de asteptat cu asimilarea unor astfel de tehnologii.
Bre agenti chinezi, poate insemna si oamenii care lucreaza pt China, dar nu sunt in mod necesar de rasa galbena, ci dimpotriva rusi get-beget. Plus ca multi pot fi lucrati in „orb”, adica sunt facuti sa creada ca lucreaza pt CIA, de examplu, dar in realitate ei sunt in slujba Chinei.
Asa-i si eu am zis la fel , da asta presupune un risc caci nefiind chinezi get-beget nu „controlezi” operatiunea. Poate sa vina unu sa te intoxice cu altceva decat i-ai cerut ca ala cu SHKVAL.
Totusi, ce naiba vor cu Bulava ca nu pot face nimic cu ea acum?
In general un serviciu secret are in tara-tinta doar cativa rezidenti ai sai, restul sunt racolati loco, din motive evidente: nu poti face cerere de angajare intr-o fabrica de armament. Legat de Bulava, ea este intradevar revolutionara, poate cea mai performanta racheta intercontinentala din lume. Esecurile repetate au fost puse de toata lumea pe seama subansamblelor de slaba calitate, insa toti au fost de acord ca proiectarea este foarte buna. Or pt China sa reuseasca sa fabrice o copie dupa Bulava, chiar la doar 70% din capacitatea originalei, ar fi ca un salt in timp 50 de ani.