Romania privita dintr-o alta perspectiva…
De cand cu aventura lui Putin in Crimea si Estul Ucrainei pe netul romanesc a aparut o mare efervescenta de articole pro si contra Rusiei, ce trebuie sa facem samd. Dupa ce am stat la cutie pina acum consider ca este timpul sa ma arunc si eu in lupta cu parerea mea (ne)avizata. In primul si primul rand trebuie sa ne dam seama cine suntem si ce vrem, de unde venim si unde vrem sa ne ducem. Cred ca foarte putini romani isi dau seama unde suntem cu adevarat fata de restul tarilor din lumea asta.
La noi exista meteahna sa ne vedem ca o tzara de lumea a treia in care nimic nu functioneaza ca lumea si care este pe punctul de a se prabusi in orice moment. Ne cuceresc rusii, ne sufoca coruptia, bancherii ne exploateaza, murim intoxicati cu apa de la exploatarile gazelor de sist, samd. Daca ne uitam la ce se posteaza pe forumuri, grupuri de discutie, ce se spune la televizor exista o importanta majoritate care are punctul asta de vedere: mergem inapoi, suntem in pasul colapsului, nu ne vom ridica niciodata si alte considerente pe aceeasi linie. NU ESTE ADEVARAT, Romania are o traiectorie ascendenta care probabil ca nu este vizibila pe intervale mici de timp dar daca luam 10 ani ca perioada la care ne uitam la progrese, vom vedea ca ne miscam inainte, si chiar intr-un ritm destul de bun. NU este totul pierdut, eu personal cred in viitorul luminos, totul e sa mai avem aproximativ 20-25 de ani de ‘libertate’, si prin libertate ma refer la evenimentele din jurul nostru.
Romania s-a schimbat enorm in ultimii 25 de ani – tot ce trebuie sa facem este sa facem un exercitiu mental si sa comparam cu eram in ’94, cum eram in ’04 si cum suntem in ’14. Evolutia este enorma – de exemplu in 2000 nu aveam carti de debit si carti de credit, acum fiecare om are cel putin una. Nivelul de trai a crescut si el foarte mult, eu consider ca fiecare roman o duce cel putin de 2 ori mai bine azi decat in ’94. Din cauza ca am adoptat un sistem cat de cat capitalist, noi am crescut ff mult si inca mai avem mult de crescut deoarece sistemul de organizare economica inca nu si-a epuizat potentialul de crestere.
Ce este Romania cu adevarat: Romania este o tzara de mana a doua – adica nu e nici de prim rang ca USA, Germania, UK dar nu este nici Angola sau Bukina Fasso, nu e Argentina, Ucraina sau Rusia. E o tara in care oamenii nu mor de foame si in care daca muncesti ai. E o tzara in care toate sistemele (social, politic, economic) au probleme dar functioneaza. Problema principala a Romaniei este ca odata la 50-70 de ani se schimba total sistemul si tot capitalul acumulat in perioada de dinainte este distrus. Practic o luam din nou de la 0 cam de doua ori intr-un secol. Timp de 45 de ani (din 1945 pina in 1990) am fost sub dominatie sovietica iar de atunci incercam sa ne refacem (din nou) societatea conform ideii noastre despre „o tzara mai buna”. Cealalta perioada de „capitalism” a tinut de la 1910 la 1939 – adica 30 de ani. Pina in 1910 am fost o tara agrara, mai putin cu industria si capitalismul…
Trecerea de la sistemul economic socialist la cel capitalist s-a facut cu mari sacrificii pentru populatie fapt ce a dus la o decadere morala a oamenilor. Este usor sa ai principii cand ai burta plina dar in momentul in care mori de foame te gandesti la tine inaintea principiilor. Mancarea copilului pusa pe masa in loc sa refuz spaga!!! Pina la urma ce inseamna sa ai principii? Inseamna sa faci ce zici ca o sa faci, sa nu furi de la altii samd, sa nu eludezi sau sa folosesti sistemul pentru imbogatirea ta in detrimentul celor din jurul tau. Din cauza lipsei capitalului la nivelul individului timp de cel putin 10 ani nu am putut sa progresam deoarece oricine are nevoie de un capital ca sa produca chestii pe care sa le vinda ca sa castige bani. Din punct de vedere practic, pe parcursul anilor 90, ca sa acumulezi capital trebuia sa furi sau sa faci alte chestii care sunt incompatibile cu codul moral.
Marea problema este ca toata perioada anilor 90 a creeat un anumit comportament care in momentul de fata este foarte greu sa fie scos din uz. Copiii si tinerii din perioada aia s-au uitat la ce se intimpla in jurul lor si au tras ca asa se acumueaza capitalul (cu alte cuvinte asa se fac banii) si deci asa trebuie sa faca si ei. Iar scoala nu ii ajuta de loc sa faca chestia asta, ba mai mult era o mare pierdere de timp. Intre timp s-au schimbat vremurile, lucrurile s-au mai aranjat si acum cei care nu au invatat acum sunt perdanti, si mai mult de atit, nu prea mai au vreo sansa sa reuseasca in viata. Practic avem o generatie de oameni lunga de vreo 10 ani care vor fi o povara pe umerii celorlati cat timp vor trai.
Daca proiectul capitalist mai dureaza inca 25 de ani atunci zic ca ne vom dubla din nou PIBul per locuitor si atunci vom iesi definitiv de sub influenta ruseasca. Sa nu uitam ca PIBul per locuitor in Romania a crescut de la 11.449 USD in 2007 la 13.396 USD in 2013 iar ritmul de crestere este mai mare decat tarile din UE probabil cu exceptia Germaniei (ar trebui sa fac un studiu pe tema asta, dar lenea…). Practic incepind cu 2000 pina in 2009 PIBul per locuitor s-a dublat iar in 2014 a revenit aproximativ la acelasi nivel cu 2009. Cu alte cuvinte, niciodata romanii nu au dus-o mai bine. Eu cred ca daca nu picam sub influenta ruseasca cea mai buna perioada a romaniei de acum urmeaza.
Unde vrem sa ajungem: ei bine, aici este problema, daca intrebi 100 de oameni unde vor sa ajunga ei in 20 de ani si unde cred ei ca ar vrea ca Romania sa ajunga in urmatorii 20 de ani cred ca primesti 50 de raspunsuri diferite. Pina la urma, viata este o lunga calatorie, dar trebuie sa ai o directie. Unii vor sa ne intoarcem inapoi la comunism, ca Ceausescu ne dadea case, si slujbe si aveam siguranta zilei de maine. Va asigur ca NU ASTA ESTE DIRECTIA. Dincolo de toate
problemele noastre sunt si chestii care au inceput sa functioneze: transmisia de doleante de la cetatean la politican are loc – cel mai clar exemplu este dat de protestele cu Rosia Montana si explorarea gazelor de sist – in urma protestelor ambele proiecte sunt oprite si cel putin cel de la Rosia Montana cred ca este ingropat definitiv. In concluzie tot ce trebuie sa facem este sa mergem pe aceeasi linie ca pina acum si eu zic ca vom reusi sa scapam definitiv din atractia gravitationala a sistemului economonico-social promovat de rusi.
LionHeart
Corecta analiza. tranzitia intre sisteme, a supus capacitatea individuala a fiecaruia la mari incercari. Sistemul capitalist incearca sa promoveze reusita individuala, ceea ce pentru multi ancorati in sistemul socialist, sistemul „sa-mi dea statul”, a fost un mare soc si le-a declansat un mare blocaj. La nivel macroeconomic, insa, Romania trebuie sa-si urmeze calea capitalista, incepand cu starpirea coruptiei generalizate, coruptie generata de sistemul „original” impus de regimul Iliescu cu obladuirea influentei rusesti.
@Vali Ignat..Analiza datelor si informatiilor obtinute evidentiaza faptul ca,dupa 1990, pe teritoriul Romaniei au inceput sa actioneze,in mod evident,foarte multi afaceristi,in marea lor majoritate de etnie evreiasca,favorizati de sprijinul consistent primit din partea unori factori de decizie interni.Personaje politice,incepand cu Ion Iliescu,Petre Roman,Mugur Isarescu,Adreian Severin,Viorel Hrebenciuc..etc..etc..,au mizat pe lobbu-ul evreiesc pentru a se mentine la putere.
@dani
ne dai si o sursa cu o analiza comparativa la ceea ce ne spui?
Nu de alta dar ne mentionezi de o analiza si are o concluzie care poate fi considerata tendentioasa.
O fi, nu o fi, dar hai sa vedem analiza.
A trai pe „credit” nu este ok! Iar statul la cate taxe si impozite ( aberante, in nici un stat capitalist nu exista asa piedici pentru micii intreprinzatori ca la noi) a pus, TREBUIE SA DEA inapoi prin alte motoare! Statul la cat acopera sistemul bancar, TREBUIE SA DEA!
Con sidera mai putin si cu mai putin entuziasm …….
In 1994 inca am fost la Felix Bai. la hotel UGSR 1. Cca 100$ masa , tratament , cazare si tren . In 1995,95,97 cazare la vila cf 3, rosii cu branza la sertar, tratament la „Policlinica” platit separat,1 bere pe zi, 2 duminica ca 100$. Din 1998 incoa canci Felix traiosca reforma capitalista sau cum zicea Tzapu dEbil ca sa traim mai bin e trebuie dintai sa traim mai prost de parca nu ytraisem destul de prost sub sir Nae …
A da nu-mi cere azi sa sconomisesc echivalentu a 100$ ca nu am de unde ..(atunci reuseam aband un salar de ca 85-90$)
Plus printre alte mari succesuri din astea am devenit exporatatori de materie prima si oameni la munca (de gios mai ales). Ne chelim mu8ntii , ctiava gen Atilla Spaima Vrazilor au mercedesuri, CIL urile sunt cam inchise deci j mii de someri .. Da cum nu cred ca rusii si-au inbunatatit industrai lemnului cred ca acu importa mobila de la altio. Lemnu e tot romanesc ca si mobila Neoset din Romania tot cam din lemnu ala e facuta.
Haio ca o tunz nitle.. va mai zic eu inca cateva din astea ..
Primii 15-16 ani de dupa lovilutie au constituit o perioada similara, dar mult mai concentrata ca timp, a perioadei capitalismului salbatec, traita de americani in special in sec XIX si prima jumate a sec XX. O perioada in urma careia a ramas zicala: „Nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari.”
La noi a fost (si este) mai dificil pentru ca, pe langa absenta unui plan Marshall poscomunist, am mai avut si plaga retelei nomenclaturisto-securiste care a cam dirijat, atat politic cat si economic directiile de dezvoltare economica, aplicarea legii in Ro si acumularea de capital.
Oricat i-am injura pe partenerii nostri europeni pentru cinism, ipocrizie si dublu standard, aderarea la sistemul occidental de valori (NATO si UE) si sprijinul acordat de vestici pentru reforma institutiilor statului, in special pe justitie, a fost un factor decisiv care a impiedicat, aproape in ultimul moment, transformarea Romaniei intr-o tara oligarhica in care banii si retelele mafiote sa decida politica statului (dar am fost atat de aproape).
Faptul ca in justitie (in primul rand partea de procurori, urmati si de judecatori) s-a creat acea masa critica de oameni care nu mai accepta compromisurile se vede acum cu varf si indesat cand siruri nesfarsite de oameni intangibili (pana acum) se aliniaza la usile parchetelor si in curtile inchisorilor. Parlamentari, ministri, presedinti de consilii judetene, primari si consilieri locali (de toate culorile), procurori, politisti, vamesi, judecatori, oameni de afaceri.
Am fost convins ca exista un miez bun in justitie dar, indiferent de opiniile noastre politice si de sprijinul occidental, declicul nu s-ar fi realizat fara incapatanarea unor oameni (putini) care au reusit, dupa multe eforturi, sa capaciteze un intreg sistem. I-as numi aici pe Tiranu’ (puteti sa ma injurati dar stiti ca aici am dreptate), Monica Macovei, Daniel Morar, Laura Kovesi, Livia Stanciu.
Indiferent cate injuraturi au incasat au mers inainte si au permis crearea, in randul magistratilor, a acelei emulatii necesare reformarii sistemului. Asa a fost posibila aparitia a din ce in ce mai multe nume care au preluat fraiele DNA, DIICOT, ICCJ, CSM si au dus reforma justitiei la ceea ce este acum.
Urmand exemplul lor, reforma a continuat si cu alte institutii cruciale fara de care functionarea statului roman si a economiei ar fi mult mai dificile: ANI, Curtea Constitutionala, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi (da, pana si Vacaroiu 🙂 ).
Nu inseamna ca institutiile au devenit infailibile si ca nu vor mai aparea corupti in randul lor dar, din ce se vede pana acum, sistemul ii scuipa afara cu o promptitudine pe care nimeni nu o credea posibila acum cativa ani.
Mai avem mult de munca, in special pe aprtea de reforma a partidelor politice dar sunt optimist ca, daca nu se vor reforma ele, le va reforma justitia. In fond, se pot organiza cluburi de dezbateri social democrate, liberale, democrat liberale si in inchisoare, nu stiu daca dezbaterile astea pot aduce si reduceri ale sentintelor.
Se poate spune și fără înjurături că reforma justiției,făcută de Tiran & co este o mare gogoașă.Băsescu a băsificat justiția,nu a reformat-o,o dovadă în acest sens fiind conflictul dintre el și Asociația Magistraților,conflict care s-a lăsat și prin „intervenții” profesioniste la mașinile magistraților respectivi (după propriile lor afirmații),în scopul eliminării lor – deci,stat mafiot,cum zicea expertul anti-mafie (un italian),din parlamentul european.S-ar mai putea adăuga și eliminarea din sistem a procurorilor care au îndrăznit să o ancheteze pe Udrea,plus dispariția probelor din dosare,dar și multe alte lucruri (vezi raportul DNA din 2010,potrivit căruia banii din șpaga vamală mergeau la un partid politic,raport retras la intervenția lui Băsescu,pentru că PDL era la putere la acea vreme,iar DNA nu a avut curajul să numească partidul).Personal sunt rudă cu un procuror numit de Băsescu la DNA.E un om cu probleme în dosar și care este cumplit de speriat și tăcut în legătură cu munca sa.Știu de la el că se fac aranjamente murdare cu dosarele.La timpul potrivit aceste lucruri vor ieși la iveală și atunci toți vom vedea că „arhanghelul anticorupției” e de fapt,corupt ca dracu.Dar nu e doar corupt,ci și profesionist de marcă în arta manipulării și a dezinformării.Avem aici modelul biblic al răului care se prezintă ca înger de lumină.Acum,spunând aceste lucruri,nu aș vrea să creadă cineva că aș fi pesedist.Ponta e un om profund incompetent și incapabil să fie premier sau președinte.Dacă există oameni competenți în partide,ei nu sunt lăsați de sistem să iasă la lumină.Se vede cu ochiul liber cum sunt promovați,chiar de Băsescu,lingăi și ștoarfe.Dar dacă eu,în general,vorbesc despre politicienii români ca fiind imbecili,despre Băsescu vorbesc în termeni chiar mai puțin onoranți (ceva legat de fecale,mai ales că un adept băsist,de altfel,mare intelectual,spunea că poporul român este o fecală – e vorba de Patapievici).
Coane, las-o dracu de Antena3 ca te prosteste.
In privinta rudei tale, numita de Tiran la DNA, cu probleme la dosar, trebuie sa-ti spun ca are o cale foarte simpla de rezolvare: Sa plece in avocatura. Daca e meserias se umple de bani si nu are nevoie sa stea la ordinele unui Tiran 🙂
Banuiala mea este ca ori tu inventezi personaje ori persoana chiar exista dar este un om prea slab profesional pentru a se afirma ca procuror sau in avocatura, asa ca singura lui sansa este o restauratie a sistemului Stanoiu-Tanase Joita unde sa se simta in largul lui, slab profesional si cu pete.
Sa stii ca m-a amuzat teribil imaginea cu Tiranu’ taindu-i cu patentul cablurile la masina cucoanei acelea de la Asociatia Magistratilor. Ca un facut, exact cea mai antireformista persoana din CSM. Cine i-o fi taiat cablurile: Tiranu’ sau Morar 🙂 ?
Cine suntem ? Suntem din CARAGIALE 🙂
EFIMIŢA: Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb şi eu un lucru: ce procopseală ar fi şi cu republica?
LEONIDA (minunat de-aşa întrebare): Ei! bravos! ş-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ţi mai trebuie? Apoi, închipuieşte-ţi dumneata numai un condei, stăi să-ţi spui: mai întâi şi-întâi că dacă e republică, nu mai plăteşte niminea bir…
EFIMIŢA: Zău?
LEONIDA: Zău… Al doilea că fieştecare cetăţean ia câte o leafă bună pe lună, toţi într-o egalitate.
EFIMIŢA: Parol?
LEONIDA: Parol… Par egzamplu, eu…
EFIMIŢA: Pe lângă pensie?
LEONIDA: Vezi bine; pensia e başca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanţiunea tuturor drepturilor.
EFIMIŢA (cu toată aprobarea): Aşa da.
LEONIDA: Şi al treilea, că se face şi lege de murături.
EFIMIŢA: Cum lege de murături?
LEONIDA: Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-şi plătească datoriile.
EFIMIŢA (crucindu-se cu mirare): Maică Precistă, Doamne! apoi dacă-i aşa, de ce nu se face mai curând republică, soro?
LEONIDA: Hei! te lasă reacţionarii, domnule? Fireşte, nu le vine lor la socoteală să nu mai plătească niminea bir! e aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura?
EFIMIŢA: Aşa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nţeleg eu.
LEONIDA: Ce lucru?
EFIMIŢA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă?
LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…
EFIMIŢA (lămurită): Aşa da… vezi, mie nu-mi dădea-n gând. (după o pauză de reflecţie) Ce bine ar fi! unde dă Dumnezeu odată să o mai vedem ş-asta, republica! (Leonida începe să sforăie) Dormi, soro?… (Leonida sforăie-nainte) A adormit.
Touche!
E valabil ce spune autorul, dar la modul absolut. Lumea a doua eram si acum 25 de ani, tot lumea a doua suntem si acum. Adevarat ca am evouluat, dar au evouluat si ceilalti. Relativ la ceilalti nu am castigat nimic. Nu am redus diferenta. Adevarat ca ultimii 25 de ani a scos tot ce era mai rau la suprafata si paradoxal asta da o sansa de evolutie reala.
Oameni buni,
Exista o singura solutie pentru Romania: INCRESTINAREA STATULUI ROMAN. Ca stiti sau nu stiti, ca va place sau nu va place, ca vreti sau nu vreti, noi suntem contemporani cu Apocalipsa. Pentru a mai exista ca stat si ca natiune, macar cateva zeci de ani, poporul trebuie sa se intoarca la credinta lui stramoseasca. Dar acest lucru nu se va intampla decat dupa ce tara va fi transformata in ruine, iar populatia va fi redusa la jumatate, adica dupa ce Romania va suferi o noua invazie si stapanire straina. Uitati de prosperitate, ca ea nu va veni, si pregatiti-va de ce este mai greu. Inarmati-va in special cu credinta, fara de care nu veti putea rezista, voi si familiile voastre, la cele ce vor veni. Grozaviile pe care le-ati vazut prin filme sau ati trait pe pielea voastra vor fi nimic pe langa evenimentele ce vor urma. Al treilea razboi mondial se afla in continua derulare, acum desfasurandu-se prima faza, cea a razboiului economic, dupa care va urma razboiul impotriva crestinsmului si faza armata propriu-zisa, dupa cum profetea recent Parintele Elpidie din Rodos. Dumnezeu sa aiba mila de Romania, ca noi sigur nu avem.
Da acum ce suntem „bataiosule” musulmani? hindusi, scientologi?. Lasa-ne ma cu crestinismul tau ca nu cu ala scoti societatea asta din mocirla in care ne zbatem. Ca pe atitudinea asta a ta ne-am infundat in halul asta si pe maxime de tipul „capul plecat de sabie nu piere”. Deci lasa-ne. Te-ai trezit si tu acum. Oamenii de pe blogul asta cauta solutii de tot felul (economice, militare, tehnologice) sa traim mai bine si vii tu acuma sa ne blagoslovesti. Cauta un blog al Patriarhiei si lasa-ne. Cu din astia ca tine facem catedrala cat o piramida, dar vin canadienii sa ne apere cerul. Imi e si jena. Deci lasa-ne te rog.
Amin 🙂
Razi tu razi Hrap Alb dar un popor mai putin hipsterizat si mai cu frica lui Dumnezeu ar schimba multe-n tara asta.
Religia si-a avut rolul ei prin evul mediu, acum traim cu totul si cu totul alte vremuri. Stii cum se spune, viii cu viii si mortii cu mortii. La noi coruptia e cat casa, mediocrii s-au strans ca paduchii pe puiul de gaina in posturile de decizie si noi sa facem matanii….
@Sandel
O fi bine sau nu cum merge biserica, nu stiu, da’ cu siguranta este foarte folositoare, in special pentru Romania
Religia a tinut in viata romanii din Transilvania.Preotii erau singurii cultivati pana-n sec 19,imagiaza-ti toti romanii din Transilvania catolilicixzati pana-n 1800…in 1900 le era scarba de „ereticii” din „regat”.Dar acum e la moda sa dam si-n Biserica,na…desi Biserica nu reprezinta neaparat spritualitatea ci Romanismul de prin sec 4,liantul de pe aceste meleaguri.
Nu stiu daca pentru toata Romania, dar cu siguranta pentru popi este.
Bataiosule ai dreptatea ta,dar omiti ca BOR-ul este la fel de corupt ca partidele(incearca sa devii preot fara sa dai dreptul vezi daca poti???)iar mari prelati in frunte cu Fericitul sunt niste securisti in sutana si cu barba .Mantuirea ne-o cautam alaturi de duhovnic(sunt si preoti corecti)si in post si rugaciune,dar Biserica e Biserica si statul e stat,fiecare cu drumul sau.
@bataiosu
Bre, ai gresit blogu’
Vezi ca blogu’ lu’ Trinitas e altundeva 🙂
Btw, cand o merge si popa din casa in casa cu chitantier mai vorbim , pana atunci … mucles.
Da’ de ce trebe’ sa mearga popa din casa in casa?
Intr-o lume ideala nu ar avea ce cauta, dar dupa cum bine stii merge, si merge cam prea des … si fara chitantier, ia banul si-l baga in buzunar, nu tu impozit, nu tu contabilitate … 🙂
Dar nu asta e important, fraza mea fusese mai mult o metafora care se referea in general la evaziunea fiscala care „se intampla” pe la patronii trustului „Trinitas” si muntii de bani negri care intra zi de zi in acea gaura fara fund :). Prea harpareti au ajuns in ultimii ani, prea multa lume indeparteaza de ei cu astfel de practici.
Io intelesei ce vrei sa spui…dar cine te pune sa-i deschizi usa cand stii ca vine sa ia banu’? Io nu o mai fac din 2007…daca vreau sa ma rog ma duc io la biserica, n-am nevoie de popa sa vina la mine acasa…nici macar daca ar aduce o pizza gratis.
@bătăiosu nu vrem sa ne transformam intr-un „Iran” european , pastreaza-ti sfaturile si profetiile apocaliptice pentru pentru aia care se calca in picioare pentru niste apa cu busuioc,ai gresit adresa
Sa inteleg ca se vrea un articol care sa ridice moralul unora.
„Nivelul de trai a crescut si el foarte mult, eu consider ca fiecare roman o duce cel putin de 2 ori mai bine azi decat in ’94.”
„Practic incepind cu 2000 pina in 2009 PIBul per locuitor s-a dublat iar in 2014 a revenit aproximativ la acelasi nivel cu 2009. Cu alte cuvinte, niciodata romanii nu au dus-o mai bine.”
„Din cauza lipsei capitalului la nivelul individului timp de cel putin 10 ani nu am putut sa progresam deoarece oricine are nevoie de un capital ca sa produca chestii pe care sa le vinda ca sa castige bani. Din punct de vedere practic, pe parcursul anilor 90, ca sa acumulezi capital trebuia sa furi”…dar viitorul e luminos.
La asemenea afirmatii ce poti sa mai comentezi?
@Bula
„Primii 15-16 ani de dupa lovilutie au constituit o perioada similara, dar mult mai concentrata ca timp, a perioadei capitalismului salbatec, traita de americani in special in sec XIX si prima jumate a sec XX. O perioada in urma careia a ramas zicala: “Nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari.””
Capitalismul salbatic nu inseamna furtul ala despre care vorbesti in citat (poate insemna lipsa drepturilor angajatilor sau orice altceva, dar niciodata furt). Furt care se produce si in prezent in Romania. Nu a existat asa ceva in istoria USA. Sau poate n-am inteles eu la ce te referi.
In rest, de acord pe partea de justitie. Fara presiunile SUA asupra politicului corupt romanesc, n-ar fi existat reforma si n-am fi vazut noi acum arestarile astea. Astept sa vad si recuperarea prejudiciilor.
Las-o-n durerea mea ! Adica in tot sec XIX si prima jumatare a sec.XX in SUA nu s-a furat. Doar daca luam perioada prohibitiei, s-a furat mai mult decat vom fura noi in urmatorii 100 de ani. S-a furat, s-a dat in cap, s-a facut tot ce se putea face in acea perioada. Asa au fost vremurile, n-are rost sa ne apucam sa spunem ca n-a fost asa.
Ce dreaq sa se fure in SUA in sec XIX si inceput de secol XX? Poate pamant de la indieni si mexicani…Capitalismul de inceput din SUA nu are nicio legatura cu capitalismul post ’89 din RO. De ce? Pen’ca in SUA nu existau securisti ca Voiculescu sau altii :). Marile corporatii s-au dezvoltat pe baza unor idei „indraznete” (Standard Oil, General Electric, etc.), concurenta si pe exploatarea fortei de munca la acel moment ieftina.
Ia de vezi filmele cu Jesse James. Deci cam asa – o companie de cai ferate angaja pinkertoni care „convingeau” fermierii sa vanda pamaturile megiese cu calea ferata …
Vorbeam de furtul de la stat, nu de la privat…ia zi un film in care capitalistu’ american fura de la statul american? si sa nu fie de la moskva film…
@CosminC
Furtul este furt, indiferent pe cine praduiesti. Daca n-au furat de la stat nu inseamna ca nu s-a practicat furtul.
Asteapta, ca si Al de sus asteapta si, la fel ca tine, nici el nu stie daca o mai prine 🙂
Si sa nu uitam cu sir Nae produceam tancuri (mii) . Cu sir Nae producema avioane militare IAR 93 si 99 . Ba mai incercam (cam prea mult!) un supersonic propriu .. Aveti dreptate nu asta este calea de urmat!!
Este mai biune asa cam al dosu’ gol exact cand ursul estic o ia din nou catre vest!!
E mai bine asa cu nu se stie cati cetateni romani in vest la capsuni si mop. Adica cu rezerva armatei lipsa la apel…
Cat despre ce canta Eroul Bula .. eroul sau intre eroii tranzitiei este cal mai inatngibil dintre intangibili. Cu voia rocurorilor selectatci de el si Macovei .
Si avem din nou ca in anii 50 o justitie ce functioenza pe principiul vinovat nevinovat canalu trebe terminat!! In care trebuie sa iti de mosntrezi nevinovatia – daca instana accepta sa chemi martori si sa depui probe. Ca altfel e probe bune alea ale DNA cu bani emisi9 in 2008 cica primiti ca mita in 2004… Oricum se vede ca e de ruda buna comunista ca si in anii 50 se ogenaizau la canla cluburi taraniste, liberale , socila democrate …
SI o alta cale e urmat. Sa nu in cercam sa mai fim independenti!
A venit adjunctu lu Nula si a dat ordin „la mine clasa politica adunarea!!” Si societatea civica recepte adunata si ea sa ia Lumina… Pai ce se compara? Macar Stalin a avut mabilitatea sa il trimitza pe Andrei Jaguarievici Vîșinski care era ministru de xtrene nu adjunctu’ lu’ adjunctu’ ….
Daca tu-i consideri pe escrocii astia drept corifei ai social democratiei, liberalismului etc inseamna ca ai o mare problema de perceptie a realitatii.
Dupa ce-i expira mandatul lui Tiranu’ il vei vedea si pe el la parchet pentru ca are plangeri de la diversi, dosarele fiind suspendate pe perioada mandatului, asa ca n-o mai tine langa „cu procurorii lu’ Tiranu’ „.
si eu vad lucrurile exact ca si bizonul. macar nu mai scrie
ca esti anti pdl, anti pnl si anti toate partidele. ce mesteci tu
aici pute al naibii de tare a propaganda basista. si-acum
imi explic de ce tot ii tragi cu rusia care o sa ne atace de
dragul monopolului gazelor. nu cumva la toamna prin nov.
ii trage basescu vreo stare de urgenta pe termen nelimitat
ca ne ataca rusii? si mai ramane la cotroceni pana ii dau
americanii garantii sigure ca n-ajunge la bulau? ca altfel
nu-mi explic isteria asta a ta cu razboiul.
Ahaaaa 🙂 ))))
Deci tie nu ti-e de Rusia ca am putea avea problem cu ei.Spaima ta este sa nu se declare stare de urgenta si sa-si prelungeasca Tiranu’ mandatul 🙂 )))))))
Deh , fiecare cu temerile lui, vorba lui Ponta: „Daca nu castigam prezidentialele, scapa cine poate” 🙂 )))))
Mai Bulisor (ca mi se pare ca esti copilu’ lu Bula care era cam leat cu mmine) ..
api dintai cica cocomnetele ptr Mihaileanu nu mai se egzista. Plus 10 ani .. se lasa cu prescriptie. Cu flota ca cam la fel .. Daca cad cad vreo 3 din alea de vrabie nu ditai sheet de elefant.
Apoi domn chestor stii cine te-a facut chestor ? E o ciaca numita sistem . El a constuit un sistem .. sistem care nu da dovada ca do4r5este sa se emencipieze de creatorul sau. Adica va muri aparandu-l .
Apoiu mai este binecuvantarea data de Nulanda and co. Asta imi aduce aminte ca si Bratienii vaeau ceva sucare cu Despartamantu de stat. Tot pe b aza de sonde si de nsite tipi cam din neamu Nulandei care aveau asa o pofta sa suga ceva petrol romanesc. Ei fiind in Americhia… Un sii de bunici a lu Gittenstein – ala de la fondu Propretatea.
Iar cu Rusia .. Mai baiete… nu te uita la ce zice popa ci la ce face (tie iti zice sa nu cu nefasta c adaci pacat .. da ia vezi unde tine popa mana!!! ) Pai tovarasia sa protruara a cam facut in asa fel incat Raffo sa ajunga la rusi. Cu ajutorul parchetului refromat ce mama lu Monicuta! A facut ca Midia sa …A spijinit entersele rusesti. Asa ca zi suntem cu rusii adanc bagati in economia noastra … a da va plageti de mafie. Stii cin e e jupanau de la industria aluminiului? Derpanskaua il cheama .. Vericica te rog.
Si el Nutzu de la dana X era in guvern ca cand ne-am apucta s aimportam gaze de la rusi. Sir Nae se fera ca dracu de tamaie … El era in guven atunci cand armata romana pierdea bvetriginos vaionae de vanatoare si tancuri. EL ne-a scos autostrazile din cap . Zau asa sun t curios ce putea mai mult sa faca unu care era omul rusilor …
Ca sa cum am zis sunt curis un de isi tin e popa dreapta. Ca de o nbicei in chilotii .. da nu chilotii nevestei sale!!
comentariul asta al tau m-a dat pe spate. te credeam mai
inteligent, mai ales ca te-ai apucat sa scrii articole pe-aici.
nu ma tem nici de rusia nici de basescu, ca n-am de ce.
prezidentialele am mai zis-o aici nu-s nici un mister pt mine,
va castiga cine va dori departamentul de stat al sua.
in schimb ma tem de mentalitatea unor minti inguste si
fanatice cum esti tu, slugi umile si zeloase ale celor
puternici. intre tine si securistii comunisti nu e nici o
diferenta. si faptul ca mai exista specimene ca tine prin lumea
asta pt care cine nu e cu sistemul, e impotriva lui,
nu face decat sa-mi dea dreptate in ceea ce zic. si mie si
lui ghita bizonul si altora de pe-aici.
stat cu-adevarat de drept
comentariul de mai sus era pt tovarasu bula.
Daca Basescu e antirus eu-s Leustatiu Voievod….Alro Slatina,Gazprom via Nis Petrol fiica notar,alea alea….
Tiranu nu merge la parchet, justitia e doar instrumentul prin care rechinii mari externi ii papa pe aia mici interni iar Base e in barca rechinilor mari. Daca stapanii vor dori sa mai arunce o ciosvarta gloatelor poate vedem ceva dar nu cred.
Cand o sa aud de procese Bechtel, Petrom, Petromidia guvernanti acuzati pentru subminarea economiei nationale si adevarul despre cum interesele occidentale si rusesti au fost favorizate de demnitari ai statului in defavoarea intereselor romanilor atunci o sa discutam ca avem Justitie independenta. Dar asta e imposibil intr-un stat care e penetrat de serviciile externe mancat de coruptie interna si care demult timp nu mai e suveran.
Pana atunci e doar circ cu termopane, spagi si fotbal.
@Mister Bula… :)))
Vezi …asa iti trebuie daca nu ai ajustat corespunzator neuronii unora :)))
@danny… tu vezi ce scrie @Mister Bula si ce debitezi tu?
@dany tocmai ca vad. ii raspunsesm dar intr-un context
mai larg. tot ma intrebam de ce tot ii da inainte cu textele
alea ca rusia abia se tine sa nu ne atace…acum am
inceput sa ma lamuresc ce este si cam ce vrea tov bula.
intrebare: acolo la secu va invata si sa ajustati neuronii
oamenilor?
Ai dreptate…Rusia este un stat pacifist…
Ei nu ataca pe nimeni… Si acele 13 invazii sunt minciuni…
Cat despre secu’ …sunt sigur ca aia aveau un singur neuron fata de tine care aveai miliarde…
rusia nu e un stat pacifist, e un imperiu exact ca si sua.
doar ca acum nu e nici pregatita, si nici nu are de ce sau
cum sa atace o tara nato. toata agitatia asta e sa scoata
basma curata administratia obama care-a dat din nou cu
oistea in gard.sunt alte vremuri acum. ia si citeste ce
spune omul asta cu care sunt perfect de acord si pe care
nu-l poti acuza de rusofilie oricat de fanatic ai fi tu:http://www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html
cat despre neuroni tu ai fost ala cu expresia aia privind
ajustarea lor …corespunzatoare. alta concluzie logica
ar fi ca voua, astia propagandistilor fanatici vi se
ajusteaza neuronii. alta explicatie nu exista la ce-ai scris tu.
sau mai stii…poate-ai scris de la obregia si-atunci se
explica totul.
Foarte potrivit articolul. Doar vreo două probleme: de ce „tz” în loc de „ț” și de ce „î” în loc de „â”? Dacă au vreun scop artistic, îmi cer scuze, trebuie să spun că nu l-am înțeles. Dacă nu, să înțeleg că gramatica articolelor s-a coborât la nivel de Facebook?
Corecta observatia. Subscriu.
Facem un grammar police de dragul de a fi facut? Omul a scris ok si esentza conteaza; ca poate e scris mai twitterist/facebookist sincer depinde e fiecare autor. Cand o sa postati o analiza la fel de pertinenta, o veti face cum doriti dvs. .
Într-adevăr, se înțelege și cu aceste greșeli – nu asta este ideea. Scrisul „mai twitterist/facebookist”, cum îi spui tu, nu este ceva ce ar trebui să se regăsească în niște articole de calitate ca acesta, mai ales dacă luăm în considerare faptul că genul de greșeli prezente aici (î în loc de â) sunt de nivelul clasei I iar cei ce le fac pot fi considerați fără îndoială niște agramați. Mă surprinde și mai mult datorită faptului că nu am observat astfel de greșeli în celelalte articole – deci ce s-a întâmplat?
Ce s-a intamplat?! Nu se va mai intampla…
Gresit…limba romana conteaza…cel putin pt. mine,se para ca si pt altii.
Nu de dragul de a fi facut. Ci de dragul identitatii noastre. Limba pe care o vorbim contribuie si ea la aceasta identitate. Hai sa ne ingrijim un pic si de ea.
Io cred ca de fapt RO a pierdut 25 de ani dupa Revolutie…la ce capital aveam imediat dupa ’89 eram mult mai sus. Numai ca ma facut dupa aia alegeri proaste si paguboase.
Corect.
Eu as vrea sa vad in Romania, oameni cu initiativa care nu asteapta de la stat ajutoare sociale si daca incepe sa se creeze o cultura care consta in platirea taxelor statului, pana la urma s-ar micsora aceste taxe si am avea si mult mai multi bani la buget.
Aici e de discuata…cand statul o sa fie stat atunci o sa fiu si eu contribuabil onest.Dar nu cand ii platesc lui taica-miu medicamente in spital ce ar trebui sa fie gratuite pe baza contributiilor dupa 37 de ani de munca.Qvid pro qvo.
http://adevarul.ro/international/europa/presedintele-ucrainei-fortele-armate-tarii-stare-alerta-totala-1_5360cdcd0d133766a83a6c11/index.html
http://www.antena3.ro/politica/romania-a-cerut-sua-amplasarea-unor-rachete-patriot-251830.html
Pentru Ghita zis Bizonu
1 Mai
🙂
Multam Ins as astyii ca acel cante ii apartine lui Ciprina Porumbescu!!
Un articol bun „de tot” a lui Moise Guran 🙂
Bravo Moise, RESPECT!!!
http://www.biziday.ro/2014/04/30/folositi-cu-discernamant-retelele-de-socializare-sunt-mai-putin-nevinovate-decat-par/
Da, are drepatate Moise razboiul pe net este furibund si a inceput efectiv sa fie vizibil si pentru neinitiati. Si noi il simtim din ce in ce mai puternic si voi la fel…
Singura aparare in fata dezinformarii este o informare corecta, chiar daca informatiile sunt dureroase.
Adevarul este singura cale spre supravietuire. In urmatoarea perioada RoMilitary va incerca sa creasca numarul de articole publicate zilnic, cu o aplecare mai speciala spre economie, dotare si geopolitica. Incercam si noi sa ne aducem o foarte, foarte modesta contributie, desi astazi se vede mai mult decat oricand cati de putini suntem.
Ori suntem juma’ juma’ in tara asta ori net-ul e plin de trolli platiti..Am dat comment la Moise spunand ca as merge pe front doar si pentru amintirea bunicilor mei (sincer,daca ei 2 au foast as muri de rusine ca eu sa fug la nevoie-Dumnezeu sa-i ierte !) si like/dislike,juma’juma….daca juma’ din cititori,si la cititorii Bizi Day am pretentii,considera ca ar trebui sa ne bagam ceva in ea de tara….sunt ingrijorat !!…dar crd ca sunt si agitatori.
@Costin
Troli si/sau idioti utili de cea mai joasa speta sunt mai ales cei care vor sa induca ideea ca Romania inaseamna clasa politica …si atat. Aceastia sunt cei mai josnici.
Dupa cum spunea si George GMT mai sus: suntem in plin razboi informatic.
ERATA: „idioti utili” intre ghilimele. Parca asa se spunea despre cei „exploatati in orb” 🙂
@George GMT
Si asta e un articol buna pe aceasta tema:
http://obisnuit.eu/2014/04/25/ucraina-ai-merge-la-razboi-bonus-doua-dialoguri-obiective/
Simplu si la obiect!
maamaaa ce s-au imprastiat avorturile, saracu’ Moise 🙂 )
ce comentarii acolo……………………..
@FN SCAR H
Moise Guran se supara degeaba, ca sa lupti (sau sa lupti cu tragere de inima) trebuie sa ai o motivatie. Daca o parte a populatiei (cat oare?) simte ca nu are pentru ce lupta asta e situatia, si nu prea e vina ei.
Ca sa-si faca unii de cap economic si politic s-a injectat ideologia globalista si s-a luat piciorul de pe pedala patriotica (ma refer la chestii de minima educatie patriotica, nu la chestii nationaliste/patriotarde)… Cam greu sa o intorci subit acum cu ideea de a lupta si muri pe front… Dezinteresul se poate vedea si la alegeri. Iar clasa politica il cultiva prin legile electorale care descurajeaza implicarea activa in viata cetatii. Se mai poate vedea si prin faptul ca multi au plecat si foarte multi vor sa plece.
Ba e vina ei tata,ca se indobitocesc singuri…tu crezi ca mie mi s-au cantat sloganuri patriotice pana mi-au intrat in teasta ? Crezi ca o duc prea bine-n Romania-dimpotriva!-sunt proverbialul „vai de capuul meu!”(financiar vorbind) dar una-i una si alta-i alta…iar despre cocalari,hipsteri,prosti,tradatori nu am mila…de o fi razboi as trage-n ei intai apoi as incasa-o de la rusi (ca nu-mi imaginez ca plec doatat si cu sanse de reusita din partea „statului” Roman)
@vector
Aici te contrazic! Cu totii traim in aceeasi tara, in acelasi mediu. Unii am merge neconditionat sa ne aparam tara unde ne-am nascut, am crescut, avem prieteni, rude, casa … iar altii spun „de-a dreptul” ca ar fugi ca lasii. Si ca sa nu recunoasca ca sunt lasi si fricosi inventeaza fel de fel de motive (politicieni, etc).
Uite niste intrebari cu care trebuie sa incepem noi de mult: cine suntem, care este rostul nostrum, ce obiective sunt bune de urmat, ce avem vie sa facem si in functie de acestea care este calea corecta spre obiective. Uite in sfarsit ajungem la intrebarile corecte, mai ales dupa 30 de ani zic eu, cand ca sa traiesti iti trebuie niste motive bine definite de propia ta fiinta. Si asa iti cam clarifici si ce obiective sunt bune de urmat in viata atat ca individ cat si ca tara in care traiesti. Un popor are nevoie de o filozofie comuna care sa integreze individual in universal care il inconjoara. Un system de idei care sa ii dea voie sa judece faptele nu numai pe pamanit dar si pe marte daca s-ar duce. Romania nu are un astfel de system. Nu stiu cate neamuri au aces system dar eu cunosc cateva: evreii, japonezii,
Off topic: Ceva detalii suplimentare depsre asta:
http://www.evz.ro/mobilizare-romano-americana-300-de-militari-ai-armatei-romane-ajung-in-germania.html
Un fragment:
„Forţele Terestre române participă cu un detaşament de instrucţie format din 300 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galaţi, cu tehnica de infanterie, blindate şi tancuri tip MLI-84 M ,,Jderul”, TABC 79 şi tancuri TR85M1 ,,Bizon”.”
Intrebarea mea este: de ce trimit, exact in perioada pe care o banuim ca va fi cu probleme, atatia oameni, exact din unitatile-varf de lance in cazul unui conflict la frontiera de est?
Poate din cauza ca stiu ca nu va ruma un conflict?
http://radu-tudor.ro/sua-deplin-angajate-in-asigurarea-securitatii-romaniei/
Întrebat dacă n-ar fi nevoie de o dezvoltare a scutului sau de o altă locaţie, în condiţiile în care distanţa dintre România şi Rusia s-a înjumătăţit după anexarea Crimeei, adjunctul secretarului de stat a reiterat faptul că “SUA sunt angajate pe deplin în ceea ce priveşte securitatea aliaţilor şi prietenilor noştri în cadrul NATO, în special România”.
“Avem deja o bază aici, Mihail Kogălniceanu, pe care o folosim ca centru de tranzit pentru Afganistan, o bază americană. Suntem aici, vom fi aici”, a spus Rose, adăugând că o dovadă a acestui angajament este şi “extinderea prezenţei SUA” în România.
„tancuri tip MLI-84 M ,,Jderul””…ziaristii astia :)))
are senile? e tanc 🙂
Lion Heart. Daca esti roman si asta e perceptia ta despre situatia Romaniei, atunci cu siguranta ai undeva intre 22-27 de ani, un nivel de cunostinte mediu , amalgamat ,fara coeziune stiintifica.
Nu neg ca esti animat de patriotism dar din pacate esti supus bombardamentului unui anumit tip de media (nu stiu care ,nu ma intereseaza)
Iti marturisesc sincer ca atunci cand ai scris ca una din dovezile cresterii standardului de viata e ca avem carti de credit si debit am inteles brusc ca judeci foarte copilaresc situatiile! Mai departe nu am mai citit, fara suparare!
Inca nu esti in masura sa gestionezi un articol si ca atare te sfatuiesc amical ca de acum inainte daca te mai inhami la astfel de trebi sa o faci prin comparatie si raportandu-te la un punct de referinta.
Nu am nimic cu tine, personal apreciez atat efortul cat si determinarea care te-au facut sa scrii , eu personal inca nu am suficiente resurse personale pentru a face acest lucru.Dar daca vrei sa scrii, fa-o profesional sau macar documentat, nu suntem toti profesionisti, insa informatii gasim acum peste tot.
Articolul tau este partinitor , unilateral si debordeaza de optimism.Realitatea e mult mai cenusie.Cu destul de multa bunavointa se poate incadra la articol de propaganda, dar stilul este al unui elev de liceu animat de sentimente patriotarde!
Sper sa nu te superi pe mine :), oamenii destepti invata si (mai ales) din critici!
@Wandoo: tu sustii ca azi e mai rau ca in 1994? Ca sa stim si noi …
Am (mult) mai mult de 27 de ani. Articolul nu este partinitor iar referitor la cartea de credit hai sa iti povestesc o chestie:
Eram in 2001 si din cauza ca lucram in IT trebuia sa primesc banii din afara si sa trimit/platesc bani afara, asa ca am zis ca nu e nici o problema, ma duc sa imi fac un card (citisem eu pe net ca astea sunt mare „smecherie”). Asa ca ma duc eu fain frumos la BRD si mergla ghiseu:
„Buna ziua, vreau sa imi fac si eu un card!!”
„Buna ziua, trebuie o copie dupa buletin, o copie dupa cartea de munca + alte acte (nu mai tin minte ce alte acte mai era nevoie, dar inca vreo 5-6 foicele)”
„Ahh, dar nu ati inteles corect, eu nu vreau un card de credit, ca nu vreau sa iau credit, vreau un card de debit in care sa imi pun eu bani pe card”
„Tot aveti nevoie de copie dupa cartea de munca, altfel nu va putem face cardul”
„De ce am nevoie sa vin cu cartea de munca? Vreti sa imi spuneti ca daca nu sunt angajat nu pot sa am card?”
„Imi pare rau, astea sunt normele BNR, nu tine de noi”
Caz practic!!, voi aici pe forumuri o dati cu teorii, unii se opresc din citit la chestia asta etc. Te asigur eu ca azi poti sa iti faci card de debit fara carte de munca…deci e un progres. Atunci nu aveam nici paypal – stiu ca aparitia paypal in romania nu inseamna nimic pentru pensionarii care au lucrat in fabricile comuniste, ba din contra e ceva rau ca e unealta diavolului – dar pentru unii e mana cereasca deoarece pot sa transfere sume de bani in tzara si in afara ei fara mari probleme.
IN plus, am scris si eu o chestie mica, fara mare documentatie deoarece mie lucrurile mi se par evidente – nu am stat sa fac tabele cu cresterea nivelului de trai samd, dar daca vrei iti argumentez stiintific ce am afirmat aici.
Culmea ironiei e ca tot azi a aparut un articol scris de un sfertodoct in care exact cum am zis: suntem in pragul colapsului, vin oligrahii si ne maninca copiii, etc. Nici nu stiu daca sa rad sau sa plang…
LionHeart
Daca tu traiesti mai bine asta nu in seamna ca toti traiesc mai bine…
Si in plus ai o inteligenta tip „artificiala” (care nu prea se egzista desi se scrie mult despre ea… A da. Pana cand nu se va putea defini ce naiba este aia inteligenta naturala … si asta nu s-a definit!!!).
Intri in rubrica cu sa ne radem cu Brucan ca cand scrii stiu ca aparitia paypal in romania nu inseamna nimic pentru pensionarii care au lucrat in fabricile comuniste, ba din contra e ceva rau ca e unealta diavolului De unde stii tu ca e „unealta diavolului”?! Chiar si pentru cei care au lucrat la FCE ? FEA? Automatica?La FEPER? La RCD?! Fiindca vezi tu asa cimuniste cum au fost alea pe care le-am insirat fara ele nu prea mai erai tu azi lucrator in IT. Iti zice asta unu care a lucrat in domeniu .. si un pic am fost de folos la proiectarea ultimului calculator din Romania. Si crezi ca nici un pesninar din Romania nu primeste bani prin Paypal sa zicem de la copii sai ? A da.. cunosc unu care primeste bani prin Paypal dar asta e de prin 73 inginer de calculatoare.. si tot pensionar.
Apropos stii ca in ultiumii ani a crescut somajul ?!
Ca emigrarea a continuat? Adica bajenie .. Asta nu este suces ci insucces. De fapt avem de-a face cu un lent genocid economic …
Te faci de ras …
@Ghita Bizonu’ : eu zic ca a crescut nivelul de trai in medie,. Evident ca la cei care munceau pina in 95-00 si au iesit la pensie in perioada aia a scazut nivelul de trai…
Lion ..
daca este vorba de credinta – mergi draga la biserica/moschee/sinagoga.
Insa eu sunt om cu putina credinta … si nu prea dus la biserica ca de moschhe e nici atat!
Ce zici tu este … este o cestie de genu mai tigane arde satu! Ce imi pasa merg i nb altu! Adica Tie sa iti fie bine restu duca-se dracului.
Ori cand vorbesti despre niveleul de trai dintr-o tara te referi nu la nivelul tau de trai, al amicilor tai ci la nivelul de trai al intregii populatii … Pricepi ?
Ori o serie intreaga de cestii ma fac sa nu prea crez in cresterea nivelului de trai in Romania. Sau sa zic ca aceasta crestere este una mult mai mica decat cea vorbita. Sau este “contrabalansata” prin parabusirea altora.
Tu zici de o crestere a PIB exprimata intr-o valuta. Cestie cu 2 taisuri. Ca daca zic nivel de trai nu ma refer la o abstractiune gen x euroi sau dolari (ca eu am venituri in lei tramvai si majoritatea tot asa!) ci la ce pot face cu banii aia. Deci in 1994 imi mai permiteam sa strang echivalentul a 100 $ ca sa merg la Felix. Aveam (numai) o leafa de cca 90 $ in echivalent. In 2009 (inainte de debutul oficial al crizei in Romania) aveam un venit cumulat (leafa, bonuri de masa si o mica activitate de 50 euroi) de nitel sub 300 euroi adica vreo 340 $ din care imi era imposibil sa merg la Felix ba imi era f greu sa strang 100$. Fiindca vezi tu se cam scumpisera toate : mancare, electricitate, transport , gigacalorie samd samd. Deci pe de o parte avem o crestere “oficiala” de aprox 400% daca zicem dolari ca referinta “contrabalansata” insa de o scadere a capacitatii de consum pe care nu o pot cuantifica procentual. A da. si in 1994 cumparam 4 Paris Match si 4 l’Expres pe luna si carti. In 2004 rar mai reuseam sa cumpar o carte …de reviste nu mai vorbesc. Deci cam asa oficial imi merge bine . Si ca mine multi altii.
Sau cu referire directa la cei mai tineri decat mine. Ma uit la “pusti” Vorba vine .. maturii de azi de 30-40 ani. Mult mai putine casatorii decat la aceiasi grupa de varsta in anii 80. Mult mai putini copii. In mod normal, adica natural, adica genetic, “pustii” astia ar fi trebuit sa fie castoriti si sa aiba 1-2 copii. Insa nu au … Vad cum casatoria este amanata nedefinit si “compatimesc” cam ca la liceu (mama in mana sau prin boscheti) cate 7-10 ani fiindca .. instabilitatea economica, fiindca spatiul locativ samd. (Caz troist au cpmpatimit “scolareste” vreo 14 ani si … s-a terminat ininate de a incepe) Cam singura rezolvare ar fi sa mor io ca sa imi ia ei partamentul (CUMPARAT din 74 nu primit!!).
Metoda ta este cam brucaniana ca sa nu zic stupida – si oracolul din Damaroaia zicea “pentru prima data un guvern apare la televizor” asta ca de moinstratie ademocrtizi …omitand ca in 1938 in Romania nu exista televiziune. Asa si tu ai brwa sa imi zici ca azi am televizor color. Asa este! Sau ca azi sunt putine Dacii 1300 si ca masinile sunt mai bune decta Daciile 1310. Atunci dinatai te trimit sa cumperi un tv alb-negru nou sau o Dacia 1300 noua. Daca nu le gasesti nu intreba unde te mai trimit!! Nu nu sunt “golan” sau “javra” sau ca imit pe Baselu da cum sa iti zic “metoda” ta depaseste in stupiditate tot ce am auzit in “comunism”. Ca atunci nici un activist nu zicea “tovarasi azi muncitorul poate sa cumpere o moderna Dacia 1300 nu un harb de Ford T!!” . Ptr stiinta ta : Fordul T nu se mai produce de prin 1930 …
Sa nu mai zic de stupiditatea cu cardu de debit …
Idem optimismu tau cu inca 20 de ani mi se pare ilogic. Nu de lata dar din ce scrii tu peste 25 de ani iar se veti distruge capitalul acumulat si iar o veti lua de la inceput . Aprppos sa stii ca comunistii nu au distrus capitalul acumulat. Doar si l-au insusit …
Pentru unu care lucreaza in IT ai o capacitate de analiza exceptional de redusa .. A da . Am fost analist-programator ..
A si trebe sa iti mai zic una rea. Tineretea trece. Ca maine o sa te injure altii mai tineri ca esti bosorog si trebe s ale faci loc! Si vei ramane fara loc ca deh bosorog ..
Acu o saptamana un fost coleg spumefa neputincios. Ca facuse 50 de ani si nu mai avea „preferintele” din 93 cand era cica nu ca era june
Cele de mai sus ia-le ca niste observatii relativ amicale su data avitaore straduieste-te sa mai si gandesti. Ca tu scrii ca nu mai ai scuza uneoivarste inca „verzi”.
@ LionHeart 16.46
Am citit articolul, am citit comentariile. Nu iti raspundeam daca nu jigneai.
Sunt pensionar, am muncit in uzinele comuniste si folosesc paypall si cumpar de pe ebay, daca este cazul. Nu sunt de acord cu tot articolul tau, dar m-ai zgandarit; cel mai bun an, din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, a fost 1989. Dar asta nu inseamna ca fac apologia comunismului. Dar daca cineva te corecteaza, nu-i da peste ochi ca s-ar putea ca el sa aiba dreptate. Si la final, poti sa afli ca suma din care mi s-a calculat pensia era mai mica decat primul salariu, iar la preturi cel putin 50% din produse il au mai mare decat atunci. Deci o crestere reala si solida …
As spune ca 1990 ar fi fost cel mai bun…
Rectificare : suma pe care o aveam (salariu) cand mi s-a calculat ….
Scuze !
LionHeart,
Dacă arunci o privire retrospectivă, poate vezi postări scrise în grabă de mine, cam în același ton… nu ai cui propune perspective de acestea în acest spațiu.
Nu doresc să te descurajez, continuă și îmbunătățește opiniile. Dar nu te aștepta ca ceea ce propui să fie judecat corespunzător, cu atât mai puțin apreciat.
Mult spor în viața reală!
Mare dreptate ai wandoo. 🙂 , dar macar a inceput articolul bine. Uite o sugestie : 1 interviu pe luna cu om de mare valoare. Eu zic ca ar fi un progres enorm. MM daca dupa 1 an noi ramanem cu cateva adevaruri despre viata noastra eu zic ca toti vom fi mai castigati.
Ca si contraintrebare , as zice MAI SUNTEM CINE VREM SA FIM NOI SAU CINE NE ”orienteaza ” ALTII SA FIM ?!!! Cam cand am fost [ cu putine dar stralucite exceptii in afara de traditie continuata admirabil ] chiar cine am fi vrut sa fim la nivel gregar [de masa sociala ]? E bine sa ne amintim macar scurtele perioade de genul acesta ca sa stim cine suntem cu adevarat .
Povestea asta , ”analiticaly” vorbind ”an detail ”, nu ”an grose ”,cred ca ar lua peste 200 de pagini daca ar trebui studiata in amanunt pe puncte si subpuncte , atat la nivel de individualitati , avand fiecare proiecte personale, integrabile in comunitatea locala sau exterioara , asteptari si dezamagiri dupa cum si-a proiectat viitorul functie de potential si ce a reusit sa realizeze ,cat si la nivel gregar cu angajari colective , viziune ,plan de lucru – evolutie , proiecte si dezvoltari , blocaje sau abandonarea unor idei functionabile in detrimentul altora ”integrative ” intr-un plan impus .
Ca o idee de subliniat ,mai ales in marile orase , o problema mare o reprezinta influenta la nivel gregar , propagata in special [mai nou…] prin media . Ce procent de influenta are aceasta asupra mentalului gregar ? Pai cam 70-90 la suta zic eu . Si aici nu ma refer la niste discutii profesioniste cu observatii punctuale pe domenii , ci la hrana mediatica fast-food preingurgitata servita de media de rating in special .
Iar aici daca ne referim la domeniul politic in special , care are o mai mare tangenta cu PARCURGEREA UNUI PLAN ! evidentiabil mai ales in domeniul militar [ care plan ? sau cat de valabil si implementabil ?, ce rezultate ar avea pe perioada x de timp in atingerea performantelor ? Ce disponibil avem ce trebuie suplimentat ? Ce dependenta ar trebui sa aiba fata de planul global al blocului vestic si unde ar trebui dezvoltate sisteme proprii integrate in sistem dar specifice teritoriului ?etc]
se poate observa un singur lucru din pacate foarte pe scurt … 2 tabere se cearta la tv . , AMBELE FIIND CONTROLATE DIN EXTERIOR deci dependente IN TOTALITATE de DECIZIILE EXTERIOARE si SUPUSE ACESTORA , care prin showul promovat in media nu fac altceva decat sa tempereze , sa organizeze , sau sa orienteze nemultumirea gregara care ar conduce la miscari de masa incontrolabile politic sau justitiar – represiv spre diviziuni -dispute in grup restrans sau la nivel individual , disipand energia acumulata de asteptari ,trenaje ,nesatisfaceri sau ridicarea problemei la nivel de plan concret in apatia diviziunii actiunii ceea ce duce din nou la incolonare in NEPROGRAMUL LOR impus sau generat de incompetenta profesionala , disimulata in aspectul DE FATADA a preocuparilor POPULISTE [ aka pro-puliste …] inutile unei societati in evolutie cu program de dezvoltare concret , dar necesare unei piete de desfacere generatoare de forta de munca ieftina si manipulabila , arondata unui program european necreativ si inchistat dar dependent de resurse umane si materiale pe care nu stiu sa si le gestioneze , imparta sau calibreze pt. a a avea o evolutie coerenta ca entitate de bloc , doar incercari de reechilibrare la nivel de divizii dependente de snobismul ”maximizarii ” profitului pe termen scurt ,in detrimentul mentinerii nivelului de lucru si profesionalismului ridicat pe termen mediu-lung .
Sistemul bancar este controlat in proportie de peste 90% prin sucursalele din Romania ale bancilor din alte tari.Recapitalizare CEC-ului-capital romanesc-este refuzata de instantele europene.Prin imprumuturile contractate de la FMI..BM si BU,asupra cetatenilor apasa cea mai mare datorie din istoria contemporana a Romaniei.Pe 10 octombrie 2007,la trei luni dupa ce a devenit presedinte al statului Israel,Shimon Peres a afirmat in Hotelul Hilton din TEL-AVIV,in fata a sute de reprezentantiai cercurilor diplomatice evreesti:”Israel cumpara Manhattan,cumpara Ungaria,cumpara Romania,cumpara Polonia”.La mai bine de doi ani am constatat ca Ungaria,Polonia si Romania sunt subjugate cerintelor financiare israeliene,cele care au si produs criza financiara internationala.
Cine suntem? Suntem daco-romanii.
Unde mergem?O parte dintre daci stiu drumu citez:”Militarii brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul au desfăşurat, ieri, aplicaţii demonstrative, la Centrul de instruire al unităţii militare. Aplicațiile care au durat două săptămâni au inclus restabilirea tehnicii companiei de infanterie, antrenarea efectivului la pregătirea de luptă şi executarea tragerilor de luptă din armamentul de infanterie.”
Si nu va mai luati de daci si faceti naibi taburile area cu blindaj dublu.
http://www.timpul.md/articol/la-cahul-s-au-desfaurat-aplicaii-militare-58525.html
eu cred ca-n afara de cuvinte latine n-avem nimic roman in noi…in fine…
Pe pagina principala mai jos exista un articol cu titlul ca Romania este in faliment.Pana la urma care este situatia reala?
Ceea ce e clar e ca blogul e impartial :))))…In ciuda celor spuse de f18 se pare ca n-au trecut la PMP :)))
Vroiam si noi sa fim baroni locali dar nu mai erau locuri libere! 🙂
la tura viitoare…poate tu ai mai mult spor la port decat Mazare :)))
http://www.agerpres.ro/politica/2014/04/30/problema-limbilor-regionale-in-romania-abordata-de-laszlo-borbely-in-timpul-discutiilor-cu-un-emisar-american-16-39-25
………….mmmmmmmmmmmmmmmmm
Pe americani ii intereseaza sa inpace lucrurile , dar daca fac greseala sa supere romanii s-ar putea sa piarda toata simpatia. Si ungurii oricum sunt de partea rusilor de mult timp.Asa ca mai bine americanii sa nu se bage ca e mai bine sa nu zgandere viespile.
Ungurii poa sa fie de partea rusilor, dar daca are ocazia le-o trage Ivan de nu se vad.
Pe asta o stii?
http://www.dcnews.ro/pregatiri-de-razboi-recrutarea-obligatorie_442462.html
George, George, imi place asa de mult site-ul vostru. Il citesc totdeauna in liniste si nu comentez, dar de data asta ma simt nevoit sa intervin.
Ai avea dreptate daca Romania nu ar fi in plina drama demografica. Ai vazut si tu incotro ne indreptam cu demografia.
In 75 de ani populatia Romaniei va tinde spre 0. Migratie externa, imbatranirea populatiei, mortalitate infantila, nasteri minime.
Banuiesc ca ai vazut si tu rapoartele de saptamana trecuta ale ONU, Bancii Mondiale, INS si Academiei Romane. Suntem sortiti disparitiei in nu mai mult de doua generatii. Daca nu gasim o rezolvare rapida la asta, degeaba mai speram si ne imbarbatam singuri. Mie personal mi-a venit sa plang cand am vazut cifrele.
Conform clasamentului mondial suntem pe locul doi in topul primelor 10 natiuni sortite disparitiei, din motive pur demografice, in nu mai mult de 100 de ani.
Nu poti face economie cu o armata de pensionari, al caror numar depaseste populatia activa. Ei pot sa te ajute doar cu experienta si un part-time eventual, dar nu pot functiona la plina capacitate si sa fie la fel de productivi ca un neamt, un japonez sau un american de 30 de ani.
Ai dreptate, dar am trecut prin perioade si mai grele.
Hm
cu an iu in urma in Zodia Tzapului satul sa tot aud ca jos industroa ca e comninsta si ce bvinera in Romania interbelita ca cica era mon eda de aur (vezi sa nu!!) am cuatat un doctionar encicopedic vecho – un Minerva de prin 35 ..Si am luat si o potie de rabdare si am inceput sa calcuilez cam ce populatie avea Romania mare pe carualu teritoriu cat mai e. Cca 16 milioane. Deci ca sa zic asa pri 90-92 vreo 6 sau 7 miliopane erau
„excedentare” …
Nu stiu ce sa spun, sunt ingrijorat peste masura. La o astfel de provocare nu am facut fata niciodata in istorie.
Am trecut peste invazii, razboaie, molimi, dar niciodata nu a trebuit sa infruntam o asfel de problema. Nici macar nu stim cum sa o abordam. Pentru unii nici macar nu este o problema si asta nu cred ca e chiar normal.
In cei doua mii de ani de existenta nu am avut la vreme de pace o scadere demografica mai mare decat in vreme de razboi si de o asemenea amploare.
Orase intregi dispar de pe fata Romaniei in numai o singura luna.
Sa dea Dumnezeu sa ai dreptate si eu sa fiu doar un tantalau panicat degeaba.
@Octavian…
Situatia din RO se intilneste in majoritatea tarilor europene… Chiar as putea spune ca oamenii din clasa medie cu studii medii / superioare nu prea isi mai permit mai mult de 1-2 copii… In schimb „vulgul” isi permite acest lux…doar are in spate valul de masuri sociale adoptat de majoritatea guvernelor europene la presiunea strazii… Nu conteaza cate clase ai atunci cand votezi… in ziua votului nu conteaza ca tu ca profesor universitar (un exemplu!) vezi „roadele” unei decizii majore luata in pripa…important este sa vina alti 10 care sa te contracareze… Sunt destule variante europene la celebra „galeata de faina si sticla de ulei” in perioadele de campanie…
Poate au fost artificial create 🙂 . Asa este istoria. Au disparut ei hititii sau sumerienii etc, mult mai valorosi si mai celebrii decat noi. Orasele in Romania sunt supradimensionate in raport cu zilele noastre. Nu uitati ele au fost create in ultimii 50 de ani datorita altor necesitati si altor planuri. De asta ne trebuie o viziune om natiune, ca sa stim ce trebuie sa ne dorim.
http://adevarul.ro/international/europa/adevarul-live-ora-1100-opri-vladimir-putinu-ucraina-incotroc-1_5360a35e0d133766a8390d7b/index.html
Dan Dungaciu
http://www.mediafax.ro/politic/borbely-udmr-va-lansa-un-document-programatic-pentru-transilvania-pentru-urmatorii-sapte-ani-12557824
Avem mai multe carti de credit si masini ca niciodata. Avem mai multe cladiri moderne si smartphone-uri ca niciodata. Dar asta este doar o fatza a problemei. Cea exterioara. Cea interioara este asa: natalitatea este catastrofala, in 2050 vom fi 13 milioane. Cultura romaneasca este aproape sufocata de importurile occidentale, limba seamana cu engleza mai mult decat latina, iar de traditii…nu mai vorbim.
De credinta nu mai vorbim: daca Nae Ionescu spunea ca romanul este ortodox si invers, acum avem o multime de secte si „culte”, care ne dezbina, ca sa nu mai vorbesc de ateismul de sorginte marxista promovat de Soros.
Probabil ca este asa cum spui tu: vom trai mai bine peste 20 de ani. Dar vom mai fi romani? Va mai exista vre-o legatura intre cei de-atunci si romanii care au facut Romania Mare? Si nu ma refer la nume, ci la fiinta, la tot ce tine de identitatea si sufletul unui neam.
Ma indoiesc. Si daca va fi asa, vorba lui Eminescu: fie va fi o tara romaneasca, fie nu merita sa fie.
Felicitari !
http://www.dcnews.ro/intalnire-importanta-intre-zeci-de-ex-pre-edin-i-i-premieri_442460.html
„Cred ca foarte putini romani isi dau seama unde suntem cu adevarat fata de restul tarilor din lumea asta”
Dupa parerea mea umila si neceruta de nimeni e ca suntem in rahat pana la urechi.
Romani o duce mai bine in 2014 decat in 1994 doar pe hartie si in statistici oficiale. Dupa cum stim statistica declara ca cu o buca pe un fier inforsit si o alta pe o bucata de gheata, statistic iti este bine. Daca un card de credit si unul de debit este dovada ca o tara o duce bine inseamna ca nu stii ce inseamna economia. POlitic suntem mai vanduti decat eram in ’94, economic suntem mult sub iar social…sa mai adaug faptul ca exista o chestie numita cultura condusa de alti politicieni care vand carti in si cu numele lor ca garantie ca sunt lucrari de o incomensurabila valoare estetica.
Fiecare scoala are propria linie de manuale care sunt bagate atat profesorilor cat si elevilor pe gat la preturi speciale.
Societatea civila este astazi un simulacru a unei simulari gretoase politice cu oameni aparent culti, fosti lingai comunisti si maestrii papusari cu degetel incalcite in sfori. NU ca in ’94 era mai bine dar unde e evolutia?
Justitia este o chestie de fatada, jurnalismul echidistant nu mai exista nici in manuale, biserica se milogeste pentu o cladire de o marime fantastica in loc sa hraneasca orfani in fabricile dezafectate pe urmatorii ani. NU se mai construieste nici un camin de batrani, scoli, spitale dar avem cele mai multe biserici din Europa pe km patrat. DA! Evoluam spre alt ev mediu iar cu vecini declarat sus si tare de Larry Watts nu e de miare unde suntem. Noua trebuie sa ne imputam indolenta si lipsa sangelui rece. NU omoram javrele de pe maidam pentu ca nu avem sange in noi. NU le dam peste bot celor din UDMR pentu ca nu avem sange in noi si trebuie sa avem cutitul la os ca sa facem ceva ce alte tari au facut in oricare alte conditii.
Nu o sa avem tara ca Germania pentru ca noi nu am avut un Hitler. Si asta o spun tot germanii . De la noi si de al ei din tara.
lion heart tu poate esti vre-un afacerist sau director general pe undeva si o duci bine dar peste 60% din salariatii din tara asta au 850 ron brut adica 640 ron in mana si muncesc a dracu la privat pentru banii astia , ia fa un experiment sa vezi cate zile supravietuiesti cu 640 ron nu spun traiesti , lasa argentina si rusia unde salarul la clasa muncitoare e de 800- 1000 dolari, in ron pe la 3000 ron plus ca preturile acolo sunt sensibil mai mici decat la noi .
@florian: corect. Dar 60% din oamenii din tara asta stiu doar sa scrie si sa citeasca, adunarea, scaderea si tabla inmultirii. Nu e asa ca tu vrei ca sa o duca bine? Ca „e si ei suflete si trebuie sa traiasca”…
me insa voi astia generratia noua … sunteti …Cum sa zic din ce am vazut cand imi satsfaceam stgiul militar prin 73 la infanterie :
toti letii stiau tabala inmultirii. Jumatate nu terminasera 8 clase. Acu cica aveti liceulinsa la piata aveti nevoie de calculator!! Se mira o vanzatoare de la Auscahn ca aia trecuti de 70 de ani cam stiu cat vor plati plus-minus cativa lei iar tinerii nu. Pia normal noi suntem obsinuiti sa facem calcule „din cap”!!!
lion heart in aia 60% care sunt nevoiti sa lucreze pe 850 ron brut sunt multi care au terminat o facultate pe bune ( pe picioarele lor ) si care sunt nevoiti sa presteze munci mult ,mult sub calificarea lor .
chiar si oamenii care doar stiu sa citesca , sa adune si sa scada eventual tabla inmultirii trebuie sa o duca macar decent pentru ca o tara sa se dezvolte economic , trebuie sa existe cerere de produse pentru a fi comenzi pentru industrie si pentru celelante ramuri economice ( uite pont gratuit din partea unui economist specializat in administrarea afacerilor ) .
HA!
Dom’le florian nu iti contest observatia. Nici nu ma bag peste specialitatea lu’ matale.
INSA nu crezi ca „astia” din Biserica dupa Mises au inventat o noua economie?
Ca aia clasica zice ca la calitate (valoare de intrebuintare) egala ramane pe piata produsul cel mai accesibil. Ete na scartz. De ex eu am nevoie de Solalolum (meicament). Cel mai ieftin ar fi Sotagama. Ntz. De obicei mi se propune Darob. Ca e cica mai bun .. De faot e al mai scump! Sau tot in farmacii – a disparut Colvidtiodul. De ani de zile! Au ramas alea mai scumpe ..
Daca intrebi cica e normal. Producatorul si vanzatorul VOR sa castige, Deci marfa cea mai accsibila dispare . Ma rog si in socialism mergeau dupa productia globala …
Sau la Auschan. Nu zic ce produse. Insa sunt uneori produse bunicele la preturi cumsecade. Asta pana cand „cineva” se prinde ca sunt vandute. Asa ca maresc pretul … Bine-ntels ca la un momernt dat nu se mai cumpara. Fiindca interesa pretul accesibil. Atunci ei baga un nou produs daca se poa nitel mai prost si nitel mai scump decat era ala cu care te-ai invatat. N-ai ce face cumperi pe asta. Nu-i nim ic ei trag concluzia ca daca se vinde inseamna ca trebuie sa scumpeasca!! Si cestia poate continua.
In fine produsul initial cam dispare , un pridus intermediar dispare si el, inlocuitorul final ramane , se vinde mai greu si conducerea e multumita!! Noua economie are dreptate!!
Da nici prin cap nu le trece ca uneori pretul este determinat in alegere…
Asa si Inima de RON.. si altii . Ei viseaza la lefuri minime , impozite nule sau dopar mari pe paine si caiete .. si pe urma se mira ca .. A da. Amabsadorul francez zicea ca nu se mai gasesc oameni calificati. Pai da.. inainte” aveam muncitori cam indisciplinati dar de multe ori supraclificati. Dupa ani de zile de reofrma unii sunt la pnesie, altii la mop prin Apus si in Romania .. uf.
ghita economia asta noua cu produse ieftine produse cu orice pret si cu tinerea unor mase mari de oameni in saracie pare ca a dat chix ( vezi crizele pe care le parcurgem din 2007 incoace ) si chiar dintre apologetii economiei asteia noi incep sa spuna ca e nevoie de reindustrializare in europa ( reindustrializare inseamna produse cu valoare adaugata mare care in mod normal ar trebui sa aduca si un nivel de viata mai bun pentru majoritate )
Romania a avut tot timpul un drum prooccidental ! Restul este intoxicatie sovietica ! De la Burebista, scolit la Roma, trecand prin toata istoria noastra, legaturile si interesele noastre au fost in si spre occident ! Cultura noastra a fost un occidentala tot timpul. Cand vorbim de rusi si de valorile lor sa ne amintim de atrocitatile din comunism !
Burebista scolit la Roma? Poate ne dai si noua ceva detalii ……… sau a fost o licenta poetica ?
Birou mediator
Scuze nu te vazusem poana acu’.
De la Burebista, scolit la Roma ….. TARE dom’le! Mai ales ca d’alde Caesar sau Cassius ala de l-a sundrit pe iulius … Ma rog unii dintre studenti loviti de shopping complusiv s-au intors la locu studiului si au luata tot ce au dorit platind cu sabia .. De ex acelasi Gaius Cassius care si-a „recuperat” in Rodos cgeltuileile de studiu …
Asa c avezi tu intodeauan e o vorba mare. Ca intotdeauna ar trebui sa insemne daca nu in ultimlele 2 milioane de ani macar ultimele 3 milenii. Insa din astea 3 milenii primele 2 vestul a privit spre est sa ia lumina culturii ..
http://www.mediafax.ro/politic/borbely-romania-are-probleme-legate-de-aplicarea-cartei-limbilor-regionale-sua-se-uita-atent-12566422
România a încercat să se întoarcă la anul 1938 dar nu a reuşit, doar aşa, ca amintire. Am distrus economia. E drept că de exemplu Combinatul siderurgic Galaţi pierdea 1 miliard de lei pe zi în vremea lui Ceauşescu. Poate că 20 % din industrie trebuia desfiinţată, 30 % reorganizată dar nu trebuia distrusă total. Trebuie stimulată agricultura, construite fabrici, nu sunt locuri de muncă, trăim pe datorie, consumăm numai din import, bugetul e din impozite pe oameni, nu din impozit pe profit şi pe producţie Am aruncat peste hotare milioane de oameni în Spania sau Italia, toată forţa de muncă ce trebuia să ducă înainte România. Am vândut băncile. Sistemul bancar este ca şi sistemul sanguin pentru corp. În pofida legendelor şi pe vremea lui Ceauşescu Banca agricolă susţinea agricultura, iar Banca Naţională industria. Sistemul sanitar merge ca vai de el, cel şcolar e la pământ. Nu am construit autostrăzi decât spre Marea Neagră de parcă noi ne unim cu cu Estul nu cu Vestul. Moral decăderea este catastrofală. Se fură, se minte, nici o idee forţă nu animă azi România. Ar trebui ca aceste idei să pornească de la oameni de mare valoare, integri, academicieni, oameni culţi, morali, cu vederi largi. În funcţii sunt numiţi oameni obedienţi, şantajabili şi incompetenţi. Politicienii sunt nişte neica nimeni, flămânzi, cred că nu mai mor niciodată. Trebuie oameni capabili, specialişti pe felii. Nimeni nu este expert în toate, dar cei ce conduc trebuie să se înconjure de consilieri capabili nu de lingăi. Economicul determină politicul nu invers. Instituţiile sunt lipsite de autoritate, conduse de oameni nepricepuţi. Instituţiilor care fac bine ar trebui să li se dea mai multă putere iar celor ce fac rău să li se reducă puterea. Suntem datori vânduţi, ne vor blestema şi copiii copiilor noştri. Armata este distrusă, biserica este comercială. Populaţia scade, suntem o ţară în derivă. Să ţi la ţara ta este azi o crimă. Unde este binele ? A mânca chiar şi bine pe datorie nu e o soluţie. Oare nimeni nu înţelege ce se petrece cu noi ?.