Chişinăul în genunchi: Moscova recrutează soldaţi pentru Armata Rusă din Republica Moldova

 

deschide md transnistria rusia recrutate

La câteva zile de la vizita discretă a viceministrului Afacerilor Externe rus, Grigori Karasin, la Chişinău, mass-media din Republica Moldova a sărit în aer după ce a putut proba şi confirma recrutarea de cetăţeni ai Republicii Moldova ca militari pentru armata rusă. Astfel, deschide.md a fotografiat şi difuzat o poză făcută la Tighina, oraş din zona de control a conflictului de pe Nistru, aflat sub administraţia separatistă, unde militarii ruşi desfăşoară campanii de recrutare a cetăţenilor din întreaga Republica Moldova în armata rusă.

În fotografie se poate observa cum indivizi îmbrăcați în uniforme militare ale Federației Ruse stau lângă nişte corturi de campanie, iar, alături, se află două steaguri: unul al Federației Ruse, iar altul al forțelor de Menținere a Păcii din Zona de Securitate. Tot acolo se observă un panou pe care este scris: „Înrolăm cetățeni în serviciul militar prin contract al Federației Ruse”. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, George Bălan, a confirmat veridicitatea acestei fotografii, declarând că știe despre această campanie, însă o reacție oficială va veni mai târziu.

Republica Moldova se confruntă din ce în ce mai puternic cu problema mercenarilor, voluntarilor cu pregătire militară în teatre de război care se vor reîntoarce în ţară cu pregătirea făcută. Dealtfel, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dat publicităţii capturarea unor asemenea mercenari care au luptat în regiunea separatistă Donbas şi au revenit acasă. Ei provin atât din Republica Moldova, din teritoriul aflat sub controlul autorităţilor legitime de la Chişinău, dar cu precădere din zona autonomiei găgăuze. Despre această regiune se ştie despre recrutări şi pregătirea de mercenari şi voluntari în regiunea separatistă nistreană. Este însă pentru prima dată când avem direct recrutarea unor civili pe teritoriul Republicii Moldova de către armata rusă.

Departe de linia pro-europeană în care s-a lansat, fără nici un pic de deferenţă faţă de Bucureştiul care îi oferă ajutor umanitar şi nerambursabil, de dragul de a face pe plac Rusiei, socialiştilor lui Dodon şi comuniştilor lui Voronin, PDM se lansează în declaraţii fără valoare juridică dar cu simbolistică politică profundă în tentativa de a condamna orice cetăţean care ar dori relaţii mai apropiate sau integrarea în NATO sau care ar discuta perspectiva unirii cu România, după manifestaţiile din 27 martie.

Nimeni însă nu pune problema unei declaraţii a Parlamentului care să ceară retragerea trupelor ruse din Republica Moldova, să condamne şi să sancţioneze separatismul şi nu păzeşte atributele suverane efective ale Republicii Moldova asupra întregului său teritoriu.

Sursa/articolul integral : EVZ – Iulian Chifu

94 de comentarii:

  1. Mda… vom avea de furca cu teritoriul asta ca sa-l alipim la Romania. Cred totusi ca cea mai buna arma a noastra ramane un drum catre o societate cu o economie cat mai de piata si care sa aduca la un moment dat si bunastare, bunastare care sa le faca cu ochiul celor de peste Prut si sa uite de propaganda Moscovei

    • capatu` satului

      daca va fi suprematia lejii sprijinita de servicii – este posibil ca si rusii si ucrainienii sa doreasca alipirea la tara noastra,
      lejea respectata duce la cresterea predictibilitatii in ieconomie si creste apetenta pt. investitii,
      totusi serviciile si justitia nu trebuie sa fac abuzuri dincolo de ceea ce permite lejea,
      interesu national trebuie sa primeze,
      cum s `au produs atatea erori judiciare si smen 15 ani de la involutia din `89;
      este rezonabil o perioada de 10 ani de suprematie a lejii, desi ma indoiesc,
      istoria are o anumita ciclicitate in timp

      asa cum a fost monstruoasa coalitie in 1866 si usl mai recent se pot naste monstrii politici asemanatori,

    • Exact Sandel, daca politicienii nostri nu ar fi facut din tara asta un examplu de „asa nu”, eram deja uniti, dar asa la ce sa se alipeasca…..

      • Unirea se putea face pana in 1994 maxim in 1996 fara sa se fi cauzat probleme majore atat pe plan extern si intern .
        rusii erau slabiti din cauza caderii pe care au avut-o in urma dezintegrarii URSS , nu ar fi retaliat .. cu toate ca au armata prin zona …
        intern … ar fi fost putin mai complicat , pana integram economia Moldoveneasca in a noastra , pana ajungeam la un numitor comun … probabil ca daca azi eram impreuna am fi fost la nivelul Albaniei daca am fi avut exact aceiasi politicieni .

        pe de alta parte , nu uita cine a fost la putere din 1990 pana in 1996 : omul rusilor , cel are a sabotat tara … no comment .

        iar la final , trebuie sa adaug si incapatanarea clasei politice moldovene care odata ce a prins curaj si s-a vazut in varful gunoiului , nu a acceptat sa coboare in rang . Adica cum , sa dea Bucurestiul ordine Chisinaului ????

        deci , cablul electric e intrerupt in mai multe locuri , nu doar intr-unul !

    • Moldova nu se va intoarce la Romania fara varzare de sange.
      Problema e ca noi acum nu avem capacitatea militara sa intimidam in nici un fel PE RUSI.

      Se pare ca rusii transmit un mesaj clar: NU CEDAM MOLDOVA DECAT PRIN VARSARE DE SANGE (daca pjteti sa o luati)

      Propunere mea este ca Romana sa inceapa pregatirea a 2-3 batalioane de soldati angajati, cetateni moldoveni, trupe speciale, pe teritoriul Romaniei. Unitati specializare ptr a interveni in caz de haos in Rep M.

      Sa fie incadrati militarii ca un sprijin financiar regulat, acordat rep Moldova.

    • @ Sandel : ” cu teritoriul asta ca sa-l alipim la Romania ”
      1. DE CE AM FACE ASA CEVA ? inca nu a reusit sa vina cineva cu un argument total solit (si nu marefer la contextul istoric , pentru ca daca ar fi asa atunci UK ar trebui sa faca lobby pentru a-si recupera teritoriile pierdute de pe vremea Marelui Imperiu Britanic ; la fel ar trebui sa faca si Polonia si Finlanda etc ) .

      2. ( SPOLER ) : alipirea nu se mai poate din momentul in care am intrat in UE si am semnat intelegerea aceea in care Romania renunta asupra oricaror pretentii teritoriale , nu se poate implica in campanii de genul + altele lucruri ce au tangenta cu acest subiect .

      • Techies, scrii sa te afli in treaba!
        Nimic nu poate impiedica unirea pe cale pasnica a doua tari. N-am fost niciodata imperiu! Daca vrei sa te iei de cei care refac imperii, ia-te de rusi!

        • Imi pare rau Marius dar TU vorbesti prostii . Cum sa incalci principiile pe care noi deja le-am semnat si ratificat in Parlament ? Tu macar esti constient de repercursiuni sau te vorbesti doar pentru ca esti ultra-nationalist ?

          Bun , si faci unirea , ne da UE afara , ne mai freaca si niste si niste restrictii economice . Ce facem mai departe ? Te pui tu paravan impotriva rusilor ? Ne aperi si pe plan politic cat si economic ? Banii aia de la UE care nu-i mai primim , ni-i dai tu acuma ? (acuma daca tot ai venit cu ideea , du-o pana la capat) .

          Bun , dar ce faci in Ziua 1 dupa Unire ? Dupa o saptamana 1 sau un anul 1 ? Explica-ne , detaliaza . Sunt sigur ca o sa zici ” e o prostie , iarasi vorbesti sa te afli in treaba etc ” . OK , dar vezi tu NIMENI nu are un PLAN economico-social de integrare . toata lumea are VORBE si IDEI . personal sunt satul de vorbe si idei , iar daca tu ai chef sa investesti in basme , te rog sa pregatesti portofelul pentru pot sa-zi zic si eu cateva basme – si vezi ca nu-s ieftine .

          Legat imperii : Polonia a avut Imperiu Dupa Primul Razboi Mondial? Finlanda ?

          Rusii , ca si turcii si alti cativa , traiesc cu speranta ca poate-poate ” vechiile vremuri ” or sa rasara din nou , vremuri in care lumea se poate destabiliza prin vechile metode , prin care pot manipula tot prin aceleasi metode .
          Ori tu , tot prin aceleasi metode invechite , alegi sa faci miscari prin care vrei sa iei ” culegi de pe tabla de sah 1-2 pioni , timp in care nu-ti pazesti turele si caii ” . In momentul de fata , ori iti alegi cu grija miscarile cu 5 mutari inaintea adversarului , ori esti terminat .

          Te rog , nu mai vinde vise , pentru ca miscari dintr-astea le dau nas ungurilor care nu doar ca isi fac vise , dar SI LUCREAZA LA ASTA (vezi 1 Decembrie 2015) .
          Miscari dintr-acestea vor fragmenta Europa , iar viziunea ta , chiar daca este nobila pentru Romania , este obtuza si invechita . Ea nu ia in calcul viitorul european si posibila fragmentare a Europei (vezi Bascii , Catalanii, Flamanzii , planul maghiar , corsicanii ). Si-asa Europa fierbe din cauza emigratiei , tu mai vrei sa arunci si 2 batoane de dinamita in foc …

          • @ techies amice , dute si te culca … lasa pe cine stie sa vorbeasca despre Unire!

            • @ Wandoo : inteleg . pe principiul democratiei ” sa ascultam doar vocea care ne place si ne unge la inima ” . urmeaza sa ma banezi si eventual sa-mi bagi si un pumn in gura cand ne intalnim pe strada pentru ca nu am aceeasi vizune cu tine .
              am ratat ceva ?

              zi-mi si mie daca tot esti asa de pregatit cu argumentele , CE FACI CU UNIREA ASTA (exceptand sptalatul pe cap) ? cu ce ne ajuta PRACTIC . caci basme cu teorii am tot auzit .

              • @Techies. Bre ia explica-mi si mie care ar fi mecanismul prin care UE ne-ar da pe noi afara dupa Unirea cu Basarbia?! Sincer sunt foarte curios de unde le scoti?
                Si care ar fi motivatia?!

                • @ George : ceea ce-mi ceri este nedrept . ma pui sa fac jurist prudenta europeana in timp ce voi sunteti cei care sustineti un lucru (Unirea) . Sarcina probei cade la voi , pentru ca voi sunteti cei care veniti si sustineti niste lucruri (mai ales ca exista argumente putine si subtiri) . mergeti mai departe , veniti cu contra-argument clar , legislatie europeana ceva .

                  dar nu vine nimeni cu ceva exact (mai exact Legea X se abroga si se introduce Lega Romana Y care face aia si aia , ocroteste bla bla bla) . NIMENI nu are un plan , ci doar vorbe . Imi pare rau , dar Vest Germanii cand s-au unit , nu doar ca au avut sprijin Europeano-American , dar au stiu ce sa modifice , in ce sa injecteze fonduri , cum sa reduca diferentele socio-economice intre cele 2 regiuni … si culmea : la 26+ de ani inca exista diferente Socio-Economice intre Est si Vest .

                  Motivatia e simpla George : incalcarea unui acord semnat . Cand Romania a intrat in UE , am fost presati sa definitivam disputele teritoriale cu toti vecinii si sa semnam ca nu mai avem pretentii teritoriale asupra fostelor teritorii , de asemenea nici ca nu o sa avem pretentii asupra altor teritorii . Sunt sigur ca si tu ai auzit de acest acord , si are si logica : nu poti sa intrii in Uniune , sa ai granitele libere dar tu inca te cerci cu vecinii pentru 2 km patrati .
                  Cum se pedepseste o astfel de incalcare de acord ? imi este greu sa zic . pana acum nu s-a ajuns aici . Dar vrei tu neaparat sa fim cap de lista la asa ceva ?

                  • Nu tre sa fi jurist sa judeci un pic. Romania nu incalca absolut nici un acord ONU daca de comun acord cu Basarabia s-ar unii. Nu invadam o tara, asa cum au facut rusii prin Crimeea, ci conform legilor din cele doua tari devenim una singura. Cam ca diferenta dintre casatorie bazata pe libera consimtire intre soti si viol.
                    Nu trebuie sa fi jurist ca sa intelegi ca „argumentatia” ta este macar ilogica…

                    Si ca idee generala, cand tu vii cu un „argument” hazliu, tot tu trebuie sa-i si poti sustine. Exemplu – Daca maine ai spune ca extraterestrii ti-au transmis sa ne spui noua sa nu ne unim cu Basarabia, tu trebuie sa produci dovada „transmisiei nu eu sa dovedesc ca tu de fapt auzi voci 🙂 .

                    • @ GMT ma amuzati vazand cum continuati si tu si zgureanu sa va puneti boii in card cu cate unu care vine cu discursu scris si stampilat. Tichie asta o stie una si buna, se repeta, ameninta , scandeaza ,numai Unire sa nu fie, in rest daca cumva vrem sa ne unim cu Marte sau cu Venus sunt sigur ca nu are nimic impotriva , ba chiar vine si cu idei.
                      Tichie , ai ba Tichie… Adrian ti-ar da niste pumni in cap , da eu te-as intinde intre 4 camile ca pe coarda de pian sa te inveti minte sa vii cu eculubratii de-astea fantastice gen ”nu se poate ca a zis sefu ca nu se poate Unire”.
                      Iti zic eu ceva ce tu nu stii…pe lumea asta se poate orice, trebuie numai sa vrei! Iar un tratat amarat e o bucata de hartie contextuala..aia jmecheri, cand nu se mai potrivesc vremile cu tratatu , nu stau in loc de un servetel ,il rup si fac altu’ daca e cazu’. ! Panimaiu?

                    • @ Wandoo : tie ti s-a cam urcat la cap de ceva timp .
                      Amenint ? Pe cine ? Pe tine ? Nu crezi ca esti cam nesimtit sa afirmi ca am amenintat pe cineva ?

                      Apoi tu propui sa fiu torturat ? Pai esti un tembel domnule ! Daca in Secolul 21 tu ai principii de Evul Mediu , tu nu ai ce cauta pe continentul asta . Este Africa, du-te cu fratii tai din Boka Haram si stai acolo . Lor le place sa taie maini , sunt sigur ca metodele tale ” constructive ” or sa-i incante .
                      Daca in Secolul 21 tu nu esti in stare sa-ti aperi ideologia si sa formezi un principiu sau motivatie pentru ea , inseamna ca tu consumi oxigenul degeaba.

                      Tu ai fost vreodata la o dezbatere publica academica sa vezi ce se discuta si cum se discuta acolo ? Nu am auzit in viata mea pe cineva dintr-o tabara sa il ameninte pe altul sau alta cu executia , santaj sau tortura.

                      Dar tu esti mai ” jmecher ” ( ȘMÉCHER, -Ă, șmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) […] Sursa: DEX ’09 (2009) |) , il faci pe dracu in patru si tie nu-ti trebuie acte, acorduri si tratate . Tu-i rezolvi pe toti . Esti Spaima Vestului Salbatic , Cichi-Chan de Salajan . Cand in realitate ce esti ? Promotorul unei miscari care nu e instare sa raspunda la intrebarea ” La ce e buna Unirea dintre Romania si Moldova ” (s-au discutat 2 argumente in acest articol : aspectul istoric – cand clar am zis ca nu ma intereseaza aspectul istoric ; si cel moral … care zic eu a fost o gluma mai mult). Retine : 2 argumente (proaste,bune, dar DOUA ????????!!!!!).

                      Repet : daca si utilizarea de aspirina are efecte secundare / dezavantaje / mai stiu eu ce , TU si inca cativa ati reusit sa gasiti Cheia Universului : Unirea Romaniei NU ARE DEZAVANTAJE .
                      Iar orice deschidere a subiectului sau simpla amintire ca si asa ceva poate exista e tratata cu represalii dure , cam prin aceeasi maniera prin care o fac garzile lui Putin fata de cei care vor sa publice articole ” defaimatoare ” legate de afacerile ilegale ale Tzarului . Atata ca pe moment nu a dat nimeni cu masina peste mine cand vroiam sa strec strada … probabil va trebui sa fiu atent de acuma . De ce ? Pentru ca avem 2 pareri total diferite ! Pentru ca formulatorul ideologiei (tu esti unul) nu-i instare sa-si exprime ideologia , si atunci prin metode comuniste prefera sa-i faca pe ceilalti (adica eu) facandu-i ” membrii contrarevolutionari ” . Pentru ca formulatorul ideologiei nu accepta sa fie criticat , de a detalia , de a reconsidera principii ale ideologiei … pentru ca e infailibil !

                      Mda … multumesc . Cred ca am intins cam mult coarda uzand de ” dreptul la replica ” , ” principiul libertatii de exprimare ” , ” dreptul de informare ” … si la un exrem poate chiar si de ” declaratia drepturilor omului ” , principii democratice cu are tu si inca cativa nu sunteti deacord … pentru ca voi sunteti anti-Putin . Interesant este ca sunt cam multe asemanari intre voi si Grupul Putin … dar daca te uiti in abis , abisul se uita la tine !

                    • Techies, eu ti-am zis ca te-ai trezit cam tarziu sa dezbati reunificarea, cand deja se lucreaza la ea si s-a trecut de punctul: sa o facem sau nu.
                      Iti dau eu niste argumente:

                      pro -piata de desfacere interna, forta de munca, potential agricol suplimentar, potential crescut de dezvoltare economica, alt numar de locuri in PE, raportat la populatie, acces la Nistru, alt volum de fonduri UE negociabile, reparatia unei nedreptati istorice, eliminarea unui posibil precedent la dezmembrarea Romaniei (motivul pentru care a fost infiintata RASS Nistreana) in interbelic si eliminarea scindarii bolsevice roman-moldovean, renasterea identitatii romanesti…

                      contra: coruptie ridicata, zona instabila, posibila incapacitate a Romaniei de a administra corect regiunea, incapacitatea de a atrage fonduri si investitii intr-un ritm suficient.

                      uite pro si contra:
                      http://www.rumaniamilitary.ro/unirea-este-sau-nu-viabila
                      http://www.rumaniamilitary.ro/cat-ar-costa-romania-unirea-cu-basarabia
                      http://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-prin-unire

                    • @ Marius : uite in sfarsit cineva care vorbeste limba romana .
                      deci exista si dezavantaje la care trebuie lucrat .
                      ei , acum trebuie cautate masuri pentru diminuarea acesto aspecte negative .
                      stie cineva cum ?

                      ASTA ma intereseaza , nu balarii si basme .
                      ISTORIC , sub Burebista noi detineam teritoriu pana la malul stang al Dunarii , zona capitalei ungare Budapesta . ce facem , il cerem si pe acela ? de aceea eu nu am fost convins de acel argument .

                      Multumesc Marius .

                    • E simplu, nu le poti avea pe toate 🙂
                      Coruptia se va rezolva in timp si in paralel cu ce se intampla deja la noi. Instabilitatea, cu drepturi ale minoritatilor deja aplicabile in Romania, si cu dezvoltare economica. Extremismul se dezvolta in general in zone sarace, unde multi nu au ocupatie… vezi Harghita-Covasna de la noi.
                      Inclusiv la o parte dintre cei din Transnistria le-ar placea sa intre in UE si sa poata circula liber.. . Deja economia lor e mai dependenta de Romania si UE decat de Rusia.

                  • Stimate propagandist rus, precedentul exista și a mai fost menționat aici, numai ca tu o ții una și buna cu dreptul internațional de parca șefii tai de la Kremlin dau o rubla pe dreptul internațional. Precedentul e reunificarea germana, prin aderarea Germaniei de Est, cu arme, funcționari și economie, în mod automat, la NATO și UE, ștergere cu buretele a oricărei identități statale est germane și supunerea lanțurilor din est în mod complet la legislația și autoritatea din vest. Acest proces s-a făcut fără a încalcă tratatele UE, și FĂRĂ A FI NECESAR ACORDUL UE. Mai mult, acest proces a făcut din Germania în hegemon economic și politic al UE, care anterior unificării era format dintr-o Germaniei de Vest cu un șomaj mare și o Germaniei de Est în marasm economic. Rezultatul reunificarii a fost unul surprinzător 10 ani mai târziu. Ma întreb oare dacă nu cumva acest scenariu este cel de care se tem adversarii reunificarii României? !

                    • Stimate taraie-brau:
                      Observ dualitatea mesajelor tale : odata vorbesti frumos , odata te porti ca un mitic . Probabil ca acest lucru dovedeste ” calitatea ” majoritatii cetatenilor unionisti : instabili psihic (dat fiind faptul ca m-ai catalogat cumva si nu ai fost cenzurat, inseamna ca si eu pot sa o fac) ceea ce-mi intareste convingerea ! Dat fiind faptul ca eu nu ti-am adresat injurii , care e rolul de a ma face in toate felurile ?
                      Dar in fine , sa incepem !
                      In primul rand , nu ai cum sa dovedesti ca tu nu esti amanta secreta a lui Putin care vine pe acest blog si doreste sa se inflitreze prin randul cetatenilor dornici de Unire , pentru ca a fi ANTI e ceva foarte evident (asta daca tot vorbeam de sefi).

                      Sa clarificam :
                      1. ” Acest proces s-a făcut fără a încalcă tratatele UE, și FĂRĂ A FI NECESAR ACORDUL UE ” -> baga link-uri cu tratatele semnate intre marile puteri (SUA-URSS si URSS – UE/Germania de Vest) sau vorbim baloane .
                      p.s.: multe dintre documente sunt inca clasificata , asa ca treci la sapat !
                      p.s.s. : daca tot ajungi asa de departe , te rog sa si explici ce anume se discuta in acele tratate (adica nu putem discuta despre Entropie daca nu stim Principiile Termodinamicii)

                      2. ” Ma întreb oare dacă nu cumva acest scenariu este cel de care se tem adversarii reunificarii României? ” -> adica … Romania Super-Putere ? Tu ai baut apa la caine ? Scuza-ma , tu sub influenta la ce ai fost cand ai scris propozitia asta ? Ecstazy ? Metanfetamina ? A stai … tu fumai cu Cheloo iarba pe canapea … acelasi Cheloo care e fan Putin … ! Amice (de fapt nu suntem) , nu o sa devenim niciodata nici Super-Putere nici Putere Regionala . O sa avem ” ceva ” influenta si un cuvant de spus prin Balcani si cam atata .
                      De ce ? Pai : economie nu avem , educatie nu avem , diplomati nu avem , armata nu avem . Si atunci cu ce sa facem o proiectie a Romaniei in regiune daca nu avem nimica ? Tu-ti dai seama ca noi nu avem nici 50 % din sistemul de educatie al Singapore-ului , ca sa nu mai zic cat de in urma suntem fata de ei cu Sistemul Economic , Sanatatea , Armata .

                      Pana una alta , entertain me : cum dai afara armata rusa din Transnistria ? O sa ii inviti afara ? Ii duci la film si dupa aia in drum spre casa in loc sa faci spre stanga o iei la dreapta si ii lasi in urmatoarea statie de autobuz/autogara ?
                      Explica-mi si mie cum vrei sa negociezi cu rusii cand aia nici nu vor sa deschida discutia despre tezaur ?

                    • Armata rusa va pleca singura din Transnistria, cand nu va mai avea obiectul muncii – asta ar fi cea mai buna solutie, nu neaparat aplicabila acum. Negocierea nu cred ca va fi una directa cu Romania, ci mai degraba la nivel UE/SUA…
                      In plus, rusii acum nu au cum interveni direct in Transnistria, deoarece Ucraina ii blocheaza deocamdata, si o stiu si ei.

                  • @Techies
                    „Motivatia e simpla George : incalcarea unui acord semnat.”

                    Despre ce acord vorbesti, numeste-l. Eventual si articolul din acord care e relevant discutiei.

                    „nu poti sa intrii in Uniune , sa ai granitele libere dar tu inca te cerci cu vecinii pentru 2 km patrati”

                    Cipru a facut-o. La fel si Estonia. Grecia si Turcia se cearta si ele la greu pe teritorii si Grecia nu a fost data afara din UE.

                    • @ Vector :
                      o sa iti raspund in 2 peri precum si ceilalti ” colegi ” de-ai tai mi-au raspuns (nu e nimica personal, pur si simplu mi s-a facut sila) :
                      1) Acordul de Integrare in Uniunea Europeana . Nu ma chinui sa-ti dau niciun citat pentru ca eu mi-am spart capul 4 ore sa caut un citat in US Senate (si promovat ca fiind US Senate!!!!) cand colo era din US Congress . Cautati si dovediti contrariul . Voi sunteti cei care mergeti pe principiul ” Precedent ” (precedent care trebuie semnat si ratificat undeva, acorduri intre marile puteri inclusiv SUA-Germania/EU-URSS. cautati-le si dovediti precedentul dpdv juridic.altfel vorbim ca Gheorghe a jucat la Loto si e milionar si daca jucam si noi , putem deveni milionari … dar nimeni nu calculeaza sansele) .

                      2) Da-mi voie sa fiu mai specific :
                      * Carlingford Lough boundary dispute : Ireland vs United Kingdom
                      * Mont Blanc summit dispute : France vs Italy
                      * Gibraltar : United Kingdom vs Spain – Dispute over the interpretation of the Treaty of Utrecht and the location of the border.
                      * Lake Constance : Austria vs Germany vs Switzerland – There is no actual dispute or conflict, but there isn’t a defined border.
                      Si mai sunt inca vreo 10 exemple de genul asta in Europa .
                      Ceea ce nu precizezi este ca nu am auzit prin presa ca Estonia sa actioneze in judecata Rusia la Curtea de Albitraj , sau Grecia pe Turcia … noi am facut-o cu Ucraina , deci de ce nu se ridica mingea la fileu ?
                      deci intrebarea ta nu e 100 % corecta . Chiar daca granitele nu sunt bine definite , exista acorduri economice intre ‘ beligeranti ” care delimiteaza anumite zone de utilizare , deci se pastreaza un Status Quo . (delimitarea Platoului Marii Negre s-a facut cu mult timp in urma . asta nu ne-a oprit sa exploatam zonele noastre . Puteam din 1992 sa ii dam in judecata pe ucrainieni si sa ne obtinem drepturile din prima . iar faptul ca Romania a castigat ceea ce oricum i se cuvenea nu are cum sa fie doar din cauze juridice . Nu ai sa-mi spui tu mie ca in spatele usilor inchise nu s-au dus negocieri bilaterale ca sa ajungem la ceea ce era de fapt si de drept al noustru. Dar aceste negocieri trebuie sa se faca cu cine trebuie , deci a trebuit sa asteptam si noi niste schimbari de regim si mentalitati in Ucraina, altfel mai ardeam inca 5 ani prin Apeluri peste Apeluri).

                    • @Techies
                      Acordul de integrare se bazeaza pe criteriile de la Copenhaga. Iar ceea ce spui tu despre disputele teritoriale nu intra in acele criterii. Acolo e vorba doar despre democratie, drepturile minoritatilor, stat de drept, economie de piata, deci chestii interne.

                      Ce spune UE pe partea externa e doar ca statele membre trebuie sa respecte legea internationala. Dar asta nu presupune inexistenta unor conflicte. Doar sugereaza modul in care ele trebuie solutionate (in conformitate cu legea int). Ar fi absurd ca UE sa nu accepte sau sa elimine state doar pentru ca acestea pot avea divergente sau dispute teritoriale.

                      Deci cat timp unirea cu Moldova are loc in conformitate cu legea internationala, Romania nu are cum sa aiba probleme de genul aruncata afara din UE.

            • @ Marius : m-ai pierdut cand ai pomenit cuvantul ” german ” .
              tu ne compari cu Germania ?
              economic , militar si politic noi suntem pe NICAIERI !
              credibilitate printre aliati … avem si nu prea avem . cine-si pune obrazul pentru noi ? si pentru ce pret ?

              ” Grecii si germanii au mers chiar mai departe, oferind o forma de ajutor, baneasca sau de sprijin la repatriere ” . Ajungem la ceea ce am tot latrat pana acuma : economicul . Dai tu banii ? Si de unde ? Sau te bazezi pe banii francezilor si germanilor ca sa-ti faci jocurile . Daca ar fi sa mergem pe mana germanilor , cred ca ” Bani pentru Unificarea Romaniei ” ar fi pe la coada bugetului lor din 2050 .
              Eu zic sa nu vinzi pielea ursului din padure …

              • Spre deosebire de tine care tot cauti argumente contra si te vaicaresti, unii dintre noi incearca, pas cu pas, sa contribuie la realizarea Unirii.
                Nimeni nu ne poate impiedica, daca o dorim de ambele parti. Asta au explicat mai multi ambasadori si ministri straini care au fost pe aici.

                Cat despre modelul german, nu trebuie sa avem toate atuurile si eforturile de a explica pe care le-au facut germanii deoarece pentru noi cararea e batatorita, exista un precedent si este euroconform.
                SUA si NATO vor fi iarasi de acord, pentru ca o astfel de mutare ar consolida flancul acesta al NATO, eliminand si o amenintare din coasta Ucrainei.
                Apropos:
                On June 28, 1991, the US Senate voted a resolution sponsored by Senators Jesse Helms (R-NC) and Larry Pressler (R-SD), members of the US Senate Committee on Foreign Relations, which recommended the US Government to
                „1. support the right to self-determination of the people of Moldova and Northern Bukovina, occupied by the Soviets, and to draft a decision to this end;
                „2. support the future efforts of the Government of Moldova to negotiate, if it desires so, a peaceful reunification of Moldova and northern Bukovina with Romania, as established in the Treaty of Paris (1920), respecting the existing norms of international law and principle 1 of the Helsinki Act.”

                • Spre deosebire de tine […] unii dintre noi incearca, pas cu pas, sa contribuie la realizarea Unirii.
                  +
                  ” On June 28, 1991, the US Senate voted a resolution sponsored by Senators Jesse Helms (R-NC) and Larry Pressler (R-SD), members of the US Senate Committee on Foreign Relations, which recommended the US Government to
                  „1. support the right to self-determination of the people of Moldova and Northern Bukovina, occupied by the Soviets, and to draft a decision to this end;
                  „2. support the future efforts of the Government of Moldova to negotiate, if it desires so, a peaceful reunification of Moldova and northern Bukovina with Romania, as established in the Treaty of Paris (1920), respecting the existing norms of international law and principle 1 of the Helsinki Act.” ”

                  US Senate : http://www.senate.gov/index.htm -> nu am gasit nimic legat de ce zici tu
                  United States House Committee on Foreign Relations : https://www.foreign.senate.gov/ -> Nimic
                  House Committee on Foreign Affairs: http://foreignaffairs.house.gov/ -> din nou nimic

                  Consider ca macar una dintre institutiile de mai sus trebuia sa aiba macar o mentiune legata de textul citat de tine mai sus . Nu am gasit nimic . Si atunci :
                  ” voi ” de unde luati citatele astea ?
                  NIMIC nu se pupa pe google cu US Senate si citatul tau/partiale din citat/cei 2 senatori sau orice altceva care sa fie in comun cu Moldova/Northern Bukovina/28 Junie 1991/alte cautari .
                  Ori aduci citatul original , ori nu mai cita din Wikipedia .
                  Dar daca tu mergi in continuare cu Wikipedia fara sa cauti si sa verifici sursele , ai cam dovedit ca ” planul tau economic ” e la fel de bun ca si toata documentarea asta !

                  Astept sursa originala !

                  Daca apare cu US Senate , imi prezint de pe acum scuzele fata de tine si ceilalti promotori ai articolelor Unioniste .
                  Daca nu , astept reversul .

                  • eu nu am planul economic! Crezi ca eu fac unirea? Singur? Sau strategiile? 🙂
                    Aia de pe wiki era o recomandare. Deci sa inteleg ca daca nu-ti dau o sursa oficiala pentru o recomandare logica ta spune ca nu putem face unirea?
                    Ala e doar un exemplu despre atitudinea SUA fata de R. Moldova. Crezi ca ii antreneaza si le da echipamente pe ntru ca apoi sa-i lase la rusi? sta inseamna ca vor fi de partea asta a cortinei…
                    Daca e sa fie, s-a hotarat deja, si nu doar la noi in tara.

                    Ia vezi aici, numarul 579

                    RESOLUTION
                    S.Res.148 — 102nd Congress (1991-1992)
                    A resolution to express the sense of the Senate that the United States should support the right to self-determination of the people of the Republic of Moldavia and northern Bucovina.
                    Sponsor: Sen. Pressler, Larry [R-SD] (Introduced 06/28/1991)
                    Committees: Senate – Foreign Relations
                    Latest Action: 06/28/1991 Referred to the Committee on Foreign Relations. (All Actions)
                    Tracker: This bill has the status IntroducedHere are the steps for Status of Legislation:
                    Introduced

                    https://www.congress.gov/search?q=%7B„senate-cosponsor”%3A%5B”Helms%2C+Jesse+%5BR-NC%5D”%5D%2C”search”%3A%5B”pressler%2C+Larry”%5D%7D&pageSort=latestAction%3Aasc&page=24

                    • https://www.congress.gov/bill/102nd-congress/senate-resolution/148/actions?q={%22search%22%3A[%22resolution+express+the+sense+Senate+that+United+States+should+support+right+selfdetermination+people+Republic+Moldavia+and+northern+Bucovina%22]}&resultIndex=1

                      Si ajungem de unde am plecat :
                      Date Actions Overview
                      06/28/1991 Introduced in Senate

                      Problema ca in Senatul US nu am gasit nimic care sa semene si nici in perioada respectiva . Deci a fost o propunere si nu s-a ratificat .

                    • Trebuie urmarit si contextul… adica pana sa ajunga la celalalt vot, situatia a evoluat:
                      25 august 1991 Sovietul suprem al RMN a adoptat declarația de independență a noii republici
                      27 august 1991 Republica Moldova și-a declarat independența. La doar câteva ore după proclamarea independeței, România recunoște oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta.
                      21 decembrie 1991 Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunității Statelor Independente.

                      24 august 1991, parlamentul ucrainean a adoptat Declarația de Independență
                      Un referendum și primele alegeri prezidențiale au avut loc la 1 decembrie 1991

          • Ohoho demult nu mai aparuse unu pe calapodul asta. Asa direct, asa vehement.

            ” Tu macar esti constient de repercursiuni sau te vorbesti doar pentru ca esti ultra-nationalist ?”

            Domnilor, descoperim ca deja suntem catalogati ca fiind ultra-nationalisti. Si ca sa te lamuresc bai @Techies de ce „ma simt cu musca pe caciula”, trebuie sa-ti spun ca majoritatea pe aici suntem unionisti. Dar sunt convins ca tu stiai deja asta.

            „….ne da UE afara , ne mai freaca si niste si niste restrictii economice . Ce facem mai departe ? Te pui tu paravan impotriva rusilor ? Ne aperi si pe plan politic cat si economic ?”

            Du-te ba de aici cu aberatiile astea. Te da mUE pe tine afara.
            1. Nu i-a dat afara pe greci care le erau datori vanduti si urlau ca vor sa iasa.
            2. Ungurilor care isi fac mica lor cortina de fier nu le fac nimic.
            Si vor da afara o vaca laptoasa buna de muls ca Romania. E GMT asta tolerant tocmai cu astia ca voi…Ei sunt disperati sa-i tina pe toti (chiar daca pe unii mai de mana a treia) si tu vinzi gogosi ca ne-ar da afara.

            Cu ce te apara UE pe tine? Ca daca nu erau americanii, eram calariti demult. Daca se va ajunge vreodata la bum bum, tot estul Europei o sa duca greul, tot prin est o sa fie prapad, tot esticii vor muri, in timp ce ei vor face intelegerile pe sub masa. II vede cineva pe letargicii aia din vest facand ceva in privinta asta?

            „Te rog , nu mai vinde vise , pentru ca miscari dintr-astea le dau nas ungurilor care nu doar ca isi fac vise , dar SI LUCREAZA LA ASTA (vezi 1 Decembrie 2015) ”

            Parca ai fost o pitipoanca. Daca stiam ca dastia esti, nu ma mai oboseam sa scriu degeaba, dar daca tot am apucat, o las asa. Care si din ce directie vin baietii care folosesc argumentul asta?

            „Miscari dintr-acestea vor fragmenta Europa , iar viziunea ta , chiar daca este nobila pentru Romania , este obtuza si invechita . ”

            Breaking news postacule. Europa e fragmentata in draci si nu de azi, iar viziunea lui e cat se poate de actuala, avand in vedere ca peste tot pe glob cineva incearca sa recupereze cate ceva. Meritat sau nu.

            E invechita? Pai de ce nu ne spui tu care ar fi o viziune actuala? Daca ai de gand sa insiri cu multiculti, corectitudine politica, toleranta la tupeu, etc, nu te mai obosi.

            „Ea nu ia in calcul viitorul european…”

            I really don’t give a fuck about Europe. Ca viitorul eurpean (ala in care nu cred nici oficialii UE) arata urat rau daca ramane cum se prefigureaza. O Europa care se degradeaza vazand cu ochii. O Europa ai carei membri stau cu cutitele sub masa. O Europa a unora mai egali decat egalii. O Europa care impune lucruri de neacceptat. La cate avem pe cap, mai vin si inaptii aia sa impuna tot felul de rahaturi.

            Intr-o asemenea Europa noi trebuie sa ne vedem de treaba noastra cu americanii, sa ne consolidam economic si militar, si sa reintregim Romania cu cat mai multe teritorii care ne-au fost furate. Pe principiul tricoul mi-e mai aproape decat camasa.

            Nu zice nimeni sa iesim din UE. Macar ceva export sa facem acolo. Ca in rest…

            ” CE FACI CU UNIREA ASTA (exceptand sptalatul pe cap) ? cu ce ne ajuta PRACTIC . ”

            Intrebare de postac. Ca sa fiu corect pana la capat, mai e o categorie care pune intrebari dastea.

            „pe principiul democratie…….sa-mi bagi si un pumn in gura cand ne intalnim pe strada pentru ca nu am aceeasi vizune cu tine ”

            Cu toata placerea si nu doar unu. Negarea obiectivelor de prima importanta, istorice si pana la urma si morale (fata de romanii de acolo abadonati on 40) pentru Romania, nu este democratie. E altceva. Sper sa nu se supere Wandoo ca am raspuns oarecum in numele lui, asa ca intre….ultra-nationalisti.

            Vad ca tu esti mai diversificat. Alternezi fluturatul pericolului unguresc in Harghita si Covasna cu bocirea viitorului european. Totul directionat spre o idee…”Unirea nu e buna, nu trebuie facuta”. De obicei astia ca tine folosesc ori una, ori alta.

            Auzi tupeu!!! Daca vrei reintregirea Romaniei, esti ULTRA-nationalist. In curand suntem si fascisti.

            • @ Adrian : foarte multa GARGARA fara sa zici ceva . m-ai atacat pe mine (asa cum faceau comunistii odata , pe principiul ” zine-ne cine esti ca sa stim cu cine avem de-a face ” ) dar nu si argumentele . nu ai venit cu nimic la obiect .

              a) Grecii nu au fost dati afara din alte motive – bazele NATO unde sunt ? Bazele UK militare unde sunt ? zi-mi si mie in inteligenta ta , noi cu ce avem sa ” santajam ” ? 2 Baze Americane : pana la urma urmei scutul anti-racheta poate sa dispara cum l-au luat americanii de la turci , si cea de la Constanta nu e folosita tot timpul anului … deci ? Asta ca sa nu mai zic cate insule au vandut Grecii, unele sunt DONATE deja Germaniei . Deci , despre ce vorbim ?
              b) Tu macar ai mai citit presa ce sanctiuni o sa dea UE Ungariei daca o sa intrerupa unele contracte cu UE si o sa treaca la negocieri cu Rusia pe plan economico-militar ? Stii ca UE a refuzat sa dea avizul pentru centrala atomica pe care vroiau ungurii sa o faca cu rusii , amenintand ca si daca trec peste ei , UE le taie bugetul si ii sanctioneaza economic .
              c) ” E GMT asta tolerant tocmai cu astia ca voi ” – ” cu astia ca voi ” VOI … CINE ? si nu-l vad pe George in postura de Extremist-Ignorant-Atotstiutor pe care o ai tu (in momentul in care tu ai inceput sa ma cataloghezi pentru ca nu-ti impartsesc viziunea, e clar ce poti sa fii … e fix ultimul cuvant din discursul tau !) si de aici si faptul ca este mai moderat . Nu scrie nicaieri pe blog-ul asta ca toata lumea trebuie sa aiba EXACT viziunea autorului . Unde ai mai auzit tu de-asta ? In discursul tau fascist . Mersi ca te-ai auto-denumit !
              d) ” Cu ce te apara UE pe tine? ” – cum nu a existat un conflict in care UE sa sara in apararea unui stat membru , orice critica este de prisos . Acordurile militare exista semnate , si intre ELE si PE TINE tind sa am incredere in ELE , pentru ca UK , Germania si Franta au o credibilitate ceva mai mare decat ZERO al tau . Eu merg pe mana UE .
              e) ” Parca ai fost o pitipoanca ” – Bine ca esti tu destept !
              f) ” Breaking news postacule. Europa e fragmentata in draci si nu de azi ” – Serios ? Unde ai vazut tu fragmentare teritoriala in interiorul UE ? Da-mi 3 exemple ! Certuri intre partidele politice europene au existat , exista si vor exista . Cum exista certuri in orice familie , e normal sa se intample si pe plan politic european . Consider argumentul tau drept apa de ploaie pentru frectie la picior de lemn !
              g) ” Daca ai de gand sa insiri cu multiculti, corectitudine politica, toleranta la tupeu ” … adica tu vrei sa intorci Europa in Evul Mediu pentru ca asa crezi tu … bun baiat ! Tu ai fi bun in campania lui Donald Trump .
              h) ” I really don’t give a fuck about Europe. ” – Exista Asia Centrala si de Est , Africa , America de Sud … e destul loc . Daca nu-ti place conceptul european , nu te tine nimeni aici cu forta ! Sunt 3 locatii fantastice unde sunt sigur ca te-ai integra perfect ! Chiar cateva locatii sunt in cautare de dictatori 😉
              i) ” Nu zice nimeni sa iesim din UE ” – Stai asa . Parca mai devreme ziceai ” I really don’t give a fuck about Europe. ” . Mai baiete , TU AI O POZITIE FERMA SAU TE PLIEZI DUPA CUM BATE VANTUL ? Nu merge si-n caruta si pe cal ! Ori c CU EI ORI OUT !
              j) ” CE FACI CU UNIREA ASTA (exceptand sptalatul pe cap) ? cu ce ne ajuta PRACTIC . ” – intrebarea inca ramane , dar fiind ca nu esti instare sa raspunzi … ori e prea grea intrebarea , ori esti un ignorant caruia i s-a pus pata si gata . dintr-ale tale nu te mai scoate nimeni .
              Daca tie iti dau un TANC stoc , ce faci cu el ? ASTA E INTREBAREA MEA ? ai tu bani sa-i faci un plin de motorina ? ai bani de munitie ? ai bani de training-ul echipajului sau ai chiar echipaj ? nu ai ! asa ca o sa stea in fata casei , sa-l bata soarele si praful . Un fel de sperietoare de ciori , pana se prind ciorile ca-i imobil si incep sa se defecheze pe el . Cam asa e si cu Unirea : o faci si nu stii ce sa faci dupa .
              k) ” Cu toata placerea si nu doar unu. ” – esti un fascist (e preluare de la tine) ignorant (asta adaug de la mine) !
              l) ” Negarea obiectivelor de prima importanta, istorice si pana la urma si morale (fata de romanii de acolo abadonati on 40) pentru Romania, nu este democratie ” . Daca tot esti mama tuturor ranitilor , te rog sa ajuti la integrarea romanilor abandonati si urmatorii : Romanii din Ungaria stabiliti sau ramasi acolo , Romanii din Bucovina Ucraineana , Romanii din Cadrilater , Romanii din Herta , Romanii din Valea Timocului . De asemenea te rog sa incepi campania cu reintregirea teritoriilor , incepand cu Cadrilaterul . Nu merge pe alese . Ori totul , ori nimic . Sau facem treaba pe jumatate ? ” Negarea obiectivelor de prima importanta , istorice si […] morale ” … nu ai detaliat obiectivele alea . vorbesti despre ele , dar nu e nimic cu 1,2,3,4 . Inafara de chestiunea istorica nu exista absolut nimica altceva . Obiective Morale ? Tu ai glume in program ? Da fata de ceilalti nu avem Obiective Morale ? Datorii , nimic asa la suflet ? Ti-a picat cu tronc tie asa Chisinaul … muma pentru unii , ciuma pentru altii . Sau e vreun interes de care noi nu trebuie sa stim ?????
              m) ” nu este democratie ” … probabil ca in Universul tau paralel nu este . Ti-am zis : Africa , Asia Centrala , America de Sud … sunt niste locatii perfecte pentru tine ! si vei fi si departe de Europa !
              n) ” Alternezi fluturatul pericolului unguresc in Harghita si Covasna cu bocirea viitorului european. Totul directionat spre o idee…”Unirea nu e buna, nu trebuie facuta” ” . Tu dudui a … (ma abtin cu greu) . In momentul in care EU MA FOLOSESC DE UN PRIVILEGIU , in contextul european , E EVIDENT CA SI CEILALTI IL VOR FOLOSI ! Daca pozitia catalanilor nu ma ingrijoreaza direct , Pozitia Ungurilor DA ! Si daca tu esti interesat de Moldova , iti atrag atentia ca Ungurii sunt interesati de Harghita , Covasna , Mures , Cluj , Salaj , Oradea , Maramures . Dai tu astea pe Moldova ? Datoria ta MORALA unde este cand TU NU ESTI IN STARE SA ITI PROTEJEZI PROPRIUL TERITORIU ???? SI VREI MAI MULT ? Daca asta nu dovedeste prostia (cu sensul de lipsa de informatie nu de IQ) si ignoranta … atunci nu stiu ce ar putea! si ai tu tupeul sa ma critici pe mine ? FA ORDINE PRIMA DATA IN TARA TA, STABILIZEAZ-O SI APOI MERGI CATRE ” celalalte obiective ” . Asa am facut in toata istoria , ne-am repezit ca retardatii dupa avutii , dupa putere , dupa maretie fara sa gandim daca pot exista repercusiuni . Vad ca gandirea asta inca mai exista in tine .
              o) Esti fascist . Nu am zis-o eu , ai zis-o tu ! Nu am ce sa aduc in completare.

              • @Techies:

                1. Ai afirmat ca UE va da afara Romania , fara sa explici cum. Pentru ca nu exista o asemenea posibilitate. In alta ordine de idei, exista precedentul unificarii germane in UE, care va fi o baza juridica incontestabila pentru o eventuala unificare a Romaniei cu Moldova. Fara argumente concrete, nu faci decat sa speculezi ieftin.

                2. Romania are o pozitie strategica incontestabila, motiv poate principal pentru care am intrat in UE, intre altele. Ca si Grecia. Exista deci argumente strategice in cazul Romaniei ca si in cazul Greciei.

                3. Ungaria NU VA PATI NIMIC ! E deja de ani buni oaia neagra a UE, chiar si pentru Germania, insa atrage in continuare MASIV, mai mult decat Romania, investitii germane de calitate inalta (vezi Daimler recent, care era vorba sa vina totusi in Romania). UE nu face decat sa ameninte fara consecinte in cazul derapajelor Ungariei, la fel ca si in cazurile nenumarate de depasire a deficitului bugetar admis. Nu exista nicio sanctiune concreta aplicata de UE in toti acesti ani de dat ochii peste cap la Bruxel in legatura cu ce face Orban sau JOBBIK si cu asta am inchis subiectul.

                4. Exista un plan economic in cazul unirii cu Moldova, care e asemanator cu cel al reunificarii germane, si care implica si multe fonduri UE (care vor creste in mod direct in urma cresterii de populatie). S-ar putea sa mearga sau nu, asta nu poate nimeni sa anticipeze, insa o crestere de populatie si de potential economic sigur poate atrage mai multe investitii in Romania Mare.

                5. Nu poti compara Moldoova cu teritorii foste romanesti existenta in state recunoscute, unele chiar NATO, si cu care avem tratate de frontiera. E absurd si speculativ argumentul tau.

                6. Argumentul HARCOV e un contra-argument rusesc fals, de fapt o amenintare continua ruseasca proferata la adresa Romaniei in caz de reunificare. Si e la mintea cocosului ca vor rascoli rahatul, o fac deja in Romania si nu numai. Pentru asta avem servicii secrete nu?! Si tot pentru asta avem apartenenta la NATO. Reunficarea ar reduce defapt aceasta amenintare, ca si amenintarea rusa din Moldova.

                7. Referitor la stabilizare, nu e clar ce intelegi prin acest lucru. Dar Romania de acum comparata cu Moldova de acm, e cam acelasi lucru cu RFG si RDG inainte de reunificarea din 1990, inclusiv la diferentele de nivel de trai si de sistem demoratic, de justitie, aartenenta la NATO, UE etc. Si mai e un lucru. Romania, in toate etapele ei de unificare, reunificare nu a fost perfecta, insa a facut aceste procese bine, oricum mai bine decat au facut-o rusii de fiecare data cand ne-au ocupat teritorii, daca ar fi sa facem comparatii de procese.

                • @ orion :

                  1. Dat fiind faptul ca Romania a trebuit sa-si incheie socotelile legate de granitele sale si pretentiile teritoriale inainte de a intra in UE , nu prea vad ce as specula .
                  Dar daca tot ” speculez ” (hai sa merg pe maina ta) … nu pot decat sa ” speculez ” decat pe premizele voastre in care Europa de Vest e atat de proasta incat sa scoata bani din vistierie pentru a finanta visul (fara sens derogativ) unora … asta in timp ce populatia lor ar fi privata de investitii … Tu daca ai fi Vest European , ce ai alege ?
                  In plus , orice acord are si o stipulare ” in caz contrar ” .
                  Iar precedentul Germaniei e discutabil . In primul rand Germania de Vest a avut sprijinul NATO si UE (formatiunea de pe atunci) neconditionat . Ti se pare ca Ungaria nu ar avea pretentii ? Sau Bulgaria … sau Olanda (ne-ar mai tine in sah inca odata cu Schengen-ul pentru ca nu vor sa lase Constanta sa devina portul european principal) .

                  2. Bun , avem o pozitie strategica . Si cam atat .

                  3. Ungaria nu va patii nimic ? Nu stiu … eu as vrea sa pateasca … de prea multa vreme isi permit cam multe .

                  4. Noi cam vorbim pe nasturi .” Plan economic pentru unirea cu Moldova ? ” ce organizatie a facut studiul de fezabilitate ? sau a fost direct vreun Birou European ? sunt curis , chiar as vrea sa vad studiul acela .

                  5. Da si nu . In momentul in care ” ai pofta ” de a te uni cu Moldova , probabil ca un interes este sa ajungi la intreaga suprafata din Perioada Interbelica . Nu m-ar deranja , problema e ca ” ori o faci pana la capat ” ori nu te mai amesteci . Mie nu-mi plac chestiile astea cu ” pick and chose ” . Ce facem cu Bucovina ? Nimeni nu zice nimica ? Dar cu Regiunea Odessa (care e de fapt tot a Romaniei) ? deci scuza-ma , consider stupida toata chestia asta prin care ” aleg ” doar ce-mi place/sau ce-mi convine .

                  6. Pentru a ne ascunde in spatele serviciilor , trebuie alocate niste bugete mult mai mari decat acum . Ori eu nu vad cum ar fi posibil asta dat fiind faptul ca o ducem rau in alte sectoare , daramite in Servicii .

                  7. Imi pare rau , dar noi in momentul actual poate ne-am compara cu RDG-ul nu cu RFG-ul . Moldova este cu ” o treapta ” deasupra Somaliei . Nu uita ca Moldova este cea mai saraca tara din Europa . tie iti trebuie bani seriosi pentru a-i aduce pe ei la nivelul nostru , asta presupunand ca noi ramanem la acelasi nivel , lucru pe care UE nu l-ar agrea . Ori argumentandu-mi ca europenii o sa-ti dea tie bani pentru a reduce din diferentele socio-culturalo-economico-militare . Pe mine ma distreaza faptul ca ” altii isi fac planuri pe banii altora ” si probabil voi vedeti asta ca un succes sau Plan Pozitiv.
                  Dar ce se intampla in situatia Planului Negativ , cand europenii nu-s deacord si nu ne dau bani (e chestia aia cu o tara da Veto la toti ceilalti) … unde o tara ” prietena ” noua ne-o poate coace chiar rau … sau mai rau , sa ne santajeze ?
                  Nimeni nu ia in calcul un scenariu negativ , si evident a ma enerveaza ca va imbatati cu apa rece .

                  in rest , multumesc pentru tonul intentia de a-mi explica anumite lucruri . apreciez .

              • „Asa am facut in toata istoria , ne-am repezit ca retardatii dupa avutii , dupa putere , dupa maretie fara sa gandim daca pot exista repercusiuni”

                Aici ai dreptate, De la Rurik si pana la Stalin numai asta ati facut.

            • TOATA LUMEA (impropriu – dar ma refer la tine , Marius , Wandoo) vorbeste despre UNIRE ca si cand ar fi urmatorul iPhone 7S . Ati adus argumentele (adica istoric si datoria morala – slabut , subtire , dar sa fie) .

              Veniti si cu CONTRA-ARGUMENTE ! NU ARE CUM SA FIE NUMAI DE BINE ! Nu exista nimic in lumea asta care sa aiba DOAR avantaje .

              CULMEA , VOI ati gasit ! Si culmea , tot eu sunt nebunul ????!!!!!!!

              Pai imi pare rau fratilor , dar voi vorbiti/scrieti fara sa reflectati , insa atata timp cat voi oferiti DOAR 1 PUNCT de vedere fara sa-l luati in considerare pe celalalt care e total opus , nu o sa vedeti intreaga imagine / tabla de sah / harta / … / ce vreti voi.

              Si nu o sa faceti decat ce am facut in toata istoria : ne-am repezit ca prostii catre un obiectiv , fara sa stam sa analizam daca este mai bine CU sau FARA , daca luam un ” mar otravit ” cadou de la cineva , interesele si afacerile altora si multe altele .

              REPET : atata timp cat ROMANIA nu este STABILA politic/economic/militar … atat pe plan intern cat si extern , nu faceti decat sa spuneti basme … Ori din pacate tin sa reamintesc ca fix Marius si Wandoo au deplans de atatea ori situatia PROASTA a Armatei Romane , lipsa de echipament , de personal , de antrenament . George a vorbit despre problemele economice de atatea ori , incat cred ca si Guran cred ca si-a luat notite . Iar politic suntem fragmentati .
              Deci ce UNIRE vreti sa faceti cand noi nu avem UNIRE INTERNA ?

              @ Adrian : intrebare pentru un ” cunoscator ” : ce faci cu justitia ? dupa cum stii/sau nu stii , exista 2 sisteme judiciare destul de diferite . Cum aplici legea in Moldova dupa Unire ? Cu legislatia Noastra sau a Lor ? Dar in Romania Mare ? Sau vrei sa pastrezi 2 sisteme judiciare separate ? Vezi ca exista si legi ce se bat cap in cap intre Romania si Moldova . Cum ajungi la un consens ? Comiti o infractiune aici , fugi acolo si esti liber . Justitia deci nu se va aplica la fel pentru toti … sa inteleg ?

              p.s. : Sistemul ” One Country , 2 Systems ” se aplica in prezent intre Hong Kong si China , si asa de eficient e incat da rateuri ! Saptamanal exista proteste ce se termina in violenta din partea autoritatilor care incearca sa ” bage pumnul in gura popurului , caruia i se taie din drepturi ” . Cenzura se aplica la toata presa scrisa si tiparita si afecteaza mediul online . Iar cand critici Conducerea pentru abuzuri , acestia te ” invita la un ceai ” … problema e ca de la atata ceai cat iti dau respectivii , ajungi la spital cu coastele rupte si complet vanat … probabil efecte secundare . Si chestiile astea le poti verifica pe Internet , sunt enorm de multe filme pe youtube care arata exact ce ti-am zis .

              #NoToFascism

              • Am tot dezbatut si calculat si recalculat aici pe blog costuri si investitii… doar ca nu vrei sa le cauti. Pune cuvinte gen R. Moldova, unire, Basarabia in fereastra de cautare din dreapta sus si vei gasi!

                • Costurile sunt mari, dar asta conteaza de fapt prea putin in ecuatia Unirii. Ne vom descurca…

                  • Costurile trebuiesc vazute ca investitie! Una pe termen mediu si lung!

                  • Care a fost costul „Romaniei Mari” ? din cate mi aduc aminte peste 300.000 pierderi pentru Armata Romana + enorme pagube materiale si un numar foarte mare de civili morti de tifos si alte boli.

                    Si ? A meritat ? ABSOLUT DA !!!!!!

                    Pentru ca de acum inainte cat va exista poporul asta vom avea un punct de referinta. Ca a fost apoi un leadership tembel, ca Basarabia nu a fost integrata in mod inteligent, ca a fost apoi camarilla lui Carol 2 – toate astea au o importanta secundara in fata faptului ca am reusit sa unim pentru 20 de ani toate regiunile istorice locuite de Romani.

                    Iar azi aceasta Unire, daca se va face pasnic nu va avea nici o problema sa fie recunoscuta de comunitatea internationala si nu va afecta apartenenta la UE si NATO. Nu are de ce.

                    Rusii stiu ca nu mai au foarte mult timp. Incet si sigur generatiile crescute pe vremea URSS scad in influenta si cei nascuti dupa 1990 au din ce in ce mai multa influenta.

                    Stabilitatea si bunastarea Romaniei e cea mai buna cale de unire. O autostrada de la Iasi spre granita de vest a Romaniei va inclina si mai mult balanta spre vest.

                    Dar sigur rusii vor baga in continuare cat de multe strambe vor putea. Si din pacate pot sa bage si asta si fac. Transnistria este in prezent exact piatra de moara care nu permite Moldovei sa miste.

              • Va pierdeti timpul explicandu-i si stiti bine de ce. Oricum lucreaza in tura de noapte, asa ca mai dureaza pana va citeste explicatiile.

                Pe langa faptul ca amesteca intentionat niste lucruri gen:

                ” Cu ce te apara UE pe tine? ” – cum nu a existat un conflict in care UE sa sara in apararea unui stat membru , orice critica este de prisos . Acordurile militare exista semnate , si intre ELE si PE TINE tind sa am incredere in ELE , pentru ca UK , Germania si Franta au o credibilitate ceva mai mare decat ZERO al tau . Eu merg pe mana UE .

                Care acorduri militare semnate cu UE, cand UE e o organizatie economica?

                „In momentul in care EU MA FOLOSESC DE UN PRIVILEGIU , in contextul european , E EVIDENT CA SI CEILALTI IL VOR FOLOSI ! Daca pozitia catalanilor nu ma ingrijoreaza direct , Pozitia Ungurilor DA ! Si daca tu esti interesat de Moldova , iti atrag atentia ca Ungurii sunt interesati de Harghita , Covasna , Mures , Cluj , Salaj , Oradea , Maramures . Dai tu astea pe Moldova ?”

                Uitand intentionat ca ungurii vor un teritoriu dintr-un alt stat (respectiv Romania si nu numai) in timp ce Moldova este un stat separat cu care ne-am unii de comun acord si de buna voie.

                „Asa am facut in toata istoria , ne-am repezit ca retardatii dupa avutii , dupa putere , dupa maretie fara sa gandim daca pot exista repercusiuni .”

                Asta e o nesimtire crasa. Daca tu poti sa afirmi ca si romanii, la cat de calariti au fost in istoria lor, au facut asta.

                Si asa este demontabil toata insiruirea aia a tau de prostii. Dar e lupta cu morile de vant sa contraargumentezi unui postac.

                ” ” Parca ai fost o pitipoanca ” – Bine ca esti tu destept !”

                Eu facusem remarca asta pentru ca ai creat impresia ca esti un tip mai efeminat, care chiraie, tipand cu majuscule la fiecare zece cuvinte. Nu ma asteptam la confirmarea din replica de mai sus.

                In consecinta imi cer scuze si imi retrag afirmatia facuta in contextul:

                „pe principiul democratie…….sa-mi bagi si un pumn in gura cand ne intalnim pe strada pentru ca nu am aceeasi vizune cu tine ”

                Cu toata placerea si nu doar unu. ”

                Nici macar cu o pitipoanca nu mi-as permite asa ceva. E valabil chiar si in cazul tau.

                „#NoToFascism”

                Vad ca esti in ton si cu hipstereala din ziua de azi. Trebuia sa le imbini pe toate. Cum astia ii catalogheaza pe toti europenii care tin la interesele tarilor lor ca fiind ultranationalisti, extremisti, fascisti, etc, ti-a venit manusa.

                Dar sunteti tristi rau voi, postacii, mai ales in cazul in care mai sunteti si romani. Si pentru ce? Ca avand in vedere calitatea foarte slaba a comentariilor tale, nu cred ca esti un postac bine platit. Au fost cativa pe aici foarte bine pregatiti.

                „Consider argumentul tau drept apa de ploaie pentru frectie la picior de lemn !”

                Esti sigura ca esti romanca si ca intelegi sensul expresiilor de mai sus? Ca e ditamai pleonasmul. Sau poate ai vrut sa pari inteligenta si sa faci o licenta poetica.

              • Mihai-Cristian

                @ Techies

                http://www.ziare.com/europa/moldova/foaia-de-parcurs-a-reunificarii-romaniei-cu-r-moldova-1413679

                Nu am timp de un raspuns mai amplu, insa sunt sigur ca l-ai primit deja, ori nu vrei sa-l intelegi ori nu esti capabil sa intelegi ceva atat de firesc…

      • Referitor la punctul 1: evident ca poti gasi argumente pro unire cat si impotriva ei. Unele economice altele politice altele sociale. Dar cred ca exista un argument mai puternic decat celelalte, unul istoric. Am fost un neam si cred ca suntem inca. Parerea mea, comparatia cu UK nu este potrivita, tu te referi la coloniile Marii Britanii. Acelea dintotdeauna au fost privite ca niste colonii, populatiile din colonii au avut dintotdeauna identitatile lor, doar ca au fost supuse coroanei. Daca vrei sa faci o comparatie m-as gand mai degraba la cele doua Germanii si unirea lor in anii ’90.

        Referitor la punctul 2: Dupa cum vezi UE (la scara istorica) este inca in chinurile facerii. Regulile Uniunii nu sunt batute in cuie ele pot fi schimbate functie de interese (vezi subiectul BREXIT). Nu regulile UE ma ingrijoreaza pe mine, ci lobby-ul rusesc in unele tari din cadrul Uniunii.

    • Haiduc moldovean

      Sandel. Nu tot se masoara in bani.
      Rusii traiesc parca mai bine ca noi moldovenii din RM, da asta nu ma face sa tanjesc dupa imperiul tarist sau sovietic. Da iata legaturile sufletesti, intre noi romanii, sunt mai puternice decat banul.
      Si ce ne incurca sa ne ReUnim? Indiferenta.
      Spiritul national la moldoveni este extrem de mare, da in lipsa de „vector”, noi o luam fiecare incotro. Cu asta profita kremlinul, atragand aceasta tendinta a oamenilor de a se uni in grupuri. Mai adaugam ca propaganda rusa functioneaza la nivel destul de inalt, ocupand 90% din media RM, te miri cum mai poti aduna cateva mii de unionisti la sarbatoarea Unirii din 27 martie 1918.
      Statul roman ar trebui sa fie mai istet in tema ReUnirii, da cei mai istet trebuie sa fim fiecare din noi, sa comunicam mai des. Sa nu lasam ca niste romi din RO sau niste rusi de la noi sa ne faca inpresia unii de altii.

  2. TKO sau Sah cum vreti sa-i spuneti! 🙁 Sa nu mai zica niciunul de acolo ca moldovenii nu-s romani, ca au fix toate proastele obiceiuri de aici! _I_

    Cate odata ma gandesc ca ne meritam soarta noi, romanii! Idem R Moldova! Un stat cu adevarat esuat. Lupta se duce inspre cine o va acapara, noi sau rusii!

  3. Eu nu inteleg de ce o priviti ca pe o veste rea. ….. Se vor inrola la Tighina toti rusnacii …si vor ramane mai putini in Rep Moldova….ma rog o sa avem unde sa le punem flori la morminte….decat rasfirati prin Moldova mai ine adunati gramada….

  4. Mie sincer mi se pare ca asta este de fapt o campanie de recrutat ” omuleti verzi” si nimic altceva. Ai aduni, ai pregatesti, ai platesti, ai lasi in pace o perioada si la un moment dat, foarte bine stabilit, ai vezi cum incep sa apara pe strazi inarmati, cu uniforme dar fara insemnele vreunui stat anume. a la Crimeea

  5. Este ceva normal pentru Tighina. Ar fi fost grav daca recrutarea ar fi avut loc la Balti sau Chisinau, in afara zonei ocupate.

  6. Mihai-Cristian

    Bălți din pacate e foarte rusificat…

  7. http://www.biziday.ro/2016/03/31/imperativele-lui-che-gueghita/
    off topic
    uitati aici cum functioneaza parlamentul romaniei daca cititi pana la capat
    prin santaj
    cine detine informatia detine totul

  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_the_Czech_Republic#Equipment
    cum se echipeaza o armata cu un buget similar ca al nostru

  9. http://www.gandul.info/stiri/harta-exporturilor-de-armament-lista-clientilor-surpriza-care-au-cumparat-arme-din-romania-in-2015-15181721

    ROMARM a vandut mitraliere AA 14,5mm la „capu gol” in 2015:

    Arabia Saudita – 102 mitraliere 14,5mm
    Bulgaria – 309 mitraliere 14,5mm
    Cehia – 67 mitraliere 14,5mm

    Un motiv serios pentru ca arma sa beneficieze pe viitor de o atentie sporita… fiind modernizata arma cat si armamentul din dotare.

    Se pare ca arma prezinta o atentie interesanta in blocul est-european

  10. http://www.timpul.md/articol/renato-usatii-va-putea-candida-pentru-funcia-de-preedinte-90556.html

    Explicatiile pe care le-a dat mi se par senzationale. Daca ajunge si presedinte in Moldova (fie prin alegeri, fie in urma unor „interventii”), inseamna ca jocurile sunt facute. Mai asteptam 100 de ani.

  11. Astazi la ora 14.30,o celula de F18,au trecut la joasa inaltime pe deasupra localitatii mele venind din directia Constanta si trecand spre Buzau,la ora 14.59 au trecut inapoi de data acesta la mare inaltime,ce pot sa spun,superbe aparate de zbor…

  12. Unirea va fi si nu exista nici macar un singur argument impotriva ei. UE nu ne va da afara 🙂 , nici NATO nu ne va exclude, nici Marea Negara nu ne va declara razboi, Romania nu se va prabusi economic ci dimpotriva, iar Rusia va da inapoi pana la urma, desi Moscova ar fi dispusa probabil la unele negocieri.
    Singura problema cu adevart serioasa sunt de fapt doua: clasa politica imbecilizata din ambele „tari” si problema extrem de spinoasa a Trasnistriei, dar cum noi suntem chiori si vai de noi probabil ca Dumnezeu ne va face, a cata oara, cuib.

    • Trasnistria este cuiul lui Pepelea (pardon, Stalin!)

      Rusii (cred ca si ucrainienii) din Transnistria „se tem” de (fascistii) romani . Ca va fi unire si vor trebui sa invete ;b romana (nu e sigir ca unii dintre ei nu considera romana ca find „omeneasca” [gavariti pa liudski ozac , zicveau unii rusopfoni prin Chioinau in anii 93-94 – adica vorbete omeneste])

      „Moldoveni” adica aia din R Moldova au asa un fix ca nu lasa Transistria.
      Acu trebe zis ca Mopdova cuTransnistrai mai are o baza de „statalitate” – ca ibn Transnistrai este industria inclus energia si dispeceratu. (de citeste unu din RM sa imiierte ghilimele. Si sa bage la cap ca modoveni sunt si aia din Iasi, Suceava, Bacau samdau).
      FaraTrasnistria … R Modpva ar trebui sa se gandeasca bine pe unde scoate camasa..
      Insa propunerile de pe partea asta a Prutului da-o-n ma-sa de Tranmisie risca sa fie prost primite ….

      Noi , oscilam intre 2 pozitii :
      – Transnistria nu a fost niciodata romaneasca ,deci ne lepadam de ea precum Dracu de tamaie (propaganda anilor de dupa 1944)
      – sa schimbam Trannistria cu Buceagul si regiunea Cernuati!
      Prima are „avantajul” ca sucarim un numar de basarabeni (care daca nu de latceva macar stiu ca in Transnistria au fots investiti bani masivi din Moldova !)
      A doua are si mai amrele avantaj ca poa apa la moara unor cercuri ucrainiene …

      Personal, asa cum le=am explicta unor rusi din Moldova (care rusi totusi gasisera de cuviinta s ainvete lb romana – f utila ptr bishnita pe care o practicau) , personal zic, as da dracului Transistia , minus Tighina care nu este trans ci cis si ca dincauza asta Transnisytria este Perenistria (de o parte si alta) .
      Ca dupa aia nu au decat sa se ia de par ucranieni si rusi .Se cam scarpinau dupa ceafa …”chiar asa nu te interesaza Transnistria?” si erau si mai scandalizati cand le ziceam ca in Trasnistria sunt prea multi rusi si ucrainieni ptr gustul meu
      Azi insa le-as mai explica ca exista si un avanataj : accesul la UE!

      Cred ca asta ar trebui intrebat pe aia din Trnasnistria :
      „Ba baieti, de acord ca nu vrei cu noi. Nici noi cu voi! Asa ca hotarti-va-ti cu care Rusie vreti :Velico sau cu Malo ? Daca e nevoie vom trimite niste arbitri de box, lupte libere si speram sa nu va suparati daca o sa facem niste pariuri cine o sa aiba mai multe cucuie in ziua de marti…
      Si cred ca daca ma avea cu adevarat „servicii” am primi ca rasouns o injuratura scarboasa urmata de „davai pasport ia haciu Nemtzkaia!!” Daca

  13. E de bine, inca un motiv ca cei nedecisi din Moldova sa aleaga calea unionismului. Sper sa continue colaborarile militare dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului si ca ambele armate sa se intareasca cat de repede (vise). Cand va fi momentul si daca va fi nevoie, sper ca armata Moldovei sa se dubleze peste noapte si sa curete Transnistria de armata rusa (alte vise). Este si in interesul Ucrainei sa ajute, zic eu. Pentru asta, integritatea teritoriala a Ucrainei trebuie respectata, inclusiv de noi, mai mult decat atat, sa ii sustinem in procesul de aderare la Eu&Nato. Prefer o ucraina europeana unei ucraine rusesti.

    • Si pesemne ca Ucraina prefera sa aibe si Transnistroa.
      Cat despre ucraina europeana intreaba nitel prij alte parti. Berlin, Parios, Brucsel, Roma samd.

      • Ucraienei sa ii ajunga cat are, deja are prea mult decat merita. Zona asta trebuie sa ajunga intr-un final la noi ca un fel de masura compesatorie. In 10-20 de ani se pot schimba multe, cine stie poate chiar Ucraina in Eu/Nato.

  14. http://vox.publika.md/stiinta/epopeea-libertatii-in-viziunea-colonelului-anatol-munteanu-350951.html

    Autorul cărţii, colonelul în rezervă, dr. Anatol Munteanu nu este la prima sa carte. Domnia sa a mai expus în scris subiecte consacrate războiului de pe Nistru: afară de articole în presa periodică, în 1995, a publicat o primă carte despre Conflictul transnistrean[1], urmată de alta, publicată la Bucureşti, în anul 2004, în colaborare cu dl dr. Nicolae Ciubotaru[2]. Peste un an, dl A. Munteanu publică monografia „Sacrificiu şi trădare. Războiul de secesiune din Republica Moldova (1990-1992)”[3]. Şi iată-ne în faţă cu o nouă carte, semnată de dl colonel dr. Anatol Munteanu[4].

    Monografia dlui Anatol Munteanu are două părţi. Prima se întitulează „Istoria unui război contemporan” (p. 25-530). Ţinând cont de faptul, că în 2012 s-au marcat 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia ţaristă (autorul a menţionat sub titlul cărţii că aceasta „apare cu prilejul comemorării a 200 de ani de la ocupaţia ruso-sovietică şi a celor 20 de ani de la războiul moldo-rus de la Nistru”, p. 1), A. Munteanu a expus succint istoria Basarabiei şi a populaţiei din stânga Nistrului în anii regimului ţarist, după care a scris despre Basarabia şi Transnistria în perioada anilor 1918-1945 (p. 51-98). Urmează subiecte consacrate regimului totalitar bolşevic şi sovietizarea Basarabiei, Republicii Moldova în calea acesteia spre suveranitate şi independenţă; un subiect este „Rusia sovietică şi diversiunea găgăuză”. Dr. A. Munteanu trece apoi la subiecte concrete, legate de armata rusă, armata separatistă şi mercenarii cazaci împotriva Republicii Moldova. „Capacitatea de ripostă a Forţelor Armate şi de Poliţie ale Republicii Moldova” (p. 189-237) este următorul subiect, în care autorul a examinat procesul de descompunere al armatelor imperiale şi de constituire a forţelor militare ale tinerii Republici Moldova. În centrul atenţiei autorului au fost teme consacrate etapelor războiului pentru integritatea RM; un compartiment aparte este consacrat bătăliilor şi luptelor din cadrul războiului de pe Nistru, în special – este vorba de „Bătălia pentru Tighina, sacrificiu şi trădare” (p. 323-365). Atragem atenţia asupra concluziilor autorului: „Punctul culminant şi dramatic al luptelor de la Tighina a fost marcat de cedarea şi trădarea conducerii de la Chişinău, care a acceptat înfrângerea prin semnarea Acordului moldo-rus de încetare a focului, din 21 iulie 1992, încheiat în condiţii înjositoare pentru Moldova…” (p. 362).

    Urmează studii referitoare la consecinţele războiului de pe Nistru. Sunt pagini interesante. Mai ales când este vorba de oamenii care s-au aflat în posturile de conducere ale RM. De iresponsabilitatea, incompetenţa, frica şi laşitatea de care au dat dovadă. Bineînţeles, în viziunea autorului acestei cărţi. Penultimul compartiment se numeşte „Mass-media despre războiul transnistrean” (p. 461-482), iar capitolul „Combatanţii îşi cer drepturile. Patrioţi români în închisori. Lupta continuă” (p. 483-519) încheie prima parte a monografiei.

    În Epilog autorul a tras concluziile, axate pe studiul efectuat. Cităm: „Agresiunea a fost declanşată încă de la începutul anului 1990, după modelul unui război contemporan, elaborat de structurile de forţă ale fostului imperiu: blocadă – violenţă şi terorism, crearea unei unităţi politico-teritoriale artificiale – conflicte armate, război (în cazul dat fără o declaraţie oficială) (p. 526).

    Lectura monografiei demonstrează că autorul ei a consultat o bogată bază documentară şi bibliografică, pe care a expus-o corect, convingător, laconic. Bravo autorului!

  15. http://www.art-emis.ro/cronica/cronica-literara/2775-anatol-munteanu-eroii-de-la-nistru.html

    Volumul „Eroii de la Nistru” a aparut în contextul reluat an de an, în ultimele două decenii, la 2 martie, când moldovenii, fraţii noştri din stânga Prutului mai exact, comemorează, cu tristeţe şi revoltă, pe undeva însă şi împăcaţi cu soarta, actul de acum 23 de ani când, sfidând democraţia europeană, mercenarii năimiţi de prin toate cotloanele incomensurabilului spaţiu exsovietic s-au prăvălit precum ciuma peste Moldova suverană ca să combată „fascismul românesc” şi să „salveze”, chipurile, socialismul, în fapt, pentru a restaura fostul imperiu care începuse să scârţâie grav, din toate încheieturile, ca o corabie putredă. Mânaţi de instinctul de supravieţuire, dar mai ales de cnutul cazacilor, mii de români-moldoveni au fost nevoiţi atunci să se refugieze iarăşi în dreapta Nistrului sau, în cazul că unii dintre ei au ezitat, au fost expulzaţi fără cine ştie ce menajamente, nu înainte de a fi etichetaţi drept „fascişti” şi „cotropitori” tocmai ei, care neam de neamul lor, cel puţin din vremea regelui Burebista aveau rădăcinile adânc înfipte acolo. Pentru cei rămaşi, vor urma ani de „ocupaţie teroristă”, o perioadă cu adevărat însângerată precum însăşi steaua bolşevică atât de dragă cotropitorilor care curg de la est, soldată cu zeci şi sute de crime, cu masacre colective, cu schingiuiri, arestări şi intimidări, fapte care vor declanşa o adevărată morişcă antiromânească, în care „vitejii” precum suspendarea drepturilor civile, desfiinţarea presei, a şcolilor, închiderea bisericilor etc. par simple exerciţii la tot mai dureroasa temă a supravieţuirii în plin secol al XX-lea la români. Un adevărat regim de teroare colectivă, demn de crudele vremuri ale năvălirilor barbare din zorii Evului Mediu şi mai demult au instaurat ruşii acolo, prin cozile lor de topor smirnoviste, şi asta cu iluzoria convingere că vor reuşi să mai oprească în loc, pentru încă un secol-două, poate mai mult, tăvălugul civilizator care vine tot mai vizibil şi implacabil dinspre inima Europei moderne… Da, ruşii au privit întotdeauna cu jind la nurii Europei, la porturile şi la pala- tele ei, cu jind, dar şi cu mare spaimă, imaginându-şi că o vor ademeni totuşi înainte ca ea să-i strivească, să le dilueze ambiţiile, sângele, istoria… Şi unde au ajuns? Acolo unde, mai devreme sau mai târziu ajung toate imperiile, pe marginea mormântului adică. Şi acelaşi destin îi va paşte ca şi pe mongolii lui Gingis Han, ca şi pe bizantinii ai căror urmaşi în linie directă se pretind, ca şi pe romanii ceilalţi, din Apus, şi aşa mai departe. Altfel spus, în priza fără nicio putinţă de scăpare a Europei, cu cleştele N.A.T.O. din ce în ce mai strâns pe talia ei de haziaică prea îndelung dedată la tras spuza altora pe propria-i turtă, cu implacabila şi totodată enigma- tica revărsare a lavei galbene simţită în ceafa încă groasă, de matroană dolofană, Mama Rusia are motive să se teamă. Şi cu cât se teme mai mult, cu atât schelălăie mai jalnic, iar când prinde ocazia – şi de la Gorbaciov încoace a tot prins la ocazii! – zgârie rău, muşcă de pe unde nimereşte şi loveşte năpraznic cu coada. Aşa se şi explică, pe undeva, amănuntul că în primăvara lui 1992, când tocmai îşi făcea iluzii că s-a desprins în câştigă – toare, Moldova lui Ştefan cel Mare şi Sfânt – jumătatea acelei Moldove, mai exact, cea din partea orientală – avea să mai trăiască o tragedie.

    • Or, cu gândul mereu la acele zile cumplite din viaţa moldovenilor săi de la Nistru, spre neuitare şi pioasă reculegere, colonelul (r) Anatol Munteanu, combatant în respectivul război, iată că ne mai propune o carte plină de învăţături, dar şi de sumbre prevestiri, din filele căreia răzbat, pe alocuri, dureroase răstălmăciri ale istoriei grefate pe viaţa de zi cu zi a omului de rând, nevoit să resimtă cu fiece răsărit de soare provocările şi agresiunile la fiinţa naţională românescă, devenite o practică obişnuită în ziua de azi, când puterea statului ca atare se află încă în criză şi politicie- nii uită prea uşor de menirea şi de responsabilitatea lor. Oarecum previzibil, volumul colonelului Munteanu se încolonează în siajul altora, începând cu „Conflictul transnistrean” (1995), „Românii de la Est”. „Războiul de pe Nistru” (2004) şi continuând cu „Sacrificiu şi trădare. Războiul de secesiune din Republica Moldova” (2006), apoi cu „Epopeea libertăţii” (2012), toate abordând, în fond, aceleaşi realităţi traumatice şi nedomolite legate de politica separatistă din Transnistria, cărţi scrise cu indiscutabilă obiectivitate, fără ură şi părtinire, deşi cu o vehementă în- crâncenare, dar şi cu francheţe, o atitudine pe cât de nobilă, pe atât de evitată de elita ştiinţifică românească de azi, foarte temătoare să nu fie catalogată cumva, Doamne fereşte!, drept… „naţionalistă”. În altă ordine de idei, cartea aceasta, dincolo de aura ei istorică, este şi o reconstituire jurnalistică minuţioasă, per ansamblu, a unui moment tragic din istoria recentă a Moldovei, iar apelarea la interviu ca modalitate principală de oglindire a unui moment istoric de o încărcătură emoţională încă vibrantă mi s-a părut extrem de valabilă. Practic, recuperând memoria încă prodigioasă a unui participant de primă linie, chiar dacă una mai degrabă discretă, având în vedere funcţia sa în structura de securitate a Moldovei, la evenimentele din Transnistria, ajuns să conducă efectiv luptele de la capul de pod Coşniţa-Doroţcaia-Pârâta, localităţi neaoş româneşti de dincolo de Nistru, rămase – şi asta numai graţie faptelor de vitejie concretă ale militarilor şi voluntarilor moldoveni – şi azi sub jurisdicţia Republicii Moldova, Eroii de la Nistru nemureşte, între cele peste 300 de pagini, fiii unui popor dintotdeauna însetat de libertate care şi-au dat viaţa pentru acest frumos ideal, pentru dreptate şi adevăr, pentru binele Moldovei isto- rice, spunând lumii că acolo, la Nistru, aidoma răzeşilor marilor voievozi de la Suceava, ei şi-au apărat încă o dată, a câta oară oare?, nu doar ţarina, casele şi mormintele străbune, ci şi graiul, istoria neamului, demnitatea de oameni şi de cetăţeni ai unei lumi care este de dorit să rămână tot mai luminoasă şi paşnică. În altă ordine de idei, pentru combatantul Anatol Munteanu, aşa cum ni se dezvăluie (şi) aici, rămâne o certitudine faptul că aventura smirnovistă, devenită politică de stat sub oblăduirea răposatului „tătuc” Boris Elţîn, producătoare de zvonuri, de defăimări şi jigniri la adresa poporului român, este continuată, cu un zel ieşit din comun, şi în zilele noastre, când se resimte o recrudescenţă tot mai periculoasă a antiromânismului. Bine documentată, cu inserţii preluate inclusiv din presa vremii, cartea de faţă are capacitatea de a pune în faţa cititorului de azi imagini dintre cele mai veridice ale „trădării” premeditate şi sistematice ale idealurilor noastre naţionale de către personaje politice de tristă faimă din sfera puterii de la Chişinău, toate aceste realităţi dure şi contrastante petrecute sub ochii nepăsători ai autorităţilor fiind nu doar dezvăluite, ci şi dovedite cu exemple dintre cele mai epatante de către autor, martor al multor asemenea disfuncţionalităţi şi discrepanţe. Şi aceasta întrucât, aşa cum arată colonelul (r) Anatol Munteanu, la mijloc nu se află doar interese de ordin strategic, ci şi unele mult mai ascunse, de ordin economic în primul rând, care au dus la transferarea unei mari părţi din bogăţia Moldovei unor forţe străine oculte, caz tipic de trădare a intereselor naţionale controlat de o „caracatiţă” cu complicate încrengături şi numeroase capete. Prin fixarea în timp, deşi raportată la un trecut istoric deja, cartea surprinde câteva secvenţe revelatoare din cei mai aberanţi ani ai unui regim cinic, crud şi corupt, radiografiind situaţii şi evenimente de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, autorul lăsând senzaţia că, asemeni unui jurnalist adevărat, fără nicio umbră de teamă, s-a aflat permanent în miezul evenimentelor, acolo unde situaţia era mai fierbinte şi condiţia luptătorului mai dificilă, de la Coşniţa-Doroţcaia la Vadul lui Vodă, ca să-l regăsim apoi la Cocieri, la Tighina-Varniţa sau la Corjova, dar nu numai, peste tot făcându-şi datoria în deplină onoare, fără să se lase intimidat de ameninţări, fără să se ferească de pericole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *