Cifrele de școlarizare pe anul acesta și un comunicat apocrif sau “s-a greșit”.

Credit foto si ample multumiri vloggerului Selly, pentru perspectiva sa asupra unei cariere in Armata Romana

 

Da, stimați cititori au venit și locurile pe anul acesta, multe specializări, multe opțiuni, și spre deosebire de anii trecuți, mă voi referi la ansamblu. Sunt sătul să comentez an de an cifrele de școlarizare în condițiile în care tot oamenii din minister(e) ne-au spus că au plecat 10.000 de oameni iar compensarea prin școlarizare poate veni în cel puțin 5-6 ani daca ai mișcare de personal zero ( nul, nada, nimic) timp de 4 ani. Imposibil logic, imposibil real vorbind.

https://dgmru.mapn.ro/pages/planul-de-scolarizare-al-ministerului-apararii-nationale-pentru-anul-de-invatamant-2023-2024

Așadar cifrele mie nu îmi spun posibile evoluții deosebite în anii viitori. Spre exemplu escadrilele alea de F16 trebuie deservite atât cu personal navigant cât și personal tehnic și logistic la sol. Două escadrile de avioane tehnologic avansate ar trebui să se revadă în structurile de școlarizare, ca un grafic cu un vârf (spike) într-un anumit sector. Nu văd nimic, cifrele sunt sensibil egale cu anii trecuți. La marină de asemenea nu vad ceva ieșit din comun în așteptarea corvetelor sau la nivel de banc, a submarinelor care aveau să fie cumpărate de pe vremea dl amiral Gh. Marin, când era șef SMG. Și mulți ani au trecut de atunci si apa pe Dunare.

Terestru, în afara unor mutări de trupe de la stânga la dreapta și crearea de noi școli nu disting absolut nimic deosebit. În virtutea achizițiilor de tancuri, artilerie autopropulsata, mă întreb de unde vom avea oamenii sa le deservească (operational+pachet logistic) și dacă i se face milă Unchiului Sam de noi, și ni le dă pe moca.

Pe site, oameni care și-au pus haina în cui ne povesteau despre unități care cu chiu cu vai pot scoate în față o companie operaționala, pe înzestrarea care o avem la ora actuală. Darămite să ne trezim cu te miri ce echipament extraterestru pe la noi prin ogradă.

Realitatea tristă este o politică de resurse umane lipsită de coerență,  blocată în anii 1980, așteptând parcă încă o tură de răcani din care o sa iasă omul nou socialist, sau pe specialitate, militarul agricultor. Că oaste nu ne trebuie, ne apară laserele lu’ to’arasu, energiile de sub Bucegi și vâna românească, aia cu care i-am rupt pe toți în bătaie în istorie însă cumva, orice povestire istorică începe cu: „romanii, sătui să plătească tribut…”

Ireal totuși atunci când lângă noi se desfășoară un război, un război de uzură convențional, cu tranșee, tancuri și artilerie. Un război al cărui rezultat nu poate fi încă pronosticat iar cel mai negru coșmar al nostru, al României, încă are șanse să devină o realitate. Să devenim iarăși vecini cu URSS-ul ăsta pe rit nou, putinist.

În acest grav context, armata formează, peste 2-3-4-5 ani personal. Repet acest cuvânt, ireal, pentru ca lecțiile Ucrainei ar trebui sa fie analizate la nivel de detaliu. Se poate purta un război cu ajutor, cu asistenta pe parte tehnica însă nu se poate purta un război fără oameni si oameni instruiți.

Comunicat apocrif.

Ori că ne uitam alungit spre Camil Petrescu, nenea ăsta de chinuie pe bieții copii la Bacalaureat sau  ne uităm spre celebra expresie românească care asigură eludarea oricărei responsabilități, numitorul comun este același.

Informarea eronată a cititorilor noștri este ceva ce nu pot accepta. Însă nu eludez responsabilități aici, eu am comunicat apocrif și eu am greșit, „errare humanum est” ne-au lăsat strămoșii noștri romani scris însă mie îmi place mai mult continuarea frazei care în mod ciudat lipsește în majoritatea mențiunilor  „sed perseverare diabolicum”.

Acum ceva timp în unul din articolele mele în care defulam la adresa (dez)organizării de anul trecut a seriei de rezerviști voluntari și am menționat în treacăt acesta situație:

Ca sa fie situația și mai gravă, nu învățăm nici din trecut nimic, deși a trecut peste noi ditamai pandemia ca T80-ul, nu am văzut un proiect consolidat pentru medici militari, rezerviști, care vor pregătire.

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Aparent în cursul anului trecut s-au format prima tură de medici rezerviști voluntari. Mi-a șoptit mie o păsărică, am verificat informația și uite că se adeverește. Așadar dragi domni din ministere, nu trebuie sa mă beșteliți pe mine în articolele presei militare pentru ca am tăiat linia dubla continuă a limbii române (în epoca doamnei Dăncilă ), căci atunci când greșesc sunt primul care recunoaște. Vă felicit, înseamnă că începe cineva să gândească pe acolo și să gândească în perspectivă. Îi urez mult noroc căci gânditul constituie o practică foarte periculoasă și mai rău, vorba unui instructor pe care l-am avut la scoală: ”vezi bre’ că gânditul nu-i prevăzut de regulament”. Corect, așa și este.

Dar, așa hâtru cum mă știți sau „hater” pe rit nou, inamicul ideologic a lui „las’ ca merge si așa” și a lui „să facem sa fie bine ca să nu fie rău”, nu mă pot abține în a aduce noi critici. Vedeți dumneavoastră  deși fac eforturi constante pe plan local de a spori interesul și numărul de rezerviști voluntari, v-am adus de mână oameni pe care i-ați plimbat aiurea de Anna la Caiafa și apoi i-ați trimis acasă nu pot pricepe secretomania asta ineptă, pusul oamenilor pe drumuri aiurea și comunicarea cu porția. Deși sunt conectat subiectelor pur și simplu nu am știut că se formează și astfel de oameni, lucru bun de altfel însă ciudat că am discutat chiar și cu personal militar activ, medic militar care nu avea nici măcar habar de existența unor asemenea locuri.

De ce nu publicați toate locurile în ianuarie, februarie cel târziu, pe județe și pe arme așa cum am menționat ca fiind de bun augur în cam 4 sau 5 articole? Nu trebuie mai mult de atât dacă uriașa noastră teama este că dușmanul vede că noi formam rezerviști însă am avea o idee și candidații s-ar putea orienta la începutul anului. Cu astfel de abordări generam încă o piedica celor care doresc să urmeze până la urmă acesta nouă formă de pregătire militară, respectiv de serviciu militar.

În lună lui noiembrie 2022 am văzut 417 locuri, însemnând că din cele 800 scoase în primăvară… s-au ocupat 400 iar în articolul precedent am menționat cum persoane cu experiență în muncă serioasă, cu tehnologii de ultimă oră au primit repartizări complet aiurea având în vedere opțiunile exprimate.  Lipsa de informare și informația cu țârâita cum se spune la noi în urbe ne garantează doar certitudinea existentei unor asftfel de rezultate.

Cu toate astea voi da cezarului ce este a cezarului  390 de locuri ocupate însemnă până la urmă un nou record, aproape 50% însă aveți 50% urmărind un sfat pe care eu l-am dat pe acest site încă din 2017. Daca diversifici paleta de opțiuni atât în materie de corpuri, dar și în materie de arme respectiv specialități, ce să vezi, poți încadra mai mulți oameni. Cine s-ar fi gândit la asta, decât un lent frustrat care latră din 2017 că vine răzbelul ca în 40 și noi, tot ca în 40 suntem cu pantalonii în vine.

Vedeți poate pe anul acesta puteți face ceva și cu modul inept de repartiție că acolo ați pierdut mulți oameni, oameni cu opțiuni de ofițeri, maiștri, subofițeri pe parte tehnica, repartizați la soldați, intendenta- bucătar.

Poate la un moment dat faceți și dumneavoastră, dragi oameni din minister, un efort să vă dați seama unde ați comunicat apocrif si unde „s-a greșit”.

Ma semnez al vostru lt(rez).

 

49 de comentarii:

  1. Buna dimineața,dom’lt( rez). Efortul pe care îl sugerați sa-l faca domnii decidenti ar semăna cu o „mea culpa”. Ei n-au voie ca sunt activi si pică nasol la dosar. Si parca sesizez la dvs.si o oarecare amaraciune. Aceeași care ma irita si pe mine.???

    8
    • Am onoarea sa va salut domnule locotenent. Da, am o amaraciune, inteleg ca armata la fel ca si clasa politica nu poate fi decat un produs al societatii. Deci stiu ca nu pot aparea superromani de undeva care sa vada problemele in perspectiva, pe 5-10-20 de ani.Burta si ziua de maine, la fel ca oricare alt amarastean. Insa, sunt frapat-uimit de faptul ca noi stam asa cu o detasare demna de o lobotomizare nationala si ne uitam la conflictul de langa noi, ne uitam cum RM este amenintata direct si fara ocolisuri si mai nou, gunoiul de Putin zice ca orice baza nato este o tinta. In contextul acesta, noi formam militari cu taraita si ne blocam pe „locuri”. Formarea la noi este similara cu vremurile in care singura amenintare la granita noastra era un biet animal salbatic infometat care se plimba pe linia de frontiera. Ireal, repet. Mai grav, vedem episoade ge cutremurul din Turcia, si posibilitatea ca si la noi sa se intample asa ceva. Pompieri rezervisti voluntari nu exista, si ca sa ne dam seama in ce grad de dementa institutionala traim, pe parte de activi MAI-ul, arma pompieri si-a dat seama acum doi ani ca structurile militare au nevoie si de sgp, apoi subofiteri si maistrii si apoi ofiteri. Astia din 2007 pana in 2021 nu au avut trupa, primul lor grad era sergent major, ca sa dedea una mai sus ca la mapn.

      7
  2. De la vârsta de 16 ani și până acum la 26 am avut mereu în minte ideea de a cocheta cu viata militara dar am dat înapoi din multe motive,atât financiare,tehnice și discuții cu oameni din sistem.
    Am diploma de Bacalaureat și lucrez sofer de camion în București,pentru a dormi seara de seara pe perna mea. Am fost plecat,acum e timpul să stau.
    Ce vreau sa spun? Armata ,din pacate,este la fel de murdară ca orice alta institutie din țara asta,aici referindu-ma la cunoștințe,pile.. îmi aduc aminte că cel de la centrul militar cand am fost să vorbesc despre o „cariera militara,mi-a spus că mai bine stau pe camion unde sunt decât să rămân fără frane ca cei de la Dragoslavele.. Trăiască România Mare

    11
  3. Eu am 18 ani si vreau sa intru in armata. Dar la FOS, acolo nu e acelasi sistem comunist

    5
  4. Salut, cred ca noi ar trebui sa urmam modelul american privind recrutarile, cum ai spus si tu academeia si scolile militare produc militari pe termen lung. Se pare ca iar suntem prinsi cu chilotii in vine

    2
  5. Urmărește pagina asta https://www.facebook.com/ScoalaDeInstruireFOS
    Sunt acolo și niște numere de telefon. Sună tu, ca MApN-ul e ocupat!

    5
  6. Din aia 10.000 plecati, cati sunt pensionati anticipiat adica fugiti din sistem de cand au vazut ca razboiul serios in regiune nu e numai la Cinema City la Top Gun?
    Nu ca ar conta, mai bine sa se duca naibii acum cand e pace decat sa dispara brusc cand ai nevoie de ei urgenta si sa iti paralizeze sistemul…

    14
    • Hai să nu uităm, totuși, că cei 10.000 vor fii primii chemați la instituirea stării de război. Iar dacă nu vin, dezertori! Să nu uităm că avem o armată bătrână, uitați-vă la pozele cu militari. SGP-ei la 45-50 de ani pe funcții de pistolar într-o grupă de infanterie! Majoritatea celor care ies acum la pensie provin din promoțiile din anii 90, care erau cu miile. A urmat valul de pensionări forțate de dinainte de întrarea în NATO, cerință obligatorie, iar apoi a venit Oprea care a permis păstrarea SGP-ilor până la ieșirea la pensie. Toată lumea era mulțumită, nu se mai scolariza (promoții cu doar zeci de militari), SGP-ei angajați cu țârâita. Dar acum toți cei mai sus menționați îndeplinesc condițiile de pensionare. Și pleacă. Pentru că nu mai poți la 50 ca la 20. Chiar și din armata americană se iese la pensie la 30 ani vechime cu toate drepturile de pensie (chiar de la 20 cu 50%). Ideea este că nu a existat un plan, o viziune cu ceea ce se va întâmpla când vine scadența. E greu să atragi personal cu solde mici!

      8
  7. Polonia isi dubleaza armata de la 150k la 300K militari activi. La care se adauga rezervele si alte forme de suport.

    5
    • Da, asa si este. Rezervele mobilizabile ale Poloniei au ajuns deja la 35.000 de militari pe langa cei activi.
      Vedeti, asta este o reactie normala la amenintarea la care suntem toti parte acum, tot blocul NATO. Sigur, nu insemna ca noi putem avea 300000 activi, dar un plan de marire, formare planificata, ceva, orice… nimic.
      Si comunicarea cu societatea civila… e praf.

      13
  8. Ooooooooooffff … of, of ! Acu’ ajunseși locotenent de bocitoare. Poate mă primești și pe mine în compania ta. Încet-încet, compania de bocitoare ajunge divizie, ba poate și corp de armată … Când ne-o vedea Gherasimov cât de mulți suntem, o să intre-n atac de panică și-o să facă-cale-ntoarsă de nu-l mai vedem în veci mai la vest de Celiabinsk …
    De bocit e ușor. Ceva mai greu e s-o luăm pragmatic – ce ?, cum ?, de ce ? și de către cine ?
    Ce ? Am mai scris și eu de percepția unor militari despre capacitatea umană real combativă a armiei române în care puneam și problema posturilor neocupate și m-am ales cu blocări de postări de la două zile-n sus (mulțam adminilor). Tu dai o parte din perdea la o parte – fără să amintești de posturile neocupate (acu’ doi ani spunea cineva de 68000 de posturi ocupate), tu vorbești despre creșterea deficitului de personal nominal prin ieșiri masive determinate administrativ (politica pensiilor speciale cu risc de finalizare pentru mârlani pe motiv de PNRR) și intrări blocate administrativ (politica inadecvată de recrutare și motivare). Că-cazarme ș-arme noi, că -context geopolitic, că-că, astea sunt miorlăieli de-ale tale, de-ale mele, de-ale comunității RuMil – nu sunt relevante.
    Cum ? Într-un stat normal, dacă un decident nu-și atinge obiective clar stabilite zboară, și de-asta nu-și permite să moțăiască în scaun. Că o face din lene, că o face din incompetență, că o face din bonificație în ruble nu este relevant. Relevant este că eșalonul superior acceptă situația cu justificare de *n-ai cu cine bă, n-ai cu cine* fără a aplica corecția. Elegant chestia se numește deteriorarea mecanismelor sistemice de feed-back și feed-before, poetic disoluția autorității de stat.
    De ce ? Din punctul meu de vedere, disoluția funcției militare în perioadă de război convențional în proximitate s-ar chema înaltă trădare (în WW1 și trădătorii, și lașii și incompetenții ajungeau în fața plutonului de execuție și tot pentru înaltă trădare – țin minte că Prezan a zis că una din primele recomandări ale lui Berthelot a fost să fie trimiși câțiva ofițeri de rang înalt în fața curții marțiale … și-așa am obținut un Mărăști după o Turtucaia …). E greu de crezut totuși că absolut toți liderii noștri sunt trădători, și de aceea e nevoie de un narativ justificativ semi-oficial. Și această poveste poate exista *Dom’le, n-avem bani să mai facem angajări la oaste că dăm la greu la Ucraina că mai bine să crape ei decât noi, da’ și dac-am avea mai trebuie să ne palmăm salariile și pensiile pe care îi musai să le-ncasăm, că oricum dacă noi nu existăm vine NATO să se bată-n locu’ nostru*. În sectorul bugetar e tipică palmarea majorărilor salariale prin sporuri nejustificate / ilegale prin împărțirea anvelopei salariale la numărul de posturi din organigramă și nu al numărul de posturi ocupate, și aceasta e o politică bine cunoscută dar nesancționată datorită complicităților – departamentul de resurse umane în orice instituție e depozitarul multor mizerii direct sancționabile penal (Dragnea n-a căzut pe motiv de Belina sau Teldrum, ci pe motiv de două fufe pe condică). La întrebarea *de ce ?* se pot aduce și motivații de tip incompetență – da, sunt perfect valide, dar la nivelul sfidării bunului-simț pe care o fac inacțiunile MApN eu le-aș trece totuși la nivelul secundar.
    De către cine ? Toată linia de conțopiști evident că trebuie pusă cu biluțele pe electrozi și mânuța pe foaia albă să scrie și ce gust avea lăpticu’ de la mămica lor, toată linia de comandă întâi onorată cu grad maxim de caporal și apoi fie la tribunal fie la vatră fără pensie. Aici mai e și Ciucă … pentru că a fost șef forțe terestre, apoi șef SMG, apoi ministru, apoi prim … e greu de crezut că un om poate fi atât de prost atât de mult timp … ok, merită direct tras în țeapă, dar asta nu răspunde la întrebarea *e chiar atât de impotent și de paralizat statul român încât să nu schițeze din în ultimii 9 ani nici cel mai mic gest de autoapărare în fața apropierii unui conflict potențial ?*. Ok, Polonia va cheltui de la anul 4 % din PIB, aproape cât o țară în conflict major, și noi … jale. Peste chestii dintr-ăstea nu se poate trece ușor. Nimeni nu-i cere Primului Mămăligar să fie ca Zelenski, da’ nici așa …
    Problema e că lucrurile sunt atât de vizibile încât dacă încercăm să le ignorăm ne distrugem noi propriul sistem de valori. Nu e nici o problemă când statul se preface – în anii ’90, în perioada embargoului pentru Iugoslavia, statul se prefăcea pro-occidental da’ duduia de motorină conducta către Pancevo iar eu mă declaram la fel de pro-occidental da’ duceam benzină cu rezervoru’ în Negotin iar în vamă înjuram barjele ucrainene de trăzneau a rafinărie pline cu *ajutoare ONU* de stricau prețu’ și n-aveam nici o problemă, pentru că înțelegeam că asta e regula jocului, să te dai vertical da’ să-ți umfli burta … Acum regula jocului e alta – nu mai poți să te dai pro-vest da’ să-ți umpli buzunaru’ făcând câte-o perversă – trebuie să fii ori într-o barcă, ori într-alta. Ne miră ce-o gândi Viktor Orban când își bagă tot mai adânc capu’ în curu’ lu’ Putin deși cu asta își distruge orice viitor pro-european. Sau ne miră doar dacă nu vedem mina lui disperată impusă evident de disperatul Putin (nerelevant dacă prin corupție sau șantaj), adică regula jocului – ești fie de-o parte, fie de alta, pentru că dacă stai între devii teritoriu de luptă între tabere (nu neapărat militar – și politic, și economic, și mediatic)

    16
    • Gagule, stai asa ca a trebuit sa o rumeg un pic. Asadar deci si prin urmare, daca trebuie asta este, imi fac transferul la muzici militare.Ca bocitul e un fel de… ceva… muzichie de jale. Cred.
      Da, suntem nerelevanti din pacate, ei stiu tot timpul mai bine ca ei sunt informati. Noi, populimea copulativa suntem… doar cotizanti neinformati. Sunt de acord cu ce spui in special deterioararea generala a autoritatii sa-i spunem si cu lipsa de ractie in ultimii 9 ani fata de o amenintare clara. Adica nu trebuia sa fi mare scula pe bascula sa iti dai seama ca vor depasi si linia rosie dupa episodul Crimea.
      Dar pana acum, nu mult timp, epoca Banicioiu, eu in mintea mea de naiv credeam ca alunecam la vale dar exita totusi o limita la care unu’, cineva, trage o frana de mana. Adica, da, picam, dar pana aici, este o limita sub care nu se poate. Asta spun si in articol ca picam deja sub linie. Cand vezi cu ochiul liber ca stam cu degetul in nas langa ce se intampla, ma intreb daca nu discutam totusi de o forma de disolutie statala cu fatada de birocratie semifunctionala.
      De ce am mentionat epoca Banicioiu, ca ma simt perpetuu in ea, la o zi dupa Colectiv, cand destepul zicea, avem de toate suntem ce-i mai tari, si mureau copii aia pe capte.

      1
      • Nu mai e epoca Bănicioiu de dolce far niente. Nu mai merge cu chestii de bun-simț, de *fă-te Mircea că lucrezi*.
        E epoca Putin de război dur și urât. E epoca *totul sau nimic*. Acum nu mai contează ce va fi peste 10 ani. Putin a ordonat *distrugeți cât puteți din statul român că nu ne mai interesează ce va fi peste 10 ani*. Și argații orcilor se conformează ordinului … Și tocmai pentru că se conformează unui ordin stau cu degetul în nas. Dacă nu ar răspunde unui ordin, s-ar mai gândi la cariera lor, ar mai mima mai cu talent niște corvete, niște submarine, niște tancuri, o armată teritorailă / rezervă activă.
        Concluzie : da, discutăm de o disoluție statală ordonată de la Moscova executată depoliticienii pro-est și permisă de micimea umană a politicienilor pro-vest cu fațadă de birocrație complet disfuncțională. Evident că disoluția ar fi reversibilă dacă ar da Unchiu’ cu pumnu-n masă – e suficient o singură dată, să arate cine-i jupânu’ – o înregistrare video cu vreun mare politruc când încasează rublele, un scandal mediatic, nu mare lucru … Problema e că Unchiu’ nu dă și eu nu înțeleg de ce, pentru că disoluția din perioada 2017 – 2023 e deja catastrofică.
        P.S. Cu mare sinceritate – dacă pierdem definitiv PNRR pe motiv de pensii speciale și Rusia rămâne cu imperialiști la putere în vara 2024, eu voi începe să caut oferte de muncă pe-afară și să-mi pregătesc transferul de capital.

        1
  9. SGRV is tot aia de vreo 5-6 ani,doar ca abia acum au gasit destui cat sa acopere numarul initial,care era vreo 3000 si ceva.Tot soferi,croitpori si bucatari.Basca deja le expira primilor contractele si nu stiu cati le innoiesc.

    Ok,mai sunt ceva transmisionisti,ceva infanteristi,PM,ceva artileristi sau genisti,dar iti dai seama ca esentiale sunt instructia de front si hartogareala.Deci aia pe comunicatii si info is fericiti daca stiu alfabetul international si ca statia Harris are culoare verde.

    4
    • Dap, pai prea mult nu se poate face in cele 15 zile. Iar paleta de optiuni a fost mai buna in anul asta, dar in linii generale la fel de tampita ca in trecut, atat geografic cat si structural.

      • LT,daca vrei faci multe in 15 zile.Dar,cum am zis,relevante sunt statul dupa hartii si alte proceduri birocratice.

        Hai sa luam un exemplu simplu.O mare majoritate a armiei romane nu stie sa intre pe o usa.Cand te bati in cladiri,of corz ,nu cand intri la crasma.Daca ar incerca sanse majore sunt sa se impuste intre ei.
        Rezolvarea e simpla,dureaza 20 minute zilnic si consta in cateva exercitii la rece,cu arme ,in grup pe un platou de sport,desi ajunge si o camera mai maricica.Cum sa te invarti,sa te pozitionezi ,sa mergi si cum sa tii pusca-n mana cand esti langa colegi.

        Repetat cateva saptamani devine automatism,dupa care poti face chestii mai complexe si realiste in poligon,legat de lupta subunitatilor in general,nu musai in mediul asta specific.Oricine cu IQ 80 poate fi invatat.
        Cati mega rangeri comando crezi ca au ‘timp” de asemenea fleacuri?

        Forma sa traiasca,desi armata lu’ Carol al 2-lea macar arata toata la fel.Amu din 500 de insi nu gasesti 2 sa arate la fel.

        3
  10. Relativ legat de subiect, am citit acum ceva vreme despre cum școlile militare au înregistrat doar jumătate din numărul de înscriși în acest an compart cu alți ani. Ce părere aveți? Mie mi se pare că un motiv ar fi ăștia care intră în armată doar că să se facă ofițeri, să se pensioneze la 45 de ani și care s-au speriat de ideea de război.

    10
    • Cam da.Dar,ca sa moara si capra vecinului,fratii polonezi au exact aceasi problema cu plecarile din si neintrarile in sistem.Coincidenta,tot din februarie anul trecut.

      9
    • Eu personal cred ca rezultatele la scolile de subofiteri sunt specifice inflatiei de scoli. Subofiterul este baza armatei, cu subofiteri buni, merge unitatea bine si daca ofiterii sunt prosti-pamant. Invers, niciodata. Poti fi tu mama si tata lu’ ofiterul competent, cu subofiteri prosti ajungi ori tu ca ofiter sa o iei pe camp, facand munca lor, ori pur si simplu te resemnezi si te rogi sa nu ajungi pe la vreo comisie sau tribunal militar.
      Insa in Romania, ideea de subofiter este prost inteleasa. Intr-o parte ai soldati, blocati in a avansa mai departe si subofiteri veniti de la mirobolantele scoli, de nu stiu saracii nici sa-si faca sireturile la bocanci.
      Practic, ar trebui modificat statutul ca soldatii sa faca un corp unitar cu subofiterii. Sigur, exista diferenta functionala, dar soldatul sa il poti duce pana la plt. aj. pr. daca ai cu cine, si are stofa de asa ceva. Devine motivant sa devi soldat, si subofiterii devin un corp in principal de oameni cu experienta. Asa mi s-ar parea normal. Stiu, ca toti se vad ofiteri, dar putini pricep ce inseamna asta. Esti un organizator, si abilitatile astea de organizare sunt cvasiinexistente in armata, de aia suntem si unde suntem. Ca 90% din ofiteri pricep ca daca pasezi responsabilitati din stanga in dreapta, se cheama ca esti mare lider. Asa, nici nu avem cum sa dam inainte.
      Revenind, sigur, scolile au logica lor, da nu asa cum functioneaza acum. In conditile astea, tinta principala a scolilor erau copii de liceu, multi care nu au intrat la academie si s-au reorientat. Evindent ca au scazut inscrierile.

      14
      • Excelent comentariu! Unul dintre motivele degringoladei din ,,măreața” armată roșie este lipsa unui corp al subofițerilor lideri, foarte bine pregătiți, care să comande SU mici (grupe, plutoane). Au și ei, dar sunt folosiți la alte treburi și nu sunt ascultați. În armata americană nu am auzit de școli de subofițeri, sunt selectați (concurs), trimiși la cursuri și promovați.

        6
      • ” Subofiterul este baza armatei, cu subofiteri buni, merge unitatea bine si daca ofiterii sunt prosti-pamant….” – sa precizam ca asta e valabil in toate armatele din lume asta.

        4
          • @Lt(rez).
            Tre’ sa ramanem optimiști dom’ locotenent. Sunt destui tineri,poate nu atația cat ne-am dori,școliți pe la Academiile americane, englezesti,samd. Ei vor fi cei care vor putea schimba ceva. Ma refer la schimbari structurala nu neaparat la locul lor de munca,ptr.ca acolo o vor face oricum. Dar pentru asta va trebui sa asteptam ca acestia sa ajunga in pozitii de comanda. Dar asta necesita timp. Și noi asta nu avem. Timp. Plus niste politicieni capabili sa înteleaga” fenomenul militar”,ca sa zic așa.
            Cu respect.

            4
        • pana la un punct.

  11. Corupția politică și economică e tot mai mare ,credeți că armata e o prioritate pentru conducerea statului român sau a fost vreodată?. Uitați-vă la cazurile de corupție și veți vedea cum se acoperă unul pe altul, își dau lor sentințe cu suspendare. Serviciul militar voluntar e o gluma, rezerviști activi la fel , dotarea armatei române e sub orice critica . Avem o diasporă tot mai mare și continuă să crească , de unde vor scoate oameni pentru a acoperi deficitul , salariile pentru gradele mici nu sunt atractive , in Brad nu cred că sunt jumătate din numărul care ar trebui un mic exemplu , și cred că orice unitate are cam această problematică. Avem un buget de 2,5 sută din pib ,avem vre-un plan național pentru creșterea performanței armatei române dotare și creșterea numărului de soldați și ofițeri calificați ?. Bani destinați armatei se vor întoarce la bugetul de stat la sfârșitul anului și vor spune că nu am reușit să îi cheltuim. Avem echipe de fotbal la Interne ,la Armata și vedem cum sunt tratați angajați acestor secția ,unii sunt batjocoriți ,alți au salarii de mii de euro. Acum când un om normal la cap vede corupția și ce se întâmplă în România ,alege sa meargă afara sau sa se angajeze din patriotism in tara și să protejeze sistemul murdar . Din păcate nu se schimbă radical nimic .

    2
  12. cand noi nu putem sa ne asiguram pulberile , cand industria ta de aparare nu e capabila sa iti sustina armata si cand banii tai merg afara ai probleme mari, armata nu e o prioritate , cum nnu e invatamantul , sanatatea . Nu e corul bocitoarelor aici dar e o realitate care se spune mereu aici , si e cam singurul site unde realitatea e spusa direct fara ocolisuri. Numarul elevilor in scolile postliceale tehnice , in facultati trebuie crescut , in scolile civile si militare , dar de unde interes de exemplu la Poli Timisoara sunt aproximativ 3000 de studenti din RM carein majoritatea lor studiaza gratuit , romanii cu burse sunt undeva la 800-900 si care majoritatea lor emigreaza afara . Deci atat timp cat nu dorim sa crestem real numarul angajatilor MAPN nu se va misca nimic , totul e politic..

    9
  13. Stiu ca voi fi atacat acum dar cand coruptia e la nivel de stat vezi bine cazul uniformelor Politiei si cand un minister iti iese in fata cu declarati de genul nu stiu, vedem , pai tata nu corespunde se rup , dupa 7 zile , stai sa vezi ca facem comisie , ca nu stim acum, dar inainte comisia tehnica dc a semnat daca uniformele nu corespund uzuri ? se joaca pe banii publici , vezi bine cazul mastilor necomforme si cazul de la DNA si noi visam sa avem, o societate moderna. Pai uite tat Polonia ce miscari fac , noi iar am semnat o noua scrisoare de intentie cu coreeni ,saraci spera si ei ca prind ceva contracte cu noi ,da noii doar PR stim sa fim.Ai nevoie de personal tehnic de oameni cu specializare de unde ii scoti? .In Romania inca sunt firme care ar putea , scoli care ar putea scoate specialisti , dar desi scoate ei emigreaza afara si mana de lucru calificata nu e dorita in Romania , avem nevoie de un program national de invatamant caresa tina cont de realitatile care traim. Avem atatea gauri,dar politicul se lupta pentru putere intre ei.

    4
  14. O sa adaug ceva in completarea a ceea ce a spus Cipri.
    Toata lumea viseaza Patrioate si alte chestii complexe. Bai oameni buni cine sa le opereze si sa le repare in conditiile in care aia tehnici buni din pleaca in privat pentru respectul si banii pe care-i primesc acolo?

    Sa te apuci sa carpesti un un Patriot nu-i chiar de ici de colo. Si chestia asta e valabila pentru orice produs complex pe care ni-l dorim.

    O alta chestie pe care vreau sa o scot in evidenta este ca multi din cei care au iesit ofiteri din scolile militare n-au nici o valenta pentru functii de conducere. Da, sunt oameni foarte buni tehnic dar care nu sunt in stare sa conduca o echipa de IT-isti daramite un pluton de infanteristi batrani, eventual si cu ceva experienta in teatrele de operatii. Dupa umila mea parere ofiterul care nu poate comanda n-are de ce sa fie ofiter. Dar noi avem capitani care sunt mai moi decat niste corporatristi care nici macar n-au prins armata.

    Cred ca o crestere a numarului de locuri pentru studiul tehnic reprezinta doar o parte din solutie. Ca unul care face angajari de vreo 4 anisori am vazut ca absolventul de invatamant tehnic de la noi, in marea majoritate, este praf si pulbere. Eu dupa ce-l angajez mai pierd cateva luni cu el pana produce ceva. Ca si comparatie, un romanas de-al nostru dar cu facultate terminata in Danemarca la o saptamana de la angajare deja lua bug-urile la puricat si le rezolva. Si nu a fost vreun geniu bursier ci unul care a facut facultatea acolo pentru ca parintii lui lucrau acolo intr-o fabrica.

    Ce-a dea doua parte a solutie o reprezinta o adaptare a materiei predate la zielel actuale. Doar asa vom avea oameni tehnici de calitate. Eu personal voi angaja mai degraba un om fara facultate dar pasionat de ceea ce face decat unul cu master dar care nu vrea sau nu poate sa-si ia o certificare profesionala. Dar na, eu sunt la privat si la noi conteaza ce produci nu ce patalama ai la mana.

    8
  15. Va salut cu respect leftenent!
    Pe mine m-a invitat centrul zonal militar cu ajutorul poliției să mă prezint în decembrie sa-mi clarifice situația militară intr-o luni înainte de Crăciun între orele 11-13. Altfel mă amendează. Cu vreo cinci ani înainte când au făcut același lucru și m-am dus, mi-au tăiat livretul ca la un pașaport expirat și mi-au spus că m-au scos din evidență.
    Știi pe ce mă bazez la o adică? Am un prieten ce a fost în sistem și s-a pensionat colonel acum zece ani. Spune că în câteva ore se poate adapta pe Patriot, ca ei la antiaeriene se pricepeau la orice. Nu știu daca este chiar așa. Dar acești sexagenari spre septuagenari sunt intr-o grupa de vânătoare pe care ca montaniard am insotit-o. Un pluton de foști militari care recunosc ca nu au tras un cartuș de câțiva ani(bravo lor, nu agreez acest ‘sport’), dar au arme de top și se misca în teren ca niște tineri. Si sa știi că nu sunt excepții. Cine nu are bătrâni…

    2
    • Te salut georgel, cred. Insa paractica taierii este ciudata. Au fi primit un normativ nou ceva. Noi le lasam in pacte, il instintam pe om ca l-am scos si livretul ramanea ca amintire.
      Cu batranii nu stiu ce sa zic, ca oastea trebuie regenerata si trebuie sa existe un ciclu de maxim 5 ani de formare. De le spun asta la astia de la centru se uita ca beti la mine.

      2
  16. Cum sa mearga ceva bine in tara Nei-lor si a generalilor de mucava? Pentru asa ceva iti trebuie minte, dorinta si vointa. Daca e sa masuram pe un tablou de bord ar arata cam asa: minte : 0, dorinta: -10, vointa: – ∞ Adica sa avem pardon, merg bine afacerile dintre Nei si diverse ipochimene din MAPN si lumea politica. Invarteala sa traiasca. De ce s-ar schimba? Pai nu adevenit Nea’ Gigi mare si tare traficand terenurile si alte bunuri ale armatei? Credeti ca a fost singur in smecheria asta? Pai nu a devenit Nea’ Pitzi mare patron la fabirca de armament de la Filiasi (sa faca si el o afacere acolo)? Credeti ca e singur in smecheria asta? Pai nu a fost facut mare si tare Nea’ Țuțu, mare scula pe bascula la Romarm. Credeti ca e singur in smecheria asta? Pai nu a trecut Nea’ Vio direct de la cimitire si de la circ, mare scula pe bascula la Uzina Mecanica din Plopeni? Credeti ca e singur in smecheria asta? Si as putea sa continui tot asa pana maine dimineata cu alti Nei fara sa ma opresc. Asta e raspunsul pentru dotarea, formarea, pregatirea si scolarizarea armatei. (si nu numai, ca e plin de Nei si de ghenerali peste tot; oare domnu’ gheneral Ilie o sa conduca unitatile de rachete in caz de ceva? In ecuatia actuala probabil ca da. Domnilor din MAPN Ilie nu inseamna Sf. Ilie sa-i trzneasca pe dujmani din inaltu’ cerului). Rassia + Armata rosie + MAPN + Senatori + Deputati + Ministrii + Nei + X = Love. (asta se numeste orgie si sex in grup din cate stiu eu). Si uite asa avem si noi o armata de Nei cu OO mari si nume de ciuaua (Gigi, Pitzi, Vio, Țuțu) Daca rusii au cel mai mare pitic din lume, noi avem o armata de ciuaua cu OO-le cele mai mari si tari din lume, numai buni sa ia suturi in OO de la piticii imparatului rosu si noi odata cu ei. Daca ei o merita cu varf si indesat, restu amarastenilor nu prea.
    PS. Nea’ se scrie cu litera mare asa cum se scrie Dumnezeu, Nea’ se pronunta cu frica si respect asa cum se pronunta Dumnezeu, Nea’ este mai mare decat Don (cred ca Don Corleone ranjeste fericit si verde de invidie cand vede ce frumos au inflorit Neii pe plaiul mioritic, nici in visele lui cele mai frumoase nu si-a imaginat asa realizari).
    PS la PS. In caz de Pac,Pac o sa fim cu totii convocati la vorbitor, sa ne facem datoria, batrani, cocosati, cu lumbago si dureri de masele, pregatiti, nepregatiti, principalul e sa tragem toti in aceasi directie, cu ochii inchisi cu flinte din rasbelu de independenta. Cam pe asta se bazeaza MAPN-u. Intrebare retorica: La ceț’ trebe subofiteri cand ai armate de ghenerali?
    Cu amaraciune, multumiri pentru articol.

    5
  17. Va salut cu respect letnent!

    Am mai zis….
    1.Amsolvent al Scolii de Geniu PAnait Donici Valcea… 2003 pe bune… Al 10lea in promotie (nu ma laud, dar se invata, se faceau poligoane de ne sarea sangele pe nas… la traversari, adaposturi, fortificari, etc)
    Am spart usa MApN cum s-a dus contractul… MIzerie material capitol oameni (cpt in sus…) Dotare ZERO, Actualizari la zi cu ce si cum militar ZERO… ETC..
    2.Facultatea de Electrotehnica Craiova….
    3. Inginer iT – in ziua de azi….

    Asta ca exemplu (nu ca sunt eu destept, ca nu sunt), dar majoritatea de pleaca dintre profesionisti au pregatire multipla… Odata iesiti din sistem in civilie… NU MAI REVIN VREODATA….

    Eu zic sa faca dracu Armata ca Grupul Wagner…
    Aduni 50000 de tacaniti si asta este …
    Scutim Miile de gradati muisti care nu fac absolut nimic…

    Star de RAHAT in ziua de azi…
    Sa se duca sa se sacrifice cine are ce apara si sa fie erou… Pentru ce….
    Deja conceptul de acasa este unde te simti bine si traiesti bine…

    Sunt patriot … DAr nu pentru astia …

    8
    • Te salut Cristian, ai avut crusul de cariera a majoritatii oamenilor competenti, inclusiv a celor cu sange khaki de am zis ca pe aia ii vor ingropa la un moment dat in unitatea militara. Dar atat pentru ei cat si pentru mine si observ din comentariu tau ca si pentru tine, la nici un moment nu ti-ai pus problema financiara ci strict problema calitatii muncii tale, a profesionalismului cu care poti face munca ta si in final a semnaturii. Nici tu, nici eu, nu putem pune smenatura pe ceva facut in dorul lelii, in conditii umilitoare profesional cu echipamente si materiale care ar trebui sa ajunga la Muzeul Militar.

      2
  18. @Cristian P.

    Desi-ti pot intelege frustrarile, posibil foarte bine intemeiate, i-mi dau seama ca daca sunt multi ca tine mai ales in sistem suntem intr-un real pericol.

    Ceea ce multi nu inteleg , poate nici tu, e ca de multe ori o societate are sansa de a se reforma doar in momente grele, reformarea poate fi intradevar si in sens negativ.

    Una peste alta, trist comentariu si mai cu seama trist articol.

    1
  19. Lt rez,asa pt cunostintele mele,din cunostintele tale exista vreun nomenclator sau indrumar de compatibilitati pt rezerva si mobilizare intre nomenclatorul de meserii civile si specialitatile militare

    1
    • Sa traiesti Nicu’. Nu stiu sa existe decat clasicul OMAN de echivalare al specialitatilor militare cu studiile civile. Atat. Nu stiu sa existe sa sa fi existat unul special pentru rezerva.
      Dar nu este pe meserii, ci pe studii, ca traim in 1980, cand daca terminai mecanica lucrai mecanic.Nu exista posibilitatea in mintea lor, sa fi terminat iniginerie mecanica si sa lucrezi in AiTi. Sau sa fi terminat contabilitatea si sa lucrezi HR la o multinationala.

      3
      • Leftenant sa-ti zic una funny.
        Acum am in formare un fost inginer mecanic dar civil. 36 de primaveri. De luna viitoare intra in paine, omul si-a dat interesul asa ca dupa 6 luni este IT-ist.

  20. *Se rezolva problema mobilizarii 🙂 dupa modelul wagnerian 🙂
    [taiem si dreptul de pensii speciale la corupti …hai cu usr :-)))]
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26069051-ciuca-bode-initiat-lege-care-prevede-doar-inchisoarea-pentru-ultraj-tulburarea-ordinii-linistii-publice.htm
    Sa auzim de bine !

    • PS Nastase si-a creat o jucarie asemanatoare prin incriminarea insultei/calomniei …De departe Ponta a fost cel mai democrat …:-))))

      1
  21. hopa-hent…au ajuns si romanii la mintea de pe urma.
    incep sa vada ca nationalismul PCR-ist si apararea RSR-ista nu au nimic de-a face cu realitatile prezentului si provocarile viitorului.
    cand o scriam unii acum cativa ani eram antiromani si agenti provocatori…
    dar ce e mai bun abia de acum urmeaza,partidul unic lucreaza.

  22. @lt(rez)

    Multumesc… SI bine vazut si punctat…
    (Te salut Cristian, ai avut crusul de cariera a majoritatii oamenilor competenti, inclusiv a celor cu sange khaki de am zis ca pe aia ii vor ingropa la un moment dat in unitatea militara. Dar atat pentru ei cat si pentru mine si observ din comentariu tau ca si pentru tine, la nici un moment nu ti-ai pus problema financiara ci strict problema calitatii muncii tale, a profesionalismului cu care poti face munca ta si in final a semnaturii. Nici tu, nici eu, nu putem pune smenatura pe ceva facut in dorul lelii, in conditii umilitoare profesional cu echipamente si materiale care ar trebui sa ajunga la Muzeul Militar.)

    Era o vreme cand intradevar ordinul era ordin… Era corect, Era concret, se evalua (se poate face sau nu cu pierderi minima sau acceptabile in oameni sau materiale tehnice), acest ordin tinea cont de realitati ale naturii reale sau artificiale intalnite, adaptabilitate (la noi la geniu).. Chestii calumea….
    VAX apoi.. Dupa un an au venit lingaii cu grade si gata … ce atat gandire, ce atatea aplicatii, ce atat risipa..
    Si gata … Am spart usa cu brio… Pur si simplu iti era rusine ca esti camarad cu astia in haina militara… Pe scurt si imi asum complet GUNOAIE … ca oameni si mai ales ca GRADE (militare nu celsius sau alcool)

    Scuze ca poate iau foc cateodata, sau par vehement… DAr am prin si partea buna a meseriei pe bune ca profesionist… In rest Amintirile placute le tin in inima si suflet…
    Traiasca Romania…

    5
  23. Nu stiu daca ati auzit sau nu, domnule LT(REZ), dar au fost cazuri de rezervisti voluntari care dupa ce au finalizat toata instructia, li s-a comunicat de la Unitatea la care trebuiau sa fie repartizati ca locul respectiv nu mai exista. Sau au fost repartizati la alte Unitati. De exemplu, un bun prieten a optat penru Bistrita si cand a mers la Unitatea respectiva i s-a spus ca locul s-a alocat la o UM din Dej. Deci profesionalism zero e putin spus.

    Si inca ceva ce eu nu inteleg: de ce la sport nu exista bareme diferentiate ca in Marea Britanie spre exemplu? Adica, unul care opteaza pentru bucatar sau contabil sa aiba bareme mai lejere, ca unul care vrea la infanterie sau vm. In fine, nu avem cu cine din pacate…

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *