Chinezul, cu ochi de sticla, din cer…

Wing Loong II

Chengdu Aircraft Corporation cu mare mandrie a prezentat, ceea ce compania chineza caracterizeaza a fi, cea mai mare drona din lume, drona cu cea mai mare autonomie din lume, drona cu cea mai mare capacitate de transport arme din lume si peste toate acestea fieratania este prezentata a fi foarte…stealth.

Ca seaman ca doua picaturi de apa cu RQ -9 Reaper americana, n-are – evident – prea mare insemnatate (la chinezii toate alea seamana leit cu toate alea ale altcuiva), marile minti gandesc deseori cam la fel. “Cestiunea” in cauza a fost prezentata cu ocazia Airshow China 2016 din Zuhai si se intituleaza Wing Loong II.

Wing Loong II

Tot conform cu presa si producatorul chinez, “zeci de tari” s-ar fi interesat de achizitia dronei, in rate, in leasing sau cu banii jos, lista fiind deja…coplesitoare.

Pe date tehnice, Wing Loong II (sau Pterodactyl II) , este prezentata ca fiind un bombardier-drona de observatie (ca cica ar avea si senzori – sau doar un chinez mai mic cu un binoclu mai mare) cu o capacitate de transport de 16 rachete aer-sol ( rachete aer-sol BA-7), drona putand transporta incluiv rachete/bombe ghidate laser (YZ-212 – bombe ghidate laser, YZ-102A- bombe de 50kg anti-personal sau mini-bombe ghidate laser – LS-6) ca si o o gama larga de alte tipuri de munitie inteligenta sau mai putin dusa la scoala.

Masa maxima a aparatului la decolare este de 4200 kg din care 480kg ar fi incarcatura utila sau armamentul. Daca impartim 480 la 16 observam ca cele 16 rachete ar trebui sa aiba o greutate maxima de doar 30kg, de unde ne rasare in minte intrebarea cam ce fel de rachete ar fi alea, mai ales daca tinem cont ca la americani cea mai folosita racheta pe RQ 9 Reaper este  una, la origine anti tanc, AGM-114 Hellfire – masa 49 kg (fara sistemul de lansare).

Wing Loong II

“Chineza” mai stie: viteza maxima – 370km/h, altitudine maxima – cam 9000m, raza operationala – 200km, desi chinezii sustin ca in anumite circumstante, doar de ei stiute, drona ar putea sa zboare foarte multe ore, chiar si 24 (legata probabil cu un otgon mai gros de un balon cu aer cald).

Doar ca “americanca” stie mai multe, astfel Reaper are o incarcatura utila mai mare – 1700kg (intern si extern), o viteza maxima mai mare – 480km/h, o raza operationala de aproximativ 2000km sau 14 ore si o altitudine maxima de 15 km.

Oricum, pentru inceput e bine, chinezii trag cu dintii sa-si dezvolte tehnologia militara, si cel mai probabil ca reclama sa fie pentru uz intern, cunoscandu-se faptul ca in China internetul este foarte liber, dar in anumite limite foarte stricte 🙂 .

De remarcat ar mai fi ca Rusia nu detine si nici nu „stie” sa construiasca astfel de drone, asadar eu, in locul ivanilor, mi-as monta un ochi – de sticla sa zicem, in amintirea unui fost coleg de blog, aflat in pribegie astazi pe meleaguri straine 🙂 – la spate sa-i vaz pe chinezi mai de-aproape, ca astia cam ard etapele intr-un ritm prea rapid pentru ca ivanii sa-si permita sa lase Siberia doar in grija Celui de Sus…

GeorgeGMT

95 de comentarii:

  1. desigur ca nu poate fi vorba de „stealth” mai ales in configuratia cu acrosaje.
    Greutatea utila poate fi variata/crescuta atunci cind ia maiputin combustibil, caz in care ar putea lua si 16*50.
    Si raza de actiune, sau mai bine spus durata de zbor, poate creste considerabil, dupa cum se vede drona are o mare anvergura, e mai mult planor, fara acrosaje cred ca are o finete de 25-30 deci daca prinde termice se-nvirte de te plictisesti.

    Secretul construirii dronelor e electronica si softwareul!

    • Dacă pune un mileu pe ea nici n-o vezi că-i pe televizor asa ca e posibil sa fie Stealth ….Oricum, e originala. Am și văzut ca scrie pe ea Abibas. Băieții fac ce știu mai bine … copiază. De acum încolo trebuie sa fie lumea cu ochii pe ei 🙂

  2. George, cu tot respectul, am calatorit in China, in diverse zone, vreo 25 de zile si m-am intors luna asta de acolo. lucrez in pharma, si vreo 55% din productia mondiala de substante active se face acolo. Legea UE ne obliga sa-i auditam.
    Nu am avut nicio problema cu internetul. OK… Facebook si Google au probleme. Am fost la un moment dat intr-o zona montana, o oaza ferita de poluare, (in rest n-am avut vizibilitate mai mare de 3 km exceptand zona Shanghai unde vanturile dinspre mare alungau norii poluanti.).
    eh, in zona aia, am stat 4 zile, era o baza militara aviatica in apropiere, si fara nicio exagerare, nu cred ca am avut 30 de minute fara sa aud/vad avioane miltare de vânătoare deasupra capului. Poate se pregateau de acel air show, dar erau impresionante. si faptul ca 4 zile, aproape non stop zi si noapte le auzeam, inseamna ca aia se antreneaza la greu.
    Am calatorit in interiorul Chinei vreo 3000 de km cu trenul de mare viteza. limitat la 300 km/h.
    Sunt oameni extraordinari de buni executanti. Problema apare daca ii intrebi de ce? Atunci, din 10 persoane, doar una este capabila/indrituita sa raspunda.
    Dar ca nivel de infrastructura, ca nivel de organizare si operabilitate in gari, pe autostrazi, in aeroporturi, n-am intalnit in viata mea nimic mai bun.
    Sa revin. Personal, credeam ca-s multi si atat. Nu e cazul. Am vazut in timpul calatoriei cu trenul, zeci de trenuri cu IFV-uri, APC-uri tancuri, otelarii cu hale de kilometri patrati. Totul in China e Gargantuesc de mare… Oamenii sunt mai scunzi, dar sunt șireți și manipulatori.

    • Viitorul le apartine si ei stiu acest lucru. Azi, maine, poimaine, peste 20 sau 100 de ani…pentru ei nu conteaza. Timpul este ultimul factor pe care ei il au in vedere.
      P.S.: Intr-adevar, sunt sireti si manipulatori. Vine din traditia lor. De curiozitate, ati acceptat macar un cadou, o mica favoare de la un chinez?

      • Daca primesti nu o sa primesti doar unul si dupa un timp trebuie sa faci un favor mai de voie de nevoie.

      • Nu. Dar sunt parolisti. Daca am stabilit ca imi asigura transportul de la si pana la, s-au tinut de cuvânt. Au alta cultura față de ceea ce suntem noi învățați. Am acceptat mese oferite pentru că altfel, era un fel de afronda adusă. altceva nimic.

      • RTI:
        Marcel Mauss, „Eseu despre dar”, Iasi, 1997.
        Teoria o stiu, eram curios daca s-a confruntat careva cu o astfel de situatie. Eu m-am ferit sa primesc ceva de la chinezi.

        • Din cate stiu pe la poparele din stepa cadoul este obligatoriu. Cam obligatoriu este sa ras[unzi si tu cu un cadou echivalent .. Alalt pluseaza .. Cine nu poate tine ritmul are un rang mai mic

          • Din motive evidente, nu am avut niciun cadou material sa le ofer. Sper ca le-am deschis ochii insa cu ceva know how. Niste link-uri la ghiduri, best practices, rezolvari punctuale in anumite situatii, raspunsuri la intrebarea de ce.
            Unii au fost parsivi, in sensul ca ne-au dat la masa tofu imputit „o delicatesa” am inteles, eu si colegul meu am mancat, iar din 7 chinezi care ne insoteau, au mai mancat doar 2. in plus, au vrut sa ne imbete dar au sfarsit prin a se imbata ei. Genetic au deficit de alcooldehidrogenaza si aldehiddehidrogenaza, enzime care metabolizeaza alcoolul etilic. In principiu, se imbata de la 2 pahare de bere 3 %. Dupa ce se imbata, isi dau arama pe fata, si vezi daca au fost sinceri sau nu pana atunci.

            • „Unii au fost parsivi, in sensul ca ne-au dat la masa tofu imputit „o delicatesa” am inteles, eu si colegul meu am mancat, iar din 7 chinezi care ne insoteau, au mai mancat doar 2. in plus, au vrut sa ne imbete dar au sfarsit prin a se imbata ei. Genetic au deficit de alcooldehidrogenaza si aldehiddehidrogenaza, enzime care metabolizeaza alcoolul etilic. In principiu, se imbata de la 2 pahare de bere 3 %. Dupa ce se imbata, isi dau arama pe fata, si vezi daca au fost sinceri sau nu pana atunci.”

              Asa e in Asia 🙂

              De multe ori te testeaza, ori de curiozitate, ori ca o gluma daca iti sunt prieteni, ori ca sa rada de tine daca se cred superiori, cum mi se pare mie ca au incercat chinezii tai. Si tot asa, vor sa te imbete si sfarsesc ei pe sub masa, dupa care poti sa iti descosi cum vrei. Eu as zice ca e dovada de prostie, fudulie si evaluare incorecta a „adversarului” 🙂

              Era o faza de-asta intr-un film mai demult. Cica au invitat niste albi la o cina in onoarea lor si li s-a dat sa manance sau sa bea nu stiu ce mizerie, cica e traditie locala, doar barbatii puternici o pot bea, e o insulta sa nu o bei pe toata etc. Nu mai stiu ce era dar era o scarbosenie ordinara care putea corespunzator. Albii incearca sa o bea, li se face rau, unu’ vomita, alta o scuipa, altu’ renunta etc. Se incing spiritele si unul din albi observa ca nici un localnic nu bea laolalta cu ei, asa ca aia vazandu-se prinsi, declara: ha ha ha, noi nu bem mizeria asta ordinara, o dam la straini si le spunem povestea cu „barbatia” ca sa radem de ei 🙂

              Tipic 🙂 🙂

              @Ghita Bizonu’: asa e la toate popoarele astea de stepa dupa cum zici, faza cu „cadoul obligatoriu” pe care nu-l poti refuza da’ trebuie sa raspunzi cu un cadou mai de soi, etc.

              Treaba asta e intalnita la afgani, pakistanezi, chinezi, mongoli, rusi, kazaci, uzbeci, azeri… si unguri 🙂 🙂 🙂 🙂

    • Florin:
      Abia acum am observat. 55% din substantele active folosite in producerea medicamentelor se fabrica in China? Europenii si americanii nu realizeaza ce prostie MARE fac. Lacomia aceasta are sa-i ingroape. Daca mai adaugam si productia din India, viitorul pe acest segment e previzibil.

    • @Florin A eu n-am fost in China dar am fost in alte locuri.

      China e tara marilor contraste. Tu fiind in domeniul farmaceutic si fiind acolo in interes de serviciu, ai avut de-a face doar cu jumatatea „aranjata” ca sa zic asa a tarii. Au foarte multe orase cu sute de mii de locuitori de care noi aici nici nu am auzit, nu vorbesc de Beijing, Shanghai, Shenzen, Chengdu, etc. In toate orasele alea gasim metrou de suprafata, autostrazi cu 5 benzi care le conecteaza sau chiar le patrund, nenumarate blocuri cu 30 sau 40 de etaje, mall-uri de 3 ori cat cele din Bucuresti, conectare la trenuri rapide, iluminat public destul de bun, fantani arteziere, parcuri aranjate etc.

      Ai punctat foarte bine partea urbana a marilor orase chinezesti, infrastructura care e la ani-lumina fata de ce aveau acum 25 de ani, partea cu executanti mai seriosi ca romanii din ziua de azi insa doar executanti, nu prea au gandire strategica sau de perspectiva – ma refer la omul obisnuit nu la conducere !! -, mentalitatea de „pentru ca asa trebuie” sau „pentru ca asa ni s-a spus”, etc. Ai punctat foarte bine si cu poluarea, nu degeaba India si China sunt campioane olimpice la poluare, Vestul a facut „outsourcing” acolo la productia de masa, chimica, poluanta, ieftina, produse de baza cat mai ieftin posibil, iar rezultatele se vad. Intr-un fel China, dar mai ales India, au crestere economica pe partea asta de „productie de plastic care se vinde in Germania pe post de ::iPhone made in USA::”. China are si industrie adevarata dar din totatul PIB-ului, e doar o mica parte. India e in principiu doar o tara de productie ieftina in cel mai bun caz, de aceea e si mult mai saraca decat China si va fi mereu asa, s-a mai discutat aici despre comparatia indo-chineza.

      Ai vazut bine si scara la care exista aceasta infrastructura, acele fabrici, etc… dupa cum imi spunea cineva, in China totul e mai mare: blocurile sunt mai late, mai inalte, strazile au mai multe benzi pe sens, trotuarele sunt mai largi, autostrazile au mai multe benzi, etc, totul completat cu mii de fabrici si hale gigantice. Intr-un oras mic din Romania, gen Resita, doar 3 sau 4 asemenea fabrici ar schimba radical tot orasul, acolo gasesti cu sutele, ca ciupercile. Nu degeaba suntem invadati de produse „Made in China”, ele sunt produse undeva 🙂 🙂

      De fapt de ce am raspuns, pentru asta: „Dar ca nivel de infrastructura, ca nivel de organizare si operabilitate in gari, pe autostrazi, in aeroporturi, n-am intalnit in viata mea nimic mai bun.”

      E o impresie datorata primei intalniri cu o astfel de tara, gen tigru economic asiatic. Tigru asa… fost sau actual, dupa caz.

      Daca vei avea ocazia sa mergi prin cel putin vreo 6 alte tari din regiune, iti vei schimba parerea cu privire la infrastructura, operabilitate, organizare si mai ales civilizatie, comportament uman samd.

      Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Hong Kong (considerata tara), Taiwan etc ar fi cateva exemple.

      Cum sa nu te infurii cand unii dintre astia, acum 40 de ani, aratau mult sub noi iar acum parca vin dintr-un film Star Trek… iar noi parca venim de la o sesiune foto cu Kosovo…

      PS: am spus „unii”, nu Japonia.

  3. Off Topic..intrebare pentru George…daca aceasta comanda pentru un partener extern ,este comanda lansata de catre Romania..
    http://www.army-guide.com/eng/article/article_3008.html
    Ar fii genial…poate asa se deschide si posibilitatea unei colaborari cu ROMAN?!?

  4. Nu mai radeti de chinezi ca ii copiaza pe altii si au produse de proasta calitate. Astia au bani, pot produce in masa la pret mic si recupereaza foarte rapid decalajul tehnologic.

    La un moment dat nu va mai conta atat de mult ca exista o mica diferenta de tehnologie fata de Rusia/SUA. Hai sa ne imaginam un posibil scenariu intr-un viitor oarecare: China in razboi conventional cu vecinii care sunt sprijiniti de trupe americane. Si cand nu te astepti, dinspre China apar 100 000 (o suta de mii) de drone mai mult sau mai putin stealth, produse ieftin in numar mare si capabile sa atace orice misca in aer, pe mare si la sol. Rezistente la bruiaj si urmand algoritmi de miscare/atac in formatie swarm/roi. Ce mai poti face atunci? Dar daca vin 500 000 sau 1 milion de drone (mici si ieftine si despre care nimeni nu stia ca exista) peste tine si nu ai ce le face chiar daca tragi in ele cu tot ce ai?

    • Hai ma ca la 100,000 , 500,000 , un milion de trone e suficient sa tragi un glont ca sansele sa lovesti o drona sunt mari unde mai pui ca e si de proasta calitate deci la un singur glont cade , tie tiar conveni ca cineva sa fure planurile la care tu ai investit timp bani , munca , resurse , etc dupa sa vina unu mic si jmecher si sa tile fure ?

      • Nu si daca zboara la altitudine prea mare pentru un glont si nu poti ridica in aer cele cateva F16. Sau daca se apropie de tine fara sa le poti detecta in timp util si trac inainte ca inamicul sa scoata pistolul.

        Sa nu uitam ca in China s-au construit orase fantoma. Nu blocuri, nu cartiere, ci orase intregi in care nu locuieste aproape nimeni. Daca redirectioneaza fondurile pentru aberatia asta catre inarmare cam cate drone crezi ca pot construi? Mii? Eu cred ca de ordinul zecilor de mii.

        Si nu trebuie sa fie toate high tech. Doar 1 sau 2 sau 5 din 100 trebuie sa fie plina de senzori&stuff, suficient cat sa le coordoneze pe celelalte mai simple.

        • Mii si zeci de mii de drone?! Ok, sa zicem – de dragul discutiei ca le au, cine si cu le controleaza?! Astfel de masinarii sunt dirijate prin satelit, pt fiecare drona iti trebuie o conexiune. Ca sa ne facem o idee ce inseamna o astfel de conexiune, americanii au disponibile in permanante cateva astfel de linii de comunicatii, sub 20.
          Asadar ar fi nevoie de sute de sateliti si o infarstructura atat de complexa si scumpa inca n-are sens sa luam in discutie o astfel de tactica.

  5. Inainte sa ridici in slavi mareata China….de ce nu spui de atrocitatile din regiunile autonome Tibet si Xinjiang…
    Sa vedem daca daca intr-un orizont de 20-30 de ani o sa mai existe Marea CHina( de fapt daca domnia Han-ilor o sa se mai exercite asupra acestor regiuni.

    • In 20-30 de ani posibil spre sigur sa apara si mai marea China(+ Taiwan). Cat despre „atrocitatile” mentionate lipsa de reactie a restului lumii demonstreaza ca RPC este o putere globala cu care nu vrei sa te pui rau.

      • Sau este la fel de posibil ca economia Chinei sa inceapa sa dea rateuri..

        • In momentul de fata ipoteza mea e mai plauzibila.

          • Eu cred ca primele luni din 2017 ne vor aseza pe un fagas care va dura decenii. Daca Trump chiar vrea sa schimbe ceva, acum e sansa lui, pentru el asta a fost o promisiune de baza in campanie si are suportul publicului.

            In 2015 China a exportat 4,5% din PIB-ul ei in State, SUA a exportat 0.65% din PIB-ul ei in China. Companiile americane care produc in China si exporta pe alte piete inseamna foarte mult, companiile chinezesti care produc in SUA or exista dar nu le stie nimeni. E clar cine are de pierdut mai mult, acum depinde de lobby-ul companiilor gen Boeing samd, care nu vor sa renunte la China.

            In plus, din nominalizarile deja facute e clar ca Trump se inconjoara de oameni foarte de dreapta si mult mai dispusi la folosirea puterii (nu neaparat militare, fara a o exclude si pe asta) in interesul SUA decat obama si ceata lui de pacifisti. SUA inca poate sa-i raneasca grav pe chinezi doar inchizand robinetul cu bani, cu fiecare an care trece va fi din ce in ce mai greu …

            • Radu…nu mai lua de pe wiki datele despre datele economice pentru ca te inseli cumplit pentru ca nu poti compara 2 economii total diferite!! CEa americana libera si bazata atat pe consum cat si pe export iar cea chineza care este una inchisa puternic reglementata si controlata de catre partid bazata in special pe exporturi.
              Sa te linistesc …nu stiu daca ai auzit de Foxconn ,o companie maricica cu venituri de peste 100 mld de dolari care produce pentru Apple..deja a anuntat ca o mute o parte din productie in SUA.(Cica a venit Trump).Iti mai pot da foarte multe companii care pleaca din China deoarece pretul fortei de munca nu mai este atat de mic…
              Si daca tot spui de cei pusi pe functii de Trump…important pentru noi sa fie numit Mattis la Pentagon( porecla lui este Mad Dog) calit in razboiul din Irak si Afganistan. Individul asta (are doar 4 stele parca) puscas marin, considera Rusia cel mai mare pericol la adresa securitatii SUA ..asa ca cu el la Pentagon nu o sa cedeze nici macar o palma de pamant in fata lui Putin..
              Cauta interviuri cu acest general si o sa vezi ca poate pentru noi o sa fie bine.

              • Sunt la curent cu „Mad Dog” Mattis, sper sa fie nominalizat si mi-ar placea sa nu-l puna ministru de externe pe Romney cum se aude ci pe Giuliani. In ciuda a ceea ce s-a zis despre Trump in legatura cu politica de aliante si situatia NATO, omul a zis (pentru cine l-a urmarit, normal) un lucru de bun simt: „tari super bogate si foarte dezvoltate (a si mentionat Germania, Japonia, Coreea de Sud si Arabia Saudita) stau cu mana intinsa la noi sa-i aparam pe banii nostri si lucrul asta trebuie sa inceteze. Fiecare sa-si plateasca cinstit partea lui!”

                Din asta eu inteleg ca tari ca Polonia sau noi care vom atinge cei 2% din PIB ceruti prin statutul NATO vom fi sprijiniti mai mult de americani sub Trump, mai ales ca la banii nostri si 1 miliard de dolari ajutor ar fi imens, tocmai ca sa se dea un exemplu pozitiv. Uite, dom’le, ca pe aia care sunt saraci dar se chinuie si vor ii ajutam! Eu sa fiu guvernant la Bucuresti cu poezia asta m-as duce la americani.

                In rest, cum am zis si eu si ai confirmat si tu, membri cabinetului Trump par a fi mult mai intransigenti cu rusii decat au fost astia de acum si mult mai decisi sa foloseasca toate parghiile de putere pe care le au si in relatiile cu China, Iran, etc.

                Si o ultima chestie pe care putina lume o stie, Trump a declarat in campanie ca vrea ca US Navy sa se intoarca la un efectiv de 600 de nave. Acum au vreo 300 si ceva. Sa vedem ce si cat s-o realiza, pana la urma lumea a ras si de Reagan ca era un actoras ratat si uite ca omul ala a ajutat imens la bagarea URSS in pamant!

  6. Siberia este ca si pierduta .
    Acum este de ales modalitatea pierderii :
    a) pierdere pierdere plus pierderi colaterale (damnum emergens et lucrum cessans cu aplicarea lu volenti non fit iniuria) plus pierdere de „obraz” [adica si cu banii luati, f@t@t si batut]
    b) pierdere pierdere cu pierderi colaterale [adica vrei nu vei stai capra si pierzi si banii]
    c) pierdere „mascata” in mod imperial (adica Imperiul Roman nu s-a retras ..a transmis sarcina adtitei lu Magistrum Equitium pre numele lui Atiila) cu pastrarea lui lucrum [adica stai capra cica de buna voie si primesti inpoi o parte din ce castigai]

    Fiindca draCii mei cei dragi, Rusia este – ca de obicei – in deep my sheet (buffalo = bizon).
    Ca tot se foloseste abuziv cuvantul „geopolitica” .. aici este vorba chiar strict de geografie politica!!
    Rusia, dpv al resursei umane este prea inconsitenta fata de marimea teritoriului ei – numai 8,4 locuitori/km² . A constat asta pe la 1867 cand a vandut Alaska (un fleaac de 7,2 milioane de dolari). Populatia etnic rusa sau macar rusizata este concentrata in partea europeana.. desi concentrata este cam mult zis. Cine a avut ocazia sa calatoreasca cu trenul pana la Moscova sau de la Mocova la (azi din nou) Sankt Petersburg stie despre ce scriu. Restu sa ma creaza pe cuvant . Si ca sa „aranjeze” lucrurile populatia scade …

    Ori , bogatiile Siberiei au decalnsat deja excitatia democratiilor dezvoltate si a celorlati mai putin dezvoltati.
    Le vor si rusii (bogatiile) dar sunt prea putini si .. scuze da nu prea au chef de Siberia nici platiti ! (In Siberia lefurile erau duble. in unele zone triple si peste . Ma rpg conditiile erau cumplite oar aprovizonarea lasa de dorit. Lasa de dorit acica era mizerabila si dupa standardele soviectice !)
    Deci le trebe cateva vezi de milioane de disperados dispusi sa lucreze in conditii extreme .. si aia sunt doar chinezii din zonele rurale!
    50 sau 60 de milioane de chinezi in Sibir … urmeaza doar negocierea „si noua cat ne lasati?” sau evacuarea!

    Rusia are 2 sanse :
    – marele proiect chinezesc al Noului Drum al Matasii in care rusii vor ocupa o buna pozitie (buna adica profitabila ) [ O „casatorie” cam fortata dar cu bune „colaterale” … aduca muirea nu il vrea dar nu o intreaba nimeni dar pe urma … luxul e LUX! si toti ii zic „Doamna” si nimeni nu mai vrea sa isi aduca aminre ca era ” o golanca ce nici chiloti nu avea”]
    – chinezii se pretind a fi singurul popor civilizat. Imperialismul lor a fost mai degraba unul cultural si comercial (esti un porc de caine prost crescut – refuz sa mai fac comert cu tine!) si s-ar putea sa tina sa demonsteze ca ei nu sunt barbari invadariri si hoti precum mongolii, manciurienii, rusii, englezii, amercanii, francezii si japonezii ! (v Prădarea palatului de vară Yuan Ming Yuan, interventia de la finele reascolaei bxerilor)
    Daca amimis junele putori din lista neagra .. scuze nu am mai cautat dupa 1860
    Deci ca popor civilizat .. ar fi sanse ca sa plateasca niste redevente ..

    • Siberia este ca si pierduta .

      Nea Ghiță, se vor mulțumi ciainizii doar cu Siberia? Întrebare de baraj…

    • Siberia nu este, nici pe departe, pierduta, Rusia stie si ea despre pericolul chinezesc. Eu sper ca in viitor Rusia, UE si SUA sa devina adevarati priteni si impreuna sa valorizam bogatiile siberiene, nu sa cada in mainile chinezilor care pe termn mediu si lung sunt inamicii Rusiei, ai UE si ai SUA.

      • Deocamdata „impreuna” valorizam bogatiile romanesti. Altii cu bani noi cu saracia si emigratia … Cica Viena este inconmjurata de codrii de juri ca e Vlasia insa Schweinii ne transofrma in desert si noi aplaudam .
        Da-mi voe ca ptr acesta politica sa pun o dedicatie
        https://www.youtube.com/watch?v=ye6QbtjsxUo
        A very ridiculous clown,
        Whose name is written
        In uppercase slaps

        My clown is locked up
        In some asylum.
        Success in a straitjacket,
        Cheers in a dark cell.
        Hands that go crazy
        And beat him with their song

        I am the king, and I reign,
        Hooray! Hooray!
        I have laughter that bleeds,
        Hooray! Hooray!

        INsa cu Rusia nu merge. Am ma scris Rusia e tara aiurea!! Urmasi de varegi si ai hoardelor scoliti de chinezi la Nercinsk (cand s-au mirat cum au cazut de idiotii satului) …. nu merge!
        Pentru rusi UE nu este! Poate tu crezi in UE, poate Patapievici samd sa creaza in UE … dar nu rusii. Ei stiu ca au invatat pe francezi ce e aia bistrou, ca au fost „echilibrul” conservator in Europa intre Congresul de la Paris si Razboiul Crimeii, ca de peste 200 de ani sunt Putere Majora in Europa. Au scoala stepei si a Chinei – divide et impera!
        Sunt ca naiba – frautzuziti prin traditie, imitatori ai germnailor in ce priveste tehnica si inca cateva cestii dar raman rusi .. et si on gratte le russe on trouve le tartare! (daca zgarii rusul descoperi tatarul)
        UE fata cu Rusia … e ca si cum ai lasa niste copii pe mana unui escroc pervers . O ocheada Frantei si la belle Marianne s-a umezit toata , a saltata usor poala „Johan na geana bulan de Sibir ” (petrol , gaze , minereuri) si urmasu’ lu’ Sigegird face ca Tarzan , pe Guido il gaidila sub barba „stii noi te te adiram Kazanski Sobor e copiat cu nerusinare dupa Basilica Sf Petru” si ala deja si-a dat drumu’ …mai ales daca ii zice ca cele mia fimoase bastimente erau din Italia …
        Nuu ar fi precum barbari germnaici in fata civilizatiei bizantine .. ar fi ca ebencii in fata sofisticarii mandarine !
        Dar ar puta fi o intelgere – bunastare ptr apuseni daca participa la dezvoltarea Siberiei si a Rusiei .. si ne lasa pe noi in labele muscalesti! NU mainile care fantala pian ci labale ce manuie cnutu… pana uitam cineau fots parintii nostri si ne uitam identitatea..

        Apoi uiti ca UE este concurent cu SUA. Asta a fots ideea de prin 2004 „Fuck the USA!” Las ca nice SUA … si acum vreo 10 ani RAND Corporation zicea ca UE mai dureaza pana in 15 ani.

        Caty despre a valoriza impruna cu SUA .. Ma faci sa raz. In cazu asta e ca si cum ai lasa pe Shiolock saia bomboana copilului. oate a tinut in anii 90. Azi sunt vaccinati.Uar „afacerea” Maidanului …. scuze a fost de natura sa reduca „credibilitatea” SUA.

        Si pricum ai da=o la intors .. In Siberia ai nevoie de oameni cu drujbe, cu pickhamere, care sa isi rupa opaselein ger si sa fie supti de tamtari , sa se tarasca in mlastini si zapada nu la botou cu claculatioruin fata la caldurica. Adica ai nevoie de .. chinezi!!!

  7. Pentru cine este interesat cu adevarat de situatia din zona, recomand „Butoiul cu pulbere al Asiei. ….” de Robert Kaplan.

    Dupa mine sunt 4 chestii foarte importante care pot afecta major destinul Chinei pentru urmatorii 50 de ani:

    1) Imperios necesar pentru ei ar fi sa creasca cu aprox 10% pe ani inca 15-20 de ani, fara asta economia lor ar fi complet instabila si o recesiune majora de 2-3 ani i-ar arunca 15-20 de ani inapoi. Daca reusesc sa mentina ritmul de crestere ar avea o economie care se poate sprijini pe consumul intern, azi depind intr-un mod incredibil de exporturi fara o solutie de back up;
    2) Daca partidul comunist va mai exercita controlul de facto sau vor aparea forte centrifuge. Ma refer la faptul ca pe masura ce nivelul de trai creste si exista din ce in ce mai multi oameni cu averi imense este de crezut ca nu vor mai dori ca cineva sa aiba putere de viata si de moarte (la propriu) asupra lor. Daca, de ex, regiunile bogate de coasta vor negocia o forma de autonomie limitata in schimbul unor fonduri cu care PCC sa dezvolte zona de interior super saraca, ar putea fi inceputul a ceva interesant.
    3) China este inconjurata de inamici si numai si numai de tari care nu au niciun interes sa o vada crescand si mai mult. Singura tara cat de cat importanta din zona care le este prietena si aliata este Pakistanul. Nu e cine stie ce daca pui in balanta in talerul celalalt Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore si multe altele cu o putere mai mica.
    4) E posibil ca si pe plan politic (SUA in principal) sa taie o artera vitala care ajuta la cresterea economica a Chinei si sa impuna tarife si penalitati pentru importuri si firmele americane care lucreaza cu chinezii, de asemenea sa reduca drastic numarul de studenti chinezi accesptati la universitati de top din SUA. Si este chiar foarte posibil ca surubul american sa inceapa sa stranga China exact din ianuarie 2017!

    • Sper ca din toate promisiunile electorale făcute, asta de la punctul 4 să fie singura pe care o să o respecte Donald „Duck” Trompetă.

      • Greu de facut asta… cercetarea din universitatile americane e facuta de studentii la doctorate. In zona de stiinte exacte americanii sant minoritari…de ordinul 25% . O gramada din diferenta sant indieni si chinezi…sint buni ‘lucratori’ dar nu cred ca sint neaparat cei ce vin cu ideile
        Program normal de lucru: 8:30 am – 7 pm, am avut colegi dintre ei care mai fac o a doua tura 9-11 pm…zilnic, inclusiv sambete si duminici. Cam asa arata doctoratul aici…si multi dintre chinezi fac asta apoi la lucrul. Aici e cheia cresterii chinei…munca pe ruptele
        Nu cred ca ai prea multi neasiatici interesati de ritmul asta de viata

        • Dar ai mexicani. 😉 Sau aveai, pana de curand. 🙂 Ma rog, problema e a deficitului comercial urias pe care il are SUA in comertul cu China.

    • ce are ursu in loc de mana ..

      Prima – la pct 3 Nu e cine stie ce daca pui in balanta in talerul celalalt Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore si multe altele cu o putere mai mica. Coreea de sud are o mica probelma – pe aia de nord. Singapore – un prasa stata aflat la dracu in patru. Populat de chinezi … Vietnanu si-a luat portia.
      Noponia nu crez ca ar fi chiar asa de dornica sa .. sa ce? Nu au resuit sa obtina decizia in cel mai favaoranil moment …

      secunda : partidul comunist va excercita controlul. Poa sub numele de partid confucianist sau partodul capitalismului chinezesc. COntrol ib stil chinezec – si vezi ca in piata Tian Amen au fots relativ mpderati si retinuiti!
      Nu bosa la democratyoe (se pare nici la noi nu ne putem lipsi de necesitatea de a ne lipo buzele de bucile Sefului – culmea cu cat mai intectual cu ata mai pupin!)
      ce are ursu in loc de mana ..

      Prima – la pct 3 Nu e cine stie ce daca pui in balanta in talerul celalalt Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Singapore si multe altele cu o putere mai mica. Coreea de sud are o mica probelma – pe aia de nord. Singapore – un prasa stata aflat la dracu in patru. Populat de chinezi … Vietnanu si-a luat portia.
      Noponia nu crez ca ar fi chiar asa de dornica sa .. sa ce? Nu au resuit sa obtina decizia in cel mai favaoranil moment …

      secunda : partidul comunist va excercita controlul. Poa sub numele de partid confucianist sau partodul capitalismului chinezesc. COntrol ib stil chinezec – si vezi ca in piata Tian Amen au fots relativ mpderati si retinuiti!
      Nu visa la democratie (se pare nici la noi nu ne putem lipsi de necesitatea de a ne lipi buzele de bucile Sefului – culmea cu cat mai intectual cu ata mai pupin!) .. China aare alta cultura. La ei dintai zeii, apoi conducatorii, apoi stramosii, parintii si in fine tu. Intr-o astfel de societate se poa considera ca conducatorii nu mai ua mandatul zeilor (si sa ii omori! Ce dovada mai buna ca tu detii mandatul cerurilor?!) insa nu te baza pe democratie.
      Si nu te baza ca oamenii „responsabili” (de la + 250 mil $$$$$ei in sus) „vor negocia o forma de autonomie limitata ” astia negociaza sa fie consultati! De rasul curului acum vreo 15 ani niste domni capotalisti mertuosi au fost primiti in Partidul Comunist! Cu avertisment : milioanele nu sunt suficente! Trebuiesc merite!!! (de ex dezvoltare economica … un nou tanc extra ar fi merite deosebite demne de a fi recompensate cu un carnet rosu!) Si idealul milenar este ca o votata impliniat sa se sfarseasca in slujba Imperiului de Mijloc (China este la mijloc : sus Raiul, dedesubt Iadul, imprejur diavoli straini necivilizati)
      SU cunosc si ei problema .. vor dezbolta si acele zone. Iar proiectul Noului Drum al Matasii …. ar fi ecavt ce trebuieste ca sa se ombine utilul cu placutul si cu implinirea datoriei fata de zei si stramosi.

      Trei – la tine pct 4. Ma cam grabesc (sa trec la felul 2 si ..) zic decta atat – cauta Fundatia, tirada lui Salvor Hardin cand explica de ce Comdandorul nu poate castiga.

      Daca nu ma dau „afara” Geroge si Razvan voi reveni ..

      • Daca ai fi si coerent ar fi perfect, altfel degeaba scrii. Cu toata stima.

        • Ce intelegi pri coorent? Uncle Sam te pup in ##r?
          Sau confunzi incoerent cu prost dactilograf ?!~(aici poti sa zici ca si vaca e pianista .. ca trebe sa inghit!)

          • COERÉNT, -Ă, coerenți, -te, adj. 1. Care se compune din elemente strâns legate (și armonizate) între ele; închegat. 2. Logic, ordonat, armonios.
            PS. Ce treaba are uncle Sam?

      • Nea Ghita, in primul rand poti sa scrii o singura data un lucru, daca dublezi acelasi paragraf sa stii de la mine ca nu se dubleaza si argumentele. Tot putine si firave raman! 😛

        In al doilea rand, esti forever blocat in niste paradigme complet depasite si la nivel micro si la nivel macro. La nivel micro cum vezi relatiile dintre oameni zice mult despre genul de relatii interumane pe care le-ai avut in viata. Sa fii sanatos, nu e niciodata prea tarziu sa te schimbi.

        In al treilea rand, paradigmele macro in care esti blocat, ai o educatie de tip totalitarist care te impiedica sa vezi ceea ce nu vrei sa vezi. De exemplu, daca a cazut rusia sovietica, deodata nu mai pare imposibil sa cada si regimul comunist din China. Nu zic ca se va intampla maine, peste 5 sau 20 de ani, spun ca eu nu sunt la fel de nesabuit cat sa EXCLUD o varianta, ceea ce domnia ta face cu multa gratie. In special daca variata aia nu-ti convine! 😉

        Iar in ultimul rand, doctrinele militare occidentale sau de inspiratie occidentala nu impun ca trebuie sa-ti omori milioane de soldati ca sa-ti pui drapelul pe Parlamentul statului pe care il invingi. E arhisuficient sa-l faci sa plateasca in oameni, material de lupta, capacitati industriale si infrastructura, cat sa-l readuci in epoca de piatra. De restul se ocupa timpul pentru tine.

        Fiindca domnia ta le are cu vrajeala, dar nu le are cu cifrele si cu logica, o sa-mi fac un pustiu de bine sa-ti (re)amintesc cateva lucrusoare:

        – Japonia, Coreea de Sud si Singapore au cumulat fo’ 200+ de F15, peste 300 de F16 sau echivalente, peste 80 de F35 comandate si care urmeaza sa le vina in urmatorii ani, zeci de avioane AWACS, SUTE de avioane de supraveghere maritima, zeci de avioane dedicate atacului electronic, zeci de mii de rachete AA state of the art (asta inseamna tita de bizoanca sa-ti fie mai usor cu limbajul Imperiului), zeci de baterii AA super performante, inclusiv antibalistice, fo 10 distrugatoare AEGIS, zeci de submarine, cateva portelicoptere antisubmarin, si foarte multe altele. In plus, numai Singapore, cel mai sighinas dintre astia are 2500 de AAMRAM si 4400 de Harpoon, adica poate sa provoace pierderi foarte mari aviatiei Chinei cat si fortelor navale, daca e cazul.
        Tot echipamentul asta de mai sus e state of the art (vezi mai sus traducerea). Iar peste toate astea mai adauga ce au americanii in zona si ce-ar putea sa mai aduca pe mare (sau pe sub mare) in interval de 10 zile!

        – Nu cred ca ai observat, dar n-am zis nimic despre Taiwan care are si ala o gramada de „jucarii” insa este singurul teritoriu cu adevarat vulnerabil.Totodata este un alt front pe care chinezii ar trebui sa lupte si unde sa piarda oameni si echipament pretios;

        – N-o sa existe in viitorul previzibil un razboi intre China si oricare dintre SUA, Coreea si Japonia care sa nu insemne o alianta a celor 4 (incl. Taiwan) impotriva Chinei. Adica o lupta pe foarte multe fronturi (aerian, naval, inclusiv submarin) pentru chinezi care, dupa parerea mea, sunt mult mai putin maturi tehnic decat SUA, Jp, ROK, TW, mai putin antrenati si mai putin integrati interarme si inter grupari de lupta.

        – China ar avea de aparat un teritoriu imens si plin de tinte (cand or incepe sa explodeze centralele electrice sa te tii), ceilalti au teritorii compacte si ticsite de tehnica de lupta.

        – Coreea de Nord este o necunoascuta completa, fireste ca domnia ta alege sa-i umfle cu pompa fiindca iti convine pentru argumentatie. In realitate ar putea sa fie asa sau ar putea sa fie ca Irak-ul, un depozit imens de tehnica militara si cu oameni care se predau la UAV-uri. Sper ca stii istoria asta, e reala!

        – Acum stiu ca multi percep razboiul ca pe o chestie gen Superman il bate mereu pe Batman, eu personal sunt convins ca si azi sa inceapa un razboi China ar putea sa provoace daune imense, insa din cauza geografiei si a decalajului tehnologic, China nu va castiga nici peste 50 de ani un conflict cu cele 4 – 5 tari pe care ti le-am zis, iar de ocupat vreuna, poate Taiwanul cu costuri umane imense. In rest, nimeni nu-si doreste sa ocupe China, ca n-are ce face cu ea, poate Rusia (doar ca nu poate), ca ei chiar daca n-au ce face cu lucrurile, sunt mari colectionari ca asa le e firea.

        • Ma rog, au avut si chinezii sansa lor sa-i bata pe americani daca ar fi ramas obama imparat inca 50 de ani. Ala sunt sigur ca incet-incet renunta de tot la armata ca doar suntem oameni civilizati si nu ne trebuie.

          Kumbaya!

          • Si AMRAAM in dotarea Singapore sunt 250 nu 2500.Iar Harpoon au fost produse in jur de 7000 toate de unde au luat Singapore 4500, nu mai scrie domnule prostii.

        • NU prea le ai cu strategia. Avantajul teritoriului mare este ca ai unde sa dispersezi. Teritoriile mici si compacte si ticsite de tehnica pot fi anihilate mult mai usor cu tehnica cu tot. Din cei 4 doar SUA este overmatch pentru China. Japonia sunt f greu de batut din cauza geografiei dar si a flotei nipone care ca dotare si traditie este momentan peste ca chineza. NU garantez ca situatia se va pastra dupa ce Type 52 si 55 vor fi in numar mare in serviciul operational.. Coreea de Sud ii respect imi place tehnica lor dar ei se bazeaza inca pe trupele americane ca sa se apere de Coreea de Nord. Ce sa mi vb de China. Cat despre Singapore oricat de state of art o fi tehnica lor de lupta este un loc in care atacuri la saturatie cu rachete de croaziera rezolva meciul fara multe discutii. Si in cazul lor China are cu ce. Pentru oameni care se leagana in iluzii si Coreea de Sud a trecut printr-o criza de supraincalzire economica si acum sunt bine mersi. Cine nu intelege ca limitele cresterii Chinei inca n-au fost atinse nu intelege nimic din politica globala. Eu raman la parerea ca unica putere capabila sa tina China la respect vor ramane SUA.Atat.

          • Eu am scris in clar despre centralele electrice, in general in primul set de tinte se afla sistemul energetic, inclusiv punctele majore de transformare, elemente ale retelelor si o dezechilibrare majora duce la caderea totala a sistemului. Iar fara curent e destul de greu sa porti un razboi, mai ales cand trebuie sa mai si hranesti 1 miliard si ceva de oameni.

            Trebuie sa fii de acord cu mine ca alea sunt usor dificil de „relocat”! 🙂

            • Mai trebuie sa ai si cu ce sa le lovesti, ori dintre potentialii adversari ai Chinei doar SUA au aceasta posibilitate. Daca ma uit pe harta si la lista ehipamentelor militare doar SUA au momentan aceasta posibilitate si sanse reale de reusita. Dintre ceilalti probabil doar Japonia va dobandi o capacitate limitata in acest sens dupa intrarea in serviciu a portavioanelor clasa Izumo. De fapt si acum ar avea posibiliatea cu clasa Hyuga dar capacitatea de care vorbesc ar veni odata cu intrarea in paine a avioanelor F-35 pe aceste nave. In rest admir dotarea acestor state dar exceptand Japonia cred ca nici Taiwan, nici ROK nici Singapore sau Vietnam nu cred ca s-ar descurca singure in fata Chinei si nu ar putea sa ameninte in mod real teritoriul chinez.

              • Pai asta inseamna ca suntem de acord, eu am scris din prima ca daca s-ar pune problema unui conflict, vorbim doar despre aliante mai mari sau mai mici in jurul SUA, respectiv Chinei in niciun caz Japonia vs. China, ce sa mai vorbim despre statele mai mici singure. Si sunt sigur ca ar fi cel mai costisitor conflict conventional imaginabil in caz ca s-ar ajunge la asta.

                Apropos, mie mi-a placut cartea lui R. Kaplan: Butoiul cu pulbere al Asiei. Marea Chinei de Sud si sfarsitul stabilitatii in Pacific, am gasit multe chestii de care habar nu aveam acolo si e vorba despre perspectivele „actorilor” din regiune! Ti-o recomand daca n-ai citit-o deja!

        • Radu

          in primul rand eu bag englezisme asa ca sa intelegeti si voi. Eu omteleg in romaneste.
          Doi „paradigmele macro in care esti blocat, ai o educatie de tip totalitarist” .. ma multiculturalism nu ar insemna doar marijuana si curism .. China chiar are alta cultura!!! Apoi „regimul comunist” chiar a cazut in China! Adica tin in fereastra mumia dar in casa …. in casa practica un capitalism extrem de dur . Si nu iti inchipui ca ai stii varianta care mi-o doresc (minus marele premiu la loto!) Baga in spatiul dintre timpane – poate sa caza regimul „comunist” din China … insa nu va urma un regim democratic … 2000 de ani de istorie, o tara a orezului-de-apa .. adica a despotismului hidraulic … democratie ca in SUA nu se poate. Daca insa ma uit la disperarea ca a iesit Trump si imi reamintesc de numaratorile, rasnumaratorile si iar renumararea voturilor cand a iesit Bush v.2 se pare ca democratia aia nu mai se poa nici in Americhia….

          Apoi cica „doctrinele militare occidentale sau de inspiratie occidentala nu impun” asa dupa parerea ta unconditional surrender este in limba chineza sau rusa? Despre ce discutam ?!

          Iar enumararea capcitailor militare ale Japoniei, Coreei de Sud si Singapore ului ar indica o superioritate de atac .China nu va ataca.. nici macar provincia rebela Taiwan (acum 50 de ani Taiwanu jura ca el este unica si legitima China care urma sa cucereasca China continentala) . Dar ptr orice eventualitate iti sugerez sa revezi harta – cum naiba sa atace China in stramtoarea Malaca ?
          SI as avea unele reticente – Taiwanul are prea multe inbvestitii in China (deh sangele apa nu se face!)
          Apoi preferi sa uiti capacitaile nucleare chineze .. faptul ca Corea de sud, Japonia ” au teritorii compacte si ticsite de tehnica de lupta” este un dezavantaj major. E ca si cum ai trage cu o arma de 12 fara foraj conic intr-un card inghesuit …. sau ca si cum ai arunca o grenada intr-o buda de 3 mp in care se inghesuie 4 gagii
          Sa nu mai zic ca gresesti complet ca cand scrii Coreea de Nord este o necunoascuta completa, fireste ca domnia ta alege sa-i umfle cu pompa fiindca iti convine pentru argumentatie. Nu o umflu cu pompa .. are cateva arme nucleare si vectori si grasutu pare dornic sa le foloseasca… Insa eu ma gandeam la altceva cand am scris Coreea de sud are o mica probelma – pe aia de nord Poatr nu stii INSA si Coreea de Sud se jura ca vrea unificarea …. iar unificarea nu ar fi chiar „o mica problema” data fiind starea submizerabila in care traieste poporul din Correa de Nord (cunoscut al meu .. care a fost in RPDC vreo 9 luni ca specialist „ma baieti aici e Paradisul” RSR din 85-86 „paradis”? Si din cate stiu acum in RPDC e „nitel” mai rau … ) Daca nu ginesti marginile …. nu e vina mea. A da. In 89 Eugen Ionesco a zis ceva despre coreeni din nord care in Bucuresti ar fi … in 2-3 zile a venit replica taioasa a ambasadei Coreei de Sud!
          Tu chiar crezi ca stii cum gandesc ? „Eu gorilian dau la cap !!!”?!

          In fine – priveste harta aia!
          http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/11/23/58358c0e5ab6550cb8c4b4a4/627×0.jpg
          Corea de S si Niponia se pot conecta f usor… si de fapt sunt „invitate de onoare” ca furnizoare de tehnologii. Contra cost! Sa nu mai zic ca pot accesa si resurse brute pe care sa le prelucreze .. Adica planu ala le pune orez pe masa!!!

          • Nea Ghita, ma dezamagesti! Pai esti om serios au ba? Noi vorbim despre fotbal (razboi conventional) sau popice nautice (razboi nuclear)?

            Si vezi ca scrisesem citet ca nu toate tarile insista sa piarda milioane de soldati ca sa ridice steagul pe Parlament. Pentru rusi n-au contat 1-2 milioane de morti sa faca asta la Berlin, americanii i-au chemat frumos pe japonezi sa semneze capitularea neconditionata fara ca mai inainte sa lupte ca prostii pentru Tokyo.

            Credeam ca e clar la ce m-am referit, ce naiba …

            • Nu poti face abstractie de optiunea nucleara … adica un statnuclear nu poate fi bagat in corzi …

              Si iar te intreb : dupa parerea ta unconditional surrender este in limba chineza sau rusa?
              Sau nu stii cum spa ajuns la capitularea Japoniei? Sau poate nu stii ca totusi americanii au renuntat la o pretentie … (puteau o faca cu cateva luni inainte)

              Si confunzi rau de tot situatiile .. Berlinul chiar a trebuit sa fie luat .. Ca rusii au luta plasa … eiluand „trofeul” si amercianii Bavaria (BMW, Simens, Mercedes, ) Nord-Westfalia (Krupp ) asta asa este

              INsa mai puiule mai invata si sa gandesti „de ce” dinciolo de palavre „occidentale sau de inspiratie occidentala” .. stea deraga sunt otrredusi minmtal. Nu pari a fi .. ci doar ca nu ai fots „ajutat” la timp (v referinta la babacu meu… )

        • @Radu

          Din punct de vedere strict al numarului de nave si al tonajului total, toate tarile inamice Chinei din Asia nu fac deocamdata cat China.

          La inamici am inclus Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Filipine, Singapore, Vietnam, Thailanda, Malaezia si cred ca si Indonezia. Era o harta comparativa mai demult cu treaba asta.

          Repet, strict numeric vorbind.

          Coreea de Sud si Singapore sunt printre cele mai bine inarmate state din lume avand in vedere populatia si procentul alocat pentru aparare, ambele sunt in top 5.

          Singapore e totusi la distanta suficienta fata de China pentru a face o invazie si o ocupare a tarii prea dificila pentru a veni dinspre mare. Din Shanghai pana in Singapore sunt 4 000 km, cam mult de parcurs pentru o ditamai flota de invazie cu zeci de mii de militari plus escorta pentru a se apara de toti inamicii mentionati mai sus. Alte porturi mai la sud ar scadea distanta dar problema de principiu ramane. O invazie la sol ar trebui sa treaca prin Thailanda si Malaezia, ambele tari aliate plus ar trece fix pe langa Vietnam care e unul din cei mai mari inamici ai Chinei, acolo se va lasa cu razboi la scara continentala pana sa ajunga chinezii sa ocupe Singapore.

          In toate comentariile de mai sus nimeni nu a mentionat Australia si Noua Zeelanda, care impreuna pun de o flota demna de mentionat, plus sunt prea departe de China pentru a fi invadate si ocupate de catre aceasta, mai ales Australia… care e un portavion nescufundabil pentru SUA, si as zice eu, si inocupabil 🙂

          Chiar daca statistic vorbind, China are armata suficient de mare iar pe partea navala are nave mai multe decat toti inamicii sai, cifrele nu sunt de ajuns iar geografia si distantele fac imposibila o eventuala cucerire sau ocupare a intregii zone de catre China.

          In toata ecuatia de mai sus lipsesc Filipine si Indonezia. Ambele sunt tari cu multe mii de insule si multi locuitori (100 milioane, respectiv 250 milioane !).

          Chiar daca lunile astea tantalaul ala de presedinte filipinez injura presedintele SUA si linge curul Chinei, in tara aia un asasinat e destul de lesne de implementat (au si antecedente) dupa care o poate coti inapoi la directia „milenara”. Indonezia e stat musulman dar mai nou se inarmeaza din toate partile inclusiv UE si SUA, iar manevre face cu SUA+Australia+Singapore.

          In caz de conflict ambele armate (filipineze si indoneziana) ar reprezenta fix nimic insa teritoriile lor, acele 23 000 de insule (!!) cu 350 milioane de locuitori (!!) sunt imposibil de ocupat si controlat de catre China.

          * National Coordinating Agency for Survey and Mapping, Indonesia has 13,466 islands.[1] However, according to earlier survey in 2002 by National Institute of Aeronautics and Space (LAPAN), the Indonesian archipelago has 18,307 islands and, according to the CIA World Factbook, there are 17,508 islands

          *The Philippine archipelago comprises about 7,500 islands

          Baze si refugii fara numar pentru SUA plus aliatii sai antementionati, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, Thailanda, Malaezia, Australia, Noua Zeelanda, plus de voie de nevoie Filipine si Indonezia.

          Singura problema adevarata in alianta SUA o vad intre Japonia si numerosii sai „inamici” istorici, cum ar fi Coreea de Sud sau Taiwan. Au mai fost frecusuri intre nave taiwaneze si chinezesti iar cand au aparut japonezii „ambii chinezi” s-au unit impotriva lor. Acolo e o cheie cum a fost introducerea Israelului in alianta anti-Irak din 1991, in care erau o gramada de state arabe. Vezi rachetele Scud ale lui Saddam care erau trase spre Israel, in speranta ca acesta va riposta si atunci voi iesi toti arabii din alianta.

          Daca SUA pot controla o alianta care sa contina toate statele antementionate, inclusiv Japonia cu Coreea si Taiwan la un loc (si eu cred ca pot), atunci China nu poate decat sa faca propaganda, sa declare „zone interzise” si sa-si arate muschii cu distrugatoarele pe mare… si cam atat.

          PS: in tot scenariul meu de mai sus am exclus complet Rusia.

          • Aferim, Sorine, mai rar pot sa spun ca sunt 100% de acord cu o analiza atat de intinsa ca dimensiuni si plina de continut! 🙂

          • Serios. Filipinele si Indonezia, Hong Kong-ul si Singapore au facut parte din Marea Sfera de Coprosperitate cu toate insulitele lor iar japonezii le-au inclus in sfera avand o armata de uscat destul putin numeroasa.Si toate erau la distante aparent sigure de Japonia. Iar Australia si NZ au fost la un fir de par de a fi invadate de japonezi. Noroc cu egalul din Marea Coralilor care desi tactic a fost meci egal, strategic a insemnat o infrangere pt japonezi. Si este adevarat chinezii momentan nu sunt interesati de expansiune in tot arealul Pacificului tinta lor pe termen scurt este sa-si impuna sau sa-si apere interesele in marile adiacente. Mai tarziu mai vedem, la rata actuala de dezvoltare a fortelor armate chineze cu toate ramurile incluse in 10-15 ani vor putea face mai mult decat sa-si arate muschii.

          • @Radu ms, ma bucur ca suntem de acord si ca sunt citit 🙂

            @Anla’shok: Aia a fost demult. Pe vremea aia Japonia era un monstru militar in zona iar statele din regiune chiar nu aveau cu ce sa i se opuna. Japonia avea 10 portavioane la inceputul razboiului, in timp ce SUA avea doar 7 pe toata planeta din care 3 in Pacific, iar superputerea navala a zilei, Anglia, avea doar 8 per total. Cu o asemenea concentratie de forte, Japonia in 1940 era in Pacific mult mai mult fata de ce e China in Pacific in 2016.

            Pe langa asta, tarile pe care le-a ocupat partial sau total, printre ele Indonezia, Filipine etc erau varza complet, impotriva celei mai puternice armade din zona (cea japoneza) ele puteau pune eventual cateva barci de pescuit 🙂

            Azi nu mai e deloc aceeasi situatie, China e doar putin peste inamicii ei iar asta fara sa socotim deloc SUA. Daca socotim SUA + Japonia + Coreea + Australia + NZ + Singapore + Indonezia + Vietnam + Thailanda + Malaezia + Taiwan cu tot ce au ele la dispozitie in regiune, versus China singura, cifrele nu arata deloc bine pentru chinezi. Sa nu mai vorbim de tehnologie, deocamdata chinezii copiaza tehnologii (rusesti, americane, de unde apuca) nu coreenii, japonezii sau americanii.

            Australia si NZ au fost la un pas de a fi invadate dar pe vremea aia aveau populatii simbolice si erau mult mai slab inarmate (Aus) fata de cum sunt acum.

            Plus ca Japonia avea totusi o anumita organizare, atat militara cat si administrativa, si mai aveau si experienta de lupta expeditionara. China nu are experienta luptei expeditionare, a atacarii si ocuparii unor teritorii mai indepartate de tara lor, iar ca model de organizare si eficienta e sub Japonia din WW II.

            China in 2016 e la diferenta foarte mica fata de inamicii sai in Pacific, fara SUA, fata de diferenta absolut uriasa pe care o avea armata/marina japoneza in regiune in 1940. Pe langa asta, daca punem si fortele SUA din regiune, balanta se inclina deja impotriva Chinei.

            China ca tara nu are capacitatea de a ataca, invada, ocupa si mentine ocupate toate teritoriile din zona Asia-Pacific cu care are probleme, si anume toti „inamicii” sai antementionati, nici macar daca SUA nu ar interveni deloc. Pur si simplu nu are logistica necesara, dar nici experienta sau personal suficient pentru asa ceva. Sunt tari intinse, foarte populate, zeci de mii de insule, ocuparea lor e imposibila. La asta ma refeream cu privire la ocuparea statului Singapore, pentru a face asa ceva China va trebui sa treaca prin teritorii destul de vaste ocupate de inamic, fie pe mare sau terestru. Japonia in WW II nu avea problema asta la scara respectiva, a trecut pe unde a vrut, mai mult sau mai putin ca prin branza, pana cand i s-a opus cu adevarat SUA. Pana si SUA a fost in inferioritate la inceput 🙂

            Insa da, peste 15-20 de ani vor face mai multe, DACA isi pastreaza cresterea economica sustinuta din ultimii 30 de ani si DACA nu i se vor pune „mici embargouri” tehnologice. Chiar si asa, nici peste 20 de ani China nu va putea invada si ocupa toata zona sa de interes din Asia-Pacific din motive de factor uman si logistica.

            Sa nu uitam ca tehnologia nu sta pe loc nici pentru Japonia, Australia, Singapore, nici macar pt Indonezia (o armata destul de moderna azi !), si cu atat mai mult pt Coreea de Sud care proiecteaza si produce armament de top pe aproape toate palierele.

            Totusi eu cred ca nu i se va permite Chinei sa mai creasca in ritmul asta inca 20 de ani ca sa aflam exact cata paguba poate face, in fond, o buna parte din economia si finantele lor depind de SUA, datoriile lor sunt in dolari, exporturile lor merg in SUA, etc.

            Plus ca toti analistii avertizeaza de ani de zile ca ritmul de crestere al Chinei din ultimii 30 de ani, si anume 10-15% pe an in medie, s-a terminat definitiv si nu mai poate fi sustinut nici pe viitor.

            Nu vreau sa fac pe Nostradamus dar as zice ca marea explozie economico-militara a Chinei (si a fost M A R E !!) si-a cam atins apogeul iar de acum inainte nu vor mai exploda in ritmul asta 🙂

        • In cel mai rau caz, insa dupa parerea mea putin probabil ( si in termenii unui razboi cu arme clasice China ar coplesi in cele din urma armatele acelor state, in primul rand pentru ca isi poate produce armanentul nu il achizitioneaza…) in al doilea rand ar putea sa dea si cu arme nucleare tactice, aici ar fi marele avantaj ca ei sunt rasfirati ca un continent si acele tari sund extrem de compacte dpdv comparativ. Cine crede acum ca alte puteri nucleare vor sari imediat de partea tarilor atacate de china cu arme nucleare tactice, cerd ca este naiv…. eu nu cred ca marile puteri nucleare, or sa lanseze arme unele impotriva altora cat timp teritoriul lor national nu este vizat in mod direct. Refritor la drona asta…( nici nu ma pricep) insa nu o fi ea cea mai smechera insa este destul de mult comparativ cu altii care nu fac mai nimic. Tot referitor la asta, in mod sigura Rusia este mult mai ingrijorata decat SUA de tot acest arsenal in continua crestere cantitativa si calitativa.

          • Si Coreea de Sud isi produce propriile arme, Japonia doar partial insa tara aia s-ar mobiliza cu viteza luminii si in maxim 1 an ar produce la randul ei aproape toata gama de armament. Idem pentru Singapore, desi la scara unui asemenea conflict cea din urma nu ar mai cantari atat de greu.

            De acord cu armele nucleare, daca cineva (a se citi Rusia sau China) ar fi atat de prost incat sa foloseasca tacticile, toate marile puteri vor indemna la calm si cam atat… nu va risca nimeni pentru alte tari. Nici macar pentru Coreea sau Taiwan, daramite pentru Romania.

            Asta e problema cand te bazezi exclusiv pe altii si dormi linistit cu gandul ca „ma, n-or fi atat de nebuni”. Si daca sunt, ce faci ?

            Inainte de WW I toata lumea zicea ca nimeni n-ar incepe un razboi.
            No comment…

            Inainte de WW II nimeni nu-si dorea un razboi (din lumea vestica asa zis „civilizata”), Hitler se baza pe asta si vesticii (SUA, Anglia, Franta, etc) l-au lasat sa faca prostii una dupa alta, pana cand s-au bagat.

            Azi toata lumea s-a pus iarasi de acord, vai draga, nimeni nu vrea razboi, nimeni nu e nebun, asa ceva n-o sa se intample.

            Memorie de peste 🙂

            • Inainte de WW I toata lumea zicea ca nimeni n-ar incepe un razboi.
              Gresit. Cimplet gresit!
              Totis stiuau ca va fi razboi. Insa unul scurt

      • Te iertam bre…cel putin pentru mine, Asimov si Herbert sunt niste zei:)

  8. Da oare va face China ceea ce a făcut Rusia în Crimeea?

  9. Apropos de ultimul paragraf al articolului, cand am descoperit situl si am citit zeci sau sute de articole in cateva zile am ras cu lacrimi de multe ori la comentariile lui gsg9.

    Gsg-ul, intoarce-te bre acasa! Daca fizic nu poti, macar aici, pe blog! 🙂

  10. yap,we are doomed?
    daca nu-s rusii is chinezii,daca nu -s astia sunt arabii,daca nici astia intra in scena evreii si guvernul mondial din umbra….iar pe banca de rezerva sunt masonii si iluminatti

  11. Americanii nu-i prea ia in serios pe ciainizi…
    https://www.youtube.com/watch?v=lu5VFxHrLi4

    • Mare greseala fac. Majoritatea sistemelor de telecomunicatii terestre si radio de prin lume (exceptie SUA si sateliti) sunt produse si implementate de chinezi. Daca mai vorbesc si de partea de coduri sursa cu milioane si milioane de linii, e cam greu sa te aperi de ei.
      + ca nu le trebuie prea multa cercetare cand retarzii de la LM le lasa serverele descuiate ca sa ia o gramada de date despre avioane si alte arme de generatie noua.

      Eu vad dronele lor mai mult pt supraveghere si colectare informatii decat pentru un atac in care cantitatea lor de armament (chiar dc arunci in joc mai multe) este limitata. Si apoi calitatea e precum caligrafia: daca insisti, progresezi.

  12. Ce imi spuses un priten indian ca in china doar partea de est a tari este prospera in restul tari fiind saracie

    • GFata de Inmdoa inde peste tot .. cam saracie da?

    • @Stefanita pai cam asa e, partea urbana a Chinei e in principiu in zona de est plus zonele de pe coasta de sud, cam atat. In rest, in adancul teritoriului, in nord sau in vest e saracie mare.

      Despre partile urbane poti citi descrierile lui Florin A.

      In schimb in restul teritoriului saracia e mare… aproape ca-n India 🙂

  13. Si cum se poate ca china sa nu devina o mate putere economic ( zic economica ca daca ai bani autonat ai si armata puternica )cand mai mari producatori de electricasnice si multe altele isi mut fabeicile in china caci mana de lucru e mult mai ieftina ii dai chinezului 10 dolari pe zii si lai facut fericit .

  14. E .. si pen’ca par a fi tolerat* apai sa profit.

    Trebuie sa explic ceva
    Situatia Chinei asa cum o „cunoasteti ” din istoria pe care cica o „cunoasteti ” este o .. intamplare nefericita ptr China si simetric fericita ptr altii- englezii in primul rand!
    Istoria Chinei are o particularitate – din cadnin cand , la cca 250-400 de ani imparatii inebuneau si doreau sa faca constructii mai dihai ca Ceasusescu. Situtaia se imputea rapid , se lasa cu ditai rascoala, umparatu era ucis (inpreuna cu crutea sa) , se intala onoua dinastie (de multe pri imparat era taranul care era seful rascoalei) si
    D’acapo!
    Primul din noua dinastie era cuminte. Aldoilea modest, al treilea decent dar incetu cu incetu incepeau s aiabe „nazuite inalte” care nu se puteau iecprima decat princonstrictii vaste (si inalte) .. si iar rascoala!

    Ei bine .. pe la 1800 dinastia manciuriana isi cam tyermina „mandatul cerurilor” (adica devenea insuportabila) Au inceput „ceva miscari”, unele proviomcii au inceput sa fie bantuite de banditism. banditosm la scara .. sineza. pe la 18–1820 era o flota de pirati (cindusa de o .. femeie!) cu un efectiv de 40.000 combatanti! A fpst eliminata cu greu … Dar au aparut alte din astea …

    Oe acest fond a aparut Razboiul Opiului.
    Asta ptr ca chinesiivinmdeau mult, cam orice NUMAI pe argint! (aveau o pasiune ciudata ptr argint. Il preferau aurului) Emgelzii nu mai stoua de unde sa faca rost de argint.. ins aua descoperit ca , lasati in pace, chinezii ar dori opiu. „Din pacate” gibernul imperila decapota de-a vlama consumatori, importatori chinezi si .. comercianti engelzi (daca puneau laba pe ei) . De aici si numele razboiului.
    Fiindca Imperiul era slabit (dinastia tot mai detestata si impotenta) neglezii au castigat. Dar din cate tin minte a fost mai degraba naval si , normal, englezii au prevalat.
    Apoi a izbicnic la doilea razboi al opiului .. de data asta terestru. Era cam spre 1860- cand deja armatele europene erau dotate cu pusti Minié (incarcare pe lagira tevuii, insa ghintuite tragand gloante Minié la ca 350-400 metri) si daca nu ma insel frnacezii aveau deja tunul ghintuit „Napoleon” (pezza di novanta” din limbajul sicilian) care au spulberat spendida cavalerie manciuriana … [cestie in felul ei importamta. Ca acea ocazie cavaleria de stepa a incetat sa fie arma suprema – vreo 2000 de ani zisa cavalerie de stepa a dominat campu’ de lupta precum tancu’ in in 1940-44] A urmat jaful nu mai stou carui plata si cam al Pekingului .. si au fost impuse niste tratate cam nasoale ptr China. Intre noifie vorba .. la 1820 cavaleria manciuriana ar fi taoata artistic su sabiile pe franco-englezi care ar fi fostdotatai „doar” cupusti cu teava lisa si distanta de tragere max 100 metri
    Dinastia find slabita .. auizbucnic rascolale. Prima si f puternica a fpts rascoala Taiping . Ca sa se mnetina dinastia a facutapel la europeni ca sa cumpere armanet modern. rmata imperiala a prevalat.
    Au urmatsi late rascoale .. iar ajutor occidental uneori si direct (soldati) .
    Ca sa potaplati datoriile .. s-a introdus un impozitspecial Li jin care era impus numai pe marfurile chinezesti .. ca europenii nu suportauca marfurile lor sa fie impozitate .. si dinastia avea nevoie de arme moderne!
    A urmat rascolala boxerilor .. si interventia „europenilor” (adica si a SUA)….
    Dar „scandalul” intern a conmtinuat pana la revolitia;uiSun Yta Sen . Parea ca lucruile se vor potoli insa pe naiba! Unii au inceput sa vrea prea mult .. latii sa se imta nedraptatiti.
    In fine cei 2 gineri ai lui Sun s-ua certata rau de tot. Care gineri? Pai Cian Kai Shi si Mao Tze Dun!
    A urmat sa zucem asa balamuc ocmplet completat cu haloimas general cu ceva completare de bardac i bacaleinia lavka (adica bordel cu bacanie**. Expresie ruseasca fiindca Kominternu a instuit Guomindanul Da, da DA! Primu favorit a lu’ Stalin a fost Cian Kai Shi si „capitalistii” sai!)
    Practic China era impartita in ca 4-9 zone conduse de armate .. armate care erau „proprietate ” a unui „senior al razboiului”
    Ei bine si chiar in aceasta sitiatie Japonia nu a reusutdceta Manciuko si inca ceva
    Ma rog .. a urmat infrangerea Japoniei, Stalin a preferat pe Mao … Mao a facut nebunia numita Revolutie Culturala ..

    Deci cca 150 de ani in care China a fost ravasita de conflicte interne….
    Insa e ceva ce in gnl nu se spune – la 1780 China era o tara in care abundau mestsugarii de calitate, avea manufacturi care puteau satisface rapid comnezi mari, era destul de dezvoltata si avea un excdent comercial colosal .
    Insa ca urmare a dezordinelor China a slabit. Pe la 1880 multi mestesuigaridisparusera, China importa, avea deficit si multise retrasesera intr-o agricultura de supravietuire . De unde , pe la 1780, China ar fi fost o tara „dezvoltata” la 1880 era deja clar „subdezvoltata” .

    Acum China revine …

    Si nu imi ziceti ca exista diferente intre Sanhai si fundu nu mai stiu carui dos rural din China. Stiu. Insa nu crdeti ca este o diferenta intre aia sofisticati din Venice, California si white trash din unele zone rurale ale SUA?!

    Nu nu ,ma dau chiar atat de destept. Insa imi place istoria, am avut 2 profesori buni si tata avea o laba GREA! Cestia cu profesorii buni e mai rara…

    * – par a fi tolerat . Insa nu su pe site-uri intelectuale care promoveaza toleranta si deschiderea culturala!!!! Din experenta -mai usor tolereaza majurul o alta opinie dect teleptualu!

    ** Nu nu stiu ruseste. Doar cateva expresii uzuale – sa cer de baut, mancat, tigari si mici injurii. De ex „T’voi mati” este „pe ma-ta!” Da aveti grija ca rusu caruia ii ziceti de dna ma-sa sa nu fie mai mazdrob decat voi! A si daca un rusnac va zice „huya” inseamna p@@a. Nu e o amabilitate .. da nu uitati ca si la ei golanii au cutite!
    A de unde stiu ?! Pai era mai usor sa faci o excursie la Moscova decat la Paris. Si mai ieftin (la Moscova puteam vinde camasi romanesti!) SI pana la urma .. la Puskin sunt 14 Cezane unu langa altu si Bautoarea de Absint (cel mai bun Picasso din Perioada Albastra. Sau poa pur si simplu cel mai bun Picasso!)
    Ma rog m-as duce si la Paris da de unde pognon? Ca daca as avea .. as trece drept alsacian (dupa accent) Front National 109%!

    • Nea Ghita,

      Nu cred ca se pune problema sa fii ban-at aici, eu unul nu vad niciun motiv, dar daca as avea puterea de decizie te-as pastra forever!

      Mesajele domniei tale asa banale, prolixe si lipsite de orice informatii utile au rolul unui joc gigantic de „spanzuratoarea”. Pentru mine e un exercitiu util sa incerc sa ghicesc cuvintele si sa le asez intr-o ordine logica iar pentru domnia ta e o terapie utila sa socializezi.

      Eu zic ca e win-win, baga mare in continuare, ai in mine un fan! 🙂 ))

      • Imi pare cu nespus regret ptr ORORILE (voit orori) de tastare. Au unele motive latele decat dislexia sau analfabetismu.
        Marturiesesc – nu am voie sa pun mana pe covrig. Insa sunt (eram ) nebun dupa masini* Vazand dexteritatea cu care tastez este ca nu ati dori sa fiti pe strada si eu la volan ?!

        * si arme! ALbe, de foc nu sunt sectar ci doar fata mijloace !!!

      • @Radu

        ocire prseoana cat de cat itnleiegtna nu are nveioe dceat de pirma si utlmia ltirea ca sa paoata citi, rseutl ltirerolr ptoae fi aeltaor.
        aucma dcaa mtalae nu gsastei ifnroamitlie Bizonului uitle , la fel ptoae un bou sa zcia CA craena e nsapa. vzei mtalae, nu toti snuetm IERBIVORI.

        • Satea rissec uc tilerele stecatea unst suro ed ticit, reabta cu ean Zibonu e ac rae opitac mrea is rindep lirete uiarea uc ae! 🙂 ))

        • Orice persoana cat de cat inteligenta si-ar accepta incapacitatea de a comunica eficient, ne exprimam coerent si inteligibil sau stam si ne uitam fara sa ne scremem ideile comunistoide, aerele de superioritate, tinerete pierduta, lectii de istorie si nostalgia dupa excursiile Moscova-Leningrad. Imi asum intrarea in spam.

          • 1)lectiile de istorie sunt bune …. te pot invata ce se poate si ce nu se poate. Sau de ce nu se mai poate
            2)Excursile alea se pot numi si „cunoasterea terenului”. Uneori este importanta
            3) Mai sus mi-ai reprosat lipsa de coerenta. Ai uitat sa explici ce ai gasit incoerent in expunerea mea. AM sustinut ca conducerea centrala a Chinei va ramane „ferma” cf traditiilor milenare . AM sustinut ca vecinii nu prezinta un pericol ptr China, Am am sutinut ca Singapore este la o prea mare distanta ca sa poat fi atacat de catre China sau ca el sa atace China. Ce este incoerent aici ? Findca inteleg ca esti o persoana inteligenta cu capacitatea de a comunica eficient ma astept sa ma combati aducand argumente. In lipsa lor da-mi voie sa ma joc de-a superiorul . Mai ales ptr ca in limita posibilitatilor am urmarit politica Chinei. Care a fost cu totul si cu totul remarcabila … evitand sa intre in zonele „sensibile” ptr europeni sau SUA si „culegand” doar zonele sa zicem „abandonate” dupa 1990 .

            4) Toti ne pierdem tineretea . Si toti regretam ca nu mai suntem tineri .,,

            • Multumesc pentru raspunsul pe care-l pot intelege.Asadar.
              1. Lectiile de istorie sunt foarte bune atunci cand sunt impartiale/obiective si au continut legat de subiect (Ching Shih). Ca si paranteza eu nu am citit, invatat motivat de palma grea a parintelui.
              2. Dumneata ai fost „operativ” si recunosti asta pe un site public?
              3. Copy/paste a definitiei termenului coerent, dumneata nu te-ai aliniat acelei definitii in postarea respectiva. Nici continut si nici forma.
              4.Aici imi cer scuze.

              • Intelegi gresit.
                1) De citit am citit si citesc din placere. Insa babacu avea o „pretentie”: sa gandesc. Si ma „ajuta” . Asa ca eu mi-am pierdut iute entuziasmele facile si am inceput sa caut si contra-argumente…

                2) nu am fost operativ. INsa drumu ala cu trenu …. m-a facut sa inteleg altfel Rusia…. Sa mergi ore inntregi si sa nu vazi decat campie plata la orizont .. numa iarba ore intregi. Rar de tot la mare distanta un varf de turla sau de macara.. dupa mai multe ore realizezi brusc ca Rusia, dpv al resursei umane este prea inconsitenta fata de marimea teritoriului ei… Sub unele aspecte Rusia este o Arabie sau Sahara cu apa si iarba…. Populatia rarefiata se aglomereaza in veritabile „oaze” … Ca sa intelegi ce citesti ti-ar trebui si tie un drum de cateva ore cu trenul prin Rusia..(e ca si cum ai merge de la Bucresti la Cluj si ai vedea o singura statie de tren Sau nici una!!! )
                Invers .. pe ruta Tragoviste-Pietrosita am avut impresia ca ala nu e tren ci tramvai ….. MA rog se zice ca in NorduI Italiie sauprin Germnaia trenul e chiar tramvai (adica statii dese …)

                3. Actor incubit probatio .. adica un citat ceva ? Si dupa ciatat o mica critica precum amanta care iti ofera ciocolata*?!

                4. Nu e necesar sa iti ceri scuze. Mult mai iute decat crezi intr-o zi o sa te uiti in oglinda (te barbieresti sau te speli pe dinti, ochi) si o sa te miri : „cand Doamne? Ieri eram tanar!!” Da nu te nelinisti .. ce e mai rau urmreaza .. Ea mai vrea a doua oara si tu raspunzi „poate poimaine!” (ma rog fata de Ilie Nastase si Putin nu am dus viata sportiva) Si daca traiesti destul .. dintai cica uiti la ce serveste amanta si apoi cauti in dictionar intelesul cuvantului amanta …
                Nu este necesar sa iti ceri scuze…
                Ca e duminica. Banc vechi, Functiile cioclatei :
                – cand un barbat mamanca din proprie initiativa ciocolata se cheam ca e autocritica
                – cand sotia da sotului ciocolata se cheam ca e critica tovaraseasca
                – cand amanta da amantului ciocolata el este sub orice critica!!!!

  15. Mereu vad stiri depre china de cum se mai darama un pot sau vreo cladire de vine ce erau construite….

    • Daca raporezi asta la catitatea pe care o construiesc ( caldiri, poduri, autostrazi, cai ferate, retele de metrou…. etc..) rata de esec nu este chiar asa mare. Unde exista dezvoltare accelerata, bani multi, apare si coruptia si unele accidente au legatura cu asta… insa cred ca este o greseala sa credem ca acele accidente reprezinta situatia in genere din China „tehnologica”.
      Asa se facea bascalie pe la noi si de lucrurile turcesti… si cum.. asa cum radeam noi de ei ( de parca noi am fi germania etc. ) cu un sasiu sub licenta si-au incropit un tanc la care or sa aibe si motor intr-un final oricat am rade noi de ei… Daca nu ar fi deraiat asa de rau ca in ultima vreme, cred ca nu aveam nici o greata sa ne dotam cu Altayul lor….daca am fi avut posibilitatea. Desi eu nu eram de acord, erau cativa care sustineau ca pentru Moscheie daca ni se dau tancuri si vase ( contracte avantajoase) sa zicem da fara retineri. Am vrut sa subliniez ca prea des suntem ancorati de anumite prejudecati fata de alte tari ( china in cazul de fata, sau turcia pana acum cativa ani …) si orice am face noi zicem ca fac prostii, vai de mama lor de amarati ce sunt….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *